abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 10:00:22 #152
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158664627
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:57 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeid
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158664849
Het oliebollen- en berlinerdeeg staat klaar. De berliners ga ik zo vullen zodat ze nog na kunnen rijzen. We kunnen gaan bakken! *O*
pi_158664993
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:

[..]

Ter vervanging van gist, neem ik aan.
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 10:33:20 #155
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158665123
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:25 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 10:45:28 #156
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158665370
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:

[..]

Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Doe ik ook, er moet toch vocht in :P
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 10:48:42 #157
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158665440
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:45 schreef derLudolf het volgende:
oe ik ook, er moet toch vocht in :P
Zonder vocht wordt 't niks.. :P
pi_158665627
quote:
10s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:00 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?
Nee. Alleen de zoete variant. Nog nooit van mosterd berliners gehoord trouwens. Zal mn moeder s vragen
pi_158665811
Bier voeg je toe om je beslag luchtiger te krijgen. Ik voeg zelf en melk en bier toe. Ik gebruik wel minder gist maar dat doe ik omdat ik mijn deeg overnacht laat gisten. Doordat ik een langere vergistingstijd aan hou kan ik minder gist toevoegen.
pi_158665876
Welke verhoudingen gebruik je dan? En gebruiken jullie gedroogde of verse gist?

Ik denk dat ik het morgen maar eens een keer ga proberen!

Alleen nog even kijken naar geschikte olie. Ik ben overgevoelig voor pinda's en noten, dus ik weet niet of arachideolie een optie is. Wat gebruiken bakkers eigenlijk? Want het is ook niet zo dat ik daar last van heb, dus als die het gebruiken dan kan het blijkbaar wel. Rijstolie is een goede vervanger las ik.
pi_158665985
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.

Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
pi_158666053
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.

Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Dan zou ik het risico ook liever niet lopen nee. Ik heb zelf een overgevoeligheid, maar geen ernstige allergie. Hoeveel gist gebruik je op die hoeveelheden?
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 11:21:07 #163
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158666137
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo :P

Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 12:09:42 #164
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158667348
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.

Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 12:10:09 #165
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158667360
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 11:21 schreef derLudolf het volgende:
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo :P

Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben
Instant gist is anders makkelijker en sneller en het resultaat is uiteindelijk hetzelfde.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158668477
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:09 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.

Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 13:08:38 #167
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158668798
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.

Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
Ik zou het risico niet willen lopen. Vriend van me is ook allergisch voor noten maar dat is een mode allergie, pindaolie heeft ie geen last van.

Maar ik ken ook iemand die zo allergisch is dat ze serieuze klachten krijgt als iemand in de keuken met satésaus bezig is. Als die reist mogen in het vliegtuig geen pindas worden geserveerd.

Bovendien staat op de fles van de jumbo bij allergenen pinda aangegeven
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158669080
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:

[..]

Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 13:45:44 #169
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158669868
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.

Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
Bij een pinda-allergie moet je nooit gaan gokken, allergeen staat niet voor niets op de fles, er kan altijd iets misgaan.
Pinda-olie wordt doorgaans niet gebruikt in snackbars, is veel te duur. Meestal is dat raapolie, palmolie, zonnebloemolie, sojaolie of een mengsel daarvan. Helaas frituren er bijna geen snackbars meer in pure palmolie en/of Ossewit. Al zit er tegenwoordig een in de buurt die een mengsel heeft van palm/ossewit :D
Maar voor oliebollen is dat niet zo mooi, als ze afkoelen zie je een laagje wit vet zitten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158670010
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben.
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 30 december 2015 @ 13:51:19 #171
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158670054
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 13:18 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.
Dan had mijn moeder vroeger kennelijk de goede soort (en dat was geen speciaalbier, maar wel lang geleden).
pi_158670274
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 december 2015 09:05 schreef emil23 het volgende:

[..]

Ik had de combinatie kaas-peppadew.

Ik ga weer diverse varianten maken dit jaar:

Naturel
Oude kaas-peppadew
Droge worst
Spek-ui
Rum-rozijnen

Daarnaast wil ik eigenlijk nog een "nieuwe" hartige bol aan het lijstje toevoegen. Mijn heb er nog niet over nagedacht, maar ik neig naar iets Aziatisch. Een Babi-pangangbol ofzo. Of juist iets Italiaans. Ananas/meloen in combi met parmaham, of juist iets met gedroogde tomaatjes.
Ik ben er uit. Naast bovengenoemde oliebollen ga ik dit jaar zuurkool met rookworst-bollen bakken.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 14:46:49 #173
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158671877
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 13:50 schreef computergirl het volgende:

[..]

als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen
In theorie is theorie en praktijk hetzelfde. In de praktijk is dat vaak niet zo :+
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158675924
Ik heb net een proefbeslagje gemaakt dat nu staat te rijzen in de trapkast (daar zit de vloerverwarmingsinstallatie ;) ). Ik heb rijstolie gehaald voor het bakken.
pi_158679875
Dat viel niet tegen! Ik heb er 9 gemaakt. De eerste 3 vond ik wat vet aan de buitenkant, maar waren qua structuur wel heel mooi luchtig. De anderen waren iets dichter qua structuur, maar wel minder vet aan de buitenkant. De olie was 180 toen ik de eerste erin gooide, dat koelt natuurlijk nog wat af richting 170, bij de anderen was de olie 180-185. Maar het deeg inmiddels ook wat koeler.
Er moet ook sowieso wat meer zout in, want ze waren qua smaak nog wel wat saai. En misschien voeg ik toch wat bier toe ipv alleen water.

  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 17:52:35 #176
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158680067
Bier geeft echt meer smaak, zout inderdaad ook.
Ik weet niet of je ei gebruikt, maar helpt ook qua smaak. Als je ze nog wat bleek vindt kun je een deel melk gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158681126
Ja, er zat ook een ei in. De verhoudingen waren nu 300 gram bloem, 220 ml water, 1 ei, 12 gram verse gist, klein beetje honing, snufje zout, beetje citroensap.

Wat zou maken dat tussen de eerste drie en de tweede drie zoveel verschil in structuur zit? Kan dat met het afkoelen van het beslag te maken hebben?
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 18:45:50 #178
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158681838
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158681983
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 18:45 schreef djkoelkast het volgende:
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 19:06:17 #180
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158682434
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 18:50 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
Je krijgt minder van die hele grote bellen, maar die gaan zich meestal ook met vet volzuigen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158690140
quote:
1s.gif Op woensdag 31 december 2014 22:56 schreef foodlover het volgende:
De ovenoliebollen zijn gelukt! Wel wat korter en op lagere temperatuur gebakken als in recept.

De korst is iets steviger dan een normale oliebol.

Voor herhaling vatbaar als je maar 6 bollen ofzo wil maken. De olie die je in het muffinblik moet gieten stinkt aardig, daar hoef je het niet voor te doen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 21:43:02 #182
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158690214
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:41 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
Mik een paar liter olie in een braadpan ^O^
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158690428
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:43 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Mik een paar liter olie in een braadpan ^O^
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 21:47:05 #184
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158690508
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:46 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
Beter plan als oliebollen zonder olie -O-
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158690549
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Beter plan als oliebollen zonder olie -O-
Ja, ik ben er ook bang voor dat ze niet te hachelen zijn. Anders maak ik morgen wel een testbatch.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_158692797
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
:D
pi_158692898
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 22:29 schreef Honeymoon het volgende:
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
:D
kijk eens post #172, of eerste deel van heel holland bakt van vanavond. Daar had iemand oliebollen met kerrie
  woensdag 30 december 2015 @ 22:49:26 #188
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158693731
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen :{ maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.

Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 23:46:05 #189
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158696365
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 22:49 schreef BakkieDoen het volgende:
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen :{ maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.

Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
Das een goeie! Bloem, bier en melk alvast even op het aanhecht zetten
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 31 december 2015 @ 02:03:56 #190
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_158701134
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 31 december 2015 @ 08:13:32 #191
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158703057
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 02:03 schreef -Mellow- het volgende:
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd :)
Daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. Bij mij mislukt die zuurdesem altijd op de 1 of andere manier.
Wel leuk om te proberen met oliebollen. Succes! :Y
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 08:35:13 #192
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703236
Mijn eerste deeg komt niet omhoog -O- Was de melk dan toch iets te warm voor de gist ;(
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158703320
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:35 schreef derLudolf het volgende:
Mijn eerste deeg komt niet omhoog -O- Was de melk dan toch iets te warm voor de gist ;(
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 08:47:55 #194
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703345
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:44 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm :{ Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.

Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158703445
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. :@
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
  donderdag 31 december 2015 @ 09:00:10 #196
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158703456
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm :{ Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.

Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan :)
Het blijft toch elke keer weer spannend :')
Ik ga zo ook maar eens écht beginnen, moet vanmiddag ook nog even ergens naar toe en kan
ze dus niet, zoals andere jaren, allemaal warm hebben voor vanavond.

Succes Ludolf, hoop dat het nu goed gaat met rijzen. :Y
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 09:00:31 #197
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703459
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:58 schreef computergirl het volgende:
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. :@
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
Nee dat niet. Recept zei ook 55g en ik heb maar 42g (=1 pakje) gedaan. Maar ziet er nu al stuk beter uit, gelukkig. Tweede emmer wel met 55g gedaan
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 10:20:16 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158704544
Het hoeft niet warm te zijn, bij koud rijst het ook, alleen duurt het dan langer (langere rijstijd is ook meer smaak).
Ik ga vanmiddag eerst mijn bitterballenragout afmaken, vanavond pas aan de oliebollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 31 december 2015 @ 12:29:34 #199
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158708227
Wat is die ideale rijstemperatuur?
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 12:44:04 #200
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158708708
Het is toch allemaal goedgekomen.
Smaak is perfect en zijn mooi van kleur :9

Ik had de verwarming op 22°C gezet en de gaskachel er bij aan. Twee uur laten rijzen
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158709098
Goedemiddag. Hier zijn de meelballen gebakken voor de mensen die geen vulling denken te lusten.
Nu ff pauze, en dan beginnen aan mijn IKEA-box vol met vulling-deeg :)





Ik gebruik al jaren hetzelfde recept:
- 1 kg meel
- 1 kg lauwe vloeistof
- 50 g suiker, 80g echte boter, 3 eieren, 10g zout, 10g citroensap, 2 zakjes droge gist

Dit jaar is de vloeistof 1/3 Leffe Bruin en 2/3 volle melk..
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158712338
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 12:55 schreef fietsie het volgende:
Goedemiddag. Hier zijn de meelballen gebakken voor de mensen die geen vulling denken te lusten.
Nu ff pauze, en dan beginnen aan mijn IKEA-box vol met vulling-deeg :)

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Ik gebruik al jaren hetzelfde recept:
- 1 kg meel
- 1 kg lauwe vloeistof
- 50 g suiker, 80g echte boter, 3 eieren, 10g zout, 10g citroensap, 2 zakjes droge gist

Dit jaar is de vloeistof 1/3 Leffe Bruin en 2/3 volle melk..

Zien er mooi uit :) ik had (helaas) toch maar een pak Koopmans gedaan. Volgende keer maar zelf mixen. Het wilde niet rijzen, later de bak in heet water gezet. Toen ging het beter. Beslag stond warm (cv-ruimte waar het 22 graden is en geen tocht) maar na 45 minuten nog hetzelfde goedje :{ dat snap ik niet maar oke. Wel op 185 / 190 gebakken maar ik vind ze te zwaar, wel gaar maar deegballen. Appelflappen zijn gelukkig wel prima gelukt :D
pi_158712462
Ik ben gezwicht. De mislukking-in-wording staat nu te rijzen!
Ja doei.
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 15:41:59 #204
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158715105
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 14:33 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ben gezwicht. De mislukking-in-wording staat nu te rijzen!
_O_ Veel plezier met bakken (het is zo leuk :D )
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158716469








Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158716547
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 14:30 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Zien er mooi uit :) ik had (helaas) toch maar een pak Koopmans gedaan. Volgende keer maar zelf mixen. Het wilde niet rijzen, later de bak in heet water gezet. Toen ging het beter. Beslag stond warm (cv-ruimte waar het 22 graden is en geen tocht) maar na 45 minuten nog hetzelfde goedje :{ dat snap ik niet maar oke. Wel op 185 / 190 gebakken maar ik vind ze te zwaar, wel gaar maar deegballen. Appelflappen zijn gelukkig wel prima gelukt :D
Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen...
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158718822
M'n deeg had niets gedaan ;( :') Maar ik moest echt bakken. Volgens mij zijn ze wel 'te kanen', maar daar houdt het ook mee op :')_!
Ja doei.
pi_158719181
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 17:32 schreef motorbloempje het volgende:
M'n deeg had niets gedaan ;( :') Maar ik moest echt bakken. Volgens mij zijn ze wel 'te kanen', maar daar houdt het ook mee op :')_!
Wat had je gedaan om het te laten rijzen dan?
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158719400
Netjes op een warme plek met een vochtige doek voor anderhalf uur. Denk dat m'n gist niet actief genoeg meer is. -O- Was al geen compleet bruisende bedoening bij de voorgist, maar niet helemaal dood (en geen tijd om nieuwe te halen). Ach ja! :P
Ja doei.
pi_158719615
Al dat getob met rijzen. Waarom niet gewoon in de oven op tegen de 40 graden? Het komt niet nauw want het beslag bevat voldoende water om warmte te absorberen. :)
  donderdag 31 december 2015 @ 18:10:05 #211
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_158719874
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 17:52 schreef motorbloempje het volgende:
Netjes op een warme plek met een vochtige doek voor anderhalf uur. Denk dat m'n gist niet actief genoeg meer is. -O- Was al geen compleet bruisende bedoening bij de voorgist, maar niet helemaal dood (en geen tijd om nieuwe te halen). Ach ja! :P
Beetje warm bier en/of suiker erbij?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_158720021
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:10 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Beetje warm bier en/of suiker erbij?
Ja, is nu te laat, waren al gebakken :+

Volgend jaar weer een kans! :)
Ja doei.
pi_158720030
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 16:21 schreef fietsie het volgende:

[..]

Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen...
Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien?
pi_158720117
Zou je het beslag ook gewoon voor een gaskachel kunnen zetten? Waar had jij 'm neergezet Fietsie? Want jouw bak heeft een groot oppervlak zelfs. Dan moet het in een Kitchenaid kom en een plastic bak (had 2 soorten, 1 met rum rozijnen) toch ook willen rijzen. Grrrrr |:(
pi_158720155
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:22 schreef empa1010 het volgende:
Zou je het beslag ook gewoon voor een gaskachel kunnen zetten? Waar had jij 'm neergezet Fietsie? Want jouw bak heeft een groot oppervlak zelfs. Dan moet het in een Kitchenaid kom en een plastic bak (had 2 soorten, 1 met rum rozijnen) toch ook willen rijzen. Grrrrr |:(
Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158720164
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:18 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien?
Ah ok. Ik heb nog nooit oliebollen uit een pakje geprobeerd...
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158720212
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:23 schreef fietsie het volgende:

[..]

Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop.
Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit geval -O-
pi_158720230
Ohja en ik had dan een natte, hete theedoek er op gelegd maar dat zal weinig verschil maken met een deken. Blijf het vreemd vinden...
pi_158720235
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:26 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit geval -O-
Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad.
Vuilniszakken eroverheen en klaar.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_158720310
Ik vind ze echt lekker geworden!! Heb een beetje melk en bier (sylvester van Brand) gebruikt en het lang laten rijzen. Keer of drie nog zachtjes doorgeroerd in die tijd. Echt veel smaak, lekkere structuur en niet te vet :9
pi_158720347
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:27 schreef fietsie het volgende:

[..]

Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad.
Vuilniszakken eroverheen en klaar.
Oké, bedankt voor de tips ^O^ ik lees nu ook dat je gewoon kunt roeren tussendoor. Op dat pak van Koopmans staat dat je er af moet blijven. Nou ja, volgende keer beter.
pi_158720818
Mijn bollen komen ook uit de olie, dus oliebollen. Alleen dan jam donuts. Mijn vriend heeft het meeste werk gedaan. :) Ze zijn goddelijk. :9~

  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 31 december 2015 @ 18:59:25 #223
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158721023
Ik heb vandaag naturel oliebollen en oliebollen met krenten en stukjes appel gebakken. En appelbeignets met zelfgemaakt bladerdeeg. De bollen zijn heerlijk luchtig en de appelbeignets zijn (alhoewel ze er niet zo mooi uitzien :) ) ook prima gelukt.





  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 31 december 2015 @ 19:02:48 #224
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_158721106
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:34 schreef empa1010 het volgende:

[..]

Oké, bedankt voor de tips ^O^ ik lees nu ook dat je gewoon kunt roeren tussendoor. Op dat pak van Koopmans staat dat je er af moet blijven. Nou ja, volgende keer beter.
Het is een goede manier om ze mooi luchtig te krijgen. De mijne heb ik 5 keer teruggeslagen (de emmer waar het beslag in zit optillen en stevig terug op de grond zetten is genoeg). Op die manier krijgen de gluten de tijd om zich te vormen en krijgt het beslag ook de tijd om smaak te ontwikkelen.
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 19:31:34 #225
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158721951
Ik ga dit jaar wat later beginnen met bakken, net even gekeken maar het mag nog wat verder rijzen allemaal. Dit jaar ongefilterd biologisch witbier gebruikt in het beslag. In de krentenbollen zit nu ook vanille :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158728122
Ze waren lekker! Beetje onconventioneel, gevuld met cranberry, banaan en appel.
  vrijdag 1 januari 2016 @ 19:43:56 #227
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158742573
Hier waren ze helemaal prima! Goede van smaak en luchtig. Alleen met soezendeeg is het vrij veel werk en lang wachten door de rijstijden....Nu op zoek dus naar luchtige bollen zonder soezendeeg. Heeft iemand het perfecte recept misschien? ;)
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 19:49:51 #228
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158742711
Ik was zelf niet tevreden, verkeerd gist denk ik en toch te veel melk.
Vanmiddag revange genomen en een nieuwe batch gebakken, minder melk, andere verhoudingen en die zijn erg goed geworden :D
Het is soms even puzzelen, vooral omdat ik graag experimenteer met andere melen (zo zit er spelt en einkorn in mijn bollen).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158742803
Mijn oliebollen zijn gisteren vergeleken met die van Robèrt van Beckhoven, en als winnaar uit de bus gekomen *O*
pi_158742918
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 19:54 schreef cafca het volgende:
Mijn oliebollen zijn gisteren vergeleken met die van Robèrt van Beckhoven, en als winnaar uit de bus gekomen *O*
Gefeliciteerd *O*

Ik heb gisteren bij vrienden ook erg lekkere zelf gebakken oliebollen gehad *) (wel klein, maar in dit geval klein maar fijn)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_158742936
Het waren heel eenvoudige bollen, bloem, melk, gist, suiker, zout en een mix van margarine en roomboter, deels gevuld met rozijnen en krenten


Voordeel van zelf bakken vind ik (en mijn omgeving) juist de kleinere bollen.
Heb je ook geen mensen die "een halve oliebol" willen ;)
pi_158742941
quote:
14s.gif Op donderdag 31 december 2015 18:51 schreef Myraela het volgende:
Mijn bollen komen ook uit de olie, dus oliebollen. Alleen dan jam donuts. Mijn vriend heeft het meeste werk gedaan. :) Ze zijn goddelijk. :9~

[ afbeelding ]
Zo, die zien er ook lekker uit zeg :o
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 20:09:49 #233
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158743164
Waarom zou je margarine in oliebollen doen eigenlijk?
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158743885
ik had mijn krenten en rozijnen laten weken in jagertee.
aanrader.
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 20:40:21 #235
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158743961
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:37 schreef isax het volgende:
ik had mijn krenten en rozijnen laten weken in jagertee.
aanrader.
Kirschwasser is ook lekker :9
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158744053
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:40 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Kirschwasser is ook lekker :9
geloof ik meteen :D
pi_158744152
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:09 schreef djkoelkast het volgende:
Waarom zou je margarine in oliebollen doen eigenlijk?
Om het beslag beter van structuur te maken?
(Geen idee eigenlijk, gebruik al jaren hetzelfde recept, smaakt altijd prima)
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 20:50:35 #238
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158744338
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:00 schreef cafca het volgende:
Het waren heel eenvoudige bollen, bloem, melk, gist, suiker, zout en een mix van margarine en roomboter, deels gevuld met rozijnen en krenten

Waarom margarine? :r Zou gewoon alleen boter doen, lekkerder en gezonder.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158745407
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:50 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Waarom margarine? :r Zou gewoon alleen boter doen, lekkerder en gezonder.
Ik had toevallig niet anders in huis gisteren :@
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 21:22:38 #240
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158745628
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:16 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik had toevallig niet anders in huis gisteren :@
Ik heb 10 pakjes gekocht aan het begin van de vakantie :D
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 21:27:50 #241
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158745823
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158746189
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ik gebruik ook 20g, maar mijn ervaringen met brood zijn dat je best kunt minderen. Gewoon proberen met 15.
Ik heb ze wel eens (per ongeluk) zoutloos gebakken, maar dat was echt niet te eten :N
  vrijdag 1 januari 2016 @ 21:55:36 #243
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158746800
Hier ook 20g, zou zeker niet 10g in 1 keer naar beneden gaan, hooguit 5 idd
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 22:06:06 #244
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158747130
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout.

Dus 1kg 10-11g
500g 5-5,5g
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158747402
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:00 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Zo, die zien er ook lekker uit zeg :o
Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker. :D
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 22:17:40 #246
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158747786
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 22:06 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout.

Dus 1kg 10-11g
500g 5-5,5g
Dan ga ik inderdaad eerst es naar de 13g ofzo
Kranplätze müssen verdichtet sein
  † In Memoriam † vrijdag 1 januari 2016 @ 22:37:32 #247
43556 miss_dynastie
pi_158748393
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 22:10 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker. :D
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien?
pi_158755246
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 22:37 schreef miss_dynastie het volgende:
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien?
Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen.
  † In Memoriam † zaterdag 2 januari 2016 @ 10:57:29 #249
43556 miss_dynastie
pi_158755301
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 10:52 schreef Myraela het volgende:

[..]

Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen.
Oh geen sorry zeggen hoor, je bent niets verplicht ;) Ik zag alleen wel het watermerkje staan dus ik dacht dat ik er misschien overheen keek. Ik hou het in de gaten, lijkt me leuk om te maken :)
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 12:49:41 #250
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166239093
Feestdagen komen in zicht :D Ik ga de tip van vanillesuiker van djkoelkast es proberen denk ik :D

Verder hanteer ik dit recept:
1 kg bloem
300 mL bier
600 mL melk
50 g gist
3 eidooiers
20 g zout
50 g suiker
70 g boter

Dit geheel maak ik in emmers van 10 of 12L met een natte theedoek er op en zet ik dan 2 uur bij de gaskachel, na een uur even doorroeren.

Vorig jaar waren ze redelijk zout, dus ik ga 15g zout proberen
De rozijnen laat ik weer wellen in drank. Kirsch vorig jaar was lekker. Hoe zou het met citroenbrandewijn smaken?

Want ik las ook iets over citroenrasp door het beslag? Nog nooit geprobeerd, misschien ook wel lekker

[ Bericht 8% gewijzigd door derLudolf op 27-10-2016 12:59:23 ]
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_166239196
Ook ik ga weer aan de slag op 31/12. Zoals elk jaar. Naar recept van mijn opa die banketbakker was (en helaas al vele jaren niet meer onder ons).

Vorig jaar voor het eerst ook het beslag mogen maken (dat moet je verdienen bij dit recept ;)) en het arsenaal hulpmiddelen uitgebreid met een appelschiller wat een hoop tijdwinst en betere appelflappen opleverde.

Nu alweer zin in, lekker glijden op de vette keukenvloer :Y
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 13:00:20 #252
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166239293
Ik heb in april voor ons huwelijksfeest oliebollen gebakken, die waren echt super :D
Mijn laatste recept is erg goed, toch ook met melk er in, worden ze toch mooier van qua kleur.

[ Bericht 12% gewijzigd door djkoelkast op 27-10-2016 13:09:34 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_166239655
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 12:54 schreef Coritchando het volgende:
Ook ik ga weer aan de slag op 31/12. Zoals elk jaar. Naar recept van mijn opa die banketbakker was (en helaas al vele jaren niet meer onder ons).

Vorig jaar voor het eerst ook het beslag mogen maken (dat moet je verdienen bij dit recept ;)) en het arsenaal hulpmiddelen uitgebreid met een appelschiller wat een hoop tijdwinst en betere appelflappen opleverde.

Nu alweer zin in, lekker glijden op de vette keukenvloer :Y
Welk recept? 😁
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:38:19 #254
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244075
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:39:25 #255
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244092
Als ik in het buitenland gefrituurd beslag zie is het veel minder donker dan in NL
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:40:36 #256
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244107
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak.
Opzich zit ik met 50g gist op 1kg bloem al vrij laag. Van zo'n 42g blokje zeggen ze dat het voor een pond is.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:41:30 #257
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244126
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik in het buitenland gefrituurd beslag zie is het veel minder donker dan in NL
Minder melk/suiker in het beslag?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:44:20 #258
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244164
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:41 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Minder melk/suiker in het beslag?
Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:46:48 #259
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244189
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen?
Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komen
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:49:36 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244236
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:46 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komen
Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:54:00 #261
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244290
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens.
Ik vind een Berliner ook lekker, maar doe mij toch maar een verse oliebol. Net uit de olie, knapperig :9
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 4 november 2016 @ 23:36:13 #262
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425402
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 12:49 schreef derLudolf het volgende:
Feestdagen komen in zicht :D Ik ga de tip van vanillesuiker van djkoelkast es proberen denk ik :D

Verder hanteer ik dit recept:
1 kg bloem
300 mL bier
600 mL melk
50 g gist
3 eidooiers
20 g zout
50 g suiker
70 g boter

Dit geheel maak ik in emmers van 10 of 12L met een natte theedoek er op en zet ik dan 2 uur bij de gaskachel, na een uur even doorroeren.

Vorig jaar waren ze redelijk zout, dus ik ga 15g zout proberen
De rozijnen laat ik weer wellen in drank. Kirsch vorig jaar was lekker. Hoe zou het met citroenbrandewijn smaken?

Want ik las ook iets over citroenrasp door het beslag? Nog nooit geprobeerd, misschien ook wel lekker
Dit worden lekker luchtige bollen? Zoek nog steeds naar een goed recept, omdat ik de bollen met soezendeeg dit jaar niet kan maken ( kost echt teveel tijd, moet van zus mee gaan hardlopen... :{

Citroenrasp had ik er vorig jaar ook in gedaan, maar ik had een paar kieskeurige eters en misschien was ik iets te enthousiast geweest :D Zelf vond ik het trouwens wel erg lekker :9
  Moderator vrijdag 4 november 2016 @ 23:38:06 #263
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166425434
Ja dit worden lekker luchtige bollen :Y

Ik zal es een kleine batch met citroenrasp proberen :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 4 november 2016 @ 23:55:05 #264
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425789
Ga ik jouw recept proberen dit jaar :) met iets minder zout dan :D
  Moderator vrijdag 4 november 2016 @ 23:58:30 #265
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166425824
Gebruik eens weizen ipv pils, dat is bier met niet alleen gerstemout, maar ook tarwemout. Geeft net weer een iets andere smaak.
Kun je gewoon bij de AH halen, van die halve liters. Erdinger, Weihenstephaner, dat soort. Zit ook nog een beetje biergist in de fles (doet niets met rijzen, wel met smaak). Gebruik een "hefeweizen" die "naturtrüb" is.

NB: niet hetzelfde als Nederlands witbier, daar doen ze vaak nog iets van citroenschil en korriander door.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 november 2016 @ 00:02:16 #266
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425874
Staat genoteerd! Heb geen AH in de buurt, maar daar maak ik een ommetje voor :Y
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 00:08:11 #267
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166425943
quote:
14s.gif Op zaterdag 5 november 2016 00:02 schreef BakkieDoen het volgende:
Staat genoteerd! Heb geen AH in de buurt, maar daar maak ik een ommetje voor :Y
Er zijn wel meer winkels die ze hebben hoor, alleen vind ik persoonlijk Erdinger of Weihenstephaner het lekkerste. Maar een Paulaner of Benedikter kan ook prima.
Het zijn in elk geval altijd flesjes en altijd 0,5L. Meestal staat er Hefeweizen op.

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 november 2016 @ 00:13:22 #268
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425996
Dan ga ik opletten bij het boodschappen doen...we hebben nog wel even, dus dat moet goedkomen ;) Kan ik ook alvast voorproeven :9 ( al vind ik witbier als het warm is altijd lekkerder)
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 00:34:44 #269
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166426204
Kom ook nooit bij de Appie, maar welke Duitse supermarkt verkoopt ook gewoon Erdinger. Of misschien staat er ook nog wel een flesje hier.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_166428428
quote:
7s.gif Op zaterdag 5 november 2016 00:34 schreef derLudolf het volgende:
Kom ook nooit bij de Appie, maar welke Duitse supermarkt verkoopt ook gewoon Erdinger. Of misschien staat er ook nog wel een flesje hier.
De vraag is eerder welke niet ;-)
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 11:09:17 #271
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166428917
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 00:13 schreef BakkieDoen het volgende:
Dan ga ik opletten bij het boodschappen doen...we hebben nog wel even, dus dat moet goedkomen ;) Kan ik ook alvast voorproeven :9 ( al vind ik witbier als het warm is altijd lekkerder)
Het is echt anders dan witbier, veel romiger. Let wel dat je de troebele variant moet hebben en niet de "hell", die is gefilterd.
De enige overeenkomst met witbier zoals wij dat kennen is dat het ook met gerst èn tarwe wordt gebrouwen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 november 2016 @ 16:39:20 #272
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166432963
Erdinger hebben ze dus ook gewoon bij de Jumbo *O* en is haske troebel! Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden of dat het echt zoveel lekkerder is dan gewoon witbier, romig klinkt interessant....toch maar even proeven morgen, het is toch nog geen oliebollentijd.
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 16:52:28 #273
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166433142
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 16:39 schreef BakkieDoen het volgende:
Erdinger hebben ze dus ook gewoon bij de Jumbo *O* en is haske troebel! Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden of dat het echt zoveel lekkerder is dan gewoon witbier, romig klinkt interessant....toch maar even proeven morgen, het is toch nog geen oliebollentijd.
Witbier is heel fris, weizen is heel romig, urweizen is nog romiger (maar in NL zie je dat niet zo vaak).
Bij het inschenken: 3/4 langzaam inschenken, even wachten, de helft van wat er over is zachtjes bijschenken, wachten, fles 'roeren' (ronddraaien) zodat het gist meekomt en er vrijwel alleen schuim in de fles blijft, dat doorschenken tot je een mooie bolle kop er op hebt, alles moet mee, dan is het het lekkerst.
Ik neem altijd wat kratjes mee als ik in Duitsland ben, moet ook altijd voor iedereen meenemen :P

Zo'n schuimkop hoort er op:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_166439013
Ik moet toch wel lachen hoor:
augustus: pepernoten
september: halloween
oktober: kerstversiering
eind oktober: oliebollen op Fok!
Somebody that I used to know
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 21:46:13 #275
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166439816
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 november 2016 10:25 schreef mytec het volgende:

[..]

De vraag is eerder welke niet ;-)
Welke moet elke zijn.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 22:08:02 #276
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166440458
quote:
2s.gif Op zaterdag 5 november 2016 21:20 schreef Postbus100 het volgende:
Ik moet toch wel lachen hoor:
augustus: pepernoten
september: halloween
oktober: kerstversiering
eind oktober: oliebollen op Fok!
Wij hebben oliebollen en pepernoten geserveerd bij ons huwelijksfeest in april :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 6 november 2016 @ 16:22:13 #277
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166455203
Bij deze is de Erdinger goedgekeurd voor bij het oliebollenbeslag ^O^
  Moderator dinsdag 20 december 2016 @ 11:02:50 #278
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167468528
Hebben er mensen ervaring met lange rijs van oliebollen? Oftewel 's avonds beslag maken en de volgende ochtend bakken?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator dinsdag 20 december 2016 @ 11:22:21 #279
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167468907
Nee, maar het zou de smaak wel ten goede moeten komen. Al moet je dan wel veel minder gist gaan gebruiken. Een kwart of zelfs nog minder. En dan ook op een koele plek laten rijzen, een garage of berging.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 20 december 2016 @ 18:14:21 #280
457107 kokkie20
Just another day in paradise
pi_167478647
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 11:02 schreef derLudolf het volgende:
Hebben er mensen ervaring met lange rijs van oliebollen? Oftewel 's avonds beslag maken en de volgende ochtend bakken?
voordat iedereen mij hier gaat vervloeken dat wij zelf geen mix maken maar goed lees maar verder waarom :P
Wij halen elk jaar het beslag (die mix) van de lidl. Geen problemen mee voor familie/vrienden/onszelf aangezien wij elk jaar gemiddeld 8-10 pakken (van 1kg) nodig hebben zoveel vraag is er naar. Dat we vaak van 07.00 tot een uurtje of 15.00 bezig zijn met alleen maar bakken en appels schillen voor de appelflappen :P
Wij maken het inderdaad de avond van tevoren en zetten het dan in een emmer met een natte theedoek eroverheen bij de kachel/douche met kachel aan
Nou rijzen doet het zeker en ze worden zeer luchtig :D
pi_167478919
Als ik dit jaar een (dankbaar) publiek heb, dan wil ik deze misschien wel maken:

Somebody that I used to know
pi_167482938
Ah zo lekker :) Dat deedt m'n vader altijd graag, goeie ouwe tijd :)

Bak ze. :Y)
  Moderator dinsdag 20 december 2016 @ 22:08:26 #283
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167486539
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 18:14 schreef kokkie20 het volgende:

[..]

voordat iedereen mij hier gaat vervloeken dat wij zelf geen mix maken maar goed lees maar verder waarom :P
Wij halen elk jaar het beslag (die mix) van de lidl. Geen problemen mee voor familie/vrienden/onszelf aangezien wij elk jaar gemiddeld 8-10 pakken (van 1kg) nodig hebben zoveel vraag is er naar. Dat we vaak van 07.00 tot een uurtje of 15.00 bezig zijn met alleen maar bakken en appels schillen voor de appelflappen :P
Wij maken het inderdaad de avond van tevoren en zetten het dan in een emmer met een natte theedoek eroverheen bij de kachel/douche met kachel aan
Nou rijzen doet het zeker en ze worden zeer luchtig :D
Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ook ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167487407
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 22:08 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ook ;)
in geval van Lidl weet ik dat nog niet zo
pi_167487760
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 december 2016 22:29 schreef computergirl het volgende:

[..]

in geval van Lidl weet ik dat nog niet zo
:D Ik dacht het, jij zei het.
Somebody that I used to know
  Moderator dinsdag 20 december 2016 @ 22:43:12 #286
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167487987
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 december 2016 22:29 schreef computergirl het volgende:

[..]

in geval van Lidl weet ik dat nog niet zo
Het wordt hoe dan ook lekkerder als je geen mixen met aroma's gebruikt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 20 december 2016 @ 23:13:13 #287
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167489131
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 december 2016 22:08 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ook ;)
Zelfs minder bloem nog. Omdat er in die mixen ook al melkpoeder, gist, zout, suiker en 'eipoeder' zit, aangezien je enkel water moet toevoegen :)

Zo veel werk vind ik het eerlijk gezegd ook niet. Maar goed, ik ben ook ooit begonnen met mix van de Lidl, smaakt acceptabel maar vind mijn eigen recept toch wel beter :Y

Als je de hele nacht laat rijzen, doe je dan ook al rozijnen er in? Want die zakken dan toch naar de bodem?

En qua hoeveelheid gist, ik heb nu 55 gram gist op 1kg bloem. Normaal is een blokje pakje van 42 gram voor een pond bloem. Oftewel, ik zit al laag? Zal ik naar 20 gram gist toe gaan? Of nog minder?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167519486
Hoeveel maken jullie er?...
Ik lees bakken en emmers als het over beslag gaat...

Ik zou wel oliebollen willen bakken, we zijn met ongeveer 7 man, dus wil niet teveel hebben, want er is nog een hele diner ervoor.

Hoeveel halen jullie uit een mix met 1kg bloem?
Want de meeste recepten hier beginnen daar ook daadwerkelijk mee en dan zie ik een emmer met beslag :{
  Moderator donderdag 22 december 2016 @ 10:24:57 #289
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167520856
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 08:57 schreef ASSpirine het volgende:
Hoeveel maken jullie er?...
Ik lees bakken en emmers als het over beslag gaat...

Ik zou wel oliebollen willen bakken, we zijn met ongeveer 7 man, dus wil niet teveel hebben, want er is nog een hele diner ervoor.

Hoeveel halen jullie uit een mix met 1kg bloem?
Want de meeste recepten hier beginnen daar ook daadwerkelijk mee en dan zie ik een emmer met beslag :{
Als je beslag met 1kg bloem laat rijzen heb je een emmer vol ;)

Ik bak meestal zo'n 2 kg bloem.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167522254
Ik heb de afgelopen 10 jaar ieder jaar gebakken voor de hele extended familie en langskomende buren.
Gemiddeld zo'n 8kg bloem voor zowel oliebollen als beignets.
Ik bak voor de lastige eters max. 500gr bloem aan " meelballen" (vullingloze oliebollen) en de rest gaat met mijn eigen samengestelde vullingmix.

Wat historische plaatjes:
2012, over op 1 januari :X


2013, voor eigen gebruik O-)


2015, productie




Wat ik graag van jullie zou willen weten of het ook mogelijk / beter / lekkerder is om ze te bakken in rijstolie; ik gebruik nu arachide, afgelopen jaar wel geexperimenteerd met rijstolie.
Zonnebloem olie komt het huis niet in; ik word onpasselijk van de lucht die daar vanaf komt...

[ Bericht 14% gewijzigd door fietsie op 22-12-2016 11:55:48 ]
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
pi_167522342
quote:
3s.gif Op donderdag 22 december 2016 10:24 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Als je beslag met 1kg bloem laat rijzen heb je een emmer vol ;)

Ik bak meestal zo'n 2 kg bloem.
En hoeveel zou je uit een batch van 1 kilo kunnen halen?
Schatting ;)
  Moderator donderdag 22 december 2016 @ 11:55:11 #292
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_167522495
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 11:43 schreef fietsie het volgende:
Ik heb de afgelopen 10 jaar ieder jaar gebakken voor de hele extended familie en langskomende buren.
Gemiddeld zo'n 8kg bloem voor zowel oliebollen als beignets.
Ik bak voor de lastige eters max. 500gr bloem aan " meelballen" (vullingloze oliebollen) en de rest gaat met mijn eigen samengestelde vullingmix.

Wat historische plaatjes:
2012
[ afbeelding ]

Wat ik graag van jullie zou willen weten of het ook mogelijk / beter / lekkerder is om ze te bakken in rijstolie; ik gebruik nu arachide.
Zonnebloem olie komt het huis niet in; ik word onpasselijk van de lucht die daar vanaf komt...
Arachideolie is dé olie voor oliebollen :) Zonnebloem moet je ook niet willen, verbrand te snel.


quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 11:48 schreef ASSpirine het volgende:

[..]

En hoeveel zou je uit een batch van 1 kilo kunnen halen?
Schatting ;)
Stuk of 40?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_167572667
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2016 11:43 schreef fietsie het volgende:
Ik heb de afgelopen 10 jaar ieder jaar gebakken voor de hele extended familie en langskomende buren.
Gemiddeld zo'n 8kg bloem voor zowel oliebollen als beignets.
Ik bak voor de lastige eters max. 500gr bloem aan " meelballen" (vullingloze oliebollen) en de rest gaat met mijn eigen samengestelde vullingmix.

Wat historische plaatjes:
2012, over op 1 januari :X
[ afbeelding ]

2013, voor eigen gebruik O-)
[ afbeelding ]

2015, productie
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]


Wat ik graag van jullie zou willen weten of het ook mogelijk / beter / lekkerder is om ze te bakken in rijstolie; ik gebruik nu arachide, afgelopen jaar wel geexperimenteerd met rijstolie.
Zonnebloem olie komt het huis niet in; ik word onpasselijk van de lucht die daar vanaf komt...
Arachide is toch prima?

Ik vind je bollen (beignets niet) wel beetje aan de donkere kant. Gebruik je melk of ligt aan de temperatuur?
Eerst denken, dan typen
  zaterdag 24 december 2016 @ 10:36:40 #294
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_167572802
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 december 2016 10:28 schreef Piger het volgende:

[..]

Arachide is toch prima?

Ik vind je bollen (beignets niet) wel beetje aan de donkere kant. Gebruik je melk of ligt aan de temperatuur?
Altijd melk, en de thermostaat op 180.
Als ik ze er lichter uithaal is e.e.a. net niet gaar, wellicht ook omdat ik relatief veel vulling gebruik.

(Overigens krenten en donkere rozijnen komen er bij mij niet in :X)
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator zaterdag 24 december 2016 @ 11:37:13 #295
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167573737
Iets minder melk als ze te donker zijn (en geen suiker in je beslag, want dat carameliseert).

Ik ga dit jaar de krentenbollen met krenten, sultana's, donkere rozijnen en appels uit eigen tuin maken. En nu niet met citroenrasp, maar met bergamotrasp :D
Ik heb bergamots kunnen vinden _O_
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 28 december 2016 @ 17:36:12 #296
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167679816
Wat is volgens jullie de toegevoegde waarde van suiker in het beslag? Zat net nog even naar m'n recept te kijken wat ik tot nu toe altijd gebruikte, maar daar zit geen suiker in en toch waren ze lekker.

En weet iemand toevallig een recept met zuurdesem? Kan ik die ook meteen even uitproberen.
  woensdag 28 december 2016 @ 17:37:25 #297
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167679850
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2016 11:37 schreef djkoelkast het volgende:
Iets minder melk als ze te donker zijn (en geen suiker in je beslag, want dat carameliseert).

Ik ga dit jaar de krentenbollen met krenten, sultana's, donkere rozijnen en appels uit eigen tuin maken. En nu niet met citroenrasp, maar met bergamotrasp :D
Ik heb bergamots kunnen vinden _O_
Waar heb je die bergamots kunnen vinden dan?
  Moderator woensdag 28 december 2016 @ 18:40:51 #298
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167681444
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 17:37 schreef BakkieDoen het volgende:

[..]

Waar heb je die bergamots kunnen vinden dan?
In de Estafettewinkel in de regio, had ze nog niet eerder gezien.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator woensdag 28 december 2016 @ 18:41:23 #299
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_167681455
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 17:36 schreef BakkieDoen het volgende:
Wat is volgens jullie de toegevoegde waarde van suiker in het beslag? Zat net nog even naar m'n recept te kijken wat ik tot nu toe altijd gebruikte, maar daar zit geen suiker in en toch waren ze lekker.

En weet iemand toevallig een recept met zuurdesem? Kan ik die ook meteen even uitproberen.
Ik doe nooit suiker in het beslag, gist heeft voldoende voeding aan het meel in de bollen en suiker maakt je bollen te snel te donker.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_167685687
Ik wil dit jaar zelf gaan bakken. Wat raden jullie de beginnende oliebollenbakker aan? Voor 5 man dus wilde ongeveer 500gram bloem pakken :) ik las al erdinger door het beslag, hiervoor de helft van de melk vervangen? Qua vulling dacht ik aan krenten?
  donderdag 29 december 2016 @ 06:33:00 #301
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_167697821
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 18:40 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In de Estafettewinkel in de regio, had ze nog niet eerder gezien.
Ben ze ook nog nooit tegengekomen, geen idee trouwens wat en estafettewinkel is :@

quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2016 18:41 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik doe nooit suiker in het beslag, gist heeft voldoende voeding aan het meel in de bollen en suiker maakt je bollen te snel te donker.
Ik zag zo her en der recepten waarin nogal veel suiker zat, maar was dat eigenlijk ook niet van plan. Ze hebben altijd gesmaakt zonder, dus dat zal nu ook wel lukken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')