Ja dat schreef MadMaster in de vorige draad....Ik deel zijn mening dat het raadzaam is om het laatste beetje of snel (= binnnen afzienbare tijd, niet in 5 minutenquote:Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?
En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
Onbeperkt is natuurlijk een betrekkelijk begrip, maar ik heb hier genoeg halfvolle flessen (en soms met nog iets minder qua resterende inhoud) die nog prima op smaak/geur zijn.quote:Op zondag 15 november 2009 21:35 schreef Fogel het volgende:
In het vorige topic stond de tip dat je flessen waar nog maar ongeveer 1/4e in zit zo snel mogelijk op moet drinken... maar zijn flessen die (bv) nog ruim meer dan halfvol zijn onbeperkt houdbaar?
En kan whisky ook een kurksmaak krijgen zoals met wijn voorkomt?
Zo te zien bewaar je de flessen op de juiste manier. Prima!.quote:Op zondag 15 november 2009 22:48 schreef Fogel het volgende:
Bedankt voor de antwoorden
Uiteraard begreep ik dat je het niet binnen een paar minuten naar binnen moest ketsenIn een kleinere fles over schenken is een goede tip.
Mijn flessen staan op zolder (ca 18 graden en meestal donker) of in de huiskamer (18-22 graden en in een gesloten kast). Het zijn er nog niet veel, maar dat komt vanzelf
Is er een reden (bv lichtinval beperken) om ze in de dozen/kokers te bewaren of zijn die uitsluitend voor de sier?
bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003quote:WELLINGTON - Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.
Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.
De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. 'Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen', zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. '(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is.'
Glencairn glazen.quote:Op maandag 16 november 2009 11:59 schreef Casparovvv het volgende:
tvp! Ben op zoek naar mooie whiskyglazen, de feestdagen komen er weer aan. Tips?
Hoorde het vanmiddag zelfs op het nieuws op Radio 3...quote:Op maandag 16 november 2009 13:59 schreef katerwater het volgende:
[..]
bron: http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20091116_003
Het lijkt me onwaarschijnlijk! Niettemin leutig berichje.
Ja, wij hebben er nu 1x 2 flesjes besteld. Verliep prima.quote:Op maandag 16 november 2009 17:01 schreef GimmeGore het volgende:
Iemand hier ervaringen met bestellen via Van Zuylen?
Ohw! Ik vind die glazen eigenlijk best mooiquote:Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Glencairn glazen.
Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.
[ afbeelding ]
Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.quote:Op maandag 16 november 2009 19:16 schreef Sunnythesun het volgende:
Die Glencairns zijn mooi ja! Wil er daar ook nog wat van scoren maar dan met een logo van een destilleerderij er op, lijkt me wel koddig. Voorlopig houden we het bij deze charmante glaasjes:
[ afbeelding ]
Ik vind de Glencairn juist wel mooi. Strak en toch rond en doelmatig...zit nu aan een doordeweekse dram Black Bottle, uit een Glencairn-glas.quote:Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Glencairn glazen.
Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 16 november 2009 16:35 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Glencairn glazen.
Misschien niet de mooiste, wel de beste voor whisky ruiken/proeven...
Verkrijgbaar bij de betere slijterij/whiskyspeciaalzaak.
[ afbeelding ]
Voor serieuze proeverijen ben ik het wel met je eens, dan gebruiken we die ook.quote:Op maandag 16 november 2009 19:23 schreef pavv het volgende:
[..]
Ik moet zeggen dat ik die glaasjes nog prettiger vind voor ruik- en proefdoeleinden dan de glencairn glazen. Niks mis met de glencairns hoor, maar ik prefereer een wat dunner glas, met vooral een dunnere rand.
Voor festivals is de robuuste Glencairn de favoriet, omdat ie haast niet stu te krijgen is.
quote:Op maandag 16 november 2009 23:48 schreef BarraCupraCuda het volgende:
Ben nu een lekkere ben navis uit 1992 aan het drinkenso cheers!
ach met een goedkope whiskey zou ik best een mix maken.quote:Op maandag 16 november 2009 23:59 schreef Sunnythesun het volgende:
Omdat het zonde is van de Whisky![]()
Maar op zich is het volgens mij een redelijk gangbare combi hoor.. whisky en cola. Zou het zelf alleen nooit doen. Ik mix alleen drank die te goor is om puur te drinken en daar valt whisky niet bepaald onder
Ieder zijn meug (niet mijn meug...), maar smaakt een cola/Johnny Walker Red Label o.i.d. niet vrijwel hetzelfde?quote:Op maandag 16 november 2009 23:56 schreef pandinus het volgende:
Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.![]()
Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...![]()
Wat jij beschrijft is wel iets anders dan kurk natuurlijk...quote:Op zondag 15 november 2009 22:36 schreef MadMaster het volgende:
Aangezien je whisky niet liggend moet bewaren zoals vaak met wijn wel gedaan wordt, is een kurksmaak vrijwel uitgesloten. De kurk komt doorgaans immers niet in aanraking met de whisky.
Bij heel oude flessen wil een kurk door uitdroging nog wel eens afbreken of verpulveren, zodat die wel in de whisky terecht komt. Om dat te voorkomen kan je de flessen eens per halfjaar even omkeren zodat de kurk vochtig wordt en minder snel uit kan drogen.
En mocht de kurk toch in de whiksy terecht komen, dan de inhoud van de fles door een fijne zeef in een andere fles overgieten (en desnoods weer terug in de oorspronkelijke fles nadat je die goed schoon en droog hebt gemaakt) en een goed passende nieuwe kurk op de fles doen.
Ik was er zondagmiddag.quote:Op maandag 16 november 2009 19:20 schreef BarraCupraCuda het volgende:
zijn er nog meer mensen naar leiden geweest van het weekend? ik was er zaterdag middag! vette shizzel!
heb ook een paar lekker whiskys geproefd die nu op mijn lijstje staan o.a. de springbank 25hoewel ik de 15 ook al erg lekker vond!
hehe ik zag bij een stand ineens 3 vrouwen staan.. ik zei toen tegen een vriend van me dat ze daar vast geen whisky's hadden en idd... het was de taart afdeling!quote:Op dinsdag 17 november 2009 20:54 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Ik was er zondagmiddag.
Whisky die ik lekker/opvallend vond:
* Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
* Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
* Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).
Whisky die me in negatieve zin opviel:
* Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
* Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
* Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp
Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.
Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
That's the spirit!quote:Op dinsdag 17 november 2009 22:37 schreef Fogel het volgende:
Net The Glenlivet 18 maar weer opengemaakt en een dram van 5cl ingeschonken
Omdat je de smaken van de Glenmorangie toch niet terugproeft in je mix. (of je moet de mix wel heeeel sterk makenquote:Op maandag 16 november 2009 23:56 schreef pandinus het volgende:
Mensen verklaren me altijd voor gek om de volgende combi.![]()
Waarom?? Zo vind ik het gewoon lekker...![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Hoe bedoel jequote:Op dinsdag 17 november 2009 20:42 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Wat jij beschrijft is wel iets anders dan kurk natuurlijk...
Ben er zaterdag avond geweest. Ben een betrekkelijke leek op het gebied van whisky dus een mooie gelegenheid om eens wat verschillende naast elkaar te proeven.quote:Op dinsdag 17 november 2009 20:54 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Ik was er zondagmiddag.
Whisky die ik lekker/opvallend vond:
* Glenlivet Nadurra: vond het heel apart dat je dat hoge alcoholgehalte helemaal niet proefde en hij leek bijna romig, dat vond ik een aparte sensatie voor whisky
* Springbank 15: was gewoon mijn smaak, kan niet echt een omschrijving meer geven of zeggen dat er een specifiek aspect was wat me opviel
* Cadenhead 20: zo ontzettend vol van smaak, dat hij gewoon te zwaar was om daar te drinken - echt een 'met-kerst-bij-de-open-haard-whisky' (ik heb alleen geen open haard).
Whisky die me in negatieve zin opviel:
* Blue label: ik moest 'm toch een keer geproefd hebben om er echt een oordeel over te kunnen geven en hij is inderdaad wel heel erg overpriced. Niet vies hoor, maar meer dan een 35, 40 euro zou ik er niet voor geven.
* Snow grouse: gekoeld vind ik het smakeloos, scherp bocht. Ik had 'm al eens warm op en toen was ie nog wel te doen, alleen een beetje zoet. Verder zie ik de toegevoegde waarde ook niet van een whisky voor shots. Als je snel dronken wil worden voor weinig geld, koop je eerder wodka of zo. En de mensen die per se snel dronken willen worden van whisky kopen een huismerk of gewoon onze goede bekende Jan.
* Macallan 10: eendimensionaal en relatief scherp
Overigens leuk, die ideeen die er zijn over whisky en vrouwen. Bij sommige stands werd me de lichtste whisky aangeraden, terwijl geheel toevallig mijn vriend en een goede vriend steeds een andere whisky aangeraden kregen (vaak dezelfde). Soms werd zelfs ook gezegd dat vrouwen meestal niet van rokerig hielden. Toch grappig dat er meteen z'n conclusie getrokken wordt.
Hoeveel proeven jullie nou op zo'n dag? Ik merkte aan het eind van de dag wel dat ik opeens andere dingen lekker vond dan normaal namelijk. Op een gegeven moment kom je er toch niet meer met brood en water....
Ik ben echt heel benieuwd hoe dat nog smaakt. Whyte&Mackay is dus van plan om, als de op te graven whisky nog een beetje lekker is, precies die smaak te gaan namaken, en een waarschijnlijk eenmalige botteling McKinlay te gaan uitbrengen. (Mc Kinlay bestaat niet meer)quote:Drankenfabrikant Whyte & Mackay heeft Nieuw-Zeeland verzocht door het Antarctische ijs te boren om twee kratten oude Schotse whisky te bemachtigen die daar in 1909 zijn verloren door de Britse avonturier Sir Ernest Shackleton. De fabrikant wil testen of het mogelijk is de honderd jaar oude McKinlay and Co. whisky opnieuw op de markt te brengen.
Medewerkers van het Nieuw Zeelandse erfgoedfonds zullen in januari speciale boren gebruiken om de kratten uit het ijs te bevrijden. De kratten zitten ingevroren in de buurt van Cape Royds onder de hut van de Nimrod Expedition, de expeditie van Shackleton. Ze werden in 2006 aangetroffen onder de vloerplanken van de hut.
De 'master blender' van Whyte & Mackay, Richard Paterson, denkt dat de whisky nog altijd hetzelfde smaakt als honderd jaar geleden. Als hij de whisky weet te bemachtigen is hij van plan de drank na te maken om die weer op de markt te brengen. "Ik hoop echt dat we wat terug weten te brengen", zei hij in een interview met de Londense krant Telegraph. "(De whisky, red.) ligt daar maar alleen en vergeten. Hij zou terug moeten komen naar Schotland waar hij geboren is."
Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?quote:Op woensdag 18 november 2009 22:45 schreef Whiteguy het volgende:
[..]
Yamazaki 18 years (NOG beter dan de 10 en 12 years, die vond ik beide ook erg goed)
6 jaar?quote:Op donderdag 19 november 2009 14:07 schreef zquing het volgende:
[..]
Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
Ehm.. ik ben niet zo'n gevorderde whisky drinker dat ik dat beter kan verwoorden dan 'ik vond hem gewoon lekkerder'quote:Op donderdag 19 november 2009 14:07 schreef zquing het volgende:
[..]
Die 12 is de beste die ik tot nu toe heb gehad, wat is het verschil tussen de 18 en de 12?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |