Check nieuws item op het NOS journaal.quote:Veengrond is de grootste vervuiler
Gepost op Sunday, 24 June 2007 om 23:36 door Sir Smokalot in Video |
Treehuggers aller landen opgelet! Terwijl gebieden als China vrolijk de lucht ongeremd vol blijven pompen met broeikasgassen zijn wij hier in Europa superbewust bezig met de Co2-problematiek. Je kan haast geen scheet laten zonder direct standrechtelijk geëxecuteerd te worden door de milieumafia. Daarom hebben we nu allemaal braaf een roetfilter op onze lease-diesel en wordt zelfs een luxe-slagschip als de S-Klasse met een zuinig klein dieseltje uitgerust. Maar wat blijkt: de Nederlandse veengronden stoten net zoveel broeikasgassen uit als 3 miljoen auto’s! De vijand is niet het kapitalisme met zijn decadente dure auto’s, maar de eigen natuur. Oh sweet irony…
Check het nieuwsitem van de NOS hier.
ww.autojunk.nl/clips/view/131478
Als we nou gewoon die HSL dwars door het Groene Hart hadden laten lopen had het een hoop geld gescheeld en waren we nog goed bezig voor het milieu ook, maar helaas laten we hier iets te vaak de oren hangen naar de saboterende terroristen van wereldvreemde clubjes als GroenFront. De oplossing: zet die professionele werkweigeraars eens aan het werk om het grondwaterpeil op orde te brengen. Zijn ze lekker in de natuur bezig en maken ze zich voor het eerst ook eens nuttig voor de samenleving die ze van vrijheid en een uitkering voorziet, it’s a win-win situation! Ok, misschien krijgen de koeien natte voeten, maar hoor je die ooit klagen?
Misschien kunnen de Duitse hippies ook even bijspringen, die zijn onderhand vast klaar met 120-bordjes langs de Autobahn te planten.
Daar hoor ik graag meer over. CO2 is een scheikundige benaming wat dus inhoudt dat de ene CO2 precies hetzelfde is als de andere CO2 anders had het wel C2O2 geheten (als er een extra C molekuul aan had gezeten).quote:Op maandag 25 juni 2007 11:27 schreef Koewam het volgende:
Er bestaat een verschil tussen fossiele en korte-kringloop CO2.
CO2 is CO2. Ik zelf zie het hele probleem van CO@ niet, maar een hoop (linkse, communistische, anti-welvaart clubjes) milieuclubs wel, volgens hun is het allemaal levensgevaarlijk spul, en dus moeten we de uitstoot ernstig beperken. Daarom verbaast het me dat ik ze nu geen moord en brand hoor schreeuwen.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:27 schreef Koewam het volgende:
Er bestaat een verschil tussen fossiele en korte-kringloop CO2. In dit geval gaat het dus om CO2 die er nog maar 'pas' (dus niet miljoenen jaren geleden zoals olie of gas of kolen) in is gestopt, en maakt derhalve dus niets uit.
Planten stoten ook CO2 uit ja, geeft ook geen donder.
Overigens mag degene die zo'n stuk schrijft wel wat meer op z'n taal letten...
Het gaat om CO2 concentraties, dus het maakt werkelijk geen donder uit waar de CO2 vandaan komt. Dit is gewoon een onzinverhaaltje om "aan te tonen" dat het toch die rotauto's zijn en de industrie...quote:Op maandag 25 juni 2007 11:27 schreef Koewam het volgende:
Er bestaat een verschil tussen fossiele en korte-kringloop CO2. In dit geval gaat het dus om CO2 die er nog maar 'pas' (dus niet miljoenen jaren geleden zoals olie of gas of kolen) in is gestopt, en maakt derhalve dus niets uit.
O, het is links vs. rechts.... Nounou, poehpoeh. Nog iets intelligents te melden of wil je het bij dit soort domme opmerkingen laten?quote:Op maandag 25 juni 2007 11:44 schreef Rasing het volgende:
Maar ja, rechtse korte-termijndenkers begrijpen dat niet.
Goh, Nederland heeft ook echt invloed op de Co2 uitstoot. Als USA en/of China lekker door blijven stoken heeft het weinig zin dat wij hier rond gaan tuffen met onze hybride auto's.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:44 schreef Rasing het volgende:
Alsof de 'milieumafia' het leuk vindt om de CO2-uitstoot te beperken. Ze proberen gewoon te zorgen dat we niet overstromen over 20 jaar. Maar ja, rechtse korte-termijndenkers begrijpen dat niet.
TS begint zelf over linkse, antikapitalistische boomknuffelaars.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:48 schreef DS4 het volgende:
O, het is links vs. rechts.... Nounou, poehpoeh. Nog iets intelligents te melden of wil je het bij dit soort domme opmerkingen laten?
True. Maar betekent dat dat wij er maar niks aan hoeven te doen?quote:Op maandag 25 juni 2007 11:48 schreef LENUS het volgende:
Goh, Nederland heeft ook echt invloed op de Co2 uitstoot. Als USA en/of China lekker door blijven stoken heeft het weinig zin dat wij hier rond gaan tuffen met onze hybride auto's.
Had maar opgelet bij biologie. Mensen ademen O2 in en CO2 uit.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:51 schreef LXIV het volgende:
Stel dat het een of andere onderzoekscentrum op een kwade dag Links zou voorrekenen dat ook mensen het levensgevaarlijke gas CO2 uitstoten! Dan kan Femke haar hart weer ophalen.
[afbeelding]
Echt!quote:Op maandag 25 juni 2007 11:52 schreef Rasing het volgende:
[..]
Had maar opgelet bij biologie. Mensen ademen O2 in en CO2 uit.
Ik zal mijn sarcasmeradar weer eens oppoetsen...quote:
Nou hoeveel auto's hebben we in nederland? Nou ik zal jullie alvast helpen 7. 3 miljoen.quote:Maar wat blijkt: de Nederlandse veengronden stoten net zoveel broeikasgassen uit als 3 miljoen auto’s!
Het verschil is zuiver praktisch; die korte-kringloopCO2 is kort geleden door diezelfde rottende plantjes uit de lucht gehaald. Per saldo komt er dus geen CO2 bij.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:29 schreef FJD het volgende:
[..]
Daar hoor ik graag meer over. CO2 is een scheikundige benaming wat dus inhoudt dat de ene CO2 precies hetzelfde is als de andere CO2 anders had het wel C2O2 geheten (als er een extra C molekuul aan had gezeten).
Nu is scheikunde nooit m'n sterkste vak geweest maar de verschillen tussen CO2 lijkt me wel heel erg vreemd.
Het was een quote... TS meldt alleen iets over Milieudefensie zonder daar een term als links of rechts voor te bezigen.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:50 schreef Rasing het volgende:
TS begint zelf over linkse, antikapitalistische boomknuffelaars.
Een tiende van de veestapel geeft hetzelfde effect. Waarom dat niet?quote:Op maandag 25 juni 2007 11:58 schreef Basp1 het volgende:
Dus hiermee impliceren jullie dat we eingelijk gewoon ruim 50% van de autos moeten weg doen in nederland om het veengrond een groter co2 uitstoot bijdrage te gaan geven ipv die autos.
Nog steeds onzin, want ook bij olie is het ooit uit de lucht gehaald. Als we die korte kringloop omzetten in een lange kringloop (waardoor het olie wordt...), dan heeft dat natuurlijk hetzelfde effect als minder olie verbranden.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:07 schreef MouseOver het volgende:
Het verschil is zuiver praktisch; die korte-kringloopCO2 is kort geleden door diezelfde rottende plantjes uit de lucht gehaald. Per saldo komt er dus geen CO2 bij.
Niet in de OP.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:10 schreef DS4 het volgende:
Het was een quote... TS meldt alleen iets over Milieudefensie zonder daar een term als links of rechts voor te bezigen.
Wat zou de reden kunnen zijn dat de linkse kerk wil dat er minder CO2 uitgestoten wordt, als het niet is om West-Nederland te redden van verdrinking?quote:Op maandag 25 juni 2007 11:32 schreef Kadesh het volgende:
CO2 is CO2. Ik zelf zie het hele probleem van CO@ niet, maar een hoop (linkse, communistische, anti-welvaart clubjes) milieuclubs wel, volgens hun is het allemaal levensgevaarlijk spul, en dus moeten we de uitstoot ernstig beperken. Daarom verbaast het me dat ik ze nu geen moord en brand hoor schreeuwen.
De bijgevoegde foto had nochtans een lampje moeten doen branden.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:55 schreef Rasing het volgende:
[..]
Ik zal mijn sarcasmeradar weer eens oppoetsen...
Achteraf wel ja. Ik zat bijkans te schuimbekken achter mn schermpje dat die rechtse kliek er weer eens een massamoord bij moest halen. Oh well.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:22 schreef LXIV het volgende:
De bijgevoegde foto had nochtans een lampje moeten doen branden.
Omdat hier in het topic start de vergelijking gemaakt wordt met veengrond en autos. hoe moelijk kan het zijn. duh....quote:Op maandag 25 juni 2007 12:11 schreef DS4 het volgende:
Een tiende van de veestapel geeft hetzelfde effect. Waarom dat niet?
Die milieuclubjes waar hij over spreekt ZIJN van linkse signatuur... Maar dan nog, dat een andere het ook doet is geen fatsoenlijke reden.quote:
Omdat MMGW-theorie (let op: theorie!) als glijmiddel werkt voor het invoeren van een strak geleide plan-economie. En dat is: jawel, echt links.quote:Wat zou de reden kunnen zijn dat de linkse kerk wil dat er minder CO2 uitgestoten wordt, als het niet is om West-Nederland te redden van verdrinking?
Overstromen met een paar decimeter stijging in 100 jaar (per rapport wordt de stijging minder overigens).quote:De reden dat rechts dat niet wil, is dat het wel eens de economische groei tegen zou kunnen gaan. O jee, dat zou erg zijn. Liever overstromen.
So what dat er een keer iets overstroomt? 50.000 jaar geleden was er niet eens een Noordzee, dus die paar meter zeespiegelstijging maakt toch geen reet uit.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:17 schreef Rasing het volgende:
[..]
Niet in de OP.
[..]
Wat zou de reden kunnen zijn dat de linkse kerk wil dat er minder CO2 uitgestoten wordt, als het niet is om West-Nederland te redden van verdrinking?
De reden dat rechts dat niet wil, is dat het wel eens de economische groei tegen zou kunnen gaan. O jee, dat zou erg zijn. Liever overstromen.
Ook voor jou: enkele decimeters. Laat je niet voor de gek houden door malloten zoals Gore. Om met Thieme te spreken: wel zeiken over CO2 door vervoer en fabrieken, maar je waffel houden over CO2 uitstoot door boeren die minstens zo groot is... omdat je uit een boerenfamilie komt. Nee, Gore maakt zich druk om natte voeten hoor.quote:
Eigenlijk is het idd het beste dat alleen de link naar het filmpje over blijft, dat scheelt nodeloos commentaar ten aanzien van randzaken.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:38 schreef Aasgier het volgende:
Wat een ''bash'' nieuwsbericht ook.
quote:dit is zou een bedreiging kunnen zijn voor zowel links en rechts en wie dan ook - het laat enkel maar zien dat als het echt een super groot probleem is en wordt dat de mensheid eerder met elkaar in de klens komt dan dat er ook daadwerkelijk iets aan wordt gedaan dat als de theorie klopt we als mens niets kunnen doen om de oorzaak af te stoppen en we ons beter kunnen richten op de gevolgen, zoals het ophogen van dijken.
Precies. Hoewel de theorie linkse politici wel uitkomt en rechtse politici niet...quote:Dit is niet iets wat je kan verdelen in ''links&rechts".
Nee dat maakt ook niets uit. We zijn als mensheid nu al zo tolerant bij grote mensenstromen, bijvoorbeeld vanwege oorlogen. Die mensenstromen zulllen vast en zeker op gang komen wanneer de zeespiegel genoeg stijgt.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:32 schreef Kadesh het volgende:
[..]
So what dat er een keer iets overstroomt? 50.000 jaar geleden was er niet eens een Noordzee, dus die paar meter zeespiegelstijging maakt toch geen reet uit.
Malloot Gore zegt niet dat in 2100, het jaartal waarop die enkele decimeters (40 - 80 cm. exclusief het smelten van landijs) slaan, de zeespiegel meters is gestegen, hij zegt dat als al het ijs van Groenland en Antarctica, of een groot gedeelte althans, gesmolten is, dat de zeespiegel dan zes meter hoger ligt dan nu, iets wat ook in hetzelfde IPCC-rapport, waaruit jij die enkele decimeters hebt, staat.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:40 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ook voor jou: enkele decimeters. Laat je niet voor de gek houden door malloten zoals Gore.
Jonge, als het klimaat/het weer zo erg veranderen en dat er een grote bosbrand komt - overstroming, windkracht 10 (door de verandering van het klimaat - door ons versneld) die jou huisje beschadigd moet je kijken wie zich druk maakt.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:56 schreef JohnDope het volgende:
Haha ja ik hoorde het ook op het StaatsJournaal van dat veengrondDat gebeuren rond die veengrond schept ook weer meer banen. Het zogenaamde CO2-probleem is een ongekende moneymaker.
Het wordt allemaal steeds gekker, de hele wereld ligt vol met afschuwelijke chemische rommel en waar maken we ons druk over??? Over een natuurlijke stof die wij mensen gewoon zelf uit blazen
Het klimaat is een complex niet-constant proces. Kijk als ze een verhaal hadden verzonnen dat de aarde warmer wordt, omdat de wereld zo vervuild is met chemische rommel, dan kan ik daar nog in komen.quote:Op maandag 25 juni 2007 13:07 schreef Aasgier het volgende:
[..]
Jonge, als het klimaat/het weer zo erg veranderen en dat er een grote bosbrand komt - overstroming, windkracht 10 (door de verandering van het klimaat - door ons versneld) die jou huisje beschadigd moet je kijken wie zich druk maakt.
Och, 10 miljoen mensen die onder de zeespiegel wonen, so what als dat overstroomt.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:32 schreef Kadesh het volgende:
So what dat er een keer iets overstroomt? 50.000 jaar geleden was er niet eens een Noordzee, dus die paar meter zeespiegelstijging maakt toch geen reet uit.
Maar ook juist door de verandering van het klimaat krijg je oorlog.quote:Op maandag 25 juni 2007 13:21 schreef JohnDope het volgende:
Wat ook nog zo iets is. Voordat uberhaupt ooit de tijd aanbreekt dat de mensheid kapot gaat aan het eventuele opwarmen van de aarde, zijn er al zoveel afschuwelijke wereldoorlogen op aarde geweest, dat je niet eens meer op aarde wil of kan wonen.
Eigenlijk is dat CO2-probleem een ongekend luxeprobleem, aan de andere kant van de wereld gebeuren er de meest afschuwelijke oorlogsmisdrijven en sterven er dagelijks vele mensen door armoede. Over deze problemen hoor je in verhouding tot dat CO2-verhaal, nauwlijks wat over in de media.
En wij verwende en verpeste westerlingen maken ons druk of we wel of geen spaarlampjes moeten gebruiken.
Ik ben helemaal geen fan van geld geven aan goede doelen in het buitenland, maar wat mij betreft mag al het geld dat in het eventuele CO2-probleem wordt geinvesteerd naar buitenlandse goede doelen gaan.
Ook india zal genoeg onder een droge tijd te leiden hebben door het wegsmelten van de gletsjers. 60% van het ganges water in het droge seizoen is smelwater uit de himalaya. En maar liefst 30% van de indische bevolking woont in het stroom gebied hiervan.quote:Op maandag 25 juni 2007 13:41 schreef Aasgier het volgende:
En ik ben bang dat vooral China een groot probleem krijgt binnenkort (en nu ookal) door grote watertekorten en als dit probleem echt heel groot wordt zullen we idd wel weer een oorlog zien.
Ja, en wat suggereert hij daarmee? Ik bedoel: dat staat helegaar niet te gebeuren. Hij koppelt het echter aan MMGW. En doet alsof het iets is wat in de reële verwachting ligt.quote:Op maandag 25 juni 2007 12:47 schreef Monidique het volgende:
Malloot Gore zegt niet dat in 2100, het jaartal waarop die enkele decimeters (40 - 80 cm. exclusief het smelten van landijs) slaan, de zeespiegel meters is gestegen, hij zegt dat als al het ijs van Groenland en Antarctica, of een groot gedeelte althans, gesmolten is, dat de zeespiegel dan zes meter hoger ligt dan nu, iets wat ook in hetzelfde IPCC-rapport, waaruit jij die enkele decimeters hebt, staat.
Precies.quote:Op maandag 25 juni 2007 13:16 schreef FJD het volgende:
Er zijn genoeg redenen om kritisch naar onze uitstoot/vervuiling te kijken. Een eventuele verandering van het klimaat is daar een van de slechtere van.
Dat als de poolkappen smelten, de zeespiegel zes meter gestegen is. Dat het zaak is dat zoiets niet gebeurt.quote:
Nog niet, nee, en dat geeft ons toch weer wat ruimte?quote:Ik bedoel: dat staat helegaar niet te gebeuren.
Als het warmer wordt, wat sowieso gaat gebeuren als er niets wordt gedaan aan de menselijke uitstoot, dan wordt het steeds reëeler, ja.quote:Hij koppelt het echter aan MMGW. En doet alsof het iets is wat in de reële verwachting ligt.
Waarom heeft hij niet vermeld wat er gebeurt als de zon klapt? Net zo zinnig...quote:Op maandag 25 juni 2007 14:22 schreef Monidique het volgende:
Dat als de poolkappen smelten, de zeespiegel zes meter gestegen is. Dat het zaak is dat zoiets niet gebeurt.
Wat nou nog niet? We staan aan de vooravond van een nieuwe ijstijd (dat is net zo'n "feit" als MMGW), dus er zal wel wat aangroei komen denk ik zo....quote:Nog niet, nee, en dat geeft ons toch weer wat ruimte?
Onzin. MMGW is een theorie die allesbehalve bewezen is.quote:Als het warmer wordt, wat sowieso gaat gebeuren als er niets wordt gedaan aan de menselijke uitstoot, dan wordt het steeds reëeler, ja.
Nee dat zie ik niet in. Gore probeert iedereen bewust ter meerdere eer en glorie van zichzelf een rad voor de ogen te draaien. Hij is een fantast. En als jij denkt dat hij dat feitje niet heeft genoemd zodat de kijker zou denken dat dit het gevolg is van MMGW dan ben je naïef.quote:Maar goed, ik ben blij dat je inziet dat je heir een fout maakte en Al Gore iets verkeerds toeschreef.
Je weet hoop ik dat het op Groenland kouder aan het worden is momenteel? De Kangerdlugssuaq gletsjer in Zuidoost Groen-land neemt momenteel toe met meer dan 12 km per jaar. Enz.quote:Op maandag 25 juni 2007 14:31 schreef Monidique het volgende:
Omat de zon pas over vijf miljard jaar klapt, terwijl het smelten van de polen net even wat waarschijnlijker is op de wat kortere termijn en iets meer te maken heeft met het opwarmen van de aarde, waar, weet je wel, zijn documentaire over ging.
Gelukkig. Je ziet het zelf ook in.quote:Maar goed, Het broeikaseffect is allesbehalve bewezen, we staan aan de vooravond van een nieuwe ijstijd, Al Gore is een zelfgeilende fantast en ik ben naïef. Ook goed.
Nee, daar weet ik niets vanaf. Leg eens uit.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:00 schreef DS4 het volgende:
[..]
Je weet hoop ik dat het op Groenland kouder aan het worden is momenteel? De Kangerdlugssuaq gletsjer in Zuidoost Groen-land neemt momenteel toe met meer dan 12 km per jaar. Enz.
quote:Het is een "what if"-spel. Er is geen enkele aanwijzing dat al het ijs op Groenland ooit weg zal gaan. Al was het maar omdat daar nog nooit al het ijs verdwenen is, ook niet toen het fiks warmer was dan nu.
http://www.ens-newswire.com/ens/feb2007/2007-02-02-02.aspquote:However, larger values of up to one meter (39 inches) by 2100 cannot be ruled out if ice sheets continue to melt as temperature rises. The last time the polar regions were significantly warmer than at present for an extended period, about 125,000 years ago, reductions in polar ice volume caused the sea level to rise by four to six meters.
quote:Op maandag 25 juni 2007 11:27 schreef Koewam het volgende:
Planten stoten ook CO2 uit ja, geeft ook geen donder.
Het is toch niet echt mis te verstaan, wel? Het wordt KOUDER in Groenland (waarmee wordt bedoeld dat de gemiddelde temperatuur afneemt in Groenland). Er zijn gletsjers in Groenland die smelten, maar ook die aangroeien (hetgeen normaal is, immers, gletsjers doen dat als miljoenen jaren...).quote:Op maandag 25 juni 2007 15:04 schreef Monidique het volgende:
Nee, daar weet ik niets vanaf. Leg eens uit.
Het valt niet uit te sluiten... nounou... Het valt ook niet uit te sluiten dat de zeespiegel gaat dalen. Ja, we weten eigenlijk verdomde weinig.quote:However, larger values of up to one meter (39 inches) by 2100 cannot be ruled out if ice sheets continue to melt as temperature rises.
En zoiets doet jou niet afvragen waarom wij als mensheid zo arrogant zijn om te denken dat we deze keer niet alleen verantwoordelijk zijn voor de veranderingen maar ze ook kunnen tegen gaan?quote:The last time the polar regions were significantly warmer than at present for an extended period, about 125,000 years ago, reductions in polar ice volume caused the sea level to rise by four to six meters.
Het IPCC spreekt over decimeters en geeft aan dat een meter niet uit te sluiten is en Gore rept over vele meters. Precies hetzelfde...quote:Wat Al Gore dus ook zegt, wat het IPCC dus ook zegt, hetzelfde IPCC waar jij je decimeters vandaan hebt.
Zo lang jij het verschil niet ziet tussen de diverse beweringen lijkt het mij dat jij mij niet hoeft te gaan verbeteren. En nou, hup: lezen over temperatuur en wat stijging en daling precies inhoudt.quote:Dus: je zat verkeerd, je schreef Al Gore, mogelijk abusievelijk, iets verkeerds toe. Geen probleem.
Ik begrijp het concept van kouder en warmer, wat ik bedoel, uiteraard, is dat ik graag wat meer erover zou willen lezen en ik hoop dat je mij op weg kunt helpen.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:16 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het is toch niet echt mis te verstaan, wel? Het wordt KOUDER in Groenland (waarmee wordt bedoeld dat de gemiddelde temperatuur afneemt in Groenland). Er zijn gletsjers in Groenland die smelten, maar ook die aangroeien (hetgeen normaal is, immers, gletsjers doen dat als miljoenen jaren...).
Je bekijkt het te simpel. Ze werken met (on)waarschijnlijkheid. Ze werken met onzekere gegevens. Dat de zeespiegel zal dalen, nou ja, ik heb het niet gezien, maar dat zal niet binnen de 99% waarschijnlijkheid liggen. En zo werkt de wetenschap dus. Die decimeters van jou zijn ook maar een waarschijnlijk cijfer.quote:Het valt niet uit te sluiten... nounou... Het valt ook niet uit te sluiten dat de zeespiegel gaat dalen. Ja, we weten eigenlijk verdomde weinig.
Nee, hoor, want het is heel simpel te onderbouwen.quote:En zoiets doet jou niet afvragen waarom wij als mensheid zo arrogant zijn om te denken dat we deze keer niet alleen verantwoordelijk zijn voor de veranderingen maar ze ook kunnen tegen gaan?
Vele meters als de ijskappen smelten, zoals het IPCC ook zegt. Jij echter, zei wat anders: "Ook voor jou: enkele decimeters. Laat je niet voor de gek houden door malloten zoals Gore." Je moet je niet voor de gek laten houden door Al Gore, die zei dat de zeespiegel meters zal stijgen, terwijl het eigenlijk maar enkele tientallen centimeters is. Dat zeg jij, maar, waar ik al op gewezen hebt, dat is een verkeerde weergave van de werkelijkheid, want die decimters gaan over 2090 en die meters over als de ijskappen smelten, waar zowel het IPCC, van die decimeters ook dus, en Al Gore het mee eens zijn.quote:Het IPCC spreekt over decimeters en geeft aan dat een meter niet uit te sluiten is en Gore rept over vele meters. Precies hetzelfde...
Ik denk dat die Gore het beste via de bijbel het zwijgen opgelegd kan worden, daar is men toch vatbaar voor in de wereld, want als er echt een CO2-probleem zou bestaan, is dat een mickeymouse-probleem voor Godquote:Is het niet zo – zegt God, de HEER – dat jullie visioenen bedrieglijk zijn en jullie voorspellingen vals? Jullie zeggen: ‘Zo spreekt de HEER ...,’ terwijl ik niets heb gezegd! Omdat jullie woorden bedrieglijk zijn en jullie visioenen vals, zal ik jullie straffen – spreekt God, de HEER. [7–8] 8
9 Ik keer me tegen de profeten met hun bedrieglijke leugens en valse voorspellingen. Ze zullen uit de gemeenschap worden gestoten. Ze zullen niet meer ingeschreven staan in de boeken van het volk van Israël, en in het land van mijn volk zal geen plaats meer voor hen zijn. Dan zullen jullie inzien dat ik God, de HEER, ben. 10 De profeten hebben mijn volk op een dwaalspoor gebracht toen ze zeiden dat het vrede zou blijven, en mijn volk bouwde muren die door de profeten met witkalk werden bepleisterd – maar het bleef geen vrede
bron
Jij zult vast wel betrouwbare referenties voor ons hebben dan?quote:Op maandag 25 juni 2007 15:00 schreef DS4 het volgende:
Je weet hoop ik dat het op Groenland kouder aan het worden is momenteel? De Kangerdlugssuaq gletsjer in Zuidoost Groen-land neemt momenteel toe met meer dan 12 km per jaar. Enz.
Volgens de huidige theorieen was groenland toch echt 100.000 jaar geleden ijsvrij. Ow en toen hadden we wel niet zoveel co2 in onze atmosfeer als nu, maar zaten we wel weer op een maximum.quote:Het is een "what if"-spel. Er is geen enkele aanwijzing dat al het ijs op Groenland ooit weg zal gaan. Al was het maar omdat daar nog nooit al het ijs verdwenen is, ook niet toen het fiks warmer was dan nu.
Wat een onzin verkondig je hier. Daarvoor heb je vast en zeker geen bron. Groenland ligt ook door de continentale driften niet op een vast punt tov de zon. Groenland bestaat ook pas een paar 100 miljoen jaar. De continenten zoals we die nu kennen bestaan pas ongeveer 200 miljoen jaar.quote:De zon zal zeer waarschijnlijk eerder klappen dan het ijs op Groenland volledig zal zijn verdwenen. Waarmee in feite tevens wordt gezegd dat het ijs daar nooit volledig zal verdwijnen, maar dat terzijde.
Wat een heerlijk boek toch die bijbel.quote:1 Geliefde broeders en zusters, vertrouw niet elke geest. Onderzoek altijd of een geest van God komt, want er zijn veel valse profeten in de wereld verschenen. 2 De Geest van God herkent u hieraan: iedere geest die belijdt dat Jezus Christus als mens gekomen is, komt van God. 3 Iedere geest die dit niet belijdt komt niet van God; dat is de geest van de antichrist, waarvan u hebt gehoord dat hij zal komen – nu al is hij in de wereld. 4 U, kinderen, komt uit God voort en u hebt de valse profeten overwonnen, want hij die in u is, is machtiger dan hij die in de wereld heerst. 5 Die valse profeten komen uit de wereld voort. Daarom spreken zij de taal van de wereld en luistert de wereld naar hen. 6 Wij komen uit God voort. Wie God kent luistert naar ons. Wie niet uit God voortkomt luistert niet naar ons. Hieraan kunnen we de geest van de waarheid en de geest van de dwaling herkennen.
bron
Ik heb er niet zo snel een internet link naar. De temperatuurdaling in Groenland is overigens niet spectaculair. Wat er alleen uit blijkt is dat er extreem veel onzekerheden zitten in de aannames. Veel duidelijkere temperatuurdalingen zie je op de Zuidpool. Waar de ijsmassa groeiende is overigens. Wel met de toevoeging: in zijn geheel. Op bepaalde plaatsen verdwijnt ook ijs. Maar dat is wederom een ongoing proces. Net als gletsjers die de neiging hebben om te "wandelen".quote:Op maandag 25 juni 2007 15:24 schreef Monidique het volgende:
Ik begrijp het concept van kouder en warmer, wat ik bedoel, uiteraard, is dat ik graag wat meer erover zou willen lezen en ik hoop dat je mij op weg kunt helpen.
Wetenschap werkt door een theorie te bestoken met contra-indicaties. Het feit dat de temperatuur nu wat stijgt zegt niets over wat er de komende 10 jaar zal gebeuren. Het kan zo maar een stuk kouder worden. Dat weten we niet. Reeds daarom is het onzin om een mate van zekerheid toe te kennen aan de zeespiegelstijgingen. Die gaan immers uit van temperatuurstijgingen in de komende decennia die doorgaan op de temperatuurstijgingen die er gemeten zijn (waarbij nog de vraag op komt of deze ook JUIST zijn gemeten, te weten, op de juiste plek). En net als met aandelen: resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst.quote:Je bekijkt het te simpel. Ze werken met (on)waarschijnlijkheid. Ze werken met onzekere gegevens. Dat de zeespiegel zal dalen, nou ja, ik heb het niet gezien, maar dat zal niet binnen de 99% waarschijnlijkheid liggen. En zo werkt de wetenschap dus. Die decimeters van jou zijn ook maar een waarschijnlijk cijfer.
O, goody. Doe eens.quote:Nee, hoor, want het is heel simpel te onderbouwen.
Weet je wat jij vooral niet moet doen? Mijn woorden draaien zoals ze jou uitkomen. De boodschap van Gore wordt totaal anders gepresenteerd dan die van de IPCC. En zoals de Fransman zegt: C'est le ton qui fait la musique.quote:Vele meters als de ijskappen smelten, zoals het IPCC ook zegt. Jij echter, zei wat anders: "Ook voor jou: enkele decimeters. Laat je niet voor de gek houden door malloten zoals Gore." Je moet je niet voor de gek laten houden door Al Gore, die zei dat de zeespiegel meters zal stijgen, terwijl het eigenlijk maar enkele tientallen centimeters is. Dat zeg jij, maar, waar ik al op gewezen hebt, dat is een verkeerde weergave van de werkelijkheid, want die decimters gaan over 2090 en die meters over als de ijskappen smelten, waar zowel het IPCC, van die decimeters ook dus, en Al Gore het mee eens zijn.
Hoeveel duidelijker wil je het hebben? Je gaf Al Gore's positie verkeerd weer, dat blijkt.
Want het lijkt toch echt anders te zijn:quote:Op maandag 25 juni 2007 15:24 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ik begrijp het concept van kouder en warmer, wat ik bedoel, uiteraard, is dat ik graag wat meer erover zou willen lezen en ik hoop dat je mij op weg kunt helpen.
http://ipcc-wg1.ucar.edu/wg1/Report/AR4WG1_Pub_Ch03.pdfquote:A few areas have cooled since 1901, most notably the northern
North Atlantic near southern Greenland. Warming during this time has been strongest over the continental interiors of Asia and northern North America. However, as these are areas with large year-to-year variability, the most evident warming signal has occurred
in parts of the middle and lower latitudes, particularly the tropical oceans. In the lower left panel of Figure 1, which shows temperature trends since 1979, the pattern in the Pacific Ocean features warming and cooling regions related to El Niño.
(...)
Consistent with observed increases in surface temperature, there have been decreases in the length of river and lake ice seasons.
Further, there has been an almost worldwide reduction in glacial mass and extent in the 20th century; melting of the Greenland
Ice Sheet has recently become apparent; snow cover has decreased
in many Northern Hemisphere regions; sea ice thickness and extent have decreased in the Arctic in all seasons, most dramatically
in spring and summer; the oceans are warming; and sea level is rising due to thermal expansion of the oceans and melting of land ice.
Het verhaal "de toren van Babel" is ook wel mooi. Ging ook over hoogmoed.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:42 schreef JohnDope het volgende:
Wat een heerlijk boek toch die bijbel.
Jij bent de valse profeet/witkalker die geen echte muren bouwt om ons te beschermen, maar met zwakke excuses komt en zegende; is het niet zo dat er altijd een klimaatverandering is geweest?quote:Op maandag 25 juni 2007 15:34 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Ik denk dat die Gore het beste via de bijbel het zwijgen opgelegd kan worden, daar is men toch vatbaar voor in de wereld, want als er echt een CO2-probleem zou bestaan, is dat een mickeymouse-probleem voor God
Dan wordt het: VaagVerhaal versus VaagVerhaal. Ben benieuwd wie er dan wint.
[afbeelding]
Vandaar die misleiding dusquote:Op maandag 25 juni 2007 15:46 schreef Aasgier het volgende:
[..]
Jij bent de valse profeet/witkalker die geen echte muren bouwt om ons te beschermen, maar met zwakke excuses komt en zegende; is het niet zo dat er altijd een klimaatverandering is geweest?
Heeft u daar een bron voor?quote:Op maandag 25 juni 2007 15:38 schreef Basp1 het volgende:
Volgens de huidige theorieen was groenland toch echt 100.000 jaar geleden ijsvrij.
Ja, dat kan.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:44 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik heb er niet zo snel een internet link naar. De temperatuurdaling in Groenland is overigens niet spectaculair. Wat er alleen uit blijkt is dat er extreem veel onzekerheden zitten in de aannames. Veel duidelijkere temperatuurdalingen zie je op de Zuidpool. Waar de ijsmassa groeiende is overigens. Wel met de toevoeging: in zijn geheel. Op bepaalde plaatsen verdwijnt ook ijs. Maar dat is wederom een ongoing proces. Net als gletsjers die de neiging hebben om te "wandelen".
En daarom dus die waarschijnlijkheid. En het is nu vrijwel zeker dat het over honderd jaar minstens een graad en waarschijnlijk wel meer warmer is. Maar ik wil graag een weddenschap met je afslutien, natuurlijk. De periode 2008 - 2017 zal warmer zijn dan 1998 - 2007. (Maar ja, enkele grote vulkaanuitbarstingen kunnen roet in het eten gooien, zeker op zo'n korte termijn als tien jaar. Over een periode van honderd jaar heb je nauwelijks last meer van dergelijke dingen, en eigenlijk waarschijnlijk bij tien jaar ook niet zo).quote:Wetenschap werkt door een theorie te bestoken met contra-indicaties. Het feit dat de temperatuur nu wat stijgt zegt niets over wat er de komende 10 jaar zal gebeuren. Het kan zo maar een stuk kouder worden. Dat weten we niet.
Joh.quote:Het is een theorie. Als de theorie niet klopt, dan valt alles weg.
De broeikastheorie ontkrachtquote:O, goody. Doe eens.
Ik verdraai je woorden niet. Jij zegt, het is decimeters, ik moet Al Gore niet geloven, die heeft het over meters. Maar die meters gaan over wat anders dan waar die decimters over gaan! Simpeler kan het niet. En dat moet ik dus vooral blijven doen.quote:Weet je wat jij vooral niet moet doen? Mijn woorden draaien zoals ze jou uitkomen. De boodschap van Gore wordt totaal anders gepresenteerd dan die van de IPCC. En zoals de Fransman zegt: C'est le ton qui fait la musique.
Het is ook afhankelijk van de periode die je neemt. De een kiest de periode waarin er daling is en de ander waarin er stijging is. Ieder kiest wat hem/haar uitkomt.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:45 schreef Monidique het volgende:
Want het lijkt toch echt anders te zijn
Onzin. Dat is allesbehalve zeker. Het is wel het meest waarschijnlijke, ook al omdat het hoort bij de nieuwe ijstijd...quote:Op maandag 25 juni 2007 15:51 schreef Monidique het volgende:
En daarom dus die waarschijnlijkheid. En het is nu vrijwel zeker dat het over honderd jaar minstens een graad en waarschijnlijk wel meer warmer is.
Wat wil je inzetten dan?quote:Maar ik wil graag een weddenschap met je afslutien, natuurlijk. De periode 2008 - 2017 zal warmer zijn dan 1998 - 2007.
Dus waarom zoveel geloof in die theorie dan?quote:Joh.
Waar precies vind ik die simpele onderbouwing dat de mens deze keer wel schuld heeft itt al die andere keren?quote:
HALLO! Waar komen die meters die steeds worden genoemd vandaan? Van mensen die menen dat Gore het daar over heeft. Kijk, die demagogaire, sorry, documentaire, zit vernuftig in elkaar en suggereert bewust meer dan er feitelijk is.quote:Ik verdraai je woorden niet. Jij zegt, het is decimeters, ik moet Al Gore niet geloven, die heeft het over meters. Maar die meters gaan over wat anders dan waar die decimters over gaan! Simpeler kan het niet. En dat moet ik dus vooral blijven doen.
Op 12 juni was ik even naar de Ring. Die dag nog werd voorspeld dat het die middag zou regenen. Het was kurkdroog.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:56 schreef Monidique het volgende:
Het weer de komende vijf dagen voorspellen lukt, dacht ik, anders al vrij aardig. Na die vijf dagen wordt het wat moeilijker. Maar ja, we voorspellen niet het weer van tien jaar later, maar het klimaat, en daarom is het niet alleen borrelniveau, maar ook een onnozele drogredenatie.
Die gaan maar lekker verhuizen.quote:Op maandag 25 juni 2007 13:29 schreef Rasing het volgende:
[..]
Och, 10 miljoen mensen die onder de zeespiegel wonen, so what als dat overstroomt.
Ook kiezen voor de periode na de industriële revolutie is cherry-picking. Dat het nu net uitkomt voor de aanhangers van de MMGW theorie is gewoon toeval en als de temperatuurstijging 30 jaar daarna was aangevangen had men zonder meer het op een vertraging gegooid.quote:Op maandag 25 juni 2007 15:58 schreef Monidique het volgende:
Nee, we kiezen gewoon de periode van, zeg, na de impact van de Industriële Revolutie en dus 1850 of 1900 ofzo, en tada, stijging. Dat kiezen, dat cherry picking gebeurt alleen als je wilt aantonen dat het niet warmer wordt. Want dan kom je met 1983 - 1986, bijv., ik zeg maar wat.
Dit topic ging over de co2 uitstoot van veen die meer zou zijn dan van wij als mensheid met auto's, wat ik door de simpelheid van de berichtgeving meteen in mijn 1e posting hier al verwierp . En dat we als mensheid op dit moment voor de significante stijging van 30% gezorgd hebben als we zo doorgaan krijgen we het ook nog wel voor elkaar om deze een 100% te laten stijgen.quote:
Werden er toen ook zoveel fossiele brandstoffen verstookt?quote:Op maandag 25 juni 2007 17:32 schreef Basp1 het volgende:
Volgens de wetenschappers komt dit door een warme periode 130.000 jaar geleden toen groenland grotendeel afgesmolten is.
http://www.sciencemag.org/cgi/content/summary/311/5768/1673
Op dat punt heb je gelijk hoor. De TT is al helemaal van de zotte.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:32 schreef Basp1 het volgende:
Dit topic ging over de co2 uitstoot van veen die meer zou zijn dan van wij als mensheid met auto's, wat ik door de simpelheid van de berichtgeving meteen in mijn 1e posting hier al verwierp .
Natuurlijke schommelingen? Als je mij gaat vragen hoe dat dan precies werkt moet ik je het antwoord schuldig blijven. Niet omdat ik een domme lul ben (dat valt ook niet uit te sluiten, ik zal hem zelf maar in koppen), maar omdat niemand dat weet, want het klimaat wordt net zo goed begrepen als mannen vrouwen begrijpen: er zijn er genoeg die denken dat ze het begrijpen, maar in de praktijk klopt daar geen donder van.quote:En verklap ons eens dan waarmee de ander grote temperatuurstijgingen in ons klimaat verleden door te verklaren zijn geweest.
Grotendeels... Hmmm... wat zegt dat ook alweer?quote:In florida vinden we allemaal versteende koralen die 4 tot 6 meter boven het huidige zeeniveau uitkomen. Volgens de wetenschappers komt dit door een warme periode 130.000 jaar geleden toen groenland grotendeel afgesmolten is.
Nee, toen niet. Maar NU ligt het wel aan ons, omdat we NU fossiele brandstoffen verstoken. Logisch toch?quote:Op maandag 25 juni 2007 17:40 schreef Swetsenegger het volgende:
Werden er toen ook zoveel fossiele brandstoffen verstookt?
'Ons' is trouwens wel een beperkte groep. Er wordt namelijk altijd gedoeld op die 'smerige kapitalisten', want die hebben de schuld van alle problemen (bestaand of niet)..quote:Op maandag 25 juni 2007 17:44 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, toen niet. Maar NU ligt het wel aan ons, omdat we NU fossiele brandstoffen verstoken. Logisch toch?
Nee, beweer ik dat ergens, ik vraag alleen of ds4 weet waarom het wel zo warm was toendertijd.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:40 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Werden er toen ook zoveel fossiele brandstoffen verstookt?
Heb je onomstotelijk bewijs dat WIJ verantwoordelijk zijn voor die 90 ppm meer?quote:Op maandag 25 juni 2007 17:48 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nee, beweer ik dat ergens, ik vraag alleen of ds4 weet waarom het wel zo warm was toendertijd.
Het is alleen wel opvallend dat als we naar de co2 grafieken kijken er in die periode wel een piek zat.
die maar tot de 290 ppm kwam en we zitten door ons menselijk toedoen nu al op 380 ppm.
http://cdiac.esd.ornl.gov/trends/co2/graphics/vostok.co2.gif
De huidige snelle co2 stijging is totaal aan ons de danken, ik verwacht niet dat we er iets tegen gaan/kunnen doen. Maar bewijs dan maar eens waar anders alle co2 gebleven is die we als mensheid uitstoten door het verbranden van fossiele brandstoffen. Of anders gesteld waaraan hebben we de huidge co2 stijging anders aan te danken.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:44 schreef DS4 het volgende:
Nee, toen niet. Maar NU ligt het wel aan ons, omdat we NU fossiele brandstoffen verstoken. Logisch toch?
Door de opwarming van de aarde is er meer CO2quote:Op maandag 25 juni 2007 17:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De huidige snelle co2 stijging is totaal aan ons de danken, ik verwacht niet dat we er iets tegen gaan/kunnen doen. Maar bewijs dan maar eens waar anders alle co2 gebleven is die we als mensheid uitstoten door het verbranden van fossiele brandstoffen. Of anders gesteld waaraan hebben we de huidge co2 stijging anders aan te danken.
bron?quote:Op maandag 25 juni 2007 17:52 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De huidige snelle co2 stijging is totaal aan ons de danken,
quote:ik verwacht niet dat we er iets tegen gaan/kunnen doen. Maar bewijs dan maar eens waar anders alle co2 gebleven is die we als mensheid uitstoten door het verbranden van fossiele brandstoffen. Of anders gesteld waaraan hebben we de huidge co2 stijging anders aan te danken.
Het verbruik van zoveel fossiele brandstoffen waardoor eigenlijk het co2 niveau nog hoger zou moeten liggen wordt hier toch niet als bewijs door klimaatsceptici geaccepteerd. Dus waarom zou ik die berekening nog een keer moeten maken, of te voor schijn halen.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:52 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Heb je onomstotelijk bewijs dat WIJ verantwoordelijk zijn voor die 90 ppm meer?
Ja lekekr makkelijk one liners en smileys.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:54 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
bron?
[..]
"Het is jullie schuld! bewijs maar dat het niet zo is...."
Wat een holle retoriekquote:Op maandag 25 juni 2007 17:56 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het verbruik van zoveel fossiele brandstoffen waardoor eigenlijk het co2 niveau nog hoger zou moeten liggen wordt hier toch niet als bewijs door klimaatsceptici geaccepteerd. Dus waarom zou ik die berekening nog een keer moeten maken, of te voor schijn halen.
Nee, ik geef dat dan ook volmondig toe. Ik geef alleen aan dat ik het onwaarschijnlijk vind dat het WEL zo is. En het onomstotelijk bewijs is ook simpelweg niet geleverd. Jezelf als martelaar voordoen veranderd daar niets aan.quote:Ik zal de vraag maar eens omdraaien heb jij een onomstotelijk bewijs dat wij door de massale verbranding van fossiele brandstoffen geen invloed hebben op de co2 concentratie.
Simpelweg de bewijslast bij de ander leggen voor JOUW uitspraken is op zijn zachts gezegd nogal onorthodox.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:58 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja lekekr makkelijk one liners en smileys.
Ik ben benieuwd naar jullie wetenschappelijk bewijs waar de door de mensheid uitgestoten co2 dan zou blijven.
Jij doet het juist zo makkelijk. Jij loopt achter de zoveelste milieuhype aan, elke tien jaar hebben we namelijk een andere. Wel hebben ze een gemeenschappelijke veroorzaker de westerse wereld.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:58 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja lekekr makkelijk one liners en smileys.
http://www.realclimate.org/index.php?p=87quote:Op maandag 25 juni 2007 17:59 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Simpelweg de bewijslast bij de ander leggen voor JOUW uitspraken is op zijn zachts gezegd nogal onorthodox.
Ik heb die andere 3 in mijn levensduur dan gemist, waarover heb je het?quote:Op maandag 25 juni 2007 18:01 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Jij doet het juist zo makkelijk. Jij loopt achter de zoveelste milieuhype aan, elke tien jaar hebben we namelijk een andere. Wel hebben ze een gemeenschappelijke veroorzaker de westerse wereld.
Zure regen, het gat in de ozonlaag, radon, fijnstof, etc.quote:Op maandag 25 juni 2007 18:05 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik heb die andere 3 in mijn levensduur dan gemist, waarover heb je het?
Zoals je ongetwijfeld weet is er een theorie dat CO2 concentraties stijgen als het warmer wordt. Hetgeen ook wel past bij de grafiekjes zeg maar...quote:Op maandag 25 juni 2007 17:52 schreef Basp1 het volgende:
De huidige snelle co2 stijging is totaal aan ons de danken, ik verwacht niet dat we er iets tegen gaan/kunnen doen. Maar bewijs dan maar eens waar anders alle co2 gebleven is die we als mensheid uitstoten door het verbranden van fossiele brandstoffen. Of anders gesteld waaraan hebben we de huidge co2 stijging anders aan te danken.
De website van Michael Mann (de man van de hockeystick)... Erg neutraal ook...quote:
Bij Fatima inmiddels wel...quote:Op maandag 25 juni 2007 18:21 schreef Swetsenegger het volgende:
Die hockeystick grafiek is gelukkig ook onomstreden.
Beide. Meer CO2 zorgt voor hogere temperaturen (een broeikasgas houdt warmte vast), hogere temperaturen zorgen voor meer CO2 in de lucht (warmere oceanen hebben minder absorbatievermogen). Het is een versterkende wisselwerking.quote:
Dat in een ver verleden een effect optrad, betekent niet dat een hedendaags effect dezelfde factoren hebben. Vergelijk het met het overlijden van een persoon door ouderdom 200 jaar geleden, een natuurlijk fenomeen zonder menselik handelen waarvan er nogal onzekerheid bestaat over de oorzaken, we weten nog niet alles over een ziel en dergelijke aspecten, zonder menselijk handelen gaat uiteindelijk iedereen toch dood, etc; maar wanneer iemand dankzij een paar klappen dood neervalt dan is het wijzen naar eerdere natuurlijke situaties met hetzelfde effect totaal onnozel. Zo ook met eerdere opwarmingen, en ook de voorbeelden van opwarming van Mars (en Pluto?): het hoeft niet dezelfde factoren te hebben en wetenschappelijk onderzoek wijst in de richting van menselijk handelen als toegevoegde factor in het geheel.quote:Op maandag 25 juni 2007 17:40 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Werden er toen ook zoveel fossiele brandstoffen verstookt?
Allemaal bestaande milieuproblemen. Tuurlijk, het nieuws wordt niet meer gedomineerd door die zaken, maar dat zijn typische media-verschijnselen. Zo was een tijdje geleden Noord-Korea volop in het nieuws als dictatoriaal regime die de bevolking onderdrukt. Mogelijke kernwapens, speculatie over militair ingrijpen, politiek debat over eventuele acties, maar de laatste maanden hoor je ook niets erover en dat terwijl er weinig tot niets is veranderd aan de situatie. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van hypes zoals jij ze noemt, en allemaal hebben een terugkerend patroon: Voornaamste redenen: de nieuwigheid, de impact en de controverse. Dat verklaart ook de door jouw genoemde voorbeelden. Destijds was het nieuw, bleek dat het grote gevolgen kon hebben of zelfs had, en was er debat over de acties die we moesten ondernemen. Nu is het niet meer nieuw, is er geen wetenschappelijke discussie over de schadelijkheid, en zijn er volop maatregelen getroffen zoals onder het verbieden van CFK's, en het terugdringen van fijnstof en zure regen. Voeg daaran toe dat media veelal berichten over zaken die in de media voorkomen, en je hebt synergy. Met de toename aan copy-paste nieuwssites en dergelijke zal dit alleen maar toenemen.quote:Op maandag 25 juni 2007 18:09 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Zure regen, het gat in de ozonlaag, radon, fijnstof, etc.
En zo zal het met het broeikaseffect ook gaan. De warmterecords worden minder speciaal, landen, bedrijven en particulieren nemen steeds meer initiatieven om uitstoot van CO2 tegen te gaan, en gezien de huidige trend van controverse (van 'er is geen sprake van opwarming' naar 'opwarming is natuurlijk' naar 'de mens heeft nauwelijks invloed' naar 'we kunnen er niets tegen doen' naar 'maatregelen zijn te duur') zal de aandacht verminderen doordat de wetenschap erachter als gegeven wordt beschouwd en milieuproblematiek weer een normaal politiek schouwspel wordt gespeeld, met enkele incidenten die weer in het nieuws komen.quote:Op maandag 25 juni 2007 19:10 schreef Sidekick het volgende:
En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van hypes zoals jij ze noemt, en allemaal hebben een terugkerend patroon: Voornaamste redenen: de nieuwigheid, de impact en de controverse. Dat verklaart ook de door jouw genoemde voorbeelden. Destijds was het nieuw, bleek dat het grote gevolgen kon hebben of zelfs had, en was er debat over de acties die we moesten ondernemen. Nu is het niet meer nieuw, is er geen wetenschappelijke discussie over de schadelijkheid, en zijn er volop maatregelen getroffen zoals onder het verbieden van CFK's, en het terugdringen van fijnstof en zure regen. Voeg daaran toe dat media veelal berichten over zaken die in de media voorkomen, en je hebt synergy. Met de toename aan copy-paste nieuwssites en dergelijke zal dit alleen maar toenemen.
Leuk, maar absoluut niet bewezen en er zijn meerdere zaken die hier tegen spreken. Zoals het feit dat CO2 slechts een beperkte rol lijkt te spelen als broeikasgas.quote:Op maandag 25 juni 2007 19:10 schreef Sidekick het volgende:
Beide. Meer CO2 zorgt voor hogere temperaturen (een broeikasgas houdt warmte vast), hogere temperaturen zorgen voor meer CO2 in de lucht (warmere oceanen hebben minder absorbatievermogen). Het is een versterkende wisselwerking.
Onzin. Puur theorie.quote:het hoeft niet dezelfde factoren te hebben en wetenschappelijk onderzoek wijst in de richting van menselijk handelen als toegevoegde factor in het geheel.
O ja? Fijnstof? Lammenielache...quote:Allemaal bestaande milieuproblemen.
daar zeg je wat, ik was bijna naar de Rabo gegaan na dat gedoe met de ABN AMRO, dat spotje v/d Rabo was te erg voor woorden dus ben blij dat ik niet overgestapt benquote:Op maandag 25 juni 2007 18:27 schreef DS4 het volgende:
[..]
(maar ik heb mooi mijn bankzaken die ik bij de Rabo had lopen grotendeels weggehaald)
Dank je wel voor het bevestigen van mijn punt.quote:Op maandag 25 juni 2007 19:10 schreef Sidekick het volgende:
Dat in een ver verleden een effect optrad, betekent niet dat een hedendaags effect dezelfde factoren hebben.
Niet onomstreden wetenschappelijk onderzoek. maar zoals je zegt... in het beste geval wijst het in de richting van menselijk handelen. Al met al een nogal zwakke basis om honderden miljarden wereldwijd te investeren, die een zware wissel zullen trekken op andere hoogstnoodzakelijke sociale EN klimatologische investeringen, waarvan het effect op langere termijn een stuk zekerder is.quote:wetenschappelijk onderzoek wijst in de richting van menselijk handelen als toegevoegde factor in het geheel.
Hier deel ik de mening wel. Het is ongelofelijk en discutabel / verdacht hoe snel conclusies er tegenwoordig getrokken worden op basis van zelfs kranteartikelen - zie Tineke Huizinga, Netwerk hedenavond - waarvoor ineens miljarden besteed moeten worden (zonder blikken of blozen).quote:Op maandag 25 juni 2007 20:17 schreef Swetsenegger het volgende:
Niet onomstreden wetenschappelijk onderzoek. maar zoals je zegt... in het beste geval wijst het in de richting van menselijk handelen. Al met al een nogal zwakke basis om honderden miljarden wereldwijd te investeren, die een zware wissel zullen trekken op andere hoogstnoodzakelijke sociale EN klimatologische investeringen, waarvan het effect op langere termijn een stuk zekerder is.
Wetenschappelijk onderzoek heeft tegenwoordig nogal de neiging het idee van de opdrachtgever (en meestal betalende klant) te onderschrijven.
Waarom negeer je simpele feiten? Je wilt fijnstof toch niet serieus als een soort hoax betitelen? Of negeren dat CO2 warmte vasthoud in de atmosfeer en dat warmere oceanen minder CO2 vasthouden? Je bent nu niet sceptisch, je bent je nu aan het vastbijten in de loopgraven. Misschien moet je eens proberen een tegenargument te verzinnen in plaats van in het wilde weg "onzin, "lammenielache", en "absoluut niet bewezen" te roepen.quote:Op maandag 25 juni 2007 19:29 schreef DS4 het volgende:
[..]
Leuk, maar absoluut niet bewezen en er zijn meerdere zaken die hier tegen spreken. Zoals het feit dat CO2 slechts een beperkte rol lijkt te spelen als broeikasgas.
[..]
Onzin. Puur theorie.
[..]
O ja? Fijnstof? Lammenielache...
Welke klimatologische investeringen zijn zekerder, en hoe komen die in gevaar? Het zijn politieke keuzes hoe en hoeveel te investeren met betrekking tot klimaatverandering, en hoewel ik wel politiek betrokken ben, vind ik dat bij dit onderwerp niet het belangrijkste. Er zijn veel opties en ik zie veel initiatieven die nu al worden genomen zonder al teveel impact op de economie. Ik denk ook niet dat je je moet blindstaren op een geschat totaalbedrag, zeker niet om de onderliggende onderbouwing ermee in twijfel te trekken.quote:Op maandag 25 juni 2007 20:17 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Niet onomstreden wetenschappelijk onderzoek. maar zoals je zegt... in het beste geval wijst het in de richting van menselijk handelen. Al met al een nogal zwakke basis om honderden miljarden wereldwijd te investeren, die een zware wissel zullen trekken op andere hoogstnoodzakelijke sociale EN klimatologische investeringen, waarvan het effect op langere termijn een stuk zekerder is.
Wetenschappelijk onderzoek heeft tegenwoordig nogal de neiging het idee van de opdrachtgever (en meestal betalende klant) te onderschrijven.
Lees het verhaal eens en geef dan je kritiekquote:Op maandag 25 juni 2007 18:16 schreef DS4 het volgende:
[..]
De website van Michael Mann (de man van de hockeystick)... Erg neutraal ook...
quote:Op maandag 25 juni 2007 21:05 schreef Sidekick het volgende:
Waarom negeer je simpele feiten? Je wilt fijnstof toch niet serieus als een soort hoax betitelen?
Wat begrijp jij niet aan beperkte rol? Hoe kan het dat iemand die de Nederlandse taal beheerst dat vertaalt naar geen rol?quote:Of negeren dat CO2 warmte vasthoud in de atmosfeer
Als ik gezegd zou hebben wat jij claimt dat ik heb gezegd, misschien. Maar dat is dus niet zo.quote:Je bent nu niet sceptisch, je bent je nu aan het vastbijten in de loopgraven.
Zie boven. Veel plezier met het bedenken van tegenargumenten. Succes!quote:Misschien moet je eens proberen een tegenargument te verzinnen in plaats van in het wilde weg "onzin, "lammenielache", en "absoluut niet bewezen" te roepen.
De laatste keer dat ik er keek stonden er meerdere verhalen. Waarom nu nog maar één?quote:Op maandag 25 juni 2007 21:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Lees het verhaal eens en geef dan je kritiek![]()
Stond dat er dan?quote:Overigens is de "hockeystick" niet het bedenksel van Michael Mann hoor.
De gegeven link is in dit geval relevant iigquote:Op maandag 25 juni 2007 22:39 schreef DS4 het volgende:
[..]
De laatste keer dat ik er keek stonden er meerdere verhalen. Waarom nu nog maar één?
[..]
Je leek het te impliceren...quote:Stond dat er dan?
Momenteel lijkt dat proces nog niet aan de gang, er wordt iig nog steeds meer co2 door de natuur opgenomen dan uitgestoten. Hoe we dat weten? Door simpelweg te kijken naar hoeveel co2 wij als mensen per jaar uitstoten en dan te kijken naar hoeveel het co2 gehalte in de atmosfeer is gestegen. Als dat minder stijgt dan je op basis van de uitstoot zou verwachten compenseert de natuur dus gedeeltelijk voor onze uitstoot. En dat is nog steeds het geval.quote:Op maandag 25 juni 2007 18:14 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zoals je ongetwijfeld weet is er een theorie dat CO2 concentraties stijgen als het warmer wordt. Hetgeen ook wel past bij de grafiekjes zeg maar...
Dat is geen openstaande vraag, vroeg of laat reageert de aarde idd op temperatuurstijgingen door meer CO2 in de lucht te brengen. Maar de initiële stijging ligt in dit geval bij de mens.quote:Of dat waar is of niet: het is wel een openstaande vraag: CO2, oorzaak of gevolg?
O? Nou, dat lees ik niet, maar goed: ik heb voorkennis.quote:
Voor de duidelijkheid, dit is geen dus geen Links versus Rechts discussie, maar een discussie tussen mensen die makkelijk te beïnvloeden zijn en mensen die moeilijk te beïnvloeden zijn.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:48 schreef DS4 het volgende:
[..]
O, het is links vs. rechts.... Nounou, poehpoeh. Nog iets intelligents te melden of wil je het bij dit soort domme opmerkingen laten?
Sinds wanneer is de mens niet meer "natuur"? En is al onderzocht of hogere concentraties ook meer opname veroorzaken (hetgeen niet zelden zo is), of juist niet? En wat zijn de effecten daarvan?quote:Op maandag 25 juni 2007 23:10 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Hoe we dat weten? Door simpelweg te kijken naar hoeveel co2 wij als mensen per jaar uitstoten en dan te kijken naar hoeveel het co2 gehalte in de atmosfeer is gestegen.
Waarom NU wel en de vorige keren niet?quote:Maar de initiële stijging ligt in dit geval bij de mens.
Goed, jij je zin: de opwarming wordt veroorzaakt door de mens en aangezien wij "natuur" zijn is de opwarming van de aarde dus volledig natuurlijk. Niks aan de hand dus.quote:Op maandag 25 juni 2007 23:16 schreef DS4 het volgende:
[..]
Sinds wanneer is de mens niet meer "natuur"?
Ja, ja en oa een zuurdere oceaan.quote:En is al onderzocht of hogere concentraties ook meer opname veroorzaken (hetgeen niet zelden zo is), of juist niet? En wat zijn de effecten daarvan?
Omdat wij de vorige keren nog niet enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen verstookten. Als we überhaupt al rondliepen op deze aardkloot.quote:Waarom NU wel en de vorige keren niet?
Kennelijk versta jij bepaalde zaken wat minder goed. Je maakt onderscheid tussen menselijke uitstoot en niet-menselijk en vervolgens is dan de mens verantwoordelijk. We kunnen ook koeienscheten als norm nemen en dan ligt het aan de koeien. Met andere woorden, jouw blikveld bepaalt de uitkomt...quote:Op maandag 25 juni 2007 23:22 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Goed, jij je zin: de opwarming wordt veroorzaakt door de mens en aangezien wij "natuur" zijn is de opwarming van de aarde dus volledig natuurlijk. Niks aan de hand dus.
Wil je het echt naar dat niveau af laten zakken?![]()
Je begrijpt de vraag niet eens kennelijk. Als bij verhoogde concentraties meer CO2 wordt opgenomen, dan kan het uiteindelijke effect van hogere uitstoot veel kleiner zijn. Hoe dan ook, als jij op niveau in de discussie mee wil doen mag je meer woorden gebruiken en net wat dieper op vragen ingaan hoor.quote:Ja, ja en oa een zuurdere oceaan.
Dit is toch een onzinredenering van heb ik me jou daar. Noem jij dit niveau?quote:Omdat wij de vorige keren nog niet enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen verstookten. Als we überhaupt al rondliepen op deze aardkloot.
De hoeveelheid co2 is in elk geval uit pas (volgens de vostok ice core data) vergeleken met 400.000 jaar geleden (280-300 ppmv) en in 2005 (375ppmv). (voglens de natuurlijke cycles uit pas).quote:Op maandag 25 juni 2007 23:16 schreef DS4 het volgende:
[..]
Sinds wanneer is de mens niet meer "natuur"? En is al onderzocht of hogere concentraties ook meer opname veroorzaken (hetgeen niet zelden zo is), of juist niet? En wat zijn de effecten daarvan?
Wederom: vragen.
[..]
Waarom NU wel en de vorige keren niet?
Klopt. Je weet hoop ik ook dat in de voorgaande interglacialen die je in de grafiek terug ziet de temperatuur gemiddeld 2 gr. C. HOGER was dan nu?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:07 schreef Aasgier het volgende:
De hoeveelheid co2 is in elk geval uit pas (volgens de vostok ice core data) vergeleken met 400.000 jaar geleden (280-300 ppmv) en in 2005 (375ppmv). (voglens de natuurlijke cycles uit pas).
Present = 1950.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:35 schreef DS4 het volgende:
[..]
Klopt. Je weet hoop ik ook dat in de voorgaande interglacialen die je in de grafiek terug ziet de temperatuur gemiddeld 2 gr. C. HOGER was dan nu?
Er is dus wel meer bijzonder aan de tijd waarin we leven. En gek genoeg is dat EN hogere CO2 EN lagere temperaturen.
Wat leuk dat bewezen wordt dat we nu meer fossiele brandstof aan het verbruiken zijn... Man, dat weten we toch al lang? Moet dat worden bewezen?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:29 schreef Basp1 het volgende:
Ik heb nog geen verklaring hier gezien waarin mensen de link die ik gepost heb onderhuit halen. In de link wordt een bewijs geleverd dat we als mensheid voor de huidige stijging verantwoordelijk zijn.
Even een korte samenvatting van die link, co2 uit de korte cyclus bevat ander isotopen dan co2 die vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen. Aan de hand van de isotopen verdeling in onze atmosfeer is bewezen dat wij verantwoordelijk zijn voor die stijging van de co2 concentratie.
Ik had het over interglacialen... was jou wellicht ontgaan.quote:
Het is jammer dat die graph niet verder gaat dan 50 jaar geleden en volgens mij is het geen 2 graden? En dat kan je dus ook niet aflezen op die graph omdat ie maar tot 1950 gaat.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:46 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik had het over interglacialen... was jou wellicht ontgaan.
Een te lage grondwaterstand. Waardoor veen, dat al eeuwen in het grondwater geconserveerd ligt, gaat verademen.quote:Op maandag 25 juni 2007 11:26 schreef LENUS het volgende:
Waar is dan het verband van veengrond met co2 uitstoot?
Gemiddelde temperatuur in een interglaciaal... hoeveel invloed zal die 50 jaar hebben denk je?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:56 schreef Aasgier het volgende:
Het is jammer dat die graph niet verder gaat dan 50 jaar geleden en volgens mij is het geen 2 graden? En dat kan je dus ook niet aflezen op die graph omdat ie maar tot 1950 gaat.
Nounou, poehpoeh... voor je het weet is het hier straks net zo warm als tijdens de Middeleeuwse Warme Periode. Een tijd waarin de natuur groeide en bloeide en de oceanen vol zaten met vis. Echt, laten we hopen dat het warmer wordt, goed voor de economie, goed voor de natuur.quote:Sinds 1950 is de gemiddelde temperatuur in elk geval al meer dan 1.5 graad gestegen (in het jaar 2000), misschien nu al 2 graden (2007)? En dat is fucking veel in een hele korte tijd.
Niet stiekum aanpassen als ik aan het reageren ben...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:56 schreef Aasgier het volgende:
(EDIT)Sinds 1950 is de gemiddelde temperatuur in elk geval al meer dan 0.6graad gestegen (in het jaar 2000).
Maar goed ik moet even opzoek gaan voor het juiste getal voor 1950-2007(heden). heb jij een link?
Dat was in elk geval een plaatselijk phenoneem (door golfstroming?).quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:04 schreef DS4 het volgende:
[..]
Gemiddelde temperatuur in een interglaciaal... hoeveel invloed zal die 50 jaar hebben denk je?
[..]
Nounou, poehpoeh... voor je het weet is het hier straks net zo warm als tijdens de Middeleeuwse Warme Periode. Een tijd waarin de natuur groeide en bloeide en de oceanen vol zaten met vis. Echt, laten we hopen dat het warmer wordt, goed voor de economie, goed voor de natuur.
En het zeeniveau zal nog dalen ook, want warmer = meer verdamping = meer neerslag = meer aangroei van ijsmassa's.
Het blijft in elk geval een beetje onverantwoordelijk met onze uitstoot van co2/carbon dioxine maar goed misschien is dat onze natuurlijke manier om overpopulatie tegen te gaanquote:Here's another result of global warming, and other factors. One of those other factors that this article doesn't mention is the increased acidity of the worlds waters, the result of them absorbing much of the CO2 we have added to the atmosphere. It leads to the production of carbonic acid.
The waters, however, may reach a point when they stop absorbing so much CO2. After that, CO2 concentrations in the air will skyrocket, as will air, water, and land temperatures.
Plaatselijk? Wat? De Middeleeuwse Warme Periode? Toen Groenland haar naam eer aan deed omdat het er groen ipv wit was?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:13 schreef Aasgier het volgende:
Dat was in elk geval een plaatselijk phenoneem (door golfstroming?).
Hogere temperaturen is lagere CO2 concentraties in de zee...quote:Kijk ik geef toe dat we niet echt met zekerheid kunnen zeggen wat de gevolgen zijn en zullen worden.
De kans bestaat ook omdat er zoveel co2 in de oceanen gaat zitten (en nu sterft koraal daardoor massaal af) dat de vissen ook het loodje leggen, Dus geen vis meer![]()
Waarom is het onverantwoord?quote:Het blijft in elk geval een beetje onverantwoordelijk met onze uitstoot van co2/carbon dioxine maar goed misschien is dat onze natuurlijke manier om overpopulatie tegen te gaan![]()
Waarom dan?quote:Ik hoop ook dat het positief uitpakt maar de kans daarop lijkt mij klein.
Dat zeker, want de 80% reductie die nodig is zal natuurlijk nooit worden gehaald.quote:Tijd zal het leren.
Als je de menselijke invloed wil bepalen is dat een onderscheid dat noodzakelijk is. Ik neem het blikveld wat relevant is in deze. Het maken van scheve vergelijkingen en drogredeneringen laat ik liever over aan sceptici die zichzelf neerzetten als bakens van waarheid en wetenschappelijke objectiviteit, ik zie al weer een hoop potentie daarvoor in dit topic.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 09:38 schreef DS4 het volgende:
[..]
Kennelijk versta jij bepaalde zaken wat minder goed. Je maakt onderscheid tussen menselijke uitstoot en niet-menselijk en vervolgens is dan de mens verantwoordelijk. We kunnen ook koeienscheten als norm nemen en dan ligt het aan de koeien. Met andere woorden, jouw blikveld bepaalt de uitkomt...
[..]
Dat snapt een kleuter en dat is dan ook precies wat er op dit moment gebeurt, de natuur compenseert voor menselijke uitstoot op het moment.quote:Je begrijpt de vraag niet eens kennelijk. Als bij verhoogde concentraties meer CO2 wordt opgenomen, dan kan het uiteindelijke effect van hogere uitstoot veel kleiner zijn.
Ik geef gewoon een kort en bondig antwoord. Het is nou ook niet zo dat jouw vraagstelling zo uitgebreid was. Maar goed, hier een verhaaltje over de rol van de oceanen in de CO2 kwestie, de biosfeer op het land komt ook heel eventjes ter sprake.quote:Hoe dan ook, als jij op niveau in de discussie mee wil doen mag je meer woorden gebruiken en net wat dieper op vragen ingaan hoor.
Vragen zat idd, maar het is geen groot zwart gat. We hebben redelijke indicaties van wat een bepaalde hoeveelheid CO2 voor effect heeft in de atmosfeer.quote:En vergeet even niet de vragen ten aanzien van de effecten van CO2 concentraties (beperkte concentraties, beperkte golflengte en beer-law).
Roepen dat iets onzin is máákt het nog geen onzin.quote:Dit is toch een onzinredenering van heb ik me jou daar. Noem jij dit niveau?
De Middeleeuwse Warme Periode wordt idd gezien als een lokaal fenomeen. Als er al daadwerkelijk sprake was van een warme periode. En het lijkt welhaast uitgesloten dat het warmer was in die tijd. Over welke tijd hebben we het eigenlijk precies?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:23 schreef DS4 het volgende:
[..]
Plaatselijk? Wat? De Middeleeuwse Warme Periode? Toen Groenland haar naam eer aan deed omdat het er groen ipv wit was?
[..]
Uiteindelijk wel, op dit moment hebben we het omslagpunt nog niet bereikt, maar dat zou wel eens relatief snel kunnen veranderen.quote:Hogere temperaturen is lagere CO2 concentraties in de zee...
Heel mooi. Ga je nu die vragen beantwoorden, of heel veel woorden vuil maken aan er omheen lullen? Ik heb ze nu meermaals herhaald. En niet één "baken van waarheid" (die zitten alleen in de "wij weten het zeker, MMGW zorgt voor klimaatverandering"-hoek) die ze wenst te beantwoorden. Sterker nog, er wordt steeds net gedaan of de vraag niet is gesteld, dan wel dat er een andere vraag is gesteld.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:37 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Vragen zat idd, maar het is geen groot zwart gat. We hebben redelijke indicaties van wat een bepaalde hoeveelheid CO2 voor effect heeft in de atmosfeer.
O, nu gaan we de Middeleeuwse Warme Periode ontkennen...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:48 schreef Grrrrrrrr het volgende:
De Middeleeuwse Warme Periode wordt idd gezien als een lokaal fenomeen. Als er al daadwerkelijk sprake was van een warme periode. En het lijkt welhaast uitgesloten dat het warmer was in die tijd. Over welke tijd hebben we het eigenlijk precies?
Die vooraf ging aan de zogenaamde kleine ijstijd . Maar het is een oeverloze discussie met mensen om te voeren dat we als mensheid invloed hebben op ons klimaat.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:48 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
De Middeleeuwse Warme Periode wordt idd gezien als een lokaal fenomeen. Als er al daadwerkelijk sprake was van een warme periode. En het lijkt welhaast uitgesloten dat het warmer was in die tijd. Over welke tijd hebben we het eigenlijk precies?
http://environment.newsci(...)imate-change/dn11644quote:Op dinsdag 26 juni 2007 11:23 schreef DS4 het volgende:
[quote]
Plaatselijk? Wat? De Middeleeuwse Warme Periode? Toen Groenland haar naam eer aan deed omdat het er groen ipv wit was?
Ok maar meer co2 = hogere temperaturen = warmere ocean?quote:Hogere temperaturen is lagere CO2 concentraties in de zee...
Omdat we niet goed weten wat de gevolgen zijn.quote:Waarom is het onverantwoord?
Grote ijstijden gebeuren niet zovaak en die hebben grote gevolgen en toen waren de gemiddelde temperaturen 4-6 graden lager dan nu, dus 4-6 graden warmer dan nu gaat niet zonder ernstige gevolgen (lijkt mij). En tot nu toe zijn de gevolgen zoals jezelf tenminste al kan waarnemen niet echt positief. Ok de planten hier lijken het wel erg goed te doen maar het weer wereldwijd is niet echt rustiger maar meer extreem geworden.[/quote]quote:Waarom dan?
Dat klopt ja, we zijn verslaaf aan onze levensstijl en omdat het altijd meer moet zijn dan het vorig jaar gaat het een keer fout.quote:Dat zeker, want de 80% reductie die nodig is zal natuurlijk nooit worden gehaald.
Ik ben geen klimaatwetenschapper, jij ook niet. We zijn op zijn best leken met enige kennis. Dus niet zo vreemd opkijken als we niet in details kunnen treden. Dat kan jij ook niet namelijk.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:03 schreef DS4 het volgende:
[..]
Heel mooi. Ga je nu die vragen beantwoorden, of heel veel woorden vuil maken aan er omheen lullen? Ik heb ze nu meermaals herhaald. En niet één "baken van waarheid" (die zitten alleen in de "wij weten het zeker, MMGW zorgt voor klimaatverandering"-hoek) die ze wenst te beantwoorden. Sterker nog, er wordt steeds net gedaan of de vraag niet is gesteld, dan wel dat er een andere vraag is gesteld.
Waarop is hij precies niet teruggekomen?quote:Gewoon ingaan op de zaken die ik noem. Niet zo moeilijk toch (of misschien wel, want ook Du_ke is er uiteindelijk niet op teruggekomen)?
Ook dat is gewoon niet waar. 80% reductie vraagt veel meer. En het is wereldwijd 80% reductie. Dat vraagt dus van velen dat ze in echte armoede moeten blijven leven om de wereld te redden. Dat is wel een erg hoge prijs, nietwaar?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:11 schreef Aasgier het volgende:
Iedereen van de auto- en consumptie verslafing af is een ''oplossing'' maar daar wil niemand aan.
Als je vanuit je eigen wiki link had doorgeklikt naar het artikel over de MWP had je gezien dat daar ook aan een regionaal fenomeen wordt gedacht. En ook daar is geen enkele temperatuursreconstructie te vinden die beweert dat het toen warmer was dan nu, wat jij wel impliciet beweerde een paar posts terug.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Die vooraf ging aan de zogenaamde kleine ijstijd . Maar het is een oeverloze discussie met mensen om te voeren dat we als mensheid invloed hebben op ons klimaat.
Ik had een discussie over contra-indicaties. Du-ke beweerde dat die er niet of nauwelijks waren. Ik reageerde als volgt:quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:12 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Waarop is hij precies niet teruggekomen?
Even een stukje uit de tekst:quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:11 schreef Aasgier het volgende:
http://environment.newsci(...)imate-change/dn11644
Dat is zeer de vraag.quote:Ok maar meer co2 = hogere temperaturen = warmere ocean?
?
We weten ook niet wat de gevolgen zijn van de maatregelen die we willen nemen...quote:Omdat we niet goed weten wat de gevolgen zijn.
Alles wat klopt wordt begroet met "zie je wel" en alles wat afwijkt wordt genegeerd. Ook snellere temperatuurstijgingen zijn afwijkingen hoor... Ik moet iig even denken aan de expeditie om aandacht te vragen voor MMGW die moest worden afgebroken omdat het veel kouder was dan gedacht.quote:Alhoewel - de vele klimaatmodellen kloppen tot nu toe redelijk (meestal gaat het zelfs sneller dan dat ze hadden voorspeld).
Gek genoeg is in het verleden hogere temperatuur altijd samengegaan met minder extremen met betrekking tot het weer...quote:Grote ijstijden gebeuren niet zovaak en die hebben grote gevolgen en toen waren de gemiddelde temperaturen 4-6 graden lager dan nu, dus 4-6 graden warmer dan nu gaat niet zonder ernstige gevolgen (lijkt mij). En tot nu toe zijn de gevolgen zoals jezelf tenminste al kan waarnemen niet echt positief. Ok de planten hier lijken het wel erg goed te doen maar het weer wereldwijd is niet echt rustiger maar meer extreem geworden.
Wat mooi aantoont hoe subjectief die info is. Nogmaals: Soon et. al. is uw vriend.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:19 schreef Grrrrrrrr het volgende:
En ook daar is geen enkele temperatuursreconstructie te vinden die beweert dat het toen warmer was dan nu.
Toevallig nog laatst in het nieuws een onderzoek: door het opwarmen van de aarde smeltend ijs zorgt ervoor dat er in die omgeving meer algen of plankton of weet ik veel wat kunnen leven, die weer koolstofdioxide opnemen en na opgegeten te zijn, zinken naar de bodem.quote:Op maandag 25 juni 2007 23:16 schreef DS4 het volgende:
En is al onderzocht of hogere concentraties ook meer opname veroorzaken (hetgeen niet zelden zo is), of juist niet? En wat zijn de effecten daarvan?
Ik doel op het effect in cijfers. B.v. als de concentratie van CO2 met 10% stijgt, dan stijgt de opname van CO2 door planten met ik noem maar 5%, of 15%. Dat zou de eindconclusie wel eens danig in de war kunnen gooien.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:35 schreef Monidique het volgende:
Toevallig nog laatst in het nieuws een onderzoek: door het opwarmen van de aarde smeltend ijs zorgt ervoor dat er in die omgeving meer algen of plankton of weet ik veel wat kunnen leven, die weer koolstofdioxide opnemen en na opgegeten te zijn, zinken naar de bodem.
De rest er maar even tussenuit gehaald. Je geeft hieronder in je antwoord wel toe dat we verantwoorldeijk zijn voor de huidige stijging. Dus kunnen we ook zeggen dat niet alleen de temperatuur stijging op dit moment voor de stijgende co2 concentraties zorgen.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:20 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik had een discussie over contra-indicaties. Du-ke beweerde dat die er niet of nauwelijks waren. Ik reageerde als volgt:
[i]B.v. het feit dat CO2 concentraties de temperatuur lijken te volgen in plaats van vooraf te gaan , het feit dat de mens maar verantwoordelijk is voor 3,4% van de totale jaarlijkse uitstoot van CO2,
En de gevolgen ja dat wordt de grote vraag voor ons allemaal. Maar ja wat zijn gevolgen van een inval in irak, ja dan kunnen van te voren mensen wel waarschuwen dat het niet zo verstandig is, maar als het gebeurd, gebeurd het toch.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:45 schreef DS4 het volgende:
De vraag is niet OF we CO2 uitstoten, maar wat de GEVOLGEN daarvan zijn. En nogmaals, er zijn heel veel zaken die er op wijzen dat onze CO2 uitstoot niet of nauwelijks invloed heeft op het klimaat.
Volgens de wikipedia over radiative forcing staat een grafiekje dat ze van 1.6 w/m2 uitgaan.quote:The radiative forcing for doubling can be calculated by using this figure. If we allocate an absorption of 32 W/m2 [14] over 180º steradiant to the total integral (area) of the n3 band as observed from satellite measurements (Hanel et al., 1971) and applied to a standard atmosphere, and take an increment of 0.17%, the absorption is 0.054 W/m2 - and not 4.3 W/m2.
This is roughly 80 times less than IPCC's radiative forcing.
Dat weet ik niet, maar dat de totale natuur (vegetatie, oceanen, met name) niet genoeg kan opnemen, blijkt al uit het feit dat maar de helft van de menselijke CO2-uitstoot wordt opgenomen en de rest dus in de atmosfeer terechtkomt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:45 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik doel op het effect in cijfers. B.v. als de concentratie van CO2 met 10% stijgt, dan stijgt de opname van CO2 door planten met ik noem maar 5%, of 15%. Dat zou de eindconclusie wel eens danig in de war kunnen gooien.
Wat weten we dan niet?quote:Daar komt nog een vraag bij: weten we op dit gebied alles? Het antwoord wil ik wel geven: nee. Ook kan dat de eindconclusie danig in de war gooien.
O.quote:Overigens is het niet alleen CO2 welke toeneemt. Er zijn concentraties die nog explosiever stijgen...
Absoluut niet. Dat staat er echt niet.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:48 schreef Basp1 het volgende:
Je geeft hieronder in je antwoord wel toe dat we verantwoorldeijk zijn voor de huidige stijging.
Ik vind "we weten het niet, we gaan er echter vanuit dat het slecht is" nauwelijks een antwoord...quote:En de gevolgen ja dat wordt de grote vraag voor ons allemaal. Maar ja wat zijn gevolgen van een inval in irak, ja dan kunnen van te voren mensen wel waarschuwen dat het niet zo verstandig is, maar als het gebeurd, gebeurd het toch.
Zo 1 vraag beantwoord.
Ik moet je bekennen dat ik het de eerste keer dat ik het las ook dacht...quote:Nu eens even kijkende naar die beer law.
Ik dacht eerts dat het over bierging maar helaas niet.
Makkelijk om kritiek op MMGW uiteindelijk te pareren met "het IPCC zal het wel bij het rechte eind hebben". Maar goed, waar jij nu naar kijkt is een uitwerking van de beer-law in combinatie met MMGW. Ik heb het niet echt gelezen, want ik vind dat nog niet zo interessant.quote:Als ik het geod heb staat hier een uitgebreide uitleg over die wet waarbij je de factor die co2 bijdraagd zou kunnen bepalen. Wat in dit stukje in de conclusie staat:
[..]
Volgens de wikipedia over radiative forcing staat een grafiekje dat ze van 1.6 w/m2 uitgaan.
De factor die het ipcc gebruikt met een factor 3 overdrijven is nu niet echt wetenschappelijk te noemen. Ik ga ervan uit dat het ipcc het toch echt bij het recht eind heeft.
Heel veel van die zaken worden in dit artikel al behandeld.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:20 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik had een discussie over contra-indicaties. Du-ke beweerde dat die er niet of nauwelijks waren. Ik reageerde als volgt:
B.v. het feit dat CO2 concentraties de temperatuur lijken te volgen in plaats van vooraf te gaan (hetgeen zou duiden op gevolg ipv oorzaak), het feit dat de atmosfeer niet op warmt, alleen de oppervlakte (voor zover het al een trend is waarvan we weten dat deze zal voortzetten), het feit dat de hoge CO2 uitstoot van na de 2e wereldoorlog samenging met een daling van de temperatuur, het feit dat het klimaat al sinds mensenheugnis wordt gedreven door Milankovitch parameters, het feit dat de mens maar verantwoordelijk is voor 3,4% van de totale jaarlijkse uitstoot van CO2, het onderzoek van Lassen en Friis-Christensen, het feit dat CO2 maar een zeer beperkte golflengte kan absorberen, de Beer-law, etc, etc.
Dat is een pricincipe dat ook geldt voor de toename van koolstofdioxide. Van 100 naar 200 zal meer effect hebben dan van 200 naar 300, dat is een bekend gegeven en helemaal niet controversiëel.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:00 schreef DS4 het volgende:
Het gaat mij om iets anders. Wat is de onomstotelijk bewezen uitkomst van de beer-law? Dat is dat bij stijgende concentraties de effecten van het stijgen afnemen.
Dat is wederom een kwestie van toerekenen. De natuur maakt geen onderscheid tussen CO2 en CO2.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 12:48 schreef Monidique het volgende:
Dat weet ik niet, maar dat de totale natuur (vegetatie, oceanen, met name) niet genoeg kan opnemen, blijkt al uit het feit dat maar de helft van de menselijke CO2-uitstoot wordt opgenomen en de rest dus in de atmosfeer terechtkomt.
Dat is de grap. Dingen die je niet weet, weet je niet. Ik heb het over dingen die invloed hebben, maar waarvan we dat nog niet weten.quote:Wat weten we dan niet?
Misschien dat we dan maar een FOK GW wiki moeten maken.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:00 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Overigens zie ik deze uitleg in min of meer dezelfde vorm voorbij komen in zowat elk topic over GW, misschien dat Duke er moe van werd om ze te herhalen.![]()
Maar dat wordt ook onderkend. Het IPCC schat bijvoorbeeld dat voor elke verdubbeling van de CO2 waardes de temperatuur met zo'n 3 graden Celsius stijgt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:00 schreef DS4 het volgende:
Het gaat mij om iets anders. Wat is de onomstotelijk bewezen uitkomst van de beer-law? Dat is dat bij stijgende concentraties de effecten van het stijgen afnemen.
Een voorbeeld: een kamer met één raam met daarvoor 5 rolgordijnen. Trek ik de eerste dicht, dan wordt het een stuk donkerder. Trek ik de tweede dicht wordt het wel donkerder, maar al minder,. Bij de derde is het effect weer kleiner. Enz.
Dat dus.
Klopt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:02 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat is wederom een kwestie van toerekenen. De natuur maakt geen onderscheid tussen CO2 en CO2.
We kunnen verklaren dat er meer CO2 in de lucht komt door de mensheid, waar de helft verdwijnt, wat er gebeurt, we zien dat de modellen overeenkomen (steeds meer natuurlijk) met de observaties, maar volgens jou zegt dat helemaal niets, want we weten niet wat we niet weten. Ik ben blij dat wetenschappers anders te werk gaan.quote:Dat is de grap. Dingen die je niet weet, weet je niet. Ik heb het over dingen die invloed hebben, maar waarvan we dat nog niet weten.
Dan rekenen we gewoon met graden kelvin dan is het niet zo absurd veel. Dan stijgt het maar 3 graden op een tempreatuur van 288. maar 1.04% stijging.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:04 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Vergis je niet in de grootte van zo'n verandering, 3 graden op een totale gemiddelde wereldtemperatuur van zo'n 15 en een halve graad is absurd veel.
Daar ben ik net al op een stukje van ingegaan waar aantoonbare nonsense stond (te weten dat er een claim werd gemaakt dat iets zeker was, terwijl er weldegelijk discussie over bestaat). Het is natuurlijk ook geschreven met een doel... absoluut niet objectief dus. En voorts acht ik het handiger om rechtstreeks ergens op in te gaan ipv een link te geven waarbij ik dan maar de argumenten moet zoeken. Zo werk ik ook niet.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:00 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Heel veel van die zaken worden in dit artikel al behandeld.
Lijken...quote:Wat betreft de afkoeling tussen 1940 en 1970, daarvan lijken aerosols de oorzaak te zijn.
Wederom een mooi verhaal, maar die waterdamp heeft meerdere effecten, waaronder extra neerslag. Het is allemaal wel makkelijk om te zeggen dat er sprake is van een kettingreactie, maar zo langzamerhand gaan we dan naar een theorie waarbij iedereen stil moet zitten en de adem inhouden want ieder klein ding kan een extreem gevolg hebben.quote:Wat betreft het golflengte verhaal: een groot deel van de opwarming die wordt toegeschreven aan CO2 is idd niet direct het gevolg van CO2 die ir-straling tegen houdt maar indirect. De CO2 verwarmt de aarde slechts een klein beetje maar zorgt daardoor voor een stijging van een ander broeikasgas: waterdamp. Die stijging zorgt uiteindelijk voor het grootste deel van de temperatuursstijging. Waarom we ons dan toch vooral zorgen maken over CO2 wordt hier netjes uitgelegd.
Stabiel? In het verleden is CO2 rond de 1000 geweest en nu 380. En er zijn ik weet niet hoeveel schommelingen geweest. Maar NU ligt het allemaal aan de mens. Net effe te gemakkelijk.quote:En dat onze uitstoot relatief klein is zegt natuurlijk niks over het netto-effect ervan. En daar gaat het om, het verstoren van een relatief stabiele kringloop.
Nee, hij had aangegeven er op terug te willen komen.quote:Overigens zie ik deze uitleg in min of meer dezelfde vorm voorbij komen in zowat elk topic over GW, misschien dat Duke er moe van werd om ze te herhalen.![]()
He jij wilt graag over die zaken discusieren ik haal wat van je vragen aan en diep ze ietsjes meer met een flinke kantteking dat ze een factor 3 te hoge waarde gebruken uit dan kom je heel makkelijk met dingen als ja dat weet ik ook niet, want ik vond dan nog niet zo intressant. Alleen dat ik het ipcc niet mag geloven maar die andere bron wel zou moeten geloven.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:00 schreef DS4 het volgende:
Makkelijk om kritiek op MMGW uiteindelijk te pareren met "het IPCC zal het wel bij het rechte eind hebben". Maar goed, waar jij nu naar kijkt is een uitwerking van de beer-law in combinatie met MMGW. Ik heb het niet echt gelezen, want ik vind dat nog niet zo interessant.
Je weet het: 80% reductie is nodig. Hoever is China verwijderd van het produceren van 20%? Wanneer gaan ze dat halen? Zou de rest van de wereld naar 0 gaan?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:04 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Edit: overigens zijn er aanwijzingen die in de richting wijzen dat we de gevoeligheid van het klimaat inzake CO2 onderschatten.
Het gaat er mij om dat wij discussiëren over iets waar de rapporten van de IPCC zeg maar de fundering zijn (niet helemaal het juiste woord, maar je begrijpt hoop ik wat ik bedoel). Als je dan bij een afwijking gaat zeggen: het IPCC zal wel gelijk hebben, dan ligt de eindconclusie vast.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:15 schreef Basp1 het volgende:
He jij wilt graag over die zaken discusieren ik haal wat van je vragen aan en diep ze ietsjes meer met een flinke kantteking dat ze een factor 3 te hoge waarde gebruken uit dan kom je heel makkelijk met dingen als ja dat weet ik ook niet, want ik vond dan nog niet zo intressant. Alleen dat ik het ipcc niet mag geloven maar die andere bron wel zou moeten geloven.
Hm... Ik kan nu naar de website van het IPCC gaan, wat lezen. Wat zal ik vinden? Dat ze zeggen dat de wereld vergaat, of dat de natuur, het klimaat zeg maar, verandert? Ik ben ontzettend benieuwd...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:16 schreef DS4 het volgende:
Als er een religieus groepje opstaat en aankondigt dat de wereld zal vergaan lachen we allemaal hard om zo veel domheid. Als het IPCC gelijk heeft, dan krijgen die groepjes tzt gelijk. Op andere gronden, maar toch: gelijk.
En ach, het enige wat zal gebeuren is dat de natuur anders wordt. Wederom, niets nieuws onder de zon.
Niks is zeker! 100% zekerheid bestaat niet. Dat geef je zelf al aan door te zeggen dat we "niet weten wat we niet weten". Jij kan nog zoveel bewijs hebben ergens voor, ik kan altijd wel iets bedenken (hoe absurd ook) wat daar afbraak aan doet.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:11 schreef DS4 het volgende:
[..]
Daar ben ik net al op een stukje van ingegaan waar aantoonbare nonsense stond (te weten dat er een claim werd gemaakt dat iets zeker was, terwijl er weldegelijk discussie over bestaat). Het is natuurlijk ook geschreven met een doel... absoluut niet objectief dus. En voorts acht ik het handiger om rechtstreeks ergens op in te gaan ipv een link te geven waarbij ik dan maar de argumenten moet zoeken. Zo werk ik ook niet.
Het is de beste verklaring die we hebben op het moment.quote:Lijken...
[..]
Ook die effecten worden bestudeerd en meegenomen in de klimaatwetenschap. Wat denk je dat die gasten anders doen?quote:Wederom een mooi verhaal, maar die waterdamp heeft meerdere effecten, waaronder extra neerslag. Het is allemaal wel makkelijk om te zeggen dat er sprake is van een kettingreactie, maar zo langzamerhand gaan we dan naar een theorie waarbij iedereen stil moet zitten en de adem inhouden want ieder klein ding kan een extreem gevolg hebben.
Ik zeg dan ook "relatief stabiel". En waarom het aan de mens ligt wordt in bovenstaande post van mij al behandeltquote:Stabiel? In het verleden is CO2 rond de 1000 geweest en nu 380. En er zijn ik weet niet hoeveel schommelingen geweest. Maar NU ligt het allemaal aan de mens. Net effe te gemakkelijk.
Dat kan natuurlijk nog steedsquote:Nee, hij had aangegeven er op terug te willen komen.
Overigens is die Soon gewoon een standaard septische wetenschapperquote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:24 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Overigens werk jij zelf wel degelijk zo, je verwijst diverse malen naar Soon et al. Een onderzoek waarvan ik betwijfel of het zoveel rekening houdt met leesbaarheid als mijn linkjes.
http://en.wikipedia.org/w(...)imate_Research_paperquote:In 2003, Baliunas and Willie Soon (also an astrophysicist) published a review paper on historical climatology which concluded that "the 20th century is probably not the warmest nor a uniquely extreme climatic period of the last millennium." With Soon, Baliunas investigated the correlation between solar variation and temperatures of the earth's atmosphere. When there are more sunspots, the total solar output increases, and when there are fewer sunspots, it decreases. Soon and Baliunas attribute the Medieval warm period to such an increase in solar output, and believe that decreases in solar output led to the Little Ice Age, a period of cooling from which the earth has been recovering since 1890.[10]
A few months afterward, 13 of the authors of the papers Baliunas and Soon cited refuted her interpretation of their work.[11] There were three main objections: Soon and Baliunas used data reflective of changes in moisture, rather than temperature; they failed to distinguish between regional and hemispheric temperature anomalies; and they reconstructed past temperatures from proxy evidence not capable of resolving decadal trends. More recently, Osborn and Briffa repeated the Baliunas and Soon study but restricted themselves to records that were validated as temperature proxies, and came to a different result.[12]
Half of the editorial board of Climate Research, the journal that published the paper, resigned in protest against what they felt was a failure of the peer review process on the part of the journal.[13][14] Otto Kinne, managing director of the journal's parent company, stated that "CR [Climate Research] should have been more careful and insisted on solid evidence and cautious formulations before publication" and that "CR should have requested appropriate revisions of the manuscript prior to publication."[15]
Septisch... ai, dat is niet zo best nee...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:29 schreef Monidique het volgende:
Overigens is die Soon gewoon een standaard septische wetenschapper
Dat geldt omgekeerd ook. Want ik zit te wachten op onderbouwde kritiek op het laatste ipcc rapport.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:19 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het gaat er mij om dat wij discussiëren over iets waar de rapporten van de IPCC zeg maar de fundering zijn (niet helemaal het juiste woord, maar je begrijpt hoop ik wat ik bedoel). Als je dan bij een afwijking gaat zeggen: het IPCC zal wel gelijk hebben, dan ligt de eindconclusie vast.
Dat je de afwijking constateert is prima. Maar dan graag zonder "dan zal het wel fout zijn".
European Space Agency? Ik zou niet weten waarom...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:31 schreef DS4 het volgende:
wil je even melden waarom we de ESA moeten wantrouwen?
Ja, het is toch echt het een of het ander. Ofwel het is allemaal nog erger dan we dachten (en je wordt al niet vrolijk van het rapport van het IPCC), ofwel dat is niet zo. Maar nu niet van het ene been naar het andere hinken en dan weer roepen: "het lijkt allemaal nog veel erger dan voorspeld" om vervolgens weer te zeggen "ja, maar dat is toch niet voorspeld?".quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:20 schreef Monidique het volgende:
Dat ze zeggen dat de wereld vergaat, of dat de natuur, het klimaat zeg maar, verandert? Ik ben ontzettend benieuwd...
Die komen ook tot 1 gr. C warmer in de MWP. Dus het zal wel niet zo'n onzin zijn als in die ene link glashard wordt gelogen beweerd.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:33 schreef Monidique het volgende:
European Space Agency? Ik zou niet weten waarom...
Kun je dit concretiseren, want ik heb geen flauw idee waar je het over hebt. Ik heb je al gewezen op jouw fout toen je beweerde dat Al Gore het over meters stijging over honderd jaar had en nu beweer je dat het IPCC zegt dat de wereld vergaat, terwijl het, volgens jou, gewoon gaat om wat veranderingen in de natuur. Ik vermoed ergens dat jouw mening, veranderingen in de natuur, dichter in de buurt komt van het IPCC dan 'de wereld vergaat'.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:34 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ja, het is toch echt het een of het ander. Ofwel het is allemaal nog erger dan we dachten (en je wordt al niet vrolijk van het rapport van het IPCC), ofwel dat is niet zo. Maar nu niet van het ene been naar het andere hinken en dan weer roepen: "het lijkt allemaal nog veel erger dan voorspeld" om vervolgens weer te zeggen "ja, maar dat is toch niet voorspeld?".
O, waar kan ik dat lezen?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:35 schreef DS4 het volgende:
[..]
Die komen ook tot 1 gr. C warmer in de MWP. Dus het zal wel niet zo'n onzin zijn als in die ene link glashard wordt gelogen beweerd.
Ik las "absoluut niet bewezen" als reactie op mijn twee beweringen dat CO2 warmte vasthoudt en warmere oceanen minder CO2 vasthouden. Daarna begin je over een beperkte rol van CO2 als broeikasgas, terwijl mijn post daar niet over ging. Je springt nu van de hak op de tak, puur om twijfel te zaaien over algemeen geaccepteerde en bewezen principes. Een bekend sceptische tactiek.quote:Op maandag 25 juni 2007 22:36 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat begrijp jij niet aan beperkte rol? Hoe kan het dat iemand die de Nederlandse taal beheerst dat vertaalt naar geen rol?
Concentratie en absorbatievermogen zijn belangrijke zaken, en bij een combinatie daarvan scoort CO2 juist hoog. CFK's en methaan hebben vele hogere absorbatievermogen, maar zijn in kleine mate aanwezig. Gelukkig zijn daar al vergaande maatregelen tegen genomen dankzij aandacht voor de ozonlaag. Daarnaast is waterdamp in grote getalen aanwezig als broeikasgas, maar is dat effect constant (of beter gezegd, afhankelijk van de temperatuur) omdat de cyclus zo kort is.quote:Het effect is beperkt. Enerzijds doordat de concentratie niet hoog is ten opzichte van andere broeikasgassen, anderzijds doordat CO2 maar een zeer beperkte golflengte kan absorberen en laten we vooral de Beer-law niet vergeten....
Deze nieuwe milieu-hoax is ook een manier om de westerse economieëen een kunstmatige voorsprong te geven op de opkomende (China, India). Als de burger massaal "klimaat-neutrale" producten wil, moeten de nieuwe economieën zich aanpassen terwijl de westerse al bijna zover zijn.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:32 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat geldt omgekeerd ook. Want ik zit te wachten op onderbouwde kritiek op het laatste ipcc rapport.
Volgens mij staat nergens in het ipcc rapport gesteld dat we moeten stopppen emt co2 uitstoten. Dat hebben onze politici bedacht. In mijn opinie is dit een smoes om op deze manier onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Stel je eens voor wat er met een maatschappij zou gebeuren als overheden hun burgers zouden vertellen dat fossiel voorraden eindig zijn en we niet meer op ons huidige welvaartsniveau kunnen kunnen doorleven.
Die voorsprong hebben we al hoe kun je ons nu een nog groter voorsprong geven. Juist bij nieuwe technologien is het vaak makkelijker om deze bij opkomende economieen in te zetten. De zogenaamde technology leap waarbij men stappen van ontwikkeling kan overslaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitrol van mobiele telefonie. In afrika,china en india liggen niet zoveel kabels als wij in het westen kenne toch kun je er tegenwoordig ook bijna overal mobiel bellen.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Deze nieuwe milieu-hoax is ook een manier om de westerse economieëen een kunstmatige voorsprong te geven op de opkomende (China, India). Als de burger massaal "klimaat-neutrale" producten wil, moeten de nieuwe economieën zich aanpassen terwijl de westerse al bijna zover zijn.
Zijn we het daar over eens.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:24 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Niks is zeker! 100% zekerheid bestaat niet.
Het punt is alleen dat ik aan de makkelijke kant van het verhaal sta. Ik claim alleen dat het allemaal slechts een theorie is en jij verdedigt de theorie. Ik hoef dus alleen maar contra-indicaties op te werpen en jij hoort er dan een antwoord op te geven. Zo werkt wetenschap.quote:Jij kan nog zoveel bewijs hebben ergens voor, ik kan altijd wel iets bedenken (hoe absurd ook) wat daar afbraak aan doet.
Je wil meerdere contra-indicaties weerleggen met een tekst. En ik moet de argumenten zoeken. Dat klopt niet. Ook al is het redelijk snel te vinden.quote:Dat ik die link geef is omdat ik geen zin heb dat verhaal in mijn eigen woorden te gaan houden en dan weer aangevallen te worden op een spelfout oid... Bovendien is het erg leesbaar en denk ik niet dat je erg lang hebt moeten zoeken op die 2 pagina's waarbij maar een smal gedeelte van het scherm ook daadwerkelijk tekst is....![]()
Ik geeft aan wat Soon et al claimt. Ik heb dus al een samenvatting gegeven en aangegeven welk argument ik er uit haal. Ik geeft daar de bron bij. Zo verwacht ik het ook van jou. Gewoon het ergument (bij de contra-indicatie) en dan mag je best dit als bron geven. Maar dat is echt een compleet andere werkwijze.quote:Overigens werk jij zelf wel degelijk zo, je verwijst diverse malen naar Soon et al. Een onderzoek waarvan ik betwijfel of het zoveel rekening houdt met leesbaarheid als mijn linkjes.
En dat doet men door een mening als feit presenteren. Nou, dat helpt....quote:Wat de objectiviteit betreft: ja, het is geschreven met een doel, namelijk dit soort materie inzichtelijk maken voor niet-wetenschappers en het bestrijden van bekende drogredeneringen en on- en halve waarheden.
Momenteel ben ik de beste verdediger van MMGW in mijn woning... Ik ben wel een hele slechte.quote:Het is de beste verklaring die we hebben op het moment.![]()
Ik wil je wel iets meegeven: als het negatieve effect afneemt... zou dan het positieve effect van waterdamp (en dat is er zoals je hopelijk weet) dan niet op zeker moment het negatieve kunnen overvleugelen?quote:Ook die effecten worden bestudeerd en meegenomen in de klimaatwetenschap. Wat denk je dat die gasten anders doen?
Het is dus niet relatief stabiel. Het is gewoon niet stabiel, zoals er wel meer niet stabiel is, nogmaals niet allee CO2 is fiks toegenomen. En het waarom het aan de mens ligt heb je niet aangetoond, je hebt alleen voor het gemak alle andere mogelijke factoren vergeten te bekijken.quote:Ik zeg dan ook "relatief stabiel". En waarom het aan de mens ligt wordt in bovenstaande post van mij al behandelt.
Ik ben ook nog steeds in afwachting en wentel mij in de gedachte dat ik tot dat moment gelijk heb...quote:Dat kan natuurlijk nog steeds.
Het IPCC is politiek geladen, maar goed: we zijn het eens over het (waarschijnlijke) waarom politici zo dwepen met deze theorie.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:32 schreef Basp1 het volgende:
Volgens mij staat nergens in het ipcc rapport gesteld dat we moeten stopppen emt co2 uitstoten. Dat hebben onze politici bedacht. In mijn opinie is dit een smoes om op deze manier onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
Zeg hou je nou op met je leugens ter zake. Jij hebt mijn woorden verdraaid en ik vertik het om jou 100x uit te leggen wat een kleuter onmiddellijk begrijpt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:37 schreef Monidique het volgende:
Ik heb je al gewezen op jouw fout toen je beweerde dat Al Gore het over meters stijging over honderd jaar had
En weer verdraai je woorden. Als de argumenten op zijn ga je misschien op deze manier te werk, maar het is een zwaktebod van jewelste. Ik reageerde op de stelling van iemand die ineens aangaf dat we de invloed onderschat hebben en dat het allemaal nog veel erger is. Als je dat doortrekt naar de conclusies van de IPCC dan kom je tot een ramp zonder weerga, hetgeen zonder meer tot "wereld vergaan" kan worden gerekend.quote:en nu beweer je dat het IPCC zegt dat de wereld vergaat,
Zakenlui verzinnen vanalles om geld te kunnen verdienen. Moet je mij niet boos aankijken als het niet werktquote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:44 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Die voorsprong hebben we al hoe kun je ons nu een nog groter voorsprong geven. Juist bij nieuwe technologien is het vaak makkelijker om deze bij opkomende economieen in te zetten. De zogenaamde technology leap waarbij men stappen van ontwikkeling kan overslaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de uitrol van mobiele telefonie. In afrika,china en india liggen niet zoveel kabels als wij in het westen kenne toch kun je er tegenwoordig ook bijna overal mobiel bellen.
Google eens, want ik heb niet een lijst met internetverwijzingen liggen oid. Maar het moet te vinden zijn als je je best doet.quote:
O! MMGW is bewezen. Een doorbraak. Dat moet nieuws zijn! Ik zie het niet op CNN, wie heeft de primeur?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:39 schreef Sidekick het volgende:
algemeen geaccepteerde en bewezen principes.
Dit is een bekende tactiek van mensen die de contra-indicaties niet willen horen: je moet hem niet vertrouwen, want hij wil het niet geloven. Net als vroeger (of in achterlijke maatschappijen), ongelovigen moet je de kop afhakken.quote:Een bekend sceptische tactiek.
Leuk dat je methaan noemt. Ook toegenomen. Veel meer zelfs dan CO2 (ik meen met 130%). Maar goed, doe vooral niets met die info.quote:CFK's en methaan hebben vele hogere absorbatievermogen, maar zijn in kleine mate aanwezig.
Je hoeft niet zo persoonlijk te worden. Jouw uitspraak klopte gewoon niet. Ik wil daar graag een apart topic voer openen, hoor, maar als jij zegt dat die meters niet kloppen, maar dat het decimeters zijn en we dus niet moeten luisteren naar malloten als Al Gore, dan zeg jij dat Al Gore het over het onderwerp waar jij het over decimters hebt, het over meters heeft. Ik heb al gezegd, dat klopt niet en is een verkeerde toeschrijving. Toegegeven, deze verduidelijking, want dat is het, geen woorden verdraaien, is iets wat een kleuter niet onmiddelijk begrijpt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:52 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zeg hou je nou op met je leugens ter zake. Jij hebt mijn woorden verdraaid en ik vertik het om jou 100x uit te leggen wat een kleuter onmiddellijk begrijpt.
Jij zegt dat "[a]ls er een religieus groepje opstaat en aankondigt dat de wereld zal vergaan lachen we allemaal hard om zo veel domheid. Als het IPCC gelijk heeft, dan krijgen die groepjes tzt gelijk." Als het IPCC gelijk heeft, dan krijgen zij die zeggen dat de wereld vergaat ook gelijk, wat je nogmaals herhaalt: " hetgeen zonder meer tot "wereld vergaan" kan worden gerekend" Daarentegen, stel jij, valt het allemaal reuze mee, want "ach, het enige wat zal gebeuren is dat de natuur anders wordt".quote:En weer verdraai je woorden. Als de argumenten op zijn ga je misschien op deze manier te werk, maar het is een zwaktebod van jewelste. Ik reageerde op de stelling van iemand die ineens aangaf dat we de invloed onderschat hebben en dat het allemaal nog veel erger is. Als je dat doortrekt naar de conclusies van de IPCC dan kom je tot een ramp zonder weerga, hetgeen zonder meer tot "wereld vergaan" kan worden gerekend.
http://edition.cnn.com/SPECIALS/1997/global.warming/,quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:58 schreef DS4 het volgende:
[..]
O! MMGW is bewezen. Een doorbraak. Dat moet nieuws zijn! Ik zie het niet op CNN, wie heeft de primeur?
Nog één keer en dan hou ik er over op: Gore meldt de meters op zo'n wijze dat het blijft hangen en de domme toeschouwer (en dat is het merendeel van de toeschouwers) denkt aan het eind dat het meters worden.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:59 schreef Monidique het volgende:
Je hoeft niet zo persoonlijk te worden. Jouw uitspraak klopte gewoon niet. Ik wil daar graag een apart topic voer openen, hoor, maar als jij zegt dat die meters niet kloppen, maar dat het decimeters zijn en we dus niet moeten luisteren naar malloten als Al Gore, dan zeg jij dat Al Gore het over het onderwerp waar jij het over decimters hebt, het over meters heeft. Ik heb al gezegd, dat klopt niet en is een verkeerde toeschrijving. Toegegeven, deze verduidelijking, want dat is het, geen woorden verdraaien, is iets wat een kleuter niet onmiddelijk begrijpt.
En dat in combinatie met dat het allemaal erger is dan we dachten... zo moeilijk is het niet.quote:Jij zegt dat "[a]ls er een religieus groepje opstaat en aankondigt dat de wereld zal vergaan lachen we allemaal hard om zo veel domheid. Als het IPCC gelijk heeft, dan krijgen die groepjes tzt gelijk." Als het IPCC gelijk heeft, dan krijgen zij die zeggen dat de wereld vergaat ook gelijk, wat je nogmaals herhaalt: " hetgeen zonder meer tot "wereld vergaan" kan worden gerekend" Daarentegen, stel jij, valt het allemaal reuze mee, want "ach, het enige wat zal gebeuren is dat de natuur anders wordt".
Wat denk je dat het IPCC beweert? Dat de wereld vergaat, of wat daartoe gerekend kan worden, of dat de natuur, het klimaat, anders wordt?
Het IPCC houdt zeker wel rekening met methaan en als het over een vermindering van CO2 gaat, gaat het in werkelijkheid vrijwel altijd over een vermindering van broeikasgassen in CO2-equivalent en wordt methaan dus ook meegenomen. Maar goed, doe vooral niets met die info.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 13:58 schreef DS4 het volgende:
Leuk dat je methaan noemt. Ook toegenomen. Veel meer zelfs dan CO2 (ik meen met 130%). Maar goed, doe vooral niets met die info.
Ik heb het over de discussie hier en in de politiek waar men steeds maar weer andere factoren niet meeneemt. Kennelijk is het lastig voor je om te begrijpen dat je niet dan die factor en dan die factor moet bezien, maar dat je het totale plaatje moet zien.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 14:05 schreef Monidique het volgende:
Het IPCC houdt zeker wel rekening met methaan en als het over een vermindering van CO2 gaat, gaat het in werkelijkheid vrijwel altijd over een vermindering van broeikasgassen in CO2-equivalent en wordt methaan dus ook meegenomen. Maar goed, doe vooral niets met die info.
Ik heb niet ieder rapport van voor tot achter gelezen nee. Maar heb jij dat wel dan?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 14:06 schreef Basp1 het volgende:
Ik heb toch een vraag aan de sceptici wie van jullie heeft er eigenlijk ooit wel eens een stukje (het leifst eingelijk helemaal) van het ipcc rapport waarop jullie commentaar leveren zelf gelezen. Of hebben jullie alleen de sceptici stukken gelezen en nemen jullie daarvan alles klakkeloos over?
In ieder geval de gehele wetenschappelijke onderbouwing van het vorige rapport waarmee meteen al veel door sceptici gebruikte argumenten weerlegd kunnen worden omdat veel factoren die aangehaald worden wel vermeld worden hierin met de onderbouwing van hun erbij.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 14:16 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik heb niet ieder rapport van voor tot achter gelezen nee. Maar heb jij dat wel dan?
Is dat met of zonder dat minnetje?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 14:44 schreef Basp1 het volgende:
[..]
In ieder geval de gehele wetenschappelijke onderbouwing van het vorige rapport waarmee meteen al veel door sceptici gebruikte argumenten weerlegd kunnen worden omdat veel factoren die aangehaald worden wel vermeld worden hierin met de onderbouwing van hun erbij.
Verder heb ik van het nieuwe rapport tot nu toe nog alleen de samenvatting gelezen.
Ten eerste, bron? Ten tweede, zie het SPM: "New data since the TAR now show that losses from the ice sheets of Greenland and Antarctica have very likely contributed to sea level rise over 1993 to 2003 (see Table SPM.1). Flow speed has increased for some Greenland and Antarctic outlet glaciers, which drain ice from the interior of the ice sheets. The corresponding increased ice sheet mass loss has often followed thinning, reduction or loss of ice shelves or loss of floating glacier tongues. Such dynamical ice loss is sufficient to explain most of the Antarctic net mass loss and approximately half of the Greenland net mass loss. The remainder of the ice loss from Greenland has occurred because losses due to melting have exceeded accumulation due to snowfall. {4.6, 4.8, 5.5}" Ten derde, zie de "wetenschappelijke versie van het rapport": "There are uncertainties in the estimates of the contributions to sea level change but understanding has significantly improved for recent periods. For the period 1961 to 2003, the average contribution of thermal expansion to sea level rise was 0.4 ± 0.1 mm yr–1. As reported in the TAR, it is likely that the sum of all known contributions for this period is smaller than the observed sea level rise, and therefore it is not possible to satisfactorily account for the processes causing sea level rise. However, for the period 1993 to 2003, for which the observing system is much better, the contributions from thermal expansion (1.6 ± 0.5 mm yr–1) and loss of mass from glaciers, ice caps and the Greenland and Antarctic Ice Sheets together give 2.8 ± 0.7 mm yr–1. For the latter period, the climate contributions constitute the main factors in the sea level budget, which is closed to within known errors."quote:Op dinsdag 26 juni 2007 14:32 schreef DS4 het volgende:
Wat echter meer laakbaar is dat het AR4 SPM rapport het ook verkeerd meld. Per ongeluk ... !
Ik zit met wat andere dingen in mijn hoofd nu, maar correct me if I am wrong... hier staat toch iets over het afnemen van de ijsmassa op de Zuidpool, waar deze feitelijk toeneemt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:02 schreef Monidique het volgende:
zie het SPM: [i]"New data since the TAR now show that losses from the ice sheets of Greenland and Antarctica have very likely contributed to sea level rise over 1993 to 2003 (see Table SPM.1).
Hier staat dat het smelten van ijslagen bij Groenland en Antarctica waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de zeespeigelstijging. Ik weet niet of die feitelijk toenemen.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:07 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik zit met wat andere dingen in mijn hoofd nu, maar correct me if I am wrong... hier staat toch iets over het afnemen van de ijsmassa op de Zuidpool, waar deze feitelijk toeneemt.
Welk minnetje? Ik heb net aangetoond dat de SPM en de wetenschappelijke onderbouwing niet van elkaar verschillen, wat wel in dat stukje werd gezegd.quote:Volgens mij is dat dan het minnetje, nietwaar?
Bij deze. Nogmaals, waar heb je dat stukje vandaan?quote:Zo niet hoor ik het graag, ik moet helaas weer verder.
Ik wel. Bij de Zuidpool neemt die toe. Groenland ligt moeilijker.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:11 schreef Monidique het volgende:
Ik weet niet of die feitelijk toenemen.
Misschien doelde de schrijver op een andere versie, geen idee. Dat zou ik hem moeten vragen. Het is alleen wel schokkend dat jij makkelijk bronnen kan vinden dat de ijsmassa op Antarctica afneemt, terwijl het onomstreden is dat deze toeneemt. Om even aan te geven hoe betrouwbaar de info is...quote:Welk minnetje? Ik heb net aangetoond dat de SPM en de wetenschappelijke onderbouwing niet van elkaar verschillen, wat wel in dat stukje werd gezegd.
Een andere discussie, tijdje geleden gevoerd in een veel beperktere setting. Ook niet echt van belang.quote:Nogmaals, waar heb je dat stukje vandaan?
Het IPCC zegt van niet, hoor.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:44 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik wel. Bij de Zuidpool neemt die toe. Groenland ligt moeilijker.
Ja, de kladversie.quote:Misschien doelde de schrijver op een andere versie, geen idee.
Tsja, dat staat in dat wetenschappelijk rapport van het IPCC.quote:Het is alleen wel schokkend dat jij makkelijk bronnen kan vinden dat de ijsmassa op Antarctica afneemt,
Ik ben benieuwd!quote:terwijl het onomstreden is dat deze toeneemt. Om even aan te geven hoe betrouwbaar de info is...
O, nou, ik ben anders wel geïnteresseerd. Want ik zou graag willen controleren waarop gebaseerd wordt dat er een minnetje is vegreten, dat de wetenschappelijke versie wel klopt, en dat soort dingen. Nu is het gewoon een leuk opiniestukje.quote:Een andere discussie, tijdje geleden gevoerd in een veel beperktere setting. Ook niet echt van belang.
Ik zal de schrijver een emailtje sturen met het verzoek om een nadere onderbouwing.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:49 schreef Monidique het volgende:
O, nou, ik ben anders wel geïnteresseerd. Want ik zou graag willen controleren waarop gebaseerd wordt dat er een minnetje is vegreten, dat de wetenschappelijke versie wel klopt, en dat soort dingen. Nu is het gewoon een leuk opiniestukje.
Je hebt het schaamteloos gejat, zeg je, dan toch zeker van internet? En anders, wat dan? Is het een e-mail van iemand uit je vriendengroep of een mailinglist of... waar heb je het vandaan? Een boek? Geen internetpagina?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:53 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik zal de schrijver een emailtje sturen met het verzoek om een nadere onderbouwing.
Wat een bijzondere gedachte... Ik quote veel vaker uit niet-internet bronnen dan uit internet bronnen. Dus waarom het "zeker internet" moet zijn?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 15:56 schreef Monidique het volgende:
Je hebt het schaamteloos gejat, zeg je, dan toch zeker van internet?
Dat heb je mij niet horen zeggen, integendeel. Ik ben alleen niet overtuigd dat menselijke CO2 uitstoot verantwoordelijk is voor de klimaatveranderingen. Dat is heel andere koek.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 16:10 schreef Basp1 het volgende:
maar jij geloofde de ipcc en klimaat voorspellingen toch niet.
Fijnquote:
En dat antwoord heb ik gegeven. Het staat jou niet aan maar dat is jouw zaakquote:Het punt is alleen dat ik aan de makkelijke kant van het verhaal sta. Ik claim alleen dat het allemaal slechts een theorie is en jij verdedigt de theorie. Ik hoef dus alleen maar contra-indicaties op te werpen en jij hoort er dan een antwoord op te geven. Zo werkt wetenschap.
Jammer dan, van mijn part lees je ze niet. Alleen dan niet komen zeuren dat je geen antwoord krijgt.quote:Je wil meerdere contra-indicaties weerleggen met een tekst. En ik moet de argumenten zoeken. Dat klopt niet. Ook al is het redelijk snel te vinden.
Ik ben ook niet zo onder de indruk van jouw gekleurde contra-indicaties die bij nader inzien helemaal geen contra-indicaties blijken te zijn en perfect verklaarbaar.quote:Ik ben alleen ook niet zo onder de indruk van het gekleurde verhaal daar.
In dit geval leek het mij raadzaam het hele verhaal neer te pleuren, anders zie je vaak dat mensen op de versimpelde samenvatting reageren en je achteraf tóch nog alles uit kan gaan zitten schrijven. Daar pas ik tegenwoordig voor jaquote:Ik geeft aan wat Soon et al claimt. Ik heb dus al een samenvatting gegeven en aangegeven welk argument ik er uit haal. Ik geeft daar de bron bij. Zo verwacht ik het ook van jou. Gewoon het ergument (bij de contra-indicatie) en dan mag je best dit als bron geven. Maar dat is echt een compleet andere werkwijze.
[..]
Ze presenteren wetenschappelijke bevindingen en theorieën die een erg grote zekerheid hebben. Ze geven antwoorden volgens de heersende wetenschappelijke inzichten. Wat idd die inzichten niet meteen tot feit verheft, maar dat geldt ook voor alle geluiden die je van sceptici incluis Soon hoort.quote:En dat doet men door een mening als feit presenteren. Nou, dat helpt....
quote:Momenteel ben ik de beste verdediger van MMGW in mijn woning... Ik ben wel een hele slechte.
[..]
Dat zou best kunnen, maar dan is het maar de vraag wanneer dat punt aanbreekt en of we daarop willen wachten.quote:Ik wil je wel iets meegeven: als het negatieve effect afneemt... zou dan het positieve effect van waterdamp (en dat is er zoals je hopelijk weet) dan niet op zeker moment het negatieve kunnen overvleugelen?
[..]Nee, het is jouw taak om aan te tonen wie die klimaatwetenschappers zijn en aan te komen kakken met de Oregon-petitie, een brief van "the sixty" en andere lijstjes waar heel wat dubieuze "wetenschappers" op staanquote:Maar dan nog, het is een kwestie van "he, dat is vreemd ja... o, dan zal het wel zus en zo...". Genoeg klimaatwetenschappers denken er fundamenteel anders over. (het is nu jouw taak om consensus te gaan roepen)
Je vroeg me dan ook alleen maar om antwoord te geven op jouw zogenaamde contra-indicaties, niet om het hele klimaat te verklaren. Dat kan ik overigens ook niet, net zomin als jij aan kan tonen dat de opwarming grotendeels wordt veroorzaakt door natuurlijke oorzaken.quote:Het is dus niet relatief stabiel. Het is gewoon niet stabiel, zoals er wel meer niet stabiel is, nogmaals niet allee CO2 is fiks toegenomen. En het waarom het aan de mens ligt heb je niet aangetoond, je hebt alleen voor het gemak alle andere mogelijke factoren vergeten te bekijken.
Denken dat je gelijk hebt omdat je geen weerwoord krijgt is wel heel erg arrogantquote:Ik ben ook nog steeds in afwachting en wentel mij in de gedachte dat ik tot dat moment gelijk heb...![]()
Ik vraag natuurlijk altijd om een deugdelijk antwoord...quote:
Ik had ze al eens gelezen en was onder de indruk van het aantal fouten.quote:Jammer dan, van mijn part lees je ze niet. Alleen dan niet komen zeuren dat je geen antwoord krijgt.
Uh-huh.quote:Ik ben ook niet zo onder de indruk van jouw gekleurde contra-indicaties die bij nader inzien helemaal geen contra-indicaties blijken te zijn en perfect verklaarbaar.![]()
Het is heel simpel. Als je niet met de wolven in het bos mee huilt, dan ben je dubieus... Ja, wetenschap is geëvolueerd.quote:Nee, het is jouw taak om aan te tonen wie die klimaatwetenschappers zijn en aan te komen kakken met de Oregon-petitie, een brief van "the sixty" en andere lijstjes waar heel wat dubieuze "wetenschappers" op staan.
Het was een ovk tussen Du_ke en mijzelf dat ik tot die tijd mijzelf mag wentelen in de (altijd onzinnige als vrijwel niets vast staat) status van degene die gelijk heeft.quote:Denken dat je gelijk hebt omdat je geen weerwoord krijgt is wel heel erg arrogant. Om niet te zeggen: stupide
![]()
Wat ik wel kan is aantonen dat het in alle voorgaande gevallen niets te maken had met (menselijke uitstoot van) CO2.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:15 schreef Grrrrrrrr het volgende:
net zomin als jij aan kan tonen dat de opwarming grotendeels wordt veroorzaakt door natuurlijke oorzaken.
Je doet zoals de meeste sceptici dus gewoon alles wat niet in je straatje past af als onzin, juist datgene waar je aanhangers van de theorie van beschuldigtquote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:26 schreef DS4 het volgende:
[quote]
[..]
Ik vraag natuurlijk altijd om een deugdelijk antwoord...
[..]
Ik had ze al eens gelezen en was onder de indruk van het aantal fouten.
[..]
[..]U-huhquote:Uh-huh.
Nee, steevast als een puber tegen het establishement trappen en overal een groot complot om ons te bedonderen van maken, dat is wetenschap...quote:Het is heel simpel. Als je niet met de wolven in het bos mee huilt, dan ben je dubieus... Ja, wetenschap is geëvolueerd.
En houd hem eraan he!quote:Het was een ovk tussen Du_ke en mijzelf dat ik tot die tijd mijzelf mag wentelen in de (altijd onzinnige als vrijwel niets vast staat) status van degene die gelijk heeft.
Ik heb al een fout benoemd en nogmaals: ik weiger te gaan zoeken naar argumenten die jij misschien bedoeld. Dat doe ik al niet als de OvJ weer eens met zijn standaard "het staat in het dossier"-opmerking aankomt en ik betaald krijg om te zoeken, dus om dat hier wel te doen? Nee.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:36 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Je doet zoals de meeste sceptici dus gewoon alles wat niet in je straatje past af als onzin, juist datgene waar je aanhangers van de theorie van beschuldigt. Zonder verder inhoudelijk op die "fouten" en "onzin" in te gaan natuurlijk.
Precies.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik vind het best vreemd dat de pro GW-lobby twijfel zaait in de anti-GW kant en die twijfel aangrijpt om net te doen alsof we het klimaat kunnen bepalen.
Volgens wij is het nog steeds de taak van de CO2 fanatici om aan te tonen dat we het klimaat kunnen controleren. Anders kunnen we niets anders doen dan de dijken verhogen en afwachten wat het klimaat doet.
Dat zal je toch eerst moeten bewijzen dat CO2 niet bijdraagt aan het broeikaseffect... Dat de temperatuur in het verleden steeg zónder dat de CO2 in eerste instantie steeg bewijst dat namelijk niet. Aangezien temperatuur niet volledig door CO2 bepaald wordt.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:29 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat ik wel kan is aantonen dat het in alle voorgaande gevallen niets te maken had met (menselijke uitstoot van) CO2.
Ah, de klassieke logica-fout die ook altijd wel in één of andere vorm voorbij komt in dit soort topics.quote:Als iets 100 keer gebeurt zonder dat het aan oorzaak A ligt, dan is het misschien tijd om er vanuit te gaan dat het nooit aan oorzaak A ligt, tenzij.
Die tenzij heeft zich in het geval van GW al lang aangedient in de massale uitstoot van CO2 door het verbranden van fossiele brandstoffen. Kijkend naar de eigenschappen van CO2 heb je dan meteen je smoking gunquote:En ten aanzien van die "tenzij"... ik wacht nog steeds in spanning af.
Bewijs jij maar eens dat het klimaat alleen maar verandert door menselijke CO2 uitstoot.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Dat zal je toch eerst moeten bewijzen dat CO2 niet bijdraagt aan het broeikaseffect... Dat de temperatuur in het verleden steeg zónder dat de CO2 in eerste instantie steeg bewijst dat namelijk niet. Aangezien temperatuur niet volledig door CO2 bepaald wordt.
[..]
Ah, de klassieke logica-fout die ook altijd wel in één of andere vorm voorbij komt in dit soort topics.
In de tijd voor de mens had je ook geen (bos)branden die aangestoken werden door de mens. Toch had je wel (bos)branden. Volgens jouw logica zou het dan nu dus wijs zijn om er bij elke brand vanuit te gaan dat hij niet aangestoken is door mensen, tenzij...
Ik bepleit liever om de zaken met open mind te bekijken en in zowel het geval van de opwarming van de aarde als in het geval van brand niet te wachten tot "tenzij" zich vanzelf aandient maar gewoon het onderzoek te beginnen.
Zomaar iets aannemen omdat het in het verleden ook zo was kan levensgevaarlijk zijn. Zoals een wijs man ooit zei:"assumption is the mother of all fuck-ups".
[..]
Die tenzij heeft zich in het geval van GW al lang aangedient in de massale uitstoot van CO2 door het verbranden van fossiele brandstoffen. Kijkend naar de eigenschappen van CO2 heb je dan meteen je smoking gun.
Kijk, daar gaan we al. IK moet bewijzen dat de theorie niet klopt. Nou ik wens je veel succes met het aantonen dat mijn net bedachte theorie niet klopt:quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:58 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Dat zal je toch eerst moeten bewijzen dat CO2 niet bijdraagt aan het broeikaseffect...
Ho, ho... we hebben het niet over de relatie CO2 en temperatuur, maar over de menselijke invloed hierop. En echt, dat staat wel vast: bij de vorige veranderingen was de mens niet iets aan het doen waardoor zij invloed aan het uitoefenen was. Dat kan ik toch wel met zekerheid zeggen en jij weet dat ook.quote:Dat de temperatuur in het verleden steeg zónder dat de CO2 in eerste instantie steeg bewijst dat namelijk niet. Aangezien temperatuur niet volledig door CO2 bepaald wordt.
Dat is een onzinnige vergelijking. Bij bosbranden heb je een aantal verdachten. Die worden allemaal bekeken. Vanaf het moment dat de mens in staat was om vuur te maken gold langzamerhand dat er geen enkele sprake meer was van 100x geen A.quote:Ah, de klassieke logica-fout die ook altijd wel in één of andere vorm voorbij komt in dit soort topics.
In de tijd voor de mens had je ook geen (bos)branden die aangestoken werden door de mens. Toch had je wel (bos)branden. Volgens jouw logica zou het dan nu dus wijs zijn om er bij elke brand vanuit te gaan dat hij niet aangestoken is door mensen, tenzij...
Ja. Ik hoop dat jij weet dat het MMGW kamp zich bedient van alleen maar assumptions. En onderzoek heb ik geen probleem mee. Doen. Ik heb een probleem met ingrijpende maatregelen voordat je weet wat er aan de hand is.quote:Ik bepleit liever om de zaken met open mind te bekijken en in zowel het geval van de opwarming van de aarde als in het geval van brand niet te wachten tot "tenzij" zich vanzelf aandient maar gewoon het onderzoek te beginnen.
Zomaar iets aannemen omdat het in het verleden ook zo was kan levensgevaarlijk zijn. Zoals een wijs man ooit zei:"assumption is the mother of all fuck-ups".
En al die duizenden andere mogelijke factoren? Het verbranden van fossiele brandstoffen is toch niet het enige wat er is veranderd?quote:Die tenzij heeft zich in het geval van GW al lang aangedient in de massale uitstoot van CO2 door het verbranden van fossiele brandstoffen.
Die eigenschappen staan ernstig ter discussie en zijn nog steeds een THEORIE.quote:Kijkend naar de eigenschappen van CO2 heb je dan meteen je smoking gun.
B.v. het feit dat CO2 concentraties de temperatuur lijken te volgen in plaats van vooraf te gaan (hetgeen zou duiden op gevolg ipv oorzaak),quote:Op dinsdag 26 juni 2007 17:44 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik heb al een fout benoemd en nogmaals: ik weiger te gaan zoeken naar argumenten die jij misschien bedoeld. Dat doe ik al niet als de OvJ weer eens met zijn standaard "het staat in het dossier"-opmerking aankomt en ik betaald krijg om te zoeken, dus om dat hier wel te doen? Nee.
Als je concreet per punt wat hebt te melden krijg je reactie van mij. Zonder meer.
Dit stond helemaal bovenaan, die kun je niet gemist hebbenquote:Ice cores from Antarctica show that at the end of recent ice ages, the concentration of carbon dioxide in the atmosphere usually started to rise only after temperatures had begun to climb. There is uncertainty about the timings, partly because the air trapped in the cores is younger than the ice, but it appears the lags might sometimes have been 800 years or more.
This proves that rising CO2 was not the trigger that caused the initial warming at the end of these ice ages – but no climate scientist has ever made this claim. It certainly does not challenge the idea that more CO2 heats the planet.
quote:So why has Earth regularly switched between ice ages and warmer interglacial periods in the past million years? It has long been thought that this is due to variations in Earth's orbit, known as Milankovitch cycles. These change the amount and location of solar energy reaching Earth. However, the correlation is not perfect and the heating or cooling effect of these orbital variations is small. It has also long been recognised that they cannot fully explain the dramatic temperature switches between ice ages and interglacials.
So if orbital changes did cause the recent ice ages to come and go, there must also have been some kind of feedback effect that amplified the changes in temperatures they produced. Ice is one contender: as the great ice sheets that covered large areas of the planet during the ice ages melted, less of the Sun's energy would have been reflected back into space, accelerating the warming. But the melting of ice lags behind the beginning of interglacial periods by far more than the rises in CO2.
World warmer
Another feedback contender, suggested over a century ago, is CO2. In the past decade, detailed studies of ice cores have shown there is a remarkable correlation between CO2 levels and temperature over the past half million years (see Vostok ice cores show constant CO2 as temperatures fell).
It takes about 5000 years for an ice age to end and, after the initial 800 year lag, temperature and CO2 concentrations in the atmosphere rise together for a further 4200 years.
What seems to have happened at the end of the recent ice ages is that some factor – most probably orbital changes – caused a rise in temperature. This led to an increase in CO2, resulting in further warming that caused more CO2 to be released and so on: a positive feedback that amplified a small change in temperature. At some point, the shrinking of the ice sheets further amplified the warming.
Models suggest that rising greenhouse gases, including CO2, explains about 40% of the warming as the ice ages ended. The figure is uncertain because it depends on how the extent of ice coverage changed over time, and there is no way to pin this down precisely.
Biological activity
The source of this extra carbon was the oceans, but why did they release CO2 as the planet began to warm? Many factors played a role and the details are still far from clear.
CO2 is less soluble in warmer water, but its release as a result of warming seawater can explain only part of the increase in CO2. And the reduction in salinity as ice melted would have partly counteracted this effect.
A reduction in biological activity may have played a bigger role. Tropical oceans tend to release CO2, while cooler seas soak up CO2 from the atmosphere as phytoplankton grow and fall to the ocean floor. Changes in factors such as winds, ice cover and salinity would have cut productivity, leading to a rise in CO2.
Runaway prevention
The ice ages show that temperature can determine CO2 as well as CO2 driving temperature. Some sceptics – not scientists – have seized upon this idea and are claiming that the relation is one way, that temperature determines CO2 levels but CO2 levels do not affect temperature.
To repeat, the evidence that CO2 is a greenhouse gas depends mainly on physics, not on the correlation with past temperature, which tells us nothing about cause and effect. And while the rises in CO2 a few hundred years after the start of interglacials can only be explained by rising temperatures, the full extent of the temperature increases over the following 4000 years can only be explained by the rise in CO2 levels.
What is more, further back in past there are examples of warmings triggered by rises in greenhouse gases, such as the Palaeo-Eocene Thermal Maximum 55 millions years ago (see Climate myths: It's been far warmer in the past, what's the big deal?).
Finally, if higher temperatures lead to more CO2 and more CO2 leads to higher temperatures, why doesn't this positive feedback lead to a runaway greenhouse effect? There are various limiting factors that kick in, the most important being that infrared radiation emitted by Earth increases exponentially with temperature, so as long as some infrared can escape from the atmosphere, at some point heat loss catches up with heat retention.
Je zet het wel heel erg zwaar aan. Ik link naar 1 artikel en jij naar een complete site, als ik die factor van overdrijving doorzet is jouw verwijzing naar het rapport van Soon ongeveer van deze magnitude:quote:Als je per sé op jouw manier wil discussiëren dan zou ik als volgt moeten antwoorden:
www.climateaudit.org
Blijft een feit dat CO2 slechts een element is in het klimaat. Je hebt geen enkel bewijs dat menselijke CO2 reductie de temperatuur doet verlagen.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 18:31 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
B.v. het feit dat CO2 concentraties de temperatuur lijken te volgen in plaats van vooraf te gaan (hetgeen zou duiden op gevolg ipv oorzaak),
[..]
Dit stond helemaal bovenaan, die kun je niet gemist hebben.
het feit dat het klimaat al sinds mensenheugnis wordt gedreven door Milankovitch parameters
En dit is idd nogal een verhaal voor fokbegrippen:
[..]
[..]
Je zet het wel heel erg zwaar aan. Ik link naar 1 artikel en jij naar een complete site, als ik die factor van overdrijving doorzet is jouw verwijzing naar het rapport van Soon ongeveer van deze magnitude:
www.google.com.
Jij beweert dat je kan bewijzen dat voorgaande opwarming van de aarde niks met CO2 te maken hadden.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 18:14 schreef DS4 het volgende:
[..]
Kijk, daar gaan we al. IK moet bewijzen dat de theorie niet klopt. Nou ik wens je veel succes met het aantonen dat mijn net bedachte theorie niet klopt:
Aangezien veel van de opwarmingen (gedeeltelijk) gepaard gingen met een stijging van CO2 en dat dat gas nou eenmaal bepaalde eigenschappen heeft zal je dus moeten bewijzen dat het geen effect had. Als je de haakjes weg zou halen zou je bewering kloppen maar die heb je naar ik mag aannemen expliciet neergezet. Nou, bewijs dan maar eens dat CO2 in het verleden nooit een rol speelde bij opwarmingen van de planeetquote:Wat ik wel kan is aantonen dat het in alle voorgaande gevallen niets te maken had met (menselijke uitstoot van) CO2.
Ja, voordat de mens bestond zullen we niet veel CO2 uitgestoten hebben....quote:Ho, ho... we hebben het niet over de relatie CO2 en temperatuur, maar over de menselijke invloed hierop. En echt, dat staat wel vast: bij de vorige veranderingen was de mens niet iets aan het doen waardoor zij invloed aan het uitoefenen was. Dat kan ik toch wel met zekerheid zeggen en jij weet dat ook.
Bij opwarming van de planeet heb je ook meerdere verdachten. Vanaf het moment dat de mens vuur kon maken kwam de mensheid op dat lijstje te staanquote:Dat is een onzinnige vergelijking. Bij bosbranden heb je een aantal verdachten. Die worden allemaal bekeken. Vanaf het moment dat de mens in staat was om vuur te maken gold langzamerhand dat er geen enkele sprake meer was van 100x geen A.
De sceptici zijn nog veel erger wat dat betreft. Ze nemen aan dat het veranderen van de atmosfeer geen enkele invloed heeft terwijl de waarnemingen juist de AGW-theorie steunen. Dat is geen wetenschap maar je kop in het zand stekenquote:Ja. Ik hoop dat jij weet dat het MMGW kamp zich bedient van alleen maar assumptions.
Ach, en als dan na tientallen jaren onderzoek door honderden zoniet duizenden klimaatwetenschappers van over de hele wereld verenigd in 1 groot internationaal onderzoeksorgaan de uitkomst is dat de mens grotendeels verantwoordelijk is zit DS5 hier te beweren dat we niks weten en er onderzoek nodig is zekerquote:En onderzoek heb ik geen probleem mee. Doen. Ik heb een probleem met ingrijpende maatregelen voordat je weet wat er aan de hand is.
Zoveel factoren zijn er niet hoor, niet die echt gewicht in de schaal leggen. De temperatuur kan maar op een paar manieren veranderen in principe: meer inkomende energie of meer energie vasthouden of een combinatie van beiden. Momenteel denken we dat het het laatste is, waar het grootste gedeelte van de opwarming komt door het meer energie vasthouden.quote:En al die duizenden andere mogelijke factoren? Het verbranden van fossiele brandstoffen is toch niet het enige wat er is veranderd?
En het effect lijkt eerder groter te zijn dan aangenomen dan kleiner, maar het staat idd ter discussie, dat ben ik met je eens.quote:Die eigenschappen staan ernstig ter discussie en zijn nog steeds een THEORIE.
(natuurlijk niet het feit dat het een broeikasgas is, maar wel de mate van het effect)
Maar vergeet gewoon de rokende bazooka te weten de klimaatsveranderingen uit het verleden...
Nee, met de (menselijke invloed van) CO2. Gelet op de discussie had je wel duidelijk moeten zijn dat ik over MMGW sprak.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 18:49 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Jij beweert dat je kan bewijzen dat voorgaande opwarming van de aarde niks met CO2 te maken hadden.
Nee, ter toelichtender wijze. Maar ik besef dat juristen de haakjes taalkundig niet even handig plaatsen.quote:Als je de haakjes weg zou halen zou je bewering kloppen maar die heb je naar ik mag aannemen expliciet neergezet.
Dat is dus niet waar wat je hier zegt. Ze menen alleen dat klimaatsveranderingen niet veroorzaakt worden door menselijke uitstoot van CO2. En met alle respect: er is niet een archetype scepticus. De een denkt dit, de ander dat. Ze hebben slechts gemeen dat ze niet overtuigd zijn van MMGWquote:De sceptici zijn nog veel erger wat dat betreft. Ze nemen aan dat het veranderen van de atmosfeer geen enkele invloed heeft terwijl de waarnemingen juist de AGW-theorie steunen.
Wat een onzin en wat een typische taktiek. Ik vraag om bewijs. Als dat er is, prima. Nu is dat er niet. Verre van dat zelfs.quote:Ach, en als dan na tientallen jaren onderzoek door honderden zoniet duizenden klimaatwetenschappers van over de hele wereld verenigd in 1 groot internationaal onderzoeksorgaan de uitkomst is dat de mens grotendeels verantwoordelijk is zit DS5 hier te beweren dat we niks weten en er onderzoek nodig is zeker.
God, wat klinkt dit leuk en simpel. Maar het is natuurlijk een ontzettende ontkenning van de complexiteit van de materie. Als het ZO simpel was, waar komt die discussie dan vandaan?quote:Zoveel factoren zijn er niet hoor, niet die echt gewicht in de schaal leggen. De temperatuur kan maar op een paar manieren veranderen in principe: meer inkomende energie of meer energie vasthouden of een combinatie van beiden. Momenteel denken we dat het het laatste is, waar het grootste gedeelte van de opwarming komt door het meer energie vasthouden.
Dan zijn we er toch. Meer onderzoek doen en tot die tijd geen geld verspillen aan een ingeving.quote:maar het staat idd ter discussie, dat ben ik met je eens.
Ah, kijk, dan wordt het een ander verhaal. Maar dan is het niks meer dan een open deur intrappen: voordat mensen bestonden konden ze ook geen invloed hebben.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 19:22 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, met de (menselijke invloed van) CO2. Gelet op de discussie had je wel duidelijk moeten zijn dat ik over MMGW sprak.
[..]
Nee, ter toelichtender wijze. Maar ik besef dat juristen de haakjes taalkundig niet even handig plaatsen.
[..]
Ik generaliseer idd een beetje maar in de praktijk komt het erop neer dat ze allemaal de invloed van grofweg 35% CO2 stijging bagatelliseren. Dat ze verder idd verder nogal verdeeld zijn over wat dan wél de opwarming veroorzaakt maakt hun zaak er niet beter op natuurlijk...quote:Dat is dus niet waar wat je hier zegt. Ze menen alleen dat klimaatsveranderingen niet veroorzaakt worden door menselijke uitstoot van CO2. En met alle respect: er is niet een archetype scepticus. De een denkt dit, de ander dat. Ze hebben slechts gemeen dat ze niet overtuigd zijn van MMGW
[..]
Het is verre van onzin, het omschrijft precies de huidige situatie, na tientallen jaren onderzoek door wetenschappers in een ongekend groot onderzoeksproject beweren ze precies dat. En in principe heb je gelijk, er is geen 100% bewijs, zoals je zelf al toegaf is dat ook onmogelijk. Redelijkerwijs kunnen we er vanuit gaan dat ze verdomd dicht bij de waarheid zitten echter.quote:Wat een onzin en wat een typische taktiek. Ik vraag om bewijs. Als dat er is, prima. Nu is dat er niet. Verre van dat zelfs.
[..]
Het is de materie tot zijn simpelste vorm teruggebracht maar oh zo waar. Het wordt hier alleen maar warmer als we of meer energie binnenkrijgen of als we het beter vasthouden of door een combo van beiden. Nou weten we dat de hoeveelheid broeikasgassen stevig is toegenomen en dat we op een hoog plateau van zonneactiviteit zitten, dat is de praktijk, en laat die nou uitstekend overeenkomen met de theorie.quote:God, wat klinkt dit leuk en simpel. Maar het is natuurlijk een ontzettende ontkenning van de complexiteit van de materie. Als het ZO simpel was, waar komt die discussie dan vandaan?
[..]
Meer onderzoek vind ik prima. Maar niet omdat we nu zogenaamd nog "niks weten".quote:Dan zijn we er toch. Meer onderzoek doen en tot die tijd geen geld verspillen aan een ingeving.
Goed... en toch klimaatveranderingen. Waarom toen niet door de mens en nu ineens wel?quote:Op dinsdag 26 juni 2007 19:56 schreef Grrrrrrrr het volgende:
voordat mensen bestonden konden ze ook geen invloed hebben.
Er zijn genoeg andere dingen anders. Nogmaals: als je claimt dat iets de oorzaak is moet je het bewijzen en niet anderen verwijten dat ze het niet voor zoete koek slikken, of erger: eisen dat ze het tegendeel aantonen.quote:Ik generaliseer idd een beetje maar in de praktijk komt het erop neer dat ze allemaal de invloed van grofweg 35% CO2 stijging bagatelliseren.
Wederom een verdraaiing van de werkelijkheid. De meeste sceptici houden zich niet bezig met hoe het wel zit. Dat is iets voor mensen die dat uit willen vogelen. Ze hebben de makkelijke positie, alleen: er worden nu ineens eisen verlegd van de ene partij naar de andere. En dat is gek om niet te zeggen bezopen.quote:Dat ze verder idd verder nogal verdeeld zijn over wat dan wél de opwarming veroorzaakt maakt hun zaak er niet beter op natuurlijk...
Wederom onzin van de bovenste plank. Redelijkerwijs kunnen we er vanuit gaan dat... BULL. Er is NIETS bewezen, het is een theorie met ten beste wankele basis. En er is voldoende oppositie, er zijn voldoende vragen die open staan. Dat die worden genegeerd maakt het niet waar.quote:Het is verre van onzin, het omschrijft precies de huidige situatie, na tientallen jaren onderzoek door wetenschappers in een ongekend groot onderzoeksproject beweren ze precies dat. En in principe heb je gelijk, er is geen 100% bewijs, zoals je zelf al toegaf is dat ook onmogelijk. Redelijkerwijs kunnen we er vanuit gaan dat ze verdomd dicht bij de waarheid zitten echter.
Als dat echt zo is, wat doen al die wetenschappers dan nog? Echt, dit is zo onwaar. Er is nog een wereld te ontdekken. Ten beste is de eerste verflaag er af.quote:Jij pleit voor verdere uitstel van actie totdat we meer weten. Er valt weinig meer te ontdekken alleen
Wederom doe je net alsof we vanalles weten, maar dat is dus niet zo. Het klimaat is erg complex en jij miskent dat. Ik vraag mij af: ben jij echt geïnteresseerd in de waarheid, of wil je de gewenste conclusie horen?quote:Het is de materie tot zijn simpelste vorm teruggebracht maar oh zo waar. Het wordt hier alleen maar warmer als we of meer energie binnenkrijgen of als we het beter vasthouden of door een combo van beiden. Nou weten we dat de hoeveelheid broeikasgassen stevig is toegenomen en dat we op een hoog plateau van zonneactiviteit zitten, dat is de praktijk, en laat die nou uitstekend overeenkomen met de theorie.
Maar je wil ook CO2 uitstoot verminderen? Nou, zoals je weet is 80% reductie mogelijk. Vertel eens: hoe gaan we dat realiseren? Met cijfers graag.quote:Meer onderzoek vind ik prima. Maar niet omdat we nu zogenaamd nog "niks weten".
Als de discussie op dit punt is aangeland zal Grrrrrr melden dat ie zich niet met beleid bezig houd...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 21:58 schreef DS4 het volgende:
[..]
Maar je wil ook CO2 uitstoot verminderen? Nou, zoals je weet is 80% reductie mogelijk. Vertel eens: hoe gaan we dat realiseren? Met cijfers graag.
Omdat wij nu in staat zijn de samenstelling van de atmosfeer te beïnvloeden en toen nietquote:Op dinsdag 26 juni 2007 21:58 schreef DS4 het volgende:
[..]
Goed... en toch klimaatveranderingen. Waarom toen niet door de mens en nu ineens wel?
[..]
Wat is er dan allemaal "anders" wat niet direct of indirect door mensen veroorzaakt is vergeleken met 200 jaar geleden?quote:Er zijn genoeg andere dingen anders. Nogmaals: als je claimt dat iets de oorzaak is moet je het bewijzen en niet anderen verwijten dat ze het niet voor zoete koek slikken, of erger: eisen dat ze het tegendeel aantonen.
[..]
Dat ze zich niet bezig houden met hoe het wél zit ben ik met je eensquote:Wederom een verdraaiing van de werkelijkheid. De meeste sceptici houden zich niet bezig met hoe het wel zit. Dat is iets voor mensen die dat uit willen vogelen. Ze hebben de makkelijke positie, alleen: er worden nu ineens eisen verlegd van de ene partij naar de andere. En dat is gek om niet te zeggen bezopen.
[..]
Er is bewezen dat de aarde warmer wordt, of wil je dat ook nog bestrijden? Ik heb nog niet echt een idee van hoe 'hardcore' je bent in je rol als scepticus.quote:Wederom onzin van de bovenste plank. Redelijkerwijs kunnen we er vanuit gaan dat... BULL. Er is NIETS bewezen, het is een theorie met ten beste wankele basis. En er is voldoende oppositie, er zijn voldoende vragen die open staan. Dat die worden genegeerd maakt het niet waar.
[..]
Er valt nog een hoop te fine-tunen uiteraard maar het grote plaatje klopt. Klimaatmodellen zijn uitstekend in staat het verleden te reconstrueren, al verwacht ik nu wel iemand die komt zeggen dat dat komt omdat ze de data aanpassen zodat de gewenste uitkomst uit het model komt of iets in die richtingquote:Als dat echt zo is, wat doen al die wetenschappers dan nog? Echt, dit is zo onwaar. Er is nog een wereld te ontdekken. Ten beste is de eerste verflaag er af.
Geef van de feiten die ik daar noemde eens eentje die er niet kloptquote:Wederom doe je net alsof we vanalles weten, maar dat is dus niet zo. Het klimaat is erg complex en jij miskent dat. Ik vraag mij af: ben jij echt geïnteresseerd in de waarheid, of wil je de gewenste conclusie horen?
Ik heb geen flauw idee mijn beste, jij wel?quote:Maar je wil ook CO2 uitstoot verminderen? Nou, zoals je weet is 80% reductie mogelijk. Vertel eens: hoe gaan we dat realiseren? Met cijfers graag.
.... of iets dergelijks.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 22:25 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Ik heb geen flauw idee mijn beste, jij wel?![]()
Als ik dezelfde redenering volg: ik geef mijn vriendin een pistool. Een week later wordt er iemand doodgeschoten. Dat moet mijn vriendin zijn geweest, want nu had ze een pistool en eerder niet...quote:Op dinsdag 26 juni 2007 22:25 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Omdat wij nu in staat zijn de samenstelling van de atmosfeer te beïnvloeden en toen niet.
Ja, hallo. Duizenden zaken. Ik heb geen uitputtende lijst klaar hoor.quote:Wat is er dan allemaal "anders" wat niet direct of indirect door mensen veroorzaakt is vergeleken met 200 jaar geleden?
Ben jij wel eens bij een promotie geweest? Daar zit ook een rijtje geleerden die alleen maar schieten op het onderzoek. Laat ik je vertellen: als er zo weinig antwoorden komen als bij MMGW dan kun je de dr. titel op je buik schrijven...quote:Dat ze zich niet bezig houden met hoe het wél zit ben ik met je eens. Maar je hebt gelijk dat er veel tussen zitten die alleen maar vervallen in drogredeneringen en zelf zo min mogelijk beweren.
Ja. Want er is slechts bewezen dat de aarde de afgelopen tijd iets warmer is geworden. Het komende decennium kan het gewoon kouder worden, daaromtrent is niets zeker.quote:Er is bewezen dat de aarde warmer wordt, of wil je dat ook nog bestrijden?
Aan beide zijden is sprake van een gekleurd verhaal. Het punt is dat als je vóór bent de fouten van tegen ziet en v.v. Mij maakt het eigenlijk geen donder uit. Ik sta op het standpunt dat niets is bewezen en belangrijker dat ongeacht of het waar is of niet we anders moeten handelen dan we doen.quote:Ik heb nog niet echt een idee van hoe 'hardcore' je bent in je rol als scepticus.Verder ben ik wel benieuwd naar die oppositie, wat ik er tot nu toe van gezien heb ben ik niet onder de indruk van hun nogal gekleurde verhaal.
Ja, dat is dus gewoon weer onzin.quote:Er valt nog een hoop te fine-tunen uiteraard maar het grote plaatje klopt.
Het is vaker gedaan en zal nog geregeld worden gedaan. In beide kampen hoor... Maar vergis je niet, het is een politieke discussie. En je weet wat voor onzin er over de EU is gebezigd (licht uit, oorlogen...).quote:Klimaatmodellen zijn uitstekend in staat het verleden te reconstrueren, al verwacht ik nu wel iemand die komt zeggen dat dat komt omdat ze de data aanpassen zodat de gewenste uitkomst uit het model komt of iets in die richting.
Op welke feiten doel jij?quote:Geef van de feiten die ik daar noemde eens eentje die er niet klopt.
Ik ben er van overtuigd dat het niet kan. Maar vind jij dat niet verontrustend dat men wel druk bezig is met het probleem te benoemen en er geen oplossing wordt bedacht?quote:Ik heb geen flauw idee mijn beste, jij wel?![]()
Dat is idd een onzin ja, mijn bewering is toch van een iets ander niveau.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 22:54 schreef DS4 het volgende:
[..]
Als ik dezelfde redenering volg: ik geef mijn vriendin een pistool. Een week later wordt er iemand doodgeschoten. Dat moet mijn vriendin zijn geweest, want nu had ze een pistool en eerder niet...
[..]
Een lijst van 10 dan?quote:Ja, hallo. Duizenden zaken. Ik heb geen uitputtende lijst klaar hoor.
Kritiek hebben is een goede zaak, dat is echter iets anders dan drogredeneringen verkopen en gewoon botweg liegen.quote:Ben jij wel eens bij een promotie geweest? Daar zit ook een rijtje geleerden die alleen maar schieten op het onderzoek. Laat ik je vertellen: als er zo weinig antwoorden komen als bij MMGW dan kun je de dr. titel op je buik schrijven...
[..]quote:Ja. Want er is slechts bewezen dat de aarde de afgelopen tijd iets warmer is geworden. Het komende decennium kan het gewoon kouder worden, daaromtrent is niets zeker.
Ik ben geheel onbevoordeeld de materie gaan bekijken en ik moet zeggen dat het vooral van sceptische kant een web van list en bedrog is. En juist die leugens, drogrederingen en halve waarheden hebben me richting de kant van de aanhangers gestuurd.quote:Aan beide zijden is sprake van een gekleurd verhaal. Het punt is dat als je vóór bent de fouten van tegen ziet en v.v. Mij maakt het eigenlijk geen donder uit. Ik sta op het standpunt dat niets is bewezen en belangrijker dat ongeacht of het waar is of niet we anders moeten handelen dan we doen.
[..]Niks onzin, wat zijn volgens jou dan nog de grote zwarte gaten? Ik ken er geen. Waar nog het meeste vragen over zijn is over het precieze effect van bewolking en aerosols bij mijn weten. Maar ook daarvan weten we dat wolken in principe bijdragen aan het broeikaseffect en bijdragen aan het albedo van de aarde en dat aerosols zorgen voor afnemen van zonlicht dat de aarde bereikt en dat het invloed heeft op het vormen van bewolking. En dan gaat wat we weten nog wel wat verder dan wat ik hier in 3 regels gooi natuurlijk. Verre van een zwart gat.quote:Ja, dat is dus gewoon weer onzin.
Als jij beweert dat dat gedaan wordt moet je dat ook hard kunnen maken. Durf jij te beweren dat de reconstructies alleen maar zo goed kloppen met de waarnemeningen omdat de data gewoon 'passend' gemaakt wordt?quote:Het is vaker gedaan en zal nog geregeld worden gedaan. In beide kampen hoor... Maar vergis je niet, het is een politieke discussie. En je weet wat voor onzin er over de EU is gebezigd (licht uit, oorlogen...).
[..]
[..]De feiten die ik opnoem in het stukje dat jij quote in een reactie op mij.quote:Op welke feiten doel jij?
Ik vind het hele verschijnsel behoorlijk verontrustend zelfs... Maar ik troost me met de gedachte dat het mijn tijd wel zal duren en dat jouw eventuele kinderen en kleinkinderen eventueel het einde van de beschaving meemaken (ik ga eventjes uit van de ultieme doemscenario's van beide kampenquote:Ik ben er van overtuigd dat het niet kan. Maar vind jij dat niet verontrustend dat men wel druk bezig is met het probleem te benoemen en er geen oplossing wordt bedacht?
Het grafiekje begint in 1850 we zitten nu in 2007.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 23:31 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Komt ie weer met een grafiek van 300 jaar. [afbeelding] Typische beginnersfout. De aarde bestaat iets langer dan dat. [afbeelding]
Dat denk jij omdat jij het logisch vindt, maar dat is dus gewoon niet zo. De onzinnigheid blijkt juist door een minder logische vergelijking te pakken.quote:Op dinsdag 26 juni 2007 23:20 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Dat is idd een onzin ja, mijn bewering is toch van een iets ander niveau.
5 at random dan die met de mens te maken hebben, maar natuurlijk heeft niet alles met de mens te maken:quote:Een lijst van 10 dan?
Dat klopt. Gelukkig zijn er genoeg sceptici, of zelfs niet-sceptici die toch kritiek hebben, die zich daar allerminst van bedienen.quote:Kritiek hebben is een goede zaak, dat is echter iets anders dan drogredeneringen verkopen en gewoon botweg liegen.
Goed, zijn we het daar weer over eens.quote:Je hebt gelijk dat we de toekomst niet kunnen voorspellen.
Jammer dat je er niet onbevooroordeeld naar bent gaan kijken. Want echt, jij bent allerminst neutraal.quote:Ik ben geheel onbevoordeeld de materie gaan bekijken
Jij ziet slechter georganiseerd zijn, tegen de stroom inroeien, enz. aan voor meer list en bedrog wellicht. Hoe dan ook, je moet niet een kamp in. Ik kijk naar alle argumenten. Ik hecht het meeste waarde aan argumenten die hout snijden, ongeacht van wie ze komen.quote:en ik moet zeggen dat het vooral van sceptische kant een web van list en bedrog is. En juist die leugens, drogrederingen en halve waarheden hebben me richting de kant van de aanhangers gestuurd.
Wat dacht je eens van het effect van CO2 concentraties. Dus het exacte, niet het feit dat het een broeikasgas is. Wat dacht je eens van alle factoren die meespelen. Wat dacht je eens van het gevolg van het weer verlagen van de CO2 concentraties. Enz.quote:Niks onzin, wat zijn volgens jou dan nog de grote zwarte gaten? Ik ken er geen.
Precies wat ik eerder zei: je bent extreem kritiekloos en slikt alles voor zoete koek. Als we zoveel (zo goed als) zeker zouden weten, dan was het niet slechts een theorie, maar een bewezen feit. Echter, de praktijk is anders.quote:Waar nog het meeste vragen over zijn is over het precieze effect van bewolking en aerosols bij mijn weten. Maar ook daarvan weten we dat wolken in principe bijdragen aan het broeikaseffect en bijdragen aan het albedo van de aarde en dat aerosols zorgen voor afnemen van zonlicht dat de aarde bereikt en dat het invloed heeft op het vormen van bewolking. En dan gaat wat we weten nog wel wat verder dan wat ik hier in 3 regels gooi natuurlijk. Verre van een zwart gat.
Wat? Dat er aan beide kanten gelogen wordt? Man, als je dat al niet onder ogen wil zien dan ben je gewoon blind voor alles wat niet in je straatje past. Ik had gehoopt dat je alleen maar gewoon bevooroordeeld was... maar je bent een "believer".quote:Als jij beweert dat dat gedaan wordt moet je dat ook hard kunnen maken.
Nee, ik ga verder: er zijn genoeg waarnemingen die niet passen en die dus in het geheel niet meegenomen worden.quote:Durf jij te beweren dat de reconstructies alleen maar zo goed kloppen met de waarnemeningen omdat de data gewoon 'passend' gemaakt wordt?
Copy-paste even....quote:De feiten die ik opnoem in het stukje dat jij quote in een reactie op mij.Ik raak de weg ook wel eens kwijt tussen al de quotes/unquotes moet ik je eerlijk bekennen
.
Maar wat is dan de zin van het aantonen dat CO2 de boosdoener is? Als je dat toch niet kan oplossen, waarom dan niet werken aan het tegengaan van de gevolgen?quote:Ik vind het hele verschijnsel behoorlijk verontrustend zelfs...
Je zou zo bij greenpeace kunnen.quote:Maar ik troost me met de gedachte dat het mijn tijd wel zal duren en dat jouw eventuele kinderen en kleinkinderen eventueel het einde van de beschaving meemaken (ik ga eventjes uit van de ultieme doemscenario's van beide kampen) kan me eerlijk gezegd weinig schelen.
![]()
*ik moet een beetje lachen*quote:Op woensdag 27 juni 2007 08:39 schreef Basp1 het volgende:
je rekent al net zo als scepticus beaamt.
Oh het grafiekje is nog korter? Schandalig!quote:Op woensdag 27 juni 2007 08:39 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het grafiekje begint in 1850 we zitten nu in 2007.
2007-1850 = 300![]()
![]()
goed werk. je rekent al net zo als scepticus beaamt.
Ik zie ons als mensheid niet in staat om de co2 concentraties te verlagen. Het enigste wat we kunnen doen is de uitstoot verminderen en zodenode de stijging van de concentratie af te vlakken of te stoppen.quote:Op woensdag 27 juni 2007 08:55 schreef DS4 het volgende:
Wat dacht je eens van het effect van CO2 concentraties. Dus het exacte, niet het feit dat het een broeikasgas is. Wat dacht je eens van alle factoren die meespelen. Wat dacht je eens van het gevolg van het weer verlagen van de CO2 concentraties. Enz.
Ja maak het maar belachelijk om je eigen domme aflees fouten te maskeren. Ik geef sommige mensen groot gelijk dat zij niet meer met jou in discussie gaan.quote:Op woensdag 27 juni 2007 09:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Oh het grafiekje is nog korter? Schandalig!Om een zogenaamd door de mens veroorzaakte klimaatsverandering op te hangen aan een grafiekje van een paar jaar. Alsof je een uur naar de dollarkoers kijkt en tot de conclusie komt dat het dramatisch slecht gaat met de euro.
Met andere woorden weten niks maar we gaan toch maar uit van MMGW? Belachelijk. Je krijgt een -3 voor wetenschappelijk inzicht.quote:Op woensdag 27 juni 2007 09:23 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik zie ons als mensheid niet in staat om de co2 concentraties te verlagen. Het enigste wat we kunnen doen is de uitstoot verminderen en zodenode de stijging van de concentratie af te vlakken of te stoppen.
Wanneer er daarna een daling plaatsvind zal dit voornamelijk komen door de natuur die nu ook al als co2 sink fungeerd. Het kan alleen zijn dat we al voorbij het kritieke punt zijn en dat de co2 sinks ook co2 gaan uitstoten.
Dat is namelijk het gevaarlijk bij regelsystemen met terugkoppelingen erin dat we niet weten waar een omslag punt zit. Bij veel regel systemen heb je altijd kritieke punten waarnij het mis kan gaan als je parameters verkeerd hebt staan.
Dat vind ik een uitstekend argument.quote:Op woensdag 27 juni 2007 09:27 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja maak het maar belachelijk om je eigen domme aflees fouten te maskeren. Ik geef sommige mensen groot gelijk dat zij niet meer met jou in discussie gaan.
Maar in de huidige theorie wordt het dan warmer, hetgeen een kettingreactie zal doen afgaan en gaat e.e.a. nog steeds de verkeerde kant op.quote:Op woensdag 27 juni 2007 09:23 schreef Basp1 het volgende:
Ik zie ons als mensheid niet in staat om de co2 concentraties te verlagen. Het enigste wat we kunnen doen is de uitstoot verminderen en zodenode de stijging van de concentratie af te vlakken of te stoppen.
Precies, het kritieke punt. Volgens de theorie zijn we die al voorbij of gaan we die voorbij als we niet heel snel heel drastisch gaan minderen. En dat gaat dus niet lukken.quote:Wanneer er daarna een daling plaatsvind zal dit voornamelijk komen door de natuur die nu ook al als co2 sink fungeerd. Het kan alleen zijn dat we al voorbij het kritieke punt zijn en dat de co2 sinks ook co2 gaan uitstoten.
Dat is natuurlijk altijd een zwaktebod. Alleen indien iemand alleen maar kan schelden, trollen, enz. zal ik de discussie laten. Als ik bij fouten van de wederpartij de discussie steeds moet laten voor wat deze is dan was ik hier vaak snel uitgepraat (en niet alleen hier).quote:Op woensdag 27 juni 2007 09:27 schreef Basp1 het volgende:
Ik geef sommige mensen groot gelijk dat zij niet meer met jou in discussie gaan.
Nee omdat zoals ik al eerer stelde het een groot complot is. Om op deze manier onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Verder gelooft onze regering in dat opzicht ook het ipcc rapport dat de zeespiegel maar met 30 cm gaat stijgen in een eeuw. Dus waarom zouden ze dan nu al de dijken moeten ophogen.quote:Op woensdag 27 juni 2007 09:45 schreef DS4 het volgende:
En dan komt mijn belangrijkste punt in deze hele discussie. Waarom vechten tegen iets wat je niet meer kan afstoppen in plaats van je geld steken in maatregelen die sowieso zinnig zijn. Zoals b.v. het ophogen van dijken, niet alleen nog maar in de Randstad bouwen (juist niet), enz.
Waarom doet de regering dit niet? Omdat het idioten zijn?
(beetje late reactie maar goed)quote:Op dinsdag 26 juni 2007 10:29 schreef Basp1 het volgende:
He daar zie ik weer de warme periode van 130.000 jaar geleden.
Ik heb nog geen verklaring hier gezien waarin mensen de link die ik gepost heb onderhuit halen. In de link wordt een bewijs geleverd dat we als mensheid voor de huidige stijging verantwoordelijk zijn.
Even een korte samenvatting van die link, co2 uit de korte cyclus bevat ander isotopen dan co2 die vrijkomt bij verbranding van fossiele brandstoffen. Aan de hand van de isotopen verdeling in onze atmosfeer is bewezen dat wij verantwoordelijk zijn voor die stijging van de co2 concentratie.
Hier geforceerd wat aan gaan doen door co2 af te vangen en op te slaan is complete waanzin maar daar gaat de discussie niet over.
Nou goed, op dit punt zitten we redelijk op één lijn dan. Alhoewel ik eerder denk dat de regering donders goed weet dat het IPCC de zaak wat zwaarder aan heeft gezet omdat je met enkele centimeters geen aandacht krijgt.quote:Op woensdag 27 juni 2007 10:12 schreef Basp1 het volgende:
Nee omdat zoals ik al eerer stelde het een groot complot is. Om op deze manier onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Verder gelooft onze regering in dat opzicht ook het ipcc rapport dat de zeespiegel maar met 30 cm gaat stijgen in een eeuw. Dus waarom zouden ze dan nu al de dijken moeten ophogen.
Ik denk dat je mij teveel als scepticus ziet. Ik ben allerminst overtuigd van het MMGW verhaal. Ik sluit het niet uit. Ik weet dat het allesbehalve bewezen is, maar sluit het niet uit. Waarom zou ik ook, het tegendeel is ook niet bewezen.quote:Ik snap jou punten niet zo goed van de ene kant geloof je niets van het GW verhaal en van de andere kant vind je dat de overheid dijken moet verhogen, omdat het nog sneller zou gaan dan het officiele ipcc rapport ons zou voorschotelen.
Als ik jouw grafiek zie zie ik iedere keer een scherpe CO2-piek samenvallen met een scherpe temperatuurspiek. Alleen de laatste temperatuurspiek is op de top minder scherp. Dat zou betekenen dat het deze keer minder warm is (en nog word) dan de vorige keren. Dus het is niet warmer dan anders, het is juist koeler.quote:Op woensdag 27 juni 2007 10:39 schreef Aasgier het volgende:
[..]
(beetje late reactie maar goed)
We zitten dus ook (heel toevallig) op het moment dat ie normaal ook op z'n normaalste hoogste punt zou zitten (gemiddelde temperatuur), slechte timing?
Maar goed als je naar dat plaatje kijkt:
[afbeelding]
Zou de verwachting zijn dat ie binnenkort dus weer automatisch naar beneden gaat...
Maar als het nog bijvoorbeeld 200 jaar gaat stijgen voordat het weer hard gaat dalen dan hebben we in elk geval veel ellende de komende tijd en waarschijnlijk gaat we dus iets verder dan wat normaal is en gaat het dus veel sneller wat ''natuurlijk is''.
De grootste winst in co2 uitstoot vermindering is niet te halen in de opkomende economieen. Ja het zou mooi zijn als opkomende landen meteen schone technieken gebruiken, maar dan kunnen wij onze spullen niet meer zo goedkoop betrekken. Dat willen onze economen niet.quote:Op woensdag 27 juni 2007 10:39 schreef Aasgier het volgende:
Dus het zou in elk geval wijzer zijn dat we proberen het wat rustig aan te doen - zover als we kunnen met onze co2 uitstoot door met vooral ontwikkelingslanden te helpen als China en India omdat die niks aan het mileu doen (althans heel weinig) omdat ze anders niet kunnen concurrenen met omringende ''goedkope arbeiders/industrie'' landen. En omdat het kapitalistische systeem & ''de vrije markt'' hier verantwoordelijk voor is (wij dus ook) is het niet meer dan logisch dat wij dan maar voor die kosten (gedeeltelijk) moeten opdraaien en waar in principe de grootste winst is te halen om co2 uitstoot en vervuiling tegen te gaan.
Heb je ook gezien dat in die grafiek de co2 concentratie in 2007 er met de hand bijschreven is en we al een heel stuk uit het bereik van die grafiek zijn gegaan. Verder begin ik me bij die grafiek af te vragen of hier ook niet hetzelfde aan de hand is als bij ander grafieken dat we de afgelopen 20 to 30 jaar missen hierin. De afgelopen 20 to 30 jaar heeft stiekum een flink invloed gehad.quote:Op woensdag 27 juni 2007 12:30 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Als ik jouw grafiek zie zie ik iedere keer een scherpe CO2-piek samenvallen met een scherpe temperatuurspiek. Alleen de laatste temperatuurspiek is op de top minder scherp. Dat zou betekenen dat het deze keer minder warm is (en nog word) dan de vorige keren. Dus het is niet warmer dan anders, het is juist koeler.
Dus de CO2 is hoger dan in eerdere pieken en de temperatuur nog steeds lager?quote:Op woensdag 27 juni 2007 13:00 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Heb je ook gezien dat in die grafiek de co2 concentratie in 2007 er met de hand bijschreven is en we al een heel stuk uit het bereik van die grafiek zijn gegaan. Verder begin ik me bij die grafiek af te vragen of hier ook niet hetzelfde aan de hand is als bij ander grafieken dat we de afgelopen 20 to 30 jaar missen hierin. De afgelopen 20 to 30 jaar heeft stiekum een flink invloed gehad.
In de grafiek die hier is afgebeeld wel, als we nog veel verder terug gaan in de tijd dan zijn er wel flinke hogere co2 pieken te vinden.quote:Op woensdag 27 juni 2007 13:05 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dus de CO2 is hoger dan in eerdere pieken en de temperatuur nog steeds lager?
Dus het klimaat is variabel genoeg van zichzelf om deze schommelingen te veroorzaken.quote:Op woensdag 27 juni 2007 13:09 schreef Basp1 het volgende:
[..]
In de grafiek die hier is afgebeeld wel, als we nog veel verder terug gaan in de tijd dan zijn er wel flinke hogere co2 pieken te vinden.
Dat zou je eruit kunnen concluderen. Maar je zou er ook de wetenschapper die hiervoor gestudeerd hebben kunnen vertrouwen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een mcintry welke een econoom is en dus goed in statistiek bedrijven en zodoende dacht een fout gevonden te hebben in statistiek achter de hockeystick.quote:Op woensdag 27 juni 2007 13:22 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dus het klimaat is variabel genoeg van zichzelf om deze schommelingen te veroorzaken.
Dan probeer je een chaotisch complex systeem als het weer/klimaat te vergelijken met minder chaotisch wetenschappelijke disciplines waar we in een hoop gevallen veel meer van af weten en veel meer van begrijpen. Dat ben ik niet met je eens.quote:Op woensdag 27 juni 2007 13:40 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat zou je eruit kunnen concluderen. Maar je zou er ook de wetenschapper die hiervoor gestudeerd hebben kunnen vertrouwen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een mcintry welke een econoom is en dus goed in statistiek bedrijven en zodoende dacht een fout gevonden te hebben in statistiek achter de hockeystick.
Als we maar over lang genoeg termijn kijken zal het variabel genoeg zijn om ons als mensheid van de aardbodem te vegen. Maar dan kom je IMO op ander wetenschapsterreinen, namelijk de filosofische kant. Dan kunen we net zo ged de wetenschap over het ontstaan van helal gewoon stoppen om te bedrijven want ons leven als menheid is toch eindig. Zo door redenerent, dan kun je net zo goed de meeste wetenschappen gaan wegstrepen.
Ow dus economie is een exacte wetenschap?quote:Op woensdag 27 juni 2007 14:21 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dan probeer je een chaotisch complex systeem als het weer/klimaat te vergelijken met minder chaotisch wetenschappelijke disciplines waar we in een hoop gevallen veel meer van af weten en veel meer van begrijpen. Dat ben ik niet met je eens.
Is economie uberhaupt wel een wetenschap? Misschien meer een filosofie net als theologie?quote:Op woensdag 27 juni 2007 14:35 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ow dus economie is een exacte wetenschap?
Mischien dat hij jou ook nog wel weet te vinden.quote:Op woensdag 27 juni 2007 14:38 schreef JohnDope het volgende:
Doordat jullie zoveel energie steken in dit topic, stoten jullie weer extra veel overbodige CO2 uit.
Laat jullie grote vriend Al Gore dit maar niet merken, want dan wilt hij jullie het liefst beboeten of zelfs misschien wel "gore" maken.
Dan ben ik toch benieuwd hoe je dan tegenover de berekeningen staat die men maakt hoeveel kyoto zou moeten kosten.quote:Op woensdag 27 juni 2007 14:41 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Is economie uberhaupt wel een wetenschap? Misschien meer een filosofie net als theologie?![]()
Kyoto is een combi van politiek, economie, en techniek en heeft wat mij betreft niks te maken met een eventueel door de mens veroorzaakt broeikaseffect.quote:Op woensdag 27 juni 2007 14:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dan ben ik toch benieuwd hoe je dan tegenover de berekeningen staat die men maakt hoeveel kyoto zou moeten kosten.
Ik vroeg toch echt om zaken die niet met de mens te maken hadden....quote:Op woensdag 27 juni 2007 08:55 schreef DS4 het volgende:
[quote][..]
5 at random dan die met de mens te maken hebben, maar natuurlijk heeft niet alles met de mens te maken:
Ontbossing rondom de evenaar.
Bebossing in het noorden.
Opsplitsen USSR
Opkomst PC
Internet
[..]
Crap, de jurist valt me aan op vormfoutenquote:Jammer dat je er niet onbevooroordeeld naar bent gaan kijken. Want echt, jij bent allerminst neutraal.
[..]
Nee, ik zie botte leugens. Ik zie mensen halve waarheden vertellen. Zoals beweren GW in 1998 gestopt is, of vertellen dat de uitstoot van de natuur tig keer groter is dan die van de mens zonder er bij te vertellen dat de natuur ook enorme hoeveelheden opneemt, meer dan ze uitstoot zelfs.quote:Jij ziet slechter georganiseerd zijn, tegen de stroom inroeien, enz. aan voor meer list en bedrog wellicht. Hoe dan ook, je moet niet een kamp in. Ik kijk naar alle argumenten. Ik hecht het meeste waarde aan argumenten die hout snijden, ongeacht van wie ze komen.
[..]Kleine gaatjes, geen grotequote:Wat dacht je eens van het effect van CO2 concentraties. Dus het exacte, niet het feit dat het een broeikasgas is. Wat dacht je eens van alle factoren die meespelen. Wat dacht je eens van het gevolg van het weer verlagen van de CO2 concentraties. Enz.
[..]Het is een theorie die verdomd goed overeen komt met de praktijk bedoel jequote:Precies wat ik eerder zei: je bent extreem kritiekloos en slikt alles voor zoete koek. Als we zoveel (zo goed als) zeker zouden weten, dan was het niet slechts een theorie, maar een bewezen feit. Echter, de praktijk is anders.
Dat de reconstructies van het klimaat in het verleden gefabriceerd zijn om de uitkomst te geven die de wetenschappers willen en dat er eigenlijk weinig van klopt. Dus dat de boel bewust besodemieterd wordt.quote:Wat? Dat er aan beide kanten gelogen wordt? Man, als je dat al niet onder ogen wil zien dan ben je gewoon blind voor alles wat niet in je straatje past. Ik had gehoopt dat je alleen maar gewoon bevooroordeeld was... maar je bent een "believer".
Oh, ik ben er heilig van overtuigd dat we nog wel iets kunnen doen aan de grootte van het probleem, maar ik ben gewoon erg negatief over het vermogen van de politiek om veel uit te kunnen halen.quote:Maar wat is dan de zin van het aantonen dat CO2 de boosdoener is? Als je dat toch niet kan oplossen, waarom dan niet werken aan het tegengaan van de gevolgen?
Dat is nog eens een mooi stukje theorie zonder bewijzen. Wat dat betreft kun je dat verhaal beter afsteken in POL of BNW. Daar zijn ze dol op dit soort speculatiequote:En dat is meteen een veeg teken. Als ik zoiets kan bedenken, dan kunnen overheden dat ook. Wat doen de overheden met hun wetenschap? Halfslachtige maatregelen die de uitstoot van CO2 niet of nauwelijks tegengaan, maar waarmee vooral andere (politieke) doelen worden bereikt. Waarom maken die overheden met al hun kennis zich toch zo weinig zorgen over de toekomst (wel in woord natuurlijk, maar dus niet in daad)? Zou het misschien komen omdat zij weten dat de vork net wat anders in de steel steekt?
In het ergste geval zie ik dat wel gebeuren, al acht ik de kans klein. Net zoals ik de kans klein acht dat we door het terugdringen van onze uitstoot de economie tot stilstand brengen, een milieu-dictatuur krijgen of het communisme door de achterdeur weer binnen laten. Dat is zo ongeveer wat ik de sceptische brigade op fok hier hoor roepen. Denk je nou echt dat dat gebeurt?quote:Ik bedoel: je dacht toch niet dat diegenen die riepen dat het licht uit zou gaan en er oorlogen zouden komen dat ook werkelijk meenden, wel?
Jij denkt dat wij onze pc's alleen maar aan zetten als we het over het broeikaseffect willen hebben? Je moet nog veel leren over fokkers blijkbaarquote:Op woensdag 27 juni 2007 14:38 schreef JohnDope het volgende:
Doordat jullie zoveel energie steken in dit topic, stoten jullie weer extra veel overbodige CO2 uit.
Het manipuleren van tijdlijnen op een grafiek is idd iets waar elke zichzelf respecterende scepticus in moet bekwamen. Snipperaars lijkt dat al goed te beheersenquote:Op woensdag 27 juni 2007 08:39 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Het grafiekje begint in 1850 we zitten nu in 2007.
2007-1850 = 300![]()
![]()
goed werk. je rekent al net zo als scepticus beaamt.
Zoals posts expres verkeerd beantwoorden.quote:Op woensdag 27 juni 2007 17:07 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Het manipuleren van tijdlijnen op een grafiek is idd iets waar elke zichzelf respecterende scepticus in moet bekwamen. Snipperaars lijkt dat al goed te beheersen.
O, dan:quote:Op woensdag 27 juni 2007 17:01 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Ik vroeg toch echt om zaken die niet met de mens te maken hadden....
De voorzet was wel goed...quote:Crap, de jurist valt me aan op vormfouten.
Je bevestigt nu dat het perceptie is.quote:Nee, ik zie botte leugens. Ik zie mensen halve waarheden vertellen.
Nou, die hoor je niet zo heel vaak hoor...quote:Zoals beweren GW in 1998 gestopt is,
Dat zijn dezelfde halve waarheden als waar b.v. Al Gore een complete film mee heeft weten te vullen. Goes both ways.quote:of vertellen dat de uitstoot van de natuur tig keer groter is dan die van de mens zonder er bij te vertellen dat de natuur ook enorme hoeveelheden opneemt, meer dan ze uitstoot zelfs.
Dat noem jij geen groot gat? Als iemand mij vertelt dat ik van het innemen van een bepaald goedje eerder dood ga dan vind ik het relevant of ik een uur later neerval of 10 min. minder te leven heb als ik (gemiddeld gezien) 85 ben... Dat is niet een gaatje, daarmee staat of iets giftig is of gewoon "voedsel".quote:Kleine gaatjes, geen grote.
De praktijk komt ook overeen met de theorie van "aan de vooravond van een ijstijd staan". Kijk, het is een beetje makkelijk als er drie mogelijkheden zijn. Ofwel het wordt gemiddeld warmer, ofwel kouder, ofwel het blijft gelijk. Gelijk blijven is het lastigste. En de theorie heeft al escapes voor als het kouder wordt (golfstroom b.v.).quote:Het is een theorie die verdomd goed overeen komt met de praktijk bedoel je.
En toch werd er niet al te lang geleden een kouderecord gebroken in de VS. Die overigens, en daar gaan we... werd toegeschreven aan MMGW. Echt, men heeft alles voorspeld. Het kan warmer worden, kouder, natter, droger, meer waaien, minder waaien... het enige wat men niet heeft is gelijkblijven. En dat gebeurt nooit. Zo is het makkelijk scoren en jij trapt er nog in ook.quote:Tot nu toe hebben de aanhangers in grote lijnen gelijk gekregen: snelle opwarming ondanks een al tientallen jaren gelijk blijvende zonneactiviteit.
Wat is je punt?quote:Dat de reconstructies van het klimaat in het verleden gefabriceerd zijn om de uitkomst te geven die de wetenschappers willen en dat er eigenlijk weinig van klopt. Dus dat de boel bewust besodemieterd wordt.
Mooie woorden. Je houdende aan de conclusies van het IPCC: HOE?quote:Oh, ik ben er heilig van overtuigd dat we nog wel iets kunnen doen aan de grootte van het probleem,
Zonder bewijzen? Wat hebben we de afgelopen weken gehoord? Spaarlamp (u weet wel, met bewezen giftig kwik). "Verplicht" isoleren woningen. SUV zwaarder belasten.quote:Dat is nog eens een mooi stukje theorie zonder bewijzen. Wat dat betreft kun je dat verhaal beter afsteken in POL of BNW. Daar zijn ze dol op dit soort speculatie.
Ok, jij gelooft in lachwekkende "het licht gaat uit" en "er komt oorlog" uitspraken als er geen EU verdrag komt... ja DAN begrijp ik dat je MMGW ook graag wil geloven.quote:In het ergste geval zie ik dat wel gebeuren, al acht ik de kans klein.
Ik denk dat de vrijheden inderdaad steeds meer worden ingeperkt. Niet alleen met milieu hoor, wat dacht je van de terrorisme-wetgeving. Echt, het is al lang aan de gang. Vrijheden worden steeds meer beperkt "om onze vrijheden te beschermen". En het volk slikt het voor zoete koek. En het werkt altijd op dezelfde manier: eerst het volk bang maken. Dan roept het volk om beschermende maatregelen. En als die dan tegen de verworven vrijheden ingaan... so be it.quote:Net zoals ik de kans klein acht dat we door het terugdringen van onze uitstoot de economie tot stilstand brengen, een milieu-dictatuur krijgen of het communisme door de achterdeur weer binnen laten. Dat is zo ongeveer wat ik de sceptische brigade op fok hier hoor roepen. Denk je nou echt dat dat gebeurt?![]()
Dat is een flauw excuus...quote:Maar goed, ik zie dat we het niet eens worden en ik heb eerlijk gezegd weinig zin meer om steeds maar weer een herhaling van zetten te doen.
Ik kom hier niet om anderen te overtuigen. Daarvoor is een forum ongeschikt. Mensen zijn geneigd zich in te graven. Ik vind het voldoende als ik iemand kan laten nadenken over iets. En dan op zeker moment misschien eens denkt "hé, daar had mij al eens iemand wat over gezegd, verhip...", dan ben ik tevreden. Misschien dat jij, als je straks een transponder in je auto krijgt die precies bij houdt waar jij bent geweest, omwille van verkeersveiligheid natuurlijk (quote:Ik heb jou naar mijn beste vermogen van informatie en mijn standpunten voorzien en meer kan ik niet doen om je te overtuigen.
Er waren ECHT massavernietigingswapens in Irak, dus we MOESTEN wel...quote:Jij kan ook niet veel meer doen om mij te overtuigen. Waarom niet? Omdat ik aan het eind van het verhaal toch meer vertrouwen heb in de uitspraken van organisaties die de versterkt broeikastheorie aanhangen zoals de NASA, GISS, IPCC, NOAA en ons eigen KNMI en nog vele, vele anderen dan in jouw uitspraken, die van rechtse denktanks of enkele individuele wetenschappers. Dat is uiteindelijk wat bij mij de doorslag geeft. Dus uiteindelijk komt het idd op "geloof" aan. Ik weet nou eenmaal niet genoeg van de materie om er een oordeel over te vellen zonder externe kennis, bij jou is dat niet anders overigens....
Ik verwacht niet dat ik je overtuig. Maar op 27 juni 2027... denk dan eens aan mij. Denk dan eens terug wat jij aan vrijheden hebt verloren. Als je b.v. geen anonieme email meer mag hebben. Een chip in je lichaam met identiteitsgegevens (om medische redenen natuurlijkquote:Nou mag je van mij aankomen met allerlei argumenten waarom die organisaties niet te vertrouwen zijn en de lijst die jij op gaat noemen wel. Als ik overtuigd ben van je gelijk kom ik het wel melden.
Dank.quote:Tot die tijd wens ik je succes in de rechtszaal. Je hebt een opmerkelijke gave om recht te lullen wat krom is, het zal je goed van pas komen.
Slecht voorbeeld, dat gaat alleen over regionale verschillen, over verdeling van energie dus, niet over veranderingen in de netto-energiebalans van de aarde als geheel.quote:Op woensdag 27 juni 2007 18:25 schreef DS4 het volgende:
En de theorie heeft al escapes voor als het kouder wordt (golfstroom b.v.).
Zoals ik al dacht hoor je dus gewoon bij de complottheorie believers. Je hebt lang gedaan alsof je de wetenschappelijke kant van het verhaal niet geloofde omdat het foute wetenschap zou zijn. Maar nu lijkt het erop dat je net zoals vrijwel alle sceptici gewoon politieke motieven hebt. Politieke motieven gebaseerd op angst: scare tactics zoals je het zelf noemt.quote:Wat men dus eigenlijk zegt is: "het kan vriezen, het kan dooien". Moet ik nu onder de indruk zijn dat dat uitkomt?
Ok, jij gelooft in lachwekkende "het licht gaat uit" en "er komt oorlog" uitspraken als er geen EU verdrag komt... ja DAN begrijp ik dat je MMGW ook graag wil geloven.
[..]
Ik denk dat de vrijheden inderdaad steeds meer worden ingeperkt. Niet alleen met milieu hoor, wat dacht je van de terrorisme-wetgeving. Echt, het is al lang aan de gang. Vrijheden worden steeds meer beperkt "om onze vrijheden te beschermen". En het volk slikt het voor zoete koek. En het werkt altijd op dezelfde manier: eerst het volk bang maken. Dan roept het volk om beschermende maatregelen. En als die dan tegen de verworven vrijheden ingaan... so be it.
Denk eens na. Wat hebben we reëel te vrezen van terroristen? En wat moeten we inmiddels inleveren aan vrijheid. Als jij niet ziet dat dat gebeurt, dan heb je je ogen wijd dicht zitten. En MMGW is niets anders. Scare tactics.
[..]
Dat is een flauw excuus...![]()
[..]
Ik kom hier niet om anderen te overtuigen. Daarvoor is een forum ongeschikt. Mensen zijn geneigd zich in te graven. Ik vind het voldoende als ik iemand kan laten nadenken over iets. En dan op zeker moment misschien eens denkt "hé, daar had mij al eens iemand wat over gezegd, verhip...", dan ben ik tevreden. Misschien dat jij, als je straks een transponder in je auto krijgt die precies bij houdt waar jij bent geweest, omwille van verkeersveiligheid natuurlijk (), denkt: dat had die eigenwijze klootzak nog zo slecht niet gezien. Of als straks contant geld wordt afgeschaft, omwille van het tegengaan van terrorisme natuurlijk (
), zodat de overheid precies kan zien wat er binnenkomt en uit gaat en wanneer en waaraan. Of... wat dan ook (voor ideeën verwijs ik je naar 1984).
[..]
Er waren ECHT massavernietigingswapens in Irak, dus we MOESTEN wel...![]()
[..]
Ik verwacht niet dat ik je overtuig. Maar op 27 juni 2027... denk dan eens aan mij. Denk dan eens terug wat jij aan vrijheden hebt verloren. Als je b.v. geen anonieme email meer mag hebben. Een chip in je lichaam met identiteitsgegevens (om medische redenen natuurlijk) en ieder telefoongesprek en email van jou jarenlang moet worden bewaard, alsmede iedere post op een fucking forum...
Het lijkt alsof ik chargeer. Ik hoop dat het zo is. Ik ben bang van niet. De meeste dingen die ik heb genoemd zijn nl. ofwel in effect, ofwel een wetsvoorstel, ofwel in voorbereiding, maar op zijn minst een proefballon.
[..]
Dank.
Ik heb het antwoord wel voor je: geen enkel bewijs zal jou overtuigen. Jij hebt bepaald dat het namaakwetenschap is van duizenden wetenschappers, politici en media en in die stelling heb je je "ingegraven" zoals je zelf zo mooi zegt.quote:Heel simpel: je ziet het gebeuren. Hoeveel bewijs heb jij nodig?
Zoals je misschien weet wordt het elders op de wereld kouder...quote:Op woensdag 27 juni 2007 18:56 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Slecht voorbeeld, dat gaat alleen over regionale verschillen, over verdeling van energie dus, niet over veranderingen in de netto-energiebalans van de aarde als geheel.
Wat een gelul. Ik heb het woord complot niet genoemd en het is er ook niet. Alleen vertrouwen overheden de burger niet en willen ze zoveel mogelijk controle. Ik zeg ook niet dat MMGW theorie is bedacht om, ik geef slechts aan dat het door de politiek wordt gebruikt...quote:Zoals ik al dacht hoor je dus gewoon bij de complottheorie believers. Je hebt lang gedaan alsof je de wetenschappelijke kant van het verhaal niet geloofde omdat het foute wetenschap zou zijn. Maar nu lijkt het erop dat je net zoals vrijwel alle sceptici gewoon politieke motieven hebt. Politieke motieven gebaseerd op angst: scare tactics zoals je het zelf noemt.
Want? Ik noem wat er gaande is. Maarre: geef eens aan wat er volgens jou dan niet klopt. Wat van de dingen die ik heb beschreven kloppen niet?quote:Voordat je mij van blindheid beschuldigt moet je dit zinnetje van jou eens op jezelf toepassen.
Je verdraait mijn woorden. Ik zeg dat iedereen zich ingraaft. Ik denk dat je weinigen zal vinden die hier op het forum WEL anderen af en toe gelijk geven. Je moet bij mij echter met goede argumenten komen.quote:Jij hebt bepaald dat het namaakwetenschap is van duizenden wetenschappers, politici en media en in die stelling heb je je "ingegraven" zoals je zelf zo mooi zegt.
Wat ben jij toch weer snuggerquote:Op woensdag 27 juni 2007 17:04 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Jij denkt dat wij onze pc's alleen maar aan zetten als we het over het broeikaseffect willen hebben? Je moet nog veel leren over fokkers blijkbaar.
Heel Fok! is nutteloos. Gewoon afschaffen dan maar? Of alleen topics die jij toevallig nutteloos vind? Kan je ff een lijstje maken?quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:29 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Wat ben jij toch weer snugger
Ik had het puur over de verspilde menselijke energie (en de bijbehorende verspilde CO2-uitstoot) die hier in dit topic overbodig wordt geïnvesteerd. Over de verspilde computer energie had ik het nog niet eens, maar als je die er bij betrekt, wordt het allemaal nog veel dramatischer.
Je weet toch hoop ik wel dat mensen ook CO2 uitstoten en dat wanneer mensen zich druk maken, zij meer overbodig CO2 gaan uitstoten?
"Gemiddelde" is het toverwoord hier.quote:Op woensdag 27 juni 2007 19:07 schreef DS4 het volgende:
[..]
Zoals je misschien weet wordt het elders op de wereld kouder...
[..]
Om ons vrijheden af te nemen zoals het kopen van een gloeilamp (wat overigens niet eens doorgaat)... Dat is ongeveer van het niveau "ze pakken onze vrijheden af want we kunnen geen spuitbussen met CFK's meer kopen".quote:Wat een gelul. Ik heb het woord complot niet genoemd en het is er ook niet. Alleen vertrouwen overheden de burger niet en willen ze zoveel mogelijk controle. Ik zeg ook niet dat MMGW theorie is bedacht om, ik geef slechts aan dat het door de politiek wordt gebruikt...
[..]Volgens mij staan er nog enkele soortgelijke vragen van mij richting jou open, beantwoord die eens, dan zal ik hier misschien eens verder op in gaan. En nee, ik ga ze je niet aanwijzen, ik blijf niet bezig, sorry.quote:Want? Ik noem wat er gaande is. Maarre: geef eens aan wat er volgens jou dan niet klopt. Wat van de dingen die ik heb beschreven kloppen niet?
Datzelfde geldt hierquote:Je moet bij mij echter met goede argumenten komen.
Die pc's hadden hoe dan ook wel aangestaan, ik dacht dat je dat wel snapte.quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:29 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Wat ben jij toch weer snugger
Ik had het puur over de verspilde menselijke energie (en de bijbehorende verspilde CO2-uitstoot) die hier in dit topic overbodig wordt geïnvesteerd. Over de verspilde computer energie had ik het nog niet eens, maar als je die er bij betrekt, wordt het allemaal nog veel dramatischer.
Verdiep je eens in de koolstofkringloop op een tijdschaal van een mensenleven en je zal zien dat dit argument weinig houd snijdtquote:Je weet toch hoop ik wel dat mensen ook CO2 uitstoten en dat wanneer mensen zich druk maken, zij meer overbodig CO2 gaan uitstoten?
Het gaat dus niet om die pc'squote:Op donderdag 28 juni 2007 06:13 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Die pc's hadden hoe dan ook wel aangestaan, ik dacht dat je dat wel snapte.
[..]
Verdiep je eens in de koolstofkringloop op een tijdschaal van een mensenleven en je zal zien dat dit argument weinig houd snijdt.
Alleen zijn de voorbeelden altijd heel plaatselijk. Ik noem Katrina, warmterecord in NL, kouderecord in VS, enz. Bij al die zaken zijn er mensen die zeggen: "zie je wel". En niet alleen achter de toog...quote:
Leuk dat je je concentreert op de gloeilamp. Maar wat dacht je van legitimatieplicht. Fouilleringszones. De steeds verdergaande koppeling van bestanden. Opslag van allerhande gegevens. Melding ongebruikelijke transacties. Iedereen naar de bank met legitimatie (ik moest potdimme langs 6 banken!) Enz.quote:Om ons vrijheden af te nemen zoals het kopen van een gloeilamp (wat overigens niet eens doorgaat)... Dat is ongeveer van het niveau "ze pakken onze vrijheden af want we kunnen geen spuitbussen met CFK's meer kopen".
Volgens mij niet.quote:Volgens mij staan er nog enkele soortgelijke vragen van mij richting jou open, beantwoord die eens, dan zal ik hier misschien eens verder op in gaan. En nee, ik ga ze je niet aanwijzen, ik blijf niet bezig, sorry.
Was dat maar zo, dan had je MMGW niet voor zoet koek geslikt.quote:Datzelfde geldt hier
Elke rechtgeaarde klimaatwetenschapper zal je meteen uitleggen dat je 1 enkel weersverschijnsel nooit rechtstreeks aan klimaatsverandering toe kan schrijven. Om vervolgens een verhaal over kansverdeling te houden waarschijnlijk. Dat het in de media enorm versimpeld wordt is een 2e.quote:Op donderdag 28 juni 2007 10:48 schreef DS4 het volgende:
[..]
Alleen zijn de voorbeelden altijd heel plaatselijk. Ik noem Katrina, warmterecord in NL, kouderecord in VS, enz. Bij al die zaken zijn er mensen die zeggen: "zie je wel". En niet alleen achter de toog...
[..]
Dat heeft weinig met GW te maken allemaal, het is iig niet onder dat mom ingevoerd. Daarom pik ik de gloeilamp er uit. Overigens deel ik een deel van je zorgen over steeds verder gaande schending van privacy. Al vind ik het niet zozeer erg dat er relatief veel vastgelegd wordt, ik maak me vooral zorgen over wie daar allemaal bij kunnen en dat die gegevens op straat komen te liggen. Maar dat is een heel andere discussie.quote:Leuk dat je je concentreert op de gloeilamp. Maar wat dacht je van legitimatieplicht. Fouilleringszones. De steeds verdergaande koppeling van bestanden. Opslag van allerhande gegevens. Melding ongebruikelijke transacties. Iedereen naar de bank met legitimatie (ik moest potdimme langs 6 banken!) Enz.Het gaat langzaamaan, maar men houdt meer en meer bij. Als ze al deze zaken in een keer in de jaren 70 in hadden willen voeren was er een volksopstand geweest.
[..]
Dat heb ik dan ook niet, maar goed, er gaan wel meer nuances aan je voorbijquote:Was dat maar zo, dan had je MMGW niet voor zoet koek geslikt.![]()
In je 2e posts noem je ze toch wel degelijk en zeg je dat het dan helemaal dramatisch wordt. Wat ik in je eerste post al ontkracht had.quote:
Maar de discussie wordt grotendeels in de media gevoerd. Zou het alleen maar op wetenschappelijk niveau gaan dan was het probleem niet zo groot. Mensen op straat hebben echt het idee dat over 20-30 jaar Zwolle aan zee reëel is (echt, ik heb nu meerderen zulk soort denkbeelden horen voeren). Terwijl dat, zo zul je ongetwijfeld beamen, onzin is. Maar het is die beeldvorming die vooraan staat.quote:Op donderdag 28 juni 2007 14:15 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Elke rechtgeaarde klimaatwetenschapper zal je meteen uitleggen dat je 1 enkel weersverschijnsel nooit rechtstreeks aan klimaatsverandering toe kan schrijven. Om vervolgens een verhaal over kansverdeling te houden waarschijnlijk. Dat het in de media enorm versimpelt wordt is een 2e.
Dat claim ik dan ook niet, ik geef slechts aan hoe de overheid om gaat met dit soort informatie. Het komt ze uit, dus... Thatcher is destijds degene geweest die MMGW gebruikte om de bonden de nek om te draaien. Kwam haar uit. En MMGW is een politiek speeltje hoor. De IPCC is een politiek orgaan. De politici zitten er bovenop. Zelfs Bush is ineens gaan dwepen met MMGW. Het spreekwoord luidt: als de wolf de passie preekt, boer pas op je kippen...quote:Dat heeft weinig met GW te maken allemaal, het is iig niet onder dat mom ingevoerd.
Aan de ene kant wel, aan de andere niet. Politici hebben al langere tijd de neiging om de controle op de bevolkingen, niet alleen in eigen land zelfs, te vergroten. Ik hou daar niet zo van. En ik zie dat MMGW ook wordt misbruikt. Meer dan gebruikt.quote:Overigens deel ik een deel van je zorgen over steeds verder gaande schending van privacy. Al vind ik het niet zozeer erg dat er relatief veel vastgelegd wordt, ik maak me vooral zorgen over wie daar allemaal bij kunnen en dat die gegevens op straat komen te liggen. Maar dat is een heel andere discussie.
Ik ben geboren in de 70-er jaren, dus ik was toen geen student. Maar ook verder zit je mis. Ik ben eerder naar links opgeschoven.quote:Bespeur ik hier overigens ergens een vleug van nostalgie waar het de jaren 70 betreft?Ik zie het al helemaal voor me: een jonge DS4 als linkse student die in de loop der jaren langzaam onderdeel van establishment wordt en naar rechts opschuift maar toch zijn wantrouwen tegen de overheid houdt. Of zit ik nu een tikkeltje te veel te speculeren?
.
Nuances zoals een smilie misschien?quote:Dat heb ik dan ook niet, maar goed, er gaan wel meer nuances aan je voorbij.
Het moet wel heel raar lopen wil het zo snel gaan ja. Dat haal je nog niet met een vertienvoudiging van de snelheid waarmee de zeespiegel stijgt. Maar als je het IJsselmeer nog als Zuiderzee ziet komt Zwolle aan zee plotseling stukken dichter bijquote:Op donderdag 28 juni 2007 15:00 schreef DS4 het volgende:
[..]
Maar de discussie wordt grotendeels in de media gevoerd. Zou het alleen maar op wetenschappelijk niveau gaan dan was het probleem niet zo groot. Mensen op straat hebben echt het idee dat over 20-30 jaar Zwolle aan zee reëel is (echt, ik heb nu meerderen zulk soort denkbeelden horen voeren). Terwijl dat, zo zul je ongetwijfeld beamen, onzin is. Maar het is die beeldvorming die vooraan staat.
Dammit!quote:Ik ben geboren in de 70-er jaren, dus ik was toen geen student. Maar ook verder zit je mis. Ik ben eerder naar links opgeschoven.
Dank voor het bevestigen van mijn opmerking dat velen vooral het mediabeeld voor ogen hebben in plaats van de wetenschappelijke conclusies.quote:Op donderdag 28 juni 2007 16:42 schreef wortels het volgende:
Zwolle aan zee is onzin ja. Trouwens niet omdat zo'n zeespiegelstijging onmogelijk is, maar omdat wij het geld hebben om dijken te bouwen. Landen met gebieden die nog veel sneller onderlopen dan Zwolle, waarin miljoenen mensen wonen, hebben dat geld niet, en dat is wel degelijk een probleem. Ik weet niet zo goed of de media het echt aandikken, het lijkt best een groot probleem te zijn. Het is geloof ik waarschijnlijk dat in de komende eeuw de Noordpool 's zomers ijsvrij zal zijn. Dat klinkt toch best ingrijpend.
Gek heh als die woorden mij in de mond worden gelegd, dan moet ik het ontkrachten.quote:Op donderdag 28 juni 2007 14:16 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
In je 2e posts noem je ze toch wel degelijk en zeg je dat het dan helemaal dramatisch wordt. Wat ik in je eerste post al ontkracht had.![]()
En jij bent zo iemand die meent dat het broeikaseffect en de gevolgen overdreven worden?quote:Op donderdag 28 juni 2007 17:28 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Gek heh als die woorden mij in de mond worden gelegd, dan moet ik het ontkrachten.
Maargoed het is wachten op de AdemHaalPolitie. Chippie in de longen en 'flitsen' maar![]()
count me in.. noem alle gevolgen maar op en bekijk dan wat je nu al kan voorkomen. Vergeet ook niet de voordelen op te noemen want die zijn er net zoveel. Doemscenario's kunnen we allemaal bedenken, New Orleans had bv ook voorkomen kunnen worden.quote:Op donderdag 28 juni 2007 19:14 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
En jij bent zo iemand die meent dat het broeikaseffect en de gevolgen overdreven worden?![]()
psst.. don't mention GWS.. be quiet..quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:32 schreef Roel0f het volgende:
voor iedereen op dit forum except DS4
kijk eerst eens naar:
Al Gore's - An inconvenient truth
Daarna:
the.great.global.warming.swindle
En ondertussen, toon dan ook eens wat interesse in CO2 en wat de verschillen zijn tussen korte en lange cyclus CO2
De korte cyclus houd in, bij biomassa bijvoorbeeld dat het meestal binnen een tijdspanne van 50 jaar uit de lucht is gehaald voordathet er weer in vrij komt. Olie daarin tegen is meer dan duizende jaren geleden uit de lucht gehaald en komt in een keer weer vrij, dat is dus een gram extra op de weegschaal die er meer dan duizende jaren geleden eraf is gehaald, die balans (natuur) zal dus meer die ene kant op leunen....
Maar omdat alles te relativeren:
sorry geen link naar: an inconvenient truth
http://video.google.nl/url?docid=-3028847519933351566&esrc=sr3&ev=v&q=the%2Bgreat%2Bglobal%2Bwarming%2Bswindle%2Bduration%3Along&srcurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.nl%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-3028847519933351566&vidurl=%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-3028847519933351566%26q%3Dthe%2Bgreat%2Bglobal%2Bwarming%2Bswindle%2Bduration%253Along%26total%3D21%26start%3D0%26num%3D10%26so%3D0%26type%3Dsearch%26plindex%3D2&usg=AL29H20LS3OR-6etMDT4PpQLz2idq1wCAA
Dus lang geleden zat er veel meer co2 in de lucht (en was het lekker warm) daarna kwam er veel te veel co2 in de grond (olie) en daar om is het nu veel te koud. Gelukkig verbranden we de olie waardoor de situatie weer normaal word.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:32 schreef Roel0f het volgende:
voor iedereen op dit forum except DS4
kijk eerst eens naar:
Al Gore's - An inconvenient truth
Daarna:
the.great.global.warming.swindle
En ondertussen, toon dan ook eens wat interesse in CO2 en wat de verschillen zijn tussen korte en lange cyclus CO2
De korte cyclus houd in, bij biomassa bijvoorbeeld dat het meestal binnen een tijdspanne van 50 jaar uit de lucht is gehaald voordathet er weer in vrij komt. Olie daarin tegen is meer dan duizende jaren geleden uit de lucht gehaald en komt in een keer weer vrij, dat is dus een gram extra op de weegschaal die er meer dan duizende jaren geleden eraf is gehaald, die balans (natuur) zal dus meer die ene kant op leunen....
Maar omdat alles te relativeren:
sorry geen link naar: an inconvenient truth
http://video.google.nl/url?docid=-3028847519933351566&esrc=sr3&ev=v&q=the%2Bgreat%2Bglobal%2Bwarming%2Bswindle%2Bduration%3Along&srcurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.nl%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-3028847519933351566&vidurl=%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-3028847519933351566%26q%3Dthe%2Bgreat%2Bglobal%2Bwarming%2Bswindle%2Bduration%253Along%26total%3D21%26start%3D0%26num%3D10%26so%3D0%26type%3Dsearch%26plindex%3D2&usg=AL29H20LS3OR-6etMDT4PpQLz2idq1wCAA
I will.... sorry, maar beide films zijn een toonbeeld van misleidende informatie verstrekking, alleen allebei met een andere doel, vandaar de moeite waard om te vergelijken....quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:46 schreef kawotski het volgende:
[..]
psst.. don't mention GWS.. be quiet..
Zal ik eens een cijfer geven: Het was van de week 14 graden! Wat nou broeikas effect!quote:Op donderdag 28 juni 2007 23:37 schreef Roel0f het volgende:
[..]
I will.... sorry, maar beide films zijn een toonbeeld van misleidende informatie verstrekking, alleen allebei met een andere doel, vandaar de moeite waard om te vergelijken....
Je weet het hé, cijfers liegen niet het gaat er alleen maar om hoe je ze interpreteerd.
Zonder het broeikaseffect was het meer iets van -15 geweest deze weekquote:Op donderdag 28 juni 2007 23:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Zal ik eens een cijfer geven: Het was van de week 14 graden! Wat nou broeikas effect!
Nee integendeel, maar een beter milieu begint bij jezelf. Wie A zegt moet ook B zeggen.quote:Op donderdag 28 juni 2007 19:14 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
En jij bent zo iemand die meent dat het broeikaseffect en de gevolgen overdreven worden?![]()
quote:Op vrijdag 29 juni 2007 11:32 schreef JohnDope het volgende:
[..]
Nee integendeel, maar een beter milieu begint bij jezelf. Wie A zegt moet ook B zeggen.
Of we doen niks aan het broeikaseffect of we doen er wel wat aan, maar dan moet ook echt alles aangepakt worden, dus ook de menselijke CO2-uitstoot.
Inderdaad een soort ademhaal-quote in het leven roepen en dan via die chip automatisch boetes uitschrijven wanneer mensen te veel CO2-uitstoten.quote:Op vrijdag 29 juni 2007 11:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
![]()
Belasting heffen op ademhalen, topsport verbieden.
![]()
De octrooi op die ademhaal-registratie-chip in de longen is van mijquote:Red de wereld, stop met ademen
vrijdag 9 maart 2007 18:16
Twee wetenschappers van de universiteit van Bristol denken de oplossing voor het klimaatprobleem te hebben gevonden: stop met ademen.
Dr. Impey (l) en dr. Steer hebben de oplossing voor het broeikaseffect gevonden
Dr. Impey (l) en dr. Steer hebben de oplossing voor het broeikaseffect gevonden
Dr. Mark Steer en zijn collega dr. Andrew Impey kregen deze briljante ingeving tijdens hun zoektocht naar een manier om de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer terug te brengen. De wetenschappers zien ook in dat hun idee enigszins drastisch is en stellen daarom voor om simpelweg minder te ademen.
Koolstofdioxide
Een gemiddeld mens haalt volgens Steer en Impey 24.000 keer per dag adem en stoot daarbij ongeveer 800 gram CO2 uit. Op jaarbasis is dat 290 kg koolstofdioxide, voor de gehele wereldbevolking van 6,5 miljard mensen gaat het 1,88 gigaton.
‘Wanneer iedereen één op de drie ademteugen zou overslaan, levert dat een gigantische besparing van 0,63 gigaton CO2 op,’ stellen de onderzoekers. ‘Dat heeft hetzelfde effect als het redden van zo’n 12 miljoen hectare bos.’
Niets doen
Ook menen zij dat sportievelingen een wezenlijke bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Door vijf keer per week de aanbevolen 30 minuten te sporten, adem je op jaarbasis 1,3 kilo extra CO2 uit. Het sportende deel van de wereldbevolking is dus jaarlijks verantwoordelijk voor tonnen extra uitstoot. Bang voor opwarming van de aarde? Blijf lekker op de bank hangen, adviseren Steer en Impey daarom.
Ze vinden dat ze met hun briljante doch simpele oplossing recht hebben op de prijs van 25 miljoen dollar die Virgin-baas Richard Branson heeft uitgeloofd.
Het onderzoek is gepubliceerd in het online Journal of Unlikely Science.
bron: http://www.elsevier.nl/ni(...)nr/142840/index.html
Maar die is er dan alleen voor onze eigen veiligheid, en om het gemakkelijker voor U te maken dat je geen ID meer mee hoeft te nemenquote:Op maandag 9 juli 2007 15:19 schreef JohnDope het volgende:
Ook nog een chippie achter in de anus inderdaad.
Die biochip komt er politiek gezien wel door zo, daar hebben ze helemaal geen denktank meer voor nodig![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |