quote:Op woensdag 17 oktober 2007 22:42 schreef Pruk het volgende:
Hoe verder ik in de zwangerschap kom en hoe vaker ik mijn artsen spreek, hoe kleiner de kans lijkt te worden dat borstvoeding straks gaat lukken.
Als mijn calcium al op peil blijft (wat op dit moment met behoorlijk wat supplementen het geval is), is het daarnaast nog maar de vraag of ik zelf wel voldoende voedingsstoffen binnen krijg en of ik het wel ga trekken.
Ondanks dat ik echt heel graag borstvoeding wil geven, ben ik dus ook wel me alvast aan het voorbereiden op flesvoeding. Maar dan meer als in "wat als het straks inderdaad niet lukt".
Hoe hebben andere dames dat aangepakt? Ik ben bang dat ik me (al dan niet onterecht) schuldig ga voelen en ik weet niet hoe ik dat moet voorkomen.
quote:Op woensdag 17 oktober 2007 23:47 schreef Iksje het volgende:
Pruk, misschien kan je je vraag even stellen bij 'hoe gaat het met de (nieuwe) moeders?' ... daar zitten zowel FV als BV moeders, of BV-moeders die zijn overgeschakeld enzo. Ik herinner me dat er laatst iemand was die niet kon starten met BV om medische redenen, denk dat het Marlieske was omwille van de medicatie die ze moest innemen.
Het is fijn dat jij je al informeert, maar -als ik je andere nick goed raad- in jouw geval denk ik dat je toch eerst aan je eigen gezondheid moet denken. Het is al lastig genoeg om in je normale, niet-zwangere toestand voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, niet?
Voel je dus absoluut niet schuldig als je niet zelf kan voeden, of als blijkt dat je moet afhaken.
Verder kan ik je helaas geen tips of informatie meegeven, ik ben zelf beginnende BV-moeder die niet met zulke vragen geconfronteerd werd...
quote:Op woensdag 17 oktober 2007 23:50 schreef Iksje het volgende:
Vraagje: sinds 3dagen produceert Liande 1x per dag een pamper met groene ontlasting... ik meen iets gelezen te hebben dat dat kan komen door te veel (voor)melk, maar het is maar één keer per dag, in de vroege avond.
Is dit normaal? Of toch in de gaten houden?
quote:Op donderdag 18 oktober 2007 08:08 schreef YPPY het volgende:
Pruk, ik denk dat je niet te veel op de artsen af moet gaan. Sorry dat ik het zeg, maar die weten vaak niks over bv. Vorige week nog een arts in wording gesprokenen het is gewoon heel onbekend. Heb je een specialist gesproken? Je kunt contact opnemen met Stefan Kleintjes. Hij is dieetist en weet veel van voedingsstoffen. En van bv dus. Voor die artsen is het makkelijk als jij 'gewoon' op de fles overstapt, maar ik zou zelf willen weten dat ik alles heb geprobeerd en onderzocht wat binnen mijn mogelijkheden ligt. Nu heb je er de tijd voor en kun je erachteraan.
quote:Op donderdag 18 oktober 2007 11:32 schreef Pruk het volgende:
Nou, ik wil het hoe dan ook proberen, ik heb niet voor niets van die uiers gekregen natuurlijk
Maar ik ben gewoon bang dat ik het mezelf kwalijk ga nemen als het niet gaatHoe onterecht dat misschien ook is.
quote:Op donderdag 18 oktober 2007 11:52 schreef Pruk het volgende:
[..]
Nou, nou, de ene arts weet natuurlijk wel dat het calciumgehalte bij mij moeilijk op peil te houden is, zeker bij borstvoeding en de gynacoloog had overleg gehad met de lactatiedeskundigeAls de dietist en de MDL-arts vervolgens het ook aangeven, tja, dan kan ik nog langer mijn kop in het zand steken, maar dan hebben er ook echt mensen naar gekeken die er wel verstand van hebben en die ook weten hoe het met de voedingsstoffen zit en hoe het specifiek bij mij zit
Same here, maar het wordt minder. Ik kanje niet vertellen of het gevoel went, of dat het minder wordt, maar ik heb er in ieder geval een stuk minder (lees: nauwelijks) last van. (Eli is nu 7 weken weken.) Als het binnen een minuutje weg trekt, is er niets aan de hand.quote:Op donderdag 18 oktober 2007 12:38 schreef Nijna het volgende:
...Kleine drinkt goed enzo, maar ik schiet gewoon door t plafond het eerste stukje....
Ja hoor: dingdong spelen, eerst links, dan rechts, dan weer links, enz.... gisteren onder de douchequote:Op zaterdag 20 oktober 2007 10:56 schreef p_iglet het volgende:
Als ik hier lees van stoppende moeders dan weten de meeste kindjes na een week niet eens maar wat ze nou met die dingen aan moeten
quote:Sterker nog, er zijn misschien maar een paar wijze woorden nodig om het pijnloos te laten gaan want zelfs met een kapotte tepel kan je vaak pijnloos voeden als de tepel ver genoeg naar achter ligt.
Dat kan ik me heel goed voorstellen!quote:Op maandag 22 oktober 2007 10:10 schreef Nijna het volgende:
Ik wil zo graag gewoon van die kleine meid genieten zonder het te associeren met pijn, dat maakt me best wel verdrietig...
Doe maar Mirtequote:Op maandag 22 oktober 2007 10:15 schreef DaviniaHR het volgende:
[..]
Dat kan ik me heel goed voorstellen!Hopelijk helen je tepeld snel als je een dagje kolft en gaat het daarna beter. En als je voeden associeert met pijn volet Linde dat ook, dus kan er een vicieuze cirkel ontstaan... Heel veel succes iig!
quote:Op maandag 22 oktober 2007 10:18 schreef Nijna het volgende:
[..]
Doe maar Mirte.
Ik hoop dat een dag kolven wat zoden aan de dijk zet.
nou voorlopig hoeft het even niet hoor, maar stel ooit en later als ik groot ben zeg maar...quote:Op dinsdag 23 oktober 2007 12:24 schreef Kersjes het volgende:
(Kun je daar zo kort na de bevalling al aan denken??)
Ik krijg eigenlijk weinig "oordelende" reacties over mijn BV. Familie etc vind het gewoon. Studie ben ik toch al een vreemde eend in de bijtquote:Op dinsdag 23 oktober 2007 10:12 schreef Kersjes het volgende:
p_iglet, in dit topic lijkt het me meer op z'n plaats.
Ik krijg soms ook wel positieve reacties hoor, maar duidelijk minder dan in het begin. En sommige mensen bedoelen het heus wel goed, maar hebben gewoon een andere kijk op de zaken dan ikzelf. Zo moest ik een paar weken terug antibiotica slikken en vonden bijvoorbeeld mijn ouders het onverantwoord om door te gaan met BV. "Anders geef je toch een week kunstvoeding, en ga je daarna weer over op BV, geen probleem toch?" Needless to say dat mijn moeder bij beide kinderen nooit langer dan 2 weken BV gegeven heeft....
Ik ga er nu vandoor, voedertijd is weer aangebroken merk ik aan het onrustige kleintje op mijn schoot![]()
Ik wilde eigenlijk stoppen toen Linde drie maanden was, maar nu bleek onlangs op het cb dat ze eczeem heeft. Dan is borstvoeding toch het allerbeste dus geef ik haar nog een fles borstvoeding per dag (200 ml) al kost het wel heeel veel moeite om die bij elkaar te krijgen (3 a 4 kolfbeurten). Maar ja zolang het lukt wil ik het toch blijven geven.quote:Op woensdag 24 oktober 2007 12:41 schreef DaviniaHR het volgende:
Stiemie, was jij niet gestopt met kolven?
Ik heb van het CB voor Linde de volgende tip tegen spruw gekregen: met een wattenstaafje met verdunde citroensap de plekjes aanstippen. Schijnt dat het zuur ook goed is tegen spruw. Bij Linde werkt het erg goed. Ze is er nu bijna vanaf en het is een stuk minder erg dan elke keer die dactarinquote:Op woensdag 24 oktober 2007 20:18 schreef p_iglet het volgende:
Wij hebben weer spruw![]()
Maar Pepijn reageert echt niet lekker op de daktarin. Net als de vorige keer krijgt hij er krampjes van en wordt misselijk. Heel zielig. Tegen de spruw werkt de daktarin gelukkig wel goed.
Ze drinkt nog steeds snachts, en sommige nachten moest ik er nog uit om het flesje bij te vullen! Dus tegenwoordig 2 flesjes met water in haar bed. Maar het water lijkt haar wel steeds minder te boeien, merk dat ze er steeds vaker met 1 af kan! Dat is het streven ook, ik vind het op zich niet erg om haar drinken mee op bed te geven als het met mate is. Randy heeft ook altijd een drinkbeker met water in zijn bed staan. Soms wil hij snachts een slokje. Ach... ik heb ook vaak een glas bij mijn bed staan!quote:Op woensdag 24 oktober 2007 22:05 schreef owlet het volgende:
mammietje, ik weet niet of je dit nog leest maar ik ben benieuwd hoe het nu met Tinka en haar nachtvoedingen gaat. Is dat minder geworden nu ze niet meer aan de borst drinkt of is het enkel vervangen door iets anders?
In ieder geval tot ziens![]()
Een verstopt melkkanaaltje (waar het meestal mee begint, dat is de harde rode plek) heeft warmte nodig om weer open te gaan zodat de melk weer kan stromen. Daar is de warmte voor.quote:Op vrijdag 26 oktober 2007 12:48 schreef Kersjes het volgende:
Nebelung, beterschap!
En die warmte snap ik wel, maar de kwark iets minder....
Leuk he Piglet!, ik heb eens op een personeelsfeestje op de golfbaan (ja, golf!) gevraagd of ik kon kolven. Ze moesten eerst lachen, immers, ik was in de kantine van de golfclubquote:Op vrijdag 26 oktober 2007 14:00 schreef YPPY het volgende:
PM ook al, jij ook beterschap.
Wat een mooie plek p_iglet!
ja hoor, geen probleemquote:Op maandag 29 oktober 2007 08:38 schreef DaviniaHR het volgende:
Hi, ik heb een vraagje. Ik heb 39,4 graden koorts. Kan ik wel gewoon bv geven? Ja toch?
quote:Op woensdag 31 oktober 2007 20:03 schreef YPPY het volgende:
Het is wel handig om met de hand te leren kolven denk ik. In zo'n soort situatie is dat erg handig.
dank je, ik ben toch wel een beetje trots zeker na het lezen van dit stukjequote:Op vrijdag 2 november 2007 11:50 schreef nebelung het volgende:
Geweldig lief van je Davinia!
Jelief, 2 jaar![]()
Dankquote:Op vrijdag 2 november 2007 14:16 schreef PM-girl het volgende:
Davinia, tof van je!![]()
(ik wilde toen ik het las eerst naar een mod gaan om een schouderklopje aan te vragen, maar misschien zitten we daar niet op te wachten hier, al die extra lurkers. Maar het is geweldig dat zoiets toch lukt via een forum?)
quote:Op zaterdag 3 november 2007 10:08 schreef chacama het volgende:
Over 2 weken ga ik de flesjes naar p-iglet brengen
quote:Op zaterdag 3 november 2007 10:08 schreef chacama het volgende:
-knipje-
Over 2 weken ga ik de flesjes naar p-iglet brengen
En dat zet ze er heel klein neer. Dat zou eigenlijk in hoofdletters hier moeten staanquote:Op zaterdag 3 november 2007 10:08 schreef chacama het volgende:
Over 2 weken ga ik de flesjes naar p-iglet brengen
Super dat dat zo kan!quote:Op zaterdag 3 november 2007 10:08 schreef chacama het volgende:
Over 2 weken ga ik de flesjes naar p-iglet brengen
Fok-MM-Netwerkquote:Op zaterdag 3 november 2007 21:08 schreef Lois het volgende:
Ik vind het heeel bijzonder Piglet en Chacama, en heel erg mooi geregeld. Petje af dames
quote:
Mijn zoon heeft 8 maanden bv gehad, het stopte eigenlijk vanzelf omdat ik weer zwanger was (2 maanden).quote:Op zaterdag 3 november 2007 01:30 schreef Iksje het volgende:
Hoe reageert jullie partner op het langvoeden?
Hier is van bij de start het voornemen overeind gebleven om full-time BV te geven tot 6m en dan met 8m af te bouwen. (ik start met halftijds werken in januari, ze is dan 4m, en ga weer voltijds werken met 8m)
Maar hoe meer ik op dit forum (en een Belgisch) lees over langer voeden, hoe meer ik denk dat ik misschien niet zal stoppen met 8m...misschien voed ik ook wel tot een jaar nog 's ochtends en 's avonds... als de productie het toelaat, je weet nooit.
Ik vraag me alleen af hoe mijn omgeving daarop zal reageren... hoe ging/gaat dat bij jullie? Hadden jullie op voorhand al een periode in het hoofd? Is die verlengd geraakt en om welke reden(en)?
quote:Verse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby. Ruth Lawrence neemt aan dat dit komt doordat er veranderingen ontstaan in de vetzuursamenstelling veroorzaakt door de vries-dooicyclus in sommige vriezers. Er zijn ook berichten van moeders dat hun melk al zeepachtig ruikt op het moment dat het gekoeld wordt. Uit ervaring is gebleken dat als de melk verhit wordt net tot het kookpunt (dus niet laten koken) en dan snel gekoeld en ingevroren wordt dit verschijnsel niet meer optreedt en de baby’s de melk weer accepteren. Het proces van verhitten stopt de activiteit van het enzym lipase, het enzym dat ervoor zorgt dat de vetzuursplitsing plaatsvindt. Het nadeel is wel dat door verhitting bepaalde waardevolle bestanddelen verloren gaan. Zo vermindert bijvoorbeeld de hoeveelheid vitamine C en bepaalde immuunstoffen. Er blijven echter nog volop waardevolle stoffen over waardoor de moedermelk superieur blijft ten opzichte van kunstvoeding. Daarom heeft afgekolfde moedermelk (ook als het verhit, bevroren en ontdooid is geweest) altijd de voorkeur en zeker ook als het gaat om de voeding van een preterme, jonge en/of zieke baby.
Ze had er beter een hooter hider voor kunnen hangen, dan werd je er niet zo mee geconfronteerdquote:Op zondag 4 november 2007 11:57 schreef Moonah het volgende:
Ooooh, wat is dit toch een hartverwarmend topic.
Geweldig P_iglet en Chaca!
En ook Davinia en kersjes!
Erg fijn dat jullie zo veel voor elkaar kunnen betekenen.
Laatst was PM-girl hier met Simon. En ze voedde zo maar haar reeds lopende zoon bij mij op de bank.
Shame on her, maar ik kreeg wel een klein beetje heimwee... Wat had ik ook nog graag zelf gevoed... Dat is altijd mijn droom geweest, zo lang mogelijk nog een ochtend- en een avondvoeding geven.
Maar ach, het is mooi geweest, het is goed zo.
En uiteindelijk beter voor mij.
Goh, hij weet dat ik tot 8m zeker wil voeden, en daar heeft hij niks op tegen. Helemaal in het begin had ons meisje veel last van krampjes door wat ik at, waardoor ze 's avonds heel vermoeiend was (huilen, moeilijk inslapen) en toen heeft hij wel eens voorgesteld om FV te geven, "zo een keertje een flesje". Ik heb hem toen toch wel overtuigd gekregen dat dat niet veel ging verhelpen en dat ik er niet voor te vinden was, niet goed voor de BV etc.quote:Op zaterdag 3 november 2007 22:56 schreef Mammietje het volgende:
[..]
...knip...
Hoe denkt jouw partner erover en wat is jouw motivatie om langer te willen voeden?Als JIJ het wilt, moet je het lekker doen, ongeacht wat de omgeving er van vindt.
Het is jouw lichaam die het KAN, het is jouw kindje (voor wie het nog eens goed is ook) en het is jouw gevoel om het wel of niet te willen.
Lekker belangrijk wat de rest van de wereld er van vindt.
Jouw kleintje is maar 1 keer klein!
(Ik l*l nu makkelijk achteraf, heb mezelf ook regelmatig verdedigd tegen de buitenwereld waarvan ik nu denk: wat hebben ze er mee te maken! Ach... achteraf sterkt het je!)
Ik heb zelf ook van alles geprobeerd; andere fles, slaap-shirt van mij, iets warmere melk, koudere melk, afleiden met speeltje, voeden bij slaperigheid. Dat laatste werkt soms een beetje.Zit e nu ook er aan te denken om 's middags heen en weer te fietsen voor live-voeden.quote:Op zondag 4 november 2007 16:57 schreef Jelief het volgende:
< knip>
Tsja, ik moest toch even bewijzen dat Simon mijn kind is he!quote:Op zondag 4 november 2007 11:57 schreef Moonah het volgende:
Laatst was PM-girl hier met Simon. En ze voedde zo maar haar reeds lopende zoon bij mij op de bank.
Shame on her,
Och, ik kan het me voorstellen. Maar wat je zegt, het was toen de juiste (enige) keuze. En ik heb maar weer eens gezien dat jouw manneke helemaal niets tekort komt! Kleine bjoetie!quote:maar ik kreeg wel een klein beetje heimwee... Wat had ik ook nog graag zelf gevoed... Dat is altijd mijn droom geweest, zo lang mogelijk nog een ochtend- en een avondvoeding geven.
moest ik aan Anna denken en hoe zijn een van die uitzonderingen was. Dacht ik!quote:er zijn maar weinig babies die na een maand of drie nog krampjes hebben.
Wat is lang ?quote:Op zaterdag 3 november 2007 01:30 schreef Iksje het volgende:
Hoe reageert jullie partner op het langvoeden?
Inderdaad! En het idee dat de voedingen een uur duurden, dat dat ook nooit beter zou worden! Leuk om soms je eerste posts in dit topic weer te lezenquote:Op woensdag 7 november 2007 09:41 schreef owlet het volgende:
Als ik terugdenk aan Ronja in die periode en dus aan tepelkloven, slapeloze nachten en krampjes dan moet ik altijd een beetje stil lachen. Zo groots en naar en moeilijk en oneindig leek het toen, terwijl het maar een paar weken waren!
quote:Soms zou ik willen dat ik de ervaring en kennis van nu mee zou kunnen nemen om die beginperiode over te doen. Als ik toen had geweten dat het allemaal al heel snel beter zou worden dan was ik toen een stuk gelukkiger, denk ik.
Even snel, want heb geen tijd: sab simplex. Niet in NL verkrijgbaar, wel in Duitsland (bij apotheek) en (dacht ook) Belgie. Kan via internet; er is een duitse apotheek die dit spul toestuurt en ergens in Overijssel of die kanten op zit ook een NL (grens)apotheek die het verkoopt. Spul is (volgens mij) veilig, haalt teveel aan lucht uit de darmpjes. Google even, staat vrij veel info over op internet. Weet niet waarom het niet in Nederland verkrijgbaar is, maar dit hoeft niet te betekenen dat nederland het niet goed vindt, kan ook zijn dat de nederlandse markt niet zo interessant is voor de fabrikant (kleiner afzetgebied dan duitsland, en je moet kosten betalen om in een land te mogen afzetten).quote:Op woensdag 7 november 2007 08:34 schreef Pixels24 het volgende:
Darmkrampjes
quote:Op woensdag 7 november 2007 23:07 schreef beefcake het volgende:
Maar als hij drinken wil, wurmt hij naar beneden en legt zijn hoofd tussen mijn borsten, wacht even af en kijkt me dan vragend aan. Nu kan je het nog maken denk ik dan altijd![]()
Dank voor je bericht. Ik heb het gelezen inderdaad. Er staat alleen nergens wat er nu precies schadelijk aan is of kan zijn? Ook lees ik over anijs en dat je dat niet teveel mag gebruiken. Oeps dus, want ik heb geloof ik de eerste week 2 rollen beschuit met muisjes opgegeten.quote:Op donderdag 8 november 2007 08:59 schreef mipi het volgende:
[..]
Even snel, want heb geen tijd: sab simplex. Niet in NL verkrijgbaar, wel in Duitsland (bij apotheek) en (dacht ook) Belgie. Kan via internet; er is een duitse apotheek die dit spul toestuurt en ergens in Overijssel of die kanten op zit ook een NL (grens)apotheek die het verkoopt. Spul is (volgens mij) veilig, haalt teveel aan lucht uit de darmpjes. Google even, staat vrij veel info over op internet. Weet niet waarom het niet in Nederland verkrijgbaar is, maar dit hoeft niet te betekenen dat nederland het niet goed vindt, kan ook zijn dat de nederlandse markt niet zo interessant is voor de fabrikant (kleiner afzetgebied dan duitsland, en je moet kosten betalen om in een land te mogen afzetten).
Venkel is men niet altijd over te spreken: http://www.voedingscentru(...)sentationUnpublished
Bronquote:Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
Geef baby’s jonger dan zes maanden geen nitraatrijke groente. Ze zijn gevoeliger voor de negatieve gevolgen van nitriet.
Ja dat kan uiteraard ook. Ook ik ben niet zo'n voorstander van medicijnen ed bij die hele kleintjes. Vandaar dat ik twijfelde over Cinababy. De enige reden dat ik het alsnog ben gaan proberen is omdat het homeopatisch is en heb me gelijk voorgenomen het even aan te zien, maar bij geen effect er gelijk weer mee te stoppen.quote:Op donderdag 8 november 2007 11:54 schreef Jelief het volgende:
Over alle middeltjes, ik heb Emma ook cinababy gegeven maar realiseede mij pas achteraf dat alles wat je naastbv geeft (dus ook water en medicijnen) eennegatieve invloed heeft op de darmflora.Ik vraag mijdan weer af of dat wat we gevenom de krampjes tegen te gaan óók weer krampjes veroorzaakt.
O ja, wat ik ook gedaan heb, is op papier zetten waarom de bv zo belangrijk voor me was en waarom ik niet zomaar af wilde gaan bouwen. Ik zat toen op 6-7 voedingen per dag. Doordat ik het op papier zetten, kon ik beter verwoorden hoe mijn hoofd en gedachtes werkten. Mondeling kreeg ik dat niet goed overgebracht. Pas toen ze doorkregen hoe belangrijk het voor mij was, gingen ze op zoek naar meer informatie. Eerst hadden ze (allebei de psychiaters en de huisarts) zoiets van: "ga maar afbouwen en begin daarna met medicijnen". Zonder naar andere opties te kijken.quote:Op vrijdag 9 november 2007 11:23 schreef Jelief het volgende:
Ja ik kan op zich nog wel even wachten met de medicatie. Ikwil zo graag beter worden dat ik gister maar meteen een pilletje ingenomen heb. Misshien nog maar even het weekend afwachten en maandag weer even bellen met de huisarts, hij is er vandaag niet.
Dat bedoel ik. Veel moeders stoppen met de bv, waardoor artsen er verder niet over na hoeven te denken. Als je dan iemand hebt die wil door wilt gaan en zich niet makkelijk over laat halen, moeten ze ineens actie ondernemen.quote:Op vrijdag 9 november 2007 11:26 schreef nebelung het volgende:
Ik denk dat ze het wel vaak genoeg meemaken. Het is toch geen zeldzaam geval, zou ik zeggen. Maar de moeite niet nemen doorgaans en zeggen dat de moeder in kwestie maar moet stoppen.
quote:Fluvoxamine is in een aantal case studies bestudeerd, waaruit bleek dat de hoeveelheid van het middel die in de baby komt over het algemeen te klein is om meetbaar te zijn. De theoretische dosis die een volledig borstgevoed kind via de melk krijgt is tussen de 0,5% en 2% van de moederlijke dosis. Uit de literatuur zijn dan ook geen negatieve effecten van dit middel via borstvoeding bekend.
Uit wat bekend is over dit middel is er geen reden om aan te nemen dat borstvoeding tijdens het gebruik van dit middel aan een kind van deze leeftijd met een beperkte inname van moedermelk kwaad kan voor het kind.
Bron:
Hale T: Medications and Mothers Milk, Hale Publishing, Amarillo 2006
Ik vind het zo mal dat dat spul uberhaupt voor babies gemaakt wordt, aangezien er alcohol in zit. Niet heel veel, maar wel meer dan een baby binnen zou krijgen als je als voederende moeder zelf 1 glas wijn oid drinkt en dat wordt toch ook afgeraden.quote:cinababy
De huisarts hier vond die neusspray maar onzin (nadat hij eindelijk doorhad wat ik bedoelde)... Ik moest maar gewoon ontspannen en aan mijn zoontje denken dan kwam dat kolven wel goed. Nou dat kolven gaat prima... Maar af en toe is mijn kolfruimte onder de 10 graden en dan kan ik aan Pepijn denken en ontspannen wat ik wil... maar bij deze koukleum stroomt er dan echt niet vanzelf melkquote:Op zondag 11 november 2007 19:42 schreef PM-girl het volgende:
Goedzo Jelief! Ik kan me goed voorstellen dat je de borstvoeding nu niet verplicht wil afbreken!
Och, de huisarts en borstvoeding. Ik mag zeker niet klagen, hij is erg voor en denkt ook mee en zegt nooit iets over afbouwen (hij is ook ooit CB-arts geweest, ook van mij).
Met die neusspray moest hij ook de boeken in, was 10 jaar geleden dat hij het hoorde! Maar verder luistert hij serieus naar alles en ook daarin naar de aanwijzingen van de lactatiekundige gelukkig.
P-iglet, wat slecht eigenlijk he, dat artsen niet beter geschoold worden daarin. Kun je niet eens bijbeunen en een gastcollege geven![]()
Volgens mij is het onzin dat moedermelk niet voldoende voedingswaarde heeft voor de groei van prematuren.quote:
Hoewel er bewijs is dat moedermelk een gunstige invloed heeft op ontwikkeling en infecties, is de voedingswaarde niet afdoende voor goede groei van prematuren.
Ik heb ergens nog een sprankje hoop dat tijdens de co-schappen er nog een beetje aandacht voor is ergens bij huisartsgeneeskunde of kindergeneeskunde, maar ik vrees het ergste.quote:Benoem de immuunfactoren in moedermelk.
- Eiwitten: immuunglobulines, lactoferrine, lysozym
Cellen: macrofagen, lymfocyten
Benoem specifieke factoren/ziektes betreffende het kind die een contra- indicatie vormen voor het geven van moedermelk.
- Stofwisselingsziekten zoals PKU, galactosemie, zwakte van het kind bij bv hartafwijkingen, anatomische afwijkingen waardoor het kind niet in staat is om te zuigen.
Dat er ook nog zoiets bestaat als kolven zodat een kind met bv zwakte door hartafwijkingen of slik/zuigproblemen ook borstvoeding kan krijgen wordt helemaal NIET genoemd
Wat is het risicopercentage van het doorgeven van het HIV virus via de moedermelk bij met HIV besmette moeders?
- 30%
Beschrijf de hoeveelheden van macronutriënten in de moedermelk (eiwit, koolhydraten, vet) en geef aan wat voor soort eiwit, koolhydraat en vet erin zit.
- Gemiddeld bevat moedermelk:
0,9– 1.1gram eiwit/100 ml met een caseine/wei ratio van 40:60
7,4 g koolhydraat/100 ml, vrijwel alleen lactose, naast oligosachariden
3.2 g vet/100 ml met long-chain poly-unsaturated fatty acids, palmitaat op de 2e positie in triglyceriden
Wat zijn de belangrijkste tekortkomingen van moedermelk voor prematuren?
- Tekort aan energie, eiwit, calcium en fosfaat.
Door het gebruik van “human milk fortifiers” wordt het probleem van het voedingstekort omzeild.
Wat is de toegevoegde waarde van fortifiers uitgedrukt per 100 ml moedermelk?
- 10 kcal, 0.7 g eiwit, 2 g koolhydraat, extramineralen zoals Ca P en Na.
Uit: NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode M32 (juni 2003)quote:Ter ondersteuning van de toeschietreflex eventueel oxytocine-neusspray: 4 IE (eenmaal verstuiven) in één van de neusgaten enkele minuten voor het zogen.
Goede oplossing!quote:Op maandag 12 november 2007 21:52 schreef Lishe het volgende:
Ik dacht het al eerder, en na jullie (fijne!) reactie's vraag ik het me al helemaal af.... Waarom verkopen ze geen bv als medicijn voor zo ongeveer alles?(En ja, toen vlak voor de geboorte van Lena zo ongeveer alles aan mijn gezicht ontstak, mondhoeken, ogen, moest je me eens zien smeren.... lang leve de lekkende boobs.
)
wat leuk! Ik denk dat ik daar wel heen gaquote:Op dinsdag 13 november 2007 13:04 schreef PM-girl het volgende:
Ik zag op borstvoeding.com nieuws over het borstvoedingscafé in Utrecht![]()
Klopt Jelief!quote:Op dinsdag 13 november 2007 16:03 schreef Jelief het volgende:
Hetartikel gaat ook over een hoger iq bij borstgevoedde kinderen. Dit is een afzwakking vanwat eerder beweerd werd. Om profijt te hebben van de vetten die een hoger iq bevorderen heb je een bepaald gen nodig. Sommige kinderen hebben dit niet.
Meet! Hoewel, met een babietje ga je in een café zitten, met een dreumes toch iets minder handig denk ik.quote:Dat bvcafe lijkt mij een goed initiatief!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |