Gaaf! Veel tijd doorgebracht in Leeuwenhorst?quote:Op woensdag 28 april 2010 15:33 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Klopt. In 2005. En daar begon ik toen met cursussen geven.
Nee daar dus nooit. Pas na de verhuizing kwam ik erbij.quote:Op woensdag 28 april 2010 15:37 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Gaaf! Veel tijd doorgebracht in Leeuwenhorst?
Wel wat lekkerder dan Noordwijkerhout...quote:Op woensdag 28 april 2010 15:39 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Nee daar dus nooit. Pas na de verhuizing kwam ik erbij.
WEL veel tijd doorgebracht in Spanje.![]()
![]()
![]()
Zeker. Geweldige tijd gehad daar. Morgenavond weer es wat oude collega's opzoeken op de Nach.quote:Op woensdag 28 april 2010 15:44 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Wel wat lekkerder dan Noordwijkerhout...
Veel stagiares zaten idd in noodgebouwen op dat terrein.quote:Op woensdag 28 april 2010 15:24 schreef El_Matador het volgende:
[..]
"Wel stage gelopen bij de shell rijswijk tijdens mijn wtb studie"
Dat was zeker nog voordat ze in het nieuwe gebouw zaten...
Ah, dan ben je dus zo'n 10-12 jaar ouder dan ikquote:Op woensdag 28 april 2010 15:49 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Veel stagiares zaten idd in noodgebouwen op dat terrein.![]()
Dat zal zeker wel het oude gebouwd geweest zijn, dat moet in 1991 of 1992 geweest zijn.
Ik wordt dit jaar 40quote:Op woensdag 28 april 2010 15:50 schreef El_Matador het volgende:
Ah, dan ben je dus zo'n 10-12 jaar ouder dan ik
Ik liep stage in 2002.
Ik ben 31.quote:Op woensdag 28 april 2010 15:54 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik wordt dit jaar 40. Damn wat gaat de tijd toch snel.
Mijn stage opdracht was wat berekening maken om te kijken of er een mechanisch dynamische demper ipv de drukvaten op mudpumps gezet kon worden.
Ik heb het een jaar gedaan, maar vond het ook te bèta.quote:Op woensdag 28 april 2010 15:13 schreef tjoptjop het volgende:
Lijkt me een mooie studierichting idd mijnbouw, ooit nog eens voor gekeken. Helaas ben ik er niet beta genoeg voor
Geologie was net te doen voor mij. Ik ben echt geen sterke beta, maar met een hoop hulp is het gelukt. En nu heb je al die shit niet meer nodig, da's wel lekker.quote:Op woensdag 28 april 2010 17:05 schreef waht het volgende:
[..]
Ik heb het een jaar gedaan, maar vond het ook te bèta.
Wel prachtige tijd gehad. Zou het zonder meer aanbevelen voor iedereen die het interessant vindt.
Ach maar 5* zoveel olie wat per dag eruit komt. Verder horen we ook niets meer van BP die gisteren rond het middaguur op zijn laatst de lek gedicht zou moeten hebben volgens hun persberichten.quote:http://www.nu.nl/buitenla(...)ter-dan-gedacht.html
Olielek veel groter dan gedacht
Uitgegeven: 29 april 2010 06:21
Laatst gewijzigd: 29 april 2010 06:21
HOUSTON - Uit de lekke pijpleiding van het gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico stroomt veel meer olie dan tot nu toe gedacht. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdagavond (lokale tijd) laten weten, meldde nieuwszender CNN
© AFPUit berekeningen blijkt dat dagelijks niet 160.000 liter, maar bijna 800.000 liter ruwe olie in zee stroomt. Dat is vijf keer zoveel.
Een woordvoerster van de kustwacht benadruke dat het om een schatting gaat en dat er veel ''variabelen'' zijn bij het berekenen van de precieze hoeveelheid.
De zegsvrouw zei ook dat op een diepte van 1500 meter een derde lek is ontdekt. Twee lekken werden binnen 36 uur na de explosie op het olieplatform gelokaliseerd.
Goede reclame voor diepzee-oliewinning is dit natuurlijk niet..quote:Op donderdag 29 april 2010 08:33 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ach maar 5* zoveel olie wat per dag eruit komt. Verder horen we ook niets meer van BP die gisteren rond het middaguur op zijn laatst de lek gedicht zou moeten hebben volgens hun persberichten.
quote:Op donderdag 29 april 2010 09:25 schreef Perrin het volgende:
[..]
Goede reclame voor diepzee-oliewinning is dit natuurlijk niet..
Dat is het punt. Overal zitten risico's aan vast. Maar in de huidige maatschappij, waarin alles uitgesloten moet worden, is een fout, een ramp of een tegenvaller niet meer acceptabel. Dan gaan mensen opeens TEUGE! schreeuwen. Alsof dat iets oplost.quote:Op donderdag 29 april 2010 09:41 schreef Drive-r het volgende:
[..]
![]()
Aan de andere kant: er zitten altijd risico's aan, dat weet iedereen en dat accepteert iedereen. Als er dan een keer een worst-case gebeurt, dan moet het ook niet direct een complete schok zijn. Maar goed, daar zal de politiek anders over denken.
Maar het is natuurlijk ook een punt dat sommige risico berekeningen de laatste jaren wel van heel positieve scenario's zijn uitgegaan, terwijl je bij een grondige analyse juist van het worst case scenario zou uit moeten gaan. Maar als een bedrijf daarvan uitgaat en in bijvoorbeel een MER rapport zou zetten dan weet je als bedrijf zeker al dat je de vergunning natuurlijk nooit gaat krijgen.quote:Op donderdag 29 april 2010 10:39 schreef El_Matador het volgende:
Dat is het punt. Overal zitten risico's aan vast. Maar in de huidige maatschappij, waarin alles uitgesloten moet worden, is een fout, een ramp of een tegenvaller niet meer acceptabel. Dan gaan mensen opeens TEUGE! schreeuwen. Alsof dat iets oplost.
Ik ben het met die risico berekeningen niet eens, het is in ieder geval niet wat ik gezien heb in de olie sector.quote:Op donderdag 29 april 2010 11:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar het is natuurlijk ook een punt dat sommige risico berekeningen de laatste jaren wel van heel positieve scenario's zijn uitgegaan, terwijl je bij een grondige analyse juist van het worst case scenario zou uit moeten gaan. Maar als een bedrijf daarvan uitgaat en in bijvoorbeel een MER rapport zou zetten dan weet je als bedrijf zeker al dat je de vergunning natuurlijk nooit gaat krijgen.![]()
Hoe kunnen er trouwens 3 lekken zijn, zat dit platform op meerdere wells aangesloten, en zijn alle 3 de afsluiters kapot gegaan
Wat heel goed mogelijk is, is dat er scheuren zijn ontstaan door de explosies in het (jonge) gesteente en er extra openingen zijn ontstaan. Dit scenario werd ook voorgesteld bij de gigantische moddervulkaan op Java, waar Pertamina (meen ik) een put boorde en een nieuwe zijweg ontstond waar miljoenen liters warme koolwaterstofhoudende modder een compleet dorp verzwolg.quote:Op donderdag 29 april 2010 11:08 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ik ben het met die risico berekeningen niet eens, het is in ieder geval niet wat ik gezien heb in de olie sector.
Wat betreft die drie lekken, dat is inderdaad wat vreemd. Die is een drilling platform, in principe geen productie platform, dus lijkt het sterk dat ze drie wells "open" hadden.
De regelingen voor boren zijn -terecht- heel erg streng. De milieu-eisen zijn enorm en dat werkt door in alle berekeningen. Natuurlijk kunnen er nog steeds dingen fout gaan, dat houd je helaas niet tegen.quote:Op donderdag 29 april 2010 11:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar het is natuurlijk ook een punt dat sommige risico berekeningen de laatste jaren wel van heel positieve scenario's zijn uitgegaan, terwijl je bij een grondige analyse juist van het worst case scenario zou uit moeten gaan. Maar als een bedrijf daarvan uitgaat en in bijvoorbeel een MER rapport zou zetten dan weet je als bedrijf zeker al dat je de vergunning natuurlijk nooit gaat krijgen.![]()
Hoe kunnen er trouwens 3 lekken zijn, zat dit platform op meerdere wells aangesloten, en zijn alle 3 de afsluiters kapot gegaan
Zou kunnen, maar lijkt me stiekem toch nog wat moeilijk om hier te geloven, zeker als je ervan uit gaat dat het reservoir nog 1000-en meters dieper ligt. Maar goed, ben benieuwd. Weinig goeie info momenteel, moet even de US websites checken.quote:Op donderdag 29 april 2010 11:21 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Wat heel goed mogelijk is, is dat er scheuren zijn ontstaan door de explosies in het (jonge) gesteente en er extra openingen zijn ontstaan. Dit scenario werd ook voorgesteld bij de gigantische moddervulkaan op Java, waar Pertamina (meen ik) een put boorde en een nieuwe zijweg ontstond waar miljoenen liters warme koolwaterstofhoudende modder een compleet dorp verzwolg.
De enegels website die ik gevonden heb heeft net zoveel/weinig informatie als de nederlandse sites.quote:Op donderdag 29 april 2010 11:52 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Zou kunnen, maar lijkt me stiekem toch nog wat moeilijk om hier te geloven, zeker als je ervan uit gaat dat het reservoir nog 1000-en meters dieper ligt. Maar goed, ben benieuwd. Weinig goeie info momenteel, moet even de US websites checken.
quote:'Vierhonderd diersoorten bedreigd door olie'
NEW ORLEANS - Meer dan vierhonderd diersoorten lopen gevaar door de olievervuiling in de Golf van Mexico. Dat stelt het ministerie van Natuur en Visserij in de Amerikaanse staat Louisiana, aldus lokale media woensdag laat (lokale tijd). De olielekkage is het gevolg van een explosie op het booreiland Deepwater Horizon.
„Wanneer je gaat nadenken waarvoor dit gevolgen kan hebben, dan is het echt niet te geloven”, aldus Karen Foote van het departement. De olie drijft noordwaarts richting de kust van Louisiana. De olie komt bovendien op een cruciaal moment. „Dit is echt een belangrijke tijd voor veel soorten in dit ecosysteem, want ze zijn juist begonnen met paaien en broeden”, verklaarde Melanie Driscoll van milieuorganisatie Louisiana Coastal Initiative tegen de krant The Times-Picayune.
Het gebied dat nu wordt bedreigd, is onder meer een belangrijk overwinterings- of rustplek voor meer dan 70 procent van de watervogels in de VS.
Telegraaf
Hebben ze op de zeebodem dan per put geen afsluitklep zitten?quote:Op donderdag 29 april 2010 13:24 schreef Drive-r het volgende:
CNN heeft het over een derde lek in de pijpleiding van de bron naar het platform. Da's enigzins vreemd, dat is gewoon de drilling riser en die zou sowieso wel vernield moeten zijn na de explosie. Een "pijpleiding" an sich zou er nog niet moeten zijn, tenzij het een andere put is. Wellicht is dat het, meerdere putten die nu lekken omdat de topside weg is?
Hee, bedankt voor die 2e link. Ik weet nog dat dat toen gebeurde maar ik vond er op een gegeven moment geen informatie meer over. Echt en hele bizarre situatie. Ze verwachten dat die modder nog 30 jaar blijft opborrelenquote:Op donderdag 29 april 2010 12:00 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De enegels website die ik gevonden heb heeft net zoveel/weinig informatie als de nederlandse sites.
http://www.oilpubs.com/oso/category.asp?v1=1
Waneer het gesteente echt gescheurd mocht zijn kan het dus zijn dat deze vervuiling nog een heel lange tijd gaat aanhouden.
Het verhaal over de moddervulkaan:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sidoarjo_mud_flow
In principe wel. Maar goed, als de explosie het platform in een klap "knock-out" geslagen heeft, is het lastig om die kleppen nog te sturen. Dat zou 1 theorie zijn, maar het blijft gokken.quote:Op donderdag 29 april 2010 13:45 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Hebben ze op de zeebodem dan per put geen afsluitklep zitten?
Zijn die kleppen dan niet zo gemaakt dat ze altijd dichtgaan als de sturing ervan uit valt.quote:Op donderdag 29 april 2010 14:34 schreef Drive-r het volgende:
[..]
In principe wel. Maar goed, als de explosie het platform in een klap "knock-out" geslagen heeft, is het lastig om die kleppen nog te sturen. Dat zou 1 theorie zijn, maar het blijft gokken.
Er zijn veel verschillende systemen, sommige vrij drastisch (waarbij de drill string doormidden geknipt wordt). Ik weet eigenlijk niet hoe de aansturing exact zit, maar ik kan me voorstellen dat het niet direct in actie komt als de sturing uitvalt.quote:Op donderdag 29 april 2010 14:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Zijn die kleppen dan niet zo gemaakt dat ze altijd dichtgaan als de sturing ervan uit valt.
quote:Oil rig safety-valve failure investigated
The U.S. departments of the Interior and Homeland Security are conducting a joint investigation into what caused the spill, focusing part of the investigation on why a safety valve, called a blowout preventer, on the gulf floor didn't activate at the time of the explosion, The (New Orleans) Times-Picayune reported Thursday.
The spill resulted from an explosion last week that sank the oil rig and left 11 workers missing and presumed dead. The rig was owned and operated by Transocean, a Swiss company, for British Petroleum.
Unmanned submarines that arrived soon after the explosion couldn't activate the blowout preventer, The Wall Street Journal reported.
Tony Hayward, BP chief executive officer, said learning why the blowout preventer didn't activate was a key question in the investigation.
"This is the fail-safe mechanism that clearly has failed," Hayward told the Journal.
Er zitten risico's aan, het is uiteraard wel aan de politiek om te beslissen of de risico's niet te groot zijn. In ieder geval moeten de verantwoordelijken de schade tot op de laatste cent betalen. Al was dat alleen maar om de kans te vergroten dat men in de toekomst de risico's veel serieuzer neemt en meer voorzorgsmaatregelen treft.quote:Op donderdag 29 april 2010 09:41 schreef Drive-r het volgende:
[..]
![]()
Aan de andere kant: er zitten altijd risico's aan, dat weet iedereen en dat accepteert iedereen. Als er dan een keer een worst-case gebeurt, dan moet het ook niet direct een complete schok zijn. Maar goed, daar zal de politiek anders over denken.
quote:U.S. may send in troops as Gulf oil spill worsens
NEW ORLEANS—A massive oil spill in the Gulf of Mexico is even worse than believed and as the government grows concerned that the rig’s operator is ill-equipped to contain it, officials are offering a military response to try to avert a massive environmental disaster along the ecologically fragile U.S. coastline.
Maar de grap is natuurlijk dat dat al gebeurt. Ik weet niet of je ook risico analyse gedaan hebt op dit soort vlakken, maar die afweging is de kern van het vak. "Risico's veel serieuzer nemen" is dus een loze kreet. Die risico's werden altijd al serieus genomen, alleen er werd voor gekozen ergens de lijn te trekken. Je kunt niet eindeloos gaan proberen veiligheid te garanderen, op een bepaalde moment wordt het dan kosten technisch niet meer haalbaar. Dat geldt voor alles, van vliegtuigen tot bouw, etc...quote:Op donderdag 29 april 2010 15:48 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Er zitten risico's aan, het is uiteraard wel aan de politiek om te beslissen of de risico's niet te groot zijn. In ieder geval moeten de verantwoordelijken de schade tot op de laatste cent betalen. Al was dat alleen maar om de kans te vergroten dat men in de toekomst de risico's veel serieuzer neemt en meer voorzorgsmaatregelen treft.
Dat is wel zo maar aan de andere kant kost deze ramp BP miljoenen per dag. Ik meen ergens 4,5 miljoen dollar per dag gelezen te hebben.quote:Op donderdag 29 april 2010 11:06 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar het is natuurlijk ook een punt dat sommige risico berekeningen de laatste jaren wel van heel positieve scenario's zijn uitgegaan, terwijl je bij een grondige analyse juist van het worst case scenario zou uit moeten gaan. Maar als een bedrijf daarvan uitgaat en in bijvoorbeel een MER rapport zou zetten dan weet je als bedrijf zeker al dat je de vergunning natuurlijk nooit gaat krijgen.![]()
Dat niet alleen want door sommige maatregelen aan de ene kant de nemen moet je vaak weer concessies doen tov maatregelen aan de andere kant. Soms kun je het nog wel wat verbeteren door systemen redudant te maken.quote:Op donderdag 29 april 2010 16:03 schreef Drive-r het volgende:
Je kunt niet eindeloos gaan proberen veiligheid te garanderen, op een bepaalde moment wordt het dan kosten technisch niet meer haalbaar. Dat geldt voor alles, van vliegtuigen tot bouw, etc...
quote:Op donderdag 29 april 2010 16:07 schreef waht het volgende:
[..]
Dat is wel zo maar aan de andere kant kost deze ramp BP miljoenen per dag. Ik meen ergens 4,5 miljoen dollar per dag gelezen te hebben.
Dat wil je ook niet als onderneming.
Wanneer ik jou bericht combineer met het stukje van de FT dan verwachten ze dus er ongeveer 25 dagen over te doen om het dicht en opgeruimd te krijgen. Ik ben benieuwd.quote:http://www.ft.com/cms/s/0/75d4009c-51cd-11df-a2a2-00144feab49a.html?catid=2&SID=google
BP is responsible for stopping the leak and cleaning up the spill, at a cost expected to be well over $100m (£65.5m).
Ik ben werkzaam als engineer en doe als dusdanig ook het nodige in risico management. Mijn ervaring daarin is dat vaak onder commerciële druk onverantwoordelijke keuzen gemaakt worden door mensen die ongeschikt zijn om die beslissingen te nemen. Ik kan niet spreken voor deze industrie omdat ik daar geen ervaring mee heb, maar ik vermoed dat dit fenomeen algemeen van toepassing is, neem het ongeluk met de Sapceshuttle Challenger als voorbeeld, daar werd het groene licht gegeven door incapabele managers die geen inhoudelijke kennis hadden van datgene waar ze over beslisten. "Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage, and those who manage what they do not understand".quote:Op donderdag 29 april 2010 16:03 schreef Drive-r het volgende:
Maar de grap is natuurlijk dat dat al gebeurt. Ik weet niet of je ook risico analyse gedaan hebt op dit soort vlakken, maar die afweging is de kern van het vak. "Risico's veel serieuzer nemen" is dus een loze kreet. Die risico's werden altijd al serieus genomen, alleen er werd voor gekozen ergens de lijn te trekken. Je kunt niet eindeloos gaan proberen veiligheid te garanderen, op een bepaalde moment wordt het dan kosten technisch niet meer haalbaar. Dat geldt voor alles, van vliegtuigen tot bouw, etc...
Dat zijn getallen die mij overtuigen dat er verstandig gewerkt word. Er vliegen dagelijks duizenden vliegtuigen door de lucht en er zijn zowaar dagen dat er geen eentje neerstortquote:Je berekent een platform in de Noordzee ook altijd zo dat het de statistische "100 year storm" kan doorstaan. Dat is de grens over het algemeen. Dat betekent dat als er een heftigere storm komt dan dat (en dat wordt duidelijk erkend als een mogelijkheid), dat je dan je platform kwijt bent. Dit is zo'n geval. Je kunt blowouts niet voorkomen, wel de gevolgen. Hier is het mis gegaan, dat risico bestond altijd. Ga na, er liggen 3,500 actieve velden in de Golf, dus er is een grote veelvoud aan boringen geweest. En dan kan het een keer mis gaan.
150 bar is geen extreme druk.quote:Op donderdag 29 april 2010 16:28 schreef Basp1 het volgende:
Het lijkt me maar een rotkarwei om zulke dingen te moeten ontwerpen die tegen zulke extreme drukken kunnen (150 bar)
Niet het bericht wat ik eerst had gelezen maar een andere:quote:Op donderdag 29 april 2010 16:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
[..]
Wanneer ik jou bericht combineer met het stukje van de FT dan verwachten ze dus er ongeveer 25 dagen over te doen om het dicht en opgeruimd te krijgen. Ik ben benieuwd.
quote:http://www.rigzone.com/news/article.asp?hpf=1&a_id=91890
Preliminary estimates indicate that current efforts to contain the spill and secure the well are costing the MC252 owners about $6 million per day. This figure is expected to rise as activity increases. BP has a 65 percent interest in MC252.
Daar zou ik mee geen zorgen om maken, de olieindustrie werkt tegenwoordig tot grotere dieptes en dat is inmiddels redelijk bewezen technologie.quote:Op donderdag 29 april 2010 16:28 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat niet alleen want door sommige maatregelen aan de ene kant de nemen moet je vaak weer concessies doen tov maatregelen aan de andere kant. Soms kun je het nog wel wat verbeteren door systemen redudant te maken.
De grote vraag is idd hoe betrouwbaar zijn de afsluiters op 1500 meter diepte en heeft men niet per ongeluk iets over het hoofd gezien bij het ontwerp daarvan. Het lijkt me maar een rotkarwei om zulke dingen te moeten ontwerpen die tegen zulke extreme drukken kunnen (150 bar)
quote:Deepwater Horizon oil slick to hit US coast within hours
US government assumes control of clean-up in Gulf of Mexico as £13bn wiped off BP's value
The United States mobilised its military tonight in an attempt to help deal with the vast oil slick spreading across the Gulf of Mexico amid predictions that it will begin to hit the Louisiana coast within hours and could cause one of the country's biggest environmental disasters.
The US coastguard said today that oil was flowing into the sea at five times the rate previously estimated.
[..]
Under US law, the company is responsible for the costs of dealing with the crisis, including paying for use of the military.
[..]
BP is also planning to cap the well and capture the leaking oil, but this will take four weeks to put in place, by which stage more than 150,000 barrels could have been spilt. If the steel cap does not work, BP will have to try drilling a relief well, which would take three months.
By then, the spill could be more than 300,000 barrels – larger than the 258,000 leaked by the Exxon Valdez.
[..]
Alles in het werk om olielek VS te bestrijdenquote:De regering van de Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag aangekondigd alles in het werk te stellen om de gevolgen van een groot olielek in de Golf van Mexico tot een minimum te beperken. Verwacht wordt dat de gelekte olie de Amerikaanse Golfkust binnen een dag bereikt.
Obama heeft zijn ministers van binnenlandse veiligheid, binnenlandse zaken en milieubescherming naar het gebied gestuurd om de aanpak van de potentiële milieuramp te coördineren.
"We zijn erg strijdlustig en op alles voorbereid", zei admiraal Sally Brice O'Hare van de kustwacht op het Witte Huis. De prioriteit van de regering ligt bij het leveren van materiaal aan olieconcern BP om de gelekte olie zoveel mogelijk op te ruimen of gecontroleerd te verbranden.
De regering verwierp de suggestie dat zij te traag zou hebben gereageerd en uitte haar teleurstelling dat BP het onderzeese lek nog niet heeft gedicht. Daarnaast liet zij weten dat alle kosten voor bescherming en schoonmaken op rekening van de olieindustrie komen en niet van de belastingbetaler.
Verwacht wordt dat de olie vrijdag de delta van de Mississippi bereikt. Van diverse kanten werden speciale drijvers aangevoerd om de verspreiding van de olie te voorkomen en daarmee zeeleven en wetlands te beschermen.
Als het lek niet tijdig wordt gedicht kan tot zestien miljoen liter olie in zee lekken voordat een tweede bron is geboord om de olie om te leiden. Bij het grootste olielek in de Amerikaanse geschiedenis, in 1989 in Alaska, liep 42 miljoen liter olie de zee in.
In het gunstigste geval kan het nog 90 dagen duren eer het gedicht is. En dan is het nog maar de vraag of het dan meteen lukt, zeiden ze gisteren op RTLnieuws.quote:
90 dagen!?quote:Op zaterdag 1 mei 2010 08:54 schreef nummer_zoveel het volgende:
[..]
In het gunstigste geval kan het nog 90 dagen duren eer het gedicht is. En dan is het nog maar de vraag of het dan meteen lukt, zeiden ze gisteren op RTLnieuws.
Man, man, wat een ramp.
Dat is niet het gunstigste geval.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 08:54 schreef nummer_zoveel het volgende:
[..]
In het gunstigste geval kan het nog 90 dagen duren eer het gedicht is. En dan is het nog maar de vraag of het dan meteen lukt, zeiden ze gisteren op RTLnieuws.
Man, man, wat een ramp.
damn dat is echt vreselijk! wat een natuurrampquote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:41 schreef Disana het volgende:
Hier wat foto's van hoge kwaliteit met beschrijvingen:
http://www.boston.com/big(...)aches_louisiana.html
*zucht*quote:Op zaterdag 1 mei 2010 17:28 schreef xenobinol het volgende:
Dit toont maar weer eens aan dat de genomen voorzorgsmaatregelen totaal niet deugen, wat sommigen hier ook mogen beweren. Olie word op de goedkope manier gewonnen met weinig tot geen respect voor het milieu.
Eens, maar daar staat deze gebeurtenis los van.quote:Feitelijk moeten overheden de accijnzen op olie torenhoog maken om het gebruik van olie terug te brengen om plaats te maken voor duurzame alternatieven.
quote:Op zaterdag 1 mei 2010 14:41 schreef Disana het volgende:
Hier wat foto's van hoge kwaliteit met beschrijvingen:
http://www.boston.com/big(...)aches_louisiana.html
http://www.usatoday.com/m(...)adable-plastic_N.htmquote:Op zaterdag 1 mei 2010 23:02 schreef sjorsie1982 het volgende:
Je weet toch dat er niet voor alle produkten, waar olie voor nodig is, alternatieven bestaan?
Plastic bijvoorbeeld...
Verschillende polymeren...
etc.
Uiteraard is het een ongeluk dat lijkt mij volkomen logisch, het is echte teleurstellend dat de voorzorgsmaatregelen niet werken en men geen goed noodplan heeft om de olie op te vangen. Ik noem dat een falend beleid, als je weet dat een ongeluk tot de mogelijkheden behoort dan hoor je voorzieningen te treffen om snel het probleem op te lossen.quote:Op zaterdag 1 mei 2010 17:52 schreef waht het volgende:
Dit is een ongeluk. Je weet wel, zoiets dat altijd en overal kan gebeuren ('risico' en zulks) maar wat je desalniettemin tracht te voorkomen. Er gebeuren ook dagelijks ongelukken op de weg. Zullen we dan maar allemaal stoppen met autorijden? Neen. Waar gewerkt wordt, gebeuren ongelukken.
en alles zelf te betalen natuurlijk. Geen "socialistische " praktijken hequote:Op zondag 2 mei 2010 20:09 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Uiteraard is het een ongeluk dat lijkt mij volkomen logisch, het is echte teleurstellend dat de voorzorgsmaatregelen niet werken en men geen goed noodplan heeft om de olie op te vangen. Ik noem dat een falend beleid, als je weet dat een ongeluk tot de mogelijkheden behoort dan hoor je voorzieningen te treffen om snel het probleem op te lossen.
De amerikaanse regering heeft het boren van nieuwe bronnen toch weer op een laag pitje gezet.quote:Op zondag 2 mei 2010 20:09 schreef xenobinol het volgende:
als je weet dat een ongeluk tot de mogelijkheden behoort dan hoor je voorzieningen te treffen om snel het probleem op te lossen.
Makkelijk gezegd door BP , nu nog eens zien dat ze ook echt alles gaan betalen. De slachtoffers van de exxon valdez ramp hebben in ieder geval flinke rechtzaken moeten voeren en nog maar een schijntje van de door hun geleden schade terug gekregen.quote:BP betaalt alle kosten van natuurramp VS
Uitgegeven: 3 mei 2010 13:10
Laatst gewijzigd: 3 mei 2010 13:10
LONDEN - Oliereus BP zal ''alle noodzakelijke en terechte schoonmaakkosten'' van de olievervuiling voor de Amerikaanse zuidkust op zich nemen.
© AFPDat maakte het bedrijf maandag in een verklaring bekend.
''BP neemt alle verantwoordelijkheid voor de reactie op de olievervuiling van de Deepwater Horizon. Wij zullen het opruimen'', liet het Britse bedrijf weten.
Ongekende omvang
Vorige maand was er een explosie op het booreiland Deepwater Horizon, waarna het platform op 22 april zonk. Er vielen elf doden. Uit drie lekken stroomt dagelijks honderdduizenden liters olie die het kwetsbare ecosysteem van het gebied bedreigt.
President Barack Obama zei zondag dat de olievervuiling in de Golf van Mexico een milieuramp van ongekende omvang kan worden.
Bij het vorige ongeluk (Texas) zei BP hetzelfde, om daarna hun medewerkers de schuld te geven.quote:Op maandag 3 mei 2010 13:17 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Makkelijk gezegd door BP , nu nog eens zien dat ze ook echt alles gaan betalen. De slachtoffers van de exxon valdez ramp hebben in ieder geval flinke rechtzaken moeten voeren en nog maar een schijntje van de door hun geleden schade terug gekregen.
Het is heel simpel, je legt als overheid gewoon beslag op alle bezittingen van zo'n oliemaatschappij. Zeker in de VSA is dat goed te doen, ze laten het gewoon onder de anti-terreur wetgeving plaatsvinden, die kunnen ze namelijk overal op toepasbaar makenquote:Op maandag 3 mei 2010 14:25 schreef Den_Haag het volgende:
Bij het vorige ongeluk (Texas) zei BP hetzelfde, om daarna hun medewerkers de schuld te geven.
Maar je begrijpt dat waar mensen werken, fouten worden gemaakt?quote:Op zondag 2 mei 2010 20:09 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Uiteraard is het een ongeluk dat lijkt mij volkomen logisch, het is echte teleurstellend dat de voorzorgsmaatregelen niet werken en men geen goed noodplan heeft om de olie op te vangen. Ik noem dat een falend beleid, als je weet dat een ongeluk tot de mogelijkheden behoort dan hoor je voorzieningen te treffen om snel het probleem op te lossen.
Uiteraard, daarom moeten er adequate maatregelen getroffen worden om menselijke vergissingen uit te sluiten. De meeste ongevallen worden voorkomen omdat er ook nog mensen bij betrokken waren die wel alert waren. Accepteren dat ongevallen zich voor kunnen mag er niet bij zijn, het systeem moet meerdere veiligheden ingebouwd hebben, zodat een catastrofe zich niet bij een enkele of dubbele fout kan voordoen. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek dat de oorzaak tracht te achterhalen, maar ga er nu al op speculeren dat het gewoon weer een opeenstapeling is geweest van onnodig menselijk falen.quote:Op maandag 3 mei 2010 15:27 schreef waht het volgende:
Maar je begrijpt dat waar mensen werken, fouten worden gemaakt?
Bovendien kan ook blijken dat deze catastrofe veroorzaakt is door het niet navolgen van de regels.
Zie ook --> Hurricane Season 2010quote:Orkaanseizoen geeft complicaties bij olievervuiling
Het nieuwe orkaanseizoen kan vanaf 1 juni extra complicaties opleveren bij de olievervuiling in de Golf van Mexico. Tegen de tijd dat het orkaanseizoen aanbreekt, is het olieprobleem nog niet opgelost. Dit zegt directeur water Piet Dircke van ingenieursbureau Arcadis.
Arcadis is in de Amerikaanse stad New Orleans betrokken bij de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen na de overstromingen die de orkaan Katrina in 2005 veroorzaakte. De recente olieramp zal niet direct van invloed zijn op de werkzaamheden van het ingenieursbureau bij de bescherming van de stad in Louisiana.
,,De olie zal New Orleans niet bereiken'', weet Dircke. ,,Maar over de combinatie van de olieramp met een hurricane is nog niet goed nagedacht. De rotzooi is dan misschien niet te overzien.''
Je kent het gezegde toch: olie op de golven gooien. Dat heeft men niet zomaar verzonnen maar gebruikte men vroeger om golven wat de dempen.quote:Op maandag 3 mei 2010 15:40 schreef Frutsel het volgende:
Tja... met een beetje mazzel begint het pas eind juli te spoken in de Golf qua orkanen, maar ja.. dit jaar verwacht men al meer orkanen.. dus het kan ook gelijk misgaan
quote:NEW ORLEANS (AP) — The chief executive of BP says crews have been able to reduce the amount of oil reaching the surface from a massive underwater gusher with a new approach of using chemicals at the gusher.
CEO Tony Hayward also said BP is not responsible for the Gulf of Mexico drill rig accident that set off the spill but is taking responsibility for the response and cleanup.
Hayward said on the NBC "Today" show today that BP is injecting dispersant chemicals into the oil as it pours out of an undersea well. He said it was a new approach and appeared to be having a significant impact on the amount that reaches the spreading surface slick. He did not elaborate.
On ABC's "Good Morning America," Hayward said the drill rig equipment and processes that failed and led to the spill belonged to rig owner Transocean Ltd.
Exxon Valdez was toch ook vanwege een dronken stuurman?quote:Op maandag 3 mei 2010 15:37 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Uiteraard, daarom moeten er adequate maatregelen getroffen worden om menselijke vergissingen uit te sluiten. De meeste ongevallen worden voorkomen omdat er ook nog mensen bij betrokken waren die wel alert waren. Accepteren dat ongevallen zich voor kunnen mag er niet bij zijn, het systeem moet meerdere veiligheden ingebouwd hebben, zodat een catastrofe zich niet bij een enkele of dubbele fout kan voordoen. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek dat de oorzaak tracht te achterhalen, maar ga er nu al op speculeren dat het gewoon weer een opeenstapeling is geweest van onnodig menselijk falen.
Dat was volgens mij het inderdaad het geval, ik meen dat hij er nog vanaf gekomen is met een werkstraf ook. Beetje dronken op de brug van je tig duizend ton zware schip staan, dan ben je toch een enorme dwaasquote:Op maandag 3 mei 2010 16:19 schreef tjoptjop het volgende:
Exxon Valdez was toch ook vanwege een dronken stuurman?
Dat verklaart al een hoopquote:There is a report from a survivor (h/t Fractional Flow ) that says that the well was shut in and they were going through the process of separating the rig from the well, and moving it off. They began by cleaning out the drilling mud from the riser, replacing it with sea water. However, when they re-opened the valves at the top of the well, the pipe in the well had become filled with gas from the well, under considerable pressure, and this “Kicked” the well as the valve opened. Gas, as the pressure gets less as it moves up the pipe, expands much more than oil. And unfortunately in the process of disconnection, the pressure to hold the gas, which comes from the density of the drilling mud in the riser initially, had been removed as part of the disconnection process.
So the high pressure gas was able to blow all the sea water in the riser out onto the deck of the rig. (This happens extremely quickly, well below a minute) The gas then followed, and as it flowed out of the pipe at the top of the well there was some hot source that caused it to ignite. (This could even be from a static electricity spark). Because of the depth of the well, the pressure in the bottom of the well was in the 30-40,000 psi range.
Ik weet niet zoveel over die afsluiters, maar als men de mud afgekoppeld heeft en ipv mud water als druk middel erin zet had men zowel met mud als wel met zeewater natuurlijk al een probleem met gas dat eruit kwam.quote:
quote:Op maandag 3 mei 2010 17:12 schreef Glijdt_licht het volgende:
Dit gaat een grotere ramp worden dan Tsjernobyl.
Duhhhh, denk je nu echt dat BP zelf gaat betalenquote:Op maandag 3 mei 2010 16:16 schreef jeoff het volgende:
Het begint al: BP neemt wel de verantwoordelijkheid maar zegt eigenlijk dat Transocean Ltd. verantwoordelijk was voor het platform.
[..]
quote:http://www.nu.nl/buitenla(...)lielek-plaatsen.html
BP wil dinsdag koepel over olielek plaatsen
Uitgegeven: 4 mei 2010 06:27
Laatst gewijzigd: 4 mei 2010 09:23
NEW ORLEANS - Het olieconcern BP wil dinsdag beginnen met het plaatsen van een koepel over de plek in de Golf van Mexico waar olie in zee loopt.
© AFP Bekijk video
Dat heeft Doug Suttles van BP maandag gezegd. ''De koepel is ontworpen om over de lekken te worden geplaatst en om ons in staat te stellen de olie op te vangen'', zei Suttles.'' Hij liet weten dat het de bedoeling is de olie via pijplijnen naar de oppervlakte te halen. Het systeem moet binnen een week operationeel zijn.
Suttles zei dat het neerlaten van de koepel boven de olielekken een grote technische uitdaging is. De metalen constructie met de koepel weegt circa 65 ton en moet op 1500 meter diepte worden geplaatst. Volgens Suttles is nooit eerder geprobeerd een koepel zo diep in zee te plaatsen.
Drie lekken
Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van de staat Louisiana. Uit drie lekken stroomt dagelijks honderdduizenden liters olie.
Die poging was al bekend, maar kan zoals gezegd nog een week duren. In die week zal er zeker nog eens ongeveer 4 miljoen liter olie de Golf instromen. (ter vergelijking, de Exon Valdez liet tussen de 40 en 100 miljoen liter olie de zee instromen.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 09:26 schreef Basp1 het volgende:
Weer een andere poging die ondernomen wordt om het lek te beheersen:
[..]
quote:BP has started drilling a second well to relieve pressure on the first, but oil could keep gushing for two to three months before it’s finished. The drill will burrow down about 18,000 feet and inject heavy drilling fluid and then cement to stop the flow of oil, Suttles said at a news conference Monday.
quote:Op maandag 3 mei 2010 17:12 schreef Glijdt_licht het volgende:
Dit gaat een grotere ramp worden dan Tsjernobyl.
Er is op sommige specialistische site nogal een menigsverschil hoeveel olie er nu echt uit stroomt. BP doet ook maar een schatting en probeert deze steeds zo laag mogelijk te laten zijn om maar niet zo'n slechte pers te krijgen.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 09:32 schreef jeoff het volgende:
Die poging was al bekend, maar kan zoals gezegd nog een week duren. In die week zal er zeker nog eens ongeveer 4 miljoen liter olie de Golf instromen. (ter vergelijking, de Exon Valdez liet tussen de 40 en 100 miljoen liter olie de zee instromen.
Als die poging lukt is de ramp echt niet zo groot als de media laat uitschijnen, dan is er al minder olie in de zee terecht gekomen als met de Prestige en misschien net zo veel als bij de Exxon Valdez.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 09:32 schreef jeoff het volgende:
[..]
Die poging was al bekend, maar kan zoals gezegd nog een week duren. In die week zal er zeker nog eens ongeveer 4 miljoen liter olie de Golf instromen. (ter vergelijking, de Exon Valdez liet tussen de 40 en 100 miljoen liter olie de zee instromen.
Yep.. dus laten we hopen dat deze poging lukt!!! ik heb veel familie wonen in Pensacola.. die hebben er dus direct veel last van.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 11:11 schreef wimbaens het volgende:
[..]
Als die poging lukt is de ramp echt niet zo groot als de media laat uitschijnen, dan is er al minder olie in de zee terecht gekomen als met de Prestige en misschien net zo veel als bij de Exxon Valdez.
Maar het blijft natuurlijk een ramp voor de natuur en de mensen die er wonen.
Nee.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 11:41 schreef prima het volgende:
Wat denken jullie:
Zal het kunnen dat BP door deze ramp sis failliet gaat?
En zo ja, heeft dat gevolgen op de nederlandse economie en de wereldeconomie?
Vroeg het me af bij het zien van het laatste nieuw, waarin Obama nog een keer duidelijk zegt dat BP voor alles op moet draaien.
Als deze ramp verkeerd uitpakt zou het best wel eens het failliet van BP kunnen worden, mits ze natuurlijk op moeten draaien voor alle gevolg schade. Exxon is er ook met een matsprijs vanaf gekomenquote:Op dinsdag 4 mei 2010 11:41 schreef prima het volgende:
Wat denken jullie:
Zal het kunnen dat BP door deze ramp sis failliet gaat?
En zo ja, heeft dat gevolgen op de nederlandse economie en de wereldeconomie?
Vroeg het me af bij het zien van het laatste nieuw, waarin Obama nog een keer duidelijk zegt dat BP voor alles op moet draaien.
best wel erg dus. Wederom worden we weer gepamperd door onze corrupte politici en media.quote:Eerder werd vastgesteld dat er ongeveer 19.000 liter olie per dag de oceaan in zou stromen. Nu hebben ze het inmiddels over 750.000 liter per dag. Dat is meer dan 5,2 miljoen liter ruwe olie per week!
[..]
Nu hebben ze daar een gat in de oceaanbodem dat 200.000 vaten olie per dag de oceaan in spuit, waar een totaal vernield boorplatform - op 1.500 meter diepte - bovenop ligt. Denk daar maar eens goed over na!
[..]
Het enige stukje techniek dat het zou kunnen doen, is een atoombom. Dit is geen grap. Als ze daar beneden een atoombom zouden laten afgaan op de juiste plek zou het het gat kunnen dichten. Niets minder dan dat zal werken. (Dit idee is slechts een aanduiding van benodigde krachten en zal zelfs een averechtse werking kunnen hebben. - Red.)
[..]
En dan hebben we het nog niet eens over dat de oceaan een kritieke hoeveelheid zuiver zuurstof afgeeft aan de atmosfeer om het leven op het land in stand te houden.
bron
hier in het Nederlands vertaald
holy shitquote:Op dinsdag 4 mei 2010 11:57 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
best wel erg dus. Wederom worden we weer gepamperd door onze corrupte politici en media.
Maar is in deze BP wel te vertrouwen met hun info? Zijn oliemaatschappijen uberhaupt wel te vertrouwen?quote:Op dinsdag 4 mei 2010 12:19 schreef jeoff het volgende:
met alle respect, maar de bron die Lambiekje aanhaalt is van een enorme doemdenker, en verschillende argumenten kloppen gewoonweg niet.
Het blijft een enorme ramp, maar de wereld zal echt niet vergaan.. maar nogmaals, laten we met zijn allen hopen dat het koepel-plan werkt, anders wordt er wel HEEL erg veel schade aangericht
edit: De reactie van Paul Noel kan ik nog wel mee leven, ik had het met name over die self-claimed engineer met 25 jaar ervaring.
Dat is met een vat al wel genoeg. Maar de vraag is hoe dik wil je de laag hebben....quote:Op dinsdag 4 mei 2010 12:52 schreef semexo het volgende:
Als het lek niet gedicht wordt zou het wel eens het einde van het leven op de planeet kunnen betekenen.
Die bron bevat zoveel olie, dat het de gehele oppervlak van alle oceanen op aarde kan bedekken met een laag olie.
Als ijs smelt daalt het waterpeilquote:- Dus geen zuurstof meer uit de oceaan,
- De oceaan wordt veel warmer omdat olie zonnewarmte absorbeert
- Het water kan niet meer verdampen, dus geen regen meer!
- Poolkappen zullen smelten door de toegenomen warmte, dus wereldwijde zondvloed.
Het zou over een jaar al kunnen beginnen!
Heb je nog een negatiever scenario?:')quote:Op dinsdag 4 mei 2010 12:52 schreef semexo het volgende:
Als het lek niet gedicht wordt zou het wel eens het einde van het leven op de planeet kunnen betekenen.
Ik bedoelde dan ook voor de natuur. En ik weet niet als de natuur eraan gaat, gaat de mensheid uiteindelijk ook wel problemen krijgen.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 09:34 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Voor de natuur zeker, voor de mensheid niet.
Maargoed, net alsof we als mens zijnde ons ook maar iets druk maken over de natuur. Als we maar kunnen consumeren
Met olie word niks 'chemisch' gedaan, het word tijdens de raffinage gescheiden in de afzonderlijke componenten. Feitelijk zit de benzine en diesel gewoon vermengt en dat stroomt nu dus de oceaan in. Dus ja.... het is zeer schadelijk voor het milieu.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 13:56 schreef Casos het volgende:
De olie die rechtstreeks uit de bron de oceaan in stroomt, is natuurlijk zo natuurlijk als het maar zijn kan. Er is nog niks chemisch of wat dan ook mee uitgehaald. Is dit echt zo schadelijk voor de natuur?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |