ING neemt zijn maatregelen: bellen naar de klantenservice of andere ING-lijnen kost niet langerquote:Oost Europa stort in elkaar - EU in veel grotere problemen dan leiders ooit verwacht hadden - Economie Duitsland krimpt 9%
Ondanks het feit dat de ING-leeuw al twee keer met miljarden gereanimeerd werd, lijkt de oranje bank het zorgenkindje van minister Bos te blijven.
Het naderende bankroet van Oekraïne brengt drie Europese banken in grote problemen: het Italiaanse Unicredit, de Oostenrijkse Raffeisen bank en de Nederlandse ING bank.
De $ 16 miljard die het IMF aan de Oekraïne gaf om het land overeind te houden, zijn al weer op. Het land, dat door het instorten van de staalprijzen het BNP met 12% ziet dalen, stevent lijnrecht op een faillissement af. Banken zoals de ING, Unicredit en Raffeisen, die veel hebben uitgeleend en geinvesteerd in de Oekraïne, dreigen daardoor samen met het land ten onder te gaan.
Volgens Erik Berglof, een topeconoom bij EBRD, heeft het instortende Oost Europa zo'n ¤ 400 miljard nodig om de betalingen over de uitstaande leningen te dekken en het financiële systeem weer op gang te helpen. Dit bedrag gaat boven het vermogen van het IMF, dat al eerder Hongarije, Oekraïne, Letland, Wit-Rusland, IJsland, Pakistan, en binnenkort ook Turkije te hulp schoot. Het IMF raakt snel door haar reserve van $ 200 miljard heen, en moet mogelijk zélf geld voor de wereld gaan persen.
Volgens Stephen Jen, hoofd-valuta bij Morgan Stanley, heeft Oost Europa $ 1,7 biljoen in het buitenland geleend, waarvan veel op de korte-termijn markt. Het moet dit jaar $ 400 miljard terugbetalen, net zoveel als 1/3 van het totale BNP van de regio. Door de ingestorte economiën en zwaar getroffen nationale munteenheden is hier echter géén geld voor, en nog meer krediet krijgen bij de feitelijk bankroete Europese banken is helemáál ondenkbaar.
'De situatie is veel erger dan tijdens de Oost-Aziëcrisis in de jaren '90,' zegt Lars Christensen van de Danske Bank. 'Er dreigen op ieder moment ongelukken te gebeuren in de regio, maar de EU-instellingen zijn niet bij machte hier iets aan te doen. Op het moment dat ze besluiten om één van deze landen niet te redden, dan zal dat een enorme crisis veroorzaken die zich door de hele EU zal verspreiden.'
Zoals we al eerder schreven zijn de Europese banken véél kwetsbaarder voor de nu instortende economiën in Oost Europa, delen van Azië en Latijns Amerika, dan hun collega's in bijvoorbeeld de VS. Bijna de hele Oost Europese schuld is in handen van West Europa, vooral van banken in Oostenrijk, Zweden, Griekenland, Italië en België. Europese banken nemen maar liefst 74% van de $ 4,9 biljoen uitstaande leningen in de (voorheen) opkomende markten voor hun rekening. Dat maakt hen vijf keer zo kwetsbaar als Amerikaanse of Japanse banken.
Het financiële systeem in Oostenrijk staat inmiddels op het punt van instorten. De banken leenden ¤ 230 miljard uit aan Oost Europa, 70% van het Oostenrijkse BNP. 'Bij een ingebreke blijven van 10% stort onze hele financiële sector in elkaar,' schreef de krant Der Standard uit Wenen. Dat lijkt inmiddels onvermijdelijk te gaan gebeuren.
Spanje zit tot z'n nek toe in Latijns Amerika en deelt in de malaise in bijvoorbeeld Mexico (autoindustrie: min 51% in januari) en Brazilië (650.000 banen weg in één maand). Groot Brittannië en Zwitserland zitten diep in de in grote problemen geraakte delen van opkomend Azië.
Europa bevindt zich in een crisis die veel ernstiger is dan de leiders van de EU ooit voor mogelijk hadden gehouden. De grootste Europese economie, die van Duitsland, kromp in het laatste kwartaal van 2008 op jaarbasis met 8,4%. De Deutsche Bank verwacht dat de Duitse economie dit jaar met bijna 9% zal krimpen. Dat is een percentage dat de bevolking in opstand kan doen komen.
De implicaties zijn duidelijk en ernstig: Berlijn zal Ierland, Spanje, Griekenland en Portugal, waar de kredietbellen uit elkaar spatten en steeds meer faillissementen optreden, of Italië, waar de nationale schuld steeg van 101% naar 112% van het BNP, of Oostenrijk, dat in enorme problemen verkeert door de financiële avonturen in Oost Europa, niet gaan redden.
Het is slechts een kwestie van tijd voordat het verwoestende vuur van ten onder gaan economiën ook onze grenzen zal overschrijden. Er hoeft nog maar één vonkje af te gaan in de Eurozone, en de hele wereld zal binnen enkele dagen tijd in een enorme systeemcrisis worden gestort.
Zie ook: http://www.telegraph.co.u(...)ldwide-meltdown.html
Heb je dat verhaaltje trouwens zelf geschreven? In de link staat toch echt wat anders, al gaat het wel over hetzelfde.quote:Op maandag 16 februari 2009 17:09 schreef ES57 het volgende:
[..]
ING neemt zijn maatregelen: bellen naar de klantenservice of andere ING-lijnen kost niet langer
E0.05 maar E0.10.
Het grote graaien gaat beginnen, eerst bij de overheid en nu nog meer bij de klanten.
Wie een kuil graaft ...
Een column (een opiniestuk dus) op de site van de Engelse krant The Telegraph. Uit het commentaar op die column blijkt dat de schrijver ervan het afgelopen jaar al allerhande Europese landen het faillisement voorspeld heeft, behalve IJsland; dat zag hij niet aankomen...quote:Op maandag 16 februari 2009 17:54 schreef Lassekjus het volgende:
Mooi stukje,, wat is de echte bron?
http://tips2trades.blogspot.com/quote:Op maandag 16 februari 2009 17:54 schreef Lassekjus het volgende:
Mooi stukje,, wat is de echte bron?
knap he, wedstrijdje geld uitlenen gewonnenquote:Op maandag 16 februari 2009 17:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Wel knap dat ING haast alle rommel heeft gevonden die er te vinden is.
Welke hoer?quote:Op maandag 16 februari 2009 18:40 schreef kibo het volgende:
En maar mooi weer blijven spelen, met die hoer die ze nu weer voor een half miljoen hebben ingehuurd .
Het is en blijft een arrogante kutbank
Knap hoor, je eerste e-mail in 1958 versturenquote:Op maandag 16 februari 2009 18:37 schreef Lassekjus het volgende:
hmmm dit stukje stond ook op de site. Zegt genoeg lijkt mij.
'Ik heb jullie eerder een paar e-mails gestuurd die ik beschouw als de meest belangrijke die ik, sinds het begin van mijn carrière in 1958, ooit heb verstuurd,'
Second that..... er heeft nooit een consolidatieslag plaats gevonden.... het cement uit de voegen is weg door de uitbreiding. Als we de EEG hadden met max +5 landen hadden we nog iets.quote:Op maandag 16 februari 2009 18:36 schreef Lemmeb het volgende:
Komt er gewoon op neer dat de EU slachtoffer dreigt te worden van de eigen ongeremde drang tot uitbreiden. Door het opnemen van al die pauperstaatjes is de unie extreem kwetsbaar geworden en dat wreekt zich nu. Niet zo gek en allemaal jaren geleden al voorspeld.
Het mooie vind ik nog het argument om voor Anouk te kiezen. Ja die is wel een beetje rebels en dat past goed bij ons imagoquote:Op maandag 16 februari 2009 18:40 schreef kibo het volgende:
En maar mooi weer blijven spelen, met die hoer die ze nu weer voor een half miljoen hebben ingehuurd .
Het is en blijft een arrogante kutbank
Sinds wanneer hoort Oekraïne bij de EU?quote:Op maandag 16 februari 2009 18:36 schreef Lemmeb het volgende:
Komt er gewoon op neer dat de EU slachtoffer dreigt te worden van de eigen ongeremde drang tot uitbreiden. Door het opnemen van al die pauperstaatjes is de unie extreem kwetsbaar geworden en dat wreekt zich nu. Niet zo gek en allemaal jaren geleden al voorspeld.
quote:Op maandag 16 februari 2009 19:19 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Het mooie vind ik nog het argument om voor Anouk te kiezen. Ja die is wel een beetje rebels en dat past goed bij ons imago(lekker rebels 10 miljard van Bos vragen) Anouk is ook zonder na te denken in de Verenigde Staten gestapt, en is toch ook maar weer terugverhuisd. Bij nader inzien is zij inderdaad de ideale vertegenwoordiger van ING
Ik ben alleen maar meer overtuigd geraakt van mijn nee-stem destijds. Niet dat die veel heeft uitgericht overigens. Moet meteen weer denken aan al die discussies destijds, het continu zwartgemaakt worden door de ja-stemmers en die schandalige chantage vanuit de regering. "Joegoslavische toestanden" en "het licht gaat uit", word spontaan weer misselijk als ik terugdenk aan het taaltje dat werd aangeslagen tegen de domme burger. De burger weet toch helemaal niets van Europa? misschien waar, maar de regeringen weten er blijkbaar net zo weinig van.quote:Op maandag 16 februari 2009 18:47 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Second that..... er heeft nooit een consolidatieslag plaats gevonden.... het cement uit de voegen is weg door de uitbreiding. Als we de EEG hadden met max +5 landen hadden we nog iets.
Hoe utopisch ook... ben ik van de EU-mania geschrokken (het licht gaat uit en zo).
En nu als deze ellende doorgaat verzinken we in een financiële/Warschaupact oorlog door diezelfde expansiedrift. Europa zou veiliger worden.....it's now a hard dream to sell.
Amerika in de shit... true... we doen het niet veel beter. Azie ook niet. Maar ach... het is nu een globale crisis met overal veenbrandjes.
quote:
Zou ik gewoon doenquote:
Ik stemde tegen... puur en alleen om de machtsbasis eerlijker te verdelen.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:30 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Ik ben alleen maar meer overtuigd geraakt van mijn nee-stem destijds. Niet dat die veel heeft uitgericht overigens. Moet meteen weer denken aan al die discussies destijds, het continu zwartgemaakt worden door de ja-stemmers en die schandalige chantage vanuit de regering. "Joegoslavische toestanden" en "het licht gaat uit", word spontaan weer misselijk als ik terugdenk aan het taaltje dat werd aangeslagen tegen de domme burger. De burger weet toch helemaal niets van Europa? misschien waar, maar de regeringen weten er blijkbaar net zo weinig van.
aspirant lid in de hoogtij dagen.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:23 schreef Igen het volgende:
[..]
Sinds wanneer hoort Oekraïne bij de EU?
Mocht ING vallen dan heeft Nederland een bloedserieus probleem wat nog generaties blijft bestaan.quote:
Onzin, de EU wordt slachtoffer van het ongelimiteerd uitlenen van banken.quote:Op maandag 16 februari 2009 18:36 schreef Lemmeb het volgende:
Komt er gewoon op neer dat de EU slachtoffer dreigt te worden van de eigen ongeremde drang tot uitbreiden. Door het opnemen van al die pauperstaatjes is de unie extreem kwetsbaar geworden en dat wreekt zich nu. Niet zo gek en allemaal jaren geleden al voorspeld.
Maar wat is het alternatief. Van dichte grenzen worden we nog veel slechter!!quote:Op maandag 16 februari 2009 19:40 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Ik stemde tegen... puur en alleen om de machtsbasis eerlijker te verdelen.
Dat via een acherhoede gevecht dit heeft resulteert in een zogenaamde Ja stem is al een teken aan de wand.
Ierland was bijzonder twijfelachtig. Denemarken idem.. Laat nu de pro-EU nog maar eens van de toren blazen (het is stil aan de overkant). De EU wordt grotendeels nog overeind gehouden door Duitsland.
Voor hoelang nog ?!...... ik denk niet lang meer.
De laaste 10 jr van de EU zijn een waste of time (behalve op PR gebied).
Check mijn topics nog eens een keer (zie dit topic)quote:Op maandag 16 februari 2009 19:47 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Onzin, de EU wordt slachtoffer van het ongelimiteerd uitlenen van banken.
Oekraine is geen EU lid. Dus dat heeft er verder weinig mee te maken.
+ FR.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:50 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Maar wat is het alternatief. Van dichte grenzen worden we nog veel slechter!!
Mischien een Germaanse/Noord Europese unie met Duitsland/Nederland/Belgie/Oostenrijk/Denemarken?
Frankrijk zou erbij kunnen alleen houdt je dan de tegenstelling Frankrijk - Duitsland wat eigenlijk elke vooruitgang in de weg staat.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:53 schreef Drugshond het volgende:
[..]
+ FR.
Maar dat EU het kaf van het koren gaat scheiden lijkt me logisch. Tenminste als ze genoeg ballen hebben.
Mwah ik iets minder...zit in pro-food (the new economy). Niet mijn richting maar ik ben geen jonkie (mijn werktijden zijn toast..maar daar stopt ook de vergelijking).quote:Op maandag 16 februari 2009 19:53 schreef Swetsenegger het volgende:
Ik begin me langzamerhand serieus zorgen te maken voor de toekomst
Brood en spelen.... Rome was zo slecht nog niet.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:56 schreef BlaZ het volgende:
Frankrijk zou erbij kunnen alleen houdt je dan de tegenstelling Frankrijk - Duitsland wat eigenlijk elke vooruitgang in de weg staat.
Na alle problemen met Finnen in Nederland mogen die wat mij betreft wegblijven
Niet, maar het gaat niet alleen om Oekraïne. Het gaat hier eigenlijk om heel Oost-Europa.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:23 schreef Igen het volgende:
[..]
Sinds wanneer hoort Oekraïne bij de EU?
Het is juist heel knap dat ze al die rommel zo goed hebben weten te vermijden. Want ze hadden geen supprime, hun Alt-A was op het dieptepunt van de crisis nog 90% waard (dus goed) en als een der weinige banken hadden ze ook geen geld bij Madoff staan.quote:Op maandag 16 februari 2009 17:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Wel knap dat ING haast alle rommel heeft gevonden die er te vinden is.
Qua crash test dummies.... schat ik ING hoger in dan Fortis. Omdat ze ('ook') andere posities hebben.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:33 schreef LXIV het volgende:
[..]
Het is juist heel knap dat ze al die rommel zo goed hebben weten te vermijden. Want ze hadden geen supprime, hun Alt-A was op het dieptepunt van de crisis nog 90% waard (dus goed) en als een der weinige banken hadden ze ook geen geld bij Madoff staan.
Wat heeft de EU hier nou weer mee te maken? OekraÏne is niet eens lid. Het geld is uitgeleend door private ondernemingen zoals ING en Paribas. Wat moet de EU daar tegen doen? Internationale handel/investeringen verbieden?quote:Op maandag 16 februari 2009 18:36 schreef Lemmeb het volgende:
Komt er gewoon op neer dat de EU slachtoffer dreigt te worden van de eigen ongeremde drang tot uitbreiden. Door het opnemen van al die pauperstaatjes is de unie extreem kwetsbaar geworden en dat wreekt zich nu. Niet zo gek en allemaal jaren geleden al voorspeld.
Ja.... in ieder geval een pas op de plaats maken... Act local forget global.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:57 schreef Schadenfreude het volgende:
[..]
Wat heeft de EU hier nou weer mee te maken? OekraÏne is niet eens lid. Het geld is uitgeleend door private ondernemingen zoals ING en Paribas. Wat moet de EU daar tegen doen? Internationale handel/investeringen verbieden?
Yup, als banken meer krediet uitschrijven als het BNP van Nederland. En als het klapt doen we iets verkeerd.quote:
quote:Op maandag 16 februari 2009 20:33 schreef LXIV het volgende:
Het is juist heel knap dat ze al die rommel zo goed hebben weten te vermijden. Want ze hadden geen supprime, hun Alt-A was op het dieptepunt van de crisis nog 90% waard (dus goed) en als een der weinige banken hadden ze ook geen geld bij Madoff staan.
Je ziet zolangzamerhand het grote plaatje toch wel? Het gaat niet alleen om Oekraïne, het gaat om heel Oost-Europa. En alles hangt met elkaar samen. De politiek beïnvloedt het bedrijfsleven en vice versa.quote:Op maandag 16 februari 2009 20:57 schreef Schadenfreude het volgende:
[..]
Wat heeft de EU hier nou weer mee te maken? OekraÏne is niet eens lid. Het geld is uitgeleend door private ondernemingen zoals ING en Paribas. Wat moet de EU daar tegen doen? Internationale handel/investeringen verbieden?
En dat is waarom vreemd?quote:Op maandag 16 februari 2009 21:15 schreef Schadenfreude het volgende:
- depositogarantieregeling afschaffen, zodat de risico's niet meer voor rekening zijn van de belastingbetalers in het land waar toevallig het hoofdkantoor staat. Nadeel is dat niemand meer onbezorgd zijn geld naar de bank kant brengen, aangezien je het bij een faillissement gewoon kwijt bent.
Ik zeg nergens dat het vreemd is, integendeel. Het lijkt mij dat banken in de eerste plaats goed op je geld moeten letten. Als een bank alles uitleent of investeert in dubieuze leningen dan zou ik toch even verder gaan kijken.quote:Op maandag 16 februari 2009 21:53 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
En dat is waarom vreemd?
Eigenlijk lijkt me het me een vrij logische stap. Mensen worden zich dan veel bewuster over hun eigen geld. En banken zullen veel minder risico durven nemen.
quote:Op maandag 16 februari 2009 21:24 schreef Schadenfreude het volgende:
Dus als private bedrijven besluiten te investeren in een opkomende/gammele economie dan is dat de schuld van de EU?
Dat intresseert me niet want als het goed verloopt zit ik dan in het buitenland, maar je kan niet ontkennen dat onze INGvrienden elke zeepbel weten te vinden en weten op te blazen.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:44 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Mocht ING vallen dan heeft Nederland een bloedserieus probleem wat nog generaties blijft bestaan.
Kort voor de val het DGS verlagen tot 0 euro.quote:Op maandag 16 februari 2009 19:44 schreef PietjePuk007 het volgende:
Mocht ING vallen dan heeft Nederland een bloedserieus probleem wat nog generaties blijft bestaan.
waarom ? ik vind het wel leuk eigenlijk! eindelijk gebeurt er eens wat.quote:
En wat is het alternatief? Nederland failliet laten gaan? NL kan de schuld van ING niet dragen.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 03:49 schreef henkway het volgende:
Lijkt me sterk dat Bos ING alsnog failliet laat gaan, dat nooit.
Jij hebt zeker geen baan?quote:Op dinsdag 17 februari 2009 @ 00:22 schreef BlaZ het volgende:
[..]
waarom ? ik vind het wel leuk eigenlijk! eindelijk gebeurt er eens wat.
IJsland-scenario. Alleen dan zonder hulp van het IMF, want dat is ook blut.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 @ 03:49 schreef henkway het volgende:
Lijkt me sterk dat Bos ING alsnog failliet laat gaan, dat nooit.
Dat laatste vraag ik me af. Bij de meeste banken waren de mensen die geld kwamen brengen minder belangrijk dan de mensen die geld kwamen halen, want uit die laatste groep haal je je winst en bonussen. Daarnaast vraag ik me af hoe de gemiddelde spaarder risico's zou moeten kunnen inschatten die de banken en rating-agencies ook over het hoofd zien. De meeste mensen zitten helemaal niet te wachten op nóg een keuzeprobleem erbij: die zoeken gewoon een manier om hun (beperkte) vermogen veilig te stallen en girale transacties te kunnen doen. Het afschaffen van de depositogarantie lijkt me niet de juiste weg, een depositogarantie onder strengere voorwaarden misschien wel.quote:Op maandag 16 februari 2009 21:53 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
En dat is waarom vreemd?
Eigenlijk lijkt me het me een vrij logische stap. Mensen worden zich dan veel bewuster over hun eigen geld. En banken zullen veel minder risico durven nemen.
Nu is het leuk totdat je zelf keihard getroffen wordt. Dan piep je wel anders.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 00:22 schreef BlaZ het volgende:
[..]
waarom ? ik vind het wel leuk eigenlijk! eindelijk gebeurt er eens wat.
Idd... is hyperinflatie dan misschien het medicijn tegen deze crisisquote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:13 schreef HarryP het volgende:
Nou die paar euro's die ik nog bij de ING (postbank) had staan op een internet spaarrekening ga ik ook maar weghalen. Dan hoef ik daar straks ook niet achteraan bij de Nederlandse Bank.
En verder is Inflatie eigenlijk de enige manier om van het probleem af te komen.
Dus dat verwacht ik dan ook.
idd viel mij ook al opquote:Op maandag 16 februari 2009 17:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Wel knap dat ING haast alle rommel heeft gevonden die er te vinden is.
ik zelf ben voor het spreiden van je geld over meerdere banken.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 07:12 schreef Lurf het volgende:
[..]
Dat laatste vraag ik me af. Bij de meeste banken waren de mensen die geld kwamen brengen minder belangrijk dan de mensen die geld kwamen halen, want uit die laatste groep haal je je winst en bonussen. Daarnaast vraag ik me af hoe de gemiddelde spaarder risico's zou moeten kunnen inschatten die de banken en rating-agencies ook over het hoofd zien. De meeste mensen zitten helemaal niet te wachten op nóg een keuzeprobleem erbij: die zoeken gewoon een manier om hun (beperkte) vermogen veilig te stallen en girale transacties te kunnen doen. Het afschaffen van de depositogarantie lijkt me niet de juiste weg, een depositogarantie onder strengere voorwaarden misschien wel.
rrrrrrraaaawhrquote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:56 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
idd viel mij ook al op![]()
Maar blijkbaar is dat de Krrrrrrracht van ing
Idd, die ING reclame spotjes zijn echt om te "brullen"quote:Op dinsdag 17 februari 2009 15:00 schreef ES57 het volgende:
Die ING-spotjes komen nu volslagen belachelijk over. Picture this, dat achterlijke meisje dat eerst voor de Postbank de hoer speelde, krijst nu in de duinen iets onverstaanbaars. Op de achtergrond op het strand 2 Oranje leeuwen die lopen te ravotten. Ondertussen fietst Anouk er in andere spotjes tussendoor.
Welke krankzinnige marketeer verzint zo iets?
Vanwaar is nederlands geschreven stuk gequote? Heb je dit zelf geschreven? Want het komt maar heel gedeeltelijk overeen met het origineel van de Telegraph.quote:Op maandag 16 februari 2009 17:09 schreef ES57 het volgende:
[..]
ING neemt zijn maatregelen: bellen naar de klantenservice of andere ING-lijnen kost niet langer
E0.05 maar E0.10.
Het grote graaien gaat beginnen, eerst bij de overheid en nu nog meer bij de klanten.
Wie een kuil graaft ...
Alsof die paar rot centen die naar die landen zijn verdwenen de rijke landen de das omdoenquote:Op maandag 16 februari 2009 19:47 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Onzin, de EU wordt slachtoffer van het ongelimiteerd uitlenen van banken.
Oekraine is geen EU lid. Dus dat heeft er verder weinig mee te maken.
Overigens vind ik wel dat de EU te makkelijk arme landen heeft toegelaten.
Vooral Roemenie en Bulgarije zijn nog veel te arm.
Aantal andere landen waren er wel klaar voor, paar twijfel gevallen.
http://www.depers.nl/debe(...)?Id=1197515#lastpostquote:Op dinsdag 17 februari 2009 22:58 schreef Dave7 het volgende:
[..]
Vanwaar is nederlands geschreven stuk gequote? Heb je dit zelf geschreven? Want het komt maar heel gedeeltelijk overeen met het origineel van de Telegraph.
En- of slimme manier (groot gedeelte) om verliezen door te sluizen (en dus afschrijven) naar het buitenland idd.quote:Op woensdag 18 februari 2009 07:43 schreef henkway het volgende:
Op het moment dat Bush stond te verkondigen dat er meer hypotheken aan armen mensen gesleten moesten, wisten ze allang dat die hypotheken verkocht zouden worden aan Europa, alles voor de bankbonussen
quote:Bankverzekeraar ING heeft in de laatste drie maanden van 2008 een verlies geboekt van 3,7 miljard euro. Het verlies over 2008 is overigens slechts 729 miljoen euro.
Yep. Deze crisis is ontstaan doordat Amerika decennialang op krediet heeft geleefd, hun banken al die schuldvorderingen veel te mooi hebben voorgesteld, en ze aan de rest van de wereld hebben verkocht. Het buitenland is er ingestonken zeg maar. China, Arabische oliesheiks, Europa, etc. hebben in feite waardeloze schuldvorderingen gekocht voor een hoop geld.quote:Op woensdag 18 februari 2009 07:43 schreef henkway het volgende:
Op het moment dat Bush stond te verkondigen dat er meer hypotheken aan armen mensen gesleten moesten, wisten ze allang dat die hypotheken verkocht zouden worden aan Europa, alles voor de bankbonussen
quote:Duitsland en Frankrijk: Instorten Europa mogelijk te voorkomen met landen-bailouts
Volledig bericht:
Gaan zij Europa redden?
Duitsland en Frankrijk zullen zich mogelijk gedwongen voelen om komplete Europese landen te redden met bailouts, om een implosie van het Europese financile systeem, en daarmee het instorten van Europa, te voorkomen.
De Duitse minister van Financin, Peer Steinbrck, is de eerste hoge Europese politicus die het onderwerp ter sprake bracht. Hij erkende dat sommige EU-landen 'in de problemen' komen en mogelijk financile hulp nodig hebben.
Franse officials hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de spanningen op de financile markten, door het sterk oplopen van de verzekeringskosten (CDSwaps) van de Ierse, Griekse en Spaanse staatsschuld. CDswaps zullen zich de komende 12 maanden voor landen zoals Griekenland, Itali, Spanje en Portugal mogelijk gaan verdubbelen.
De nachtmerrie van bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy is dat beleggers de schuld van n of enkele landen niet meer willen financieren, waardoor deze failliet gaan en heel Europa in een ernstige systeemcrisis wordt gestort.
In het verdrag van Maastricht is, op aandringen van Duitsland en Nederland, vastgelegd dat de Europese Centrale Bank niet mag overgaan tot bailouts. Daarom zullen de twee grootste economin van de Eurozone mogelijk buiten de ECB om overgaan tot het financieel te hulp schieten van EU-landen die dreigen te bezwijken.
'De grotere spelers zullen de kleinere spelers moeten uitkopen,' zegt Alex Allen, investeringshoofd van Eddington Capital Management. 'Je kunt niet een deel van het systeem laten falen, want dat leidt tot het falen van het hle systeem.' Volgens hem is het risico dat tenminste n land noodgedwongen het Euroblok moet verlaten, groter dan de financile markt op dit moment verwacht. 'Het risico met Griekenland, Itali, Spanje en Portugal wordt door de markt enorm onderschat.'
De Europese financieringstekorten zijn torenhoog geworden, nadat regeringen in heel de EU overgingen tot bailouts van banken en financile instellingen. Dat kostte de EU tot nu toe 1,2 biljoen.
Europese officials hebben al gewaarschuwd dat de obligatiemarkt in een crisis kan worden gestort. Daarbij wijzen ze op de wereldwijde gevolgen van het instorten van Lehman Brothers in september 2008. ECB-bestuurslid Lorenzo Bini Smaghi zegt dat het risico bestaat dat 'het wantrouwen dat er in de financile markten is, overslaat in wantrouwen in hele landen.'
'Ik zou zeer met tegenzin zeggen: O.k., laat Ierland en Griekenland maar bankroet gaan, de markt los het wel op, en straf hen voor hun onverantwoordelijkheden in het verleden,' verklaarde Thomas Mayer, co-hoofd wereldwijde economie bij de Deutsche Bank in Londen. 'Dat deden ze ook met Lehman en dat bleek geen goed idee te zijn.'
ECB-president Jean-Claude Trichet vindt de huidige zorgen om het financile systeem echter niet gerechtvaardigd, en sprak zijn vertrouwen uit dat de landen de situatie wel zullen oplossen.
Xander
Bron: Bloomberg
Moeten we ook nog garant staan voor de puinhopen van de PIGSquote:
Ik ben het met je eens dat de kans dat zoiets ons nog een keer overkomt inderdaad niet zo groot is. Opzich is het wel goed dat Amerika nu wat inkrimpt en dat de EU / China / Japan Amerika uit de soep willen halen door Amerika financieel te gaan ondersteunen over een aantal jaar. Hoe je het ook went of keert, EU / Japan / China / Amerika kunnen eigenlijk niet zonder elkaar.quote:Op woensdag 18 februari 2009 10:46 schreef ES57 het volgende:
[..]
Yep. Deze crisis is ontstaan doordat Amerika decennialang op krediet heeft geleefd, hun banken al die schuldvorderingen veel te mooi hebben voorgesteld, en ze aan de rest van de wereld hebben verkocht. Het buitenland is er ingestonken zeg maar. China, Arabische oliesheiks, Europa, etc. hebben in feite waardeloze schuldvorderingen gekocht voor een hoop geld.
Nu denk ik eerlijk gezegd niet dat "ons" dat nog en keer zal overkomen. En dat is ook precies het risico van Obama's beleid. Hij vervangt nu particuliere schulden door extra overheidsschulden, en die zullen dus later door de Amerikanen zelf moeten worden terugbetaald, omdat "wij" het niet meer zullen doen. Als hun economie zich niet goed herstelt, dan zullen ze daar dus geen geld voor hebben. Probleem daarbij is dat Obama de onderliggende oorzaak niet aanpakt: het structurele gebrek aan concurrentiekracht van Amerika. Hij zal structurele maatregelen moeten treffen, niet alleen conjuncturele.
Feitelijk is er geen oplossing voor dit probleem. Amerikanen (overheid, bedrijfsleven en consumenten) zouden jarenlang (tientallen jaren) flink moeten gaan sparen om die enorme schulden aan het buitenland af te lossen. Maar dat kan niet want dan stort hun economie helemaal in elkaar. De Amerikaanse economie drijft op 1 religie: kopen, kopen, kopen.
De USA heeft dan nog maar 2 opties:
- Dollars bijdrukken en dat aan de Chinezen geven (de dollar stort in)
- Tegen de wereld zeggen: "Fuck you, we betalen geen cent terug". Kunnen ze makkelijk doen want hun militaire kracht is enorm.
Dit gaat natuurlijk verkeerd komende maanden......hoe willen die landen dat uberhaupt zelf financieren.quote:
leuk leesvoer, echter klinklare onzin natuurlijk.quote:Duitsland en Frankrijk zullen zich mogelijk gedwongen voelen om komplete Europese landen te redden met bailouts, om een implosie van het Europese financile systeem, en daarmee het instorten van Europa, te voorkomen.
want?quote:Op woensdag 18 februari 2009 20:48 schreef TubewayDigital het volgende:
[..]
leuk leesvoer, echter klinklare onzin natuurlijk.
- de PIGS zullen echt niet bezwijken. De belasting gaat omhoog, de uitgaven gaan omlaag. Maar die landen gaan never failliet. Het zijn geen utrecht-tussen-engeland-en-groenland.quote:
Bedankt voor de uitleg!quote:Op woensdag 18 februari 2009 20:48 schreef TubewayDigital het volgende:
[..]
leuk leesvoer, echter klinklare onzin natuurlijk.
Punt 1 en punt 2 werken elkaar wel tegen he.quote:Op woensdag 18 februari 2009 20:56 schreef TubewayDigital het volgende:
- de PIGS zullen echt niet bezwijken. De belasting gaat omhoog, de uitgaven gaan omlaag. Maar die landen gaan never failliet. Het zijn geen utrecht-tussen-engeland-en-groenland.
- Fr en D kunnen en willen er niet voor opdraaien. Onverkoopbaar aan de burgers.
Dat lijkt mij een goed plan. Heel veel problemen in de EU komen voort uit de tegenstelling tussen Noord-Europa en Zuid-Europa. In Zuid-Europa doet men nogal eens aan lekker holladiee beleid als het gaat om de overheidsfinanciën, het sociale stelsel en de steun van de overheid aan private ondernemingen, in Noord-Europa is men veel verstandiger en ziet men dat een dergelijke houding gewoon niet te veroorloven valt. Noord en Zuid-Europa verschillen zo erg dat samenwerking ook nooit goed van de grond zal komen, er zal altijd wantrouwen blijven tussen Noord en Zuid-Europa. Alles wat aan de Middellandse Zee grenst de ZEU (ook die paupers in Frankrijk) en de rest in de NEU waar men dan ook de neuro (quote:Op woensdag 18 februari 2009 15:49 schreef DiRadical het volgende:
Kunnen we de euro niet splitsen in de neuro voor noord Europa en de zeuro voor Zuid Europa.
Dan kan de zeuro weer lekker devalueren zonder dat de PIGS hun economiën hoeven te herstructuren.
Kunnen wij een sterker neuro houden
Engeland wil nergens aan meedoen , die zijn veel te veel op zichzelf gericht.quote:Op woensdag 18 februari 2009 21:15 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Een unie van Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Polen, Engeland (voorkeur van de twijfel) en de Scandinavische landen zou denk ik uitermate effectief kunnen opereren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |