Whahaha!quote:Slechts 16 schepen net zo vervuilend als alle auto's in de wereld
'Scheepvaart produceert 6000 x meer vervuiling als autoverkeer'
Het grootste containerschip ter wereld, de 397 meter lange Emma Maersk, nadert de haven van Rotterdam. Dit enkele schip stoot ongeveer 6,6 x meer zwavel uit dan alle auto's en vrachtwagens in heel Nederland*.
Terwijl de pijlen van de milieubeweging en de overheden zich al jaren richten op de auto van de gewone burger, blijkt de scheepvaart onvoorstelbaar veel meer vervuiling te produceren. Na een jarenlange studie is milieuspecialist Fred Pearce, werkzaam voor de toonaangevende New Scientist, tot de conclusie gekomen dat slechts 16 grote oceaanschepen net zoveel zwavel uitstoten als ALLE auto's in de hele wereld.
Pearce onderzocht met name de gevolgen van het gebruik van de sterk vervuilde, giftige scheepsbrandstof. Volgens hem sterven ieder jaar duizenden mensen als gevolg van de giftige dampen die de schepen achter zich laten, en die vaak dagenlang blijven hangen. De milieuspecialist schat dat, als hier niets aan gebeurt, er de komende 10 jaar tot één miljoen mensen zullen omkomen door de vervuilde uitlaatgassen van schepen.
Grote oceaanschepen gebruiken brandstof die bestaat uit de vuile resten van geraffineerde brandstof die wordt gebruikt door personenauto's en vrachtwagens. Deze scheeps- of 'bunker'brandstof is dikker en bevat een hoog percentage zwavel (sulfur). Het is een goedkope, maar zeer smerige brandstof, die nooit zou worden toegestaan voor gebruik op het land. De in deze brandstof voorkomende chemicaliën kunnen onder andere kanker, ademhalingsproblemen, ernstige ontstekingen en hartkwalen veroorzaken.
Er varen ongeveer 100.000 schepen op de zeeën en oceanen van onze planeet, die omgerekend ongeveer 6000 x meer vervuiling produceren dan al het autoverkeer. De grootste schepen zijn tot 400 meter lang en kunnen per stuk 14.000 grote containers vervoeren. Het meeste vervoer vindt plaats tussen Azië en Noord Amerika en Azië en Europa. De reden waarom de schepen zo extreem vervuilend mogen zijn is vanwege het feit dat de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) een zwavelpercentage van 4,5% toestaat in de gebruikte scheepsbrandstof. Dit is 4500 x hoger dan de maximum toegestande hoeveelheid zwavel in autobrandstof in Europa.
De IMO is er morrend mee akkoord gegaan om het zwavelpercentage in 2012 te verlagen tot 3,5% en op de langere termijn tot 0,5%. Het grootste struikelblok om de scheepsbrandstof schoner te maken zijn de kosten. Bunkerbrandstof is goedkoop en in grote hoeveelheden aanwezig.
* In 2009 zijn er 942 miljoen auto's op de wereld. Elk van de 16 schepen stoot dus gemiddeld net zoveel zwavel uit als 58,9 miljoen auto's. Nederland telt dit jaar bijna 8,9 miljoen auto's (7,75 miljoen personenauto's en 1,12 miljoen bedrijfswagens). Bij de voor de hand liggende berekening (58,9 : 8,88 = 6,63) is geen rekening gehouden met het feit, dat het Nederlandse wagenpark veel schoner is dan dat van de meeste andere landen in de wereld, en de werkelijke verhouding daarom nog nadeliger voor de schepen zou uitvallen.
bron
Je was me voorquote:
Hoewel het misschien wat sneller zou kunnen, maar dan moet je inhoudelijk de details en berekeningen kennen.quote:De IMO is er morrend mee akkoord gegaan om het zwavelpercentage in 2012 te verlagen tot 3,5% en op de langere termijn tot 0,5%.
Je stelt voor om uitbarstende vulkanen te verbiedenquote:Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef OpperTokkie het volgende:
En hoe vervuilend is zo'n oceaanstomer dan in vergelijking met een uitbarstende vulkaan???
TS =quote:Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef Ralphmeister het volgende:
Wel vertekend beeld..
TS heeft het meteen al over CO2 maar dit stukje gaat alleen over de zwavel uitstoot.
Jep gewoon verbieden (de mens in al zijn grootheidswaanzin kan datquote:Op woensdag 30 december 2009 16:31 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
Je stelt voor om uitbarstende vulkanen te verbieden?
Het is dus niet de stookolie zelf die zo slecht is, maar het feit dat wetgeving het toestaat om gif te dumpen in stookolie.quote:http://www.tvblik.nl/zembla/de-smerige-olieroute
Stookolie, de brandstof voor de scheepvaart, wordt bijgemengd met grote hoeveelheden giftig restafval. Het gaat om stoffen als kwik, zware metalen, fenol en benzeen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. Dit zogenaamde restafval moet worden aangeboden aan een afvalverwerker. Maar dat kost geld. Voor de bedrijven die afwillen van dat restafval is het veel lucratiever om die stoffen te dumpen in stookolie en als brandstof te verkopen aan de scheepvaart. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. De schepen die de vervuilde olie verstoken, stoten het gif ongefilterd de lucht in.
Er zijn geen regels voor wat er wel en niet in stookolie mag worden bijgemengd. In de praktijk komt het erop neer dat de stookolie als ‘afvalemmer’ wordt gebruikt, zolang een schip er zonder problemen mee kan varen. Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.”
In de aflevering ‘De smerige olieroute’ toont ZEMBLA aan dat bedrijven die afvalolie inzamelen en verwerken slecht te boek staan. Bijvoorbeeld het Amsterdamse bedrijf APS dat veroordeeld werd voor het illegaal aanleveren van oliehoudend afval aan een bedrijf dat daar geen vergunning voor had. Maar ook North Refinery, in de buurt van Delfzijl, verwerkt afvalolie. Volgens Reijnders doet North Refinery dit zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.
In 2008 laat het ministerie van VROM de lading van het schip Adafera door TNO onderzoeken. Die lading bestaat uit stookolie die niet gemengd kan worden. Ook is er het vermoeden dat de olie is verontreinigd met het giftige fenol. ZEMBLA ontdekt dat TNO niet zelf de olie analyseert, maar conclusies trekt op basis van gegevens van de bedrijven die de olie aankochten. Het TNO-onderzoek brengt dus geen giftige stoffen aan het licht. Daarop geeft VROM de vervuilde olie vrij, zonder precies te weten wat er in de olie zit.
Hoogleraar Reijnders vindt dat TNO zelf had moeten kijken naar de samenstelling van de stookolie. Over de opdrachtgever van het onderzoek, het ministerie van VROM, zegt hij: “Het is een bewijs van onvermogen dat je op deze manier onderzoek laat doen.”
Maar dat gaat weer voornamelijk over CO2, dat 'schoner'.quote:Scheepvaart schoner dan luchtvaart
Transport per schip vormt wereldwijd 4 % van totale CO2-uitstoot
Hoewel de scheepvaart jaarlijks 1,12 miljard ton CO2 uitstoot, wat wereldwijd goed is voor 4 % van alle emissies, is deze vorm van transport schoner dan de luchtvaart. Voor elke ton vracht stoot een schip per km tussen de 11 en 42 gram CO2 uit, terwijl een ton luchtvracht 673 gram van het broeikasgas oplevert. In totaal echter nemen vliegtuigen 650 miljoen ton CO2 voor hun rekening.
Uit cijfers van de VN-organisatie International Maritime Organization (IMO), die vorige week zijn gepubliceerd, blijkt wel dat de scheepvaartsector veel meer koolstofdioxide uitstoot dan werd aangenomen. Eerder werd de emissie geschat op 2 % van de wereldwijde uitstoot. De onderzoekers van IMO hebben de huidige vloot van ongeveer 90.000 grote vrachtschepen nu ingedeeld in zeventig categorieën naar motortype, brandstofsoort en het aantal vaaruren.
Etienne J. Brutel de la Rivière van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) zegt dat de sector enorm veel doet om energie te besparen. 'Maar als je bedenkt dat de scheepvaart 350 maal zo veel tonmijlen heeft afgelegd is een dubbele CO2-uitstoot ten opzichte van de luchtvaart geen slechte score.' Volgens Brutel de la Rivière hebben Nederlandse rederijen al diverse maatregelen genomen, zoals onder andere het aanpassen van de rompvorm, het gladder maken van de scheepshuid en de optimalisering van de schroef. 'Veel schepen maken ook gebruik van restwarmte aan boord. Verder krijgen studenten aan zeevaartscholen maar ook werknemers en zeevarenden van rederijen cursussen om het milieubewustzijn te vergroten.'
Bij de KVNR bestaat veel belangstelling voor windenergie. 'Behalve de vliegers van Sky Sails zijn we bezig de Ladder Mill van Wubbo Ockels te testen. Dit systeem heeft als voordeel dat het tegen de wind in kan varen.' Varen met de computergestuurde vlieger levert een brandstofbesparing op van 10 tot 15 %. 'Volledig overstappen van verbrandingsmotoren naar alternatieve energiebronnen is op dit moment niet mogelijk. Wij zijn aangewezen op de huidige motoren en brandstof', aldus de KNVR-woordvoerder.
Schepen varen nog steeds op zware stookolie, een stroperig afvalproduct uit de raffinage, die wel eens wordt vergeleken met kaarsvet. Hierin zit erg veel zwavel. Op de Noordzee en rond de Baltische staten mag sinds vorig jaar alleen nog maar met laagzwavelige brandstof worden gevaren. 'Uitbreiding van deze gebieden wereldwijd heeft het grootste effect op de milieubelasting.'
Daar heeft niemand het toch over?quote:Op woensdag 30 december 2009 16:43 schreef Elcadarn het volgende:
Zou vooral de scheepvaart & luchttransport verbieden. Enige nadeel is dat alle ondernemers dan maar de ww in moeten, want 95% van de goederen, die nu in de winkel liggen, zijn nederland binnengekomen via die boot en dat vliegtuig....
(Tevens is 99% van de Nederlandse welvaart afhankelijk van die schepen en vliegtuigjes)
Juist. Scheepvaart en luchtvaart moeten gewoon zo snel mogelijk overgaan op duurzame technieken en schone brandstoffen. Het probleem is dan echter, dat de bedrijven hun restafval die ze in de brandstof dumpen niet meer kwijtkunnen.quote:Op woensdag 30 december 2009 16:49 schreef Asgard het volgende:
[..]
Daar heeft niemand het toch over?
Het gaat vooral om het feit dat de overheid hier vooral de automobilist op alle denkbare manieren probeert uit te knijpen onder het mom van "we've got to save the planet boefuckinghoeee", terwijl de echte grote vervuilers lekker hun gang kunnen gaan.
Scheepvaart verbieden, nee natuurlijk niet. Maar de scheepvaart stimuleren om minder rotzooi te veroorzaken en stoppen met de mensen die toch al elke dag in de file staan tig keer te naaien, dat zou de overheid eens moeten proberen.
Zeer vervuilend ja. Bij een vulkanische uitbarsting is meteen al het oceanische leven dood en verwoestquote:Op woensdag 30 december 2009 16:30 schreef OpperTokkie het volgende:
En hoe vervuilend is zo'n oceaanstomer dan in vergelijking met een uitbarstende vulkaan???
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |