Was jij niet die jongen die Arnon Grunberg zo goed kende?quote:Op dinsdag 29 september 2009 17:51 schreef JAM het volgende:
BOYCOT!
Het wordt vast, gelijk de voorbije jaren, weer een ongelooflijke kutlijst met ongelooflijke kutboeken..
'Awards are like hemorrhoids. Sooner or later every asshole gets one.'
quote:Op zondag 14 september 2008 13:54 schreef JAM het volgende:
Enkele suggesties. Dit zijn waarschijnlijk niet de beste boeken die ik gelezen heb, maar verdienen zeker een nominatie.
1. No longer human - Dazai Osamu
2. Men without women - Ernest Hemingway
3. The temple of the golden pavilion - Yukio Mishima
4. Porntnoy's complaint - Philip Roth
5. Mort à crédit- Louis.F.Céline
6. Der Process - Franz Kafka
7. Ham and Rye - Charles Bukowski
8. The sea and poison - Shusaku Endo
9. The ballad of the sad cafe - Carson McCullers
10. Ask the Dust - John Fante
Maar het is wel een verhaal en mag op die voet dus meedoenquote:Op dinsdag 29 september 2009 08:34 schreef Bosbeetle het volgende:
De wereld van sofie vind ik dan eigenlijk weer een wetenschappelijk/historisch werk zit weinig roman waarde aan iig
Jawel. En ik heb ook al een aantal formules in het document staan om leuke dingen mee te doen. Maar een formule voor de berekening van de punten is er niet, die voer ik toch echt handmatig in.quote:Op dinsdag 29 september 2009 16:18 schreef wallofdolls het volgende:
[..]
Gebruik je trouwens geen Excel? Dan kun je gewoon een formule invullen en daar leuke dingen mee doen
Bij de eerste editie van de boekentop 100 was er een apart topic voor de discussie en eentje voor de lijsten, maar dat ging toch door elkaar heen lopen. Vragen over boeken in het lijstjestopic, en lijsten in het discussietopic. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om het dit keer weer bij 1 topic te houden. Dat is wat duidelijker en mijn ervaring is dat het vorig jaar ook gewoon goed werkte.quote:Op dinsdag 29 september 2009 10:11 schreef No-P het volgende:
Maar het is wel verhalend.
PS. kunnen we dit topic niet scheiden in een topic met alleen lijstjes en een discussie topic?
Tot nu toe werkte deze methode goed, maar aangezien dit een groter discussiepunt lijkt te zijn dan het vorig jaar was, zullen we voor volgend jaar nog eens kritisch kijken of dit dan ook echt de beste manier is, of dat een ander systeem toch beter zal zijn.quote:Op dinsdag 29 september 2009 13:16 schreef Gillingham het volgende:
[..]
Met jou kan ik praten.
Over die puntentelling. Op deze manier krijgt de nummer 11 van iemand met een lijst van 30 nog meer punten dan de nummers 1 én 2 van iemand met een lijst van 10. Natuurlijk is dat nogal vertekend, een beetje te zelfs. Maar zoals eerder gezegd heeft elke telling zijn nadelen.
Omdat het 3 verschillende boeken zijn. Dat die 3 boeken 1 verhaal vertellen, maakt daarbij niets uit. Je kunt natuurlijk altijd een van de 3 beter vinden dan de rest.quote:Op dinsdag 29 september 2009 18:01 schreef Felagund het volgende:
Waarom is ervoor gekozen om Lord of the Rings niet als één boek te tellen? Het is dan wel in drie delen uitgegeven, maar het is toch duidelijk één roman?
Hahaquote:Op dinsdag 29 september 2009 19:14 schreef No-P het volgende:
JAM doet ook gewoon mee. Hier zijn lijstje:
[..]
Niet dat ik 'm er in ga zetten, maar is de combinatie van die 3 niet gewoon een bundel?quote:Op dinsdag 29 september 2009 19:15 schreef DaMart het volgende:
Omdat het 3 verschillende boeken zijn. Dat die 3 boeken 1 verhaal vertellen, maakt daarbij niets uit. Je kunt natuurlijk altijd een van de 3 beter vinden dan de rest.
Het is zelfs, volgens Tolkien zelf, één roman, het is alleen om financiele redenen in drie delen uitgebracht, of in zes delen. Ik vind het heel vreemd om apart bijv. De twee torens te gaan lezen, omdat het niet echt een afzonderlijk verhaal vertelt. Dit is heel anders dan bijv. bij Harry Potter waar dit wel het geval is.quote:Op dinsdag 29 september 2009 19:28 schreef ranja het volgende:
[..]
Niet dat ik 'm er in ga zetten, maar is de combinatie van die 3 niet gewoon een bundel?
Deze discussie was er voorgaande jaren ook. Voor het gemak haal ik er even een paar posts van vorig jaar bij:quote:Op dinsdag 29 september 2009 19:28 schreef ranja het volgende:
[..]
Niet dat ik 'm er in ga zetten, maar is de combinatie van die 3 niet gewoon een bundel?
quote:Op dinsdag 2 september 2008 11:42 schreef DaMart het volgende:
[..]
Die discussie is vorig jaar ook gevoerd, en daar kwam toen uit dat het niet als één boek mee kan doen voor de top 100, maar alleen als losse delen. Leidend is daarbij hoe het is verschenen, niet hoe de auteur het bedoeld heeft.
quote:Op dinsdag 2 september 2008 11:56 schreef DaMart het volgende:
[..]
De meningen waren vorig jaar ook verdeeld, maar toch kwam dit eruit als oplossing. Een andere manier om met series om te gaan, is ze alleen als geheel meetellen, maar dat zou weer oneerlijk zijn t.o.v. bijvoorbeeld de Harry Potter-boeken, die feitelijk ook een serie vormen.
Dat is nog steeds mijn standpunt. Er zijn 2 mogelijkheden: of alle series als 1 meetellen (Harry Potter is in zeker opzicht ook 1 lang verhaal), of alleen de losse delen. Voor de huidige systematiek bestond de afgelopen jaren de meeste steun, en daarom handhaven we dat ook. Dit is ook gewoon de duidelijkste manier om met series om te gaan. Anders krijg je twijfelgevallen over of iets een serie is of niet, en dus als 1 geheel moet worden genomineerd of niet.quote:Op dinsdag 2 september 2008 21:45 schreef DaMart het volgende:
[..]
Belangrijker nog is dat ieder deel van een serie anders beoordeeld wordt. Iemand kan deel 1 van LOTR fantastisch vinden, en deel 2 niet om doorheen te komen. Vorig jaar was dat een van de argumenten waarom mensen liever de boeken los nomineerden. Daar hebben we aan vast gehouden.
(...)
Het is alleen erg lastig om voor de series een systeem te bedenken dat door iedereen gedragen wordt. De een wil de hele serie nomineren, de ander de losse delen. En welke optie je ook kiest, er zal altijd discussie zijn. In dit geval hebben we die optie gekozen waar vorig jaar de meeste steun voor was.
De regels veranderen dit jaar ook niet meer. De top 100 wordt samengesteld op de wijze zoals in de OP beschreven. In 2007 zijn we tijdens de top 100 nog gaan sleutelen aan de opzet, maar dat was geen gelukkige actie. Toen moesten ineens boekenlijsten worden aangepast die niet meer aan de criteria voldeden.quote:Op dinsdag 29 september 2009 19:51 schreef Steven184 het volgende:
Wat misschien het beste is om nu niet zozeer de regels van de top100 van dit jaar gaan bespreken, maar nadat de top100 2009 bekend is om een apart topic te maken met een discussie over de top100 van 2010. Ik denk dat het dan een stuk overzichtelijker is. De regels voor dit jaar zullen toch niet meer veranderen.
Ik gebruik vooral deze site om info over de boeken op te zoeken: http://www.boekmeter.nl/.quote:Op dinsdag 29 september 2009 21:30 schreef willempjewever het volgende:
Lijkt me dat www.librarything.com een 1000 keer betere site voor dit soort zaken is, een beetje boekenfan heeft daar gewoon een lidmaatschap.
Maarja, hebben jullie wat te doen, alleen zo jammer dat je werk doet wat al gedaan is en vele malen beter.
De bijbal is gewoon fictie hoorquote:Op woensdag 30 september 2009 00:04 schreef W.v.t.t.k. het volgende:
Al dat gelul over puntentellingen en niemand die wat zegt over het feit dat non-fictie mee mag doen, waardoor bijvoorbeeld nu al een paar keer de bijbel genoemd is. Zo kun je een literatuurlijst toch niet serieus nemen?
Alleen verhalende non-fictie mag meedoen. En daaronder versta ik:: een waargebeurd verhaal of een historisch feit dat in verhaalvorm wordt verteld.quote:Op woensdag 30 september 2009 00:04 schreef W.v.t.t.k. het volgende:
Al dat gelul over puntentellingen en niemand die wat zegt over het feit dat non-fictie mee mag doen, waardoor bijvoorbeeld nu al een paar keer de bijbel genoemd is. Zo kun je een literatuurlijst toch niet serieus nemen?
De Odyssee lijkt me toch niets mis mee? Dat is een verhaal dat gewoon tot fictie gerekend wordt.quote:Op woensdag 30 september 2009 00:17 schreef Wouter1989 het volgende:
Ik heb er ook van afgezien de allerklassiekste werken, waaronder, om er 2 te noemen die ik wel in andere lijstjes heb gezien, de Bijbel en de Odyssee, niet in mijn lijstje op te nemen. Het is arbitrair, maar anders blijft er te weinig ruimte over voor 'gewone' verhalen.
Als de bijbel al non-fictie is, welk boek is dan nog wel fictie?quote:Op woensdag 30 september 2009 00:04 schreef W.v.t.t.k. het volgende:
Al dat gelul over puntentellingen en niemand die wat zegt over het feit dat non-fictie mee mag doen, waardoor bijvoorbeeld nu al een paar keer de bijbel genoemd is. Zo kun je een literatuurlijst toch niet serieus nemen?
Jazeker. Stukken beter dan jij in ieder geval, met dat gelul van je van Grunberg als de oppercynicus aller cynici. Laat ik niet nog een keer proberen aan je verstand te knopen dat je de plank daar behoorlijk misslaat want dat heeft, ondanks al mijn pogingen daartoe, helaas geen vrucht in aarde mogen hebben!quote:Op dinsdag 29 september 2009 19:05 schreef wallofdolls het volgende:
[..]
Was jij niet die jongen die Arnon Grunberg zo goed kende?
Haha, waar haal je die grootheidswaanzin vandaan. Je bent niet eens met argumenten gekomenquote:Op woensdag 30 september 2009 13:09 schreef JAM het volgende:
[..]
Jazeker. Stukken beter dan jij in ieder geval, met dat gelul van je van Grunberg als de oppercynicus aller cynici. Laat ik niet nog een keer proberen aan je verstand te knopen dat je de plank daar behoorlijk misslaat want dat heeft, ondanks al mijn pogingen daartoe, helaas geen vrucht in aarde mogen hebben!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |