abonnement Unibet Coolblue
pi_107523468
Bedankt, het boek van Stearns klinkt interessant. Maar ik heb inmiddels ook via Itunes U een gratis 36-delig college gevonden gegeven door dezelfde Stearns. Misschien dat ik die gewoon ga volgen.

quote:
2s.gif Op donderdag 2 februari 2012 15:13 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik heb van mark ridley, the red queen gelezen over de evolutie van sex een erg goed boek, maar dat valt ook in de categorie populair wetenschappelijk. Al zijn de boeken van dawkins et al. populair wetenschappelijk zijn toch wel van erg degelijke kwaliteit hoor. De verwijzingen naar artikelen en andere boeken zijn vaak ook een erg goed punt om te beginnen.

Dat boek van Barton klinkt inderdaad goed, alleen ik vind het vaak lastig om goede textbooks te vinden, ik heb zelf vaak een voorkoor voor het wat diepgaander 'populair'wetenschappelijke boek in combinatie met 'vrij' recente papers
Ja, het is inderdaad lastig om een goed textbook te vinden. Van Dawkins heb ik een aantal boeken gelezen, maar ik mis soms het algehele overzicht. Maar ze zijn wel erg interessant en bovenal goed geschreven.
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_107524440
Ik vind Journey of Life een erg goede docu-serie over evolutie
http://www.bol.com/nl/s/d(...)ue/sA/200/index.html
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107534976
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2012 14:24 schreef LunaAurea het volgende:
Ik ben op zoek naar een dvd die de evolutietheorie helder uitlegt en hier een globaal beeld van geeft.
De dvd moet niet te lang duren en moet begrijpbaar zijn voor mensen die er niks van af weten.
De serie 'Growing up in the universe' van Richard Dawkins is zeer de moeite waard. Alleen misschien wat te lang ook.

Het grote F&L video topic
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_107536056
quote:
0s.gif Op donderdag 2 februari 2012 21:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

De serie 'Growing up in the universe' van Richard Dawkins is zeer de moeite waard. Alleen misschien wat te lang ook.

Het grote F&L video topic
De lengte van het filmpje zal niet eens het grootste probleem zijn, maar meer dat het niet Nederlands ondertiteld is.
De voorbeelden die hij gebruikt en de dingen die hij laat zien, maakt het wel interessant om naar te kijken.

[ Bericht 6% gewijzigd door LunaAurea op 02-02-2012 22:35:41 ]
Fari argentum aurum tacere ("Spreken is zilver, zwijgen is goud")
Onthoud dat zwijgen soms het beste antwoord is
  dinsdag 7 februari 2012 @ 12:03:51 #181
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_107708463
Uit het topic: Evolutie in het Nieuws #2

Beste Robmeister, dit is enkel een topic voor nieuws over evolutie, biologie etc. Wil je discussiëren hierover, dan is er een ander topic voor: [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.

Dat zou je moeten weten, je bent er namelijk al een keer of 5 á 10 op gewezen in andere topics

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 11:43 schreef Robmeister het volgende:

[..]

Dit is geen evolutie. dit is een aanpassing in de reptielensoort. Het blijft namelijk gewoon een reptiel zoals het was. Alleen nu een reptiel met iets kleinere poten. Dat is geen vooruitgang maar een achteruitgang. Een verlies van informatie. Namelijk de informatie om langere poten te krijgen. Eigenlijk zijn deze hagedissen dus slechter af als van te voren.
Bedoel je met dat dik gedrukte dat jij denkt dat vooruitgang een vereiste is om het evolutie te noemen of dat evolutie enkel over vooruitgang gaat? Want dan heb je het verkeerd.

Evolutie is vooruitgang noch achteruitgang, het is "gang". Veranderingen vinden plaats onder selectieve druk of bijvoorbeeld genetische drift. Een bepaalde kenmerk kan daardoor tot wasdom komen of juist verdwijnen afhankelijk van de omstandigheden en de eventuele voor of nadelen voor het soort.

Ook suggereer je door te zeggen "dat het nog steeds een reptiel zoals het was blijft" dat je denkt dat evolutie gaat over de overgang van één soort naar een ander soort. Ook dit is incorrect.

Ook deze aanpassing is een vorm van evolutie, mocht deze aanpassing doorzetten en gecombineerd met andere aanpassingen zorgen voor een dermate verandering van deze kolonie, in vergelijking met de groep waar deze kolonie oorspronkelijk vandaan kwam, kan het zijn dat je op een gegeven moment kan spreken over een nieuw soort reptiel. Waarbij beide reptiel soorten niet meer met elkaar (kunnen) voortplanten.

Let wel! Evolutie doet zich voor op genetisch niveau, dus je moet eigenlijk niet in groepen of zelfs individuele organismes denken.

quote:
Dit geloof je toch niet? hahaha
Ben je nu echt zo kinderachtig? :? En ik vrees het ergste

Hoe dan ook, als je de discussie voort wilt zetten (en ook daadwerkelijk een poging wilt doen tot een echte discussie) dan stel ik voor dat je dit doet in het topic: [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.

Voor de volledigheid zal ik deze post ook daar neerzetten.
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_107791475
quote:
Dit is geen evolutie. dit is een aanpassing in de reptielensoort.
_O-

Er ligt geen ijs op de sloten. Dat is bevroren water. 8)7
  woensdag 7 maart 2012 @ 10:25:06 #183
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_108812304
Wellicht leuk voor in de eventuele nieuwe OP, we daar ooit aan toe komen. :D

http://darwin-online.org.uk/whatsnew.html

Darwin Online contains 100,320 searchable pages and 214,142 page images (plus c. 540 PDFs & 2800 illustrations), the largest and most widely used Darwin resource in the world. Most of the work on Darwin Online is research, editing and transcribing Darwin's publications and manuscripts. These additions are too numerous to list conveniently. Significant and interesting items added to the website are listed below.
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
  zaterdag 23 juni 2012 @ 11:58:11 #184
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_113270245
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 10:05 schreef Kingdom34 het volgende:

PS: ik heb alle vragen gesteld maar krijg opeens steeds te horen wat is definitie van soort weet je het nog ;) Ze hadden geen argumenten meer dan gingen ze opeens over naar wat een definitie van soort is.
Als je beweert dat er geen nieuwe soorten ontstaan ('micro-evolutie' wel, 'macro-evolutie' niet), dan is het toch volstrekt logisch om je te vragen wat je daar dan mee bedoelt? ;)

Hovind ging daar behoorlijk mee op z'n plaat... die erkent impliciet soortvorming (=macro-evolutie) en lijkt dat niet eens door te hebben.

Nu zou je hier nog kunnen zeggen: hoo even, soortvorming en macro-evolutie zijn verschillende dingen. Maar dan zul je moeten toelichten wat je dan *wel* verstaat onder macro-evolutie. Voor biologen zijn die twee namelijk min of meer synoniem.

In de wetenschap wordt het woord 'macro-evolutie' zo goed als niet gebruikt trouwens. Men spreekt doorgaans van 'soortvorming'. En daarmee bedoelt men het uit elkaar groeien van verschillende geografisch van elkaar gescheiden groepen van dezelfde soort, tot het punt dat ze zich onderling niet meer kunnen voortplanten. Precies datgene waarvan Hovind het bestaan erkent.

quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 10:05 schreef Kingdom34 het volgende:

Het heeft geen nut om daar naar de topic te gaan, die poster met al dat menselijke verbeelding poste is puur indoctrinatie met geen feiten.
Als je daar gelijkt in hebt (dat betwijfel ik), hoe is het zinloos om je medemens iets te leren? Als dat standpunt op inhoudelijke argumenten kan worden verdedigd dan zie ik geen probleem.

"Menselijke verbeelding" / "indoctrinatie" zijn echter niet echt argumenten. (En als je die aanhaalt in een discussie met gelovigen over geloof dan verwijt men je een gebrek aan respect. :') )

[ Bericht 3% gewijzigd door Molurus op 23-06-2012 12:10:41 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_114404556
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 22 juli 2012 @ 12:51:35 #186
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_114526678
Op verzoek van Molurus gaan we hier verder met de discussie uit dit topic.

quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 12:37 schreef Kingdom34 het volgende:

[..]

Niemand kan God waarnemen, we kunnen wel de complex zien.
Ik geloof omdat God Adam heeft gemaakt en Eva gemaakt van de rib van Adam.

Het is ook waargenomen dat Mens steeds Mens produceert, dus ik geloof dat God Adam heeft gemaakt en dat wij allemaal van afstammen.

Dus je vindt dat we evolutie moeten waarnemen, voordat je het gelooft, maar je vindt niet dat we God hoeven waar te nemen voordat we erin geloven? Vanwaar dat verschil?
quote:
[..]

Bacterie veranderen amper maar wel dat ze veranderen,zodat wij kunnen aanpassen in bepaalde omgeving maar we zijn dan steeds Mens. Dat heet Micro-evolutie in jullie term wat wel is bewezen en geobserveerd is. Onze term is dat variatie binnen de soort.
Dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik vraag je nogmaals: zijn veel kleine variaties samen geen grote variatie?
quote:
[..]

Voor de vloed leefde ze zowat overal, maar tijdens de vloed was iedereen dood nadat de Ark alle dieren vrij liet was het water nog aan het zakken.
Dus ze zijn daar naartoe gezwommen? Zelfs kangoeroes, die met enige regelmaat verdrinken in de zee?
quote:
[..]

Medicijnen heeft niets met evolutie te maken, sterker nog het is door Creatie wetenschappers ontdekt evolutie is gewon ingeslopen
Als je niet in evolutie gelooft, dan kunnen er volgens jou ook geen resistente bacteriën zijn. Immers, je zegt dat bacteriën niet niet zo kunnen veranderen, maar dat ze alleen kleine varianten hebben. Dan zul je er ook geen probleem mee hebben als je alleen de medicijnen voor de gewone bacteriën krijgt, en niet voor de resistente vorm.
quote:
[..]

Christenen zijn niet uit Katholieken voortgekomen, wie heeft dat jou nou wijs gemaakt?
Niet christenen, protestanten. Nooit gehoord van de reformatie? Katholieke priesters en monniken die begonnen te twijfelen aan de leerstellingen van de katholieke kerk, en die daarop de protestantse leer ontwikkelden. Mannen als Calvijn en Luther.
pi_114526847
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 12:51 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:

[..]

Dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik vraag je nogmaals: zijn veel kleine variaties samen geen grote variatie?
The biggest argument against democracy is a five minute discussion with the average voter.
  zondag 22 juli 2012 @ 13:20:35 #188
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_114527513
quote:
14s.gif Op zondag 22 juli 2012 12:57 schreef M.rak het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Haha, leuk stukje! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_114529209
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 14:15 schreef Ser_Ciappelletto het volgende:

[..]

Niemand beschouwt het als feit. Het is gewoon heel waarschijnlijk.
Net zoals buitenaards leven.
  zondag 22 juli 2012 @ 14:56:01 #190
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_114530241
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 14:18 schreef Loppe het volgende:

[..]

Net zoals buitenaards leven.
Nog een paar keer waarschijnlijker zelfs. Wetenschappers achten het over het algemeen zeer aannemelijk dat er aliens bestaan. Dat evolutie de juiste verklaring is, is zo goed als zeker.
pi_114530362
Is een zwarte weduwe die een kop afbijt en een wesp die steekt en sterft te koppelen aan een evolutionair mutatieproces van natuurlijke selectie btw?
  zondag 22 juli 2012 @ 15:06:39 #192
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_114530585
quote:
5s.gif Op zondag 22 juli 2012 14:58 schreef Triggershot het volgende:
Is een zwarte weduwe die een kop afbijt en een wesp die steekt en sterft te koppelen aan een evolutionair mutatieproces van natuurlijke selectie btw?
Waarschijnlijk wel, maar dat kun misschien beter aan een entomoloog vragen.

Overigens zijn het bijen die sterven na het steken, niet wespen. ;)
  zondag 22 juli 2012 @ 15:09:30 #193
356004 Uitstekelbaars
The time has come...
pi_114530662
quote:
5s.gif Op zondag 22 juli 2012 14:58 schreef Triggershot het volgende:
Is een zwarte weduwe die een kop afbijt en een wesp die steekt en sterft te koppelen aan een evolutionair mutatieproces van natuurlijke selectie btw?
In ieder geval zijn het geen voorbeelden van perfecte scheppingen door God. Tenzij ze zo geïnstrueerd werden na de zondeval natuurlijk, toen god vond dat ook de spinnen en bijen moesten lijden door A&E...
"Vorig jaar had ik 40 miljoen dollar, dit jaar 42 miljoen, maar ik ben niet gelukkiger geworden. Geld maakt inderdaad niet gelukkig." Arnold Schwarzenegger
pi_114530717
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 15:09 schreef Uitstekelbaars het volgende:

[..]

In ieder geval zijn het geen voorbeelden van perfecte scheppingen door God. Tenzij ze zo geïnstrueerd werden na de zondeval natuurlijk, toen god vond dat ook de spinnen en bijen moesten lijden door A&E...
Dit topic gaat niet over creationisme, ID, of God, dus hou dat buiten dit topic, daarvoor heb ik dit topic niet geopend.

@ S_C, thnx. :)
  zondag 22 juli 2012 @ 15:13:24 #195
356004 Uitstekelbaars
The time has come...
pi_114530755
quote:
3s.gif Op zondag 22 juli 2012 15:11 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Dit topic gaat niet over creationisme, ID, of God, dus hou dat buiten dit topic, daarvoor heb ik dit topic niet geopend.

@ S_C, thnx. :)
OK, ja dat viel me net ook al op inderdaad! Ik had me even ingelezen vanaf het begin van de pagina en kwam daar wat zaken tegen over god van Kingdom34. Maar het lijkt in het algemeen inderdaad offtopic...
"Vorig jaar had ik 40 miljoen dollar, dit jaar 42 miljoen, maar ik ben niet gelukkiger geworden. Geld maakt inderdaad niet gelukkig." Arnold Schwarzenegger
  zondag 22 juli 2012 @ 15:25:12 #196
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_114531153
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 14:18 schreef Loppe het volgende:

[..]

Net zoals buitenaards leven.
Niet helemaal. Uit de 'buitenaards leven hypothese' volgen geen voorspellingen van waarnemingen die ook daardwerkelijk zijn gedaan. Er zijn enorme bergen van waarnemingen die door de evolutietheorie worden voorspeld en/of die de evolutietheorie bevestigen.

Bovendien is het ook heel duidelijk wat voor soort waarnemingen een probleem zou kunnen zijn voor de theorie. (Konijnen in het precambrium bijvoorbeeld.) Ook dat kan van de 'buitenaards leven hypothese' niet worden gezegd.

In die zin zijn ze dus totaal niet met elkaar te vergelijken.

Gelukkig zijn er buiten ufologen ook mensen die serieus onderzoek doen naar buitenaards leven: de mensen van SETI. Voor wie dat interessant vindt, je kunt meehelpen zoeken via een programmaatje dat ongebruikte CPU tijd op je computer inzet (ik heb hem zelf ook draaien) :

http://setiathome.berkeley.edu/

Daar is tot op heden echter nog helemaal niets uit gekomen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 22 juli 2012 @ 15:31:25 #197
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_114531333
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 15:13 schreef Uitstekelbaars het volgende:

[..]

OK, ja dat viel me net ook al op inderdaad! Ik had me even ingelezen vanaf het begin van de pagina en kwam daar wat zaken tegen over god van Kingdom34. Maar het lijkt in het algemeen inderdaad offtopic...
Hehe, sommige mensen hebben grote moeite om die twee zaken uit elkaar te houden. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_114531514
quote:
5s.gif Op zondag 22 juli 2012 14:58 schreef Triggershot het volgende:
........
"een evolutionair mutatieproces van natuurlijke selectie"?
Kijk, zo'n formulering valt me op. ;)

Bij mutaties gaat het tegenwoordig over genmutaties, veranderingen in het DNA. (niet fenotypische veranderingen) en dan is het meer andersom.
"Evolutionair mutatieproces van natuurlijke selectie" klinkt in mijn oren een beetje raar.
Uiteraard werkt natuurlijke selectie alleen op fenotypische verschillen, (anders is er niets om te selecteren.) Maar fenotypische verschillen onstaan pas als mutaties (die in sommige gevallen al heel lang in het DNA aanwezig zijn) tot expressie komen in het fenotype.
De mutaties zijn er eerst, tot expressie komen ervan in het fenotype op plaats twee, voordat op plaats 3 de fenotypische eigenaardigheden mogelijk "subject" worden van natuurlijke selectie.
Mutaties zijn niet het gevolg van natuurlijke selectie.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_114531564
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2012 15:37 schreef barthol het volgende:

[..]

Kijk, zo'n formulering valt me op. ;)

Bij mutaties gaat het tegenwoordig over genmutaties, veranderingen in het DNA. (niet fenotypische veranderingen) en dan is het meer andersom.
"Evolutionair mutatieproces van natuurlijke selectie" klinkt in mijn oren een beetje raar.
Uiteraard werkt natuurlijke selectie alleen op fenotypische verschillen, (anders is er niets om te selecteren.) Maar fenotypische verschillen onstaan pas als mutaties (die in sommige gevallen al heel lang in het DNA aanwezig zijn) tot expressie komen in het fenotype.
De mutaties zijn er eerst, tot expressie komen ervan in het fenotype op plaats twee, voordat op plaats 3 de fenotypische eigenaardigheden mogelijk "subject" worden van natuurlijke selectie.
Mutaties zijn niet het gevolg van natuurlijke selectie.
Ik heb er weinig verstand van daarom,

en nu ga ik even 7 x je reactie lezen en dan 7x begrijpen lezen.
  zondag 22 juli 2012 @ 15:50:29 #200
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_114531961
Over de vraag waarom bijen sterven als ze gestoken hebben:

http://cheaptalk.org/2010(...)fter-they-sting-you/

Deze theorie zegt dat bijen, als ze niet meer kunnen steken, een negatieve waarde voor de korf hebben.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')