Dit kan niet veel goeds betekenen. Groente bevatten al zo weinige vitamines en dit betekent nog minder voedingswaarde.quote:Monsanto en Dole gaan samen smaak van broccoli en bloemkool verbeteren
Monsanto is een 5-jarige samenwerking aangegaan met Dole Fresh Vegetables om samen nieuwe groentenproducten te ontwikkelen die de consument meer keus geven. Via veredeling willen de bedrijven bij broccoli, bloemkool, sla en spinazie verbetering aanbrengen wat betreft voedingswaarde, smaak, kleur, textuur en aroma.
Dole heeft de marktkennis en is een sterk merk in de groenten en fruitsector. Monsanto brengt haar veredelingskennis in. Nieuwe producten uit de samenwerking zullen in Noord-Amerika worden vermarkt door Dole.
bron
quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:44 schreef kabelhaspel het volgende:
Niks lekker dan verse sappige Broccoli met gesmolten kaas.
Nu nog wel ja... straks niet meer.quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:44 schreef kabelhaspel het volgende:
Niks lekker dan verse sappige Broccoli met gesmolten kaas.
quote:
er staat geen genetische manipulatie maar veredeling iets dat de mensheid al doet sinds we landbouw hebben uitgevondenquote:Op woensdag 24 juni 2009 19:39 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dit kan niet veel goeds betekenen. Groente bevatten al zo weinige vitamines en dit betekent nog minder voedingswaarde.
Monsanto is veruit het slechtste bedrijf op aarde. Dit lijkt mij een stap om Codex Alimentarius, ja dat eind dit jaar wordt ingevoerd, tot een succes te helpen.
Deze niet alledaagse combinatie zou nooit bij me opgekomen zijn, maar het klinkt verrukkellijk!!quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:44 schreef kabelhaspel het volgende:
Niks lekker dan verse sappige Broccoli met gesmolten kaas.
En daar zit wmb precies het heikele punt, opgegroeid in Wageningen weet ik heel goed wat veredeling is, de wietjes die daar door studenten werden gekweekt, wauw!quote:Op woensdag 24 juni 2009 21:27 schreef Neurot het volgende:
er staat geen genetische manipulatie maar veredeling iets dat de mensheid al doet sinds we landbouw hebben uitgevonden
maar aan de andere kant wordt er samengewerkt met monsanto
Hoezo is dat niet alledaags. Al sinds het mij heugt aten vroeger thuis altijd broccoli en bloemkool met een kaassaus.quote:Op woensdag 24 juni 2009 22:23 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Deze niet alledaagse combinatie zou nooit bij me opgekomen zijn, maar het klinkt verrukkellijk!!
Idd, maar het is volgens mij ook niet helemaal pluis daar. Of wel? Heb er ooit wel eens zo'n vage conspiracy-docu over gezien, maar in deze wereld weet ik één ding zeker: nooit je bronnen meteen geloven. Dus what's what?quote:Op donderdag 25 juni 2009 00:33 schreef tho_Omas het volgende:
Ik zie Monsanto staan, ik denk: "dat zou wat voor Lambiekje zijn".
BINGO.
Knap, dat je geraden hebt dat ik het was. Maar heb je je ook verdiept in Monsanto's bedrijfsvoering wat mijn punt dus is. En dat het geen goede ontwikkeling is.quote:Op donderdag 25 juni 2009 00:33 schreef tho_Omas het volgende:
Ik zie Monsanto staan, ik denk: "dat zou wat voor Lambiekje zijn".
BINGO.
Ik ben er deels bekend mee. En ik weet ook dat het inderdaad niet echt fantastisch is wat ze doen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 00:45 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Knap, dat je geraden hebt dat ik het was. Maar heb je je ook verdiept in Monsanto's bedrijfsvoering wat mijn punt dus is. En dat het geen goede ontwikkeling is.
Oke dan ben je dus eens met de strekking dat ze dus af moeten blijven van de broccoli/bloemkool.quote:Op donderdag 25 juni 2009 00:47 schreef tho_Omas het volgende:
[..]
Ik ben er deels bekend mee. En ik weet ook dat het inderdaad niet echt fantastisch is wat ze doen.
Zeer zeker. Ik vraag me alleen af of iemand die lui ooit zal stoppen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 00:55 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Oke dan ben je dus eens met de strekking dat ze dus af moeten blijven van de broccoli/bloemkool.
Hoeft niet eens als saus te zijn. Gewoon een zakje geraspte kaas gebruikenquote:Op donderdag 25 juni 2009 00:30 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Hoezo is dat niet alledaags. Al sinds het mij heugt aten vroeger thuis altijd broccoli en bloemkool met een kaassaus.
Witlof kun je zelf al lekker maken. Nee, neem dan koolraap of spruitjes. Als Monsanto die eens ging veredelen:quote:Op donderdag 25 juni 2009 00:59 schreef LordNemephis het volgende:
Mmmh Lambiekje, ik het voor de verandering helemaal met je eens.
Alleen witlof hè, zouden ze dat dan wel iets lekkerder mogen maken?
Daar heeft Monsanto geen vinger in de papquote:Op donderdag 25 juni 2009 01:03 schreef CasB het volgende:
Ja godverdomme, waarom worden broccoli en bloemkool niet verboden en hamburgers wel?
Van die spruitjes dienen ze met hun tengels af te blijven!quote:Op donderdag 25 juni 2009 09:43 schreef Terecht het volgende:
Witlof kun je zelf al lekker maken. Nee, neem dan koolraap of spruitjes. Als Monsanto die eens ging veredelen:
Maar goed, het betekent het ook dat het allemaal wat meer eenheidsworst wordt. Want dat is natuurlijk de hele truc: hoe minder uitgesproken, hoe meer mensen het lusten.quote:De vroegere rassen hadden een meer uitgesproken smaak dan de tegenwoordige rassen. Daardoor wordt de smaak van de tegenwoordige spruitjes wat meer gewaardeerd. Spruitjes kunnen met gemak strenge vorst van wel -15 °C doorstaan! Daartoe worden zetmelen omgezet in suikers, wat de cellen wapent tegen bevriezing. Veel mensen eten ze het liefst als er een keer "de vorst overheen is gegaan".
Als je spruitjes, zoals je die nu in de supermarkt aantreft, bitter vindt, dan heb je echt de smaakzin van een driejarige. Koop dan maar een zakje winegums om die samen met een zakje gele snoepbanaantjes (ook een soort van fruit natuurlijk) en een zak chips (= aardappelen) tot een heerlijk gevarieerde maaltijd te vormen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:34 schreef Terecht het volgende:
Waarom zou je zulke bittere groenten gaan eten dat je bek er van kromtrekt? Wat is dat voor sadomasochisme om jezelf te martelen met voedsel?
eensch.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:28 schreef MinderMutsig het volgende:
Laat ze nou eens van die groente afblijven. Ze hebben er al genoeg aan verpest.![]()
Bloemkool smaakt tegenwoordig naar witte niks, witlof is niet bitter meer en spruitjes lijken alleen qua uiterlijk nog op spruitjes. En dan heb je natuurlijk ook nog die groen, geel en rode waterbommen die voor paprika door moeten gaan en tomaten zonder smaak.
Ik wil verdomme vreten wat ook nog ergens naar smaakt zonder dat er een honigsausje overheen moet.
Hihi, een flame. Kijk, supermaktspruitjes zijn niet smakeloos, die smaken gewoon bitter. Nu zeg ik niet dat alle groenten in de supermarkt smaak hebben, bloemkool of sperziebonen hebben m.i. nauwelijks smaak. Maar de wens voor veel bitterder spruitjes e.d. is volgens mij niets anders dan snobisme. 'Kijk mij eens groente op waarde kunnen schatten, daarom eet ik met kromgetrokken bek mijn spuitjes zoals men dat vroeger ook deed. Stelletje culinaire proleten.'quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:40 schreef Iblis het volgende:
[..]
Als je spruitjes, zoals je die nu in de supermarkt aantreft, bitter vindt, dan heb je echt de smaakzin van een driejarige. Koop dan maar een zakje winegums om die samen met een zakje gele snoepbanaantjes (ook een soort van fruit natuurlijk) en een zak chips (= aardappelen) tot een heerlijk gevarieerde maaltijd te vormen.
Omdat variatie in smaak lekker is. Omdat bitter weer op een heel andere manier registreert dan zoet, zuur of zout. Omdat je met producten die echt nog ergens naar smaken veel mooiere gerechten en combinaties kunt maken.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:34 schreef Terecht het volgende:
Waarom zou je zulke bittere groenten gaan eten dat je bek er van kromtrekt? Wat is dat voor sadomasochisme om jezelf te martelen met voedsel?
Dan wil ik graag het adres van de enige supermarkt in Nederland die nog ouderwetse spruitjes verkoopt.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:53 schreef Terecht het volgende:
[..]
Hihi, een flame. Kijk, supermaktspruitjes zijn niet smakeloos, die smaken gewoon bitter. Nu zeg ik niet dat alle groenten in de supermarkt smaak hebben, bloemkool of sperziebonen hebben m.i. nauwelijks smaak. Maar de wens voor veel bitterder spruitjes e.d. is volgens mij niets anders dan snobisme. 'Kijk mij eens groente op waarde kunnen schatten, daarom eet ik met kromgetrokken bek mijn spuitjes zoals men dat vroeger ook deed. Stelletje culinaire proleten.'
Goed verhaal. Maar de commercie wil ook haar centjes verdienen natuurlijk. Er zijn toch nog wel winkels (ik denk aan groentezaken) waar ze nog wel 'ambachtelijke' groentes verkopen? Van een supermarkt hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten. Voor een goed stuk vlees ga je ook naar de specialist, de slager.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:59 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Omdat variatie in smaak lekker is. Omdat bitter weer op een heel andere manier registreert dan zoet, zuur of zout. Omdat je met producten die echt nog ergens naar smaken veel mooiere gerechten en combinaties kunt maken.
Als je niet van witlof houdt moet je geen witlof eten en niet de groente zodanig aan gaan passen dat hij nergens meer naar smaakt of in ieder geval niet alle witlof aan gaan passen tot het smaakniveau van een willekeurige kleuter.
Om even een vergelijking te maken: ze hebben alle merkgroente uit de markt gehaald en vervangen door H&M groente. En daar kan je nog zo je best op doen om het op te leuken met accessoires maar het zal nooit een merkgroente worden en kwalitatief altijd minder zijn. Het is een slap aftreksel van iets wat ooit mooi en lekker was en aangepast tot een smakeloze eenheidsworst.
Witlof is een HEMA T-shirt en spruitjes zijn de bijpassende Scapino schoenen.
Ah, hier komt weer je extensieve kennis van de landbouw om de hoek kijken.. Sorry hoor, maar verdeling wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om bepaalde eigenschappen van planten etc te versterken, bij dieren noemen we het fokken trouwens, waar wij Nederlanders met ons Fries Rundvee Stamboek trouwens wereldberoemd om zijn..quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:39 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dit kan niet veel goeds betekenen. Groente bevatten al zo weinige vitamines en dit betekent nog minder voedingswaarde.
Monsanto is veruit het slechtste bedrijf op aarde. Dit lijkt mij een stap om Codex Alimentarius, ja dat eind dit jaar wordt ingevoerd, tot een succes te helpen.
Je moet er erg goed naar zoeken. Dat heeft overigens niet als enige reden dat 'de massa' bepaalde smaken niet kan waarderen. Sommige rassen moeten langer op het land staan en zijn dus duurder in productie, of ze zijn gevoeliger voor ongedierte of ziekten waardoor ze lastiger te produceren zijn. Het moet allemaal zo efficiënt en goedkoop mogelijk en dan krijg je confectiegroente en fruit.quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:02 schreef Terecht het volgende:
[..]
Goed verhaal. Maar de commercie wil ook haar centjes verdienen natuurlijk. Er zijn toch nog wel winkels (ik denk aan groentezaken) waar ze nog wel 'ambachtelijke' groentes verkopen? Van een supermarkt hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten. Voor een goed stuk vlees ga je ook naar de specialist, de slager.
natuurwinkel?quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:00 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan wil ik graag het adres van de enige supermarkt in Nederland die nog ouderwetse spruitjes verkoopt.
met uiteraard kaassausjes waar meer suiker in zit dan een glas cola.quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:14 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Je moet er erg goed naar zoeken. Dat heeft overigens niet als enige reden dat 'de massa' bepaalde smaken niet kan waarderen. Sommige rassen moeten langer op het land staan en zijn dus duurder in productie, of ze zijn gevoeliger voor ongedierte of ziekten waardoor ze lastiger te produceren zijn. Het moet allemaal zo efficiënt en goedkoop mogelijk en dan krijg je confectiegroente en fruit.
Voor de producent en verkoper is dat prachtig want er zit een grotere marge op, het productieproces is simpeler en goedkoper en de afzetmarkt wordt groter want iedereen lust een groente die nauwelijks nog bitter is of geen uitgesproken smaak heeft.
En fabrikanten als Knorr en Honig spelen daar weer handig op in door allerlei sausjes te maken om die naar niks smakende groente lekker te maken.
Afgelopen eeuw zijn 99% van de appelrassen uitgeroeid.quote:Het voordeel is dat daardoor meer mensen meer verschillende soorten groente eten, het nadeel is dat die groente gewoon middelmatig is.
Er zijn bijvoorbeeld prachtige appelrassen die je tegenwoordig alleen nog maar kunt vinden bij verschrompelde oude boertjes in de moestuin omdat het niet kostenefficiënt is om die op grote schaal te produceren. Maar god wat zijn die lekker!
Maar dan ga je daarvoor met Monsanto samenwerkenquote:Op donderdag 25 juni 2009 11:09 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ah, hier komt weer je extensieve kennis van de landbouw om de hoek kijken.. Sorry hoor, maar verdeling wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om bepaalde eigenschappen van planten etc te versterken, bij dieren noemen we het fokken trouwens, waar wij Nederlanders met ons Fries Rundvee Stamboek trouwens wereldberoemd om zijn..
Ik zal vanavond in de supermarkt even kijken of dit klopt, maar met de online informatie hier en daar zie ik dat een fles reguliere coca cola 10,8 gram suiker per 100ml bevat, en een zakje knorr kaassaus (gemaakt volgens de aanwijzingen) 0,5g per 100ml bereid product. Eerste indicatie is dus dat je er een factor 20 naast zit...quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:33 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
met uiteraard kaassausjes waar meer suiker in zit dan een glas cola.
Het zijn beiden Amerikaanse bedrijven, dus dat lijkt me een niet geheel onlogische constructie? Waarom zou Dole een Frans instituut in de arm nemen (ik noem even een zijstraat) als ze dezelfde knowhow lokaal ook hebben?quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:45 schreef Neurot het volgende:
[..]
Maar dan ga je daarvoor met Monsanto samenwerken
Sinds smaakversterkers niet in het lichaam thuishoren mischien? En je eet om je lichaam tenslotte te voeden en niet om het te verzieken al weten mensen tegenwoordig bijna het verschil niet meer.quote:Op woensdag 24 juni 2009 20:16 schreef Idler het volgende:
Sinds wanneer is veredeling van groente zo'n slechte zaak?
Ga naar de natuurwinkel/bioshop dan.quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:00 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan wil ik graag het adres van de enige supermarkt in Nederland die nog ouderwetse spruitjes verkoopt.
Inderdaad, het is slechts een kwestie van tijd voordat 'Attack of the killer cauliflowers' werkelijkheid wordt.quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:39 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dit kan niet veel goeds betekenen.
quote:
Hij had het over supermarktspruitjes, niet over de natuurwinkel.quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:59 schreef gesprekje het volgende:
[..]
Ga naar de natuurwinkel/bioshop dan.
dat doet ons vlees wel, omdat het wettelijk verboden is om ander voer te voeren door het gelobbyquote:Op woensdag 24 juni 2009 21:21 schreef YuckFou het volgende:
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ik eet nooit meer soja als het ff kan....
Klopt. Bloemkool en Broccoli zijn beide Brassica Oleracea. Maar het neemt niet weg dat er natuurlijk in de loop der tijd heel veel groenten zijn gekweekt en veredeld, elk met een specifieke smaak, en dat daarvan tegenwoordig een relatief klein gedeelte in de supermarkt ligt. Er liggen wel veel tropische fruitsoorten, maar anderzijds wordt het aanbod groenten heel doorsnee. Overigens is het wel grappig als je b.v. in het buitenland bent, in Denemarken worden pastinaken (blijkbaar) nog heel veel gegeten, en daar zie je die juist overal in de supermarkt liggen, terwijl je die in Nederland met een lampje moet zoeken. Idem voor de rammenas, terwijl je daar in Duitsland (rettich) over struikelt.quote:Op donderdag 25 juni 2009 15:11 schreef Cairon het volgende:
Bloemkool en Broccoli bestaan bij de gratie van veredeling.
Net als tomaten en appels en peren.
Sommige mensen janken te veel.
Nee, het is geen janken, het is niet volledig van de details op de hoogte zijn en daarom de details zelf (negatief) invullen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 15:11 schreef Cairon het volgende:
Bloemkool en Broccoli bestaan bij de gratie van veredeling.
Net als tomaten en appels en peren.
Sommige mensen janken te veel.
Bierbostel mag bij mijn weten nog steeds, is prima spul om het dieet van rundvee mee te verreiken, en wordt nog eens lokaal geproduceerd ook.quote:Op donderdag 25 juni 2009 14:27 schreef Manke het volgende:
[..]
dat doet ons vlees wel, omdat het wettelijk verboden is om ander voer te voeren door het gelobby![]()
[ander voedsel mag wel, maar geen kwalitatief restafval]
En niet te vergeten een irrationele obsessie met het illusionaire idee dat 'natuurlijk' per definitie goed zou zijn en 'synthetisch' per definitie slecht.quote:Op donderdag 25 juni 2009 15:18 schreef vanhal het volgende:
[..]
Nee, het is geen janken, het is niet volledig van de details op de hoogte zijn en daarom de details zelf (negatief) invullen.
Niet te vergeten dat we bij het leven en op elke manier mogelijk door de grote overheid worden gemanipuleerd.quote:Op donderdag 25 juni 2009 15:25 schreef Monolith het volgende:
En niet te vergeten een irrationele obsessie met het illusionaire idee dat 'natuurlijk' per definitie goed zou zijn en 'synthetisch' per definitie slecht.
quote:Op donderdag 25 juni 2009 15:25 schreef Monolith het volgende:
[..]
En niet te vergeten een irrationele obsessie met het illusionaire idee dat 'natuurlijk' per definitie goed zou zijn en 'synthetisch' per definitie slecht.
zucht het was maar een voorbeeld.quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:48 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik zal vanavond in de supermarkt even kijken of dit klopt, maar met de online informatie hier en daar zie ik dat een fles reguliere coca cola 10,8 gram suiker per 100ml bevat, en een zakje knorr kaassaus (gemaakt volgens de aanwijzingen) 0,5g per 100ml bereid product. Eerste indicatie is dus dat je er een factor 20 naast zit...
Natuurwinkel is een supermarkt alleen dan monsanto- en unilever- en A-merkloosquote:Op donderdag 25 juni 2009 14:03 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
[..]
Hij had het over supermarktspruitjes, niet over de natuurwinkel.
Is genetische manipulatie niet wenselijk tot op zekere hoogte dan? Ik denk dat met de huidige populatiegroei van de wereldbevolking bepaalde gemakkelijke gewassen die tegen een stootje kunnen wel degelijk gewenst zijn.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:23 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Natuurwinkel is een supermarkt alleen dan monsanto- en unilever- en A-merkloos
het is een [blinking] MUST [/blinking] dat het verboden wordt.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:25 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Is genetische manipulatie niet wenselijk tot op zekere hoogte dan? Ik denk dat met de huidige populatiegroei van de wereldbevolking bepaalde gemakkelijke gewassen die tegen een stootje kunnen wel degelijk gewenst zijn.
Nogal makkelijk om de toekomst dat te ontnemen door het te verbieden als je het mij vraagt.
Ik heb die eerder gelinkte video's gezien. Die DVD over "Monsanto's World" of hoe het ook hete moge.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:29 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
het is een [blinking] MUST [/blinking] dat het verboden wordt.
Dan ken je Monsanto's verleden niet. Het is expres verzwakt en dan met rotzooi producten van hen verkocht om de groentes te verstevigen waardoor de vitamines verdwenen zijn.
Pesticides en Herbicides is volslagen krankjorum.
Verplaats het dan als dat beter de lading dekt.quote:
Dan heb je het volstrekt niet begrepen...quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:31 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Ik heb die eerder gelinkte video's gezien. Die DVD over "Monsanto's World" of hoe het ook hete moge.
Maar ik ben er niet op tegen nee, wellicht wel het bedrijf Monsanto, maar het principe genetische manipulatie zie ik als een uitkomst voor de toekomst.
Wel degelijk, maar ik mag toch wel van mening zijn dat het ook een goeie ontwikkeling kan zijn?quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:33 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dan heb je het volstrekt niet begrepen...
nee dat kan absoluut niet. Dit toelaten betekend einde biologisch voedsel.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:34 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Wel degelijk, maar ik mag toch wel van mening zijn dat het ook een goeie ontwikkeling kan zijn?
Het was een compleet fout voorbeeld, want je zat er niet even een paar procent naast, maar een factor 20. Je valt regelmatig de media aan dat ze alles hypen en mensen misleiden voor het grote geld, maar kijk eerst eens naar de balk in je eigen oog zou ik willen zegen.... Oh ja, Cerise bevat dan weer minder suiker dan cola...quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:21 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
zucht het was maar een voorbeeld.
Wat ik wilde zeggen is dat men zich nogal verkijkt op producten. Hero vruchtsap heeft bv meer suiker dan Cola en wordt weggezet als gezond.
Zoals ik al eerder zei, ik vind Monsanto niet het juiste voorbeeld. Wat hun deden/doen is ze zeer kwalijk te nemen en wat mij betreft mogen ze zo snel mogelijk 'out of business' gaan.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:36 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
nee dat kan absoluut niet. Dit toelaten betekend einde biologisch voedsel.
Waarom denk je dat Duitsland het verbied en dat Monsanto de Duitse staat aanklaagt.
Hier kan ik me ook wel in vinden. Alleen jammer dat die aanpassingen vaak ten koste gaan van de smaak.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:40 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Zoals ik al eerder zei, ik vind Monsanto niet het juiste voorbeeld. Wat hun deden/doen is ze zeer kwalijk te nemen en wat mij betreft mogen ze zo snel mogelijk 'out of business' gaan.
Maar het principe genetische manipulatie juich ik juist toe. Het kan ook gebruikt worden om gewassen resistenter te maken tegen droogtes of lange periodes met regen. Daarnaast in de toekomst wellicht om het juist gezonder te maken dan dat het al is. Dat we nu nog niet zo ver zijn wil niet zeggen dat we er maar compleet mee moeten stoppen wat mij betreft.
Anders hadden we na de eerste auto-crash meteen auto's kunnen verbieden omdat ze gevaarlijk voor de gezondheid waren.
Achja, het leuke van manipulatie is dat dat er ook nog wel bij kan worden toegevoegdquote:Op donderdag 25 juni 2009 16:44 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Hier kan ik me ook wel in vinden. Alleen jammer dat die aanpassingen vaak ten koste gaan van de smaak.
Omdat Monsato produkten op de markt brengt die volgens mij soms nogal dubieus zijnquote:Op donderdag 25 juni 2009 13:51 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Het zijn beiden Amerikaanse bedrijven, dus dat lijkt me een niet geheel onlogische constructie? Waarom zou Dole een Frans instituut in de arm nemen (ik noem even een zijstraat) als ze dezelfde knowhow lokaal ook hebben?
Het is een vrij dubieus bedrijf vanwege zaken als boeren afhankelijk maken door middel van 'terminator seeds' die maar één seizoen meegaan e.d.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:50 schreef Neurot het volgende:
[..]
Omdat Monsato produkten op de markt brengt die volgens mij soms nogal dubieus zijn
valse informatie verstrekt over hun produkten
en hun manier van zakendoen ook niet altijd even ethisch is
Aantoonbaar onjuiste claims op opschriften zijn dan over het algemeen ook niet toegestaan.quote:Op donderdag 25 juni 2009 17:19 schreef Neurot het volgende:
het aanpassen zodat de gewassen beter tegen je eigen verdelgings middel kunnen en dat middel dan weer verkopen met de valse opschriften biologisch afbreekbaar en bij gebruik volgens handleiding ongevaarlijk voor mens en dier is dat dan weer niet
daar kwamen ze in 2007 zelf ook achterquote:Op donderdag 25 juni 2009 17:36 schreef Monolith het volgende:
[..]
Aantoonbaar onjuiste claims op opschriften zijn dan over het algemeen ook niet toegestaan.
Nee het sluit natuurlijke/biologische groei wijze uit!! Daarom verbied Duitsland het. Het is naar mijn idee de grootste misdaad wat naar mens en natuur wordt aangedaan met deze walgelijke methodes!!quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:40 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Zoals ik al eerder zei, ik vind Monsanto niet het juiste voorbeeld. Wat hun deden/doen is ze zeer kwalijk te nemen en wat mij betreft mogen ze zo snel mogelijk 'out of business' gaan.
Maar het principe genetische manipulatie juich ik juist toe. Het kan ook gebruikt worden om gewassen resistenter te maken tegen droogtes of lange periodes met regen. Daarnaast in de toekomst wellicht om het juist gezonder te maken dan dat het al is. Dat we nu nog niet zo ver zijn wil niet zeggen dat we er maar compleet mee moeten stoppen wat mij betreft.
quote:Anders hadden we na de eerste auto-crash meteen auto's kunnen verbieden omdat ze gevaarlijk voor de gezondheid waren.
Ik heb al gezegd dat ik Monsanto een walgelijk bedrijf vind. Maar ik vind niet dat één bedrijf de reden moet zijn om een hele tak van industrie op te heffen of te verbieden. Wat Duitsland heeft gedaan vind ik dan ook overdreven. Ze konden beter de invloed van Monsanto aan banden leggen, in plaats van de hele industrie platleggen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 20:13 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Nee het sluit natuurlijke/biologische groei wijze uit!! Daarom verbied Duitsland het. Het is naar mijn idee de grootste misdaad wat naar mens en natuur wordt aangedaan! Met deze walgelijke methodes.
Kijk naar Mexicaanse boeren. Er zijn een handje vol die in zee zijn gegaan met Monsanto. GM-mais. Dat mais gaat stuifmeel de lucht in blazen... komt terecht op het gewas van een biologisch boer. Monsanto komt op visite en eist geld. Hun DNA-patented mais is verweven met de biologische mais? Of er gedokt gaat worden.
Dit GM voedsel is het slechtste wat er ons te wachten staat. We kunnen de natuur wel op doeken en miljoenen doneren aan Monsanto want alles is gepatenteerd door dat zieke bedrijf.
Ja straks ook jij met je moestuin moet dokken. Ook jou gewas is verpest met patented rotzooi.
[..]
ja maar die terminatorseeds tast gewas aan van boeren die die rotzooi niet wilt. Het is dus niet alleen een boer uitmelken het is gewoon een gewassoort verpesten.quote:Op donderdag 25 juni 2009 17:04 schreef Monolith het volgende:
[..]
Het is een vrij dubieus bedrijf vanwege zaken als boeren afhankelijk maken door middel van 'terminator seeds' die maar één seizoen meegaan e.d.
Dat gaat dus niet als stuifmeel van Monsanto-gewas de biologische gewas aantast. Er is dus straks geen normaal gewas meer over als we dat GM-gewas toelaten. Alle boeren zijn dan verplicht om te betalen aan Monsanto om dat het gewas de DNA-structuur heeft wat gepanteerd is door hen. Andere spelers op de markt kunnen het wel vergeten en zijn dus dan min of meer utigesloten. Dit is dus ontoelaatbare techniek.quote:Op donderdag 25 juni 2009 20:15 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Ik heb al gezegd dat ik Monsanto een walgelijk bedrijf vind. Maar ik vind niet dat één bedrijf de reden moet zijn om een hele tak van industrie op te heffen of te verbieden. Wat Duitsland heeft gedaan vind ik dan ook overdreven. Ze konden beter de invloed van Monsanto aan banden leggen, in plaats van de hele industrie platleggen.
Maargoed, ik zie wel toekomst in genetische manipulatie mits toegepast op een goede manier.
Vertel eens, wat zijn die implicaties?quote:Op donderdag 25 juni 2009 20:18 schreef Lambiekje het volgende:
Ik heb sterk het idee dat je geen benul hebt wat voor implicaties dit heeft!?
Ik heb nergens gezegd dat omdat Monsanto slecht is, genetische manipulatie ook slecht is. In een goeie toegepaste vorm vind ik het niet erg nee.quote:Op donderdag 25 juni 2009 20:18 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dat gaat dus niet als stuifmeel van Monsanto-gewas de biologische gewas aantast. Er is dus straks geen normaal gewas meer over als we dat GM-gewas toelaten. Alle boeren zijn dan verplicht om te betalen aan Monsanto om dat het gewas de DNA-structuur heeft wat gepanteerd is door hen. Andere spelers op de markt kunnen het wel vergeten en zijn dus dan min of meer utigesloten. Dit is dus ontoelaatbare techniek.
GM is een heel heel heel slecht plan.
Waarom denk je uberhaupt dat gewas van Monsanto beter is dan dat van de natuur, terwijl je al zelf zegt dat het bedrijf slecht is!?!
GM-voedsel kan met GEEN mogelijkheid goed zijn. Voor niemand niet behalve de bankreking Monsanto.
Ik heb sterk het idee dat je geen benul hebt wat voor implicaties dit heeft!?
Heel goed, met zo'n instelling kom je er wel. De juiste basis voor het kritische denken.quote:Op donderdag 25 juni 2009 20:18 schreef Lambiekje het volgende:
GM-voedsel kan met GEEN mogelijkheid goed zijn. Voor niemand niet behalve de bankreking Monsanto.
Ik ben het ten dele met je eens, de mogelijkheden van genetische manipulatie zijn ongekend en ik ben daar ook niet mordicus op tegen maarrrr wat bij mij het grootste probleem of vraagstuk is, is wat genetisch gemanipuleerd voedsel uiteindelijk in je lichaam doet, en dat kan je niet "even" testen, dat duurt jaren, en daar willen bedrijven als Monsanto liever niet aan omdat dat teveel geld kost.quote:Op donderdag 25 juni 2009 16:40 schreef Whiskey_Tango het volgende:
Maar het principe genetische manipulatie juich ik juist toe
Nee maar het punt is je zadelt de ganze wereld op met jouw patent rotzooi. Tenzij Monsanto wind kan voorkomen. Andere vormen van agricultuur bijvoorbeeld biologisch wordt schier onmogelijk gemaakt.quote:Op donderdag 25 juni 2009 21:18 schreef Monolith het volgende:
[..]
Heel goed, met zo'n instelling kom je er wel. De juiste basis voor het kritische denken.
Er is geen beginne zonder fouten.quote:Op donderdag 25 juni 2009 23:47 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Nee maar het punt is je zadelt de ganze wereld op met jouw patent rotzooi. Tenzij monsanto wind kan voorkomen.
Het is te bezopen voor woorden dat het toe wordt gelaten ondanks dat het foute verleden van dat kutbedrijf bekend is. Of politici zijn zo dom als het achter end van een varken óf het is een vooropgezet agendaplan.
quote:Op donderdag 25 juni 2009 23:51 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Er is geen beginne zonder fouten.
Je kan niet zomaar alle progressie stopzetten omdat er iets mankeert. Zoals ik al eerder zei, dan zou na de uitvinding van het wiel de wereld al zijn stopgezet omdat we er wel 's mee een heuvel af zouden kunnen rollen en verongelukken. Of ons branden aan het vuur, ook niet echt handig.
Risico's horen erbij, en kinderziektes ook. Wat Monsanto gedaan heeft is schandalig, maar ik heb er goede vertrouwen in dat andere nieuwe bedrijven wel ethisch te werk kunnen gaan, en het de goeie kant op kunnen sturen.
Zeg maar dag tegen je bak popcornquote:GMO Contamination in Mexico's Cradle of Corn
Researchers who conducted a study confirming the presence of transgenes in Mexico's traditional corn varieties worry about the possible loss of corn as a food.
No offense, maar ik hoor hier dus werkelijk NOOIT wat over, behalve bij posts in truth of andere conspiracy bronnen en "We're all going to die" persberichten van twijfelachtige bronnen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 23:55 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
[..]
Zeg maar dag tegen je bak popcorn
Makes you think, doesn't it? Of er word wereldwijd struisvogelpolitiek bedreven of het zal allemaal wel meevallen toch?quote:Op donderdag 25 juni 2009 23:58 schreef Whiskey_Tango het volgende:
No offense, maar ik hoor hier dus werkelijk NOOIT wat over.
In het geval van het voedsel is het geen ver-van-je-bed-show meer. Het is wel eventjes iets anders dan oorlog MO, financieel gelul banken. Dit gaat onze gezondheid kosten...quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:07 schreef YuckFou het volgende:
[..]
Makes you think, doesn't it? Of er word wereldwijd struisvogelpolitiek bedreven of het zal allemaal wel meevallen toch?
Nou, niet dus, ook hier is google your friend:
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=monsanto+corn+contamination&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=monsanto+soja+contamination&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=monsanto+rice+contamination&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
3 van de belangrijkste voedingsgewassen op de wereld, mais, soja en rijst, en alle drie hebben ze te lijden onder, te maken met of problemen met verontreiniging door gewassen van Monsanto, en het is eigenlijk een schande dat je dat niet paginagroot in de kranten leest, maar ja de bonnetjes van ons kabinet, de breuk tussen 2 BN'ers en meer Peppi&Kokki nieuws zijn belangrijker dan wat er werkelijk speelt in de wereld, dat is al jaren zo helaas
Omdat het niet interessant is blijkbaar. Makes you think as well doesn't it?quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:23 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Volgens mij is er een deal gesloten dat er geen echte negatieve berichtgeving over GM-food, Codex Alimentarius en dergelijke wordt behandeld in de MSM.
Het is toch van de gekken dat Vitamines en mineralen aan banden wordt gelegd een struik wortelen in je bezit hebben straks behandeld wordt als harddrugs. Die verdomde wet wordt over een halfjaar al ingevoerd. En is oorverdovend stil rond dit onderwerp. Waarom!!!
Ook niet als meisjes/jonge vrouwen als Sylvie Meis borstkanker hebben?! Waaarom denk je dat al op zo jonge leeftijd? Waarom is borstkanker gepanteerd? Makes you think as well doesn't it?quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:24 schreef Whiskey_Tango het volgende:
[..]
Omdat het niet interessant is blijkbaar. Makes you think as well doesn't it?
Kanker is gewoon een ongecontroleerde mutatie van cellen. Ik trek niet meteen de relatie tussen Sojabonen en kanker bij kinderen. Vind het nogal rigoureus om meteen conspiracies en coverups te zien in een ziek kind.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:28 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Ook niet als meisjes/jonge vrouwen als Sylvie Meis borstkanker hebben?! Waaarom denk je dat al op zo jonge leeftijd? Waarom is borstkanker gepanteerd? Makes you think as well doesn't it?
Mensen lezen sowieso geen kranten meer. Ze willen alleen nog "gratis" nieuws, en voor gedegen onderzoek, zoals nodig is om dit soort dingen aan te tonen, zien ze het nut niet om te betalen. Dat "komt vanzelf wel op internet" tenslotte. En als het niet op internet komt dan was het vast de moeite niet, want dan heeft niemand ervoor betaald.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:07 schreef YuckFou het volgende:
[..]
Makes you think, doesn't it? Of er word wereldwijd struisvogelpolitiek bedreven of het zal allemaal wel meevallen toch?
Nou, niet dus, ook hier is google your friend:
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=monsanto+corn+contamination&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=monsanto+soja+contamination&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=monsanto+rice+contamination&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
3 van de belangrijkste voedingsgewassen op de wereld, mais, soja en rijst, en alle drie hebben ze te lijden onder, te maken met of problemen met verontreiniging door gewassen van Monsanto, en het is eigenlijk een schande dat je dat niet paginagroot in de kranten leest, maar ja de bonnetjes van ons kabinet, de breuk tussen 2 BN'ers en meer Peppi&Kokki nieuws zijn belangrijker dan wat er werkelijk speelt in de wereld, dat is al jaren zo helaas
Nee, ik denk echt niet dat ze borstkanker heeft gekregen van soja. Alleen BNW-mensen denken dat.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:28 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Ook niet als meisjes/jonge vrouwen als Sylvie Meis borstkanker hebben?! Waaarom denk je dat al op zo jonge leeftijd? Waarom is borstkanker gepanteerd? Makes you think as well doesn't it?
Dus als we maar voldoende vitaminen binnenkrijgen dan gaat het wel weer weg?quote:Op vrijdag 26 juni 2009 05:01 schreef gesprekje het volgende:
Kanker is een natuurlijke reactie op ondervoedde cellen, ziek door vitamine en mineraal gebrek. 1+1=2.
Ah, daar ga je weer met je selectieve lezen. Er staat (in het originele artikel waar dat toch ietwat bevooroordeelde artikel op gebaseerd is) dat ze die genen aangetroffen hebben op een paar akkers, en nergens in dát artikel wordt er gesproken over de mogelijk negatieve effecten. Die popcorn zal er heus wel blijven hoor..quote:Op donderdag 25 juni 2009 23:55 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
[..]
Zeg maar dag tegen je bak popcorn
Gepanteerd?quote:Op vrijdag 26 juni 2009 00:28 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Ook niet als meisjes/jonge vrouwen als Sylvie Meis borstkanker hebben?! Waaarom denk je dat al op zo jonge leeftijd? Waarom is borstkanker gepanteerd? Makes you think as well doesn't it?
Hij doet het voorkomen dat een bedrijf de aandoening borstkanker heeft gepatenteerd, en dat is dus nog steeds compleet uit z'n verband gerukte kul, en waarschijnlijk gebaseerd op jouw verhaal. Volgens mij is een gemiddeld patent 20 jaar geldig? In die tijd kan een bedrijf zijn R&D kosten terugverdienen, voordat de moordende concurrentie losbarst.quote:Op vrijdag 26 juni 2009 09:28 schreef Iblis het volgende:
Nee, het klinkt wat raar zoals Lambiekje het zegt, maar het is wel ongeveer waar. Genen kunnen gepatenteerd worden, zo is er b.v. het BRCA1-gen, dat een rol bij borstkanker speelt, gepatenteerd door Myriad Genetics. Voor nog onbekende genen waarvan de functie ontdekt wordt (en de DNA-sequentie vastgelegd wordt), kun je een Gen patent krijgen. Dat betekent dat je in veel zaken, als je b.v. testen, medicijnen of gentechnieken wilt ontwikkelen m.b.t. dat gen, je licentiekosten moet betalen aan de patenthouder.
Het gevolg is nu bijvoorbeeld ook dat alleen Myriad Genetics in de VS mag testen of je drager bent van (een mutatie van) het BRCA1 gen. Dit bedrijf vraagt nu $3000 voor een test. Omdat ook onderzoek naar goedkopere vormen van tests niet mogelijk is, zonder daarvoor te betalen, en de test zelf niet gedupliceerd mag worden, heeft Myriad Genetics een heel krachtige monopoliepositie.
Veel mensen vinden dus ook dat deze patenten juist onderzoek hinderen in plaats van bevorderen. De ACLU heeft daarom ook een rechtszaak ingediend. In Europa is dit patent uiteindelijk (eind 2008) ook verleend, en daar kost de test op het moment ¤1500,–, maar dit zou vanwege licentiekosten dus oplopen. Er was al eerder een patent verleend, maar dat is ingetrokken omdat het een fout bevatte.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |