Snel overpakken? Van een open akkoord naar een barred chord? Kwestie van oefenen. Eerst goed leren om een barred chord te spelen, daarna pas snel proberen te wisselen.quote:Op vrijdag 29 december 2006 12:58 schreef Marijke236 het volgende:
Ik kan geen barré akkoorden pakken, dus bijv. van D van F(barré). Ik doe het steeds verkeerd. Andersom lukt het me meestal wel. Barré akkoorden 'los' gaat ook nog wel.
Iemand tips?
Zoals zovaak gezegd, noten lezen heeft geen flikker met gitaar spelen te maken.quote:Op vrijdag 29 december 2006 13:18 schreef john6 het volgende:
Stel, je kan geen noot lezen, je hebt nooit een gitaar in handen gehad, is het dan makkelijk te leren ??
(ja, dit slaat op mij)
juist wel, ik speel sinds een maand ofzo gitaar en het helpt stukken nu ik weet welke noten op welke fretten te vinden zijn. Ook als je naar een liedje luistert kun je al gauw raden welke noten er gebruikt worden, en dus welke fretten je nodig hebt.quote:Op vrijdag 29 december 2006 13:25 schreef Blivox het volgende:
[..]
Zoals zovaak gezegd, noten lezen heeft geen flikker met gitaar spelen te maken.
En als iets maar vaak genoeg gezegd wordt, is het automatisch waar. Dat weet iedereenquote:Op vrijdag 29 december 2006 13:25 schreef Blivox het volgende:
[..]
Zoals zovaak gezegd, noten lezen heeft geen flikker met gitaar spelen te maken.
Uiteraard.quote:Op vrijdag 29 december 2006 15:29 schreef Litpho het volgende:
[..]
En als iets maar vaak genoeg gezegd wordt, is het automatisch waar. Dat weet iedereen.
Dat wil niet zeggen dat het er niets mee te maken heeft. Dat wil zeggen dat je in veel gevallen zonder kan, zeker in genres als rock. Toch is het, zeker als je stukken van bijvoorbeeld piano wil overzetten, best handig om te kunnen (en zelf oefen ik het ook te weinig om in realtime mee te spelen van alleen een notenbalkquote:Op vrijdag 29 december 2006 23:00 schreef Blivox het volgende:
Als we een testje zouden doen om te kijken hoeveel mensen die gitaar spelen ook noten kunnen lezen denk ik dat de meerderheid het in ieder geval niet kan.
Vooruit, ik ben het met je eens dat het voor het omzetten van tablatuur heel handig kan zijn, maar zeker niet essentieel. Met genoeg ervaring leer je de noten/akkoorden op gehoor wel ongeveer te plaatsen op je hals. Kwestie van enorm veel werk terwijl het met notenkennis wel veel sneller zou gaan alleen.quote:Op vrijdag 29 december 2006 23:18 schreef Litpho het volgende:
[..]
Dat wil niet zeggen dat het er niets mee te maken heeft. Dat wil zeggen dat je in veel gevallen zonder kan, zeker in genres als rock. Toch is het, zeker als je stukken van bijvoorbeeld piano wil overzetten, best handig om te kunnen (en zelf oefen ik het ook te weinig om in realtime mee te spelen van alleen een notenbalk)
.
Eens. Dat laatste dusquote:Op vrijdag 29 december 2006 23:22 schreef Blivox het volgende:
[..]
Vooruit, ik ben het met je eens dat het voor het omzetten van tablatuur heel handig kan zijn, maar zeker niet essentieel.
Moet je het wel horen, ipv alleen op papier hebben. Alhoewel je natuurlijk de nootjes in je sequencer zou kunnen programmeren...quote:Met genoeg ervaring leer je de noten/akkoorden op gehoor wel ongeveer te plaatsen op je hals.
http://www.youtube.com/watch?v=sdwrj3NaWjUquote:
Dat ligt aan je instelling. De gitaar is geen moeilijk instrument, maar je zult er toch eerst aan moeten wennen, wat basisvaardigheden aanleren en kennis maken met een klein stukje muziektheorie.quote:Op vrijdag 29 december 2006 13:18 schreef john6 het volgende:
Stel, je kan geen noot lezen, je hebt nooit een gitaar in handen gehad, is het dan makkelijk te leren ??
(ja, dit slaat op mij)
Daar lijkt het wel op. Iedereen moet het zelf weten, maar adviezen aan anderen om dingen op voorhand bij het grof vuil te zetten kan ik niet volgen. Zeker wanneer uit opmerkingen blijkt dat mensen totaal niet blijken te weten waarover ze spreken.quote:Op vrijdag 29 december 2006 15:29 schreef Litpho het volgende:
[..]
En als iets maar vaak genoeg gezegd wordt, is het automatisch waar. Dat weet iedereen.
ha, dit is tenminste duidelijke taal.quote:Op zondag 31 december 2006 14:48 schreef Keromane het volgende:
[..]
Dat ligt aan je instelling. De gitaar is geen moeilijk instrument, maar je zult er toch eerst aan moeten wennen, wat basisvaardigheden aanleren en kennis maken met een klein stukje muziektheorie.
Zomaar aankloten kan leuk zijn, maar je kunt ook een wat serieuzere benadering kiezen waarbij je evenzogoed mag 'aankloten'. Wel voegt dat aankloten dan iets constructiefs toe. Met doelloos ronddobberen kom je niet aan de overkant.
1 2 3 4 5 6 | A |--0----1----3----6----5---1---1---0--|--0---1----0----x----x----x----x--| D |--X----X----X----x----x---x---x---x--|--x---x----x----2----x----x----x--| G |--X----X----X----x----x---x---x---x--|--x---x----x----x----2----2----x--| B |--X----0----2----5----3---0---0---x--|--x---0----x----0----3----3----2--| E |--3----X----X----x----x---x---x---3--|--3---x----3----x----x----x----3--| |
Ik heb een heel jaar voor 300 euro, elke week een half uurtje les. Dat zijn redelijk normale prijzen. 20 euro voor 3 uur is wel aardig prijzig volgens mij. Probeer het anders eens bij een muziekschool in de buurt.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 00:27 schreef Georges het volgende:
Ik wil binnenkort gitaarlessen gaan nemen, wat is een beetje normale prijs daarvoor?
Heb al geinformeerd, iemand vraagt 20 euro voor 3 kwartier, is dat een gangbare prijs?
Ah, nu komen we bij het prachtige dilemma: Spaans vs. Western oftewel Nylon vs. Staal/Brons.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 08:34 schreef Keromane het volgende:
@Rnnz: overweeg een kleine Spaanse gitaar. Je hebt namelijk kleinere modellen, zonder dat het kindergitaren zijn. Ze liggen goed in de hand en geven een prima geluid. In de betere gitaarhandel zul je ze kunnen vinden. Indertijd kocht ik een nieuwe voor 150 piek. Nog steeds is het een van de favoriete.
Nu zijn verplaatsbare akkoorden, zeker die gebaseerd op een E-majeur, nou niet echt het zevende wereldwonder. Keromane was wellicht wat bot, maar zoals jij dat boek beschrijft is het een verzameling kunstjes en zijn mening daarover is intussen wel duidelijk lijkt mequote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:46 schreef koejoeloek het volgende:
@Keromane, kolder van de bovenste plank? Misschien moet je even lezen wat er in me post staat, want de techniek die daarin beschreven staat zorgt er juist voor dat je alle akkoorden op iedere plek op je gitaar kan spelen. Dat staat ook gewoon in me post, dus volgende keer eerst eventjes lezen voor je iemand zijn post afkraakt.
Het is wellicht niet het zevende wereld-wonder maar ik kan nu in 2 maanden tijd prima nummers componeren op gitaar, en tevens inspelen in studio, waar ik vroeger iemand voor moest uitnodigen en moest betalen. En nummers gecomponeert op gitaar zijn meestal compleet anders dan wanneer je ze op piano componeert dus het breid ook nog eens je mogelijkheden uit. En ik heb al aardig wat gitaristen van die schuif techniek gebruik zien maken hoorquote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:50 schreef Litpho het volgende:
[..]
Nu zijn verplaatsbare akkoorden, zeker die gebaseerd op een E-majeur, nou niet echt het zevende wereldwonder. Keromane was wellicht wat bot, maar zoals jij dat boek beschrijft is het een verzameling kunstjes en zijn mening daarover is intussen wel duidelijk lijkt me.
goede tip!quote:Op vrijdag 5 januari 2007 00:24 schreef koejoeloek het volgende:
Ik heb laatst in Engeland het boekje Play In A Day van Bert Weedon, het boek heeft heel veel stof doen opwaaien, en is zelfs even uit de handel geweest omdat gitaardocenten hun werk zagen verdwijnen. Het leuke van dit boekje is namelijk dat er een aantal grepen in staan, waarmee je alle akkoorden kan spelen. Bijvoorbeeld barré F akkoord, een vakje verder word Fis, G, Gis etcetera, zo zijn er voor majeur akoorden 3 standjes, waarmee je op iedere plek van je gitaar de akkoorden kan spelen.
En zo dus voor iedere akkoordgroep een stuk of 3 standjes, erg handig! En als je het ergens kan kopen, ZEKER DOEN
Via de site's vind ik meestal bagger, boeken zijn meestal beter. Koop of leen wat boeken en ga volg het stap voor stap. Als dat goed gaat heb je imo geen dure leraar nodig. Heelveel mensen die ik ken die goed gitaar kunnen spelen hebben het ook zonder leraar gedaan.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 10:43 schreef moryana het volgende:
Ik wil ook graag gitaar leren spelen, maar omdat ik een fulltime baan heb, en sport door de week en ook nog een cursus volg voor mijn werk wil ik het graag leren via NHA, LOI of zo.
Moet ik dit doen of niet, heb een beetje rondgekeken, en je krijgt er cd's bij, je kunt via mail vragen stellen enz.
Of is het beter om ff te wachten tot ik mijn cursus voor werk heb afgerond en dan naar een muziekschool toe gaan?
Of kan ik het ook gewoon leren via een van die site's? Maar welke is nou het allerbest. Het zijn er zoveel en ik zie door het bomen het bos niet meer...
quote:Op vrijdag 5 januari 2007 13:16 schreef moryana het volgende:
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Secondary?BOL_OWNER_ID=1003004000006148&Section=SOFTWARE&sec_Page=Beschrijving&ContentType=DESCRIPTION
zou dit een beetje een goed cursus zijn??
Dat boek van play in a day is trouwens ook te koop bij Bol, het duurt trouwens wel 2-3 weken voor dat je het in huis hebt.
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?BOL_OWNER_ID=1001004002509056&Section=BOOK_EN&lgl=1&plid=HfqR5LdRVHUAAAEPWDY5SPIu&lgl_BOL_OWNER_ID=1&lgl_Section=1
Ik kraak niemand af, ik kraak hooguit onzin in een posting af.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:46 schreef koejoeloek het volgende:
@Keromane, kolder van de bovenste plank? Misschien moet je even lezen wat er in me post staat, want de techniek die daarin beschreven staat zorgt er juist voor dat je alle akkoorden op iedere plek op je gitaar kan spelen. Dat staat ook gewoon in me post, dus volgende keer eerst eventjes lezen voor je iemand zijn post afkraakt.
Leren spelen doe je vanaf dag 1 op een goede gitaar, dwz. geen brandhout. Maar om direct een model met naam aan te schaffen hoeft niet. Als je iets nieuws wilt kopen, hou een budget in gedachten van 100-200 Euro en laat je dan informeren. Probeer instrumenten uit in de winkel. Kies een gitaar waar je je lekker bij voelt.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 15:15 schreef kyoghu het volgende:
Help... beetje kip en ei verhaal. Maar ik wil leren gitaar spelen. Gewoon voor mijzelf. Maar kan natuurlijk nog geen noot spelen. Nog ook niet echt de winkel in gestapt, Max Guitars zit bij mij zowat om de hoek.
Maar wat is nou het verschil tussen Stratocaster, Telecaster, Les Paul? Heb al zitten zoeken maar denk dat ik op de verkeerde sites terecht ben gekomen.
Je begrijpt het niet helemaal. Iedereen kan in 2 maanden 'heel wat' bereiken en dan maakt het weinig uit welke benadering je kiest. De gitaar is namelijk een heel toegankelijk instrument en kent vele kwartjes die kunnen vallen. Voor hetzelfde geld was je tegen een ander boekje aangelopen. Maar 1 ding is zeker: je bent op dit moment heel beperkt in je kunnen. Volstrekt onnodig.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 16:38 schreef koejoeloek het volgende:
@Keromane, dan vraag ik me toch af waarom ik nu in 2 maanden meer gitaar kan spelen dan dat ik ooit gekunt heb en ik opeens geen 200euro meer kwijt ben aan een studio-muzikant. Dat het voor jou geen goed boek is, wil nog niet zeggen dat niemand er wat aan heeft. Ik hoef met gitaar het podium niet op, ik gebruik het puur om te componeren, en het echte werk laat ik over aan de mensen die er verstand van hebben. Dan is zo'n boekje prima.
Of jij begrijpt mij niet helemaalquote:Op vrijdag 5 januari 2007 17:14 schreef Keromane het volgende:
[..]
Je begrijpt het niet helemaal. Iedereen kan in 2 maanden 'heel wat' bereiken en dan maakt het weinig uit welke benadering je kiest. De gitaar is namelijk een heel toegankelijk instrument en kent vele kwartjes die kunnen vallen. Voor hetzelfde geld was je tegen een ander boekje aangelopen. Maar 1 ding is zeker: je bent op dit moment heel beperkt in je kunnen. Volstrekt onnodig.
Prima als je vrede hebt met wat trucjes en een van de vele benaderingen, maar je kunt ook verder kijken en je écht in dingen gaan bekwamen. Dat kost je heus niet veel moeite als je al een prima muzikale aanleg hebt. Je zult al heel snel ontdekken dat alles wat je leert puur logisch is en overeenkomt met je gevoel. Het kost wel tijd, maar dat geldt voor alles in het leven. Je zou hoe dan ook echt constructief bezig zijn en telkens vooruitgang boeken. Bewust.
Tot de dag van vandaag ben ik elke 2 maanden weer een heel eind verder dan voorheen en ik ben echt geen wereldwonder. Wel heb ik veel te lang in cirkeltjes gelopen en dat heeft zinloze jaren gekost van genoegen nemen met weinig, alsook frustratie als ik dingen wilde, logische dingen 'hoorde', maar er geen juiste draai aan kon geven. Op een gegeven moment stap je van je geloof en gaat een nieuwe wereld open. Ineens zie je dingen in perspectief en kun je er concreet iets mee.
Als ik het over zou mogen doen was ik vanaf dag 1 serieus met het spul aan de slag gegaan. Op de manier zoals het bij wijze van spreken al eeuwen geleerd wordt. En dan had ik ruimte genoeg gehad om m'n eigen dingetjes erbij te doen, of bijv. een kort-door-de-bocht methodiek te leren.
Ja, prima zo'n boek, maar dan wel als 1 van velen in je boekenkast. Nee, het is waarschijnlijk niet uit de handel genomen omdat muziekdocenten overbodig dreigden te worden. En nee, het heeft ook geen stof doen opwaaien. Wat het voorwoord of de uitgever ook beweert.
Eeh?quote:
Dan kies ik toch echt voor staal. Ik heb een goedkoop Spaans gitaartje gehad. Buiten het feit dat hij snel kapot was (goedkoop ding hè) speelde hij absoluut niet fijn (vond ik zelf dan).quote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:13 schreef Litpho het volgende:
[..]
Ah, nu komen we bij het prachtige dilemma: Spaans vs. Western oftewel Nylon vs. Staal/Brons.
Waarbij ikzelf een groot fan ben van Spaans, maar toch geneigd zou zijn om iemand die net begint en wat simpele liedjes wil leren spelen om vanuit dat punt door te bouwen eerder Western aan te raden. Accoorden komen voor mijn gevoel daar beter uit de verf, tegen fingerstyle op de Spanjaard.
Always try before you buy.quote:Op zondag 7 januari 2007 00:41 schreef Rnnz het volgende:
[afbeelding]
Geen AE nogwat, wel een Ibanez. Iemand ervaringen met deze gitaar?
Juist, dat is het echte werk! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? Ik heb er zelf ook een en raad hem altijd aan aan beginners, maare, hij is niet zo goed te krijgen als bijvoorbeeld een Ibanez GSA60.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 17:30 schreef kyoghu het volgende:
Nou vandaag me eerste spullen aangeschaft...
- London City Spitfire MkII
http://www.maxguitars.nlquote:Op maandag 8 januari 2007 04:43 schreef NASDAQbastardo het volgende:
[..]
Juist, dat is het echte werk! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? Ik heb er zelf ook een en raad hem altijd aan aan beginners, maare, hij is niet zo goed te krijgen als bijvoorbeeld een Ibanez GSA60.
Hij is wel erg duur voor beginners imhoquote:Op maandag 8 januari 2007 04:43 schreef NASDAQbastardo het volgende:
[..]
Juist, dat is het echte werk! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? Ik heb er zelf ook een en raad hem altijd aan aan beginners, maare, hij is niet zo goed te krijgen als bijvoorbeeld een Ibanez GSA60.
Waar moet je dan vooral op letten als je zoiets koopt? Of ie zuiver klinkt? paar noten aanslaan?quote:
Paar akkoorden aanslaan. Kijken of het lekker klinkt, of het lekker speelt. Vooral veel uit dezelfde prijsklasse vergelijken.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:06 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Waar moet je dan vooral op letten als je zoiets koopt? Of ie zuiver klinkt? paar noten aanslaan?
Thanks.quote:
Wil je het jezelf aanleren of wil je gaan lessen?quote:Op woensdag 10 januari 2007 16:31 schreef persoon14362 het volgende:
Ik ben van plan om te leren gitaar te spelen helemaal vanaf het begin... Ik begrijp werkelijk niks van noten, akkoorden en al die dingen maar hoop dat er ergens nuttige informatie in dit topic staat om echt helemaal vanaf het begin te beginnen. Dat word lache als ik me gitaar heb.![]()
Mezelf aanleren.quote:Op donderdag 11 januari 2007 11:08 schreef kyoghu het volgende:
[..]
Wil je het jezelf aanleren of wil je gaan lessen?
Bedankt, even kijken of ik er wat van begrijp.quote:Op maandag 15 januari 2007 10:43 schreef Vassili_Z het volgende:
ik vind dit wel handig:
[afbeelding]
en voor het leren van noten lezen:
http://www.musictheory.net/trainers/html/id82_en.html
voor een overzicht:
http://www.akkoord.be/cursus.htm#noten
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen? En ik hoor veel over akkoorden, kan je die ook ergens leren, bijvoorbeeld ergens een paar basisakkoorden?quote:Op maandag 15 januari 2007 10:43 schreef Vassili_Z het volgende:
ik vind dit wel handig:
[afbeelding]
Je zou eens kunnen lezen in dit topic. Of op google zoeken, want wat je nu vraagt is echt ontzettend simpel om zelf uit te zoeken.quote:Op maandag 15 januari 2007 17:17 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen? En ik hoor veel over akkoorden, kan je die ook ergens leren, bijvoorbeeld ergens een paar basisakkoorden?
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in, maar je stampt het wel in je hoofd.quote:Op maandag 15 januari 2007 17:17 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen? En ik hoor veel over akkoorden, kan je die ook ergens leren, bijvoorbeeld ergens een paar basisakkoorden?
Pardon? Er zit alleen maar logisch verband in.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in
Ik had niet verwacht dat het allemaal zo ingewikkeld was, ik dacht dat gitaarspelen heb ik zo onder de knie.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in, maar je stampt het wel in je hoofd.
Je kan het dan gelukkig ook gaandeweg leren. Zeker iets als waar A, C# en F allemaal op de nek zitten is iets wat je uiteindelijk wel wil leren, maar er is geen enkele noodzaak om dat al vanaf dag 1 perfect te hoeven kennen om te kunnen spelenquote:Op maandag 15 januari 2007 19:57 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Ik had niet verwacht dat het allemaal zo ingewikkeld was, ik dacht dat gitaarspelen heb ik zo onder de knie.Oefenen dan maar he.
Kort antwoord: nee.quote:Op maandag 15 januari 2007 17:17 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen?
Oh oke ik dacht ik moet dit gelijk uit me hoofd kennen.quote:
Probeer het hier eens mee:quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:09 schreef persoon14362 het volgende:
Oke ik ben dus een beetje aan het oefenen. Zit ik net wat te zoeken, kom ik dit tegen: http://www.guntheranderson.com/v/data/tuesdaya.htm Maar ik begrijp er werkelijk geen zak van. Zou iemand kunnen kijken of er uberhaupt wel wat van klopt wat daar staat? Als ik die letters speel dan komt er muziek dat niet overeenkomt met hoe het nummer zou moeten klinken. Hoe kan je trouwens weten welke F je bijvoorbeeld moet spelen, er zijn meerdere F's volgens dat plaatje?![]()
BRrbbrblll wat een slechte opmerking.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in, maar je stampt het wel in je hoofd.
Van links naar rechts is van de onderste snaar naar de bovenste snaar. Dus bij F: 1e fret op de laagste e-snaar, 3e fret bij de a-snaar, 3e fret bij de d-snaar, 2e fret bij de g-snaar, 1e fret bij de b-snaar en 1e fret bij de hoogste e-snaar. Ook wel bekend als de 6e, 5e, 4e, 3e, 2e en 1e snaar.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:25 schreef persoon14362 het volgende:
Sorry als ik vervelend ben maar ik begrijp er werkelijk niks van.Wat betekenen deze cijfers en de x:
F = 1-3-3-2-1-1
C = x-3-2-0-1-0
Bb = 1-1-3-3-3-1
D = x-x-0-2-3-2
Am = x-0-2-2-1-0
Een fret is zo'n ijzeren streepje op je gitaarhals toch? Ik denk dat ik het langzaam begin te begrijpen. Maar als er dus F staat moet ik die 6 snaren bespelenquote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:27 schreef Zyggie het volgende:
[..]
Van links naar rechts is van de onderste snaar naar de bovenste snaar. Dus bij F: 1e fret op de laagste e-snaar, 3e fret bij de a-snaar, 3e fret bij de d-snaar, 2e fret bij de g-snaar, 1e fret bij de b-snaar en 1e fret bij de hoogste e-snaar. Ook wel bekend als de 6e, 5e, 4e, 3e, 2e en 1e snaar.
Daar heb je allemaal handgrepen voor. Ik zou proberen te beginnen met het A-akkoord, E-akkoord en D-akkoord. Kan je die opzoeken? Alvast een voorproefje voor wat er komen gaat: Die ene F-akkoord, met 6 snaren is een vooruitgeschoven E-akkoord, alleen dan met een barre, 1 vinger die alle snaren bestrijkt. Maar in ieder geval: A, D en E-akkoord oefenen!quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:39 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Een fret is zo'n ijzeren streepje op je gitaarhals toch? Ik denk dat ik het langzaam begin te begrijpen. Maar als er dus F staat moet ik die 6 snaren bespelendat lijkt me niet echt handig om snel te kunnen bespelen of wel. Of wacht is datgene wat je net heb uitgelegd 1 akkoord die je in 1 keer moet bespelen?
![]()
Je hebt A-majeur en A-mineur. De eerste is vrolijk/normaal, de ander heeft een wat droevigere toon. A-majeur is de standaard A, waar de afwijkende op gebasseerd zijn.. doet er allemaal verder (nog) niet toe. Je hebt dus een A en een Amineur.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:47 schreef persoon14362 het volgende:
Dus als ik zegmaar het A-akkoord wil spelen is dit hem: Am = x-0-2-2-1-0. Of is dit geen A-akkoord omdat die m erbij staat. Dus voor dit akkoord moet ik eerst op dat plaatje kijken waar de A staat op de gitaarhals en vanaf daar deze cijfers spelen?
Nee, bepaalde akkoorden moet je gewoon uit je hoofd weten. Op een gegeven moment vormt je hand automatisch de vorm van het akkoord als je de letter ziet staan.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:47 schreef persoon14362 het volgende:
Dus als ik zegmaar het A-akkoord wil spelen is dit hem: Am = x-0-2-2-1-0. Of is dit geen A-akkoord omdat die m erbij staat. Dus voor dit akkoord moet ik eerst op dat plaatje kijken waar de A staat op de gitaarhals en vanaf daar deze cijfers spelen?
Oke bedankt, maar nog 1 vraagje, waar begin ik met dit A-akkoord. Ik zie namelijk verschillende A dingen staan op dit plaatje:quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:52 schreef Zyggie het volgende:
[..]
Je hebt A-majeur en A-mineur. De eerste is vrolijk/normaal, de ander heeft een wat droevigere toon. A-majeur is de standaard A, waar de afwijkende op gebasseerd zijn.. doet er allemaal verder (nog) niet toe. Je hebt dus een A en een Amineur.
A= x-0-2-2-2-0 Am=x-0-2-2-1-0
Je begint nergens, die nummers zijn een projectie van die frets. 0 betekent dat je geen fret indrukt, maar de snaar los aanslaat. Snap-ez vous?quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:55 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Oke bedankt, maar nog 1 vraagje, waar begin ik met dit A-akkoord. Ik zie namelijk verschillende A dingen staan op dit plaatje:
[afbeelding]
Je moet nog even het verschil doorkrijgen tussen noten en akkoorden. Een akkoord is (in principe) niet hetzelfde als alleen maar dezelfde noot klinken, dat zou heel dof klinken. Een akkoord is opgebouwd uit verschillende noten uit een bepaalde toonladder. Zo zitten er dus in het A majeur akkoord de noten: A-E-A-C#-E (uit mijn hoofd, het kan fout zijnquote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:55 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Oke bedankt, maar nog 1 vraagje, waar begin ik met dit A-akkoord. Ik zie namelijk verschillende A dingen staan op dit plaatje:
[afbeelding]
Eet Friet Bij Corquote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:59 schreef DuranK het volgende:
(ezelbruggetje: Eet Friet met BeCel)
Blijkbaar niet...quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:45 schreef Opa_vertelt het volgende:
Zijn er DVD's te koop met een ik-leer-de-basis-van-gitaarspelen cursus of zijn het allemaal boekjes?
Zelf zoekenquote:Op woensdag 17 januari 2007 09:53 schreef NASDAQbastardo het volgende:
Op videogoogle en youtube staat een ongezonde hoeveelheid van dat soort filmpjes. Zoek daar eens op "guitar beginner" ofzo.
Het zou me echter verbazen als dat soort DVD's niet te koop zijn in een muziekzaak. Heb je zelf wel gezocht?
een goede spiksplinternieuwe gitaar + versterker heb je niet met een budget van 200 maxquote:Op woensdag 17 januari 2007 10:27 schreef Opa_vertelt het volgende:
[..]
Zelf zoeken![]()
Garpje. Nee, heb nog niet gezocht.. Al wel wat filpmjes op youtube e.d. gekeken,
maar eigenlijk niets echt voor de totale beginner kunnen vinden. Wel wat howto's,
maar dan in de trant van; "Now I will show you the basics of playing guitar", en
dan volgt er vaak een knetterende solo waar je U tegen zegt.
Wat ik dus eigenlijk zoek, is een cursus op DVD voor de absolute gitaar-n00b.
"Guitar basics for dummies" oid
Wat is trouwens een leuke beginnersgitaar + versterkertje? (budget ¤150-¤200)
Wil er niet teveel geld insteken, misschien vindt ik het na een tijdje wel geen reet aan.![]()
jmmr dat ze t merk niet geven bij de electrische gitaar setquote:Op woensdag 17 januari 2007 13:24 schreef kyoghu het volgende:
http://www.maxguitarstore.com/store.php?categoryID=237 Hier staat wel een set voor 200 euro heb hem eigenlijk niet in mijn handen gehad toen ik mijn gitaar daar kocht. Dus het is mogelijk om voor 200 euro klaar te zijn. Ik wist gewoon dat ik het wilde doen en blijven doen dus ik heb mezelf een iets groter budget gegeven. (Je kan heeeel lang doen met een gitaar!)
Ben nu een beetje dit aan het oefenen, dit zijn een beetje de basisakkoorden toch? Ik was net een beetje proberen om The Moody Blues - Tuesday Afternoon te spelen (via dit http://www.tabsrus.nl/view/download.php?tab=5892 ) maar ik geloof dat ik de lat voor mezelf nog te hoog heb gelegd. Dat F akkoord spelen ging al helemaal verkeerd. Hoe kan ik trouwens alle 6 de snaren tegelijk aanraken, is daar een bepaalde techniek voor? Ik gebruik hooguit 3 of 4 vingers om de snaren aan te raken en dan zelfs gaat het moeilijk. Ook zitten sommige vingers in de weg van snaren waardoor ik ze niet goed kan aanslaan. Zou er wat mis zijn met me vingers.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:54 schreef SNArky het volgende:
[..]
Nee, bepaalde akkoorden moet je gewoon uit je hoofd weten. Op een gegeven moment vormt je hand automatisch de vorm van het akkoord als je de letter ziet staan.
Het A-akkoord is deze: A = x-0-2-2-2-0 .
Het akkoord dat jij gaf is het A mineur akkoord.
Leer eerst deze akkoorden maar eens, dat kom je al een heel eind:
E = 0-2-2-1-0-0
D = x-x-0-2-3-2
A = x-0-2-2-2-0
Em=0-2-2-0-0-0
Am=x-0-2-2-1-0
G=3-2-0-0-0-3
C=x-3-2-0-1-0
Met deze akkoorden kan je al gauw duizenden liedjes spelen, dus veel plezier ermee!
Het nummer "About a Girl" van Nirvana is bijvoorbeeld (met het juiste slagritme) Em-G.
Het intro van het nummer "Fire Water Burn" van de Bloodhound Gang is G-Em.
Nog knap lastig om alle vingers op de goeie plek te hebben en kracht te zetten, ik moet me vingers denk ik nog een beetje trainen.quote:Op woensdag 17 januari 2007 19:08 schreef SNArky het volgende:
Soms zegt een foto meer dan duizend woorden:
[afbeelding]
Dit is dus het F-akkoord.
Misschien is het inderdaad wat hoog gegrepen, maar probeer het eens.
Wacht maar, als je het een tijdje doet, krijg je straks kramp in je handquote:Op woensdag 17 januari 2007 19:30 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Nog knap lastig om alle vingers op de goeie plek te hebben en kracht te zetten, ik moet me vingers denk ik nog een beetje trainen.Maar nu lukt het wel bijna.
Hij heeft de vinger verkeerd. De vinger mag niet op de richel komen, maar er vlak voor. Anders krijg je zon doffe toon als je de e en B snaar aanslaat.quote:Op woensdag 17 januari 2007 19:08 schreef SNArky het volgende:
Soms zegt een foto meer dan duizend woorden:
[afbeelding]
Dit is dus het F-akkoord.
Misschien is het inderdaad wat hoog gegrepen, maar probeer het eens.
Ik ben vanmiddag bij Feedback in Apeldoorn geweest en daar is me een Ibanez (glx?) 70 + accesoiresquote:Op woensdag 17 januari 2007 13:09 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
een goede spiksplinternieuwe gitaar + versterker heb je niet met een budget van 200 max
Ik zou gewoon een klein versterkertje kopen van 50 eu en de 150 eu uitgeven aan een 2e hands gitaar en iemand meenemen die er verstand van heeft om de goede occasion voor je uit te kiezen.
Dat weet ik, maar ik liet de plaatje meer zien zodat je globaal de vingerzetting bij een barre-akkoord ziet. Bovendien is het altijd slim om te luisteren hoe de afzonderlijke snaren klinken in je akkoord, om de perfecte greep te krijgenquote:Op woensdag 17 januari 2007 20:05 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Hij heeft de vinger verkeerd. De vinger mag niet op de richel komen, maar er vlak voor. Anders krijg je zon doffe toon als je de e en B snaar aanslaat.
Het is heel erg moeilijk in het begin om zuivere barré akkoorden te maken, slechts door veel oefening en het sterker worden van je vingers zal het lukken!
Slechte webcam.quote:
Ibanez is zeer zeker een goed merk. Het heeft heen hele hoge prijs/kwaliteitverhouding. Die "playmate" heb ik geen ervaring mee, maar meestal kun je je geld er op inzetten dat het niet veel voorstelt. Als ik jou was zou ik voor die ibanez gaan. Ik weet niet hoe veel je er aan uit wil geven, maar anders kun je er over denken om de gitaar en versterker los te kopen, dan heb je wat meer keus. Een gitaar kopen is toch een kwestie van smaak, dus gaan naar die winkel en probeer eens een paar gitaren uit. Kan je zelf nog niet spelen, neem dan iemand mee...quote:Op woensdag 17 januari 2007 20:39 schreef Opa_vertelt het volgende:
[..]
Ik ben vanmiddag bij Feedback in Apeldoorn geweest en daar is me een Ibanez (glx?) 70 + accesoires
en een klein Ibanez (15watt?) versterkertje aangeboden voor ¤179,- (normale prijs was ¤199 ofzo)
Ibanez was toch niet zo'n slecht merk? Ik heb trouwens wel een foto'tje ervan gevonden; link.
En anders hadden ze nog wel een budget-setje staan van het merk "playmate", ook met een 15watt
versterkertje, maar van één of ander vaag merk. Gitaartje zelf zag er op zich wel leuk uit, maarja..
..de kwaliteit zal wel anders zijn. Moest iets van ¤109 of ¤119 kosten, weet het niet meer. Foto.
Iemand hier ervaring met deze merken/modellen?
Tja, om je eerlijk te zeggen zit ik zelf te denken om voor de "zo goedkoop mogelijk" optie te gaan.quote:Op woensdag 17 januari 2007 23:43 schreef Elmo1608 het volgende:
[..]
Ibanez is zeer zeker een goed merk. Het heeft heen hele hoge prijs/kwaliteitverhouding. Die "playmate" heb ik geen ervaring mee, maar meestal kun je je geld er op inzetten dat het niet veel voorstelt. Als ik jou was zou ik voor die ibanez gaan. Ik weet niet hoe veel je er aan uit wil geven, maar anders kun je er over denken om de gitaar en versterker los te kopen, dan heb je wat meer keus. Een gitaar kopen is toch een kwestie van smaak, dus gaan naar die winkel en probeer eens een paar gitaren uit. Kan je zelf nog niet spelen, neem dan iemand mee...
LOL Ja, en het valt me ook altijd weer op dat zowat elke zin in de productomschijvingen in hun folders een uitroepteken heeft. Alsof ALLES echt goed is en super en het beste van het beste. Ook al is het een prul van 5 euro dan nog is het top. Niet echt geloofwaardig. Irritant zelfs. Maar ja, ze hebben wel veel en da's handig. Als je zélf maar weet wat je wilt kopen is het een goede zaak. Voor goede info kijk ik liever rond op internet.quote:Op donderdag 18 januari 2007 07:51 schreef NASDAQbastardo het volgende:
PS. 'aanbieding' is een erg... los - bijna betekenisloos - begrip bij feedback. Driekwart van het assortiment is daar altijd in de aanbieding.
Dan laat ik dat nu voor wat het is, bedanktquote:Op donderdag 18 januari 2007 08:48 schreef hello_goodbye het volgende:
Het hout maakt kan veel uitmaken maar voor jou nog niet.
Nou, ik moet zeggen dat dat Ibanez setje nergens goedkoper is hoor.quote:LOL Ja, en het valt me ook altijd weer op dat zowat elke zin in de productomschijvingen in hun folders een uitroepteken heeft. Alsof ALLES echt goed is en super en het beste van het beste. Ook al is het een prul van 5 euro dan nog is het top. Niet echt geloofwaardig. Irritant zelfs. Maar ja, ze hebben wel veel en da's handig. Als je zélf maar weet wat je wilt kopen is het een goede zaak. Voor goede info kijk ik liever rond op internet.
Da's inderdaad een goed idee, had ik zelf nieteens aan gedacht..quote:Op donderdag 18 januari 2007 10:27 schreef NASDAQbastardo het volgende:
Ik zou idd bij aankoop vragen of ze hem voor je willen afstellen. Een kleine moeite lijkt me, aangezien je vaak bij die winkel terug gaat komen om snaren/gitaren/versterkers te kopen.
Ok, weer wat geleerd.quote:Op donderdag 18 januari 2007 10:55 schreef NASDAQbastardo het volgende:
Hahaha, nee dat kan niet. Een gitaar afstellen doe je met schroevendraaiers en inbussleuteltjes. Afstellen heeft vooral te maken met speelgemak en, tot op zekere hoogte, 'klank', een baggersound kan je natuurlijk niet verhelpen. Sleutelwoorden zijn; snaren hoger/lager zetten, de kromming (de holte) van de nek veranderen, en intonatie.
Intoneren moet je in principe iedere keer doen als je er nieuwe snaren opzet (als je het een paar keer hebt gedaan is het een klusje van 10 minuten).quote:Op donderdag 18 januari 2007 11:10 schreef Opa_vertelt het volgende:
[..]
Ok, weer wat geleerd.Hoe vaak moet dat afstellen trouwens gebeuren?
Als ze een London City of Farida hebben, dan zou ik die prefereren boven een Ibanez.quote:Op donderdag 18 januari 2007 08:01 schreef Opa_vertelt het volgende:
Bedankt voor de tips, hier kan ik wat mee.
Denk dat ik dan toch maar voor de Ibanez of iets gelijkwaardigs ga..
Maakt het soort hout waarvan een (elec.) gitaar is gemaakt nog veel uit, of is dat te verwaarlozen?
Oke goed dat je het zegt dan vergeet ik dit plaatje maar. Maar waar zou ik dan mee moeten beginnen om te leren?quote:Op donderdag 18 januari 2007 09:08 schreef hello_goodbye het volgende:
199,-/179,- is dus goedkoop, helemaal voor een compleet setje!Een beetje (electrische) gitaar op zich kost al minsten 500/600 euro (alles onder de 500 zijn toch wel instappers) en als je echt een topper wilt een paar duizend.
Maar dat betekent verder niet zo veel, hoor: ik heb 20 jaar plezier gehad met een gitaar van (toen nog) 200 gulden. Het ding was op het laatst krom en steevast vals na één bend, maar lol heb ik er zeker mee gehad.
Alhoewel ik denk ik wel beter was geworden op een goede gitaar...!
BTW Aan dit plaatje...
[afbeelding]
...heb je imho dus helemaal niets als beginnende gitarist! Complete nonsens. Gelijk weer vergeten en weggooien. Wat heb je er aan als je weet waar de noot F allemaal zit, zonder te weten wat je er mee moet? Zonder te weten wat de relatie van die F is tot de andere noten? Ik zou zeggen: lees alle zeer goede posts van Keromane nog eens even helemaal door...
Ik geloof nooit dat je serieus nog geen normaal nummer kunt spelen op je akoestische gitaar na ongeveer 2,5 jaar electrisch gespeeld te hebben. Michel is een nummer voor de absolute beginner, een beetje verder qua niveau ben je toch wel? Of heb je alleen maar powerchords gespeeld de laatste jaren?quote:Op donderdag 18 januari 2007 18:01 schreef morgane het volgende:
weet iemand nog een paar leuke liedjes op acoustische gitaar? Ik speel nu een jaartje of 2/3 electrisch, maar zou ook graag wat liedjes op m'n acoustische gitaar willen leren. Ben nu bezig met Michel van Anouk (om mezelf te begeleiden tijdens het zingen) maar die komt ondertussen mn neus uitiemand nog een ideetje?
Die intro is gewoon wat akkoordjes aanslaan. Barre akkoordjes. Je maakt me nooit wijs dat je dit als absolute beginner al vloeiend kunt spelen.quote:Op donderdag 18 januari 2007 18:27 schreef persoon14362 het volgende:
Vet ik kan bijna deze intro spelen.![]()
http://www.tabsrus.nl/view/download.php?tab=14819
Er zit een heel goed logisch verband in. Zoals ik al had gezegd in dit topic (quote:Op donderdag 18 januari 2007 17:57 schreef persoon14362 het volgende:
Ben nu dit aan het oefenen maar ik begrijp er niks van. Zit er wel een logisch verband in?Zou iemand kunnen uitleggen hoe het werkt...
http://www.musictheory.net/trainers/html/id81_en.html
A tot en met G klinkt logisch, maar ik begrijp het nog niet helemaal. Wat zijn kruizen en mollen? # en b maar waar dienen ze voor. Misschien een beetje domme vragen. Staat het ergens uitgelegd voor echt vanaf het begin beginnende beginners.quote:Op donderdag 18 januari 2007 18:52 schreef DuranK het volgende:
[..]
Er zit een heel goed logisch verband in. Zoals ik al had gezegd in dit topic (), elk vakje is een halve noot.
A-A#-B-C-C#-D-D#-E-F-F#-G-G#-A (van uit kruizen gezien)
A-Ab-G-Gb-F-E-Eb-D-Db-C-B-Bb-A (van uit mollen gezien)
Als je een halve tel omhoog gaat bij een hele noot, krijg je er een kruis bij (#). Spreek het uit als ies.
Als je een halve tel omlaag gaat bij een hele noot, krijg je er een mol bij (b). Spreek uit als es.
Nou zijn er 2 uitzonderingen. B-C en E-F. Verschillende ezelsbruggetjes daarvoor. Eet Friet met BeCel.
succes![]()
Dit is waar.quote:Op donderdag 18 januari 2007 20:10 schreef hello_goodbye het volgende:
Nogmaals, lees de posts van Keromane, eerder in dit topic (ook al zijn ze lang)! Al je vragen heeft hij al beantwoord en er staan zeer nuttige links bij!
Als je niet de tijd wilt nemen om zijn posts helemaal te lezen zal je ook nooit het geduld kunnen opbrengen dat je nodig hebt om gitaar te leren spelen.![]()
Haastige spoed is zelden goed.
Ik heb het hele topic al gelezen.quote:Op donderdag 18 januari 2007 20:10 schreef hello_goodbye het volgende:
Nogmaals, lees de posts van Keromane, eerder in dit topic (ook al zijn ze lang)! Al je vragen heeft hij al beantwoord en er staan zeer nuttige links bij!
Als je niet de tijd wilt nemen om zijn posts helemaal te lezen zal je ook nooit het geduld kunnen opbrengen dat je nodig hebt om gitaar te leren spelen.![]()
Haastige spoed is zelden goed.
Bedankt.quote:Op donderdag 18 januari 2007 20:30 schreef Blivox het volgende:
Je wilt veel te veel in veel te korte tijd. Lees dit eens door:
http://www.guitarbasics.com/theory/accigt_menu.htm
Vooral het begin is nu belangrijk. De rest is een overkill aan informatie voor je op dit moment denk ik. Alles vanaf de scales lekker skippen dus, of je moet een enorm goed gevoel hebben voor muziektheorie en alles meteen snappen. Vanaf de derde pagina begint het verwarrend te wordenquote:
Dat zeg ik ook. Eerst even die eerste 2 bladzijdes lezen, en daarna alles skippen omdat dat veel te lastig is. Maar weten wat EADGBe betekent is al erg handig bijvoorbeeld.quote:Op donderdag 18 januari 2007 21:39 schreef hello_goodbye het volgende:
LOL Die link zegt OOK veel te veel in veel te korte tijd!En bovendien zijn het geen gitaarlessen maar eerder muziektheorielessen (met de gitaar als uitgangspunt). Volgens mij staat er NIETS in over het gitaarspelen ZELF, dus: hoe moet je je linker hand houden, en hoe de rechter of een plectrum. Hoe plaats je de vingers op de snaren, nou ja, de ECHTE basics: het wordt NOOIT wat als de basis niet goed is! Een beginner moet niet ontmoedigd worden met de Dorian of Phrygian modes!
Als je per se snel ff wat gitaar wilt leren spelen, richt je dan eerst op de TECHNIEK en niet op de muziektheorie. Leer eerst HOE je moet spelen en daarna WAT (of nog beter tegelijkertijd). Je kan je daarnaast i.p.v. op muziektheorie ook richten op de logica van het fretboard: de patronen die je daar op kunt vinden en die het je makkelijker maken om te spelen wat je wilt spelen (op gehoor bijvoorbeeld). Om een mooie solo te spelen hoef je geen muziektheorie te kennen: je moet alleen maar kunnen gitaarspelen.(Ik zeg met dit alles NIET dat je dus nooit muziektheorie zou moeten bestuderen! Maar begin wel bij het begin!)
# en b zijn om aan te tonen dat je of een halve toon omhoog gaat of een halve toon omlaag. Dit wil dus zeggen dat een F# hetzelfde is als een Gb. Waarom er toch verschil wordt gemaakt is nog niet belangrijk. Mijn advies voor wat je nou probeert te spelen, probeer makkelijkere dingen te doen. Zo als ik begrijp ben je echt een beginner, en dan is dit nog echt te moeilijk. Het komt nog wel allemaalquote:Op donderdag 18 januari 2007 19:35 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
A tot en met G klinkt logisch, maar ik begrijp het nog niet helemaal. Wat zijn kruizen en mollen? # en b maar waar dienen ze voor. Misschien een beetje domme vragen. Staat het ergens uitgelegd voor echt vanaf het begin beginnende beginners.![]()
Ik begrijp dit wel sinds vandaag:
e|--------------|---------------|--------------|---------------|
B|------8b------|---------------|------8b------|---------------|
G|----7---------|---------------|----7---------|---------------|
D|-/9------7vv--|-/5-0----------|-/9------7vv--|-/5-0----------|
A|--------------|--------5/7vv--|--------------|--------5/7vv--|
E|--------------|------0--------|--------------|------0--------|
Ik begrijp alleen niet wat /, b en vv is. Maar als ik het speel klinkt het echt als hoe dat nummer hoort te klinken.![]()
Maar dit zijn dus tabs volgens mij. Zal ik verder gaan met de tabs leren of moet ik noten leren lezen om echt goed gitaar te kunnen spelen? Of maakt het niet uit?
De theorie is wel handig. Het is wel geinig om te weten wat je nou eigenlijk aan het doen bent qua muziek.quote:Op donderdag 18 januari 2007 20:35 schreef Blivox het volgende:
[..]
Vooral het begin is nu belangrijk. De rest is een overkill aan informatie voor je op dit moment denk ik. Alles vanaf de scales lekker skippen dus, of je moet een enorm goed gevoel hebben voor muziektheorie en alles meteen snappen. Vanaf de derde pagina begint het verwarrend te worden.
ik heb tijdens m'n gitaarles nooit veel aan akkoorden gedaan, eigenlijk bijna alleen maar toonladders/sequencen en powerchords. Dus vandaarquote:Op donderdag 18 januari 2007 18:27 schreef Blivox het volgende:
[..]
Ik geloof nooit dat je serieus nog geen normaal nummer kunt spelen op je akoestische gitaar na ongeveer 2,5 jaar electrisch gespeeld te hebben. Michel is een nummer voor de absolute beginner, een beetje verder qua niveau ben je toch wel? Of heb je alleen maar powerchords gespeeld de laatste jaren?
Die comments eronder.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:32 schreef Blivox het volgende:
Wil je met een uitdaging beginnen aan fingerpicking?
http://www.youtube.com/watch?v=Cn63LYAEW44
Valt erg mee. Voor mij was dit 1 uurtje oefenen denk ik, voor het een beetje vloeiend ging.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:37 schreef morgane het volgende:
jemig, dat stukje vanaf 1:20 is knap!mooi nummer idd, ken 'm van 1 of andere tv-reclame geloof ik. hoor alleen vrij veel slides (als ik de goede term noem) en da's nou niet bepaald mn sterkste kant
net ff de guitar pro-tab gedownload, toch wel aardig ontmoedigend ja
al helemaal als je bedenkt dat ik altijd met plectrum heb gespeeld
maar dit kan technisch gezien niet met plectrum he?
Ligt er maar net aan wat JIJ wilt spelen.quote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:44 schreef morgane het volgende:
U KICK SERIOUS ASS DUDE![]()
ik denk dat ik trouwens beter eerst wat beter 'plectrumpicking' kan leren, of is het beter om juist ook te kunnen 'fingerpicken'?![]()
Het lukt mij direct vloeiend van de tab. Slides moet je trouwens gewoon blijven oefenen; stukken met veel en lastige slides zijn juist aanraders!quote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:45 schreef Blivox het volgende:
[..]
Valt erg mee. Voor mij was dit 1 uurtje oefenen denk ik, voor het een beetje vloeiend ging.
Deze tab moet je erbij hebben: http://www.elliotfriedman.com/tabs/heartbeattab.txt
Op zich slide je vrij weinig, alleen de 4/5 af en toe, de rest is simpelweg aanslaan. Op zich speelt hij het nummer ook erg snel ook in de video, persoonlijk sla ik veel minder aan, omdat het dan wat rustiger klinkt.
Echt de beste tab die ik er van heb kunnen vinden. Het enige wat ik echt lastig vind aan dit nummer is om het zo snel te spelen. Waar de man in de video twee keer het riffje speelt, speel ik het één keer en laat de noten lekker klinkenquote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:54 schreef Zyggie het volgende:
[..]
Het lukt mij direct vloeiend van de tab. Slides moet je trouwens gewoon blijven oefenen; stukken met veel en lastige slides zijn juist aanraders!
ik vind met plectrum veel fijner en ik merk dat er veel gitaristen zijn die eigenlijk ook niet goed zijn in fingerpicking, vroeg me alleen af of ik dan niet iets essentieels misquote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:51 schreef Blivox het volgende:
[..]
Ligt er maar net aan wat JIJ wilt spelen.
Geen idee, ik ben slecht mét plectrumquote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:56 schreef morgane het volgende:
[..]
ik vind met plectrum veel fijner en ik merk dat er veel gitaristen zijn die eigenlijk ook niet goed zijn in fingerpicking, vroeg me alleen af of ik dan niet iets essentieels mis
Hier, EADBGe stemmingquote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:55 schreef morgane het volgende:
ik zal m een andere keer eens proberen, tab heb ik opgeslagen iig. Maar heb nu geen zin om mn gitaar anders te gaan stemmeniig bedankt, zal er zeker eens naar kijken
Wish You Were Here van Pink Floyd is lekker simpel om mee te beginnen. Wel mooier op een Western, maar achquote:Op vrijdag 19 januari 2007 19:37 schreef maniack28 het volgende:
Ok ok... ik speel nu euhm... al een aantal jaar "gitaar".... Geen les gehad, kan wel noten lezen, gebruik vooral tabs. Verder dan het repetoire van Nirvana ben ik nog niet echt gekomen... er zijn vrij weinig nummers die ik daarbuiten helemaal kan spelen (zonder distortion). Dus bij deze een oproep:"Help, wat moet ik doen?"
Om wat beter gitaar te leren spelen dus .... Ik ga over 3 weekjes een half jaar naast mn vriendin wonen (bij een hospita), zonder internet, dus ik denk dat ik veel tijd over heb en mijn acoustische (nylonsnarige gitaar) meeneem.... Probleem zit hem vaak in "ik wil te snel een liedje spelen, waardoor het crappy klinkt en ik neem niet de tijd om het langzaam op te bouwen, totdat ik het perfect kan spelen".
Dus... als iemand een nummer heeft die ik kan leren spelen (acoustisch), dan zal ik dat proberen en dan post ik af en toe een opname, zodat jullie kunnen luisteren (soort van feedback). Dus.. roept u maar!!!!
Dit is een beginnerstopic. Dus om zomaar met ontzettend moeilijke fingerpicking patronen aan komen slaat ook nergens op, denk je niet? En zo sim-pel is José niet eens te spelen, op het filmpje speelt hij het langzaam, zodat je kan zien hoe hij picktquote:Op vrijdag 19 januari 2007 21:40 schreef hello_goodbye het volgende:
Volgens mij mis ik iets want wat is er nou zo knap aan dat Youtube filmpje van Heartbeats...? Ik zat maar te wachten tot hij snel zou gaan spelen maar hij blijft doorkeutelen tot het eind...?
Probeer deze maar eens:
http://www.youtube.com/watch?v=WROFtZTSpBM
Huiswaarts (origineel van Sacksioni) is ook leuk: daar heeft de duim tenminste wat snelheid:
http://www.youtube.com/watch?v=Gsi-0MKK33c
Oef.... lekker simpel zegt ie dan.. dat ritme is vrij onregelmatig... ik ga het proberenquote:Op vrijdag 19 januari 2007 21:33 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Wish You Were Here van Pink Floyd is lekker simpel om mee te beginnen. Wel mooier op een Western, maar ach.
O ja, da's waar ook...quote:Op vrijdag 19 januari 2007 22:08 schreef Blivox het volgende:
[..]
Dit is een beginnerstopic. Dus om zomaar met ontzettend moeilijke fingerpicking patronen aan komen slaat ook nergens op, denk je niet? En zo sim-pel is José niet eens te spelen, op het filmpje speelt hij het langzaam, zodat je kan zien hoe hij pickt.
Hoe dan ook, die filmpjes die je net postte zijn net zo nuttig als een mooie lick van Vai of Satriani. Veel te hoog voor een beginner.
quote:Op zaterdag 20 januari 2007 12:25 schreef hello_goodbye het volgende:
[..]
O ja, da's waar ook...Daar heb je wel een punt.
![]()
![]()
Nee ook niet goed, de wijsvinger is te krom. Moet rechter, maar dus wel in vakje 1 blijven (het liefst tegen het fretje aan).quote:
Het is nog lastig om een goede image te vinden van iemand die een F zet.quote:Op dinsdag 23 januari 2007 17:24 schreef Gitarist het volgende:
[..]
Nee ook niet goed, de wijsvinger is te krom. Moet rechter, maar dus wel in vakje 1 blijven (het liefst tegen het fretje aan).
oeee spannendquote:Op donderdag 25 januari 2007 00:45 schreef savale het volgende:
ps. Heb iemand gevonden die mij gitaarles gaat gevenDinsdag me eerste les
Hoeveel akkoorden zijn datquote:Op donderdag 25 januari 2007 00:45 schreef savale het volgende:
Videootje van een poging om het nummer "Open your eyes" te spelen van Snow Patrol.
Tja het is echt nog verreweg van perfect en volgens mij had ik vooral het zingen beter achterwege kunnen laten, maar ben benieuwd wat jullie er van vinden en tips en ideeen zijn meer dan welkom!
http://www.xs4all.nl/~leth/fok/gitaar/openyoureyes.wmv
ps. Heb iemand gevonden die mij gitaarles gaat gevenDinsdag me eerste les
Welkom bij Snow Patrolquote:Op donderdag 25 januari 2007 11:42 schreef maniack28 het volgende:
[..]
Hoeveel akkoorden zijn datHet klinkt nogal hetzelfde steeds...
Ach,beter dan dat kan ik ook nietquote:
9 akkoorden als je het goed wilt spelenquote:
Van Guano Apes?quote:Op donderdag 25 januari 2007 14:39 schreef Blivox het volgende:
Mijn fout, ik heb gegoogled op 'Open Your Eyes' en de eerste hit van UG was al aardig goed getabt, het was alleen niet Snow Patrol.
Nee, dat was hit 2quote:
Btje late reactie maareh:quote:Op vrijdag 29 december 2006 12:58 schreef Marijke236 het volgende:
Ik kan geen barré akkoorden pakken, dus bijv. van D van F(barré). Ik doe het steeds verkeerd. Andersom lukt het me meestal wel. Barré akkoorden 'los' gaat ook nog wel.
Iemand tips?
Probeer te beginnen met een klein beetje theorie.quote:Op maandag 29 januari 2007 14:49 schreef cohen het volgende:
Ik heb sinds deze week een elektrisch gitaar. Ik ga beginnen met spelen, zonder lessen te nemen. Dus dit is een verkapte tvp. Heeft iemand nog tips om het mij makkelijker te maken?
Hoewel ik geen echte gitaarkenner ben vind ik het goed klinken. Ik ben ook nog aan het oefenen met de gitaar, heeft iemand een simpel liedje voor me wat ik als beginner kan oefenen?quote:Op woensdag 14 februari 2007 22:52 schreef savale het volgende:
tja dit topic heeft even n harde schop nodig:
You're beautiful
About a girl
Lake of fire
graag commentaar
Ik zou voor tabs gaan, is simpel te leren.quote:Op vrijdag 2 maart 2007 13:30 schreef IndyROKR het volgende:
Hoi
Ik heb sinds gisteren een gitaar, Stratocaster Baltimore, maar ik kan dus nog niet spelen.
Ik ben wel hier en daar een beetje op websites aan het kijken hoe dat gaat, maar stel ik wil een noot spelen, wat moet ik dan precies doen met de arm?
Of iemand nog tips voor mij
'Komt een beginnend gitarist bij de hemelpoort...'quote:
Er zijn genoeg plekken waar je die kan lenenquote:Op zaterdag 10 maart 2007 20:49 schreef Lakai het volgende:
![]()
das niet weinig!
maar ik heb alleen geen guitar pro
R.E.S.T.E.C.P.quote:Op woensdag 14 maart 2007 21:42 schreef DuranK het volgende:
Ik probeer nou de solo van My Sharona van The Knack. Groten deels lukt hij mij, nog een paar schoonheid foutjes verbeteren
The Knack: My Sharona
Euh, en nu in het nederlands?quote:Op woensdag 14 maart 2007 22:26 schreef soco_cola het volgende:
even een vraag
als je bijvoorbeeld
5-5-3 met drie vingers dus op vanaf bijvoorbeeld de E snaar aan slaat, klinkt het meteen, en als je het op een willekeurige plek op de gitaarhals zet, klinkt het altijd, hoe kan dat dan? wat voor accoord is dat die greep
1 2 3 4 5 6 7 | e---3---x---x---x--- B---5---3---x---x--- G---5---5---3---x--- D---x---5---5---3--- A---x---x---5---5--- E---x---x---x---5--- |
1 2 3 4 5 6 | B------------------------------------ G------------------------------------ D-----------------------4---6---7---- A-----------4---5---7---------------- E---5---7---------------------------- |
ik denk in totaal 2 jaar...quote:Op woensdag 14 maart 2007 21:00 schreef savale het volgende:
poeh dat is echt niet makkelijk wat je wilt leren...
http://youtube.com/watch?v=evsW3WKzflY
Hoe lang speel je al?
Waarom zou 'ie dan juist 3-5-5 zeggen, ipv te zeggen dat 'ie gewoon de open-E-vorm gebruikt en die over de nek verschuift?quote:Op donderdag 15 maart 2007 00:43 schreef Lakai het volgende:
bedoelt ie niet gewoon power-chords die je op de bovenste 4 snaren kan loslaten en nirvana-zooi kan spelen? ( en veel meer cheap rock)
Je hebt semi-akoestische gitaren, dat zijn akoestische gitaren met een element erin om het geluid te versterken. Sommige semi-akoestische gitaren klinken onversterkt erg goed, anderen minder goed. Dat moet je gewoon uitproberen.quote:Op dinsdag 3 april 2007 23:06 schreef Xylon het volgende:
Haast vergeten te zeggen, ik ben eigenlijk op zoek naar een akoestische gitaar. Hoewel ik ook heb gehoord dat er een soort mix tussen akoustisch en elektrisch is, zijn deze fijn?
Oefenen, onnatuurlijke bochten maken met je vingers kost training.quote:Op woensdag 4 april 2007 01:55 schreef wimpie-bosboom het volgende:
http://www.youtube.com/watch?v=cOXzs8cPhH0
Ik probeer nu dit liedje te leren. Ik heb alleen problemen om het B-akkord te spelen. Hij pakt het B-akkoord met zijn ringvinger. Hoe krijg ik dat het beste voor elkaar zonder de onderste snaar te dempen. Ik kan het B-akkoord natuurlijk ook op een andere manier pakken, maar dat is lastiger met overpakken naar F#.
Coooll ik heb al een paar nummers van David Taub geleerd dus is een redelijke lesmethode als je snel nummers wilt leren als beginnerquote:Op woensdag 4 april 2007 01:55 schreef wimpie-bosboom het volgende:
http://www.youtube.com/watch?v=cOXzs8cPhH0
Ik probeer nu dit liedje te leren. Ik heb alleen problemen om het B-akkord te spelen. Hij pakt het B-akkoord met zijn ringvinger. Hoe krijg ik dat het beste voor elkaar zonder de onderste snaar te dempen. Ik kan het B-akkoord natuurlijk ook op een andere manier pakken, maar dat is lastiger met overpakken naar F#.
Ja, hij is echt een toffe peer. What's up people!!quote:Op woensdag 4 april 2007 10:46 schreef mirelia het volgende:
[..]
Coooll ik heb al een paar nummers van David Taub geleerd dus is een redelijke lesmethode als je snel nummers wilt leren als beginner
Ook Neil Young : Heart of Gold heb ik van hem geleerd
ik heb bad moon rising en tangled up in blue van hemquote:Op woensdag 4 april 2007 11:39 schreef wimpie-bosboom het volgende:
[..]
Ja, hij is echt een toffe peer. What's up people!!
Eigenlijk is het Whats up good people!quote:Op woensdag 4 april 2007 11:39 schreef wimpie-bosboom het volgende:
[..]
Ja, hij is echt een toffe peer. What's up people!!
Inderdaadquote:Op woensdag 4 april 2007 23:38 schreef Jordy-B het volgende:
Sloggi heeft volgens mij dus de termen 'semi-akoestisch' en 'elektro-akoestisch' door elkaar gehaald.
Een fret is inderdaad zo'n stalen reepje over de breedte van de hals... Een akoestische gitaar heeft er zo'n 20 van.quote:Op zondag 8 april 2007 23:08 schreef Xylon het volgende:
@ikheetmartijn: euh...Sorry, maar dat begrijp ik nog niet echt helemaal
Een fret is toch zo'n ijzeren stukje op de hals? En wat houdt dat aanlopen dan in, dat de hals scheef staat oid?
Maar zijn er nog bepaalde merken die ook niet al te duur zijn? Ik zie op Feedback bijvoorbeeld de merken Fender, Ibanez, Ovation, Taylor enzovoort voorbij komen, zijn deze redelijk goed?
op zich waar, maar ik heb nog geen bepaalde voorkeur.quote:Ik zou me alleen richten op de speelbaarheid en het geluid. Het merk boeit niet.
Dean heeft hele goede acoustische gitaren, maar die zijn alleen bij Feedback te krijgen.quote:Op maandag 9 april 2007 00:25 schreef Jordy-B het volgende:
Ik zou me niet al teveel richten op de merken... Zelf hou ik er geen rekening mee. Ik heb een Les Paul kopie van Samick , een Ernie Ball Music Man kopie van Vintage en een akoestische gitaar van Alvarez...
Toen ik ze kocht had ik nog nooit van het merk gehoord. Bij die Samick heeft het zelfs een halfjaar geduurd voordat ik eindelijk achterhaald was dat het een Samick was...
Ik zou me alleen richten op de speelbaarheid en het geluid. Het merk boeit niet. De budgetmerken van tegenwoordig doen niet meer onder voor de duurdere merken in dezelfde prijsklasse.
Ik zou het niet proberen, je spaanse gitaar is d´r niet op gebouwdquote:Op woensdag 11 april 2007 14:30 schreef Dylanesque het volgende:
is het mogelijk de nylon snaren van mijn spaanse gitaar te vervangen door stalen snaren? en is het slim om zo een wat mooier geluid proberen te krijgen?
ook fijn: http://www.youtube.com/watch?v=TX0eTp7SoNUquote:Op maandag 12 maart 2007 11:18 schreef Lakai het volgende:
onmogelijk
Ik kan een makkelijke versie van Classical Gas spelen (van Mason WIlliams)
maar nu probeer ik de moeilijke....
maar dat is echt klote want je zit al met een bepaalde manier in je hoofd...om daarvan af te stappen is eeecht lastig!
Welke dan precies?quote:Op woensdag 11 april 2007 22:47 schreef Lakai het volgende:
zitten barrés in die echt ongelofelijk zijn!
Belangrijk dat je altijd mee tikt met een nummer. Ik heb geleerd dat het slagritme is gebaseerd op de 8e tel. Dus 8 keer per maat. up down up down up down up down. En om een leuk ritme te krijgen, sla je gewoon een paar slagen over. Klinkt makkelijker dan het is. Ik heb er ook nog steeds af en toe moeite mee. Leer nummers zijn bijvoorbeeld: Acda en de Munnik - het regent zonnestralen en Ren Lenny Renquote:Op woensdag 11 april 2007 22:34 schreef junkiexp het volgende:.
Ook druk bezig om gitaar te leren spelen,en nu heb ik met akkoorden totaal geen moeite,alleen heb ik niet echt een goede slag.
Ik kan wel een slag met terugslag maken enzo,ik krijg alleen niet echt een tof ritme in.
Zingen en spelen tegelijk gaat ook voor geen meter.
Iemand tips?
Waarbij het voornaamste tricky stukje is als je een D-accoord pakt (577 van hoge e af) om met je ringvinger de hoge e niet te raken. Da's oefenen.quote:Op woensdag 11 april 2007 23:46 schreef Blivox het volgende:
Gewoon de barr fixen waar je twee vingers gebruikt en met je ringvinger een A vorm maakt, en met je pinkje kan je variëren.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |