Knuffleheinz | woensdag 12 augustus 2009 @ 23:17 |
Na vandaag bij de lokale mexicaan een heerlijke chimichanga te hebben gegeten het onderwerp voor de volgende CUL wedstrijd, Mexicaans!![]() Zelf mexicaans koken! Dus laat maar zien die zelfgemaakte taco, burrito, nacho-schotel of chimichanga! ![]() Om maar de regels e.d. van de vorige wedstrijd over te nemen: # Iedereen kan meedoen # Geef in je inzending het precieze recept # Post tenminste één foto van het eindresultaat. Een verslag met ervaringen, extra foto's etc. is zeer welkom! # De wedstrijd loopt tot woensdagavond 2 september 24.00 # Na afloop van de wedstrijd kan iedereen in dit topic stemmen op hun favoriete gerecht # Stemmen kan de twee dagen erna dus van donderdag 3 sep 0.05 tot vrijdag 24.00 (als ik uit kan vogelen hoe ik een poll maak ) # De winnaar van deze wedstrijd mag het gerecht voor de volgende wedstrijd kiezen. url=http://forum.fok.nl/topic/1248843][CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)[/url] met als winnaar Isabeau [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Nasi goreng met als winnaar childintime [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Pasta met witte/roomsaus met als winnaar vaagsel CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Indiaas! met als winnaar SuperRembo [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Marokkaans! met als winnaar RobinOok [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Soufflé! met als winnaar SuperRembo [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Oranje toetje met als winnaar RobinOok [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Gevulde Pasta met als winnaar Yinny [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Gehaktbal(len)! met als winnaar vaagsel [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Back to basics: AGV! met als winnaar Yinny [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! We gaan sla eten! met als winnaar Yinny [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Fast food thuis! met als winnaar Knuffleheinz | |
Knuffleheinz | donderdag 13 augustus 2009 @ 21:54 |
Schaamteloze kick. Met nachoschotel. ![]() ![]() | |
ColdFeet | donderdag 13 augustus 2009 @ 22:26 |
Yum. Eens kijken of ik iets leuks kan bedenken! | |
Hik | vrijdag 14 augustus 2009 @ 08:22 |
Yeah! ![]() I'm game! ![]() | |
Stansfield | vrijdag 14 augustus 2009 @ 09:06 |
Het is dat ik dit weekend op vakantie ga maar anders had ik hier zeker aan meegedaan. | |
Xs2Shanna | vrijdag 14 augustus 2009 @ 15:52 |
Leuk! Ik de afgelopen anderhalve week al 3 keer taco's/wraps gegeten... Vanavond laatste restje opwarmen, zal kijken of ik het nog mooi op de foto kan krijgen ![]() | |
Hik | zondag 16 augustus 2009 @ 21:11 |
Daar issie dan! ![]() Mole Poblano Mole Poblano is hét klassieke Mexicaanse gerecht voor feesten en partijen. In Nederland is het vooral een leuk gerecht om je vrienden mee op de kast te krijgen: veel mensen griezelen in eerste instantie griezelen van het idee van chocolade in een hartig gerecht en komen er dan achter dat dat eigenlijk heerlijk is. Het nadeel van klassieke gerechten uit exotische keukens is dat niet alle ingrediënten altijd even eenvoudig zijn te krijgen. Het makkelijke is dan weer dat van veel gerechten honderden verschillende versies bestaan, zodat je eenvoudig iets kunt kiezen dat in jouw straatje past. Hieronder heb ik gekozen voor een gerecht dat redelijk authentiek is (dat zit ‘m met name in het gebruik van de gedroogde pepers). Maar ik geef ook een alternatief, als die voor jou niet zo goed te krijgen zijn. En authentiek... ach: op Mexicaanse feesten wordt dit gerecht vaak met kalkoen gemaakt; ik heb voor kip gekozen. En omdat lief niet van kluiven houdt, heb ik kipfiletjes gebruikt (wel scharrelkippetjes natuurlijk! ![]() ![]() Ingrediënten Mole Poblano (con pollo) 3 gedroogde chipotle pepers (de kleinste op de foto) 3 gedroogde pasilla pepers (lang, smal, zwart) 3 gedroogde ancho pepers (breed, rood/zwart) Over de chili’s: ik koop deze bij http://www.artemexicano.nl/producten.html (geen webshop, maar in het topic over webshops staan er wel een paar die dit wellicht ook verkopen). De chili’s horen niet gescheurd te zijn als je ze koopt en lekker te ruiken. Aan de geur moet je als het ware al ruiken dat ze goed bij de chocolade passen; een beetje rookachtig en gedroogd fruit achtig!. Mocht je deze pepers niet kunnen krijgen dan kun je ook aan de slag met chilipoeder (sla dan stap 1-3 over). Ik zou gaan voor vrij donker chilipoeder van goede kwaliteit en/of eventueel een mengsel maken van chilipoeder en gerookt paprikapoeder, om die typische rooksmaak mee te krijgen. Hoeveel je precies moet gebruiken is zeer moeilijk te zeggen, omdat dat erg afhangt van het soort chilipoeder dat je hebt. Mocht het moeilijk zijn een goede pasta te maken met deze poeder, doe dan een drupje zonnebloemolie erdoor. 25 gram sesamzaad 50 gram amandelen (schaafsel) 4 kruidnagels 25 gram rozijnen 1 tl. Gemalen zwarte peper 1 tl. Korianderzaad 2 tl. Kaneelpoeder 2 teentjes knoflook 1 grote of 2 kleine uien 1 blik gepelde tomatenblokjes (400-450 gr) 300 ml kippenboullion (ik heb een blokje gebruikt) 4 Kip- of Kalkoenfiletjes of een stel Kippen/Kalkoen-bouten Zonnebloemolie 60 gram zeer donkere chocolade 1 el. Wijnazijn Zout ![]() 1. We beginnen met de chili's. Uit alle chili's moeten de zaden en zaadlijsten verwijderd worden. Je kunt ze aan de toppen opensnijden en leegschudden en bij de Pasillas en de Anchos scheur je ook zo de lijsten eruit meestal. Bijde Chipotles is dit wat lastiger; je kunt de chili opensnijden en tussen je vingers rollen tot de lijsten en zaden loskomen. Pas wel op: was hiernaa heel goed je handen, bijvoorbeeld met zout, om te voorkomen dat je straks héél veel pijn krijgt! ![]() ![]() 2. De chili's rooster je hierna in een droge pan. Blijf er goed bij want het komt een beetje nauw: blaasjes en chili-geur is goed, zwarte plekken (moeilijk te zien op donkere pepers!) en verbrande pepers is te lang... ![]() 3. Gooi de geroosterde chili's in een bak met zeer heet, maar geen kokend water. Zorg dat ze onderstaan en laat ze een kwartiertje weken. Je kunt ook de rozijnen even mee laten weken. ![]() 4. Ondertussen rooster je (in dezelfde droge pan) het sesamzaad, het korianderzaad en het amanderschaafsel tot het lekker gaat geuren en kleuren (best niet tegelijk roosteren; ze gaan in een verschillend tempo). Na het roosteren vermaal je alles in een vijzel. Vermaal gelijk ook de kruidnagels. ![]() 5. Sesamzaad, koriander, amandelen, kaneel, kruidnagels, zwarte peper, chili's en rozijnen (uitgelekt) moeten nu een pasta worden, met één teentje knoflook en 1,5 kleine ui (of 3/4 grote). Ik doe dit (in delen) met de staafmixer, maar als je een keukenmachine hebt gaat dit nog een stuk makkelijker. 6. Bak de pasta ongeveer 5 minuten in de zonnebloemolie (beetje roeren) en doe daarna de tomaten en 1,5 dl. bouillon erbij. Laat dit een kwartiertje doorkoken op laag vuur met de deksel op de pan. ![]() 7. Smelt nu de chocolade (in stukjes) door de saus en doe de azijn en een beetje zout erbij. Zet het vuur uit en laat de smaken lekker een poosje aan elkaar wennen (en was ondertussen je handen nog een keer want toen je net aan je oog zat... au! ![]() ![]() ![]() 8. Smeer de kipfiletjes (in dit geval) in met een beetje zout, peper en zonnebloemolie en bak ze kort aan met het overgebleven teentje knoflook en het halve uitje. Doe dan de rest van de kippenbouillon erbij en laat zachtjes koken. Als je boutjes gebruikt (kip of kalkoen) is dit eigenlijk lekkerder omdat de smaken dan langzaam in het vlees kunnen trekken. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat deze saus zo kruidig is, dat veel andacht besteden aan de kruiden van het vlees een beetje een verloren zaak is... ![]() 9. Dien de kip op met de Mole, strooi er eventueel nog wat extra sesamzaad overheen en een mooi takje thijm. Ik serveer de kip vanavond met rijst, maar het is ook lekker met tortillas. Natuurlijk serveer je er een Mexicaans biertje bij (en als je toch bezig bent: een tortillachipje met tomatillo-saus ![]() ![]() Buen provecho! ![]() | |
RobinOok | zondag 16 augustus 2009 @ 21:53 |
Respect! ![]() Ik ben helemaal niet thuis in de Mexicaanse keuken, heb 20 jaar terug voor het eerst en eigenlijk ook voor het laatste kip met chocoladesause gegeten, maar die pepers zien er erg intrigerend uit. Had het graag geproefd, want het was vast lekker. | |
Knuffleheinz | maandag 17 augustus 2009 @ 20:30 |
Wot dat klinkt/ziet er erg lekker uit. Een hartig gerecht met chocolade er in klinkt idd raar, maar volgens mij geeft het een enorm smakelijk resultaat.. ![]() | |
Perruche | dinsdag 18 augustus 2009 @ 08:49 |
hik! dankjewel voor dit prachtigr Mole recept... at ga ik maken volgende week ![]() ka je toevallig ook chiles en nogada maken...? ![]() | |
vaagsel | dinsdag 18 augustus 2009 @ 13:48 |
Top recept met dito uitleg en foto's. Ik ga ook weer eens aan deze editie meedoen, heb al wat ideetjes ![]() | |
DarkElf | dinsdag 18 augustus 2009 @ 13:57 |
ziet er goed uit idd. ![]() enne Mexicaans is ![]() | |
Den_Haag | woensdag 19 augustus 2009 @ 11:55 |
quote:en hier moeten we nog overheen? ![]() | |
Hik | maandag 24 augustus 2009 @ 15:20 |
Nog steeds niemand? Zó indrukwekkend was ik toch ook weer niet? ![]() | |
Den_Haag | maandag 24 augustus 2009 @ 15:33 |
quote:was het hele weekend weg. misschien doordeweeks ![]() | |
golfer | maandag 24 augustus 2009 @ 15:34 |
quote:Vond ik wel. En ook een mooie uitleg met foto's. ![]() | |
sanger | vrijdag 28 augustus 2009 @ 10:27 |
Tvp ![]() | |
RobinOok | zondag 30 augustus 2009 @ 11:41 |
![]() Chili Con Carne In hete pan, rul bakken: 375 gram rundergehakt Wanneer rul en bruin tijdelijk uit de pan halen (in een zeef of op een bord of zo). Dan, 1 grote, rode ui, in stukken 3 teentjes knoflook, fijngehakt 1 stengeltje selderij, in kleine stukjes (brunoise) 1 rode chilipeper, in kleine stukjes Rustig paar minuutjes bakken. Dan erbij: 2 theelepels komijnpoeder 2 theelepels korianderpoeder 2 theelepels gdroogde oregano 1 theelepel pikant, gerookt, spaans paprikapoeder 1 theelepel cayennepeper 1 theelepel zwarte peper 1 kaneelstokje 1 laurierblaadje 1 theelepel rietsuiker Even droog bakken. Dan erbij: 1 blik tomaten 1/2 pak passata (omdat ik dat nog had staan, anders kan tomatenpuree ook) 150 ml rode wijn bouillon(poeder) naar smaak. het rulgebakken rundergehakt Dat een uur tot anderhalf uur laten pruttelen. Dan erbij (naar keuze, wat je hebt): 1 rode paprika 1 gele paprika 1 groene paprika 4 champignons Voor nog knapperige paprika verwarm je ze slechts 5 minuutjes of zo mee, voor gare paprika langer. Dan op het laatst nog meeverwarmen: 1 klein blikje mais (afgespoeld) 1 blik kidneybonen (afgespoeld) 20 gram bittere chocolade. Op je bord nog wat gehakte koriander of peterselie erover en smullen maar. | |
Sicstus | zondag 30 augustus 2009 @ 15:59 |
Ziet er lekker uit RobinOok! Het leuke van chili con carne is ook dat iedereen weer een ander recept heeft. | |
Den_Haag | zondag 30 augustus 2009 @ 18:08 |
ik ga helaas niet mee doen. vandaag te moe en geen zin om voor mezelf uitgebreid te koken. | |
Knuffleheinz | dinsdag 1 september 2009 @ 23:57 |
Helaas zelf ook niet meer mee kunnen doen, afgelopen tijd iets te veel bezig geweest met verhuizen e.d. | |
Hik | woensdag 2 september 2009 @ 10:31 |
Jammer... had leuk geweest om nog wat meer Mexicaanse recepten te zien hier... | |
RobinOok | woensdag 2 september 2009 @ 19:12 |
Volgens mij is dit wel het einde van het fenomeen Cul Kook Wedstrijd. Nooit echt een succes geworden. ![]() | |
vaagsel | woensdag 2 september 2009 @ 19:27 |
Ik heb nog een inzending! Moet hem alleen nog uittypen, maar gezien mijn scriptie-stress wordt het pas rond 11 uur denk ik ![]() | |
Hik | woensdag 2 september 2009 @ 20:39 |
Leuk! Nee, meer wedstrijden, ik ben nog maar net opgewarmd! ![]() | |
Den_Haag | woensdag 2 september 2009 @ 21:16 |
quote:verkeerde planning deze. Bijna elke avond weg geweest SPOILER | |
Knuffleheinz | woensdag 2 september 2009 @ 21:40 |
Omdat ik waarschijnlijk 0.00 niet ga halen bij deze nu al de poll.. ![]() Idd jammer dat er niet zo veel inzendingen zijn, ben er zelf ook niet echt meer aan toegekomen. Misschien de volgende maar iets langer maken... [ Bericht 47% gewijzigd door Knuffleheinz op 03-09-2009 08:27:46 ] | |
golfer | woensdag 2 september 2009 @ 21:50 |
Stem uitgebracht op Hik. | |
RobinOok | woensdag 2 september 2009 @ 22:21 |
quote:Ik dacht, "hoezo nu al? Drie dagen te laat!". Maar zie nu pas dat de wedstrijd tot vandaag doorliep! Oeps. ![]() | |
Den_Haag | woensdag 2 september 2009 @ 22:23 |
ik ook ![]() | |
RobinOok | woensdag 2 september 2009 @ 22:28 |
'k ook | |
vaagsel | woensdag 2 september 2009 @ 23:54 |
Hmm, wou net beginnen aan het afmaken van mijn post. Hierbij dan de foto's: Zelfgemaakte tortillachips met koriander, knoflook en peterselie met zelfgemaakte guacemole: ![]() Burrito's met chilorio van Rudolf: ![]() | |
Den_Haag | donderdag 3 september 2009 @ 07:20 |
![]() | |
RobinOok | donderdag 3 september 2009 @ 08:08 |
Misschien kan een moderator je nog snel aan de poll toevoegen? | |
Knuffleheinz | donderdag 3 september 2009 @ 08:25 |
lol sorry, helemaal overheen gelezen. Mijn excuses. ik maak wel een nieuwe poll ![]() wel alle votes gereset, dus als je hebt gestemd moet het even opnieuw. Poll: wie heeft het lekkerste mexicaans gekookt? Tussenstand: Ook een poll maken? Klik hier [ Bericht 54% gewijzigd door Knuffleheinz op 03-09-2009 08:35:33 ] | |
vaagsel | donderdag 3 september 2009 @ 09:35 |
Net wakker ![]() Dan zal ik zo ook even de recepten toevoegen, al heeft Hik natuurlijk al een aantal stemmen tegoed. | |
vaagsel | donderdag 3 september 2009 @ 10:27 |
Zelfgemaakte tortillachips met guacemole De tortilla's: Als ik iets nieuws ga maken, in dit geval tortilla's, kijk ik altijd eerst online hoe dit zoal wordt gemaakt. Opvallend is dat in Nederland de meeste recepten uit gaan van bloem, water en zou met eventueel wat boter. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse tortillarecepten, die ook bakpoeder en shortening lijken te gebruiken. Ik denk dat je dan een wat luchtigere en vettigere tortilla krijgt. Voor dit recept ben ik echter uitgegaan van: - 300 gram bloem - 200 ml water - snuf zout En om het wat meer kleur en smaak te geven: - 2 tenen knoflook, geperst - 3 EL koriander, fijngehakt - 2 TL droge oregano, Bloem in een kom doen en zout erdoor mengen. Dan 3/4e van het water in scheutjes toevoegen en (eerst met een vork) kneden tot je een homogeen geheel hebt. Kruiden en knoflook toevoegen. Dan de rest van het water toevoegen tot je een deegbal hebt die niet te nat en niet te droog is. ![]() Deze met een vochtige doek afdekken en een half uurtje wegzetten. In deze tijd kun je de guacemole alvast maken. Na het half uurtje rusten de bal verdelen in 12 kleine balletjes. ![]() Deze vervolgens op een goed bebloemd werkblad met de deegroller rollen tot platte pannekoekjes en deze om en om in een droge koekepan (evt. met beetje olie) kort bakken. Vervolgens de tortillas in stukjes snijden: ![]() En dan kort en in kleine porties frituren. De chips moeten knapperig worden maar niet te bruin! ![]() Chips uit laten lekken op keukenpapier. Als ze allemaal klaar zijn de helft in een ovenschaal, bestrooien met zout, chilipeper en paprikapoeder en kaas (ik gebruikte oude kaas), andere helft erop en ook weer bestrooien met zout, kruiden en kaas. Vijf minuten op 200 de oven in en klaar. De guacamole: : Guacamole is 1 van mijn favoriete gerechten. Moeilijk om perfect te krijgen, maar als het lukt heb je een perfecte balans van bitter (koriander), scherp (peper, ui), zuur (limoen) en zout in een heerlijk vettige advocadomousse. Zijn je avocado's nog niet rijp? Dan heeft het geen zin, ze moeten rijp zijn anders kun je er niks mee. Ingrediënten - 2 eetrijpe advocados. - 1/2e rode peper (naar smaak) fijngesneden - 1 teentje knoflook fijngesneden - 1/2e ui, fijngesnipperd - half bosje koriander fijngesnipperd (naar smaak) - 1 tomaat, van zaden en zaadlijsten ontdaan. - 1 limoen - peper en zout ![]() Prak de avocado's in een kom en voeg het sap van een halve limoen toe en roer het door. Voeg dan 2/3e van de peper, 2/3e van de koriander en alle overige ingrediënten toe. Roer goed door elkaar, en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg dan, weer naar smaak, meer rode peper, koriander en of limoen toe. Laat de guacamole even in de koelkast staan alvorens te serveren. Opmaak: Kommetje in het midden van het bord zetten en vullen met de guacamole. Chips eromheen leggen en bestrooien met blokjes tomaat, lente-ui en koriander. Paar dotten crème fraîche erop en eet smakelijk! ![]() Conclusie: Wel veel werk om zelf chips te maken maar wel leuk om te doen. Het rollen en afbakken van de tortilla's neemt wat tijd in beslag, maar als je ze ook voor het hoofdgerecht gebruikt is het allemaal wel te doen. De smaak was in ieder geval prima! | |
Hik | donderdag 3 september 2009 @ 10:49 |
Haha... de last-minute spurt is gelukt! ![]() Leuk dat er een recept voor zelf tortillas maken bij zit. Meestal ben ik daar te lui voor... ![]() Voor de liefhebbers van Mexicaans eten trouwens: heb gisteren nieuw kookboek van Jamie Oliver gekocht. Meestal niet een heel groot fan van zijn kookstijl, maar dit boek is "Jamie's America" en heeft veel recepten met een (Tex)Mex achtergrond... ![]() | |
Perruche | donderdag 3 september 2009 @ 12:18 |
vaagsel, lekker! ik had laatst ook zelf tortillachips gemaakt (van pre-fab tortillas, dat wel) maar die bleven erg zompig en het was net of je een hap vet at. Wel had de keuken in kwestie alleen olijfolie, ik denk dat het daaraan lag, wat voor olie had jij gebruikt? hik, wat een goede tip van je, ik ga straks mijn bankrekening checken en eens dat boek zoeken, lijkt me erg leuk! | |
vaagsel | donderdag 3 september 2009 @ 12:39 |
quote:Ik heb zonnebloemolie gebruikt, maar kan me niet voorstellen dat je met olijfolie niet hetzelfde resultaat verkrijgt. Denk dat het of ligt aan je tortilla's, of aan de temperatuur van je olie. | |
Hik | donderdag 3 september 2009 @ 13:34 |
By the way: in Mexico zelf kun je soms kiezen, maar zijn het vaak alleen maar Maistortillas wat de klok slaat... | |
vaagsel | vrijdag 4 september 2009 @ 12:53 |
Verkapte bump: Ik heb expres gewone bloem gebruikt omdat ik wou laten zien dat het zo makkelijk is om zelf tortillas te maken. Volgende keer probeer ik het wel met maismeel, maar dat moet dan eerste gekocht worden. | |
Hik | vrijdag 4 september 2009 @ 13:34 |
Ik heb op ze gestemd hoor, ook al waren ze van bloem... ![]() | |
minilot | vrijdag 4 september 2009 @ 13:55 |
quote:Nou ja, olijfolie frituurt voor geen meter, dus misschien vandaar. ![]() Verder: tof! En zelfgemaakte tortilla's zijn echt reusachtig veel lekkerder dan die taaie dingen uit de supermarkt! | |
Knuffleheinz | vrijdag 4 september 2009 @ 23:18 |
Weer ietsie eerder dan gepland.. ![]() *tromgeroffel* De winnaar met 7 stemmen is Hik met haar Mole Poblano! Gefeliciteerd! Veel plezier met bedenken van een nieuw onderwerp. Natuurlijk iedereen bedankt voor het meedoen, hopelijk zijn er de volgende ronde weer meer deelnemers. ![]() | |
Raissa | zaterdag 5 september 2009 @ 19:57 |
Wanneer wordt er bekend wat de volgende wedstrijd is? | |
Hik | zondag 6 september 2009 @ 12:31 |
Leuk! Ik ga even nadenken over een nieuwe opdracht... ![]() | |
minilot | zondag 6 september 2009 @ 21:16 |
quote:Ha, ik ben benieuwd. Ik wil dit keer wel meedoen! | |
Hik | maandag 7 september 2009 @ 17:35 |
Nou, daar issie dan: [CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Mezze! ![]() |