FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / De zolderstudio (in opdracht)
MMachzondag 4 februari 2007 @ 14:59
Jaha, het is zover: de eerste verbouwing in opdracht.

Situatieschets:
Het huis rechttegenover het mijne is een badhuis/sauna. Het huis is ongeveer 1.5 keer zo groot als het onze (breder). Het was vroeger een autogarage, sinds 99 (denk ik) is het een badhuis geworden. De onderste verdieping bevat het grootste deel van de zaak. Zo zijn er ondermeer een stoomcabine, infraroodcabine, sauna, 2 relaxruimtes, bubbelbad, etc. Er zijn ook nog 2 massagekamers, waarvan 1 op het eerste verdiep. De rest van het huis is gebruikt als woonhuis.
In elk geval is het huis af. Op de zolder na dan. Die is een jaar of 2 geleden voorzien van dak, maar nog niet geisoleerd, laat staan ingericht. Het is een grote ruimte, ongeveer 8 op 6 meter, en 3.9m nokhoogte. Er zitten ook 2 veluxen (van 1.2m x 1.2m) geschrankt tegenover elkaar.
De eigenaresse heeft een dochter, en die heeft op haar beurt een dochter. Omdat de laatste 2 er ook regelmatig zijn, is het idee geboren om de zolder om te vormen tot mini studio voor de dochter en haar dochter. Als cadeau kan dat tellen natuurlijk.

Vereisten:
Er moeten 2 platformen zijn voor bedden voor moeder en dochter. Veiligheid is topprioriteit. Het dochtertje is nu een jaar of 6, en gevaarlijke constructies moeten dus zeker vermeden worden. De zolder moet geisoleerd worden en van elektriciteit worden voorzien. Er moet een kitchenette en een gaskachel komen, dus ook water, gas en afvoer zijn nodig. Voor de rest ... geen beperkingen. Het mag modern zijn, er mag gekleurd licht zijn, etc. Het budget is een restricitie natuurlijk, maar niet zo overdreven beperkend als bij mij thuis. Het is een grote ruimte, dus materiaalkosten zullen niet gering zijn.
Wat de electriciteit betreft, die moet van helemaal beneden komen, 3 verdiepen lager. Enkele andere kamers moeten ook worden voorzien van electriciteit. Dat worden dus al gauw een groep of 6 (een van de kamers wordt later mss een schoonheidssalon, en dat heeft apparaten die veel stroom zullen trekken, veel stroom = meerdere groepen). Er is al een huge zekeringenkast die voor het grootste deel bestaat uit dedicated groepen voor de toestellen in de zaak. Ik schat een groep of 15. Die kast zit echter helemaal vol, dus er moet een extra, kleinere zekeringenkast bij.


De 2 werken die ik weiger te doen wegens te grote risico's & verantwoordelijkheid zijn:
- de hoofdstroom aftakken voor de 2de zekeringenkast (dat zal ze dan ook laten doen door een echte electricien)
- de gasleiding van beneden tot boven. Om obvious redenen is dat een werk dat je beter overlaat aan de pro's. Ook al bestaan er knelkoppelingen voor gas en is dat in principe even moeilijk om te leggen als een waterleiding, ik wil het risico op fouten van mij uitsluiten op dat vlak.

Voor de rest is het weer 99% eigenhandige arbeid. Er is niet echt tijdsdruk, het mag gerust ee jaar duren. Het moeilijke is dat de sauna elke dag open is, en er bijna altijd klanten zijn. Dan kan je moeilijk constant zitten hameren natuurlijk. Het kleine dochtertje slaapt er soms ook, en dan moet het na 19u gedaan zijn met werken (terwijl ik eigenlijk pas dan in mn sas kom :p).

Simultane bezigheden:
Naast deze werken is er de keuken die hier thuis nog af moet, zijn er lessen te volgen, en de liefde vraagt ook zn tijd natuurlijk. We zien wel hoe alles te combineren valt, maar dat zal wel lukken. De laatste 2 zijn natuurlijk de prioriteiten, de keuken komt pas als laatste.

Uitdagingen/problemen:
-De constructie voor de plafonds waar de bedden op moeten, moet van mij onafhankelijk zijn van de dakconstructie, en moet dus op zich zelf kunnen staan, zonder al te veel steunpunten, en toch stabiel en stevig zijn is de boodschap.
-Mn hoofd zit weer vol ideëen, de goede van de exhaorbitante scheiden zal ook nog een opdrachtje zijn, en de uitvoering nog meer.
-De trap die er nu is, is wel vast, maar hij staat in mijn ogen verkeerd om, heel onstabiel en dus gevaarlijk. Daar moet in het begin naar gekeken worden. Deugdelijke trapgatafscherming e/d is ook nog iets.
-licht. Het is een ruimte met maar 2 veluxen, dus kunstlicht zal een must zijn. Omdat het veel aan zal zijn is ledlicht aangeraden. Ik wil ook de nodige lichteffecten voorzien.






Vage planning:
Trapgat en trap aanpassen zodat het werkbaar wordt
Dak isoleren
Vloer fixen
Platforms fixen
Dak afwerken
... zien we nog wel

En het wordt ongeveer zoiets:


Echt superruim wordt het niet, maar er moet veel functionaliteit in een zelfde ruimte gecrammed worden.
AnneXzondag 4 februari 2007 @ 15:05
Yaeh, daar gaan we weer met Mmach !

Kan mij voorstellen dat je even prioriteiten stelt.
De werktijden lijken mij inderdaad lastig.

Dan kun je die voor je eigen keuken projekt gebruiken, zodra de verdiensten binnen zijn.
Gaan jullie wekelijks afrekenen op basis van uren ?
Zo deed ik dat wel met de mannen die in ons huis hielpen met klussen.

En gaat alles in vertrouwen? of laat je haar tekenen voor accoord hier en daar.
Cybersijpzondag 4 februari 2007 @ 15:08
Lekker knallen weer met onze knuffel belg..... Mmach zet hem op, en geef hem van jetje
MMachzondag 4 februari 2007 @ 15:13
-pom pom-


[ Bericht 89% gewijzigd door MMach op 04-02-2007 15:26:11 ]
AnneXzondag 4 februari 2007 @ 15:25
quote:
Op zondag 4 februari 2007 15:13 schreef MMach het volgende:

[..]

Ok ga dan maar los...

[ Bericht 57% gewijzigd door AnneX op 04-02-2007 16:32:27 ]
Marsepeinzondag 4 februari 2007 @ 15:51
Ik vind het heel goed dat je zo'n project gaat doen!

Wat ik al eerder schreef, nok hoogte van 3,90 meter is volgens mij te laag voor 2 verdiepingen. 2 x 2 meter is al laag, maar dat red je al niet. 1 van 2 meter, 20 cm plafond, balk vloer. Dan hou je 1,70 over. Dan heb je nog niets geisoleerd.

Hoe los je dat op?
MMachzondag 4 februari 2007 @ 15:59
quote:
Op zondag 4 februari 2007 15:51 schreef Marsepein het volgende:
Ik vind het heel goed dat je zo'n project gaat doen!

Wat ik al eerder schreef, nok hoogte van 3,90 meter is volgens mij te laag voor 2 verdiepingen. 2 x 2 meter is al laag, maar dat red je al niet. 1 van 2 meter, 20 cm plafond, balk vloer. Dan hou je 1,70 over. Dan heb je nog niets geisoleerd.

Hoe los je dat op?
Das inderdaad te laag voor 2 volwaardige verdiepingen, maar de bovenste hoeft geen volwaardige te zijn, die platformen/ verdiepen dienen enkel om de bedden op te zetten. Dat is wat ze wouden, donc on doit faire ca.
Olezondag 4 februari 2007 @ 16:03
* Ole gaaT dit project zeker Volgen P

alleen om te slapen lijkt me dat wel kunnen lukken hoor, zo in die nok
Leintjeuhzondag 4 februari 2007 @ 16:17
quote:
Op zondag 4 februari 2007 15:59 schreef MMach het volgende:

donc on doit faire ca.
Dus dat moet men doen? Dat meot ik gaan doen? Zoiets?
MMachzondag 4 februari 2007 @ 16:19
quote:
Op zondag 4 februari 2007 16:17 schreef Leintjeuh het volgende:

[..]

Dus dat moet men doen? Dat meot ik gaan doen? Zoiets?
'dus dat moet men doen' is de letterlijke vertaling. Dat was maar een van de dingen waar ik rekening mee moet houden. En ik denk wel dat dat meer dan voldoende is om te slapen hoor. Ze'de dochter en de dochter van de dochter) zijn trouwens veel kleiner dan mij, dus ze moeten er beter inpassen ook denk ik :p
misterDrezondag 4 februari 2007 @ 16:30
Wederom succes gewenst

De quote van Annex lijkt me niet handig
AnneXzondag 4 februari 2007 @ 16:33
quote:
Op zondag 4 februari 2007 16:30 schreef misterDre het volgende:
Wederom succes gewenst

De quote van Annex lijkt me niet handig


Done
Panzerzondag 4 februari 2007 @ 19:27
Hoe zit je eigenlijk met de daglichtopbrengst? En hoe is dat geregeld in België?
Hier in Nederland moet een verblijfsruimte voldoen aan o.a. een bepaalde hoeveelheid daglichtopbrengst.

Ben benieuwd naar het eindresultaat, gezien je eerdere ervaring heb ik alle vertrouwen dat dat wel goed komt.
Walter-Egozondag 4 februari 2007 @ 19:31
Ziet er uit als een leuk en overzichtelijk projectje. Mag alles zonder vergunning aangepakt worden?
MMachzondag 4 februari 2007 @ 19:33
@ hierboven:
tzijn geen al te ingrijpende werkzaamheden, dat kan wel zonder vergunning. Het is gewoon een soort renovatie he.

Daglichtopbrengst daar is minimaal. 2 grote veluxen van 1.2*1.2m, dus dat is daar wel donker. Maar daar moet kunstlicht maar soelaas brengen.

Marsepein heeft daar al aangehaald wat er fout is met dit ontwerp met die 2 platforms. Ze willen het eigenlijk op die manier, terwijl ik misschien liever iets zie als:




(dat is nog zonder de afsheiding van de slaapkamers met de rest van de ruimte.
Je ziet dus onderaan een 2persoonsbed, groot genoeg voor slaapactiviteiten en afgeleiden, plaats genoeg voor een volwassen mens om erond te lopen. Edoch, boven 1/2 van het bed is een verlaagd plafond van 150cm hoog (dat moet voldoende zijn om rechtop te zitten in bed, zonder benauwd te voelen).
Daarop ligt dan een 1 persoonsbed voor het kleintje. Met zo'n laddertje naar boven. Kiendjes vinden dat volgens mij leuk zo'n hoog bed (I know I would). Alleszins meer dan genoeg ruimte daar dan. Bovenaan nog plexiglas om de ruimte wat open te houden. Het nadeel: een steile trap naar het 1 persoonsbed. Maar niet steiler dan een stapelbed. Vallen vanaf <1m50 hoogte moet ook geen al te desastreuze gevolgen hebben denk ik. Het bed zelf heeft dan wel nog een opstaande rand om te voorkomen dat het kleintje eruit kan rollen.
BEzondag 4 februari 2007 @ 20:11
Oh ja, dit project was er ook nog!
MMachzondag 4 februari 2007 @ 20:52
Voila, ik zou eerder aan zoiets denken (niet kijken naar het trapgat, dat moet ergens anders komen, of wordt in elk geval gewijzigd.




Lijkt me stukken efficienter, welliswaar iets minder speciaal. Ik mail het alleszins naar haar door.
#ANONIEMzondag 4 februari 2007 @ 21:18
Ik vind dat 2e ontwerp eigenlijk mooier en handiger, zeker omdat het volwassen bed een tweepersoonsbed is. Ik wed dat dat gewaardeerd zal worden.
Walter-Egozondag 4 februari 2007 @ 22:37
Ik vind het gebruik van het slaapmeubel wel sterk. Je plaatst functies die relatief weinig vrije hoogte plaatsen boven elkaar in het hoogste punt van de zolder en spaart zo veel vierkante meters uit. In de slaapruimte kan je de loze ruimte in de hoeken mooi gebruiken als bergruimte voor slaap- en speelspullen.

De afscheiding van de slaapruimte met de rest van de ruimte vind ik alleen minder sterk. Je bent daar gebonden aan de bestaande draagstructuur (welke ik overigen hondslelijk vind!) en gaat daar vrij geforceerd mee om. Je laat je slaapmeubel bij de spantconstructie ophouden. De scheidingsconstructie die je gebruikt is eigenlijk het omtimmeren van de bestaande spantconstructie en de open delen invullen met glas. Met het glasgebruik wil je openheid en een relatie creëren maar het meest kenmerkende ruimtelijk element (het slaapmeubel) laat je daarbij volledig links liggen.

Twee potentieel interessante ideeën:

* Zet het slaapmeubel doornaar de 'leefruimte' door bijvoorbeeld de kichenette en gashaard in het meubel te integreren. Op deze manier laat je je ruimtelijke ervaring niet beperken door die onhandige en lelijke constructie.
* Maak twee losse slaapplekken die je aan het dak ophangt. Als je niet slaapt, hijs je ze omhoog en als je wil slapen, laat je ze zakken. Ze nemen de bedden geen ruimte in als je ze niet nodig hebt en het kan erg fijn zijn om in een soort 'schommelbed' te slapen. Vergelijk het met een hangmat, maar dan anders.
Solingjanzondag 4 februari 2007 @ 22:39
Das wel een puzelke.

Dakplaten zijn asbestvrioje eternitplaten. Zijn zeer breekbaar dus uitkijken bij het maken van een gat voor een dakraam.
Op de plaats waar de platen elkaar overlappen, dichtkitten met acrylkit. Daar zul je de nodige bussen voor gebruiken.
Dan is de boel wind en regendicht.
Isover glaswolplaten tussen de kepers op maat snijden.Iets groter dan knellen ze en blijven ze mooi zitten.
Dan tussen de baddingen van boven naar onder kepers en raan werk op de afstand dat er gipsplaten tegen kunnen. Daar weer isolatie tussen en dan gipsplaten.

Ik begrijp dat de kant waar de schoorsteen staat 8 x 3 meter is.
Zet het masterbed onder het veluxraam. Kun je aan twee kanten instappen. Is wel zo handig.
Het plafond/vloer maak je op 2.50 m vanaf boven het veluxraam naar het midden. Na het midden maak je het weer lager 1.80 m bijv. Als je met je rug naar het veluxraam staat zie dus een verlaging. Daar komt dus een kast aan de rechterkant. Links zie je dan de schuine kant van de trap.
Maak een trap tegen de muur van de schoorsteen te beginnen aan de meest rechterkant van de schoorsteenmuur. Dan moet je boven ongeveer in het midden uitkomen.
Boven maak je het kinderbed met het hoofd richting schoorsteen dus boven het veluxraam onder het dak
Je hebt dan nog ruimte om in het midden te lopen omdat daar de vloer verlaagd is.
MMachzondag 4 februari 2007 @ 23:24
quote:
Op zondag 4 februari 2007 22:37 schreef Walter-Ego het volgende:
Ik vind het gebruik van het slaapmeubel wel sterk. Je plaatst functies die relatief weinig vrije hoogte plaatsen boven elkaar in het hoogste punt van de zolder en spaart zo veel vierkante meters uit. In de slaapruimte kan je de loze ruimte in de hoeken mooi gebruiken als bergruimte voor slaap- en speelspullen.

De afscheiding van de slaapruimte met de rest van de ruimte vind ik alleen minder sterk. Je bent daar gebonden aan de bestaande draagstructuur (welke ik overigen hondslelijk vind!) en gaat daar vrij geforceerd mee om. Je laat je slaapmeubel bij de spantconstructie ophouden. De scheidingsconstructie die je gebruikt is eigenlijk het omtimmeren van de bestaande spantconstructie en de open delen invullen met glas. Met het glasgebruik wil je openheid en een relatie creëren maar het meest kenmerkende ruimtelijk element (het slaapmeubel) laat je daarbij volledig links liggen.

Twee potentieel interessante ideeën:

* Zet het slaapmeubel doornaar de 'leefruimte' door bijvoorbeeld de kichenette en gashaard in het meubel te integreren. Op deze manier laat je je ruimtelijke ervaring niet beperken door die onhandige en lelijke constructie.
* Maak twee losse slaapplekken die je aan het dak ophangt. Als je niet slaapt, hijs je ze omhoog en als je wil slapen, laat je ze zakken. Ze nemen de bedden geen ruimte in als je ze niet nodig hebt en het kan erg fijn zijn om in een soort 'schommelbed' te slapen. Vergelijk het met een hangmat, maar dan anders.
Dan ga je er al van uit dat het meest kenmerkende element ook mooi is. Ik vind het een gewoon efficiënt gebruik van ruimte, dat maar zover moet doorgevoerd worden als nodig is, voor de rest zoveel mogelijk openheid. De ruimte wint er niks aan als dat zou doorgetrokken worden, onder het overhangende stuk is er maar 150cm, dat is ruilte dat je voor niks kan gebruiken, je kan er niet onder staan, je kan er amper onder gaan zitten, etc. Dus buiten dat het misschien ontwerptechnisch gezien consistenter is, zie ik geen reden om die vorm van dat meubel verder te laten lopen. Daarbij komt nog dat er geen enkel aspect van die tekening vast is. Krijg ik in het midden van het bouwen een idee dat zou passen, dan komt dat er gewoon, ongeacht of dat gepland was of niet. Kijk maar es naar de oorspronkelijke 3d tekening van de bar. Die lijkt wel op het eindresultaat, maar ook niet tot in de details.
Dat de houtconstructie op geen fluit lijkt, daar ben ik het mee eens. Ik ben dan ook van plan om die gewoon strak te maken (opgenomen in de scheidingswand) met mdf. Dat staat niet zo op de tekening, maar die tekening is er dan ook maar om een idee te kunnen geven aan de eigenaresse voor hoe het ook nog kan. Een een wit stuk met rechte lijne scheidingslijnen en hoeken geeft een beter beeld dan de houten balken nu, zeker in combinatie met plexiglas (geen glas wegens het veiligheidsaspect).
Het stuk dat nu nog leeg is, dus buiten de slaapkamers, daar staat niks omdat er gewoon nog niks voor ontworpen is. Dat komt wel eens de slaapkamers er zijn.
Het kan dus dat dat slaapmeubel, of een vlak ervan doorloopt in de daarnaast gelegen ruimte, het kan ook van niet. Dat zien we wel op het moment zelf. Vasthouden aan een oorspronkelijk ontwerp werkt beperkend in mn ogen.

Dan het idee van de neerklapbare bedden. Dat zou tof zijn, mochten er daar geen 2 mensen moeten slapen. Je moet in dit geval steeds veiligheid en privacy in het achterhoofd houden. Een neerklapbaar bed in kinderhanden kan gevaarlijk zijn en is dus al minder gunstig. Wat de privacy betreft. Dat zijn moeder en dochter. Op dit moment is dat niet echt super erg als er wat indirect zicht is tussen de slaapplaatsen van beiden. Maar eens dat kiendje een puber is, zal die 100% privacy willen. Ik zou ook niet willen weten wat mn moeder allemaal uitsteekt. Dat maakt al dat er toch zeker een scheidingswand oid moet tussen zitten. Liefst nog geluidsdempend ook. Als de ene een radio aanheeft, moet het kindje niet wakker worden van het lawaai. Gordijnen oid zijn dus ook uitgesloten. De constructie nu met bedden boven elkaar is goed dempbaar.
Dan is er nog de draagconstructie voor de klapbedden/bedden aan kabels. Zomaar vastmaken aan de balken mag niet. Een dak is gemaakt om een dak te dragen, niet om andere zaken te kunnen dragen op trek. Vergeet ook niet dat een bed dat eventueel begint te slingeren, of ongestopt open klapt een behoorlijk grote kracht/moment kan veroorzaken. Een dak is overgedimensioneerd voor veiligheid, maar je mag dat veiligheidsgebied niet gebruiken als garantie voor sterkte. Als het gesneeuwd heeft, als er veel winddruk is, als er dan plots zo'n 2 persoonsbed naar beneden jengelt en daarbij de balken plotsklaps belast, dan kan er iets gebeuren.
Dat wil dus zeggen dat je voor dergelijke constructies ofwel een degelijk bevestigingspunt nodig hebt (en wat schiet er anders over dan de muren), of je dus al een losstaande draagconstructie moet hebben, die ook de vloer eronder niet vreemd belast. Maak je zo'n bedden vast aan de muren, dan wil dat zeggen dat er geen meubels mogen staan aan de muren (het bed moet namelijk naar beneden kunnen), dus dat vind ik verlies van ruimte. En dan nog is er het feit dat je moeite moet doen om te gaan slapen. Ikzelf heb een tijdje een slaapbank gehad, en elke keer als je wilde gaan slapen moet je maken dat het bed kan open klappen, moet je het maken, etc. Ook al is dat niet veel werk, tóch stak het zodanig tegen dat ik het gewoon voor 99% van de tijd in z'n slaapvorm liet.

Ik kan iets over het hoofd hebben gezien of je niet helemaal verstaan hebben. In dat geval, enlighten me, oordelen van iemand anders zijn vaak erg nuttig om een probleem van een andere hoek te zien, precies omdat je zelf vastgeroest bent in hetgeen je bedacht hebt als oplossing.
Nu even solingjans idee visualiseren
quote:
Op zondag 4 februari 2007 22:39 schreef Solingjan het volgende:
Ik begrijp dat de kant waar de schoorsteen staat 8 x 3 meter is.
Zet het masterbed onder het veluxraam. Kun je aan twee kanten instappen. Is wel zo handig.
Het plafond/vloer maak je op 2.50 m vanaf boven het veluxraam naar het midden. Na het midden maak je het weer lager 1.80 m bijv. Als je met je rug naar het veluxraam staat zie dus een verlaging. Daar komt dus een kast aan de rechterkant. Links zie je dan de schuine kant van de trap.
Maak een trap tegen de muur van de schoorsteen te beginnen aan de meest rechterkant van de schoorsteenmuur. Dan moet je boven ongeveer in het midden uitkomen.
Boven maak je het kinderbed met het hoofd richting schoorsteen dus boven het veluxraam onder het dak
Je hebt dan nog ruimte om in het midden te lopen omdat daar de vloer verlaagd is.
8x3 meter, dat is dus het basisvlak. Het dak heeft een helling van 42°, dus je hebt als je in de hoogte gaat zeer snel minder oppervlak. Dat wil zeggen dat de afstand van het dak tot het midden van de ruimte(onder de nok) op 2m50 hoogte (ik neem aan dat je 250cm in de hoogte bedoelt):

Je krijgt in het hoge plafondstuk dan een hoogte van 140 cm (zonder de dikte van het palfond!), waarvan veel ruimte niet direct benut kan worden, ook niet voor een bed, wegens de schuine kanten. Je hebt rechts dan onder het lage plafond maar 180 cm, en dat is laag, zeker omdat het een groot stuk is. Maar ik heb het ook hier mss niet goed begrepen, dus als je het even kan verduidelijken in paint?

[ Bericht 2% gewijzigd door MMach op 04-02-2007 23:53:36 ]
Reesezondag 4 februari 2007 @ 23:51
Wat een bijzonder project, Mmach!

Je schrijft dat moeder en dochter er regelmatig zijn. Zal de studio straks wellicht zelfs permanent bewoond gaan worden?

Het tweede ontwerp lijkt mij persoonlijk ook praktischer. Goede indeling van de (enigszins onhandige) ruimte! Het lijkt me voor moeder (en kind) wel fijn om wat privacy in het slaapgebeuren te hebben. Ook zullen ze verschillende bedtijden hebben, dus dan is een beetje afzondering wel prettig. Daarnaast zal het voor het meiske vooral heel spannend zijn, zo'n boomhut-achtige slaapplek.

Succes, ik ga je project met veel interesse volgen!
MMachzondag 4 februari 2007 @ 23:58
quote:
Op zondag 4 februari 2007 23:51 schreef Reese het volgende:
Wat een bijzonder project, Mmach!

Je schrijft dat moeder en dochter er regelmatig zijn. Zal de studio straks wellicht zelfs permanent bewoond gaan worden?

Het tweede ontwerp lijkt mij persoonlijk ook praktischer. Goede indeling van de (enigszins onhandige) ruimte! Het lijkt me voor moeder (en kind) wel fijn om wat privacy in het slaapgebeuren te hebben. Ook zullen ze verschillende bedtijden hebben, dus dan is een beetje afzondering wel prettig. Daarnaast zal het voor het meiske vooral heel spannend zijn, zo'n boomhut-achtige slaapplek.

Succes, ik ga je project met veel interesse volgen!
Nee, de studio zal ongeveer de helft van de week bewoond zijn. De dochter heeft al een huis hier niet zover vandaan, maar op de momenten dat ze ook in de sauna werkt is het voor haar makkelijker om de halve week samen met haar dochtertje daar te blijven. Ook omdat de eigenaresse dan niet werkt en dus bij het kindje is. Mss is het beter om de namen te zeggen, dat spreekt wat makkelijker dan eigenaresse, dochter en dochter
De eigenaresse heet Bieke,
de dochter daarvan heet: Yasmina
de dochter daarvan heet: Fieke
Het huis is van Bieke, en Yasmina en Fieke zijn daar dus de helft van de week.
Maar het is natuurlijk goed om te denken dat die studio of wat het ook zal worden, eventueel verhuurbaar is aan een student of zo.
Reesemaandag 5 februari 2007 @ 00:04
Nou, ik vermoed eerder dat de dochter Yasmine straks haar huis verkoopt of de huur opzegt en zeven dagen per week in het paleis gaat wonen dat jij voor haar gaat maken

En help me nog es, hoe weet de overbuurvrouw Bieke van jouw talenten? Heb je haar alles laten zien IRL?

Oh wacht, ik weet het al. Afgelopen zomer, toen jij de troep van de kamer van je zus van twee hoog naar beneden op straat donderde, dacht ze natuurlijk, die jongen weet van aanpakken!
MMachmaandag 5 februari 2007 @ 00:28
quote:
Op maandag 5 februari 2007 00:04 schreef Reese het volgende:
Nou, ik vermoed eerder dat de dochter Yasmine straks haar huis verkoopt of de huur opzegt en zeven dagen per week in het paleis gaat wonen dat jij voor haar gaat maken

En help me nog es, hoe weet de overbuurvrouw Bieke van jouw talenten? Heb je haar alles laten zien IRL?

Oh wacht, ik weet het al. Afgelopen zomer, toen jij de troep van de kamer van je zus van twee hoog naar beneden op straat donderde, dacht ze natuurlijk, die jongen weet van aanpakken!
Hehe, dat laatste ook, als de lichten tot een gat in de nacht aanbleven, met geklop en geboor . Mijn zus werkt er ook soms en die heeft het soms ook es over mn bezigheden. En toen ze begon over de zolder, zei ik: even de fok topicjes erbij halen
Walter-Egomaandag 5 februari 2007 @ 00:42
@MMach: Je kan inderdaad niks zomaar aan je plafond hangen en je moet elk idee wel veilig uitvoeren. Zelf ben ik al jaren gewend om m'n bed iedere keer op te moeten bouwen en zie het dus niet als een hindernis. Vandaar dat ik daar niet teveel op lette. :p

Al het semi-permanent bewoond gaat worden, is het dan niet mogelijk om ergens een dakkapelletje te maken. Dat levert in zo'n krappe zolder meteen een zee aan ruimte en mogelijkheden op. En meer daglicht is denk ik best welkom.

[ Bericht 6% gewijzigd door Walter-Ego op 05-02-2007 00:48:37 ]
realbasemaandag 5 februari 2007 @ 09:33
Wow Mmach

Leuk om te zien dat je weer aan de slag gaat en nog betaald ook !!
* realbase bookmarkt deze.. me meissie hoopt dat jouw manier van werken ook eens wat inspiratie bij mij opwekt
fietsmiepmaandag 5 februari 2007 @ 10:09
Leuk projekt, ben benieuwd hoe het verloopt. Veel succes!!!
Solingjanmaandag 5 februari 2007 @ 10:21
Links dus het bed met hoofdeinde onder raam. Kun je aan beide zijden om het bed lopen
Deur links naast stutpaal.

Rechts naast stutpaal vloertje van 80-100cm breed naar schoorsteen muur. Vloer wordt 150 cm hoog
Boven masterbedroom links komt dan het kinderbed. Je kunt dan over het vloertje lopen en bij het bedkomen.
390 - 40 cm(loze ruimte in nok)= 350 - 150 maakt 200 cm rest hoogte. Moet genoeg zijn om te lopen
Onder vloertje kunnen kasten komen.
Je kunt er dan van de masterbedroom in en van de andere kant.
Trappetje hoeft slecht naar 150 cm. Kan dus rechts onder schuindak tegen de schoorsteenmuur.
Rechts onder schuinte kunnen nog kasten.
Vonkenboermaandag 5 februari 2007 @ 11:38
En de nieuwe kaskraker qua Mmach topic is weer een feit.
Ook dit topic ga ik natuurlijk volgen.

Lijkt mij een heel interesante klus ! en natuurlijk niet geheel onbelangrijk het brengt geld in het laatje
iokomaandag 5 februari 2007 @ 11:57
De nieuwe versies vind ik veel beter dan die eerste
Rewimomaandag 5 februari 2007 @ 12:51
*om de hoek kijkt*

Ha, een nieuw MMach-project Heel veel succes! Je kunt hier weer een hoop creativiteit in kwijt
kroegtijgermaandag 5 februari 2007 @ 13:15
MMach weer in actie
Aangezien ik lui ben vandaag en geen zin heb om MMach zn hele verhaal door te lezen misschien een domme opmerking, maar kun je de trap niet beter wat verplaatsen? t lijkt me dat ie nu erg onhandig komt te staan midden in de ruimte. Kan deze niet tegen de muur aan worden geplaatst? dan hou je volgens mij een wat praktischere vloer-indeling over....
Gurbmaandag 5 februari 2007 @ 13:45
MMach, succes!
Ou-Tannumaandag 5 februari 2007 @ 13:47
MMach in da House!

belooft weer een hoop goeds
elvymaandag 5 februari 2007 @ 14:09
Haha, áls je dan weer van start gaat ben je gelijk ook niet meer te houden hé?
Nóg een Mmach topic, wat een feest!
Ou-Tannumaandag 5 februari 2007 @ 14:12
quote:
Op maandag 5 februari 2007 14:09 schreef elvy het volgende:
Haha, áls je dan weer van start gaat ben je gelijk ook niet meer te houden hé?
Nóg een Mmach topic, wat een feest!
MMach is dan idd niet te stoppen

* Ou-Tannu besteld vast een afkickcursus
B.A.Trixmaandag 5 februari 2007 @ 14:15
Ik ben benieuwd wat voor moois je hier nu weer van gaat maken!
tnimblemaandag 5 februari 2007 @ 14:35
Alvast veel suc6.

Afbeelding
Is dat toevallig de kleine broer van mijn groepenkast (die ik net heb hangen) een Vega B lijkt daar als 2 druppels water op?
MMachmaandag 5 februari 2007 @ 18:49
quote:
Op maandag 5 februari 2007 00:42 schreef Walter-Ego het volgende:
@MMach: Je kan inderdaad niks zomaar aan je plafond hangen en je moet elk idee wel veilig uitvoeren. Zelf ben ik al jaren gewend om m'n bed iedere keer op te moeten bouwen en zie het dus niet als een hindernis. Vandaar dat ik daar niet teveel op lette. :p

Al het semi-permanent bewoond gaat worden, is het dan niet mogelijk om ergens een dakkapelletje te maken. Dat levert in zo'n krappe zolder meteen een zee aan ruimte en mogelijkheden op. En meer daglicht is denk ik best welkom.
Mja, een dakkapel moet wel super zijn daar, maar dat is wel bouwvergunning materiaal natuurlijk. Zelfs voor een velux is een bouwvergunning nodig. Kost ook een aardig pak natuurlijk, en ik denk niet dat ze dat ziet zitten.

@tnimble, dat zou heel goed kunnen, al weet ik het merk van het geval niet direct.

@ergens hierboven: de trap moet inderdaad wel gewijzigd worden, dat was al een plan. De huidige is wat te onhandig.

En voor er hier high speed progress wordt verwacht; het gaat maar een heel traag project worden door de wat moeilijkere werktijden. Zoals nu (tegen valentijn) erg druk en heeft ze zelfs bijna geen tijd om te kijken naar het alternatieve indelinkje. Maar bon, even geduld nog (ja sorry )
Ou-Tannumaandag 5 februari 2007 @ 18:56
moauw vergunning aanvragen voor n dakkapel kost toch voornamelijk tijd?
MMachmaandag 5 februari 2007 @ 18:59
quote:
Op maandag 5 februari 2007 18:56 schreef Ou-Tannu het volgende:
moauw vergunning aanvragen voor n dakkapel kost toch voornamelijk tijd?
Inderdaad, ik denk dat je al gauw op heel wat maanden kan rekenen. Misschien is dat in NL ook wel zo, maar de wilde verhalen die ik al heb gehoord over het aanvragen van een bouwvergunning (qua tijdsduur dan)
Walter-Egomaandag 5 februari 2007 @ 19:09
Mijn ervaring met het aanvragen van bouwvergunningen is dat het heel erg afhangt van de ambtenaar die je treft. De ene keer gaat het supermakkelijk, maar soms zou je ze het liefst in de Maas flikkeren. Overigens kost het aanvragen van een bouwvergunning ook weer geld: niet alleen voor de aanvraag zelf, maar ook voor alle berekeningen e.d. die er uitgevoerd moeten worden.

Edit: Wat betreft de trap: wat ga je daarmee doen? Het lijkt me vrij krap om hem helemaal tegen de muur boven te laten komen zonder dat je je hoofd stoot. Dit soort verbouwingen zijn altijd een hele leuke uitdaging omdat het soms echt centimeterwerk is. Op m'n werk doen we veel van dit door klussen en het gepuzzel verveelt nooit.
MMachmaandag 5 februari 2007 @ 19:13
En natuurlijk kan dat er later nog altijd komen he. Mocht die ruimte permanenter bewoont worden, als ze al afgewerkt is, dan kan er achteraf nog altijd een dakkapel bij komen. Gewoon even incalculeren waar dat ergens mogelijk is en daar enigszins rekening mee houden.

Voor de trap zijn we nog aan het nadenken. Ik wil de trap vervangen door een trap met overloop.
Er staat ergens in de startpost een foto van de huidige trap. Die zou ik dan maar half zo hoog laten komen, met een overloop erachter, en dan een stuk in de andere richting. Dan kom je direct goed uit in de zolder. Maar de vloerbalken moeten daar wel goed voor lopen. Het trapgat wordt dan nl een stuk of 4 keer groter, dus moet de balkenstructuur van de vloer wat aangepast worden.
De trap in een andere kamer bouwen is eventueel ook een oplossing, maar dan ben je meteen een kamer kwijt of zo.
Ik heb voor de trap ook nog een ideetje. In het schuine stuk onder de trap (dus eigenlijk het plafond van de trap erboven) zou ik zo in het midden een lichtkoof maken die de trap meevolgt. Dus een strak wit vlak, met in het midden een lijntje gekleur licht. Dat is goed als zachte overloopverlichting. Ik heb dat snachts bv dat als ik in het midden van de nacht opsta om naar het wc te gaan, en het licht op de overloop aansteek, dat dat pijn doet aan de ogen. Met zo'n zachte verlichting zou je dat niet hebben.
Als het niet duidelijk is wat ik bedoel maak ik wel een tekeningetje.
En ik heb net telefoon gehad, en Bieke is erg te spreken over het 2de ontwerp
Het enige wat nog een beetje een probleem is, is dat ze de kitchenette wou aan de ene velux (aanrechtje onder de velux), en aan de andere velux een zitgedeelte. Met dat het 2persoonsbed nu staat waar de keuken gepland was kan dat nu niet. Deze week ergens spreken we nog verder af.

[ Bericht 42% gewijzigd door MMach op 05-02-2007 19:27:35 ]
Solingjanmaandag 5 februari 2007 @ 20:03
Mmach heb je het nou gelezen van dat vloertje van 150cm hoog??
kroegtijgermaandag 5 februari 2007 @ 20:03
Waar ga je anders niet voor een wentel-trap?? staat wel mooi denk ik en neemt t minste ruimte in beslag
MMachmaandag 5 februari 2007 @ 20:09
quote:
Op maandag 5 februari 2007 20:03 schreef Solingjan het volgende:
Mmach heb je het nou gelezen van dat vloertje van 150cm hoog??
Ik had er over gelezen. Dus:
quote:
Links dus het bed met hoofdeinde onder raam. Kun je aan beide zijden om het bed lopen
Deur links naast stutpaal.
Rechts naast stutpaal vloertje van 80-100cm breed naar schoorsteen muur. Vloer wordt 150 cm hoog
Boven masterbedroom links komt dan het kinderbed.
Dat is dus zoals op de 3d tekening he? Ook 150cm hoog, ook boven de masterbedroom, alleen de locatie van het bed is anders. Jij wil op dat vloertje kunnen lopen waar nu het 1 persoonsbed staat als ik het goed begrijp.
quote:
Je kunt dan over het vloertje lopen en bij het bedkomen.
390 - 40 cm(loze ruimte in nok)= 350 - 150 maakt 200 cm rest hoogte. Moet genoeg zijn om te lopen
Onder vloertje kunnen kasten komen.
Ok, dus ipv het 1pers. bed, kan je er lopen
quote:
Je kunt er dan van de masterbedroom in en van de andere kant.
Trappetje hoeft slecht naar 150 cm. Kan dus rechts onder schuindak tegen de schoorsteenmuur.
Rechts onder schuinte kunnen nog kasten.
Waar komt dat 1 persoonsbed dan? Links boven de masterbedroom zeg je daar, dus dat wil zeggen dat de masterbedroom een verlaagd plafond zal hebben waar het kleine bedje bovenop ligt?

@kroegtijger
En een wenteltrap dat lijkt mij ook nog wel doenbaar, maar alleen als ik die zelf kan maken (kosten drukken). Dat moet wel mogelijk zijn vermoed ik.
tnimblemaandag 5 februari 2007 @ 20:16
Een wenteltrap kun je net zoals wentelteefjes makkelijk zelf maken Dikke balk nemen die je eventueel rond maakt. Daarin maak je met de frees of handzaag en beitel nissen voor de treden. De andere kant van de treden is iets moeilijker maar dat kun je opvangen door de ondersteuning steeds per treede te maken uit b.v. een rond stuk hout wat achter op de trede staat waar dan de volgende trede met zijn voorkant op rust. Of stukken plank die je van trede tot trede laat lopen en netjes in 1 lijn schaaft.

Wentelteefjes is een kewstie van een pannetje wat kaneel, boterhammen, boter, ....
Solingjanmaandag 5 februari 2007 @ 20:22
De laatste tekening.
Rechts naast steunpaal en de lijn waar 180cm staat dat stukje. Breed ongeveer 80-100 cm vloertje
op 150 cm hoogte Dus van de paal scheiding tot naar de schoorsteen muur.
Het kinder bed komt boven de masterbedroom.
Trapje slechts 150 cm hoog naar plateautje. Zodoende kun je als volwassen bij het kinderbed komen.
Onder dit plateau/vloertje k=un je aan twee kanten kasten maken
Walter-Egomaandag 5 februari 2007 @ 20:28
Als ze onder de ene velux een zitgedeelte wil en onder de ander de kitchenette, is het dan niet mogelijk om de slaapgedeelten wat meer onder de kap in de veluxvrije hoeken te plaatsen? Dan heb je licht waar je opdrachtgeefster het wil hebben terwijl je functies die weinig licht en hoogte nodig hebben in de wat donkere hoeken wegwerkt.
Solingjanmaandag 5 februari 2007 @ 20:53


Als ze perse daar een zitje willen dan gooi de de boel toch om. Draaien
MMachmaandag 5 februari 2007 @ 21:32
Hmm, das inderdaad niet slecht. Kga dat morgen nog es bekijken want er is bezoek.
MMachdonderdag 8 februari 2007 @ 23:47
Er zijn verdere afspraken gemaakt over de zolder. Volgende week dinsdag komt de bankkaart van de klusrekening, dus dan kan er misschien begonnen worden.
Het finale ontwerp zal een kruising zijn tussen het eerste, het 2de ontwerp en dat van solingjan zelfs. Onder het kleine bedje komt een bureau, het 2 persoonsbed komt ook verhoogd. Yasmina wou ook in de hoogte slapen. Maar ze zei dat kruipruimte boven in het bed voldoende was, en dat er geen afscherming rond moest. Dat mag dus vrij hoog tegen de nok komen. Morgen of zo teken ik het es in 3d.
Verder lijkt het enige alternatief voor de bestaande trap een draaitrap te worden.

Maar er zijn ook extra problemen opgedoken. Het dak is gelegd door een professioneel dakdekkingsbedrijf, maar niettegestaande je daar veel geld voor neerlegt, zijn er toch 2 fouten, waarvan één zeer dringend moet opgelost worden.

Prebleem 1:
Locatie:

Close up:

Er ontbreekt daar een stuk tussen de 2 goten. Water loopt er nu ongehinderd tussen en heeft al in beide huizen vochtschade veroorzaakt. Dit kan dus niet en moet snel worden opgelost (door dat bedrijf zelf natuurlijk)

Prebleem 2:
Locatie:

Close up:

Er ontbreekt dus een loodslabbe aan de schouw. Die is er gewoon afgevallen en ligt in de goot. Hoewel dat nu nog geen schade heeft veroorzaakt, moet dit ook worden gefixt.

Dan vraag je je toch af wat die professionals hun meerwaarde geeft.
Walter-Egodonderdag 8 februari 2007 @ 23:54
Als je achter zulk gepruts aan moet gaan: geen. Helaas zijn er zat mensen die geen grote zorg in hun werk steken maar gewoon willen cashen. Jammer...

Ik ben benieuwd naar de 3D.
tnimblevrijdag 9 februari 2007 @ 00:00
Lekker zeg die lui.

Ook bij die schoosteen hoort er niet zomaar uit te valen. En daarnaast als je het lood in zo'n muisetrappatje monteert heb je vaak erg weinig overlap waardoor bij wind er water over het lood heen naar binnen waait.
Gurbvrijdag 9 februari 2007 @ 13:54
Wat een slecht loodwerk zeg, eigenlijk moet ze eisen dat de verschillende loodloketten vervangen moeten worden, met een stuk meer overlap onderling
Ou-Tannuvrijdag 9 februari 2007 @ 13:56
quote:
Op vrijdag 9 februari 2007 00:00 schreef tnimble het volgende:
Lekker zeg die lui.

Ook bij die schoosteen hoort er niet zomaar uit te valen. En daarnaast als je het lood in zo'n muisetrappatje monteert heb je vaak erg weinig overlap waardoor bij wind er water over het lood heen naar binnen waait.
zo te zien heeft die missende wel ERG slecht vast gezeten

gezien er praktish niks in het metselwerk mis?
tnimblevrijdag 9 februari 2007 @ 14:11
quote:
Op vrijdag 9 februari 2007 13:56 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

zo te zien heeft die missende wel ERG slecht vast gezeten

gezien er praktish niks in het metselwerk mis?
en wat Gurb zegt
Walter-Egovrijdag 9 februari 2007 @ 19:45
Beide foto's zouden overigens niet misstaan in de rubiek 'Bouwfout van de dag' van de Bouwwereld.

Edit: typo.

[ Bericht 9% gewijzigd door Walter-Ego op 09-02-2007 22:50:54 ]
MMachvrijdag 9 februari 2007 @ 22:07
@walter-ego: fantastische rubriek, ik heb er net naar gekeken, je houdt het niet voor mogelijk.

Ok, dit is dan het finale ontwerp. Gewoon de basisvormen dan. Het 3d bestand was beschadigd geraakt zodat ik alles opnieuw moest tekenen en met dat mijn humeur beneden het nulpunt staat wegens de keukenontwikkelingen (zie slowchat), heb ik er niet teveel tijd in gestoken.
Geen laddertjes ed getekend, geen textures, geen kleurtjes. In de afgescheiden slaapkamer komt wel nog meer plexiglas in de scheidingsmuur omdat die wel heel overheersend is zo zonder raampjes.
In dit ontwerp is rekening gehouden met alle wensen.
-2 persoonsbed in de hoogte, zonder afscheiding, met weinig ruimte erboven, ongeveer 1/6 van het totale oppervlak
-plaats voor een kitchenette aan het zolderraam eronder
-1persoonsbed in de hoogte, met afscheiding, ruimte voldoende erboven, geschrankt tov het andere bed
-een bureau eronder

Op zich is het een weinig bijzonder ontwerp, maar het voldoet aan de noden, en er is wel iets moois van te maken.



En het is net doorgestuurd voor goedkeuring en/of laatste wijzigingen.
Opgelet: het gaat hier bijna louter en alleen over de indeling van de ruimte. Dat wil niet zeggen dat de muren recht gaan zijn of de ramen op die plaats zullen zitten. Dat wil enkel zeggen dat de bedden zich daar zullen bevinden, en het bureau daar. Voor het uitvoeren van de scheidingwanden wordt de creativiteit op de gepaste momenten benut.

[ Bericht 6% gewijzigd door MMach op 09-02-2007 23:12:56 ]
Walter-Egovrijdag 9 februari 2007 @ 22:59
@MMach: Ik neem aan dat je ook meteen de rubiek 'Slim opgelost' doorgekeken hebt. Wat een simpele, maar briljante oplossingen staan daar tussen. En ladingen vakwerk!
MMachvrijdag 9 februari 2007 @ 23:00
quote:
Op vrijdag 9 februari 2007 22:59 schreef Walter-Ego het volgende:
@MMach: Ik neem aan dat je ook meteen de rubiek 'Slim opgelost' doorgekeken hebt. Wat een simpele, maar briljante oplossingen staan daar tussen. En ladingen vakwerk!
Ben net klaar met alle fouten te bekijken, hopelijk doet de volgende rubriek me vertrouwen krijgen in de vakman
edit: Wow
Walter-Egozaterdag 10 februari 2007 @ 13:01
@MMach: zonder te kijken -> De Wow slaat op de getordeerde gemetselde zuil?

*bekijkt linkje*

Dacht ik al. Het is dat perfectie niet bestaat, maar die zuil komt het dichtste bij het perfecte vakmanschap in de buurt wat ik ooit gezien heb.
C2Czaterdag 10 februari 2007 @ 13:25
TVP, beloofd weer top te worden
nietzmanzaterdag 10 februari 2007 @ 13:34
Oe, ben benieuwd wat voor moois je deze keer gaat moaken.
dvrzaterdag 10 februari 2007 @ 14:20
Ik kan ook niet wachten om de opperMMachtige weer aan het werk te zien!

Gaan die vrouw en dochter daar echt 'wonen' als ze er zijn, of is het meer een logeerkamer om zich 's avonds in terug te trekken en er te slapen? Als ze er de hele dag zitten, is het misschien goed om ook over de rest van de kamerindeling te denken. Een fonteintje kan dan erg handig zijn, of een tafel waar dat kleintje aan kan werken zonder de hele tijd in haar slaapvertrekje te hoeven zitten. En het is wat voorbarig, maar dat soort zolders kan erg warm worden dus ventilatie in dat slaapkamertje zal ook nog een punt worden.
MMachzaterdag 10 februari 2007 @ 21:40
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 14:20 schreef dvr het volgende:
Gaan die vrouw en dochter daar echt 'wonen' als ze er zijn, of is het meer een logeerkamer om zich 's avonds in terug te trekken en er te slapen? Als ze er de hele dag zitten, is het misschien goed om ook over de rest van de kamerindeling te denken. Een fonteintje kan dan erg handig zijn, of een tafel waar dat kleintje aan kan werken zonder de hele tijd in haar slaapvertrekje te hoeven zitten. En het is wat voorbarig, maar dat soort zolders kan erg warm worden dus ventilatie in dat slaapkamertje zal ook nog een punt worden.
Eerder als logeerkamer die vrij vaak gebruikt wordt, dan er permanent te wonen
Een kitchenette enzo komt er ook, dus het is dan ook wel voorzien op permanenter gebruik. Van ventilatie heb je inderdaad een punt. Niet alleen van warmte tijdens de zomer, maar ook van warmteverspreiding tijdens de winter. Er komen 2gaskachels te staan. De afgescheiden ruimte moet even ogenblikkelijk warm kunnen worden als de grote ruimte. Maar ik heb gelukkig wel plaats voor de nodige ventilatiekanalen om de grote met de kleine ruimte te verbinden.
Iemand een idee of 2 veluxen die open kunnen, genoeg frisse lucht kunnen binnen laten als ze open staan?
Burbujaszaterdag 10 februari 2007 @ 22:22
Ik ben benieuwd wat voor moois je hiervan gaat maken.
Gerjozondag 11 februari 2007 @ 11:30
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 21:40 schreef MMach het volgende:

[..]

Eerder als logeerkamer die vrij vaak gebruikt wordt, dan er permanent te wonen
Een kitchenette enzo komt er ook, dus het is dan ook wel voorzien op permanenter gebruik. Van ventilatie heb je inderdaad een punt. Niet alleen van warmte tijdens de zomer, maar ook van warmteverspreiding tijdens de winter. Er komen 2gaskachels te staan. De afgescheiden ruimte moet even ogenblikkelijk warm kunnen worden als de grote ruimte. Maar ik heb gelukkig wel plaats voor de nodige ventilatiekanalen om de grote met de kleine ruimte te verbinden.
Iemand een idee of 2 veluxen die open kunnen, genoeg frisse lucht kunnen binnen laten als ze open staan?
Zoals je ze in een van de laatste tekeningen hebt staan moet datwel lukken hoor. Mss wel handig om er met een roostertje te nemen die open kunnen als de gaskachels aan staan.
MMachdonderdag 15 februari 2007 @ 15:18
* MMach blaast stof van het topic

De dakmannentjes zijn nog altijd niet gekomen, zelfs niet na ontelbare telefoontjes en persoonlijke ontmoetingen. 'Het is maar een werkje van een uurtje' maar intussen loopt er meer en meer water in. Ik ben ook nog even aan het twijfelen of ze moet vragen om de loodslabben ook goed te laten plaatsen (meer overlap), eigenlijk zou dat wel moeten.
Ik heb er daarnet nog een sifon van een wastafel hersteld, echt niet normaal amateuristisch was die aangelegd (niet de schuld van de huidige eigenares, maar van de vorige eigenaren) de afloop van de wasbak was deels plastiek, deels lood. (oude loden pijpen van 1/2 duim). De plastieken onderdelen waren niet gelijmd met hardpvc lijm, maar met siliconen/mastiek, en de overgang van plastic naar lood was eveneens siliconen, maar met plakband erbij het heeft het toch 10 jaar uitgehouden, wat opmerkelijk is. Maar toen ze mij deze morgen belden liep het water er uit als in een waterval. Uiteraard was het snel gefixt.

Maar het hoofdnieuws is: morgenmiddag achter isolatie en bouwmateriaal , ik heb net geen les smiddags dus ik kan al meteen beginnen.
Mr_Moondonderdag 15 februari 2007 @ 15:38
En weer een Mmach topic in mijn MyAT...

ik voel me net een stalker
dvrdonderdag 15 februari 2007 @ 16:04
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 21:40 schreef MMach het volgende:

Iemand een idee of 2 veluxen die open kunnen, genoeg frisse lucht kunnen binnen laten als ze open staan?
Mijn ouders hebben in een soortgelijke zolderkamer maar één zo'n tuimelraam en dat voldoet prima. Wel zit er in de naastgelegen overloop naar de trap ook een klein schoepenrooster in het dak (met aan de buitenkant zo'n schoorsteentje) dat niet dicht kan, zodat er altijd ventilatie is, en onder de deur tussen zolderkamer en overloop zit een extra ruime kier. Op de overloop bevindt zich ook de verwarmingsketel (op aardgas), maar die betrekt zijn zuurstof van buiten. Doen die gaskachels bij jouw opdrachtgeefster dat ook? Als ze de lucht uit de kamer gebruiken, en als die kamer afgesloten kan worden, dan lijkt het me erg belangrijk dat daarbinnen ook een bepaalde minimumventilatie gegarandeerd is, dus ook als die tuimelramen dicht zijn.
Gurbdonderdag 15 februari 2007 @ 16:14
quote:
Op donderdag 15 februari 2007 15:18 schreef MMach het volgende:
De dakmannentjes zijn nog altijd niet gekomen, zelfs niet na ontelbare telefoontjes en persoonlijke ontmoetingen. 'Het is maar een werkje van een uurtje' maar intussen loopt er meer en meer water in. Ik ben ook nog even aan het twijfelen of ze moet vragen om de loodslabben ook goed te laten plaatsen (meer overlap), eigenlijk zou dat wel moeten.
Ik zou het opzeker vragen / dan wel eisen. Met gewone regen zal je niet zo snel last hebben, maar met een storm of met stuifsneeuw kan je je plafond weer gaan sausen omdat er vochtplekken zitten

En voor de rest: succes
MMachvrijdag 16 februari 2007 @ 23:28
Ziezo, net gedaan voor vandaag. Ik had eigenlijk geen zin om vandaag te beginnen (een zware donderdagnacht enzo), maar ik ben dan toch begonnen. Na een uurtje of wat klussen begon ik er toch in te komen en was het happy happy klussen met n muziekje. Het kwam voor haar als een verassing, want ze had niet gedacht dat ik zo snel zou beginnen.
De liggerafstanden bleken allemaal verschillend te zijn, variërend tussen 44.5 en 56cm. Een gewoon spijkerflensdeken was geen optie. Maar er bestaat zoiets als Rockwool Delta, heb je vast al gezien, zo van die driehoekige isolatiepanelen. Speciaal gemaakt omdat je maar een minimaal snijverlies zou hebben bij variërende liggerafstand. (je snijdt altijd de puntjes af).
Dat ging nog vrij vlot en voor vandaag ben ik tot hier geraakt:


Zo'n 28m² geisoleerd dus intussen.
Deze platen hebben geen dampscherm, dus dat moet er nog op achteraf. Mag dat gewoon plastiek zijn? Want ik heb nergens iets tegengekomen waarop expliciet stond dat het een dampscherm was.

Ook het machinepark is aangegroeid, met deze radiaal afkorter:

Speciaal voor het afkorten (al dan niet onder hoek) van grote stukken. Ok, het is niet van een topmerk, maar it'll do.
Er moet ook nog een luchtdruktacker bijkomen en dat zou het zowat zijn van extra machines.

Morgen wordt er niet gewerkt, misschien wel geshopped.

@dvr: het zijn veluxen met standaard verluchtingsmogelijkheden, de ruimte is dus permanent verlucht als alles dicht zou zijn. Ik ga in elk geval wel het trapgat bovenaan open laten, zodat de ruimte nooit potdicht is. Iets wat iemand me maar moet helpen onthouden

[ Bericht 6% gewijzigd door MMach op 17-02-2007 00:25:43 ]
tnimblevrijdag 16 februari 2007 @ 23:44
Normal gesproken monteer je eerst een dampopen folie, dan de isolatie en dan een dampdichte maar vocht regulerende folie. Echter zijn deze folies (in NL) in geen enkele bouwmark die ik ken te koop en bij de bouwstoffen handel best prijzig. Dat zijn dan 2 hele grote rollen van eenzelfde merk die bij elkaar horen vaak (tenminste die ik heb gezien) 1 rood kleurige rol en 1 blauw kleurige rol.

Deze folies zorgen er voor dat er geen condens en wat regen spetter en stuifsneeuw in de isolatie kan komen van buiten, er geen vochtige lucht van binnen uit in de isolatie kan komen maar wel vocht vanuit de isolatie terug naar binnen en buiten kan.
Solingjanvrijdag 16 februari 2007 @ 23:45
Ha die Mmach Top dat je daar weer begonnen bent.
Even een vraagje. Heb je die rose harde asbestvrije eternit platen met acrylaat kit op de naden dicht gekit?
Zo nee. Haal dan de boel er maar weer af. Eerst die naden dicht kitten. Daar komt vocht door naar binnen. En dat is een tocht dat wil je niet weten
Isegrimvrijdag 16 februari 2007 @ 23:46
Mmach aan de slag, ik ga meekijken.
Solingjanvrijdag 16 februari 2007 @ 23:48
quote:
Op vrijdag 16 februari 2007 23:44 schreef tnimble het volgende:
Normal gesproken monteer je eerst een dampopen folie, dan de isolatie en dan een dampdichte maar vocht regulerende folie. Echter zijn deze folies (in NL) in geen enkele bouwmark die ik ken te koop en bij de bouwstoffen handel best prijzig. Dat zijn dan 2 hele grote rollen van eenzelfde merk die bij elkaar horen vaak (tenminste die ik heb gezien) 1 rood kleurige rol en 1 blauw kleurige rol.

Deze folies zorgen er voor dat er geen condens en wat regen spetter en stuifsneeuw in de isolatie kan komen van buiten, er geen vochtige lucht van binnen uit in de isolatie kan komen maar wel vocht vanuit de isolatie terug naar binnen en buiten kan.
Is niet nodig als die naden maar dicht gekit zijn dan is het hermetisch afgesloten. Harde dekking. Is nog beter dan folie.
Aan de binnenkant kun je alu folie er tegenaan maken. Dit is extra om de warmte binnen te houden.
Maar is niet echt noodzakelijk.
Solingjanvrijdag 16 februari 2007 @ 23:52
Als je dit ooit bij je zelf gaat doen. Tussen de kepers isolatie en dan een kunstruktie maken van badding naar badding en daar ook nog isolatie tussen en dan rigips/knauf platen.
Bij mij heb ik zo een isolatie gekregen van 32 cm
De lagen tussen de kepes en de volgende zonder alu-folie en de laatste aan de binnenzijde met alufolie en afgetaped. En dan gipsplaten
MMachvrijdag 16 februari 2007 @ 23:53
quote:
Op vrijdag 16 februari 2007 23:45 schreef Solingjan het volgende:
Ha die Mmach Top dat je daar weer begonnen bent.
Even een vraagje. Heb je die rose harde asbestvrije eternit platen met acrylaat kit op de naden dicht gekit?
Zo nee. Haal dan de boel er maar weer af. Eerst die naden dicht kitten. Daar komt vocht door naar binnen. En dat is een tocht dat wil je niet weten
Dat heb ik gedaan Je had het ergens hiervoor ook al gezegd dat dat moest gedaan worden he, Het kost wat busjes, maar als het moet, dan moet het

En tnimble, volgens mij is dat toch de functie van die roze dakplaten (liggen onder de pannen en zijn dampopen maar waterdicht)
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 00:00
Wil je ook letten op de overgang van de muur naar het dak. Dit is vaak (ook in de pro bouw) de meest verwaarloosde plek in een huis. Hier dien je koude bruggen te voorkomen en goed te isoleren.
Konstruktie maken van schuindak naar vloer en daar achter opvullen met isolatie.
Kijk ook is voor glaswol van www.isover.be

de afstand tussen de kepers meten en 1 à 2 cm bijtellen
de afgerolde plaat versnijden
de plaat tussen de kepers klemmen
het oppervlak bedekken met een lucht/dampscherm om de lucht- en dampdichtheid te verzekeren
de voegen van het lucht/dampscherm worden gesloten met een dubbelzijdige klevende band, eventueel voorafgegaan door een product voor poreuze oppervlakken
lattenwerk aanbrengen in horizontale richting : de ontstane ruimte doet dienst als leidingenspouw
de afwerking aanbrengen (b.v. gipskartonplaten)
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 00:01
Heel goed. Ik heb ook ettelijke tientalle bussen acrylaatkit daarvoor gebruikt. Kosten hooguit 1.50 euro
Maar dat scheelt je wel een hoop geld aan speciale folie. En het is nog beter met die harde plaat.

Het is nu niet meer zo koud. Maar echt het verschil als die platen zijn dichtegekit. Dat merk je meteen.

En denk ook aan een kunstuktie in de nok. Afsteken. Kepers van keper naar keper en daarboven helemaal opvullen met isolatie. Wel zorgen dat de naad boven de Nokgording helemaal dicht is.
Eventueel die naad inspuiten met PUR.

Mss kun je in dat onstane kleine plafonnetje nog spotjes maken??????
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 00:11
Ja, kost niet echt veel natuurlijk die busjes.
Er komt trouwens nog een extra regelwerk (mag dat in gewoon hout, of moet dat geimpregneerd hout zijn of zo?) van 6cm dik. De rockwoolplaten zijn maar 6 cm dik, en de aangeraden dikte is minstens 10cm. Dus nog een regelwerkje (met vaste afstanden dit keer ) zodat ik in totaal 12cm dik rotswol heb.
Over dat regelwerk komt dan het dampscherm. Geniet, tape op de naden (10cm overlap
tussen de banen folie).
Maar dan wil ik daarop horizontale latjes, van die dunne 2cm op 0.5cm of zo. Zodat die de rotswol op zijn plaats houden, ook binnen zoveel jaar. Als ik zie hoe dat er tussen geklemd wordt, dan kan ik mij wel voorstellen dat dat in de loop der jaren zou doorbuigen. Of het nu moet of niet, ik doe het want ik zou niet willen dat die platen los komen.
Maar die latjes zijn van hout. Mag er zomaar hout tegen het dampscherm komen? Als er water condenseert tegen dat dampscherm, dan kunnen die latjes misschien beginnen rotten?
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 00:35
Het probleem wat je het bij de theorie die jan aanhangt is dat je er van uit gaat dat als je de naden dicht zet dat je alles rondom de isolatie volledig luchtdicht hebt gemaakt tot op het kleinste gaatje. Je zult dus niet alleen het dakbeschot moeten dichten, ook de het stuk muur bij de isolatie zul je luchtdicht moeten sealen (b.v. met bitumen impregneren) en alle buoten balken zul je moeten inpakken (droog hout bevat tussen de 12 en 20 % vocht) Aangezien je dit nooit lukt zal er door drukverschill tussen binnen en buitens huis altijd vochtige lucht van binnen en vochtige lucht van buiten naar je isolatie toe gaan (afhankelijk van het weer) hierdoor kan er toch vocht in de isolatie komen de isolatie waarde omlaag brengen en schimmel vorming geven.

De tocht die je weg neemt door dicht te zetten is ook niet erg aangezien deze aan de koude kant achter je isolatie blijft en aldaar vocht afvoert. Die tocht waait niet door je isolatie heen de kamer / zolder in en dan koude meenemt deze blijft aan de koude kant en voorkomt daar samen met de isolatie en folie condensatie van vocht tegen het dak beschot aan. Is deze niet aanwezig dan zal er condensatie optreden in de isolatie zelf aan de koude kant.

De temperatuur in de isolatie loopt van warm naar koud in de isolatie en condenseert daar waar het dauwpunt ligt, het oppervlakaan de binnenkant van het husi is b.v. 20 graden en het oppervlak van de isolatie aan de buitenkant -2 graden, het dauwpunt ligt b.v. op 7 graden de isolatie is 15cm dik.

Het temperatuur verschil over de isolatie heen is 20 - -2 = 22 graden. het verloop van temperatuur door de isolatie heen is 22 / 15 = 1.47 graad per centimeter. om op het dauwpunt te komen vanaf de buitenlucht moet het 7 - -2 = 9 graden warmer zjin. het is op 9 / 1.47 = 6.12 cm in de isolatie 9 graden warmer dan buiten. Op 6.12 cm diep in je isolatie treedt condensatie op en wordt de isolatie nat als er vochtige lucht bij kan komen.

Wat zal gebeuren aangezien je het in de praktijk nooit 100.0% procent luchtdicht verpakte isolatie zult krijgen welke in stand blijft bij een drukverschil.

De wat oudere systemen gebruiken aan de warme kant een volledig dicht laag (PVC folie of alu folie) de nieuwere systemen gebruiken een folie die afhankelijk van temperatuur een open of dichte structuur heeft. Dit om het vocht dat door het drukverschil in de isolatie zal kunnen condenseren via 3 wegen weg kan (via buiten, muren en binnen)
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 00:39
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 00:11 schreef MMach het volgende:
Ja, kost niet echt veel natuurlijk die busjes.
Er komt trouwens nog een extra regelwerk (mag dat in gewoon hout, of moet dat geimpregneerd hout zijn of zo?) van 6cm dik. De rockwoolplaten zijn maar 6 cm dik, en de aangeraden dikte is minstens 10cm. Dus nog een regelwerkje (met vaste afstanden dit keer ) zodat ik in totaal 12cm dik rotswol heb.
Over dat regelwerk komt dan het dampscherm. Geniet, tape op de naden (10cm overlap
tussen de banen folie).
Maar dan wil ik daarop horizontale latjes, van die dunne 2cm op 0.5cm of zo. Zodat die de rotswol op zijn plaats houden, ook binnen zoveel jaar. Als ik zie hoe dat er tussen geklemd wordt, dan kan ik mij wel voorstellen dat dat in de loop der jaren zou doorbuigen. Of het nu moet of niet, ik doe het want ik zou niet willen dat die platen los komen.
Maar die latjes zijn van hout. Mag er zomaar hout tegen het dampscherm komen? Als er water condenseert tegen dat dampscherm, dan kunnen die latjes misschien beginnen rotten?
Nee gewoon hout, en mag het raken. De condensatie treedt afwisselent afhankelijk van de buitentemperatuur en luchtdruk op tegen de etherniet platen of in de isolatie.
Walter-Egozaterdag 17 februari 2007 @ 00:41
Het water zal niet tegen het dampscherm condenseren (als je geen koudebrug door je isolatie hebt tenminste) omdat het dampscherm aan de warme zijde van je constructie zit. Als er uberhaupt vocht aan de binnenzijde van het dampscherm condenseerd zal dit op je afwerking zijn -> dezelfde temperatuur als je dampscherm maar de waterdamp in de lucht slaat daar het eerst tegen aan.
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 00:44
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 00:41 schreef Walter-Ego het volgende:
Het water zal niet tegen het dampscherm condenseren (als je geen koudebrug door je isolatie hebt tenminste) omdat het dampscherm aan de warme zijde van je constructie zit. Als er uberhaupt vocht aan de binnenzijde van het dampscherm condenseerd zal dit op je afwerking zijn -> dezelfde temperatuur als je dampscherm maar de waterdamp in de lucht slaat daar het eerst tegen aan.


Eerste oppervlak onder of gelijk aan het dauwpunt what ever comes first. De condensatie op de afweking zal alleen gebreuren als er niet gestookt wordt. Vandaar dat je door niet stoken vocht problemen binnen krijgt.
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 00:47
Zulke dingen(over de vorige reactie van tnimble) zijn inderdaad tricky. Zo heb je daar ook aanhangers van luchtspouwen, en anderen die dan weer zeggen dat alles vol vol vol moet met isolatie.
Volgens mij is er gewoon niet veel verkeerd te doen. Alles potdicht maken lukt toch nooit, er zal altijd wat ventilatie/toch zijn. Zolang er geen water in de isolatie wordt geblazen is er volgens mij altijd wel voldoende tocht om die minieme dampen te ventileren. Op de sites van fabrikanten lees ik ook dat rotswol en of andere isolatiematerialen niet kunnen rotten, dus ook daar zal je weinig van merken. Eventuele schimmels zullen ook niet door je dampdichte laag komen, zal je dus ook niks van merken.
Gewoon doen wat de fabrikant zegt, de minimale dikte respecteren, en het dampfolie voorzien is zowat het belangrijkste.

Het zijn allemaal best interessante theorieën over de folies en luchtspouwen, maar bij mijn weten wordt isolatie nog niet zolang toegepast dat men al veel weet over langetermijneffecten. Wie weet hoe dit dak zich zal gedragen binnen 50 jaar? 100 jaar. Elke voorspelling op toekomstige gebeurtenissen is sowieso al beredeneerd gokken. Je hebt nu informatie ter uwer beschikking, bij voorkeur van de mensen die het product hebben gemaakt en overdacht. Doe je het volgens de regeltjes en blijkt dat binnen 50 jaar toch voor schimmel te zorgen, who's to blame?
Ou-Tannuzaterdag 17 februari 2007 @ 00:50
volgens mij is teveel isoleren ook niet goed?
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 00:54
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 00:50 schreef Ou-Tannu het volgende:
volgens mij is teveel isoleren ook niet goed?
Op de site van isover staat dat overisoleren niet bestaat, en ik dacht ook ooit es te hebben gehoord van huizen in Duitsland oid die amper verwarming nodig hadden en isolatiediktes hadden van over de 30cm.
Nu ja, ik ben niet van plan om er 30cm isolatie tegen te zwieren. Vanaf 10cm (in dit geval) voldoet het aan de norm en dat is het belangrijkste. Je kunt dat kortzichtig vinden, ik vind het logisch.
Net zoals bij electriciteit. De norm is 2.5mm² voor gewone draden, ik ga er geen draden van 6mm² beginnen doortrekken voor het zekerste.
Dit dak zal behoorlijk goed isoleren, en zeer zeker leefbaar zijn.
Ou-Tannuzaterdag 17 februari 2007 @ 00:57
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 00:54 schreef MMach het volgende:

[..]

Op de site van isover staat dat overisoleren niet bestaat, en ik dacht ook ooit es te hebben gehoord van huizen in Duitsland oid die amper verwarming nodig hadden en isolatiediktes hadden van over de 30cm.
Nu ja, ik ben niet van plan om er 30cm isolatie tegen te zwieren. Vanaf 10cm (in dit geval) voldoet het aan de norm en dat is het belangrijkste.
soms zou ik willen dat mijn kamer wat minder isolatie had,

zomer winter, kachel uit.. altijd notime 30 graden als ik mn raam sluit

nou is een beetje warmte wel leuk maar
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:02
Hoe meer isoleren hoe meer ventuleren van wege vocht wat anders niet wgkan.

@MMach: miniun aan vocht? bij regen of ergen mist op een koude dag een lucht vochtigheid van rond de 90% die condenseer geeft snel enkele liters over een oppervlak als een dak. Alle fabrikanten zeggen ook dampdicht folie (of klimaat folei) aan de binnenkant gebruiken. Aan de buitenkant mag geen folie worden geplaatst. Platte daken mogn niet zomaar van binnen uit geisoleert worden omdat daar door de bitumen laag een dampdicht laag aanwezig is. Bij schuine daken dient een folie of bitumen laag onder de dakpannen indien aanwezig verwijdert of doorprikt te worden. Om het goed isoleren makkelijker te maken en problemen te voorkomen wordt een omgekeert of warm dak aangeraden. Ook door rockwool en isover. Hier heb je geen problemen met een dampdichte laag aan de koude kant omdat de isolatie aan de buiten kant van het dak zit.

Ervaring met isolatie is er ondertussn al vele tientallen jaren. Waarbij ook hgebleken is dat bij verkeert isoleren waarbij platte daken het berugste zijn binnen enkele jaren je dak geheel door gerot is.

Dat de rockwol zelf niet kan rotten betekent nog niet dat er geen schimmels in kunnen nestelen en dit als lekker warm en vochtig huis gaan gebruiken en van uit daar 'uitstapjes' gaan maken naar je houten dakbeschot en balklaag als luxe restaurant.
Ou-Tannuzaterdag 17 februari 2007 @ 01:04
plat dak mag je toch wel isoleren mits er een luchtlaag tussen zit waar ventilatie mogelijk is?
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 01:06
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 00:50 schreef Ou-Tannu het volgende:
volgens mij is teveel isoleren ook niet goed?
Je kunt nooit te veel isoleren. Punt. Denk daar maar eens over na
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 01:06
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:04 schreef Ou-Tannu het volgende:
plat dak mag je toch wel isoleren mits er een luchtlaag tussen zit waar ventilatie mogelijk is?
Waarom????
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:06
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 00:54 schreef MMach het volgende:

[..]

Op de site van isover staat dat overisoleren niet bestaat, en ik dacht ook ooit es te hebben gehoord van huizen in Duitsland oid die amper verwarming nodig hadden en isolatiediktes hadden van over de 30cm.
Nu ja, ik ben niet van plan om er 30cm isolatie tegen te zwieren. Vanaf 10cm (in dit geval) voldoet het aan de norm en dat is het belangrijkste. Je kunt dat kortzichtig vinden, ik vind het logisch.
Net zoals bij electriciteit. De norm is 2.5mm² voor gewone draden, ik ga er geen draden van 6mm² beginnen doortrekken voor het zekerste.
Dit dak zal behoorlijk goed isoleren, en zeer zeker leefbaar zijn.
klopt maar dat komt niet alleen door de isolatie ook door de geavanceerde ventualtie systemen met warmte terug winning gebruik van warmtpe pompen herbuik warmte uit warm water enz. Ze zijn daar er behoorlijk mee bezig. Er zijn zelfs projecten waarbij complete wijken self sustained zijn en volledig geen engerie van een centrale of gas winning nodig hebben.
Ou-Tannuzaterdag 17 februari 2007 @ 01:08
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:06 schreef tnimble het volgende:

[..]

klopt maar dat komt niet alleen door de isolatie ook door de geavanceerde ventualtie systemen met warmte terug winning gebruik van warmtpe pompen herbuik warmte uit warm water enz. Ze zijn daar er behoorlijk mee bezig. Er zijn zelfs projecten waarbij complete wijken self sustained zijn en volledig geen engerie van een centrale of gas winning nodig hebben.
tja, wij mensen produceren ook beste hoeveelheden warmte
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:10
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:04 schreef Ou-Tannu het volgende:
plat dak mag je toch wel isoleren mits er een luchtlaag tussen zit waar ventilatie mogelijk is?
Nee dat is niet nodig er hoeft alleen lucht bij te kunnen niet en ruimte van vele cm met stromende lucht achter te zitten.

Luchtspouwen zijn van voor het toepassen van isolatie en dan wel spouwen met stilstaande lucht.

ij een gemetselde buitenmuur moet er wel een ruimte tussen de isolatie en het buiten blad zitten maar hoeft ook geen spouw te zijn als het maar niet tegen elkaar gedrukt zit
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 01:10
Even rechtzetten over dat spauw spouw spou spautje.
Er wordt altijd gesproken over een luchtspouw tussen de muur en de isolatie van 3-4 cm.
Weet je waar dit voor is.

VOOR DIE ........ METSELAARS DAT ZE HUN VINGERTJES ERTUSSEN KUNNEN KRIJGEN OM TE METSELEN.

sorry moest er even uit
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:11
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:08 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

tja, wij mensen produceren ook beste hoeveelheden warmte
Klopt (was iets van 60 watt dacht ik gem) maar de zon doet nog veel meer ook op koude winter dagen.
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 01:12
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:02 schreef tnimble het volgende:
Hoe meer isoleren hoe meer ventuleren van wege vocht wat anders niet wgkan.

@MMach: miniun aan vocht? bij regen of ergen mist op een koude dag een lucht vochtigheid van rond de 90% die condenseer geeft snel enkele liters over een oppervlak als een dak. Alle fabrikanten zeggen ook dampdicht folie (of klimaat folei) aan de binnenkant gebruiken. Aan de buitenkant mag geen folie worden geplaatst. Platte daken mogn niet zomaar van binnen uit geisoleert worden omdat daar door de bitumen laag een dampdicht laag aanwezig is. Bij schuine daken dient een folie of bitumen laag onder de dakpannen indien aanwezig verwijdert of doorprikt te worden. Om het goed isoleren makkelijker te maken en problemen te voorkomen wordt een omgekeert of warm dak aangeraden. Ook door rockwool en isover. Hier heb je geen problemen met een dampdichte laag aan de koude kant omdat de isolatie aan de buiten kant van het dak zit.

Ervaring met isolatie is er ondertussn al vele tientallen jaren. Waarbij ook hgebleken is dat bij verkeert isoleren waarbij platte daken het berugste zijn binnen enkele jaren je dak geheel door gerot is.

Dat de rockwol zelf niet kan rotten betekent nog niet dat er geen schimmels in kunnen nestelen en dit als lekker warm en vochtig huis gaan gebruiken en van uit daar 'uitstapjes' gaan maken naar je houten dakbeschot en balklaag als luxe restaurant.
Ja, enkele liters vallen toch in het niets bij de 10tallen liters direct vocht van regen of zo. En bij zo'n groot oppervlak verdampen zelfs enkele liters snel genoeg (afhankelijk van de temperatuur enzo natuurlijk); Maar wat is weinig en wat niet, dat is een subjectief begrip.
Wat je daar zegt over wat de fabrikanten zeggen is helemaal waar, en daar houd ik mij ook aan.
dakpannen-Dampopen-isolatie-damdicht-afwerking. Bij hellende daken dan.
En wat is lang en wat niet is even subjectief als anders. Enkele tientallen jaren voor een constructie als een huis is niks. Dat zijn dingen waarvan de levensduur in honderd(en) jaren wordt uitgedrukt. In feite is dus zelfs 50 jaar isolatieervaring in mijn ogen niet voldoende om te weten wat isolatie zal doen binnen 70 jaar na installatie. Maar dat maakt niet dat er geen gevallen bestaan waarin het niet versneld fout gaat zodat je weet wat je niet moet doen (zoals je aangeeft bij platte daken).
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:13
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:10 schreef Solingjan het volgende:
Even rechtzetten over dat spauw spouw spou spautje.
Er wordt altijd gesproken over een luchtspouw tussen de muur en de isolatie van 3-4 cm.
Weet je waar dit voor is.

VOOR DIE ........ METSELAARS DAT ZE HUN VINGERTJES ERTUSSEN KUNNEN KRIJGEN OM TE METSELEN.

sorry moest er even uit
Klopt, glas en steen wol mogen alleen niet tegen het buitenblad strak aan gedrukt zitten. Door drukverschillen worden de stenen aan het oppervlak iets nat wat anders in de isolatie komt ipv weer netjes naar buiten kan via de stenen bij ander weer.
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 01:17
Vroeger ja vroeger haden ze geen spouewe!!
Toen kwam een spouw
Maar ja daar had je dus het probleem van de warme en de koude kant.
Dus. Ventileren
Onder stootvoegen open en boven stootvoegen open. en het kon ventileren doorwaaien.

Toen weer later kram er isolatie. en ja men was eenmaal gewend aan die open nstoovoegen dus kwamen er ook open stootvoegen.

Maar waarom

Want de isolatie hield de warmte toch tegen ?????????

Neeeeeeee er moet toch een minimale spouw van 3-4 cm zijn riep iemand( Harrie van de METSELAARSBOND) Maar dat wisten de heren constructeurs/tekenaars niet en dus werd er weer een spouwtje getekend.

Todat.....
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 01:18
Oh, en luchtspouwen kunnen ook best impressive zijn.
Dubbel glas bijvoorbeeld, tussen die 2 glasplaten zit ook maar een dun laagje lucht (of een ander stilstaand en droog gas). En ik dacht dat de isolatiewaarde overeen kwam met een muur van 1m dikte. Maar dit is dan weer niet te vergelijken met een luchtspouw bij een muur omdat die laatste niet perfect afgedicht is natuurlijk.
Maar bon, je vais dormir, morgen er weer vroeg uit. Slaapwel
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:21
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:12 schreef MMach het volgende:

[..]

Ja, enkele liters vallen toch in het niets bij de 10tallen liters direct vocht van regen of zo. En bij zo'n groot oppervlak verdampen zelfs enkele liters snel genoeg (afhankelijk van de temperatuur enzo natuurlijk); Maar wat is weinig en wat niet, dat is een subjectief begrip.
Wat je daar zegt over wat de fabrikanten zeggen is helemaal waar, en daar houd ik mij ook aan.
dakpannen-Dampopen-isolatie-damdicht-afwerking. Bij hellende daken dan.
En wat is lang en wat niet is even subjectief als anders. Enkele tientallen jaren voor een constructie als een huis is niks. Dat zijn dingen waarvan de levensduur in honderd(en) jaren wordt uitgedrukt. In feite is dus zelfs 50 jaar isolatieervaring in mijn ogen niet voldoende om te weten wat isolatie zal doen binnen 70 jaar na installatie. Maar dat maakt niet dat er geen gevallen bestaan waarin het niet versneld fout gaat zodat je weet wat je niet moet doen (zoals je aangeeft bij platte daken).
Wel als in die 50 jaar blijkt een niet voldoende damp open laag aan de buiten kant al na een paar jaar grote problemen met als enige redding volledige sloop van het dak en balk laag nodig zal zijn. en als blijkt na reeds een jaar problemen onstaan als er geen folie aan de warme kant is toegepast.

Wat de mening van jan een beetje is om de isolatie te voorzien van een volledig dicht laag aan zowel binnen als buitenkant omdat er dan geen vocht bij zal kunnen komen door de hermitische luchtdichtheid. De febrikanten en alle test wijzen uit dat de buitenkant voldoende dampopen moet zijn.

Als de dakplaten bij deze zolder volgens de fabrikant damp open zijn kan daar bedoelt worden dat de platen zelf dampopen zijn, of de totaal constructie dampopen is via de naden tussen de platen. Hoe specifceert de fabrikant dit? Aangezien dit niet altijd even duidelijk is wordt een omgekeerd of warm dak geprevereerd omdat je dat dit niet hoeft te weten.
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 01:22
http://alexandria.tue.nl/extra2/redes/hendriks2005.pdf
Leuk artikel
Ergens in het midden over dat spouwtje
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 01:24
De platen die bij Bieke op het dak liggen zijn echt hard en helemaal dicht. Juist daarom naden dichtkitten.
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 01:27
quote:
1. Menuiserite onderdakplaten zijn waterdicht en blijven dampdoorlatend;
2. Menuiserite onderdakplaten zijn schimmel- en rotvrij;
3. Menuiserite onderdakplaten absorberen de dampproductie van de binnenruimte;
4. Een Menuiserite onderdakplaat is een zeer stevig onderdak;
5. Menuiserite onderdakplaten worden uit milieuvriendelijk materiaal vervaardigd;
6. Bovendien bieden Menuiserite onderdakplaten een meerwaarde voor uw huis op lange termijn, ze hebben immers dezelfde levensduur als uw dakbedekking.
Fabrikant: eternit
Dus dampopen langs de platen zelf, en niet gespecifieerd via de naden (ze zijn trouwens gelegd met forse overlap)
Meer plaatsingsdetails hier
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:30
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:17 schreef Solingjan het volgende:
Vroeger ja vroeger haden ze geen spouewe!!
Toen kwam een spouw
Maar ja daar had je dus het probleem van de warme en de koude kant.
Dus. Ventileren
Onder stootvoegen open en boven stootvoegen open. en het kon ventileren doorwaaien.

Toen weer later kram er isolatie. en ja men was eenmaal gewend aan die open nstoovoegen dus kwamen er ook open stootvoegen.

Maar waarom

Want de isolatie hield de warmte toch tegen ?????????

Neeeeeeee er moet toch een minimale spouw van 3-4 cm zijn riep iemand( Harrie van de METSELAARSBOND) Maar dat wisten de heren constructeurs/tekenaars niet en dus werd er weer een spouwtje getekend.

Todat.....
otaal raar om 3-4cm spouw toe te passen en openstoot voegen. isolatie een beetje losjes er tussen zodat het niet klem tussen de muren zit. en koekoen in metselen voor ventualtie onder de vloer voor het afdrijven van vocht wat uit de bodem opstijgt en allerhande gassen meenemt en of ventualtie van de kelder. Net zoals je je huiskamer enz ventuleert.
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:18 schreef MMach het volgende:
Oh, en luchtspouwen kunnen ook best impressive zijn.
Dubbel glas bijvoorbeeld, tussen die 2 glasplaten zit ook maar een dun laagje lucht (of een ander stilstaand en droog gas). En ik dacht dat de isolatiewaarde overeen kwam met een muur van 1m dikte. Maar dit is dan weer niet te vergelijken met een luchtspouw bij een muur omdat die laatste niet perfect afgedicht is natuurlijk.
Stilstaande lucht isoleert behoorlijk daar is glas-, steenwol en piepschuim ook opgebaseert, lucht in een cel structuur inpakken zodat het stil staat. maar andere matrialen zoals een aantal gassen, vacuum en producten als PIR isoleren beter.
quote:
Maar bon, je vais dormir, morgen er weer vroeg uit. Slaapwel
Goed idee morgen veel te doen, sleuven frezen enzo.
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:39
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:27 schreef MMach het volgende:

[..]

Fabrikant: eternit
Dus dampopen langs de platen zelf, en niet gespecifieerd via de naden (ze zijn trouwens gelegd met forse overlap)
Meer plaatsingsdetails hier
Leuk maar onder welke onstandeigheden is dat getest? Testen ze dit op de cel structuur of op platen? Maakt nogal uit en dat is vaak niet openbaar bekent en wordt een warm dak aangeraden en wordt bij een koud dak constructie aangeraden de dampdicht lagen open te maken cq te verwijderen en de instructie van de fabrikant van de dampopen laag strikt aan te houden. Zijn de platen volgens de instructie van eternit gelegt nu? Moeten ze overlappen, hoeveel en moeten naden worden dicht gezet? Instrueren ze dat niet dan mag dat dus niet en geldt de regel van de fabrikant van de isolatie een dampopen constructie te maken door te verwijderen of te doorprokken.
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 01:49
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:39 schreef tnimble het volgende:

[..]

Leuk maar onder welke onstandeigheden is dat getest? Testen ze dit op de cel structuur of op platen? Maakt nogal uit en dat is vaak niet openbaar bekent en wordt een warm dak aangeraden en wordt bij een koud dak constructie aangeraden de dampdicht lagen open te maken cq te verwijderen en de instructie van de fabrikant van de dampopen laag strikt aan te houden. Zijn de platen volgens de instructie van eternit gelegt nu? Moeten ze overlappen, hoeveel en moeten naden worden dicht gezet? Instrueren ze dat niet dan mag dat dus niet en geldt de regel van de fabrikant van de isolatie een dampopen constructie te maken door te verwijderen of te doorprokken.
Allee, nog even dan, en dan ga ik toch echt slapen
Op je eerste vraag kan ik niet antwoorden, maar dat staat vast beschreven in de iso normen.

Voor de rest van de vragen, zie de 2de link. Er staat daar (figuur 5) een verticale overlap. Er staat zelfs: (eventuele) dichtingsband, tussen de plaatoverlap. Dus je mag ze afkitten. De overlap is er om tussensijpelend water toch af te voeren en hangt af van de dakhelling. Bij 42° zoals het hier het geval is moet de overlap minstens rond de 45-47mm liggen. En dat is hier ook voldaan. De platen zijn dus goed gelegd, er zijn in de 2de link zelfs complete doorsnedes te vinden van dak inclusief isolatie. Alles op en top correct dus.
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:53
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:22 schreef Solingjan het volgende:
http://alexandria.tue.nl/extra2/redes/hendriks2005.pdf
Leuk artikel
Ergens in het midden over dat spouwtje
mooi document bevestig netjes dat een spouw van 3-4cm geventuleert door open stootvoegen absurd is bij geisoleerde muren. Wat alleen een beetje jammer is van dit raport is dat er heel senl alleen over nieuwbouw met prefab beton muren waar de isolatie als hardschuim vorm in ingoten zit.. en er nauwelijk tot geen aandacht besteed wordt aan renovatie en restauratie wekren waar per tijdsvak ook compleet andere stenen en mortels in verwerkt zitten met compleet andere fysische eigenschappen.

Zo is al reeds enkele jaren bekent dat panden van voor de 20ste eeuw problemen geven waneer de volle gemetselde muren (zonder spouw) geisoleerd worden dmv raggelwerkt, steenwol, folie en gipsplaat. De vochthuishouding wordt versoort waardoor de mortel tussen de stenen vandaan komt en de muren verzwakken en gaan inzakken.
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 01:56
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 01:49 schreef MMach het volgende:

[..]

Allee, nog even dan, en dan ga ik toch echt slapen
Op je eerste vraag kan ik niet antwoorden, maar dat staat vast beschreven in de iso normen.

Voor de rest van de vragen, zie de 2de link. Er staat daar (figuur 5) een verticale overlap. Er staat zelfs: (eventuele) dichtingsband, tussen de plaatoverlap. Dus je mag ze afkitten. De overlap is er om tussensijpelend water toch af te voeren en hangt af van de dakhelling. Bij 42° zoals het hier het geval is moet de overlap minstens rond de 45-47mm liggen. En dat is hier ook voldaan. De platen zijn dus goed gelegd, er zijn in de 2de link zelfs complete doorsnedes te vinden van dak inclusief isolatie. Alles op en top correct dus.
Voor jouw specifieke dak situatie is het dus nu

En blijft over raggelwerk van normaal vuren aanbrangen, verder isoleren, dampdichtlaag door de dampdichtefolie of de nieuwe verbeterde klimaat folie aanbrengen volgens instructie van de fabrikant van de folie / isolatie, en afwerken.

En nu
dvrzaterdag 17 februari 2007 @ 02:05
quote:
En denk ook aan een kunstuktie in de nok. Afsteken. Kepers van keper naar keper en daarboven helemaal opvullen met isolatie. Wel zorgen dat de naad boven de Nokgording helemaal dicht is.
Eventueel die naad inspuiten met PUR.
Dit soort stoere vaktaal geeft me soms het gevoel dat ik in een aflevering van Jiskefet ben beland.
Ik heb echt geen flauw idee wat er gezegd wordt, maar het klinkt goed. Opwindend haast, met dat inspuiten enzo. Maar ik ben wel mooi de draad kwijt en vraag me toch af hoe dat dak zodadelijk nou in elkaar steekt, qua laagjes. Het begint van buiten met dakpannen, en eindigt van binnen met gipsplaten neem ik aan, maar wat zit daartussen nog allemaal aan folie, eternietplaten, riggels en raggels, pur, steenwol, glaswol, schapenwol, etc? Een tekeningetje met een dwarsdoorsnede zou voor leken als mij wel leuk zijn. Niet dat we er dan iets mee kunnen, maar gewoon om er toch een beetje bij betrokken te blijven..
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 10:41
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 02:05 schreef dvr het volgende:

[..]

Dit soort stoere vaktaal geeft me soms het gevoel dat ik in een aflevering van Jiskefet ben beland.
Ik heb echt geen flauw idee wat er gezegd wordt, maar het klinkt goed. Opwindend haast, met dat inspuiten enzo. Maar ik ben wel mooi de draad kwijt en vraag me toch af hoe dat dak zodadelijk nou in elkaar steekt, qua laagjes. Het begint van buiten met dakpannen, en eindigt van binnen met gipsplaten neem ik aan, maar wat zit daartussen nog allemaal aan folie, eternietplaten, riggels en raggels, pur, steenwol, glaswol, schapenwol, etc? Een tekeningetje met een dwarsdoorsnede zou voor leken als mij wel leuk zijn. Niet dat we er dan iets mee kunnen, maar gewoon om er toch een beetje bij betrokken te blijven..
Zulke taal is echt nodig om te weten over wat precies je aan het praten bent. Er zit vrij veel hut in het skelet van het dak, en al die baken en kleine balkjes hebben namen om te weten over welk balkje het juist gaat. Maar tis misschien inderdaad niet zo leuk om mee te lezen.

De doorsnede van het dak (in dit geval l!):

Het enige verschil met de tekening is dat bij mij de isolatielaag (7) uit 2 lagen zal bestaan. Eerst 6cm rockwool, en dan een houten kaderwerk (=raggelwerk / rachelwerk) met daartussen nog eens 6cm rockwool, met aluminiumrug. Die aluminiumrug is dan meteen het dampscherm (8).
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 11:34
Goede morgen

Tussen de lagen geen alukraft(maar dat wist je al)
Kijk als je isolatie gaat halen dat je die hebt met die omslag aan de zijden. Die kunnen mekaar mooi overlappen.
Ik heb bij mij voor de voorkonstruktie balkjes 44x44 gebruikt op afstanden van 60 cm. Van badding naar badding en onder en boven op de badding van links naar rechts met inkepingen om de 60 cm waar de verticale in komen. Zodoende komt die flap op het balkje. Die ernaast komt weer over die flap en dan aftapen. Achter het balkje een strookje van 4.5cm breed.
Mocht de rol te breed zijn snij dan de isolatie met een Kartelbroodmes/ of breekmesje weg
maar snij niet in de alukraft.
Naden aftapen.
Mocht je met de dikte niet helemaal uitkomen bijv 11cm dikke en je hebt maar 6 nodig snij dan eerst het stuk op maat en haal dan het plak van 5 cm er af met een beetje piemelen lukt dat redelijk.
Isolatie NOOIT aandrukken/persen dan gaat de isolatie waarde omlaag.

Jij had het over die termophane ramen met maar 2 cm lucht.
Juist de lucht en welteverstaan STILSTAANDE lucht isoleert
Daarom voorzetramen nooit meer afstand dan 25mm Anders gaat de lucht circuleren.
MMachzaterdag 17 februari 2007 @ 13:38
Een volle bestelbus met rockwool, hout, én mn tacker. Wat een heerlijk geluid maakt dat. 'psssjj TAK'

Kan nagels en nietjes tot 50mm aan, impressive om het met een stopwoordje te zeggen.

[ Bericht 40% gewijzigd door MMach op 18-02-2007 00:22:38 ]
dvrzaterdag 17 februari 2007 @ 16:12
Bedankt voor de uitleg, ik kan het weer volgen! Leuk dat je het zo met je opdrachtgeefster getroffen hebt.
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 17:04
Erg leuk van de loonsopslag En het werkt heerlijk zo'n tacer wil nooit meer zonder (tenzij er iets nog mooiers komt natuurlijk )
Solingjanzaterdag 17 februari 2007 @ 17:41
Mmach wat ik me zo afvroeg.
Zolder is derde etage!!!!!! Hoe krijg je dat allemaal boven. Mijn g.. Alleen dat al, breekt me het zweet uit.
Maar ja ik ben ook geen 21 meer


Zo he effe 25% loonsverhoging. Dat wordt een schone keuken

En ja die tacker daar zul je veel profijt van hebben. Al dat MDF wat je al gemaakt hebt.
Montagekit met spuit erop opde juiste plaatszetten effe aanduwen en tacktacktacktack.

Als je spijkers/nagels daar voor koopt, kijk dan of je "Gold"kunt krijgen. Dat zijn nagels met een laagje hars eroverheen. Bij het inschieten warmt die hars op. Is als het ware lijm. Zit het nog beter vast.

[ Bericht 30% gewijzigd door Solingjan op 17-02-2007 17:49:46 ]
tnimblezaterdag 17 februari 2007 @ 18:02
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 17:41 schreef Solingjan het volgende:
Als je spijkers/nagels daar voor koopt, kijk dan of je "Gold"kunt krijgen. Dat zijn nagels met een laagje hars eroverheen. Bij het inschieten warmt die hars op. Is als het ware lijm. Zit het nog beter vast.
twentemeisjezaterdag 17 februari 2007 @ 18:09
Ik zie dit topic nu pas Daar issie weer, onze klusheld

Ik haal ze er nog maar weer even bij ter inspiratie MMach:



MMachzondag 18 februari 2007 @ 00:38
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 17:41 schreef Solingjan het volgende:
Mmach wat ik me zo afvroeg.
Zolder is derde etage!!!!!! Hoe krijg je dat allemaal boven. Mijn g.. Alleen dat al, breekt me het zweet uit.
Maar ja ik ben ook geen 21 meer
Zo he effe 25% loonsverhoging. Dat wordt een schone keuken
En ja die tacker daar zul je veel profijt van hebben. Al dat MDF wat je al gemaakt hebt.
Montagekit met spuit erop opde juiste plaatszetten effe aanduwen en tacktacktacktack.
Als je spijkers/nagels daar voor koopt, kijk dan of je "Gold"kunt krijgen. Dat zijn nagels met een laagje hars eroverheen. Bij het inschieten warmt die hars op. Is als het ware lijm. Zit het nog beter vast.
Ja, dat naar boven sleuren is minder leuk natuurlijk, zeker met die nauwe zoldertrap er ook nog bij, maar ja, het hoort erbij.
Die tacker, dat weet ik nu al, dat gaat een van mn meestgebruikte dingen worden. Maar als ik die nageltjes zo zie dan twijfel ik wel of die zo sterk hechten als echte nagels. Het is een kwestie van scheef inschieten of nietjes gebruiken dan denk ik maar. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe dat gaat in combinatie met MDF en hoe het dan zit met de sterkte ivgl met het schroeven dat ik altijd doe.
De weerslag van de loonsverhoging zal nihil zijn op de keukenwerken. Ik wil niet teveel eigen geld in de keuken steken. Ik heb nog steeds voldoende over van het beginbedrag dat 2800¤ was. Net voldoende om het grootste gedeelte van de kasten en werkbladen te maken volgens mn berekeningen.
quote:
Op zaterdag 17 februari 2007 18:09 schreef twentemeisje het volgende:
Ik zie dit topic nu pas Daar issie weer, onze klusheld
Ik haal ze er nog maar weer even bij ter inspiratie MMach:
[afbeelding]
[afbeelding]
Mwehehe, ze blijven wel grappig

Tomorrow (of eigenlijk al vandaag) is een werkdag van 11u tot 23u gepland . Dan wil ik zeker gedaan hebben met het hele dak en de eerste isolatielaag. Daarna is het frame voor de 2de isolatielaag aan de beurt. Ik zal het maken van planken (dus geen standaard balkvorm), omdat die makkelijker te verwerken zijn, en hout isoleert slechter dan het isolatiemateriaal zelf, dus liefst zo weinig mogelijk hout. Ze verkochten geen hout van 60mm in plankvorm. Ik heb nu planken van 90mm, welke dus nog allemaal in de lengte verzaagd moeten worden. Het zaagtafeltje zal overuren draaien. Met het resthout dat dat zal opleveren, zal ik de eerste isolatielaag fixeren (latjes over de platen). Dat is eigenlijk niet nodig want rockwoolplaten zouden niet doorzakken na verloop van tijd, maar die 3hoekige platen zijn wel minder klemvast dan van die platen. Ik vertrouw het zaakje niet als dat er zoveel jaar moet tussenhangen. Met de latjes erover ben ik tenminste zeker dat doorzakken geen probleem zal zijn. Kan je het niet voorstellen wat ik bedoel, dan zullen foto's morgen een en ander verduidelijken.
twentemeisjezondag 18 februari 2007 @ 00:46
Volgens mij had ik er nog ergens een... ff zoeken... found it!



Nu ga je helemaal als een dolle natuurlijk!
FamFarmerFanzondag 18 februari 2007 @ 01:20
Zo... ik zit het topic even te lezen.... En ik kan niets uitbrengen van bewondering...
Marsepeinzondag 18 februari 2007 @ 02:11
quote:
Op zondag 18 februari 2007 01:20 schreef FamFarmerFan het volgende:
Zo... ik zit het topic even te lezen.... En ik kan niets uitbrengen van bewondering...
Begin dan eens met lezen van alle topics die te voorschijn komen als je op de link in zijn signature klikt
FamFarmerFanzondag 18 februari 2007 @ 02:34
quote:
Op zondag 18 februari 2007 02:11 schreef Marsepein het volgende:

[..]

Begin dan eens met lezen van alle topics die te voorschijn komen als je op de link in zijn signature klikt
Hij is goed
Hij is handig
Hij is creatief

Wauw... zit je ooit wel eens stil?
dvrzondag 18 februari 2007 @ 03:05
quote:
Op zondag 18 februari 2007 02:34 schreef FamFarmerFan het volgende:

Wauw... zit je ooit wel eens stil?
Hee! Breng hem nou niet op ideeën he?!
MMachzondag 18 februari 2007 @ 23:59
Weinig spannende dingen, nog meer isolatie:
Dit is de andere kant van het dak; al bijna tot boven, de andere kant is al af.

Intussen hangen er al 180 driehoekjes isolatie omhoog, kzal blij zijn als het af is want das eigenlijk niet zo'n leuk werk.
Ook al een stukje frame gemaakt, daarin komen dus de rollen isolatie te klemmen:

Zo moet de hele zolder nog ondertimmerd worden. Véél hout, en veel werk nog. Maar dat vind ik leuk, werken met hout. Zeker met het nagelschietding en de afkortzaag is het een plezier.
edit;
belangrijk nieuws nog; morgenvroeg komen ze het dak maken, 8u 'smorgens. Of dat zeggen ze toch
FamFarmerFanmaandag 19 februari 2007 @ 00:01
Daar had je een leuk filmpje van kunnen maken...
MMachmaandag 19 februari 2007 @ 00:04
quote:
Op maandag 19 februari 2007 00:01 schreef FamFarmerFan het volgende:
Daar had je een leuk filmpje van kunnen maken...
Ja, kweet het Maar het is niet bij me thuis dus webcams en andere pc dingen zijn niet beschikbaar.
Trouwens zou ik het mn webcam niet aandoen, dat stof is echt smerig. m'n gezicht en armen liggen er bijna open van.
FamFarmerFanmaandag 19 februari 2007 @ 00:06
Isolatiespul is ook troep om mee te werken...
Maar goed, wat nodig is is nodig.
BSAPmaandag 19 februari 2007 @ 00:11
MMach
BSAPmaandag 19 februari 2007 @ 00:32
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
AnneXmaandag 19 februari 2007 @ 06:10
quote:
Op maandag 19 februari 2007 00:32 schreef BSAP het volgende:
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
Betrapt ! LEZEN dus en niet doorlopen.
Om je vraag te beantwoorden: het budget is NUL, zo ongeveer.
Rewimomaandag 19 februari 2007 @ 07:04
quote:
Op maandag 19 februari 2007 00:32 schreef BSAP het volgende:
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
Bovendien is dit karwei voor en bij iemand anders Maar lees gerust alle topics even door, dan leer je ook meteen budgetklussen
tnimblemaandag 19 februari 2007 @ 09:23
Ziet er goed uit wederom! Hoe ga je het dak afwerken? Mischien mooi om een deel van de balken in zicht te laten/nep terug te zetten en er kraaldelen of gipsplaten tussen te zetten? De gordingen steken nu nog behoorlijk uit als je de afwerking daar voor zet raak je toch wel optische ruimte lwijt. Met de isolatie natuurlijk ook maar daar krijg je comfort voor terug.
MMachmaandag 19 februari 2007 @ 10:06
quote:
Op maandag 19 februari 2007 00:32 schreef BSAP het volgende:
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
Alle projecten die rechtstreeks voor mij zijn, zoals mn kamer, zetel, bed, de bar zelf, de zetels daar; betaal ik zelf. Hoe kom ik aan dat geld? Het antwoord is simpel: werken. In de vakantie, in de weekends, you name it.

Projecten die in de eerste plaats algemeen zijn, zoals de achtergevel, keuken, etc wordt door iedereen betaald 1/5. De keuken is een andere zaak,want die is gefinancierd door de verkoop van wijn.
Geld dat te kort komt als een project nog niet is afgewerkt schiet ik zelf dan weer voor.

Buiten dat hebben we nog heel veel bouwmateriaal en machines liggen, dus dat helpt om de kosten te drukken.

En ten slotte, deze zolder is niet bij mij

@tnimble: ben ik ook over aan het denken. De dakbalken zijn wel erg doorgezakt, dus er moet wel een strakke omkisting om. Ik zou liever iets straks zien, maar ik vraag het even wat Bieke wilt.
Vandaag weer een 11 tot 11 dagje.
Solingjanmaandag 19 februari 2007 @ 12:18
ipv die latten had je beter OSB/ Underlayment plaat in stroken kunnen laten zagen zo breed als je zelf wil.
Op de zijkanten van de kopsekanten strookjes van 2-3 cm aan beide kanten.
Dus die kopse kanten worden dan 18+20+20 = 58 mm Kun je daar je gipsplaten tegen an maken.
Kunsthout constructies (OSB Underlayment is altijd beter , sterker en stijver en je kunt er mooie dingen van maken.

Achter deze platen zit 32 cm isolatie.
Ik heb hier 44x44 cm kepertjes destijds voor gebruikt. Mocht ik het nofg eens doen dan deed ik dit met osb plaat en opbouw.
Achter de zichtkeper zit een lat welke aan beide zijden uitsteekt plus nog dwars latten. Is voor het vastschroeven van de gipsplaten Rondom de gipsplaten en tegen de kepers zitten sierlatten van 30 x30 met profiel. Zijn vrij prijzig deze sierlatten.
Solingjanmaandag 19 februari 2007 @ 12:31
Je moet dus nog een deel doen.
Overweeg dan of je OSB stroken gaat gebruiken.
Breedte van de OSB platen is de afstand van de dakplaat (bij de bestaande kepers) tot het uiteinde van de baddingen of minder.
Schroef de OSB plaat vast op de kepers Dan krijg je dus allemaal vakken.
Wil je de baddingen nog een beetje in zicht hebben maak ze dan iets smaller en zet een kepertje tussen de osb op de badding boven en onder
Op de uiteinde osb stroken TACKEN( Fijn dat ding he) van 2 cm aan beide zijden.
En je kunt je Gipsplaten hier op vast zetten.

Isolatie zakt niet in Als die stroken op de zijkanten van de osb zitten houden die de isolatie vast.
Meet je de juiste dikte op( dus eventueel wat van de dikte afhalen. Dan past het allemaal precies.
Iso zakt echt niet in.
Gurbmaandag 19 februari 2007 @ 13:44
quote:
Op zondag 18 februari 2007 23:59 schreef MMach het volgende:

belangrijk nieuws nog; morgenvroeg komen ze het dak maken, 8u 'smorgens. Of dat zeggen ze toch
En, zijn ze langsgekomen?

en nog belangrijker, hebben ze het opgelost?
MMachmaandag 19 februari 2007 @ 14:43
Zo, even pauze. De mannen zijn langsgekomen en het is deftig opgelost , de foto's van de schade hadden voor de doorbraak gezorgd .
Het verdict over balken zichtbaar of niet is gevallen. Yasmina ziet liever strak, dus de balken komen achter de wand, en het ondersteuningsbalkenwerk wordt omkast waar het kan. (don't shoot the painist, al hoor je mij niet klagen )
Deze morgen vooral opgeruimd want het was nodig.
Wat is zo'n busje handig.


Nu is het ook een uitgelezen moment om te tonen hoe groot de zolder is. Op foto's lijkt die altijd veel te klein, maar elke keer als ik er kom was ik vergeten dat ie toch vrij groot was. Daarom, even met m'n zus als model:




En een panoramatje


Solingjan, dat is een goede tip misschien die osb platen. Maar de constructie hoeft helemaal niet sterk en stijf te zijn, die hoeft immers enkel wat lichte isolatie te dragen. Voor de rest heeft die geen functie. De gyprocplaten komen aan nog n ander frame te hangen.
Rewimomaandag 19 februari 2007 @ 14:53
Wat ga je met de muren doen? Want dat ziet er vrij kaal uit nu
Solingjanmaandag 19 februari 2007 @ 17:25
quote:
Op maandag 19 februari 2007 14:43 schreef MMach het volgende:

Solingjan, dat is een goede tip misschien die osb platen. Maar de constructie hoeft helemaal niet sterk en stijf te zijn, die hoeft immers enkel wat lichte isolatie te dragen. Voor de rest heeft die geen functie. De gyprocplaten komen aan nog n ander frame te hangen.
Maar met die OSB platen kun je dus tot op de mm nauwkeurig tot het eind van de badding werken.
En dan met gipsplaten dichtmaken zodat je een vlak krijgt.

Plus het voordeel is dat je dikkere isolatie hebt en je kunt de isolatie er tussen klemmen.
Bij OSB platen hoef je geen konstructie te maken Die dienen enkel ook alleen maar als hulp middel voor de isolatie voorlopig tussen te klemmen . Daarna voor de gipsplaten aan vast te schroeven
Dus waar de gipsplaten tegen de osb platen komen nog een verdikking maken van strookjes osb.
Deze kun je vast tacken.


Kijk ook eens of je Kepers/balken kunt leggen op de middelste badding van badding naar badding.
Schuin afzagen op de badding leggen. Eventueel een dikkere balk in het midden van muur naar midden steunpaal/stut. Als je dat kunt/zou gaan doen zou ik dat het eerste doen. Zodoende kun je daar dan een vloertje maken en daar boven weer makkelijker op werken.

Als ik Leonidas daar zie staan moet er voldoende ruimte tot het plafond zijn. Toch.

[ Bericht 12% gewijzigd door Solingjan op 19-02-2007 17:33:53 ]
Mr_Moonmaandag 19 februari 2007 @ 17:28
quote:
Op maandag 19 februari 2007 17:25 schreef Solingjan het volgende:

[..]
Als ik Leonidas daar zie staan moet er voldoende ruimte tot het plafond zijn. Toch.
Pssst: volgens mij is dit zijn zus en niet Leonidas, zijn bonbonneke...
Solingjanmaandag 19 februari 2007 @ 17:32
Zijn allemaal mooie vrouwen. Bijna niet te onderscheiden van elkaar.
dvrmaandag 19 februari 2007 @ 17:41
Nu ik die mooie grote ruimte zo zie, vraag ik me toch af of het wel zo'n goed idee is om hem in tweeën te splitsen. Zou één grote studio niet veel mooier zijn, met hoog tegen de achtermuur een soort vliering (of chiquer gezegd: een vide) waar de dochter haar bed, bureau e.d. op kan zetten? Of is privacy daarvoor teveel een issue?

ps: hier past wel een kroonluchter
Walter-Egomaandag 19 februari 2007 @ 18:56
Mooie zus.... erm, zolder.

OT: inderdaad meer ruimte dan je aanvankelijk op de foto's kan zien. En ook nog relatief licht.
tnimblemaandag 19 februari 2007 @ 19:22
quote:
Op maandag 19 februari 2007 17:41 schreef dvr het volgende:
Nu ik die mooie grote ruimte zo zie, vraag ik me toch af of het wel zo'n goed idee is om hem in tweeën te splitsen. Zou één grote studio niet veel mooier zijn, met hoog tegen de achtermuur een soort vliering (of chiquer gezegd: een vide) waar de dochter haar bed, bureau e.d. op kan zetten? Of is privacy daarvoor teveel een issue?

ps: hier past wel een kroonluchter
Een vliering is als jet het bovenste deel van de zolder volledig voorziet van een plafond met een luik er in voor opslag. Een vide is wat je bedoelt hier. (allen is de vide dan juist het deel waar je niets hebt gebouwt (vide is frans voor open ruimte)) Dit lijkt mij ook erg mooi en optisch veel ruimte te geven en licht in de ruimte goed te behouden.
tnimblemaandag 19 februari 2007 @ 19:27
quote:
Op maandag 19 februari 2007 17:25 schreef Solingjan het volgende:

Kijk ook eens of je Kepers/balken kunt leggen op de middelste badding van badding naar badding.
Schuin afzagen op de badding leggen. Eventueel een dikkere balk in het midden van muur naar midden steunpaal/stut.
Je bedoelt de trekplaat met makelaar tussen de middelste spanten?
quote:
Als je dat kunt/zou gaan doen zou ik dat het eerste doen. Zodoende kun je daar dan een vloertje maken en daar boven weer makkelijker op werken.

Als ik Leonidas daar zie staan moet er voldoende ruimte tot het plafond zijn. Toch.
Dat is toch Dorothée
Solingjanmaandag 19 februari 2007 @ 19:34
quote:
Op maandag 19 februari 2007 19:27 schreef tnimble het volgende:

[..]

Je bedoelt de trekplaat met makelaar tussen de middelste spanten?
[..]
Ja dat zag ik later pas op de foto's.
Bij de eerste foto's meende ik me te herinneren dat er alleen maar een "paal"stond.
quote:
Dat is toch Dorothée
Nou ja dan Dorothee met een streepie
MMachmaandag 19 februari 2007 @ 23:36
Zo, ik ben wel effe op voor vandaag. En wat mis ik m'n Leonidasje. Morgen nog een hels tempo 12u dag, en vanaf dan is het weer trager tempo.
Een cronologisch verloopje van de rest van de dag.
Nog even voor de duidelijkheid, dit is de functie van het houten frame dat over het hele dak komt:

Ik heb zo'n 150 planken nodig, en de houthandel liet niks van zich horen dus heb ik met Solingjans OSB tip in het achterhoofd, dan maar zelf planken gezaagd, je ziet ze af en toe op de foto. Daarvoor moest het zaagtafeltje wel licht gemodificeerd worden want het zijn grote en zware platen om te zagen.

en voor de veiligheidsfreaks, daar heb ik ook aan gedacht. Geen overbodige luxe met dat vurte stof:

Het frame begon tegen het einde van de avond al wat meer vorm te krijgen.


En een detail van de onderkant:


Dat ziet er allemaal best scheef uit vanop een afstand. Het is dan ook scheef De dakbalken hangen vrij zwaar door:

Dat is een pain in the ass, want dat wil zeggen dat de hoeken onderaan ook variëren, tussen de 42°en 45°, en dat je elk latje van het frame moet meten, zagen, passen, etc. Een tijdrovend werkje.

Toen het al wat later werd ben ik dan teruggevallen naar het stille werk, en heb ik dan _eindelijk_ de laatste hand gelegd aan de 1ste isolatielaag. Er hangen nu ongeveer 76m² oftewel 190 driehoekjes omhoog. Elk driehoekje te snijden, te passen, na te kijken op spleten, juk. Blij dat dat gedaan is.

Mehe, high and dry.

We zijn vandaag precies 27.5 werkuren later.
Solingjanmaandag 19 februari 2007 @ 23:47
Petje af Je hebt gigantieeeeesch gewerkt.
Heb je mijn vorige posts ook gelezen.

Ik begrijp dat je de baddingen een paar cm in het zicht laat. Toch???

Nu kun je dus de eerst volgende laag scheuren op de dikte zodat de laatste laag, die met de folie, mooi met de flappen alu over de latten komt.
OF..... Passen er nu nog twee rollen dik in?

Er zijn rollen Isover met alukraft zonder flap met een dikte van 11cm.
MMachdinsdag 20 februari 2007 @ 00:14
quote:
Op maandag 19 februari 2007 23:47 schreef Solingjan het volgende:
Petje af Je hebt gigantieeeeesch gewerkt.
Heb je mijn vorige posts ook gelezen.

Ik begrijp dat je de baddingen een paar cm in het zicht laat. Toch???

Nu kun je dus de eerst volgende laag scheuren op de dikte zodat de laatste laag, die met de folie, mooi met de flappen alu over de latten komt.
OF..... Passen er nu nog twee rollen dik in?

Er zijn rollen Isover met alukraft zonder flap met een dikte van 11cm.
Ik heb je posts zeker gelezen , maar dat is voor als je de baddingen in het zicht zou laten. Dat zal hier niet het geval zijn, op vraag van
Maar ik gebruik alvast OSB voor het verdere raamwerk, wegens gebrek aan beter hout, dus bedankt voor die tip!
Het houten frame is nu 6cm hoog, er past dus 1 rol in. De banen zijn iets minder dan 44cm breed, en de isolatie rollen zelf zijn 45cm breed, ze klemmen dus een beetje als het goed is én er is een mooie overlap dankzij de dunne plankjes.

Daarna komt een leidingensleuf, van enkele centimeters, en daarna nog een raamwerk dat het gyproc zal dragen. Dat andere raamwerk wordt pas na de indelingen van het plafond gemaakt en zal 1 zijn met de muren. Er komen valse, losstaande muren vooral voor accoustische isolatie. Een van de buren is drumster, dus dat is wel nodig
tnimbledinsdag 20 februari 2007 @ 00:25
Ziet er goed uit MMach!

Wat betreft het doorhangen van de gordingen. De spant, trekplaat en makelaar in het midden moet dat voorkomen. Kennelijk waren er hier 2 van nodig geweest maar heeft men er om wille van extra ruimte op zolder toch voor 1 gekozen. Het is normaal als het wat doorbuigt maar ik vind dit wel vell hoor. Dan kan de kopmaat van de gordingen namelijk smaller worden (b.v 270x90 ipv 380x90) = minder gewicht en minder doorbuigen.
MMachdinsdag 20 februari 2007 @ 00:38
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 00:25 schreef tnimble het volgende:
Ziet er goed uit MMach!

Wat betreft het doorhangen van de gordingen. De spant, trekplaat en makelaar in het midden moet dat voorkomen. Kennelijk waren er hier 2 van nodig geweest maar heeft men er om wille van extra ruimte op zolder toch voor 1 gekozen. Het is normaal als het wat doorbuigt maar ik vind dit wel vell hoor. Dan kan de kopmaat van de gordingen namelijk smaller worden (b.v 270x90 ipv 380x90) = minder gewicht en minder doorbuigen.
Ja, en het is te hopen dat het allemaal is uitgewerkt en niet verder verzakt. Er is ook een scheur in de zijmuur, zie de foto met de ladder. Ik hoop dat dat een statische scheur is, en dat zal ook wel. Maar Bieke kon me niet vertellen of die scheur er vroeger al was of niet, ook geen foto's van vroeger oid.
Het huis is uit de jaren 20 of 30 gok ik, en het staat er nog steeds, dus ik denk dat alles wel uitgewerkt is wat moest uitwerken.
Edit:
trouwens, die spant vind ik ook maar raar. Die is niet symmetrisch, terwijl het dak dat volgens mij wel is. Waarom is die niet symmetrisch, en is dat kleinere balkje er later bijgevoegd om iets op te hangen, of erger nog, is er aan de andere kant zo'n balkje verwijderd?
tnimbledinsdag 20 februari 2007 @ 10:08
De spant is inderdaad een beetje vreemd. Normaal loopt dat schuine balkje ook gewoon recht omlaag ipv schuin. En natuurlijk aan beide kanten. Ook dat de makelaar helemaal tot op de vloer doorloopt en daar 2 schoren heeft is wat eigenaardig. Normaal is de trekplaat 1 balk (hier 2 naast elkaar waarvan er 1 door loopt en de andere in de helft onderbroken is?) En de mekalaar zit dan alleen tussen de nokgording en de trekbalk in. Waarbij bij erg hoge zolders er dunnere trekplaten hoger op zitten. (die dan vaak onder een hoek staan om meer direhoeken te krijgen)
Solingjandinsdag 20 februari 2007 @ 12:34
Die schoren kun je gewoon weghalen. Waar moet het dak naar toe??? Naar de buren. Dat kan niet want daar zitten de baddingen in de muur. Wat voor funktie hebben die nog.
Ik denk zelfs, als er een muur onder zit, dat je die paal als hij in de weg zit onder de trekbalken, door kunt zagen. EN naar de zijkanten waar bijv een deur komt een nieuwe ondersteuning kunt maken.
Ipv 1 heb je er dan 2.
MMachdinsdag 20 februari 2007 @ 15:00
Echt, no way dat ik ga zagen in die spant. Die spant is er voor een reden, en is een serieus structureel onderdeel van dat huis.
Het enige wat een sta in de weg is van die spant is dat kleine balkje, hier rechtsboven op de foto te zien:

Het is maar met een paar dikke nagels vast gemaakt voor zover ik zie. Geen idee of dat ook een nut heeft, maar het brengt alles wel in onbalans.
kroegtijgerdinsdag 20 februari 2007 @ 15:05
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 15:00 schreef MMach het volgende:
Echt, no way dat ik ga zagen in die spant. Die spant is er voor een reden, en is een serieus structureel onderdeel van dat huis.
Het enige wat een sta in de weg is van die spant is dat kleine balkje, hier rechtsboven op de foto te zien:
[afbeelding]
Het is maar met een paar dikke nagels vast gemaakt voor zover ik zie. Geen idee of dat ook een nut heeft, maar het brengt alles wel in onbalans.
dat kleine balkje heeft volgens mij nauwelijks constructieve waarde en kan er zo uit....
only one way to find out
tnimbledinsdag 20 februari 2007 @ 15:55
Dat kleine balkje zit op de plaats waar normaal gesproken de dunnere trekplaten zitten bij hoge damen. Maar hij moet dan ook aan de andere kant zitten. Meestal zit dit via keep en lis verbindingen in elkaar en niet met een aantal nagels. Hoe zit de makelaar vast tussen de nokgording en de grote trekplaat?

Edit: Als ik deze foto zo bekijk is de geschaarde staande paal onder de trekplaat en makelaar er later bij gezet. Hij lijkt ook wel aan de zeikant tegen de trekplaat te zitten? Het lijkt niet te zijn dat de makelaar tussen nokgording en vloerbalk staat met een keep waar de trekplaat invast zit.

Kennelijk was deze ene spant te weinig en heeft met in de loop van de bouw dit er extra bij gezet of b.v. na een storm jaren later toen het dak ging doorhangen

Edit 2: Rechts op de foto lijkt het ook of de gordingen (rechts op de foto bovenste gording direct onde r de dakgording) niet op de spant dragen. Een spant zit er juist om te voorkomen dat door het gewicht en bij wind belasting de gordingen niet kunnen boorbuigen en breken. De makelaar doet dit voor de nokgording, deze draagt er wel op zo te zien.

Dat er bij het dakraam geen slapers zijn klopt wel het raam zit vrijwel van gording tot gording.

[ Bericht 9% gewijzigd door tnimble op 20-02-2007 16:08:53 ]
richie29dinsdag 20 februari 2007 @ 15:56
Zou dat kleine balkje er niet kunnen zijn om het verder doorzakken van het dak te voorkomen?

Maar kun je misschien zien of die balk later geplaatst is aan de hand van kleurverschil of andere houtsoort of wat ook? Of zitten er aan de andere kant (gezien vanaf de foto) misschien haakjes voor waslijnen of iets dergelijks. Ik noem maar een dwarsstraat.
Mijn lijkt dat kleinere balkje ook geen echt onderdeel uitmaken van de dragende constructie van het dak.
Yeahinhodinsdag 20 februari 2007 @ 17:10
MMach, held .

Dikke vette tvp dus .
Trebwebdinsdag 20 februari 2007 @ 17:30
Ik tvp weer even mee hoor :$
Je tekeningen zien er weer veelbelovend uit :-)
Leonidasdinsdag 20 februari 2007 @ 18:46
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 15:00 schreef MMach het volgende:
Het is maar met een paar dikke nagels vast gemaakt voor zover ik zie. Geen idee of dat ook een nut heeft, maar het brengt alles wel in onbalans.
Nu wordt Mmach vast n SUPERheld, klust er niet alleen op los, maar vindt ook nog de tijd nieuwe woorden te creëren.
Is er nog plaats op dat T-shirt van Angelina Jolie voor het prachtige "onbalans" ?
tnimbledinsdag 20 februari 2007 @ 19:40
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 18:46 schreef Leonidas het volgende:

[..]

Nu wordt Mmach vast n SUPERheld, klust er niet alleen op los, maar vindt ook nog de tijd nieuwe woorden te creëren.
Is er nog plaats op dat T-shirt van Angelina Jolie voor het prachtige "onbalans" ?
MMach vernederlandst met de dag

www.vandale.nl

on·ba·lans (de ~)
1 het niet uitgebalanceerd zijn <=> balans
Leonidasdinsdag 20 februari 2007 @ 19:48
ok ok het woord bestaat, maar t is toch n heel lelijk ding hoor. Ik heb dat in België echt nog nooit gehoord?

Vernederlandsen doet ie inderdaad, ik krijg er soms de kriebels van. "Vet" is n heel fout woord, maar helaas (pindakaas) vindt Mmach het leuk (en wss nog leuker omdat ik t ieuwieuwieuw vind)

Maar euh, ik ga mn mond beetje houden, want dit heeft helemaal niets met klussen te maken
tnimbledinsdag 20 februari 2007 @ 19:59
MMach wil je vootaan meer vlaams en vooral gents gaan schrijven hier. Enne ook in real life feestje = vuif, fiets = velo, snel = subiet ....
Solingjandinsdag 20 februari 2007 @ 20:03
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 15:00 schreef MMach het volgende:
Echt, no way dat ik ga zagen in die spant. Die spant is er voor een reden, en is een serieus structureel onderdeel van dat huis.
Het enige wat een sta in de weg is van die spant is dat kleine balkje, hier rechtsboven op de foto te zien:
[afbeelding]
Het is maar met een paar dikke nagels vast gemaakt voor zover ik zie. Geen idee of dat ook een nut heeft, maar het brengt alles wel in onbalans.
Maak driehoeken van OSB Zoveel dat ze op elkaar de dikte krijgen van de staander/Makelaar Dat is dus die van de nok in het spant naar beneden loopt.
Lijm en tack deze op elkaar. Maak ze zo hoog dat je als je op het vloertje staat en nog makkelijk onderdoor kunt lopen. Aan beide zijden van de staander/makelaar en het spantbeen de driehoeken er tussen.
Maak een grote driehoek van OSB van spantbeen naar spantbeen en naar de nok. Gelijk met de onderkant van de driehoeken
Zet de driehoeken er tussen en met de grote driehoek vast op staander/makelaar en op de spantbenen.
De grote vangt al veel op, de kleiner driehoeken doen de rest.
Spanten is iets van vroeger omdat ze toen geen veredelde platen zoals OSB/underlayment hadden.
Veelal wordt nu als men kepers legt Boven in de driehoek met plaatwerk de boel bij elkaar geschroeft/getackt

Balkje kan nu weg. Ben je daar al zeker van.

Zoals Tnimble ook als schreef die "paal" in het midden hoort daar niet. Onderaan het spant aan de spantbenen dient een zogenoemde Kreupele stijl te zitten. Bij jou zitten die ook verkeerd om.
Zie foto vorige pagina waar Dorothee met bezem op staat. Die lopen die bij jou van links onder naar rechts boven. Is er volgens mij ook naderhand in gezet.
Deze dienen van rechtsonder naar linksboven te lopen. Als het ware een knik in het been.
Dus zeg maar ong een 1/2 meter van de zijmuur naar boven naar het spantbeen.

Als het goed is lopen de spantbenen van de nok tot.......... Waar zitten die tegen aan???????
En zit er daar onder (onder de vloer) een draagmuur


Of wou je zoiets.Wat maakt een balkje meer of minder nou uit


[ Bericht 6% gewijzigd door Solingjan op 20-02-2007 20:57:13 ]
komraddinsdag 20 februari 2007 @ 21:09
wat een klus. Heb je al een idee hoeveel uren je ongevere nodig gaat hebben?
MMachdinsdag 20 februari 2007 @ 21:28
Jo moatjes. Kstop ermee vuur vandoag, kzijn muug en kwil murgenunchtink uitgesloapen zijne. Vandoag nog last gehad mee de bankoarte. Kzat uver de tuugeloaten limiete per week, nie normoal. Mor tzou intusse upgelost zoan.
Vuur vandoage ister niet te vele gebuurd, moar den elft vant dak zit al onder betimmeringe, gud e.
Ge moet nekier kaaken nor mn utgebalaceerde stellinge:

Twas nudig om tot buuven te geroaken, mor kzijnder niet afgetjoeft
Vandoage uuk het twieduuste noagelke deringepoeft: viva den tacker


Alle gekheid op een stokje, het woord 'onbalans' heb ik echt al veel gehoord, in België, tkomt in elke cursus wel meerdere malen voor.
En dit is een panoramatje van het frame dat al af is langs 1 kant (met de nodige stichfouten van het panoramaprogramma).
Ou-Tannudinsdag 20 februari 2007 @ 22:19
hmm k had toch een langere slang aan je compressor gedaan

heb bij mijn compresser een kleine 25 meter slang
tnimbledinsdag 20 februari 2007 @ 23:59
Khebt ge toch veul inkeslagen datkge al uver de limiete van debankoarte zat. Kgaat neker rap kzon tacker, kpoef der uuk vele van den noagelkes in. kneem uuk ene langere darm vuur den tacker.

@Jan: Leuk het OSB driehoeken idee maar het dak mag ook niet te stijf worden dan kan het minder krachten opvangen bij wind. Verder helemaal met je eens
MMachwoensdag 21 februari 2007 @ 01:53
@Solingjan: Begrijp ik het goed dat je gesloten OSB driehoeken bedoeld? Of eerder open driehoeken met een dikke rand van OSB zoals het nu een beetje is?
In elk geval raak ik niet aan dat spantgeval. Het is geen trekspant, maar het is een staketsel dat de balken bijna in het midden ondersteunt tegen doorbuiging. En je ziet welke balken welke krachten opnemen.
De balk tot op de vloer draagt de nokbalk. Rechtstreeks, dus het is 1 balk van boven naar beneden. De schoren voor die verticale steunbalk lijken me wel niet nodig, het dak kan immers zoals reeds gezegd, niet echt omklappen. Dan zijn er nog de schuine balken. Die schuine balken hebben steunpunten waarop de balken van het dak steunen en houden dus de doorbuiging tegen. De schuine balke vertakken nog naar onderen toe.
Toegegeven, het staat een beetje in de weg, maar er is zeker mee te leven. Ik wil alleszins het dak niet verzwakken. Iets dat zijn functie vervult, daar moet je afblijven. Zeker als een en ander onduidelijk is over de vorm van dat balkenwerk (a la: normaal gezien moet die balk niet naar onder lopen) is het voor mij duidelijk dat die balken zo gemaakt zijn omdat daar een goede reden voor was. Misschien is het te verbeteren, maar het kan gruwelijk fout lopen zulke verbeteringswerken. Een no go voor het aanpassen van het dakgebinte. Je zal het toch niet meer zien.

Verder heb ik vandaag gemerkt dat het dak niet symmetrisch is. De ene kant, langs de achterkant van het huis, is een 20 tal centimeter langer, net de kant waar dat kleine horizontale balkje zit.
Misschien zagen ze tijdens de bouw dat het gebinte niet volstond en hebben ze er zo'n klein balkje aangehangen, je ne sais pas. Ik ga wss wel es bij de buren kijken, want die hebben ook zo'n spant heb ik gezien.

Ik was daarnet ook met de eigenaresse aan het brainstormen over licht en verlichting. Ik heb nu een idee in m'n hoofd voor de afscheiding van de kamer van het kleintje. Ik zou daar zo'n 3 grote gotische ramen maken, van de grond tot de nok, in melkglas. Van dat soort ramen dat je dus ziet bij kerken; hoog en smal, en op het einde bogen die spits toelopen. Dat moet vrij imposant ogen denk ik.

Dan is er nog de zaak van verlichting. Yasmina is een groot voorstander van spaarzaamheid en moderne technieken, dus het is vrijwel zeker dat er ledlicht zal komen. Nu zijn mijn ervaringen met ledlicht lauw. Ik hou niet van het koele licht, ik weet dat er gelere varianten bestaan, maar die geven dan weer minder licht. Ik hou niet van de smalle stralingsbundel, ik hou niet van de hoge prijs (die je er wel weer uithaalt na een aantal jaar welliswaar). Hoeveel lampen ga ik daar wel niet nodig hebben in zo'n gigantische ruimte. Met al die kleine ledlampjes en smalle stralingsbundels zie ik dat toch niet zitten. En om nog maar te zwijgen van de zware investering die dat zal zijn. Ok, na een tijdje win je het terug, net zoals bij isolatie, maar je moet er het geld eerst kunnen leggen (dat is deze keer niet mijn probleem, maar ik zou niet willen dat Bieke zich zwaar mispakt aan het kostenplaatje)

En ja, kheb een langere slang nodig voor de compressor, ik weet het

@komrad: heel veel uren. Nu zit ik aan 36u, en je ziet wat er nog maar is. Electriciteit, balkenwerk, gyproc, valse wanden, glaswerk, afvoer, aanvoer, het moet allemaal nog gebeuren.
dvrwoensdag 21 februari 2007 @ 02:52
Haha, geweldig dat platte Vlaams. Ik geloof dat je pralineetje zich nog geen zorgen hoeft te maken over je vernederlandsing

Hier weer even een leken-opmerking hoor.. maar als dat dak niet recht te krijgen is, is het dan niet mooier om die balkenstructuur zichbaar te laten? Als het helemaal met gipsplaat betegeld wordt, dan zou dat het schotse-en-scheve maar benadrukken, terwijl de rustieke structuur van die balken er juist een 'excuus' voor biedt en er misschien een bepaalde charme aan kan geven.
tnimblewoensdag 21 februari 2007 @ 09:57
@dvr vooral nu er ook gesproken word over gotische ramen bij de afscheiding tussen de 2 delen.

LED verlichting zou ik ook nog niet doen als basis, is vooral zeer geschikt voor accenten uit te lichten of als orientatie verlichting langs een looppad in of langs de vloer enzo.

Je zou hier een combi kunnen maken tussen getinte TS lampen voor basis verlichting die via het plafond licht geven in de ruimte, spaarlampen in b.v. staande lamp, halogeen verlcithing spots tegen muren en evt LED verlichting ala je bij de zetel hebt toegepast.
MMachwoensdag 21 februari 2007 @ 18:39
Het is niet omdat de balken scheef zijn dat de voorzetwand van gyproc dat ook zal zijn, en het is niet omdat je gotische ramen kent van kerken ed, dat ze daarom ook vol tierlantijntjes zullen zijn. Strak is het sleutelwoord, zowel voor mij, als voor diegene die er zal wonen. Ik hou niet van rustieke interieurs zoals bv die foto van de zolderbetimmering die solingjan heeft gepost. Het heeft zeker zijn charme, en ik kan er zeker het vakmanschap in bewonderen, maar ik zou dat echt nooit willen in m'n eigen huis. Restaurants en oude panden die rustiek zijn, daar kan ik wel degelijk van genieten omdat het maar voor even is.
Vanavond werk ik niet, kga wel es even vlug kijken hoe alles er in 3D zou uit zien.
Geen zichtbare balken en alles strak, zo wil de toekomstige bewoonster het, en daar kan ik mij perfect in vinden. Sommigen zullen het zonde vinden, anderen niet, je kan niet iedereen tevreden houden natuurlijk

@tnimble; zo denk ik er ook over over de verlichting. Ik wil ook lichtjes in de nok. Omdat de nok zo hoog is en het dus een ware acrobaten toer zou zijn om die lampjes daar te vervangen als ze kapot zijn, moeten dat Led lichten zijn die niet kapot gaan, of toch heel veel langer meegaan.
dvrwoensdag 21 februari 2007 @ 19:05
quote:
Op woensdag 21 februari 2007 18:39 schreef MMach het volgende:
Geen zichtbare balken en alles strak, zo wil de toekomstige bewoonster het, en daar kan ik mij perfect in vinden. Sommigen zullen het zonde vinden, anderen niet, je kan niet iedereen tevreden houden natuurlijk
Mijn opmerking was eigenlijk vooral ingegeven door de verwachting dat je dat gewoon nooit strak krijgt..

("je" in algemene zin he - ik bereid me er alvast op voor dat jij een handige truc met strakke touwtjes of lasergeleide apparatuur gaat bedenken waarmee je alsnog een plafond zo strak als een spiegel fabriceert.)

[ Bericht 14% gewijzigd door dvr op 21-02-2007 19:14:38 ]
tnimblewoensdag 21 februari 2007 @ 20:41
quote:
Op woensdag 21 februari 2007 19:05 schreef dvr het volgende:

[..]

Mijn opmerking was eigenlijk vooral ingegeven door de verwachting dat je dat gewoon nooit strak krijgt..

("je" in algemene zin he - ik bereid me er alvast op voor dat jij een handige truc met strakke touwtjes of lasergeleide apparatuur gaat bedenken waarmee je alsnog een plafond zo strak als een spiegel fabriceert.)
Straks, vlak en haaks zul je alles krijgen zelfs zonder veel moeite je kan er alleen veel ruimte mee verlzien omdat een muur door een verloop die 3 balken b.v. 60cm dik moet zijn. Links onder steekt de ene uit naar voren, de andere leunt naar achten en de andere staat er een beetje als schoor tegen aan b.v.
Solingjanwoensdag 21 februari 2007 @ 21:01
En Mmach merk je nu al dat het er warmer is. Behaaglijker, geen tocht. En stiller?
Ik kan je idd verzekeren dat dat een hels karwei is geweest om het dak bij ons zo te betimmeren.
Vodkatdonderdag 22 februari 2007 @ 07:19
Onze zolder moet ook nog goed geisoleerd worden ...
Die isolatie is niet zo'n fijn spul

Maar dat zul je wel gemerkt hebben denk ik

Goed bezig MMach
Gurbdonderdag 22 februari 2007 @ 11:45
Heb je toevallig foto's hoe ze het loodwerk buiten hebben opgelost? (ik ben erg benieuwd namelijk)
MMachdonderdag 22 februari 2007 @ 17:18
Of het volgens de regels van de kunst is, beoordeel zelf maar:


Er is 10 jaar garantie op het dak, te hopen voor hen natuurlijk dat de siliconen tegen dan nog houden. Het probleem is wel opgelost, dus dat is al een hele vooruitgang.

Ik heb net een minipauze. De betimmering langs 1 kant van het dak is al helemaal klaar, en ik ben net begonnen aan de 2de en laatste isolatielaag (nog geen foto's)


En wat ik dus bedoelde met gotische ramen is iets in die zin:

Maar dan iets minder kerk like. Zo ramen van bijna 4m hoog, dat moet wel tof zijn.
komraddonderdag 22 februari 2007 @ 17:46
persoonlijk vind ik de deur niet mooi op deze manier, door de vervorming (b/h) is het niet echt gotisch meer voor mijn gevoel. Schiet trouwens best op, ik neem aan dat je isoleren niet het leukste werk vindt.
Isegrimdonderdag 22 februari 2007 @ 17:47
Mooi, dat idee voor de ramen.
Archontdonderdag 22 februari 2007 @ 17:48
ramen van 4m hoog zijn idd wel tof, maar niet vergeten dat je die ook moet kunnen kuisen hé, en dat lijkt me iets moeilijker
Isegrimdonderdag 22 februari 2007 @ 17:50
Wie kuist er nu ramen.
MMachdonderdag 22 februari 2007 @ 23:44
Het ging alleen over de ramen op die 3D tekening, de boog enzo, dat is nog in detail te bedenken. Bieke en Yasmina zijn helemaal weg van de gotische ramen, dus ik denk wel dat ze er zullen komen.
Eerst nog een filmpje van de zolder dat mss een en ander verduidelijkt van spant en indeling enzo:


Vanmiddag dus verdergewerkt aan de isolatie en dat ging vooruit (isoleren is niet tof maar het moet gebeuren). Met de kleine nietenschieter want de tacker is daar veel te straf voor, die schiet gewoon door de spijkerbanden.

Na een 1200tal nieten begin je dat toch te voelen aan je vingers, maar goed, het tussentijdse resultaat mag er zijn:



Nog de helft van de zolder te gaan van zowel betimmering als isolatielaag, terwijl de helft van de foto dus bijna af is. Daarna moet er nog van die tape over de naden.

Ik merk geen verschil van de isolatie, het is er gewoon altijd warm en de veluxen staan altijd open, maar Bieke zegt dat het kille gevoel 's avonds in haar slaapkamer (die net onder de zolder ligt) is verdwenen en het aanzienlijk warmer is.

Nog een paar foto's van het beruchte balkje, je ziet dat dat gewoon genageld is:

Bovenaan is er nog zo'n balkje, ook met een beugel, wat me dan doet denken dat het er is aangezet om de beugel te kunnen vastmaken:

Maar het balkje blijkt ook 'netjes' te zijn uitgebeiteld zodat het past over de andere balken, wat me dan weer doet denken dat het bij de constructie hoort.
Archontdonderdag 22 februari 2007 @ 23:52
quote:
Ik merk geen verschil van de isolatie, het is er gewoon altijd warm en de veluxen staan altijd open
we weten al dat jij het altijd warm hebt MMach, maar andere mensen daarom nog niet hé

en wat die ballkjes betreft, het is niet omdat ze uitgebijteld zijn dat ze deel uitmaken van de constructie , integendeel als je het mij vraagt, wss gewoon eens bijgezet om iets op te hangen en de oorspronkelijk constructie niet willen beschadigen door er een stuk van af te zagen.
kroegtijgervrijdag 23 februari 2007 @ 00:13
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 23:52 schreef Archont het volgende:

[..]

we weten al dat jij het altijd warm hebt MMach, maar andere mensen daarom nog niet hé

en wat die ballkjes betreft, het is niet omdat ze uitgebijteld zijn dat ze deel uitmaken van de constructie , integendeel als je het mij vraagt, wss gewoon eens bijgezet om iets op te hangen en de oorspronkelijk constructie niet willen beschadigen door er een stuk van af te zagen.
eensch, volgens mij is er ooit eens iets opgehangen aan die balken. Als het voor de constructie was lijkt met me wel erg prutswerk, als het alleen om iets op zolder op te hangen is is het erg netjes gedaan

Maar allemensen wat heb je er weer een tempo in zitten MMach... wel eens gehoord van pauze?? rustig aan doen?? dagje rust?? vast niet

Wat betreft het nieten... heb je geen niet-pistool?? dus niet de tacker maar een kleine versie ervan? ik heb dr ooit eens eentje bij de hema gekocht, en is perfect daarvoor. Schiet ze netjes het hout in, maar niet té diep... Kostte toen iets van 30 gulden, dus dat moet je voor een euri of 25 wel op de kop kunnen tikken...scheelt een hoop blaren! (ok, t is wat laat, maar anders mag je nog 1200 nietjes op de hand doen )
tnimblevrijdag 23 februari 2007 @ 09:34
Bij mijn tacker zit er een stalen wieljte waarmee je de slagkracht / diepte kunt instellen. Daarwaar de nagel of nieten er uit komen zit een stalen stift die ingedrukt wordt als je het tegen het hout aanzet. Als je deze stift voglt naar de trekker kom je het wieljte tegen.



Er er een beugeltje op die 2 balkjes zit wil niet persee zeggen dat daarom het balke er zit. Men kan ook het balkje een handige plek gevonden hebben. Het bovenste kleine balkje op je laatste foto kan bedoelt zijn om de verbdinging tussen de makelaar en nokgording te verstevigen. Als het goed is heeft de makelaar aan de zijkant een keep waar de schoor van de nokgording invalt. Mischien is deze keep niet goed en hebben ze dit er voor op gezet. Anders heb ik geen idee waarvoor het nut zou hebben. Die langere een stuk naar onderen kan wel nut hebben zooral omdat je zegt dat het dak niet symetrisch is. Maar deze is dan niet tegelijk met de spanten geplaatst andes zou deze tussen het spant en de makelaar in zitten er er niet tegen aan. Als dit zo is hebben ze het of zelf achteraf niet vertrouwd of ging het niet helemaal goed. Voor zo'n redelijk grote zolder vind ik 1 gespant in het midden best weinig. Een net iets bredeere zolder die ik ken heeft er 3 in zitten.
Solingjanvrijdag 23 februari 2007 @ 11:30
Het geheim van de beugeltjes.
Er was eens een tijd dat iemand op het idee kwam om beelden door de lucht van de ene plaats naar de andere plaats te verzenden.
Maar hoe moesten die beelden dan ontvangen worden.
Een andere meneer kwam op het idee om een sprietantenne te ontwerpen.
Maar waar zet je dat ding dan neer.
Op het dak
Maar dat kan toch niet .Dan waait hij om
Weer een andere meneer kwam op het idee om hem dan maar een stuk door het dak heen te plaatsen
Dus een geddelte boven het dak met de spriet en een gedeelte onder het dak. De Paal.
Weer een andere meneer kwam op het idee om beugels te maken waar die paal aan vast gemaakt moest worden.
En weer een andere meneer bedacht toen om boven in de nok een balkje te maken en een stuk lager nog een balkje. Dan konden daar de beugels op. Want om nou de paal precies door de nokpan en langs de Steunpaal(makelaar) te laten gaan dat ging niet.
Later kwam er een meneer die vond de kabel uit. Ja en toen kon de sprietantennen met de paal weg.
Maar die meneer die de paal weg heeft gehaald heeft de beugels half laten zitten en de balkjes is hij ook vergeten.

Tjezusmina . Even uitleggen wat een sprietantenne was.

Dat dat bovenste balkje netjes is ingehakt heeft te maken a. met de stevigheid/stijfheid van het zwiepen van de sprietantenne en tevens om die paa verticaal pas te krijgen.
De beugels zaten dus naar links gedraaid kijk maar of daar een gat voor een spijker /schroef zit.

Conclusie Die bovenste ingehakt balk kan weg en het balkje er onder. Deze hebben geen nut meer. Of
je principaal moet van plan zijn nog eens een zendmast te plaatsen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Solingjan op 23-02-2007 15:17:39 ]
Solingjanvrijdag 23 februari 2007 @ 11:43
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 23:44 schreef MMach het volgende:

Ik merk geen verschil van de isolatie, het is er gewoon altijd warm en de veluxen staan altijd open, maar Bieke zegt dat het kille gevoel 's avonds in haar slaapkamer (die net onder de zolder ligt) is verdwenen en het aanzienlijk warmer is.
Reken maar dat ze dat dadelijk aan de stookkosten gaat merken. De kosten van de isolatie heeft ze er binnen een paar maanden uit.
Mmach. Dat heb je netjes gedaan.
Wacht maar als dadelijk die platen er tegen zitten. Je weet niet wat je ziet. Kijk dan ook eens naar de eerste "kale"fotos van het dak.

Toch zou ik de nok enigsinds afsteken. Je kunt daar voor dan OSB planken gebruiken. Schuin afgezaagd aan de uiteinden en tegen de kepers bevestigd. Ondertegenaan kun je dan mooi de afwerkplaten bevestigen. Eventueel zoals je al schreef met verlichting erin.
kroegtijgervrijdag 23 februari 2007 @ 11:50
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 11:43 schreef Solingjan het volgende:

[..]

Reken maar dat ze dat dadelijk aan de stookkosten gaat merken. De kosten van de isolatie heeft ze er binnen een paar maanden uit.
Mmach. Dat heb je netjes gedaan.
Wacht maar als dadelijk die platen er tegen zitten. Je weet niet wat je ziet. Kijk dan ook eens naar de eerste "kale"fotos van het dak.

Toch zou ik de nok enigsinds afsteken. Je kunt daar voor dan OSB planken gebruiken. Schuin afgezaagd aan de uiteinden en tegen de kepers bevestigd. Ondertegenaan kun je dan mooi de afwerkplaten bevestigen. Eventueel zoals je al schreef met verlichting erin.
Ik zou ook de nok afsteken ja Daar krijg je meteen mooi de ruimte voor electra e.d. in te plaatsen, en een stukje vlak plafond is altijd handig
Reesevrijdag 23 februari 2007 @ 11:59
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 23:44 schreef MMach het volgende:
Eerst nog een filmpje van de zolder dat mss een en ander verduidelijkt van spant en indeling enzo:
[[url=http://sjl-static12.sjl.youtube.com/vi/inELVWgRgSA/2.jpg]afbeelding][/url]
Wat woon je in een leuke straat, Mmach! Echt prachtige panden staan daar .

Vermoedelijk is er in elk huis wel het een en ander te renoveren. Als de buren lucht krijgen van jouw klustechnieken...
kroegtijgervrijdag 23 februari 2007 @ 12:02
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 11:59 schreef Reese het volgende:

[..]

Wat woon je in een leuke straat, Mmach! Echt prachtige panden staan daar .

Vermoedelijk is er in elk huis wel het een en ander te renoveren. Als de buren lucht krijgen van jouw klustechnieken...
MMach herverbouwingen B.V.
Ou-Tannuvrijdag 23 februari 2007 @ 12:54
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 12:02 schreef kroegtijger het volgende:

[..]

MMach herverbouwingen B.V.
straks heeft die nog een heel klusteam
Reesevrijdag 23 februari 2007 @ 13:09
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 12:02 schreef kroegtijger het volgende:

[..]

MMach herverbouwingen B.V.
Ik vind 'De Werken' een mooiere naam.

Overigens bestaat in België de rechtsvorm B.V. niet. Wel B.V.B.A, maar dat is behoorlijk off-topic hier
Archontvrijdag 23 februari 2007 @ 13:14
Dat wou ik ook net zeggen

Maar staan idd een hele hoop interessante huizen in die straat, net als in veel gebieden in gent trouwens
MMachvrijdag 23 februari 2007 @ 19:25
Eerst even mn grootste (en vrij offtopic) nieuws posten:


De uitslagen van de voorbije examens, slechts 1 buis (9/20) die waarschijnlijk gedelibireerd wordt als het 2de semester goed is (je mag 3 buispunten hebben, dwz 7/20 voor een vak, of 3 keer 9/20 voor 3 verschillende vakken, of ...)
Die K's zijn vrijstellingen ( > 10/20)
Voor amper naar de les te zijn geweest vind ik dat een goed resultaat
Kmoet nog punten van 1 vak terug krijgen, dus wie weet komt er nog een buis bij, misschien ook niet.
Nu even de rest van de reacties hierboven lezen.

@Tnimble:
Juist, dat wieltje heb ik ook. Maar dan nog, zelfs op laagste kracht, niet het nog veel te hard. M'n manuele nietenschieter doet het werk voortreffelijk, en tis nog es een goede training voor de handspieren, met nog 3600 nietjes te gaan

@Solingjan: , dat is super gezien van die tv antenne. Ik zal binnenkort deze onderbouwde theorie toetsen, en de balkjes zacht verwijderen met de hamer.

@Reese: Bwa, deze huizen zijn vrij standaard, zo vind je er in België heel veel (behalve dan misschien in de arbeiderswijken rond vroegere fabrieken, en sociale woonwijken). Wat pas echt impressionante huizen zijn, zijn herenhuizen. Gigantische statische rijhuizen met hoge plafonds, veel detail in gevelwerk en schrijnwerkerij, echt prachtig om zien, en om in te wonen natuurlijk. Zo zijn er in België ook een pak, zeker in Gent en andere grootsteden. Archont heeft een tijdje in zo'n huis gewoond hier in Gent, mss heb je daar nog een foto van?
Dat lijkt me echt een groot verschil tegenover Nederland. Hier is er veel variatie tussen de huizen. Je hebt veel rijhuizen, maar vaak zijn die maar per 2 of 3 in dezelfde stijl. Alles is hier volgebouwd, het ene dorp loopt over in het andere, lintbebouwing dus. Maar hier zie ik veel van die topics van 'kijk we hebben een nieuw huisje' met dan foto's van zeker 20 of 30 dezelfde huizen naast elkaar. Bij ons is dat echt zeldzamer. De wijken die wel zo zijn zijn sociale woonwijken en die zijn aangelegd door de overheid.
Ik heb hier onlangs tijdens een wandeling met Leonidas echt een supervreemde wijk ontdekt (zelfs naar Belgische standaarden) echt in een stuk of 3 straten de meest vreemde opeenvolging van bouwstijlen. Ingetogen klassiek, huizen uit 1930, 50, hypermodern, alles door elkaar. Voortuintjes, gevels aan de straat, ook door elkaar. Heel raar om zien. Meer variatie dan in nl, maar wel een wegennet dat sucked

[ Bericht 14% gewijzigd door MMach op 23-02-2007 19:59:25 ]
Ou-Tannuvrijdag 23 februari 2007 @ 19:45
* Ou-Tannu snapt er weinig van maar t ziet er goed uit
Charismavrijdag 23 februari 2007 @ 19:52
ik snap er ook niets van , maar ik gun het je van harte allemaal met je goudhandjes en slimme kop
Archontvrijdag 23 februari 2007 @ 19:56
ik snap er heel veel van en zit idd wel goed hoor

zitten een aantal mooie punten in, een 18 voor een lab, niet slecht, maar minder hadden we hier niet van je verwacht hé
tnimblevrijdag 23 februari 2007 @ 19:59
Als ik het goed onthouden heb en even snel vertaal naar het nederlandse systeem heb je allemaal 8en en wat 7en een 5je en zelfs wat 9gens. Lijkt me zeer goed vooral met al het gedoe van de afgelopen tijd in het achterhoofd.
MMachvrijdag 23 februari 2007 @ 20:08
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 19:59 schreef tnimble het volgende:
Als ik het goed onthouden heb en even snel vertaal naar het nederlandse systeem heb je allemaal 8en en wat 7en een 5je en zelfs wat 9gens. Lijkt me zeer goed vooral met al het gedoe van de afgelopen tijd in het achterhoofd.
Ja, wss is het zoiets.
Alle punten staan op 20, in nl op 10 denk ik.
Dus als er bij mij staat '15' , dan is dat 15/20 oftewel 7.5/10 oftwel 75%
Like so. Onder de 10 is dus gebuisd.
Leonidasvrijdag 23 februari 2007 @ 21:15
wat n goeie punten

Ben echt supercontent (en fier!) voor m'n Mmachje. kMoet toegeven dat k er niet helemaal gerust in was, met al dat geklus...
Hopelijk zijn mijn punten evengoed...
#ANONIEMvrijdag 23 februari 2007 @ 21:33
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 19:25 schreef MMach het volgende:
@Reese: Bwa, deze huizen zijn vrij standaard, zo vind je er in België heel veel (behalve dan misschien in de arbeiderswijken rond vroegere fabrieken, en sociale woonwijken).
Dat zegt niks!


Veel Duitse steden staan vol met dergelijke huizen uit de "Gründerzeit". Toch vind ik het een heel erg mooie straat. Misschien zie je dat alleen niet meer als je je hele leven lang er zou hebben gewoond.
Solingjanvrijdag 23 februari 2007 @ 22:30
Heel goed gedaan jongen Ach ja en die 9 voor hoorcolleges. Volgende keer beter.

@Solingjan: , dat is super gezien van die tv antenne. Ik zal binnenkort deze onderbouwde theorie toetsen, en de balkjes zacht verwijderen met de hamer.

Dit kun je beter met een koevoet/ breekijzer doen. Dan RAM je niet zo. Gewoon eerst de Koevoet tussen het schoor/makelaar en het balkje slaan met een vuistje en dan krikken en verder ertussen slaan en weer krikken.

Alweer een probleem opgelost.
Ga van het weekend maar eens lekker uit met Leonidas. Jullie hebben toch het een en ander te vieren.
Goeie punten, de zolder schiet op en het leven lacht je weer toe.
MMachvrijdag 23 februari 2007 @ 23:30
Net voor het slapengaan even die balkjes gaan afmotten. en het dak gaf geen krimp, ajoehoe. het spant ziet er al een pak deftiger uit.
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 22:30 schreef Solingjan het volgende:
Ga van het weekend maar eens lekker uit met Leonidas. Jullie hebben toch het een en ander te vieren.
Goeie punten, de zolder schiet op en het leven lacht je weer toe.
²
MMachzondag 25 februari 2007 @ 02:34
Net terug van een fantastische dag, waarop ik zelfs nog de tijd heb gehad om een simpele maquette van de zolder te maken. Leonidas had namelijk een heel goed idee voor in de plaats van de gotische ramen, en zelfs haar moeder had een goed idee voor het deurgat van de kamer van het kleintje.
Ziehier de foto's:

rechts het platform van de mama, en het spant, links de afscheiding van het kleintje. De figuurtjes zijn mensen van 1m85, en alles is op schaal 1:20.
De binnenkant van de kamer:

Het deurgat wat gewoon een groot rond gat zou kunnen zijn.


Met de matglasdelen in place,
de voorkant van het scheidinsmuurtje:

De bureau van vanbinnen uit:

Het bed van het kiendje, 1 persoons:


Totaaloverzicht:


Met gotische ramen zou het zoiets zijn:

maar het is me wat te lang en smal, al zou het wel indrukwekkend zijn.

Ik vind het wel fantastisch met de rondjes zo, maar Bieke enzo heeft de maquette nog niet gezien, ik ben benieuwd.
Leonidaszondag 25 februari 2007 @ 09:31
op de voorlaatste foto staat mijn hond!

Maquette is echt chic! En was leuk om zien hoe Mmach straalt als ie aan klussen en klusverwante dingen bezig is.
Olezondag 25 februari 2007 @ 10:26
Goed idee van je Leonidas
#ANONIEMzondag 25 februari 2007 @ 11:22
Van die grote cirkels is echt iets van de jaren '70. Voorbeeld.
MMachzondag 25 februari 2007 @ 12:27
Dat zou kunnen, al zie ik naast ronde lampen weinig overeenkomsten.
Het blijft een feit dat je door kleur en materiaalkeuze ook antieke vormen modern kan maken. Bij gotische ramen heb je veel tierlantijntjes, veel kolommen naast elkaar. Maak je dat superstrak in het wit, dan zal dat er gewoon modern uit zien. Net zoals cirkels van alle tijden zijn. Steek je een cirkelvormig gat in een knaloranje muur en bekleed je de binnenkant van die cirkel met wit hoogpolig tapijt, dan heb je de retro hippie look.
Als ik in mijn keuken (of toch het begin ervan ) kijk naar het plafond, dan ziet dat er uit als en plafond uit 2006 en niet uit 72 of zo. Dat ter<ijl het ook gewoon een rond gat is. Maar wat er voor mij modern uit ziet, kan er voor jou retro uit zien, dat is heel goed mogelijk.
Ik zou wel es graag een overzicht zien van bouwstijlen door de jaren heen met de belangrijkste kenmerken.
De maquette staat nu bij Bieke, maar ze gaat er pas straks naar kijken omdat ze nog niet thuis is. Yasmina heeft het wel al gezien en die vond het wijs.
Leintjeuhzondag 25 februari 2007 @ 12:40
quote:
Op zondag 25 februari 2007 12:27 schreef MMach het volgende:
Yasmina heeft het wel al gezien en die vond het wijs.
Is wijs het zelfde als gaaf of tof?
Archontzondag 25 februari 2007 @ 12:47
zoiets ja, ook vergelijkbaar met cool

in gent zeggen ze vrrrééé wijs, mss te vertalen met vet cool


is echt wel tof idee met die cirkels mmach
Vodkatzondag 25 februari 2007 @ 16:27
"wijs" zeggen ze in Noord-Holland ook veel
tnimblezondag 25 februari 2007 @ 16:34
Leuk een Hobbit zolder! Nu alleen de muren nog hout kleurig en een beetje rond laten lopen, graskleurige vloerbekenning en je hebt meteen een Lord of the Rings kinder kamer.


Ik vind beide ontwerpen leuk. Al denk ik dat de variant met de spitsboogramen de zolder groter zal doen lijken. Maar is zou er niet 3 van die smalle nemen maar iets bredere en een beetje meer ruimte tussen de ramen. Daar zou dan b.v. ook iets van een strook plexiglas met T5 verlichting er achter tussen de ramen kunnen.
#ANONIEMzondag 25 februari 2007 @ 21:30
@MMach: Jaren '70 bedoel ik niet per sé negatief hoor! De metrohalte onder het Zuidstation in Brussel is ook zo'n typisch jaren '70 ontwerp, maar is wel erg mooi vind ik. De combinatie van de felle kleuren en hele grote en simpele vormen zorgt ervoor dat ik me dan als een miniscuul klein poppetje voel, middenin een reusachtig groot kunstwerk. Prachtig!
Maar als je alles strak en wit wilt maken, dan zou ik toch de gotische ramen kiezen, dat lijkt me dan iets sfeervoller.

[ Bericht 13% gewijzigd door #ANONIEM op 25-02-2007 21:32:09 ]
kroegtijgermaandag 26 februari 2007 @ 09:49
Die ronde gaten vind ik er heel gaaf uitzien, maar komt daar nog iets van glas oid in? want het zou anders best wel eens heel gehorig op die hele zolder kunnen gaan worden.... laat iemand een scheet aan de linker kant, dan hoor je die rechts ook nog (bij wijze van spreken natuurlijk )
MMachmaandag 26 februari 2007 @ 17:49
quote:
Op maandag 26 februari 2007 09:49 schreef kroegtijger het volgende:
Die ronde gaten vind ik er heel gaaf uitzien, maar komt daar nog iets van glas oid in? want het zou anders best wel eens heel gehorig op die hele zolder kunnen gaan worden.... laat iemand een scheet aan de linker kant, dan hoor je die rechts ook nog (bij wijze van spreken natuurlijk )
Net zoals in de maquette te zien is, is het de bedoeling dat er matglas in de rondjes komt, alleen in het raampje boven de bureau zou het helder glas zijn. Zowel goed voor lichtinval, als op het vlak van 'even checken of ze haar huiswerk aan het maken is, zonder ze te storen'

Over school gesproken, Leonidas heeft het uitstekend gedaan tijdens haar examens
Punten tussen de 10/20 en 16/20, which is great.

Subiet, rond 6u begin ik weer aan de zolder.
FamFarmerFanmaandag 26 februari 2007 @ 19:58
U en leonidas van harte gefeliciteerd met de cijfers!

En ik kan niet anders zeggen na al het werk te bestudeeerd dat u een verdraait handige donder bent.
Yeahinhomaandag 26 februari 2007 @ 23:49
En, al klaar met klussen?

Updates willen we zien!!
MMachdinsdag 27 februari 2007 @ 00:14
quote:
Op maandag 26 februari 2007 23:49 schreef Yeahinho het volgende:
En, al klaar met klussen?

Updates willen we zien!!
Kheb al nt meer geklust sinds 20u
Het kiendje moest gaan slapen dus kon ik niet verder doen met lawaaierige werken, en helaas is dit de fase waarin ik zit met dat geniet. Er moet onderaan nog een laagje isolatie komen en dan is er al iets minder dan 2/3 van het dak (het deel rechts van de spant) geisoleerd.
Morgen is het weer om 20u stoppen maar kan ik normaalgezien vroeger beginnen.
kroegtijgerdinsdag 27 februari 2007 @ 10:21
quote:
Op dinsdag 27 februari 2007 00:14 schreef MMach het volgende:

[..]

Kheb al nt meer geklust sinds 20u
Het kiendje moest gaan slapen dus kon ik niet verder doen met lawaaierige werken, en helaas is dit de fase waarin ik zit met dat geniet. Er moet onderaan nog een laagje isolatie komen en dan is er al iets minder dan 2/3 van het dak (het deel rechts van de spant) geisoleerd.
Morgen is het weer om 20u stoppen maar kan ik normaalgezien vroeger beginnen.
wat zullen we nou krijgen?? je gaat toch geen part-timer worden heh??
beetje vroeg stoppen met klussen, en ons arme fok!kertjes maar laten wachten op foto's
Maar had je al een reactie gekregen op je ontwerp??
Isegrimdinsdag 27 februari 2007 @ 10:39
Heb je die poppetjes ook zelf getekend?
MMachdinsdag 27 februari 2007 @ 16:31
Sorry kroegtijger, kzal om het goed te maken vanavond wat verder doen . Op de valreep kom ik nog te weten dat ik vanavond toch langer kan werken dan gisteren omdat het kiendje nu ergens anders blijft slapen. Fijn zo die last-minute wijzigingen, het houdt de boel levendig
Ondertussen wel nog een tegenslag op het thuisfront (zie slowchat) maar voorlopig kan ik er niets aan doen dus werk ik lekker verder aan de zolder.

Bieke vindt het met de gaatjes ook leuk, al vond ze de gotische ramen ook wijs. Fieke (het kiendje) vind het ook erg leuk, leuker dan die grote ramen alleszins, en heeft de popjes in beslag genomen
Die poppetjes zijn gewoon afgeprinte comic-figuren gevonden op google images en afgeprint op de juiste hoogte.
MMachdinsdag 27 februari 2007 @ 22:47
Et voila, weer gedaan, kheb het niet te lang gerekt dus, maar er is wel al het een en ander gebeurd:

Horizontale balkjes weg, dat ziet er al iets beter uit


Die kant is nu ook al gedaan (nog zonder de damptape)


En het timmerwerk is al halverwege van het resterende gedeelte van de zolder.
AnneXwoensdag 28 februari 2007 @ 08:13
hoi MMach : bij ons heeft de timmerman eerst de nieuwe Velux dakramen geinstalleerd en daarna het schuine dak geisoleerd, zoals jij nu ook bezig bent.
Er komt toch meer dan een dakraam in op de zolder ?

Kweet niet of dat wat uitmaakt in makkelijker / efficienter werken? het valt mij op.
Als je in het topic wilt kijken : ergens bij 10 mei staat iets hierover.
MMachwoensdag 28 februari 2007 @ 17:40
quote:
Op woensdag 28 februari 2007 08:13 schreef AnneX het volgende:
hoi MMach : bij ons heeft de timmerman eerst de nieuwe Velux dakramen geinstalleerd en daarna het schuine dak geisoleerd, zoals jij nu ook bezig bent.
Er komt toch meer dan een dakraam in op de zolder ?

Kweet niet of dat wat uitmaakt in makkelijker / efficienter werken? het valt mij op.
Als je in het topic wilt kijken : ergens bij 10 mei staat iets hierover.
Er zijn 2 dakramen (veluxen) van 1m20 op 1m20, geschrankt tegenover elkaar, en er komen er geen meer bij. Het zou inderdaad niet al te slim zijn om eerst te isoleren en dan de dakramen te plaatsen.
MMachdonderdag 1 maart 2007 @ 21:51
Alweer gestopt, het hout is op. Het frame is bijna voltooid, nog een klein stukje in de hoek. Eens de isolatie afgewerkt is kan ik dan beginnen aan het echte werk.



Geen zin om een echt fototoestel te gaan halen
MMachvrijdag 2 maart 2007 @ 20:16
Zo, vandaag de betimmering afgewerkt zodat alle isolatie er tegen kan.

En voor vandaag stop ik hier, om nog wat te hebben van m'n vrijdagavond

Ik kijk al uit naar het echte werk.

Fieke kwam ook es inspecteren en ze zag dat het goed was (denk ik )
'waarom doe jij al dat zilver tegen het plafond?'
'en hoe doet ge dat er dan aan'
etc.



Vandaag ook een boete gehad voor foutparkeren, ik stond op het voetpad met de camionette om uit te laden (en eventueel vallende brokstukken op te vangen ) aan het andere huis (daar werk ik momenteel ook even aan), en lap, zware overtreding, minstens 150¤
Toch even beroep aantekenen want ik vind niet dat ik geparkeerd was, maar stil stond. Met de deur op een kier en de schuifdeur open is het toch duidelijk dat die er maar even stil staat en niet geparkeerd is denk ik. Nu ja, we zien wel.

En last but not least: een timelapsje , twas weer eens lang geleden. U ziet ongeveer 2u.

En nu ben ik ervandoor, het filmpje werkt straks wss wel
Ou-Tannuvrijdag 2 maart 2007 @ 20:58
AlleMMachies!

boete is wel weer een tegen valler.. maar goed
Solingjanvrijdag 2 maart 2007 @ 21:39
quote:
Op vrijdag 2 maart 2007 20:16 schreef MMach het volgende:

Vandaag ook een boete gehad voor foutparkeren, ik stond op het voetpad met de camionette om uit te laden (en eventueel vallende brokstukken op te vangen ) aan het andere huis (daar werk ik momenteel ook even aan), en lap, zware overtreding, minstens 150¤
Toch even beroep aantekenen want ik vind niet dat ik geparkeerd was, maar stil stond. Met de deur op een kier en de schuifdeur open is het toch duidelijk dat die er maar even stil staat en niet geparkeerd is denk ik. Nu ja, we zien wel.
Daar kan ik me nou GVD zo kwaad om maken. Ze zien toch dat je aan het laden en lossen bent.
Hebben die niks anders te doen?
Yeahinhovrijdag 2 maart 2007 @ 23:19
Wat ik me nu eigenlijk afvraag... betalen ze jou wel (goed) voor deze tijdrovende klus?
Solingjanvrijdag 2 maart 2007 @ 23:22
quote:
Op vrijdag 2 maart 2007 23:19 schreef Yeahinho het volgende:
Wat ik me nu eigenlijk afvraag... betalen ze jou wel (goed) voor deze tijdrovende klus?
Lezen Lezen lezen. Trouwens dit is pas het begin.
MMachzaterdag 3 maart 2007 @ 12:06
De ronde gaten zullen verlicht zijn en gaan waarschijnlijk zo zijn opgebouwd:

Het zijn dus stukken die zo in blokvorm zullen gemaakt worden en die dan in de muur gaan passen. De voorkant wordt 1 met de muur.
Doorsnede:

En een exploded view:

Achteraan (helemaal rechts op tekening) de reflector in witgeschilderd MDF
Daarna het matte plexiglas, zowel een vlak stuk als een rond stuk, de opstaande rand
Daarna de CCFL's, korte neonachtige lichtjes, vaak gebruikt in computers. 12V, laag verbruik, levensduur van soms wel 20 jaar, uitstekend aan/uit te schakelen, niet dimbaar, zeer fel.
En daarna de voorkant van het geheel; welke dus zal gelijk komen met de scheidingswand.

Welk effect zal dit vermoedelijk hebben? Je zal een witte scheidingswand hebben met ronde matte plexiglazen ruitjes, waarvan de rand verlicht zal zijn. Het zal de opstaande rand zijn die verlicht is, die opstaande rand springt iets in ten opzichte van de grote ronde uitsparing.Een beetje zoals je kan zien in de typische ronde bedieningsknop van de Harman Kardon hifi-stukken:


Het fabriceren zal moeilijk zijn, want er is veel nauwkeurigheid nodig en er moet precies worden gelijmd met het kankerverwekkende en verdovende chloroform. Een zeer goede methode om plexiglas te lassen is dat met nagenoeg onzichtbare naden. Dat vereist wel erg precies passende stukken omdat het niet spleetvullend is. Het moet haalbaar zijn, maar het kan evengoed te moeilijk zijn om te maken, dat zien wel later wel weer. Eventueel kan die opstaande plexi rand wel weg, als ik de ccfl's zodanig kan plaatsen dat ze vanuit geen enkel standpunt te zien zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door MMach op 03-03-2007 12:16:17 ]
Solingjanzaterdag 3 maart 2007 @ 12:30
Mss een idee. Als je die ronde nou eens achtkant maakt(moer). Kun je die ccfl's er tegen leggen.
Hoef je die plaat niet zo moeilijk rond te maken.
De achtkant dan met een paar kleine dotjes silicone op de vierkante drukken.
Het plaatje hout links met een paar kleineplatkopschoefjes(chroom kleur) vastzetten Kunje de lampjes eventiueel ook nog eens verwisselen.

[ Bericht 21% gewijzigd door Solingjan op 03-03-2007 14:58:30 ]
Olezaterdag 3 maart 2007 @ 13:28
doet me beetje denken aan de kantine op mijn werk, met die gaten

MMachmaandag 5 maart 2007 @ 21:30
En finally done. Alleen nog de naden afplakken met die tape en we kunnen beginnen aan leukere werkjes.




Isoleren is saai, niet tof en trage vooruitgang, maar het is wel goed voor de portomonnee, hoezee
En nog wat specs:
+-3500 manuele schietnietjes voor de glaswolisolatie,
+-150 planken voor het frame
en 12 glaswolrollen van 4,2m² gesneden in 84 stukken.
Ou-Tannumaandag 5 maart 2007 @ 21:38
je vergeet de uren
Olemaandag 5 maart 2007 @ 21:40
Lijkt me ook wel zo fijn in de winter, die isolatie
Marsepeinmaandag 5 maart 2007 @ 22:08
Netjes hoor, maar dat kind bij die trap, ging dat wel goed?
MMachmaandag 5 maart 2007 @ 22:13
werkuren is iets in de 40-50, weet ik niet zo precies uit m'n hoofd.
Ik zie nu pas die foto van die kantine, das echt wel tof. Alleen jammer datze dan zo'n lelijk systeemplafond laten zitten.
En marsepein, dat ging helemaal goed, haar mama staat op de trap onder haar, maar dat kan je net niet zien.
Marsepeinmaandag 5 maart 2007 @ 22:16
quote:
Op maandag 5 maart 2007 22:13 schreef MMach het volgende:
En marsepein, dat ging helemaal goed, haar mama staat op de trap onder haar, maar dat kan je net niet zien.
Gelukkig, het ziet er namelijk niet veilig uit! Maar complimenten hoor. Doordat het een behoorlijke zolder is, is het meer werk dan een kleine ruimte. En als je kijkt hoeveel werk je verzet hebt dan is het helemaal o.k.
Solingjanmaandag 5 maart 2007 @ 22:30
quote:
Op maandag 5 maart 2007 21:30 schreef MMach het volgende:
en 12 glaswolrollen van 4,2m² gesneden in 84 stukken.
Toch fijn/prettig dat je alweer iets klaar hebt.

Maar 12 rollen. Heb je je niet vertelt?
MMachmaandag 5 maart 2007 @ 22:38
Het waren zeker 12 rollen, maar kweet niet meer zeker hoeveel m² per rol er was. Niet dat het belangrijk is natuurlijk. De totale oppervlakte was iets van een 72-76m² meen ik mij te herinneren. Er zal dus 6.2m² op 1 rol zitten opv 4.2. Kzal morgen nog es kijken op het plastiekske.
Solingjanmaandag 5 maart 2007 @ 23:09
quote:
Op maandag 5 maart 2007 22:38 schreef MMach het volgende:
Het waren zeker 12 rollen, maar kweet niet meer zeker hoeveel m² per rol er was. Niet dat het belangrijk is natuurlijk. De totale oppervlakte was iets van een 72-76m² meen ik mij te herinneren. Er zal dus 6.2m² op 1 rol zitten opv 4.2. Kzal morgen nog es kijken op het plastiekske.
Ik bedoel dat je niet te weinig declareert.

Maar geloof maar dat Bieke dat aan haar energie rekening gaat zien. Wat die isolatie heeft gekost heeft ze er binnen een paarmaanden uit. En daarna is het alleen maar winst.

Je schreef dat de baddingen uit het zicht komen. Dus een geheel oppervlak. Dan moet je toch nog een frame maken waar de gipsplaten tegen komen.Toch?
MMachmaandag 5 maart 2007 @ 23:55
quote:
Op maandag 5 maart 2007 23:09 schreef Solingjan het volgende:

[..]
Ik bedoel dat je niet te weinig declareert.

Maar geloof maar dat Bieke dat aan haar energie rekening gaat zien. Wat die isolatie heeft gekost heeft ze er binnen een paarmaanden uit. En daarna is het alleen maar winst.

Je schreef dat de baddingen uit het zicht komen. Dus een geheel oppervlak. Dan moet je toch nog een frame maken waar de gipsplaten tegen komen.Toch?
Er hangt meer isolatie aan het dak nu he, dubbel zoveel. Eerst de 6cm rotswol en dan de 6cm glaswol+dampscherm in een frame.

En er komt inderdaad nog een frame. Maar nu nog niet. Ik wil zoveel mogelijk draagstructuren onzichtbaar hebben, dus eerst worden het platform en de kamerafscheiding gemaakt. De steunbalken komen dan in de valse wanden te zitten. Dat heeft als voordeel dat het frame makkelijker te maken zal zijn. Niet alleen zorgt dat platform ervoor dat de ladder ed niet meer nodig zijn, het zorgt er ook voor dat de schuine zolderwanden worden opgedeeld. Dat wil dus zeggen dat je ze per stuk vlak maakt. Maak je eerst de gypprocwanden dan moet je de schuine wanden in 1 vlak maken. Grote oppervlakken met grote onnauwkeurigheden maken het moeilijker. Nu heb je dus een schuin wandje in de kamer, een schuin wandje boven de trap tot de spant, dan nog voorbij de spant, etc. Niemand die kan zien dat bv de helling van het dak in de kamer wat kleiner is dan de helling buiten de kamer. Toch denk ik dat die schuine wanden moeilijk proper te krijgen gaan zijn. Vooral de hoogte lijkt me wat moeilijk.
MDF ga ik ook wel vrij veel gebruiken. Zeker al voor de omkisting van de steunbalken, en voor de scheidingswand van de kamer. De cirkels ga ik proberen uitfrezen ipv uitzagen met een decoupeerzaag. Misschien gaat het gaan, ik hoop het althans, want een ronder gat betekent een forse reductie in afwerkingstijd.
Archontdinsdag 6 maart 2007 @ 00:26
cirkels kan je toch uitzagen en dan verder afvijlen/schuren? wel met een dunne soort mdf dan hé
dvrdinsdag 6 maart 2007 @ 00:29
quote:
Op maandag 5 maart 2007 23:55 schreef MMach het volgende:

Niet alleen zorgt dat platform ervoor dat de ladder ed niet meer nodig zijn, het zorgt er ook voor dat de schuine zolderwanden worden opgedeeld. Dat wil dus zeggen dat je ze per stuk vlak maakt. Maak je eerst de gypprocwanden dan moet je de schuine wanden in 1 vlak maken. Grote oppervlakken met grote onnauwkeurigheden maken het moeilijker.
Daar komt de aap uit de mouw - slim bedacht zeg!! Juist omdat die dakwanden zo lang zijn, leek het me zo moeilijk om ze vlak en strak te krijgen.

Je met zilverfolie ingepakte zolder doet denken aan een kunstwerk van Christo, die hele gebouwen pleegt in te pakken.
Misschien moet je het maar zo laten

Laat je het dak in een punt samenkomen, zoals nu, of bouw je er een iets verlaagd plafond in, waar je misschien ook wat licht- en ventilatietechniek in kwijt kunt? Ik denk dat dat wel mooi zou staan in zo'n strakke ruimte.
Archontdinsdag 6 maart 2007 @ 00:37
Mss beter dat je een afvlakking maakte , zo kan je de nok extra isoleren, of toch gemakkelijker, is het punt waar bij de meeste daken een serieus warmte lek is wegens moeilijk te isoleren
dvrdinsdag 6 maart 2007 @ 00:48
Dat zeg ik!
MMachdinsdag 6 maart 2007 @ 13:54
Dat komt er ook, maar ook hier geldt hetzelfde verhaal. Eerst het skelet, dan de afwerking. Er moet daar nog electriciteit enzo lopen, dus dat doen we maar op het einde. Bovenaan komen waarschijnlijk heel de nok lang kleine ledspotjes.
kroegtijgerdinsdag 6 maart 2007 @ 14:10
quote:
Op dinsdag 6 maart 2007 13:54 schreef MMach het volgende:
Dat komt er ook, maar ook hier geldt hetzelfde verhaal. Eerst het skelet, dan de afwerking. Er moet daar nog electriciteit enzo lopen, dus dat doen we maar op het einde. Bovenaan komen waarschijnlijk heel de nok lang kleine ledspotjes.
goed denkwerk MMach
MMachmaandag 12 maart 2007 @ 21:03
Na ziek geweest te zijn, veel deadlines en andere bezigheden, dan toch weer een mini vooruitgang:

Wie goed kijkt ziet verschil.
(elk werk waar ge de voorgaande zin moet bijzeggen, valt onder de categorie: saai kutwerk)
Kben begonnen met de naden afplakken en het gaat nog wel een tijdje duren als ik zie hoe snel het vooruit gaat. Nu ja, what needs to be done, needs to be done.
kroegtijgerdinsdag 13 maart 2007 @ 10:26
quote:
Op maandag 12 maart 2007 21:03 schreef MMach het volgende:
Na ziek geweest te zijn, veel deadlines en andere bezigheden, dan toch weer een mini vooruitgang:
[afbeelding]
Wie goed kijkt ziet verschil.
(elk werk waar ge de voorgaande zin moet bijzeggen, valt onder de categorie: saai kutwerk)
Kben begonnen met de naden afplakken en het gaat nog wel een tijdje duren als ik zie hoe snel het vooruit gaat. Nu ja, what needs to be done, needs to be done.
Kun je geen knaapje uit de buurt voor een klein bedrag inhuren om dat te doen? t is niet moeilijk, alleen een enorme kut-klus... heeft zo'n mannetje ook weer een leuk zakcentje en jij kunt je op belangrijkere dingen storten. Uren kan je natuurlijk gewoon declareren daarna
beschuitdinsdag 13 maart 2007 @ 11:19
goed bezig kerel... echt wederom zwaar respect!
MMachdonderdag 15 maart 2007 @ 20:33
ty
quote:
Op dinsdag 13 maart 2007 10:26 schreef kroegtijger het volgende:

[..]

Kun je geen knaapje uit de buurt voor een klein bedrag inhuren om dat te doen? t is niet moeilijk, alleen een enorme kut-klus... heeft zo'n mannetje ook weer een leuk zakcentje en jij kunt je op belangrijkere dingen storten. Uren kan je natuurlijk gewoon declareren daarna
Good thinkin'! Ik heb al gebeld nr een vriend en die wil dat wel doen als ie tijd heeft.
Intussen ben ik al begonnen aan de afscheidingsmuur van de kamer van het kleintje. Het zegt nog niet veel, maar het is een begin:


Balkenmaten zijn 63x150. Volgens de tabellen van balkenmaten en mogelijke overspanningen met maar 2 steunpunten is dit ruim voldoende. Het is maar een overspanning van 2m50

[ Bericht 6% gewijzigd door MMach op 15-03-2007 20:43:08 ]
Ou-Tannudonderdag 15 maart 2007 @ 20:35
KlusGuru!
kroegtijgervrijdag 16 maart 2007 @ 09:56
als zometeen die balken eenmaal goed staan dan gaat het heel snel vloeren leggen en muren dicht spijkeren is zo gedaan namelijk
MMachvrijdag 16 maart 2007 @ 19:03
Mwehe, tzal nog wel iets langer duren dan direct, temeer omdat ik niet altijd kan werken.
Desalniettemin is er vandaag weer een beetje vooruitgang:
De balken die het mini tussenverdiepje zullen dragen liggen er:




Voor vandaag eindig ik met dit (hout is op, winkels zijn dicht)




De bedoeling is dat het ongeveer zoiets wordt, dat muurtje:

Kben erg tevreden over de stevigheid, khad verwacht dat het met die hoekijzers en lijm niet voldoende zou zijn en wat gammel, maar het is nu al goed onbeweeglijk.
Archontvrijdag 16 maart 2007 @ 20:27
Schiet weer goed op MMach.

Ondertussen is in ons atelier de zaagtafel weer hersteld dus als je eens wat moet zagen, kom gerust af hé
tnimblevrijdag 16 maart 2007 @ 20:29
Ziet er zoals gewoonlijk weer goed uit!
Solingjanvrijdag 16 maart 2007 @ 21:41
quote:
Op vrijdag 16 maart 2007 20:29 schreef tnimble het volgende:
Ziet er zoals gewoonlijk weer goed uit!
Ik vind van niet. Ik vind het een gore bende. OPRUIMEN Mmach.
Zo gebeuren er ongelukken.
dvrvrijdag 16 maart 2007 @ 23:28
Zou het onverantwoord zijn om dat puin door de veluxen naar beneden te gooien?
AnneXvrijdag 16 maart 2007 @ 23:43
en hoeven de balken die tegen de stenen muur steunen... niet behandeld te worden ?
Vroeger met loodmenie; nu mét ?
Leonidaszaterdag 17 maart 2007 @ 11:28
woo zit er goed uit ze! Ben onder de indruk.

Solingjan heeft volgens mij wel beetje gelijk.
Remco87zaterdag 17 maart 2007 @ 12:16
Het is idd wel een beetje een bende Maar ik ben echt wel onder de indruk van dit project en de projecten die je hiervoor hebt gedaan. Je zou eigenlijk een klusprogramma moeten gaan doen op tv Keep up the good work

Voor de rest is deze post een beetje een verstopte TVP
MMachzaterdag 17 maart 2007 @ 12:56
Jaja, het is een bende, ik kan echt niet ordelijk werken. Als ik een balkje zaag wil ik direct zien of het past, en niet zo eerst het afgezaagde afvalstuk netjes opzij leggen, het zaagsel zacht van de macine blazen, machine terug recht zetten, etc en dan pas gaan passen. Maar het wordt straks opgekuist, dorothee doet dat liever dan ik en zij wil het doen

AnneX: ik denk dat dat alleen moet in het geval balken rechtstreeks in contact komen met cement of ander kalkhoudende dingen. Zoals een balk in de muur steken. Vermoedelijk zijn het ook alleen de kopse vlakken die behandeld worden. (ik ka me vaag balken met ronde eindvlakken herinneren die ik al ergens heb gezien). In elk geval is het hier geen kale muur, maar een geverfde, waardoor er geen contact is tussen hout en steen. Bij ons thuis zijn alle verdiepen gemaakt van onbehandelde balken, en die liggen er intussen ook al 98 jaar.
Ik zou het toch interessant vinden om te weten in welke gevallen dat wel moet worden gedaan en wat de precieze gevaren zijn. Mss heb je wel een linkje? Of Solingjan,tnimble, walter-ego,..
Solingjanzaterdag 17 maart 2007 @ 14:10
Balken tegen de muur kan echt geen kwaad. Kijk maar eens naar de gordingen die zitten IN de muur en zijn volgens mij niet behandeld.
En aangezien aan beide zijden huizen staan is de boel dus van vocht afgesloten/gevrijwaard.
Is een goed idee om deze "kamers"los van het dak te maken.
Ik persoonlijk had de vloerbalken/plafondbalken op de baddingen gelegd. Maar dat zal wel niet gaan volgens jouw berekening en hoogte die je wil creeeren.

Boven in de nok
Ik zou wel nog kepertjes maken welke schuin afgezaagd zijn aan het einde en deze tegen de bestaande kepers schroeven Isolatie een beetje opzij schuiven. Zodat er een plafonnetje ontstaat.
Eventueel licht erin. En isolatie.
MMachzaterdag 17 maart 2007 @ 18:35
Zoals reeds enkele malen gezegd komt er ook een afplatting in de nok met lichten in.
Maar alles op zijn tijd. Vandaag vooral opgeruimd samen met Dorothee en niet erg veel gewerkt.

Het skelet voor de scheidingswand vooraan is bijna af:
,
Die horizontale balkjes hebben geen sterktefunctie (als dragen ze wel bij aan de stijfheid van alles natuurlijk), maar zullen dus weer dienen als reflectors voor het licht, zoals gezien bij de bar ed.

Dit is het zijaanzicht als je zou staan in het toekomstige deurgat:

De vloer loopt boven nog wel dichter tegen de muur, dat is er nog niet.
Het wandje recht in het zicht daar zal een soort inbouwkast zijn. Het wandje is gemaakt van dikke balken want er moet nog isolatie ed tussen.

Iets verder:


Dit is nog iets dat nu nog niet echt te zien is, maar later wel. Dit wordt een soort lichtkoof zoals in het plafond van de keuken, maar dan verticaal. Je ziet dat de hoek niet helemaal tot tegen de muur loopt, daarnaast komt dus de lichtkoof. Waarschijnlijk zal het een vaste kleur hebben, dus niet mengbaar zoals in de keuken. Er zal wel een statisch lichtverloop zijn van rood licht onderaan, oranje in het midden en wit licht bovenaan.

Enfin, het zal later wel zichtbaar worden, no worries.

En ook nog een filmpje van mijn kamer tot die kamer

(link zal later wel werken als het filmpje door youtube is gerenderd, nu moet ik weg)
Yeahinhozaterdag 17 maart 2007 @ 19:04
Hulde voor MMach .

Doet zo voort, zou ik willen zeggen.
Solingjanzaterdag 17 maart 2007 @ 19:49
Dat oude spant in het midden. Voor je met het nette werk begint.
Opschuren met bandschuur machine. Krijg je weer mooi blank hout. Eventueel heel licht beitsen en dan blanke lak. Komt dat mooi tot zijn recht.

Begint er al aardig op te lijken
Theunomaandag 19 maart 2007 @ 16:57
quote:
Op zaterdag 17 maart 2007 18:35 schreef MMach het volgende:
En ook nog een filmpje van mijn kamer tot die kamer
[[url=http://sjc-static14.sjc.youtube.com/vi/aijxdhE9Ya0/2.jpg]afbeelding][/url]
(link zal later wel werken als het filmpje door youtube is gerenderd, nu moet ik weg)
Jij stuiterd van die trappen af net als ik
En dan nog van dat ding afspringen ook!

Verder ziet het er weer eens netjes uit, en mooi opgeruimd op het filmpje
BabblingBrookmaandag 19 maart 2007 @ 17:18
Netjes netjes!
Rewimomaandag 19 maart 2007 @ 17:23
Ziet er goed uit! Wat voor afwerking krijgt die stenen wand later?
MMachmaandag 19 maart 2007 @ 17:52
Over de afwerking ben ik nog fel aan het twijfelen. Met het oog op duurzaamheid wil ik zoveel mogelijk van dat kamertje uit MDF maken. Als ik zie hoe wild die soms kan zijn, dan ben ik een beetje bang van de levensduur van gyproc, zelfs al is het 12,5 mm dik. In een gyproc muur kan je zonder problemen een gat slaan, in een muur van mdf, al is het maar 8mm oid, dat zal wel niet lukken. Blijft er natuurlijk het prijsaspect. Vermoedelijk is MDF wel een stuk duurder dan gyproc, dat moet ik nog eens bekijken. Wat zou er dan van MDF zijn? De binnen en buitenkant van de kamermuren, en ook het plafondje boven het bureau. Heel misschien ook de schuine dakkant, want daar is nog veel meer kans op schade. 18mm MDF voor de muur met gaten, de rest mag een stuk dunner zijn. Ik bekijk vanavond nog het prijsverschil tussen MDF en gyproc, wat de doorslag zal geven.
Marsepeinmaandag 19 maart 2007 @ 17:55
Gipsheeft wel een veel grotere brandwerendheid dan mdf, realiseer dat wel. Ws is het goedkoper om 2 lagen gips over elkaar heen te zetten dan een laag mdf. 2 lagen gips is ook nog eens veel geluidswerender.

En net als in mijn topic, denk je aan rookmelders
Vonkenboermaandag 19 maart 2007 @ 17:56
quote:
Op maandag 19 maart 2007 17:55 schreef Marsepein het volgende:
Gipsheeft wel een veel grotere brandwerendheid dan mdf, realiseer dat wel. Ws is het goedkoper om 2 lagen gips over elkaar heen te zetten dan een laag mdf. 2 lagen gips is ook nog eens veel geluidswerender.

En net als in mijn topic, denk je aan rookmelders
Al ben ik benieuwd hoe de verdeling wordt als het gaat om de wandcontactdozen, schakelaars e.d. aansluitingen
MMachmaandag 19 maart 2007 @ 18:10
Over de geluidsdemping van MDF weet ik dan weer niks, maar gyproc is in dat opzicht wel misschien de betere keus. In elk geval zal de muur met gaten sowieso in MDF worden gemaakt, zoiets krijg je niet proper en strak met gyproc. De rest van de muren is dan misschien wel te bekleden met een dubbele laag gipsplaten. In dat geval is het prijsverschil echt marginaal. Je komt aan 9¤ voor een gipskartonplaat (260*120, 9.5mm dik). Daarvan 2 lagen =18¤ + alle jointvuller en andere rommel. tegenover 23¤ voor een MDF plaat van 18mm dik met afmetingen 244*122, met minder naden en minder werk.
Voor de brandwerendheid moet ik het niet doen vrees ik. Er is gewoon niet veel te beschermen als het brand. Als het er buiten brand, in de grote zolder, zit je daar mooi in je brandveilige geval. De deur zal net naast de trap zijn dus dat is de enige vluchtweg. Eventueel is er wel zo'n plexiglazen ruitje in te slaan, maar dan nog. Die ruitjes zijn dan al de zwakke schakels in de brandveiligheid van die ruimte.
Geluidswerendheid daarentegen is wel een zeer belangrijk aspect, en ik denk dat Marsepein met zijn gigageluidsgeisoleerd huis weet wat wel en niet goed is voor geluidsdemping.

Rookmelders en CO melders werken toch gewoon op batterijen? Hier is het althans niet verplicht om een centraal systeem te hebben waarop detectoren ed zijn aangeschakeld. Er hoeven dus geen leidingen worden voorzien voor zulke dingen. Ik hou er dan ook niet echt rekening mee in deze faze.
Ou-Tannumaandag 19 maart 2007 @ 18:43
gekoppelde melders is mischien geen gek idee, moeten deze echter ook aangesloten worden op de overige melders
Solingjanmaandag 19 maart 2007 @ 19:58
Kijk is bij de bouwmarkt naar Underlayment platen. Die hebben aan een kant een uitstekende, gladde en mooie plaat/afwerking. Meestal met een mooie houtnerf erin. Geschikt om te schilderen maar ook eventueel lakken met cellusloselak zodat de vlam van het hout naar boven komt.
Ze zijn daarbij ook nogeens zeer stevig en sterk. Sterker dan MDF
Kopsekanten kun je eventueel met een dun latje afwerken. Maar als je dit mooi opschuurt is het ook al netjes.
Als het klaar is ziet niemand dat dit maar "gewoon" underlayment platen zijn.
Is een goed altenatief voor multiplex wat stinkend duur is.
En ja op zo'n project maakt die paar euro meer natuurlijk ook niet uit om underlayment te nemen ipv gipsplaten.

Informeer is stiekem bij de gemeente/ bekende. Ik vermoed nl dat er gezien het feit dat er onder een bedrijf is uit veiligheidsoverwegingen een brandtrap aan de buiten zijde zou moeten komen.
Kunt dit beter nu informeren dan dat je later weer een gat in het dak moet maken en de boel weer helemaal om moet gooien.

Dat filmpje
IK word er al moe van als ik er naar kijk. Hoe jij daar met een sneltreinvaart naar boven gaat.
En dan te bedenken al die bouwmaterialen naar boven sjouwen
Volgens mij werkt het nu ook een stuk prettiger nu het netjes is opgeruimd.

[ Bericht 25% gewijzigd door Solingjan op 19-03-2007 20:05:18 ]
twentemeisjedinsdag 20 maart 2007 @ 10:11
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 18:46 schreef Leonidas het volgende:

[..]

Nu wordt Mmach vast n SUPERheld, klust er niet alleen op los, maar vindt ook nog de tijd nieuwe woorden te creëren.
Is er nog plaats op dat T-shirt van Angelina Jolie voor het prachtige "onbalans" ?
Ben een tijdje uit de roulatie geweest, maar hier alvast snel wat in elkaar geklust

MMachdonderdag 22 maart 2007 @ 19:53
, kzou hem alleen al om het woord kopen

Meanwhile, niet zoveel vooruitgang, maar bon


Enkele van de planken zijn er al, klaar om ontdaan te worden van cirkels. Het was een ware hel om die zware MDF panelen tot daar te krijgen, en 1 van de panelen is te groot voor het gat, dat is dus nog een probleempje.


Hier komt het plafond te hangen. Erin zullen spotjes zitten, een 6 tal. Ook de luidsprekers zullen in het plafond komen te zitten. Ik twijfel nog een beetje of ik die gewoon zichtbaar zal laten (zwarte luidsprekerconussen in een witte plafond) of ze zal laten verzinken en dan zoeken achter witte luidsprekerstof.

Van electriciteit wordt het relatief eenvoudig.
2 schakelaars links van de deur (boven aan het bed ook eentje om alles af te zetten?), eentje voor het rode licht in de cirkels, eentje voor de algehele kamerverlichting ( spotjes onder het bed, spotjes boven het bed). 'beneden' 2 stopcontacten, wss in die nis zo, dat komt dan goed uit voor bureaulampen. Boven dan 1 stopcontact naast het bed, voor een leeslampje of zo.
Er zal dus een 220V standaard circuit zijn en een 12V circuit voor de lampen.
tnimbledonderdag 22 maart 2007 @ 22:38
Je begint nu goed te zien hoe alles er ongeveer uit gaat zien kwa ruimte. En hoe groot de zolder is. Werk ziet er weer goed uit maar dat kon haast niet anders.
MMachvrijdag 23 maart 2007 @ 17:58
Nog meer updates, nu even stoppen wegens feestgedruis ed.

Vandaag heeft Leonidas meegeholpen met klussen, en ze deed dat goed . Het grootste deel van de isolatie is nu al afgeplakt.


Ik heb dan nog de nis bovenaan afgewerkt, tis te zeggen, het skelet ervan.

Daarna was het tijd voor iets waar ik erg naar uitkeek, een testrun voor de cirkels:


Het was even zoeken naar de beste manier, maar het gaat als volgt:
rechte frees en zelfgemaakt hulpstuk, goed voor de halve diepte, dan een kleinere cirkel, 0.5 cm kleiner aan de andere kant, waardoor de cirkel eruit valt, dan met een rechte frees met geleidingswieltje de rest afhalen.
Stoffig, maar het resultaat mag er volgens mij zijn:

Dat is ondoenbaar met een decoupeerzaag, of je zou al een erg vaste hand moeten hebben.


en nee, ik ben niet zo klein

[ Bericht 3% gewijzigd door MMach op 24-03-2007 13:10:42 ]
Ou-Tannuvrijdag 23 maart 2007 @ 19:29
nee stoffig?
tnimblevrijdag 23 maart 2007 @ 19:55
Die foto's
Solingjanvrijdag 23 maart 2007 @ 20:23
Mmach
Cellusloselak Ik zweer het je.
Smeer de kopsekanten eerst in met celluloselak.
Ik smeer zelf de hele plaat hiermee in
Kun je spieleglad schuren en geen liters grondverf nodig.
Een laagje grondverf hierna met de roller en je kunt aflakken.

Ziet er goed uit.( die fotoshot)

Alleen vraag ik me af hoe jij nog zo chagerijnig/ernstig kunt kijken bij zoveel vrouwelijks schoon


Die cirkels maken met de frees.

Hout 18 mm Frees instellen op 16-17 mm Rond frezen en de laatste mm met een mesje snijden. Klaar
Die mm is er dat die plaat er niet uitvalt ivm je frees die nl in het midden zit van de ronding.
Quarazaterdag 24 maart 2007 @ 18:22
Tof!!!! Ziet er nu al uit of het weer een mooi 'werk' gaat worden

Ligt je zusje vaak onder de zonnebank ofzo? hahaha.
Yeahinhozondag 25 maart 2007 @ 16:53
Niks tegen MMach's zusje .
AnneXzondag 25 maart 2007 @ 17:43
quote:
[b]Op vrijdag 23 maart 2007 20:23 schreef Solingjan

Alleen vraag ik me af hoe jij nog zo chagerijnig/ernstig kunt kijken bij zoveel vrouwelijks schoon
Ja M, lach eens naar ons...
MMachmaandag 26 maart 2007 @ 00:29


Ik lach wel vaker hoor, alleen niet op foto's (ben niet zo fier op m'n konijnetanden )

Die foto is van vandaag, we zijn in Lille (FR) gaan kijken naar het appartement dat m'n oudste zus daar gekocht heeft. Kheb er wel foto's enzo van, maar das dan voor in het slowchattopic morgen of zo.
drs_Kiwimaandag 26 maart 2007 @ 01:44
ah zie, hier is iedereen gebleven
Ziet er weer goed uit!
Nocturnodinsdag 27 maart 2007 @ 06:33
haha @ foto's

btw waarom is iedereen bezig over "onbalans" , das gewoon nederlands hoor?

on·ba·lans (de ~)
1 het niet uitgebalanceerd zijn <=> balans

of heb ik iets gemist ?
winterapfeldinsdag 27 maart 2007 @ 08:06
heey MMach, ik heb welliswaar alleen de eerste en laatste pagina van het topic gelezen (nog geen tijd gehad voor de rest), maar toch even een vraag.

zolderruimte, zon.. lijkt me erg warm kunnen worden. In combinatie met de toch enigszins afgesloten slaapruimtes (met dus weinig ventilatie) lijkt me dan nogal een slaaplucht te kunnen geven in de ochtend.. om nog maar niet te spreken van al dat vocht dat je uitzweet. Beetje frisse lucht (zeker rond de slaapplekken) lijkt me essentieel, gewoon vanwege zon, en omdat dat lekker gezond/fris, ook in de ochtend!

Ga je hier nog iets aan mechanise ventilatie (of toch een raampje) aanbrengen?

ik lees t allemaal wel.. vanavond de rest van het topic doorspitten
Solingjandinsdag 27 maart 2007 @ 09:57
quote:
Op maandag 26 maart 2007 00:29 schreef MMach het volgende:
[afbeelding]

Ik lach wel vaker hoor, alleen niet op foto's (ben niet zo fier op m'n konijnetanden )
Yep. Schitterend. Hier word ik vrolijk van
Leonidasdinsdag 27 maart 2007 @ 19:55
quote:
Op maandag 26 maart 2007 00:29 schreef MMach het volgende:
[afbeelding]

Ik lach wel vaker hoor, alleen niet op foto's (ben niet zo fier op m'n konijnetanden )
En hij heeft niet eens konijnentanden. Neen toch eh? (ik kan me natuurlijk vergissen, liefde maakt blind, so they say)
Bij deze, oproep aan iedereen: kijk eens goed naar Mmachs muilke :-)
Solingjandinsdag 27 maart 2007 @ 21:32
Er zijn er genoeg die daar jaloers op zijn.
AnneXdinsdag 27 maart 2007 @ 21:55
Voor de afwisseling vroeg ik eens om een lachende foto.
En werd onmiddellijk beloond.

De konijnen (tanden) heb ik wel voorbij zien komen, alleen niet in zijn muilke ;-)