quote:do 25 sep 2008, 15:57
Dieptepunt Fortis-aandeel na nieuwe geruchten
AMSTERDAM (AFN) - Aandelen Fortis zakten donderdagmiddag tot het laagste niveau sinds 1995 na nieuwe geruchten over liquiditeitsproblemen bij de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar.
Even na het middaguur zakte de koers van Fortis weg. Rond half vier noteerde het aandeel ruim 20 procent lager op 5,60 euro.
“Ik hoor veel geruchten. Je kunt ze misschien allemaal een beetje geloven”, zei handelaar Paul Brouwer van SNS Securities. Een van de geruchten is dat De Nederlandsche Bank (DNB) Rabobank heeft gevraagd om Fortis van liquiditeiten te voorzien. Fortis ontkende dit donderdag “ten stelligste”.
Stemrecht
“Ik heb het ook gehoord. Ze zouden moeilijkheden hebben om liquiditeiten aan te trekken”, aldus een andere handelaar in Amsterdam die niet bij naam genoemd wilde worden.
Weekblad FEM Business meldde donderdag op zijn website dat de Stichting Continuïteit Fortis, die de bankverzekeraar moet beschermen tegen een vijandige overname, de banden met de top van Fortis heeft doorgesneden. Door het vertrek van Fortis-commissarissen Jan Michiel Hessels en Philippe Bodson denkt het beschermingsvehikel sterker te staan.
De stichting heeft het recht om 1,82 miljard nieuwe preferente aandelen op te eisen, als ze dat voor de bescherming van de bankverzekeraar noodzakelijk acht. Daardoor kan het vehikel van de ene op de andere dag een belang van 42 procent in Fortis verkrijgen, met het bijbehorende stemrecht.
Als de koers blijft dalen dan zal het niet mogelijk zijn geld op te halen met een emissie zonder dat de eigen aandeelhouders in opstand komen.quote:Op vrijdag 26 september 2008 01:30 schreef Bolkesteijn het volgende:
Volgens mij spelen er twee dingen bij Fortis waarom zij geld nodig hebben. Allereerst is ABN-Amro nog niet volledig betaald, en ten tweede ligt er een eis van DNB om de wettelijke reserve weer op het gewenst peil te krijgen. Er is dacht ik in totaal 8 miljard euro nodig, helaas voor Fortis hebben zij lang gewacht met een aandelen emissie waardoor zij nu enkel een emissie kunnen doen tegen een sterk verminderde opbrengst of een veel sterkere verwatering van het aandeel dan eerder het geval was. Fortis moet dus op een andere manier aan geld zien te komen, en daarom vind ik het gerucht van vandaag eigenlijk niet eens zo'n gek gerucht, ook al lijkt het dan niet waar te zijn.
Fortis moet nu de kapitaalmarkt op om aan geld te komen, de vraag is echter wie er nog geld wil lenen aan Fortis want de kapitaalmarkt bulkt momenteel niet echt van het vertrouwen (! ). Echter van een faillissement, dus ook van een bail-out, is op dit moment echt geen sprake. In geval van hoge nood kan Fortis bedrijfsonderdelen verkopen (er lijkt operationeel weinig mis met het bedrijf) en DNB zal vast ook wel zo slim zijn niet tot aan gaatje aan de wettelijke reserve vast te houden. Zwaar weer voor Fortis dus, maar ze moeten denk ik gewoon wachten tot de storm weer over is.
FD.nlquote:Fortis gaat markt toelichten over financiën
Fortis wil de markt vrijdag meer informatie geven over de financiën van de bank. Fortis werd donderdag opnieuw doelwit van speculanten en beleggers die in paniek hun aandelen verkochten.
De Belgisch-Nederlandse bank zal vandaag nog een persbericht publiceren, en houdt een pers- en investeerdersconferentie om 11.30 uur. Daarna volgt een additionele media- en investormeeting om 14.00 uur. Dat zegt een woordvoerder vrijdag tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.
Onder handelaren circuleerde donderdag het gerucht dat de Nederlandsche Bank de Rabobank heeft opgeroepen om Fortis van liquiditeitssteun te voorzien. Fortis zei in een persbericht de geruchten in de markt ten stelligste te ontkennen. 'Het is niet waar dat DNB aan Rabobank heeft gevraagd Fortis te steunen', zegt een woordvoerder. Ook DNB en Rabobank spraken het gerucht tegen.
Kijk jij hebt het doorquote:Op vrijdag 26 september 2008 09:16 schreef Perrin het volgende:
Toch bijzonder hoe een bedrijf dat zelf niet zijn hoofd boven water lijkt te kunnen houden, nog wel een andere bank kan overnemen.
FD.nlquote:'Geen taboes meer in verkoopplannen Fortis'
26 september 2008, 8:45 uur | FD.nl
Fortis laat alle 'taboes' varen in haar plannen om onderdelen te verkopen om de solvabiliteit te versterken. Volgens een goede bron bekijkt Fortis daarom voor het eerst de mogelijke verkoop van kernactiviteiten.
Dit meldt de Belgische krant De Tijd. 'Kroonjuwelen' kunnen volgens het dagblad tegen een juiste prijs worden verkocht.
Analisten ramen volgens De Tijd dat Fortis tot euro 3 mrd wil halen uit de verkoop van activa, maar de financiële crisis bemoeilijkt dat proces. Tot nu toe mikte Fortis enkel op de verkoop van niet-kernactiviteiten, zoals vastgoed of weinig strategische dochters of participaties. De crisis dwingt Fortis verder te gaan, want de geboden prijzen liggen erg laag, zo schrijft de Belgische krant verder.
'Er zijn geen taboes meer. Zelfs kroonjuwelen kunnen te koop komen, mits er de juiste prijs voor betaald wordt. De voorkeur gaat uit naar activiteiten buiten de Benelux.
De activa die in aanmerking komen, zijn ruim meer waard dan de financieringsbehoeften van Fortis", stelt de bron tegen de krant.
In de lijst van mogelijk te verkopen onderdelen noemen analisten volgens De Tijd onder meer de Turkse bankactiviteiten, de fondsenadministratie, het trust management, de dienstverlening voor opties in de VS en enkele verzekeringsactiviteiten in Azië.
inclusief die druif inderdaad.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:05 schreef Drugshond het volgende:
Goeie morgen...... dat bestuur moet gewoon opknorren. En Bos erbij.
Ja of juist niet. Hu hu hu hu.quote:Op vrijdag 26 september 2008 10:58 schreef Sphere het volgende:
Zodadelijk, om 11:30 uur wordt er een persconferentie gegeven. Schijnen toch serieuze problemen te zijn
Juist door die overname zijn ze in de problemen gekomen.quote:Op vrijdag 26 september 2008 09:16 schreef Perrin het volgende:
Toch bijzonder hoe een bedrijf dat zelf niet zijn hoofd boven water lijkt te kunnen houden, nog wel een andere bank kan overnemen.
Maar hoe onverwacht kan het zijn dat je door zoiets in de problemen komt? Dat zie je toch al mijlenver aankomen of zaten er flinke lijken in de kast bij ABN/AMRO?quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:09 schreef Sphere het volgende:
[..]
Juist door die overname zijn ze in de problemen gekomen.
terug proberen te verkopen voor de oude prijs.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:09 schreef Sphere het volgende:
[..]
Juist door die overname zijn ze in de problemen gekomen.
* indahnesia.com rent als kip zonder kop heen en weer.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:14 schreef ItaloDancer het volgende:
Paniekzaaiersdit verhaal gaat goed aflopen
Ik denk dat de ABN koers nu 12 euro zou zijn geweestquote:Op vrijdag 26 september 2008 11:17 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
terug proberen te verkopen voor de oude prijs.
De echte crisis moet nog beginnen.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:14 schreef ItaloDancer het volgende:
Paniekzaaiersdit verhaal gaat goed aflopen
Iedereen zag natuurlijk de kredietcrisis eraan komen achterafquote:Op vrijdag 26 september 2008 11:15 schreef Perrin het volgende:
[..]
Maar hoe onverwacht kan het zijn dat je door zoiets in de problemen komt? Dat zie je toch al mijlenver aankomen of zaten er flinke lijken in de kast bij ABN/AMRO?
Absoluut!quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:21 schreef DJKoster het volgende:
Er is niets aan de hand, geen paniek, alles onder controle..
Economische crisis misschien wel, maar jij denkt dus dat het Amerikaanse bailout-plan niet doorgaat?quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:21 schreef JohnDope het volgende:
[..]
De echte crisis moet nog beginnen.
ABN-Amro noch de beslissing van Fortis om een deel van ABN-Amro over te nemen zijn niet dom geweest. Waar Fortis gewoon echt heel erg veel pech mee heeft is de kredietcrisis, daardoor hebben ze nu grote moeite om geld aan te trekken. Een zeer ongelukkige timinig, maar je kunt Fortis niet verwijten dat geen rekening hebben gehouden met een crisis die ten tijde van de overname nog niet eens vorm had gekregen.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:15 schreef Perrin het volgende:
Maar hoe onverwacht kan het zijn dat je door zoiets in de problemen komt? Dat zie je toch al mijlenver aankomen of zaten er flinke lijken in de kast bij ABN/AMRO?
Nou de reeks. Bulls, Bears & Bucks #26: De moeder van alle bail-outs. hadden we wel een redelijke beeldvorming dat het wel eens erger zou kunnen worden dan....quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:22 schreef Poepoog het volgende:
[..]
Iedereen zag natuurlijk de kredietcrisis eraan komen achteraf
Ook al begin oktober 2007?quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:29 schreef Drugshond het volgende:
[..]
Nou de reeks. Bulls, Bears & Bucks #26: De moeder van alle bail-outs. hadden we wel een redelijke beeldvorming dat het wel eens erger zou kunnen worden dan....
Ze hebben gewoon een heleboel pech gehad, als ze die overname niet hadden gedaan waren ze lang niet zo verzwakt als ze nu zijn.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:29 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
ABN-Amro noch de beslissing van Fortis om een deel van ABN-Amro over te nemen zijn niet dom geweest. Waar Fortis gewoon echt heel erg veel pech mee heeft is de kredietcrisis, daardoor hebben ze nu grote moeite om geld aan te trekken. Een zeer ongelukkige timinig, maar je kunt Fortis niet verwijten dat geen rekening hebben gehouden met een crisis die ten tijde van de overname nog niet eens vorm had gekregen.
Die overname van ABN had de helft goedkoper gekund, dat is wel degelijk dom te noemen van de huidige raad van bestuur en draagt mede bij aan het feit dat ze nu zo diep in de shit zitten.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:29 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
ABN-Amro noch de beslissing van Fortis om een deel van ABN-Amro over te nemen zijn niet dom geweest. Waar Fortis gewoon echt heel erg veel pech mee heeft is de kredietcrisis, daardoor hebben ze nu grote moeite om geld aan te trekken. Een zeer ongelukkige timinig, maar je kunt Fortis niet verwijten dat geen rekening hebben gehouden met een crisis die ten tijde van de overname nog niet eens vorm had gekregen.
Ze kunnen wel dollartjes bij drukken, maar het wereldwijde financiële hoax systeem (pleonasme) heeft zijn langste tijd wel gehad.quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:27 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Economische crisis misschien wel, maar jij denkt dus dat het Amerikaanse bailout-plan niet doorgaat?
Heb je daar een bron van?quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:33 schreef Adelante het volgende:
Die overname van ABN had de helft goedkoper gekund
Deze hadden we al in de trajectorie..... Aug 2007 (hier waren de eerste scheurtjes al goed zichtbaar)quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:32 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ook al begin oktober 2007?Zoja, dan zijn jullie geen knip voor de neus waard want een goede belegger moet daar van weten te profiteren.
quote:Fortis
Fortis ontkent ten stelligste de actuele geruchten in de markt en bevestigt vroegere verklaringen.
25 september 2008
Fortis ontkent ten stelligste de actuele geruchten in de markt en bevestigt vroegere verklaringen.
ooh... het is de 26e...quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:43 schreef Sphere het volgende:
[..]
Dat is een oud persbericht, van gisteren.
quote:AMSTERDAM - ABN Amro ziet klanten weglopen als gevolg van alle negatieve berichtgeving over Fortis. Tot groot ongenoegen van Jan-Peter Schmittman, bestuursvoorzitter van ABN Amro Nederland, die er op wijst dat ’zijn’ bank „nog steeds een separate organisatie is”.
Fortis nam vorig jaar grote delen van ABN Amro over, maar mag deze pas integreren als alle toezichthouders daarvoor toestemming hebben gegeven. En dat, benadrukt Schmittmann, zal pas in de loop van 2009 het geval zijn. Intussen was Fortis gisteren wederom de gebeten hond op de beurs, na nieuwe geruchten over financiële problemen bij de bankverzekeraar.
Schmittmann baalt ervan dat klanten van ABN Amro „op onjuiste gronden” besluiten al dan niet bij de bank te blijven. „Als ze vertrekken omdat ze bij IceSave een hogere rente kunnen krijgen op hun spaargeld, prima. Maar ze moeten wel besluiten op basis van de feiten”, aldus de topman, die niet kon aangeven om hoeveel klanten het precies gaat.
„Maar de onzekerheid over de liquiditeit en solvabiliteit van Fortis leeft onder brede lagen van de bevolking.”
Volgens Schmittmann, vóór de overname door Fortis ook al directeur van ABN Amro Nederland, zijn er veel vragen over de situatie van de bank. „Er is grote behoefte aan een helder beeld”, vervolgt hij. En dat is volgens Schmittmann dat ABN Amro zeer goed bij kas zit, met onder meer de opbrengst van het Italiaanse Antonveneta en het Amerikaanse LaSalle nog in de kas en een core tier 1 ratio (de verhouding tussen het kapitaal van een bank en de risicogewogen activa) van ’15 à 16 procent’.
Ondertussen viel Fortis gisteren wederom ten prooi aan geruchten over de financiële positie. In de markt deed opnieuw het gerucht de ronde dat de Chinese verzekeraar Ping An, waarmee Fortis eerder al een samenwerkingsverband overeenkwam, niet met de beloofde kapitaalinjectie van ¤2,15 miljardover de brug komt. Het aandeel verloor kort voor het middaguur bijna 20%. Nadat Fortis de geruchten ’stellig’ had ontkend, liep het koersverlies terug tot 6,25% op ¤6,55, nog altijd de laagste slotstand sinds 1995. Er werden gisteren in korte tijd miljoenen Fortis-aandelen verhandeld, drieënhalf keer de normale dagomzet. „Dit moeten grote partijen zijn, dit is niet zomaar een gerucht”, aldus Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij noemt het gerucht dat Fortis en Ping An ruziën over hun deal „de meest waarschijnlijke verklaring voor de koersval.”
Een ander gerucht, dat DNB aan Rabobank zou hebben gevaagd Fortis financieel te ondersteunen, werd door de veelgeplaagde bankverzekeraar al even stellig tegengesproken. Eerder deze maand gingen emails rond waarin werd gemeld dat het concern een nieuwe aandelenuitgifte voorbereidt. „We hebben geen liquiditeitsproblemen”, zei voorzitter Filip Dierckx van Fortis Bank gisteren evenwel op CNBC.
„Maar het houdt niet op. Dit wordt een self-fulfilling prophecy, Fortis gaat nu al weken negatief over de tong”, aldus een analist over de aanhoudende geruchten. „De markt wil dat Fortis nú iets onderneemt. Tot dat moment blijven ze toch echt de gebeten hond.”
Een insider, die niet met zijn naam in de krant wil, stelt dat de Fortis-leiding een ’verlamde’ indruk maakt. „Je moet nu doeners aan boord hebben, die de mouwen opstropen.” Daarbij gaat het volgens hem om twee dingen: de integratie van ABN Amro én het ophalen van de resterende ¤5,1 miljard die Fortis nog nodig heeft voor de afronding van zijn eind juni gelanceerde kapitaalplan. Die miljarden zullen vooral moeten komen uit de verkoop van een lijst niet-kernactiviteiten, maar in de huidige marktomstandigheden is het lastig om goede prijzen te krijgen.
Het integratieproces van ABN Amro in Fortis ligt volgens Schmittmann op schema. Het wachten is nu alleen op de goedkeuring door eurocommissaris Kroes voor de verkoop van een aantal ABN-onderdelen aan Deutsche Bank, die door Brussel als harde voorwaarde was gesteld aan Fortis. Pas daarna zal De Nederlandsche Bank met verklaringen van geen bezwaar kunnen komen. De volledige integratie van ABN Amro staat pas gepland ’in de loop van 2009’.
-4%?quote:Op vrijdag 26 september 2008 11:53 schreef Mr.J het volgende:
Koers Fortis kelderd niet, alleen gaat ING opeens wel heel bruut door het putje?!
quote:108 Teletekst vr 26 sep
***************************************
Fortis spreekt weer geruchten tegen
***************************************
` Fortis heeft opnieuw verzekerd dat
zijn financiële positie gezond is.In
een verklaring spreekt topman Verwilst
geruchten tegen dat Fortis moeite zou
hebben aan zijn betalingsverplichtingen
te voldoen en van plan zou zijn om
kernactiviteiten te verkopen.
Het aandeel Fortis ging vanochtend weer
hard onderuit,en dook onder de 6 euro.
Volgens Verwilst is Fortis veel meer
waard en doen zowel de bank- als de
verzekeringsonderdelen het goed.
Gisteren spraken Fortis en de Rabobank
al tegen dat de Nederlandse Bank de
Rabobank zou hebben gevraagd Fortis te
helpen.
Niet als je nu snel je geld van je bankrekening haalt en vervolgens iedereen inlichtquote:Op vrijdag 26 september 2008 12:30 schreef Megumi het volgende:
Ik zit bij de Fortis. Ben ik nu pwnd.![]()
quote:Op vrijdag 26 september 2008 12:32 schreef -scorpione- het volgende:
[..]
Niet als je nu snel je geld van je bankrekening haalt en vervolgens iedereen inlicht
Oftewel: "niets aan de hand mensen, allemaal doorlopenquote:Op vrijdag 26 september 2008 12:20 schreef ItaloDancer het volgende:
Ja.
FORTIS VERWACHT GEEN AANDELENEMISSIE 26-9-2008 12:04:52
Fortis verwacht geen aandelenemissie 26-9-2008 12:04:00
FORTIS VERWACHT EUR 5-10 MRD OP TE HALEN DR VERKOOP ACTIV. 26-9-2008 12:03:50
FORTIS: INTEGRATIE ABN AMRO OP SCHEMA 26-9-2008 12:03:18
Fortis: interesse ontvangen potentiele kopers onderdelen 26-9-2008 12:03:00
Fortis: vertrouwelijkheidsovks zijn al getekend 26-9-2008 12:03:00
FORTIS: OP 30/06/08 KERNKAPITAAL EUR 4 MRD BOVEN DOELSTELLING 26-9-2008 12:02:48
FORTIS SOLVABILITEIT SOLIDE EN BOVEN VEREIST NIVEAU 26-9-2008 12:02:45
FORTIS BENADRUKT SOLIDE POSITIE BANK 26-9-2008 12:02:11
FORTIS: BEWEGINGEN VAN KLANTEN BLIJVEN BEPERKT 26-9-2008 12:02:09
FORTIS LICHT FINANCIELE SITUATIE TOE (PERSBERICHT) 26-9-2008 12:01:48
Fortis verwacht tussen EUR5-10 mrd op te halen door verkoop act 26-9-2008 12:01:00
Fortis: integratie ABN AMRO op schema 26-9-2008 12:01:00
Fortis: solvabiliteit solide en boven vereist niveau 26-9-2008 12:00:00
Fortis: op 30-06-08 kernkapitaal EUR4 mrd boven doelstelling 26-9-2008 12:00:00
Fortis licht financiele situatie toe 26-9-2008 11:59:00
Fortis benadrukt solide positie bank 26-9-2008 11:59:00
Fortis: bewegingen van klanten blijft beperkt 26-9-2008 11:59:00
quote:MARKET TALK: DNB zal integratie ABN in Fortis willen stoppen
26-09-2008 12:57:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Fortis zal volgens Keijser Capital analist Nico van Geest na de verklaring van vrijdag geen toestemming krijgen van De Nederlandsche Bank voor de verdere integratie van de ABN Amro activiteiten. In het persbericht gaf Fortis aan meerdere activiteiten te willen verkopen. Van Geest verwacht verder geen aandelenemmissie en denkt dat de verzekeringsactiviteiten veel geld kunnen opleveren mocht tot verkoop daarvan worden besloten. Van Geest heeft een hold advies op Fortis. Omstreeks 12.50 uur noteert het aandeel 13,9% lager op EUR5,65, terwijl de AEX met 3% daalt. (AMV)
Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
quote:MARKET TALK: Fortis mogelijk fuseren met sectorgenoot - Iris
26-09-2008 13:12:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Fortis zal volgens Iris analist Juriaan Hofman moeten fuseren met een financieel sterkere Europese sectorgenoot wanneer de huidige financiele onzekerheid aan blijft houden. "Zowel BNP Paribas als HSBC zouden een goede partner kunnen zijn", aldus Hofman. De analist wijst er echter wel op dat het op dit moment het meest waarschijnlijk is dat Fortis meer activa gaat verkopen om zo zijn financiele positie te versterken. Hofman heeft een hold advies op Fortis. Omstreeks 13.05 uur noteert het aandeel 12,2% lager op EUR5,75, terwijl de AEX met 2,8% daalt. (AMV)
quote:Op vrijdag 26 september 2008 12:32 schreef -scorpione- het volgende:
[..]
Niet als je nu snel je geld van je bankrekening haalt en vervolgens iedereen inlicht
Deze gasten hebben wel een oplossing voor je, met een beetje mazzel maak je dan ook nog 1000% winstquote:Op vrijdag 26 september 2008 12:30 schreef Megumi het volgende:
Ik zit bij de Fortis. Ben ik nu pwnd.![]()
quote:vr 26 sep 2008, 15:09 | 46 reacties Fortis: geen sprake van bankroet Peter Westhof
AMSTERDAM -
"Er is geen enkele kans dat Fortis failiet zal gaan. Het bedrijf is solide genoeg om de huidige crisis te doorstaan". Dat zei topman Herman Verwilst vanmiddag in een conference call van de bankverzekeraar.
Ja, nou is mijn bankrekening leeg!quote:Op vrijdag 26 september 2008 14:54 schreef PirE het volgende:
[..]
Deze gasten hebben wel een oplossing voor je, met een beetje mazzel maak je dan ook nog 1000% winst![]()
Voor meer info kan je terecht op hun website: www.fortis-bailout.ng/secure/ssl/login/fishing.html
[ afbeelding ]
Succes
quote:Bestuur Fortis draagt nieuwe topman voor
AMSTERDAM - De raad van bestuur van de bankverzekeraar Fortis draagt Filip Dierckx voor als nieuwe bestuursvoorzitter. Hij neemt met onmiddellijke ingang de taken van interim-topman Herman Verwilst over.
De aandeelhouders mogen tijdens een nader aan te kondigen vergadering stemmen over de benoeming. Dat maakte Fortis vrijdagavond bekend.
De beslissing om de 52-jarige Dierckx voor te dragen, was unaniem. Hij was tot dusver bestuursvoorzitter van bedrijfsonderdeel Fortis Bank. Hij heeft volgens Fortis ruime ervaring in zowel het binnenlandse als het internationale bankwezen.
Votron
Verwilst leidde Fortis sinds het aftreden van Jean-Paul Votron. Die pakte in juli zijn biezen. Vlak daarvoor had Fortis ingrijpende maatregelen aangekondigd om zijn kapitaalpositie te versterken, een mededeling die voor beleggers als een volslagen verrassing kwam.
Dierckx studeerde rechten aan de universiteit van Antwerpen en economie in Leuven. Hij specialiseerde zich verder in de rechten aan de Amerikaanse Harvard Law School.
Hij begon zijn carrière als advocaat en trad in 1983 toe tot de Juridische Adviesraad van de Generale Bank. Die bank werd in de jaren negentig overgenomen door Fortis.
Beurswaarde
Fortis zag deze week ruim 35 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het aandeel sloot vrijdag 21 procent lager op 5,18 euro, het laagste niveau van de afgelopen vijftien jaar.
Beleggers maken zich zorgen dat Fortis zich niet staande kan houden in de golf van slecht nieuws die financiële concerns overvalt.
Volgens Fortis staat de benoeming van Dierckx echter los van de duikeling van de beurskoers. Het bedrijf stelde vrijdag al sinds het opstappen van Votron op zoek te zijn geweest naar een nieuwe topman.
Middelkoop is bang, hij zegt dat het piramidespel van geldcreatie ten einde is, en hij legt de schuld bij greenspan en Bushquote:Op vrijdag 26 september 2008 23:10 schreef Adelante het volgende:
"ABN/AMRO gaat door als zelfstandige bank en Fortis wordt overgenomen door een buitenlandse investeerder" alsdus Willem Middelkoop in pauw&witteman.
ik deel zijn angstquote:Op vrijdag 26 september 2008 23:18 schreef henkway het volgende:
[..]
Middelkoop is bang, hij zegt dat het piramidespel van geldcreatie ten einde is, en hij legt de schuld bij greenspan en Bush
Dat zou wel hilarisch zijnquote:Op vrijdag 26 september 2008 23:10 schreef Adelante het volgende:
"ABN/AMRO gaat door als zelfstandige bank en Fortis wordt overgenomen door een buitenlandse investeerder" alsdus Willem Middelkoop in pauw&witteman.
Inderdaad!quote:Op zaterdag 27 september 2008 00:17 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Dat zou wel hilarisch zijn
quote:Op vrijdag 26 september 2008 23:10 schreef Adelante het volgende:
"ABN/AMRO gaat door als zelfstandige bank en Fortis wordt overgenomen door een buitenlandse investeerder" alsdus Willem Middelkoop in pauw&witteman.
Met zulke berichten gaan al die Geenstijl-reaguurders hun geld weghalen bij de Fortis, dan gaan ze zeker kapotquote:Op vrijdag 26 september 2008 23:56 schreef ItaloDancer het volgende:
Geenstijl dat financiële berichten post.
Middelkoop die ze weer eens ziet vliegen.quote:Op vrijdag 26 september 2008 23:10 schreef Adelante het volgende:
"ABN/AMRO gaat door als zelfstandige bank en Fortis wordt overgenomen door een buitenlandse investeerder" alsdus Willem Middelkoop in pauw&witteman.
Fortis naam is besmetquote:Op zaterdag 27 september 2008 01:42 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Middelkoop die ze weer eens ziet vliegen.Fortis heeft aangegeven dat alle activiteiten in de uitverkoop staan maar dat zij eerst randzaken en dan pas de core-business gaan aanspreken om liquiditeit te vergaren. En het deel van ABN-Amro dat Fortis heeft gekocht zal zeker tot de core-business behoren aangezien Fortis (volgens het jaarverslag althans) groot wil worden in het aanbieden van bancaire diensten en assurantiën in de Benelux.
Verder heeft de toestemming van DNB dacht ik alleen te maken met de integratie van ABN-Amro in Fortis, de koop van ABN-Amro heeft immers al plaats gevonden.
Bush was niet voor niks zo gek op het aanjagen van de hypotheekmarkt, het veroorzaakt waardestijgingen en die waardestijgingen werden omgezet in consumptieschulden en dus welvaart en dus meer belastinginkomsten.quote:Op zaterdag 27 september 2008 10:35 schreef JohnDope het volgende:
Ik zei al eerder dat het geldsysteem een hoax is, maar ik heb me even laten bij praten, in werkelijkheid zit het namelijk nog veel genialer in elkaar.
De Centrale Bank dumpt niet zomaar geld in de economie, ze lenen het geld tegen rente en dit leidt tot schulden. En het geld waarmee die schulden worden afgelost komt ook bij de Centrale Bank vandaan, waar uiteraard ook weer rente op zit en dat dus steeds hogere schulden veroorzaakt. Het is dus voor de overheid en bevolking onmogelijk om uit deze cyclus te ontsnappen, dat is dus eigenlijk een moderne vorm van slavernij.
Bij een stel gestoorde beurshandelaren misschien. De klanten van Fortis lopen vooralsnog niet weg bij het bedrijf. En dat is toch waar het in de basis om draait.quote:Op zaterdag 27 september 2008 04:02 schreef henkway het volgende:
Fortis naam is besmet
Ik denk dat Fok! het op dat punt ruimschoots gaat winnen van GS.quote:Op zaterdag 27 september 2008 00:57 schreef PirE het volgende:
[..]
Gelukkig voor Fortis zitten er alleen maar uitkeringstrekkers op GS
Dit is een beetje in de trant van: Gaat u allen vooral rustig slapen".quote:Op zaterdag 27 september 2008 10:49 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Bij een stel gestoorde beurshandelaren misschien. De klanten van Fortis lopen vooralsnog niet weg bij het bedrijf. En dat is toch waar het in de basis om draait.
Maar in hoeverre is daar sprake van? Niet.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:03 schreef henkway het volgende:
Het is een zichzelf versterkend proces, hoe meer mensen hun geld weghalen hoe groter de problemen met de liquiditeit
Het zijn elementaire bedrijfseconomische principes. Als je klanten hebt, en ze kopen je producten terwijl je er zelf nog op verdient dan is dat een zeer belangrijke basis.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:00 schreef JohnDope het volgende:
Dit is een beetje in de trant van: Gaat u allen vooral rustig slapen".
Werk jij bij Fortis?quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:09 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Maar in hoeverre is daar sprake van? Niet.
[..]
Het zijn elementaire bedrijfseconomische principes. Als je klanten hebt, en ze kopen je producten terwijl je er zelf nog op verdient dan is dat een zeer belangrijke basis.
Werk jij niet?quote:
Geeft nogmaals aan dat economie een hele beperkte studie is.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:18 schreef soylent het volgende:
[..]
Werk jij niet?
Eerstejaars economie onderwerpen.
Ze leerden jullie niet dat je geld tot maximaal 40 ruggen verzekerd is?quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:18 schreef soylent het volgende:
[..]
Werk jij niet?
Eerstejaars economie onderwerpen.
Inderdaad. Als je klanten hebt die je producten kopen en je verdient daar op kun je nog altijd prima failliet gaan, zeker in de financiele sector.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:25 schreef -scorpione- het volgende:
[..]
Geeft nogmaals aan dat economie een hele beperkte studie is.
Wat? Je hebt geen klanten en een winstmarge nodig om een bedrijf te runnen?quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:25 schreef -scorpione- het volgende:
Geeft nogmaals aan dat economie een hele beperkte studie is.
En dat ontken ik dus ook nergens. De klanten zijn belangrijk om een bedrijf waarde te geven, en dat is vrij handig als je aan geld wil komen door bezittingen te verkopen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:27 schreef Diederik_Duck het volgende:
Inderdaad. Als je klanten hebt die je producten kopen en je verdient daar op kun je nog altijd prima failliet gaan, zeker in de financiele sector.
20000 is 100 % gedekt door DNB, de volgende 20000 euro is voor 90 % gedekt door DNB. Alvorens gebruik te kunnen maken van de DNB-regeling zal de bank eerst het spaargeld met de leningen die de bank heeft uit staan aan jou (hypotheek) salderen. Dat is de DNB-regeling.quote:[b]Op zaterdag 27 september 2008 11:27
Ze leerden jullie niet dat je geld tot maximaal 40 ruggen verzekerd is?
Dus als je eigen vermogen hebt en een even grote hypotheek dan ben je alles kwijt.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
20000 is 100 % gedekt door DNB, de volgende 20000 euro is voor 90 % gedekt door DNB. Alvorens gebruik te kunnen maken van de DNB-regeling zal de bank eerst het spaargeld met de leningen die de bank heeft uit staan aan jou (hypotheek) salderen. Dat is de DNB-regeling.
Nee, je hebt je hypotheek dan met 38000 euro verlaagd. Het spaargeld is dus niet weg, je kunt er alleen niet meer vrij over beschikken omdat je je hypotheek er voor een deel mee hebt afgelost. Maar ik erken wel dat dit niet volledig aan zal sluiten bij het beeld die de meeste mensen zullen hebben van de DNB-regeling.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:33 schreef henkway het volgende:
Dus als je eigen vermogen hebt en een even grote hypotheek dan ben je alles kwijt
Dat zeg ik dus.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
20000 is 100 % gedekt door DNB, de volgende 20000 euro is voor 90 % gedekt door DNB. Alvorens gebruik te kunnen maken van de DNB-regeling zal de bank eerst het spaargeld met de leningen die de bank heeft uit staan aan jou (hypotheek) salderen. Dat is de DNB-regeling.
Zeg maar vervroegde aflossingen dus, en is dit boetevrij of niet? Anders worden die ABS portefeuilles nog slechterquote:Op zaterdag 27 september 2008 11:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Nee, je hebt je hypotheek dan met 38000 euro verlaagd. Het spaargeld is dus niet weg, je kunt er alleen niet meer vrij over beschikken omdat je je hypotheek er voor een deel mee hebt afgelost. Maar ik erken wel dat dit niet volledig aan zal sluiten bij het beeld die de meeste mensen zullen hebben van de DNB-regeling.
Het is overigens ook niet DNB die het spaargeld tegen de leningen wegstreept maar de failliete bank zelf, zij zullen inventariseren welke schulden er zijn en welke bezittingen, strepen dat tegen elkaar weg en wat je dan over houdt is bezittingen moet je zien te verkopen ten einde de schulden zo veel mogelijk af te lossen.
En 40 ruggen is niks.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:41 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Dat zeg ik dus.
Mensen die dus meer hebben uit staan dan die 40 ruggen, moeten daar dus als de sodemieter wegwezen.
Zou jij blijven plakken als jij meer dan 40 ruggen had uit staan bij Fortis?quote:
Nee, ik bedoel dat een beetje klant van Fortis hier ver overheen gaat en dat die als de sodemieter z'n geld moet wegtrekken.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:52 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Zou jij blijven plakken als jij meer dan 40 ruggen had uit staan bij Fortis?
Maar dat is niet zoals mensen het zien,quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Nee, je hebt je hypotheek dan met 38000 euro verlaagd. Het spaargeld is dus niet weg, je kunt er alleen niet meer vrij over beschikken omdat je je hypotheek er voor een deel mee hebt afgelost. Maar ik erken wel dat dit niet volledig aan zal sluiten bij het beeld die de meeste mensen zullen hebben van de DNB-regeling.
http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=112quote:Geruchten over opsplitsing Fortis
Fortis wordt mogelijk verkocht en ABN Amro Nederland gaat zelfstandig verder. Dit gerucht werd door Willem Middelkoop naar buiten gebracht bij Pauw & Witteman. DNB president Wellink breekt een bezoek aan de VS onverwachts af. Volgens de zakenkrant De Tijd vind er dit weekeinde topoverleg plaats tussen een aantal grootbanken en toezichthouders over de toekomst van Fortis.
zoals ik eerder al zei: het is nog geen zondagquote:Op zaterdag 27 september 2008 12:27 schreef Q. het volgende:
Hmmmmz... dit wordt het weekend van de waarheid voor Fortis.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=JK213IHB&kanaalid=9quote:Overname of ontmanteling van Fortis?
BRUSSEL - Hoe kunnen de autoriteiten in de Benelux het vertrouwen van de markt in Fortis terugwinnen? Plan A is een overname. Maar het kan ook een gedeeltelijke ontmanteling worden. Een kapitaalinjectie door Benelux-investeerders en een nationalisatie liggen moeilijker.
De Belgische financiële wereld houdt dit weekeinde zijn adem in. Spoedberaad op het allerhoogste niveau zal beslissen over de toekomst van Fortis, de grootste bank van België en de grootste privé-werkgever van het land. Door de aanhoudende geruchten over liquiditeitsproblemen en de daaruit volgende speculatiegolf staat het water Fortis aan de lippen.
Of zoals een bankier het uitdrukte: 'Het glas van Fortis is overvol, er mag geen druppel meer bijkomen. Maatregelen dringen zich op. Je kan natuurlijk hopen dat het stopt met regenen en het waterniveau zal zakken. Maar dat is zeer gevaarlijk.'
De kans is dan ook levensgroot dat de autoriteiten dit weekeinde al ingrijpende maatregelen zullen nemen om het vertrouwen in Fortis te herstellen. En dit zowel om te vermijden dat klanten onnodig hun geld weghalen of erger nog, dat banken hun kredietlijnen opzeggen en er daadwerkelijk liquiditeitsproblemen ontstaan.
Maar wat kunnen de autoriteiten op zo'n korte termijn beslissen? Aangezien de regering de situatie van 'uur tot uur' nauwgezet opvolgt en er dit weekeinde nog allerlei ontwikkelingen kunnen zijn, is de afloop nog hoogst onzeker. Volgens goedgeplaatste bronnen liggen er dan ook nog meerdere opties op tafel.
Plan A is een volledigeovername door een kapitaalkrachtige bank, zodat zowel de twijfels over de solvabiliteit als de liquiditeit verdwijnen. En dan kom je automatisch terecht bij de weinige Europese banken die de kredietcrisis goed hebben doorstaan.
Meerdere banken worden genoemd. De meeste geciteerde namen gisteren waren BNP Paribas, dat eerder al dicht bij een fusie stond met Fortis, en ING, dat al langer op een groter marktaandeel in België aast. Maar ook Santander, en HSBC zouden gecontacteerd zijn. Andere mogelijke namen zijn Deutsche Bank, Crédit Agricole en Rabobank. Société Générale en KBC lijken onwaarschijnlijk, maar zijn niet helemaal uit te sluiten.
Het is echter de vraag of zij zullen toehappen en of het technisch haalbaar is. Want volgens sommigen is er geen kant-en-klaar pakket referentieaandelen beschikbaar om overgenomen te worden en voor een kapitaalverhoging moet een BAV worden georganiseerd. Bovendien zijn er nog veel onduidelijkheden.
Plan B is een gedeeltelijke ontmanteling van Fortis. De verkoop van activa zoals de Turkse bankdochter of de Chinese verzekeringsactiviteiten is geen echte oplossing voor het dreigende liquiditeitsprobleem. Fortis heeft nu geld nodig en niet binnen drie maanden. Bovendien brengen deze activa te weinig geld op.
Daarom wordt er gedacht aan een meer drastische oplossing, zoals de verkoop van ABN Amro. Bijvoorbeeld aan ING of Rabobank, maar dan is de toestemming van Europa nodig. Een ander optie isde verkoop van de volledige bankactiviteiten aan een Franse bank. Maar ook de verzekeringstak van Fortis kan losgeknipt en verkocht worden. Mogelijke kopers zijn Generali, Allianz en Axa.
Plan C is een kapitaalinjectie van minstens 5 miljard euro, genre Warren Buffett. De voorkeur daarbij zou gaan naar een of meerdere investeerders uit de Benelux, al is ook een staatsfonds mogelijk. Maar de vraag is of zo'n grote som snel gevonden kan worden. Bovendien is het toegestaan kapitaal bijna uitgeput en is er geen tijd om groen licht te vragen aan de aandeelhouders.
Plan D is een nationalisatie van Fortis, waarna een gecontroleerde uitverkoop volgt. Maar Fortis is een binationaal bedrijf en heeft de overheid genoeg geld in kas?
Dat was gisteren dus ook al bekend dat onze doemdenker dat had gezegd. Oud-nieuws dus en volstrekt irrelevant omdat Middelkoop geen enkele invloed zal hebben op de gang van zaken rondom Fortis.quote:Op zaterdag 27 september 2008 12:08 schreef HansAEX het volgende:
http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=112
Ja, laten we vanuit het koersverloop voorspelligen gaan doen (technische analyse, volgens een prof beleggingsleer op de EUR kun je net zo goed gaan gokken) en daarbij volledig voorbij gaan aan de bedrijfsspecifieke omstandigheden.quote:Op zaterdag 27 september 2008 12:55 schreef Demophon het volgende:
De meer serieuze website Beleggers Belangen: koersverloop Fortis toont gelijkenis met gevallen banken
Ja, wel zou ik het nieuws in de gaten houden. Maar als ik bij Fortis momenteel nog steeds het gunstigste af zou zijn, dan zou ik het nog bij Fortis laten staan. Juist in lastige tijden moet je blijven nadenken en naar de feiten kijken.quote:Op zaterdag 27 september 2008 13:35 schreef JohnDope het volgende:
Bolkesteijn zou jij je munten bij Fortis laten staan als het bedrag groter is dan 40 ruggen?
Jij moet wel bij Fortis werken, want ik geloof hier helemaal niks van.quote:Op zaterdag 27 september 2008 13:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ja, wel zou ik het nieuws in de gaten houden. Maar als ik bij Fortis momenteel nog steeds het gunstigste af zou zijn, dan zou ik het nog bij Fortis laten staan.
Je hebt altijd een kennisachterstand, tenzij je binnen het bedrijf zit op een fatsoenlijke post. Dus: durf je dat risico wel aan, als het reeel lijkt dat het ernstig mis kan gaan?quote:Op zaterdag 27 september 2008 13:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ja, wel zou ik het nieuws in de gaten houden. Maar als ik bij Fortis momenteel nog steeds het gunstigste af zou zijn, dan zou ik het nog bij Fortis laten staan. Juist in lastige tijden moet je blijven nadenken en naar de feiten kijken.
Ik werk niet bij Fortis, ik werk helemaal niet, maar ik erger mij gewoon aan mensen die een redelijk bedrijf naar beneden zitten te praten. Nog steeds gepikeerd over de ABN-Amro overname?quote:Op zaterdag 27 september 2008 13:44 schreef JohnDope het volgende:
Jij moet wel bij Fortis werken, want ik geloof hier helemaal niks van.
De wraak van Voutron op zijn vroegere collega's van de ABN AMRO is de enige reden van de overname, en Barclays liep met een opsteker van 100 miljoen de poort uit.quote:Op zaterdag 27 september 2008 14:28 schreef elcastel het volgende:
Nou Bolkie, die overname is gewoon een verkeerde inschatting van de markt geweest, niemand wist toen precies wat er speelde (misschien), maar iedereen wist dat er luchtkastelen waren gebouwd. Om dan op je achterste poten te gaan staan om hoe dan ook ABN te kopen (bij opbod !) ... ik weet het niet. Verder hebben ze niet echt op gelukkige wijze gecommuniceerd met de aandeelhouders. Dan vraag je ook 'een beetje' om negatief sentiment vindt je niet ?
die indruk krijg ik ookquote:Op zaterdag 27 september 2008 14:50 schreef henkway het volgende:
[..]
De wraak van Voutron op zijn vroegere collega's van de ABN AMRO is de enige reden van de overname, en Barclays liep met een opsteker van 100 miljoen de poort uit.
hoe weet je dit? was jij in het hoofdgebouw?quote:Zag hem triomfantelijk het hoofdgebouw van de ABN AMRO binnen wandelenWat zal hij een lol hebben gehad toen hij zijn vroegere collega's ontslag gaf
Maar luchtkastelen zijn noch bij Fortis noch bij ABN-Amro aangetroffen (in tegenstelling tot bij de banken in de VS en UK). De reden dat Fortis nu in de problemen zit is omdat zij geen geld meer van de financiële markt kunnen halen omdat die markt volkomen in paniek handelt. Je komt dan dus uit bij de vraag of Fortis had moeten inzien dat het een jaar na de aankop beslissing deze paniek een feit zou zijn. Dat is denk ik onmogelijk zeker om ook nog het tijdstip van de crisis te plannen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 14:28 schreef elcastel het volgende:
Nou Bolkie, die overname is gewoon een verkeerde inschatting van de markt geweest, niemand wist toen precies wat er speelde (misschien), maar iedereen wist dat er luchtkastelen waren gebouwd. Om dan op je achterste poten te gaan staan om hoe dan ook ABN te kopen (bij opbod !) ... ik weet het niet.
Oke, daar heb je wel een beetje gelijk in. Het 'Wij ontkennen alle actuele geruchten'-persbericht was niet het toonbeeld van goede informatieverstrekking. Dat valt de top van Fortis zeker aan te rekenen want zij handelden allerminst in het belang van het bedrijf, iets wat de RvC natuurlijk ook zwaar aan te rekenen valt want van ingrijpen is niks gebleken.quote:Verder hebben ze niet echt op gelukkige wijze gecommuniceerd met de aandeelhouders. Dan vraag je ook 'een beetje' om negatief sentiment vindt je niet ?
Misschien geef ik het wat ongelukkig aan, met luchtkastelen bedoel ik dat iedereen kon zien aankomen dat er problemen op de financiele markt zouden ontstaan, wat - hoe goed je zelf ook zit - direct problemen kan opleveren voor andere financials, linke soep dus.quote:Op zaterdag 27 september 2008 15:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
Maar luchtkastelen zijn noch bij Fortis noch bij ABN-Amro aangetroffen (in tegenstelling tot bij de banken in de VS en UK). De reden dat Fortis nu in de problemen zit is omdat zij geen geld meer van de financiële markt kunnen halen omdat die markt volkomen in paniek handelt. Je komt dan dus uit bij de vraag of Fortis had moeten inzien dat het een jaar na de aankop beslissing deze paniek een feit zou zijn. Dat is denk ik onmogelijk zeker om ook nog het tijdstip van de crisis te plannen.
Een beetje ? Ik zou me knap genaaid voelen als aandeelhouder. Deze week is het goed en volgende week is het helemaal kut. Toegegeven het kan verkeren in de financiele markt momenteel, maar het stond wel erg haaks op elkaar. Vervolgens de arrogantie van hoe er met de kritiek werd omgegaan ... nee, dan ben ik het vertrouwen snel kwijt en dan heeft Fortis nog lang het geluk (gehad) dat er veel rustige en betrouwbare aandeelhouder zijn (het volksaandeel verhaal).quote:Oke, daar heb je wel een beetje gelijk in. Het 'Wij ontkennen alle actuele geruchten'-persbericht was niet het toonbeeld van goede informatieverstrekking. Dat valt de top van Fortis zeker aan te rekenen want zij handelden allerminst in het belang van het bedrijf, iets wat de RvC natuurlijk ook zwaar aan te rekenen valt want van ingrijpen is niks gebleken.
Ik denk dat de meeste mensen helemaal geen 40.000 euro spaargeld hebben, laat staan bij één bank. Hooguit 5-10% zou (veel) spaarcentjes verliezen.quote:Op zaterdag 27 september 2008 11:54 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Nee, ik bedoel dat een beetje klant van Fortis hier ver overheen gaat en dat die als de sodemieter z'n geld moet wegtrekken.
zin wel mensen die hun hypotheeek op max hebben en de overwaarde op een spaarrekening hebben staan of een kleine erfenis apartquote:Op zaterdag 27 september 2008 16:07 schreef Schadenfreude het volgende:
[..]
Ik denk dat de meeste mensen helemaal geen 40.000 euro spaargeld hebben, laat staan bij één bank. Hooguit 5-10% zou (veel) spaarcentjes verliezen.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF27092008_045&ref=rss#quote:Crisisberaad over Fortis in België en Nederland
Zoals verwacht wordt er vandaag op het hoogste politieke niveau overleg gevoerd over een reddingsplan voor Fortis. Naast overleg met de toezichthouders en de centrale bank, volgt er deze namiddag een uitgebreide telefonische consultatieronde met alle toplui in de Belgische financiële wereld.
In Brussel was er in zaterdagvoormiddag een extra ministerraad, waar naast de eerste minister Yves Leterme en de minister van Financiën, Didier Reynders, ook de hoogste vertegenwoordigers aanwezig waren van de Nationale Bank en toezichthouder CBFA.
Deze namiddag volgt er dan een telefonische consultatieronde met de topbankiers van zowat alle grote en middelgrote Belgische banken en verzekeraars. Ook in Nederland is er deze namiddag topoverleg over Fortis. Bij De Nederlandsche Bank (DNB) op het Frederiksplein in Amsterdam is rond kwart voor drie president Nout Wellink gearriveerd, die ijlings was teruggekeerd uit de VS. Voor hem waren al drie andere directieleden van de Nederlandse centrale bank aangekomen. Dat meldt de website van het Financieele Dagblad. Volgens niet bevestigde berichten komt de directie van DNB vanavond rond negen uur weer bij elkaar voor verder overleg.
Sinds deze morgen hebben ook de Nederlandse minister van Financiën, Wouter Bos, en zijn Belgische collega Didier Reynders (MR) op geregelde tijdstippen telefonisch contact met elkaar.
Verder zijn er ook geruchten dat er in dit weekeinde een speciale crisisvergadering zou komen tussen de ministers Bos, Reynders en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Eurogroep.
Opvallend daarbij is dat de Nederlandse autoriteiten zich naar buitenuit erg terughoudend opstellen en het initiatief in het Belgische kamp lijken te leggen. Op de vraag of Fortis gesplitst zal worden en de staat het Nederlandse verzekeringsdeel (het voormalige Amev) overneemt zegt Bos vandaag in het NRC Handelsblad: ‘Er is van alles mogelijk, maar de eigenaren van Fortis, het bestuur van Fortis en de toezichthouder zijn verantwoordelijk.’ Waarop Bos laat weten dat Nederland ‘zeer terughoudend’ is met ingrepen in het particuliere bedrijfsleven, tenzij de stabiliteit van het financiële systeem bedreigd wordt. nta
quote:Fortis ontkent ten stelligste de actuele geruchten in de markt en bevestigt vroegere verklaringen.
25 september 2008
Fortis ontkent ten stelligste de actuele geruchten in de markt en bevestigt vroegere verklaringen.
quote:Fortis verschaft opheldering over commerciële en financiële situatie
26 september 2008
Naar aanleiding van aanhoudende marktgeruchten en vragen komt Fortis met een update over haar financiële situatie. • Ontwikkeling van de deposito’s van klanten bij Fortis. Wij willen hier vooral de solide positie van de bank benadrukken. In een lastig klimaat van internationale onrust op de markten, een klimaat waarin negatieve berichten over Fortis bij klanten de nodige vragen oproepen, een klimaat dat door hevige concurrentie wordt gekenmerkt, is slechts sprake van een beperkte uitstroom van klanten. Ten opzichte van 1 januari 2008 gaat het hier om minder dan 3% van de totale activa uit retail- en private banking-activiteiten in de Benelux (exclusief markteffecten). Deze beperkte uitstroom is te danken aan onze langdurige relaties met onze klanten, de extra inspanningen van onze medewerkers om de klanten te informeren en hun vragen te beantwoorden en de positieve uitkomsten van voortgaande gerichte commerciële inspanningen, zoals de e-spaarrekening die in juli in België de lucht in ging.
http://www.fortis.nl/pers/persberichten_nl.aspquote:Fortis draagt Filip Dierckx voor als nieuwe CEO
26 september 2008
De Raad van Bestuur van Fortis heeft vandaag unaniem besloten Filip Dierckx voor te dragen als de nieuwe CEO van Fortis. Filip volgt Herman Verwilst op. Hij zal formeel tot CEO benoemd worden na verkrijging van de goedkeuring van een algemene vergadering van aandeelhouders die te zijner tijd zal worden belegd. Met ingang van vandaag en tot op dat moment is Filip bekleed met alle bevoegdheden van de CEO.
Zou jij je geld bij de ABN AMRO laten staan als het bedrag groter is dan 40.000 euro?quote:Op zaterdag 27 september 2008 13:35 schreef JohnDope het volgende:
Bolkesteijn zou jij je munten bij Fortis laten staan als het bedrag groter is dan 40 ruggen?
Ze waren/zijn toch nog geeneens begonnen?quote:Op zaterdag 27 september 2008 19:29 schreef Drugshond het volgende:
Ook de moeilijke integratie met ABN-Amro was bijzonder pijnlijk (net alsof beide systemen niet passen).
Dat niemand anders daar nog op was gekomenquote:Op zaterdag 27 september 2008 23:22 schreef Meki het volgende:
Ik zie dit als een groot complot dat USA de Nederlandse banken wilt overnemen.
daarom al die geruchten
Meki, Kan jij niet terug naar je woestijn? Alles wat jij zegt op eenieder onderwerp raakt kant noch wal. Opzouten uit NL lijkt mij de beste oplossing.quote:Op zaterdag 27 september 2008 23:22 schreef Meki het volgende:
Ik zie dit als een groot complot dat USA de Nederlandse banken wilt overnemen.
daarom al die geruchten
quote:Op zaterdag 27 september 2008 22:02 schreef henkway het volgende:
Bailout dit weekend !
Maandagochtend trekt iedereen de internetrekening leeg
Denk dat de handel in Fortis maandag zal stilgelegd zijn
quote:Op zaterdag 27 september 2008 23:36 schreef sooty het volgende:
[..]
Meki, Kan jij niet terug naar je woestijn? Alles wat jij zegt op eenieder onderwerp raakt kant noch wal. Opzouten uit NL lijkt mij de beste oplossing.
iesie goed bedoelde advisie.
Extern zijn de banken nog niet geïntegreerd, maar nog steeds: niets is zeker.quote:Op zaterdag 27 september 2008 23:19 schreef HarryP het volgende:
[..]
Zou jij je geld bij de ABN AMRO laten staan als het bedrag groter is dan 40.000 euro?
Aangezien die bank is overgenomen door Fortis kunnen die wel eens mee tenonder gaan.
Inderdaad, het was inderdaad alleen maar het beginonderwerp van het journaal, ze proberen het gewoon weg te moffelenquote:Op zondag 28 september 2008 03:45 schreef TC03 het volgende:
Spannend hoor. Waarom krijgt dit zo weinig aandacht?
Hans Laroes heeft vast z'n deposito's net voor 10 jaar vast gezet bij Fortis.quote:Op zondag 28 september 2008 04:20 schreef Poepoog het volgende:
[..]
Inderdaad, het was inderdaad alleen maar het beginonderwerp van het journaal, ze proberen het gewoon weg te moffelen
Jij ziet wel meer dingen in dat wazige hoofd van je.quote:Op zaterdag 27 september 2008 23:22 schreef Meki het volgende:
Ik zie dit als een groot complot dat USA de Nederlandse banken wilt overnemen.
daarom al die geruchten
zoiets lijkt me niet geheel ondenkbaar.quote:Op zondag 28 september 2008 08:39 schreef henkway het volgende:
Of ze moeten ABN AMRO weer zelfstandig maken, en Fortis verkopen
Ja de integratie ongedaan maken kan niet, maar de borden Fortis van de gevel en vervangen door ABN AMRO, en de merknaam Fortis verkopen kan wel.quote:Op zondag 28 september 2008 09:14 schreef indahnesia.com het volgende:
[..]
zoiets lijkt me niet geheel ondenkbaar.
Ik dacht dat die integratie nog amper begonnen was, dus dan is het alweer wat makkelijker. Zo niet, dan is het afstoffen en verwisselen van de bebording een goed alternatief.quote:Op zondag 28 september 2008 09:18 schreef henkway het volgende:
[..]
Ja de integratie ongedaan maken kan niet, maar de borden Fortis van de gevel en vervangen door ABN AMRO, en de merknaam Fortis verkopen kan wel.
Daarnaast een keiharde garantie van de CB Nederland en Belgie en klaar issie
*broek omlaag doetquote:Op zaterdag 27 september 2008 16:46 schreef Roi het volgende:
Mag ik je aanraken?
Dan was ABN door Barclay's overgenomen hoor, daarmee is dit allemaal begonnen.quote:Op zondag 28 september 2008 @ 09:47 schreef Dvm86 het volgende:
Eerst één van Nederland's mooiste bedrijven naar de knoppen helpen en dan zelf naar de knoppen gaan. Als zij gewoon met hun fikken van ABN waren afgebleven, dan zouden ze nu kapitaalkrachtig genoeg geweest zijn en had ABN misschien wel met ING gefuseerd.
De Tijdquote:BNP Paribas en ING cirkelen rond Fortis
BNP Paribas en ING cirkelen rond het dossier Fortis. Maar er zouden nog andere gegadigden zijn. De twee zouden wel enkel geïnteresseerd zijn in onderdelen van Fortis. Gisterenavond circuleerde in politieke kringen ook het - onbevestigde - scenario van een nationalisering. ‘Alles kan nog’, zegt een bron.
(tijd) – Er werd dit weekend druk overleg gepleegd tussen de toezichthouders, de eerste minister en de minister van Financiën ‘om het vertrouwen in de aandelenkoers van Fortis te herstellen’. Wouter Bos, de Nederlandse minister van Financiën en Nout Wellink, de voorzitter van de Nederlandse toezichthouder DNB zijn eveneens betrokken partij. Dat zou, gezien de belangen die op het spel staan, niet zonder wrijvingen gebeuren.
ING en BNP Paribas zijn volgens verschillende bronnen actief of het dossier. Er is ook sprake van één of enkele andere partijen. De twee groepen lijken niet geïnteresseerd in een volledige overname. Het scenario van een volledige overname lijkt, althans voorlopig, naar de achtergrond te zijn verdwenen. De richting van het dossier wordt mee bepaald door wat Europa al of niet zou toelaten.
Volgens De Standaard wordt ING geadviseerd door de zakenbank JP Morgan. Verschillende bronnen stellen dat Bank Degroof de federale regering bijstaat. Morgan Stanley staat aan de kant van Fortis.
Nationalisering?
Er was zaterdagavond in politieke kringen ook sprake van een nationalisering van Fortis. Maar dat bericht bleef onbevestigd. Mogelijk zou dit een tussenstap kunnen zijn voor een verdere verkoop van onderdelen van de bank-verzekeraar. Volgens sommige bronnen worden verschillende pistes tegelijkertijd bewandeld. ‘Alles kan nog’, klonk het zaterdagnacht bij één van de betrokkenen.
Premier Leterme liet zaterdag in de marge van het CD&V-congres weten dat er maandag voorbeurs nieuws bekend zal gemaakt worden. Het kernkabinet is zaterdagavond samen gekomen om in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nationale Bank van België en van de CBFA kennis te nemen van de stand van zaken met betrekking tot de financiële crisis.
Die waren toen al afgeketst na de TCI-brief.quote:Op zondag 28 september 2008 @ 09:58 schreef Dvm86 het volgende:
Dat was niet zeker. Er zijn ook onderhandelingen geweest met ING.
Leuk dat kapitalismequote:Op zaterdag 27 september 2008 11:35 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Nee, je hebt je hypotheek dan met 38000 euro verlaagd. Het spaargeld is dus niet weg, je kunt er alleen niet meer vrij over beschikken omdat je je hypotheek er voor een deel mee hebt afgelost. Maar ik erken wel dat dit niet volledig aan zal sluiten bij het beeld die de meeste mensen zullen hebben van de DNB-regeling.
Het is overigens ook niet DNB die het spaargeld tegen de leningen wegstreept maar de failliete bank zelf, zij zullen inventariseren welke schulden er zijn en welke bezittingen, strepen dat tegen elkaar weg en wat je dan over houdt zijn bezittingen moet je zien te verkopen ten einde de schulden zo veel mogelijk af te lossen.
Bronquote:Crisisberaad over Fortis
AMSTERDAM/BRUSSEL - In Nederland en België is dit weekend topoverleg gaande over de in problemen geraakte bankverzekeraar Fortis. De Belgische premier Yves Leterme zei op zaterdag tegen zakenkrant De Tijd dat er maandag voorbeurs nieuws bekendgemaakt zal worden.
De Belgische televisiezender VRT spreekt van een "ingrijpende beslissing'' in de loop van zondag. Minister Wouter Bos van Financiën heeft zaterdagavond overlegd gevoerd op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.
Hij trof er directieleden van de centrale bank, vermoedelijk om te praten over de crisis rond Fortis. Rond half een 's nachts vertrok de bewindsman uit het pand aan het Frederiksplein.
Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank onthield zich zondagochtend van elk commentaar over de situatie. Ook een zegsman van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) kon niets zeggen. Woordvoerders van Fortis zijn sinds zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
Leterme
In België kwam zaterdag het kernkabinet bijeen om in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Belgische Nationale Bank en de CBFA te praten over de financiële crisis, zei een woordvoerder van premier Yves Leterme. Eerder op zaterdag verklaarde de regeringsleider al dat hij zich met de zaak bezig zou gaan houden.
"Ik ga van hieruit nog een paar uur vandaag en dan morgen ook goed proberen op de hoogte te blijven van de evolutie van de financieel-economische crisis, ook de belangen van de spaarders, de beleggers, de Belgen verdedigen'', aldus Leterme zaterdag tegen de zender VRT.
'Ingrijpende beslissing'
Volgens de VRT zal zondag in de loop van de dag "een ingrijpende beslissing'' bekendgemaakt worden. De maatregel moet volgens de VRT de rust rond het aandeel Fortis doen terugkeren. "Neen, we hebben niet nog enkele dagen de tijd. Voordat de markten maandag open gaan, moet een oplossing er zijn. We kunnen geen enkel risico lopen'', citeerde de Belgische krant De Standaard bronnen dichtbij de onderhandelingen.
Toekomst scenario
Inmiddels doen verschillende scenario's de rond over de toekomst van Fortis. Het Financieele Dagblad rept op basis van informatie "van ingewijden'' over een eventuele verkoop van ABN Amro Nederland.
Andere mogelijkheden zijn dat Fortis in zijn geheel wordt overgenomen of in delen wordt verkocht. De Standaard zegt te weten dat de Nederlandse bankverzekeraar ING en de Franse bank BNP Paribas nauw bij de lopende onderhandelingen zijn betrokken.
Beurs
Op vrijdag verloor Fortis op de beurs meer dan een vijfde van zijn waarde. Beleggers maken zich zorgen over de financiële gezondheid van de bankverzekeraar. De geplaagde onderneming maakte vrijdag bekend meer activiteiten te verkopen dan eerder was aangekondigd om nieuw kapitaal binnen te halen.
Later die dag werd de tijdelijk topman Herman Verwilst uit zijn functie gezet en vervangen door Filip Dierckx, tot dan de hoogste man bij de bankendivisie van Fortis.
Verkoop
Eind juni liet Fortis weten 8,3 miljard euro op te willen halen. Deels via de uitgifte van waardepapieren, deels via de verkoop van bezittingen en het afstoten van vastgoed. De teller staat inmiddels op ongeveer 3 miljard euro. Omdat de markt voor de uitgifte van aandelen momenteel niet gunstig is, moeten meer bezittingen van de hand gedaan worden.
Fortis is in de problemen gekomen door de dure overname van delen van ABN Amro en de kredietcrisis.
ING zou Fortis in zijn geheel over willen nemen.quote:Na één dag crisisberaad lijken vooral ING en BNP Paribas te pokeren om Fortis. Graaf Maurice Lippens is zijn bedrijf kwijt. De gevolgen voor België zijn groot.
Talrijke partijen werkten zaterdag koortsachtig verder aan een reddingsplan voor Fortis. Inzet: tegen uiterlijk maandagochtend het reddingsplan klaar hebben. Zowel de banktoezichthouder CBFA, de Nationale Bank, Belgische en Nederlandse politici, bankiers, als tal van zakenadvocaten en zakenbankiers waren druk in de weer in een wedloop tegen de klok.
‘Neen, we hebben niet nog enkele dagen de tijd. Voordat de markten maandag open gaan, moet een oplossing er zijn’, zegden specialisten. ‘We kunnen geen enkel risico nemen.’
Zaterdagavond waren er twee pijnlijke zekerheden: graaf Maurice Lippens is de door hem uitgebouwde bankverzekeraar kwijt en Fortis ziet er maandag ingrijpend anders uit. Het schip is in een te zware storm gekomen om gered te kunnen worden via het lozen van wat ballast.
De prioriteit voor de regering daarbij is het vrijwaren van het spaargeld van de spaarder. En dat kan alleen door de markten maandag een krachtig signaal te geven. Vandaar dat er zaterdag in eerste instantie werd gewerkt aan scenario’s waarbij Fortis in zijn geheel verkocht wordt. Het Nederlandse ING en BNP Paribas zitten in de onderhandelingen van de laatste kans. ING wordt bijgestaan door JP Morgan. Fortis wordt geadviseerd door Morgan Stanley.
BNP Paribas is in principe enkel geïnteresseerd in de bankpoot maar zou later de verzekeringstak aan een derde partij zoals Allianz, Generali of Axa kunnen doorverkopen. In 1999 stond Fortis op het punt te fuseren met BNP Paribas maar dat sprong af op de rol die Maurice Lippens zou kunnen spelen in de groep. ING zou vanuit concurrentiestandpunt in een problematische situatie zitten. De onderhandelingen liepen zaterdag vrij stroef, heette het.
en ze hadden al zoveel trotsquote:Op zondag 28 september 2008 12:36 schreef Q. het volgende:
ING lijkt me de beste optie, krijg je een hele mooie grote Nederlandse speler. Veel beter dan wanneer BNP Paribas het zou doen, die fransen moet ik niet. Benieuwd wat de belgen hier van denken, hun nationale trots opgeslokt door die ollanders. :")
quote:Fortis wil een oplossing communiceren voor 22 uur vanavond, wanneer in Australië de beurzen opengaan. BNP Paribas en ING cirkelen rond het dossier Fortis. Maar er zouden nog andere gegadigden zijn. De twee zouden wel enkel geïnteresseerd zijn in onderdelen van Fortis. Gisterenavond circuleerde in politieke kringen ook het - onbevestigde - scenario van een nationalisering. ‘Alles kan nog’, zegt een bron.
Ja, ik kan de ironie hiervan ook wel waarderenquote:Op zondag 28 september 2008 12:40 schreef Dvm86 het volgende:
Niet alleen dat, het maakt ING sterker. Aan zwakke broeders hebben we niets in deze tijd.
Wel ironisch. Die Belgen moesten zo nodig een Nederlands icoon opkomen, nu wordt hun trots mogelijk door Nederlanders opgekocht.
Daar is geen tijd voor, als er niets gebeurt is Fortis voor het einde van de week failliet, in dit tempo begint morgen een enorme bankrun.quote:Op zondag 28 september 2008 @ 12:49 schreef Undergod het volgende:
Maar als ING Fortis/ABN over wilt nemen, dan heb je toch toestemming van Brussel nodig
er is al weken een sluimerende run on the bank aan de gang, maar daar worden geen mededelingen over gedaan om een grotere run te voorkomen. Tja, ironie.... en morgen moet er inderdaad een deal zijn, anders kunnen de Nederlanders en Belgen samen in de rij gaan staan.quote:Op zondag 28 september 2008 12:56 schreef Q. het volgende:
[..]
Daar is geen tijd voor, als er niets gebeurt is Fortis voor het einde van de week failliet, in dit tempo begint morgen een enorme bankrun.
Dat komt wel goed.quote:Op zondag 28 september 2008 12:49 schreef Undergod het volgende:
Maar als ING Fortis/ABN over wilt nemen, dan heb je toch toestemming van Brussel nodig
Gaan we er uiteindelijk alsnog mee vandoor (fortis = mix van de generale bank (bel) en de vsb bank (nl))quote:Op zondag 28 september 2008 12:36 schreef Q. het volgende:
ING lijkt me de beste optie, krijg je een hele mooie grote Nederlandse speler. Veel beter dan wanneer BNP Paribas het zou doen, die fransen moet ik niet. Benieuwd wat de belgen hier van denken, hun nationale trots opgeslokt door die ollanders. :")
Volgens deze heren is het probleem over 6 uur opgelostquote:Op zondag 28 september 2008 12:56 schreef Q. het volgende:
[..]
Daar is geen tijd voor, als er niets gebeurt is Fortis voor het einde van de week failliet, in dit tempo begint morgen een enorme bankrun.
Dus vanavond zal er een bericht zijnquote:Deze week in Buitenhof.
bestaansrecht van de Belgische Nederlandse bank/verzekeraar Fortis. Met Hein Blocks, o.a. oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken en Casper de Vries, hoogleraar risicomanagement aan de Duisenberg School of Finance.
> Het uur van de waarheid voor Fortis
Fortis wankelt. Na de vrije val van het aandeel, afgelopen vrijdag, wordt dit weekend op hoog niveau beslist over het bestaansrecht van de Belgische Nederlandse Bank/verzekeraar. Een debat met Hein Blocks, oud-bankier en oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken en Casper de Vries, hoogleraar risicomanagement aan de Duisenberg School of Finance.
De eisen zullen gezien de omstandigheden minder streng zijn dan normaal, al zal er dan waarschijnlijk wel bedongen worden dat ING op termijn onderdelen moet verkopen.quote:Op zondag 28 september 2008 12:49 schreef Undergod het volgende:
Maar als ING Fortis/ABN over wilt nemen, dan heb je toch toestemming van Brussel nodig
heb je wel een punt. Heb het wel raar gevonden dat dat zou moeten dan. Maar ja, mijn econ/filos visie is niet die van Kroesquote:Op zondag 28 september 2008 13:09 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
al zal er dan waarschijnlijk wel bedongen worden dat ING op termijn onderdelen moet verkopen.
Dat is toch alleen maar positief voor ING. Volgens mij kunnen ze nou beslag leggen op fortis voor een prijs die vorig jaar ondenkbaar was, zwaar onder de werkelijke waarde van fortis. Dus alles weer op de rij zetten en cashen. Geen verkeerde deal lijkt me.quote:Op zondag 28 september 2008 13:09 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
De eisen zullen gezien de omstandigheden minder streng zijn dan normaal, al zal er dan waarschijnlijk wel bedongen worden dat ING op termijn onderdelen moet verkopen.
Hoezo? Anti-trust law is toch goed?quote:heb je wel een punt. Heb het wel raar gevonden dat dat zou moeten dan. Maar ja, mijn econ/filos visie is niet die van Kroes
heb ik een eigen mening over.quote:Op zondag 28 september 2008 13:33 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Hoezo? Anti-trust law is toch goed?
Jij bent dus voor een bedrijvendictatuur. Fijn om te weten. Verruil de overheidsdictatuur in voor een Pinochetdictatuur. Leuk, mooi, goed.quote:heb ik een eigen mening over.
- vind niet dat we alles in het leven van de vraag goed/slecht moeten laten afhangen.
- betwijfel verder of het goed is
Ik ben niet blij voor je als je aandelen Fortis hebtquote:Op zondag 28 september 2008 13:37 schreef Cheiron het volgende:
Stel je hebt aandelen Fortis, wat gebeurt er dan met jouw aandelen wanneer Fortis genationaliseerd zou worden?
Ligt er aan op welk moment je ingestapt bent natuurlijk.. Maar inderdaad.. de mensen die op 30 hebben ingekocht.. doh!quote:Op zondag 28 september 2008 13:46 schreef Dvm86 het volgende:
[..]
Ik ben niet blij voor je als je aandelen Fortis hebtIn een jaar tijd 72% gedaald!
ABP heeft vorige week nog voor 500 miljoen tegen 10 euro gekochtquote:Op zondag 28 september 2008 13:46 schreef Dvm86 het volgende:
[..]
Ik ben niet blij voor je als je aandelen Fortis hebtIn een jaar tijd 72% gedaald!
Als ze genationaliseert worden moet de staat gewoon de openstaande aandelen opkopen lijkt me.quote:Op zondag 28 september 2008 13:49 schreef Cheiron het volgende:
[..]
Ligt er aan op welk moment je ingestapt bent natuurlijk.. Maar inderdaad.. de mensen die op 30 hebben ingekocht.. doh!
Maar mijn vraag staat nog open
Mijn ouders willen graag emigreren, maar wachten nog zes jaar totdat mijn vader met pensioen kan. Ik zie het niet gebeuren dat hij nog pensioen zal krijgen. Ook al is dit het geval, dan is de inflatie waarschijnlijk zo hoog dat je er nog geen fvck aan hebt.quote:Op zondag 28 september 2008 13:50 schreef henkway het volgende:
[..]
ABP heeft vorige week nog voor 500 miljoen tegen 10 euro gekocht
En? Is dat erg? Als je naar de geschiedenis van de mensheid kijkt rollen we van crisis naar crisis en we zijn er nog altijd.quote:Op zondag 28 september 2008 14:06 schreef Dvm86 het volgende:
Een ding is zeker. Wij zijn getuigen van een crisis die de geschiedenisboekjes in zal gaan.
Erg niet, indrukwekkend wel. Niet iedereen maakt een crisis zoals deze mee.quote:Op zondag 28 september 2008 14:09 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
En? Is dat erg? Als je naar de geschiedenis van de mensheid kijkt rollen we van crisis naar crisis en we zijn er nog altijd.
Ja, de Stichting continuiteit Fortis.quote:Op zondag 28 september 2008 14:24 schreef Bolkesteijn het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met die stichting ter behoud van Fortis? Was het niet zo dat zij ineens een pakket preferente aandelen konden verkijgen om daarmee 45 % van het stemrecht te bemachigen?
Nee anderen maken wereldoorlogen, pest epidemieën, etc mee. Het is maar wat je liever hebt. Doe mij dan maar een financiële crisisquote:Op zondag 28 september 2008 14:18 schreef Dvm86 het volgende:
[..]
Erg niet, indrukwekkend wel. Niet iedereen maakt een crisis zoals deze mee.
dan ben je zwaar de pineutquote:Op zondag 28 september 2008 13:37 schreef Cheiron het volgende:
Stel je hebt aandelen Fortis, wat gebeurt er dan met jouw aandelen wanneer Fortis genationaliseerd zou worden?
Prima idee, mits Frankrijk, Wallonië er verplicht bij neemt en wij Vlaanderen.quote:Op zondag 28 september 2008 17:14 schreef hoipim het volgende:
kunnen we niet fortis opsplitsen in fortis Nederland en fortis belgie, en dan fortis belgie verkopen aan BNP Paribas en fortis Nederland aan ing.
Omgekeerd lijkt me juist beter! Dat wordt ING in België heel groot en heb je nog fatsoenlijke concurrentie.quote:Op zondag 28 september 2008 @ 17:14 schreef hoipim het volgende:
kunnen we niet fortis opsplitsen in fortis Nederland en fortis belgie, en dan fortis belgie verkopen aan BNP Paribas en fortis Nederland aan ing.
dan nemen die tyfus fransen ing nederland over, mooi ik wil mijn geld niet bij een franse bank hebben.quote:Op zondag 28 september 2008 17:22 schreef Q. het volgende:
[..]
Omgekeerd lijkt me juist beter! Dat wordt ING in België heel groot en heb je nog fatsoenlijke concurrentie.
http://www.telegraaf.nl/d(...)tis_in_zicht___.htmlquote:AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank staat klaar om Fortis te hulp te schieten met een kapitaalinjectie van enkele miljarden euro’s. Dit om de rust bij de wankelende bankverzekeraar te herstellen.
Volgens bronnen dicht bij de onderhandelingen is dit momenteel de meest waarschijnlijke uitkomst van het crisisoverleg, dat nu al anderhalve dag aan de dag is.
Andere opties, zoals een verkoop van onderdelen van Fortis, zijn echter nog evenmin uitgesloten. Daarbij worden met name ING en de Franse bank BNP Paribas door Belgische media genoemd als potentiële kopers.
De betrokkenen bij het overleg zouden erop aansturen uiterlijk 22.00 uur vanavond met een oplossing te komen voor Fortis, aangezien dan in Australië de nieuwe beursweek begint.
tyfus zooiquote:Op zondag 28 september 2008 17:36 schreef Dvm86 het volgende:
[..]
http://www.telegraaf.nl/d(...)tis_in_zicht___.html
Geweldig
Je Fortis-aandelen zullen waardeloos worden, je andere aandelen behouden gewoon hun waarde (jij bent de eigenaar).quote:Op zondag 28 september 2008 17:42 schreef hoipim het volgende:
[..]
als fortis failliet gaat wat gebeurt er dan met mijn aandelen, en de aandelen die ik in andere bedrijven heb(gekocht via fortis)?
ik heb dus een aandelen/beleggers rekening bij fortis, en heb daarmee aandelen bij verschillende bedrijven gekocht(oa fortis) ben ik die kwijt?
JUIST ja, ik ben geen belg, ik ben een kut hollander.quote:Op zondag 28 september 2008 17:50 schreef ItaloDancer het volgende:
DE BELGISCHE OVERHEID GARANDEERT 100% VAN HET SPAARGELD VAN DE BELGISCHE KLANTEN VAN FORTIS.
Dat betekent dat het voor Belgen beter is om bij Fortis te zitten dan bij welke bank dan ook (zit het merendeel ook al maar goed).
maar ik heb ze via fortis gekocht en beheer ze nu via fortis.quote:Op zondag 28 september 2008 17:53 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Je Fortis-aandelen zullen waardeloos worden, je andere aandelen behouden gewoon hun waarde (jij bent de eigenaar).
Maar de naam Fortis is voor eeuwig besmet, daar komt het nooit meer goed meequote:Op zondag 28 september 2008 17:50 schreef ItaloDancer het volgende:
Wat lopen jullie nou te panikeren.
DE BELGISCHE OVERHEID GARANDEERT 100% VAN HET SPAARGELD VAN DE BELGISCHE KLANTEN VAN FORTIS.
Dat betekent dat het voor Belgen beter is om bij Fortis te zitten dan bij welke bank dan ook (zit het merendeel ook al maar goed).
Fortis gaat niet failliet. Wie onder de 7 euro heeft gekocht heeft het koopje van het jaar gedaan.
Je hoeft je alleen om die fortis aandelen druk te maken. Die andere aandelen staan op jouw naam. Dan worden ze echt wel ergens anders ondergebracht, heb je misschien wat gedoe mee, maar die aandelen raak je echt niet kwijt.quote:Op zondag 28 september 2008 17:55 schreef hoipim het volgende:
[..]
maar ik heb ze via fortis gekocht en beheer ze nu via fortis.
En bij de koop van aandelen heb je altijd een tussenpartij nodig,als fortis weg valt dan valt mijn tussenpartij weg.
Hoe beheer ik dan mijn aandelen?
oftewel zo ver ik weet is fortis mijn broker, en als fortis wegvalt, is mijn broker weg.
zou er voor 6000 euro bijkopen maandagquote:Op zondag 28 september 2008 18:17 schreef hoipim het volgende:
voor minimaal 6 duizend euro aan aandelen van fortis, en jij zegt niet druk maken?
waarom?quote:Op zondag 28 september 2008 18:25 schreef henkway het volgende:
[..]
zou er voor 6000 euro bijkopen maandag
Inderdaad. Als je helemaal overstuur raakt over je aandelen had je beter een goede spaarrekening kunnen nemen. Ik weet niet hoe hoog of laag je bent ingestapt, maar je Fortis aandelen zijn momenteel heel wisselend qua prijs. Je kunt ze houden, je kunt ze weg doen.quote:Op zondag 28 september 2008 18:17 schreef hoipim het volgende:
voor minimaal 6 duizend euro aan aandelen van fortis, en jij zegt niet druk maken?
maandag gaat de koers 40% omhoogquote:Op zondag 28 september 2008 18:26 schreef hoipim het volgende:
[..]
waarom?
niet dat ik nog 6 duizend euro in een sok heb.
ik heb ongeveer een jaar geleden een kleine 2 duizend euro geïnvesteerd en de rest de laatste drie weken.quote:Op zondag 28 september 2008 18:28 schreef Cheiron het volgende:
[..]
Ik weet niet hoe hoog of laag je bent ingestapt
haad er vrijdag nog maar voor tienduizend euro bijgekochtquote:Op zondag 28 september 2008 18:32 schreef hoipim het volgende:
[..]
ik heb ongeveer een jaar geleden een kleine 2 duizend euro geïnvesteerd en de rest de laatste drie weken.
waar haal ik die vandaan?quote:Op zondag 28 september 2008 18:36 schreef henkway het volgende:
[..]
haad er vrijdag nog maar voor tienduizend euro bijgekocht
Jij denkt dat als de Belgische overheid 100% van het spaargeld garandeert, dat Fortis dan een redelijke kans heeft op omvallen?quote:Op zondag 28 september 2008 17:54 schreef hoipim het volgende:
[..]
JUIST ja, ik ben geen belg, ik ben een kut hollander.
En ik denk niet dat aandelen vallen onder spaargeld.
De Belgische overheid heeft hiermee al aangegeven dat Fortis niet meer zal zijn wat het afgelopen vrijdag was. Over en uit dus.quote:Op zondag 28 september 2008 18:44 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Jij denkt dat als de Belgische overheid 100% van het spaargeld garandeert, dat Fortis dan een redelijke kans heeft op omvallen?
Hoe harder ze het gaan roepen hoe groter de kans volgens mijquote:Op zondag 28 september 2008 18:44 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Jij denkt dat als de Belgische overheid 100% van het spaargeld garandeert, dat Fortis dan een redelijke kans heeft op omvallen?
Uhhh, nee. Er zal een plan komen: afstoten activiteit(en) + lening, bijvoorbeeld.quote:Op zondag 28 september 2008 18:48 schreef Wokkel het volgende:
[..]
De Belgische overheid heeft hiermee al aangegeven dat Fortis niet meer zal zijn wat het afgelopen vrijdag was. Over en uit dus.
dat snap ik maar hoe zit de bedrijfsstructuur in elkaar?quote:Op zondag 28 september 2008 19:01 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Uhhh, nee. Er zal een plan komen: afstoten activiteit(en) + lening, bijvoorbeeld.
Maar Fortis blijft gewoon Fortis. Als Fortis verloren gaat is dat net zoiets als wanneer alle bier en friet verdwijnt uit België.
Wat zit je nou te blaten. Dit is een Nederlands forum, dus als je als Nederlander bij de Nederlandse branche van Fortis meer dan 38.000 EUR aan spaargeld hebt en Fortis valt om, dan ben je alsnog de pineut.quote:Op zondag 28 september 2008 17:50 schreef ItaloDancer het volgende:
Wat lopen jullie nou te panikeren.
DE BELGISCHE OVERHEID GARANDEERT 100% VAN HET SPAARGELD VAN DE BELGISCHE KLANTEN VAN FORTIS.
Dat betekent dat het voor Belgen beter is om bij Fortis te zitten dan bij welke bank dan ook (zit het merendeel ook al maar goed).
Fortis gaat niet failliet. Wie onder de 7 euro heeft gekocht heeft het koopje van het jaar gedaan.
Dat zei hij niet.quote:Op zondag 28 september 2008 18:17 schreef hoipim het volgende:
voor minimaal 6 duizend euro aan aandelen van fortis, en jij zegt niet druk maken?
quote:Op zondag 28 september 2008 18:07 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Je hoeft je alleen om die fortis aandelen druk te maken.
quote:Reports: Fortis Near Collapse, B&B Likely to be Nationalized
From the Telegraph: Financial crisis: Bradford & Bingley likely to be nationalised by Treasury
The biggest buy-to-let operator is on the verge of being nationalised by the Government as time runs out on attempts to find a private buyer.
B&B’s shares will be suspended when the stock market opens on Monday. By that point, the Government will either nationalise the bank or announce a deal to sell it.
[T]he deal will require public support, with many of the one million B&B mortgages left with the Treasury. As a result, taxpayers are likely to be left holding the mortgages most likely to default from the £40 billion portfolio.
From The Times: B&B and Fortis both in crisis
BELGIUM’s Fortis is this weekend poised to become the first large continental bank to fall victim to the credit crunch, as the global chaos continues with Bradford & Bingley and American savings giant Wachovia both teetering on the brink.
The Belgian central bank and the country’s regulator are paving the way for a bailout of the huge banking and insurance group, which has a £540 billion balance sheet and a market value of £12 billion.
In Britain, the fate of Bradford & Bingley will be decided today. Fren-etic talks between the Bank of England, the Financial Services Authority and the government have been taking place this weekend to save the troubled mortgage bank.
...
If no buyers come forward, B&B will be nationalised and broken up. However, while the fate of B&B offers a fascinating insight into the hardship faced by financial institutions, in terms of international significance the problems faced by Fortis are far more serious.
Tja..met 1 bieder en een paar uur te gaan heb je niet zoveel te willen lijkt het?quote:Bos en Wellink voor topoverleg Fortis in Brussel
28 september 2008, 19:02 uur | FD.nl
Minister Bos van Financiën en president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank (DNB) voeren nu overleg in Brussel met hun Belgische en Franse tegenvoeters over de toekomst van Fortis. Dat bevestigen ingewijden rondom de onderhandelingen.
Een woordvoerder van DNB wil niet bevestigen dat een overname van Fortis door de Franse bank BNP Paribas nu zeker is, maar welingelichte bronnen melden tegen het Financieele Dagblad dat ING is afgehaakt als kandidaatkoper, zowel voor het Nederlandse deel van Fortis als heel Fortis.
Andere media melden op basis van bronnen dat Fortis genationaliseerd zal worden door de Belgische staat.
quote:Op zondag 28 september 2008 19:02 schreef hoipim het volgende:
[..]
dat snap ik maar hoe zit de bedrijfsstructuur in elkaar?
kan de een de andere zomaar dumpen en andersom?
ik bedoel delen de twee fortissen(Fortis NV uit Utrecht en Fortis SA/NV uit Brussel) een holding die eigenaar van de merknaam en zo is?
of zijn het echt twee aparte bedrijven die zeer goed samenwerken?
ik bedoel wat houd fortis nv en fortis sa bij elkaar?
Hij maakte zich druk over zijn aandelenquote:Op zondag 28 september 2008 19:03 schreef Dvm86 het volgende:
[..]
Wat zit je nou te blaten. Dit is een Nederlands forum, dus als je als Nederlander bij de Nederlandse branche van Fortis meer dan 38.000 EUR aan spaargeld hebt en Fortis valt om, dan ben je alsnog de pineut.
Hoe durf je überhaupt te stellen dat Fortis niet failliet gaat. Die injectie kan Fortis wel redden, maar voor hoe lang. De naam van Fortis is geschaad en de koers is op een dieptepunt. Niemand kan garanderen dat Fortis weer een redelijke beurskoers krijgt noch dat Fortis nieuw vertrouwen krijgt puur en alleen door een kapitaalinjectie.
Een Vlaamse vriend zei ooit tegen me. Jullie kunnen bier verkopen, wij kunnen het brouwen. Was het helemaal met hem eens. Kijk maar wat dit fijne Fortis veroorzaakt heeft. Ik zou zeggen forceer Fortis haar Nederlandse tak aan ING te verkopen en dan mogen de Belgen het lekker uitzoeken met hun ''icoon''.
Maar nee, in plaats van dat te doen, gaat de Nederlandse Bank deze fijne onderneming redden op kosten van de Nederlandse belastingbetaler.
No commentquote:Op zondag 28 september 2008 19:05 schreef Dvm86 het volgende:
Ik hoop trouwens dat speculanten vooral short blijven gaan vanuit andere landen op Fortis. Weg met deze zwakke broeder. Laat de sterkste maar overeind blijven. Met 5 miljard vallen die spaarcenten van Nederlanders wel te financieren. En dat de Belgische economie dan instort... tja hoogmoed komt voor de val laten we maar zeggen.
Rabobank zou ook nog een kandidaat zijn.quote:Op zondag 28 september 2008 19:17 schreef Wokkel het volgende:
[..]
Tja..met 1 bieder en een paar uur te gaan heb je niet zoveel te willen lijkt het?
Neequote:Op zondag 28 september 2008 19:18 schreef hoipim het volgende:
is er een mogelijkheid dat de nederlandse tak zijn eigen aandelen terug koopt samen met een investeerder?
of dat de belgen de aandelen van fortis nv teruggeven aan fortis nv?
nee?quote:Op zondag 28 september 2008 19:27 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Nee
Het lijkt er nu toch op dat BNP Paribas heel fortis inclusief ABN-Amro gaat kopen.
Dat zou inderdaad wat (goeds) zijn. Het systeem verschonen. Fortis is overduidelijk niet capabel genoeg om te blijven bestaan. Ik wist twee jaar geleden al dat dit stond te gebeuren en heb daarom ook al lang geleden actie ondernomen om mijn spaargeld veilig te stellen. Als een student dit kan, dan zou Fortis dat zeker moeten.quote:Op zondag 28 september 2008 19:25 schreef ItaloDancer het volgende:
Het zou wat zijn als iedereen gaat oproepen om het geld bij Fortis weg te halen. Dán is het snel gedaan ja. Fortis heeft zich verslikt in ABN Amro op een slecht moment, maar fundamenteel is er met de bedrijfsvoering weinig mis.
Nee.quote:Op zondag 28 september 2008 19:46 schreef hoipim het volgende:
je zou het ook kunnen omdraaien en abn amro fortis laten overnemen.
abn amro zou samen met de 2(rbs en santander) aandeelhouders,zijn eigen 3e aandeelhouder kunnen redden.quote:Op zondag 28 september 2008 19:50 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Nee.
ABN-Amro heeft momenteel maar drie aandeelhouders (Fortis/RBS/Santander) en die hebben ANB-Amro al.
Zo werkt dat niet.quote:Op zondag 28 september 2008 19:51 schreef hoipim het volgende:
[..]
abn amro zou samen met de 2(rbs en santander) aandeelhouders,zijn eigen 3e aandeelhouder kunnen redden.
Kwestie van de aandelen van fortis overnemen.
het kan wel, en het is ook juridisch mogelijk.quote:
Een overname van Fortis door RBS en Santander is in theorie mogelijk ja. ABN-Amro kan daar geen rol in spelen die kunnen zelf namelijk geen beslissingen nemen /geld uit geven.quote:Op zondag 28 september 2008 20:00 schreef hoipim het volgende:
[..]
het kan wel, en het is ook juridisch mogelijk.
je krijgt dan gewoon de constructie dat 3 bedrijven samen fortis overnemen.
geld zathttp://www.eenvandaag.nl/stemwijzerusa/mccain-obama-nl/
ABN-amro kan gemachtigd worden om zelfstandig beslissingen te nemen/ geld uit te geven, das niet moeilijkquote:Op zondag 28 september 2008 20:04 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Een overname van Fortis door RBS en Santander is in theorie mogelijk ja. ABN-Amro kan daar geen rol in spelen die kunnen zelf namelijk geen beslissingen nemen /geld uit geven.
alles in het belang van de spaarder, zoals wouter zeiquote:Op zondag 28 september 2008 20:06 schreef SjonLok het volgende:
Waarom laten ze Fortis eigenlijk niet failliet gaan? Met andere woorden, waarom zouden de NL en BE overheid (of centrale banken) geld pompen in Fortis?
Dan vindt jij lekker dat het wel kanquote:Op zondag 28 september 2008 20:05 schreef hoipim het volgende:
[..]
ABN-amro kan gemachtigd worden om zelfstandig beslissingen te nemen/ geld uit te geven, das niet moeilijk
Bronquote:Het blad in de hand van Filip Dierckx
Bij het binnengaan op de ministerraad hield Fortis-CEO Filip Dierckx een blad vast met drie elementen: de Belgische en de Luxemburgse regering injecteren 7 miljard in de groep. Fortis verkoopt zijn belang in ABN AMRO voor 10 miljard en Maurice Lippens neemt ontslag. Het statuut van de tekst - klad of niet - is niet bekend
Het zou handig zijn als de Nederlandse overheid (Bos) dit keer niet stil blijf zitten en dus ook eens wat doet.quote:
het is juridisch allemaal mogelijk.quote:Op zondag 28 september 2008 20:09 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Dan vindt jij lekker dat het wel kan![]()
neenquote:Op zondag 28 september 2008 20:14 schreef hoipim het volgende:
[..]
het is juridisch allemaal mogelijk.
dat moet je toegeven?
Ben je gek. Er mag geen belastingcent heen gaanquote:Op zondag 28 september 2008 20:12 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Het zou handig zijn als de Nederlandse overheid (Bos) dit keer niet stil blijf zitten en dus ook eens wat doet.
O, abn amro kan niet door zijn aandeelhouders gemachtigd worden om zelfstandige beslissingen te nemen?quote:
volgens de geruchten wel ja.quote:Op zondag 28 september 2008 20:16 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
De ING gaat de ABN overnemen?
Dan verliest Bos nog meer stemmen.quote:Op zondag 28 september 2008 20:16 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ben je gek. Er mag geen belastingcent heen gaan
ing zou ook fortis nl + abn amro kunnen overnemen.quote:Op zondag 28 september 2008 20:18 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
[..]
Dan verliest Bos nog meer stemmen.
Dat gaan ze waarschijnlijk niet mogen / willen (vanwege het te grote marktaandeel in de Benelux)quote:Op zondag 28 september 2008 20:16 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
De ING gaat de ABN overnemen?
mag wel, zowel bos als zijn collega staan positief tegenover een overname door ing.quote:Op zondag 28 september 2008 20:19 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Dat gaan ze waarschijnlijk niet mogen / willen (vanwege het te grote marktaandeel in de Benelux)
Toen er nog sprake was van een fusie tussen ABN-Amro en ING ging het de ING vooral om de delen die nu bij RBS en (in mindere mate) Santander zitten.
Dat mogen ze niet, dan hebben ze iig meer dan 50% van de markt in zowel NL als BE.quote:Op zondag 28 september 2008 20:18 schreef hoipim het volgende:
[..]
ing zou ook fortis nl + abn amro kunnen overnemen.
mogen ze wel.quote:Op zondag 28 september 2008 20:20 schreef Pony-Lover het volgende:
[..]
Dat mogen ze niet, dan hebben ze iig meer dan 50% van de markt in zowel NL als BE.
quote:Topberaad in Brussel over Fortis
Namens Nederland zijn minister Wouter Bos van Financién en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de Belgische hoofdstad afgereisd. In de marge van het overleg aldaar zei Bos tegen de Belgische televisiezender VRT dat hij tot een oplossing hoopt te komen “in het belang van alle spaarders”.
Minister-president Jan Peter Balkenende laat zich voortdurend op de hoogte houden. De premier, minister Bos en Wellink hebben zaterdag tot na middernacht overleg gevoerd over de crisis bij Fortis. Dat beraad vond plaats op het DNB-kantoor in Amsterdam.
Verschillende media melden dat bankverzekeraar ING en de Franse bank BNP Paribas betrokken zijn bij de onderhandelingen. Mogelijk nemen zij delen van Fortis over. Volgens Het Financieele Dagblad heeft ING zich inmiddels teruggetrokken als kandidaatkoper. Een woordvoerder van het financiéle concern wilde geen commentaar geven.
Andere media melden op basis van bronnen dat Fortis genationaliseerd zal worden door de Belgische staat.
Het Belgische kabinet is zondag om 18.00 uur bijeengekomen om het lot van de geplaagde bankverzekeraar Fortis te bespreken. Ook de raad van bestuur van Fortis heeft een vergadering belegd.
President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is eveneens in Brussel.
Als Bos dan maar bedingt dat het geld wordt terugverdiend. Dus Staatsdividend gaan heffen.quote:Op zondag 28 september 2008 20:18 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
[..]
Dan verliest Bos nog meer stemmen.
ABN-Amro zou zelfs door haar aandeelhouders gemachtigd kunnen worden om de Here Jezus op aarde terug te laten keren.quote:Op zondag 28 september 2008 20:16 schreef hoipim het volgende:
[..]
O, abn amro kan niet door zijn aandeelhouders gemachtigd worden om zelfstandige beslissingen te nemen?
Dat lijkt me nou geen goed idee, als ik dit zo lees:quote:Op zondag 28 september 2008 20:16 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ben je gek. Er mag geen belastingcent heen gaan
quote:De enige manier waarop het faillissement van je bank dus een impact kan hebben op je woningbezit, is als je huis minder waard wordt. Dit kan in principe alleen als je gefailleerde bank een zogenaamde ‘systeembank’ was, zoals ING, Rabobank of Fortis dat zijn.
Die banken zijn zo met elkaar en het hele financiële systeem verweven, dat als één ervan omvalt, alle andere banken er fors door geraakt kunnen worden. Dan krijgt ook de economie een flinke klap, en in een zwakke economie dalen of stabiliseren doorgaans de huizenprijzen.
(...)
Voor de goede orde: het is zéér onwaarschijnlijk dat de regering zomaar een bank als ING, Rabobank of zelfs Fortis om laat vallen. Dat zou voor de economie ondraaglijke repercussies met zich meebrengen. Ja, een redding zou vele miljarden aan belastinggeld kosten, maar niets ondernemen en zo'n grootbank failliet laten gaan, zou de regering en de samenleving waarschijnlijk vele malen dat bedrag kosten.
bron
oud nieuws, de belgische pers meld vanaf 20:10 al dat ing nog steeds meedoet, en ook nu.nl meld dit.quote:Op zondag 28 september 2008 20:23 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
UPDATE: 'ING HAAKT AF'
Een woordvoerder van DNB wil niet bevestigen dat een overname van Fortis door de Franse bank BNP Paribas nu zeker is, maar welingelichte bronnen melden tegen het Financieele Dagblad dat ING is afgehaakt als kandidaatkoper, zowel voor het Nederlandse deel van Fortis als heel Fortis.
http://www.fd.nl/artikel/(...)erleg-fortis-brussel
Ja ze zitten nie echt op te letten daar, ik dus ook nietquote:Op zondag 28 september 2008 20:25 schreef hoipim het volgende:
[..]
oud nieuws, de belgische pers meld vanaf 20:10 al dat ing nog steeds meedoet, en ook nu.nl meld dit.
Laat de ECB maar betalen. Dat deed de ECB bij een Duitse bank ook als ik het goed herinnerquote:Op zondag 28 september 2008 20:24 schreef DaMart het volgende:
[..]
Dat lijkt me nou geen goed idee, als ik dit zo lees:
[..]
zover is uitgelekt in de Belgische pers , aast ing op abn amro.quote:Op zondag 28 september 2008 20:26 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
[..]
Ja ze zitten nie echt op te letten daar, ik dus ook niet
Eigen schuld, jij pleit al jaren voor een sterke overheid.quote:Op zondag 28 september 2008 19:41 schreef Klopkoek het volgende:
Godverdomme, het begint er echt op te lijken dat dit de Nederlandse belastingbetaler geld gaat kosten![]()
Corporotocracy a.k.a. socialisme voor de rijken
Treurig rotventje, je geeft er weer een vervelende spin aan. Alsof dit door de overheidsinmeging komtquote:Eigen schuld, jij pleit al jaren voor een sterke overheid.
En daar moeten volgens jou dus een grote groep mensen individueel voor opdraaien?quote:Op zondag 28 september 2008 20:36 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Treurig rotventje, je geeft er weer een vervelende spin aan. Alsof dit door de overheidsinmeging komtFortis heeft er zelf een puinhoop van gemaakt
Je kan er wel heel principieel in gaan staan, maar als nietsdoen erger is voor de burger, dan is het gewoon economisch om (in dit uitzonderlijke geval) over te gaan tot uitzonderlijke inmenging.quote:Op zondag 28 september 2008 20:37 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
En daar moeten volgens jou dus een grote groep mensen individueel voor opdraaien?
Natuurlijk. Die topmannen en aandeelhouders hebben zelf altijd geschermd met begrippen als 'eigen verantwoordelijkheid', 'afbreukrisico' etc. om de belachelijke salarissen en winsten goed te praten.quote:En daar moeten volgens jou dus een grote groep mensen individueel voor opdraaien?
Ik dacht dat de conclusie van de kredietcrisis juist was dat de vrije markt iets te vrij was om naar behoren te functioneren.quote:Op zondag 28 september 2008 20:31 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Eigen schuld, jij pleit al jaren voor een sterke overheid.
Daar ben ik dan ook voor, je reageert op de verkeerdequote:Op zondag 28 september 2008 20:38 schreef soylent het volgende:
[..]
Je kan er wel heel principieel in gaan staan, maar als nietsdoen erger is voor de burger, dan is het gewoon economisch om (in dit uitzonderlijke geval) over te gaan tot uitzonderlijke inmenging.
Lagere belastingen, minder regels, minder verzorgingsstaat, chronisch zieken en gehandicapten in de kou laten staan, minder vakbondsbescherming, hogere CEO-salarissen, grotere ongelijkheden, een grotere arbeid/kapitaalquote.... en als het allemaal mis gaat.... dan is er de staat als vangnet.quote:Je kan er wel heel principieel in gaan staan, maar als nietsdoen erger is voor de burger, dan is het gewoon economisch om (in dit uitzonderlijke geval) over te gaan tot uitzonderlijke inmenging.
Ik heb het over de klanten. De burger, jij en ik. Die hebben lopen sparen...en het op een bank zetten.quote:Op zondag 28 september 2008 20:39 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Natuurlijk. Die topmannen en aandeelhouders hebben zelf altijd geschermd met begrippen als 'eigen verantwoordelijkheid', 'afbreukrisico' etc. om de belachelijke salarissen en winsten goed te praten.
Het is toch achterlijk dat de staat dan bijspringt? En als het niet anders kan dan zouden er garanties moeten zijn dat de overheid het op een zeker moment terugkrijgt.
Oh sorryquote:Op zondag 28 september 2008 20:41 schreef Mutant01 het volgende:
[..]
Daar ben ik dan ook voor, je reageert op de verkeerde
Alsof je alleen keuze hebt uit kersen of aardbeiensmaak, tussen ingrijpen en niet ingrijpen...quote:Daar ben ik dan ook voor, je reageert op de verkeerde
Hij zou bij mij wel in aanzien stijgen als hij kosten wat kost interventie van de overheid weet te voorkomen.quote:Op zondag 28 september 2008 20:12 schreef Pony-Lover het volgende:
Het zou handig zijn als de Nederlandse overheid (Bos) dit keer niet stil blijf zitten en dus ook eens wat doet.
Nee, zeg ik dat dan?quote:Op zondag 28 september 2008 20:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Alsof je alleen keuze hebt uit kersen of aardbeiensmaak, tussen ingrijpen en niet ingrijpen...
Bij mij ookquote:Op zondag 28 september 2008 20:43 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Hij zou bij mij wel in aanzien stijgen als hij kosten wat kost interventie van de overheid weet te voorkomen.
Je moet de historische volgorde in ogenschouw houden. Waarmee is de roep om minder regulering, minder toezicht en minder inmenging begonnen? Omdat het uiteindelijk beter zou zijn voor de klant.quote:Ik heb het over de klanten. De burger, jij en ik. Die hebben lopen sparen...en het op een bank zetten.
Ik zou echt niet gelijk van marktfalen willen spreken vanwege de kredietcrisis. Je kan denk ik juist spreken van het slagen van een vrije markt omdat bedrijven die verrotte producten verkopen of kopen nu failliet dreigen te gaan of dat zijn.quote:Op zondag 28 september 2008 20:39 schreef IHVK het volgende:
Ik dacht dat de conclusie van de kredietcrisis juist was dat de vrije markt iets te vrij was om naar behoren te functioneren.
Maar het is de particulier die daar vooral mee te maken heeft en geld verliest....en de bestuurders die vrolijk met gevulde zakken wegrennen.quote:Op zondag 28 september 2008 20:50 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ik zou echt niet gelijk van marktfalen willen spreken vanwege de kredietcrisis. Je kan denk ik juist spreken van het slagen van een vrije markt omdat bedrijven die verrotte producten verkopen of kopen nu failliet dreigen te gaan of dat zijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |