Scheef wonen is zooooo asociaal.quote:Den Haag, 19 juni. Mensen met een hoger inkomen moeten voor dezelfde huurwoning van een corporatie meer gaan betalen dan huurders die minder verdienen. Dat zei minister Van der Laan (Wonen, PvdA) gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Hij vindt het „vreemd” dat mensen meer verdienen maar dat hun huurlasten niet veranderen.
Variabele huren hebben volgens Van der Laan nog twee voordelen. Woningcorporaties krijgen meer geld om „goede, nieuwe dingen” te doen. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor een langlopend conflict met Brussel. Eurocommissaris Kroes (Mededinging) schreef al in juli 2005 dat het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid niet voldoet aan de EU-regels. Corporaties ontvangen staatsteun maar verhuren ook aan midden- en hogere inkomens. Daardoor is sprake van oneerlijke concurrentie met commerciële verhuurders.
In het huidige systeem houden corporaties, om woningen betaalbaar te houden, de huren laag door een huurkorting te geven. Deze kortingen zijn gebonden aan de woningen en komen ook terecht bij mensen die het niet nodig hebben. De Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft daarom het experiment huur-op-maat opgezet. Daarbij wordt eerst een reële prijs voor de woning bepaald en vervolgens, afhankelijk van het inkomen, de huurkorting bepaald. Dertien corporaties doen mee aan het experiment. Het gaat vooralsnog om enkele honderden woningen. De huurtoeslag staat los van dit systeem.
Van der Laan wil „royaler gaan experimenteren”, zei hij gisteren. De Kamer ziet ook nadelen. De angst leeft dat midden- en hogere inkomens vertrekken uit goedkope maar slechtere wijken. „Ik ben blij dat er middeninkomens in wijken als Amsterdam-West en Kanaleneiland willen wonen. Die moet je niet wegjagen”, aldus Kamerlid Depla (PvdA). Ook vinden partijen dat corporaties geen inkomenspolitiek mogen bedrijven en zijn ze bang dat het experiment tot verkapte huurverhogingen leidt.
quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:43 schreef Spooky4u het volgende:
Het duurt niet lang of ze vertellen je nog hoeveel % je van je salaris aan eten uit mag MOET geven.
Exact mijn situatie.. ik kijk er naar uit af te studeren en te gaan werken en dan wil het gaan besteden aan reizen en leuke dingen doen en niet aan een groter huis met een extra washok.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:45 schreef _Qmars_ het volgende:
Jeder muß gleich sein...!
Totaal stompzinnig plan, ik bepaal zelf wel of ik scheef woon.... misschien vind ik een huis niet zo boeiend en wil ik meer reizen of een duurdere auto onder mijn kont. .
Het wordt hier een land waar je niet meer boven de afgebrande, zonder propedeuse geëindigde sociaalgeograaf/psychloog/historicus, en daarom maar beleidsambtenaar geworden brilhomo kunt uitsteken.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:43 schreef Spooky4u het volgende:
Het duurt niet lang of ze vertellen je nog hoeveel % je van je salaris aan eten uit mag geven.
Ook mijn situatie. Ik studeer in Augustus af, maar ik betaal nu in een gezellig huis 230 euro per maand. Als ..(ook echt als) ik een leuke baan heb, dan verdien ik veel, en kan ik sparen voor een aantal dingen. Zoals een vakantie naar Brazilie, maar ook een motor rijbewijs. Daarnaast wil ik sparen voor een eigen huis... dus het is toch niet gek? Ik kijk ook wel eens in Belgie en Duitsland op de huurmarkt, en als je ziet wat je bijvoorbeeld in Antwerpen en Keulen voor 400 euro kan huren. Dan loont het meer om net over de grens te gaan wonen, want er is iets goed mis met de woningmarkt hier.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:50 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Exact mijn situatie.. ik kijk er naar uit af te studeren en te gaan werken en dan wil het gaan besteden aan reizen en leuke dingen doen en niet aan een groter huis met een extra washok.
Als je af gaat studeren heb je meer geld maag komen ook meteen extra kosten om de hoek kijken (zorgtoeslag wordt minder) waarvan sommige rechtvaardig zijn (studieschuld terug betalen)
Maar als het zo door gaat tellen al die dingetjes wel op en kom je met een full-time baan netto niet veel beter uit. En je wilt na 4 jaar arme-student-schap toch ook wel wat anders !
En dat woningcorporaties vaak miljarden op de bank hebben staanquote:Op zaterdag 20 juni 2009 13:01 schreef DancingPhoebe het volgende:
En daarbij vind ik termen als "nieuwe goede dingen doen" ietwat discutabel wanneer je weet dat veel corporatiedirecteuren toch wel een straat of 4 kunnen huren van hun eigen salaris...
en wat ze aan woningblokken verkopen (laten verdwjnen) tegen een te laag bedragquote:Op zaterdag 20 juni 2009 13:01 schreef DancingPhoebe het volgende:
En daarbij vind ik termen als "nieuwe goede dingen doen" ietwat discutabel wanneer je weet dat veel corporatiedirecteuren toch wel een straat of 4 kunnen huren van hun eigen salaris...
De praktijk is dat die miljarden niet uitgeven kunnen worden om dat de overheid geen grond beschikbaar stelt.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 13:06 schreef Swetsenegger het volgende:
Geld om 'nieuwe goede dingen' te doenWaarom doen ze dat nu al niet met die miljarden reserves waar woningcorporaties op zitten.
Dus heeft het totaal geen nut om mensen met hogere inkomens meer te laten betalen voor dezelfde woning.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 13:13 schreef henkway het volgende:
[..]
De praktijk is dat die miljarden niet uitgeven kunnen worden om dat de overheid geen grond beschikbaar stelt.
Dus zit iedereen naar die miljarden te kijken, ondertussen elkaar zoveel mogelijk salaris toe te spelen en te proberen een blokje te verdwijnen door een matsverkoop aan een vriend.
Of een veel te dure aankoop van een kantoor van een andere vriend
Ik ga liever een keer per jaar extra op vakantie. Ieders prioriteiten liggen anders.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 13:15 schreef Verstreujem het volgende:
Nou en? Als je later genoeg verdient ga je toch niet een pauper-rijtjeshuis huren, maar koop je gewoon een fatsoenlijk huis. Nergens last van
Ik volg hem even niet. Dus omdat er HRA bestaat bepaald de overheid hoe ik mijn geld ga besteden?quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:11 schreef Weltschmerz het volgende:
De overheid bepaalt al jaren hoe je je geld moet besteden en dat je een groot deel daarvan aan wonen moet uitgeven. Dat stelsel heet de hypotheekrente-aftrek.
Ja dat dacht ik ook en waarom dan nog meer regels?quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:45 schreef Dlocks het volgende:
Huursubsidie is toch al afhankelijk van het inkomen
Ja, als ik mijn geld wil uitgeven aan een boot en het prima vind om in een bescheiden appartementje te wonen, dan komt de overheid mij financieel straffen en me via mijn portemonnee vertellen dat ik veel meer ruimte voor mezelf moet opeisen en mezelf moet vastketenen aan een bank.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:37 schreef sanger het volgende:
Ik volg hem even niet. Dus omdat er HRA bestaat bepaald de overheid hoe ik mijn geld ga besteden?
Hoe dan? Ook op een klein appartement krijg je HRA namelijk.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:47 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, als ik mijn geld wil uitgeven aan een boot en het prima vind om in een bescheiden appartementje te wonen, dan komt de overheid mij financieel straffen en me via mijn portemonnee vertellen dat ik veel meer ruimte voor mezelf moet opeisen en mezelf moet vastketenen aan een bank.
Niet als je het huurt (arbeidsmobiliteit anyone?) en als het een koopwoning is en het is niet duur, dan betaal relatief veel meer belasting dan iemand die wel veel ruimte in beslag wil nemen.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:52 schreef sanger het volgende:
Hoe dan? Ook op een klein appartement krijg je HRA namelijk.
Dat is waar, maar dan moet de overheid veel meer woningen laten bouwen, dus meer landbouwgrond ter beschikking stellen voor woningbouw aan particulieren, zowel koop als huurquote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:09 schreef capricia het volgende:
De huurprijzen moeten gewoon door de markt bepaald worden. Net Als de prijs van een koopwoning.
Als mensen niet meer dan pakweg 20% van hun inkomen aan wonen willen besteden moet dat hun eigen keuze zijn. Het is natuurlijk waanzin om goedkopere woningen te slopen om er (een kleiner aantal) dure voor in de plaats te zetten zodat men min of meer gedwongen wordt om duurder te wonen. We gaan toch ook geen worst doordraaien omdat we per se willen dat 2xmodaal biefstuk eet? En zeker niet als er algeheel een tekort aan vlees is.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:15 schreef ouderejongere het volgende:
Jarenlang zijn goedkope huurwoningen afgebroken, zogenaamd omdat ze in een slechte wijk stonden. In plaats daarvan zijn vrije sectorwoningen of woningen aan de top van de sociale sector gebouwd.
Als alleenstaande is een eigen woning niet te betalen en met deze onzekere arbeidsmarkt begin ik er ook niet aan.
* de huizenprijzen stijgen al 20 jaar 5 tot 10 x sneller dan de loonontwikkeling. De overheid moet in deze tijd de vrije markt zijn gang laten gaan zodat huizen weer betaalbaar worden voor starters.
* de vermogenscheck bij aanvraag van een uitkering moet worden afgeschaft. Een werkloze wíl helemaal geen tijd besteden aan het verkopen van zijn woning, maar aan het vinden van een nieuwe baan.
* er moeten veel meer betaalbare woningen komen, desnoods breek je dure woningen af die de komende jaren door vergrijzing en crisis leeg komen te staan.
Dat betekend dat er te weinig goedkope huizen worden gebouwt.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:52 schreef DancingPhoebe het volgende:
tuhvuhpeh.
Ik ben 1 van die mensen die veel te goedkoop wonen.
Ergens vind ik het wel logisch zo'n plan. Want ik (wij) kan veel meer uitgeven aan wonen dan ik nu doe. En iemand die het geld écht niet heeft en alleen mijn soort huisjes kan betalen, moet nu langer wachten dan noodzakelijk als al die mensen als ik gewoon door zouden stromen.
Dan moet je dat lekker doen.quote:Maar als ik door wil stromen wil ik omhoog doorstromen en niet naar een gelijkwaardige of mindere woning en daar dan meer voor gaan betalen. En dan blij moeten zijn omdat je dan wel een koophuis hebt...
En dan hele theorieen over waardeopbouw en bladiebla.
Mijn huur is nu minder dan wat menigeen aan pure rente betaal en daarnaast spaar ik wat anderen aan aflossing zouden kwijt zijn.
Dus ik vind het vooralsnog wel zo aantrekkelijk om gewoon lekker te blijven zitten!
waarom moet er bepaald worden hoeveel geld je aan wonen uit moet geven?quote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:45 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
Met een hoog inkomen kun je geen huurwoning krijgen met een lage huur. Probleem is dat het salaris van mensen omhoog gaat maar ze toch in een goedkope huurwoning blijven hangen.
In dat licht is het plan redelijk logisch. Blijf je toch zitten, ga je meer betalen en verhuis je vanzelf wel naar een duurdere (en betere) huurwoning. Zo komt de goedkope huurwoning weer vrij voor laag betaalden.
Bij huren ontvang je, als je aan de criteria voldoet, huursubsidiequote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:12 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Niet als je het huurt (arbeidsmobiliteit anyone?) en als het een koopwoning is en het is niet duur, dan betaal relatief veel meer belasting dan iemand die wel veel ruimte in beslag wil nemen.
Tja, waarom is er huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag, renteaftrek, etc. De overheid probeert gewoon één en ander te reguleren en meer dan eens pakt dat niet helemaal uit zoals gewenst. Vervolgens past men de regels aan, zo is ook met dit voorstel het geval.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
waarom moet er bepaald worden hoeveel geld je aan wonen uit moet geven?
Als er te weinig huizen met lage huur is, moeten daar meer van worden gebouwt.
De overheid heeft een monopoly op de huizenmarkt, en is verantwoordelijk voor het tekort aan huizen voor een lage prijs, niet de mensen die er in wonen.
Maar dan ga je er al vanuit dat iedereen zou willen kopen. Maar dat komt vooral door die HRA. Als je mobiel wil blijven in je carriere in plaats van te blijven zitten waar je zit, niet het wegennet wil belasten met onnodig woonwerkverkeer, niet meer ruimte in beslag wil nemen dan je wilt en je niet diep in de schulden wilt steken zodat je de rest van je leven geen enkel risico meer kan nemen, dan wordt dat beloond met veel belasting betalen.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:13 schreef LXIV het volgende:
Het probleem is dat iemand met een modaal inkomen (35.000 euro oid) in veel delen van het land helemaal niet in aanmerking komt om te kopen. Voor dat geld krijg je maximaal 205K aan hypotheek, dus kun je een woning kopen van 180K. Dat is praktisch niks.
Nee, je kunt gewoon dat gaan kopen wat jezelf wenst.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:22 schreef kawotski het volgende:
niet dus, ik wil klein wonen, heb helemaal geen tijd voor een groter huis.. moet ik dan weer 8 jaar op de wachtlijst?
ja, ik zit nog in mn proeftijd, hoe flexibel zijn we dan he.. ff snel kopen, nieuwe baan 100 km verderop, vervolgens rekeningrijden, toch maar verhuizen, boel weer verkopen, dik verlies, overdrachtsbelasting.. om dan de overige haken en ogen maar niet te noemen..quote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:26 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
[..]
Nee, je kunt gewoon dat gaan kopen wat jezelf wenst.
quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:44 schreef luciferist het volgende:
tof plan! dan huur ik wel een riante villa met een uitkering
Preciesquote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:54 schreef ouderejongere het volgende:
Ik heb al vaker overwogen om een dag minder te werken, misschien moet ik dat nu maar eens gaan doen. Het werk loopt nu al terug en het ergste moet nog komen.
Desnoods werk ik nog maar 3 dagen, als ik maar onder 18k per jaar kom.
Ja, dat is wel een ramp, die overdrachtsbelasting. Dat haalt die flexibiliteit er wel flink uit.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:58 schreef kawotski het volgende:
[..]
ja, ik zit nog in mn proeftijd, hoe flexibel zijn we dan he.. ff snel kopen, nieuwe baan 100 km verderop, vervolgens rekeningrijden, toch maar verhuizen, boel weer verkopen, dik verlies, overdrachtsbelasting.. om dan de overige haken en ogen maar niet te noemen..
Omdat we ons niet verder voor politiek intresseren als af en toe eens gaan stemmen (met tegenzin, als we al gaan) en verder alleen maar schelden.quote:Op zondag 21 juni 2009 10:45 schreef Bankfurt het volgende:
ex-Minister Vogelaar is knettergek, maar is gelukkig afgetreden.
Minister van der Laan is compleet geschift.
Waarom krijgen we toch altijd van die nietsnutten en flapdrollen in de regering ? Waar hebben we dit in God's naam als welwillende Nederlanders toch aan verdiend ?
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, aangezien geen enkele commerciele verhuurder zijn best doet om kwa huurpreis ook maar enigzins in de buurt te komen bij corporatie huurprijzen. Ze mikken simpelweg op een andere doelgroep.quote:Eurocommissaris Kroes (Mededinging) schreef al in juli 2005 dat het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid niet voldoet aan de EU-regels. Corporaties ontvangen staatsteun maar verhuren ook aan midden- en hogere inkomens. Daardoor is sprake van oneerlijke concurrentie met commerciële verhuurders.
Stupiditeit vind je echter niet alleen in de kamer.quote:Op zondag 21 juni 2009 11:01 schreef ouderejongere het volgende:
Er is één voordeel: de komende Tweede Kamerverkiezingen vallen gelijk met de piek van werkloosheid. Ik voorspel een aardverschuiving naar links.
En commerciele verhuurders zijn ook leuke jongens daar stelt men zulke belachelijke inkomenseisen dat je met 1* modaal vaak niet eens voor een woning van hun in aanmerking komt.quote:Op zondag 21 juni 2009 11:02 schreef Frezer het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk niet helemaal waar, aangezien geen enkele commerciele verhuurder zijn best doet om kwa huurpreis ook maar enigzins in de buurt te komen bij corporatie huurprijzen. Ze mikken simpelweg op een andere doelgroep.
Wat hebben we de laatse jaren toch steeds bijna als een mantra gehoord: dat er dure huizen gebouwd moeten worden omdat daardoor de doorstroming wel op gang zou gaan komen. Dat zijn in mijn optiek gewoon de projectontwikkelars geweest die een heel geode lobby hebben bij onze rechtse politici want op dure woningen zit veel meer marge voor hun.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Als er te weinig huizen met lage huur is, moeten daar meer van worden gebouwt.
Ik voorspel een aardverschuiving naar rechts, of dat goed is weet ik niet.quote:Op zondag 21 juni 2009 11:01 schreef ouderejongere het volgende:
Er is één voordeel: de komende Tweede Kamerverkiezingen vallen gelijk met de piek van werkloosheid. Ik voorspel een aardverschuiving naar links.
En het laten van de woningwetwoningen aan de corporaties is gewoon weggeven van publiek vermogen van 300 miljard euro, dat moet op de balans van de staat .quote:In 2008 onderhield Nederland met 36 landen Nederland een structurele, bilaterale ontwikkelingsrelatie. De ontwikkelingshulp en dus ook het geld loopt in die landen via de overheid van het ontwikkelingsland. Die landen noemt de regering partnerlanden. Het gaat om de navolgende landen: Afghanistan, Albanië, Armenië, Bangladesh, Benin, Bolivia, Bosnië-Herzegovina, Burkina Faso, Burundi, Colombia, Democratische Republiek Congo, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Georgië, Ghana, Guatemala, Indonesië, Jemen, Kaapverdië, Kenia, Kosovo, Macedonië, Mali, Moldavië, Mongolië, Mozambique, Nicaragua, Pakistan, Palestijnse gebieden, Rwanda, Senegal, Sri Lanka, Soedan, Suriname, Tanzania, Oeganda, Vietnam, Zambia en Zuid-Afrika.
Tuurlijk, eerst bouw je de stadsparken vol met dure appartementen, en vervolgens dwing je mensen daar te gaan wonen door hun goedkope huis duurder te maken omdat ze niet de helft van hun netto inkomen aan wonen uitgeven.quote:Op zondag 21 juni 2009 11:22 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat hebben we de laatse jaren toch steeds bijna als een mantra gehoord: dat er dure huizen gebouwd moeten worden omdat daardoor de doorstroming wel op gang zou gaan komen. Dat zijn in mijn optiek gewoon de projectontwikkelars geweest die een heel geode lobby hebben bij onze rechtse politici want op dure woningen zit veel meer marge voor hun.
De overheid moet de grond beschikbaar stellen, helaas is dat zoquote:Op zondag 21 juni 2009 12:00 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
Waarom vinden "we" het allemaal naar zo normaal dat "de overheid" maar eens snel huizen moet bouwen voor ons en dat wij vervolgens wel uitmaken of in een goedkope huurwoning blijven zitten?
Je zou ook gewoon je eigen zaken kunnen regelen!
ja de overheid stelt kavels beschikbaar aan iedereen die wil bouwenquote:Op zondag 21 juni 2009 12:03 schreef Ada. het volgende:
Meer toezicht is wel gewenst.
Jawel, maar je bent vrij om er met elkaar iets aan te doen. Het gaat mij een beetje om het gemak waarmee het geroepen wordt "Ze eisen dit, ze doen dat en ik wil zus". Ik zou zeggen, koop gewoon wat en dop je eigen boontjes.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:02 schreef henkway het volgende:
[..]
De overheid moet de grond beschikbaar stellen, helaas is dat zo
Het probleem is dat jongeren niets kunnen kopen omdat ze vaak tijdelijke contracten hebben en veel schulden, die zouden wel kunnen hurenquote:Op zondag 21 juni 2009 12:05 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
[..]
Jawel, maar je bent vrij om er met elkaar iets aan te doen. Het gaat mij een beetje om het gemak waarmee het geroepen wordt "Ze eisen dit, ze doen dat en ik wil zus". Ik zou zeggen, koop gewoon wat en dop je eigen boontjes.
Corporaties krijgen al een tijd (sinds de zogenaamde 'brutering') geen subsidie meer. Ze moeten hun eigen broek ophouden.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:09 schreef Frezer het volgende:
Naja, de subsidies richting woning corporaties kunnen natuurlijk ook direct richting de huurder gaan in de vorm van een verhoging van de huursubsidie. Dan ben je in elk geval het 2 potjes systeem kwijt.
Het zou beter zijn als het hele huurinningsysteem naar de overheid gaat en de corporaties het onderhoud doen dan kunne ze ook marktconform werkenquote:Op zondag 21 juni 2009 12:09 schreef Frezer het volgende:
Naja, de subsidies richting woning corporaties kunnen natuurlijk ook direct richting de huurder gaan in de vorm van een verhoging van de huursubsidie. Dan ben je in elk geval het 2 potjes systeem kwijt.
Kort door de bocht naar mijn smaak. Mensen moeten zelf kunnen bepalen waar ze willen wonen en de daarbij horende woonlasten. Wil je maar een klein gedeelte van je inkomen besteden aan wonen dan is dat het goed recht van de persoon in kwestie.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 16:45 schreef Neemmijnietserieus het volgende:
Met een hoog inkomen kun je geen huurwoning krijgen met een lage huur. Probleem is dat het salaris van mensen omhoog gaat maar ze toch in een goedkope huurwoning blijven hangen.
In dat licht is het plan redelijk logisch. Blijf je toch zitten, ga je meer betalen en verhuis je vanzelf wel naar een duurdere (en betere) huurwoning. Zo komt de goedkope huurwoning weer vrij voor laag betaalden.
Yup, maar huren kunnen ze momenteel ook moeilijk, omdat de scheefwoners alle goedkope woningen bezet houden.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:09 schreef henkway het volgende:
[..]
Het probleem is dat jongeren niets kunnen kopen omdat ze vaak tijdelijke contracten hebben en veel schulden, die zouden wel kunnen huren
Nee men moet voor een huurwoning acht jaar ingeschreven staan hier, duur of niet duur maakt niet uitquote:Op zondag 21 juni 2009 12:13 schreef k_man het volgende:
[..]
Yup, maar huren kunnen ze momenteel ook moeilijk, omdat de scheefwoners alle goedkope woningen bezet houden.
Natuurlijk kun je zelf kiezen waar je woont. Of je een flatje huurt of dat je een villa huurt. Het is echter wel merkwaardig dat mensen met hoge inkomens gesubsidieerd in een goedkope woning zitten.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:13 schreef tisauch het volgende:
Kort door de bocht naar mijn smaak. Mensen moeten zelf kunnen bepalen waar ze willen wonen en de daarbij horende woonlasten. Wil je maar een klein gedeelte van je inkomen besteden aan wonen dan is dat het goed recht van de persoon in kwestie.
Dat er te weinig (al of niet goedkope) woningen zijn is een gevolg van een beleid wat sinds timboektoe niet werkt.
Inderdaad er moet beleid komen dat het hele ministerie van VROM marktgericht gaat denken, dus landbouwgrond om toveren naar bouwgrond dat zal ook vele miljarden opleverenquote:Op zondag 21 juni 2009 12:13 schreef tisauch het volgende:
[..]
Kort door de bocht naar mijn smaak. Mensen moeten zelf kunnen bepalen waar ze willen wonen en de daarbij horende woonlasten. Wil je maar een klein gedeelte van je inkomen besteden aan wonen dan is dat het goed recht van de persoon in kwestie.
Dat er te weinig (al of niet goedkope) woningen zijn is een gevolg van een beleid wat sinds timboektoe niet werkt.
niet alleen jongeren, als alleenstaande zul je al minimaal modaal moeten verdienen om voor een huis van 140.000 euro in aanmerking te komen. In Spanje kan je die direct overal krijgen, Nederland niet (behalve daar waar geen werk is of de wijk PRACHTig is).quote:Op zondag 21 juni 2009 12:09 schreef henkway het volgende:
[..]
Het probleem is dat jongeren niets kunnen kopen omdat ze vaak tijdelijke contracten hebben en veel schulden, die zouden wel kunnen huren
Ja, en dan word je in een situatie gedwongen waar je wel 600 euro huur per maand mag aftikken maar bij de bank geen hypotheek kan krijgen voor diezelfde 600 euro kan krijgen. Dus kan je de rest van leven elke maand die 600 euro in het salaris van de corporatiedirecteur stortenquote:Op zondag 21 juni 2009 12:16 schreef k_man het volgende:
[..]
Natuurlijk kun je zelf kiezen waar je woont. Of je een flatje huurt of dat je een villa huurt. Het is echter wel merkwaardig dat mensen met hoge inkomens gesubsidieerd in een goedkope woning zitten.
Het gaat er niet om dat mensen niet goedkoop zouden mogen wonen. Het gaat erom dat mensen met hoge inkomens profiteren van subsidies die voor lage inkomens bedoeld zijn.
Omdat in Nederland de woningen veel te duur zijn , in Duitsland koop je voor 140.000 euro een mooi vrijstaand huisquote:Op zondag 21 juni 2009 12:17 schreef kawotski het volgende:
[..]
niet alleen jongeren, als alleenstaande zul je al minimaal modaal moeten verdienen om voor een huis van 140.000 euro in aanmerking te komen. In Spanje kan je die direct overal krijgen, Nederland niet (behalve daar waar geen werk is of de wijk PRACHTig is).
Voor een huurwoning van een corporatie ja. En hoe komt dat? Omdat niemand ooit uit zo'n woning vertrekt, aangezien de huurprijs zo laag is. Je moet niet kijken naar duur of niet duur in absolute zin, maar in relatieve zin. De 'dure' corporatiewoningen zijn over het algemeen nog altijd veel goedkoper dan een gelijkwaardige woning van een commercieel bedrijf.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:15 schreef henkway het volgende:
[..]
Nee men moet voor een huurwoning acht jaar ingeschreven staan hier, duur of niet duur maakt niet uit
Ja, want het is een universeel recht van de mens om een eigen huis te kunnen kopen.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:18 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Ja, en dan word je in een situatie gedwongen waar je wel 600 euro huur per maand mag aftikken maar bij de bank geen hypotheek kan krijgen voor diezelfde 600 euro kan krijgen. Dus kan je de rest van leven elke maand die 600 euro in het salaris van de corporatiedirecteur storten
Maar hoe dan ook die huren naar inkomen, dat kan en mag helemaal nietquote:Op zondag 21 juni 2009 12:19 schreef k_man het volgende:
[..]
Voor een huurwoning van een corporatie ja. En hoe komt dat? Omdat niemand ooit uit zo'n woning vertrekt, aangezien de huurprijs zo laag is. Je moet niet kijken naar duur of niet duur in absolute zin, maar in relatieve zin. De 'dure' corporatiewoningen zijn over het algemeen nog altijd veel goedkoper dan een gelijkwaardige woning van een commercieel bedrijf.
Nou, zoals ik al eerder zei heeft het scheefwonen negatieve gevolgen voor de hele woningmarkt en is er dus wel een probleem.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:20 schreef ShadyLane het volgende:
Ik dacht dat het probleem met scheefwonen was dat iemand met een hoog inkomen onterecht in een gesubsidieerde woning woont. Maar ik lees hierboven dat de corporaties geen subsidie meer krijgen. Dan is er toch geen probleem meer? Dan is het met scheefwonen toch net zo als met kleding, eten en autorijden, dat mensen gewoon zelf mogen kiezen hoeveel geld ze daaraan uitgeven?
Niet dat ik weet, maar mensen 'vast' zetten in een huurwoning door ze het sparen moeilijker te maken omdat ze 'teveel verdienen om goedkoop te huren maar te weinig om te kopen' is gewoon van de zotte....quote:Op zondag 21 juni 2009 12:23 schreef k_man het volgende:
[..]
Ja, want het is een universeel recht van de mens om een eigen huis te kunnen kopen.
Nee hoor. Dat is maar net hoe je het regelt. Je kunt het bijv. zo doen dat de subsidie met bedrag x afneemt, naarmate je inkomen met bedrag 2x stijgt. Een progressief systeem dus, net zoals ons belastingstelsel.quote:Op zondag 21 juni 2009 12:23 schreef henkway het volgende:
Maar hoe dan ook die huren naar inkomen, dat kan en mag helemaal niet
dan zou mensen stimuleren om minder te verdienen en dat is een beetje communistisch
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |