Ja, enkele liters vallen toch in het niets bij de 10tallen liters direct vocht van regen of zo. En bij zo'n groot oppervlak verdampen zelfs enkele liters snel genoeg (afhankelijk van de temperatuur enzo natuurlijk); Maar wat is weinig en wat niet, dat is een subjectief begrip.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:02 schreef tnimble het volgende:
Hoe meer isoleren hoe meer ventuleren van wege vocht wat anders niet wgkan.
@MMach: miniun aan vocht? bij regen of ergen mist op een koude dag een lucht vochtigheid van rond de 90% die condenseer geeft snel enkele liters over een oppervlak als een dak. Alle fabrikanten zeggen ook dampdicht folie (of klimaat folei) aan de binnenkant gebruiken. Aan de buitenkant mag geen folie worden geplaatst. Platte daken mogn niet zomaar van binnen uit geisoleert worden omdat daar door de bitumen laag een dampdicht laag aanwezig is. Bij schuine daken dient een folie of bitumen laag onder de dakpannen indien aanwezig verwijdert of doorprikt te worden. Om het goed isoleren makkelijker te maken en problemen te voorkomen wordt een omgekeert of warm dak aangeraden. Ook door rockwool en isover. Hier heb je geen problemen met een dampdichte laag aan de koude kant omdat de isolatie aan de buiten kant van het dak zit.
Ervaring met isolatie is er ondertussn al vele tientallen jaren. Waarbij ook hgebleken is dat bij verkeert isoleren waarbij platte daken het berugste zijn binnen enkele jaren je dak geheel door gerot is.
Dat de rockwol zelf niet kan rotten betekent nog niet dat er geen schimmels in kunnen nestelen en dit als lekker warm en vochtig huis gaan gebruiken en van uit daar 'uitstapjes' gaan maken naar je houten dakbeschot en balklaag als luxe restaurant.
Klopt, glas en steen wol mogen alleen niet tegen het buitenblad strak aan gedrukt zitten. Door drukverschillen worden de stenen aan het oppervlak iets nat wat anders in de isolatie komt ipv weer netjes naar buiten kan via de stenen bij ander weer.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:10 schreef Solingjan het volgende:
Even rechtzetten over dat spauw spouw spou spautje.
Er wordt altijd gesproken over een luchtspouw tussen de muur en de isolatie van 3-4 cm.
Weet je waar dit voor is.
VOOR DIE ........ METSELAARS DAT ZE HUN VINGERTJES ERTUSSEN KUNNEN KRIJGEN OM TE METSELEN.
sorry moest er even uit
Wel als in die 50 jaar blijkt een niet voldoende damp open laag aan de buiten kant al na een paar jaar grote problemen met als enige redding volledige sloop van het dak en balk laag nodig zal zijn. en als blijkt na reeds een jaar problemen onstaan als er geen folie aan de warme kant is toegepast.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:12 schreef MMach het volgende:
[..]
Ja, enkele liters vallen toch in het niets bij de 10tallen liters direct vocht van regen of zo. En bij zo'n groot oppervlak verdampen zelfs enkele liters snel genoeg (afhankelijk van de temperatuur enzo natuurlijk); Maar wat is weinig en wat niet, dat is een subjectief begrip.
Wat je daar zegt over wat de fabrikanten zeggen is helemaal waar, en daar houd ik mij ook aan.
dakpannen-Dampopen-isolatie-damdicht-afwerking. Bij hellende daken dan.
En wat is lang en wat niet is even subjectief als anders. Enkele tientallen jaren voor een constructie als een huis is niks. Dat zijn dingen waarvan de levensduur in honderd(en) jaren wordt uitgedrukt. In feite is dus zelfs 50 jaar isolatieervaring in mijn ogen niet voldoende om te weten wat isolatie zal doen binnen 70 jaar na installatie. Maar dat maakt niet dat er geen gevallen bestaan waarin het niet versneld fout gaat zodat je weet wat je niet moet doen (zoals je aangeeft bij platte daken).
Fabrikant: eternitquote:1. Menuiserite onderdakplaten zijn waterdicht en blijven dampdoorlatend;
2. Menuiserite onderdakplaten zijn schimmel- en rotvrij;
3. Menuiserite onderdakplaten absorberen de dampproductie van de binnenruimte;
4. Een Menuiserite onderdakplaat is een zeer stevig onderdak;
5. Menuiserite onderdakplaten worden uit milieuvriendelijk materiaal vervaardigd;
6. Bovendien bieden Menuiserite onderdakplaten een meerwaarde voor uw huis op lange termijn, ze hebben immers dezelfde levensduur als uw dakbedekking.
quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:17 schreef Solingjan het volgende:
Vroeger ja vroeger haden ze geen spouewe!!
Toen kwam een spouw
Maar ja daar had je dus het probleem van de warme en de koude kant.
Dus. Ventileren
Onder stootvoegen open en boven stootvoegen open. en het kon ventileren doorwaaien.
Toen weer later kram er isolatie. en ja men was eenmaal gewend aan die open nstoovoegen dus kwamen er ook open stootvoegen.
Maar waarom
Want de isolatie hield de warmte toch tegen ?????????
Neeeeeeee er moet toch een minimale spouw van 3-4 cm zijn riep iemand( Harrie van de METSELAARSBOND) Maar dat wisten de heren constructeurs/tekenaars niet en dus werd er weer een spouwtje getekend.
Todat.....
Stilstaande lucht isoleert behoorlijk daar is glas-, steenwol en piepschuim ook opgebaseert, lucht in een cel structuur inpakken zodat het stil staat. maar andere matrialen zoals een aantal gassen, vacuum en producten als PIR isoleren beter.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:18 schreef MMach het volgende:
Oh, en luchtspouwen kunnen ook best impressive zijn.
Dubbel glas bijvoorbeeld, tussen die 2 glasplaten zit ook maar een dun laagje lucht (of een ander stilstaand en droog gas). En ik dacht dat de isolatiewaarde overeen kwam met een muur van 1m dikte. Maar dit is dan weer niet te vergelijken met een luchtspouw bij een muur omdat die laatste niet perfect afgedicht is natuurlijk.
Goed ideequote:Maar bon, je vais dormir, morgen er weer vroeg uit. Slaapwel![]()
Leuk maar onder welke onstandeigheden is dat getest? Testen ze dit op de cel structuur of op platen? Maakt nogal uit en dat is vaak niet openbaar bekent en wordt een warm dak aangeraden en wordt bij een koud dak constructie aangeraden de dampdicht lagen open te maken cq te verwijderen en de instructie van de fabrikant van de dampopen laag strikt aan te houden. Zijn de platen volgens de instructie van eternit gelegt nu? Moeten ze overlappen, hoeveel en moeten naden worden dicht gezet? Instrueren ze dat niet dan mag dat dus niet en geldt de regel van de fabrikant van de isolatie een dampopen constructie te maken door te verwijderen of te doorprokken.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:27 schreef MMach het volgende:
[..]
Fabrikant: eternit
Dus dampopen langs de platen zelf, en niet gespecifieerd via de naden (ze zijn trouwens gelegd met forse overlap)
Meer plaatsingsdetails hier
Allee, nog even dan, en dan ga ik toch echt slapenquote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:39 schreef tnimble het volgende:
[..]
Leuk maar onder welke onstandeigheden is dat getest? Testen ze dit op de cel structuur of op platen? Maakt nogal uit en dat is vaak niet openbaar bekent en wordt een warm dak aangeraden en wordt bij een koud dak constructie aangeraden de dampdicht lagen open te maken cq te verwijderen en de instructie van de fabrikant van de dampopen laag strikt aan te houden. Zijn de platen volgens de instructie van eternit gelegt nu? Moeten ze overlappen, hoeveel en moeten naden worden dicht gezet? Instrueren ze dat niet dan mag dat dus niet en geldt de regel van de fabrikant van de isolatie een dampopen constructie te maken door te verwijderen of te doorprokken.
quote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:22 schreef Solingjan het volgende:
http://alexandria.tue.nl/extra2/redes/hendriks2005.pdf
Leuk artikel
Ergens in het midden over dat spouwtje
Voor jouw specifieke dak situatie is het dus nuquote:Op zaterdag 17 februari 2007 01:49 schreef MMach het volgende:
[..]
Allee, nog even dan, en dan ga ik toch echt slapen
Op je eerste vraag kan ik niet antwoorden, maar dat staat vast beschreven in de iso normen.
Voor de rest van de vragen, zie de 2de link. Er staat daar (figuur 5) een verticale overlap. Er staat zelfs: (eventuele) dichtingsband, tussen de plaatoverlap. Dus je mag ze afkitten. De overlap is er om tussensijpelend water toch af te voeren en hangt af van de dakhelling. Bij 42° zoals het hier het geval is moet de overlap minstens rond de 45-47mm liggen. En dat is hier ook voldaan. De platen zijn dus goed gelegd, er zijn in de 2de link zelfs complete doorsnedes te vinden van dak inclusief isolatie. Alles op en top correct dus.
Dit soort stoere vaktaal geeft me soms het gevoel dat ik in een aflevering van Jiskefet ben beland.quote:En denk ook aan een kunstuktie in de nok. Afsteken. Kepers van keper naar keper en daarboven helemaal opvullen met isolatie. Wel zorgen dat de naad boven de Nokgording helemaal dicht is.
Eventueel die naad inspuiten met PUR.
Zulke taal is echt nodig om te weten over wat precies je aan het praten bent. Er zit vrij veel hut in het skelet van het dak, en al die baken en kleine balkjes hebben namen om te weten over welk balkje het juist gaat. Maar tis misschien inderdaad niet zo leuk om mee te lezen.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 02:05 schreef dvr het volgende:
[..]
Dit soort stoere vaktaal geeft me soms het gevoel dat ik in een aflevering van Jiskefet ben beland.![]()
Ik heb echt geen flauw idee wat er gezegd wordt, maar het klinkt goed. Opwindend haast, met dat inspuiten enzo. Maar ik ben wel mooi de draad kwijt en vraag me toch af hoe dat dak zodadelijk nou in elkaar steekt, qua laagjes. Het begint van buiten met dakpannen, en eindigt van binnen met gipsplaten neem ik aan, maar wat zit daartussen nog allemaal aan folie, eternietplaten, riggels en raggels, pur, steenwol, glaswol, schapenwol, etc? Een tekeningetje met een dwarsdoorsnede zou voor leken als mij wel leuk zijn. Niet dat we er dan iets mee kunnen, maar gewoon om er toch een beetje bij betrokken te blijven..![]()
quote:Op zaterdag 17 februari 2007 17:41 schreef Solingjan het volgende:
Als je spijkers/nagels daar voor koopt, kijk dan of je "Gold"kunt krijgen. Dat zijn nagels met een laagje hars eroverheen. Bij het inschieten warmt die hars op. Is als het ware lijm. Zit het nog beter vast.
Ja, dat naar boven sleuren is minder leuk natuurlijk, zeker met die nauwe zoldertrap er ook nog bij, maar ja, het hoort erbij.quote:Op zaterdag 17 februari 2007 17:41 schreef Solingjan het volgende:
Mmach wat ik me zo afvroeg.
Zolder is derde etage!!!!!! Hoe krijg je dat allemaal boven. Mijn g.. Alleen dat al, breekt me het zweet uit.
Maar ja ik ben ook geen 21 meer![]()
Zo he effe 25% loonsverhoging. Dat wordt een schone keuken![]()
En ja die tacker daar zul je veel profijt van hebben. Al dat MDF wat je al gemaakt hebt.
Montagekit met spuit erop opde juiste plaatszetten effe aanduwen en tacktacktacktack.![]()
Als je spijkers/nagels daar voor koopt, kijk dan of je "Gold"kunt krijgen. Dat zijn nagels met een laagje hars eroverheen. Bij het inschieten warmt die hars op. Is als het ware lijm. Zit het nog beter vast.
Mwehehe, ze blijven wel grappigquote:Op zaterdag 17 februari 2007 18:09 schreef twentemeisje het volgende:
Ik zie dit topic nu pasDaar issie weer, onze klusheld
![]()
Ik haal ze er nog maar weer even bij ter inspiratie MMach:
[afbeelding]
[afbeelding]
Begin dan eens met lezen van alle topics die te voorschijn komen als je op de link in zijn signature kliktquote:Op zondag 18 februari 2007 01:20 schreef FamFarmerFan het volgende:Zo... ik zit het topic even te lezen.... En ik kan niets uitbrengen van bewondering...
quote:Op zondag 18 februari 2007 02:11 schreef Marsepein het volgende:
[..]
Begin dan eens met lezen van alle topics die te voorschijn komen als je op de link in zijn signature klikt![]()
Hee! Breng hem nou niet op ideeën he?!quote:Op zondag 18 februari 2007 02:34 schreef FamFarmerFan het volgende:
Wauw... zit je ooit wel eens stil?
Ja, kweet hetquote:Op maandag 19 februari 2007 00:01 schreef FamFarmerFan het volgende:Daar had je een leuk filmpje van kunnen maken...
Betrapt ! LEZEN dus en niet doorlopen.quote:Op maandag 19 februari 2007 00:32 schreef BSAP het volgende:
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
Bovendien is dit karwei voor en bij iemand andersquote:Op maandag 19 februari 2007 00:32 schreef BSAP het volgende:
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
Alle projecten die rechtstreeks voor mij zijn, zoals mn kamer, zetel, bed, de bar zelf, de zetels daar; betaal ik zelf. Hoe kom ik aan dat geld? Het antwoord is simpel: werken. In de vakantie, in de weekends, you name it.quote:Op maandag 19 februari 2007 00:32 schreef BSAP het volgende:
Als ik al je projecten zo doorloop, vraag ik me af hoe je aan zoveel geld komt. Erfenis of wat?
En, zijn ze langsgekomen?quote:Op zondag 18 februari 2007 23:59 schreef MMach het volgende:
belangrijk nieuws nog; morgenvroeg komen ze het dak maken, 8u 'smorgens. Of dat zeggen ze toch
Maar met die OSB platen kun je dus tot op de mm nauwkeurig tot het eind van de badding werken.quote:Op maandag 19 februari 2007 14:43 schreef MMach het volgende:
Solingjan, dat is een goede tip misschien die osb platen. Maar de constructie hoeft helemaal niet sterk en stijf te zijn, die hoeft immers enkel wat lichte isolatie te dragen. Voor de rest heeft die geen functie. De gyprocplaten komen aan nog n ander frame te hangen.
Pssst: volgens mij is dit zijn zus en niet Leonidas, zijn bonbonneke...quote:Op maandag 19 februari 2007 17:25 schreef Solingjan het volgende:
[..]
Als ik Leonidas daar zie staan moet er voldoende ruimte tot het plafond zijn. Toch.
Een vliering is als jet het bovenste deel van de zolder volledig voorziet van een plafond met een luik er in voor opslag. Een vide is wat je bedoelt hier. (allen is de vide dan juist het deel waar je niets hebt gebouwt (vide is frans voor open ruimte)) Dit lijkt mij ook erg mooi en optisch veel ruimte te geven en licht in de ruimte goed te behouden.quote:Op maandag 19 februari 2007 17:41 schreef dvr het volgende:
Nu ik die mooie grote ruimte zo zie, vraag ik me toch af of het wel zo'n goed idee is om hem in tweeën te splitsen. Zou één grote studio niet veel mooier zijn, met hoog tegen de achtermuur een soort vliering (of chiquer gezegd: een vide) waar de dochter haar bed, bureau e.d. op kan zetten? Of is privacy daarvoor teveel een issue?
ps: hier past wel een kroonluchter
Je bedoelt de trekplaat met makelaar tussen de middelste spanten?quote:Op maandag 19 februari 2007 17:25 schreef Solingjan het volgende:
Kijk ook eens of je Kepers/balken kunt leggen op de middelste badding van badding naar badding.
Schuin afzagen op de badding leggen. Eventueel een dikkere balk in het midden van muur naar midden steunpaal/stut.
quote:Als je dat kunt/zou gaan doen zou ik dat het eerste doen. Zodoende kun je daar dan een vloertje maken en daar boven weer makkelijker op werken.
Als ik Leonidas daar zie staan moet er voldoende ruimte tot het plafond zijn. Toch.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |