abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_71834987
Na vandaag bij de lokale mexicaan een heerlijke chimichanga te hebben gegeten het onderwerp voor de volgende CUL wedstrijd, Mexicaans!



Zelf mexicaans koken! Dus laat maar zien die zelfgemaakte taco, burrito, nacho-schotel of chimichanga!

Om maar de regels e.d. van de vorige wedstrijd over te nemen:

# Iedereen kan meedoen
# Geef in je inzending het precieze recept
# Post tenminste één foto van het eindresultaat. Een verslag met ervaringen, extra foto's etc. is zeer welkom!
# De wedstrijd loopt tot woensdagavond 2 september 24.00
# Na afloop van de wedstrijd kan iedereen in dit topic stemmen op hun favoriete gerecht
# Stemmen kan de twee dagen erna dus van donderdag 3 sep 0.05 tot vrijdag 24.00 (als ik uit kan vogelen hoe ik een poll maak )
# De winnaar van deze wedstrijd mag het gerecht voor de volgende wedstrijd kiezen.

url=http://forum.fok.nl/topic/1248843][CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)[/url] met als winnaar Isabeau
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Nasi goreng met als winnaar childintime
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken! Pasta met witte/roomsaus met als winnaar vaagsel
CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Indiaas! met als winnaar SuperRembo
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Marokkaans! met als winnaar RobinOok
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Soufflé! met als winnaar SuperRembo
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Oranje toetje met als winnaar RobinOok
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Gevulde Pasta met als winnaar Yinny
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! - Gehaktbal(len)! met als winnaar vaagsel
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Back to basics: AGV! met als winnaar Yinny
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! We gaan sla eten! met als winnaar Yinny
[CUL Wedstrijd] CUL in de keuken! Fast food thuis! met als winnaar Knuffleheinz
pi_71860437
Schaamteloze kick. Met nachoschotel.
pi_71861374
Yum. Eens kijken of ik iets leuks kan bedenken!
  vrijdag 14 augustus 2009 @ 08:22:36 #4
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_71867323
Yeah!
I'm game!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_71867839
Het is dat ik dit weekend op vakantie ga maar anders had ik hier zeker aan meegedaan.
pi_71878649
Leuk! Ik de afgelopen anderhalve week al 3 keer taco's/wraps gegeten... Vanavond laatste restje opwarmen, zal kijken of ik het nog mooi op de foto kan krijgen
  zondag 16 augustus 2009 @ 21:11:56 #7
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_71931833
Daar issie dan!

Mole Poblano
Mole Poblano is hét klassieke Mexicaanse gerecht voor feesten en partijen. In Nederland is het vooral een leuk gerecht om je vrienden mee op de kast te krijgen: veel mensen griezelen in eerste instantie griezelen van het idee van chocolade in een hartig gerecht en komen er dan achter dat dat eigenlijk heerlijk is.

Het nadeel van klassieke gerechten uit exotische keukens is dat niet alle ingrediënten altijd even eenvoudig zijn te krijgen. Het makkelijke is dan weer dat van veel gerechten honderden verschillende versies bestaan, zodat je eenvoudig iets kunt kiezen dat in jouw straatje past. Hieronder heb ik gekozen voor een gerecht dat redelijk authentiek is (dat zit ‘m met name in het gebruik van de gedroogde pepers). Maar ik geef ook een alternatief, als die voor jou niet zo goed te krijgen zijn. En authentiek... ach: op Mexicaanse feesten wordt dit gerecht vaak met kalkoen gemaakt; ik heb voor kip gekozen. En omdat lief niet van kluiven houdt, heb ik kipfiletjes gebruikt (wel scharrelkippetjes natuurlijk! ). Maar daar kom je allemaal zelf wel uit.



Ingrediënten Mole Poblano (con pollo)
3 gedroogde chipotle pepers (de kleinste op de foto)
3 gedroogde pasilla pepers (lang, smal, zwart)
3 gedroogde ancho pepers (breed, rood/zwart)
Over de chili’s: ik koop deze bij http://www.artemexicano.nl/producten.html (geen webshop, maar in het topic over webshops staan er wel een paar die dit wellicht ook verkopen). De chili’s horen niet gescheurd te zijn als je ze koopt en lekker te ruiken. Aan de geur moet je als het ware al ruiken dat ze goed bij de chocolade passen; een beetje rookachtig en gedroogd fruit achtig!. Mocht je deze pepers niet kunnen krijgen dan kun je ook aan de slag met chilipoeder (sla dan stap 1-3 over). Ik zou gaan voor vrij donker chilipoeder van goede kwaliteit en/of eventueel een mengsel maken van chilipoeder en gerookt paprikapoeder, om die typische rooksmaak mee te krijgen. Hoeveel je precies moet gebruiken is zeer moeilijk te zeggen, omdat dat erg afhangt van het soort chilipoeder dat je hebt. Mocht het moeilijk zijn een goede pasta te maken met deze poeder, doe dan een drupje zonnebloemolie erdoor.

25 gram sesamzaad
50 gram amandelen (schaafsel)
4 kruidnagels
25 gram rozijnen
1 tl. Gemalen zwarte peper
1 tl. Korianderzaad
2 tl. Kaneelpoeder
2 teentjes knoflook
1 grote of 2 kleine uien
1 blik gepelde tomatenblokjes (400-450 gr)
300 ml kippenboullion (ik heb een blokje gebruikt)
4 Kip- of Kalkoenfiletjes of een stel Kippen/Kalkoen-bouten
Zonnebloemolie
60 gram zeer donkere chocolade
1 el. Wijnazijn
Zout



1. We beginnen met de chili's. Uit alle chili's moeten de zaden en zaadlijsten verwijderd worden. Je kunt ze aan de toppen opensnijden en leegschudden en bij de Pasillas en de Anchos scheur je ook zo de lijsten eruit meestal. Bijde Chipotles is dit wat lastiger; je kunt de chili opensnijden en tussen je vingers rollen tot de lijsten en zaden loskomen. Pas wel op: was hiernaa heel goed je handen, bijvoorbeeld met zout, om te voorkomen dat je straks héél veel pijn krijgt! )



2. De chili's rooster je hierna in een droge pan. Blijf er goed bij want het komt een beetje nauw: blaasjes en chili-geur is goed, zwarte plekken (moeilijk te zien op donkere pepers!) en verbrande pepers is te lang...

3. Gooi de geroosterde chili's in een bak met zeer heet, maar geen kokend water. Zorg dat ze onderstaan en laat ze een kwartiertje weken. Je kunt ook de rozijnen even mee laten weken.



4. Ondertussen rooster je (in dezelfde droge pan) het sesamzaad, het korianderzaad en het amanderschaafsel tot het lekker gaat geuren en kleuren (best niet tegelijk roosteren; ze gaan in een verschillend tempo). Na het roosteren vermaal je alles in een vijzel. Vermaal gelijk ook de kruidnagels.



5. Sesamzaad, koriander, amandelen, kaneel, kruidnagels, zwarte peper, chili's en rozijnen (uitgelekt) moeten nu een pasta worden, met één teentje knoflook en 1,5 kleine ui (of 3/4 grote). Ik doe dit (in delen) met de staafmixer, maar als je een keukenmachine hebt gaat dit nog een stuk makkelijker.

6. Bak de pasta ongeveer 5 minuten in de zonnebloemolie (beetje roeren) en doe daarna de tomaten en 1,5 dl. bouillon erbij. Laat dit een kwartiertje doorkoken op laag vuur met de deksel op de pan.



7. Smelt nu de chocolade (in stukjes) door de saus en doe de azijn en een beetje zout erbij. Zet het vuur uit en laat de smaken lekker een poosje aan elkaar wennen (en was ondertussen je handen nog een keer want toen je net aan je oog zat... au! ) Eet ondertussen de overgeblen chocolade op



8. Smeer de kipfiletjes (in dit geval) in met een beetje zout, peper en zonnebloemolie en bak ze kort aan met het overgebleven teentje knoflook en het halve uitje. Doe dan de rest van de kippenbouillon erbij en laat zachtjes koken.
Als je boutjes gebruikt (kip of kalkoen) is dit eigenlijk lekkerder omdat de smaken dan langzaam in het vlees kunnen trekken. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat deze saus zo kruidig is, dat veel andacht besteden aan de kruiden van het vlees een beetje een verloren zaak is...



9. Dien de kip op met de Mole, strooi er eventueel nog wat extra sesamzaad overheen en een mooi takje thijm. Ik serveer de kip vanavond met rijst, maar het is ook lekker met tortillas. Natuurlijk serveer je er een Mexicaans biertje bij (en als je toch bezig bent: een tortillachipje met tomatillo-saus )



Buen provecho!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  zondag 16 augustus 2009 @ 21:53:46 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_71933372
Respect!
Ik ben helemaal niet thuis in de Mexicaanse keuken, heb 20 jaar terug voor het eerst en eigenlijk ook voor het laatste kip met chocoladesause gegeten, maar die pepers zien er erg intrigerend uit. Had het graag geproefd, want het was vast lekker.
pi_71960653
Wot dat klinkt/ziet er erg lekker uit. Een hartig gerecht met chocolade er in klinkt idd raar, maar volgens mij geeft het een enorm smakelijk resultaat..
pi_71971958
hik! dankjewel voor dit prachtigr Mole recept... at ga ik maken volgende week

ka je toevallig ook chiles en nogada maken...?
pi_71978478
Top recept met dito uitleg en foto's. Ik ga ook weer eens aan deze editie meedoen, heb al wat ideetjes .
Life is too short not to have fun
pi_71978744
ziet er goed uit idd.

enne Mexicaans is
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_72005789
quote:
Op zondag 16 augustus 2009 21:11 schreef Hik het volgende:
Daar issie dan!
en hier moeten we nog overheen?
  maandag 24 augustus 2009 @ 15:20:22 #14
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_72112603
Nog steeds niemand?
Zó indrukwekkend was ik toch ook weer niet?
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
pi_72112896
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 15:20 schreef Hik het volgende:
Nog steeds niemand?
Zó indrukwekkend was ik toch ook weer niet?
was het hele weekend weg. misschien doordeweeks
  maandag 24 augustus 2009 @ 15:34:09 #16
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_72112925
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 15:20 schreef Hik het volgende:
Nog steeds niemand?
Zó indrukwekkend was ik toch ook weer niet?
Vond ik wel. En ook een mooie uitleg met foto's.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 28 augustus 2009 @ 10:27:26 #17
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_72223301
Tvp
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
  zondag 30 augustus 2009 @ 11:41:24 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_72275804


Chili Con Carne

In hete pan, rul bakken:
375 gram rundergehakt
Wanneer rul en bruin tijdelijk uit de pan halen (in een zeef of op een bord of zo).
Dan,

1 grote, rode ui, in stukken
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 stengeltje selderij, in kleine stukjes (brunoise)
1 rode chilipeper, in kleine stukjes

Rustig paar minuutjes bakken.
Dan erbij:

2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels korianderpoeder
2 theelepels gdroogde oregano
1 theelepel pikant, gerookt, spaans paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zwarte peper
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
1 theelepel rietsuiker

Even droog bakken.
Dan erbij:

1 blik tomaten
1/2 pak passata (omdat ik dat nog had staan, anders kan tomatenpuree ook)
150 ml rode wijn
bouillon(poeder) naar smaak.
het rulgebakken rundergehakt

Dat een uur tot anderhalf uur laten pruttelen.

Dan erbij (naar keuze, wat je hebt):
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
4 champignons

Voor nog knapperige paprika verwarm je ze slechts 5 minuutjes of zo mee, voor gare paprika langer. Dan op het laatst nog meeverwarmen:

1 klein blikje mais (afgespoeld)
1 blik kidneybonen (afgespoeld)
20 gram bittere chocolade.

Op je bord nog wat gehakte koriander of peterselie erover en smullen maar.
pi_72282194
Ziet er lekker uit RobinOok! Het leuke van chili con carne is ook dat iedereen weer een ander recept heeft.
Sinterklaas, Sinterklaas, en NATUURLIJK ZWARTE PIET!
pi_72286508
ik ga helaas niet mee doen. vandaag te moe en geen zin om voor mezelf uitgebreid te koken.
pi_72359341
Helaas zelf ook niet meer mee kunnen doen, afgelopen tijd iets te veel bezig geweest met verhuizen e.d.
  woensdag 2 september 2009 @ 10:31:14 #22
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_72364519
Jammer... had leuk geweest om nog wat meer Mexicaanse recepten te zien hier...
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  woensdag 2 september 2009 @ 19:12:14 #23
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_72375694
Volgens mij is dit wel het einde van het fenomeen Cul Kook Wedstrijd.
Nooit echt een succes geworden.
pi_72376208
Ik heb nog een inzending!

Moet hem alleen nog uittypen, maar gezien mijn scriptie-stress wordt het pas rond 11 uur denk ik .
Life is too short not to have fun
  woensdag 2 september 2009 @ 20:39:22 #25
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_72378820
Leuk!

Nee, meer wedstrijden, ik ben nog maar net opgewarmd!
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')