quote:Siting of sparking plug or fuel injector
The siting of the sparking plug electrodes in the combustion chamber of the petrol engine was early recognized by H.R. Ricardo as being one of the important factors controlling
pinking or detonation, this being an abnormal condition of combustion described later. To achieve what Ricardo termed the highest useful compression ratio (usually abbreviated to HUCR) and be free from detonation, the distance of flame travel within the combustion chamber must not be unduly
long in any one direction. This ensures that there is least time available for a detonating pressure wave suddenly to build up ahead of the flame front. A short flame travel is beneficial for rapid and efficient combustion with least emission of unburned hydrocarbons. A further compromise usually sought in siting the sparking plug is that preferably its electrodes should initiate combustion in the hottest and therefore exhaust valve region of the combustion chamber, so that the flame front travels from the hottest to the coolest parts. On the other hand the plug electrodes also need to be cooled and scoured of any residual exhaust products by the incoming fresh cylinder charge.
quote:Op dinsdag 28 juli 2009 01:50 schreef 2cv het volgende:
Speciaal voor de ingenieurs onder ons heb ik een vraag.
Ik ben bezig om in autoCAD een motor te ontwerpen. Boring 60mm, slag 70mm, 4 cilinders en de cilinders staan netjes in een lijn. Als ik die motor ooit bouw (wat nog lang niet zeker is), moet die op mijn werk te bouwen zijn en dan is het gemakkelijk als alles redelijk recht en haaks is. Dus dat de kleppen en bougies netjes verticaal in de motor zitten en niet onder een (maffe) hoek. Daarbij wil ik ook redelijk gangbare bougies gebruiken zodat ik geen zoektocht van 8 jaar heb naar de juiste bougies of zelfs de bougies zelf zou moeten maken. Dit laatste om de slagingskans van het project (indien ik de motor ooit echt bouw) te vergroten. Echter, dit stuit bij mij op een probleem: wat is een goede positie van de kleppen en de bougie ten opzichte van elkaar in de cilinder ? Moeten die allemaal op 1 lijn liggen (dat wordt krap) of mogen ze in een driehoek ten opzichte van elkaar gepositioneerd worden (dan heb ik een stuk meer ruimte).
Hier een plaatje om het geheel te verduidelijken:
[ afbeelding ]
De grote cirkels stellen de cilinders voor. De kleinere cirkels zijn de bougies en de kleppen.
B = bougie
K = klep
In de linker cilinder staat alles in 1 lijn, in de rechter cilinder staat alles in een driehoek ten opzichte van elkaar. Bij welk ontwerp zou de motor het beste lopen indien ik het hele spul ooit echt ga bouwen ?
Ik denk dat het meer voor de hobby is dan voor praktisch gebruik, 2cv kennendequote:Op dinsdag 28 juli 2009 07:59 schreef SadKingBilly het volgende:
Niet om je te ontmoedigen.. Maar voor een kwart van wat je kwijt bent aan het zelf maken van een motor (en dan heb ik het nog niet eens over de tientallen zo niet honderden uren die erin gaan zitten, dat zal wel hobby zijn) heb je een goed lopende kitmotor die je "alleen" nog in elkaar hoeft te zetten.
Dan heb je een moderne motor met een acceptabel vermogen en verbruik die ook nog op goedkeuring door de RDW kan rekenen. Bovendien, als je het hebt over toleranties van 1/100 heb ik niet het idee dat zo'n motor erg lekker zal draaien. 1/1000 nauwkeurig klinkt in mijn ogen al een stuk beter
In ieder geval succes met wat je ook besluit!
Bedankt voor het citaat, maar hieruit kan ik nog niet helemaal halen waar de bougie en de kleppen geplaatst moeten worden.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 02:11 schreef PierreTT het volgende:
De positie van de bougie is in ieder geval wel van belang, ik heb even een stuk gequote uit een boek...
[..]
Waarom ? Volgens mij maakt dat niet uit. Overigens denk ik dat ik de kop CNC ga frezen voor nauwkeurigheid enzoquote:Op dinsdag 28 juli 2009 02:14 schreef 68Chevelle het volgende:
[..]
Qua motorische inspanningen, sorry geen flauw idee, ik weet wel dat het machinaal bewerkeng van ontwerp 1 de makkelijkste is, dit omdat je toleranties kan hanteren van 1/100ste
jawel hoor. Er komt een soort 'deuk' in de kop, dat wordt de verbrandingsruimte.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 02:15 schreef MUZZ het volgende:
als je alles recht wil zetten dan wordt je klep ook niet recht maar scheef te zitten en als je het voor elkaar zou krijgen dan is de kop vlak en is er geen plek voor benzine an lucht mengsel.
Hmz, zo te horen heb jij er meer kaas van gegeten dan ik. Maar ik weet dat alles onder een hoek zorgen zorgt voor en eenvoudiger manier van produceren en dat telt wel mee aangezien ik die motor wellicht zelf ga bouwen. Maar wellicht is het een oplossing om de hoeken van de verbrandingskamer in de kop een raduis te geven van 5mm. Dat zal dan nog LANG geen perfecte motor worden, mar wellicht lost het het 1 en ander op ?quote:Op dinsdag 28 juli 2009 03:14 schreef robber57 het volgende:
Als je daadwerkelijk een enigszins goed lopende motor wilt ontwerpen/maken dan ontkom je niet aan het onder een hoek zetten van de kleppen, de verbrandingskamer moet zo veel mogelijk een bol benaderen en door de kop een "schuin dak" te geven benader je de bol meer dan waneer je er een platte kop van maakt.
Motoren met een platte kop weerspiegelen het engineerings niveau van ongeveer 1890 a 1910, denk dan aan zijklep motoren.( op bv de allereerste motorfietsen)
Met een platte kop verval je in een endles loop probleem; om de compressie voldoende hoog te maken hebben de (2) kleppen ruimte nodig die je niet hebt omdat je de compressie op een redelijke waarde wilt hebben.
daarop kun je als oplossing de kleppen groter maken(om toch voldoende te kunnen spoelen bij geringe lichthoogte) en de boring/slag overvierkant(grotere boring dan slag) maar daardoor komt de detonatie weer dichterbij waardoor je de compressie weer moet verlagen,enz enz enz
Het antwoord daarop is een zij-klepper met een nog ongunstigere verbrandingskamer en dus ook nog slechtere prestaties, denk aan 1 cilnder 500 cc met 5 a 10 pk.
Bovendien krijg je met een platte kop zeer slechte spoel eigenschappen waardoor er dode zones in de verbrandingsruimte ontstaan welke weer voor detonatie zorgen waardoor je ook de compressie niet kan verhogen.
Het zijklep systeem is niet voor niets zeer snel aan zijn eind gekomen, een platte kop levert gewoon geen prestaties, het ding loopt en draait rond en als je hem groot genoeg maakt kun je ook nog wat energie van de krukas aftakken maar dan heb je het zo ongeveer wel gehad.
Maak niet de denkfout: een diesel heeft(had voorheen) toch ook een platte kop?, een diesel is wat anders dan een benzine motor....
Al in 1915 oid hadden ze door dat de kleppen onder een hoek moeten staan.....
Ik denk dat je er beter aan doet om je eerst eens wat beter te informeren over de geschiedenis van de verbrandings motor, veel van de problemen die je gaat tegenkomen (door gebrek aan kennis) zijn al eerder door mensen opgelost door een andere constructie te kiezen.
Zoals je het nu voorstelt voorzie ik een mislukking....
Je angst voor lastige bougies is daarbij geheel onnodig en geeft ook een beetje aan welke kennis je mist; bougies zijn er in 10.000 uitvoeringen en gewoon bij iedere auto onderdelen vakhandel te bestellen, van superklein ( M10 schroefdraad) met lange schacht tot ultra kort en dik en in alle warmte gradaties die je maar wilt, geloof me; die bougies zijn nog de minste van de problemen die je gaat tegenkomen....
Geen flauw ideequote:Op dinsdag 28 juli 2009 12:41 schreef Sjibble het volgende:
Ga voor de linker, aangezien daar de ontbranding in het midden begint (bougie), en zo beter verbrandt en misschien zelfs meer vermogen levert. De ontbranding is dan zeg maar rond, ipv ovaal. Snappie?
Maar het is net wat makkelijker is. Het rechter ontwerp is namelijk net weer zo dat er meer ruimte tussen de kleppen en de bougie zit.
Waar ga je de motor voor gebruiken?
Het nadeel aan tweetakt is dat je de spoelpoorten niet af kan stellen. Bij een motor met 'echte' kleppen kan je nog wat klooien met klepspeling. Daarbij moet je dan ook het carter veel meer doorrekenen (compressie in het carter om het lucht-olie-brandstof mengsel in de verbrandingsruimte te persen) en zie je geen stoterstangen en tuimelaars bewegenquote:Op dinsdag 28 juli 2009 13:58 schreef boegschroef het volgende:
zoals hierboven staat. Je komt ook nog in de problemen met de nokkenas.
Als je zoiets graag wilt maken is het misschien verstandiger (en goedkoper) om te beginnen met een 2 - takt ontwerp.
Dat weet ik, maar als je alles royaal verneukt ben je niet superveel geld/tijd/materiaal kwijt!quote:Op dinsdag 28 juli 2009 16:32 schreef 2cv het volgende:
Het aantal cilinders doet er niet toe. Er moeten bij een viertakt motor altijd minimaal 2 kleppen en 1 bougie in de cilinder.
of juist niet, aangezien je er geen poorten in kan frezen die enigzins prestatie kunnen leveren.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 13:58 schreef boegschroef het volgende:
zoals hierboven staat. Je komt ook nog in de problemen met de nokkenas.
Als je zoiets graag wilt maken is het misschien verstandiger (en goedkoper) om te beginnen met een 2 - takt ontwerp.
En ik weet hoe het niet moetquote:Op dinsdag 28 juli 2009 16:56 schreef Panzerknacker666 het volgende:
[..]
Dat weet ik, maar als je alles royaal verneukt ben je niet superveel geld/tijd/materiaal kwijt!
Neem als voorbeeld eens een boxermotor uit een keverquote:Op dinsdag 28 juli 2009 17:15 schreef 2cv het volgende:
[..]
En ik weet hoe het niet moet![]()
Mijn plan is om 4 losse koppen te maken waar ik de losse onderdelen (tuimelaars en dergelijke) van af kan halen. dan kan ik (hopelijk) redelijk eenvoudig andere koppen maken.
Dat kan ook. Twinspark van Alfa bijvoorbeeldquote:Op dinsdag 28 juli 2009 20:47 schreef Weltschmerz het volgende:
Als ik het goed begrijp zit het probleem van de verticale plaatsing van de bougie hem in de lengte van de flame travel. Die mag niet te lang worden. Is het dan geen idee om er twee bougies in te zetten? Gewoon in een kruisvorm samen met de twee kleppen. Dan kun je de nokkenas gewoon recht over de kop heen leggen, en heb je aan weerszijden van de nokkenas een bougie zitten. Kun je er ook makkelijk bij.
Ik zal wel weer iets grandioos over het hoofd zien, maar ik heb nog niet bedacht waarom het niet zou kunnen.
Het ding krijgt gewoon klepstoters en tuimelaarsquote:Op dinsdag 28 juli 2009 20:47 schreef Weltschmerz het volgende:
Als ik het goed begrijp zit het probleem van de verticale plaatsing van de bougie hem in de lengte van de flame travel. Die mag niet te lang worden. Is het dan geen idee om er twee bougies in te zetten? Gewoon in een kruisvorm samen met de twee kleppen. Dan kun je de nokkenas gewoon recht over de kop heen leggen, en heb je aan weerszijden van de nokkenas een bougie zitten. Kun je er ook makkelijk bij.
Ik zal wel weer iets grandioos over het hoofd zien, maar ik heb nog niet bedacht waarom het niet zou kunnen.
PM verstuurd !quote:Op dinsdag 28 juli 2009 21:35 schreef PierreTT het volgende:
[..]
Dat kan ook. Twinspark van Alfa bijvoorbeeld![]()
2cv, ik heb nog een groot ander stuk gevonden over de plaatsing van kleppen en bougies etc... PM anders even
Dit is toch wel heel erg simpel gesteld hoorquote:Op dinsdag 28 juli 2009 23:24 schreef Barcaconia het volgende:
Ik heb de reacties niet gelezen dus het kan al gezegd zijn maargoed:
Het is van belang dat je de juiste doorstroming krijgt van je luchtweg. Dat wil zeggen dat de lucht een logische hoek aflegt om door de verbrandingskamer te stromen. Ik zal het voor je painten. Dit vereist wel dat je de kleppen onder een hoek zet en de bougie midden tussen 2 kleppen.
Alles ligt er aan wat voor doel je motor gaat hebben. Wil je hem in de auto gebruiken of slechts bouwen omdat het kan. Laten lopen en afzetten dus. Dan is het niet belangrijk wat je doet, auto's uit 1900 hadden vaak zijkleppen en bougies op totaal onlogische plaatsen. Die liepen ook, maar lang niet zo efficiënt als nu.
Paint van de gewenste luchthoeken (is te berekenen door een aerodynamica specialist. Zoek op google eens naar "swirl" of "thumble". Ik ben daar geen specialist in.
[ link | afbeelding ]
Je ziet dat met holle zuigers en bochten in de kleppen een ideale doorstroming van lucht te krijgen is. Of je dat wilt moet je zelf weten, het is flink wat werk om dat te maken, maar als je de motor echt wilt gebruiken is het mooi. Als je het doet om gewoon een motor te maken moet je het lekker recht-toe-recht-aan houden.
Overigens leuk idee, ik wil dat zelf ook nog wel eens doen als de tijd het toelaat!
Ik geloof best dat je gelijk hebt hoor, dat is het punt niet, maar ik wil het ding zo ontwerpen dat ik hem ooit op mijn werk kan bouwen. En dan moet het ontwerp redelijk simpel zijn. (Rare) hoeken zijn dan erg vervelend.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 23:24 schreef Barcaconia het volgende:
Ik heb de reacties niet gelezen dus het kan al gezegd zijn maargoed:
Het is van belang dat je de juiste doorstroming krijgt van je luchtweg. Dat wil zeggen dat de lucht een logische hoek aflegt om door de verbrandingskamer te stromen. Ik zal het voor je painten. Dit vereist wel dat je de kleppen onder een hoek zet en de bougie midden tussen 2 kleppen.
Alles ligt er aan wat voor doel je motor gaat hebben. Wil je hem in de auto gebruiken of slechts bouwen omdat het kan. Laten lopen en afzetten dus. Dan is het niet belangrijk wat je doet, auto's uit 1900 hadden vaak zijkleppen en bougies op totaal onlogische plaatsen. Die liepen ook, maar lang niet zo efficiënt als nu.
Paint van de gewenste luchthoeken (is te berekenen door een aerodynamica specialist. Zoek op google eens naar "swirl" of "thumble". Ik ben daar geen specialist in.
[ link | afbeelding ]
Je ziet dat met holle zuigers en bochten in de kleppen een ideale doorstroming van lucht te krijgen is. Of je dat wilt moet je zelf weten, het is flink wat werk om dat te maken, maar als je de motor echt wilt gebruiken is het mooi. Als je het doet om gewoon een motor te maken moet je het lekker recht-toe-recht-aan houden.
Overigens leuk idee, ik wil dat zelf ook nog wel eens doen als de tijd het toelaat!
Klopt uiteraard dat er meer bij komt kijken, ik stel het erg simpel. Maargoed, je gaat ook geen hypermoderne V10 bouwen als je een eigen motor bouwt dus alles moet simpel, en daar komt mijn reactie dan ook op neer.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 23:32 schreef oshiro het volgende:
[..]
Dit is toch wel heel erg simpel gesteld hoorDingen als gassnelheid (daarmee ook grootte van je in- en uitlaatkanaal en kleppen), turbulentie, temperatuur, compressie, squish, etcetera zijn zeker net zo belangrijk als de klephoek.
Ik weet trouwens niet hoe je je paint uit wil leggen, maar normaal gebeurt het aanzuigen, comprimeren, ontbranden en wegpersen van het gasmengsel in 4 verschillende slagen. Misschien ben ik een beetje slaperig, maar ik snap het niet
Ik denk dat (tot op zekere hoogte) het mechanisch simpelste ontwerp het beste is.
En dit is helemaal niet waar zelfs. Vooral met betrekking tot schaalverkleining en -vergroting gebeuren er heel erg vreemde dingen.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 23:42 schreef Barcaconia het volgende:
[..]
Klopt uiteraard dat er meer bij komt kijken, ik stel het erg simpel. Maargoed, je gaat ook geen hypermoderne V10 bouwen als je een eigen motor bouwt dus alles moet simpel, en daar komt mijn reactie dan ook op neer.
Het mechanisch simpelste ontwerp is zeker niet het beste, maar als je een motor wilt die gewoon draait en verder niets hoeft te doen is het wel het beste. Daarom laat ik 3 dingen zien die mogelijk zijn.
Grootte van het kanaal en van de kleppen kun je het beste afleiden van bestaande motoren in verhouding tot boring/slag en toepassing van de motor, compressie en dergelijke ook. Dat is allemaal niet zo gek ingewikkeld. Klephoeken kan dat niet omdat het dan blijkbaar allemaal te ingewikkeld wordt (en dat is het ook).
Ja, daar moest ik ook aan denken. Dat leek me nooit zo'n heel ingewikkeld concept, zo eenvoudig dat je je afvraagt of het niet teveel eer is om dat op de kofferklep te vermelden. Maar volgens mij is het ook wel veel eerder toegepast, in het begin van de 20e eeuw. Misschien om dezelfde problemen te vermijden die hier genoemd zijn?quote:Op dinsdag 28 juli 2009 21:35 schreef PierreTT het volgende:
Dat kan ook. Twinspark van Alfa bijvoorbeeld![]()
Dan moet je twee nokkenassen hebben, 1 nokkenas kan de kleppen namelijk maar in 1 richting duwen. Anders krijg je bizar ingewikkelde systemen zoals in Ducati's Testastretta-kop. Erg ingewikkeld dusquote:
Dit is een zijklepper, da's inderdaad echt extreem simpel. Wordt toegepast in zo goed als alle Briggs & Stratton grasmaaiers, slechts 1 nokkenas nodig ook, die ook nog dicht bij de krukas ligt (dus geen distririem nodig). Nadeel is dat er weinig power in zit en de verbrandingsruimte niet super efficient is. Maar als TS zoiets maakt zal het gegarandeerd werkenquote:Op woensdag 29 juli 2009 12:08 schreef 68Chevelle het volgende:
Of misschien is zoiets wel een uitkomst, jammer dat ze de uitlaat zijn vergeten, maar met enige logica zou dat identiek aan de andere kant van de inlaat moeten kunnen
[ afbeelding ]
Goeie... toen ik die foto postte moest ik inderdaad denken aan het berekenen van de hoeken voor die nokkenas, kan inderdaad een pijnlijke klus wordenquote:Op woensdag 29 juli 2009 12:09 schreef oshiro het volgende:
[..]
Dan moet je twee nokkenassen hebben, 1 nokkenas kan de kleppen namelijk maar in 1 richting duwen. Anders krijg je bizar ingewikkelde systemen zoals in Ducati's Testastretta-kop. Erg ingewikkeld dusDan kun je net zo goed meteen een 4-klepper bouwen, maar dat is mechanisch weer een stuk ingewikkelder.
Nee dit is weer iets anders, dit is een blok met stoterstangen.quote:Op woensdag 29 juli 2009 12:08 schreef 68Chevelle het volgende:
Of misschien is zoiets wel een uitkomst, jammer dat ze de uitlaat zijn vergeten, maar met enige logica zou dat identiek aan de andere kant van de inlaat moeten kunnen
[ afbeelding ]
Waarmee je uiterlijk gezien op zoiets moet uitkomen:
[ afbeelding ]
Nee hoor, keurig gifje, alleen heb ik soms ietwat last van sarcasme, ik zal erop lettenquote:Op woensdag 29 juli 2009 12:38 schreef oshiro het volgende:
[..]
Nee dit is weer iets anders, dit is een blok met stoterstangen.
Nokkenas ligt onder, via lange stoterstangen wordt de beweging naar boven geleid, en via tuimelaars omgedraaid.
Bij een blok met zijkleppen heb je geen kleppendeksel, de kop kan er in een keer vanaf gehaald worden:
[ afbeelding ] (yep een klotegifje ja)
Mja veel mensen van FOK! zijn erg druk, dus het gaat niet zo soepel als ik graag wilquote:Op woensdag 29 juli 2009 12:57 schreef 68Chevelle het volgende:
[..]
Nee hoor, keurig gifje, alleen heb ik soms ietwat last van sarcasme, ik zal erop letten
BTW, ff tussendoor, hoest met je Afrika Challenge atm?
Kloptquote:Op woensdag 29 juli 2009 10:53 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, daar moest ik ook aan denken. Dat leek me nooit zo'n heel ingewikkeld concept, zo eenvoudig dat je je afvraagt of het niet teveel eer is om dat op de kofferklep te vermelden. Maar volgens mij is het ook wel veel eerder toegepast, in het begin van de 20e eeuw. Misschien om dezelfde problemen te vermijden die hier genoemd zijn?
quote:Any reader who takes an interest in vintage cars is likely to know that a 1920s 3 litre Bentley, for example, has two sparking plugs serving each cylinder with one on either side. In fact it was not uncommon practice during that era for designers of high-grade passenger cars to employ twin sparking
plugs, especially those associated with firms that also manufactured aircraft piston engines. For the latter it early became conventional practice to use two sparking plugs per cylinder, each served by its separate magneto ignition system. This duplication was partly for reasons of reliability and partly to promote more rapid combustion by initiating two flame fronts from opposite sides of the combustion chamber.
Thuis, ik zit nu op mijn werkquote:Op woensdag 29 juli 2009 13:10 schreef oshiro het volgende:
[..]
Mja veel mensen van FOK! zijn erg druk, dus het gaat niet zo soepel als ik graag wil
Voeg me anders even toe op msn, staat in m'n profiel(niet m'n fobo dus
)
Dan is een flathead idd wel slim om te maken. Als je korte stoters en lange stoters maakt, kun je door de kop en stoters te wisselen van zijklepper naar kopklepper (met tuimelaars) gaan.quote:Op woensdag 29 juli 2009 15:12 schreef 2cv het volgende:
Ik wil geen zijklepper maken. Ik vind zichtbare (!) stoterstangen tuimelaars namelijk gaaf. Echter, ik denk dat ik het ontwerp wel zo maak dat ik er een andere kop kan frezen waardoor de motor een zijkleppert wordt.
PierreTT heeft mij een zeer interessante PDF toegestuurd en daar ga ik wat in lezen en dergelijke. Het enige nadeel is dat het Engels is en hoewel ik redelijk goed in Engels ben is het met al die technische termen toch wat minder makkelijk te begrijpen.
Onee, wacht, ik had het fout. Een flathead IS een zijklepperquote:Op woensdag 29 juli 2009 16:20 schreef 2cv het volgende:
Dus een motor met de kleppen netjes haaks en recht in de kop heet een flathead ?
Dat klinkt interessant ! Heb je ook meer gegevens over die sets en op wat voor motoren die geschroefd werden ?quote:Op woensdag 29 juli 2009 16:33 schreef oshiro het volgende:
[..]
Onee, wacht, ik had het fout. Een flathead IS een zijklepper
Als je de stoterstangen van een flathead zou verlengen, zou je er eventueel een kop met bovenliggende kleppen op kunnen zetten.
Voor de Flatheads in Amerika (oa. oude Ford V8's) waren kits te krijgen waarmee je ze kon ombouwen tot een blok met kopkleppen.
Ik weet er niet veel van af, ik weet wel dat het oud is, meer dan 50 jaar oud. Het werd gebruikt op oude Ford V8-motoren.quote:Op woensdag 29 juli 2009 17:31 schreef 2cv het volgende:
[..]
Dat klinkt interessant ! Heb je ook meer gegevens over die sets en op wat voor motoren die geschroefd werden ?
Ja precies, vooral op een freesbank is dat toch een heel stukje makkelijker.quote:Op woensdag 29 juli 2009 17:47 schreef 2cv het volgende:
Voor de info ! Ik ga nog wat verder met uitpluizen, maar dit gaat me vast helpen.
Overigens zat ik zelf ook te denken aan (theoretisch) exact parallelle stoterstangen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Flathead_engine en http://en.wikipedia.org/wiki/Pushrod_engine.quote:Op woensdag 29 juli 2009 17:52 schreef 2cv het volgende:
Gaaf plaatje (dat postte je toen ik mijn vorige post in dit topic zat te tikken). Welke wikipedia-pagina heb je geraadpleegd ?
Heb je een plaatje van je motor ?quote:Op woensdag 29 juli 2009 17:53 schreef oshiro het volgende:
[..]
Ja precies, vooral op een freesbank is dat toch een heel stukje makkelijker.
Ik ben zelf in het bezit van een oude Wolseley WD8 stationaire motor (zo'n waterkoker met verdampingskoeling) waarvan de klepgeleiders versleten zijn. De geleiders zitten ook onder een hoek, en het gaat een drama worden om die op te boren
Bedankt voor de tips !quote:http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Flathead_engine en http://en.wikipedia.org/wiki/Pushrod_engine.
Handige zoektermen zijn Cam in block, flathead, sidevalve, L-head, en als het gaat om stoterstangblokken dingen als push rod en I-head.
Heb er atm geen foto's van, hij staat achter het tuinhuis weggebouwdquote:Op woensdag 29 juli 2009 18:20 schreef 2cv het volgende:
[..]
Heb je een plaatje van je motor ?
Overigens, kan je niet een soort bok maken met de juiste hoek ? Bok op de tafel van de freesbank (wel goed uitlijnen en alles), kop op de bok en boren maar. Het is geklooi maar ik overweeg om -indien ik toch moet gaan denken aan kleppen onder hoeken- het ook zo te doen.
[..]
Bedankt voor de tips !
Op school heb ik er een (waarvan het bed overigens te kantelen valt dus dan is een wigbok niet nodig) en verder valt er in de buurt wel een en ander te regelen.quote:Op woensdag 29 juli 2009 19:32 schreef 2cv het volgende:
Heb je wel de beschikking over een freesbank ?
Magneet met condensator en contactpunten voor zover ik weet.quote:Op woensdag 29 juli 2009 19:39 schreef 2cv het volgende:
Wat klinkt dat trouwens lekker ! Al is het wel heel onregelmatig. Hoe werkt de ontsteking ? met een magneto ?
Dat wel, sowieso leuk die ouwe zooi. Ben nu de uitlaat van m'n aggregaat uit 1974 aan het vervangen, maar dat is een 3000 omw/min Briggs & Stratton herrieschopper... lang niet zo leuk als zo'n Wolseley langzaamloper waarbij je je stem niet hoeft te verheffen om elkaar te verstaan. Misschien een idee voor een topic ofzo? Stationaire- en grasmaaiermotoren en dergelijke?quote:
Let wel dat de trend de laatste ~15 jaar is om de klephoek juist weer kleiner te maken. Een kleinere klephoek geeft efficientere verbranding (goed voor het milieu enzo). Heel lang dacht men dat een grotere klephoek meer vermogen zou opleveren (veel "performance" motoren hadden tot een jaar of 10-15 geleden dan ook klephoeken van >40 graden) maar dankzij ontwikkelingen in de fluid dynamics afdeling, met name beter begrip van "squish", blijkt dat ook met een kleine klephoek (minder dan 20 graden) prima vermogen te maken is, met behoud van het voordeel van efficientie.quote:Op dinsdag 28 juli 2009 03:14 schreef robber57 het volgende:
Als je daadwerkelijk een enigszins goed lopende motor wilt ontwerpen/maken dan ontkom je niet aan het onder een hoek zetten van de kleppen,
Ik vind dit echt een ontzettend leuk project, als je hulp nodig hebt weet je me te vindenquote:Op woensdag 29 juli 2009 23:49 schreef 2cv het volgende:
Er is hoop, er is hoop![]()
Ik ben nu bezig met het verzinnen van een manier om een veer aan en klep te bevestigen. Op zich ken ik de manier al, maar het lukt me even niet om het uit te tekenen. Ik moet gewoon even denken, dan lukt het wel.
65mm is niet zo veelquote:Op donderdag 30 juli 2009 02:07 schreef 2cv het volgende:
Ik heb nu alle kleppen gegokt en even groot gemaakt. Wellicht toch maar even spelen met die 80% regel ?
Verder lijkt de kop zo'n 65mm dik te worden. Niet te huffen dusKomt omdat ik alles haaks wil hebben dus de inlaatpoorten gaan vanuit de verbrandingsruimte recht omhoog. Echter, je moet ook wat 'vlees' hebben om de klepsteel te geleiden. Of ik moet de tuimelaars in de vorm van een vork maken en aan de bovenkant nog een stukje geleiding maken. Maargoed, dan wordt het wel weer ERG ingewikkeld.
Koeling wordt ook moeilijk trouwens. Bij de heetste delen (uitlaatpoort) moet het water het meeste stromen, maar ik weet nog niet hoe ik dat voor elkaar ga krijgen ...
Affijn, het is en blijft een leuke uitdagingMisschien dat het ooit eens lukt ...
Al sla je me doodquote:Op donderdag 30 juli 2009 02:09 schreef 2cv het volgende:
Overigens, bij die 80% regel, wordt daarbij het verschil van 20% tussen klep en poort volledig gebruikt om de klepzitting te raken ?
Even verbeteren want ik zie dat ie niet helemaal klopt:quote:Op donderdag 30 juli 2009 01:42 schreef oshiro het volgende:
[..]
Ik vind dit echt een ontzettend leuk project, als je hulp nodig hebt weet je me te vinden
Ik heb zelf een keer voor school een stirlingmotor moeten bouwen. M'n groepje was ambitieus (ik al helemaal) en we wilden een speciaal ontwerp maken maar het wilde niet werken. Op thermodynamisch gebied iig, mechanisch gezien was het perfect
Oja, handige vuistregel voor het bepalen van de maat van je kleppen: de 80%-regel.
De inlaatpoort moet 80% van het oppervlak hebben van de inlaatklep.
De uitlaatklep moet 80% van het oppervlak hebben van de inlaatpoort.
De uitlaatpoort moet 80% van het oppervlak hebben van de uitlaatklep.
Maak er dan 22,5 mm van ofzo, zo extreem nauwkeurig hoeft het nou ook weer nietquote:Op donderdag 30 juli 2009 20:39 schreef 2cv het volgende:
Wat een achterlijke kutmaten krijg je met die 80% regelDiameter inlaatpoort is 20mm, dan moet de klep een diameter hebben van 22,36mm (afgerond).
Nouja, de rest is iets logischer ...
Je moet het jezelf niet te moeilijk maken, het moet nog wel te doen zijnquote:
Prima! Lekker simpel te maken op een draaibank ookquote:Op donderdag 30 juli 2009 22:15 schreef 2cv het volgende:
Nieuw idee:
- Diameter inlaatklep = 22,5mm
- Diameter inlaatpoort = 20,0mm
- Diameter uitlaatklep = 20,0mm
- Diameter uitlaatpoort = 17,5mm
Als je een vierkant carter zou maken met een nokkenas in een hoek? Je zou dan een tweede cilinder haaks op de eerste kunnen zetten op het carter voor een 90 graden V, en als je een tweede cilinder aan de onderkant zet, met extra lange stoterstangen, heb je een boxerquote:Op donderdag 30 juli 2009 22:22 schreef 2cv het volgende:
Boring: 60mm
Slag: 70mm
Aantal cilinders: 4???
Ik ontwerp hem zo dat de cilinders en kopen apart van elkaar staan zeg maar. Op die manier kan ik wellicht ook nog kiezen voor een andere cilinder-configuratie zoals een boxer, een V-motor (kans is klein omdat hoeken vervelend zijn) of het aantal cilinders aanpassen (even 2 kopjes + cilindertjes + zuigertjes er bij maken en viola, een V16).
Ah...... dus je gaat een V14 bouwen......apartquote:Op donderdag 30 juli 2009 22:22 schreef 2cv het volgende:
Boring: 60mm
Slag: 70mm
Aantal cilinders: 4???
Ik ontwerp hem zo dat de cilinders en kopen apart van elkaar staan zeg maar. Op die manier kan ik wellicht ook nog kiezen voor een andere cilinder-configuratie zoals een boxer, een V-motor (kans is klein omdat hoeken vervelend zijn) of het aantal cilinders aanpassen (even 2 kopjes + cilindertjes + zuigertjes er bij maken en viola, een V16).
Kan ookquote:Op donderdag 30 juli 2009 22:22 schreef 2cv het volgende:
(even 2 kopjes + cilindertjes + zuigertjes er bij maken en viola, een V16).
quote:A V16 engine is a v engine with 16 cylinders. Engines of this number of cylinders are uncommon in automotive use.
A V16 engine is perfectly balanced regardless of the V angle without requiring counter-rotating balancing shafts which are necessary on large Straight-4 or counterweighted crankshaft like the 90° V8. In addition angles of 45° and 135° vees are optimal solutions, for even-firing and non-split crankshaft journals.
Hamvraag: Waar is de turbo?quote:The engine weighs in at 2,300 tons and is capable of delivering 109,000 horsepower.
quote:Op vrijdag 31 juli 2009 03:18 schreef PierreTT het volgende:
2cv bouwt motor
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[..]
Hamvraag: Waar is de turbo?
Als we tegen mensen als Columbus, Armstrong, Diesel of Einstein hadden gezegd dat hun missie zinloos was, dan liepen we nu nog met stokken en stenen.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 20:20 schreef mighty_myte het volgende:
2cv, ik waardeer je als user hier, maar een motor bouwen is een redelijk kansloos plan als je er geen kaas van hebt gegeten.
dan heb ik het niet over dat je al eens een koppakking hebt vervangen ofzo, maar echt de details.
een vriend van mij doet nu zijn 2e studie voertuigentechniek en als hij uitlegt over een motor blijkt dat er zo ongeloofelijk veel details en wiskundige en natuurkundige truukjes in zitten dan er geen beginnen aan is als amateur.
het makkelijkst om te maken, als je dan toch begint, is misschien een 2-takt diesel.
geen bougie, ontsteking, kleppen, nokkenassen, precieze mengverhouding, etc.
Hee, er zijn mensen die motoren bouwen met enkel een opleiding tot bankwerker hoor. Het gaat er niet om dat er 500PK uit komt terwijl hij 1:30 loopt, het gaat er om dat het werkt, en de evaring en lol die je er mee krijgt.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 20:20 schreef mighty_myte het volgende:
2cv, ik waardeer je als user hier, maar een motor bouwen is een redelijk kansloos plan als je er geen kaas van hebt gegeten.
dan heb ik het niet over dat je al eens een koppakking hebt vervangen ofzo, maar echt de details.
een vriend van mij doet nu zijn 2e studie voertuigentechniek en als hij uitlegt over een motor blijkt dat er zo ongeloofelijk veel details en wiskundige en natuurkundige truukjes in zitten dan er geen beginnen aan is als amateur.
het makkelijkst om te maken, als je dan toch begint, is misschien een 2-takt diesel.
geen bougie, ontsteking, kleppen, nokkenassen, precieze mengverhouding, etc.
Thermosyphon-koelingquote:Op vrijdag 31 juli 2009 20:43 schreef 2cv het volgende:
Ik sluit mij aan bij MaGNeT. Er is best een kans dat het hele project jammerlijk faalt, maar als ik weet waarom het faalt kan ik die punten verbeteren. Dat is ook reden waarom ik de hele motor redelijk modulair bouw. Overigens blijft het voor eerst een ontwerp. Ik zit nog steeds in de ZW en word al moe als ik een douche neem ...
Los daarvan: ik ben niet de enige hobby-bob die op het idee is gekomen om een verbrandingsmotor te bouwen. Kijk maar eens op deze site.
Vannacht heb ik besloten dat de motor geen koelwaterpomp krijgt. Warm water stijgt, koud water daalt, dus die koelvloeistof stroomt wel. En anders kan ik er later vast nog wel een externe pomp op beunen.
Oh, heet dat zo ?quote:Op vrijdag 31 juli 2009 20:45 schreef oshiro het volgende:
[..]
Thermosyphon-koelingWordt op watergekoelde Zundapps toegepast.
Ik zou voor een W18 gaan, en dan zo'n kop erop.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 03:15 schreef 2cv het volgende:
V16 schijnt heel soepel te draaien ja. 8-in-lijn ook wel aardig goed. Maar toch houd ik het eerst (denk ik) bij een 4-in-lijn.
Soepelste loop en simpel? Volgens mij kom je dan toch bij een ouderwetse luchtboxer van VW uitquote:Op vrijdag 31 juli 2009 21:00 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik zou voor een W18 gaan, en dan zo'n kop erop.
[ afbeelding ]
Het moet wel een beetje een uitdaging blijven natuurlijk.
Maar als je de soepelste loop zoekt bij de meest simpele motor is de zes in lijn het best. In alle richtingen in balans, zonder kunstgrepen en contragewichten.
quote:Op vrijdag 31 juli 2009 21:13 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Soepelste loop en simpel? Volgens mij kom je dan toch bij een ouderwetse luchtboxer van VW uit
Een boxer is gewoon één van de beste ontwerpenquote:Op vrijdag 31 juli 2009 21:24 schreef 2cv het volgende:
De meeste 4-in-lijn-motoren rammelen ook niet onder de motorkap vandaanDus mijn idee is om er een 4-in-lijn van te maken. Misschien is een 6-in-lijn nog beter, maar dan heb ik ook 50% meer onderdelen nodig en een langere krukas (torsie!).
[..]
![]()
Wat dacht je van een 2- of 4 pits Citroën boxertje met luchtkoeling ?
De klepjes staan onder een hoek en de zuigers zijn nou niet bepaald rond. Overigens heb ik wel eens iets over die motor gelezen en ze hadden wat probleempjes met de zuigerverenquote:Op vrijdag 31 juli 2009 21:21 schreef oshiro het volgende:
[ afbeelding ]
Wat vind je daarvan? Twee drijfstangen en 8 kleppen per zuiger/cilinder
Is van de Honda NR.
Kloptquote:Op vrijdag 31 juli 2009 22:05 schreef 2cv het volgende:
[..]
De klepjes staan onder een hoek en de zuigers zijn nou niet bepaald rond. Overigens heb ik wel eens iets over die motor gelezen en ze hadden wat probleempjes met de zuigerveren
Eigenlijk wel, het duurt alleen heel lang. Het wordt goed gedempt en is alleen bij de grotere varianten echt een probleem. Maar zo tegen de 2.5 liter houdt het wel op met de 4 in lijn, om die reden.quote:Op vrijdag 31 juli 2009 21:24 schreef 2cv het volgende:
De meeste 4-in-lijn-motoren rammelen ook niet onder de motorkap vandaan![]()
Klopt ja. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf wat de verhouding is tussen hoe sterk de krukas is in verhouding tot de grootte van de motor en hoeveel lagers je wilt. De grootte van het verschil hangt sowieso sterk af van de grootte van de motor. Maar ik denk dat je de balans van een viercilinder tov de zes in lijn overschat. Bovendien is het helemaal de vraag of je wel geinteresseerd bent in een trillingsarm nachtkastje.quote:Dus mijn idee is om er een 4-in-lijn van te maken. Misschien is een 6-in-lijn nog beter, maar dan heb ik ook 50% meer onderdelen nodig en een langere krukas (torsie!).
Boxers zijn sowieso mooi. maar omdat de zuigers niet helemaal recht tegenover elkaar liggen schudden die ook over hun lengte-as.quote:Wat dacht je van een 2- of 4 pits Citroën boxertje met luchtkoeling ?
Fryslân boppequote:
Ik zou dan echt zo ongeduldig zijn om hem van tevoren al te proberenquote:Op zaterdag 1 augustus 2009 23:12 schreef 2cv het volgende:
Ik zie wel evenIk heb heel erg mijn zinnen gezet op een modulaire vierpitter. Gewoon proberen. Lukt het echt niet, dan verzin ik een oplossing.
(en ja, ik ben stronteigenwijs)
Als je 1 cilinder af hebtquote:Op zondag 2 augustus 2009 01:20 schreef 2cv het volgende:
Hoe kan je ene motor die nog niet af is vantevoren proberen ?
Die is gewoon rukquote:Op vrijdag 31 juli 2009 21:21 schreef oshiro het volgende:
[ afbeelding ]
Wat vind je daarvan? Twee drijfstangen en 8 kleppen per zuiger/cilinder
Is van de Honda NR.
Volgens mij verkoopt Wartsila wel viercilinder motoren met een slag van >2meter...kan de pdf even niet vinden maar ooit (zo rond 1998) was 's werelds sterkste diesel een 100.000pk viercilinder turbodiesel.quote:Op zaterdag 1 augustus 2009 09:38 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Eigenlijk wel, het duurt alleen heel lang. Het wordt goed gedempt en is alleen bij de grotere varianten echt een probleem. Maar zo tegen de 2.5 liter houdt het wel op met de 4 in lijn, om die reden.
Iets hierboven Vorige pagina staat nog zo'n diesel van Wartsilaquote:Op zondag 2 augustus 2009 09:37 schreef TR08 het volgende:
Volgens mij verkoopt Wartsila wel viercilinder motoren met een slag van >2meter...kan de pdf even niet vinden maar ooit (zo rond 1998) was 's werelds sterkste diesel een 100.000pk viercilinder turbodiesel.
Dat was nou juist het punt, dan krijg je dus de cilinderspoeling niet die je krijgt met dit ontwerp, omdat je niet zoveel kleppen kwijt kon. Dit blokje kon wel even 20.000 toeren per minuut lopenquote:Op zondag 2 augustus 2009 09:37 schreef TR08 het volgende:
Uhm niet om het een of ander maar zou je een motor niet in 3D tekenen ipv AutoCad? Scheelt je een grote kans op teken fouten en het is (voor mij althans) een stuk makkelijker
[..]
Die is gewoon rukNeem dan 4 grote ronde cilinders.
Nee, zijn altijd wel meer cilinders geweest.quote:[..]
Volgens mij verkoopt Wartsila wel viercilinder motoren met een slag van >2meter...kan de pdf even niet vinden maar ooit (zo rond 1998) was 's werelds sterkste diesel een 100.000pk viercilinder turbodiesel.
Whehe ja toen ik die pagina wilde zien liep een ander browservenster vast en moest ik naar de sportschoolquote:Op zondag 2 augustus 2009 11:06 schreef PierreTT het volgende:
[..]
Iets hierboven Vorige pagina staat nog zo'n diesel van Wartsila
Wel veel zescilinders van dat bedrijf. Op zich heb je natuurlijk bepaalde ideale verhoudingen van de cilindergrootte. Waarschijnlijk dat ze daarom ook bij 14-cilinders en dergelijke uitkomen.quote:Op zondag 2 augustus 2009 12:53 schreef TR08 het volgende:
Heb hem net even terug gekeken, dat is wel eentje met meer cilinders. Maar je kunt dit soort grote motoren ook min of meer "per cilinder" kopen. Vier of drie is dan vaak het kleinste wat geleverd wordt. Wartsila gaat niet echt kleiner dan 5 zie ik net trouwens.
Ik ben nog even aan het zoeken geweest....bij Maritieme techniek op de TU Delft hing altijd een foto van een 100.000pk drie/viercilinder maar ik vind die op internet niet terug![]()
Een viercilinder is qua massa exact in balans. Het nadeel van een viercilinder is dat het koppelverloop per omwenteling niet lineair verloopt. Zoektermen: Yamaha R1 Big Bang. Een viercilinder met een crossplane-krukas om dit varierende koppelverloop tegen te gaan.quote:Op zondag 2 augustus 2009 18:48 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Wel veel zescilinders van dat bedrijf. Op zich heb je natuurlijk bepaalde ideale verhoudingen van de cilindergrootte. Waarschijnlijk dat ze daarom ook bij 14-cilinders en dergelijke uitkomen.
Maar het lijkt mij dat je dan bij zo'n 3 cilinder met balansassen moet gaan werken en bij een 4 cilinder eigenlijk ook, of je belast het schip en de bemanning met behoorlijk wat trillingen. Of het doet er bij lage toerentallen nauwelijks toe, dat zou ook nog kunnen.
Op perslucht ? Lijkt mij niet. Het is een 4-takt, jewaits.quote:Op zondag 2 augustus 2009 02:13 schreef oshiro het volgende:
[..]
Als je 1 cilinder af hebtEn laten lopen op perslucht
Hoe ja je je brandstofvoorziening aanpakken trouwens? Pak je een standaard carb? Of maak je er zelf een?
Ik heb geen 3D programma's en ook geen ervaring om er mee te werken. Maar gelukkig kan ik redelijk goed 3D denkenquote:Op zondag 2 augustus 2009 09:37 schreef TR08 het volgende:
Uhm niet om het een of ander maar zou je een motor niet in 3D tekenen ipv AutoCad? Scheelt je een grote kans op teken fouten en het is (voor mij althans) een stuk makkelijker
Hoe bedoel je dat ? Soort straaljager motor ?quote:Op zondag 2 augustus 2009 10:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Leuk topic.
Droom altijd nog van een homogeen ontbrandende diesel.
Ik houd het simpel: 2 middelste zuigers gaan omhoog, de 2 biutensten naar beneden. Dat lijkt mij minder te trillen.quote:Op zondag 2 augustus 2009 22:51 schreef oshiro het volgende:
[..]
Een viercilinder is qua massa exact in balans. Het nadeel van een viercilinder is dat het koppelverloop per omwenteling niet lineair verloopt. Zoektermen: Yamaha R1 Big Bang. Een viercilinder met een crossplane-krukas om dit varierende koppelverloop tegen te gaan.
Neequote:Op maandag 3 augustus 2009 17:44 schreef 2cv het volgende:
Hoe bedoel je dat ? Soort straaljager motor ?
[..]
Nee hoor, je rekent buiten de zijwaartse beweging van de zuigerstang. Als je het traject van een zuiger in twee stukken verdeeld, dan gaat hij in de eerste helft sneller omlaag, en in de tweede helft langzamer omlaag. De zuigerstang blijft immers even lang, terwijl die schuiner komt te staan. De zuiger die tegelijk omhoog gaat de eerste helft langzamer omhoog en in het tweede deel sneller. Dus komen ze elkaar niet in het midden tegen, maar daaronder. Je hebt dus netto massaverplaatsing binnen het blok, dus trilling.quote:Op zondag 2 augustus 2009 22:51 schreef oshiro het volgende:
Een viercilinder is qua massa exact in balans.
Interessant stukje !quote:Op maandag 3 augustus 2009 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee
http://en.wikipedia.org/w(...)compression_ignition
Is niet zo moeilijk.quote:Op zondag 2 augustus 2009 10:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Leuk topic.
Droom altijd nog van een homogeen ontbrandende diesel.
Lees dat stuk op wiki maar even, dan snap je wellicht waar het om gaat.quote:Op maandag 3 augustus 2009 18:44 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Is niet zo moeilijk.
Klein beetje LPG meeverbranden in een diesel doet wonderen
Al gedacht aan propaan of campinggas? Dan heb je enkel een drukregelaar nodig die op een gasfles kan, en moet je even de juiste mengverhouding vindenquote:Op maandag 3 augustus 2009 17:44 schreef 2cv het volgende:
[..]
Op perslucht ? Lijkt mij niet. Het is een 4-takt, jewaits.
En eerst gaat ie' op LPG (heb ik alleen een verdamper en een vlinderklep nodig) en als dat werkt ga ik misschien een carburateur in elkaar fabriekken.
Massa is primair in balans inderdaadquote:[..]
Ik heb geen 3D programma's en ook geen ervaring om er mee te werken. Maar gelukkig kan ik redelijk goed 3D denken![]()
[..]
Hoe bedoel je dat ? Soort straaljager motor ?
[..]
Ik houd het simpel: 2 middelste zuigers gaan omhoog, de 2 biutensten naar beneden. Dat lijkt mij minder te trillen.
Je hebt gelijk, maar een viercilinder is de eerste cilinderconfiguratie die wat betreft verbrandingsvolgorde exact in balans is, en da's het puntquote:Op maandag 3 augustus 2009 17:57 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Nee hoor, je rekent buiten de zijwaartse beweging van de zuigerstang. Als je het traject van een zuiger in twee stukken verdeeld, dan gaat hij in de eerste helft sneller omlaag, en in de tweede helft langzamer omlaag. De zuigerstang blijft immers even lang, terwijl die schuiner komt te staan. De zuiger die tegelijk omhoog gaat de eerste helft langzamer omhoog en in het tweede deel sneller. Dus komen ze elkaar niet in het midden tegen, maar daaronder. Je hebt dus netto massaverplaatsing binnen het blok, dus trilling.
Ik zie niet hoe je dat met de krukas zou kunnen tegengaan.
Mooi he? De truuk is dat je dus geen vlamboog krijgt, maar dat alle brandstof gelijktijdig ontbrand. Dus niet vanaf de bougie naar buiten zoals bij een benzine motor, of rond de inspuiting zoals bij een injectiediesel. De verbranding is dan optimaal, je verbruikt erg weinig brandstof en de temperatuur is relatief laag waardoor er geen stikstofoxiden ontstaan. Door de schraalheid van het mengsel ook nauwelijks tot geen roet.quote:
Inderdaad, zou een beetje een mengelmoes moeten zijn tussen dieselontbranding en indirecte brandstofinjectie.quote:
Overleeft de motor dat ook ?quote:Op maandag 3 augustus 2009 18:44 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Is niet zo moeilijk.
Klein beetje LPG meeverbranden in een diesel doet wonderen
Yep, wordt veel toegepast zelfsquote:Op maandag 3 augustus 2009 19:03 schreef 2cv het volgende:
[..]
Overleeft de motor dat ook ?
Overigens is er een ontwerpfoutje boven water gekomen: doordat de kleppen niet geheel ineen plat vlak zitten opent de inlaatklep pas helemaal vanaf 4,25mm. Bij de uitlaatklep is dat vanaf 2,95mm. Nog maar even puzzelen.
Volgens mij dacht Fiat lang geleden ook dat het te verwaarlozen zou zijn toen ze besloten 4 cilinders van een liter of 6 naast mekaar te zetten voor een snelheidsrecord, waarna het geval uit mekaar trilde. Het is ook de reden dat de viercilinders in de auto-industrie maar niet groter willen worden dan 2.4 liter.quote:Op maandag 3 augustus 2009 18:59 schreef oshiro het volgende:
Je hebt gelijk, maar een viercilinder is de eerste cilinderconfiguratie die wat betreft verbrandingsvolgorde exact in balans is, en da's het punt. Of dat ding de kamer rondstuitert maakt niet uit, hij heeft echter wel bij elke halve omwenteling van de krukas een verbranding. Dus wat loop betreft is dat het simpelste ontwerp met het meest soepele gedrag.
Jij hebt het over de secundaire massabalans, die bijna te verwaarlozen is, vooral bij langere drijfstangen.
Maar bij een twee in lijn heb je toch een balansas nodig, dus dan maakt het ook niet zo heel veel meer uit. Ik denk niet dat ze dat ook bij een 4 in lijn zouden doen. Ik neem aan dat ze dat doen om de verbrandingsslagen helemaal gelijkmatig te verdelen, wat anders niet lukt. Ik rij geen motor maar het lijkt me niet ideaal om onregelmatig koppel te hebben als je met het gas stuurt.quote:BMW heeft zelfs al helemaal een radicaal ontwerp voor zijn tweecilinders: de twee zuigers zitten op dezelfde hoogte en gaan tegelijk omhoog en omlaag. De verbranding is wel om en om, en de trillingen worden gereduceerd met een balansas. Zij zien dus ook dat een nette loop belangrijker is dan mechanische balans, anders hadden ze de boel wel om en om gezet
Volgens mij was dergelijke ontbranding ook iets wat met een nieuw soort wankelmotor zou kunnen. Die heeft dan geen excentrische rotor, maar een rotor die van vorm kan veranderen door te schanieren. Die zou sowieso lichter en efficienter zijn dan een wankel of zuigermotor, maar dan door die detonatie ineens nog een heel stuk sterker en efficienter worden.quote:Op maandag 3 augustus 2009 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee
http://en.wikipedia.org/w(...)compression_ignition
Dat klinkt logisch inderdaad.quote:Op maandag 3 augustus 2009 19:59 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Volgens mij dacht Fiat lang geleden ook dat het te verwaarlozen zou zijn toen ze besloten 4 cilinders van een liter of 6 naast mekaar te zetten voor een snelheidsrecord, waarna het geval uit mekaar trilde. Het is ook de reden dat de viercilinders in de auto-industrie maar niet groter willen worden dan 2.4 liter.
Misschien maakt de toepassing van een kruishoofd het wat anders, maar in schepen begint het ook vaak bij zes cilinders (vroeger werden er minder cilinders gebruikt).quote:Dat het bij langere drijfstangen minder uitmaakt klinkt wel heel logisch, misschien is dat de reden dat het in scheepsmotoren wel kan.
Ja klopt, maar ook slechts tot op zekere hoogte. Filmpje:quote:[..]
Maar bij een twee in lijn heb je toch een balansas nodig, dus dan maakt het ook niet zo heel veel meer uit. Ik denk niet dat ze dat ook bij een 4 in lijn zouden doen. Ik neem aan dat ze dat doen om de verbrandingsslagen helemaal gelijkmatig te verdelen, wat anders niet lukt. Ik rij geen motor maar het lijkt me niet ideaal om onregelmatig koppel te hebben als je met het gas stuurt.
Dat is een quasiturbine:quote:[..]
Volgens mij was dergelijke ontbranding ook iets wat met een nieuw soort wankelmotor zou kunnen. Die heeft dan geen excentrische rotor, maar een rotor die van vorm kan veranderen door te schanieren. Die zou sowieso lichter en efficienter zijn dan een wankel of zuigermotor, maar dan door die detonatie ineens nog een heel stuk sterker en efficienter worden.
Kruishoofd maakt het alleen mar erger omdat er meer netto massaverplaatsing is (extra drijfstang + wat glijlagers). Ik denk zelf dat het ook heel erg toerental afhankelijk is.quote:Op maandag 3 augustus 2009 20:11 schreef oshiro het volgende:
[..]
Dat klinkt logisch inderdaad.
[..]
Misschien maakt de toepassing van een kruishoofd het wat anders, maar in schepen begint het ook vaak bij zes cilinders (vroeger werden er minder cilinders gebruikt).
Wat een maf ding. Werkt het ook ?quote:[..]
Ja klopt, maar ook slechts tot op zekere hoogte. Filmpje:
[..]
Dat is een quasiturbine:
[ afbeelding ]
Als je ook op professioneel vlak in aanraking komt met CAD kan ik je heel erg aanraden om 3D CAD te leren. Ik zit nu tussen mensen die alleen 2D kunnen en mensen die ook 3D kunnen. AutoCad is echt zo onhandig in verhouding met een 3D pakket...iemand die alleen 2D kan schiet bij de meest simpele dingen al echt niet opquote:Op maandag 3 augustus 2009 17:44 schreef 2cv het volgende:
-knip-
Ik heb geen 3D programma's en ook geen ervaring om er mee te werken. Maar gelukkig kan ik redelijk goed 3D denken![]()
[..]
-knip-
LPG is propaanquote:Op maandag 3 augustus 2009 18:59 schreef oshiro het volgende:
[..]
Al gedacht aan propaan of campinggas? Dan heb je enkel een drukregelaar nodig die op een gasfles kan, en moet je even de juiste mengverhouding vinden
[..]-knip-
Schijnt waanzinnig goed te rijden, en als bijkomend puntje ben je ook nog van dat stofzuigergeluid van een normale viercilinder afquote:Op maandag 3 augustus 2009 20:17 schreef 2cv het volgende:
[..]
Kruishoofd maakt het alleen mar erger omdat er meer netto massaverplaatsing is (extra drijfstang + wat glijlagers). Ik denk zelf dat het ook heel erg toerental afhankelijk is.
[..]
Wat een maf ding. Werkt het ook ?
Mja ik ken het inderdaad enkel als Liquefied Petroleum Gasquote:Op maandag 3 augustus 2009 20:21 schreef TR08 het volgende:
[..]
Als je ook op professioneel vlak in aanraking komt met CAD kan ik je heel erg aanraden om 3D CAD te leren. Ik zit nu tussen mensen die alleen 2D kunnen en mensen die ook 3D kunnen. AutoCad is echt zo onhandig in verhouding met een 3D pakket...iemand die alleen 2D kan schiet bij de meest simpele dingen al echt niet op
Regel anders gewoon ergens een versie van inventor/SolidWorks met "bugfix" voor thuis ofzo...
[..]
LPG is propaan![]()
Liquefied Propane Gas wordt het ookwel genoemd
http://nl.wikipedia.org/wiki/LPG_(brandstof)
Ik ben niet zo thuis in de scheepsmotorenmarkt, maar ik ben er ook altijd vanuit gegaan dat overal waar het niet compact of plat hoefde het een zes in lijn zou zijn, of anders een V12. Vrachtwagens ook. Ik kan me niet voorstellen dat een kruishoofd wat uitmaakt, de verbinding tussen zuiger en krukas wordt immers niet korter of langer lijkt me.quote:Op maandag 3 augustus 2009 20:11 schreef oshiro het volgende:
Misschien maakt de toepassing van een kruishoofd het wat anders, maar in schepen begint het ook vaak bij zes cilinders (vroeger werden er minder cilinders gebruikt).
Perfect krijg je het natuurlijk niet met 4 cilinders. Maar ik had me dit probleem van motorrijders nooit zo gerealiseerd, nu snap ik ook waarom men nog wel eens hele kleine V8tjes en zescilinders in een motorfiets hangt.quote:Ja klopt, maar ook slechts tot op zekere hoogte. Filmpje:
Die bedoelde ik ja.quote:
Nah. Voor mij is het niet meer dan een hobby. Zowieso doe ik er ook te lang over allemaal om professioneel tekenaar te worden.quote:Op maandag 3 augustus 2009 20:21 schreef TR08 het volgende:
[..]
Als je ook op professioneel vlak in aanraking komt met CAD kan ik je heel erg aanraden om 3D CAD te leren. Ik zit nu tussen mensen die alleen 2D kunnen en mensen die ook 3D kunnen. AutoCad is echt zo onhandig in verhouding met een 3D pakket...iemand die alleen 2D kan schiet bij de meest simpele dingen al echt niet op
Regel anders gewoon ergens een versie van inventor/SolidWorks met "bugfix" voor thuis ofzo...
Autodesk Inventor doe je inderdaad vrij lang over om alle functies te kennen (ik ken ze zelf ook niet allemaal). Maar de basis is eigenlijk best wel simpelquote:Op maandag 3 augustus 2009 21:45 schreef 2cv het volgende:
[..]
Nah. Voor mij is het niet meer dan een hobby. Zowieso doe ik er ook te lang over allemaal om professioneel tekenaar te worden.
Bij scheepsmotoren is van belang dat zequote:Op maandag 3 augustus 2009 21:03 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ben niet zo thuis in de scheepsmotorenmarkt, maar ik ben er ook altijd vanuit gegaan dat overal waar het niet compact of plat hoefde het een zes in lijn zou zijn, of anders een V12. Vrachtwagens ook. Ik kan me niet voorstellen dat een kruishoofd wat uitmaakt, de verbinding tussen zuiger en krukas wordt immers niet korter of langer lijkt me.
Je bedoelt interessanter gezien de vele tips en info die nu voorbij komen.quote:
Da's voor mij hetzelfdequote:Op woensdag 5 augustus 2009 17:34 schreef fokkerspy het volgende:
[..]
Je bedoelt interessanter gezien de vele tips en info die nu voorbij komen.
Zes in lijn dus. Je zou ook een boxer 6 kunnen nemen, maar dat is weer lastig met onderhoud en plaatsing.quote:
Das weer eens wat anders dan AutoCADquote:Op woensdag 5 augustus 2009 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Hier iemand die geen Autocad gebruikte maar gewoon papier voor een V8 motor. En dan bedoel ik niet het ontwerp, nee, een model van een V8, helemaal werkend
http://www.yeesjob.com/v8engine.htm
Waarom trilt een 6 in lijn minder ? Wat is er lastig aan onderhoud en plaatsing bij een boxer-6 ? Ik zie het echt niet in.quote:Op woensdag 5 augustus 2009 18:35 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Zes in lijn dus. Je zou ook een boxer 6 kunnen nemen, maar dat is weer lastig met onderhoud en plaatsing.
Dat idee/principe ben ik ook al eens tegen gekomen. Ze bestaan er ook met een enkele krukas en aan elk uiteinde van de drijfstangen enorme tuimelaars. De krukas zit dan in het midden.quote:Op woensdag 5 augustus 2009 18:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Nog een leuk artikel over motoren met 2 tegengestelde zuigers per cilinder
http://de.wikipedia.org/wiki/Gegenkolbenmotor
Grootste voordeel van deze motoren is dat de motor niet schokt of trilt, de kracht van de zuiger de ene kant op wordt opgeheven voor de zuiger die de andere kant op gaat zeg maar. Mijn vader had er eentje staan bij shell en liet me deze als jochie van 7 eens zien en verteld hoe die werkte. Hij kon er een gulden op zijn kant op zetten en die bleef staanquote:Op woensdag 5 augustus 2009 18:54 schreef 2cv het volgende:
[..]
Dat idee/principe ben ik ook al eens tegen gekomen. Ze bestaan er ook met een enkele krukas en aan elk uiteinde van de drijfstangen enorme tuimelaars. De krukas zit dan in het midden.
Omdat die in alle richtingen in balans is.quote:Op woensdag 5 augustus 2009 18:41 schreef 2cv het volgende:
Waarom trilt een 6 in lijn minder ?
Ik neem aan dat een je een motor zover mogelijk onderin een schip wilt hebben, en de aandrijfas niet onder een hoek wilt hebben. Als je daar dan een of twee platte brede motoren neerlegt heb je met de vorm van de romp te maken. Het meeste onderhoud zal bij de kop moeten gebeuren, en daarvoor hoef je dan dus niet tussen de kop van de boxer en de romp te gaan liggen.quote:Wat is er lastig aan onderhoud en plaatsing bij een boxer-6 ? Ik zie het echt niet in.
Zijn tweetakt, wellicht dat dit de reden is?quote:Op woensdag 5 augustus 2009 19:00 schreef 2cv het volgende:
Tof ! Toch zijn ze (volgens mij) geen succes geworden. Ik vraag me af hoe dat komt. Overigens trilt de versie met die enorme tuimelaars ook niet of nauwelijks, voor zover ik kan beredeneren.
Goede reden. Al vraag ik me af waarom ze niet als 4 takt uitgevoerd kunnen worden.quote:Op woensdag 5 augustus 2009 19:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn tweetakt, wellicht dat dit de reden is?
Kan wel en is ook wel gedaan, maar je hebt nauwelijks ruimte om je kleppen kwijt te kunnen.quote:Op woensdag 5 augustus 2009 19:03 schreef 2cv het volgende:
[..]
Goede reden. Al vraag ik me af waarom ze niet als 4 takt uitgevoerd kunnen worden.
Minder succesvol omdat meer onderdelen, door steeds betere technieken kon men dezelfde prestaties uit simpelere motoren halenquote:Op woensdag 5 augustus 2009 19:00 schreef 2cv het volgende:
Tof ! Toch zijn ze (volgens mij) geen succes geworden. Ik vraag me af hoe dat komt. Overigens trilt de versie met die enorme tuimelaars ook niet of nauwelijks, voor zover ik kan beredeneren.
Ik kan er niet direct op komen, maar m'n vader heeft nog een boel oude tijdschriften over bizarre motorconstructies en dergelijke.quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 19:34 schreef fokkerspy het volgende:
Oh dat wist ik niet. Noem eens wat motoren dan als voorbeeld?
quote:The Beare Head engine internal combustion engine technology combines a four stroke engine bottom end with a ported cylinder head closely resembling that of a two stroke, thus 4+2= six stroke. The head piston is smaller and has half the speed of the opposing piston. Functionally, the cylinder head piston replaces the valve mechanism of a conventional engine.
This concept was recently conceived and developed by Australian Malcolm Beare.
Nee, in principe niet. De vorm van een tandwiel wordt ook gewoon bepaald door de manier waarop de tanden langs elkaar glijden, elk tandwiel is wat dat betreft wel hetzelfde. Zolang de olie maar niet goed langs de twee zijvlakken van de tandwielen geperst wordt, en wel langs de buitenkant van het huis, zal het in principe wel goed gaan.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 18:51 schreef 2cv het volgende:
Zijn de tandwielen in een oliepomp anders dan de tandwielen in een aandrijving van iets ? Denk aan toleraties, speling, enzovoorts.
Truequote:Op zaterdag 8 augustus 2009 20:56 schreef 2cv het volgende:
Het zou kunnen zijn dat de speling, toleranties etc. iets anders zou zijn. Maar ik heb zowieso een tandwielfrees (profielfrees) nodig omdat een motor zonder tandwielen niet werkt (of ik moet kettingwielen en een ketting uit het schap plukken op mijn werk maar dat wil ik niet).
Ook waarquote:Plunjerpomp heeft geen constante opbrengst. Dan is de oliedruk net 0 op het moment dat er iets enorm op wrijving belast wordt. En dan krijg je zoveel slijtage joh
Moet je wel even kijken hoe je dat gaat doen, ik denk dat je dan wel een heel speciale frees moet hebben.quote:Maargoed, ik ontwerp wel 2 kleine tandwielen met een enorme modulus. Dat prop ik dan weer in ene huisje en klaar is mijn pompje.
Ah ok. Ik blijf het een gaaf project vindenquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 21:06 schreef 2cv het volgende:
Misschien. Maar er is meer wat ik moet bestellen om deze motor te bouwen. Is geen ramp.
Wat is jouw baan/opleiding dan ?quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 21:32 schreef oshiro het volgende:
[..]
Ah ok. Ik blijf het een gaaf project vindenAls ik kan helpen geef je maar een gil, al snap ik uiteraard dat je zoveel mogelijk zelf wil doen (zo ben ik zelf in ieder geval
)
In between jobs at the moment (quote:
Bij de Albert Heijn werkenquote:Op zondag 9 augustus 2009 01:04 schreef 2cv het volgende:
Klinkt goed ! Mag ik vragen wat je voorheen gedaan hebt ?
Dat zou best kunnen inderdaad... Heb je ook een verdeler tot je beschikking trouwens?quote:Op maandag 10 augustus 2009 03:13 schreef 2cv het volgende:
Klinkt geyl !
Overigens wil ik de distributie toch met een ketting doen en ook een aantal standaard onderdelen (kettingen met bijbehorende tandwielen) gewoon kopen. Want anders wordt het echt te ingewikkeld, vrees ik.
Ik weet niet aan hoeveel pk's en toeren je denkt, maar zou je daarvoor niet gewoon wat fiets of brommeronderdelen van de plank kunnen trekken? Die kunnen aardig wat krachten hebben, en je hebt ze natuurlijk overal in allerlei maten.quote:Op maandag 10 augustus 2009 03:13 schreef 2cv het volgende:
Overigens wil ik de distributie toch met een ketting doen en ook een aantal standaard onderdelen (kettingen met bijbehorende tandwielen) gewoon kopen. Want anders wordt het echt te ingewikkeld, vrees ik.
Ja inderdaad, ze zijn aardig aan de prijs altijdquote:Op maandag 10 augustus 2009 15:33 schreef 2cv het volgende:
Nou, het bedrijf waar ik heb heeft geen fiets en brommeronderdelen, dus zal ik het met heftiger (en professioneler!) spul moeten doen. Taperlock klembussen enzo.
Een verdeler heb ik (nog) niet, mar als ik die motor serieus ga bouwen moet ik maar zo'n ding op de kop tikken. 2e hands natuurlijk
Hier raak je mij kwijt.Welk programma gebruik je dan hiervoor want dit klinkt wel iets wat ik mischien later zelf kan gaan gebruiken.quote:Op maandag 10 augustus 2009 02:27 schreef oshiro het volgende:
.... En wat is een makkelijkere manier om dat te doen dan de boel aan de laptop te hangen en dat ding alles te laten afhandelen? Laptop laat dat ding een half uur achter elkaar op 1300 toeren lopen (aardig wat) met de uitlaatrem op 40%, dan wil ie wel warm worden.
Hele dure specifieke Scania-spullenquote:Op maandag 10 augustus 2009 21:02 schreef fokkerspy het volgende:
[..]
Hier raak je mij kwijt.Welk programma gebruik je dan hiervoor want dit klinkt wel iets wat ik mischien later zelf kan gaan gebruiken.
Daar heb je in dit geval helemaal niks aanquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 01:44 schreef Sjibble het volgende:
Ik wil een 3d-printer
OT: Als je blokje af is, bouw dan ook een skelter waar je het blokje op kan monteren.
Heb je een soort van prototype auto.
Wat gaat dit blokje in totaal eigenlijk kosten?
Ik zou ook wel iets willen bouwen
Zal er wel een paar makenquote:
Misschien, als de motor erg goed blijkt te werken, bouw ik wel iets wat rijdt en aangedreven wordt door de motor. Lijkt mij ook wel gaaf. Maar eerst de motor maar eens.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 01:44 schreef Sjibble het volgende:
Ik wil een 3d-printer
OT: Als je blokje af is, bouw dan ook een skelter waar je het blokje op kan monteren.
Heb je een soort van prototype auto.
Wat gaat dit blokje in totaal eigenlijk kosten?
Ik zou ook wel iets willen bouwen
Als ik niet verkeerd geteld heb met mijn assen kan mijn blok op en 3-assige freesbank gebouwd worden. Echter, dan moet de kop wel een paar keer in een andere positie gezet worden.quote:Op dinsdag 11 augustus 2009 09:07 schreef oshiro het volgende:
[..]
Daar heb je in dit geval helemaal niks aan
Een CNC-bank, 5-assig minimaal, dat zou wel eens van pas kunnen komen
[..]
Zal er wel een paar maken
Precies, maar dan moet je wel wat compromissen sluiten inderdaad, zoals omspannen, en dat je geen ronde vormen kunt frezen. Een 5-assige CNC-bank kan dat welquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 17:10 schreef 2cv het volgende:
[..]
Als ik niet verkeerd geteld heb met mijn assen kan mijn blok op en 3-assige freesbank gebouwd worden. Echter, dan moet de kop wel een paar keer in een andere positie gezet worden.
Een niet-werkend prototype, want de materialen die die dingen gebruiken stellen niks voor. Vaak een soort was, zand of kunststof.quote:3D printer is leuk om een prototype te maken
Die Cat is niet bij mij. M'n vader heeft al eens geholpen om de Cat van de oude man in het filmpje te reviseren, en nu kwam iemand met deze langs omdat hij een beetje herrie maakte. Dit is dus in de schuur van die manquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:22 schreef 2cv het volgende:
* 2cv is het op alle punten eens met Oshiro.
Wat heb jij trouwens allemaal voor leuke machientjes staan ? Een ouwe motor, een ouwe carterpillar, en op de achtergrond zie ik nog veel meer moois staan.
Origineel B&S, was nog leverbaarquote:Op dinsdag 11 augustus 2009 23:48 schreef 2cv het volgende:
Dat nieuwe dempertje is orgineel, imitatie of zelf gebouwd ?
Ik weet hetquote:
Da's nitro wat jij bedoeltquote:Op woensdag 12 augustus 2009 02:49 schreef Sjibble het volgende:
Maak een blokje dat op methanol loopt. Maar dan rond de 10cc
geloof me, daar komen pk´s uit
2,5cc heeft een anderhalve pk!!
En blokjes met roterende inlaat zijn tweetaktjes. En CNC is duur...quote:Op woensdag 12 augustus 2009 03:06 schreef Sjibble het volgende:
BTW, overweeg je niet om een kleploze motor te maken?
Je zou ipv kleppen bijv roterende in en uitlaatpoorten kunnen maken, zoals de oude zundappjes hadden (als ik het goed heb, en dan alleen de inlaat).
deze wordt dan aangedreven door de krukas. Snappie?
Ik wil ook wel een blokje in elkaar knutselen (a la poging wagen).
Eerst in 3D. En mocht het toch werken in een logische wijzen heel misschien laten maken.
En dan wel zo simpel mogelijk. Ik zou bijv willen beginnen met een 2takt. Misschien een cilinder maken die onder mijn MT5 past![]()
Maargoed, het kan toch hard falenGaat er om dat ik met zo'n cilindertje 100km af kan leggen voor ie de geest geeft
Het geeft een goed gevoel iets gemaakt te hebben dat werkt
Maar wat het nou kost om iets uit een CNC te laten komen... even zoeken..
Als de boel van staal is zit er sowieso geen nikasil in. Gietijzer met een aluminium zuiger klinkt een stuk aannemelijkerquote:Op woensdag 12 augustus 2009 11:32 schreef 2cv het volgende:
Nikasil zit volgens mij ook in de cilinders van de motoren van 2cv's. Maar houdt dat in dat je de zuiger en cilinder beide van hetzelfde staal kan maken, de cilinder aan de binnenkant kan laten 'vernikasileren' (of hoe dat ook maar heet) en dat je dan een goede cilinder hebt ?
Idd, nitroquote:Op woensdag 12 augustus 2009 09:42 schreef oshiro het volgende:
[..]
Da's nitro wat jij bedoelt
[..]
En blokjes met roterende inlaat zijn tweetaktjes. En CNC is duur...
En cilinders zijn niet zooo ingewikkeld. Als je hem maar wel naar Powerseal brengt ofzo om er een nikasil wand in te laten makenMaar aangezien motorontwerpers er meer verstand van hebben zal je vermogen niet zo groot zijn
Je zou eerst eens kunnen beginnen met een Stirlingmotor, da's eenvoudiger, en zeker wel haalbaar.
Een goeie zware freesbank, handmatig, kost je toch al een rug of 10 (euro). Voor CNC...quote:Op woensdag 12 augustus 2009 16:51 schreef 2cv het volgende:
Wil je een CNC freesbank kopen of gewoon een bedrijf iets CNC laten frezen ?
Een CNC freesbank is erg duur, enige duizenden euro's. Laten frezen is minder duur, maar dat hangt compleet af van het ontwerp.
Dan doe ik datquote:Op vrijdag 21 augustus 2009 16:56 schreef 2cv het volgende:
Ontzettend
gave
foto's
![]()
Ik zou absoluut een topic starten over het opknappen/restaureren van dit motortje. Ik wil het kunnen volgen !
Ah jaquote:Wat mijn motor betreft: ik heb op mijn werk het 1 en ander uitgeplozen (o.a. namen + websites van leveranciers opgezocht) en daar ga ik later eens mee stoeien. Ik wil de distributie bijvoorbeeld met een ketting doen en niet met tandwielen. Dit komt wat beter uit in het ontwerp, vind ik.
Maar eerst ga ik mij deze week wat toeleggen op mijn BX. Ik wil die zo ver mogelijk af hebben.
Ah okquote:Op vrijdag 21 augustus 2009 17:14 schreef 2cv het volgende:
Ontsteking besteed ik uit
Ik maak eerst het ontwerp zonder ontsteking (maar met bougies) en ga dan bij een collega zeuren. De electrabeun is dat
Moet wel goedkomenquote:Op vrijdag 21 augustus 2009 19:26 schreef 2cv het volgende:
Ik zat al te denken aan magneto-ontsteking ja
Mja dit valt wel mee vergeleken met dat wat jij allemaal moet doorstaan hoor (ik had de boel gelezenquote:Op vrijdag 21 augustus 2009 19:51 schreef 2cv het volgende:
Kijk je wel uit met dat soort grappen ! Het klinkt misschien onlogisch, maar als dat soort klappen niet meteen voor ellende zorgt (op pijn na) kunnen je nieren moeilijk gaan doen. Misschien is het een idee om alle risico's uit te sluiten en even te bellen met de huisarts ofzo.
Ik heb namelijk nog nooit klachten gehad na een defibrilatieschok, en ik heb er toch echt al een paar gehad ...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |