FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / 16 schepen net zo vervuilend als ALLE autos ter wereld
Lambiekjewoensdag 30 december 2009 @ 16:26
quote:
Slechts 16 schepen net zo vervuilend als alle auto's in de wereld
'Scheepvaart produceert 6000 x meer vervuiling als autoverkeer'

Het grootste containerschip ter wereld, de 397 meter lange Emma Maersk, nadert de haven van Rotterdam. Dit enkele schip stoot ongeveer 6,6 x meer zwavel uit dan alle auto's en vrachtwagens in heel Nederland*.

Terwijl de pijlen van de milieubeweging en de overheden zich al jaren richten op de auto van de gewone burger, blijkt de scheepvaart onvoorstelbaar veel meer vervuiling te produceren. Na een jarenlange studie is milieuspecialist Fred Pearce, werkzaam voor de toonaangevende New Scientist, tot de conclusie gekomen dat slechts 16 grote oceaanschepen net zoveel zwavel uitstoten als ALLE auto's in de hele wereld.


Pearce onderzocht met name de gevolgen van het gebruik van de sterk vervuilde, giftige scheepsbrandstof. Volgens hem sterven ieder jaar duizenden mensen als gevolg van de giftige dampen die de schepen achter zich laten, en die vaak dagenlang blijven hangen. De milieuspecialist schat dat, als hier niets aan gebeurt, er de komende 10 jaar tot één miljoen mensen zullen omkomen door de vervuilde uitlaatgassen van schepen.

Grote oceaanschepen gebruiken brandstof die bestaat uit de vuile resten van geraffineerde brandstof die wordt gebruikt door personenauto's en vrachtwagens. Deze scheeps- of 'bunker'brandstof is dikker en bevat een hoog percentage zwavel (sulfur). Het is een goedkope, maar zeer smerige brandstof, die nooit zou worden toegestaan voor gebruik op het land. De in deze brandstof voorkomende chemicaliën kunnen onder andere kanker, ademhalingsproblemen, ernstige ontstekingen en hartkwalen veroorzaken.

Er varen ongeveer 100.000 schepen op de zeeën en oceanen van onze planeet, die omgerekend ongeveer 6000 x meer vervuiling produceren dan al het autoverkeer. De grootste schepen zijn tot 400 meter lang en kunnen per stuk 14.000 grote containers vervoeren. Het meeste vervoer vindt plaats tussen Azië en Noord Amerika en Azië en Europa. De reden waarom de schepen zo extreem vervuilend mogen zijn is vanwege het feit dat de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) een zwavelpercentage van 4,5% toestaat in de gebruikte scheepsbrandstof. Dit is 4500 x hoger dan de maximum toegestande hoeveelheid zwavel in autobrandstof in Europa.

De IMO is er morrend mee akkoord gegaan om het zwavelpercentage in 2012 te verlagen tot 3,5% en op de langere termijn tot 0,5%. Het grootste struikelblok om de scheepsbrandstof schoner te maken zijn de kosten. Bunkerbrandstof is goedkoop en in grote hoeveelheden aanwezig.

* In 2009 zijn er 942 miljoen auto's op de wereld. Elk van de 16 schepen stoot dus gemiddeld net zoveel zwavel uit als 58,9 miljoen auto's. Nederland telt dit jaar bijna 8,9 miljoen auto's (7,75 miljoen personenauto's en 1,12 miljoen bedrijfswagens). Bij de voor de hand liggende berekening (58,9 : 8,88 = 6,63) is geen rekening gehouden met het feit, dat het Nederlandse wagenpark veel schoner is dan dat van de meeste andere landen in de wereld, en de werkelijke verhouding daarom nog nadeliger voor de schepen zou uitvallen.

bron
Whahaha!

Tja. de KM-heffing met een co2-tax is dus gewoon ordinair burgertje treiteren.

Iemand de Telegraaf jingle gehoord over de KM-heffing?
Ascendancywoensdag 30 december 2009 @ 16:26
It's a conspiracy
Ron.Burgundywoensdag 30 december 2009 @ 16:28
Daarom moeten ze bedrijven ook aanpakken en zich niet teveel focussen op de burger. De echt grote vervuilers zijn de (grote) bedrijven en die moeten dan ook zorgen dat ze hun methodes aan gaan passen in de toekomst.
Sigmund666woensdag 30 december 2009 @ 16:29
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:26 schreef Ascendancy het volgende:
It's a conspiracy
Je was me voor
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 16:30
Vervuilend met betrekking tot zwavel he?

Kwestie van wetgeving aanpassen, wat dan ook netjes gebeurt .
quote:
De IMO is er morrend mee akkoord gegaan om het zwavelpercentage in 2012 te verlagen tot 3,5% en op de langere termijn tot 0,5%.
Hoewel het misschien wat sneller zou kunnen, maar dan moet je inhoudelijk de details en berekeningen kennen.
Ralphmeisterwoensdag 30 december 2009 @ 16:30
Wel vertekend beeld..

TS heeft het meteen al over CO2 maar dit stukje gaat alleen over de zwavel uitstoot.
OpperTokkiewoensdag 30 december 2009 @ 16:30
En hoe vervuilend is zo'n oceaanstomer dan in vergelijking met een uitbarstende vulkaan???
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 16:31
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef OpperTokkie het volgende:

En hoe vervuilend is zo'n oceaanstomer dan in vergelijking met een uitbarstende vulkaan???
Je stelt voor om uitbarstende vulkanen te verbieden ?
Killahtwoensdag 30 december 2009 @ 16:31
Scheepvaart en luchtvaart zijn volgens mij altijd al een veel grotere vervuiler dan auto's. Echter wist ik niet dat in de scheepvaart zulk afval brandstof wordt gebruikt. Tijd om de "fossiele" brandstof, de naam zegt het al gedag te zeggen, zeker in de transport en luchtvaart.
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 16:32
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef Ralphmeister het volgende:

Wel vertekend beeld..

TS heeft het meteen al over CO2 maar dit stukje gaat alleen over de zwavel uitstoot.
TS =

.
Westerlingwoensdag 30 december 2009 @ 16:33
Dit stuk gaat over zwavel, niet over CO2.

Hehe was niet de eerste geloof ik.
JohnLockewoensdag 30 december 2009 @ 16:34
Goede bron.
OpperTokkiewoensdag 30 december 2009 @ 16:35
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:31 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Je stelt voor om uitbarstende vulkanen te verbieden ?
Jep gewoon verbieden (de mens in al zijn grootheidswaanzin kan dat net als de temperatuur op aarde 2 graden minder laten stijgen ) en dan weer slaven op de zeeschepen om te roeien (daar kunnen we mooi de Somalische piraten een baantje mee bezorgen)
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 16:36
quote:
http://www.tvblik.nl/zembla/de-smerige-olieroute

Stookolie, de brandstof voor de scheepvaart, wordt bijgemengd met grote hoeveelheden giftig restafval. Het gaat om stoffen als kwik, zware metalen, fenol en benzeen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. Dit zogenaamde restafval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Maar dat kost geld. Voor de bedrijven die afwillen van dat restafval is het veel lucratiever om die stoffen te dumpen in stookolie en als brandstof te verkopen aan de scheepvaart. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. De schepen die de vervuilde olie verstoken, stoten het gif ongefilterd de lucht in.

Er zijn geen regels voor wat er wel en niet in stookolie mag worden bijgemengd. In de praktijk komt het erop neer dat de stookolie als ‘afvalemmer’ wordt gebruikt, zolang een schip er zonder problemen mee kan varen. Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.”

In de aflevering ‘De smerige olieroute’ toont ZEMBLA aan dat bedrijven die afvalolie inzamelen en verwerken slecht te boek staan. Bijvoorbeeld het Amsterdamse bedrijf APS dat veroordeeld werd voor het illegaal aanleveren van oliehoudend afval aan een bedrijf dat daar geen vergunning voor had. Maar ook North Refinery, in de buurt van Delfzijl, verwerkt afvalolie. Volgens Reijnders doet North Refinery dit zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.

In 2008 laat het ministerie van VROM de lading van het schip Adafera door TNO onderzoeken. Die lading bestaat uit stookolie die niet gemengd kan worden. Ook is er het vermoeden dat de olie is verontreinigd met het giftige fenol. ZEMBLA ontdekt dat TNO niet zelf de olie analyseert, maar conclusies trekt op basis van gegevens van de bedrijven die de olie aankochten. Het TNO-onderzoek brengt dus geen giftige stoffen aan het licht. Daarop geeft VROM de vervuilde olie vrij, zonder precies te weten wat er in de olie zit.

Hoogleraar Reijnders vindt dat TNO zelf had moeten kijken naar de samenstelling van de stookolie. Over de opdrachtgever van het onderzoek, het ministerie van VROM, zegt hij: “Het is een bewijs van onvermogen dat je op deze manier onderzoek laat doen.”
Het is dus niet de stookolie zelf die zo slecht is, maar het feit dat wetgeving het toestaat om gif te dumpen in stookolie.

Waarschijnlijk worden hier vele, vele miljoenen aan verdiend door een aantal personen. En het feit dat zulke zaken worden gedoogd, zegt waarschijnlijk ook wel iets over omkooppraktijken...
RemcoDelftwoensdag 30 december 2009 @ 16:38
Weinig nieuws, wel apart dat het nu pas in het nieuws komt...
Flurrywoensdag 30 december 2009 @ 16:42
Verschil is natuurlijk ook of dat spul boven de oceaan ergens de lucht in geblazen wordt of onder je balkonnetje
Elcadarnwoensdag 30 december 2009 @ 16:43
Zou vooral de scheepvaart & luchttransport verbieden. Enige nadeel is dat alle ondernemers dan maar de ww in moeten, want 95% van de goederen, die nu in de winkel liggen, zijn nederland binnengekomen via die boot en dat vliegtuig....

(Tevens is 99% van de Nederlandse welvaart afhankelijk van die schepen en vliegtuigjes)
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 16:45
quote:
Scheepvaart schoner dan luchtvaart
Transport per schip vormt wereldwijd 4 % van totale CO2-uitstoot

Hoewel de scheepvaart jaarlijks 1,12 miljard ton CO2 uitstoot, wat wereldwijd goed is voor 4 % van alle emissies, is deze vorm van transport schoner dan de luchtvaart. Voor elke ton vracht stoot een schip per km tussen de 11 en 42 gram CO2 uit, terwijl een ton luchtvracht 673 gram van het broeikasgas oplevert. In totaal echter nemen vliegtuigen 650 miljoen ton CO2 voor hun rekening.

Uit cijfers van de VN-organisatie International Maritime Organization (IMO), die vorige week zijn gepubliceerd, blijkt wel dat de scheepvaartsector veel meer koolstofdioxide uitstoot dan werd aangenomen. Eerder werd de emissie geschat op 2 % van de wereldwijde uitstoot. De onderzoekers van IMO hebben de huidige vloot van ongeveer 90.000 grote vrachtschepen nu ingedeeld in zeventig categorieën naar motortype, brandstofsoort en het aantal vaaruren.

Etienne J. Brutel de la Rivière van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) zegt dat de sector enorm veel doet om energie te besparen. 'Maar als je bedenkt dat de scheepvaart 350 maal zo veel tonmijlen heeft afgelegd is een dubbele CO2-uitstoot ten opzichte van de luchtvaart geen slechte score.' Volgens Brutel de la Rivière hebben Nederlandse rederijen al diverse maatregelen genomen, zoals onder andere het aanpassen van de rompvorm, het gladder maken van de scheepshuid en de optimalisering van de schroef. 'Veel schepen maken ook gebruik van restwarmte aan boord. Verder krijgen studenten aan zeevaartscholen maar ook werknemers en zeevarenden van rederijen cursussen om het milieubewustzijn te vergroten.'

Bij de KVNR bestaat veel belangstelling voor windenergie. 'Behalve de vliegers van Sky Sails zijn we bezig de Ladder Mill van Wubbo Ockels te testen. Dit systeem heeft als voordeel dat het tegen de wind in kan varen.' Varen met de computergestuurde vlieger levert een brandstofbesparing op van 10 tot 15 %. 'Volledig overstappen van verbrandingsmotoren naar alternatieve energiebronnen is op dit moment niet mogelijk. Wij zijn aangewezen op de huidige motoren en brandstof', aldus de KNVR-woordvoerder.

Schepen varen nog steeds op zware stookolie, een stroperig afvalproduct uit de raffinage, die wel eens wordt vergeleken met kaarsvet. Hierin zit erg veel zwavel. Op de Noordzee en rond de Baltische staten mag sinds vorig jaar alleen nog maar met laagzwavelige brandstof worden gevaren. 'Uitbreiding van deze gebieden wereldwijd heeft het grootste effect op de milieubelasting.'
Maar dat gaat weer voornamelijk over CO2, dat 'schoner'.
Asgardwoensdag 30 december 2009 @ 16:49
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:43 schreef Elcadarn het volgende:
Zou vooral de scheepvaart & luchttransport verbieden. Enige nadeel is dat alle ondernemers dan maar de ww in moeten, want 95% van de goederen, die nu in de winkel liggen, zijn nederland binnengekomen via die boot en dat vliegtuig....

(Tevens is 99% van de Nederlandse welvaart afhankelijk van die schepen en vliegtuigjes)
Daar heeft niemand het toch over?
Het gaat vooral om het feit dat de overheid hier vooral de automobilist op alle denkbare manieren probeert uit te knijpen onder het mom van "we've got to save the planet boefuckinghoeee", terwijl de echte grote vervuilers lekker hun gang kunnen gaan.

Scheepvaart verbieden, nee natuurlijk niet. Maar de scheepvaart stimuleren om minder rotzooi te veroorzaken en stoppen met de mensen die toch al elke dag in de file staan tig keer te naaien, dat zou de overheid eens moeten proberen.
Dlockswoensdag 30 december 2009 @ 16:51
Smog in steden wordt ook voor het grootste deel veroorzaakt door schepen.
Killahtwoensdag 30 december 2009 @ 16:53
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:49 schreef Asgard het volgende:

[..]

Daar heeft niemand het toch over?
Het gaat vooral om het feit dat de overheid hier vooral de automobilist op alle denkbare manieren probeert uit te knijpen onder het mom van "we've got to save the planet boefuckinghoeee", terwijl de echte grote vervuilers lekker hun gang kunnen gaan.

Scheepvaart verbieden, nee natuurlijk niet. Maar de scheepvaart stimuleren om minder rotzooi te veroorzaken en stoppen met de mensen die toch al elke dag in de file staan tig keer te naaien, dat zou de overheid eens moeten proberen.
Juist. Scheepvaart en luchtvaart moeten gewoon zo snel mogelijk overgaan op duurzame technieken en schone brandstoffen. Het probleem is dan echter, dat de bedrijven hun restafval die ze in de brandstof dumpen niet meer kwijtkunnen.
Dagoduckwoensdag 30 december 2009 @ 16:53
Maar een schip vervoerd veel meer in 1x
EINZ!
Ibliswoensdag 30 december 2009 @ 16:55
Volgens mij was er een tijd geleden ook in het nieuws dat binnenvaart voor een groot deel met een ‘verouderde vloot’ zat. Veel kon efficiënt door simpelweg nieuwere motoren aan te schaffen, maar schepen gingen blijkbaar nogal lang mee.
Sigmund666woensdag 30 december 2009 @ 16:57
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef OpperTokkie het volgende:
En hoe vervuilend is zo'n oceaanstomer dan in vergelijking met een uitbarstende vulkaan???
Zeer vervuilend ja. Bij een vulkanische uitbarsting is meteen al het oceanische leven dood en verwoest
McKillemwoensdag 30 december 2009 @ 16:58
Misschien moeten ze hybride boten gaan maken.

Welkom op de stena-line prius.
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 16:58
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:53 schreef Killaht het volgende:

Juist. Scheepvaart en luchtvaart moeten gewoon zo snel mogelijk overgaan op duurzame technieken en schone brandstoffen. Het probleem is dan echter, dat de bedrijven hun restafval die ze in de brandstof dumpen niet meer kwijtkunnen.
Yep, veel meuk kan afgevangen worden 'in de schoorsteen'. Minder energie gebruiken kan door bijvoorbeeld windenergie te gebruiken.

En vooral inderdaad bedrijven écht laten betalen voor het milieuvriendelijk laten verwerken van hun giftige restafval.
Lemansuewoensdag 30 december 2009 @ 16:59
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:42 schreef Flurry het volgende:
Verschil is natuurlijk ook of dat spul boven de oceaan ergens de lucht in geblazen wordt of onder je balkonnetje
Hoho ik woon wel vlak by de toegang van rotterdam nog geen 4 km en ik zie zat van die schepen voorbij komen hier .
Dus onder mijn balkon schild niet veel .

Maar asl de overige verkeer maar schoon is aldus de miljeu freaken.
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 17:00
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:59 schreef Lemansue het volgende:

Hoho ik woon wel vlak by de toegang van rotterdam nog geen 4 km en ik zie zat van die schepen voorbij komen hier .
Dus onder mijn balkon schild niet veel .

Maar asl de overige verkeer maar schoon is aldus de miljeu freaken.
Volgens 'de milieu freaken' moeten óók de schepen schoon.
Je moet je ergernis dus richten op de personen die de regels maken en die óf simpelweg niet weten dat scheepvaart zo vervuilend is, óf blijkbaar (financiële) belangen hebben om dit niet aan te pakken.
OpperTokkiewoensdag 30 december 2009 @ 17:01
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:59 schreef Lemansue het volgende:

[..]

Hoho ik woon wel vlak by de toegang van rotterdam nog geen 4 km en ik zie zat van die schepen voorbij komen hier .
Dus onder mijn balkon schild niet veel .

Maar asl de overige verkeer maar schoon is aldus de miljeu freaken.
Als schepen de haven naderen moeten zij dan ook overschakelen op schonere brandstof
Marvelouswoensdag 30 december 2009 @ 17:03
hoeveel schepen heeft Greenpeace? en onze eigen Marine? allemaal schepen die helemaal niet nodig zijn!

Ik ben dus tegen zinloos varen..
Resistorwoensdag 30 december 2009 @ 17:06
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:58 schreef McKillem het volgende:
Misschien moeten ze hybride boten gaan maken.

Welkom op de stena-line prius.
Hoezo hybride? wat was er mis met de ouderwetse zeilboten?
Pietverdrietwoensdag 30 december 2009 @ 17:48
Hoeveel zwavel gaat er met oud en nieuw eigenlijk de lucht in?
Sapstengelwoensdag 30 december 2009 @ 17:55
Domme bron, lambiekje als TS, schopje prullenbak dus.
RemcoDelftwoensdag 30 december 2009 @ 17:57
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:03 schreef Marvelous het volgende:
hoeveel schepen heeft Greenpeace? en onze eigen Marine? allemaal schepen die helemaal niet nodig zijn!

Ik ben dus tegen zinloos varen..
Die piraatjes bij Somalie zijn nog veel onnodiger! Nuke'm!
RemcoDelftwoensdag 30 december 2009 @ 17:57
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoeveel zwavel gaat er met oud en nieuw eigenlijk de lucht in?
Grofweg zoveel als 3 maanden wegverkeer...
Marvelouswoensdag 30 december 2009 @ 18:00
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:57 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Die piraatjes bij Somalie zijn nog veel onnodiger! Nuke'm!
Dat is nog de meest waardeloze missie van ons! ze pakken ze op, en laten ze weer vrij... daarna kunnen ze meteen weer piraatje spelen! erg moeilijk, zonder wetten op internationale waterren!
Pietverdrietwoensdag 30 december 2009 @ 18:02
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:57 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Grofweg zoveel als 3 maanden wegverkeer...
prachtig, en iedereen maar huilen over de auto maar wel lekker knallen. Hebben we het nog niet over de metalen en chloorverbindingen en wat er nog meer aan troep inzit.
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 18:02
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:55 schreef Sapstengel het volgende:

Domme bron, lambiekje als TS, schopje prullenbak dus.
D'r staan nog wel wat andere artikelen in 't topic .
Zwansenwoensdag 30 december 2009 @ 18:04
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:55 schreef Sapstengel het volgende:
Domme bron, lambiekje als TS, schopje prullenbak dus.
En Lambiekje zien we nooit meer terug in dit topic.
Ibliswoensdag 30 december 2009 @ 19:10
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:57 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Grofweg zoveel als 3 maanden wegverkeer...
Ik zocht erop, maar kon alleen een bron uit 1992 vinden. Daar zei men dat het ongeveer gelijk was aan 5 uur ‘normale uitstoot’ (incl. alles). Nu zal het ongetwijfeld meer zijn omdat SO2 is teruggebracht en er meer verkeer is. Maar 3 maanden?
kawotskiwoensdag 30 december 2009 @ 19:13
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:50 schreef DennisMoore het volgende:

* De CO2-uitstoot van een zeeschip is daarom relatief lager.

Maar absoluut?
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 19:14
quote:
Op woensdag 30 december 2009 19:10 schreef Iblis het volgende:

Ik zocht erop, maar kon alleen een bron uit 1992 vinden. Daar zei men dat het ongeveer gelijk was aan 5 uur ‘normale uitstoot’ (incl. alles). Nu zal het ongetwijfeld meer zijn omdat SO2 is teruggebracht en er meer verkeer is. Maar 3 maanden?
Da's nogal een berekening... Hoeveel zwavel in buskruit? Hoeveel buskruit in vuurwerk? Hoeveel vuurwerk bij een jaarwisseling? Etc etc. En dan nog de berekeningen mbt het autoverkeer...
Depraterwoensdag 30 december 2009 @ 19:14
maar ja we kunnen niet zonder bananen he

Trouwens auto's zijn helemaal het probleem niet
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 19:16
quote:
Op woensdag 30 december 2009 19:13 schreef kawotski het volgende:

Maar absoluut?
Waarom is 'absoluut' relevant?
Denk je niet dat de zee-kilometers i.h.a. wat zinvoller zijn dan auto-kilometers?

'k Weet natuurlijk niet hoeveel kapiteins even een tanker pakken om sigaretten te gaan halen, of om naar de sportschool te varen... .
kawotskiwoensdag 30 december 2009 @ 19:25
quote:
Op woensdag 30 december 2009 19:16 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Waarom is 'absoluut' relevant?
Denk je niet dat de zee-kilometers i.h.a. wat zinvoller zijn dan auto-kilometers?

'k Weet natuurlijk niet hoeveel kapiteins even een tanker pakken om sigaretten te gaan halen, of om naar de sportschool te varen... .
Als een vrachtauto met 1 container naar China gaat dan is de vrachtauto vervuilender dan een schip omdat een schip meer containers mee kan nemen. Maar volgens mij moet je om een schip minder vervuilend te noemen meer factoren meenemen in de cijfers dan alleen de hoeveelheid containers per kilometer. Bijv. het kopen van een appel uit Nederland of uit Nieuw Zeeland, de Nederlandse appel wordt vervoerd over een afstand van 20-100 km per vrachtauto, indien die appel uit Nieuw-Zeeland komt dan veranderd dat de zaak lijkt mij..
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 19:26
Mja, uiteraard. Maar dan vergelijk je niet tussen vrachtwagen of schip, maar dan vergelijk je de (milieu)kosten van een Nederlandse appel met die van eentje uit Nieuw-Zeeland.

Los daarvan: prima als deze kosten worden doorberekend in de prijs van het product. En als je puur naar brandstof kijkt, dan gebeurt dat ook, marktwerking. Blijkbaar zijn de totale (brandstof)kosten voor een NieuwZeelandse appel lager dan die voor een Nederlandse... anders zouden ze niet worden getransporteerd.

Vraag is meer of er geen 'verborgen kosten' worden 'vergeten', waaronder bijvoorbeeld de kosten die er zouden zijn om zeespiegelstijging tgv CO2-uitstoot (als dat gebeurt) te compenseren. En wellicht wordt stookolie nu in 't geniep 'gesubsidieerd' doordat er giftig afval in kan worden verstopt.
Revolution-NLwoensdag 30 december 2009 @ 20:21
Dat dit kan .
Ik eis dat er een roetfilter op die bootjes komt
Revolution-NLwoensdag 30 december 2009 @ 20:23
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoeveel zwavel gaat er met oud en nieuw eigenlijk de lucht in?

Ja dat vuurwerk moet ze ook verbieden! . Milleu vervuiling .
Alles verbieden!!!!!

Laten we ook een verbod op uitademen instellen!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!! VERBOTEN!!!


Hou toch op met dat millieu gejank
RemcoDelftwoensdag 30 december 2009 @ 20:44
quote:
Op woensdag 30 december 2009 19:10 schreef Iblis het volgende:

[..]

Ik zocht erop, maar kon alleen een bron uit 1992 vinden. Daar zei men dat het ongeveer gelijk was aan 5 uur ‘normale uitstoot’ (incl. alles). Nu zal het ongetwijfeld meer zijn omdat SO2 is teruggebracht en er meer verkeer is. Maar 3 maanden?
3 maanden is wat ik ooit tegenkwam... geen idee of het waar is.
Maar als je kijkt hoe dicht de rook is gedurende de hele nacht, is dat meer dan 5 uur autoverkeer...
quo_woensdag 30 december 2009 @ 21:11
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:38 schreef RemcoDelft het volgende:
Weinig nieuws, wel apart dat het nu pas in het nieuws komt...
Was een paar jaar geleden ook al een kort in de aandacht.
Maar om een of andere reden slaat het niet aan.
Waarom precies snap ik niet want het zijn echt enorme getallen qua vervuiling.
Misschien omdat de hele wereld boter op zijn hoofd heeft omdat we allemaal profiteren van goedkoop transport van olie en containers.
En nog een stap verder geredeneerd is het een simpele manier om van allerlei chemisch afval af te komen waarvoor geen economisch haalbaar geacht alternatief is.

Hier zou de europese unie een echte rol kunnen spelen door domweg te eisen dat europese havens alleen nog maar aangedaan mogen worden door schone schepen en een strenge controle op wat er aan brandstoffen aan schepen wordt geleverd.
maniack28woensdag 30 december 2009 @ 21:15
Lezen, gaat over zwavel niet over CO2

Cheers!
Revolution-NLwoensdag 30 december 2009 @ 21:17
quote:
Op woensdag 30 december 2009 21:15 schreef maniack28 het volgende:
Lezen, gaat over zwavel niet over CO2

Cheers!

Nee deze opmerking was nog niet gemaakt, smart-ass
Misschien moet jij eerst eens lezen.
raptorixwoensdag 30 december 2009 @ 21:18
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:31 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

Je stelt voor om uitbarstende vulkanen te verbieden ?
Ja preventief vaccineren
Resistorwoensdag 30 december 2009 @ 21:22
Een beetje containerschip kan 13.000 containers meenemen.

En ik heb geen zin om uit te rekenen hoeveel uitstoot 13.000 vrachtwagens hebben om van bij voorbeeld Shenzhen (waar heel veel elektronica vandaan komt) naar Rotterdam te rijden. (en Google Maps is ook niet behulpzaam met de routeplanner )

Maar als je eens de aantallen containers van de 16 grootste schepen optelt, dan kom je aardig bij het totale vrachtwagenpark van Nederland in de buurt volgens mij (ruim 220.000 vrachtwagens nodig om alle containers mee te nemen)
DennisMoorewoensdag 30 december 2009 @ 21:35
quote:
Op woensdag 30 december 2009 21:22 schreef Resistor het volgende:

En ik heb geen zin om uit te rekenen...
Er staat al wat rekenwerk in 16 schepen net zo vervuilend als ALLE autos ter wereld (NRC).
Nou kan een vrachtwagen natuurlijk binnendoor rijden, terwijl een schip moet omvaren .
MouseOverwoensdag 30 december 2009 @ 22:07
Het mooiste is nog dat naarmate autobrandstof schoner wordt, bunkerolie smeriger wordt. Er wordt steeds meer van de giftige reststoffen worden uit de ruwe olie geraffineerd en die blijven vervolgens in de restanten achter die door de scheepvaart gebruikt worden. En de oliemaatschappijen automobilisten maar meer geld uit de zak kloppen met Pura, omdat dat beter is voor het milieu . Toen dat niet werkte gooiden ze het met V-power maar op hogere prestaties, maar het idee blijft hetzelfde.

Daarnaast heb je ook nog ruwe olie met een hoog zwavelgehalte. Vroeger werd daar wel autobrandstof van gemaakt, maar dat mag ivm milieuregels ook niet meer. Dus dat verdwijnt ook in scheepsbunkers..
PhysicsRuleswoensdag 30 december 2009 @ 22:09
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:26 schreef Lambiekje het volgende:

[..]

Whahaha!

Tja. de KM-heffing met een co2-tax is dus gewoon ordinair burgertje treiteren.

Iemand de Telegraaf jingle gehoord over de KM-heffing?
Helaas een bekend probleem. Alle zwavel die in raffinaderijen uit benzine wordt gefilterd kwam iig een aantal jaar geleden in de stookolie voor vrachtschepen terecht. Hoe dat nu zit weet ik niet, maar ben bang dat er in 5 jaar niet veel is veranderd.

De oorzaak lag hiervan was, volgens de mensen van VROM, dat het veel lastiger is om afspraken te maken over internationale scheepvaart. Je kan eisen stellen aan boten die onder Nederlandse vlag varen en aan boten die de Nederlandse havens aandoen. Hiermee los je echter de vervuiling niet op van boten die onder obscure vlaggen varen (de meesten) in internationale wateren.

Samengevat, er werd gezwartepiet over de verantwoordelijkheid.
Apogistdonderdag 31 december 2009 @ 00:23
graag ook ff een vergelijking tussen de schepen en auto's op het gebied van co2. Dit gaat namelijk alleen over zwavel.

(niet dat zwavel nou goed is)
OpperTokkiedonderdag 31 december 2009 @ 09:27
quote:
Op donderdag 31 december 2009 00:23 schreef Apogist het volgende:
graag ook ff een vergelijking tussen de schepen en auto's op het gebied van co2. Dit gaat namelijk alleen over zwavel.

(niet dat zwavel nou goed is)
Ik stel voor dat we een "swaffelverbod" instellen
thingamajigdonderdag 31 december 2009 @ 09:45
Hahahaha, TS is een echte faler
schaapie2000donderdag 31 december 2009 @ 10:08
Zwavel is ten eerst natuurlijk stof die gewoon in natuur voorkomt.

Daarnaast is scheepvaart ongeveer factor 1000 keer efficienter met brandstof dan vrachtwagens. Als we al dit transport dus over de weg zouden doen zou je bijna net zoveel zwavel uitstoten en heel veel meer Co2. Maar dat zegt natuurlijk niet dat je dan maar zomaar alle oceanen mogen vervuilen daarom dat er nu langzaam aangescherpte regels komen voor wat je in de stookolie mag gooien.

Als je alles bij elkaar op telt is geloof ik watertransport nog altijd een van de schoonste. Namelijk om volgende redenen:
Geen wegen aanleggen
Super efficiënt met brandstof
Zeer goedkoop (grootste container schip 40.000 containers en 10 koppige bemanning)
Grootste gedeelte van uitstoot word gedaan in gebieden waar mensen niet direct last er van hebben
DennisMooredonderdag 31 december 2009 @ 10:14
quote:
Op donderdag 31 december 2009 10:08 schreef schaapie2000 het volgende:

Daarnaast is scheepvaart ongeveer factor 1000 keer efficienter met brandstof dan vrachtwagens.
* Een zeeschip met 8.500 containers verbruikt volgens kapitein Gijs IJssel de Schepper van containerrederij Maersk bij ecospeed (energiezuinige snelheid) 155 ton stookolie per 1.000 kilometer.
* Per container verbruikt een schip dus 18 liter brandstof.
* Een vrachtwagen met twee containers verbruikt – bij een gemiddeld verbruik van 1 op 3 over dezelfde afstand – 325 liter diesel.
* Een vrachtauto verstookt per container 162,5 liter. Dat is dus 9 keer minder efficiënt.
* De VN-organisatie International Maritime Organization (IMO) berekent dat een containerschip per ton per kilometer 15 gram CO2 uitstoot, een vrachtauto 50 gram en een passagiersvliegtuig 550 gram, 36 keer meer dan een schip.
Pietverdrietdonderdag 31 december 2009 @ 10:19
quote:
Op donderdag 31 december 2009 10:14 schreef DennisMoore het volgende:

[..]

* Een zeeschip met 8.500 containers verbruikt volgens kapitein Gijs IJssel de Schepper van containerrederij Maersk bij ecospeed (energiezuinige snelheid) 155 ton stookolie per 1.000 kilometer.

Ten eerste zijn alleen de modernste schepen zo groot dat ze 8500 of meer containers kunnen vervoeren, en hoeveel procent van hun tijd varen ze ecospeed?
Iblisdonderdag 31 december 2009 @ 10:33
quote:
Op donderdag 31 december 2009 10:08 schreef schaapie2000 het volgende:
Zwavel is ten eerst natuurlijk stof die gewoon in natuur voorkomt.
CO2 ook, Uranium ook. Dat iets in de natuur voorkomt wil niet zeggen dat het geen kwaad kan, dan dan noem ik enkele giftige slangen of spinnen nog niet eens.
PhysicsRulesdonderdag 31 december 2009 @ 10:37
quote:
Op donderdag 31 december 2009 10:08 schreef schaapie2000 het volgende:
Zwavel is ten eerst natuurlijk stof die gewoon in natuur voorkomt.

Daarnaast is scheepvaart ongeveer factor 1000 keer efficienter met brandstof dan vrachtwagens. Als we al dit transport dus over de weg zouden doen zou je bijna net zoveel zwavel uitstoten en heel veel meer Co2. Maar dat zegt natuurlijk niet dat je dan maar zomaar alle oceanen mogen vervuilen daarom dat er nu langzaam aangescherpte regels komen voor wat je in de stookolie mag gooien.

Als je alles bij elkaar op telt is geloof ik watertransport nog altijd een van de schoonste. Namelijk om volgende redenen:
Geen wegen aanleggen
Super efficiënt met brandstof
Zeer goedkoop (grootste container schip 40.000 containers en 10 koppige bemanning)
Grootste gedeelte van uitstoot word gedaan in gebieden waar mensen niet direct last er van hebben
De issue is niet zozeer of scheepvaart an sich nuttig is. Het probleem is dat alle zwavel die uit benzine gehaald wordt om deze schoner te maken uiteindelijk in de stookolie van scheepvaart terecht komt. Er is dus netto niet minder vervuiling, maar alleen op een andere plaats.
Depraterdonderdag 31 december 2009 @ 12:52
quote:
Op donderdag 31 december 2009 10:33 schreef Iblis het volgende:

[..]

CO2 ook, Uranium ook. Dat iets in de natuur voorkomt wil niet zeggen dat het geen kwaad kan, dan dan noem ik enkele giftige slangen of spinnen nog niet eens.
Aardolie ook, en toch schreeuwt men moord en brand als er iets terugvloeit naar moeder aarde, alhoewel bewezen is, dat de zee in staat is om aardolie in zeer korte tijd op te ruimen


Het probleem ontstaat pas, als de mens er een andere stof van gemaakt heeft, die niet afbreekbaar is, dus dat moeten we verbieden, zodat plastics afbreekbaar moeten zijn, en niet meer verbrand hoeven te worden om vernietigd te worden
popolonvrijdag 1 januari 2010 @ 06:33
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:57 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Grofweg zoveel als 3 maanden wegverkeer...
Is daar een bron van? Zou me niet verbazen maar toch.

Als er iets kansloos en nutteloos is is het dat vuurwerk wel.
sjorsie1982vrijdag 1 januari 2010 @ 13:16
Dit is echt oud nieuws. Is al jaren bekend en er wordt ook echt niks aan gedaan. Als er nog iemand in NL is die echt geloofd dat al die belastingen op auto's er echt zijn voor het milieu moet je worden afgeschoten. Het is allang al bekend dat deze belastingen er alleen maar zijn om geld binnen te krijgen en niks meer. De echte boosdoeners worden namelijk niet aangepakt en dat zal ook nooit gebeuren ook.

Wat denk je dat er zal gebeuren als deze vervuilers niet meer in Rotterdam mogen komen? Of als er meer betaald voor moet worden? Juist, dan kan je Rotterdam wel opdoeken, samen met NL.

Burgers hebben geen keuze, behalve emigreren (wat veel burgers een stap teveel vinden), dus burgers kan je oneindig veel belastingen opleggen om de begroting kloppend te krijgen. Het is ook geen geheim dat veel belastingen ook gewoon verhoogd worden totdat een begroting kloppend is (WOZ is hiervan een heel bekend voorbeeld).

Dit in de media brengen heeft dus ook totaal geen nut en daarom gebeurd het ook niet zo vaak.
sjorsie1982vrijdag 1 januari 2010 @ 13:19
quote:
Op donderdag 31 december 2009 10:08 schreef schaapie2000 het volgende:
Zwavel is ten eerst natuurlijk stof die gewoon in natuur voorkomt.

Daarnaast is scheepvaart ongeveer factor 1000 keer efficienter met brandstof dan vrachtwagens. Als we al dit transport dus over de weg zouden doen zou je bijna net zoveel zwavel uitstoten en heel veel meer Co2. Maar dat zegt natuurlijk niet dat je dan maar zomaar alle oceanen mogen vervuilen daarom dat er nu langzaam aangescherpte regels komen voor wat je in de stookolie mag gooien.

Als je alles bij elkaar op telt is geloof ik watertransport nog altijd een van de schoonste. Namelijk om volgende redenen:
Geen wegen aanleggen
Super efficiënt met brandstof
Zeer goedkoop (grootste container schip 40.000 containers en 10 koppige bemanning)
Grootste gedeelte van uitstoot word gedaan in gebieden waar mensen niet direct last er van hebben
Zwavel komt inderdaad in de natuur voor, maar SO en SO2 niet. Deze zij de boosdoeners.
Heb je een bron van de efficientie van schepen? Ik geloof je namelijk niet
watertransport is er alleen omdat je alle kanten op kunt (meer dan 50% van de aarde is water), en dus goedkoop is. Je kan overal op de wereld makkelijk komen zonder dure infrastructuur. Het milieu speelt hier ECHT totaal geen enkele rol.
Depratervrijdag 1 januari 2010 @ 13:36
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoeveel zwavel gaat er met oud en nieuw eigenlijk de lucht in?
Wat denk je van de formule 1 kampioenschappen overal te wereld, hup het hele circus weer naar de andere kant van de wereld met vliegtuigen en alle testritten,
Wat denk je van de truck-tractor pull wedstrijden,
Wat denk je van 2.000.000 subsidiekoeien alleen al in Nederland,

[ Bericht 4% gewijzigd door Deprater op 01-01-2010 16:03:00 ]
Red_85vrijdag 1 januari 2010 @ 17:46
Co2 is ook geen zaak van de burger maar van het bedrijfsleven en de staat. De staat probeerd vanalles om dat andersom te laten blijken.
Red_85vrijdag 1 januari 2010 @ 17:48
quote:
Op vrijdag 1 januari 2010 13:36 schreef Deprater het volgende:

[..]

Wat denk je van de formule 1 kampioenschappen overal te wereld, hup het hele circus weer naar de andere kant van
Graag wat meer achtergrondcheck.

De FIA laat ieder jaar een aantal bomen planten dat het equivalent is aan de uitstoot.

In Monaco is tijdens het GP weekend schonere lucht dan tijdens een gewoon weekend.
katerwatervrijdag 1 januari 2010 @ 17:56
quote:
Op vrijdag 1 januari 2010 17:48 schreef Red_85 het volgende:
In Monaco is tijdens het GP weekend schonere lucht dan tijdens een gewoon weekend.
Hoe zou dat komen? Dat lijkt me niet logisch.
Red_85vrijdag 1 januari 2010 @ 18:09
quote:
Op vrijdag 1 januari 2010 17:56 schreef katerwater het volgende:

[..]

Hoe zou dat komen? Dat lijkt me niet logisch.
Veel straten zijn gewoon afgesloten. Alleen ruim voor en na mag je op het circuit rijden. De rest van de dagen is het gewoon echt afgesloten. In een GP weekend rijden er nog andere klassen rond dan de F1 en dat maakt het dat er rond de 100 autos rijden per dag en niet meer dan 20 a 30 tegelijk ofso. Dat is altijd beter dan een stuk of 10.000 tegelijk over de hele dag.

Zo is het dan weer logisch
Lambiekjezaterdag 2 januari 2010 @ 09:14
quote:
Op vrijdag 1 januari 2010 13:36 schreef Deprater het volgende:

[..]

Wat denk je van de formule 1 kampioenschappen overal te wereld, hup het hele circus weer naar de andere kant van de wereld met vliegtuigen en alle testritten,
Wat denk je van de truck-tractor pull wedstrijden,
Wat denk je van 2.000.000 subsidiekoeien alleen al in Nederland,
De bezoekers maken het vervuilend. Niet de paar raceautos.
thingamajigzaterdag 2 januari 2010 @ 10:02
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 09:14 schreef Lambiekje het volgende:

[..]

De bezoekers maken het vervuilend. Niet de paar raceautos.
hij heeft het toch ook over het hele circus en niet alleen over de auto's
Dauthizaterdag 2 januari 2010 @ 11:19
Dan zouden ze nog eens een onderzoekje moeten doen naar al die 2takt motoren, zowel buitenboord als scooter. In het het geval van buitenboord spuwen die motoren de olie direct het water in.

Auto's hebben op dit moment de schoonste verbrandingsmotoren die er worden gebruikt, en het wordt ook steeds moeilijker om ze nog schoner te krijgen. Maar der zijn nog genoeg bedrijven en voertuigen die makkelijk veel schoner kunnen worden zonder dat daar ooit naar wordt gekeken door overheden.
Pietverdrietzaterdag 2 januari 2010 @ 11:30
quote:
Op vrijdag 1 januari 2010 13:36 schreef Deprater het volgende:


Wat denk je van 2.000.000 subsidiekoeien alleen al in Nederland,
Vertel, wat voor een subsidie zit er op koeien?
Pietverdrietzaterdag 2 januari 2010 @ 11:31
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 11:19 schreef Dauthi het volgende:
Dan zouden ze nog eens een onderzoekje moeten doen naar al die 2takt motoren, zowel buitenboord als scooter. In het het geval van buitenboord spuwen die motoren de olie direct het water in.

Auto's hebben op dit moment de schoonste verbrandingsmotoren die er worden gebruikt, en het wordt ook steeds moeilijker om ze nog schoner te krijgen. Maar der zijn nog genoeg bedrijven en voertuigen die makkelijk veel schoner kunnen worden zonder dat daar ooit naar wordt gekeken door overheden.
Tja, wilde NL geen roetfilters verplichten en dat mocht toen niet van de EU?
Depraterzaterdag 2 januari 2010 @ 11:48
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 11:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vertel, wat voor een subsidie zit er op koeien?
melk en kaassubsidie
Pietverdrietzaterdag 2 januari 2010 @ 11:56
quote:
Dat is een subsidie op het exporteren van melk, niet op koeien
BaraCudazaterdag 2 januari 2010 @ 12:00


EdvandeBergzaterdag 2 januari 2010 @ 14:31
Hier heb ik toch wel mijn bedenkingen over:
quote:
Volgens hem sterven ieder jaar duizenden mensen als gevolg van de giftige dampen die de schepen achter zich laten, en die vaak dagenlang blijven hangen. De milieuspecialist schat dat, als hier niets aan gebeurt, er de komende 10 jaar tot één miljoen mensen zullen omkomen door de vervuilde uitlaatgassen van schepen.
Maar dit blijft heel verontrustend:

[quote]Stookolie, de brandstof voor de scheepvaart, wordt bijgemengd met grote hoeveelheden giftig restafval. Het gaat om stoffen als kwik, zware metalen, fenol en benzeen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. Dit zogenaamde restafval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Maar dat kost geld. Voor de bedrijven die afwillen van dat restafval is het veel lucratiever om die stoffen te dumpen in stookolie en als brandstof te verkopen aan de scheepvaart. [/img]
RemcoDelftzaterdag 2 januari 2010 @ 14:37
quote:
Op woensdag 30 december 2009 21:11 schreef quo_ het volgende:

[..]
Hier zou de europese unie een echte rol kunnen spelen door domweg te eisen dat europese havens alleen nog maar aangedaan mogen worden door schone schepen en een strenge controle op wat er aan brandstoffen aan schepen wordt geleverd.
Binnen de territoriale wateren kan de EU eisen stellen, en daar wordt ook andere brandstof gestookt.
Daarbuiten heeft de EU niets te eisen, en schepen doorzoeken op brandstof is vrij zinloos. Daarbij zouden we in de EU onszelf compleet uit de markt zetten!
JohnDopezaterdag 2 januari 2010 @ 14:39
En laat de wereld vooral spaarlampjes gaan gebruiken, want dan wordt de wereld schoner.
BasEnAadzaterdag 2 januari 2010 @ 14:45
Ik weet allang niet meer wat ik moet geloven. Regelmatig komen weer berichten voorbij die alles weer in perspectief zetten.
Zolang er niets duidelijk is en politici blijven liegen zal er ook weinig gebeuren.
Depraterzaterdag 2 januari 2010 @ 16:33
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 11:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is een subsidie op het exporteren van melk, niet op koeien
grapjas.
De Nederlandse koe is de boosdoener die de subsidies oproept, zonder koeien geen subsidies

De EU betaald dit jaar 80 miljard van het totale EU budget van 120 miljard aan landbouwsubsidie

We moeten de goedkope melk uit Afrika importeren, niet met importheffingen tegen houden eigen melk met subsidie dumpen, en de Afrikaanse boer kapot maken, dan kun je de ontwikkelingshulp wel houden



[ Bericht 2% gewijzigd door Deprater op 02-01-2010 17:05:54 ]
RemcoDelftzaterdag 2 januari 2010 @ 16:56
En dan 1200 schatrijke organisaties met schatrijke directeurtjes werkloos laten zijn zeker? De ontwikkelingshulp-lobby voor het verdelen van de EU-miljarden gaat gewoon door hoor...

Ironisch is dat de EU meer geld uitgeeft aan subsidie op tabaksplanten dan aan antirook-budget...
Depraterzaterdag 2 januari 2010 @ 17:01
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 16:56 schreef RemcoDelft het volgende:
En dan 1200 schatrijke organisaties met schatrijke directeurtjes werkloos laten zijn zeker? De ontwikkelingshulp-lobby voor het verdelen van de EU-miljarden gaat gewoon door hoor...

Ironisch is dat de EU meer geld uitgeeft aan subsidie op tabaksplanten dan aan antirook-budget...
Tja, als we allemaal CDA blijven stemmen wel, die duiken bij iedere kabinetsformatie gelijk op de post landbouw

Dan zijn ze trots als we van de 6 miljard die we bijdragen aan EU landbouwsubsidie, er weer 2 terugkrijgen
Want het meeste gaat naar de rijke wijn-chateaus

[ Bericht 8% gewijzigd door Deprater op 02-01-2010 17:08:07 ]
Dlockszaterdag 2 januari 2010 @ 17:13
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 16:33 schreef Deprater het volgende:

[..]

grapjas.
De Nederlandse koe is de boosdoener die de subsidies oproept, zonder koeien geen subsidies

De EU betaald dit jaar 80 miljard van het totale EU budget van 120 miljard aan landbouwsubsidie

We moeten de goedkope melk uit Afrika importeren, niet met importheffingen tegen houden en de eigen melk met subsidie dumpen en dus de Afrikaanse boer kapot maken, dan kun je de ontwikkelingshulp wel houden

En het gevolg van die importheffing en landbouwsubsidie van 80 miljard is dat er bij wijze van spreken ook nog eens 80 miljard aan ontwikkelingshulp naar Afrika moet. Dus het tegen houden van een vrije martkeconomie kost als snel 160 miljard per jaar. Toch een beetje zonde van het geld, z'n geldverslindende vicieuze cirkel
Depraterzaterdag 2 januari 2010 @ 20:18
Ach ja, we hebben toch een begrotingsoverschot he, en totaal geen staatsschuld

Kunnen die boeren hier niet een ander vak gaan leren , sneeuwschuiver, of grasmaaier ofzo
Devilnlzaterdag 2 januari 2010 @ 21:59

Zoiets?
en da's nog een klein bootje

zie het dagelijks @ Westpoort A'dam
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 14:45 schreef BasEnAad het volgende:
Ik weet allang niet meer wat ik moet geloven. Regelmatig komen weer berichten voorbij die alles weer in perspectief zetten.
Zolang er niets duidelijk is en politici blijven liegen zal er ook weinig gebeuren.
Nou dat van die Maersk @ TS lijkt me zeer stug..
Meestal zie je dat soort rook alleen als ze de hoofdmotor starten of gas geven.
HarryPzaterdag 2 januari 2010 @ 22:29
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 21:59 schreef Devilnl het volgende:
[ afbeelding ]
Zoiets?
en da's nog een klein bootje

zie het dagelijks @ Westpoort A'dam
[..]

Nou dat van die Maersk @ TS lijkt me zeer stug..
Meestal zie je dat soort rook alleen als ze de hoofdmotor starten of gas geven.
Maar het energie verbruik alleen al om de stookolie zoveel te verwarmen dat het vloeibaar wordt zodat het de motor in kan geeft ook al aan dat schepen niet milieuvriendelijk zijn. (wel goedkoop, en dat is uiteindelijk wat wel belangrijk is).
Devilnlzaterdag 2 januari 2010 @ 23:10
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 22:29 schreef HarryP het volgende:

[..]

Maar het energie verbruik alleen al om de stookolie zoveel te verwarmen dat het vloeibaar wordt zodat het de motor in kan geeft ook al aan dat schepen niet milieuvriendelijk zijn. (wel goedkoop, en dat is uiteindelijk wat wel belangrijk is).
Klopt.
Dat geeft soms ook behoorlijk warmte af als je omhoog loopt bij het schip.
Manonozondag 3 januari 2010 @ 06:59
quote:
Op woensdag 30 december 2009 17:55 schreef Sapstengel het volgende:
Domme bron, lambiekje als TS, schopje prullenbak dus.

welnee, het is toch een leuk uitgschreven OP? daar dient zo'n topic nou voor

maar toch blijft het best shocking..

en wat met al die schepen die nu zo langzamerhand uit elkaar vallen en waar niemand voor wil opdraaien
RemcoDelftzondag 3 januari 2010 @ 10:51
quote:
Op zaterdag 2 januari 2010 21:59 schreef Devilnl het volgende:
Nou dat van die Maersk @ TS lijkt me zeer stug..
Reken het zelf dan even na... Stookolie op zeeschepen bevat zo'n 5% (50.000 ppm) zwavel. Eerste Google-hit (uit 2005, dus wellicht is het nu strenger) voor diesel is dat het max. 10 ppm zwavel mag bevatten in de EU (benzine bevat nog veel minder zwavel). Stookolie bevat dus minimaal 5000 keer zoveel zwavel, vermenigvuldig dat met het verbruik, en je ziet dat het klopt...
quote:
Meestal zie je dat soort rook alleen als ze de hoofdmotor starten of gas geven.
Het gaat dan ook niet zo zeer om de rook... Bij volledige verbranding is zwavel nog steeds schadelijk.
Depraterzondag 3 januari 2010 @ 12:29
quote:
Op zondag 3 januari 2010 06:59 schreef Manono het volgende:

[..]
en wat met al die schepen die nu zo langzamerhand uit elkaar vallen en waar niemand voor wil opdraaien
Ze worden toch in Afrika en India op de kust geflikkerd als een soort ontwikkelingshulp
Winner_Tacozondag 3 januari 2010 @ 13:19
quote:
Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef OpperTokkie het volgende:
En hoe vervuilend is zo'n oceaanstomer dan in vergelijking met een uitbarstende vulkaan???
In China branden kolenmijnen die ook zorgen voor 8x de uitstoot koolmono-oxide
ASromazondag 3 januari 2010 @ 22:06
wat te denken van die vulkaan die nu op reunion weer aan het uitstoten is Dat hele milieu gebeuren is een farce om de burger meer belasting te laten betalen, simpel as that. En de auto is dan inderdaad het handigst om te blamen aangezien iedereen zo n ding heeft, een mooie cashcow.

De nadruk zou meer op lokaal niveau moeten liggen, waarom wil je electrische auto s? omdat je dan zelf geen uitlaatsgassen inademt, niet omdat er anders geen ijsberen zijn over 20 jaar
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 08:10
quote:
Op zondag 3 januari 2010 22:06 schreef ASroma het volgende:
..., waarom wil je electrische auto s? omdat je dan zelf geen uitlaatsgassen inademt, niet omdat er anders geen ijsberen zijn over 20 jaar
Wist je dat er (wereldwijd) 10 keer zoveel mensen doodgaan aan luchtvervuiling binnenshuis dan buiten?
Pluspuntje is wel dat het voornamelijk rokers zijn
Keiichimaandag 4 januari 2010 @ 08:12
quote:
Op woensdag 30 december 2009 19:25 schreef kawotski het volgende:

[..]

Als een vrachtauto met 1 container naar China gaat dan is de vrachtauto vervuilender dan een schip omdat een schip meer containers mee kan nemen. Maar volgens mij moet je om een schip minder vervuilend te noemen meer factoren meenemen in de cijfers dan alleen de hoeveelheid containers per kilometer. Bijv. het kopen van een appel uit Nederland of uit Nieuw Zeeland, de Nederlandse appel wordt vervoerd over een afstand van 20-100 km per vrachtauto, indien die appel uit Nieuw-Zeeland komt dan veranderd dat de zaak lijkt mij..
Maar je hoeft de appel niet van de haven naar de winkel te brengen dan?
Lyrebirdmaandag 4 januari 2010 @ 09:29
Zoals een andere poster al opmerkte: hoe schoner de benzine die op land verbrand wordt in auto's, hoe goorder het spul dat op zee verbrand wordt. Uiteindelijk is dit dus een zerosum probleem.

Volgens mij hebben we ons met ons allen een enorm oor aan laten naaien.

Wat ik niet helemaal snap: was het niet zo dat we vanwege katalysatoren en zwavelarme benzine het probleem van zure regen onder controle hebben gekregen? Ik kan begrijpen dat door katalysatoren (die niet werken met zwavelhoudende brandstoffen) de uitstoot van NOx en SOx verlaagd is. Maar als diezelfde rotzooi die we niet op land verbranden op zee verbrand wordt, dan zou het betekenen dat we nog steeds zure regen moeten hebben.

Of niet??
Klopkoekmaandag 4 januari 2010 @ 09:31
Vervelend voor alle rechtsjes maar het verdrag van Montreal heeft aardig goed het zure regen probleem weten op te lossen. Niet in de laatste plaats omdat Amerikaanse bedrijven van het 'anti-cfk' verdrag sterk profiteerden.
Poekiemanmaandag 4 januari 2010 @ 09:32
Grote intercontinentale containerschepen zijn perfecte kandidaten om door een zero-CO2, zero-SO2 emission kern reactor aangedreven te worden. Maar ja, dat wilden de green peace huilies niet. Nou ja, geef het groot kapitaal maar gewoon de schuld...
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 10:41
quote:
Op maandag 4 januari 2010 09:29 schreef Lyrebird het volgende:
Zoals een andere poster al opmerkte: hoe schoner de benzine die op land verbrand wordt in auto's, hoe goorder het spul dat op zee verbrand wordt. Uiteindelijk is dit dus een zerosum probleem.


Laat wel zien hoe geweldig de EU is, de kromheid van bananen normeren, dat kan men, maar scheepvaart regelen..
Toen de US na de grote olieramp in Alaska enkelwandige tankers verbood kwam alle oude troep op europa varen. Deed de EU toen wat? Welnee, ook na meerdere rampen niet.
Het probleem is eenvoudig op te lossen, gewoon alle schepen die naar op uit EU havens vertrekken verplichten te voldoen aan moderne brandstof eisen die ook voor autos gelden, op straffe van in beslagname.
Issue opgelost.
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 10:41
quote:
Op maandag 4 januari 2010 09:29 schreef Lyrebird het volgende:
Zoals een andere poster al opmerkte: hoe schoner de benzine die op land verbrand wordt in auto's, hoe goorder het spul dat op zee verbrand wordt.
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, er zijn namelijk ook grote zwavelvoorraden aan het ontstaan door de ontzwaveling van normale brandstoffen.

Klopkoekmaandag 4 januari 2010 @ 10:42
quote:
Op maandag 4 januari 2010 10:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Laat wel zien hoe geweldig de EU is, de kromheid van bananen normeren, dat kan men, maar scheepvaart regelen..
Toen de US na de grote olieramp in Alaska enkelwandige tankers verbood kwam alle oude troep op europa varen. Deed de EU toen wat? Welnee, ook na meerdere rampen niet.
Het probleem is eenvoudig op te lossen, gewoon alle schepen die naar op uit EU havens vertrekken verplichten te voldoen aan moderne brandstof eisen die ook voor autos gelden, op straffe van in beslagname.
Issue opgelost.
Eigendomsrecht is nu opeens niet meer heilig.
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 10:43
quote:
Op maandag 4 januari 2010 10:41 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk niet helemaal waar, er zijn namelijk ook grote zwavelvoorraden aan het ontstaan door de ontzwaveling van normale brandstoffen.

[ afbeelding ]
Maken ze in china weer vuurwerk van, die wij weer de lucht injagen met oud en nieuw
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 10:43
quote:
Op maandag 4 januari 2010 08:10 schreef RemcoDelft het volgende:


Wist je dat er (wereldwijd) 10 keer zoveel mensen doodgaan aan luchtvervuiling binnenshuis dan buiten?
Pluspuntje is wel dat het voornamelijk rokers zijn
Niet door het koken op hout in de hut en dat daarbij er ook veel rook in de hut bij 2/3 van de wereldbevolking blijft hangen?
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 10:45
quote:
Op maandag 4 januari 2010 10:42 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Eigendomsrecht is nu opeens niet meer heilig.
Ach kijk, nu reageer je ineens wel
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 10:59
quote:
Op maandag 4 januari 2010 09:29 schreef Lyrebird het volgende:
Zoals een andere poster al opmerkte: hoe schoner de benzine die op land verbrand wordt in auto's, hoe goorder het spul dat op zee verbrand wordt. Uiteindelijk is dit dus een zerosum probleem.

Volgens mij hebben we ons met ons allen een enorm oor aan laten naaien.

Wat ik niet helemaal snap: was het niet zo dat we vanwege katalysatoren en zwavelarme benzine het probleem van zure regen onder controle hebben gekregen? Ik kan begrijpen dat door katalysatoren (die niet werken met zwavelhoudende brandstoffen) de uitstoot van NOx en SOx verlaagd is. Maar als diezelfde rotzooi die we niet op land verbranden op zee verbrand wordt, dan zou het betekenen dat we nog steeds zure regen moeten hebben.

Of niet??
Die zure regen valt op zee, niet op het land. En op zee gaan geen bossen dood.
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 11:01
quote:
Op maandag 4 januari 2010 10:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]
Het probleem is eenvoudig op te lossen, gewoon alle schepen die naar op uit EU havens vertrekken verplichten te voldoen aan moderne brandstof eisen die ook voor autos gelden, op straffe van in beslagname.
Issue opgelost.
Leuk. Voer dat volgende week in, en volgende maand zijn de winkels vrij leeg...
Op langere termijn is het te regelen, maar dan wordt transport aanzienlijk duurder. En alle afval wat nu verbrandt wordt in zeeschepen, moet je dan alsnog elders zien kwijt te raken...
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 11:03
quote:
Op maandag 4 januari 2010 10:43 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Niet door het koken op hout in de hut en dat daarbij er ook veel rook in de hut bij 2/3 van de wereldbevolking blijft hangen?
Twijfelgevalletje, want ik kan me goed voorstellen dat die mensen hele andere doodsoorzaken hebben. Tenslotte moet je voor "dood door luchtverontreiniging" nog vrij oud worden...
DennisMooremaandag 4 januari 2010 @ 11:23
quote:
Op maandag 4 januari 2010 10:59 schreef RemcoDelft het volgende:

Die zure regen valt op zee, niet op het land. En op zee gaan geen bossen dood.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 11:28
quote:
En het gevolg daarvan kan op de duur weer zijn dat we grote anoxic events krijgen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anoxic_event
DennisMooremaandag 4 januari 2010 @ 11:46
quote:
http://lacitybeat.com/cms/story/detail/?id=5816&IssueNum=214
For years, of course, we thought past extinctions were all Armageddon and Deep Impact - just impact, impact, impact. It's only been the past few years we've found out about these nasty sulfur bacteria that filled up the oceans during these past extinctions. At first it was thought that's a coincidence - we had a mass extinction, and then the oceans filled with this sludge of sulfur bacteria. Then the discovery was made what kind of sulfur bacteria they are. They're forms that can only thrive when the ocean is super-saturated in hydrogen sulfide. We have found bugs that can only exist if there's so much hydrosulfide in the oceans that it's going to leak into the atmosphere and poison things on land. So that was the major discovery of the past couple years that had people so horrified.
Ralphmeistermaandag 4 januari 2010 @ 12:25
Maar is de zwavel waar dit over gaat wel zo gevaarlijk op open zee?

Ik weet wel dat die grote schepen in een haven en vanaf een stukje daarvoor over moeten schakelen op diesel ipv van die stookolie troep.

Dus misschien is zwavel op open zee wel geen probleem? Ik bedoel als het zure regen veroorzaakt heeft op zee geen bos / gebouw daar last van. En de zee zal ook niet gaan verzuren zoals een meer wel doet.
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 12:30
quote:
Op maandag 4 januari 2010 12:25 schreef Ralphmeister het volgende:
En de zee zal ook niet gaan verzuren zoals een meer wel doet.
Volgens de links die Dennismoore en ik gepost hebben stiekum toch wel.
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 12:49
quote:
Op maandag 4 januari 2010 12:30 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Volgens de links die Dennismoore en ik gepost hebben stiekum toch wel.
pH van 8.179 naar 8.104 in 250 jaar is niet echt indrukwekkend, er zijn ergere dingen op milieugebied...
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 12:55
quote:
Op maandag 4 januari 2010 12:49 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

pH van 8.179 naar 8.104 in 250 jaar is niet echt indrukwekkend, er zijn ergere dingen op milieugebied...
Je moet er eens aan gaan rekenen dan is het opeens onverstelbaar hoeveel rotzooi we als mensheid wel niet uitgestoten hebben om zo'n groot volume zeewater zoveel van PH te laten veranderen.

En dat er ergere dingen zijn op milieu gebied dat klopt maar voor elke door de mens veroorzaakte vervuiling zouden we als "slimme" dieren toch een oplossing moeten kunnen bedenken en uitvoeren.
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 12:55
quote:
Op maandag 4 januari 2010 11:01 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Leuk. Voer dat volgende week in, en volgende maand zijn de winkels vrij leeg...
Op langere termijn is het te regelen, maar dan wordt transport aanzienlijk duurder. En alle afval wat nu verbrandt wordt in zeeschepen, moet je dan alsnog elders zien kwijt te raken...
Onzin,
Ten eerste doe je het natuurlijk langere termijn, en schonere brandstof betekend dat je ook veel optimalisatie kan gaan toepassen in de scheepsmotoren. Dacht je dat moderne diesel auto motoren konden lopen op smerige stookolie? Nope.
Als je eisen gaat stellen op gebied van schoonheid ga je innovatie afdwingen en komen scheepsmotoren ook met Injectie, roetfilters, etc etc
Aangezien scheepsmotoren eigenlijk 95% van hun tijd in het zelfde toerental lopen kan je ook zaken als Homogeneous Combustion gaan toepassen. Er is enorm veel ruimte voor verbetering en innovatie, die nu niet gebeurt omdat het niet nodig is.
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 12:59
Lyrebirdmaandag 4 januari 2010 @ 13:14
quote:
Op maandag 4 januari 2010 12:25 schreef Ralphmeister het volgende:
Maar is de zwavel waar dit over gaat wel zo gevaarlijk op open zee?

Ik weet wel dat die grote schepen in een haven en vanaf een stukje daarvoor over moeten schakelen op diesel ipv van die stookolie troep.

Dus misschien is zwavel op open zee wel geen probleem? Ik bedoel als het zure regen veroorzaakt heeft op zee geen bos / gebouw daar last van. En de zee zal ook niet gaan verzuren zoals een meer wel doet.
Dat zuur, dat zal allemaal wel, daar lig ik (nu nog) niet echt wakker van. Ik maak me meer zorgen om al die andere gore troep, zoals zware metalen, die ze in de stookolie laten zitten. Dat komt uiteindelijk toch als vis weer terug.
Depratermaandag 4 januari 2010 @ 13:15
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:14 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Dat zuur, dat zal allemaal wel, daar lig ik (nu nog) niet echt wakker van. Ik maak me meer zorgen om al die andere gore troep, zoals zware metalen, die ze in de stookolie laten zitten. Dat komt uiteindelijk toch als vis weer terug.
Dan geven de vissen licht, dat is makkelijk bij het vissen
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 13:27
quote:
Op maandag 4 januari 2010 12:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Onzin,
Ten eerste doe je het natuurlijk langere termijn, en schonere brandstof betekend dat je ook veel optimalisatie kan gaan toepassen in de scheepsmotoren. Dacht je dat moderne diesel auto motoren konden lopen op smerige stookolie? Nope.
Als je eisen gaat stellen op gebied van schoonheid ga je innovatie afdwingen en komen scheepsmotoren ook met Injectie, roetfilters, etc etc
Aangezien scheepsmotoren eigenlijk 95% van hun tijd in het zelfde toerental lopen kan je ook zaken als Homogeneous Combustion gaan toepassen. Er is enorm veel ruimte voor verbetering en innovatie, die nu niet gebeurt omdat het niet nodig is.
Hiermee ga je voorbij aan diverse dingen... Bij het kraakproces van ruwe olie blijft simpelweg zware stookolie over, daar is niet eenvoudig diesel van te maken. Als je het te gek maakt met eisen aan schepen die de havens binnenlopen, gaat de vervoerder de lading wel elders overslaan, zodat het laatste stukje met schone schepen wordt afgelegd. Je kan geen eisen stellen aan schepen die op de oceaan varen.
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 13:29
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:27 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Hiermee ga je voorbij aan diverse dingen... Bij het kraakproces van ruwe olie blijft simpelweg zware stookolie over, daar is niet eenvoudig diesel van te maken.
Innoveer maar wat, voeg waterstof toe of voeg aardgas toe en catalyseer er een lichtere olie van.
quote:
Als je het te gek maakt met eisen aan schepen die de havens binnenlopen, gaat de vervoerder de lading wel elders overslaan, zodat het laatste stukje met schone schepen wordt afgelegd. Je kan geen eisen stellen aan schepen die op de oceaan varen.
tuurlijk kan dat wel, kijk naar dubbelwandige tankers.
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 13:32
Remco, is het dan niet meer mogelijk om die zware stookolie te ontzwavelen en een andere groot gedeelte van de zware metalen eruit te halen?
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 13:32
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Innoveer maar wat, voeg waterstof toe of voeg aardgas toe en catalyseer er een lichtere olie van.
Ah, er wordt weer waterstof geroepen... Aan welke boom groeit dat?
quote:
tuurlijk kan dat wel, kijk naar dubbelwandige tankers.
Voor zover ik weet gelden die eisen ook niet voor middenop de oceaan, maar uitsluitend binnen de territoriale wateren. Net als de huidige emissie-eisen.
Feit blijft dat burgers laten betalen nou eenmaal veel makkelijker is als overheid dan internationale bedrijven laten betalen.
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 13:33
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:32 schreef Basp1 het volgende:
Remco, is het dan niet meer mogelijk om die zware stookolie te ontzwavelen en een andere groot gedeelte van de zware metalen eruit te halen?
Ongetwijfeld! Met als gevolg dat je 5% zwavel overhoudt, en minder brandstof hebt... Plus dat je die zware metalen nog moet zien kwijt te raken...
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 13:36
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:32 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ah, er wordt weer waterstof geroepen... Aan welke boom groeit dat?
Niet het onderwerp veranderen, je weet verdomt goed wat ik bedoel
quote:
Voor zover ik weet gelden die eisen ook niet voor middenop de oceaan, maar uitsluitend binnen de territoriale wateren. Net als de huidige emissie-eisen.
Feit blijft dat burgers laten betalen nou eenmaal veel makkelijker is als overheid dan internationale bedrijven laten betalen.
Kwestie van een goede wet maken.
Als die schepen eenmaal hoogwaardige schone motoren hebben kunnen ze er ook geen troep meer in verbranden.
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 13:37
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:33 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ongetwijfeld! Met als gevolg dat je 5% zwavel overhoudt, en minder brandstof hebt... Plus dat je die zware metalen nog moet zien kwijt te raken...
En?
Van zwavel kan je altijd nog gips maken
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 13:38
remco moet eens leren in oplossingen te denken en niet in problemen
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 13:41
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:33 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ongetwijfeld! Met als gevolg dat je 5% zwavel overhoudt, en minder brandstof hebt... Plus dat je die zware metalen nog moet zien kwijt te raken...
Je bedoelt natuurlijk ook een groot gedeelte toegevoegde zware metalen Waarmee de industrie makkelijk van hun afval af komt.

Stookolie bijgemengd met chemisch afval. ZEMBLA: ‘De smerige olieroute’
RemcoDelftmaandag 4 januari 2010 @ 13:45
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:
remco moet eens leren in oplossingen te denken en niet in problemen
Wat is het probleem? Zeeschepen stoken zware stookolie, dat doen ze al tientallen jaren, en het effect is blijkbaar dusdanig laag dat we aan land geen zure regen meer hebben.
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:41 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Je bedoelt natuurlijk ook een groot gedeelte toegevoegde zware metalen Waarmee de industrie makkelijk van hun afval af komt.
Klopt. Maar gelukkig hebben we een reclame-campagne en EU-wetgeving om spaarlampen te promoten
Ralphmeistermaandag 4 januari 2010 @ 13:49
quote:
Op maandag 4 januari 2010 12:55 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Je moet er eens aan gaan rekenen dan is het opeens onverstelbaar hoeveel rotzooi we als mensheid wel niet uitgestoten hebben om zo'n groot volume zeewater zoveel van PH te laten veranderen.

En dat er ergere dingen zijn op milieu gebied dat klopt maar voor elke door de mens veroorzaakte vervuiling zouden we als "slimme" dieren toch een oplossing moeten kunnen bedenken en uitvoeren.
Dat is dus tegelijkertijd het mooie, dat we zo onverstelbaar veel rotzooi hebben uitgestoten met zo'n kleine veranderen in de pH waarde tot gevolg.

Dat is dus het zelfde met zware metalen in vis enzo.. Die hoeveelheden zijn op zo'n grote oceaan ook te verwaarlozen.

Wat natuurlijk wel een punt blijft is dat het steeds erger wordt en er op een moment mee gestopt moet worden. Maar op dit moment zijn er tegelijkertijd andere dingen die met een grotere snelheid verlopen dat die eerst opgelost moeten worden want anders kunnen voorgaande problemen niet eens aan de orde komen.
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 13:49
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:45 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Wat is het probleem? Zeeschepen stoken zware stookolie, dat doen ze al tientallen jaren, en het effect is blijkbaar dusdanig laag dat we aan land geen zure regen meer hebben.
De lucht wordt er een stuk schoner van als je in een relatief klein kort stukje kust een aantal van de grootste havens ter wereld hebt. Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Hamburg..
Pietverdrietmaandag 4 januari 2010 @ 13:50
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:45 schreef RemcoDelft het volgende:

Klopt. Maar gelukkig hebben we een reclame-campagne en EU-wetgeving om spaarlampen te promoten
Ik zei toch al eerder dat de EU waardeloos is, zie dubbelwandige tankers.
Basp1maandag 4 januari 2010 @ 14:02
quote:
Op maandag 4 januari 2010 13:49 schreef Ralphmeister het volgende:


Dat is dus het zelfde met zware metalen in vis enzo.. Die hoeveelheden zijn op zo'n grote oceaan ook te verwaarlozen.
Dat klopt dus niet, want deze metalen en andere vieze stoffen accumeleren in de dieren. Zelfs de eskimos zijn vervuild met DDT en PCB's , smerige stoffen die men daar niet nodig heeft maar wel in hun voedselcyclus terecht gekomen is.

http://findarticles.com/p(...)n7_v145/ai_14818088/

Maar zullen we jou ook elke dag een paar mg cyanide geven dat zijn zulke kleine hoeveelheden die wel te verwaarlozen zijn.