FOK!forum / Culinesse à gogo / Het Grote Risottotopic #2
motorbloempjedonderdag 27 november 2008 @ 10:07
Met de recepten als:

De Tomaten-Limoen-Mascarponerisotto van Vork:
quote:
Op maandag 1 september 2008 16:06 schreef Vork het volgende:
Goed, speciaal voor Lein en eventuele andere geinteresseerden zou ik nog een recept posten voor een Tomaten limoenrisotto met mascarpone. Moddervat en uberromig.

Daarvoor heb je dus nodig het volgende:
Risottorijst (duh ) voor het gemak een pak van 400 g;
Een ui of 2 a 3 sjalotjes;
Bouillon (ik gebruik daar groentebouillon voor uiteraard) (volg voor de hoeveelheid gewoon de aanwijzingen op het pak. Bij 400 g risotto is dat ongeveer 1 a 1,2 liter bouillon);
2 a 3 teentjes knoflook;
Olijfolie;
4 tot 6 tomaten (mijn voorkeur gaat uit naar romatomaten, maar ieder andere tomaat voldoet ook);
Mascarpone (2 a 3flinke scheppen of ongeveer 150 g);
2 limoenen;
Beetje peper.

En doe er vervolgens dit mee:
- Maak bouillon.
- Snipper de ui en fruit het samen met de risottorijst en een bescheiden beetje olie in de pan. Wees niet te royaal met de olie, want dat maakt de risotto uiteindelijk wel erg vet. Als de bende glazig is gooi je de gesnipperde knoflook er nog eventjes bij en vervolgens kun je op de risotto manier, beetje bij beetje de bouillon toevoegen en door de rijst op namen nemen.
- Snijd de tomaten in blokjes en voeg die na een minuut of 10 toe.
- Als alle bouillon is opgenomen door de rijst, dan kan de mascarpone er bij. Laat het vervolgens nog een paar minuten pruttelen om het geheel weer wat vaster te krijgen. Vergeet niet om er nog een beetje gemalen peper (zwart) bij te doen voor de smaak.
- Pas op het aller laatste moment gaat het sap van de limoenen er bij. Roer het en de intussen moddervette, maar overheerlijke risotto is klaar om te verdwijnen.

Met een beetje frisse salade er bij is dit wel voldoende voor een persoon of 4.

Zo, iedereen weer blij?

De bietjesrisotto van CF:
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:
Speciaal voor DarkElf: een recept voor bietenrisotto. Met foto's, van elk klein ministapje.

Bietenrisotto, voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 gram arboriorijst
1 ui
1 glas sherry
350 ml bietensap (ca 4/5 bietjes)
400 ml groentebouillon
50 g versgeraspte parmezaanse kaas
2 klontjes boter
scheut olijfolie
plakjes pancetta


Je snippert een uitje,



Maakt sap van de geschilde bietjes,


En zet een pan met dikke bodem op het vuur met een scheut olie en een klontje boter.


Je weegt vast 250 gram rijst af


En fruit het uitje in de pan.


Als de ui glazig is doe je de rijst erbij en bakt die al omscheppend tot hij licht glazig is en bedekt met een dun laagje vet. Dit duurt ongeveer een minuut.


Je giet er een finke scheut sherry bij (meestal gebruik ik droge witte wijn of vermouth, vandaag een lekkere zoete sherry).


Als de sherry is opgenomen door de rijst, doe je er een soeplepel bouillon bij,


En je roert af en toe totdat het helemaal is opgenomen door de rijst.


Nu is het tijd voor een scheut bietensap.


Het wordt eerst mooi roze. Om de beurt voeg je bietensap en bouillon toe en wacht steeds totdat dat is opgenomen.
[img]
[url=http://i193.photobucket.com/albums/z124/ColdFeet_photos/DSCN1824.jpg[/img]]http://i193.photobucket.com/albums/z124/ColdFeet_photos/DSCN1824.jpg[/img][/url]
Onderwijl rasp je 50 gram parmezaan.


Het lijkt een hele berg, maar dat komt omdat ik een heel fijne rasp heb gebruikt. dan verdeelt het zich straks sneller door de risotto.

Nu ga je proeven: is de rijst romig, maar nog niet helemaal zacht van binnen? Dan moet je het vuur uitzetten.

Je roert er de kaas en een klontje boter doorheen.

Deksel op de pan, een minuutje rusten. Onderwijl bak je plakjes pancetta knapperig.
Je roert de risotto nog een keertje door, en...
[img]
http://i193.photobucket.c(...)_photos/DSCN1829.jpg
[/img]Etenstijd
Een risotto met de zoete, aardse smaak van bietjes en een mooie donkerrode kleur.
De aardbeienrisotto van Sorbootje:
quote:
Op donderdag 11 september 2008 11:59 schreef Sorbootje het volgende:
Aardbeienrisotto:

Nodig voor 2 personen

Ong. 16 aardbeien (normaal formaat) in helften en/of kwarten gesneden
150g carnarolirijst (of andere rijst geschikt voor risotto)
pak em beet 50g parmezaan, geraspt (zelf doen, niet geraspt kopen)
1 ui
1 teen knoflook
flinke scheut grappa
2 klonten boter
1 liter bouillon


Gesnipperde ui en knoflook smoren in de boter. De helft van de aardbeien toevoegen en even meebakken. Afblussen met grappa en daarna pas de rijst toevoegen (iets afwijkende volgorde dus). Als alle rijst bedekt is met een laagje aardbeienprut de eerste lepel bouillon toevoegen. Als deze bijna helemaal is opgenomen de volgende lepel en zo doorgaan tot de rijst beetgaar is. De laatste 2 minuten de rest van de aardbeien mee laten pruttelen en vlak voor het serveren de kaas en boter er doorheen roeren.

Het verrassende aan deze risotto vind ik dat hij wel echt naar aardbei smaakt, maar toch hartig is en niet zoet. Echt superlekker! Ik serveer hem meestal met gegrilde plakker courgette waarmee ik in een steker een soort 'muurtje' maak om de risotto in te serveren. Smaakt er erg lekker bij!

[
Spinazierisotto van SoL:
quote:
Op donderdag 7 februari 2008 22:30 schreef SeaOfLove het volgende:
De spinazie-risotto waar ik mee was begonnen:

Spinazie-blaadjes door de sapcentrifuge jetsen tot een mooi groen sapje


Alles klaarzetten


Pancetta uitgebakken en bouillon gemaakt (zit in de maatbeker), rijst afgewogen


Eerst de uitjes dan risotto en de wijn


Spinaziesap en later de blaadjes erbij


Basilicum toevoegen en gemalen peper toevoegen


En serveren maar


Helaas de parmezaan vergeten te kopen, maar smaakte toch prima
Game on!

[ Bericht 1% gewijzigd door motorbloempje op 27-11-2008 10:19:06 ]
ColdFeetdonderdag 27 november 2008 @ 10:17
TVP.

Het blijkt toch best uit te maken welke rijst je gebruikt! Ze verkopen in België bij de supermarkt kilozakken arborio en carnaroli
Fuentedonderdag 27 november 2008 @ 10:26
Wat een mooie OP!
Ja een kunst op zich, geloof ik best Ik ga het volgende week proberen!
Sorbootjedonderdag 27 november 2008 @ 10:26
Ik zweer bij carnaroli. Arborio vind ik véél minder lekker. Carnaroli blijft mooi stevig en geeft toch een heel romig resultaat. Arborio heeft veel minder bite. Wel goed voor desserts enzo... of als je er een koek van wilt maken.
Sorbootjedonderdag 27 november 2008 @ 10:27
Vialone nano gebruik ik ook wel eens. Vooral voor citroen- of limoenrisotto. Neem altijd kilo's rijst mee uit Italië.
ColdFeetdonderdag 27 november 2008 @ 10:28
Ik heb zelf het idee dat carnaroli vooral minder snel mislukt, slaat minder snel door naar te gaar. Met arborio is dat veel heikeler.


MoBlo, tip voor in de OP: koop geen Lassie risottorijst maar liever AH excellent. Is goedkoper en -in mijn ervaring- veel beter.
Steven184donderdag 27 november 2008 @ 10:38
Het duurt nog even, maar als de aardbeien weer van goede kwaliteit zijn dan gaan we hier maar eens de aardbeienvariant maken, want die ziet er toch wel goed uit.
Sorbootjedonderdag 27 november 2008 @ 10:48
Nog een paar tips voor lekkere risotto's (echt ik kan het élke dag wel eten, ben verslaafd):

-Venkelrisotto

-Saffraanrisotto, mmmm alsof er een engeltje op je tong kotst

-Appelrisotto, voor 't eerst in Piemonte gegeten vorige maand, krijg hem nog niet zo lekker als hij daar smaakt, maar ik blijf oefenen

- Risotto met rode wijn en paddestoelen
DrDarwindonderdag 27 november 2008 @ 10:53
TVP...
MinderMutsigdonderdag 27 november 2008 @ 11:24
quote:
Op woensdag 26 november 2008 12:51 schreef Innocence het volgende:
Ik vind rode wijn in risotto wel erg lekker, maar denk niet dat dat werkt met limoen. Beter gewoon geen alcohol dan.

Heb te lang gelezen, wil nu zoooooo graag risotto maken. En vriendlief wil het nog steeds niet eten, dus het kan pas als hij een avondje niet thuis is, ws zondag. Dan ga ik de bietenrisotto maken, maar zonder sapcentrifuge.
Dan maak je voor hem toch wat anders? Doe ik hier ook want de mijne moet het ook niet. Meestal een pasta met een saus van ongeveer dezelfde ingrediënten als ik gebruik voor de risotto. Maar dat is met bietenrisotto natuurlijk een beetje lastiger.
ColdFeetdonderdag 27 november 2008 @ 11:26
Ik ben wel benieuwd naar die appelrisotto, Sorbo! Keep me posted wat betreft je vorderingen!
Sorbootjedonderdag 27 november 2008 @ 11:32
Da's goed. Ik heb mijn aantekeningen (wat mik ik in de pan) nu niet bij me, maar zal het thuis even opzoeken en posten. Heb als basis de appelrisotto uit de zilveren lepel. Die heb vervolgens wat omgebogen naar het gerecht dat ik in Piemonte at.
miss_dynastiedonderdag 27 november 2008 @ 12:05
Ah, dit kan ik mooi maken met de bieten uit het groentepakket!
RobinOokdonderdag 27 november 2008 @ 12:06
Mijn paddestoelenrisotto niet OP-waardig?
DarkElfdonderdag 27 november 2008 @ 12:58
Risotto, binnenkort weer eens maken

deze ofzo
quote:
Op donderdag 8 mei 2008 19:52 schreef DarkElf het volgende:
[ ]

Vandaag gemaakt: uitje, bleekselderij fijn gesneden, witte wijn, arboriorijst, groentenbouillon, 1/4 theelepeltje korianderzaad, zacht gebakken shitakes/oesterzwammen en kastanje champignons, parmezaanse kaas erover en een beetje bieslook...



[ Bericht 76% gewijzigd door DarkElf op 27-11-2008 13:29:09 ]
Innocencedonderdag 27 november 2008 @ 13:23
quote:
Sorbootje: Als mijn man geen risotto zou lusten, nam ik een nieuwe.

quote:
Op donderdag 27 november 2008 11:24 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dan maak je voor hem toch wat anders? Doe ik hier ook want de mijne moet het ook niet. Meestal een pasta met een saus van ongeveer dezelfde ingrediënten als ik gebruik voor de risotto. Maar dat is met bietenrisotto natuurlijk een beetje lastiger.
Dat is wel een goed idee. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar had dan voor hem echt een heel ander gerecht (iets met aardappelen enzo) en dan is het wel erg veel werk.

De bietenrisotto gaat niet door, maar het wordt bleekselderij en oesterzwammen risotto. Zou ik inderdaad voor hem ook een pastaatje van kunnen maken. Maar ik denk dat ik van het weekend er lekker in me eentje van ga genieten.
Sorbootjedonderdag 27 november 2008 @ 13:44
@Innocence

Heb je een grilpan? Even die oesterzwammen in de grilpan voor je ze in je risotto mikt... heerlijk!
Liejannuhdonderdag 27 november 2008 @ 13:54
Appelrisotto klinkt ook goddelijk zeg!
Binnenkort maar weer wat in elkaar prutsen en ik hou me ook aanbevolen voor een recept van de appelrisotto!
Zo-is-datdonderdag 27 november 2008 @ 16:01
Ik krijg heeel erg zin in risotto van dit topic! Maar ik moet studeren en mag nu niet zo lang met koken bezig zijn van mezelf...
Over een week ga ik me maar eens verwennen met die tomaat-limoenrisotto!
motorbloempjedonderdag 27 november 2008 @ 16:06
Robin: ik heb wat willekeurige geplukt uit het vorige topic dus het is niet persoonlijk hoor

zal nog wel kijken of ik hem erin kan vrotten als ik thuis ben
Sorbootjedonderdag 27 november 2008 @ 16:09
Als straks in het voorjaar de brandnetels weer welig tieren in mijn tuin ( ) maak ik weer brandnetelrisotto. Da's belachelijk lekker! (en nee, 't prikt niet )
Innocencedonderdag 27 november 2008 @ 16:11
quote:
Op donderdag 27 november 2008 13:44 schreef Sorbootje het volgende:
@Innocence

Heb je een grilpan? Even die oesterzwammen in de grilpan voor je ze in je risotto mikt... heerlijk!
Was ik zeker van plan.
_Hestia_donderdag 27 november 2008 @ 17:20
quote:
Op donderdag 27 november 2008 10:38 schreef Steven184 het volgende:
Het duurt nog even, maar als de aardbeien weer van goede kwaliteit zijn dan gaan we hier maar eens de aardbeienvariant maken, want die ziet er toch wel goed uit.
Same here

Verder ziet die van DE er ook wel erg goed uit
Steven184donderdag 27 november 2008 @ 19:12
quote:
Op donderdag 27 november 2008 17:20 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Same here

Verder ziet die van DE er ook wel erg goed uit
Die gaan we inderdaad ook eens proberen en dan op wat korter termijn.
Steven184zondag 30 november 2008 @ 10:01
Gister weer lekker risotto gegeten.

We hadden kaasfondue, maar aangezien ik niet zoveel mag, had ik even een risotto erbij gemaakt. Was weer heerlijk, met champignons en ham.
godigitawoensdag 10 december 2008 @ 09:22
Gisteren de Tomaten-Limoen-Mascarponerisotto van Vork gemaakt, was erg lekker, bedankt Ik had er nog wat parmezaanse kaas overheen geraspt.
-Mellow-woensdag 10 december 2008 @ 13:03
Ook een hele lekkere: Rode risotto

- roomboter
- olijfolie
- rode ui
- knoflook
- risottorijst
- flinke theelepel paprikapoeder
- theelepel tomatenpuree
- tomaten (bij voorkeur zoete)
- glas rode wijn
- bouillon

Klont roomboter met scheutje olijfolie in de pan. Ui fruiten.
Tomaten erbij en eventjes aanbakken en laten pruttelen. Gebruik het liefst tasty tomaten of cherry tomaten, dan krijg je een zalig zoet vleugje aan je risotto.
Paprikapoeder in de pan doen.
Risotto erbij, even omroeren, knoflook meebakken tot geur vrij komt. Af blussen met flink wat rode wijn.
Beetje bij beetje bouillon toevoegen tot de risotto goed is.

Optioneel padano of parmiggiano erover.
-Mellow-woensdag 10 december 2008 @ 13:05
Wegen jullie altijd de rijst af wat precies

Ik doe gewoon altijd maar op gevoel gelijk vanuit de zak in de pan
Sorbootjewoensdag 10 december 2008 @ 15:36
Ik weeg het af, omdat ik anders te veel eet. (weightwachters is watching u)
motorbloempjewoensdag 10 december 2008 @ 15:54
quote:
Op woensdag 10 december 2008 13:05 schreef -Mellow- het volgende:
Wegen jullie altijd de rijst af wat precies

Ik doe gewoon altijd maar op gevoel gelijk vanuit de zak in de pan
ik doe altijd een mok gewoon vol
Sorbootjewoensdag 10 december 2008 @ 15:57
Ik heb de rijst in dozen van een kilo. Als ik niet afweeg gooi ik er zo voor een weeshuis in
motorbloempjewoensdag 10 december 2008 @ 16:04
oh ja, dat wilde ik nog weten, welke rijst is niet duur en kan ik in 'grootverpakkingen' kopen? En is goed uiteraard?

Heb nu altijd die van Lassie en dat werkt prima moet ik zeggen, maar wil 't ook wel eens met een andere proberen
Liejannuhwoensdag 10 december 2008 @ 18:33
De risotto rijst van AH exellent is goed en niet zo duur (meen 1,69 voor 500 gram) en anders even bij een turk naar binnen lopen voor Arborio rijst. Heb je een kilo voor 2 euro ofzo.
MinderMutsigwoensdag 10 december 2008 @ 19:17
In Groningen zit een Turk die losse arboriorijst verkoopt. Zakje onder dat ding, vullen tot je het genoeg vindt en klaar. En een stuk goedkoper dan die doosjes en zakjes uit de supermarkt.
Misschien zit er bij jou ook zoiets in de buurt?
Janetjewoensdag 10 december 2008 @ 19:19
Hmmm.. risotto..
Snel maar eens met wat andere smaakjes proberen dus.
Sorbootjewoensdag 10 december 2008 @ 22:07
Ik neem het in grote hoeveelheden mee uit Italië. Koop als je het kunt vinden carnaroli ipv arborio véél lekkerder. (vind ik )
motorbloempjedonderdag 11 december 2008 @ 13:49
ok help!



voor een diner wil ik graag een voorgerecht maken met wat risotto:

een duo of trio van risotto met een mooie garnering erbij (grove parmezan en evenuteel nog iets leuks met paddestoelen? indien er in een van die paddestoelen zitten )

Heeft iemand een leuk idee voor een combinatie?

Zelf ben ik verzot op bospaddo's en de tomaat-limoen-mascarpone-risotto

maar twijfel of deze samen kunnen, of dat ik andere combi's moet maken of dat ik het geheel niet moet doen....

Risotto kan ook als hoofdgerecht, maar dat moeten we dan nog claimen dus het is nog open wat er gemaakt wordt...

iemand tips?
-Mellow-donderdag 11 december 2008 @ 14:46
risotto met mascarpone is misschien wat machtig als voorgerecht. Misschien kan je daar beter een tomatenrisotto van maken?

Combineert prima met bospaddo risotto
motorbloempjedonderdag 11 december 2008 @ 15:38
kan prima omdat ik men dan gewoon heel weinig geef

vroeg me alleen af of het wel een smaakcombi was
Is de bovenstaande tomaat-limoen-mascarponerisotto
Sorbootjedonderdag 11 december 2008 @ 16:04
Als je het mij vraagt, en dat doe je indirect , dan zou ik bij de paddestoelen risotto een venkelrisotto en/of een saffraanrisotto serveren. Ik vind limoen niet echt combineren met paddestoelen.
motorbloempjedonderdag 11 december 2008 @ 16:15
heb ik beide nog niet gemaakt maar kan ik volgende week wel's proberen
Sorbootjevrijdag 12 december 2008 @ 09:35
Zou ik zeker doen.. ze zijn zo lekker!
Innocencevrijdag 12 december 2008 @ 11:37
Ik heb onlangs ook venkelrisotto gemaakt. Lekker met een zalmmoot erbij.
Had er stiekum nog wel wat kaas doorgedaan, want dat vind ik zo lekker.

Lijkt me wel erg lekker naast elkaar, paddestoelen, venkel en saffraan. Zou ik ook proberen die kleuren zo sterk mogelijk te houden, staat mooi.

Nu al spijt dat we sushi eten met kerst...
Sorbootjevrijdag 12 december 2008 @ 14:28
Voor de kleur zou je dan de paddestoelenrisotto moeten vervangen door de bietenrisotto!
-Mellow-vrijdag 12 december 2008 @ 14:48
Ik zou idd ook voor kleur afwisseling gaan.
Misschien is paddorisotto, tomatenrisotto en spinazierisotto samen een goed idee

Heb je meteen de kleuren van de italiaanse vlag
Steven184vrijdag 12 december 2008 @ 16:30
Ik zit met kerst te denken aan een appel-lavendel risotto. Maar ik heb veel ideeën, dus het is afwachten wat er uiteindelijk op tafel komt.
Haijozondag 14 december 2008 @ 16:33
Hoe zacht moet die risottorijst nu precies zijn? Moeten het nog net korrels zijn of moet het echt opgaan in een grote massa?
Stansfieldzondag 14 december 2008 @ 17:01
Ik heb een keer een risotto gemaakt uit een kookboek, maar ik vond het wel heel erg machtig. Is dat bij alle risotto's zo of alleen bij deze omdat ik daar behoorlijk veel parmazaanse kaas bij moest doen?
-Mellow-zondag 14 december 2008 @ 17:21
quote:
Op zondag 14 december 2008 16:33 schreef Haijo het volgende:
Hoe zacht moet die risottorijst nu precies zijn? Moeten het nog net korrels zijn of moet het echt opgaan in een grote massa?
het moet geen puree worden ofzo.

Gewoon korrels, lekker smeuïg
Sorbootjemaandag 15 december 2008 @ 10:12
Precies, de korrels moeten echt nog een flinke bite hebben, niet te gaar. Maar het moet wel echt uitlopen. Als je het op je bord legt en het blijft precies zo liggen als je het hebt opgeschept is het te droog.
Sorbootjemaandag 15 december 2008 @ 10:14
Ik heb even voorbeelden gezocht.

Dit is te droog:


En dit is goed:
SHEmaandag 15 december 2008 @ 10:26
En alleen die van CF ziet eruit als risotto

Het wordt veel te droog gekookt! Maar goed, risotto maken is een kunst op zich. Niet voor niets moeten ze het in hell;'s kitchen tot in den treure maken.

Idee van Robin is ook heerlijk, maar ziet er wederom te compact uit. Toch vind ik het recept heel interessant.
motorbloempjemaandag 15 december 2008 @ 10:29
ik moet zeggen dat mijn risotto ook net zo eruit ziet (minder rood, geen bietjesrisotto) als die van CF in de OP

en in een vormpje stoppen hoeft niet, want dan loopt 't uit (als je het vormpje weghaalt, that is)

Ben onwijs aan het twijfelen over de risotto nu, want we gaan koken bij anderen thuis, en niet hier en die hebben electrische pitten en ik ben géén fan van electrisch
SHEmaandag 15 december 2008 @ 10:35
Heb jij gas Mo?
Dan ben je zooo gezegend. Ik heb elke dag ruzie met inductie. Veel te heet
Ik kan hier echt geen risotto maken hoor ( net als stoofpotjes ), mislukt altijd om de temp niet normaal geregeld kna worden.
Sorbootjemaandag 15 december 2008 @ 10:46
áls ik em in een vormpje stop, bekleed ik het vormpje, omdat het anders gelijk weer uitloopt
motorbloempjemaandag 15 december 2008 @ 11:02
quote:
Op maandag 15 december 2008 10:35 schreef SHE het volgende:
Heb jij gas Mo?
Dan ben je zooo gezegend. Ik heb elke dag ruzie met inductie. Veel te heet
Ik kan hier echt geen risotto maken hoor ( net als stoofpotjes ), mislukt altijd om de temp niet normaal geregeld kna worden.


zou ook echt niet anders willen
-Mellow-maandag 15 december 2008 @ 13:34
Ik heb helaas ook electrisch. Ik haat het ding vanuit de grond van m'n hart, maar ben er inmiddels wel zo aan gewend dat ik er ook gewoon heerlijke risotto op kan maken.
Innocencedinsdag 16 december 2008 @ 10:04
Heb keramische plaat en heb er nog nooit problemen mee gehad. Komt ook omdat ik hier heb leren koken, dus ben niet anders gewend.

Ik probeer m'n risotto altijd zo te maken dat ie wel uitloopt, maar er geen los 'water' tussenuit komt.
-Mellow-dinsdag 16 december 2008 @ 12:12
quote:
Op maandag 15 december 2008 10:14 schreef Sorbootje het volgende:
Ik heb even voorbeelden gezocht.

Dit is te droog:
[ afbeelding ]

En dit is goed:
[ afbeelding ]
Die eerste is te droog ja, maar die tweede vind ik weer net te papperig
Sorbootjedinsdag 16 december 2008 @ 13:46
Maar zo hoort ie wel

Maar gelukkig is het uiteindelijk vooral belangrijk wat je zelf lekker vindt.
-Mellow-dinsdag 16 december 2008 @ 18:24
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 13:46 schreef Sorbootje het volgende:
Maar zo hoort ie wel
says who
Sorbootjedinsdag 16 december 2008 @ 18:26
quote:
Op dinsdag 16 december 2008 18:24 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

says who
De Italiaanse koks die er verstand van hebben. Maar zoals gezegd bepaal je vooral zelf hoe het moet, want jij moet 't opeten en jij moet het lekker vinden
-Mellow-dinsdag 16 december 2008 @ 18:29
idd ja.

verstand verstand...uiteindelijk draait eten om smaak natuurlijk.
Voor mij geldt: risotto moet smeuïg, niet papperig.
Sorbootjedinsdag 16 december 2008 @ 18:38
Good for you
motorbloempjedinsdag 13 januari 2009 @ 19:16
schopje

vandaag voor 't eerst met andere risottorijst gemaakt

"Tosya Pirinç", kilozak bij de AH

staat op dat het voor risotto en paella is en het is hier in ieder geval goedgekeurd.
De rijst lijkt wat zachter dan de Lassie-risottorijst die ik normaal gebruik en hij is goedkoper, dus nu maar even een nieuwe voorraadpot kopen want het is een blijvertje
Innocencedinsdag 13 januari 2009 @ 19:52
Ik vind die van Lassi sowieso niet lekker, heb meestal AH Excellent. Is die jij noemt lekkerder?

Vrijdag courgette-risotto gemaakt. Was best lekker, had alleen geraspte Grano Padano in een zakje gekocht, dat was niets. Doe mij maar gewoon pecorino. Jammer dat ze die in de supermarkt alleen in van die grote stukken verkopen, dat is nogal duur iin je eentje.
motorbloempjedinsdag 13 januari 2009 @ 20:02
ik vind die van Lassie prima, gebruikte hem tot nu toe altijd, deze vind ik iets lekkerder, dat wel
-Mellow-dinsdag 13 januari 2009 @ 22:12
aha turkse rijst, werkt idd ook goed voor risotto.

Waar kun je eigenlijk arborio rijst kopen?
DarkElfdinsdag 13 januari 2009 @ 22:22
koop mijn arborio in de natuurwinkel
p_igletzondag 1 maart 2009 @ 23:10
Ok ik heb hier al tijden een stikdure zak risotto rijst liggen, maar nog steeds niet de moed gevonden om het te gaan maken.

Ik kwam in dit topic venkelrisotto tegen, en laat er nu komende week venkel in mijn groententas zitten.

Iemand een goed recept voor venkelrisotto??
Innocencemaandag 2 maart 2009 @ 08:54
Ik vind de venkel zacht het lekkerst, dan smaakt echt de hele risotto ernaar. Als je 'm knapperig wilt, kun je beter later toevoegen. En het ligt er nogal aan wat je erbij wilt eten. Voor vis zou je ook een visbouillion en geen kaas kunnen gebruiken.

Maar ik vind het zo simpel het lekkerst:

Ik zou de venkel in stukken snijden en samen met twee sjalotjes en wat knoflook fruiten in wat olijfolie. Dan risottorijst erbij en als deze even meegewarmd is afblussen met witte wijn. Daarna steeds als het nodig is er kippen of groenteboullion (van tablet of zelfgetrokken) bijgieten. Als bijna al het water opgenomen is en 't de juiste consistentie heeft, er geraspte italiaanse kaas (pecorino of parmezan) doorroeren en een beetje met versgemalen zwarte peper overheen serveren.

[edit] En het venkelgroen natuurlijk! Er op het laatst doorheen roeren en een klein beetje bewaren als garnering.

[ Bericht 7% gewijzigd door Innocence op 02-03-2009 16:08:34 ]
ColdFeetmaandag 2 maart 2009 @ 12:28
quote:
Op dinsdag 13 januari 2009 19:52 schreef Innocence het volgende:
Ik vind die van Lassi sowieso niet lekker, heb meestal AH Excellent. Is die jij noemt lekkerder?
In mijn ervaring is AH Excellent beter, ja. En goedkoper.

Ik vind zelf carnaroli betere resultaten geven dan arborio. Bij de Delhaize verkopen ze beide in kiloverpakkingen.
lovelyritadinsdag 3 maart 2009 @ 22:26
Ik zou de venkel en de risotto apart maken en pas later door elkaar roeren. De venkel in dunne plakjes stoven (met de deksel op de pan, afentoe roeren) in olijfolie, boter, plakjes knoflook en een scheut witte wijn of martini. Na een kwartier beginnen met de risotto met knoflook en sjalotje in kleine blokjes in olijfolie en boter, eerst witte wijn, daarna steeds een beetje visbouillon toevoegen. Als de rijst bijna goed van structuur is de venkel inclusief alles wat in die pan zit (vocht, knoflook) erbij, goed doorroeren tot de juiste structuur, dan van het vuur af: flinke hand parmezaanse kaas en eventueel wat extra boter met de deksel erop. En inderdaad dan opdienen met het groen van het venkel, wat gedroogde rode peper die ik met de schaar in dunne ringetjes knip (gepikt van Jamie, maakt het wel echt af!), en wat extra parmezaanse kaas.
reclamedooswoensdag 4 maart 2009 @ 12:53
De Arborio is in de aanbieding bij de Lidl deze week. Ik heb geen ervaring met andere leveranciers, maar m'n risotto lukt er erg goed mee (al zeg ik het zelf)
Hikwoensdag 4 maart 2009 @ 13:19
Hmmm... wat een lekkere recpeten allemaal. Mijn lievelingsrisotto is er één met gambas en zeekraal. Is die al voorbij gekomen?
The_Hiveswoensdag 4 maart 2009 @ 13:48
ik ben echt een nono op het gebied van Risotto. Heb het zelfs nog nooit gegeten . Maar nou had ik een vraagje. Als ik Risotto zou maken is de kans groot dat ik geen witte wijn in huis heb. Is risotto bereid zonder wijn ook nog een beetje te eten of zouden jullie dat echt afraden?
_Floddertje_woensdag 4 maart 2009 @ 13:50
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
ColdFeetwoensdag 4 maart 2009 @ 13:53
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef _Floddertje_ het volgende:
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!

En Hives: sherry, port, madeira en dat soort drankjes kunnen evt ook. Maar het kan ook zonder alcohol. Het geeft echt maar een heel klein smaakverschil.
_Floddertje_woensdag 4 maart 2009 @ 13:59
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:53 schreef ColdFeet het volgende:
Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!
Nou, dat van dat roeren vroeg ik me ook al af, omdat je daar ook zulke volslagen tegengestelde meningen over hoort. De één zegt roeren tot je er een tennisarm van krijgt en de ander zegt juist níet roeren. Wat is het nou?
ColdFeetwoensdag 4 maart 2009 @ 14:01
Ik zeg: niet roeren. Nou ja: elke paar minuten even doorroeren en checken of het niet droog wordt. En in het begin steeds flink wat bouillon toevoegen, later kleinere stapjes nemen, omdat het dan preciezer komt.
Je roert het anders tot pap, joh.
The_Hiveswoensdag 4 maart 2009 @ 14:01
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:53 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Gewoon lepel-voor-lepel. Maar steeds roeren is niet nodig!

En Hives: sherry, port, madeira en dat soort drankjes kunnen evt ook. Maar het kan ook zonder alcohol. Het geeft echt maar een heel klein smaakverschil.



Dan ga ik het zeker een keer proberen (zal wel een paar keer worden om het echt goed onder de knie te krijgen )
Innocencedonderdag 5 maart 2009 @ 10:24
Ik roer alleen als de onderste delen aankoeken (dan ben ik eigenlijk al te laat), verder ook niet hoor.

Maak ook wel eens risotto zonder wijn, maar dan wel met zelfgetrokken bouillion.

Deze week eens proberen of het met schorseneren lekker is.
single_queenzaterdag 7 maart 2009 @ 15:26
ik at altijd de vegetarisch risotto met veel bospaddestoelen, ui, witte wijn en flink veel oude kaas (Old Amsterdam! ) en flink veel verse peterselie... (optioneel nog pijnboompitten)
Goddelijk! daarna nog een paar risotto's geprobeerd, maar duidelijk minder lekker...
nu maar een (optioneel vegetarisch) recept uitgeprobeerd en JUM!

!risotto met pompoen (2 personen):
200 gr risotto
1 liter bouillion
300 gr pompoen
2 uien
schepje suiker
kaneel, peper en zout
2 tenen knoflook
witte wijn
2 biefstuk
rucola

1 ui snipperen, aanfruiten, knoflook erdoor en als het goudbruin is de pompoen even aanbakken (paar minuten). peper, zout en kaneel toevoegen. Daarna de risotto erbij doen tot ie glazig is en dan afblussen met witte wijn. daarna bouillon bijvoegen, gaar laten worden (blijven roeren)
ondertussen gekarameliseerde uiringen produceren door flinke ui in ringen te snijden, in boter goudbruin laten worden en daarna schepje (bruine ) suiker erbij te gooien
biefstuk op kamertemperatuur laten komen, peper en zout, bakken tot ie rosé is.
bergje rucola op bord, risotto erbovenop, biefstuk erop en uiringen.. jum!

en voor de vega's is het zonder biefstuk ook lekker hoor!
Innocencezondag 8 maart 2009 @ 15:43
Schorseren toch maar niet gedaan.

Maak de laatste tijd m'n risotto vaak met zachte geitenkaas (bettine blanc), zo lekker romig!
Dat heb ik tenminste altijd in huis en is ook een stukje goedkoper als pecorino.

Heel simpel (knoflook, sjalotjes, witte wijn en bouillion), met een flinke bos spinazie erdoor.
Heb gisteren wel drie borden op!
Fyodorzondag 10 januari 2010 @ 17:16
Schopje

Laatst deze gemaakt (nou ja gemaakt, stelt natuurlijk niet veel voor) en vond het heerlijk
boem-dikkiezondag 10 januari 2010 @ 17:19
Damn. Ziet er allemaal verdomd lekker uit!
motorbloempjezondag 10 januari 2010 @ 17:20
quote:
Op zondag 10 januari 2010 17:19 schreef boem-dikkie het volgende:
Damn. Ziet er allemaal verdomd lekker uit!
op die laatste na dan
scrub_nursezondag 10 januari 2010 @ 17:56
ik heb m vandaag met gekookte bietjes gemaakt experimentje
DarkElfzondag 10 januari 2010 @ 18:00
bietjesrisotto is yummie
scrub_nursezondag 10 januari 2010 @ 18:04
ik had er nog nooit van gehoord,ik dacht gewoon lijkt me lekker, beetje zoetig, t was idd heerlijk
Dunckiezondag 10 januari 2010 @ 18:11
Delicious.
scrub_nursezondag 10 januari 2010 @ 18:19
o ik zie nu hierboven een recept staan voor bietenrisotto! grappig! ik heb er wel wat knoflook bij gedaan, op t laatst wat blokjes biet erdoor en wat roomboter geen pancetta
aceHighwoensdag 13 januari 2010 @ 20:32
Vraagje: Hoe hoog moet het vuur zodra je begint met het toevoegen van de bouillon?
Dunckiewoensdag 13 januari 2010 @ 21:34
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 20:32 schreef aceHigh het volgende:
Vraagje: Hoe hoog moet het vuur zodra je begint met het toevoegen van de bouillon?
Laag, het moet net borrelen.
MINDSICKzaterdag 16 januari 2010 @ 17:55
Ipv bouillon gebruik ik gewoon water en zo'n bakje van conimex sajoer boontjes. Had ooit geen bouillon in huis, dus dat maar gebruikt en ik blijf het lekker vinden.
Tha_Butchazaterdag 16 januari 2010 @ 21:42
quote:
Op woensdag 4 maart 2009 13:50 schreef _Floddertje_ het volgende:
Ik heb laatst voor het eerst die AH Excellent-risotto gekocht en gemaakt. Wat mij opviel aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking is dat ze helemaal niet zeggen dat je moet roeren en langzaam, lepel voor lepel bouillon moet toevoegen. Zo was ik het wel gewend om te maken. Ik vond het ook iets minder lekker dan ik risotto gewend ben. Degene die risotto maken met die AH Excellent-risotto, welke bereidingswijze gebruiken jullie? Ik had er meteen drie zakken van gekocht namelijk, dus die wil ik wel opmaken.
Die handleiding suckt. In het begin moet je sowieso constant roeren, daarna gewoon in de gaten houden. En zelfs de bouillon doe ik er niet stukje bij beetje bij. Gewoon 3-kwart van het vocht in een keer, heel laag vuur. Het laatste gedeelte doe ik wel stukje bij beetje.
motorbloempjedinsdag 20 juli 2010 @ 10:12
schopje!

morgen mijn ouders kennis laten maken met risotto, en wel de tomaten/limoen/mascarpone risotto
edTBmaandag 26 juli 2010 @ 14:13
Mijn favoriete drank voor bij de Risotto is witte wijn. Welke wijn er allemaal past vind je hier:
http://www.wijnmatcher.nl(...)ijn-bij-risotto.html
Innocencemaandag 26 juli 2010 @ 14:31
Vorige week risotto de laatste 10 minuten bij m'n kip in de oven laten garen, erg lekker!
Viking84zaterdag 21 augustus 2010 @ 11:06
Ik ga vanavond mijn allereerste risotto maken! :o. Te beginnen met het recept van Vork! :Y) .
motorbloempjezaterdag 21 augustus 2010 @ 11:09
quote:
Op dinsdag 20 juli 2010 10:12 schreef motorbloempje het volgende:
schopje! :)

morgen mijn ouders kennis laten maken met risotto, en wel de tomaten/limoen/mascarpone risotto :9
ze vonden het geweldig O+ zelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept :o

Succes Vik! *O*
reclamedooszaterdag 21 augustus 2010 @ 13:59
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
#ANONIEMzaterdag 21 augustus 2010 @ 14:45
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 13:59 schreef reclamedoos het volgende:
Van de week kwam ik bij de turkse supermarkt weer muskaatpompoen tegen en heb daar gister maar eens risotto van gemaakt. Zelfs m'n dochter van twee (zeer moeilijke eter) smulde er van. Blijft toch ook wel een superrisotto, die ik hier veel te weinig voorbij zie komen.
Recept? Klinkt lekker!
reclamedooszondag 22 augustus 2010 @ 14:08
Daar komtie dan (even snel opgeschreven, hoop dat er geen fouten in zitten):

quote:
Geroosterde muskaatpompoen risotto met pijnboompitjes

Ingredienten
1 of twee grote muskaatpompoenen
2 teentjes knoflook
olijfolie
Salieblaadjes (gedroogd of vers)
Zeezout (grof)
Vers gemalen zwarte peper
Pijnboompitten
+ de ingredienten voor een basis risotto


1. Oven voorverwarmen op 200C.
2. Pompoen in parten snijden (6 of 8), en de zaden verwijderen. Plaats deze in een grote ovenschaal
3. Knoflook fijnsnijden, en mengen met de olijfolie, peper en de salie.
4. Besprenkel de pompoen met het oliemengel, en bestrooi deze daarna met het grove zeezout.
5. In de oven voor 40-50 minuten totdat de pompoen een mooie donker kleur heeft gekregen en het vlees zacht is geworden (prikken met een vork om testen)
6. Uit de oven halen en af laten koelen totdat je het met de handen vast kan houden.
7. Het vlees van de schil halen en in een grote schaal stoppen. Dit kan door de schil er van af te pellen (dit doe ik zelf altijd), maar kan even goed door met een lepel het vruchtvlees er uit te lepelen.
8. Dit grof stampen of met een vork iets kleiner maken.

Tip 1:
Soms stop ik het afgedekt terug in de (al iets afgekoelde) oven om warm te houden.
Tip 2:
Als er in de ovenschaal nog olijfolie achter is gebleven, laat dit dan er bij lopen voor extra veel smaak.

Nu de risotto maken volgens een basis recept (zie andere recepten in het topic).
Tijdens het maken van de risotto, nog even de pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan. Op het einde het pompoenvruchtvlees bij de risotto mengen en zorgen dat het de juiste constistentie heeft.

Opscheppen en pijnboompitten er overheen strooien. Een lekker gebakken plakje bacon/pancetta er bij misstaat ook zeker niet :)
The_Hiveszondag 22 augustus 2010 @ 18:04
goede kick. te lang geleden :) binnenkort mijn favoriete maar weer maken met geitekaas :9
DarkElfzondag 22 augustus 2010 @ 18:04
geitenkaas :9 wat doe je er verder bij?
The_Hiveszondag 22 augustus 2010 @ 18:27
heel simpel, heel basic, maar heel lekker :)

Wat ik de laatste keer deed was:

Gewoon standaard bereidingswijze (met wijn, sjalotje enzovoort), daar deed ik redelijk snel verse spinazie doorheen. Op het moment dat de risotto vrijwel gaar was een hele rol/kuipje (of welke vorm je hebt ;) ) verse geitenkaas erdoor heen (was voor 2 á 3 personen). Door de risotto laten smelten en het was een heerlijke smeuïge risotto.
FigureBirdStarszondag 12 september 2010 @ 14:46
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
Pietverdrietzondag 12 september 2010 @ 16:50
repost

Hier nog een Risotto recept

Paddestoelen Risotto
30 Gram gedroogd eekhoorntjesbrood
30 Gram gedroogde morieljes
2 eetlepels olijfolie
bleekselderijsteeltje fijngehakt
peentje fijngehakt
geperst teentje knoflook
bosje peterselie, gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
100 Ml Melk (vol)
zout en peper (versgemalen)
1,1 liter kippeboulion (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken)
60 gram boter
300 gram Carnaroli (Echte risotto rijst)
200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak)
Vers gemalen parmasan

Leg de gedroogde paddestoelen in een schaal en giet er water (kamertemp) op. laat ca 1 uur wellen.

Doe de olie in een koekepan en verhit deze met de uien (laat ze niet aanbranden, dan wordt het bitter) 2-3 minuten. Doe er de bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie bij. Laat dit op een zacht vuur garen. Blijven roeren.
Doe de tomatenpuree erbij omroeren, en doe de helft van de melk erbij. 5 minuutjes laten koken.
Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Op smaak brengen met zout en peper en 10 minuten zachtjes laten koken.
Zet de pan met de boullion op het vuur en breng deze aan de kook, en hou deze warm zonder dat ie echt kookt, dat is niet nodig.
Neem een pan, en verhit hier de boter in, op middenhoog vuur. Doe de rijst in de boter en toast de rijst in de hete boter, zet het vuur laag en voeg boulion bij, een soeplepel per keer, en laat iedere keer de boulion opnemen door de rijst (regelmatig roeren). Na een minuut of 15 dit doen heb geen boulion over. Voeg de groenten/paddestoelen toe, samen met de sherry.
Laat het op een laag vuur verder garen tot de rijst gaar is (proeven) afhankelijk van de rijst duurt dit een minuut of 10-20
Serveren in een lage schaal, met vers gemalen parmasan erover..

Smullen!
P
Spanky78zondag 12 september 2010 @ 19:29
Goede recepten hier. Je kunt eigenlijk bijna alle combinaties maken, zolang je de bouillon maa rheel langzaam bij de rijst voegt. Dit betekent een snellere maillard-reactie en daarom meer smaak.

Ikzelf houd erg van de paddestoelenrisottoklassieker (eekhoorntjebrood, witte wijn, sjalot en parmesan), maar kan ook erg blij worden van andere combinaties die goed zijn klaargemaakt. (spinazie en blauwe kaas met speck-soort ham, met groene erwten, witte wijn en kip etc.etc.)
Miss_Virgozondag 12 september 2010 @ 20:24
Oehh risotto!

Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten :Y) )

[ Bericht 4% gewijzigd door Miss_Virgo op 12-09-2010 20:24:42 (typo) ]
Spanky78zondag 12 september 2010 @ 21:03
quote:
Op zondag 12 september 2010 20:24 schreef Miss_Virgo het volgende:
Oehh risotto!

Eten jullie de risotto als gerecht op zich, of altijd ergens bij? Ik wil dinsdag eens een poging wagen (weet nog niet welke, maar in dit topic staan genoeg recepten :Y) )
Als hij goed gevuld is (want ik kan genieten van een rode risotto met harde groenten en salami enzo) als hoofdgerecht, maar meestal wel met salade of groenten er naast. Italianen zelf eten risotto als primo meestal en daarna komt dan het tweede hoofdgerecht (vlees met wat groenten).
Elorinmaandag 13 september 2010 @ 10:40
Geweldig, een risotto topic O+ Mijn favoriete Italiaanse gerecht. Ikzelf ben dol op de paddestoelen risotto met limoen en tijm, maar ik heb 'm laatst gemaakt met verse doperwtjes en 2 soorten peultjes uit m'n vaders moestuin en damn, dat was toch ook echt heerlijk!!!! Denk dat ik vanavond risotto eet :@
marshmallowmaandag 13 september 2010 @ 18:03
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 11:09 schreef motorbloempje het volgende:

[..]


ze vonden het geweldig O+ zelfs m'n pa, die 'niet van italians eten houdt', heeft een tweede keer wat opgeschept :o

Succes Vik! *O*
Laatst ook deze risotto gemaakt, eerste die ik ooit heb gemaakt, en hij viel zeeeeeeeer in de smaak :9
Elorinmaandag 13 september 2010 @ 19:07
Heeft iemand trouwens wel eens een poging gedaan het in te vriezen? Volgens mij kan het niet, maar ik vind het zo zonde de resten weg te gooien...
reclamedoosdinsdag 14 september 2010 @ 09:42
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb :)
Maria2.0dinsdag 14 september 2010 @ 14:07
quote:
Op woensdag 10 december 2008 13:03 schreef -Mellow- het volgende:
Ook een hele lekkere: Rode risotto

- roomboter
- olijfolie
- rode ui
- knoflook
- risottorijst
- flinke theelepel paprikapoeder
- theelepel tomatenpuree
- tomaten (bij voorkeur zoete)
- glas rode wijn
- bouillon

Klont roomboter met scheutje olijfolie in de pan. Ui fruiten.
Tomaten erbij en eventjes aanbakken en laten pruttelen. Gebruik het liefst tasty tomaten of cherry tomaten, dan krijg je een zalig zoet vleugje aan je risotto.
Paprikapoeder in de pan doen.
Risotto erbij, even omroeren, knoflook meebakken tot geur vrij komt. Af blussen met flink wat rode wijn.
Beetje bij beetje bouillon toevoegen tot de risotto goed is.

Optioneel padano of parmiggiano erover.
Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
#ANONIEMdinsdag 14 september 2010 @ 14:13
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Risotto is qua handelingen doodsimpel. Het enige wat lastig is, is timen wanneer hij klaar is. Plaatjes op de vorige pagina laten zien hoe hij ongeveer moet eindigen.
Elorindinsdag 14 september 2010 @ 18:48
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 09:42 schreef reclamedoos het volgende:
Ondanks dat ze me in Italie zullen verketteren, eet ik de restjes altijd de volgende dag op. Ik neem het in een plastic bakje mee naar het werk om het daar via de magnetron lekker op te eten. M'n collega's zijn altijd jaloers. En stiekem maak ik vaak zelfs te veel om zeker te weten dat ik volgende dag nog een hapje heb :)
Okee!!! Dat ga ik zeker ook eens doen ^O^
Elorindinsdag 14 september 2010 @ 18:52
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 14:07 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Deze wil ik vanavond maken maar heb nog nooit risotto gemaakt en zelfs nog nooit gegeten.
Is het wel een beetje te doen dan?
Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde O+
Maria2.0dinsdag 14 september 2010 @ 21:11
Bij mij werd de rijst juist erg langzaam gaar. Hij had ietsjes zachter gemogen maar het was wel lekker!
Spanky78dinsdag 14 september 2010 @ 21:54
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 18:52 schreef Elorin het volgende:

[..]

Je moet oppassen dat het niet te snel gaat. De rijst wordt dan te snel gaar waardoor het niet smeuïg wordt en dat is niet lekker. Niet teveel bouillon tegelijk erbij en goed in de gaten houden. Neem je tijd en bereid het met liefde O+
Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Elorinwoensdag 15 september 2010 @ 14:44
quote:
Op dinsdag 14 september 2010 21:54 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je meot de risotto inderdaad langzaam bereiden, dit heeft alleen niets te maken met de gaarheid. Omdat je water uit de omgeving wegtrekt (in de rijst, maar ook door verdamping) krijg je een veel snellere maillardreactie die de volle smaak van risotto geeft. De reden hiervan is scheikundig: je verhoogt de concentratie suikers en die concentratie eiwitten, die samen tot smaakstoffen reageren. In de bouillon zitten al maillard producten maar ook starters en halfproducten.
Dank voor de correctie. Ik zag ook dat ik te snel gaar had neergezet, maar dat moest zijn te langzaam gaar...
Maar jouw uitleg is helder ;)
rijsttafelwoensdag 15 september 2010 @ 15:11
Morgen maar weer eens een poging wagen. De vorige keer was hij nogal zout. :P
FigureBirdStarsvrijdag 17 september 2010 @ 11:14
quote:
Op zondag 12 september 2010 14:46 schreef FigureBirdStars het volgende:
Kan risotto ook voor een deel van tevoren gemaakt worden of moet het echt à la minute gebeuren? Is het bijvoorbeeld mogelijk om hem 's middags te bereiden tot net niet helemaal gaar en 's avonds pas afmaken met het laatste beetje bouillon en de mantecatura?
Niemand??
Perruchevrijdag 17 september 2010 @ 11:54
quote:
Op vrijdag 17 september 2010 11:14 schreef FigureBirdStars het volgende:

[..]

Niemand??
Ik weet niet wat mantecatura is maar volgens mij kan hem hem wel half bereiden, ik heb weleens gelezen dat ze dat in restaurants ook doen. Ik weet niet wat de kwaliteit van die restaurants is :+
henkde_jzaterdag 18 september 2010 @ 11:50
Hmm, volgende week ook maar eens proberen. Simpele snelle recepten zijn welkom (student) :')
Perruchezaterdag 18 september 2010 @ 12:51
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 11:50 schreef henkde_j het volgende:
Hmm, volgende week ook maar eens proberen. Simpele snelle recepten zijn welkom (student) :')
Het simpelste basisrecept is met klein gesneden ui aanbakken in olijfolie (glazig maken), rijst erbij en even in de olie ronddraaien, glas wijn erbij en dan schepje voor schepje de bouillon erbij. Afmaken met parm. kaas en boter.

Wat je er verder nog indoet is aan jou ;) maar de bietjesrisotto de hier ergens gepost is lijkt me goed te doen en goedkoop :)
Spanky78zondag 19 september 2010 @ 17:58
Je kunt risotto prima vooraf maken. Hij wordt wua smaak beter, de textuur van de rijst kan wel iet achteruit gaan, maar het is één van de gerechten die beter wordt als je hem even bewaart. (ik doe dat ook graag met soep). De maillardreactie gaat namelijk tijdens afkoelen en in de koelkast gewoon langzaam verder.
_Floddertje_maandag 20 september 2010 @ 10:56
quote:
Op zondag 19 september 2010 17:58 schreef Spanky78 het volgende:
Je kunt risotto prima vooraf maken. Hij wordt wua smaak beter, de textuur van de rijst kan wel iet achteruit gaan, maar het is één van de gerechten die beter wordt als je hem even bewaart. (ik doe dat ook graag met soep). De maillardreactie gaat namelijk tijdens afkoelen en in de koelkast gewoon langzaam verder.
En hoe verwarm je de risotto dan het beste weer?
Perruchemaandag 20 september 2010 @ 11:35
quote:
Op maandag 20 september 2010 10:56 schreef _Floddertje_ het volgende:

[..]

En hoe verwarm je de risotto dan het beste weer?
In de pan met een lepel bouillon denk ik zo :)
Leintjeuhdinsdag 28 september 2010 @ 17:49
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Aurewoensdag 29 september 2010 @ 23:30
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 17:49 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Dat viel mij vandaag ook al op :') Het is wel prima risottorijst. Ik heb verder maar niet meer naar de bereidingswijzes gekeken :')
Leintjeuhdonderdag 30 september 2010 @ 00:20
quote:
Op woensdag 29 september 2010 23:30 schreef Aure het volgende:
Dat viel mij vandaag ook al op :') Het is wel prima risottorijst. Ik heb verder maar niet meer naar de bereidingswijzes gekeken :')
Stom heh? :D
StarGazerzaterdag 2 oktober 2010 @ 13:42
Even een schaamteloze tvp :')
rijsttafelzaterdag 2 oktober 2010 @ 19:57
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 17:49 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb trouwens de AH excellent risottorijst gekocht, maar de bereidingswijzen die op het pak staan zijn echt ongelofelijke onzin. Risotto koken in afgepast water? Of in de magnetron? Volgens mij hebben ze de bereiding van normale rijst overgenomen ofzo.
Voor de smaak zal het gek weinig uitmaken hoe je de rijst kookt.
http://www.vegatopia.com/(...)isotto-eeuwig-roeren

Vandaag risotto met peer en gorgonzola op.
ColdFeetzaterdag 2 oktober 2010 @ 20:00
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 19:57 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Voor de smaak zal het gek weinig uitmaken hoe je de rijst kookt.
http://www.vegatopia.com/(...)isotto-eeuwig-roeren

Vandaag risotto met peer en gorgonzola op.
Ik heb weleens gelezen (moet even bedenken waar) dat je juist niet continu moet roeren, dan roer je de korrels kapot. Af en toe en heel voorzichtig is beter, schijnt.
rijsttafelzaterdag 2 oktober 2010 @ 20:01
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 20:00 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik heb weleens gelezen (moet even bedenken waar) dat je juist niet continu moet roeren, dan roer je de korrels kapot. Af en toe en heel voorzichtig is beter, schijnt.
En ik weer dat je veel moet roeren om de zetmelen ofzo los te slaan??

Ach, het tijdstip waarop je stopt met koken is volgens mij veel belangrijker dan dit alles. Zodat je nog wel een beetje bite hebt, maar toch dat het zacht is.

Risotto is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Ik bedoel, als ik het kan, kan iedereen het.
#ANONIEMzaterdag 2 oktober 2010 @ 20:29
Iemand vertelde me laatst dat ze risotto maakte met euroshopper witte rijst. Dat is dan toch helemaal niet lekker? Die rijst wordt bepaald niet romig.
-Miauw-zondag 3 oktober 2010 @ 13:05
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 20:29 schreef clumsy_clown het volgende:
Iemand vertelde me laatst dat ze risotto maakte met euroshopper witte rijst. Dat is dan toch helemaal niet lekker? Die rijst wordt bepaald niet romig.
Haha nee dat lijk mij ook niet nee! Nou ben ik geen risotto-expert...Sterker nog, ik heb het vorige week voor het eerst gemaakt en ik werd een beetje overmoedig met het vocht erbij gieten. Nou ja het was best een lekkere pap uiteindelijk :')
Sjeenmaandag 4 oktober 2010 @ 10:45
Mijn risotto vuurdoop gehad afgelopen zaterdag. Citroen-bieslook risotto met gegrilde scampies naar recept van Donna Hay... Zo ontzettend lekker!!!

quote:
• 4 1/2 kop bouillon (kip of vis)
• 1 kop droge witte wijn
• 2 el olijfolie
• 2 tl geraspte citroenschil
• 3 el citroensap
• 2 koppen risottorijst
• 1/2 kop fijgesneden bieslook
• 2/3 kop parmezaanse kaas
• 8 scampies
• 50 g boter
• salie
• zwarte peper

Verhit de bouillon tot kookpunt en zet apart. Verhit de olijfolie in steelpan en voeg daar de rijst en de citroenrasp aan toe en roerbak ongeveer 1 minuut. Blus witte wijn en verlaag het vuur tot de helft. Laat steeds roerend het vocht weg koken. Doe er dan ongeveer 1,5 dl warme bouillon bij. Blijf roeren en laat opnieuw het vocht weg koken. Herhaal dit nog 5 keer of tot de rijst al dente is. Gril ondertussen de scampi. Roer dan het citroensap, bieslook en de parmezaan erdoor. Eventueel een klontje boter toevoegen. Leg de gegrilde scampi met de vleeskant naar boven. Giet wat gesmolten boter erover en voeg de salieblaadjes erbij. Serveer de scampi op de risotto.
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 12:12
Risotto-beginner hier. Wie heeft er een recept waarmee ik uit de voeten kan, ik heb risottorijst gekocht (leve de AH-kortingsbonnen - meteen een tipje *) ) maar verder heb ik dus nog geen idee wat ik ermee kan :D Impuls, inderdaad :@

Maar in allerlei kookprogramma's zie ik altijd weer risotto opduiken en ik wil het nu toch echt eens een keer proberen. Dus nu zoek ik een foolproof recept :) Waar kan ik het beste eens mee beginnen?
Sjeenmaandag 4 oktober 2010 @ 12:22
Die van mij bleek redelijk foolproof én gemaakt met AH Excellent :+
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 12:27
En waar vind ik die?
Sjeenmaandag 4 oktober 2010 @ 12:29
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 12:27 schreef Rewimo het volgende:
En waar vind ik die?
Oi, het recept staat boven je vorig post :P
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 12:31
O :@ Dat leek me al een zeer gevorderd recept :@
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 12:33
En ik zoek trouwens wel iets zonder wijn of andere alcohol. Dat hebben we namelijk nooit in huis omdat we dat niet drinken ;)
Sjeenmaandag 4 oktober 2010 @ 12:41
Basisrecept risotto

Wijn hoeft niet hoor :)
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 12:58
Iets voor het weekend, lijkt me, moet je de tijd voor nemen :) Ik ga het binnenkort proberen ^O^
rijsttafelmaandag 4 oktober 2010 @ 13:00
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 12:31 schreef Rewimo het volgende:
O :@ Dat leek me al een zeer gevorderd recept :@
Ach, men doet het voorkomen dat het moeilijk te maken is, maar mij was het ook gelukt. Pannekoeken vind ik moeilijker. :P
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 13:10
Pannenkoeken bakt onze zoon van 9 al, dat vind ik nou niet echt een vergelijking :)

Ik sleep hem er wel bij als ik risotto ga maken, kan ie het ook meteen leren ;)
rijsttafelmaandag 4 oktober 2010 @ 19:03
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 13:10 schreef Rewimo het volgende:
Pannenkoeken bakt onze zoon van 9 al, dat vind ik nou niet echt een vergelijking :)

Ik sleep hem er wel bij als ik risotto ga maken, kan ie het ook meteen leren ;)
Was een geintje :P

Maar ik denk dat je ook wel druivensap ipv wijn kan gebruiken. Of gewoon water. Ik had zelf Vermout gebruikt, maar dan wel een klein beetje.
Rewimomaandag 4 oktober 2010 @ 22:18
Heb je die wijn ook nodig voor de hoeveelheid vocht? Ik las volgens mij in dat basisrecept dat je hiervoor ook de bouillon kunt gebruiken, dus dan zou de wijn alleen voor de smaak zijn. Ik lust het wel maar man en zoon niet ;)
#ANONIEMmaandag 4 oktober 2010 @ 22:31
quote:
Op maandag 4 oktober 2010 22:18 schreef Rewimo het volgende:
Heb je die wijn ook nodig voor de hoeveelheid vocht? Ik las volgens mij in dat basisrecept dat je hiervoor ook de bouillon kunt gebruiken, dus dan zou de wijn alleen voor de smaak zijn. Ik lust het wel maar man en zoon niet ;)
Ik gebruik geen wijn, maar vervang het door bouillon. Werkt prima.
scrub_nursemaandag 4 oktober 2010 @ 22:44
Ik gebruik ook geen wijn ,absoluut geen vereiste
Rewimodinsdag 5 oktober 2010 @ 07:22
Mooi zo. Welke soort bouillon raden jullie me aan? :)
rijsttafelvrijdag 8 oktober 2010 @ 19:43
Vandaag half op de gok een risotto in elkaar geflanst en die was zo geniaal dat ik 'm hier ff neerzet voor het nageslacht :P

Risotto peer/gorgonzola/walnoten

Uiteraard de standaard risotto stappen:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij (had zelf groenteboullion, want vega) en droogkoken
! Pas op als je blokjes gebruikt dat je geen te sterke boullion hebt, want dan wordt het te zout.
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)

Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)

Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf)
! Niet te gortig met de kaas zoals ik het in een restaurant een keer had. Dat is niet zo lekker.
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie erover sprenkelen.


Dit was werkelijk goddelijk, ik meen het. :9~ Goed voor de lijn, ook :P
Tezzwoensdag 13 oktober 2010 @ 17:23
Vandaag een simpele risotto gemaakt met ui/knof/champignons (en een plens Chardonnay en bospaddestoelenbouillon) en ohhhhhhhh wat is het toch goddelijk!

Tezz zegt burp!

ArtemisQwoensdag 13 oktober 2010 @ 17:25
Die peer/gorgonzola/walnoot-risotto klinkt echt superlekker! *zet op lijstje van een keer te proberen*
Tezzwoensdag 13 oktober 2010 @ 17:27
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 19:43 schreef rijsttafel het volgende:
Vandaag half op de gok een risotto in elkaar geflanst en die was zo geniaal dat ik 'm hier ff neerzet voor het nageslacht :P

Risotto peer/gorgonzola/walnoten

Uiteraard de standaard risotto stappen:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij (had zelf groenteboullion, want vega) en droogkoken
! Pas op als je blokjes gebruikt dat je geen te sterke boullion hebt, want dan wordt het te zout.
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)

Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)

Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf)
! Niet te gortig met de kaas zoals ik het in een restaurant een keer had. Dat is niet zo lekker.
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie erover sprenkelen.


Dit was werkelijk goddelijk, ik meen het. :9~ Goed voor de lijn, ook :P
Die ga ik de volgende keer proberen! Klinkt echt :9~
The_Hivesmaandag 18 oktober 2010 @ 11:03
als ik risotto maak, is dat vaak het enige wat ik eet. Nu wil ik van het weekend voor een paar gasten risotto maken. Maar alleen risotto vind ik wat ' kaal' suggesties wat ik ernaast kan maken? :)
miss_dynastiemaandag 18 oktober 2010 @ 11:29
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 19:43 schreef rijsttafel het volgende:
Vandaag half op de gok een risotto in elkaar geflanst en die was zo geniaal dat ik 'm hier ff neerzet voor het nageslacht :P

Risotto peer/gorgonzola/walnoten

Uiteraard de standaard risotto stappen:
- Ui en knoflook in olie aanfruiten
- Breedkorrelige rijst even meebakken zodat het doorzichtig wordt
- Afblussen met witte wijn
- Warme boullion erbij (had zelf groenteboullion, want vega) en droogkoken
! Pas op als je blokjes gebruikt dat je geen te sterke boullion hebt, want dan wordt het te zout.
- Telkens weer boullion erbij en regelmatig goed roeren (hoeft heus niet continu)

Nu de variatie:
- In een steelpannetje wat suiker karamelliseren
- Stukjes peer erin even bakken (niet bruin laten worden)

Dan alles door elkaar mikken:
- Na ong. een kwartiertje koken de peer in de risotto kwakken (niet de overbodige suiker)
- Als de rijst gaar is, wat gorgonzola of een andere blauwe kaas erin (en wat roomboter doe ik zelf)
! Niet te gortig met de kaas zoals ik het in een restaurant een keer had. Dat is niet zo lekker.
- Laat het smelten
- Beetje peper erdoorheen malen.
- Misschien wat zout, maar de kaas en boullion waren al zout, dus waarschijnlijk niet nodig.
- Op een bord scheppen en wat fijngehakte walnoot erop. Dan nog een klein scheutje olijfolie erover sprenkelen.


Dit was werkelijk goddelijk, ik meen het. :9~ Goed voor de lijn, ook :P
Dat klinkt heerlijk :9~

Toevallig dit weekend weer eens risotto gemaakt, was een heeeeele tijd geleden.... risotto gewoon basic, uitje fruiten, risotto, bouillon, met zalm/broccoli/kruidenroomkaassausje nou ja, dat is het idee dan, ik heb het gewoon allemaal lekker door elkaar heen gehusseld :Y) ) en een beetje pecorino erop. Smullen :Y
rijsttafelmaandag 18 oktober 2010 @ 11:47
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 11:03 schreef The_Hives het volgende:
als ik risotto maak, is dat vaak het enige wat ik eet. Nu wil ik van het weekend voor een paar gasten risotto maken. Maar alleen risotto vind ik wat ' kaal' suggesties wat ik ernaast kan maken? :)
Tsjah, risotto ziet er een beetje kaal uit, maar dat hoort erbij. :Y)
Een salade kan natuurlijk, zou het alleen niet op hetzelfde bord serveren dan.

Je kan ook 'klassiek' Italiaans gaan en een primo en secondo maken. Twee hoofdgerechten waarbij je eerste dan de risotto is.

Uiteraard is een simpel toetje ook zo gefixt ^O^
The_Hivesmaandag 18 oktober 2010 @ 22:41
ja, salade zat ik ook aan te denken :)
cinnamon_Mdinsdag 19 oktober 2010 @ 04:47
quote:
Op maandag 18 oktober 2010 11:03 schreef The_Hives het volgende:
als ik risotto maak, is dat vaak het enige wat ik eet. Nu wil ik van het weekend voor een paar gasten risotto maken. Maar alleen risotto vind ik wat ' kaal' suggesties wat ik ernaast kan maken? :)
Je kunt ook risotto milanese met osso bucco maken, klassieker. Haal wel echt de KALFSschenkel, geen gewone.

spreekt uit ervaring na tweemaal te eindigen met een stuk rubber in een heerlijke saus, wat uiteindelijk in de maag van de kat is beland :')
The_Hivesdinsdag 19 oktober 2010 @ 08:07
dat ziet er goed uit :9 vanavond eens naar het recept kijken ^O^
Njosnavelinmaandag 25 oktober 2010 @ 14:19
Ik heb gisteren deze vegetarische risotto gemaakt.
Was echt heel lekker, al zeg ik het zelf :P

Ingrediënten voor 5 personen:
- 500 gram risottorijst
- 1,5 liter groentenbouillon (van 2 blokjes)
- 1 grote ui
- 5 stengels bleekselderij
- 150 ml droge witte wijn
- 2 teentjes knoflook
- Nootmuskaatpoeder, of een snuf vers geraspte van een hele nootmuskaat
- 300 gram gewassen spinazie
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 200 gram zachte geitenkaas
- halve citroen
- 50 gram geroosterde pijnboompitten
- olijfolie
- beetje boter
- Versgemalen peper en zout

Benodigdheden:
- staafmixer
- Flinke hapjespan of braadpan

Bereiden:
1. Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn. Rooster de pijnboompitten.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie in een pan en laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met de knoflook, nootmuskaat en peper & zout. Haal de spinazie van het vuur en pureer deze tot een groene massa. De gepureerde spinazie heb je pas aan het eind weer nodig.
4. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
5. Voeg de risottorijst toe aan het groentenmengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
6. Voeg nu in één keer de wijn toe. Laat verdampen en roer goed.
7. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
8. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna klaar is (proef om hierachter te komen).
9. Roer nu de gepureerde spinazie door de risotto, samen met de Parmezaanse kaas en de helft van de geitenkaas. Roer alles goed door elkaar tot de kaas gesmolten is.
10. Breng de risotto op smaak met citroensap en eventueel peper en zout.
11. Serveer de risotto met de andere helft van de geitenkaas erover gekruimeld, en de pijnboompitten.
emsswoensdag 27 oktober 2010 @ 16:40
heeeeeeeeeeeeeeel simpel en snel te maken, en lekker:

risotto rijst
prei
tuinbonen
geraspte kaas

that's it!
Tezzwoensdag 27 oktober 2010 @ 17:20
quote:
1s.gif Op woensdag 27 oktober 2010 16:40 schreef emss het volgende:
heeeeeeeeeeeeeeel simpel en snel te maken, en lekker:

risotto rijst
prei
tuinbonen
geraspte kaas

that's it!
Nou, iets meer uitleg is wel op z'n plaats dacht ik zo...

Kook je de tuinbonen mee in de risotto? Voeg je die pas op het laatste toe? Wat voor bouillon gebruik je? Waarom laat je de wijn weg? Roerbak je de prei? Voeg je de prei op het laatst rauw toe? Wat voor kaas gebruik je?
tech4umaandag 8 oktober 2012 @ 18:55
Even het risottotopic nieuw leven inblazen. O+

2a6qxaw.jpg

Vandaag mijn favo risotto gemaakt. Risotto met pompoenpuree, geroosterde stukjes pompoen en rucola.
motorbloempjemaandag 8 oktober 2012 @ 19:16
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 18:55 schreef tech4u het volgende:
Even het risottotopic nieuw leven inblazen. O+

[ afbeelding ]

Vandaag mijn favo risotto gemaakt. Risotto met pompoenpuree, geroosterde stukjes pompoen en rucola.
He, mijn avondeten! :9 Al doe ik er ook wat spekblokjes bij :9
tech4umaandag 8 oktober 2012 @ 19:21
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 19:16 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

He, mijn avondeten! :9 Al doe ik er ook wat spekblokjes bij :9
Goed idee, zal ik volgende keer eens toevoegen, ik eet er meestal wat kipfilet bij.
Young_Daviddinsdag 9 oktober 2012 @ 14:20
Een risotto-topic ... hier moet ik me dan maar even melden. Ik volg meestal het Jamie-recept en varieer daar vaak wat op los. Mijn favorieten: Asperger-munt (voorjaar), appel-walnoot-gorgonzola en paddestoelen-kip-peterselie (kan ook zonder kip).

Ooit geprobeerd voor een groep van 25 die laatste variant gemaakt. In mijn ogen wastie zwaar mislukt (mijn hulpchef had de bleekselderij veel te grof gesneden en de wijn was niet genoeg ingetrokken waardoor je de alcohol nog goed proefde), maar iedereen vond het geweldig.

Een ander expiriment wat ik eens gedaan heb is met mijn gourmet-woksetje. Ik had een basisrisotto gemaakt die alleen nog maar afgemaakt hoefde te worden. Op tafel stonden dan allerlei ingredienten waarmee je zelf je risotto samen kon stellen. Best leuk.

Ik haal mijn risotto trouwens bij de turk. Vijf-kilozak voor nog geen 6 euro en zorg dat ik het altijd in huis heb.
FigureBirdStarszaterdag 23 maart 2013 @ 17:36
Is die AH Excellent risotto rijst wat? Of kan ik dan beter voor die 2 keer zo dure dat katoenen zakje gaan?