minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:50 |
Het topic voor stoere verhalen over het zelf bakken van oliebollen! Game on! | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 13:51 |
O, ik ga even aan een modje vragen of de titel nog aangepast kan worden naar 'deel 3' | |
motorbloempje | woensdag 31 december 2014 @ 13:56 |
Ok! | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 14:04 |
En nog een reeks ervan gemaakt ook. Tof! | |
Sangha | woensdag 31 december 2014 @ 14:06 |
Zo en de emmer met beslag ligt lekker te borrelen in een warme kamer. 2 kg bloem, dus dat worden flink wat oliebollen. Een deel apart houden voor hartige bollen. Nu al zin in die krokante zelfgebakken oliebollen, liefst met knapperige steeltjes en armpjes eraan, lekkel! | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 14:17 |
Ik heb niet alleen nog nooit oliebollen gemaakt (tot vandaag dan), ik heb ook nooit 'zelfgebakken' oliebollen gegeten, bedenk ik nu! Iedereen in mijn familie en in mijn schoonfamilie koopt ze gewoon bij kramen of bij de bakker! | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 14:21 |
Ik bedoelde uiteraard bakpoeder. | |
Abed | woensdag 31 december 2014 @ 14:37 |
Vetsponzen | |
#ANONIEM | woensdag 31 december 2014 @ 14:44 |
Bij ons zijn ze mislukt | |
Muck | woensdag 31 december 2014 @ 14:47 |
Omdat het kan nog een keer van mijn bollen: | |
summer2bird | woensdag 31 december 2014 @ 14:47 |
Mijn moeder koopt altijd zo'n zak bij de ah. Als er ergens smerige oliebollen zijn, vieze taaie droge bollen Kraam is wel lekker maar zelf is het lekkerst. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 14:48 |
Oh nee! Wat is er mis gegaan? | |
Ewelina | woensdag 31 december 2014 @ 15:12 |
Die weiger ik te kopen. Liever geen bol dan die AH rotzooi. | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 15:13 |
Ik heb het beslag zojuist gemaakt. Met een heel klein beetje volkorentarwe(10%) voor de smaak, de rest tarwebloem (900g), half bokbier, half melk, gist, zout, palmsuiker, kaneel, sinaasappelschil, vanillemerg, in añejo rum gewelde rozijnen en ook een ei. Ik hoop zo dat ze lukken want ik heb nu écht heel erg zin in oliebollen | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:18 |
Ooo, met palmsuiker! Da's vast lekker! | |
Bleie | woensdag 31 december 2014 @ 15:20 |
Uit een pak, maar lekkerder dan van de kraam. Heb er wat meer krenten in gedaan dan moest, omdat ik dat lekker vind. En het heeft een stuk langer staan rijzen, omdat het niet zo erg wilde. Maar toen was mijn geduld op. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:21 |
Heb je ook een doorsnee-foto misschien? Ik hou eigenlijk helemaal niet zo enorm van oliebollen, maar wat krijg ik er door jullie een trek in zeg! Nog twee uur tot zelf bakken. | |
Bleie | woensdag 31 december 2014 @ 15:31 |
Nee, geen doorsnee-foto. Zal proberen eraan te denken om er straks een te maken. Ben eigenlijk wel benieuwd naar verschil in structuur tussen bollen uit een pakje, en helemaal zelfgemaakte. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:33 |
En ballen waarvan het beslag acht uur lang heft kunnen rijzen! Ik verwacht bij die van mij een meer open, luchtiger structuur. Maar dat valt wellicht tegen | |
#ANONIEM | woensdag 31 december 2014 @ 15:36 |
Ik zou het echt niet weten | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:38 |
Ah. Maar wat is er niet goed aan dan? Wat maakt dat ze mislukt zijn? | |
Sangha | woensdag 31 december 2014 @ 15:53 |
Te compact, klef, vieze smaak, te donker? | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:53 |
Foto van de mislukte oliebollen graag! Kan leerzaam zijn. | |
Sangha | woensdag 31 december 2014 @ 15:54 |
Lekkere crunchy goudgele ballen, je zou er zo een hap van willen nemen! | |
Sangha | woensdag 31 december 2014 @ 15:55 |
Net klaar, eerste batch van 50 stuks, prima gelukt, goed van smaak, kleur en structuur. Maar goed, het gaat er om wat de rest er straks van vind natuurlijk. Beetje wij van wc-eend gevoel nu lol! Lol! Inderdaad, altijd handig. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:57 |
Hiephoi! | |
Sangha | woensdag 31 december 2014 @ 15:58 |
Altijd leuk met die zelfgebakken bollen, hoort er gewoon bij. | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 15:59 |
Foto? | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 16:05 |
Ik ben een beetje zenuwachtig (hoe moet die blozende smiley nou ok alweer? mijn fok pauze is net iets te lang geweest) | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 16:05 |
Word ik nu ook wel ja! Wanneer ga je bakken, Mellow? | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 16:10 |
zodra het beslag goed gerezen heeft, staat nu een uurtje, maar mag nog wel even. Hoe moet de structuur van het beslag zijn trouwens? Dat van mij heeft een beetje de dikte van Turkse yoghurt, en is vrij kleverig. | |
Myraela | woensdag 31 december 2014 @ 16:30 |
Mogen mijn appel beignets hier ook? Ze zijn kei lekker geworden. Er zit ook banketbakkersroom in. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 31 december 2014 @ 16:30 |
Oh, mag ik er een | |
#ANONIEM | woensdag 31 december 2014 @ 16:35 |
Zien er niet slecht uit. Waar wij zitten hebben ze die handel niet(kennen ze ook niet),maar rouwig kan ik er niet om zijn want ben niet zo een oliebol en appelflap type. | |
motorbloempje | woensdag 31 december 2014 @ 16:46 |
ah, die zien er net zo uit als de mijne, al maak ik ze dit jaar niet... Normaal ook met room erin nom! | |
Miniem | woensdag 31 december 2014 @ 16:51 |
| |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 17:03 |
De eerste test oliebol zit er in. Ik kreeg m alleen niet mooi in vorm. Ik heb t met een kleine soeplepel gedaan, en met twee lepels lijkt het ook niet makkelijk. Een ijsschep heb ik niet. Ze hoeven niet perfect rond, maar deze heeft wel heel veel uitsteeksels. Zou mijn beslag te plakkerig zijn? En zo ja, wat kan ik daaraan doen? Ook jammer dat mijn frituurpan een beetje blijft schommelen tussen de 170 en 180. | |
sigme | woensdag 31 december 2014 @ 17:04 |
Ik heb, vast voor het eerst in mijn leven, een oliebollenmix gekocht . Wel biologisch dynamisch . Het beslag staat te rijzen voor de houtkachel. De helaas onverantwoorde rozijnen staan te wellen in nog overantwoorder (want goedkope Duitse) rum. Straks bakken, in ossewit. | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 17:13 |
Halverwege nog een keer doorslaan hè. 2x rijzen dus. | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 17:15 |
Poe hee, hij smaakt wel errug lekker | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 17:18 |
Hmm, dat heb ik alleen op t eind gedaan. Wellicht kan ik het nu nog eens laten rijzen. Doet dat nog wat met de kleverigheid? De bollen zijn nu wel lekker luchtig, maar de vorm zou ik graag iets mooier willen, en vooral ook dat het wat makkelijker schept. Of hoort het zo aan de lepel te plakken? | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 17:25 |
De tweede ging stukken beter, misschien moet je er gewoon handigheid in krijgen. Qua smaak en structuur is ie helemaal goed. Ik was even bang dat de hoeveelheid bokbier het wat te bitter zou maken, maar dat is helemaal niet zo. | |
emmyemmy | woensdag 31 december 2014 @ 17:32 |
Mijn oma komt straks zelfgemaakte brengen | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 17:35 |
Erg mooi om ze enorm te zien opbollen in het vet Ik bedenk me nu dat ik de vreemde vormen van oliebollen als kind erg leuk vond omdat het op van alles kon lijken. Dus ik denk dat ik nu gewoon niet zo moet piepen | |
Molo | woensdag 31 december 2014 @ 18:21 |
IJslepel met knijper werkt heel goed | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 18:21 |
Wat zien die er enorm lekker uit! | |
minilot | woensdag 31 december 2014 @ 18:25 |
Gerezen deeg: Doorslaan: Eerste bollen leken wel gemberknollen Betere ballen: Lekkere oliebol! Kruim: Errrrrrrg lekker. Ik ben blij. | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 18:35 |
Ook netjes de meeste rozijnen binnenin. | |
-Mellow- | woensdag 31 december 2014 @ 18:35 |
Zien er goed uit minilot! Hier gaat het ook supergoed. Moest even handigheid krijgen, maar ze zijn mooi nu. Ik had een kilo bloem dus ik ben nog wel even bezig ook | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 18:35 |
Dat kleverige hoort, alleen werkt iets minder vocht dan 1 op 1 vocht/deeg wel iets beter. | |
RoelerMF | woensdag 31 december 2014 @ 21:38 |
Ik heb van 12 tot 18 in de weer geweest. Het resultaat is lekker vind ik! Iets meer zout en wat kaneel deden de smaak heel veel goed! Uiteindelijk 30 zonder krenten gebakken en ruim 50 met krenten en omdat ik zo lekker bezig was ook nog snel langs de supermarkt gereden om appelbeignets te maken. In totaal 15 stuks. De keuken leek op een ontplofde keukenmeid, maar het was erg tof om te doen. Foto's volgen nog | |
miss_dynastie | woensdag 31 december 2014 @ 22:28 |
Ik heb als variatie eens wat bollen geprobeerd met stukjes salami en mature cheddar.... Lekker | |
Myraela | woensdag 31 december 2014 @ 22:37 |
oh dat klinkt echt heerlijk! | |
foodlover | woensdag 31 december 2014 @ 22:56 |
De ovenoliebollen zijn gelukt! Wel wat korter en op lagere temperatuur gebakken als in recept. De korst is iets steviger dan een normale oliebol. Voor herhaling vatbaar als je maar 6 bollen ofzo wil maken. De olie die je in het muffinblik moet gieten stinkt aardig, daar hoef je het niet voor te doen. [ Bericht 12% gewijzigd door foodlover op 31-12-2014 23:03:19 ] | |
djkoelkast | woensdag 31 december 2014 @ 23:48 |
Oliebollen hier zijn zeer goed gelukt Spelt, einkorn en emmer gebruikt. | |
Myraela | donderdag 1 januari 2015 @ 15:53 |
Pics. | |
djkoelkast | donderdag 1 januari 2015 @ 16:25 |
Geen foto's gemaakt en ze liggen nu in de vriezer. | |
Zelfscanner | donderdag 1 januari 2015 @ 18:22 |
Ik ga dus zometeen nog een paar bakken. Olie zit er toch nog in | |
emil23 | donderdag 1 januari 2015 @ 18:38 |
Ik had oa bollen met oude kaas en peppadew-pepertjes. Waren ook erg lekker! | |
djkoelkast | donderdag 1 januari 2015 @ 21:15 |
Ingevroren oliebol voor bij de koffie opgewarmd, dus toch maar even een foto gemaakt | |
HaverMoutKoekje | donderdag 1 januari 2015 @ 21:18 |
Karig qua krenten | |
djkoelkast | donderdag 1 januari 2015 @ 21:23 |
Valt wel mee, je ziet niet alles, ik heb hem ongelijk doorgesneden zodat je de structuur goed kunt zien. Er zitten krenten, rozijnen en appel in. | |
FutureFairytale | donderdag 1 januari 2015 @ 21:24 |
Dit. Heb het het liefst vol met krenten, dan zijn ze het sappigst . | |
Myraela | donderdag 1 januari 2015 @ 21:31 |
Zijn ze nog lekker opgewarmd? Ik vind ze eigenlijk alleen lekker als ze direct uit de frituur gegeten worden. | |
miss_dynastie | donderdag 1 januari 2015 @ 21:35 |
Wij vinden van niet. Heb ze vroeger braaf ingevroren, maar ze werden nooit opgegeten en bij de vriezeropruiming alsnog weggegooid. Dus dat doen we maar niet meer. Al weet ik niet of ik überhaupt ooit nog een normale oliebol eet, nu ik hartige heb geproefd | |
Spanky78 | donderdag 1 januari 2015 @ 21:35 |
Respect, ik ben er en paar jaar geleden mee gestopt, te veel werk, te veel stank en uiteindelijk hebben we best een goede bakker die heel aardige bollen verkoopt huier... | |
djkoelkast | donderdag 1 januari 2015 @ 21:41 |
Ja, nu ik ze snel heb ingevroren (onze vriezer heeft een "super freeze"-functie) smaken ze echt nog perfect. Even opwarmen in de oven. Je ziet een klein stukje, er zit genoeg vulling in, wat ik zei: voor de foto ongelijk gesneden zodat je de structuur kunt zien. Maar ik had zulk commentaar al wel verwacht | |
djkoelkast | donderdag 1 januari 2015 @ 21:41 |
Als het stinkt dan doe je echt iets verkeerd. Ik bak ze gewoon in de open keuken onder de afzuigkap en je ruikt er echt niks aan. | |
Spanky78 | donderdag 1 januari 2015 @ 21:44 |
Dan mankeer je toch iets aan je neus. Frituren ruik je altijd en oliebollen bakken is wel ecven iets meer werk dan even wat frites bakken. Bovendien heb ik de firtuupan het huis ook al uit gedaan ivm de stank. | |
Myraela | donderdag 1 januari 2015 @ 21:44 |
Die zijn lekker hé? Daar ben ik ook fan van. En de donuts die ik dit jaar ipv oliebollen had gebakken vond ik ook veel lekkerder dan oliebollen. | |
djkoelkast | donderdag 1 januari 2015 @ 21:52 |
Aan mijn neus mankeert niets hoor. Frituren ruik je, maar het stinkt niet als je het goed doet. Oliebollen bakken duurt langer dan patat bakken, maar je bakt ook in ander vet, althans, ik wel, dus is de geur sowieso anders. | |
-Mellow- | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:23 |
Oliebollen! Ik was erg blij met het resultaat. Er hadden wel wat meer rozijnen in gemogen, maar buiten dat waren ze perfect. In ieder geval de lekkerste bollen die ik ooit heb gehad | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:26 |
Qua rondheid voldoen je bollen aan het djkoelkast keurmerk | |
djkoelkast | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:28 |
Het gaat niet om perfect rond, maar ze moeten wel een buikje hebben. Niet alléén maar uitstulpingen. | |
mootie | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:28 |
Dit lijkt meer een broodje dan een oliebol, vind ik. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:30 |
Hap nog eens in een oliebol Koelkast | |
Kowloon | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:34 |
Mee eens. | |
djkoelkast | vrijdag 2 januari 2015 @ 14:42 |
Gelukkig smaakt het naar oliebol en niet naar een broodje | |
RoelerMF | vrijdag 2 januari 2015 @ 15:27 |
Ik had ook nog wat foto's beloofd Zoals ik al zei, ik was er tevreden mee. Ik had bij het proefbakken geen sukade erin gestopt, en dat vond ik woensdagochtend alsnog, dus dat heb ik er toch nog ingestopt en dat is dan ook gelijk hetgeen waar ik het meeste spijt van had. Sukade was te hard en het was gewoon niet lekker. De appel, rozijnen en krenten voldeden meer dan prima in de proefbatch. Lering voor volgend jaar, want dan wil ik weer gaan bakken Een deel van de batch zonder vulling, die qua smaak beter waren dan die met vulling. De bol linksonder vond ik de beste omdat die op de kont van mijn buurvrouw leek. De bollen met en zonder vulling en de beignets | |
RoelerMF | maandag 21 december 2015 @ 11:21 |
Ik geef dit topic alvast een schopje als voorzetje op volgende week. Ik ben het recept van vorig jaar kwijt. Geen idee meer welk recept ik nou had gebruikt, maar de bollen waren wel lekker. Dus lichte paniek maakt mij meester momenteel. | |
mitchelll0181 | maandag 21 december 2015 @ 11:23 |
Krijg die dingen nooit mooi rond.. Hoe doen jullie dat ? | |
djkoelkast | maandag 21 december 2015 @ 11:24 |
Met een ijsbollentang die je vooraf even in het hete vet doopt. Ik ga mijn recept nog wat tweaken, er mag dit jaar toch iets van melk in voor iets donkdere bollen. Ik weet dat ik altijd heb geroepen dat het niet moet ivm de kleur, maar dit jaar ga ik eigenwijs doen | |
Myraela | maandag 21 december 2015 @ 11:48 |
Ik twijfel nog of ik dit jaar wel oliebollen ga bakken. Ik denk eigenlijk dat ik alleen jam donuts ga maken. | |
mitchelll0181 | maandag 21 december 2015 @ 11:55 |
Worden ze dan niet heel klein.. ? | |
mitchelll0181 | maandag 21 december 2015 @ 11:55 |
Bohhhh die zijn ook ECHT lekker | |
RoelerMF | maandag 21 december 2015 @ 12:26 |
Ik doe het ook met een ijsschep, de bollen zie je exploderen in de pan met hete olie. Dus qua grootte valt het wel mee. Althans, dat was in mijn herinnering zo | |
djkoelkast | maandag 21 december 2015 @ 12:30 |
Hangt van de grootte van je tang af. Je moet ook eigenlijk een 'portioneerlepel' hebben, die zijn een stuk groter. In elk geval niet die kleine dingetjes die je wel eens bij Cook & Co ziet. | |
empa1010 | maandag 21 december 2015 @ 22:19 |
Hier idem. Heb voor nood maar zo'n pak Koopmans gepakt, maar zelf maken met bloem, gist, oud bier en whaaat was het ook alweer is veel lekkerder. Kan iemand hier een paar ouderwetse recepten neerknallen? | |
mitchelll0181 | maandag 21 december 2015 @ 22:24 |
Respect haha Zo'n pak is me eigenlijk al teveel werk | |
empa1010 | maandag 21 december 2015 @ 22:27 |
Schande daar mik je alleen water bij en als je zou willen, rozijnen / krenten. Kind kan de was doen. | |
mitchelll0181 | maandag 21 december 2015 @ 22:28 |
Tis alle rotzooi die je ervoor moet maken haha | |
djkoelkast | maandag 21 december 2015 @ 22:35 |
Even de topics teruglezen, ik heb een paar goeie recepten gegeven. Koopmans is toch helemaal niet zo veel minder werk dan zelf maken? Alleen gist/zout en afwegen dan. | |
empa1010 | maandag 21 december 2015 @ 23:06 |
Had ik niet bedacht oeps sorry. Volgens mij hoeft die van Koopmans niet te rijzen en doe je er alleen water bij en rozijnen/krenten. Je hebt ook een variant van Koopmans waar je eieren bij moet doen. Zag ik vanmiddag in de gauwigheid. Toen d8 ik: eieren tis toch geen pannekoekenbeslag... Anyway: ik ga je recepten ff zoeken. | |
djkoelkast | dinsdag 22 december 2015 @ 00:00 |
In oliebollen horen eieren. Oliebollen die geen tijd nodig hebben om te rijzen worden gemaakt met bakpoeder. Dat geeft een totaal andere smaak en is in mijn beleving en niet te eten en echt geen oliebol maar een soort gefrituurde cake ofzo. | |
MisterJ.Lo | dinsdag 22 december 2015 @ 00:25 |
Alleen lekker als het nog knapperig is. Zodra dat weg is is een oliebol onsmakelijk . | |
empa1010 | dinsdag 22 december 2015 @ 08:38 |
Dan was dat blijkbaar al 1 ingredient waar ik niet op kon komen | |
mytec | dinsdag 22 december 2015 @ 08:59 |
Kijk mooie experimenten! peppadew lijkt me ook lekker, ik had vorig jaar mozzarella in het laatste beslag gedaan om te testen, ook niet vies maar wat flauw. Dit jaar maar wat anders, peppadew lijkt me een goede. | |
Zelfscanner | dinsdag 22 december 2015 @ 09:01 |
Oliebollen | |
Zelfscanner | dinsdag 22 december 2015 @ 09:02 |
Is het eigenlijk mogelijk de olie te bewaren? Je bakt maar 1x oliebollen en niks anders erin. Kan ik ze in maart weer maken | |
emil23 | dinsdag 22 december 2015 @ 09:05 |
Ik had de combinatie kaas-peppadew. Ik ga weer diverse varianten maken dit jaar: Naturel Oude kaas-peppadew Droge worst Spek-ui Rum-rozijnen Daarnaast wil ik eigenlijk nog een "nieuwe" hartige bol aan het lijstje toevoegen. Mijn heb er nog niet over nagedacht, maar ik neig naar iets Aziatisch. Een Babi-pangangbol ofzo. Of juist iets Italiaans. Ananas/meloen in combi met parmaham, of juist iets met gedroogde tomaatjes. | |
miss_dynastie | dinsdag 22 december 2015 @ 09:13 |
Bak je spek dan voor? Ik had vorig jaar cheddar met salami, prima combi | |
emil23 | dinsdag 22 december 2015 @ 09:22 |
Ik bak de spek iets uit en de ui iets glazig inderdaad voordat ik het aan het beslag toevoeg. | |
BakkieDoen | zondag 27 december 2015 @ 09:42 |
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen.... Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag? Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers ) | |
emil23 | zondag 27 december 2015 @ 09:49 |
Bouwemmers! | |
djkoelkast | zondag 27 december 2015 @ 09:55 |
Gewoon beslagkommen, maar ik bak dan ook maar kleine hoeveelheden. | |
Myraela | zondag 27 december 2015 @ 10:02 |
Gewoon een beslagkom. | |
BakkieDoen | zondag 27 december 2015 @ 10:38 |
Dan worden het bouwemmers. Iig qua grootte, moet er nogal veel bakken. Maar de kunststof van de emmers kan geen kwaad met het beslag dan? Beslagkommen zijn te klein, die emmers die ik vorig jaar had waren 5 liter en die liepen al over. | |
Myraela | zondag 27 december 2015 @ 10:39 |
Heb je geen grote soeppan ofzo? | |
BakkieDoen | zondag 27 december 2015 @ 10:42 |
Nee, de grootste is ook 5 liter. Moet ik ook nog steeds een hele grote kopen | |
Zelfscanner | zondag 27 december 2015 @ 11:21 |
Hoe rijzen jullie het deeg? Ik hoor altijd op de kachel, maar dat kan helemaal niet. De afstand muur-kachel is te klein om er een bak op de laten staan. En is zonnebloemolie nou wel of niet goed? Hoor altijd witte aanslag, maar elk doosje adverteerd ermee | |
Molo | zondag 27 december 2015 @ 11:30 |
Zonnebloemolie is prima, heul geen witte aanslag, dat is bij (ge)hard vet/olie. | |
BakkieDoen | zondag 27 december 2015 @ 11:40 |
Zonnebloemolie en ik laat het beslag altijd rijzen in de kast van de verwarmingsketel, daar zit bij ons ook vloerverwarming in. Gaat helemaal goed. | |
Piger | zondag 27 december 2015 @ 11:53 |
Rijzen vind ik altijd wel een issue als je niet lang de tijd hebt. Kamertemperatuur is eigenlijk net te koud en warmhoudstand van de oven zorgt voor dode gist. Vaak zet ik die dan dus even aan om eenmalig te verwarmen en daarna kan mijn brood/etc. daarin rijzen. | |
derLudolf | zondag 27 december 2015 @ 13:46 |
Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand. Volgens mij zijn bouwemmers hetzelfde, ook 12L. | |
derLudolf | zondag 27 december 2015 @ 13:51 |
Doosjes Gewoon zelf bloem, gist etc kopen. Ik bak altijd in arachideolie. Dat verbrandt minder snel en vind ik lekkerder Emmers met beslag zet ik altijd voor de kachel | |
derLudolf | zondag 27 december 2015 @ 14:03 |
Blijft netjes onder de rand | |
Zelfscanner | zondag 27 december 2015 @ 14:35 |
Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eind Ik gebruik al jaren arachideolie, maar die prijs stijgt nu wel de (frituur)pan uit. 2.45 wat eerst 1.89 was | |
derLudolf | zondag 27 december 2015 @ 15:19 |
Klopt, die olie is wel redelijk aan de prijs ja. Gelukkig heb ik aan 5L ruim voldoende. Hobby mag geld kosten hè. Mijn neef bakt in een pan van 20L geloof ik Gist smaak heb ik nooit echt geproefd, gewoon niet teveel gebruiken | |
Oceanonix | maandag 28 december 2015 @ 16:43 |
Ik ben benieuwd of jullie ook andere bollen bakken zoals berliners. Ik wil dit jaar meer over de landsgrenzen kijken en er iets bij bakken wat op onze oliebol lijkt. Bakken jullie alleen oliebollen en beignets? | |
derLudolf | maandag 28 december 2015 @ 16:44 |
Ik bak alleen maar oliebollen. Berliners neem ik in Dld vaak genoeg mee van de bakker. | |
djkoelkast | maandag 28 december 2015 @ 16:55 |
Berlinerbollen is wel serieus tof, maar meer cake-ig dan oliebol. Met oliebollenbeslag kun je ook appelbeignets maken. Een andere variant met gefrituurd deeg: churro's. OIiebollen bak je sowieso in arachideolie en niet in zonnebloemolie. | |
empa1010 | maandag 28 december 2015 @ 17:14 |
Waarom niet in zonnebloemolie? | |
derLudolf | maandag 28 december 2015 @ 17:23 |
Kan niet goed tegen langdurige verhitting | |
empa1010 | maandag 28 december 2015 @ 17:27 |
Oke, misschien stel ik nu een domme vraag maar gaat dat op als je een hele grote hoeveelheid op 1 dag bakt zeg maar of meermaals wilt gebruiken? Ik mik de olie na 1 x oliebollen bakken / appelflappen gelijk weg. En hooguit 30 stuks in totaal. Smaakt arachide niet naar pinda? | |
Stokken_en_stenen | maandag 28 december 2015 @ 17:46 |
In bakpoeder zit gist | |
Stokken_en_stenen | maandag 28 december 2015 @ 17:55 |
Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!! | |
Vijzel | maandag 28 december 2015 @ 17:56 |
Nope. Bakpoeder is zuur plus CO2 vormer (chemisch). Gist zijn microorganismen. | |
Stokken_en_stenen | maandag 28 december 2015 @ 17:59 |
Damn ik ben voorgelogen Jij hebt gelijk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakpoeder En wat gist is weet ik als whiskyliefhebber | |
Zelfscanner | maandag 28 december 2015 @ 18:01 |
Dus zonnebloemolie kan toch niet? | |
derLudolf | maandag 28 december 2015 @ 18:01 |
Uhm nee | |
derLudolf | maandag 28 december 2015 @ 18:03 |
Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic? | |
derLudolf | maandag 28 december 2015 @ 18:04 |
Probeer nou maar eens met pindaolie, is echt lekkerder. Bovendien is verbrande olie niet heel gezond | |
Stokken_en_stenen | maandag 28 december 2015 @ 18:06 |
Ja maar in deze maand kan men half dronken aan het koken zijn En ja ze zijn er van plastic helaas... een afrader want niet stevig genoeg en dus ook niet hittebestendig. | |
Stokken_en_stenen | maandag 28 december 2015 @ 18:06 |
Ja ja ik weet het nu ook | |
djkoelkast | maandag 28 december 2015 @ 18:09 |
Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat. | |
djkoelkast | maandag 28 december 2015 @ 18:10 |
In theorie kan het zelfs in slaolie, maar het is gewoon niet lekker en niet erg geschikt. | |
Stokken_en_stenen | maandag 28 december 2015 @ 18:11 |
Ja ha zie posts boven | |
BakkieDoen | maandag 28 december 2015 @ 18:50 |
Ik ga morgen eens een paar emmers ergens op de kop tikken, op je foto te zien is dat wel hetzelfde formaat. Ga dan maar meteen door om arachideolie te kopen ipv zonnebloemolie. Eens proberen. Ik maak altijd bollen met 2 lepels, gaat ook prima verder. | |
derLudolf | maandag 28 december 2015 @ 19:15 |
Zelfscanner | maandag 28 december 2015 @ 23:29 |
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie. Jumbo: 2.29 AH: 2.49 Deen: 2.45 Hoogvliet: 2.19 Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet? | |
djkoelkast | maandag 28 december 2015 @ 23:32 |
Ik heb dit jaar niet op de prijs gelet, maar op wat er het beste uitzag. Kwam uit op een 5L-fles bij Sligro, een Italiaanse olie. | |
Luxuria | dinsdag 29 december 2015 @ 13:35 |
Jaaaa leuk topic, ik ga dit jaar ook zelf oliebollen en appelbeignets bakken! Kan al niet wachten | |
derLudolf | dinsdag 29 december 2015 @ 15:11 |
Die hooguit 5*¤0,30 kost mee de kop ook niet. Heb het bij de Jumbo gehaald en niet gekeken wat het bij de Coop eventueel zou kosten. | |
djkoelkast | dinsdag 29 december 2015 @ 15:36 |
Aldi 1,99 zag ik vandaag. | |
derLudolf | dinsdag 29 december 2015 @ 16:49 |
Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijk | |
djkoelkast | dinsdag 29 december 2015 @ 16:52 |
Stond nu bij de ingang in een aparte bak, dus ik denk tijdelijk. | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 09:33 |
Hoe zit dat nou met bier in oliebollen? Waarom doe je dat wel/niet? | |
qltel | woensdag 30 december 2015 @ 09:48 |
Ter vervanging van gist, neem ik aan. | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 09:52 |
In bier zit geen levend gist meer toch? | |
qltel | woensdag 30 december 2015 @ 09:56 |
Ik heb die verklaring wel eens gehoord, maar weet het verder ook niet. Ik woon in een land waar elke supermarkt vers gist verkoopt.. [edit] Van Wikipedia: In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt. | |
devlinmr | woensdag 30 december 2015 @ 09:57 |
Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeid | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 10:00 |
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam? | |
Oceanonix | woensdag 30 december 2015 @ 10:14 |
Het oliebollen- en berlinerdeeg staat klaar. De berliners ga ik zo vullen zodat ze nog na kunnen rijzen. We kunnen gaan bakken! | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 10:25 |
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg. | |
qltel | woensdag 30 december 2015 @ 10:33 |
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe). | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 10:45 |
Doe ik ook, er moet toch vocht in | |
qltel | woensdag 30 december 2015 @ 10:48 |
Zonder vocht wordt 't niks.. | |
devlinmr | woensdag 30 december 2015 @ 10:57 |
Nee. Alleen de zoete variant. Nog nooit van mosterd berliners gehoord trouwens. Zal mn moeder s vragen | |
Oceanonix | woensdag 30 december 2015 @ 11:06 |
Bier voeg je toe om je beslag luchtiger te krijgen. Ik voeg zelf en melk en bier toe. Ik gebruik wel minder gist maar dat doe ik omdat ik mijn deeg overnacht laat gisten. Doordat ik een langere vergistingstijd aan hou kan ik minder gist toevoegen. | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 11:09 |
Welke verhoudingen gebruik je dan? En gebruiken jullie gedroogde of verse gist? Ik denk dat ik het morgen maar eens een keer ga proberen! Alleen nog even kijken naar geschikte olie. Ik ben overgevoelig voor pinda's en noten, dus ik weet niet of arachideolie een optie is. Wat gebruiken bakkers eigenlijk? Want het is ook niet zo dat ik daar last van heb, dus als die het gebruiken dan kan het blijkbaar wel. Rijstolie is een goede vervanger las ik. | |
Oceanonix | woensdag 30 december 2015 @ 11:14 |
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht. Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen. Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet. | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 11:17 |
Dan zou ik het risico ook liever niet lopen nee. Ik heb zelf een overgevoeligheid, maar geen ernstige allergie. Hoeveel gist gebruik je op die hoeveelheden? | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 11:21 |
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2015 @ 12:09 |
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken. | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2015 @ 12:10 |
Instant gist is anders makkelijker en sneller en het resultaat is uiteindelijk hetzelfde. | |
Oceanonix | woensdag 30 december 2015 @ 12:56 |
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel. Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt. | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 13:08 |
Ik zou het risico niet willen lopen. Vriend van me is ook allergisch voor noten maar dat is een mode allergie, pindaolie heeft ie geen last van. Maar ik ken ook iemand die zo allergisch is dat ze serieuze klachten krijgt als iemand in de keuken met satésaus bezig is. Als die reist mogen in het vliegtuig geen pindas worden geserveerd. Bovendien staat op de fles van de jumbo bij allergenen pinda aangegeven | |
Kowloon | woensdag 30 december 2015 @ 13:18 |
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist. | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2015 @ 13:45 |
Bij een pinda-allergie moet je nooit gaan gokken, allergeen staat niet voor niets op de fles, er kan altijd iets misgaan. Pinda-olie wordt doorgaans niet gebruikt in snackbars, is veel te duur. Meestal is dat raapolie, palmolie, zonnebloemolie, sojaolie of een mengsel daarvan. Helaas frituren er bijna geen snackbars meer in pure palmolie en/of Ossewit. Al zit er tegenwoordig een in de buurt die een mengsel heeft van palm/ossewit Maar voor oliebollen is dat niet zo mooi, als ze afkoelen zie je een laagje wit vet zitten. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 30 december 2015 @ 13:50 |
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen | |
qltel | woensdag 30 december 2015 @ 13:51 |
Dan had mijn moeder vroeger kennelijk de goede soort (en dat was geen speciaalbier, maar wel lang geleden). | |
emil23 | woensdag 30 december 2015 @ 13:59 |
Ik ben er uit. Naast bovengenoemde oliebollen ga ik dit jaar zuurkool met rookworst-bollen bakken. | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 14:46 |
In theorie is theorie en praktijk hetzelfde. In de praktijk is dat vaak niet zo | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 16:22 |
Ik heb net een proefbeslagje gemaakt dat nu staat te rijzen in de trapkast (daar zit de vloerverwarmingsinstallatie ). Ik heb rijstolie gehaald voor het bakken. | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 17:48 |
Dat viel niet tegen! Ik heb er 9 gemaakt. De eerste 3 vond ik wat vet aan de buitenkant, maar waren qua structuur wel heel mooi luchtig. De anderen waren iets dichter qua structuur, maar wel minder vet aan de buitenkant. De olie was 180 toen ik de eerste erin gooide, dat koelt natuurlijk nog wat af richting 170, bij de anderen was de olie 180-185. Maar het deeg inmiddels ook wat koeler. Er moet ook sowieso wat meer zout in, want ze waren qua smaak nog wel wat saai. En misschien voeg ik toch wat bier toe ipv alleen water. | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2015 @ 17:52 |
Bier geeft echt meer smaak, zout inderdaad ook. Ik weet niet of je ei gebruikt, maar helpt ook qua smaak. Als je ze nog wat bleek vindt kun je een deel melk gebruiken. | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 18:21 |
Ja, er zat ook een ei in. De verhoudingen waren nu 300 gram bloem, 220 ml water, 1 ei, 12 gram verse gist, klein beetje honing, snufje zout, beetje citroensap. Wat zou maken dat tussen de eerste drie en de tweede drie zoveel verschil in structuur zit? Kan dat met het afkoelen van het beslag te maken hebben? | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2015 @ 18:45 |
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo. | |
IsabellaMariaAnna | woensdag 30 december 2015 @ 18:50 |
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja. Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden. | |
djkoelkast | woensdag 30 december 2015 @ 19:06 |
Je krijgt minder van die hele grote bellen, maar die gaan zich meestal ook met vet volzuigen. | |
Ewelina | woensdag 30 december 2015 @ 21:41 |
Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken? | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 21:43 |
Mik een paar liter olie in een braadpan | |
Ewelina | woensdag 30 december 2015 @ 21:46 |
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan. | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 21:47 |
Beter plan als oliebollen zonder olie | |
Ewelina | woensdag 30 december 2015 @ 21:47 |
Ja, ik ben er ook bang voor dat ze niet te hachelen zijn. Anders maak ik morgen wel een testbatch. | |
Honeymoon | woensdag 30 december 2015 @ 22:29 |
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling? ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 30 december 2015 @ 22:31 |
kijk eens post #172, of eerste deel van heel holland bakt van vanavond. Daar had iemand oliebollen met kerrie | |
BakkieDoen | woensdag 30 december 2015 @ 22:49 |
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor! Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen maar dat is elk jaar en het komt altijd goed. Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen. | |
derLudolf | woensdag 30 december 2015 @ 23:46 |
Das een goeie! Bloem, bier en melk alvast even op het aanhecht zetten | |
-Mellow- | donderdag 31 december 2015 @ 02:03 |
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd | |
BakkieDoen | donderdag 31 december 2015 @ 08:13 |
Daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. Bij mij mislukt die zuurdesem altijd op de 1 of andere manier. Wel leuk om te proberen met oliebollen. Succes! | |
derLudolf | donderdag 31 december 2015 @ 08:35 |
Mijn eerste deeg komt niet omhoog Was de melk dan toch iets te warm voor de gist | |
HaverMoutKoekje | donderdag 31 december 2015 @ 08:44 |
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan? | |
derLudolf | donderdag 31 december 2015 @ 08:47 |
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden. Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan | |
HaverMoutKoekje | donderdag 31 december 2015 @ 08:58 |
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken? | |
BakkieDoen | donderdag 31 december 2015 @ 09:00 |
Het blijft toch elke keer weer spannend Ik ga zo ook maar eens écht beginnen, moet vanmiddag ook nog even ergens naar toe en kan ze dus niet, zoals andere jaren, allemaal warm hebben voor vanavond. Succes Ludolf, hoop dat het nu goed gaat met rijzen. | |
derLudolf | donderdag 31 december 2015 @ 09:00 |
Nee dat niet. Recept zei ook 55g en ik heb maar 42g (=1 pakje) gedaan. Maar ziet er nu al stuk beter uit, gelukkig. Tweede emmer wel met 55g gedaan | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2015 @ 10:20 |
Het hoeft niet warm te zijn, bij koud rijst het ook, alleen duurt het dan langer (langere rijstijd is ook meer smaak). Ik ga vanmiddag eerst mijn bitterballenragout afmaken, vanavond pas aan de oliebollen. | |
Zelfscanner | donderdag 31 december 2015 @ 12:29 |
Wat is die ideale rijstemperatuur? | |
derLudolf | donderdag 31 december 2015 @ 12:44 |
Het is toch allemaal goedgekomen. Smaak is perfect en zijn mooi van kleur Ik had de verwarming op 22°C gezet en de gaskachel er bij aan. Twee uur laten rijzen | |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 12:55 |
Goedemiddag. Hier zijn de meelballen gebakken voor de mensen die geen vulling denken te lusten. Nu ff pauze, en dan beginnen aan mijn IKEA-box vol met vulling-deeg Ik gebruik al jaren hetzelfde recept: - 1 kg meel - 1 kg lauwe vloeistof - 50 g suiker, 80g echte boter, 3 eieren, 10g zout, 10g citroensap, 2 zakjes droge gist Dit jaar is de vloeistof 1/3 Leffe Bruin en 2/3 volle melk.. | |
empa1010 | donderdag 31 december 2015 @ 14:30 |
Zien er mooi uit ik had (helaas) toch maar een pak Koopmans gedaan. Volgende keer maar zelf mixen. Het wilde niet rijzen, later de bak in heet water gezet. Toen ging het beter. Beslag stond warm (cv-ruimte waar het 22 graden is en geen tocht) maar na 45 minuten nog hetzelfde goedje dat snap ik niet maar oke. Wel op 185 / 190 gebakken maar ik vind ze te zwaar, wel gaar maar deegballen. Appelflappen zijn gelukkig wel prima gelukt | |
motorbloempje | donderdag 31 december 2015 @ 14:33 |
Ik ben gezwicht. De mislukking-in-wording staat nu te rijzen! | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2015 @ 15:41 |
Veel plezier met bakken (het is zo leuk ) | |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 16:19 |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 16:21 |
Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen... | |
motorbloempje | donderdag 31 december 2015 @ 17:32 |
M'n deeg had niets gedaan Maar ik moest echt bakken. Volgens mij zijn ze wel 'te kanen', maar daar houdt het ook mee op _! | |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 17:45 |
Wat had je gedaan om het te laten rijzen dan? | |
motorbloempje | donderdag 31 december 2015 @ 17:52 |
Netjes op een warme plek met een vochtige doek voor anderhalf uur. Denk dat m'n gist niet actief genoeg meer is. Was al geen compleet bruisende bedoening bij de voorgist, maar niet helemaal dood (en geen tijd om nieuwe te halen). Ach ja! | |
Kowloon | donderdag 31 december 2015 @ 17:58 |
Al dat getob met rijzen. Waarom niet gewoon in de oven op tegen de 40 graden? Het komt niet nauw want het beslag bevat voldoende water om warmte te absorberen. | |
Tinkepink | donderdag 31 december 2015 @ 18:10 |
Beetje warm bier en/of suiker erbij? | |
motorbloempje | donderdag 31 december 2015 @ 18:17 |
Ja, is nu te laat, waren al gebakken Volgend jaar weer een kans! | |
empa1010 | donderdag 31 december 2015 @ 18:18 |
Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien? | |
empa1010 | donderdag 31 december 2015 @ 18:22 |
Zou je het beslag ook gewoon voor een gaskachel kunnen zetten? Waar had jij 'm neergezet Fietsie? Want jouw bak heeft een groot oppervlak zelfs. Dan moet het in een Kitchenaid kom en een plastic bak (had 2 soorten, 1 met rum rozijnen) toch ook willen rijzen. Grrrrr | |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 18:23 |
Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop. | |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 18:23 |
Ah ok. Ik heb nog nooit oliebollen uit een pakje geprobeerd... | |
empa1010 | donderdag 31 december 2015 @ 18:26 |
Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit geval | |
empa1010 | donderdag 31 december 2015 @ 18:27 |
Ohja en ik had dan een natte, hete theedoek er op gelegd maar dat zal weinig verschil maken met een deken. Blijf het vreemd vinden... | |
fietsie | donderdag 31 december 2015 @ 18:27 |
Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad. Vuilniszakken eroverheen en klaar. | |
IsabellaMariaAnna | donderdag 31 december 2015 @ 18:32 |
Ik vind ze echt lekker geworden!! Heb een beetje melk en bier (sylvester van Brand) gebruikt en het lang laten rijzen. Keer of drie nog zachtjes doorgeroerd in die tijd. Echt veel smaak, lekkere structuur en niet te vet | |
empa1010 | donderdag 31 december 2015 @ 18:34 |
Oké, bedankt voor de tips ik lees nu ook dat je gewoon kunt roeren tussendoor. Op dat pak van Koopmans staat dat je er af moet blijven. Nou ja, volgende keer beter. | |
Myraela | donderdag 31 december 2015 @ 18:51 |
Mijn bollen komen ook uit de olie, dus oliebollen. Alleen dan jam donuts. Mijn vriend heeft het meeste werk gedaan. Ze zijn goddelijk. | |
qltel | donderdag 31 december 2015 @ 18:59 |
Ik heb vandaag naturel oliebollen en oliebollen met krenten en stukjes appel gebakken. En appelbeignets met zelfgemaakt bladerdeeg. De bollen zijn heerlijk luchtig en de appelbeignets zijn (alhoewel ze er niet zo mooi uitzien ) ook prima gelukt. | |
qltel | donderdag 31 december 2015 @ 19:02 |
Het is een goede manier om ze mooi luchtig te krijgen. De mijne heb ik 5 keer teruggeslagen (de emmer waar het beslag in zit optillen en stevig terug op de grond zetten is genoeg). Op die manier krijgen de gluten de tijd om zich te vormen en krijgt het beslag ook de tijd om smaak te ontwikkelen. | |
djkoelkast | donderdag 31 december 2015 @ 19:31 |
Ik ga dit jaar wat later beginnen met bakken, net even gekeken maar het mag nog wat verder rijzen allemaal. Dit jaar ongefilterd biologisch witbier gebruikt in het beslag. In de krentenbollen zit nu ook vanille | |
Skeletor. | vrijdag 1 januari 2016 @ 00:38 |
Ze waren lekker! Beetje onconventioneel, gevuld met cranberry, banaan en appel. | |
BakkieDoen | vrijdag 1 januari 2016 @ 19:43 |
Hier waren ze helemaal prima! Goede van smaak en luchtig. Alleen met soezendeeg is het vrij veel werk en lang wachten door de rijstijden....Nu op zoek dus naar luchtige bollen zonder soezendeeg. Heeft iemand het perfecte recept misschien? | |
djkoelkast | vrijdag 1 januari 2016 @ 19:49 |
Ik was zelf niet tevreden, verkeerd gist denk ik en toch te veel melk. Vanmiddag revange genomen en een nieuwe batch gebakken, minder melk, andere verhoudingen en die zijn erg goed geworden Het is soms even puzzelen, vooral omdat ik graag experimenteer met andere melen (zo zit er spelt en einkorn in mijn bollen). | |
cafca | vrijdag 1 januari 2016 @ 19:54 |
Mijn oliebollen zijn gisteren vergeleken met die van Robèrt van Beckhoven, en als winnaar uit de bus gekomen | |
Isabeau | vrijdag 1 januari 2016 @ 19:59 |
Gefeliciteerd Ik heb gisteren bij vrienden ook erg lekkere zelf gebakken oliebollen gehad (wel klein, maar in dit geval klein maar fijn) | |
cafca | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:00 |
Het waren heel eenvoudige bollen, bloem, melk, gist, suiker, zout en een mix van margarine en roomboter, deels gevuld met rozijnen en krenten Voordeel van zelf bakken vind ik (en mijn omgeving) juist de kleinere bollen. Heb je ook geen mensen die "een halve oliebol" willen | |
Isabeau | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:00 |
Zo, die zien er ook lekker uit zeg | |
djkoelkast | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:09 |
Waarom zou je margarine in oliebollen doen eigenlijk? | |
isax | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:37 |
ik had mijn krenten en rozijnen laten weken in jagertee. aanrader. | |
derLudolf | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:40 |
Kirschwasser is ook lekker | |
isax | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:43 |
geloof ik meteen | |
cafca | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:46 |
Om het beslag beter van structuur te maken? (Geen idee eigenlijk, gebruik al jaren hetzelfde recept, smaakt altijd prima) | |
derLudolf | vrijdag 1 januari 2016 @ 20:50 |
Waarom margarine? Zou gewoon alleen boter doen, lekkerder en gezonder. | |
cafca | vrijdag 1 januari 2016 @ 21:16 |
Ik had toevallig niet anders in huis gisteren | |
derLudolf | vrijdag 1 januari 2016 @ 21:22 |
Ik heb 10 pakjes gekocht aan het begin van de vakantie | |
derLudolf | vrijdag 1 januari 2016 @ 21:27 |
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel. Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g? | |
cafca | vrijdag 1 januari 2016 @ 21:37 |
Ik gebruik ook 20g, maar mijn ervaringen met brood zijn dat je best kunt minderen. Gewoon proberen met 15. Ik heb ze wel eens (per ongeluk) zoutloos gebakken, maar dat was echt niet te eten | |
BakkieDoen | vrijdag 1 januari 2016 @ 21:55 |
Hier ook 20g, zou zeker niet 10g in 1 keer naar beneden gaan, hooguit 5 idd | |
djkoelkast | vrijdag 1 januari 2016 @ 22:06 |
Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout. Dus 1kg 10-11g 500g 5-5,5g | |
Myraela | vrijdag 1 januari 2016 @ 22:10 |
Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker. | |
derLudolf | vrijdag 1 januari 2016 @ 22:17 |
Dan ga ik inderdaad eerst es naar de 13g ofzo | |
miss_dynastie | vrijdag 1 januari 2016 @ 22:37 |
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien? | |
Myraela | zaterdag 2 januari 2016 @ 10:52 |
Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen. | |
miss_dynastie | zaterdag 2 januari 2016 @ 10:57 |
Oh geen sorry zeggen hoor, je bent niets verplicht Ik zag alleen wel het watermerkje staan dus ik dacht dat ik er misschien overheen keek. Ik hou het in de gaten, lijkt me leuk om te maken | |
derLudolf | donderdag 27 oktober 2016 @ 12:49 |
Feestdagen komen in zicht Ik ga de tip van vanillesuiker van djkoelkast es proberen denk ik Verder hanteer ik dit recept: 1 kg bloem 300 mL bier 600 mL melk 50 g gist 3 eidooiers 20 g zout 50 g suiker 70 g boter Dit geheel maak ik in emmers van 10 of 12L met een natte theedoek er op en zet ik dan 2 uur bij de gaskachel, na een uur even doorroeren. Vorig jaar waren ze redelijk zout, dus ik ga 15g zout proberen De rozijnen laat ik weer wellen in drank. Kirsch vorig jaar was lekker. Hoe zou het met citroenbrandewijn smaken? Want ik las ook iets over citroenrasp door het beslag? Nog nooit geprobeerd, misschien ook wel lekker [ Bericht 8% gewijzigd door derLudolf op 27-10-2016 12:59:23 ] | |
Coritchando | donderdag 27 oktober 2016 @ 12:54 |
Ook ik ga weer aan de slag op 31/12. Zoals elk jaar. Naar recept van mijn opa die banketbakker was (en helaas al vele jaren niet meer onder ons). Vorig jaar voor het eerst ook het beslag mogen maken (dat moet je verdienen bij dit recept ) en het arsenaal hulpmiddelen uitgebreid met een appelschiller wat een hoop tijdwinst en betere appelflappen opleverde. Nu alweer zin in, lekker glijden op de vette keukenvloer | |
djkoelkast | donderdag 27 oktober 2016 @ 13:00 |
Ik heb in april voor ons huwelijksfeest oliebollen gebakken, die waren echt super Mijn laatste recept is erg goed, toch ook met melk er in, worden ze toch mooier van qua kleur. [ Bericht 12% gewijzigd door djkoelkast op 27-10-2016 13:09:34 ] | |
Phone8 | donderdag 27 oktober 2016 @ 13:18 |
Welk recept? 😁 | |
Pietverdriet | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:38 |
Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak. | |
Pietverdriet | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:39 |
Als ik in het buitenland gefrituurd beslag zie is het veel minder donker dan in NL | |
derLudolf | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:40 |
Opzich zit ik met 50g gist op 1kg bloem al vrij laag. Van zo'n 42g blokje zeggen ze dat het voor een pond is. | |
derLudolf | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:41 |
Minder melk/suiker in het beslag? | |
Pietverdriet | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:44 |
Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen? | |
derLudolf | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:46 |
Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komen | |
Pietverdriet | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:49 |
Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens. | |
derLudolf | donderdag 27 oktober 2016 @ 17:54 |
Ik vind een Berliner ook lekker, maar doe mij toch maar een verse oliebol. Net uit de olie, knapperig | |
BakkieDoen | vrijdag 4 november 2016 @ 23:36 |
Dit worden lekker luchtige bollen? Zoek nog steeds naar een goed recept, omdat ik de bollen met soezendeeg dit jaar niet kan maken ( kost echt teveel tijd, moet van zus mee gaan hardlopen... Citroenrasp had ik er vorig jaar ook in gedaan, maar ik had een paar kieskeurige eters en misschien was ik iets te enthousiast geweest Zelf vond ik het trouwens wel erg lekker | |
derLudolf | vrijdag 4 november 2016 @ 23:38 |
Ja dit worden lekker luchtige bollen Ik zal es een kleine batch met citroenrasp proberen | |
BakkieDoen | vrijdag 4 november 2016 @ 23:55 |
Ga ik jouw recept proberen dit jaar met iets minder zout dan | |
djkoelkast | vrijdag 4 november 2016 @ 23:58 |
Gebruik eens weizen ipv pils, dat is bier met niet alleen gerstemout, maar ook tarwemout. Geeft net weer een iets andere smaak. Kun je gewoon bij de AH halen, van die halve liters. Erdinger, Weihenstephaner, dat soort. Zit ook nog een beetje biergist in de fles (doet niets met rijzen, wel met smaak). Gebruik een "hefeweizen" die "naturtrüb" is. NB: niet hetzelfde als Nederlands witbier, daar doen ze vaak nog iets van citroenschil en korriander door. | |
BakkieDoen | zaterdag 5 november 2016 @ 00:02 |
Staat genoteerd! Heb geen AH in de buurt, maar daar maak ik een ommetje voor | |
djkoelkast | zaterdag 5 november 2016 @ 00:08 |
Er zijn wel meer winkels die ze hebben hoor, alleen vind ik persoonlijk Erdinger of Weihenstephaner het lekkerste. Maar een Paulaner of Benedikter kan ook prima. Het zijn in elk geval altijd flesjes en altijd 0,5L. Meestal staat er Hefeweizen op. | |
BakkieDoen | zaterdag 5 november 2016 @ 00:13 |
Dan ga ik opletten bij het boodschappen doen...we hebben nog wel even, dus dat moet goedkomen Kan ik ook alvast voorproeven ( al vind ik witbier als het warm is altijd lekkerder) | |
derLudolf | zaterdag 5 november 2016 @ 00:34 |
Kom ook nooit bij de Appie, maar welke Duitse supermarkt verkoopt ook gewoon Erdinger. Of misschien staat er ook nog wel een flesje hier. | |
mytec | zaterdag 5 november 2016 @ 10:25 |
De vraag is eerder welke niet ;-) | |
djkoelkast | zaterdag 5 november 2016 @ 11:09 |
Het is echt anders dan witbier, veel romiger. Let wel dat je de troebele variant moet hebben en niet de "hell", die is gefilterd. De enige overeenkomst met witbier zoals wij dat kennen is dat het ook met gerst èn tarwe wordt gebrouwen. | |
BakkieDoen | zaterdag 5 november 2016 @ 16:39 |
Erdinger hebben ze dus ook gewoon bij de Jumbo en is haske troebel! Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden of dat het echt zoveel lekkerder is dan gewoon witbier, romig klinkt interessant....toch maar even proeven morgen, het is toch nog geen oliebollentijd. | |
djkoelkast | zaterdag 5 november 2016 @ 16:52 |
Witbier is heel fris, weizen is heel romig, urweizen is nog romiger (maar in NL zie je dat niet zo vaak). Bij het inschenken: 3/4 langzaam inschenken, even wachten, de helft van wat er over is zachtjes bijschenken, wachten, fles 'roeren' (ronddraaien) zodat het gist meekomt en er vrijwel alleen schuim in de fles blijft, dat doorschenken tot je een mooie bolle kop er op hebt, alles moet mee, dan is het het lekkerst. Ik neem altijd wat kratjes mee als ik in Duitsland ben, moet ook altijd voor iedereen meenemen Zo'n schuimkop hoort er op: | |
Postbus100 | zaterdag 5 november 2016 @ 21:20 |
Ik moet toch wel lachen hoor: augustus: pepernoten september: halloween oktober: kerstversiering eind oktober: oliebollen op Fok! | |
derLudolf | zaterdag 5 november 2016 @ 21:46 |
Welke moet elke zijn. | |
djkoelkast | zaterdag 5 november 2016 @ 22:08 |
Wij hebben oliebollen en pepernoten geserveerd bij ons huwelijksfeest in april | |
BakkieDoen | zondag 6 november 2016 @ 16:22 |
Bij deze is de Erdinger goedgekeurd voor bij het oliebollenbeslag | |
derLudolf | dinsdag 20 december 2016 @ 11:02 |
Hebben er mensen ervaring met lange rijs van oliebollen? Oftewel 's avonds beslag maken en de volgende ochtend bakken? | |
djkoelkast | dinsdag 20 december 2016 @ 11:22 |
Nee, maar het zou de smaak wel ten goede moeten komen. Al moet je dan wel veel minder gist gaan gebruiken. Een kwart of zelfs nog minder. En dan ook op een koele plek laten rijzen, een garage of berging. | |
kokkie20 | dinsdag 20 december 2016 @ 18:14 |
voordat iedereen mij hier gaat vervloeken dat wij zelf geen mix maken maar goed lees maar verder waarom Wij halen elk jaar het beslag (die mix) van de lidl. Geen problemen mee voor familie/vrienden/onszelf aangezien wij elk jaar gemiddeld 8-10 pakken (van 1kg) nodig hebben zoveel vraag is er naar. Dat we vaak van 07.00 tot een uurtje of 15.00 bezig zijn met alleen maar bakken en appels schillen voor de appelflappen Wij maken het inderdaad de avond van tevoren en zetten het dan in een emmer met een natte theedoek eroverheen bij de kachel/douche met kachel aan Nou rijzen doet het zeker en ze worden zeer luchtig | |
Postbus100 | dinsdag 20 december 2016 @ 18:27 |
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken: | |
killerkip69 | dinsdag 20 december 2016 @ 20:29 |
Ah zo lekker Dat deedt m'n vader altijd graag, goeie ouwe tijd Bak ze. | |
djkoelkast | dinsdag 20 december 2016 @ 22:08 |
Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ook | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 20 december 2016 @ 22:29 |
in geval van Lidl weet ik dat nog niet zo | |
Postbus100 | dinsdag 20 december 2016 @ 22:37 |
Ik dacht het, jij zei het. | |
djkoelkast | dinsdag 20 december 2016 @ 22:43 |
Het wordt hoe dan ook lekkerder als je geen mixen met aroma's gebruikt. | |
derLudolf | dinsdag 20 december 2016 @ 23:13 |
Zelfs minder bloem nog. Omdat er in die mixen ook al melkpoeder, gist, zout, suiker en 'eipoeder' zit, aangezien je enkel water moet toevoegen Zo veel werk vind ik het eerlijk gezegd ook niet. Maar goed, ik ben ook ooit begonnen met mix van de Lidl, smaakt acceptabel maar vind mijn eigen recept toch wel beter Als je de hele nacht laat rijzen, doe je dan ook al rozijnen er in? Want die zakken dan toch naar de bodem? En qua hoeveelheid gist, ik heb nu 55 gram gist op 1kg bloem. Normaal is een blokje pakje van 42 gram voor een pond bloem. Oftewel, ik zit al laag? Zal ik naar 20 gram gist toe gaan? Of nog minder? | |
ASSpirine | donderdag 22 december 2016 @ 08:57 |
Hoeveel maken jullie er?... Ik lees bakken en emmers als het over beslag gaat... Ik zou wel oliebollen willen bakken, we zijn met ongeveer 7 man, dus wil niet teveel hebben, want er is nog een hele diner ervoor. Hoeveel halen jullie uit een mix met 1kg bloem? Want de meeste recepten hier beginnen daar ook daadwerkelijk mee en dan zie ik een emmer met beslag | |
derLudolf | donderdag 22 december 2016 @ 10:24 |
Als je beslag met 1kg bloem laat rijzen heb je een emmer vol Ik bak meestal zo'n 2 kg bloem. | |
fietsie | donderdag 22 december 2016 @ 11:43 |
Ik heb de afgelopen 10 jaar ieder jaar gebakken voor de hele extended familie en langskomende buren. Gemiddeld zo'n 8kg bloem voor zowel oliebollen als beignets. Ik bak voor de lastige eters max. 500gr bloem aan " meelballen" (vullingloze oliebollen) en de rest gaat met mijn eigen samengestelde vullingmix. Wat historische plaatjes: 2012, over op 1 januari 2013, voor eigen gebruik 2015, productie Wat ik graag van jullie zou willen weten of het ook mogelijk / beter / lekkerder is om ze te bakken in rijstolie; ik gebruik nu arachide, afgelopen jaar wel geexperimenteerd met rijstolie. Zonnebloem olie komt het huis niet in; ik word onpasselijk van de lucht die daar vanaf komt... [ Bericht 14% gewijzigd door fietsie op 22-12-2016 11:55:48 ] | |
ASSpirine | donderdag 22 december 2016 @ 11:48 |
En hoeveel zou je uit een batch van 1 kilo kunnen halen? Schatting | |
derLudolf | donderdag 22 december 2016 @ 11:55 |
Arachideolie is dé olie voor oliebollen Zonnebloem moet je ook niet willen, verbrand te snel. Stuk of 40? | |
Piger | zaterdag 24 december 2016 @ 10:28 |
Arachide is toch prima? Ik vind je bollen (beignets niet) wel beetje aan de donkere kant. Gebruik je melk of ligt aan de temperatuur? | |
fietsie | zaterdag 24 december 2016 @ 10:36 |
Altijd melk, en de thermostaat op 180. Als ik ze er lichter uithaal is e.e.a. net niet gaar, wellicht ook omdat ik relatief veel vulling gebruik. (Overigens krenten en donkere rozijnen komen er bij mij niet in ) | |
djkoelkast | zaterdag 24 december 2016 @ 11:37 |
Iets minder melk als ze te donker zijn (en geen suiker in je beslag, want dat carameliseert). Ik ga dit jaar de krentenbollen met krenten, sultana's, donkere rozijnen en appels uit eigen tuin maken. En nu niet met citroenrasp, maar met bergamotrasp Ik heb bergamots kunnen vinden | |
BakkieDoen | woensdag 28 december 2016 @ 17:36 |
Wat is volgens jullie de toegevoegde waarde van suiker in het beslag? Zat net nog even naar m'n recept te kijken wat ik tot nu toe altijd gebruikte, maar daar zit geen suiker in en toch waren ze lekker. En weet iemand toevallig een recept met zuurdesem? Kan ik die ook meteen even uitproberen. | |
BakkieDoen | woensdag 28 december 2016 @ 17:37 |
Waar heb je die bergamots kunnen vinden dan? | |
djkoelkast | woensdag 28 december 2016 @ 18:40 |
In de Estafettewinkel in de regio, had ze nog niet eerder gezien. | |
djkoelkast | woensdag 28 december 2016 @ 18:41 |
Ik doe nooit suiker in het beslag, gist heeft voldoende voeding aan het meel in de bollen en suiker maakt je bollen te snel te donker. | |
Secricible | woensdag 28 december 2016 @ 20:45 |
Ik wil dit jaar zelf gaan bakken. Wat raden jullie de beginnende oliebollenbakker aan? Voor 5 man dus wilde ongeveer 500gram bloem pakken ik las al erdinger door het beslag, hiervoor de helft van de melk vervangen? Qua vulling dacht ik aan krenten? | |
BakkieDoen | donderdag 29 december 2016 @ 06:33 |
Ben ze ook nog nooit tegengekomen, geen idee trouwens wat en estafettewinkel is Ik zag zo her en der recepten waarin nogal veel suiker zat, maar was dat eigenlijk ook niet van plan. Ze hebben altijd gesmaakt zonder, dus dat zal nu ook wel lukken. |