Wie weet. We leven in een periode van loonmatiging en dat mensen meer de hand op de knip houden. Dan lijkt het mij persoonlijk vreemd als men te duur hun drankjes e.d. gaat betalen. Helemaal als je leest dat de gehele horeca weer eens hun prijzen heeft verhoogd.quote:Op donderdag 28 mei 2009 11:45 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Nee, het heeft natuurlijk alles te maken met de crisis
Kroegen zijn vertier voor het gepeupel en voor die groep vallen de gevolgen van de crisis nog wel mee.quote:Op donderdag 28 mei 2009 11:52 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Wie weet. We leven in een periode van loonmatiging en dat mensen meer de hand op de knip houden. Dan lijkt het mij persoonlijk vreemd als men te duur hun drankjes e.d. gaat betalen. Helemaal als je leest dat de gehele horeca weer eens hun prijzen heeft verhoogd.
Iemand die op de beurs alles is kwijt geraakt gaat echt niet ine en cafe zijn verdriet verzuipen, heeft ie het geld niet eens voor. Voor 2 aangelengde borrels in een kroeg heb je een hele fles puur... you do the math
mwoah, ik hoor om me heen mensen die met arbeidstijdverkorting thuis zitten en ook op het journaal zijn berichten dat de werkloosheid stijgt en schoolverlaters lastig aan een baan komenquote:Op donderdag 28 mei 2009 11:55 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Kroegen zijn vertier voor het gepeupel en voor die groep vallen de gevolgen van de crisis nog wel mee.
quote:Onderzoek rookvrije horeca blijft liggen
Het literatuuronderzoek naar de (on)mogelijkheden van luchtzuiveringsapparatuur als alternatief voor een rookruimte in de horeca heeft volstrekt geen prioriteit bij het RIVM. Opmerkelijk, omdat minister Klink herhaaldelijk zegt dat hij de onduidelijkheden rond de rookwetgeving "betreurt" en zo snel mogelijk wil wegnemen.
Het RIVM helpt Klink bij de beantwoording van de kamervragen van twee maanden geleden over mogelijke alternatieven voor rookvrije horeca. De organisatie doet dat door middel van een literatuuronderzoek.
Op 27 april kreeg het instituut al meer tijd voor het literatuuronderzoek om alle aanvullende vragen mee te nemen. "Ik wil het RIVM de tijd geven om daar zorgvuldig naar te kijken en pas na het oordeel van het instituut mijn mening hierover vormen", aldus de minister.
Op dat oordeel kunnen we nog wel even wachten, blijkt uit navraag door HierMagHetWel. "Onderzoek naar de Mexicaanse griep heeft op dit moment een hogere prioriteit dan dit onderzoekje over rookvrije horeca", aldus RIVM-woordvoerder Harold Wiegel.
Ondertussen wachten de kamervragen van 10 maart 2009 en aanvullende vragen uit het VAO over het rookverbod op 2 april 2009 nog steeds op antwoord. Wanneer het RIVM met de onderzoeksresultaten op de proppen komt, is niet bekend.
Het is een complot!quote:
Niet meer of minder zwart-wit dan het anti-rokers argument dat "de meerderheid die niet rookt nu massaal naar de kroeg gaat". Dit argument blijkt dus complete kul te zijn. Die niet-rokers gaan nog steeds niet en er zijn een hoop rokers als klant afgevallen.quote:Op donderdag 28 mei 2009 11:38 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
ah dus niet rokers gaan niet uit en rokers gaan wel uit.
Mooi zo'n overzichtelijke zwart-wit wereld
De koopkracht is op zich gestegen geloof ik, en mensen schijnen vooral grote uitgaven uit te stellen. Dat jij persoonlijk de drankjes in de horeca te duur vindt leek me al waarschijnlijk. Heel veel antirokers vinden drinken in een kroeg te duur.quote:Op donderdag 28 mei 2009 11:52 schreef MikeyMo het volgende:
Wie weet. We leven in een periode van loonmatiging en dat mensen meer de hand op de knip houden. Dan lijkt het mij persoonlijk vreemd als men te duur hun drankjes e.d. gaat betalen.
quote:Partij voor de Vrijheid (PVV)
Slechte tijden voor horeca - Kamervragen
donderdag 28 mei 2009
Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van VWS over het bericht dat de omzet in de horeca met 6% is gedaald.
1.)
Bent U bekend met het bericht "Slechte tijden voor horeca"?(*)
2.)
Welk verband bestaat er tussen het rookverbod en de daling van het omzetvolume van cafés in het eerste kwartaal met 13 %? Als u nog steeds dat verband niet precies weet hoe onverantwoordelijk is de snelle invoering van het rookverbod dan geweest in de richting van horecaondernemers die hun inkomen zien verdampen?
3.)
Hoeveel horecabedrijven verkeren er op dit moment aan de rand van een faillissement?
(*)
Nu.nl, "Slechte tijden voor horeca ", 28 mei 2009 CBS, "Omzet horeca 6 % lager", 28 mei 2009
Antwoorden op kamervragen kunt u vinden op de site overheid.nl
wat tegenstrijdig met wat er allemaal beweerd wordtquote:Malaise gaat voorbij aan creatieve kroegbaas
Horecaondernemer Jeroen Hatenboer (50) van Mediacafé Mac Berlijn in Enschede (omzet ¤ 300.000 per jaar) noteert, in tegenstelling tot de rest van de horeca (-9%), wél zwarte cijfers.
Click here to find out more!
Hoe gaat het met uw zaak?
'Eigenlijk heb ik nog niet zoveel last van de crisis. We zijn in eind februari 2008 begonnen met dit café en we groeien nog steeds in omzet. Ik ben tevreden, hoewel de omzet zonder crisis misschien 9% extra had kunnen stijgen.'
U was het eerste rookvrije café in Enschede. Waarmee onderscheidt u zich na het rookverbod?
'We organiseren een scala aan activiteiten, van exposities tot workshops van het conservatorium. Daarnaast heb ik flink geïnvesteerd in faciliteiten zoals geluid- en lichtinstallaties. Zo kunnen ondernemers hier nu bedrijfspresentaties houden. Ook met het organiseren van poltieke debatten krijg ik bezoekers die weliswaar niet veel consumeren, maar later wel op andere avonden terug te vinden zijn.'
Doen andere horecaondernemers iets verkeerd?
'Dat denk ik niet, al merk ik wel dat je als kroegbaas steeds meer moet doen om publiek naar je zaak te lokken. Ook valt het met de prijzen in de horeca in Nederland mee. In het buitenland, daar schrik je pas.'
op het ademen gooien de rokers al een belasting opquote:Op donderdag 28 mei 2009 15:22 schreef Boris_Karloff het volgende:
Je moet er gewoon niet teveel bij stil staan hoeveel je uit geeft in de kroeg. Zo'n beetje alles kost tegenwoordig geld. Binnen enkele jaren kunnen we vast een zonneschijn tax en een adem tax tegemoet zien, dat zijn eigenlijk de enige zaken die nog gratis zijn.
Ooit gehoord van de uitdrukking 'Een zwaluw maakt nog geen zomer'?quote:Op donderdag 28 mei 2009 15:23 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
wat tegenstrijdig met wat er allemaal beweerd wordt
ja of hij snapt wel hoe je moet ondernemen itt al die andere zeikerds die niets beters te doen hebben dan te klagenquote:Op donderdag 28 mei 2009 15:25 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Ooit gehoord van de uitdrukking 'Een zwaluw maakt nog geen zomer'?
Kroegbaas. Hij heeft wat lunch, maar verder is het gewoon een debatplekje en linkse elite cultuur ellende. Hij krijgt vast een zwik subsidie.quote:Op donderdag 28 mei 2009 15:23 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
wat tegenstrijdig met wat er allemaal beweerd wordt
Gemeenten hebben een subsidie-potje voor kunst. Organisatoren kunnen een verzoek indienen voor een gemeentelijke bijdrage. Daar komt geen oneerlijke concurrentie bij kijken, maar het is gewoon een slimme zet van de ondernemer.quote:Op donderdag 28 mei 2009 15:54 schreef MikeyMo het volgende:
heb je daar een bron voor want dat zou natuurlijk oneerlijke concurrentie zijn
Zijn we het eindelijk weer eens eensquote:Op donderdag 28 mei 2009 16:02 schreef KoosVogels het volgende:
maar het is gewoon een slimme zet van de ondernemer.
Ja, maar logischerwijs kunnen niet alle kroegen zich hiervoor aanmelden. Bovendien denk ik niet dat Koos uit de schilderwijk zit te wachten op dergelijke rompslomp in zn buurtkroegie.quote:Op donderdag 28 mei 2009 16:14 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Zijn we het eindelijk weer eens eens
Het onderzoek is gedaan door mensen van de Departments of Epidemiology and Disease Control op de Yonsel Universiteit in Seoul. Het artikel is gepubliceerd in 'International Journal of Epidemiology', een peer reviewed blad uit Londen.quote:Op donderdag 28 mei 2009 11:32 schreef RvLaak het volgende:
[..]
A, excuus. Had ik dus overheen gelezen.
[..]
Ik wil juist dat de conclusie niet zo definitief is. Mocht iemand tot de conclusie komen dat de kanker zal krijgen van (mee-)roken, is die conclusie mijns inziens per definitie fout en de persoon in kwestie gediskwalificeerd als wetenschapper.
Aangezien ik geen zin heb om 47 topics door te spitten voor jouw posts, heb je daar linkjes van?
O, en wie was de opdrachtgever voor het onderzoek in Korea? Is namelijk niet onbelangrijk, aangezien de opdrachtgever heel vaak de uitslag dicteert.
Letterlijk alle onderzoeken die ik tot nu toe gehoord heb, met uitzondering van deze, hebben als opdrachtgever de overheid of een anti-rook clubje gehad. Het moge bekend zijn dat de overheid (doet alsof) wil dat we met z'n allen stoppen met roken. De anti-rook clubjes neem ik per definitie niet serieus als opdrachtgever.quote:Op donderdag 28 mei 2009 17:46 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
Het onderzoek is gedaan door mensen van de Departments of Epidemiology and Disease Control op de Yonsel Universiteit in Seoul. Het artikel is gepubliceerd in 'International Journal of Epidemiology', een peer reviewed blad uit Londen.
Ik ben voor zover ik weet nooit in deze topic gekomen met artikelen met een dubieuze bron, maar altijd onderzoeken in internationaal bekende bladen die gereviewed zijn.
Ik ken vrijwel geen roker die niet minstens 1 stoppoging heeft ondernomen eigenlijkquote:Op vrijdag 29 mei 2009 08:50 schreef RvLaak het volgende:
Het moge bekend zijn dat de overheid (doet alsof) wil dat we met z'n allen stoppen met roken.
Er zijn echter ook genoeg niet-rokers die beginpogingen ondernemen.quote:Op vrijdag 29 mei 2009 08:54 schreef MikeyMo het volgende:
Ik ken vrijwel geen roker die niet minstens 1 stoppoging heeft ondernomen eigenlijk
Verschil is dat zij wel succes hebbenquote:Op vrijdag 29 mei 2009 09:59 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Er zijn echter ook genoeg niet-rokers die beginpogingen ondernemen.
Door wie hier wordt er beweerd dat roken niet slecht is voor de gezondheid van de roker zelf?quote:Op vrijdag 29 mei 2009 08:54 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik ken vrijwel geen roker die niet minstens 1 stoppoging heeft ondernomen eigenlijk
quote:Plots is de snackbar weer in trek
De Nederlandse horeca zucht onder de recessie. Hotels, restaurants en cafés hebben massaal te maken met ingezakte omzetten. Behalve de snackbar, die is opeens weer populair.
"Weet je, een snackbar is net als de Lidl", zegt Yungyi Pan, eigenaar van cafetaria De Dirigent in Almere. "Niemand wil er gezien worden, maar je krijgt er wel meer waar voor je geld. Hier heb je een maaltijd met haasbiefstuk, friet en groente voor euro 12,75, dat is goedkoper dan een eetcafé. Mensen letten daar weer op. Wij verkopen nu 20% meer maaltijden."
De cafetaria is nog het enige lichtpuntje in de horeca, zo bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zowel hotels als cafés draaiden het eerste kwartaal dit jaar ruim 9% minder omzet dan vorig jaar. Ook restaurants kregen met 5,6% omzetverlies te maken.
Lunchrooms en fastfoodrestaurants
Maar eenvoudigere eettentjes, zoals lunchrooms en fastfoodrestaurants, zijn er in hetzelfde kwartaal juist 1,5% op vooruitgegaan. "Terwijl wij toch ook last hebben van de crisis", zegt Pan. "We krijgen veel minder bedrijven die friet komen halen, bijvoorbeeld voor personeel dat moet overwerken. En er lopen minder mensen in de winkelstraat, daardoor verkopen we ook minder. Gelukkig zijn de maaltijden er nog."
Brancheorganisatie Horeca Nederland herkent de trend. "Al sinds het tweede kwartaal van 2008 zijn klanten voorzichtiger", zegt een woordvoerder. "Hotels en luxe restaurants krijgen minder zakelijke klanten. En de mensen die eerst op vrijdagavond naar een restaurant gingen, kiezen nu eerder voor de snackbar. Dat is toch een stuk goedkoper, en je hoeft nog steeds niet zelf te koken."
Forse omzetdaling in horeca
De verschuiving leidt tot een omzetdaling van 6,1% in de hele horeca. "Dat is veel, dit gaat tot ellende leiden", zegt hoofdeconoom Michiel Vergeer (CBS). Hij vreest vooral voor de hotels, maar wijst ook naar de cijfers van cafés. In het eerste kwartaal dit jaar tapten horecaondernemers maar liefst 13% minder drankjes. Het omzetverlies wisten ze daarbij te beperken door diezelfde drankjes 4,6% duurder te maken dan een jaar eerder.
"Zo'n prijsstijging verslaat de inflatie ruimschoots", zegt Vergeer. "Maar cafés zitten ook al langer in de problemen. Al ruim voor het rookverbod werd ingevoerd daalde de omzet van cafés. Ze kunnen niet zeggen dat het daaraan ligt."
Snackbareigenaar Pan kijkt met gemengde gevoelens naar de recessie. "Het is leuk dat er meer vraag is naar de maaltijden. Maar we krijgen hier nog geen zakenmannen te eten. Die zullen ook niet komen, het blijft een snackbar. Dus als je het mij vraagt mag die recessie wel ophouden, daar hebben we toch het meeste aan."
Z24
quote:Polen verbiedt roken in de auto en horeca
De Poolse overheid voert waarschijnlijk eind dit jaar een zeer streng rookverbod in. Roken in de horeca en gesloten openbare ruimten wordt verboden. En als klap op de vuurpijl mag er ook in de auto niet meer gerookt worden als er kinderen meerijden.
De nieuwe Poolse rookwet verbiedt het roken in ziekenhuizen, scholen, stations, vliegvelden, universiteiten en zelfs bij bushaltes. Rokers die een sigaretje willen opsteken in de buurt van een van deze locaties moeten absoluut 10 meter van de rookvrije zones vandaan blijven. Wie dit negeert riskeert een fikse boete. De Poolse overheid probeert hiermee samenscholing van rokers te voorkomen.
Het rookverbod is minder streng voor de horeca. Zo mogen horeca-uitbaters zelf kiezen of er in hun zaak gerookt mag worden, mits ze beschikken over een aparte rookruimte met automatisch sluitende deuren om de niet-rokers te beschermen. Voor tabaksverkopers is de nieuwe wet minder soepel, tabakswaar mag niet meer uitgestald worden in winkels. Een lastige regel voor de vele sigarettenkiosken op de Poolse straten.
De Poolse Parlementsleden zijn dolenthousiast over het nieuwe wetsvoorstel en willen het liever vandaag dan morgen invoeren.
Het is een combinatie van oorzaken die leidt tot omzetdaling, en ik denk dat het rookverbod daar een van is.quote:
quote:'Horeca graaft zijn eigen graf'
De horeca graaft zijn eigen graf, zo kopt het gratis dagblad De Pers vrijdag op de voorpagina. Juist nu de horeca is getroffen door de grootste omzetdaling ooit gemeten blijkt men de prijzen nog verder verhoogd te hebben.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de omzet het afgelopen kwartaal daalde met 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Prijzen verhoogd
Uit de CBS-cijfers blijkt dat de volumes (-8 procent) nog harder zijn gedaald dan de omzet, wat betekent dat de horeca de prijzen heeft verhoogd om de teruglopende bestedingen te compenseren. Volgens de cijfers vroegen bijvoorbeeld cafés 4,6 procent meer voor hun drankjes. "Dat is veel hoger dan de inflatie", merkt CBS-econoom Michiel Vergeer daarover op, die wijst op een trend die al tien jaar aan de gang is.
Broodje van 2 euro inkoop naar 8,75 euro
Als test ging De Pers naar zomaar een café in het Noord-Hollandse plaatsje De Rijp. Er werden een Italiaanse bol met rundercarpaccio, pesto, zongedroogde tomaatjes en balsamicodressing besteld voor 8,75 euro. Dit blijkt bijna 4,5 keer zo duur te zijn dan de inkoopprijs van 2 euro. Dit blijkt ver boven de norm te zijn van 3 maal de inkoopprijs.
Toenemende klachten
De klachten over de hoge horecaprijzen zijn weer terug van weggeweest, merkt horecawatcher en ex-hoofdredacteur van vakblad Misset Horeca Hans Steenbergen: "Vooral na de invoering van de euro hebben café’s en restaurants het zwaar te verduren gehad, omdat alles zo veel duurder geworden zou zijn. Daarna zijn de prijzen een tijdje licht gestegen. De horeca was net van zijn dure imago af, nu steekt het weer de kop op."
Toch vindt Steenbergen het allemaal maar gezeur omdat de grondstofprijzen ook hoger zijn geworden: "Persoonlijk vind ik het nogal gezeik, over de prijs. Je gaat uit of niet, en uitgaan kost nu eenmaal geld."
Kopersstaking
Volgens Sasja van As, adviseur vrijetijdssector bij ABN Amro, is een kopersstaking de enige manier om de prijzen omlaag te krijgen: "Misschien dat al die ondernemers, die verwend zijn geraakt door jaren van omzetstijging en kritiekloze consumenten, zich eens realiseren dat prijsconcurrentie zo gek nog niet is."
quote:Behandeling aanhoudingsverzoek rookcafé De Kachel (Update)
Vanmiddag behandelt het Gerechtshof in Leeuwarden het aanhoudingsverzoek van rookcafé De Kachel. De advocaat generaal heeft in zijn requisitoir aangegeven het totaal niet eens te zijn met het verzoek. Hij stelt dat het van maatschappelijk belang is dat er zo snel mogelijk een uitspraak komt.
(14.55) De advocaat-generaal pleitte in zijn 10 pagina tellende requisitoir voor een zo snel mogelijke afhandeling van de zaak. Wachten op de cassatie-uitspraak van rookcafé Victoria kan volgens de advocaat nog weleens een jaar duren. En dat duurt hem veel te lang.
"Het gaat langer en moeilijker dan verwacht", aldus Gerhard Sannes van café De Kachel. De raadsmannen van het café zijn zich nu aan het beraden of ze wel of niet in zullen gaan op het requisitoir.
(15.10) De advocaat-generaal is veelvuldig ingegaan op de maatschappelijke onzekerheid die nu heerst in de samenleving en het belang van een duidelijke uitspraak. "Niemand weet waar hij aan toe is", aldus de vertegenwoordiger van het OM.
De advocaten van De Kachel zijn vervolgens kort ingegaan op het requisitoir. Momenteel is de zitting geschorst en beraden de rechters zich over de uitspraak.
De eigenaren en advocaten van het rookcafe hebben geen idee welke kant de zaak op zal gaan. "Het leek me wel een serieuze rechter", aldus Gerhard Sannes. Vooralsnog hopen de eigenaren op uitstel van de zaak totdat de Hoge Raad in Den Bosch heeft beslist over de (on)wettigheid van het rookverbod voor cafés zonder personeel.
(15.40) Na lang beraad zijn de rechters tot de conclusie gekomen niet in te gaan op het aanhoudingsverzoek. Er wordt nu een nieuwe datum gepland voor het hoger beroep.
quote:Controles rookverbod op laag pitje
groningen/leeuwarden -
Cafés worden nauwelijks nog door inspecteurs van de Voedsel- en Waren Autoriteit gecontroleerd op overtredingen van het rookverbod. Dat komt door de juridische onduidelijkheid die rond het verbod is ontstaan.
Dat bleek gisteren voor het gerechtshof in Leeuwarden. Daar drongen eigenaar Gerhard Sannes van het Groninger café De Kachel en zijn advocaten tevergeefs aan op uitstel van hun rechtszaak in hoger beroep.
quote:Cassatie Bredaas café afhankelijk van zaak-De Kachel
LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) trekt het cassatieberoep tegen het Bredase café Victoria in als het Groningse café De Kachel door het gerechtshof wordt vrijgesproken.
Dat zei advocaat-generaal Martin van Schuijlenburg vrijdag in het hoger beroep tegen café De Kachel voor het gerechtshof in Leeuwarden.
Café De Kachel vroeg vrijdag bij het hof uitstel van het hoger beroep. Advocaten Jaap Tempelman en Manuel Bloch zeiden eerst de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak tegen café Victoria te willen afwachten.
''Het is praktischer om de Hoge Raad eerst te laten oordelen in deze soortgelijke zaak.''
Boete
De rechtbank veroordeelde het Groningse café eerder dit jaar tot een boete omdat de eigenaren gasten binnen lieten roken.
De rechter in Breda sprak later Victoria vrij; het rookverbod zou niet geldig zijn in horecazaken zonder personeel.
Uitstel
Café De Kachel vroeg vrijdag bij het hof uitstel van het hoger beroep. Advocaten Jaap Tempelman en Manuel Bloch zeiden eerst de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak tegen café Victoria te willen afwachten. ''Het is praktischer om de Hoge Raad eerst te laten oordelen in deze soortgelijke zaak.
De advocaat-generaal was het daar niet mee eens, omdat die uitspraak nog lang op zich kan laten wachten. ''En als het hof concludeert dat De Kachel niet fout zit en dat goed motiveert, dan trekt het OM het cassatieberoep tegen café Victoria in.''
Controleren
Van Schuijlenburg bepleit een snelle voortzetting van de zaak. Volgens hem weet het OM niet hoe het rookbeleid verder voortgezet moet worden. ''Wel of niet controleren nu? Wel of niet een proces-verbaal opmaken?''
Een snelle behandeling van de beroepszaak van De Kachel zorgt volgens de advocaat-generaal voor duidelijkheid in het beleid van justitie en de politiek.
Het gerechtshof besloot uiteindelijk de zaak niet lang uit te stellen. ''Wij vinden het van belang dat we snel tot een beslissing komen. Welke die dan ook zal zijn.'' De zaak van De Kachel wordt op vrijdag 26 juni inhoudelijk behandeld voor het gerechtshof in Leeuwarden.
ik denk dat je dan OF niet zo lang mee hebt gelezen in deze reeks, OF aan selectieve waarneming hebt gedaan. Er zijn talloze onafhankelijke onderzoeken geplaatst hoorquote:Op vrijdag 29 mei 2009 08:50 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Letterlijk alle onderzoeken die ik tot nu toe gehoord heb, met uitzondering van deze, hebben als opdrachtgever de overheid of een anti-rook clubje gehad. Het moge bekend zijn dat de overheid (doet alsof) wil dat we met z'n allen stoppen met roken. De anti-rook clubjes neem ik per definitie niet serieus als opdrachtgever.
Het eerstequote:Op dinsdag 2 juni 2009 20:39 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
ik denk dat je dan OF niet zo lang mee hebt gelezen in deze reeks, OF aan selectieve waarneming hebt gedaan. Er zijn talloze onafhankelijke onderzoeken geplaatst hoor.
En allemaal nietszeggend. De conclusie dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid stonden alleen maar in rapporten van politieke organen.quote:Op dinsdag 2 juni 2009 20:39 schreef DionysuZ het volgende:
Er zijn talloze onafhankelijke onderzoeken geplaatst hoor.
mwaquote:Op woensdag 3 juni 2009 17:26 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
En allemaal nietszeggend. De conclusie dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid stonden alleen maar in rapporten van politieke organen.
Tegenvoorbeeldje. Maar dat we in deze topicreeks doen aan selectieve waarneming was al bekend.quote:This large prospective study, in which the smoking status was supported by cotinine measurements, confirms that environmental tobacco smoke is a risk factor for lung cancer and other respiratory diseases, particularly in ex-smokers.
wie is de opdrachtgever van dat onderzoek? Kan ik in de tekst niet terugvinden namelijk.quote:Op woensdag 3 juni 2009 18:52 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
mwa
http://www.bmj.com/cgi/content/full/330/7486/277
[..]
Tegenvoorbeeldje. Maar dat we in deze topicreeks doen aan selectieve waarneming was al bekend.
Lol. in plaats van dat je boos bent op de niet-rokers die nooit naar de horeca gingen zou het logischer zijn dat je je woede richt op de rokers die door het verbod thuis blijven. Dat zijn degenen nl. die eerder WEL naar de kroeg gingen maar de kleinere horeca nu hun omzet misgunnen omdat ze niet meer aan de bar kunnen rokenquote:Op donderdag 4 juni 2009 03:40 schreef uwbftp het volgende:
Er zouden toch veel niet rokers ineens naar de horeca gaan?! Nee hoor, is niet gebeurd. Nu vallen vooral de kleinere horeca's om, vuile kut lijers![]()
Vuile linkse leugenaars![]()
Geef me maar een note mods, dit neem ik graag op de koop toe. Gadverdamme, ze zitten overal. De gemeente, politie, overheid.
Stel er komt een verbod op achtbanen in pretparken, zou je dan ook boos worden op de mensen die dan niet meer daar naar toe gaan? Roken is voor de meeste mensen (die roken) een integraal onderdeel van het uitgaan. Als je dat wegneemt, is een gedeelte van het plezier weg. Waarom zou ik dan nog naar een kroeg moeten gaan als ik maar de helft krijg van waar ik voor kom?quote:Op donderdag 4 juni 2009 07:13 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
Lol. in plaats van dat je boos bent op de niet-rokers die nooit naar de horeca gingen zou het logischer zijn dat je je woede richt op de rokers die door het verbod thuis blijven. Dat zijn degenen nl. die eerder WEL naar de kroeg gingen maar de kleinere horeca nu hun omzet misgunnen omdat ze niet meer aan de bar kunnen roken.
Als je zo begaan bent met de eigenaar van pretparken, zou je dan boos worden op de mensen die nooit naar een pretpark gaan en sinds het verbod op achtbanen nog steeds niet gaan, of eerder op mensen die niet meer gaan doordat er een verbod is?quote:Op donderdag 4 juni 2009 07:23 schreef RvLaak het volgende:
[..]
Stel er komt een verbod op achtbanen in pretparken, zou je dan ook boos worden op de mensen die dan niet meer daar naar toe gaan? Roken is voor de meeste mensen (die roken) een integraal onderdeel van het uitgaan. Als je dat wegneemt, is een gedeelte van het plezier weg. Waarom zou ik dan nog naar een kroeg moeten gaan als ik maar de helft krijg van waar ik voor kom?
Wie zegt dat ik begaan met de kroegeigenaar? Ik ben egoistisch genoeg om te kiezen voor een kroeg waar je mag roken ten nadele van een rookvrije kroeg, terwijl ik van de laatstgenoemde een goede bekende ben van de eigenaar.quote:Op donderdag 4 juni 2009 18:18 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
Als je zo begaan bent met de eigenaar van pretparken, zou je dan boos worden op de mensen die nooit naar een pretpark gaan en sinds het verbod op achtbanen nog steeds niet gaan, of eerder op mensen die niet meer gaan doordat er een verbod is?
Zeg jijquote:De vergelijking slaat overigens ook nergens op. Achtbanen hebben zeker wat met pretparken te maken, maar roken is niet onlosmakelijk verbonden met de horeca.
Voor een roker is het roken en uitgaan zeker onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doe je niets aan, deal with it.quote:Op donderdag 4 juni 2009 18:18 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
Als je zo begaan bent met de eigenaar van pretparken, zou je dan boos worden op de mensen die nooit naar een pretpark gaan en sinds het verbod op achtbanen nog steeds niet gaan, of eerder op mensen die niet meer gaan doordat er een verbod is?
De vergelijking slaat overigens ook nergens op. Achtbanen hebben zeker wat met pretparken te maken, maar roken is niet onlosmakelijk verbonden met de horeca.
quote:Duitse petitie tegen rookverbod mislukt
De handtekeningenactie om het rookverbod voor restaurants in de Duitse deelstaat Berlijn op te heffen is geflopt. Er zijn veel te weinig handtekeningen verzameld om tot een referendum te komen.
Het 'Initiative Genuss Berlin' heeft in totaal 61.644 handtekeningen verzameld van Duitsers die zich konden vinden in de versoepeling van het rookverbod. Dat is bij lange na niet genoeg. Er waren minimaal 170.000 handtekeningen nodig om een referendum te kunnen halen.
De organisatie dacht destijds dit aantal makkelijk te kunnen halen. "In Berlijn wonen ongeveer 820.000 rokers. Als één op de vijf rokers de petitie tekent, dan is het referendum een feit", aldus organisator Detlef Petereit.
Onlangs kondigde de Duitse deelstaat Berlijn aan het rookverbod te zullen versoepelen. Binnenkort mag daar in kleine cafés weer gerookt worden. Toch dat is volgens 'Initiative Genuss Berlin' niet soepel genoeg. Wat de volgende stappen zullen zijn van de rooklobby in hun strijd tegen het rookverbod is niet bekend.
quote:Café in Diest bant als eerste sigaret op terras
Voor het eerst in Vlaanderen heeft een café een rookverbod ingesteld op het terras. De uitbaters van het Diestse 'La Bas' hebben namelijk een grondige hekel aan sigarettenwalmen.
"Wij serveren vaak verse sapjes en soepen", klinkt het bij de uitbaters. "Gezondheid staat centraal, en daar past de dichte mist van een dampende sigaret natuurlijk niet bij. Die lijn hebben we nu ook doorgetrokken naar ons terras."
Unicum
De zomer en lange terrasavonden zitten er aan te komen. Verstokte rokers zullen dus een ander établissement moeten opzoeken. "Plots zag ik twee mannen een sigaretje opsteken", vertelt de uitbaatster. "Toen ik hen wees op het rookverbod, ging een van hen met mij in discussie. Allez nu, als je zelfs al niet meer mag roken op het terras , klonk het. Dat soort reacties krijgen we gelukkig niet vaak. De meeste klanten zijn blij dat ze hier in de gezonde buitenlucht een koffie of een smoothie kunnen drinken."
Ho.Re.Ca Vlaanderen noemt het initiatief een unicum. "Ik heb geen weet van andere cafés die de sigaret ook van het terras bannen", aldus voorzitter Jan De Haes. "Het is natuurlijk een erg drastische maatregel, maar ik kan me voorstellen dat het een commercieel succes is. Sinds het rookverbod in restaurants en tavernes van kracht is, zoeken heel wat rokers het terras op. Misschien zijn de niet-rokers daar inderdaad niet mee gediend."
De Haes benadrukt wel dat hij een algemeen rookverbod voor de horeca niet ziet zitten.
Prima ondernemers initiatief toch?quote:Op donderdag 11 juni 2009 11:35 schreef MikeyMo het volgende:
In België is het eerste terras anders al rookvrij:
[..]
Bij een zo-een smoothie-tent-want-dat-is-heel-gezond zou ik niet eens willen zitten. Met allemaal van die gezondheidsfreaks. Van teveel rauwe groente krijg je ook kanker en waanvoorstellingen, het blijkt wel weer.quote:Op donderdag 11 juni 2009 11:35 schreef MikeyMo het volgende:
In België is het eerste terras anders al rookvrij:
[..]
NEXT!quote:Gezondheid staat centraal, en daar past de dichte mist van een dampende sigaret natuurlijk niet bij. Die lijn hebben we nu ook doorgetrokken naar ons terras."
Lijkt mij ook. Als je maar een beetje je best doet, dan kun je het echt wel zelf. Je hoeft niet aan het handje mee van domineetje staat.quote:
quote:Uitgerookt
Door: Marc Chavannes
Bron: NRC, 13-04-2002
Tabak is het meest omstreden zaaigoed van de Verenigde Staten. Bijna iedereen is betrokken bij de tabakskwestie. Boeren, rokers, niet-rokers, bestuurders van staten, ministers en politici in Washington, iedereen moet een positie innemen in ‘The Tobacco Wars’. Als ergens de strijd wordt uitgevochten tussen het individualistische en het moralistische Amerika, dan is het wel rond de sigaret.
De sigarettenindustrie in Europa heeft de overheid op afstand weten te houden met de ‘we komen er samen wel uit’-aanpak. In Amerika heeft Big Tobacco die verdedigingslinie allang moeten prijsgeven. In de meeste staten zijn vergaande regels afgekondigd die bepalen waar niet geadverteerd of gerookt mag worden.
Wie net aankomt in Amerika ziet met enige verbazing hoe voor openbare gebouwen de schuldigen bijeen heulen. Zij moeten hun rookpauze, soms in de bittere kou, buiten doorbrengen. Ook in niet overdreven vooruitstrevende staten als Iowa en Missouri zijn op strategische plekken een soort bus-abri’s geplaatst met aan vier kanten glas. Het zijn per decreet aangewezen nicotine-afwerkplekken.
Sinds The Insider(1999) is algemeen bekend dat de tabaksindustrie haar lucratieve handel niet zonder slag of stoot uit handen geeft. Die film vertelt de waar gebeurde ervaringen van Jeffrey Wigand, directeur onderzoek bij een van de grote Amerikaanse tabaksfirma’s, Brown and Williamson (Pall Mall, Kool en Lucky Strike). Wigands onthullingen, die hem zijn baan, zijn gezin en bijna zijn leven kostten, hebben de industrie gedwongen toe te geven dat zij jaren tegen beter weten in heeft ontkend een verslavende substantie op de markt te brengen.
De film illustreert de greep van de industrie op werknemers met een geweten en anderen die afhankelijk zijn van de tabaksmiljoenen. CBS weigerde vanwege de advertentiedollars een documentaire over Wigand uit te zenden. Pas toen kranten de feiten publiceerden, volgde CBS. Zeven tabaksdirecteuren hadden gelogen toen zij in ‘94 voor het Congres verklaarden dat nicotine naar hun weten niet verslavend was.
Het effect van deze doorbraak is verbluffend. Brown & Williamson (dochter van British American Tobacco) afficheert zich tegenwoordig op haar website als ‘A responsible company in a controversial industry’. Philip Morris, de grootste Amerikaanse sigarettenfabrikant, meent meer inhoud te geven aan de nieuwe eerlijkheid dan zijn concurrenten. Dat beaamt ‘attorney general’ Tom Miller, de hoogste functionaris die toeziet op de naleving van de wet in Iowa.
Miller was nauw betrokken bij de rechtszaak van 46 staten tegen de tabaksindustrie die in 1998 leidde tot het Master Settlement Agreement. Op grond daarvan accepteert de industrie spelregels voor het adverteren, publicatie van de niet meer omstreden medische feiten over roken en betaling van miljarden aan de staten — zonder erkenning van schuld. Die betalingen kunnen in 2006 zijn opgelopen tot meer dan 200 miljard dollar, afhankelijk van de winsten van de bedrijven.
Volgens Miller leidt ook dit akkoord op staats- of federaal niveau niet tot wetgeving van belang ,,omdat de tabaksindustrie de wetgevers al veertig jaar in de houdgreep heeft”. Met financiele bijdragen aan de campagnes van politici van beide partijen voorkwam de industrie vrijwel alle regelgeving waar zij last van zou hebben gehad. In Californië is het percentage rokers gedaald van 24 naar 18. Miller: ,,De tabaksindustrie was de baas in ieder Congres. Alleen in Californië is dat omzeild via burgerinitiatieven die de rookbeperkingen hebben uitgebreid.”
De bewaker bij de ingang van de Philip Morris-fabrieken even buiten Richmond, Virginia, loopt rond met getrokken pistool. Hier wordt geen pruimensoep gemaakt. De slagboom gaat zelden omhoog voor bezoekers. Niet ver van de poort staat het onderzoekslab. Dat ontvangt geen buitenstaanders. Philip Morris ontkent steevast manipulatie van het nicotinegehalte tot een verslavend niveau. Ook in sigaretten met een laag teergehalte. Tabak is gewoon een landbouwproduct met een vloeitje er omheen.
De centrale productiehal van een halve kilometer lang houdt het midden tussen een pillen- en een chipfabriek, met één verschil: het machinelawaai van tegen de 90 decibel. Alle werknemers dragen verplicht koptelefoons of oorpluggen. Tussen de rijen machines wordt voortdurend geveegd. leder kruimeltje tabak gaat terug op de lopende band die per dag 672.000 sigaretten aflevert. Overal hangt de licht zoetige toffeelucht van onverbrande tabak.
Niet alleen de zuinigheid en de omvang van het complex, vooral de ernst van het gesproken woord in deze gebouwen maakt duidelijk — ondanks de schijnbare eenvoud van het eindproduct — dat hier veel, heel veel geld omgaat. De salarissen zijn er naar: een gemiddelde machine-operator verdient 58.000 euro (126.000 gulden) per jaar. De meesten werken er al dertig jaar. Philip Morris is een manier van leven.
Joe Camel
Sigaretten zouden in Amerika alleen in bruin papier verkrijgbaar zijn als het aan David Kessler had gelegen. Tegen kostprijs en op doktersrecept, voor verslaafden. Marlboro Man en Joe Camel zouden met pensioen zijn. Roken zou worden behandeld als een ernstige aandoening.
Maar zo is het niet gegaan. Nicotine is een wettelijk vrij verkrijgbare stof. ledere dag beginnen 3.000 Amerikaanse kinderen met roken. In 1964 beval de hoogste medische autoriteit in het land dat op ieder pakje een waarschuwing moet staan dat het gebruik van tabak schadelijk is voor de gezondheid. Sindsdien zijn 14 miljoen rokers in de Verenigde Staten aan de gevolgen van hun verslaving overleden.
Niet-roker David Kessler beeft in de jaren ‘90 getracht deze, zoals hij zegt, ,,door mensenhand veroorzaakte epidemie” een halt toe te roepen. Dat bleek levensgevaarlijk: ,,Ik werd met de dood bedreigd, maar daar denk je niet over na. Wij geloofden in wat we deden.” Kessler leeft nog en Amerika’s 50 miljoen rokers vinden jaarlijks bij duizenden hun plaats in hart- en longklinieken en de terminale zorg.
Kessler was van 1990 tot 1997 ‘commissioner’ van de Food and Drugs Administration (FDA), de overheidsdienst die waakt over de veiligheid van medicijnen en voedsel. In die jaren groeide het besef dat sigaretten de hulpstukken zijn waarmee nicotine wordt toegediend. In zijn vorig jaar verschenen boek A Question of Intent (‘een kwestie van opzet’) beschrijft Kessler hoe hij probeerde vast te stellen dat de tabaksindustrie bewust een product op de markt bracht met een op verslavend effect berekende minimumdosis nicotine. Die zekerheid had hij nodig om sigaretten te kunnen opnemen in de luststoffen die slechts met FDA-toestemming verkocht mogen worden.
De industrie zat nog in de ontkenningsfase. Kesslers ploeg kwam er achter dat zij wetenschappelijk onderzoek had laten vernietigen waaruit bleek dat ratten eten en drinken laten staan om aan nicotine te komen. De industrie hield vol dat niet was bewezen dat nicotine versiavend is of dat sigaretten kanker veroorzaken. De medicus en jurist Kessler overtuigde met steun van vicepresident Gore het Witte Huis van Bill Clinton. Zijn stelling was: tabak veroorzaakt in de VS jaarlijks meer dan 400.000 voorkombare sterfgevallen; de regering moet alles doen om die schade te beperken. Hij zette tabak in 1996 op de FDA-lijst.
De tabaksindustrie vocht terug tot voor bet federale Supreme Court, dat in maart 2000 uitsprak dat het Congres de FDA niet had gemachtigd tabak te reguleren. Amerika’s hoogste hof deed dat met dezelfde 5-4 meerderheid (dezelfde rechters) die Gore het presidentschap ontzegde in december 2000. De tabaksindustrie wist bet Congres croak toe te bewegen een wetsontwerp te verwerpen dat 500 miljard dollar schadevergoeding oplegde en reclame voor sigaretten aan banden legde.
Kessler was toen al afgetreden. Hij is nu decaan van de medische faculteit van Yale, de topuniversiteit in New Haven, Connecticut, en moet toegeven dat de recente ontwikkelingen hem verrassen:
,,Wie had drie jaar geleden durven voorspellen dat de tabaksindustrie de grote voorvechter van regulering zou zijn? We zijn in een volstrekt nieuwe fase beland.”
Auberginestekjes
Betty en Walter Russell zitten voor een kas v~n wapperend plastic. Zij maken met één vinger gaatjes in de pootaarde. Daar drukken zij auberginestekjes in. Honderden. Doos na doos, pallet na pallet. Het is hun roeping noch hun hobby. Maar zij moeten wat, nu de staat Maryland met antirookgeld een eind maakt aan het kweken van tabak, bun tabak.
Ze zijn zachtjes boos. ,,Alles wat wij bezitten hebben we te danken aan tabak. We hebben er goed aan verdiend, maar we hebben er ook een sentimentele band mee”, zegt Russell. ,,Het is een prachtig gewas, het ruikt en voelt lekker en het is heerlijk om mee te werken. Tabak vraagt veel minder gedoe dan wat we ernaast proberen: meloenen, pompoenen, rozen, zaaigoed voor in de border.”
Zuid-Maryland was eeuwenlang tabaksland. De Engelsen kochten de hele oogst, later de rest van de wereld. Overal staan hoge, houten schuren in het glooiende landschap. Na de oogst worden de groene blaren er metershoog in te drogen gehangen. Wind en vochtigheid doen de rest am de aroma’s te bewaren.
De Russels vinden dat de Democratische gouverneur het ten onrechte heeft gemunt op tabak. Hij wil dat Maryland de eerste staat is die de teelt van dit landbouwproduct beeindigt. Tachtig procent van de boeren is al uitgekocht met een deel van de miljoenen die ieder jaar binnenkomen uit bet Akkoord met de tabaksindustrie.
,,Natuurlijk is het een soort drug”, zegt Betty gemelijk. ,,Je houdt er van of je houdt er niet van. Het is al zo lang in omloop. Je kunt het wel verbieden, maar kinderen krijgen het toch te pakken, net als alcohol. En wat moet de staat zonder al die belasting op sigaretten?”
De Russels weten nog niet of zij zich laten uitkopen. De veiling van de afgelopen weken in Upper Marlboro en Hughesville leverde maar één dollar tachtig per pond op, volgens Betty ,,niet genoeg om winstgevend tabak van te verbouwen”. Zij overwegen zonder vreugde het geld van de gouverneur aan te nemen. Walter zegt in een andere kas, turend over zijn petuniastekjes: ,,Een acteur acteert, een basketbalspeler speelt basketbal. Ik verbouw tabak, dat is wat ik kan.
Bij Philip Morris wordt er tegenwoordig niet meer omheen gepraat: roken kan leiden tot ernstige hartziekten, kanker en longemfyseem. De toon van ontkenning en verzet tegen iedere vorm van overheidsbemoeienis is verdwenen. Regulering? Graag. Dan weten we op langere termijn waar wij aan toe zijn.
,,Wij doen niet aardig tegen het publiek uit angst voor meer processen”, zegt Mark Berlind, als jurist bij Philip Morris Amerika verantwoordelijk voor contacten met politiek en overheden. ,,Het is in ons zakelijk belang dat de mensen weer vertrouwen in ons krijgen.
Dat kan alleen als zij weten dat er behoorlijk toezicht is. Gezondheidsactivisten bebben gelijk dat sigaretten de belangrijkste producten zijn die mensen in hun mond steken waar niets voor is geregeld. Nergens staat aan welke eisen die moeten voldoen.”
Philip Morris vraagt om ‘effectieve en redelijke regulering’. Geen reclame op de jeugd gericht, mee eens. Zeven dollar per pakje om jongeren te ontmoedigen, geen probleem. Maar het halve pakje bedekken met waarschuwingen en enge longfoto’s, dat gaat te ver~ Een bijsluiter — net als bij geneesmiddelen — waarop de ingredienten staan, akkoord. Maar geen verplichte publicatie van de bereidingswijze: doet Coca-Cola ook niet.
Verlagen van teer- en nicotineniveaus, ook dat vindt de industrie acceptabel. Tot op zekere hoogte. Berlind zegt conform de nieuwe openheid:
,,Nicotine is de reden waarom mensen roken. De overheid moet niet zo vergaand reguleren dat alle nicotine uit sigaretten verdwijnt. Wij trekken de grens daar waar sigaretten hun smaak verliezen. Roken is nog steeds een legitieme keus voor volwassenen.”
Echte rokers uiten zich in een andere toonsoort. ,,Wordt Wakker Amerika”, proclameren De Smokers United. ,,Het is tijd voor een nieuwe revolutie. Laat dat gloeiende sigaretpuntje de brandende toorts van de vrijheid zijn!” Dit verbond van rokers roept op tot een kruistocht tegen de ‘nanny state’, tegen ‘obscene belastingen’ en tegen de grootschalige aantasting van individuele burgerrechten. Op hun website publiceren de Smokers United haatpost van antirokers, met e-mailadrcssen voor een leuke persoonlijke reactie.
De Philip Morris-campus buiten Richmond wordt van een hoog hek voorzien. De jaarvergadering staat voor de deur. De demonstranten ook. De tabaksindustrie is nog steeds een geldmachine, maar een die zich moet verdedigen.
Dat is te danken aan organisaties als The Foundation for a Smokefree America, opgezet door Patrick Reynolds, zoon van de tabaksmagnaat R.J. Reynolds. Hij zag zijn vader, een broer en verschillende vrienden aan longkanker overlijden en werd de eerste tabakszoon die de heerschappij van de clan aanvocht.
Bill Brown is een van de tegenstanders die ieder jaar voor de poort van Philip Morris staan als de aandeelhouders bijeenkomen. Hij is vrijwilliger van Infact, een organisatie die actie voert tegen agressieve rook-marketing. Met de korte film Making a Killing toont Infact hoe de tabaksindustrie nieuwe markten openlegt in Oost-Europa en Azië: met marketingmethodes die in het Westen al niet meer kunnen.
Brown doceert Oud Testament aan Union Theological Seminary in Richmond. Hij keert zich tegen ‘een uitwas van het marktkapitalisme’, maar hij heeft ook persoonlijke motieven: ,,Mijn schoonvader is als tiener begonnen met roken, dat deed iedereen. Hij werd kettingroker. Ik vind bet vreselijk hem te zien aftakelen ten gevolge van een gewoonte die hij vergeefs heeft geprobeerd af te zweren.”
Sinds kort voert Brown actie voor een boycot van Kraft, de voedseltak van Philip Morris, maker van ondermeer Toblerone, Côte d'Or en Milka chocola, Ritz zoutjes en Maxwell House en Jacobs Koffie. ,,Die voedingswaren geven Philip Morris een fatsoenlijk aanzien. Zij helpen sigaretten verkopen. Wij roepen op tot economische druk”, zegt Brown. ,,We willen het bedrijf er ook toe bewegen om Marlboro Man wereldwijd af te schaffen. Het is een wervend logo dat zegt: roken geeft je kracht. In Azië worden leuke meisjes ingezet om sigaretten met dat imago gratis weg te geven. Eenmaal verslaafd zijn tieners hun hele leven kopers.”
Drooglegging
Nu de ongezondheid van roken in Amerika is erkend, gaat de glamour er wat af. In de productiehal in Richmond mag niet worden gerookt maar in kantines en kantoren geldt een beleid dat aanmoedigt noch straft. Werknemers mogen met een pasje gratis één pakje per dag uit een automaat halen. De computer waarschuwt wanneer meer wordt gepakt: weest u gerust verslaafd, maar met mate.
De markt in de VS krimpt met 2 a 2,5 procent per jaar. In 2001 werden er nog maar 400 miljard sigaretten verkocht, tegen 600 miljard in de jaren ‘80. Philip Morris hield de winst op peil door groei van het marktaandeel tot 51 procent. Dat lukte dankzij premies voor plaatsing bij de kassa en klantenbinders zoals loterijen met een paar doorrookte dagen op een Marlboro Farm in het ruige westen als hoofdprijs.
Toen een jury in Florida midden 2000 een schadevergoeding van 144,9 miljard dollar had opgelegd aan de tabaksindustrie, rees even de vraag of de bedrijfstak de golf van processen zou overleven. Philip Morris geeft grote bedragen uit om rechtszaken te voorkomen of te winnen. ,,Honderden miljoenen dollars per jaar, maar niet zo veel als men zegt”, volgens vice-president William Ohlemeyer. Ter relativering wijst de ex-advocaat er op dat de asbestindustrie in Amerika honderdduizenden schadeclaims te verwerken kreeg. Bij tabak gaat het maar om duizenden zaken.
Ohlemeyer: ,,De mythe wil dat op een dag de sluizen opengaan en het schadevergoedingen regent, maar we zijn nog nooit definitief veroordeeld. Alleen in Californië hebben we een 100 procent mislukkingsscore. We hebben daar de laatste vier jaar drie zaken spectaculair verloren; we zijn overigens vol goede moed dat we het Supreme Court van Californië wel aan onze zijde krijgen.”
In totaal zijn honderden juristen dagelijks bezig te voorkomen dat het medische leed van de roker door Philip Morris vergoed moet worden. Tot nu toe met succes. Meer last heeft de tabaksindustrie van alle plaatselijke regels, zegt Ohlemeyer. De industrie mag volgens hem niet worden verweten dat light-sigaretten niet gezonder zijn. Het onderscheid tussen sigaretten met hoog en laag teergehalte is een verzinsel van de overheid. Hij ontkent overigens ten stelligste dat men aan lichte sigaretten nicotine toevoegt om aan het vereiste effect te komen.
Anderen, zoals ex-FDA-topman David Kessler, menen dat afdoende regulering ontbreekt. Dat stelt producenten ook in staat in light-sigaretten verschillende soorten tabak te mengen die het nicotineniveau op peil houden: ,,Anders zouden minder mensen verslaafd zijn en ophouden met roken. De bedrijven zorgen dat de drempeldosis erin zit.” Een totaal tabaksverbod acht hij onmogelijk, gezien de ongelukkige herinnering die Amerika heeft aan de alcohol drooglegging (1920-1933). Liefst zou Kessler de mogelijkheid wegnemen winst te maken op tabak.
Zolang dat niet lukt, moeten in ieder geval reclame en beschikbaarheid worden beperkt, stelt hij, want tabak is veel verslavender dan alcohol. ,,Als je alcohol gebruikt zoals wordt aangeraden, dan ga je er niet dood aan. Dat is het verschil. Slechts vijftien procent van alle alcoholgebruikers drinkt meer dan twee a drie glazen per dag. 80 a 85 procent van alle rokers steekt meer dan twintig sigaretten per dag op.”
Horigheid
Antirookstrijders in Amerika zien nog een lange weg voor zich. Zij wijzen op de financiële overmacht van de industrie en de horigheid van de politiek.
Kessler citeert een FDA-medewerkster die vroeger als werknemer van Philip Morris te horen kreeg: ,,Wij zijn Philip Morris. Wij hebben meer geld dan God.”
Beide partijen in Amerika’s Rookoorlog hebben aanzienlijke successen geboekt. In tegenstelling tot Europeanen kunnen Amerikanen een goeddeels rookvrij leven leiden. De tabaksindustrie heeft als belangrijkste succes dat zij verre van failliet is. Het akkoord met 46 staten werd financieel afgewenteld op de rokers en is moreel nuttig als bewijs van goede wil.
Het meest opmerkelijke is dat het aanzien van roken de afgelopen decennia in Amerika is omgeslagen, van stoer tot sociaal ongewenst gedrag, in ieder geval bij de middenklasse. Filmhelden steken niet meer binnen een paar minuten op. Roken is meer en meer iets voor armelui. Publieke figuren kijken wel uit rokend te worden gezien. En, zoals de rechtssociologen Robert Kagan en Jerome Skolnick hebben vastgesteld, roken is verwerpelijk geworden zónder dat er noemenswaardig toezicht is geweest op de naleving van de rookbeperkingen die in zeker driekwart van de gemeentes zijn ingevoerd. Het puriteinse sentiment leeft.
Philip Morris strijdt ook internationaal voor ‘evenwichtige’ regulering. De sigarettenproducent doet in Genêve mee aan de voorbereidingen van een wereldwijde Framework Convention on Tobacco Control. Zeker sinds de regering-Bush Amerika’s actieve standpunt heeft verzwakt, hoeft de industrie niet bang te zijn voor wat vorige maand in Israël werd geëist door Amos Hausner, zoon van Adolph Eichmanns aanklager: ‘een internationaal tribunaal voor vervolging van tabaksmisdrijven’. Die maken volgens Hausner wereldwijd 4,2 miljoen slachtoffers per jaar.
Amerika rookt gewoon door, zij het in steeds strakker afgemeten ruimtes. ,,Degenen die zeggen dat de Amerikaanse tabakspolitiek te slap is tegenover de macht van de industrie en degenen die zeggen dat de tabakspolitiek te veel de oren laat hangen naar militante en elitaire antirookgroepen, hebben waarschijnlijk allebei ongelijk”, schrijven Kagan en Nelson in een recent boek (Regulating Tobacco). Zij concluderen dat de Amerikaanse publieke opinie het huidige mengsel van vrijheid en dirigisme kennelijk wenst.
Zo tevreden denkt men er niet over in het Farmer’s Warehouse in Hughesville. Daar werd de afgelopen weken in sobere houten hallen de tabak per baal geveild. De prijzen waren slap, ondanks het geslonken aanbod. Met een wenk en een oogopslag kochten de tabaksverwerkende industrieën hun Maryland, een van de drie soorten die in een Amerikaanse sigaret gaan. Amish tabaksboeren reden met hun door paarden getrokken Wagens volgens kenners ook dit jaar de mooiste tabak naar de veiling in Zuid Maryland. Zij laten zich op principiële gronden niet uitkopen.
De veiling in Upper Marlboro zou volgend jaar wel eens de laatste kunnen zijn. In Hughesville hoopt men het langer uit te houden, al duurt de veiling nog maar zeven werkdagen, tegen vroeger twee maanden. Met zijn zuidelijk accent zegt veilingmeester Raymond Guy: ,,Ik zeg niet dat tabak gezond is, maar het is een manier van leven. Veel rokers zijn 95 geworden.”
Congreslid Henry Waxman nam de schade veroorzaakt door nicotinegebruik in Amerika minder licht op: ,,Alsof iedere dag twee jumbojets neerstorten. ,,
Nederlandse tabaksoorlog
Het kan komende dinsdag spannend worden in de Eerste Kamer op het Haagse Binnenhof. Dan stemt de senaat hoofdelijk over de nieuwe Tabakswet van minister Borst (Volksgezondheid) die tabaksreclame en -sponsoring nagenoeg verbiedt, niet - rokers beter beschermt en het aantal verkooppunten terugbrengt. De wet werd vorig jaar zonder steun van VVD en CDA door de Tweede Kamer aangenomen. En hoewel deze partijen een meerderheid hebben in de Eerste Kamer is de verwachting dat de Senaat toch met de nieuwe Tabakswet zal instemmen. Dit omdat minister Borst tegemoet is gekomen aan bezwaren van VVD en CDA.
Borst zegde vorige maand toe dat de invoering van de rookvrije werkplek eerst goed wordt overlegd met alle betrokkenen. Bovendien wordt de minister door een motie van het CDA gedwongen om meer geld uit te geven aan voorlichting tegen roken.
Jaarlijks sterven in Nederland 23.000 mensen aan de gevolgen van roken. Van elke twee jongeren die gaan roken overlijdt er uiteindelijk één aan kanker, longemfyseem, een hartkwaal of vaatproblemen. Ongeveer de helft van de jongeren onder l8 jaar In Nederland rookt.
Op basis van deze wet zal straks alle reclame verboden zijn, met uitzondering van die op de pui van de tabakszaak. Om sigaretten te kopen moet iemand 16 jaar zijn. Alle 28.000 sigarettenautomaten in Nederland moeten voor 2003 zodanig worden omgebouwd dat kinderen jonger dan zestien er geen sigaretten uit kunnen halen.
Hoe dat moet is nog niet beslist, maar gedacht wordt aan pasjes. Roken wordt verboden in meer ruimtes, zoals werkplekken en sportkantines. Nu heeft éénderde van de bedrijven een rookvrije ruimte. Op den duur mogen tabaksproducten alleen nog bij speciaalzaken worden verkocht en met meer bij derden zoals supermarkten, benzinestations en cafetaria’s.
Nederland maakte tot het aantreden van het paarse kabinet In 1994 deel uit van een minderheidscoalitie In de EU, die een Europees verbod op tabaksreclame tegenhield. Duitsland en Groot-Brittannië behoorden daar ook toe. Uit onderzoek dat het medische tijdschrift the Lancet vandaag publiceert, blijkt dat de tabakslobby in Europa de afgelopen decennia gebruikmaakte van invloedrijke politici als de Dultse oud-bondskanselier Kohl, de voormalige Europese commissaris van Industrie, Bangemann en de Britse oud-premier Thatcher. In Nederland oefende Philip Morris via het ministerie van Economische Zaken druk uit op de minister van Volksgezondheid. Borst was daarvoor niet gevoelig. Ze zou Nederland het liefst rookvrij maken.
quote:Roken en gezondheid, een mijlpaal
Interessant nieuws. Na jaren in de greep van de tabaksindustrie heeft de Amerikaanse Senaat deze week een belangrijke stap gezet om sigaretten onder de controle van de Food and Drug Administration te brengen. President Obama, zelf een roker die er maar niet van af komt, zal de wet volgens de NYT (zo nodig even gratis registreren) wel tekenen.
Het zou geen verbod maar wel regulering betekenen. Een vroegere FDA commissioner, David Kessler, schreef een prachtig boek (A question of intent) over zijn bijna-geslaagde strijd tegen Big Tobacco onder president Clinton. Hier staat het stuk dat ik er in 2002 over schreef - op de rokerssite Forces Nederland (overnamerecht met NRC geregeld?). In het NRC-archief hier.
De beroemde film The Insider (met Al Pacino, Russell Crowe en Christopher Plummer) gaat over de strijd van CBS-verslaggever Lowell Bergman om het ware verhaal van Big Tobacco op tv te krijgen. Bergman leert nu jonge verslaggevers hoe je volhoudt.
Ik dacht dat het rookverbod de horeca helemaal de nek omdraaidequote:Nederlander bezuinigt niet op etentjes
AMSTERDAM - Nederlanders maken zich tijdens de recessie zorgen om hun financiële positie, maar etentjes buiten de deur laten ze niet varen, blijkt uit onderzoek.
Zorgen of niet, Nederlanders weigeren zich een andere levensstijl aan te meten. Er wordt nog evenveel uitgegeven aan ontspanning, kleding, luxe goederen, cadeaus en uit eten gaan. Zo´n 41 procent van het inkomen gaat naar vaste lasten en 22 procent naar dagelijkse boodschappen.
Dit onderzocht Blauw Research in opdracht van verzekeringsmaatschappij Cardif. In totaal werden in april dit jaar 1001 Nederlanders ondervraagd over hun financiële toekomstverwachting en bijbehorende onzekerheden, schrijft Horeca Entree.
Net als vorig jaar is de hypotheekrenteaftrek een van de grootste zorgen. Een kwart had er slapeloze nachten van. Dat is in 2009 nog steeds zo, maar daarbij komt dat 40 procent ook bang is dat de recessie zijn financiële positie aantast. Vorig jaar was dat nog 21 procent.
„Nu de risico’s toenemen hadden wij verwacht dat Nederlanders hun geld op een andere manier zouden uitgeven. Het tegendeel blijkt echter waar. Consumenten willen houden wat ze hebben, ook als het minder gaat”, aldus Marieke van Zuien, hoofd PR & communicatie bij Cardif.
Ben je zo diep gezonden dat je artikelen moet pakken waar 1 zinnetje over restaurants staat terwijl het hier constant over (kleine) kroegen gaat?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 07:02 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik dacht dat het rookverbod de horeca helemaal de nek omdraaide
Vast een complot van de tabaksindustrie
Waarom leg jij ons op een lijn met die HMWG-figuren?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 09:33 schreef MikeyMo het volgende:
Het gaat ook hier over het rookverbod in de horeca en daar maken restaurants onderdeel van.
En ik heb ook genoeg geluiden gehoord van rokers die bedrijfsuitjes afzeggen en niet meer uit eten gaan
Maar dat is dan wel voornamelijk HMHW; de thuishaven van de fanatieke pro-rokers die zijn identiteit ontleent aan zijn of haar sigaret
De staat krijgt meer grip op de samenstelling van de sigaretten. In de toekomst zou het dus zo kunnen zijn dat uiteindelijk het nicotinegehalte gereduceerd wordt naar 0. Geen nicotine = geen rokers. Ook is dit in Amerika een stap naar sigaretten verpakt in witte pakjes met enkel waarschuwingen en een bijsluiter enkel te koop bij speciale winkels.quote:Rokende Obama blij met beperkingen tabaksindustrie
Terwijl de Amerikaanse president Obama nog dagelijks een peuk opsteekt, heeft hij deze week enthousiast gereageerd op het wetsvoorstel om tabak onder de hoede van de FDA te brengen. Obama zegt "uit te kijken" naar het moment waarop hij de wet kan ondertekenen.
Zodra de president de nieuwe wet heeft ondertekend, heeft de Food and Drug Administration de macht om de productie, marketing en verkoop van tabak te reguleren. Het wetsvoorstel, dat vorige week in rap tempo door de Senaat en het Huis van afgevaardigden werd goedgekeurd, legt tabaksfabrikanten forse beperkingen op.
De FDA zal bijvoorbeeld niet toestaan dat aan sigaretten bijzondere luchtjes worden toegevoegd. De termen 'low tar' (laag teergehalte) en 'light' zullen niet meer gebruikt mogen worden, omdat daarmee volgens de FDA ten onrecte wordt gesuggereerd dat zulke sigaretten gezonder zouden zijn. Ook de hoeveelheid nicotine in tabak zal door de organisatie aan banden gelegd worden.
Obama noemde de stemming een echte overwinning. "De wet betekent een echte verandering in Washington", verklaarde hij tijdens een korte persontmoeting in het Witte Huis. Wanneer de president de nieuwe wet zal tekenen is nog niet bekend.
idd, maar je moet ze wel op een heleboel plekken hun peuken kunnen afpakken...quote:Op dinsdag 16 juni 2009 10:00 schreef LENUS het volgende:
Laat rokers bestaan, zij betalen een groot stuk belasting waar IK niet aan bij heb gedragen. Als rokers niet bestaan, zal het onstaande tekort ergens anders vandaan gehaald worden. Grote kans dat ik dan ook moet gaan bijdragen.![]()
Rokers
...En hun baan opzeggen, en niet meer naar de sportschool gaan, en niet meer naar vrienden gaan waar je binnen niet mag roken, en niet meer op vakantie gaan, en niet meer naar bioscoop en theater gaan, en niet naar de bruiloft van hun dochter gaan... Ben ik nog iets vergeten?quote:Op dinsdag 16 juni 2009 09:33 schreef MikeyMo het volgende:
En ik heb ook genoeg geluiden gehoord van rokers die bedrijfsuitjes afzeggen en niet meer uit eten gaan
Je zit wel redelijk spot on. Ik vermoed dat er in elke van die personen zijn of haar huis een wereldkaart hangt en stelselmatig wordt afgestreept welke vakantie landen afvallen. Overigens bij sommigen hangt enkel een kaart van europa omdat je toch niet meer in de vliegtuigen mocht roken en dan zelfs je familie in Spanje bezoeken al niet meer tot de mogelijkheden behoort.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 11:51 schreef JoepiePoepie het volgende:
[..]
...En hun baan opzeggen, en niet meer naar de sportschool gaan, en niet meer naar vrienden gaan waar je binnen niet mag roken, en niet meer op vakantie gaan, en niet meer naar bioscoop en theater gaan, en niet naar de bruiloft van hun dochter gaan... Ben ik nog iets vergeten?
Maar Mike, hier liep Amerika gewoon jaren achter op Europa. Ironisch genoeg leidt het terugbrengen van de hoeveelheid nicotine in tabak er hoogstwaarschijnlijk toe dat mensen meer gaan roken.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 09:46 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
De staat krijgt meer grip op de samenstelling van de sigaretten. In de toekomst zou het dus zo kunnen zijn dat uiteindelijk het nicotinegehalte gereduceerd wordt naar 0. Geen nicotine = geen rokers. Ook is dit in Amerika een stap naar sigaretten verpakt in witte pakjes met enkel waarschuwingen en een bijsluiter enkel te koop bij speciale winkels.
Maar Mike, dat is Amerika waar we het over hebben. Dat loopt zo'n vaart hier niet!
Ja, maar dat zeiden we 10 jaar geleden ook over de rookvrije werkplek, rookvrije horeca e.d. Dus het zal me niets verbazen als er in Europa ook acties ondernomen gaan worden.
Yup, bovendien is het slechter voor je want de hoeveelheid teer neemt niet af en soms zelfs toe bij light peuken.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 13:25 schreef Monolith het volgende:
[..]
Maar Mike, hier liep Amerika gewoon jaren achter op Europa. Ironisch genoeg leidt het terugbrengen van de hoeveelheid nicotine in tabak er hoogstwaarschijnlijk toe dat mensen meer gaan roken.
quote:Terrasvergunning nu voor hele jaar
EDE - Ondernemers kunnen vanaf nu een terrasvergunning krijgen voor het hele jaar in verband met het rookverbod in de horeca. Op terrassen in de gemeente Ede mogen ondernemers voortaan ook terrasschotten plaatsen om te zorgen voor intimiteit en windvrije plekken. Verzonken vaste voeten voor het plaatsen van grote parasols zijn vanaf nu eveneens toegestaan.
Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe terrassenbeleid van de gemeente Ede. In overleg met ondernemers zijn de aanpassingen doorgevoerd. Het nieuwe terrassenbeleid is zoveel mogelijk uniform voor de hele gemeente Ede.
De gemeente blijft de mogelijkheden wel per locatie bekijken. Uitgangspunt is dat de veiligheid en doorgang - bijvoorbeeld voor hulpdiensten - altijd gewaarborgd blijven. Ede wil zorgen voor een veilige openbare ruimte, maar ook werken aan een levendig straatbeeld.
Actualiseren
Tot nu toe bestond er nog geen terrassenbeleid voor de hele gemeente, maar alleen voor de centra van Ede en Lunteren. Met de herinrichting van beide centra ontstond bij de gemeente én bij ondernemers de behoefte het huidige beleid te actualiseren en te komen tot één beleid voor de hele gemeente. Met het bestaande beleid was een aantal wensen van ondernemers niet in te willigen.
In het nieuwe beleid is een aantal bijzondere bepalingen met betrekking tot het Museumplein in Ede en Lunteren-Centrum opgenomen, die de feitelijke situaties vereisen of conform afspraak met de ondernemers zijn.
Vanaf 17 juni 2009 ligt de beleidsregel voor iedereen gedurende twee weken ter inzage in Stadskantoor De Doelen aan het Raadhuisplein 2 in Ede. Dit Infocentrum is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.
quote:'Nog één keer en ik stap naar Straatsburg'
Rechtszaak van Danny Vermeer werd al negen keer uitgesteld
Reeds 1 reacties | reageer zelf
MOL - Danny Vermeer van restaurantboot de Kleppende Klipper in Mol is teleurgesteld. 'Mijn zaak is al voor de negende keer uitgesteld door het hof van beroep', zegt hij. 'Als er op 30 juni nog geen uitspraak is, stap ik naar het Europees Hof in Straatsburg.'
'Ik heb een brief gekregen van mijn advocaat Hugo Coveliers dat mijn zaak opnieuw werd uitgesteld', zegt Danny Vermeer van de Kleppende Klipper. Hij spande een rechtszaak aan omdat hij het rookverbod discriminerend vindt. 'Het is nu al de negende keer dat de zaak uitgesteld wordt. Telkens komen ze met allerlei redenen op de proppen om de zaak uit te stellen. De ene keer is de rechter ziek, de andere keer is het dossier onvolledig en nog een andere keer moeten de taalfouten in het dossier verbeterd worden. Ik heb onlangs nog gevraagd aan de magistraat of men wel een uitspraak durfde doen voor de verkiezingen. Daar had het niets mee te maken, beweerde men.'
Danny Vermeer is erg teleurgesteld in zijn proces. 'Normaal moet het hof van beroep een uitspraak binnen de maand doen', zegt hij. 'Ik wacht nu al bijna een jaar op een uitspraak. Nu is het gedaan met braaf te zijn en te luisteren. De zaak komt op 30 juni voor de tiende keer voor. Als er dan geen uitspraak is, dan ga ik naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Daar ga ik de Belgische staat aanklagen wegens het aansporen van oneerlijke concurrentie. Ik ga een schadevergoeding van 1 miljoen euro eisen. Als er wel een uitspraak is en ik word veroordeeld, dan stap ik naar het hof van cassatie en het grondwettelijk hof, om er de wet op het rookverbod te laten aanpassen omdat ze discriminerend is.' Het uitstel in de zaak van Danny werkt trouwens ook nefast voor andere zaken. 'Veel rechters wachten immers af welke uitspraak er in mijn zaak valt', zegt Danny.
Volgens Danny Vermeer is het rookverbod in restaurants gebaseerd op discriminatie. 'Cafés die geen eten serveren mogen rokers toelaten en restaurants moeten alle rokers weigeren', zegt Danny. 'Zeker in tijden van crisis is dat echt een mokerslag voor de horeca. Ook de beloofde btw-verlaging van zes procent is er nog steeds niet.' De horeca kan volgens Vermeer nog maar amper het hoofd boven water houden. 'In het weekend heb ik nog genoeg klanten, maar door de week is het aantal klanten sterk gedaald', zegt hij. 'Dat is niet alleen bij mij zo, maar bij alle mensen in de horeca. Op weekdagen kregen we vooral zakenmensen over de vloer, maar door de crisis blijven die ook massaal weg. Niet alleen het rookverbod en de crisis jagen de mensen weg. Er is ook een trendverschuiving. Mensen leven voorzichtiger en geven dus ook minder snel hun geld uit.'
Om iedereen gelijk voor de wet te stellen is Danny Vermeer gewonnen voor aparte ruimte voor rokers en niet-rokers. 'Ik heb voor ettelijke duizenden euro's geïnvesteerd in mijn boot om iedereen een mooie ruimte te geven', zegt Danny. 'Onlangs heb ik de tent op mijn boot laten vervangen door een vaste veranda. Die is bestemd voor de rokers. Ze kunnen er in een mooie omgeving gezellig eten en drinken. De boot zelf is bestemd voor de niet-rokers.'
quote:Roken nagenoeg overal verboden in Maine
De Amerikaanse staat Maine is waarschijnlijk een van de meest rook-onvriendelijke plekken op aarde. De staat is nogal fanatiek op het gebied van rookverboden. Deze week werd bekend dat roken op terrassen van cafés en restaurants verboden wordt.
Maine begon haar anti-rook campagnes is 1985 met een rookverbod op de werkplek. In 1993 volgde het rookverbod in publieke ruimtes en sinds 1999 mag er niet meer gerookt worden in restaurants. De cafés moesten in 2004 de asbakken van tafel halen en sinds vorig jaar mag er niet meer gerookt worden in de auto als er kinderen meerijden.
De staat, die als welkomsgroet "Breathe easy, You're in Maine" heeft, gaat dit jaar nog een grote stap verder. Roken in parken en op stranden is al verboden en nu komen de terrassen daar bovenop.
Concurrentie
De Amerikaanse longstichting is blij met het rookverbod op terrassen. En niet alleen vanwege gezondheidsredenen. "Op deze manier is er geen sprake meer van oneerlijke concurrentie tussen horeca met en zonder terras", aldus een woordvoerder.
De Restaurant Associatie van Maine is absoluut niet te spreken over de nieuwe wet. "Het is ongelofelijk dat het zo ver kan komen, dat zelfs buíten roken verboden wordt. Nu moet iedereen op de parkeerplaats gaan staan." Deze zomer kunnen de rokers van Maine nog op de terrassen van hun peuk genieten. De wet gaat in op 12 september.
Ik vind dit best wel eng.quote:
Bron: http://www.nu.nl/algemeen(...)lt-verzet-cafes.htmlquote:'Tabakssector betaalt verzet cafés'
AMSTERDAM - Tabaksfabrikanten financieren het verzet van caféeigenaren tegen het rookverbod in de horeca. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek. Het zou gaan om zowel financiële als juridische steun. De penningmeester van actiegroep 'Red de kleine horecaondernemer' geeft in de krant toe dat hij van de brancheorganisatie van tabaksfabrikanten jaarlijks een halve ton krijgt.
Elke twee weken zou hij de strategie van de actiegroep bespreken met de voorzitter van de Stichting Sigaretten Industrie (SSI). Met deze partij zou ook worden gesproken over de financiering van een bodemprocedure.
Financiering
De tabaksfabrikanten praten met het advocatenkantoor van de actiegroep over financiering van verdere rechtszaken van caféeigenaren, bevestigt de advocaat van het kantoor Van Diepen Van der Kroef in NRC. Er zou overigens nog niets concreets zijn toegezegd. Een bodemprocedure kost naar verluidt enkele tonnen. Het ministerie van Volksgezondheid wilde in NRC niet reageren.
Ach, wat is eng... het slaat inderdaad wat ver door, maar 'eng' kan ik het niet vinden. Het argument van oneerlijke concurrentie tussen cafés met en zonder terrassen vind ik raar. Tijdens terrasweer zijn kroegen met een terras sowieso al in het voordeel.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 14:48 schreef _Qmars_ het volgende:
Ik vind dit best wel eng.
Och, het verzet tegen roken wordt met geweld van de belastingbetaler afgepakt. Dit is gewoon eerlijk verdient geld wat wordt gebruikt.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 14:50 schreef isogram het volgende:
Bron: http://www.nu.nl/algemeen(...)lt-verzet-cafes.html
Zo werkt het dus... de vuile ratten.
Het is inderdaad letterlijk en figuurlijk een sigaar uit eigen doos...quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:10 schreef Boze_Appel het volgende:
Och, het verzet tegen roken wordt met geweld van de belastingbetaler afgepakt. Dit is gewoon eerlijk verdient geld wat wordt gebruikt.
Je verdraait de feiten nu wel heel erg. Gezondheid is juist een algemeen belang. Jij suggeert dat roken een "publiek belang" is. Dat is het natuurlijk niet. Roken is een ongezonde en schadelijke verslaving, niet iets waar het publiek belang bij heeft.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:35 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik snap het ook niet, als belastinggeld wordt ingezet voor het winstbejag van de gezondheidsindustrie is dat allemaal prima, maar als zelf verdiend geld wordt ingezet voor het publieke belang dan moet daar schande van gesproken worden. De wereld op zijn kop.
Nee, ik verdraai geen enkel feit, ik zet ze alleen logisch op een rij.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 15:44 schreef isogram het volgende:
Je verdraait de feiten nu wel heel erg.
Nee, het is een individueel belang. Het algemene belang ligt bij een relatief lage leeftijd. Het belang van de industrie ligt weer bij hoogbejaardheid.quote:Gezondheid is juist een algemeen belang.
Het gaat hier om de vrijheid om te roken wanneer klant en ondernemer het daar over eens zijn. Dat is een publiek belang. Dat sommigen dat publiek belang niet zien, doorgaans uit een stuitend egoisme, doet er niet aan af dat het nog steeds een publiek belang is. Een meningsverschil over waar het belang ligt, maakt het niet ineens een particulier belang natuurlijk.quote:Jij suggeert dat roken een "publiek belang" is. Dat is het natuurlijk niet.
Kennelijk wel, anders was er ook geen vraag naar. Bovendien is het niet voor iedereen een verslaving en is ongezond en schadelijk een wel erg doorzichtige tautologie.quote:Roken is een ongezonde en schadelijke verslaving, niet iets waar het publiek belang bij heeft.
Dat méén je niet! Straks ga je me nog vertellen dat er meer industrieën door middel van lobbyen en financiering wetgeving proberen te veranderen.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 14:50 schreef isogram het volgende:
[..]
Bron: http://www.nu.nl/algemeen(...)lt-verzet-cafes.html
Zo werkt het dus... de vuile ratten.
kennelijk toch niet helemaal. Laatst was er nog een rel omdat een politicus gewoon zat te roken in een restaurant oid?quote:Op maandag 22 juni 2009 15:22 schreef bloodymary het volgende:
Zo is het nu toch ook al geregeld in Belgie?
Ben net terug van drie heerlijke weken Italie. Geen last gehad van het rookverbod, dankzij het supermooie zomerweer (dat nu een beetje is omgeslagen geloof ik). Zijn twee keer ergens gaan eten waar geen terras was, toen ik zei dat we dan ergens anders heen gingen omdat we wilden roken mochten we toch naar binnen en bij een raam zitten en gewoon binnen roken tijdens het eten.
Wat werkt het rookverbod toch goed in andere landen he!
Volgens MikeyMo moeten we een voorbeeld nemen aan hoe goed het in het buitenland gaat. Dus gewoon lekker bij het raam zitten roken.quote:Op maandag 22 juni 2009 15:22 schreef bloodymary het volgende:
Wat werkt het rookverbod toch goed in andere landen he!
Iddquote:Op maandag 22 juni 2009 15:29 schreef Monolith het volgende:
[..]
Dat méén je niet! Straks ga je me nog vertellen dat er meer industrieën door middel van lobbyen en financiering wetgeving proberen te veranderen.
Elke zichzelf respecterende industrie speelt dat spelletje.quote:Op maandag 22 juni 2009 16:08 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
IddMensen die verontwaardigd reageren. De farmaceutische industrie speelt precies hetzelfde spelletje. Ooh nee, die natuurlijk niet. Farmaceutische bedrijven willen namelijk helemaal geen winst maken
Dat doe ik niet, ik vermeld de ervaringen hier alleen, het zijn er trouwens twee. En ik heb niet ervaren dat er gezegd werd dat het niet mocht als er geen terras was. Dus ik vind het wel typerend dat je dat meemaakt, dat is dan toch wat er leeft.quote:Op maandag 22 juni 2009 16:01 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Maar wel grappig dat je één eigen ervaring gelijk beschouwt als standaard voor een heel land.
Hoe is het trouwens met je horeca-klantjes? Al failliet?
quote:Café vecht boete rookverbod aan
Vandaag zullen de twee eigenaren van het Groningse café De Kachel hun veroordeling voor het schenden van het rookverbod aanvechten bij het gerechtshof in Leeuwarden. De twee werden in februari van dit jaar veroordeeld tot een boete van 1200 euro wegens het herhaaldelijk overtreden van het rookverbod.
In Den Bosch werd café Victoria in mei vrijgesproken van het schenden van het rookverbod. Het rechtscollege in Den Bosch oordeelde dat er een onvoldoende deugdelijke wettelijke grondslag is voor een rookverbod zonder personeel. De Hoge Raad zal later nog oordelen over deze uitspraak.
Wanneer dit nodig blijkt, is minister Ab Klink (Volksgezondheid) bereid om de regels omtrent het rookverbod aan te passen, om het algehele rookverbod voor de horeca overeind te houden. Hij blijft, evenals een meerderheid van de Tweede Kamer, voor een algemeen rookverbod. Klink meent dat er nu in de praktijk geen onderscheid bestaat tussen eenmanszaken en cafés waar wel werknemers tappen en bedienen.
Het doel van het rookverbod is bescherming van het personeel in de horeca. Zij hebben recht op een veilige werkplek en rook zou schadelijk voor de gezondheid zijn.
quote:Sigarettenverkoop daalt sinds verbod
DEN HAAG - De verkoop van sigaretten en shag is afgenomen sinds de invoering van het rookverbod in de horeca.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook het aantal rokers is vorig jaar licht gedaald.
Het rookverbod in de horeca ging 1 juli vorig jaar in. Mede daardoor werden er vorig jaar minder sigaretten verkocht: gemiddeld 906 per Nederlander. In 2007 waren dat er nog 927, aldus het CBS. Het aantal shagjes per Nederlander daalde van 768 tot 734 stuks. De dalende verkoop heeft volgens het CBS vooral te maken met de accijnsverhoging die vorig jaar werd ingevoerd.
Het aantal rokers is enigszins gedaald van 28 naar 27 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Volgens de stichting Stivoro hebben ruim 1 miljoen rokers vorig jaar geprobeerd te stoppen. "Gemiddeld houdt 7 procent van de stoppers het langer dan een jaar vol," zegt directeur Lies van Gennip van Stivoro.
Toch maar goed dat er zo'n verbod isquote:Kelners en chauffeurs sterven vaker aan longkanker
BRUSSEL - Kelners, betonkisters en chauffeurs sterven vaker aan longkanker dan mannen met andere beroepen. Dat blijkt uit onderzoek onder mannen tussen 30 en 59 jaar in België.
De kelners blijken zelfs 3,2 keer vaker aan longkanker te overlijden dan gemiddeld. Daarentegen hebben onderwijzers en professoren vier keer minder kans om te overlijden aan longkanker.
„Wellicht heeft het te maken met de mogelijkheid die je tijdens de dagtaak hebt om te roken”, oppert onderzoeker Patrick Deboosere van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zaterdag in de Vlaamse krant De Morgen.
Roken of meeroken is volgens hem de oorzaak van 80 à 90 procent van de dodelijke gevallen van longkanker. Het onderzoek is gebaseerd op sterftes eind jaren negentig, dus nog voor het rookverbod in de horeca.
http://www.nu.nl/algemeen(...)belgische-cafes.htmlquote:BRUSSEL - Er komt geen algemeen rookverbod in België in de horeca. In café's waar vers voedsel wordt verkocht zal niet meer gerookt mogen worden, maar in alle andere café's blijft roken toegestaan. Dit heeft de Belgische Kamer dinsdag besloten.
De discussie over de uitbreiding van het rookverbod is in België al geruime tijd gaande. De huidige regels zorgen voor een hoop verwarring en leidden geregeld tot oneerlijke concurrentie.
Zo mocht er wel worden gerookt in gelegenheden die minder dan 30 procent van hun omzet uit eten haalden.
Uitbreiden
Twee centrumrechtse politieke partijen, het christendemocratisce CD&V en de Vlaams-nationalistische N-VA dienden daarom een wetsvoorstel in om het rookverbod uit te breiden naar alle drankgelegenheden.
Dit algehele rookverbod is er dus niet doorgekomen. Het rookverbod geldt niet voor cafés die voorverpakte levensmiddelen verkopen met een minimale houdbaarheid van drie maanden, zoals chips, worstjes en nootjes.
Niet-rokerszone
Daardoor vallen 1400 en 1500 gelegenheden buiten het verbod. Deze kunnen er wel voor kiezen om het rookverbod alsnog zelf in te voeren. Als ze dit niet doen, moet er een gescheiden niet-rokerszone komen.
In de loop van de namiddag stemt de Kamercommissie Volksgezondheid over het wetsvoorstel.
Rookverbod: megaclaim kleine horeca:-megaclaim-kleine-horeca.htmlquote:De kleine horecaondernemers die schade hebben geleden door het rookverbod, bereiden een schadeclaim tegen de Staat voor van tussen 50 en 100 miljoen euro. Daartoe richten zij op korte termijn een nieuwe stichting op, die de claim indient.
Dat heeft woordvoerder Ton Wurtz van de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer vandaag gemeld. De nieuwe stichting Horecaclaim inventariseert hoeveel schade de duizenden kleine Nederlandse horecaondernemers hebben geleden. "Dat gaat dan om inkomstenderving, maar ook om nodeloze verbouwingen, het inrichten van rookruimtes of het aanschaffen van afzuiginstallaties”, zegt Wurtz.
Nederland telt tussen achtduizend en negenduizend kleine horecabazen. Van hen hebben zich er nu 1200 aangesloten bij de stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer. Maar Wurtz denkt dat er zich voor de claim nog veel meer zullen melden.
Deze maand onthulde het NRC Handelsblad dat de stichting financiële en strategische steun krijgt van de tabaksindustrie.
Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat de illegale handel van tabak met evenveel gestegen is als de verkoop gedaald.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 12:51 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
[..]
Toch maar goed dat er zo'n verbod is
En er natuurlijk niet bij vermelden dat de prijs ook flink gestegen is de laatste tijd...quote:Op dinsdag 30 juni 2009 16:22 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat de illegale handel van tabak met evenveel gestegen is als de verkoop gedaald.
Maar er wordt dus gezegd dat het zou kunnen komen door dat ze meer gelegenheid hebben om zelf te roken. Er wordt niet gesproken over meeroken, waar jullie het steeds over hebben.quote:Op zaterdag 27 juni 2009 12:51 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
[..]
Toch maar goed dat er zo'n verbod is
Bronquote:Hotels en restaurants
Vooral de hotel- en restaurantsector heeft het zwaar, zij zal dit jaar meer dan 11% omzet kwijtraken. Door de economische crisis besparen bedrijven op hun zakelijke uitgaven.
Besparingen
Steeds minder zakenmensen verblijven in hotels en ook wordt bespaard op zakelijke etentjes. De helft van de hotelsector is gericht op de zakelijke markt. Maar ook het teruglopend internationaal toerisme speelt de hotels en restaurants parten.
Cafetaria's
Nederlandse consumenten geven wel iets minder uit in horecagelegenheden, maar bedrijven die alleen gericht zijn op de consument hebben het minder moeilijk. Cafetaria's voelen het minst van de economische crisis. En ook de strandpavilioens en ijssalons doen door het mooie weer goede zaken.
geen woord over het rookverbodquote:
Dat wilde ik ook even aantonenquote:
We mogen het wederom weer alleen economisch bekijken?quote:
De hotel en restaurantsrector hebben daar ook weinig last van. Je weet wel die onderdelen die jij gelijk stelt aan buurtkroegjes waar er volgens jou niet gerookt mag worden, maar nooit komt.quote:
horeca is horecaquote:Op woensdag 1 juli 2009 13:54 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
De hotel en restaurantsrector hebben daar ook weinig last van. Je weet wel die onderdelen die jij gelijk stelt aan buurtkroegjes waar er volgens jou niet gerookt mag worden, maar nooit komt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |