abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_44869366
Voor wie het interesseert.

Het 'breakpoint' voor mogelijk winterse ontwikkelingen - in een ander topic m.b.t. vragen over de winterverwachting genoemd - zou omstreeks deze tijd liggen.

Het breakpoint hebben we, en hoe. Langdurige, standvastige hogedruk is verdwenen en op dit moment kunnen we ons opmaken voor een paar (zeer) stormachtige dagen. Wat die stormen betreft is het een kwestie van ontwikkelingen van uur tot uur bekijken. Dit soort systemen laten zich moeilijk exact voorspellen. Net als die novemberstorm vorig jaar. Ook morgenavond en -nacht zou zeer onstuimig kunnen uitpakken. Zelfs zo onstuimig dat er van vuurwerk eigenlijk geen sprake kan zijn in een flink deel van het land. Bij windkracht tien is er weinig eer te behalen.

Van de winter is natuurlijk geen sprake. We zitten in een typische westcirculatie (jawel, hij bestaat dus nog écht) en hebben te maken met een komen en gaan van depressies en randstoringen. Als enorme wagenwielen baggeren grote oceaandepressies ter hoogte van IJsland richting Skandinavie, gevolgd door nieuwe exemplaren. In de spaken ontstaan wervelingen die uit kunnen groeien tot mini-depressies zoals we de komende avond en nacht over het land zien trekken. Voor morgenavond is zo'n ding ingetekend ten noorden van de Waddenzee. Valt de koers een stuk zuidelijker uit dan wordt het mogelijk slechts vuurwerk op TV kijken.

Ook op de kaarten is winter ver zoeken. Van het mooie kantelen van het hogedrukgebied een tijdje terug plus inval van kou in het noordoosten is niets terechtgkomen. Het is anti-winters in Europa. Zuidwest Frankrijk en Spanje hadden wel wat winter door aanhoudende oostenwinden. Op een gegeven moment wordt het dan vanzelf koud met continentale lucht. In de regio Bordeaux-Arcachon heeft het dagenlang gevroren en viel er sneeuw. Als iemand die van kinds af aan in die hoek vakantie heeft gevierd is dat een rare gewaarwording. Bij Bordeaux denk je eerder aan 35 graden, zinderende wijnvelden, gesmolten asfalt, gloeiendheet zand, surfen op een bijna lauw aanvoelende oceaanbranding en iedereen in z'n blootje. Niet aan sneeuw. Maar uniek zijn vorstdagen en sneeuw er niet.

Voorlopig is het West Circulatie wat de klok slaat. Herfstweer met temperaturen die boven de 10 uit kunnen komen. Ook 's nachts wordt het niet koud. Het is ouderwets, al had je deze temperaturen bij het weertype meestal een dikke maand of wat eerder. Het was dan nu iets frisser geweest.

Het volgende breakpoint ligt rond 9 januari. Tegen die tijd lijkt er weer hogedrukopbouw te gaan plaatsvinden. of het wat wordt hangt af van ontwikkelingen in het noorden en oosten. En de ligging en standvastigheid van dat mogelijke nieuwe hoog.
pi_44875898
misschien slaat het nergens op maar ik hoop dat deze storm de voorbode is voor een kouder weertype in januari.
maar het zeewater is gewoon nog aan de warme kant. en de vervloekte westcirculatie ook altijd.
maar ik blijf hoop houden voor januari/februari.

stel nu dat het een extreem zachte winter wordt na een extreem warm 2006.
dan warmt het zeewater ook weer snel op in de lente/zomer en hebben we wéér een zeer warme zomer?
zou ik niet erg vinden hoor...

maar een koude winter vind ook wel weer een keertje leuk.
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
pi_44876054
Voorlopig weinig kans. Kou moet ergens vandaan komen.
pi_44894428
de duitsers zijn wat positiever
quote:
Also nach sehr verlässlichen Meldungen auf einigen Internetseiten habe ich gelesen dass sich die Großwetterlage zum 8. Januar hin stark verändert! Es gibt mittlerweile Warnungen vor einem extremen Wintereinbuch in Nord und Westdeutschland! Die Ost und Südländer werden mit knakigem Frost bescheert. Schneemengen von ca. 2 - 3 Metern sinbd da nicht ausgeschlossen. Ich muss jedoch betonen dass die Quellen aus Universitätskreisen habe Richtung Metereologie und Wtterbeobachtung. Also dann mal abwarten. Aber bisher hatten die Leute zu 90 % Recht behalten
van een duitse weerforum

ach roder voorspelde ook wat
  zondag 31 december 2006 @ 18:14:08 #5
34586 kepler
No bounce, no play
pi_44897867
winter duurt nog drie maanden ofzo
laten we hopen dat het echt winter wordt
The line is a dot to you!
pi_44897967
Inderdaad de winter duurt nog 3 maanden.
Hopen dat het binnekort een stuk kouder wordt.
Het kan nog alle kanten op.
pi_44913416
Breakpoint ligt rond 9 januari, er lijkt dan een shift te zijn m.b.t. hoge/lagedrukgebieden. Er moet nogal wat gebeuren in de tussentijd wil het na dat breakpoint zoetjes richting winterweer gaan hier. Concrete voorspellingen doen op termijn is onzin. Of we een H boven ons hoofd hebben of net iets noordelijker boven Skandinavie maakt nogal wat uit. Of er genoeg kou is in het brongebied of niet ook.

Dat de Alpen vost en sneeuw gaan zien kan ik geen voorspelling noemen.

Breakpoint rondom 9 januari, eerste concrete winterweer (als het ervan zou komen) niet vroeger dan plusminus 16 januari.
pi_44963269


Hier kopen we nog niks voor, toch een aardig signaal. Ver vooruit.

[ Bericht 37% gewijzigd door Keromane op 03-01-2007 03:03:48 ]
pi_44963339
is dat hoopgevend?

nog te ver weg lijkt mij maar we houden het in de gaten.
misschien wordt het bij de volgende run duidelijker of blijft er niets van over...
Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
  woensdag 3 januari 2007 @ 03:07:57 #10
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_44963411
Waarom wil iedereen dat het koud wordt? Kou zuigt, ik wil die zinderende zomerzon van juli terug
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_44963457
Wat interessant is is het verschijnen van dat hoog in de modellen. Als je dit soort dingen ziet terugkomen de komende week kun je al ietsjes enthousiaster worden.

De hele zwik moet naar het westen. Stijging van druk bij Groenland/IJsland is ook welkom. Je hebt op deze kaart alleen een signaal. Er moet een koudetransport op gang komen en dat ontbreekt nu nog. Daar heb je dus verschuivingen voor nodig en liefst een stofzuigerdepressie in het MZ-gebied. Dat Azorending moet ook verkassen. Het gunstigste is als oceaandepressies zuidelijke koersen gaan volgen en we ten noorden van een strakke straalstroom zitten. Aan gemeander hebben we niet zoveel.

Als zo'n hoog er inderdaad zou komen, maar zou wegzakken naar het zuiden dan kun je je beter vast opmaken voor het voorjaar. Dan zou je voorzichtig alvast mogen gaan spreken van een zachte winter, al zijn verrassingen nooit uitgesloten.
pi_44965016
Hier een stukje van de website van Jan Visser
quote:
Zover de meeste weermodellen vooruit kunnen rekenen zijn er geen aanwijzingen die duiden op een echte doorbraak naar een (meer) winters weerbeeld. Het neemt niet weg dat we nu de komende weken en maanden helemaal ‘krasvrij’ doorkomen. Er is een tendens gaande die laat zien dat er een soort verschuiving van de seizoenen aan de gang is. De nazomer heeft steeds vaker een langere adem, de winter komt steeds later op gang. We herinneren ons het koude voorjaar van 2006 maar al te goed!
Jan Visser
  woensdag 3 januari 2007 @ 11:00:52 #13
34586 kepler
No bounce, no play
pi_44966481
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 02:53 schreef Keromane het volgende:
[afbeelding]

Hier kopen we nog niks voor, toch een aardig signaal. Ver vooruit.
nou is een weekje natuurlijk niet heel ver vooruit, maar wel te ver om heel zeker van te zijn
The line is a dot to you!
pi_44968030
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 09:11 schreef aloa het volgende:
Hier een stukje van de website van Jan Visser
[..]

Jan Visser
Tja in maart word de zon weer sterker
  woensdag 3 januari 2007 @ 12:17:47 #15
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_44968306
quote:
Zacht en wisselvallig begin van het jaar
KNMI

03 januari 2007 - Ook in het nieuwe jaar houdt het zachte en wisselvallige weer voorlopig aan. Ook de nieuwste vijftiendaagse verwachting waarmee het KNMI experimenteert houdt de temperatuur aanhoudend boven normaal.


Kerstroos in De Bilt in de bloeiende natuur op 26 december 2006 (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)

Wintervoorspellingen
Het aanhoudend zachte weer verleidt menig wintervoorspeller tot uitspraken waaruit blijkt dat de hele komende winter weinig zou voorstellen. Wintervoorspellingen zijn in ons grillige klimaat niet erg betrouwbaar en een zachte voorgeschiedenis heeft geen betekenis voor het weer in de komende maanden. De kans op een zachte winter is door de opwarming tegenwoordig weliswaar iets groter is, maar ook dat zegt nog weinig. Zodra de kou onze kant op komt kan het weer radicaal omslaan en kan ook een zachte winter nog een schaatsperiode opleveren. Daarvoor zijn echter nog geen aanwijzingen en voorlopig houden de voorspellers het op aanhoudend zacht weer. (zie ook Nader verklaard- wintervoorpellingen en Verder lezen- Wat is de waarde van weerregels voor de winter, deel I en II).

Natuur nog in bloei
Uit waarnemingen voor vrijwilligers in het kader van de Natuurkalender blijkt dat er dankzij het uitzonderlijk zachte weer in deze december meer dan 240 wilde planten in bloei staan. Naast de wilde plantensoorten zijn er ook 200 soorten tuinplanten in bloei gezien. Ook in veel andere landen is de natuur van slag (zie Externe links- Groot aantal plantensoorten in bloei door extreme herfsttemperaturen).

Ook vorig jaar was de herfst extreem warm en bleef het blad uitzonderlijk lang aan de bomen zitten. KNMI-meteoroloog en weerfotograaf Jacob Kuiper fotografeert de natuur jaarlijks om de verschillen in bladontwikkeling en bladval in beeld te brengen. Uit zijn opnamen (zie foto's onder dit artikel) blijkt dat de natuur najaar 2006 nog groener is dan in 2005 en dat rond er begin november veel meer blad aan de bomen zat dan rond die tijd in 2004. Voor de bomen is dat niet goed: bij gelijke wind is de winddruk op een boom met blad acht keer zo hoog als op een kale boom. Als het gaat sneeuwen of ijzel ontstaat kan de toestand nog dramatischer worden. Na de eerste herfststorm en de eerste vorst (op 2 november -3,9 graden op de vliegbasis Twenthe) zijn wel wat bladeren van de bomen verdwenen maar de natuur was nog steeds opmerkelijk groen. Later in november en in het begin van december 2006 hebben nieuwe depressies zo vaak de wind merkbaar laten aantrekken dat de hoeveelheid blad toen snel is verminderd. Begin december blijkt dat ook eiken daarbij veel van hun blad hebben verloren, iets wat in begin december 2005 nog niet het geval was. De actieve depressies zorgden tegelijkertijd voor aanvoer erg zachte lucht waardoor de gemiddelde temperatuur van de herfst in 2006 flink boven het record uit 2005 is uitgekomen.

Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij het verkleuren en de val van het blad. Volgens oud KNMI-meteoroog en bioloog Baltus Zwart speelt uiteraard de hoge temperatuur een rol bij het uitblijven van de bladverkleuring, maar veel belangrijker is nog het uitblijven van somber weer. Door het zonnige weer kon in combinatie met de hoge temperaturen het fotosynthese proces gewoon op volle sterkte doorgaan waardoor het in het blad aanwezige abcissine zuur, dat zorgt draagt voor de vorming van het abcissinelaagje (afscheidingslaagje) aan de voet van het blad, nog geen kans kreeg zijn invloed uit te oefenen. Baltus Zwart hanteerde de richtlijn dat de bomen in ons land voor 5 december helemaal kaal waren. Vorig jaar was dat al 10 december, maar dit jaar waren de bomen rond Sint Nicolaas op 7 december kaal (zie Nader verklaard- bomen over het weer).
Voorlopig nog niks dus.
  woensdag 3 januari 2007 @ 12:23:43 #16
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_45075608
Omslag rond 10 januari, maar het ziet er niet goed uit voor winterweer.

Poll: Gaan we de komende maanden nog echt winterweer zien?
  • ja, een paar dagen
  • ja, een paar weken
  • ja, een hele periode
  • nee, hooguit wat nachtvorst nog
  • nee, helemaal niks
    Tussenstand:

    zelf poll maken[/sup]
  • pi_45079814
    Ik verwacht er helemaal niks meer van.

    Het is gewoon een winter van niks geweest.
    Verdorrie niet één keer kunnen schaatsen.
    Profiel opgeheven.
      zaterdag 6 januari 2007 @ 18:20:44 #19
    134944 Hi_flyer
    Van alles te melden
    pi_45081407
    quote:
    Op zaterdag 6 januari 2007 17:39 schreef Bierie het volgende:
    Ik verwacht er helemaal niks meer van.

    Het is gewoon een winter van niks geweest.
    Verdorrie niet één keer kunnen schaatsen.
    Ik wel, op de Jaap Edenbaan in 020 gisteravond. Helaas regende het bij vlagen hard, dat maakt het niet echt leuk, zo'n laag water op het ijs.
    pi_45081732
    Dit klinkt ook niet erg positief voor mensen die van winterweer houden.
    quote:
    De Engelse weerdienst heeft donderdag een update gegeven van haar winterverwachting. Daarbij handhaaft ze de eerder uitgesproken verwachting, waarbij sprake is van een milde winter met meer neerslag dan normaal. Wel houdt ze aan dat er in de tweede helft van januari en begin februari koudere periodes mogelijk zijn met sneeuwval.

    Deze wintervoorspelling geldt uiteraard voor Groot Brittannië. Een gebied dat noordelijker en hoger ligt dan Nederland. Voor Nederland is er minder hoop. De experimentele maandverwachting van het KNMI die tot het eind van januari loopt, rept niet over koude periodes. Bovendien kan koude in het noorden van Groot Brittannië juist voorkomen, als een depressie bij ons storm en zacht weer bezorgd.

    Stormachtig weer is goed mogelijk. A3 schrijft in zijn weerpraatje dat de uitvoer van de weermodellen lijken op het weerbeeld wat we eind januari 1990 en februari 1990 hadden: een uitermate krachtig westcirculatie met de ene na de andere stormdepressie boven het Noordzeegebied. Een dergelijk patroon met antiwinterweer kan heel lang aanhouden. Meer dan 3 maanden is geen uitzondering. Dit gebeurde ook in de winters van '87-'88, '74-'75 en '99 -'00.
    bron
    pi_45112877
    De eerste week van het nieuwe jaar zit erop en de kaarten zijn vrij eensgezind: super-anti-winter. Positievere settings zie je alleen ver vooruit in de kaarten en hebben een waarde van 0. Aanhoudende westcirculatie en zeer zachte temperaturen is het devies, het lijkt winter 1990 wel.

    De 14 graden zou wel eens gehaald kunnen worden komende week. Het is nog niet zo bont als in New York waar je nu een terrasje kunt pikken met 21+, maar toch. De muggen hebben voorlopig vrij spel, bloemen kunnen bloeien, het gras kan groeien.

    Kou is op de kaarten ver te zoeken. De 0-gradengrenzen vind je in Skandinavie en Siberie. Het is opvallend. Moskou was normaal gesproken in deze tijd van het jaar diepvries. In November kon het er al -20 zijn. Momenteel moeten ze het daar ook doen met hooguit een graadje vorst in de nacht.


    Voor serieus winterweer in deze maanden nog zou er heel rap wat moeten veranderen, anders moeten we het doen met hooguit een stralingsvorstje. Gezien de kaarten acht ik de kans klein omdat globale drukverdeling echt anders moet worden. De temperaturen in de brongebieden zouden omlaag moeten, er zou uitgebreid sneeuw moeten vallen, en dan zouden we een aanhoudende aanvoer moeten hebben vanuit die regio.

    Het noordwestelijke deel van de VS kan zich opmaken voor een nieuwe pittige winterinval in de komende week.
      zondag 7 januari 2007 @ 16:58:57 #22
    89730 Drugshond
    De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
    pi_45113099
    Bekijk het eens van de positieve kant.
    Minder sneeuw in de Alpen is minder water als het gaat dooien. Dus dat probleem zullen we in 2007 ook niet kennen.

    Hoewel ?!

    De correlatie tussen de winter NINO3 index en de voorjaarsneerslag in Europa van 1856 tot 1993.
    Regen regen en nog eens regen.

    [ Bericht 43% gewijzigd door Drugshond op 07-01-2007 17:07:40 ]
      zondag 7 januari 2007 @ 22:12:19 #23
    34586 kepler
    No bounce, no play
    pi_45125590
    het ergste is nog dat er vorig jaar elke week wel weer een kans was dat het echt koud zou worden. Als ik nu naar de kaarten kijk wordt het alleen maar warmer, en niet eens een kleine kans op een koude-inval
    The line is a dot to you!
    pi_45129874
    quote:
    Op zondag 7 januari 2007 22:12 schreef kepler het volgende:
    het ergste is nog dat er vorig jaar elke week wel weer een kans was dat het echt koud zou worden. Als ik nu naar de kaarten kijk wordt het alleen maar warmer, en niet eens een kleine kans op een koude-inval


    nou ja warmer ? members gaan voor een wat koudere weertype op lange termijn

    maar super betrouwbaar is het niet
      maandag 8 januari 2007 @ 00:01:14 #25
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_45129980
    Een weekje -10 of iets dergelijks is natuurlijk altijd mooi, anders zit je de volgende zomer ook nog eens met een plaag van diverse insecten.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
      maandag 8 januari 2007 @ 00:24:52 #26
    34586 kepler
    No bounce, no play
    pi_45130720
    quote:
    Op zondag 7 januari 2007 23:57 schreef michiel_merk het volgende:

    [..]

    [afbeelding]

    nou ja warmer ? members gaan voor een wat koudere weertype op lange termijn

    maar super betrouwbaar is het niet
    kouder, maar echt winterweer nog niet
    The line is a dot to you!
      maandag 8 januari 2007 @ 15:32:09 #27
    34586 kepler
    No bounce, no play
    pi_45144459
    volgens de radio wordt het 15 graden morgen

    dat is toch geen winter meer
    The line is a dot to you!
    pi_45144584
    Inderdaad, maar op zich komt zoiets wel vaker voor, alleen nu is het al constant "warm".

    Zal wel weer zo'n last-minute winter worden dit maal
    Vedanta_veri: Ik vraag mij af waarom iedereen zo voor het verbod op pedofilie is maar niet op roken, beiden zijn dingen waar je anderen mee beschadigd. Maar goed, mensen die verslaafd zijn aan iets kunnen daar niet objectief over zijn.
    pi_45155356
    De vorige winters waren niet te vergelijken met de huidige, je moet 17 jaar terug. Deze winter schittert in afwezigheid van kou. Je moet erg ver weg gaan of in berggebied gaan kijken. Het is een uitzonderlijke situatie. Een last-minute winter? Dan moet er toch echt wat gaan veranderen de komende weken.

    Gisteren bekeek ik de gegevens van 7 januari 1985. -15 's nachts, -6 overdag, wat leuke centimeters sneeuw die dag bij een aardig pak dat er al lag. Ik kan me die winter nog goed herinneren. Na Nieuwjaar kwam de winter vrij plotseling opzetten. De 5 daagse verwachting op Teletekst kon je niet geloven. Strenge tot zeer strenge vorst 's nachts, matige vorst overdag, van tijd tot tijd sneeuw. Het bleef maar aanhouden.

    Na een tijdje wende je eraan. Een witte wereld, ijs, sneeuw, kou, je ging schaatsen als je er gewoon weer eens een keer zin in had, niet omdat je snel moest wezen. 's Avonds speelden we met een plantenspuit op de oprit en maakten we ijs-sculpturen. Of we keken hoe snel het water op de vijver weer dichtvroor als je een gat had gehakt. Over vijvers gesproken, in de jaren 80 keken we telkens naar de dikte van het ijs om een idee te krijgen van hoe koud het in de nacht was geweest. Een uitstekende thermometer die verdomde vaak 'erg koud' aangaf. En dat was genoeg: geen dooi dus.

    Ja, dat waren nog eens tijden.
    pi_45156731
    quote:
    Die koude lucht ten noorden van ons, heeft gistermiddag de temperatuur in meerdere Scandinavische regio s dik onder de nul graden gehouden. Het Lapse Kvikkjokk kwam op -23 graden uit. s Middags! Ook in het midden van Scandinavie was het winter, maar in het zuiden gingen de temperaturen naar 2 tot 8 graden in de plus. Nu is het zo dat de kou in Noord-Scandinavie zich de komende week naar het zuiden van Noorwegen en Zweden uitbreidt, met daar de koudste dag op de donderdag.
    Als die koude lucht nou nog even wat verder zakt.

    weer.nl
    pi_45174605
    Vandaag is het strandweer, al waait het wel hard. Erg zachte lucht heeft ons land bereikt.

    In 1947 werd het op deze datum nog warmer, ruim 17 graden. En drie weken later werd de Elfstedentocht gereden.
      dinsdag 9 januari 2007 @ 13:03:00 #32
    34586 kepler
    No bounce, no play
    pi_45174685
    quote:
    Op dinsdag 9 januari 2007 12:59 schreef Keromane het volgende:
    Vandaag is het strandweer, al waait het wel hard. Erg zachte lucht heeft ons land bereikt.

    In 1947 werd het op deze datum nog warmer, ruim 17 graden. En drie weken later werd de Elfstedentocht gereden.
    het kan nog steeds

    Ik heb weinig hoop
    The line is a dot to you!
    pi_45174871
    quote:
    Op dinsdag 9 januari 2007 12:59 schreef Keromane het volgende:
    Vandaag is het strandweer, al waait het wel hard. Erg zachte lucht heeft ons land bereikt.

    In 1947 werd het op deze datum nog warmer, ruim 17 graden. En drie weken later werd de Elfstedentocht gereden.
    Juist omdat het hard waait is het strandweer
    pi_45186934
    '
    quote:
    Ondanks al het zachte, milde weer van de afgelopen maanden begint er op de weerkaart toch iets te broeien richting weersomslag. Aanwijzingen hiervoor zijn veranderingen aan de andere kant van de oceaan. In vooral de oostelijke staten van Amerika is het de laatste tijd bijzonder warm geweest, tot boven de 20 graden. De komende periode krijgen meerdere regio's echter te maken met het bezoek van een winterkoufront met koude lucht en sneeuw. Alleen de oostelijke (kust)rand blijft relatief zacht, maar meer landinwaarts wordt het snel kouder. In het middenwesten van de VS en in vrijwel geheel Canada zakken de temperaturen waarschijnlijk naar waarden van 20 tot 40 graden onder nul en in het overgangsgebied is kans op extreme neerslag. Een niet wetenschappelijke theorie wil dat zo'n kou-inval, zeker van de omvang die daar verwacht wordt, op termijn ook het weer in Europa op zijn kop zet; en als dat inderdaad zo is, dan op een termijn van een of twee weken later'
    volkskrant (Klaas Drost )
      dinsdag 9 januari 2007 @ 21:50:53 #35
    61660 Lariekoek
    Zo, jij bent echt grappig.
    pi_45193442
    Als het in Amerika juist extreem koud is kan het in Europa toch niet zo koud worden?
    la·rie·koek (de ~ (m.)) 1 onzin
    pi_45198898
    Het stuk in de Volkskrant is veel te voorbarig. Als ineens koude lucht uitstroom boven de oostkust kan dat bij ons het weerbeeld veranderen. Klopt. Depressieactiviteit op de oceaan kan erdoor toenemen. Er is verder geen verband tussen een koude VS en het weer hier.

    Het wordt ook gezegd: een niet wetenschappelijke theorie. Kun je beter geen waarde aan hechten.
      dinsdag 9 januari 2007 @ 23:57:23 #37
    77130 star_gazer
    Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
    pi_45198947
    quote:
    Op dinsdag 9 januari 2007 23:56 schreef Keromane het volgende:
    Het wordt ook gezegd: een niet wetenschappelijke theorie. Kun je beter geen waarde aan hechten.
    Oftewel: geen theorie, maar een hypothese
    "End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
    -
    [b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
    Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
    pi_45199088
    Een weerlegde hypothese. Dergelijke verbanden is zowat het eerste wat onderzocht werd. Er is geen verband.

    --
    voor de volledigheid: geen ander verband dan mogelijk extra depressieactiviteit op de oceaan (=antiwinter hier) en verder een mogelijke verplaatsing van de straalstroom. Er is geen hout mee te snijden.

    [ Bericht 51% gewijzigd door Keromane op 10-01-2007 00:13:08 ]
    pi_45199373
    quote:
    Op dinsdag 9 januari 2007 23:56 schreef Keromane het volgende:
    Het stuk in de Volkskrant is veel te voorbarig. Als ineens koude lucht uitstroom boven de oostkust kan dat bij ons het weerbeeld veranderen. Klopt. Depressieactiviteit op de oceaan kan erdoor toenemen. Er is verder geen verband tussen een koude VS en het weer hier.

    Het wordt ook gezegd: een niet wetenschappelijke theorie. Kun je beter geen waarde aan hechten.
    harry otten zei zelfs al dat er mogelijk een omslag komt rond 22 jan , erg gewaagd

    maargoed eerst maar uit die vicieuze cirkel komen

    [ Bericht 2% gewijzigd door michiel_merk op 10-01-2007 00:25:47 ]
      woensdag 10 januari 2007 @ 16:34:11 #40
    62913 Blik
    The one and Only!
    pi_45216014
    quote:
    Op woensdag 10 januari 2007 00:11 schreef michiel_merk het volgende:

    [..]

    harry otten zei zelfs al dat er mogelijk een omslag komt rond 22 jan , erg gewaagd
    volgens laatste GFS zelfs al rond de 19de (ik duim ervoor, tis nog ver weg)
      woensdag 10 januari 2007 @ 16:37:01 #41
    34586 kepler
    No bounce, no play
    pi_45216160
    quote:
    Op woensdag 10 januari 2007 16:34 schreef Blik het volgende:

    [..]

    volgens laatste GFS zelfs al rond de 19de (ik duim ervoor, tis nog ver weg)
    ik zag vandaag zelfs al iets wat op een klassiek winterplaatje begon te lijken (zover mijn kennis toelaat )

    Maar dat zet volgens de laatste GFS niet door, sterker nog over twee weken is het nog steeds 14 graden
    The line is a dot to you!
    pi_45216405
    quote:
    Op woensdag 10 januari 2007 16:34 schreef Blik het volgende:

    [..]

    volgens laatste GFS zelfs al rond de 19de (ik duim ervoor, tis nog ver weg)
    Het leuke is , als de pluim voor kouder weer gaat gaat de gfs voor warmer weer gaat de pluim voor zachter weer andersom..

    amerika kan zich op maken voor een exteme koud golf komende week, met mogelijk nieuwe records..
    pi_45219693
    Ach tot in april kan het nog goed sneeuwen hier.
    Anders is er volgend jaar wel weer een nieuwe winter.
    pi_45244795
    Voordeel met het huidige weerbeeld is dat de atmosfeer wordt omgeroerd. Een drukverdeling die op grote schaal op slot zou zitten zou uitzichtlozer zijn. We hebben in de voorgaande jaren zoiets dergelijks gezien.

    We hebben een strakke straalstroom die kan gaan slingeren, zoals een losgeslagen tuinslang. Dan kan er in principe een aardig patroon gaan ontstaan met een winterse setting. Vooralsnog moet het noorden/noordoosten flink afkoelen en hogedrukimpulsen gaan geven, de straalstroom moet een stuk naar het zuiden. Depressies moeten ruim ten zuiden van ons passeren of op de oceaan blijven hangen.

    Een ander scenario, welke past in de winters van de afgelopen jaren, is de uitbraak van arctische lucht pal uit het noorden. Kwakkelweer, maar met mogelijk een paar keer veel sneeuwval.
    pi_45257467
    Volgens de weerkaarten gaat die straalstroom wel wat meer (slingerend) naar het zuiden toe. Maar dan praat je over een dag of 10. Niet echt betrouwbaar dus.
    pi_45299434
    Straffe zonale straalstroom schuift naar het zuiden

    Na een kortstondige fase met wat rustiger maar nog steeds tamelijk zacht weer breidt de zich wederom versterkende westelijke jetstream (straalstroom) zich tijdens de tweede helft van volgende week opnieuw naar West-Europa uit. De as van de straffe zonale straalstroom lijkt zich daarbij langs de 50ste breedtegraad te zullen uitstrekken. Een en ander betekent dat het wisselvallige en niet in de laatste plaats onstuimige weerbeeld voortduurt. Met name donderdag de 18de zou wel weer eens een dag met veel wind (kracht 9) kunnen gaan worden. Wel schuiven arctische luchtmassa’s geleidelijk iets meer naar het zuiden op. Vooral hogerop in de atmosfeer koelt het af met als gevolg een gaandeweg buiiger karakter van de neerslag en een toenemende kans op onweer en hagel. Tevens bevindt de zachtste lucht zich rond de 20ste januari ten zuiden van ons land.


    Website Jan Visser
    pi_45301024
    Op 't ensemble (850) lijkt er toch wel een dip met koude lucht aan te komen. Alleen lijkt 't weinig effect te hebben op de 2 meter temperatuur.
    Een nichterige moslim, is een Islamietje.[/b] H. Finkers
    [b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
    |[b]DASOO
    | LastFM|
    pi_45302317
    quote:
    Op vrijdag 12 januari 2007 23:07 schreef i2Them2 het volgende:
    Op 't ensemble (850) lijkt er toch wel een dip met koude lucht aan te komen. Alleen lijkt 't weinig effect te hebben op de 2 meter temperatuur.
    Met een blokkade in Rusland, blijven we vast geroest zitten, met de ene depressie na de andere
    pi_45303823
    Die dip stelt vooralsnog niks voor. Februari/Maart moet met iets op de proppen komen, anders is het een winterloze winter geworden. Het beetje vorst wat we gehad hebben is normaal voor een gemiddelde herfst/voorjaar.

    Een deel van de US gaat zwaar noodweer zien. Langdurige zware ijzel. Hier gaan we zeker beelden van zien in het journaal.



    http://www.cnn.com/2007/WEATHER/01/12/ice.storm/index.html

    Heftige streek. Tornado's, orkanen, extreme hitte en zo je ziet komen er ook zware winterstormen voor.
    pi_45307693

    er is nog hoop
    Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
    pi_45307734
    Ik wil wel een pak sneeuw van een meter hoog heel nl weer onregeld
    Twinning = boring
    pi_45339311
    Komende week misschien een paar stevige stormen, daarna lijkt het wat winters te gaan worden. Uiteraard zoals het sinds een aantal jaren hoort in ons land. Beetje vorst, natte vlok.

    Op Weerwoord heeft iemand krantenknipsels e.d. online gezet m.b.t. winter 78/79. Eigenlijk de mooiste winter die ik heb meegemaakt vanwege de diversiteit aan weersomstandigheden. Sneeuwstormen, zware ijzel, strenge vorst, stuifsneeuw, enorme ijsschotsen op het kanaal, en de winter duurde maar voort. Begin Mei viel er zelfs nog een keer sneeuw.



    http://weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=591530&tid=591530
    http://weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=591548&tid=591530
    http://www.weerwoord.be/includes/forum_read.php?id=591553&tid=591530

    --
    edit - Dit zijn toch aardige ontwikkelingen. Heeft deze winter dan toch een verrassing in petto?





    [ Bericht 6% gewijzigd door Keromane op 14-01-2007 13:46:15 ]
      † In Memoriam † zondag 14 januari 2007 @ 17:22:35 #53
    137787 Snowsquall
    Noord Brabant
    pi_45348146
    Ik ben benieuwd Keromane Familie uit Canada komt over eind jan. begin feb.(zij krijgen nu pas de eerste serieuze winterstorm) kunnen ze hier een beetje chaos meemaken als het meezit.
    Ik kan het je wel uitleggen maar het niet voor je begrijpen........
    pi_45352384
    Als je wil dat het hier een puinhoop wordt moet je hopen op grote hoeveelheden ijsel .
    Dan kan niemand meer auto rijden en komen we gezellig zonder stroom te zitten
    Mag het licht uit?
      zondag 14 januari 2007 @ 19:41:58 #55
    165624 Jodelaar
    Wintersporter! uit ZH 079
    pi_45352565
    Ga elk jaar op wintersport in Kleinwalsertal (tegen Duitsegrens). Er ligt momenteel zeer weinig sneeuw maar ook volgens de vrouw waar wij altijd slapen komt er een felle sneeuwstorm op ons af. Vele kunnen dat daar al voelen. Gister was het er 18 graden.
    Ski, Schnee & Schnaps!
    pi_45352727
    Vooralsnog lijkt er een wat meer winters weerbeeld aan te komen, hoe het uitpakt is een tweede.

    We krijgen volgende week luchtstroming uit de noordwesthoek. De modellen zijn eensgezind, dus de kans is aanzienlijk dat het dus ook gaat gebeuren. Geen diepvries, wel kans op winterse buien. Stel je er voorlopig niet teveel van voor. Eerst nog een onstuimig weekje met donderdag en zaterdag kans op storm. Donderdag kan zwaar uitpakken, maar dat is nu nog niet te zeggen.
    pi_45352852
    Boven dat warme zee water worden het vast wel mooie buien laat maar komen(hier nu al koud iig vier graden) en helder dus kans op een paar graadjes stralingsvorst hier in groningen.
      zondag 14 januari 2007 @ 21:25:13 #58
    34586 kepler
    No bounce, no play
    pi_45357007
    quote:
    Op zondag 14 januari 2007 19:46 schreef Keromane het volgende:
    Vooralsnog lijkt er een wat meer winters weerbeeld aan te komen, hoe het uitpakt is een tweede.

    We krijgen volgende week luchtstroming uit de noordwesthoek. De modellen zijn eensgezind, dus de kans is aanzienlijk dat het dus ook gaat gebeuren. Geen diepvries, wel kans op winterse buien. Stel je er voorlopig niet teveel van voor. Eerst nog een onstuimig weekje met donderdag en zaterdag kans op storm. Donderdag kan zwaar uitpakken, maar dat is nu nog niet te zeggen.
    leuk om te zien in dat grafiekje wat je net postte hoe veel verschil er tussen de verschillende lijntjes zit De ene helft gaat naar -10 en de andere helft naar +10
    The line is a dot to you!
    pi_45357340
    Zal het dan eindelijk kouder gaan worden

    pi_45359545
    Ik ben een echte weer noob, maar hoe dichter die lijntjes bij elkaar zitten hoe hoger luchtdruk toch? En dat is kouder?
    There are only two pains in life. The pain of discipline and the pain of regret.
    pi_45360852
    Donderdag weeralarm als de prognoses kloppen. Langdurig storm tot zware storm, extreem zware windstoten in heel het land. Misschien wordt dit de zwaarste storm in vele jaren. Ook Ierland/UK krijgen er flink van langs.

    Lijntjes dichter bij elkaar: grotere luchtdrukverschillen, meer wind. Met temperaturen heeft het weinig te maken.

    Tot slot, altijd gevaarlijk om een week vooruit te kijken, maar er tekent zich een stevige winterse potentie af. Hopelijk blijft dit erin zitten.

    pi_45361876
    pi_45362445
    Nou, eindelijk berekenen de modellen eens dat het een keertje wat kouder wordt, nu hopen dat het een beetje doorzet
    Als je de staafdiagrammen van het KNMI bekijkt, die zijn al maandenlang achter elkaar dieprood gekleurd, niet iets om vrolijk van te worden.

    En ben benieuwd naar die storm/windstoten van Donderdag, ziet er heftig uit zoals het nu lijkt!
    pi_45363844
    quote:
    Toenemende kans (tot ca. 50%) op een stabieler en kouder weertype, terwijl de kans op het voortzetten van het zachte en wisselvallige weertype daalt naar ongeveer 30%.
    gister was het nog maar 20% voor kouder weer.

    Dostojewski: "Je kunt je niet van je eigen gezond verstand overtuigen door je buurman op te sluiten."
      maandag 15 januari 2007 @ 09:54:05 #65
    165624 Jodelaar
    Wintersporter! uit ZH 079
    pi_45365201
    Ziet er niet zo heel goed uit voor Maandag meer.. Gaat alweer rond de 5 graden volgens weer.nl Op Vrijdag 26e ligt trouwens wel een zeer koud gebied boven Duitsland, maar geen neerslagzones.. Maandag dus waarschijnlijk gewoon regen inplaats van sneeuw? Na Maandag 28e lijkt het ook weer warmer te worden. Maar zo ver het weer voorspellen is natuurlijk niet echt vertrouwelijk.

    Voor Wintersporters ziet het er wel beter uit.. Dikke neerslagzones boven Oostenrijk / Zuid Duitsland..

    http://www.weer.nl/nl/hom(...)aarten.html?®ion=r05

    Ik weet niet in hoe verre deze informatie te vertrouwen is?
    Ski, Schnee & Schnaps!
    pi_45368769
    Een eventuele winterperiode gaat niet in 1 stap. Wat je ziet gebeuren, binnen de redelijk voorspelbare termijn, is dat er een oceaanblokkade ontstaat en het noorden van Europa met polaire lucht te maken krijgt. Ook wij komen in noordelijke stromingen. De bovenlucht koelt af naar waarden waarbij sneeuwval kan optreden, dat is al heel wat na al het subtropische luchtgeweld wat hier zo'n beetje de norm blijkt te zijn geworden. Blijft het gunstig dan krijgen we wat later in die week te maken met wintertemperaturen aan de grond.

    Mogelijk scenario: begin volgende week temperaturen van -1 tot 5 graden (nacht, dag), kans op winterse buien. Daarna snoepen er telkens wat graadjes af. Veel sneeuwval op het continent, afkoeling, hogedrukimpulsen. Koudere lucht die onze kant op komt, afgewisseld met sneeuwstoringen.

    Maar voor hetzelfde geld blijft het bij een vage aanzet.

    Wat betreft donderdag: GFS tekent de storm iets noordelijker in dan gisteren. Iets minder heftig. Dit kan bij een volgende prognose weer veranderen. Iets om op de voet te blijven volgen.

    --

    GFS gisteren:


    GFS vandaag:


    [ Bericht 9% gewijzigd door Keromane op 15-01-2007 12:28:39 ]
    pi_45369941
    Ah de sluizen van koning winter gaan eindelijk open
    Laat maar komen die storm
      maandag 15 januari 2007 @ 13:19:55 #68
    165624 Jodelaar
    Wintersporter! uit ZH 079
    pi_45370445
    Laten we maar hopen dat het hier maar is heftig gaat sneeuwen, Ja en ook in het Zuid-westen
    Ski, Schnee & Schnaps!
      maandag 15 januari 2007 @ 15:14:09 #69
    165624 Jodelaar
    Wintersporter! uit ZH 079
    pi_45373627
    Arctische lucht op de weerkaart

    Voor de afwisseling beginnen we dit wintersportweerbericht eens met de lange termijn vooruitblik. De weermodellen zijn namelijk geduldig en rekenen zover vooruit als we maar willen. Zaterdag was er ook 12-dagen vooruit nog niets te bekennen dat op winter lijkt, maar zondag verscheen er ineens een echte wintersituatie op de weerkaarten. En dat al over 8 dagen, wat al in de buurt komt van de behoorlijk betrouwbare berekeningen 5 dagen vooruit.

    Arctische kou
    Met een beetje geluk gaat het vanaf maandag 22 januari voor het eerst echt winteren. Het uitgestrekte hogedrukgebied waarvan het centrum op dit moment midden boven de Alpen ligt, zou de komende dagen heel geleidelijk gaan kantelen naar een positie westelijk van Ierland. Daarmee zou dan de weg worden vrijgemaakt voor een inval van Arctische kou tot diep in Italië. In combinatie met het warme water van de Noordzee zou dit tot zeer heftige buien bij ons en massa’s sneeuw in de Alpen kunnen leiden. Dit ‘droomscenario’ is nu echt op de weerkaart voor 22, 23 en 24 januari aanstaande te vinden.

    Het verhaaltje hierboven – meer dan een week vooruit kijken - is iets waar een weerman zijn vingers normaalgesproken niet aan zou mogen branden, maar als fanatieke wintersporter mag je toch wel een beetje dagdromen?

    Nog één keer extreem warm
    Laten we nu dan toch maar even naar de kortere termijn kijken: na de dodelijke storm in Zuid-Zweden kruipt de winter in Scandinavië de komende dagen langzaam maar zeker weer terug naar het zuiden. De Noorse skigebieden krijgen dinsdag en waarschijnlijk ook vrijdag een dik pak verse sneeuw. Van een schitterend zonnige maandag neemt in de Alpen in de loop van de week de bewolking geleidelijk aan toe. Op donderdag en vrijdag gaat het licht regenen. Pas boven de 1800-2000 meter sneeuwt het. Zaterdag 20 januari wordt het overal in Europa opnieuw extreem zacht inclusief de Alpen maar exclusief Scandinavië en IJsland. Daar ligt dan al de kou op de loer die volgens de weerkaarten agressief gaat aanvallen.

    Sneeuw in Los Angeles
    Dat een plotselinge winterinval ook anno 2007 gewoon mogelijk is, hebben we afgelopen weekeinde al in Amerika gezien met sneeuwval in Los Angeles. Laten we hopen dat Europa nu eindelijk een keer aan de beurt is.

    Bron: Wintersporters.nl
    Ski, Schnee & Schnaps!
    pi_45377436
    Dubbel.
    pi_45377443
    Zou het dan toch nog winter worden? tvp
      maandag 15 januari 2007 @ 17:13:41 #72
    61660 Lariekoek
    Zo, jij bent echt grappig.
    pi_45377552
    Ach het is allemaal nog steeds koffiedik kijken.
    Hopenlijk gooit de storm donderdag (als die komt) de boel eens goed door de war zodat we echt winterweer krijgen. Hoewel, vandaag vond ik het al aan de frisse kant en best mooi weer.
    la·rie·koek (de ~ (m.)) 1 onzin
      maandag 15 januari 2007 @ 17:14:40 #73
    61660 Lariekoek
    Zo, jij bent echt grappig.
    pi_45377583
    quote:
    Vragen aan het weer
    Auteur: Rob Groenland


    Wat is een blokkade, hoe ontstaan ze en wat voor invloed hebben ze op het weer?

    De blokkade
    Een blokkade in de atmosferische circulatie kun je, simpel gezegd, vergelijken met een grote steen midden in een stromend beekje. Het stromend water wordt gedwongen een omweg te kiezen; namelijk om de steen heen. Iets dergelijks gebeurt er af en toe ook in de atmosfeer. De gemiddeld westelijke bovenluchtstroming, de straalstroom op onze breedten, wordt tijdens de vorming van een blokkade tegengehouden. Uiteindelijk zoekt de stroming wel via een omweg een pad naar het oosten. In onderstaande figuur is een bovenaanzicht van een blokkade te zien. Helemaal links is de westelijke stroming nog intact. In het midden van de figuur a zien we een zogeheten dipool, welke als een blokkade fungeert. De bovenste pool bestaat uit een hogedrukgebied, het onderste uit een lagedrukgebied. In het centrum van de dipool komt de stroming uit het oosten. Rechts zien we een continuering van de weststroming. De omgebogen stroomtakken (ook wel substraalstromen genoemd) komen daar weer bij elkaar. De dipool bestaat uit een hogedruk- en lagedrukgebied, met een karakteristieke reikwijdte van zo'n 1500 tot 2000 kilometer.
    Een ander type blokkade is de omegablokkade, die in figuur b is afgebeeld. Hier ontbreekt de tweede pool; het afgesnoerde lagedrukgebied. We zien een hogedrukgebied, waar de straalstroom aan de noordkant omheen stroomt, maar aan de zuidkant vrijwel zonaal kan doorstromen.


    Ontstaansoorzaak
    De oorzaak van een blokkade moeten we zoeken in de orografie op het Noordelijk Halfrond. Deze slaat het als het ware een patroon van lange golven aan. Een van de meest uitgesproken golven wordt door de Rocky Mountains aangeslagen. Is zo'n golf eenmaal ontstaan, dan ontstaan er duizenden kilometers stroomafwaarts ook golfbewegingen. Rondom het gehele halfrond spannen zich vaak 4 tot 6 grote golven op. Maar een golfbeweging is nog geen blokkade. Pas bij het afsnoeren van zowel de buik als het dal van de golf ontstaat er een volledige blokkade met oostelijke winden midden in de dipool.


    Invloed op het weer
    Een blokkade in de stroming genereert een drastische verandering in het stromingspatroon. En natuurlijk verandert ook het algemene weerbeeld. Algemeen geldt dat aan de noordoost - en oostflank van de blokkade de temperatuur een afwijking naar beneden vertoont. Westelijk van de blokkade is de temperatuursafwijking juist positief. Deze afwijkingen zijn een logisch gevolg van het veranderende stromingspatroon. Waar "normaal" een westelijke stroming overheerst, worden de winden midden in de dipool noordoost- tot oost. De lucht die wordt aangevoerd komt uit een heel andere hoek en geeft logischerwijs ook een ander weerbeeld. In de winter betekent dit vaak vrieskou en in de zomer hitte en droogte. Een omegablokkade wil zich tijdens een vorstperiode in de winter nog wel eens vestigen boven Scandinavië. Daar bevindt zich een hogedrukgebied, terwijl ter hoogte van Noord-Frankrijk de onderste straalstroomtak zich een weg baant naar het oosten. De noordelijke omgebogen tak komt via de Noordkaap uiteindelijk in het noordwesten van Rusland terecht. In een dergelijke situatie krijgt het uiterste noorden van Scandinavië te maken met dooi, terwijl het zuidelijk deel van Scandinavië, Duitsland, Denemarken en de Benelux midden in de kou zit. De straalstroomtak over Frankrijk markeert de begrenzing met zachte Oceaanlucht. Aan de grond trekt er aldaar een hele serie depressies van west naar oost met veel neerslag en wind.
    la·rie·koek (de ~ (m.)) 1 onzin
      maandag 15 januari 2007 @ 17:18:04 #74
    61660 Lariekoek
    Zo, jij bent echt grappig.
    pi_45377701
    Jan Visser voorspelt ook kouder weer
    quote:
    kwik naar beneden

    Verloopt januari vorstloos? Tot en met de 20ste waarschijnlijk wel maar daarna hangt de louwmaand zijn voorjaarsambities aan de wilgen. Boven het midden van de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich namelijk een krachtige hoogterug, op zeeniveau uitgroeiend tot een hogedrukgebied van ongeveer 1045 hPa. Aan de oostflank van het luchtdrukmaximum stroomt koude lucht uit de poolstreken naar het zuiden. Vooral op hoogte is de afkoeling groot: is het donderdag/vrijdag op het 850 hPa-vlak (1500 meter) 6-7 graden boven ons land, maandag de 22ste zitten we op -7 graden. Op leefniveau stroomt de lucht over zee maar mocht er midden volgende week sprake zijn van een hogedrukblokkade boven onze streken, dan neemt de kans op enige nachtelijke vorst toe. De wind valt dan namelijk weg.


    Het kan weer in Lapland. De gemiddelde temperatuur in het Noorse Kautokeino bedroeg zondag -30,7º. Normaal vriest het daar gemiddeld in deze tijd van het jaar -16. In Karasjok werd vanochtend -33,7º gemeten.
    http://www.janvissersweer.eu/
    la·rie·koek (de ~ (m.)) 1 onzin
    pi_45378224
    Hou de berichten mbt de storm van donderdag goed in de gaten. Binnenkomende prognoses wijzen op zeer extreem weer. Er kan nog van alles veranderen, maar dit ziet er heftig uit.

    http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn7212.png
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')