quote:Ik heb idd nog nooit huursubsidie gehad.Op zaterdag 30 oktober 2010 01:40 schreef Lastpost het volgende:
Het probleem ligt natuurlijk niet bij de huurders, laat die mensen lekker in een goedkope huurwoning zitten als ze dat graag willen en hun geld ergens anders aan op wensen te maken, subsidies krijgen ze toch niet waardoor er ook weer meer geld gaat naar de verhuurders.
quote:Het gaat niet om het simpele feit of JIJ wel of niet huursubsidie ontvangt...das wat simpel door de bocht geredeneerd. Over het algemeen zul jij wel goed zitten..in je sociale huurwoning (gok ik..).Op zaterdag 30 oktober 2010 02:05 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ik heb idd nog nooit huursubsidie gehad..
quote:Nee,ho, ho, jij zegt bovenmodalen houden een gesubsidieerde woning bezet. En ik vroeg hoezo?Op zaterdag 30 oktober 2010 02:16 schreef capricia het volgende:
[..]
Het gaat niet om het simpele feit of JIJ wel of niet huursubsidie ontvangt...das wat simpel door de bocht geredeneerd. Over het algemeen zul jij wel goed zitten..in je sociale huurwoning (gok ik..).
Maar die woning is niet voor mensen met 33K+ bedoelt..dus waar denk jij dat mensen met 33K- gaan wonen? Juist ja...in een duurdere woning waardoor ze gebruik moeten maken van huursubsidie. Want de woningen die gebouwd zijn voor hun prijsklasse zijn namelijk al bezet.
Ik heb uit CBS statistieken wel begrepen dat er genoeg goedkope woningen zijn, voor mensen die weinig verdienen. Minimum inkomen/ woningen van die prijsklasse qua aantal klopt.
Alleen worden die woningen bezet gehouden door een andere groep.
En alles draait om doorstroming in dit systeem.
We weten allemaal dat je een inkomenscheck hebt bij het initieel huren van zo'n woning. Waarom niet na 2 jaar nog een keer? Niet dat je er uit geschopt wordt, maar wel dat je wat meer markt comfort gaat betalen.
quote:Drie dingen:Op zaterdag 30 oktober 2010 02:39 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Nee,ho, ho, jij zegt bovenmodalen houden een gesubsidieerde woning bezet. En ik vroeg hoezo?
Want er is niets gesubsidieerds aan deze woning. Die is al verscheidene malen over zijn kop afbetaald. Alleen al door mij. Elke keer dat ze huur ontvangen is pure winst. Die paar keer verven daar zitten hun kosten niet in, dat zit hem in de salarissen van vette nekken, die nog vetter willen worden door van die pure winst die ze ontvangen van o.m. ik nog vetter willen worden door krankzinnig dure vinexwijkjes neer te zetten, waar mensen zoals ik dan 1/3de deel van hun netto-salaris aan kunnen betalen, als ik verhuis, onder het mom van woongenot, met 4m tuin... Want ze willen niet voor benedenmodalen bouwen, want daar verdienen ze geen stuiver aan en dat gaat weer ten koste van hun bonus, zodat ze zelf hun landgoed niet meer kunnen betalen, zeg maar.
quote:Ik heb alleen HRA genoten...in mijn hele leven...Op zaterdag 30 oktober 2010 02:46 schreef Ryan3 het volgende:
De enige subsidie die mensen zoals ik ooit ontvangen hebben is studiefinanciering en kinderopvang, o, ja en kinderbijslag. Die studiefinanciering heb je terugbetaald, die kinderopvang was wrs maar van korte duur (sws hebben wij die niet meer), blijft over de kinderbijslag. Ja, okee. Kleine ¤ 1.000 per jaar.
quote:Nee, het hele systeem is verrot natuurlijk, dat weet iedereen, en zeker mensen die zo oud zijn als ik. Denk je dat ik het leuk vind om in dit huis te wonen? De tuin is leuk, ja, maar daar heb je nu ook niet zoveel aan.Op zaterdag 30 oktober 2010 02:47 schreef capricia het volgende:
[..]
Drie dingen:
1. Als huurder loop je geen risico over je geld. Doet doet een koper wel. En ik wil geen koper / huurder discussie.
2.Ik lees dit als een aanklacht tegen jouw woningbouwvereniging. En daar heb je groot gelijk in!
Het trieste is dat je daar als huurder mee te maken hebt en dat een of andere directeur tonnen verdient en dat salaris moet ook van jouw huur betaald worden.
3.Dat jouw WVB zo verrot is: Zegt dat jouws inziens wat over alleen jouw wbv? Of meer over het het systeem waarin dit kan?
quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 02:50 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik heb alleen HRA genoten...in mijn hele leven...
Edit: Oh ja: 3 jaar lang 225 GULDEN inwonende beurs.
Maar goed, houd aub je kinderen en hun opvang buiten deze discussie want het is al moeilijk genoeg zo!
BTW: Morgen / zaterdag is er een meet in Utrecht..juist over dit soort onderwerpen. Heb je interesse? Ik wel in jou...
quote:Eens met je analyse..maar ook een kanttekening:Op zaterdag 30 oktober 2010 02:51 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Nee, het hele systeem is verrot natuurlijk, dat weet iedereen, en zeker mensen die zo oud zijn als ik. Denk je dat ik het leuk vind om in dit huis te wonen? De tuin is leuk, ja, maar daar heb je nu ook niet zoveel aan.
Maar de vraag is hoe is dit systeem zo verrot geworden. 30 jaar geleden of meer moet ik zeggen was dit systeem nog niet zo verrot.
Behalve dan dat er in Nederland na WO2 altijd woningnood is geweest natuurlijk en dat dat nooit is opgelost.
quote:Ik PM je wel ff.Op zaterdag 30 oktober 2010 02:53 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
.
Morgen nachtdienst. Lekker lang ook nog..
quote:Ja, maar waar is het dus misgegaan? Uiteraard kom je uit bij het neoliberalisme, als eerste in de Uk olv Thatcher, die mensen die koopwoningen induwde. Het was natuurlijk goed voor de economie, heel wat mensen hebben er heel veel aan verdiend, en de industrie (=banen) vaarde er ook wel bij, alleen met een lage rentestand dreef dat wel de prijzen omhoog tot in het ridicule. Huisjes die 15 jaar geleden nog fl 90K deden, moeten nu omgerekend fl 350K doen.Op zaterdag 30 oktober 2010 02:57 schreef capricia het volgende:
[..]
Eens met je analyse..maar ook een kanttekening:
Op zich is er niets mis met een overheid die het eigen woningbezit stimuleert (sterker nog: Met een eigen woning is het bijzonder moeilijk om een bijstandsuitkering aan te vragen..."eet eerst uw eigen bezit op"). We weten allemaal dat koopwijken over het algemeen beter en leefbaarder zijn. Maar het probleem is dat er veel mensen zijn die vinden dat ze recht op een koopwoning hebben, maar het niet kunnen betalen.
Wat is er precies mis met huren??? Ik zie het niet...
quote:Ik ben in al die jaren een paar keer overgestapt van koopwoning (heb nooit gehuurd, niet omdat ik niet wilde, maar in Utrecht moet je daar 8 jaar voor ingeschreven staan, en dus ga je kopen als je geen 8 jaar de tijd hebt). En Xeno heeft me er wel op gewezen waar al het geld vandaan komt. Ik ben er nooit armer van geworden..iedere woning met veel winst verkocht in de tussentijd (de gemiddelde opbrengst was de hypotheek in maanden..dus uiteindelijk gratis gewoond).Op zaterdag 30 oktober 2010 03:08 schreef Ryan3 het volgende:
En fl 90k in 1995 + nieuw keukentje, nieuw badkamertje, nog wat grappen + 15x3% inflatie = hooguit fl 150K in 2010 = omgerekend ¤ 67,5K, niet ¤ 160K.
quote:De Engelsen hebben daar zo'n mooi woord voor. The property ladder.Op zaterdag 30 oktober 2010 03:20 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik ben in al die jaren een paar keer overgestapt van koopwoning (heb nooit gehuurd, niet omdat ik niet wilde, maar in Utrecht moet je daar 8 jaar voor ingeschreven staan, en dus ga je kopen als je geen 8 jaar de tijd hebt). En Xeno heeft me er wel op gewezen waar al het geld vandaan komt. Ik ben er nooit armer van geworden..iedere woning met veel winst verkocht in de tussentijd (de gemiddelde opbrengst was de hypotheek in maanden..dus uiteindelijk gratis gewoond).
De winst zit hem in: Mooie nieuwe keuken /idem badkamer, een grotere woning, beter buurt etc...voor dezelfde hypotheek. Tja..en wie heeft dat uiteindelijk betaald? Diegene die mijn oude woning gekocht heeft natuurlijk. Xeno zegt, als ik het juist heb, dat daarin het scheppen van geld zit.
En in die zin is het wel een piramidespel.
Maar aan de ander kant denk ik ook wel eens: Hey, als ik een huis koop, dan kan ik daar ook geld op verliezen...cq: het is mijn risico. Een huurder loopt dat niet. Toch?
En in die zin mag er wel wat tegenover staan om het risico te lopen.
quote:Maar staat tegenover dat die huurder, die een hoger inkomen heeft gekregen, dan toch ook niet extra gepakt moet kunnen worden, dat is zijn voordeel toch weer om te blijven zitten waar hij zit, met naar verhouding minder woongenot? Die huurder mag toch ook eens winnen? Die heeft gewoon zijn dues betaald en het huis waarin hij woont betaalt hij in 1 jaar meer dan over de kop. Is pure winst die hij genereert voor de wbv.Op zaterdag 30 oktober 2010 03:20 schreef capricia het volgende:
[..]
I
Maar aan de ander kant denk ik ook wel eens: Hey, als ik een huis koop, dan kan ik daar ook geld op verliezen...cq: het is mijn risico. Een huurder loopt dat niet. Toch?
En in die zin mag er wel wat tegenover staan om het risico te lopen.
quote:Welke restOp zaterdag 30 oktober 2010 00:36 schreef capricia het volgende:
[..]
Alleen dan?
Lekker hypocriet.
De rest krijgt dan toch ook subsidie in jouw plaatje?
quote:Bij een overheid die een monopoly hield op bouwrijp maken en er voor zorgde dat de markt krap bleef. Er kwamen niet genoeg huizen bij dus de prijzen bleven maar stijgen.Op zaterdag 30 oktober 2010 03:03 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ja, maar waar is het dus misgegaan? Uiteraard kom je uit bij het neoliberalisme,
quote:De bedoeling van het politieke liberalisme is om zoveel mogelijk van de rijkdommen die gesocialiseerd waren te verplaatsen naar het private domein zodat de machthebbers van dit domein (= de rijken) de krenten uit de pap konden halen. Ik ben van mening dat een hoop zaken nooit niet thuishoren in het private domein, simpelweg omdat de maatschappelijke belangen vele malen groter zijn dan het financiele gewin van enkele machtige rijken. De overheden zullen er verstandig aan doen de privatisering te stoppen en zelfs gedeeltelijk terug te draaien, te beginnen bij de banken.Op zaterdag 30 oktober 2010 03:31 schreef Ryan3 het volgende:
Ik kom toch weer terug op enkele onzaligheden van het neoliberalisme.
quote:En de banken die daar handig gebruik van maakten en veel goedkoop geld creërden om zodoende zelf maximaal geld te verdienen tegen minimale risico's. Immers.... welke risicio's loop je in een markt waar de prijzen constant stijgen en de vraag even hoog blijft? Puur opportunisme zonder lange termijn visie. Maar dat schijnt heel menselijk te zijn heb ik begrepen.Op zaterdag 30 oktober 2010 09:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bij een overheid die een monopoly hield op bouwrijp maken en er voor zorgde dat de markt krap bleef. Er kwamen niet genoeg huizen bij dus de prijzen bleven maar stijgen.
quote:Klopt, maar de grondliggende oorzaak is het overheidsbeleid.Op zaterdag 30 oktober 2010 13:09 schreef xenobinol het volgende:
[..]
En de banken die daar handig gebruik van maakten en veel goedkoop geld creërden om zodoende zelf maximaal geld te verdienen tegen minimale risico's. Immers.... welke risicio's loop je in een markt waar de prijzen constant stijgen en de vraag even hoog blijft? Puur opportunisme zonder lange termijn visie. Maar dat schijnt heel menselijk te zijn heb ik begrepen.
quote:qftOp zaterdag 30 oktober 2010 13:31 schreef tjoptjop het volgende:
sociale huur is gewoon de "HRA" voor bovenmodaal huurders
Niet iedereen kan zomaar een hypotheek krijgen natuurlijk. Hele bossen met mensen die arbeids ongeschikt zijn (buiten hun schuld om), zelfstandigen zonder regelmatige opdrachten, mensen die op uitzendbasis werken, starters, etc vallen allemaal buiten de boot als er onvoldoende huurwoningen zijn.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 13:54 schreef Ixnay het volgende:
Plan van aanpak
- Binnen 10 jaar 85-90% van de woningen koopwoningen.
- HRA afschaffen.
- Overdrachtsbelasting afschaffen.
- Huursubsidie alleen voor de aller aller armsten.
- En bouw eens wat meer eenvoudigere/goedkopere woningen.
Resultaat:
- Bezuinigingen
- Je gooit de woningmarkt open
- Starters kunnen weer eens een fatsoenlijke woning betalen
- Soepele doorstroming mogelijk
- Iedereen heeft een woning naar zijn voorkeur. Mensen die goedkoop en simpel willen wonen krijgen hun zin. Mensen die duur en luxe willen en kunnen wonen krijgen hun zin.
quote:Deels wel, maar niet helemaal: waar de HRA hoger is naarmate je meer verdient, is de huursubsidiering lager naarmate je meer verdient.Op zaterdag 30 oktober 2010 13:31 schreef tjoptjop het volgende:
sociale huur is gewoon de "HRA" voor bovenmodaal huurders
Bovenmodalers krijgen uberhaupt geen huursubsidie. Bovenmodalers kunnen alleen wonen in een woning die aan een maximale 'sociale' huur gebonden zijn. Overigens gaat hier geen stuiver overheidsgeld (meer) in, maar dienen woningcorporaties dit zelf te verzorgen.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 14:46 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
Deels wel, maar niet helemaal: waar de HRA hoger is naarmate je meer verdient, is de huursubsidiering lager naarmate je meer verdient.
quote:Nee, direct en de inkomstenbelasting verlagen.Op zaterdag 30 oktober 2010 13:56 schreef Scorpie het volgende:
HRA moet je in een looptijd van 20 tot 30 jaar afbouwen.
quote:Wow, dit is echt precies hoe ik erover denk. Ben gelukkig nog aan t studeren maar daarna ga ik eens goed kijken of en hoe ik kan ontsnappen aan deze waanzin.Op vrijdag 29 oktober 2010 13:48 schreef mymindisglowing het volgende:
Het is om te kotsen dat je hier in Nederland met een bovenmodaal inkomen wordt gedwongen om je op de koopwoningenmarkt te begeven. Een koopwoningenmarkt die op instorten staat en alleen nog overeind kan worden gehouden door de instroom van starters a.k.a. de huurdersgroep die bovenmodaal verdient. Met als enig doel om de zittende baby-boomers op hun opgeblazen hoop bakstenen te laten cashen.
Ik verdien ruim bovenmodaal, sta 9,5 jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning in de Randstad en kan vanaf 1 januari particulier gaan huren (of kopen natuurlijk, maar over mijn lijk).
Gevolg? Ik heb een visum voor een groot Angelsaksisch land en ben weg uit deze vijf hectare klei dat zich Nederland noemt. Vele hoogopgeleiden zullen volgen, Nederland wordt een land van failliete bejaarden en moordende Nieuwe Hollanders.
quote:Huursubsidie sowieso niet, maar kennelijk (lees ik althans altijd op Fok, zelf weet ik niet hoe het zit) is de huur die je voor zo'n woning betaalt lager dan de marktwaarde. Waar die 'subsidie' vandaan komt, geen idee.Op zaterdag 30 oktober 2010 15:19 schreef Swetsenegger het volgende:
Bovenmodalers krijgen uberhaupt geen huursubsidie. Bovenmodalers kunnen alleen wonen in een woning die aan een maximale 'sociale' huur gebonden zijn. Overigens gaat hier geen stuiver overheidsgeld (meer) in, maar dienen woningcorporaties dit zelf te verzorgen.
quote:Die haalt de woningcorporatie uit zijn bestand 'vrije' huurwoningen.Op zaterdag 30 oktober 2010 15:48 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
Huursubsidie sowieso niet, maar kennelijk (lees ik althans altijd op Fok, zelf weet ik niet hoe het zit) is de huur die je voor zo'n woning betaalt lager dan de marktwaarde. Waar die 'subsidie' vandaan komt, geen idee.
quote:Dat denk ik ook. Daarnaast mag je je afvragen of je bovenmodalers uit wijken met veel sociale huur wilt drijven, want dat zal weer de nodige maatschappelijke verloedering opleveren die dan weer opgelost moet worden door sociale huur af te breken en er te dure koopwoningen tussen te bouwen om voor meer differentiatie in die wijk te zorgen...Hoe dan ook vermoed ik dat de gemiddelde scheefhuurder 'n stuk minder wordt gesponsord in z'n woonlasten dan de gemiddelde al dan niet scheefkoper
GMTAquote:Op zaterdag 30 oktober 2010 15:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, direct en de inkomstenbelasting verlagen.
De 'marktprijs' ligt juist hoger vanwege de subsidies die verstrekt worden. Als er geen HRA en huursubsidie was lag de marktprijs een stuk lager. Als je iets gaat stimuleren door tijdelijk meer koopkracht te genereren zal je zien dat na verloop de markt zich aanpast aan het nieuwe koopkracht niveau, het nadeel is dat er daarna een afhankelijkheid van de subsidie ontstaat. De marktprijs is dus gemanipuleerd en het zinloze rondpompen van geld is begonnen, natuurlijk bestaat een economie uit het rondpompen van geld, maar op deze manier word het minder transparant en komen er invloedssferen in zicht waar je eigenlijk van gevrijwaard wenst te zijn. Iedereen is beter af met minimale overheidsbemoeienis in zaken die je als burger prima zelf kan regelen.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 15:48 schreef ShadyLane het volgende:
maar kennelijk (lees ik althans altijd op Fok, zelf weet ik niet hoe het zit) is de huur die je voor zo'n woning betaalt lager dan de marktwaarde. Waar die 'subsidie' vandaan komt, geen idee.
Wat dacht je ervan gewoon voldoende huizen te bouwen? Overheid hoeft alleen maar voldoende grond bouwrijp te maken...quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 17:36 schreef StilleZuidzee het volgende:
Aan de ene kant kan ik dit besluit wel begrijpen. In grote groeiende steden is de wachttijd op een sociale huurwoning vaak 10 jaar of meer.Mensen met een bovenmodaal inkomen zullen nu dus buiten de boot vallen wat een sociale huurwoning betreft, waardoor de wachttijd voor anderen wellicht ietsje pietsje omlaag zal gaan.
Maar goed, ik zie vandaag de dag sowieso teveel figuren met een dikke Mercedes of BMW voor de deur, vaak alleenstaand of samenwonend zonder kinderen e.d., met een vrij grote sociale gezins- huurwoning waar je bijvoorbeeld makkelijk met zijn vijven in kan wonen.
Iets wat dus nadelig uitpakt voor de wat grotere gezinnen met een lager inkomen dan ¤33.000 per jaar (laten we zeggen man+ vrouw en 3 kinderen) welke dus lang moeten wachten, om vervolgens een kleinere duurdere huurwoning toegewezen te krijgen.![]()
Nederland is vandaag de dag dichtbevolkt, waardoor ruimte dus nogal schaars aan het worden is. Bovenmodale samenwonenden, alleenstaanden of kleine gezinnen (a 1 kind of 2 kinderen) met speciale eisen a la 1 kamer als computer kamer, 1 kamer als beauty kamer (ik noem maar wat op) of elk kind heeft een eigen kamer nodig zou ik dus sowieso buiten de boot laten vallen. Da's alleen maar ruimte welke voor onzinnigheden zou worden verspild en beter besteed kan worden.
vlaktaks van 20%quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 17:00 schreef xenobinol het volgende:
[..]
GMTA![]()
HRA er af, IB met 5% punten naar beneden.
De nieuwe regering heeft toch juist wat van die projecten gecanceld i.v.m de crisis en de staatsschuld?quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat dacht je ervan gewoon voldoende huizen te bouwen? Overheid hoeft alleen maar voldoende grond bouwrijp te maken...
dat wordt je verkocht als sociale rechtvaardigheid.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 18:20 schreef tjoptjop het volgende:
Nu ik er nog zo eens over nadenk. Het is eigenlijk ook vrij debiel gesteld als Jan Modaal (middenklasse) onder het kopje van sociaal zwakkeren staat. Dan klopt er toch iets niet in het land qua belastinginrichting
Alles om de BB'ers te ondersteunenquote:Op zaterdag 30 oktober 2010 18:20 schreef tjoptjop het volgende:
Nu ik er nog zo eens over nadenk. Het is eigenlijk ook vrij debiel gesteld als Jan Modaal (middenklasse) onder het kopje van sociaal zwakkeren staat. Dan klopt er toch iets niet in het land qua belastinginrichting
Nee zo bedoel ik het nog niet eens. Wat ik meer bedoel is dat de middenklasse altijd nettobetaler is. De groep rijken is immers te klein en de groep armen levert niets op. Dan is het dus vreemd als die netto-betalers dus deze 'subsidie' krijgen aangezien het dus gewoon een broekzak/vestzak verhaal is. Met daartussen natuurlijk de overheid die een flinke hap uit de taart neemt voor het nobele herverdeelwerk wat ze doen.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
dat wordt je verkocht als sociale rechtvaardigheid.
Het is feitelijk wel zo dat Jan Modaal met een gezin het gewoon niet zou redden (financieel) zonder allerlei overheidssubsidies.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 18:20 schreef tjoptjop het volgende:
Nu ik er nog zo eens over nadenk. Het is eigenlijk ook vrij debiel gesteld als Jan Modaal (middenklasse) onder het kopje van sociaal zwakkeren staat. Dan klopt er toch iets niet in het land qua belastinginrichting
Dat dus. En uiteraard speelt de overheid het dusdanig dat de 'scheefwoners' de kop van jut zijn, en niet zijzelf.quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 22:11 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het is feitelijk wel zo dat Jan Modaal met een gezin het gewoon niet zou redden (financieel) zonder allerlei overheidssubsidies.
Dat doet de overheid graag. Het geld afpakken en daarna weer ruimhartig verdelen. Dat kweekt afhankelijkheid. Jan denkt dat hij niet zonder de overheid kan, omdat deze hem huursubsidie, een cooperatiewoning, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en weet ik wat nog meer geeft. Terwijl die sigaar echt uit eigen doos komt!
Waarom vindt iedereen dat een arm gezin met 3 kinderen meer recht heeft op een goedkope woning dan een alleenstaande bovenmodaler die gewoon graag goedkoop wil wonen?quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 17:36 schreef StilleZuidzee het volgende:
Aan de ene kant kan ik dit besluit wel begrijpen. In grote groeiende steden is de wachttijd op een sociale huurwoning vaak 10 jaar of meer.Mensen met een bovenmodaal inkomen zullen nu dus buiten de boot vallen wat een sociale huurwoning betreft, waardoor de wachttijd voor anderen wellicht ietsje pietsje omlaag zal gaan.
Maar goed, ik zie vandaag de dag sowieso teveel figuren met een dikke Mercedes of BMW voor de deur, vaak alleenstaand of samenwonend zonder kinderen e.d., met een vrij grote sociale gezins- huurwoning waar je bijvoorbeeld makkelijk met zijn vijven in kan wonen.
Iets wat dus nadelig uitpakt voor de wat grotere gezinnen met een lager inkomen dan ¤33.000 per jaar (laten we zeggen man+ vrouw en 3 kinderen) welke dus lang moeten wachten, om vervolgens een kleinere duurdere huurwoning toegewezen te krijgen.![]()
Nederland is vandaag de dag dichtbevolkt, waardoor ruimte dus nogal schaars aan het worden is. Bovenmodale samenwonenden, alleenstaanden of kleine gezinnen (a 1 kind of 2 kinderen) met speciale eisen a la 1 kamer als computer kamer, 1 kamer als beauty kamer (ik noem maar wat op) of elk kind heeft een eigen kamer nodig zou ik dus sowieso buiten de boot laten vallen. Da's alleen maar ruimte welke voor onzinnigheden zou worden verspild en beter besteed kan worden.
Lees Atlas Schrugged eens van Ayn Randquote:Op zondag 31 oktober 2010 11:10 schreef Ixnay het volgende:
[..]
Waarom vindt iedereen dat een arm gezin met 3 kinderen meer recht heeft op een goedkope woning dan een alleenstaande bovenmodaler die gewoon graag goedkoop wil wonen?
Omdat een arm gezin met 3 kinderen meer recht heeft op overheidssubsidie dan een alleenstaande bovenmodaler.quote:Op zondag 31 oktober 2010 11:10 schreef Ixnay het volgende:
[..]
Waarom vindt iedereen dat een arm gezin met 3 kinderen meer recht heeft op een goedkope woning dan een alleenstaande bovenmodaler die gewoon graag goedkoop wil wonen?
Zeg dat maar niet tegen de beleidsmakers (of eigenlijk ook juist wel), die vinden juist dat er te weinig dure woningen zijn waardoor de mensen niet genoeg doorstromen.quote:Er zijn gewoon te weinig goedkope woningen en het middensegment ontbreekt voledig. Omdat dit zowel voor woningcorporaties als voor projectontwikkelaars niet interessant is.
Dus een zuinige bovenmodaler wordt gedwongen om maandelijks een belachelijk bedrag voor een luxe woning te betalen terwijl hij gewoon een dak boven zijn hoofd wil en geen gezeik. Nu krijgt hij beide, of hij kan een koopwoning gaan zoeken.quote:Op zondag 31 oktober 2010 12:25 schreef Igen het volgende:
[..]
Omdat een arm gezin met 3 kinderen meer recht heeft op overheidssubsidie dan een alleenstaande bovenmodaler.
Dat komt dus doordat alles wat geen luxe-woning is (puntentellinghuur boven de 600nogwat-euro-grens) automatisch onder de sociale woningbouw valt. Dat zou dus óók veranderd moeten worden.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:02 schreef Ixnay het volgende:
[..]
Dus een zuinige bovenmodaler wordt gedwongen om maandelijks een belachelijk bedrag voor een luxe woning te betalen terwijl hij gewoon een dak boven zijn hoofd wil en geen gezeik. Nu krijgt hij beide, of hij kan een koopwoning gaan zoeken.
En terecht, in de huidige situatie.quote:Ik ben voor de laatste optie gedaan.
Geen wachtlijsten en ik mag zelf bepalen wat voor woning ik wil.
Ik vraag me af waar dat bedrag op gebaseerd is, is dat voor ieder land gelijk? Of kijkt men naar de inkomens? Of naar prijzen van wonen. Het is heel vreemd, want in NL liggen de lonen lager als je het vergelijkt met Duitsland en zijn de huizen veel duurder als in Duitsland.quote:Op zondag 31 oktober 2010 12:25 schreef Igen het volgende:
[..]
Omdat een arm gezin met 3 kinderen meer recht heeft op overheidssubsidie dan een alleenstaande bovenmodaler.
Het idee van de EU is daarom ook heel simpel en logisch: sociale woningbouw met overheidssubsidie moet ervoor dienen om de armsten in de maatschappij te helpen, het mag geen middel zijn om een aanzienlijk deel van de woningmarkt onder DDR-achtige overheidsinvloed te brengen.
[..]
Zeg dat maar niet tegen de beleidsmakers (of eigenlijk ook juist wel), die vinden juist dat er te weinig dure woningen zijn waardoor de mensen niet genoeg doorstromen.
Maar in feite heb je groot gelijk, en daarom is het ook zo enorm jammer dat het kabinet de woningmarkt niet verder hervormt om ervoor te zorgen dat het weer interessant wordt om op particulier initiatief woningen in het lage en middensegment te bouwen.
Welkom bij de nivelleringsstaat Nederland; iedereen even arm.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:18 schreef tjoptjop het volgende:
Volgens mij heeft het ook te maken met die koopkrachtplaatjes waar Den Haag zo verguld van is. Daarin moet je 1/4 tot 1/3 van inkomsten aan huisvesting kwijt zijn. Is dat niet het geval dan willen ze graag regelgeving invoeren zodat je toch aan dat koopkrachtplaatje voldoet....
Gaat om inkomens. In Duitsland is sociale woningbouw ook alleen toegankelijk voor mensen beneden een bepaald inkomen, dat je bewijst via het Wohnberechtigungsschein.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vraag me af waar dat bedrag op gebaseerd is, is dat voor ieder land gelijk? Of kijkt men naar de inkomens? Of naar prijzen van wonen. Het is heel vreemd, want in NL liggen de lonen lager als je het vergelijkt met Duitsland en zijn de huizen veel duurder als in Duitsland.
Het moet van Brussel is wel vaker een smoes van Den Haag om dingen door te drukken, of het mag niet van Brussel. Zo wordt het in NL een boer die rauwemelkse geitenkaas maakt het vrijwel onmogelijk gemaakt, want dat moet van Brussel, maar kent in Brussel niemand die regels en de Fransen hebben er sowieso lak aan.
In Duitsland heb je dan ook geen woningbouwverenigingen, een grote particuliere huursector, en geen woningnood. En de socialwohnungen zijn geen huizen maar apartementjes.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:42 schreef Igen het volgende:
[..]
Gaat om inkomens. In Duitsland is sociale woningbouw ook alleen toegankelijk voor mensen beneden een bepaald inkomen, dat je bewijst via het Wohnberechtigungsschein.
Jawel. Ik ben zelf lid van een.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In Duitsland heb je dan ook geen woningbouwverenigingen,
Klopt. En dat is maar goed ook.quote:een grote particuliere huursector,
Ja en? Sociale woningen zijn daar een minimale voorziening voor de mensen met een laag inkomen die anders buiten de boot zouden kunnen vallen. En zo hoort het ook.quote:en geen woningnood. En de socialwohnungen zijn geen huizen maar apartementjes.
Het lijkt godverdomme de PvdA wel!quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:51 schreef Elfletterig het volgende:
Het gedraai en gezwalk van de PVV wordt door kiezers niet afgestraft, maar juist beloond.
Nee, juist niet. De PvdA heeft meer een imago van draaien dan dat de partij werkelijk draait. Zo drong de PvdA al in 2006 aan op bezuinigingen op de AOW. Dat werd van alle kanten weggehoond, maar het nieuwe kabinet van VVD en CDA noemt verhoging van de AOW-leeftijd nu ook noodzakelijk. De PvdA was eerder en eerlijker dan andere partijen.quote:
Dat is een rare gedachte...alles wat je huurt ipv koopt is altijd duurder...een auto, gereedschap, (vroeger) een TV, etc. Huren zou volgens de normale economische wetten dus duurder moeten zijn dan kopen.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:09 schreef Igen het volgende:
Maar eigenlijk zou je de keus gehad moeten hebben tussen een koopwoning en een vergelijkbare particuliere huurwoning voor een vergelijkbare prijs.
Tis goed met jequote:Op zondag 31 oktober 2010 14:15 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Nee, juist niet. De PvdA heeft meer een imago van draaien dan dat de partij werkelijk draait. Zo drong de PvdA al in 2006 aan op bezuinigingen op de AOW. Dat werd van alle kanten weggehoond, maar het nieuwe kabinet van VVD en CDA noemt verhoging van de AOW-leeftijd nu ook noodzakelijk. De PvdA was eerder en eerlijker dan andere partijen.
Verder wordt de PvdA niet beloond, maar juist afgestraft. Dus de vergelijking met de (populistische) PVV gaat totaal mank.
Klopt. En dat heeft ook redenen, als huurder heb je ook bepaalde voordelen. Netto kom je ongeveer gelijk uit - bij koop maakt de hypotheekverstrekker winst, bij verhuur de verhuurder.quote:Op zondag 31 oktober 2010 14:19 schreef Salitos1 het volgende:
[..]
Dat is een rare gedachte...alles wat je huurt ipv koopt is altijd duurder...een auto, gereedschap, (vroeger) een TV, etc. Huren zou volgens de normale economische wetten dus duurder moeten zijn dan kopen.
quote:Tegelijk met de invoering van de huurliberalisatie (voor een klein deel van de woningen) in 1994 werd een groot deel van de verenigingen verzelfstandigd, zij kregen sindsdien geen leningen en subsidies meer van het Rijk, maar hielden wel de wettelijke plicht om te zorgen voor goede en betaalbare woningen voor lagere inkomensgroepen
Ze kregen echter vaak nog wel bijzondere regelingen zoals een korting op de grondprijs of een voorkeurspositie. Daarnaast is er nog de huursubsidie die in feite neerkomt op betaling vanuit het rijk naar de corporaties.quote:Op zondag 31 oktober 2010 15:17 schreef Swetsenegger het volgende:
Maar ik vraag me nog steeds af waar het idee vandaan komt dat sociale huurwoningen gesubsidieerd zijn door de overheid. Dat is niet zo.
[..]
Of het komt er op neer dat corporaties niet duurder kunnen verhuren dan 647 p/maand.quote:Op zondag 31 oktober 2010 15:32 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ze kregen echter vaak nog wel bijzondere regelingen zoals een korting op de grondprijs of een voorkeurspositie. Daarnaast is er nog de huursubsidie die in feite neerkomt op betaling vanuit het rijk naar de corporaties.
Nee, het betekent dat wonen kunstmatig goedkoop wordt gehouden.quote:Op zondag 31 oktober 2010 15:32 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ze kregen echter vaak nog wel bijzondere regelingen zoals een korting op de grondprijs of een voorkeurspositie. Daarnaast is er nog de huursubsidie die in feite neerkomt op betaling vanuit het rijk naar de corporaties.
Bron van dit structurele overheidsbeleid?quote:Op zondag 31 oktober 2010 15:32 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ze kregen echter vaak nog wel bijzondere regelingen zoals een korting op de grondprijs of een voorkeurspositie.
En die is inkomensafhankelijk.quote:Daarnaast is er nog de huursubsidie die in feite neerkomt op betaling vanuit het rijk naar de corporaties.
o.a. http://www.europadecentraal.nl/menu/282/Woningcorporaties.htmlquote:Op zondag 31 oktober 2010 16:56 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Bron van dit structurele overheidsbeleid?
[..]
En die is inkomensafhankelijk.
en diverse krantenartikelen etc etc. Hierbij is dit natuurlijk vooral lokaal georganiseerd zodat er niet direct overheidsbeleid is vanuit de rijksoverheid.quote:De relatie tussen staatssteunregels en (woning)bouwprojecten door corporaties kunnen (de)centrale overheden via verschillende wegen raken. Zo kan staatssteun ten goede komen aan Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB). Lidstaten beslissen in principe zelf of en hoe zij het verrichten van diensten van algemeen economisch belang definiëren en financieren. Woningcorporaties voorzien in de bouw van sociale woningen en zij kunnen daarmee sociaal achtergestelde huishoudens helpen. De Nederlandse overheid beschouwt dit als dienst van algemeen economisch belang en financiert de corporaties ook in dat verband met behulp van staatssteun. Nederlandse woningcorporaties ontvangen jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro aan subsidies uit onder meer het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Soms verleent de overheid hierbij ook garanties aan woningcorporaties die tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Dit levert de woningcorporaties rentevoordeel op, wat in bepaalde gevallen als staatssteun kan worden beschouwd.
En van wanneer is dat stuk? WSW is een samenwerking van de corporaties. CFV verleent steun voor sanering en bijzondere wijkprojecten en is dus maatschappelijk en geen gesubsidieerd wonen.quote:Op zondag 31 oktober 2010 18:02 schreef du_ke het volgende:
[..]
o.a. http://www.europadecentraal.nl/menu/282/Woningcorporaties.html
[..]
en diverse krantenartikelen etc etc. Hierbij is dit natuurlijk vooral lokaal georganiseerd zodat er niet direct overheidsbeleid is vanuit de rijksoverheid.
En dat vindt eigenlijk iedereen. De enige die dit echt wil veranderen is D66.quote:Op zondag 31 oktober 2010 13:09 schreef Igen het volgende:
Maar eigenlijk zou je de keus gehad moeten hebben tussen een koopwoning en een vergelijkbare particuliere huurwoning voor een vergelijkbare prijs.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |