Nou ja, zalm en tonijn zijn eigenlijk nooit verkeerd. Komkommer, surimi (=zooi in elkaar gemokerde witvis), mango + munt, japanse omelet, gerookte zalm met milde kruidenboter. Paling kan ookquote:Op woensdag 14 oktober 2009 10:04 schreef IceDustbin2 het volgende:
Ik ga het binnenkort ook eens proberen zelf te maken
mn stiefma (als japanner zijnde) maakt het geregeld en ik zelf krijg er geen genoeg van xD
of mn huisgenoten mijn smaak delen is natuurlijk de vraag.
Zijn er nog tips om te zorgen dat iedereen het eigenlijk wel lekker vind? (dus welke soorten vis enzo, wat voor groenten(stel dat iemand geen vis lust) en wat voor eventuele extra dingen?)
Oh en, weet iemand een Toko te vinden in Breda? Ik kon er zou gauw geen vinden en mn lokale Jumbo heeft geen zeewier
Is dat niet een nigiri vormpje? Want hoe je kan rollen met een vormpje en die nori er om heen kan doen zie ik niet helemaalquote:Op woensdag 14 oktober 2009 11:26 schreef Guppyfriend het volgende:
Bij Amazing Oriental heb ik een rol-vormpje gekocht. Moet het alleen nog steeds proberen. Maar misschien is dat iets voor je?
quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 21:28 schreef Pheno het volgende:
De rijst in een rijstkoker ben ik zelf niet zo fan van, maar dat komt omdat ik ruzie heb met dat ding (het aankoeken komt me bekend voor zeg maar, niet alleen bij sushirijst).
Voor 10 rollen of een mix van nigiri/rollen pak ik 500 gram rijst,.
Schoonmaken: rijst in een vergiet/zeef wassen, daar heb ik een zeef voor, dat is wat makkelijker dan de IKEA vergiet die we hebben en waar die korrels in blijven hangen
Gewoon in een bak met water dompelen en maar laten stromen en af en toe overgieten van zeef naar bak en andersomDaarna even drogen.
Koken: ik kook eerst 500ml water met wat dashipoeder in een pannetje. Als het water kookt doe ik de rijst er in. Als het goed is ligt alle rijst net onder het water. Deksel erop en een minuut even aan de kook brengen. Niet laten overkoken, merk je dat het kookt, gas/inductie/whatever terug.
Daarna 19 minuten rustig pruttelen. Om een indicatie te geven, Van de 9 standen gebruik ik 7~9 voor het 1 minuut koken, 1~2 voor de 19 minuten. Deksel nooit oplichten.
Na de 20 minuten voorbij zijn dan 15 minuten nagaren. Dus gas uit. Heb je mooi even tijd om de sushidressing te maken. Ik gebruik 3 eetlepels rijstazijn, 1 eetlepel mirin. Een theelepeltje suiker (mirin maakt het al zoet, dus hoeft niet echt veel) en een snufje zout. Dat even in de magnetron opwarmen zodat de suiker tijdens het roeren echt kan oplossen.
Als de rijst klaar is, dan overgooien in een ruime kom. De dressing erbij gooien en goed mengen. Dan mag het gaan afkoelen, dat kan met wat wapperen, maar ik ben lui en laat het een half uurtje staan. En natuurlijk soms even omscheppen.
Een wat lange bereidingsmanier dan de rijstkoker, maar zo heb ik het me laten leren door een sushiworkshop en wat zelf experimenteren met de dressingEn het gaat eigenlijk altijd goed.
En door de dashi ruikt het zo lekker
Ik zie het geklungel van mezelf met zo'n ding alquote:Op woensdag 14 oktober 2009 12:50 schreef mmascha het volgende:
Mooie OP!
Sorry ik had het niet door.
Er bestaan wel rolvormen. Met een plastic laagje wat je er onderuit trekt en het dan in de nori rolt.
Of zoiets:
[ afbeelding ]
denk dat ik er dan 1 doe in de tijd dat ik er met de hand 4 rolquote:Op woensdag 14 oktober 2009 13:44 schreef Pheno het volgende:
[..]
Ik zie het geklungel van mezelf met zo'n ding al
Kunnen je vingers daar niet per ongeluk tussen komen?quote:Op woensdag 14 oktober 2009 12:50 schreef mmascha het volgende:
Mooie OP!
Sorry ik had het niet door.
Er bestaan wel rolvormen. Met een plastic laagje wat je er onderuit trekt en het dan in de nori rolt.
Of zoiets:
[ afbeelding ]
volgens mij zit daar zelfs garantie opquote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:29 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Kunnen je vingers daar niet per ongeluk tussen komen?
quote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:30 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
volgens mij zit daar zelfs garantie op
Dat was toch ook het geval toen we voor de allereerste keer thuis sushi maakten? Toen ik dacht, ah, die wortel, die snij ik wel ff zonder snijplankje? En toen ik daarna flauwviel?quote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:35 schreef Pheno het volgende:
Nieuw recept: sushi met vinger?
En dat ik die secondelijm moest zoeken?quote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:36 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Dat was toch ook het geval toen we voor de allereerste keer thuis sushi maakten? Toen ik dacht, ah, die wortel, die snij ik wel ff zonder snijplankje? En toen ik daarna flauwviel?
Je overdrijft.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:37 schreef Pheno het volgende:
[..]
En dat ik die secondelijm moest zoeken?
Het was wel horror hoor.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:39 schreef motorbloempje het volgende:
* motorbloempje pakt de popcorn
* Koepert schuift aan, graait mee, en verzorgt de drankjesquote:Op woensdag 14 oktober 2009 14:39 schreef motorbloempje het volgende:
* motorbloempje pakt de popcorn
Ik vind een matje niet lastig, maar dat kan aan mij liggenquote:Op woensdag 14 oktober 2009 15:26 schreef mmascha het volgende:
Ieuw! Ik heb een beeld (vingersushi). Even geen popcorn voor mij!
Hoe meer spullen, hoe meer je weer schoon moet maken.
Maar is dit nou echt gemakkelijk dan gewoon met een matje rollen?
(deze bedoelde ik net maar kon um even niet vinden)
Echt zo'n TellSell-stem
Zo'n matje werkt perfect voor gewone rollen met nori. Dan heb je echt niks anders nodig. Maar als je zo'n binnestebuitenrolletje wilt maken (met viseitjes of sesamzaadjes aan de buitenkant) weer huishoudfolie nodig en ach, dan kan ik me voorstellen dat zo'n plastic oprolding wel handig kan zijn, want afwasbaar. Hoewel het er eerlijk gezegd op dat filmpje helemaal NIET handig uitziet. Dus op basis daarvan zou ik het nooit kopen.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 15:26 schreef mmascha het volgende:
Ieuw! Ik heb een beeld (vingersushi). Even geen popcorn voor mij!
Hoe meer spullen, hoe meer je weer schoon moet maken.
Maar is dit nou echt gemakkelijk dan gewoon met een matje rollen?
(deze bedoelde ik net maar kon um even niet vinden)
Echt zo'n TellSell-stem
Waar haal je die?quote:Op woensdag 14 oktober 2009 12:50 schreef mmascha het volgende:
Mooie OP!
Sorry ik had het niet door.
Er bestaan wel rolvormen. Met een plastic laagje wat je er onderuit trekt en het dan in de nori rolt.
Of zoiets:
[ afbeelding ]
hey, tofquote:Op donderdag 15 oktober 2009 23:42 schreef RobinOok het volgende:
En voor blokjes rijst, wat dingetje zegt, nigiri sushi gebruik ik een vormpje voor 5 nigiri's per keer. Werkt prima.
Maar ook dat kan best met de hand, als je niet al teveel maalt om gelijkvormigheid.
[ afbeelding ]
Die liggen in allerlei vormen in de tokoquote:
quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 09:02 schreef kittykbs het volgende:
ook heb ikzelf ontdekt dat ik de sushi's een dag later lekkerder vind.
quote:Zelf doe ik het op onderstaande manier naar een recept uit het boekje: Simpelweg lekker SUSHI.
Ingredienten voor 10 stuks:
10 grote, rauwe garnalen zonder kop *
1 el sake
1/2 tl zout
1 el rijstazijn
1/5 portie versgekookte sushirijst
wasabi pasta
japanse sojasaus. ingemaakte gember en wasabipasta voor erbij.
* Indien bevroren laat je je garnalen ontdooien.
* Pak sateprikkers en prik deze in de lengte door de sushi heen, vanaf de plek waar het kopje zat. Zorg ervoor dat de garnaal i.p.v krom nu rechtgetrokken wordt. Dit is belangrijk, zo blijven ze mooi recht tijdens het koken en zijn ze makkelijk te gebruiken op je sushi.
* Zet een pan met water op en gooi de sake en het zout erin en wacht totdat het kookt.
* Leg de garnalen in het water en laat ze er ongeveer 2 minuten in liggen sudderen totdat ze mooi roze zijn.
* Laat ze vervolgens uitlekken en afkoelen.
* Als de garnalen zijn afgekoeld kun je ze pellen. Laat omdat het mooi is het staartje aan de garnaal zitten. Volgens Japanners is eten goed voor je als het er mooi uitziet en lekker smaakt. Het oog wil ook wat zullen we maar zeggen.
* Snij met een scherp mesje de rug wat in om het darmkanaal te verwijderen, dit is een zwart streepje dat tevoorschijn komt nadat je het opengesneden hebt, je herkent het zo.
* Als het darmkanaal verwijderd is maak je de inkeping dieper en klap je de garnaal open.
* Besprenkel de garnalen met rijstazijn en leg ze in de koelkast.
* Maak je hand een beetje vochtig en pak een hoeveelheid rijst ter grootte van een golfbal in je hand. Druk dit met je hand samen tot een ovaal bolletje. Druk het met de vingers van je andere hand samen tot een rechthoekje van ongeveer 5x2 cm.
* Pak een garnaal en indien gewenst doe je er met je vinger een beetje wasabi in.
* Leg de garnaal over het blokje rijst en druk de zijkanten licht aan in de korte uiteinden van het rijstblokje zodat het blijft vastzitten.
* Doe dit met de rest van de garnalen opnieuw.
* Dan serveren met wasabi, sojasaus en de gember
Niet zo heel ingewikkeld.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:38 schreef aceHigh het volgende:
Iemand hier weleens sushi met makreel gemaakt? Ik wil graag nigiri met makreel maken, maar volgens mij moet ik dan eerst nog wat met de makreel doen tegen eventuele parasieten.
Heeft iemand hier ervaring mee of eventueel een goed duidelijk receptje?
quote:Buy extremely fresh mackerel. Take the guts out and fillet the fish. Soak the slices in rice wine vinegar for one hour. Wipe the fish well with a paper towel and peel the skin. Slice the fish into smaller pieces diagonally.
Owjee, hoe zat het ook alweer...quote:Op woensdag 21 oktober 2009 15:38 schreef aceHigh het volgende:
Iemand hier weleens sushi met makreel gemaakt? Ik wil graag nigiri met makreel maken, maar volgens mij moet ik dan eerst nog wat met de makreel doen tegen eventuele parasieten.
Heeft iemand hier ervaring mee of eventueel een goed duidelijk receptje?
Ik plak het pakje altijd weer dicht met plakband. Even de lucht uit de verpakking drukken. Blijf goed krokant tot de volgende keer bij mij,quote:Op donderdag 22 oktober 2009 19:06 schreef Lotje-Plusone het volgende:
Ik hou altijd nori over, maar een paar dagen later is hij helemaal slap dat vind ik zo zonde.
Kan ik het misschien invriezen?
Thnx voor de tips!quote:Op donderdag 22 oktober 2009 22:18 schreef mmascha het volgende:
[..]
Ik plak het pakje altijd weer dicht met plakband. Even de lucht uit de verpakking drukken. Blijf goed krokant tot de volgende keer bij mij,
En voor sushi-vulling-tips:
Je moet even het topic een beetje door neuzen.(Als je dat al niet gedaan hebt) Er komen vaak lekkere dingen voorbij. Ik lees altijd even wat terug voordat ik het ga maken. Zo kom ik weer op nieuwe dingen.
Iets wat iig de laatste tijd vaak terugkomt is mango. Zalm met mango, mango met munt en dat soort variaties. Zalm met kruidenkaas al eens gemaakt?
Meer kan ik even niet bedenken op dit moment. Succes en vooral eet smakelijk! (Owja, altijd leuk: foto's maken!)
Oeps!quote:
Dat linkje staat ook in mijn bericht.quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 08:35 schreef Pheno het volgende:
Hier, eerste hit google van van onze medefokker mirugai:
http://sushi.web-log.nl/sushi/2005/10/parasieten.html
Tobiko.quote:Daarnaast maak ik nog wat Temaki met dezelfde materialen en voeg ik aan het einde nog een eetlepel eitjes van de Vliegende Vis toe, ben de naam ff kwijt maar het lijkt op Bokito maar dan andersDe Temaki maak ik niet groot maar wel fijn anders zit je snel vol en dat is jammer. De sushi snij ik nooit zo dik want de eters vinden het leuk om van alles zoveel mogelijk te proberen.
Niks mis mee, groot assortiment, ik kom er wekelijks, soms vaker. |e hebben een klein Japans schap. Hoezo?quote:Op woensdag 28 oktober 2009 18:57 schreef Martijn_77 het volgende:
Iemand ervaring met het assortiment van de Asiana Superstore uit tilburg?
Diepvries zalm en tonijn uit de supermarkt heeft niet veel meer met verse vis te maken. De verse vis van de AH en de Plus is in ieder geval prima te doen.quote:Op woensdag 11 november 2009 10:25 schreef Prometus het volgende:
Ik ga zo sushi maken en ik kan alleen zalm, tonijn van de supermarkt regelen, het zal niet super zijn maar kan ik beter zalm uit de koeling halen of uit de vriezer om rauw te eten? En tonijn?
Thanks.
Goed idee, vooral met de mayo!quote:Op woensdag 11 november 2009 19:06 schreef mmascha het volgende:
Tonijn uit blik is misschien een betaalbare optie. Beetje aanmaken met wat mayo en wasabi.
Lekker hoor!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |