van een duitse weerforumquote:Also nach sehr verlässlichen Meldungen auf einigen Internetseiten habe ich gelesen dass sich die Großwetterlage zum 8. Januar hin stark verändert! Es gibt mittlerweile Warnungen vor einem extremen Wintereinbuch in Nord und Westdeutschland! Die Ost und Südländer werden mit knakigem Frost bescheert. Schneemengen von ca. 2 - 3 Metern sinbd da nicht ausgeschlossen. Ich muss jedoch betonen dass die Quellen aus Universitätskreisen habe Richtung Metereologie und Wtterbeobachtung. Also dann mal abwarten. Aber bisher hatten die Leute zu 90 % Recht behalten
Jan Visserquote:Zover de meeste weermodellen vooruit kunnen rekenen zijn er geen aanwijzingen die duiden op een echte doorbraak naar een (meer) winters weerbeeld. Het neemt niet weg dat we nu de komende weken en maanden helemaal ‘krasvrij’ doorkomen. Er is een tendens gaande die laat zien dat er een soort verschuiving van de seizoenen aan de gang is. De nazomer heeft steeds vaker een langere adem, de winter komt steeds later op gang. We herinneren ons het koude voorjaar van 2006 maar al te goed!
nou is een weekje natuurlijk niet heel ver vooruit, maar wel te ver om heel zeker van te zijnquote:Op woensdag 3 januari 2007 02:53 schreef Keromane het volgende:
[afbeelding]
Hier kopen we nog niks voor, toch een aardig signaal. Ver vooruit.
Tja in maart word de zon weer sterkerquote:Op woensdag 3 januari 2007 09:11 schreef aloa het volgende:
Hier een stukje van de website van Jan Visser
[..]
Jan Visser
Voorlopig nog niks dus.quote:Zacht en wisselvallig begin van het jaar
KNMI
03 januari 2007 - Ook in het nieuwe jaar houdt het zachte en wisselvallige weer voorlopig aan. Ook de nieuwste vijftiendaagse verwachting waarmee het KNMI experimenteert houdt de temperatuur aanhoudend boven normaal.
Kerstroos in De Bilt in de bloeiende natuur op 26 december 2006 (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)
Wintervoorspellingen
Het aanhoudend zachte weer verleidt menig wintervoorspeller tot uitspraken waaruit blijkt dat de hele komende winter weinig zou voorstellen. Wintervoorspellingen zijn in ons grillige klimaat niet erg betrouwbaar en een zachte voorgeschiedenis heeft geen betekenis voor het weer in de komende maanden. De kans op een zachte winter is door de opwarming tegenwoordig weliswaar iets groter is, maar ook dat zegt nog weinig. Zodra de kou onze kant op komt kan het weer radicaal omslaan en kan ook een zachte winter nog een schaatsperiode opleveren. Daarvoor zijn echter nog geen aanwijzingen en voorlopig houden de voorspellers het op aanhoudend zacht weer. (zie ook Nader verklaard- wintervoorpellingen en Verder lezen- Wat is de waarde van weerregels voor de winter, deel I en II).
Natuur nog in bloei
Uit waarnemingen voor vrijwilligers in het kader van de Natuurkalender blijkt dat er dankzij het uitzonderlijk zachte weer in deze december meer dan 240 wilde planten in bloei staan. Naast de wilde plantensoorten zijn er ook 200 soorten tuinplanten in bloei gezien. Ook in veel andere landen is de natuur van slag (zie Externe links- Groot aantal plantensoorten in bloei door extreme herfsttemperaturen).
Ook vorig jaar was de herfst extreem warm en bleef het blad uitzonderlijk lang aan de bomen zitten. KNMI-meteoroloog en weerfotograaf Jacob Kuiper fotografeert de natuur jaarlijks om de verschillen in bladontwikkeling en bladval in beeld te brengen. Uit zijn opnamen (zie foto's onder dit artikel) blijkt dat de natuur najaar 2006 nog groener is dan in 2005 en dat rond er begin november veel meer blad aan de bomen zat dan rond die tijd in 2004. Voor de bomen is dat niet goed: bij gelijke wind is de winddruk op een boom met blad acht keer zo hoog als op een kale boom. Als het gaat sneeuwen of ijzel ontstaat kan de toestand nog dramatischer worden. Na de eerste herfststorm en de eerste vorst (op 2 november -3,9 graden op de vliegbasis Twenthe) zijn wel wat bladeren van de bomen verdwenen maar de natuur was nog steeds opmerkelijk groen. Later in november en in het begin van december 2006 hebben nieuwe depressies zo vaak de wind merkbaar laten aantrekken dat de hoeveelheid blad toen snel is verminderd. Begin december blijkt dat ook eiken daarbij veel van hun blad hebben verloren, iets wat in begin december 2005 nog niet het geval was. De actieve depressies zorgden tegelijkertijd voor aanvoer erg zachte lucht waardoor de gemiddelde temperatuur van de herfst in 2006 flink boven het record uit 2005 is uitgekomen.
Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij het verkleuren en de val van het blad. Volgens oud KNMI-meteoroog en bioloog Baltus Zwart speelt uiteraard de hoge temperatuur een rol bij het uitblijven van de bladverkleuring, maar veel belangrijker is nog het uitblijven van somber weer. Door het zonnige weer kon in combinatie met de hoge temperaturen het fotosynthese proces gewoon op volle sterkte doorgaan waardoor het in het blad aanwezige abcissine zuur, dat zorgt draagt voor de vorming van het abcissinelaagje (afscheidingslaagje) aan de voet van het blad, nog geen kans kreeg zijn invloed uit te oefenen. Baltus Zwart hanteerde de richtlijn dat de bomen in ons land voor 5 december helemaal kaal waren. Vorig jaar was dat al 10 december, maar dit jaar waren de bomen rond Sint Nicolaas op 7 december kaal (zie Nader verklaard- bomen over het weer).
Ik wel, op de Jaap Edenbaan in 020 gisteravond. Helaas regende het bij vlagen hard, dat maakt het niet echt leuk, zo'n laag water op het ijs.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 17:39 schreef Bierie het volgende:
Ik verwacht er helemaal niks meer van.
Het is gewoon een winter van niks geweest.
Verdorrie niet één keer kunnen schaatsen.![]()
bronquote:De Engelse weerdienst heeft donderdag een update gegeven van haar winterverwachting. Daarbij handhaaft ze de eerder uitgesproken verwachting, waarbij sprake is van een milde winter met meer neerslag dan normaal. Wel houdt ze aan dat er in de tweede helft van januari en begin februari koudere periodes mogelijk zijn met sneeuwval.
Deze wintervoorspelling geldt uiteraard voor Groot Brittannië. Een gebied dat noordelijker en hoger ligt dan Nederland. Voor Nederland is er minder hoop. De experimentele maandverwachting van het KNMI die tot het eind van januari loopt, rept niet over koude periodes. Bovendien kan koude in het noorden van Groot Brittannië juist voorkomen, als een depressie bij ons storm en zacht weer bezorgd.
Stormachtig weer is goed mogelijk. A3 schrijft in zijn weerpraatje dat de uitvoer van de weermodellen lijken op het weerbeeld wat we eind januari 1990 en februari 1990 hadden: een uitermate krachtig westcirculatie met de ene na de andere stormdepressie boven het Noordzeegebied. Een dergelijk patroon met antiwinterweer kan heel lang aanhouden. Meer dan 3 maanden is geen uitzondering. Dit gebeurde ook in de winters van '87-'88, '74-'75 en '99 -'00.
quote:Op zondag 7 januari 2007 22:12 schreef kepler het volgende:
het ergste is nog dat er vorig jaar elke week wel weer een kans was dat het echt koud zou worden. Als ik nu naar de kaarten kijk wordt het alleen maar warmer, en niet eens een kleine kans op een koude-inval![]()
kouder, maar echt winterweer nog nietquote:Op zondag 7 januari 2007 23:57 schreef michiel_merk het volgende:
[..]
[afbeelding]
nou ja warmer ? members gaan voor een wat koudere weertype op lange termijn
maar super betrouwbaar is het niet
Als die koude lucht nou nog even wat verder zakt.quote:Die koude lucht ten noorden van ons, heeft gistermiddag de temperatuur in meerdere Scandinavische regio s dik onder de nul graden gehouden. Het Lapse Kvikkjokk kwam op -23 graden uit. s Middags! Ook in het midden van Scandinavie was het winter, maar in het zuiden gingen de temperaturen naar 2 tot 8 graden in de plus. Nu is het zo dat de kou in Noord-Scandinavie zich de komende week naar het zuiden van Noorwegen en Zweden uitbreidt, met daar de koudste dag op de donderdag.
het kan nog steedsquote:Op dinsdag 9 januari 2007 12:59 schreef Keromane het volgende:
Vandaag is het strandweer, al waait het wel hard. Erg zachte lucht heeft ons land bereikt.
In 1947 werd het op deze datum nog warmer, ruim 17 graden. En drie weken later werd de Elfstedentocht gereden.
Juist omdat het hard waait is het strandweerquote:Op dinsdag 9 januari 2007 12:59 schreef Keromane het volgende:
Vandaag is het strandweer, al waait het wel hard. Erg zachte lucht heeft ons land bereikt.
In 1947 werd het op deze datum nog warmer, ruim 17 graden. En drie weken later werd de Elfstedentocht gereden.
volkskrant (Klaas Drost )quote:Ondanks al het zachte, milde weer van de afgelopen maanden begint er op de weerkaart toch iets te broeien richting weersomslag. Aanwijzingen hiervoor zijn veranderingen aan de andere kant van de oceaan. In vooral de oostelijke staten van Amerika is het de laatste tijd bijzonder warm geweest, tot boven de 20 graden. De komende periode krijgen meerdere regio's echter te maken met het bezoek van een winterkoufront met koude lucht en sneeuw. Alleen de oostelijke (kust)rand blijft relatief zacht, maar meer landinwaarts wordt het snel kouder. In het middenwesten van de VS en in vrijwel geheel Canada zakken de temperaturen waarschijnlijk naar waarden van 20 tot 40 graden onder nul en in het overgangsgebied is kans op extreme neerslag. Een niet wetenschappelijke theorie wil dat zo'n kou-inval, zeker van de omvang die daar verwacht wordt, op termijn ook het weer in Europa op zijn kop zet; en als dat inderdaad zo is, dan op een termijn van een of twee weken later'
Oftewel: geen theorie, maar een hypothesequote:Op dinsdag 9 januari 2007 23:56 schreef Keromane het volgende:
Het wordt ook gezegd: een niet wetenschappelijke theorie. Kun je beter geen waarde aan hechten.
harry otten zei zelfs al dat er mogelijk een omslag komt rond 22 jan , erg gewaagdquote:Op dinsdag 9 januari 2007 23:56 schreef Keromane het volgende:
Het stuk in de Volkskrant is veel te voorbarig. Als ineens koude lucht uitstroom boven de oostkust kan dat bij ons het weerbeeld veranderen. Klopt. Depressieactiviteit op de oceaan kan erdoor toenemen. Er is verder geen verband tussen een koude VS en het weer hier.
Het wordt ook gezegd: een niet wetenschappelijke theorie. Kun je beter geen waarde aan hechten.
volgens laatste GFS zelfs al rond de 19de (ik duim ervoor, tis nog ver weg)quote:Op woensdag 10 januari 2007 00:11 schreef michiel_merk het volgende:
[..]
harry otten zei zelfs al dat er mogelijk een omslag komt rond 22 jan , erg gewaagd![]()
ik zag vandaag zelfs al iets wat op een klassiek winterplaatje begon te lijken (zover mijn kennis toelaatquote:Op woensdag 10 januari 2007 16:34 schreef Blik het volgende:
[..]
volgens laatste GFS zelfs al rond de 19de (ik duim ervoor, tis nog ver weg)
Het leuke is , als de pluim voor kouder weer gaat gaat de gfs voor warmer weer gaat de pluim voor zachter weer andersom..quote:Op woensdag 10 januari 2007 16:34 schreef Blik het volgende:
[..]
volgens laatste GFS zelfs al rond de 19de (ik duim ervoor, tis nog ver weg)
Met een blokkade in Rusland, blijven we vast geroest zitten, met de ene depressie na de anderequote:Op vrijdag 12 januari 2007 23:07 schreef i2Them2 het volgende:
Op 't ensemble (850) lijkt er toch wel een dip met koude lucht aan te komen. Alleen lijkt 't weinig effect te hebben op de 2 meter temperatuur.
leuk om te zien in dat grafiekje wat je net postte hoe veel verschil er tussen de verschillende lijntjes zitquote:Op zondag 14 januari 2007 19:46 schreef Keromane het volgende:
Vooralsnog lijkt er een wat meer winters weerbeeld aan te komen, hoe het uitpakt is een tweede.
We krijgen volgende week luchtstroming uit de noordwesthoek. De modellen zijn eensgezind, dus de kans is aanzienlijk dat het dus ook gaat gebeuren. Geen diepvries, wel kans op winterse buien. Stel je er voorlopig niet teveel van voor. Eerst nog een onstuimig weekje met donderdag en zaterdag kans op storm. Donderdag kan zwaar uitpakken, maar dat is nu nog niet te zeggen.
gister was het nog maar 20% voor kouder weer.quote:Toenemende kans (tot ca. 50%) op een stabieler en kouder weertype, terwijl de kans op het voortzetten van het zachte en wisselvallige weertype daalt naar ongeveer 30%.
quote:Vragen aan het weer
Auteur: Rob Groenland
Wat is een blokkade, hoe ontstaan ze en wat voor invloed hebben ze op het weer?
De blokkade
Een blokkade in de atmosferische circulatie kun je, simpel gezegd, vergelijken met een grote steen midden in een stromend beekje. Het stromend water wordt gedwongen een omweg te kiezen; namelijk om de steen heen. Iets dergelijks gebeurt er af en toe ook in de atmosfeer. De gemiddeld westelijke bovenluchtstroming, de straalstroom op onze breedten, wordt tijdens de vorming van een blokkade tegengehouden. Uiteindelijk zoekt de stroming wel via een omweg een pad naar het oosten. In onderstaande figuur is een bovenaanzicht van een blokkade te zien. Helemaal links is de westelijke stroming nog intact. In het midden van de figuur a zien we een zogeheten dipool, welke als een blokkade fungeert. De bovenste pool bestaat uit een hogedrukgebied, het onderste uit een lagedrukgebied. In het centrum van de dipool komt de stroming uit het oosten. Rechts zien we een continuering van de weststroming. De omgebogen stroomtakken (ook wel substraalstromen genoemd) komen daar weer bij elkaar. De dipool bestaat uit een hogedruk- en lagedrukgebied, met een karakteristieke reikwijdte van zo'n 1500 tot 2000 kilometer.
Een ander type blokkade is de omegablokkade, die in figuur b is afgebeeld. Hier ontbreekt de tweede pool; het afgesnoerde lagedrukgebied. We zien een hogedrukgebied, waar de straalstroom aan de noordkant omheen stroomt, maar aan de zuidkant vrijwel zonaal kan doorstromen.
Ontstaansoorzaak
De oorzaak van een blokkade moeten we zoeken in de orografie op het Noordelijk Halfrond. Deze slaat het als het ware een patroon van lange golven aan. Een van de meest uitgesproken golven wordt door de Rocky Mountains aangeslagen. Is zo'n golf eenmaal ontstaan, dan ontstaan er duizenden kilometers stroomafwaarts ook golfbewegingen. Rondom het gehele halfrond spannen zich vaak 4 tot 6 grote golven op. Maar een golfbeweging is nog geen blokkade. Pas bij het afsnoeren van zowel de buik als het dal van de golf ontstaat er een volledige blokkade met oostelijke winden midden in de dipool.
Invloed op het weer
Een blokkade in de stroming genereert een drastische verandering in het stromingspatroon. En natuurlijk verandert ook het algemene weerbeeld. Algemeen geldt dat aan de noordoost - en oostflank van de blokkade de temperatuur een afwijking naar beneden vertoont. Westelijk van de blokkade is de temperatuursafwijking juist positief. Deze afwijkingen zijn een logisch gevolg van het veranderende stromingspatroon. Waar "normaal" een westelijke stroming overheerst, worden de winden midden in de dipool noordoost- tot oost. De lucht die wordt aangevoerd komt uit een heel andere hoek en geeft logischerwijs ook een ander weerbeeld. In de winter betekent dit vaak vrieskou en in de zomer hitte en droogte. Een omegablokkade wil zich tijdens een vorstperiode in de winter nog wel eens vestigen boven Scandinavië. Daar bevindt zich een hogedrukgebied, terwijl ter hoogte van Noord-Frankrijk de onderste straalstroomtak zich een weg baant naar het oosten. De noordelijke omgebogen tak komt via de Noordkaap uiteindelijk in het noordwesten van Rusland terecht. In een dergelijke situatie krijgt het uiterste noorden van Scandinavië te maken met dooi, terwijl het zuidelijk deel van Scandinavië, Duitsland, Denemarken en de Benelux midden in de kou zit. De straalstroomtak over Frankrijk markeert de begrenzing met zachte Oceaanlucht. Aan de grond trekt er aldaar een hele serie depressies van west naar oost met veel neerslag en wind.
http://www.janvissersweer.eu/quote:kwik naar beneden
Verloopt januari vorstloos? Tot en met de 20ste waarschijnlijk wel maar daarna hangt de louwmaand zijn voorjaarsambities aan de wilgen. Boven het midden van de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich namelijk een krachtige hoogterug, op zeeniveau uitgroeiend tot een hogedrukgebied van ongeveer 1045 hPa. Aan de oostflank van het luchtdrukmaximum stroomt koude lucht uit de poolstreken naar het zuiden. Vooral op hoogte is de afkoeling groot: is het donderdag/vrijdag op het 850 hPa-vlak (1500 meter) 6-7 graden boven ons land, maandag de 22ste zitten we op -7 graden. Op leefniveau stroomt de lucht over zee maar mocht er midden volgende week sprake zijn van een hogedrukblokkade boven onze streken, dan neemt de kans op enige nachtelijke vorst toe. De wind valt dan namelijk weg.
Het kan weer in Lapland. De gemiddelde temperatuur in het Noorse Kautokeino bedroeg zondag -30,7º. Normaal vriest het daar gemiddeld in deze tijd van het jaar -16. In Karasjok werd vanochtend -33,7º gemeten.
Maar het zal er nooit van komen ben ik bangquote:Op maandag 15 januari 2007 18:22 schreef Keromane het volgende:
Ik zal het hier bij winterweer houden.
GFS12 is binnen en komt met een loei van een oceaanblokkade, een klassieker. Helaas te ver om er veel waarde aan te hechten, toch doet zoiets het hart sneller kloppen. Dit zou de weg vrij kunnen maken voor uitzonderlijk winterweer zoals we in vele jaren niet gezien hebben. 78/79 scenario's komen bij me op. Op termijn ijzige kou en mogelijk zeer veel sneeuwval. Zouden de kaarten gunstig blijven dan heb je tot in Maart een onvervalste winter te pakken.
Maar goed, zover is het nog lang niet. Hou het voorlopig op een korte ietwat meer winterse periode van een paar dagen met wat nachtelijke vorst en een flats natte sneeuw aan de andere kant van het land. De rest zien we later wel.
kijk zoiets lijkt wel leuk. maar ik denk dat het teveel van het goede is. dat gebeurd toch nooit hier in NL.quote:Op maandag 15 januari 2007 18:22 schreef Keromane het volgende:
Ik zal het hier bij winterweer houden.
GFS12 is binnen en komt met een loei van een oceaanblokkade, een klassieker. Helaas te ver om er veel waarde aan te hechten, toch doet zoiets het hart sneller kloppen. Dit zou de weg vrij kunnen maken voor uitzonderlijk winterweer zoals we in vele jaren niet gezien hebben. 78/79 scenario's komen bij me op. Op termijn ijzige kou en mogelijk zeer veel sneeuwval. Zouden de kaarten gunstig blijven dan heb je tot in Maart een onvervalste winter te pakken.
Maar goed, zover is het nog lang niet. Hou het voorlopig op een korte ietwat meer winterse periode van een paar dagen met wat nachtelijke vorst en een flats natte sneeuw aan de andere kant van het land. De rest zien we later wel.
Inderdaad, we hebben de laatste jaren nooit veel sneeuw gehad...quote:Op maandag 15 januari 2007 19:26 schreef Robbiej het volgende:
[..]
kijk zoiets lijkt wel leuk. maar ik denk dat het teveel van het goede is. dat gebeurd toch nooit hier in NL.
Mwaoh,ik vond die halve meter in maart 2005 toch redelijk wat.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:27 schreef -skippybal- het volgende:
[..]
Inderdaad, we hebben de laatste jaren nooit veel sneeuw gehad...
Dan meteen maar een Polar Lowquote:Op maandag 15 januari 2007 21:06 schreef RealZeus het volgende:
[..]
Mwaoh,ik vond die halve meter in maart 2005 toch redelijk wat.
Van mij mag het wel eens lekker tekeer gaan.Ik houd wel van extreem weer.Vette storm,heftige sneeuwval.Dat is spannender dan dat gekwakkel wat we nu al weken hebben.
quote:Op maandag 15 januari 2007 19:27 schreef -skippybal- het volgende:
[..]
Inderdaad, we hebben de laatste jaren nooit veel sneeuw gehad...
Aber naturlich.quote:
volgens de 'nieuwe' kaarten krijgen we over 2 weken weer een west-circulatie zover ik kan zienquote:Op dinsdag 16 januari 2007 12:24 schreef IkWilbert het volgende:
Zijn er al nieuwe kaarten binnen? Zit de winter nog een beetje in het zadel?
ik ben ook een weernoob hoorquote:Op dinsdag 16 januari 2007 12:42 schreef Jodelaar het volgende:
Is dat dan goed nieuws of slecht (weernoob)
In grote lijnen wel, ja. Dat het hier op onze speldenknop net anders is gelopen wil niet zeggen dat de rest van Europa ook zo is geweest. Afgelopen winters waren behoorlijk koud op het continent. Bastardi was verder een van de eerste die de novemberstorm van vorig jaar in de smiezen had. Niet het ding zelf, maar de omstandigheden waarin zoiets kon ontstaan. In December kreeg ie weer gelijk. Daarna piesten wij telkens langs de pot terwijl de kou 100km over de grens zat. Hamburg had een keer recordlage temperaturen terwijl wij een nachtvorstje zagen.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 14:31 schreef -skippybal- het volgende:
BastardiHeeft die kerel ooit wel eens zijn winterverwachting uit zien komen?
ja volgende week idd.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 21:47 schreef Lariekoek het volgende:
Nou niet aankomende woensdag en donderdag.
Laat het eerst flink gaan vriezenquote:Op woensdag 17 januari 2007 09:20 schreef WEST het volgende:
laat de winter maar komen![]()
kan ik alvast de schaatsen uit het vet halen?![]()
en de wind moet ff afnemen, de weilanden staan namelijk al onder waterquote:Op woensdag 17 januari 2007 22:35 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Laat het eerst flink gaan vriezen
zodat het ijs degelijk wordt.....
En dan...... een flink pak sneeuw
wat doet zo'n storm als deze nu voor de winter? Juist goed? Of is dat toeval?quote:Op donderdag 18 januari 2007 13:12 schreef Keromane het volgende:
Even kijken wat deze systemen precies gaan betekenen voor drukverdelingen enzo. Vooralsnog ziet het er prachtig uit.
toen met 1 van die elfstedentochten was 3 weken voorafgaand ook een flinke storm geweest en 3 week later ofzo werd er een elfstedentocht geschaatst dus wie weetquote:Op donderdag 18 januari 2007 13:17 schreef kepler het volgende:
[..]
wat doet zo'n storm als deze nu voor de winter? Juist goed? Of is dat toeval?
dat is echter nog ver weg, dus blijf hopenquote:Op donderdag 18 januari 2007 17:31 schreef erkel het volgende:
Volgens de weerkaartjes die ik zo bekijk is het maar een tijdelijk winterprikje![]()
Omdat je 10 dagen vooruit zit te kijken?quote:Op donderdag 18 januari 2007 17:31 schreef erkel het volgende:
Volgens de weerkaartjes die ik zo bekijk is het maar een tijdelijk winterprikje![]()
Met welke temperaturen?quote:Op donderdag 18 januari 2007 21:15 schreef Jodelaar het volgende:
Woensdagavond zware sneeuwval zoals het er nu voor staat (:P)
[afbeelding]
Ja dat snap ik, maar ik vraag me af bij welke temperaturen het (mogelijk) gaat sneeuwen.quote:Op donderdag 18 januari 2007 21:48 schreef Jodelaar het volgende:
[..]
XX
X is sneeuw
X
.. X is weinig XX is veel XX is meerXX = extreem
X X
1 grad.. weet neit volgens de site zelf bij 5 gradenquote:Op donderdag 18 januari 2007 21:51 schreef IedeK. het volgende:
[..]
Ja dat snap ik, maar ik vraag me af bij welke temperaturen het (mogelijk) gaat sneeuwen.![]()
Wat is dit dan?quote:Op donderdag 18 januari 2007 21:26 schreef Keromane het volgende:
Staar je niet te blind. Pas als de omslag is gekomen kun je meer zeggen over het vervolg. Voorlopig gaan we naar normale temperaturen en wordt het rustiger.
Mocht GFS er niet naast zitten:
[afbeelding]
aantal cm sneeuw? dat staat er iig in het duitsquote:Op donderdag 18 januari 2007 23:30 schreef Keromane het volgende:
sneeuwkaart
Wacht de rest nou maar gewoon af.
is dat nu serieus of zeg je dat om ons blij te makenquote:Op vrijdag 19 januari 2007 00:38 schreef Keromane het volgende:
Wat maakt het ook uit.
De kans is aanzienlijk dat we een langdurige winterperiode tegemoet gaan met flink wat sneeuwval en matige tot zeer strenge vorst. Een jaren 80 winter die tot in maart kan aanhouden.
der zit er meer overheen dan er onder maar de controle-run heeft het meestal goed?quote:Op vrijdag 19 januari 2007 01:00 schreef ReWinD het volgende:
[afbeelding]
De Controle-run gaat in ieder geval voor langdurige kou!
Hopen dat er op termijn meer leden volgen
Nee hoor, sowieso is dat ensemble na zo'n 7 dagen alleen maar ter indicatie. Maar als nou blijkt dat in een volgende run steeds meer leden voor kouder weer gaan dan wordt het al iets betrouwbaarder.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 01:03 schreef Jodelaar het volgende:
[..]
der zit er meer overheen dan er onder maar de controle-run heeft het meestal goed?
Intussen heb ik al een paar postings besteed over mijn gevoel. Ik kijk niet verder dan 5 dagen vooruit en hou dan nog een slag onder de arm. Het ziet er voorlopig bijzonder goed uit. GFS00 doet er weer een schepje bovenop.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 00:51 schreef Jodelaar het volgende:
[..]
is dat nu serieus of zeg je dat om ons blij te maken(ik bedoel dus niet serieus dat dit uitkomt, maar ik bedoel is dat hoe het er nu serieus voorstaat)
Als dat zou kunnenquote:Op vrijdag 19 januari 2007 12:37 schreef kepler het volgende:
als we nu gewoon leuk dat onderste groene lijntje blijven volgen van de temp
Is dat waarquote:Op vrijdag 19 januari 2007 14:58 schreef Jodelaar het volgende:
verwachten ze meer dan 3 meter sneeuw nog voor 30 februari
De voorspellingen, voor de hoge toppen wel int dal 1 meter is al genoeg.quote:
Idd vanavond zuipen en morgen tot een uur of 2 op me nestquote:Op vrijdag 19 januari 2007 15:05 schreef Jodelaar het volgende:
de verschillen kan je wel zien. Dinsdag verwachten ze op andere sites bijvoorbeeld overdag al rond 1 graad met sneeuw eveneens op woensdag. Maar het is nog ver. Maar even het weekend uitzuipen en je bent er zo. Ik ben echt benieuwd
Ik geloof dat het om de datum gaatquote:Op vrijdag 19 januari 2007 15:15 schreef Jodelaar het volgende:
[..]
De voorspellingen, voor de hoge toppen wel int dal 1 meter is al genoeg.
whahaha idd valt nu pas opquote:Op vrijdag 19 januari 2007 15:19 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ik geloof dat het om de datum gaat
Psst, 30 februari bestaat niet!
ojaquote:Op vrijdag 19 januari 2007 15:19 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ik geloof dat het om de datum gaat
Psst, 30 februari bestaat niet!
Inderdaad. Het ziet er in ieder geval goed uit, zulke kaarten hebben we deze winter nog niet gezien.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 16:04 schreef Jodelaar het volgende:
We zien wel.. Eerst maar hopen dat er winter komt
KNMIquote:Modelbeoordeling en onzekerheden:
De Uitvoer is zeer consistent. Zowel in de storing voor a.s. zaterdag
als de meridionalisering op de Oceaan en het vervolg daarvan. Pas eind
volgende week is er enige onzekerheid met ruim 60% kans op een
voortzetting van het rustige weer met nachtvorst en ruim 30% kans op
wisselvalliger weer.
Als gevolg van de aanvoer van polaire lucht gevolgd door enkele dagen
van hoogdrukinvloed met weinig of een aflandige stroming is rond het
midden van de komende week de kans op vorst in de nachten groot, dinsdag
en woensdag bereikt deze een maximum met meer dan 90%, de kans op een
ijsdag (Tmax <0) is dan slechts minder dan 10%. De kans op neerslag is
dan ook gering, minder dan 30%.
schneequote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:39 schreef gronk het volgende:
...en waar is iedereen dan zo opgewonden over?
Een dagje -1.
Maar dit kan nog veranderen tog neem ik aanquote:Op vrijdag 19 januari 2007 20:25 schreef Keromane het volgende:
Het spijt me zeer, maar GFS12 is anti-winters met een WC op termijn. Komende week is het volgens de run weinig soeps wat sneeuw betreft. Wat vorst zit er wel in, maar stelt weinig voor. GFS12 is vrij consistent met ECMWF12.
[afbeelding]
[afbeelding]
Zo zie je maar: nooit verder kijken dan een paar dagen.
; - )
---
Pleister op de wonde
[afbeelding]
En misschien straks nog iets om te troosten.
Klopt. Zelfs op de kortere termijn kunnen dingen drastisch veranderen.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 20:44 schreef Jodelaar het volgende:
[..]
Maar dit kan nog veranderen tog neem ik aan![]()
![]()
Begrijp me niet verkeerd, maar ik zag alleen 10 graden staan en dat wou ik even melden. Geen updates meer van jouw kant? Ik zag dat blok ook wel doorbreken, maarja als ik eenmaal zie dat het gaat sneeuwen geloof ik al snel dingenquote:Op vrijdag 19 januari 2007 22:40 schreef Keromane het volgende:
Toch weer veel te ver vooruit kijken en niet zien dat deze run kouder is dan de voorgaande. Qua hoofdrun als qua aantal members, handshake met eerdere GFS runs. Een superindicatie.
Zo wordt het nooit wat natuurlijk. Dat UKMO concreet een sneeuwstoring intekent zal ik maar niet vertellen dan.
Beste mensen, mijn forumtijd voor dit jaar zit er weer op zegt de baas.
Volg deze sites voor geruchten, nieuws en vragen:
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=804
http://weerwoord.be/
http://forum-3.weeronline.com/
Veel plezier de komende tijd.
Dit is ver weg, betrouwbaarheid daarvan betwijfel jij ookquote:Op vrijdag 19 januari 2007 20:25 schreef Keromane het volgende:
Het spijt me zeer, maar GFS12 is anti-winters met een WC op termijn. Komende week is het volgens de run weinig soeps wat sneeuw betreft. Wat vorst zit er wel in, maar stelt weinig voor. GFS12 is vrij consistent met ECMWF12.
[afbeelding]
[afbeelding]
Zo zie je maar: nooit verder kijken dan een paar dagen.
; - )
---
Pleister op de wonde
[afbeelding]
En misschien straks nog iets om te troosten.
quote:Op zaterdag 20 januari 2007 00:14 schreef Keromane het volgende:
Ik ben niet definitief weg, maar X updates en uitgebreide verhalen kun je vergeten. Meteo is niets anders dan liefhebberij zoals zoveel dingen. Met internet kun je aan een stuk blijven schrijven.
Beschouwingen/prognoses zijn net zo makkelijk van eerder genoemde sites te halen. Even door de ruis heenprikken. Als je echt interesse hebt is dat geen probleem.
Voor aankomende week: het ziet er onverminderd goed uit. Ook nu met de nieuwste GFS run.
JOKI 8. Al vallen volgende week zaterdag misschien de mussen van het dak.
Niet te ver vooruitkijken. Hoewel ik het misschien fout zal hebben zie ik potentie voor een ongekende winter. Niet om gelijk te krijgen, ik bedoel een echte. Laat ik het anders zeggen: vooralsnog ziet het er uitstekend uit voor zo'n winter. En over een week niet meer. Of wel.
Een weekje vriezen gaat daar niet helpen, dus moeten we allemaal op een minimaal 2 weekse prik hopen. Maar zoals het er nu voorligt is het al vrijdag afgelopen.quote:Op zaterdag 20 januari 2007 13:56 schreef BretsiG het volgende:
Er zijn voor mij 2 redenen waarom het hard moet gaan vriezen:
1) Het aantal insecten in de zomer zal flink gereduceerd zijn.
2) De hele broeikaseffect-lobby zal even koest zijn.
Ook lijkt er een dagje bij te komen (vrijdag) van mij mag dat blijven gebeuren, die dagen die erbij komenquote:: er zijn nog steeds
: hoge drukontwikkelingen boven Scandinavie
: mogelijk. Dat blijft namelijk mogelijk
: doordat de hoogtestroming volgens GFS om
: Scandinavie heen slingert (zie kaart van 200
: hPa, 500 hPa geeft hetzelfde beeld trouwens,
: ter vergelijking met ECMWF). ECMWF laat de
: hoogtestroming echter dwars over Scandinavie
: lopen dus dan is het over en uit. Ik steek
: vast een kaarsje aan...
zoals al gezegd is dat nog echt veel te ver weg. Wat ik begrepen is dat met de huidige situaite je maximaal vier-vijf dagen vooruit kan kijken, en dat zelfs dat nog moeilijk isquote:Op zondag 21 januari 2007 12:29 schreef addie het volgende:
Ik blijf voorlopig nog negatiefLange-termijn laat niet veel zien nog, plus dat het allemaal wel erg ver weg is nog.. We zien het wel
dat zeg ik, het is nog erg ver wegquote:Op zondag 21 januari 2007 12:44 schreef kepler het volgende:
[..]
zoals al gezegd is dat nog echt veel te ver weg. Wat ik begrepen is dat met de huidige situaite je maximaal vier-vijf dagen vooruit kan kijken, en dat zelfs dat nog moeilijk is![]()
Laten we iig blij zijn met het winterweer komende week, dat steeds kouder lijkt te worden
Zoals gezegd: de kansen zijn er inderdaad, maar ik vind ze helaas erg klein, zeker op de lange termijn..quote:Op zondag 21 januari 2007 13:02 schreef 61neorej het volgende:
kansen op een kouder vervolg eind van de maand lijken met de laatste kaarten weer iets toe te nemen.
Komende week vrij fris met af en toe een sneeuwbui en kans op een ijsdag in het oosten.
Wat er daarna gebeurt is nog zeer onzeker maar de kansen zijn er dus.
quote:Zomers in de winter
Bron : weathernews
Geplaatst op: 20 Januari 2007
Januari was in Nederland tot nu toe bijzonder zacht. Dat gold ook voor veel plaatsen elders in Europa. Afgelopen vrijdag 19 januari werd het in het zuiden op grote schaal meer dan 20 graden.
De hoogste temperatuur werd gemeld in Tortosa, aan de Spaanse oostkust in het dal van de Ebro: de thermometer stokte daar pas bij 26 graden. In Valencia en Murcia, meer naar het zuiden toe, rolde 25 graden uit de bus net als in het zuidwesten van Spanje in Jerez de la Frontera. Ook in Frankrijk aan de Middellandse Zee was het bijzonder warm: Montpellier 21 graden. De warme lucht was ook te vinden in Italië. Daar meldde Turijn, in deze tijd van het jaar gemiddeld gesproken goed voor een graad of 5, een maximum van 21 graden en Piacenza kwam tot 24 graden. Op de westelijke Balkan noteerde Banja Luka 22 graden. Ook op de eilanden Mallorca, Sardinië en Sicilië werd het meer dan 20 graden. Het zomerse beeld werd veelal compleet met flink wat zonneschijn.
Des te opmerkelijker is de weersomslag waar veel zuidelijke landen later in de week mee te maken kunnen krijgen. In de loop van de week nemen storingen in het zuidwesten van Europa het heft in handen. Ze brengen onstuimig weer met zich mee en ook erg koude lucht. In de loop van zondag gaat het misschien al sneeuwen in de bergen in het noordwesten van Spanje, later ook op de Spaanse hoogvlakte. Ook aan de Franse westkust is een toenemende kans op sneeuw en voordat het volgend weekeinde begint heeft Mallorca misschien ook een sneeuwbui te pakken.
Ik ben inmiddels redelijk thuis in de kaarten en voorspellingen, maar verder dan 2 dagen durf ik nog niet te kijkenquote:Op zondag 21 januari 2007 16:20 schreef Jodelaar het volgende:
Ja zeker gunstiger. Volgens de UKMO wordt het zaterdag een overgang. Of het wel / niet wordt. Ukmo ziet er wel kans in. Ik ben laatste dagen er wat verder in verdiept en kan het nu een beetje zelf voorspellen
het kan eerlijk gezegd alle kanten nog opquote:Op zondag 21 januari 2007 19:09 schreef Jodelaar het volgende:
verzachting geeft de run nog niet direct aan. Maar kan nog veranderen
De kansen zijn er idd.. Maar het blijft toch afwachten..quote:Op maandag 22 januari 2007 11:32 schreef 61neorej het volgende:
Verzachting komt er hoogstwaarschijnlijk wel.
Maar wel kans op matige vorst al morgen en met wat geluk een plaatselijke ijsdag.
Dat is toch al heel wat na de afgelopen periode.
Bovendien zijn er voor volgende week nog volop kansen voor een nieuwe afkoeling.
nouja, tis toch zo?quote:Op maandag 22 januari 2007 12:26 schreef IkWilbert het volgende:
Als ik elke keer een euro kreeg voor gebruik van het woord "afwachten" in dit topic, dan was ik nu binnen![]()
Dat is pas over 5 dagen!quote:Op maandag 22 januari 2007 13:41 schreef Jodelaar het volgende:
beter?
Tja prikje word elke keer wel verlengt , morgen zul je weer zien dat het zondag zachter wordquote:Op maandag 22 januari 2007 13:48 schreef ReWinD het volgende:
[afbeelding]
En de donkerrode staafjes zijn ook weer terug, zoals gewoonlijk...
GFS verlengt het prikje nog t/m zaterdag, daarna duidelijke verzachting.
Laten we het hopenquote:Op maandag 22 januari 2007 13:52 schreef michiel_merk het volgende:
[..]
Tja prikje word elke keer wel verlengt , morgen zul je weer zien dat het zondag zachter word![]()
zoals ikquote:Op maandag 22 januari 2007 13:58 schreef ReWinD het volgende:
[..]
Laten we het hopenMaar vrijwel alle modellen laten na het weekend nu toch echt wel een duidelijke verzachting zien. Misschien begin februari nieuwe kansen
In ieder geval lekker veel sneeuw in de Alpen, goed voor de mensen die de komende weken op wintersport gaan!
ze laten elke keer na een aantal dagen verzachting zien, omdat de gemiddelden de voorspellingen naar de warme kant toe trekken. Elke keer wordt het prikje langer, en dat is natuurlijk alleen maar positiefquote:Op maandag 22 januari 2007 13:58 schreef ReWinD het volgende:
[..]
Laten we het hopenMaar vrijwel alle modellen laten na het weekend nu toch echt wel een duidelijke verzachting zien. Misschien begin februari nieuwe kansen
In ieder geval lekker veel sneeuw in de Alpen, goed voor de mensen die de komende weken op wintersport gaan!
Wat er gebeurt is dat van het weekend de wind weer vanuit het westen gaat waaien en de temperatuur daarom weer omhoog schiet.quote:Op maandag 22 januari 2007 22:12 schreef Caesu het volgende:
kijken wat er gebeurt met de atmosfeer nu de kou gearriveerd is.
kan allemaal blijkbaar veel kouder uitvallen blijkbaar.
Dan zie jij andere dingen dan ik op die website...quote:Op dinsdag 23 januari 2007 10:41 schreef picobyte het volgende:
De beste weersite van nederland zegt ook dat het komend weekeind kouder wordt.
![]()
ik zie dat de tempratuur pas maandag omhoog gaatquote:Op dinsdag 23 januari 2007 10:52 schreef Lariekoek het volgende:
[..]
Dan zie jij andere dingen dan ik op die website...
als je zo bekijkt wel, maar het gaat ook om de nacht temp en die gaat pas maandag boven 0 uitkomenquote:Op dinsdag 23 januari 2007 11:36 schreef Lariekoek het volgende:
donderdag 1, vrijdag 3, zaterdag 3, zondag 2.
Gaat het toch al vrijdag/zaterdag omhoog?
mja, zaterdag wordt alweer verzachting verwacht..quote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:13 schreef michiel_merk het volgende:
prikje tot maandag inmiddelsmaar hel veel stelt het niet voor
http://www.pietpaulusma.nl/meerdaagsnederland.htmlquote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:14 schreef addie het volgende:
[..]
mja, zaterdag wordt alweer verzachting verwacht..
Dat zou echt vet zijn. Jammer dat het net zo betrouwbaar is als de gemiddelde 9/11 conspiracy-theory...quote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:22 schreef Jodelaar het volgende:
[afbeelding]
heel ver nog maar zou dit gunstig zijn voor echt winter weer in nederland zijn?
quote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:24 schreef -skippybal- het volgende:
[..]
Dat zou echt vet zijn. Jammer dat het net zo betrouwbaar is als de gemiddelde 9/11 conspiracy-theory...
Het enige wat hieraan anders is dan ik dacht, is de nachttemperatuur van zaterdagquote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:22 schreef michiel_merk het volgende:
[..]
http://www.pietpaulusma.nl/meerdaagsnederland.html
Hij had dat beetje sneeuw voor het noorden wel goed voorzien
verder dan dit zakt hij niet:quote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:25 schreef Lariekoek het volgende:
[..]
![]()
Dat blauw/paarse boven Scandinavie moet nog veel verder zakken!
een editquote:Op dinsdag 23 januari 2007 13:46 schreef Jodelaar het volgende:
het sneeuwtwel zeer weinig en het blijft niet ligge
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |