abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_106964501
Zijn er al vergelijkbare experimenten gedaan met een andere soorten cellen?
Fari argentum aurum tacere ("Spreken is zilver, zwijgen is goud")
Onthoud dat zwijgen soms het beste antwoord is
  Moderator woensdag 18 januari 2012 @ 21:14:38 #152
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_106965780
quote:
0s.gif Op woensdag 18 januari 2012 20:45 schreef LunaAurea het volgende:
Zijn er al vergelijkbare experimenten gedaan met een andere soorten cellen?
dat kun je beter hier vragen: [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_107321201
28-01-2012

Eerste Amerikanen kwamen uit... Rusland



De oorspronkelijke inwoners van het Noord-Amerikaanse continent waren afkomstig uit een kleine regio in het midden van Siberië. Uit genetisch onderzoek blijken immers overeenkomsten met de inwoners van de Russische republiek Altai.

Vermoedelijk hebben mensen uit Siberië ongeveer 14.000 jaar geleden over het ijs de oversteek naar Amerika gemaakt. Heel wat mensen hebben zich destijds vanuit de regio Altai verspreid. Het gebied ligt op een kruispunt van de huidige landen Rusland, Mongolië, China en Kazachstan.

De resultaten werden bekendgemaakt door de universiteit van Pennsylvania. Het is mogelijk dat nog uit andere regio's mensen de oversteek naar Amerika gemaakt hebben, maar tot nu toe kon niemand accuraat een ander geografisch punt identificeren. "Gegevens van andere groepen kunnen een ander licht op de situatie werpen, maar momenteel ziet niemand wat wij zien, zelfs niet met intensief werk in Mongolië", klinkt het. (gb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107321269
27-01-2012

Mens trok via Arabisch schiereiland de wijde wereld in

Voor het eerst is er sterk genetisch bewijs voor de theorie dat onze voorouders vanuit Afrika de Rode Zee overstaken en via het Arabisch schiereiland de rest van de wereld bevolkten.


Foto: NU.nl/Wieland van Dijk

Portugese en Britse genetici presenteren dit bewijs in the American Journal of Human Genetics van februari.

Een manier om de herkomst van verschillende mensen te onderzoeken is door hun DNA te vergelijken. Omdat in DNA in de loop der tijd langzaam veranderingen, zogeheten mutaties, optreden, kun je zien hoe ver verwant mensen van elkaar zijn en hoe lang geleden ze ongeveer hun laatste voorouder hadden.

Haplogroepen

Wetenschappers maken bij dit type onderzoek gebruik van een indeling in haplogroepen. Dat zijn groepen individuen met een gemeenschappelijke vrouwelijke voorouder. Het was al bekend dat mensen met de haplogroep L3 waarschijnlijk via de Hoorn van Afrika, het noordoosten van het continent, naar elders vertrokken.

De haplogroep die dat deed, L3, splitste zich later op in haplogroepen M en N, die respectievelijk richting het noordelijk halfrond en India trokken (en uiteindelijk via Siberië naar Amerika).

Waar die splitsing plaatsvond, zochten de Portugezen en Britten uit door drie haplogroepen te bestuderen die afstammen van N en voorkomen in Europa en Azië.

Analyse

Ze analyseerden genetisch materiaal van 85 mensen afkomstig uit Oost-Afrika, het Arabisch schiereiland en India en vergeleken dat met genetisch materiaal van 300 Europeanen. Ze maakten daaruit op dat de verschillen tussen deze haplogroepen terug te leiden zijn tot het Arabisch Schiereiland.

Hoogstwaarschijnlijk, denken de onderzoekers, trokken de voorouders van de Europeanen en Aziaten gezamenlijk door de golf-oase, namen daar tussen 55.000 en 24.000 jaar geleden afscheid en gingen toen elk hun weg, richting het noorden en oosten.

© NU.nl/Jop de Vrieze

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 28 januari 2012 @ 16:44:54 #155
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_107331361
Wat was de andere mogelijkheid dan? Straat van Gibraltar? Nee toch zeker?
pi_107431080
30-01-2012

Gist in paniek
Snelle evolutie dankzij noodsprong

Gistcellen die zich bedreigd voelen, slaan wild aan het knutselen met hun eigen DNA. Dat kan een enkeling redden, en dat is genoeg.


Gistcel (met valse kleuren).

Gistcellen onder stress husselen hun chromosomen in een rap tempo door elkaar. Met deze paniekknop versnellen ze de evolutie en vergroten ze de kans dat een exemplaar stressvolle omstandigheden overleeft.

De paniekknop die verantwoordelijk is voor deze herverdeling van de chromosomen heet hitteschokeiwit 90 (Hsp90), schrijven Amerikaanse onderzoekers op de website van Nature. Normaal gesproken zorgt dit eiwit er tijdens de celdeling voor dat chromosomen netjes gekopieerd en doorgegeven worden aan de nieuwe cel. Maar als het eiwit niet goed werkt, loopt alles in het honderd.

In veel situaties is dat rampzalig. Bij mensen kan één chromosoom te veel of te weinig er al voor zorgen dat een foetus nooit het daglicht ziet. In andere gevallen leidt een verkeerde verdeling van het genetisch materiaal tot ernstige lichamelijke of geestelijke afwijkingen, waarvan het syndroom van Down de meest bekende is.

Maar er zitten voor gist ook belangrijke voordelen aan verbonden, zagen de onderzoekers nadat zij gistcellen met hitte en chemicaliën hadden bestookt. Onder invloed van een slecht werkend Hsp90 ontstonden er abnormale cellen met teveel of te weinig chromosomen. Alhoewel deze freaks of nature zich minder snel vermenigvuldigden, waren velen resistent geworden tegen verschillende typen medicijnen.

Hebben kankercellen nu ook zo’n paniekknop waardoor ze in een mum van tijd resistent zijn tegen onze medicijnen? Hoofdonderzoeker Rong Li acht die kans zeker aanwezig. Gelukkig hebben de cellen van zoogdieren - in tegenstelling tot gistcellen – daar een veiligheidsmechanisme voor ontwikkeld. Het eiwit p53 spoort cellen met te veel of te weinig chromosomen op en doodt ze. Mooi, maar bij de helft van alle kankervormen werkt het p53-eiwit niet goed meer

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107507562
02-02-2012

Temde de bonobo zichzelf?



Ongeveer twee miljoen jaar geleden deelden de chimpansees en de bonobo's een voorouder. Sindsdien zijn bonobo's zijn geëvolueerd naar vriendelijke, sociale dieren, terwijl chimpansees zich veelal agressiever gedragen. Volgens een antropoloog van de Amerikaanse Duke University is het aannemelijk dat de bonobo's zichzelf getemd hebben.

Bonobo's, vroeger ook wel dwergchimpansees genoemd, zijn de vriendelijke neven van de chimpansee. Ze zijn minder agressief en hebben kortere snijtanden dan de 'chimps'. Bonobo's spelen meer en hebben meer seks. Volgens wetenschappers is het verschil tussen de gewelddadige chimpansees en de speelse bonobo's vergelijkbaar met het verschil tussen wilde en door de mens getemde dieren.

Maar de enigen die de apen getemd kunnen hebben, zijn de dieren zelf, aldus antropoloog Brian Hare. "Bonobo-eigenschappen echoën die van onze huisdieren", schrijft hij in het magazine Animal Behaviour. "De verschillen tussen de bonobo en de chimpansee kunnen uitgelegd worden als je aanneemt dat ze zichzelf getemd hebben."

De verschillen tussen de twee apensoorten houden wetenschappers al lang bezig. De apen werden op een gegeven moment enkel gescheiden door de Congorivier. "Toen kwamen de bonobo's in een omgeving terecht die zo verschillend was dan die waar de chimpansees leefden, dat ze even goed op een andere planeet hadden kunnen zitten", aldus Hare. Chimpansees kwamen in een gebied terecht waar ze constant konden worden aangevallen door gorilla's. Bovendien waren de meest agressieve mannetjes de vader van de meeste kinderen, dus moesten de dieren wel gewelddadig worden om te overleven. De bonobo's kwamen terecht in een rustige omgeving en moesten op dat moment amper moeite doen om te overleven. (adb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107587393
03-02-2012

Hagedis behoudt eigen kenmerken bij evolutie



Wetenschappers hebben voor het eerst gezien hoe het stichter effect en natuurlijke selectie samen hun stempel drukken op een soort.

Toen orkaan Francis in het jaar 2004 de Caribische hagedis uitroeide zag bioloog Manuel Leal zijn kans om de evolutie te bestuderen. De Caribische hagedis leefde op kleine eilandjes vlakbij de Bahama’s. De poten van het beestje waren erg kort in vergelijking met de bruine anolis hagedis die op een nabijgelegen, groter eiland leeft. Deze hagedis heeft vrij lange poten om zo de hoge bomen op het eiland te kunnen beklimmen.

Paren
Samen met collega’s nam Leal een aantal van deze hagedissen van het grotere eiland en zette hen in paren op de zeven eilandjes, waar zich alleen lage planten bevinden. Ieder jaar kwamen de wetenschappers terug om de poten van de hagedissen te observeren. Zij kwamen tot een verrassende conclusie: de poten van de reptielen waren enigszins verkleind maar werden niet zo klein als de poten van de Caribische hagedis. Op het eiland waar de hagedissen de langste poten bezaten had het nageslacht nog steeds de langste poten. Hetzelfde namen de wetenschappers waar bij de hagedissen die aan het begin van het experiment de kortste poten hadden. Bij de rest van de hagedissen verschilde de lengte: bij de een waren ze wat korter en bij de ander weer wat langer. Dit betekent dat zowel het stichter effect als de natuurlijke selectie hebben meegespeeld in de huidige veranderingen van de soort.

Bijzonder
De uitkomst is bijzonder: als een aantal individuen van een grotere populatie zich voortplant in een nieuwe leefomgeving resulteert dit meestal in een nieuwe soort die genetisch en morfologisch anders is. Bij de bruine anolis hagedis blijven de kenmerken van de grondlegger zichtbaar.

Een volgende stap in het onderzoek is om te zien hoe lang de kenmerken van de originele soort te zien blijve

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 5 februari 2012 @ 12:05:29 #159
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_107622758
05-02-2012

DNA mysterieuze eencellige uit zeewater gevist

Laatste update: 3 februari 2012 23:00 info



AMSTERDAM - Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om DNA van een nog niet eerder onderzocht micro-organisme uit zeewater te isoleren en analyseren.

Tot nu toe konden ze uit zeewater alleen het DNA van alle micro-organismen tegelijk analyseren. De nieuwe techniek biedt kansen voor onderzoek naar de rol van nu nog mysterieuze micro-organismen.
Biologen van de Universiteit van Washington beschrijven hun resultaten in de nieuwste editie van Science.

Zeewater, maar ook zoet water in meren en sloten bevat miljoenen soorten micro-organismen, waarvan de meeste niet onder laboratoriumomstandigheden kunnen groeien. Dat maakt het bestuderen van het genetisch materiaal van die soorten erg moeilijk.

Kluwen

De laatste jaren is een manier om deze 'wilde' micro-organismen te analyseren in opkomst: metagenomics. Met die methode analyseren onderzoekers al het DNA tegelijk en proberen ze de kluwen aan de hand van het resultaat als het ware uit elkaar te trekken.
De Amerikanen is het nu voor het eerst gelukt al voor de analyse uit die kluwen het DNA te trekken van de zogeheten groep-II zee-Euryarchaeota. Dat zijn eencellige wezentjes zonder celkern die methaan produceren en die ook in onze darmen kunnen voorkomen.

Puzzelen

Niemand is het ooit gelukt deze eencelligen in het laboratorium te laten groeien. Het DNA van deze soort omvatte maar 1,7 procent van het totale genetische materiaal van micro-organismen in de onderzochte slok zeewater. Toch kregen de onderzoekers het voor elkaar vrijwel het volledige DNA van deze soort bij elkaar te puzzelen en te analyseren.
Ze ontdekten dat de Euryarchaeota veel DNA heeft uitgewisseld met bacteriën, een manier om meer genetische variatie te bewerkstelligen. Ook ontdekten ze allerlei genen die het metabolisme van deze eencelligen sturen, onder meer de methaanproductie.

Broeikasgassen

Ze verwachten door de analyse van nog veel meer mysterieuze micro-organismen kennis te verwerven over de rol van al deze wezentjes in ons milieu, onder meer bij de vertering van dode materialen en de productie van broeikasgassen.

nu.nl
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_107703598
06-02-2012

Van muis naar olifant
De evolutie doet er minstens 24 miljoen generaties over

Evolutie kost tijd, maar hoe veel? Dieren worden maar heel langzaam groter, blijkt uit onderzoek aan de zoogdierenstamboom. Krimpen gaat een stuk sneller.


Groter dan deze Paraceratherium kunnen landzoogdieren blijkbaar niet worden.

Hoe maak je van een muis een olifant? Als je de evolutie het werk laat doen, kost zoiets minimaal 24 miljoen generaties, heeft een internationale groep evolutiebiologen berekend. Ze keken naar de lichaamsgrootte van zoogdieren die de afgelopen 70 miljoen jaar hebben geleefd, dus van vlak voor het uitsterven van de grote dinosaurussen tot aan de uitsterfgolf die nu aan de gang is.

De zoogdieren die vandaag leven, stammen allemaal af van kleine, muisachtige wezens die in het niet vielen bij de enorme reptielen die destijds rondstampten. Na een forse meteorietinslag, 65,5 miljoen jaar geleden, en de periode van heftige vulkanische activiteit die daarop volgde, waren alle grote dieren weggevaagd en was er dus volop ruimte voor vernieuwing. Toch duurde het heel lang voor er weer reuzendieren waren.

De grootste landzoogdieren ooit waren van de familie Paraceratherium, ook bekend onder de naam Indricotherium. Die liepen vanaf 35 miljoen jaar na de grote klap rond, dus zo’n 30 miljoen jaar geleden. Het waren neushoornachtige beesten met een hoornloze snuit, zo hoog als een giraf en twintig ton zwaar. Het grootste landdier van nu, de Afrikaanse olifant, komt niet verder dan zes ton. Dieren van dat formaat zijn al een paar miljoen jaar langer mogelijk.


De Afrikaanse olifant is nu het grootste landdier, maar er zijn forsere dieren geweest.

Beter dan in jaren te denken, kun je berekenen hoe veel generaties het heeft geduurd voordat een diergroep een bepaalde grootte heeft bereikt, schrijven de onderzoekers. Hoe groter het dier, hoe langer het duurt voor het volwassen is en hoe trager de evolutie richting nog grotere lijven dus sowieso al gaat. En de groei lijkt ook nog logaritmisch af te nemen met het aantal verstreken generaties, wat wil zeggen dat er een plafond aan zit. Veel groter dan Paraceraterium kunnen landzoogdieren blijkbaar gewoon niet worden.

Zeezoogdieren

De maximale evolutionaire groeisnelheid is voor alle takken van de zoogdierstamboom zo ongeveer gelijk. Behalve voor zeezoogdieren. Walvissen kunnen twee keer zo snel in massa toenemen. Hoe dat komt, is niet bekend. Maar het heeft vast iets te maken met het feit dat een dier op land veel meer last heeft van zijn gewicht dan in zee. Zo lang het lijf ongeveer even zwaar is als water, kan de eigenaar zich gewichtloos voelen.

Bij evolutie-experimenten in het laboratorium kunnen dieren nog veel sneller groeien, merken de onderzoekers op. Blijkbaar is dat geen evolutionair duurzame massatoename. Ergens ook wel logisch, want succesvol groter worden vereist aanzienlijke aanpassingen van je bouwplan. Een muis ter grootte van een olifant zou subiet door z’n poten zakken, om maar iets te noemen.

Krimpen komt in de evolutie natuurlijk ook voor. Met name op eilanden, waar groot zijn alleen maar nadelen heeft - bescherming tegen roofdieren is er niet nodig en bij hongersnood zijn de grootste dieren het eerst de klos.

Olifantensoorten op Sicilië, Kreta en Flores krompen wel dertig keer zo snel als hun voorouders konden groeien. Waarom lukte dat zo veel sneller? Een verklaring geven de onderzoekers niet, maar het heeft vast te maken met het eilandleven. Op zo’n beperkt stuk land is de concurrentie van andere soorten kleiner, dus zijn de eisen veel minder streng. Een dwergolifantje zou het op het vasteland waarschijnlijk snel afleggen tegen minder lompe grazertjes die harder konden wegrennen als er een roofdier aankwam.

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 7 februari 2012 @ 09:52:05 #161
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_107704776
6 februari 2012

Plastic-etende schimmel ontdekt in regenwoud

UTRECHT – Een groep studenten van de Amerikaanse universiteit Yale heeft tijdens een excursie in de Ecuadoraanse Amazone een schimmel ontdekt die het plastic polyurethaan eet.



Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Applied and Environmental Microbiology.
Vorig jaar al kwamen de studenten terug van hun excursie met de schimmel Pestalotiopsis microspora. Uit onderzoek blijkt nu dat de schimmel kunststof als voedselbron ziet.
Mogelijk is deze eigenschap niet heel zeldzaam: de studenten kwamen tijdens dezelfde studiereis nog meer micro-organismen tegen die polyurethaan kunnen eten.

Wat Pestalotiopsis microspora echter bijzonder maakt is dat het kan overleven op een dieet dat uitsluitend uit de plastic bestaat én dat het voor de vertering geen zuurstof nodig heeft. Dit betekent dat de schimmel ook onderop een vuilnisbelt, waar geen frisse lucht kan komen, nuttig werk kan doen.

Veelzijdig kunststof

Polyurethaan is een veelzijdig materiaal dat in de jaren veertig werd ontwikkeld. De bekendste toepassing is als kunstleer, maar het is ook te vinden in verf, meubels, schoenen, lijm en het isolatieschuim PUR.

Verbranding is tot nu toe de enige bekende manier om het plastic af te breken. Dit is echter onwenselijk omdat er grote hoeveelheden koolstofmonoxide en andere schadelijke chemische stoffen bij vrijkomen.

Een deel van het geproduceerde polyurethaan kan weliswaar worden gerecycled, maar uiteindelijk belandt het allemaal op de vuilnisbelt. Daar dreigt het vervolgens eeuwig te blijven liggen, omdat er bij ons geen bacteriën en andere microben voorkomen die de kunststof kunnen verteren.

nu.nl
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_107707783
quote:
Wetenschappers hebben voor het eerst gezien hoe het stichter effect en natuurlijke selectie samen hun stempel drukken op een soort.
Dit is geen evolutie. dit is een aanpassing in de reptielensoort. Het blijft namelijk gewoon een reptiel zoals het was. Alleen nu een reptiel met iets kleinere poten. Dat is geen vooruitgang maar een achteruitgang. Een verlies van informatie. Namelijk de informatie om langere poten te krijgen. Eigenlijk zijn deze hagedissen dus slechter af als van te voren.

quote:
Van muis naar olifant
De evolutie doet er minstens 24 miljoen generaties over
Dit geloof je toch niet? hahaha
  dinsdag 7 februari 2012 @ 12:04:02 #163
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_107708475
Beste Robmeister, dit is enkel een topic voor nieuws over evolutie, biologie etc. Wil je discussiëren hierover, dan is er een ander topic voor: [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.

Dat zou je moeten weten, je bent er namelijk al een keer of 5 á 10 op gewezen in andere topics

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 11:43 schreef Robmeister het volgende:

[..]

Dit is geen evolutie. dit is een aanpassing in de reptielensoort. Het blijft namelijk gewoon een reptiel zoals het was. Alleen nu een reptiel met iets kleinere poten. Dat is geen vooruitgang maar een achteruitgang. Een verlies van informatie. Namelijk de informatie om langere poten te krijgen. Eigenlijk zijn deze hagedissen dus slechter af als van te voren.
Bedoel je met dat dik gedrukte dat jij denkt dat vooruitgang een vereiste is om het evolutie te noemen of dat evolutie enkel over vooruitgang gaat? Want dan heb je het verkeerd.

Evolutie is vooruitgang noch achteruitgang, het is "gang". Veranderingen vinden plaats onder selectieve druk of bijvoorbeeld genetische drift. Een bepaalde kenmerk kan daardoor tot wasdom komen of juist verdwijnen afhankelijk van de omstandigheden en de eventuele voor of nadelen voor het soort.

Ook suggereer je door te zeggen "dat het nog steeds een reptiel zoals het was blijft" dat je denkt dat evolutie gaat over de overgang van één soort naar een ander soort. Ook dit is incorrect.

Ook deze aanpassing is een vorm van evolutie, mocht deze aanpassing doorzetten en gecombineerd met andere aanpassingen zorgen voor een dermate verandering van deze kolonie, in vergelijking met de groep waar deze kolonie oorspronkelijk vandaan kwam, kan het zijn dat je op een gegeven moment kan spreken over een nieuw soort reptiel. Waarbij beide reptiel soorten niet meer met elkaar (kunnen) voortplanten.

Let wel! Evolutie doet zich voor op genetisch niveau, dus je moet eigenlijk niet in groepen of zelfs individuele organismes denken.

quote:
Dit geloof je toch niet? hahaha
Ben je nu echt zo kinderachtig? :? En ik vrees het ergste

Hoe dan ook, als je de discussie voort wilt zetten (en ook daadwerkelijk een poging wilt doen tot een echte discussie) dan stel ik voor dat je dit doet in het topic: [ Centraal ] Evolutie discussie & vragentopic.

Voor de volledigheid zal ik deze post ook daar neerzetten.
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_107708573
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 11:43 schreef Robmeister het volgende:

[..]

Dit is geen evolutie. dit is een aanpassing in de reptielensoort. Het blijft namelijk gewoon een reptiel zoals het was. Alleen nu een reptiel met iets kleinere poten. Dat is geen vooruitgang maar een achteruitgang. Een verlies van informatie. Namelijk de informatie om langere poten te krijgen. Eigenlijk zijn deze hagedissen dus slechter af als van te voren.

[..]

Dit geloof je toch niet? hahaha
"Zelfde soort" - Check
"Geen vooruitgaan, maar achteruitgang" - Check
"Verlies van informatie" - Check

Gefeliciteerd, drie creationismecliché puntjes!
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_107781522
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 februari 2012 11:43 schreef Robmeister het volgende:

[..]

Dit is geen evolutie. dit is een aanpassing in de reptielensoort. Het blijft namelijk gewoon een reptiel zoals het was. Alleen nu een reptiel met iets kleinere poten. Dat is geen vooruitgang maar een achteruitgang. Een verlies van informatie. Namelijk de informatie om langere poten te krijgen. Eigenlijk zijn deze hagedissen dus slechter af als van te voren.

[..]

Dit geloof je toch niet? hahaha
:')
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107781544
08-02-2012

Waarom overleven slechte afweergenen?
Evolutie van het afweersysteem laat onbehulpzame genen met rust

Waarom dragen we duizenden variaties aan afweergenen, terwijl sommigen ons juist vatbaarder maken voor ziekteverwekkers? Een eeuwige spelletje kat en muis tussen het immuunsysteem en ziekteverwekkers zorgt voor de enorme diversiteit.


© Elizabeth Fischer and Kim Hasenkrug, NIH.

Dit beeld van een elektronenmicroscoop laat het leukemievirus ‘Vriend’ zien dat een witte bloedcel verlaat. Door dit virus te laten muteren in muizen kwamen onderzoekers er achter dat genen bewaard worden, ook al zijn ze niet goed voor onze afweer.Het menselijk immuunsysteem is een goed geoliede machine die zonder pardon ziekteverwekkers aanpakt en eigen cellen vernietigt als die geïnfecteerd zijn.

Bedreigingen moeten natuurlijk wel herkend worden. Dit gebeurt onder meer door middel van Major Histocompatibility Complex (MHC) eiwitten. Deze eiwitten zitten aan de oppervlakte van de meeste cellen en zorgen ervoor dat afweercellen kunnen zien of de cel wel helemaal is zoals die moet zijn. Simpel gezegd presenteren MHCs op een dienblad wat de cel bevat.

Het nut van MHCs

De MHCs zijn zeer belangrijk. Naast hun signaalfunctie bepalen ze ook de afwijzing of acceptatie van transplantaties en spelen ze zelfs een rol bij onze zoektocht naar een geschikte partner. We zijn namelijk sneller aangetrokken tot iemand die ruikt naar andere MHCs dan wij zelf. Er zijn ontzettend veel variaties van MHC genen. Natuurlijk kan ieder gen varianten hebben maar de MHCs maken het erg bont, tot wel 2300 variaties per gen. Deze diversiteit is waarschijnlijk nodig om het afweersysteem goed te laten functioneren.

Zelfs als sommige MHCs niet meer nodig zijn, of ons juist vatbaarder maken voor ziektes, blijven ze bewaard. De theorie hierachter heet ‘vijandige co-evolutie’. Door de constante ontwikkeling van virussen zijn er veel variaties MHCs nodig om de mutaties te kunnen blijven herkennen. ‘Oude versies’ blijven daarom gewoon bestaan. Onderzoekers van de universiteit van Utah testten deze logische theorie. Hun bevindingen zijn te lezen in PNAS.

De celbiologen lieten een muizenvariant van het leukemievirus, ironisch genoeg het ‘Friend Virus’ genoemd (ontdekt door Charlotte Friend), muteren in drie groepen van twintig muizen. Elke groep muizen had een andere set MHCs. De onderzoekers stelden vast dat het virus gemakkelijk muteerde om de MHCs te ontwijken. Veel voorkomende MHCs werden zo minder effectief. Wanneer het virus gemuteerd was lieten ze het van groep wisselen. Het virus bleek wel heel specifiek gemuteerd te zijn. Het virus uit groep 1 ontweek alleen de MHCs van groep 1 en maar werd nog steeds herkend door de MHCs van groep 2.

Zwakker virus

Opvallend aan de uitslag van het experiment was dat de virussen aan kracht moesten inboeten om zich aan te passen. Het gemuteerde virus had een lagere reproductiesnelheid wanneer het een muis met andere MHCs infecteerde. De voor het virus onbekende MHCs waren een moeilijker obstakel om te overwinnen.

Volgens Potts en kornuiten bewijzen hun bevindingen dat de grote diversiteit aan MHCs nodig is voor een goed immuunsysteem. Ze geven hier twee redenen voor. Ten eerste hebben zeldzame MHCs het voordeel dat ze niet meer in het vizier van de geëvolueerde ziekteverwekkers liggen. Dit betekent dat deze MHCs hun bestrijdend vermogen juist weer kunnen terugkrijgen als de oorspronkelijke ziekteverwekker weer muteert of evolueert. Ten tweede kunnen de zeldzame MHCs nog steeds heel effectief zijn tegen volledig andere ziekteverwekkers.

Volgens de onderzoekers is er dus inderdaad sprake van ‘vijandige co-evolutie’. Ziekteverwekkers en MHCs stimuleren elkaars ontwikkeling door een oneindig spelletje kat en muis.

Bron:
Wayne K. Potts e.a., Experimental viral evolution to specific host MHC genotypes reveals fitness and virulence trade-offs in alternative MHC types. In: PNAS

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_107855613
quote:
Eenzame sprinkhanen leven langer
woensdag 08 februari 2012 om 09u28

Ofwel leef je als sprinkhaan in een massa, ofwel leef je lang.

Als er genoeg te eten is, is het gemakkelijk: elke sprinkhaan trekt zijn plan. Maar als het voedsel uitgeput raakt, worden de sprinkhanen geleidelijk samengedreven op de weinige plaatsen waar nog iets te vinden is.
http://www.knack.be/nieuw(...)le-4000040963511.htm
  dinsdag 14 februari 2012 @ 10:44:34 #168
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_107960854
Kenneth R. Miller - America's Darwin Problem

quote:
America's got a Darwin problem -- and it matters. According to a 2009 Gallup poll taken on the 200th anniversary of Charles Darwin's birth, fewer than 40% of Americans are willing to say that they "believe in evolution." When another study asked if humans had developed from earlier species of animals, the American public split right down the middle. 40% said they had, while 39% rejected any suggestion that our species had emerged from the process of evolution. Even more worrisome is the fact that rejection of evolution correlates closely with political views, with a majority of the members of one of our major political parties casting themselves as Darwin rejectionists. In this election year, the strength of anti-evolution sentiment has been on full display in the presidential race, as one candidate after another declared their distrust of the scientific consensus around evolution. One member of the group, however, broke ranks with the others and boldly declared, "I believe in evolution and trust scientists on global warming." How'd that turn out for him? Jon Huntsman's early exit from the race confirmed something else he said at the time. "Call me crazy" for trusting science, he tweeted. And sadly, it looks like he was right.

[..]

Evolution isn't just a story about where we came from. It's an epic at the center of life itself. Far from robbing our lives of meaning, it instills an appreciation for the beautiful, enduring, and ultimately triumphant fabric of life that covers our planet. Understanding that doesn't demean human life -- it enhances it. We may be animals, but we are not just animals. We are the only ones who can truly appreciate, as Darwin put it, that there is "grandeur in this view of life," and indeed there is. To accept evolution isn't just to acknowledge the obvious -- that the evidence behind it is overwhelming -- it is to open one's eyes to the endless beauty that life has generated and continues to produce. It is to become a knowing participant, in the truest sense, in the living world of which we are all a part.
Bron
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_107996883
14-02-2012

‘Leven ontstond op het land’



Een nieuw onderzoek gooit de theorie dat leven in de oceanen ontstond, overhoop. Het leven zou op het vasteland zijn ontstaan.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Het idee is niet helemaal nieuw: Charles Darwin bedacht reeds dat leven mogelijk op het vasteland, in een warm meertje met diverse bouwstoffen, zou zijn ontstaan. En dit nieuwe onderzoek lijkt de vader van de evolutietheorie gelijk te geven.

Ingrediënten
Maar waar baseren de onderzoekers die conclusie nu precies op? In een notendop: ze keken naar de ingrediënten van leven en onderzochten of de oude oceanen die vele jaren geleden konden leveren. Hun conclusie? Nee! “De originele ingrediënten die nodig waren voor het ontstaan van leven bevonden zich nooit in de juiste samenstelling in de oceaan,” zo schrijven de onderzoekers. Een belangrijk argument is de verhouding tussen kalium en natrium. Uit onderzoek is gebleken dat de eerste cellen meer kalium dan natrium moesten bevatten. Maar in de oceanen kwam altijd meer natrium dan kalium voor. En aangezien de eerste organismen vele malen sterker afhankelijk waren van hun omgeving dan hun latere opvolgers is het ondenkbaar dat zij in de oceaan ontstonden, zo concluderen de onderzoekers.

WIST U DAT…
…sterren mogelijk de bron van leven zijn?Geothermale bron
Grote vraag is natuurlijk: waar ontstond het leven dan precies? Ook daar hebben de onderzoekers over nagedacht. Ze gingen op zoek naar een plaats waar de ingrediënten voor leven wel in de juiste verhoudingen voorkwamen. En ze kwamen uit op het land. Bij geothermale bronnen om precies te zijn. Als voorbeeld noemen de onderzoekers de bronnen van Yellowstone. Deze bronnen geven een goed beeld van hoe oude geothermale bronnen eruit moeten hebben gezien. Wat we daar bijvoorbeeld zien is dat er in de vorm van condens meer kalium dan natrium vrijkomt. Ook andere belangrijke ingrediënten voor leven (bijvoorbeeld fosfor en zonlicht) zijn hier terug te vinden. De onderzoeker vermoeden dan ook dat het leven in deze bronnen ontstond en zich daarna richting de oceanen begaf waar het zich verder ontwikkelde.

Het is nogal een wilde theorie. Zeker als u bedenkt dat wetenschappers er eigenlijk al jaren van uitgaan dat het leven in oceanen ontstond. Het onderzoek zal zich dan ook ongetwijfeld mogen verheugen in pittige kritiek of op zijn minst een grote vraag naar nader onderzoek. Hopelijk leidt het uiteindelijk tot een onomstreden antwoord op die belangrijke vraag: waar komen wij vandaan?

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 17 februari 2012 @ 10:50:43 #170
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_108072601
Miller (die van het beroemde experiment) heeft later in zn leven zn pijlen juist gericht op ijs als mogelijke kandidaat. Hoewel reacties normaal gesproken trager gaan door lagere temperatuur, blijken veel reacties toch veel sneller te gaan doordat opgeloste stoffen geconcentreerd worden tussen de ijskristallen. Dus ijs op het land misschien? sowieso zullen niet alle bouwstenen op 1 plek ontstaan maar ontstaan ze op meerdere plekken en komen later bijeen.
Inter faeces et urinam nascimur,
  vrijdag 17 februari 2012 @ 13:20:09 #171
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_108076801
Wellicht leuk om te lezen in het licht van de laatste paar posts. :)

SUNDAY, FEBRUARY 12, 2012

Science Hints at Alternative Recipes for Life. Evolution is the Common Thread

Here's my weekly evolution column, which appears Monday Feb 13 in the Philadelphia Inquirer:



On Star Trek, the aliens often look so human that crew members fall in love with them. But in real life, scientists in the field known as astrobiology can’t be sure alien life would even be carbon-based like us, or use DNA to carry a genetic code.

Some insight now is coming from earthly labs, where scientists are building alternative kinds of genetic codes, and showing how they can evolve.

Whether life could be built with an alien biochemistry was among the more interesting questions that came up during a public event with famed biologist Richard Dawkins and physicist Lawrence Krauss, author of the book The Physics of Star Trek.

Dawkins saw the question as a biological equivalent of one posed by Einstein: Did God have any choice in making the universe? Not that Einstein believed in a biblical God, as the famously atheistic Dawkins was quick to point out.

Dawkins noted that most of the species that ever existed are now extinct. The way carbon-based life works on Earth is downright wasteful, he said. “Any decent engineer would have sent it back to the shop.”

The event, which drew more than 3,000 people, was held at Arizona State University in Tempe. Dawkins didn’t lecture but instead took part in an onstage discussion with Krauss, who runs a multidisciplinary program there on the origins of humanity, life, and the cosmos.

Krauss — while not going so far as to say alien chicks would be hot — did say the laws of physics and chemistry might favor carbon-based life resembling ours.

Dawkins said he was inclined to think life could exist in more diverse forms, as long as it included some kind of code-carrying system equivalent to DNA, copying itself with high fidelity. Such genetic material is critical for Darwinian evolution, which, to Dawkins and many others, is the defining characteristic of life.

Perhaps it wasn’t a complete coincidence that at the same university, biochemist John Chaput was creating an alternative version of DNA, called TNA, and had last month published the first evidence that the stuff can undergo Darwinian evolution.

Chaput, who works at ASU’s Biodesign Institute, said Dawkins is correct to emphasize the need for genetic material — something that can carry a code. All known life does this with DNA and RNA.

NASA has taken a great interest in such possible alternative code-carriers. In late 2010 the space agency claimed that scientists had forced bacteria to substitute arsenic for phosphorus in its DNA. Despite the fanfare, the team never presented adequate evidence that alternative life really existed, said chemist Steve Benner of the Florida-based Foundation for Applied Molecular Evolution.

And when biochemist Rosemary Redfield of the University of British Columbia tried to replicate this, she discovered that the bacteria failed to grow when fed arsenic and no phosphorus.

Benner said the original arsenic life paper admitted to a small amount of phosphorus contamination. From the start, he said, he thought the contamination was fooling the team into thinking the organism was using arsenic the way we use phosphorus.

Benner said this new TNA work is just as exciting and relevant to astrobiology as the arsenic bacteria would have been if it had been proved.

This alternative genetic material is like RNA in that it’s single-stranded and it carries a chemical code with four different units. But the backbone that holds it together has a different structure, incorporating a sugar called threose where RNA has a sugar called ribose.

Threose is found in meteorites, said Chaput, suggesting it can form spontaneously in the absence of life. It’s also simpler than RNA, making it a reasonable candidate for a precursor to our current genetic material.

The existence of a precursor fits with the widely held view that life didn’t start out as complex as even the simplest microbes today. Instead, the simplest known living things evolved from yet simpler life that no longer exists.

Chaput showed that, like RNA, TNA can undergo Darwinian evolution. In theory, then, life elsewhere could use TNA as its genetic code, and if early life on Earth used it, TNA-based life could evolve into DNA-based life.

To demonstrate TNA evolution, he used selection to prompt the molecules to do a fairly simple task — to stick to a specific protein. This is what so-called receptors do in our bodies. He continued to select those TNA molecules that best stuck to the protein until he had a decent receptor.

TNA evolution worked the same way as in DNA, with accidental mutations leading to variation, and natural selection amplifying those variants that are best at surviving and reproducing themselves. He published the results last month in the journal Nature Chemistry.

That suggests the possibility of TNA-based life elsewhere, said Benner. It’s also possible, he said, that arsenic-using DNA would be stable, say, under the frigid conditions of Saturn’s moon Titan.

So now we have TNA as well as PNA, GNA, FNA and code-carrying molecules that use six or 12 characters rather than the usual four. With these increasing possibilities known, Benner sides more closely with Dawkins on the question of life forms with alternative chemistries.

Our life is not the best of all possible forms, Benner said, but a product of chance, our biochemistry hinging on which molecules happened to bump into each other. God did have alternatives, in other words, but perhaps no power to choose which one would evolve to create works like Star Trek.

Contact staff writer Faye Flam at 215-854-4977, fflam@phillynews.com, on her blog at www.philly.com/evolution, or @fayeflam on Twitter.

Bron

Extra URL artikel Nature Chemistry: http://www.nature.com/nch(...)full/nchem.1241.html
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
pi_108311040
quote:
Waarom heeft de evolutie dieren niet gewapend tegen de mens?
Stephanie Engel − 19/02/12, 22:48

Tussen prooi en roofdier bestaat een natuurlijke evolutionaire symbiose. Alleen tegen het grootste roofdier ter wereld, de mens, is de trukendoos der evolutie niet bestand. Menselijke jachttechnieken zijn scherpe horens, dikke pantsers of snelle benen de baas.
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)-tegen-de-mens.dhtml
pi_108810306
05-03-2012

Missende viervoeters gevonden

Britse paleontologen hebben fossiele resten van enkele van de vroegste op het land levende vierpotige dieren ontdekt. Ze dichten hiermee een vermeend “gat” in de ontstaansgeschiedenis van de landdieren.


© Michael Coates, University of Chicago & National Museums Scotland
Een reconstructie van een van de nieuw gevonden fossielen. De wetenschappers die dit primitieve, op het land levende reptiel opgroeven hebben het de bijnaam "Ribbo" gegeven.

De overgang van het Devoon naar het Carboon is één van de door paleontologen meest uitgebreid bestudeerde periodes uit de geschiedenis van de aarde. En met een goede reden. Dit is namelijk de tijd waarin de eerste vissen poten kregen en op het land gingen leven. In het Devoon (416 – 359 miljoen jaar geleden) hield het gros van het leven op aarde zich nog op in de oceanen; het wordt daarom ook wel het “tijdperk van de vissen” genoemd. Terwijl in de kustgebieden en tropische wouden van het Carboon (359 – 299 miljoen jaar geleden) de grote opkomst van de reptielen begon.

Er zijn veel tussenvormen van vissen en dieren-met-poten (tetrapoda, of, in goed Nederlands, viervoeters) bekend uit deze zo belangrijke periode uit de evolutie van landdieren. Zoals de Panderichthys, een vis waarvan het hoofd al leek op de eerste vierpotige dieren; de ‘visvoeter’ Tiktaalik; en de Ichthyostega, een van de eerste amfibieën. Toch kent het fossielen-bestand uit deze overgangsperiode ook een belangrijk “gat”, dat door wetenschappers "Romer's gap" wordt genoemd. Uit de eerste 15 miljoen jaar van het Carboon zijn vrijwel geen fossielen van op het land levende viervoeters bekend. Terwijl oudere fossielen er toch echt op wijzen dat de vierpotige dieren al aan het eind van het Devoon op het land kropen.

Waar ligt dat aan? Heeft het te maken met de grote uitstervinggolf aan het einde van het Devoon, die aan vele soorten vissen en andere zeewezens het leven heeft gekost? Komt het doordat er aan het begin van het Carboon vrij weinig zuurstof in de lucht zat, waardoor de viervoeters die zich op het land wilden gaan vestigen zich toch maar tijdelijk weer terugtrokken in zee? Of hebben paleontologen tot nu toe domweg op de verkeerde plekken naar fossielen uit deze periode gezocht? In de PNAS van deze week betogen Timothy Smithson van de Universiteit van Cambridge en enkele collega’s dat laatste.

Zij zijn namelijk bij opgravingen in Schotland wel degelijk op fossiele viervoeters uit dit gat in de geschiedenis gestuit. Een niet een of twee; het gaat om een hele reeks fossielen van onder meer schedels, wervels en poten van zowel in het water als op het land levende viervoeters. Sommige van de resten lijken op die van bekende dieren, andere behoren tot voorheen onbekende soorten. Een van de mooiste vondsten van de Britse paleontologen zijn de botjes van een poot met vijf tenen, die twintig miljoen jaar ouder zijn dan de tot nu toe oudst bekende fossiele vijftenige poten. Tenen zijn ontstaan uit de stralen uit de vinnen van vissen, en de eerste vierpotige dieren hadden er meer dan vijf per poot / voormalige vin.

Smithson meent dus dat het mysterie van Romer’s gap hiermee is opgelost: er is geen gat in de fossiele geschiedenis van de gewervelde landdieren, paleontologen hebben tot nu toe gewoon niet goed genoeg gezocht. Een sterke claim, waar vast niet alle collega-paleontologen het mee eens zullen zijn. Maar de door hem gevonden fossielen zijn wel een waardevol nieuw puzzelstukje in het raadsel van de ontstaansgeschiedenis van het leven op het land.

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_108810337
06-03-2012

Mogelijk eerste voorvader mens ontdekt

Wetenschappers claimen de oudste voorvader van alle gewervelde dieren te hebben ontdekt. Het 505 miljoen jaar oude beest is 5 centimeter groot en heeft een primitief ruggenmerg.


Foto: Thinkstock

Dat meldt Biological Reviews op basis van onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge in samenwerking met Canadese collega’s.

Als voorvader van de gewervelde dieren wordt het schepsel ook verondersteld een directe voorvader te zijn van alle chordadieren, waaronder amfibieën, reptielen, vissen, vogels en zoogdieren vallen.

.De vondst betekent dat de wormvormige beestjes, bekend als Pikaia gracilen, de eerste voorouders zijn van diverse uiteenlopende soorten dieren zoals slangen, beren, zwanen en mensen. Volgens de wetenschappers hadden de beestjes een klein hoofd zonder ogen (foto).

De fossielen werden in 1911 gevonden in de Canadese Burgess Shale. Aanvankelijk werden de fossielen gespecificeerd als ringwormen, een stam waar hedendaagse bloedzuigers en wormen bij horen.

De onderzoekers analyseerde 114 specimen aan de hand van rasterelektronenmicroscoop-opnamen. Hierop ontdekten de wetenschappers een primitief ruggenmerg.

© NU.nl/Jeroen Tasseron

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 maart 2012 @ 23:28:49 #175
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_108847449
Researchers in Cambridge have deciphered the genetic code of the gorilla - the last of the Great Ape genuses to be sequenced.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17239059
Niet meer aanwezig in dit forum.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')