Als je spruitjes, zoals je die nu in de supermarkt aantreft, bitter vindt, dan heb je echt de smaakzin van een driejarige. Koop dan maar een zakje winegums om die samen met een zakje gele snoepbanaantjes (ook een soort van fruit natuurlijk) en een zak chips (= aardappelen) tot een heerlijk gevarieerde maaltijd te vormen.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:34 schreef Terecht het volgende:
Waarom zou je zulke bittere groenten gaan eten dat je bek er van kromtrekt? Wat is dat voor sadomasochisme om jezelf te martelen met voedsel?
eensch.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:28 schreef MinderMutsig het volgende:
Laat ze nou eens van die groente afblijven. Ze hebben er al genoeg aan verpest.![]()
Bloemkool smaakt tegenwoordig naar witte niks, witlof is niet bitter meer en spruitjes lijken alleen qua uiterlijk nog op spruitjes. En dan heb je natuurlijk ook nog die groen, geel en rode waterbommen die voor paprika door moeten gaan en tomaten zonder smaak.
Ik wil verdomme vreten wat ook nog ergens naar smaakt zonder dat er een honigsausje overheen moet.
Hihi, een flame. Kijk, supermaktspruitjes zijn niet smakeloos, die smaken gewoon bitter. Nu zeg ik niet dat alle groenten in de supermarkt smaak hebben, bloemkool of sperziebonen hebben m.i. nauwelijks smaak. Maar de wens voor veel bitterder spruitjes e.d. is volgens mij niets anders dan snobisme. 'Kijk mij eens groente op waarde kunnen schatten, daarom eet ik met kromgetrokken bek mijn spuitjes zoals men dat vroeger ook deed. Stelletje culinaire proleten.'quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:40 schreef Iblis het volgende:
[..]
Als je spruitjes, zoals je die nu in de supermarkt aantreft, bitter vindt, dan heb je echt de smaakzin van een driejarige. Koop dan maar een zakje winegums om die samen met een zakje gele snoepbanaantjes (ook een soort van fruit natuurlijk) en een zak chips (= aardappelen) tot een heerlijk gevarieerde maaltijd te vormen.
Omdat variatie in smaak lekker is. Omdat bitter weer op een heel andere manier registreert dan zoet, zuur of zout. Omdat je met producten die echt nog ergens naar smaken veel mooiere gerechten en combinaties kunt maken.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:34 schreef Terecht het volgende:
Waarom zou je zulke bittere groenten gaan eten dat je bek er van kromtrekt? Wat is dat voor sadomasochisme om jezelf te martelen met voedsel?
Dan wil ik graag het adres van de enige supermarkt in Nederland die nog ouderwetse spruitjes verkoopt.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:53 schreef Terecht het volgende:
[..]
Hihi, een flame. Kijk, supermaktspruitjes zijn niet smakeloos, die smaken gewoon bitter. Nu zeg ik niet dat alle groenten in de supermarkt smaak hebben, bloemkool of sperziebonen hebben m.i. nauwelijks smaak. Maar de wens voor veel bitterder spruitjes e.d. is volgens mij niets anders dan snobisme. 'Kijk mij eens groente op waarde kunnen schatten, daarom eet ik met kromgetrokken bek mijn spuitjes zoals men dat vroeger ook deed. Stelletje culinaire proleten.'
Goed verhaal. Maar de commercie wil ook haar centjes verdienen natuurlijk. Er zijn toch nog wel winkels (ik denk aan groentezaken) waar ze nog wel 'ambachtelijke' groentes verkopen? Van een supermarkt hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten. Voor een goed stuk vlees ga je ook naar de specialist, de slager.quote:Op donderdag 25 juni 2009 10:59 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Omdat variatie in smaak lekker is. Omdat bitter weer op een heel andere manier registreert dan zoet, zuur of zout. Omdat je met producten die echt nog ergens naar smaken veel mooiere gerechten en combinaties kunt maken.
Als je niet van witlof houdt moet je geen witlof eten en niet de groente zodanig aan gaan passen dat hij nergens meer naar smaakt of in ieder geval niet alle witlof aan gaan passen tot het smaakniveau van een willekeurige kleuter.
Om even een vergelijking te maken: ze hebben alle merkgroente uit de markt gehaald en vervangen door H&M groente. En daar kan je nog zo je best op doen om het op te leuken met accessoires maar het zal nooit een merkgroente worden en kwalitatief altijd minder zijn. Het is een slap aftreksel van iets wat ooit mooi en lekker was en aangepast tot een smakeloze eenheidsworst.
Witlof is een HEMA T-shirt en spruitjes zijn de bijpassende Scapino schoenen.
Ah, hier komt weer je extensieve kennis van de landbouw om de hoek kijken.. Sorry hoor, maar verdeling wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om bepaalde eigenschappen van planten etc te versterken, bij dieren noemen we het fokken trouwens, waar wij Nederlanders met ons Fries Rundvee Stamboek trouwens wereldberoemd om zijn..quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:39 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dit kan niet veel goeds betekenen. Groente bevatten al zo weinige vitamines en dit betekent nog minder voedingswaarde.
Monsanto is veruit het slechtste bedrijf op aarde. Dit lijkt mij een stap om Codex Alimentarius, ja dat eind dit jaar wordt ingevoerd, tot een succes te helpen.
Je moet er erg goed naar zoeken. Dat heeft overigens niet als enige reden dat 'de massa' bepaalde smaken niet kan waarderen. Sommige rassen moeten langer op het land staan en zijn dus duurder in productie, of ze zijn gevoeliger voor ongedierte of ziekten waardoor ze lastiger te produceren zijn. Het moet allemaal zo efficiënt en goedkoop mogelijk en dan krijg je confectiegroente en fruit.quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:02 schreef Terecht het volgende:
[..]
Goed verhaal. Maar de commercie wil ook haar centjes verdienen natuurlijk. Er zijn toch nog wel winkels (ik denk aan groentezaken) waar ze nog wel 'ambachtelijke' groentes verkopen? Van een supermarkt hoef je geen culinaire hoogstandjes te verwachten. Voor een goed stuk vlees ga je ook naar de specialist, de slager.
natuurwinkel?quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:00 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan wil ik graag het adres van de enige supermarkt in Nederland die nog ouderwetse spruitjes verkoopt.
met uiteraard kaassausjes waar meer suiker in zit dan een glas cola.quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:14 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Je moet er erg goed naar zoeken. Dat heeft overigens niet als enige reden dat 'de massa' bepaalde smaken niet kan waarderen. Sommige rassen moeten langer op het land staan en zijn dus duurder in productie, of ze zijn gevoeliger voor ongedierte of ziekten waardoor ze lastiger te produceren zijn. Het moet allemaal zo efficiënt en goedkoop mogelijk en dan krijg je confectiegroente en fruit.
Voor de producent en verkoper is dat prachtig want er zit een grotere marge op, het productieproces is simpeler en goedkoper en de afzetmarkt wordt groter want iedereen lust een groente die nauwelijks nog bitter is of geen uitgesproken smaak heeft.
En fabrikanten als Knorr en Honig spelen daar weer handig op in door allerlei sausjes te maken om die naar niks smakende groente lekker te maken.
Afgelopen eeuw zijn 99% van de appelrassen uitgeroeid.quote:Het voordeel is dat daardoor meer mensen meer verschillende soorten groente eten, het nadeel is dat die groente gewoon middelmatig is.
Er zijn bijvoorbeeld prachtige appelrassen die je tegenwoordig alleen nog maar kunt vinden bij verschrompelde oude boertjes in de moestuin omdat het niet kostenefficiënt is om die op grote schaal te produceren. Maar god wat zijn die lekker!
Maar dan ga je daarvoor met Monsanto samenwerkenquote:Op donderdag 25 juni 2009 11:09 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ah, hier komt weer je extensieve kennis van de landbouw om de hoek kijken.. Sorry hoor, maar verdeling wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om bepaalde eigenschappen van planten etc te versterken, bij dieren noemen we het fokken trouwens, waar wij Nederlanders met ons Fries Rundvee Stamboek trouwens wereldberoemd om zijn..
Ik zal vanavond in de supermarkt even kijken of dit klopt, maar met de online informatie hier en daar zie ik dat een fles reguliere coca cola 10,8 gram suiker per 100ml bevat, en een zakje knorr kaassaus (gemaakt volgens de aanwijzingen) 0,5g per 100ml bereid product. Eerste indicatie is dus dat je er een factor 20 naast zit...quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:33 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
met uiteraard kaassausjes waar meer suiker in zit dan een glas cola.
Het zijn beiden Amerikaanse bedrijven, dus dat lijkt me een niet geheel onlogische constructie? Waarom zou Dole een Frans instituut in de arm nemen (ik noem even een zijstraat) als ze dezelfde knowhow lokaal ook hebben?quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:45 schreef Neurot het volgende:
[..]
Maar dan ga je daarvoor met Monsanto samenwerken
Sinds smaakversterkers niet in het lichaam thuishoren mischien? En je eet om je lichaam tenslotte te voeden en niet om het te verzieken al weten mensen tegenwoordig bijna het verschil niet meer.quote:Op woensdag 24 juni 2009 20:16 schreef Idler het volgende:
Sinds wanneer is veredeling van groente zo'n slechte zaak?
Ga naar de natuurwinkel/bioshop dan.quote:Op donderdag 25 juni 2009 11:00 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan wil ik graag het adres van de enige supermarkt in Nederland die nog ouderwetse spruitjes verkoopt.
Inderdaad, het is slechts een kwestie van tijd voordat 'Attack of the killer cauliflowers' werkelijkheid wordt.quote:Op woensdag 24 juni 2009 19:39 schreef Lambiekje het volgende:
[..]
Dit kan niet veel goeds betekenen.
quote:
Hij had het over supermarktspruitjes, niet over de natuurwinkel.quote:Op donderdag 25 juni 2009 13:59 schreef gesprekje het volgende:
[..]
Ga naar de natuurwinkel/bioshop dan.
dat doet ons vlees wel, omdat het wettelijk verboden is om ander voer te voeren door het gelobbyquote:Op woensdag 24 juni 2009 21:21 schreef YuckFou het volgende:
[..]![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ik eet nooit meer soja als het ff kan....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |