Snel overpakken? Van een open akkoord naar een barred chord? Kwestie van oefenen. Eerst goed leren om een barred chord te spelen, daarna pas snel proberen te wisselen.quote:Op vrijdag 29 december 2006 12:58 schreef Marijke236 het volgende:
Ik kan geen barré akkoorden pakken, dus bijv. van D van F(barré). Ik doe het steeds verkeerd. Andersom lukt het me meestal wel. Barré akkoorden 'los' gaat ook nog wel.
Iemand tips?
Zoals zovaak gezegd, noten lezen heeft geen flikker met gitaar spelen te maken.quote:Op vrijdag 29 december 2006 13:18 schreef john6 het volgende:
Stel, je kan geen noot lezen, je hebt nooit een gitaar in handen gehad, is het dan makkelijk te leren ??
(ja, dit slaat op mij)
juist wel, ik speel sinds een maand ofzo gitaar en het helpt stukken nu ik weet welke noten op welke fretten te vinden zijn. Ook als je naar een liedje luistert kun je al gauw raden welke noten er gebruikt worden, en dus welke fretten je nodig hebt.quote:Op vrijdag 29 december 2006 13:25 schreef Blivox het volgende:
[..]
Zoals zovaak gezegd, noten lezen heeft geen flikker met gitaar spelen te maken.
En als iets maar vaak genoeg gezegd wordt, is het automatisch waar. Dat weet iedereenquote:Op vrijdag 29 december 2006 13:25 schreef Blivox het volgende:
[..]
Zoals zovaak gezegd, noten lezen heeft geen flikker met gitaar spelen te maken.
Uiteraard.quote:Op vrijdag 29 december 2006 15:29 schreef Litpho het volgende:
[..]
En als iets maar vaak genoeg gezegd wordt, is het automatisch waar. Dat weet iedereen.
Dat wil niet zeggen dat het er niets mee te maken heeft. Dat wil zeggen dat je in veel gevallen zonder kan, zeker in genres als rock. Toch is het, zeker als je stukken van bijvoorbeeld piano wil overzetten, best handig om te kunnen (en zelf oefen ik het ook te weinig om in realtime mee te spelen van alleen een notenbalkquote:Op vrijdag 29 december 2006 23:00 schreef Blivox het volgende:
Als we een testje zouden doen om te kijken hoeveel mensen die gitaar spelen ook noten kunnen lezen denk ik dat de meerderheid het in ieder geval niet kan.
Vooruit, ik ben het met je eens dat het voor het omzetten van tablatuur heel handig kan zijn, maar zeker niet essentieel. Met genoeg ervaring leer je de noten/akkoorden op gehoor wel ongeveer te plaatsen op je hals. Kwestie van enorm veel werk terwijl het met notenkennis wel veel sneller zou gaan alleen.quote:Op vrijdag 29 december 2006 23:18 schreef Litpho het volgende:
[..]
Dat wil niet zeggen dat het er niets mee te maken heeft. Dat wil zeggen dat je in veel gevallen zonder kan, zeker in genres als rock. Toch is het, zeker als je stukken van bijvoorbeeld piano wil overzetten, best handig om te kunnen (en zelf oefen ik het ook te weinig om in realtime mee te spelen van alleen een notenbalk)
.
Eens. Dat laatste dusquote:Op vrijdag 29 december 2006 23:22 schreef Blivox het volgende:
[..]
Vooruit, ik ben het met je eens dat het voor het omzetten van tablatuur heel handig kan zijn, maar zeker niet essentieel.
Moet je het wel horen, ipv alleen op papier hebben. Alhoewel je natuurlijk de nootjes in je sequencer zou kunnen programmeren...quote:Met genoeg ervaring leer je de noten/akkoorden op gehoor wel ongeveer te plaatsen op je hals.
http://www.youtube.com/watch?v=sdwrj3NaWjUquote:
Dat ligt aan je instelling. De gitaar is geen moeilijk instrument, maar je zult er toch eerst aan moeten wennen, wat basisvaardigheden aanleren en kennis maken met een klein stukje muziektheorie.quote:Op vrijdag 29 december 2006 13:18 schreef john6 het volgende:
Stel, je kan geen noot lezen, je hebt nooit een gitaar in handen gehad, is het dan makkelijk te leren ??
(ja, dit slaat op mij)
Daar lijkt het wel op. Iedereen moet het zelf weten, maar adviezen aan anderen om dingen op voorhand bij het grof vuil te zetten kan ik niet volgen. Zeker wanneer uit opmerkingen blijkt dat mensen totaal niet blijken te weten waarover ze spreken.quote:Op vrijdag 29 december 2006 15:29 schreef Litpho het volgende:
[..]
En als iets maar vaak genoeg gezegd wordt, is het automatisch waar. Dat weet iedereen.
ha, dit is tenminste duidelijke taal.quote:Op zondag 31 december 2006 14:48 schreef Keromane het volgende:
[..]
Dat ligt aan je instelling. De gitaar is geen moeilijk instrument, maar je zult er toch eerst aan moeten wennen, wat basisvaardigheden aanleren en kennis maken met een klein stukje muziektheorie.
Zomaar aankloten kan leuk zijn, maar je kunt ook een wat serieuzere benadering kiezen waarbij je evenzogoed mag 'aankloten'. Wel voegt dat aankloten dan iets constructiefs toe. Met doelloos ronddobberen kom je niet aan de overkant.
1 2 3 4 5 6 | A |--0----1----3----6----5---1---1---0--|--0---1----0----x----x----x----x--| D |--X----X----X----x----x---x---x---x--|--x---x----x----2----x----x----x--| G |--X----X----X----x----x---x---x---x--|--x---x----x----x----2----2----x--| B |--X----0----2----5----3---0---0---x--|--x---0----x----0----3----3----2--| E |--3----X----X----x----x---x---x---3--|--3---x----3----x----x----x----3--| |
Ik heb een heel jaar voor 300 euro, elke week een half uurtje les. Dat zijn redelijk normale prijzen. 20 euro voor 3 uur is wel aardig prijzig volgens mij. Probeer het anders eens bij een muziekschool in de buurt.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 00:27 schreef Georges het volgende:
Ik wil binnenkort gitaarlessen gaan nemen, wat is een beetje normale prijs daarvoor?
Heb al geinformeerd, iemand vraagt 20 euro voor 3 kwartier, is dat een gangbare prijs?
Ah, nu komen we bij het prachtige dilemma: Spaans vs. Western oftewel Nylon vs. Staal/Brons.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 08:34 schreef Keromane het volgende:
@Rnnz: overweeg een kleine Spaanse gitaar. Je hebt namelijk kleinere modellen, zonder dat het kindergitaren zijn. Ze liggen goed in de hand en geven een prima geluid. In de betere gitaarhandel zul je ze kunnen vinden. Indertijd kocht ik een nieuwe voor 150 piek. Nog steeds is het een van de favoriete.
Nu zijn verplaatsbare akkoorden, zeker die gebaseerd op een E-majeur, nou niet echt het zevende wereldwonder. Keromane was wellicht wat bot, maar zoals jij dat boek beschrijft is het een verzameling kunstjes en zijn mening daarover is intussen wel duidelijk lijkt mequote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:46 schreef koejoeloek het volgende:
@Keromane, kolder van de bovenste plank? Misschien moet je even lezen wat er in me post staat, want de techniek die daarin beschreven staat zorgt er juist voor dat je alle akkoorden op iedere plek op je gitaar kan spelen. Dat staat ook gewoon in me post, dus volgende keer eerst eventjes lezen voor je iemand zijn post afkraakt.
Het is wellicht niet het zevende wereld-wonder maar ik kan nu in 2 maanden tijd prima nummers componeren op gitaar, en tevens inspelen in studio, waar ik vroeger iemand voor moest uitnodigen en moest betalen. En nummers gecomponeert op gitaar zijn meestal compleet anders dan wanneer je ze op piano componeert dus het breid ook nog eens je mogelijkheden uit. En ik heb al aardig wat gitaristen van die schuif techniek gebruik zien maken hoorquote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:50 schreef Litpho het volgende:
[..]
Nu zijn verplaatsbare akkoorden, zeker die gebaseerd op een E-majeur, nou niet echt het zevende wereldwonder. Keromane was wellicht wat bot, maar zoals jij dat boek beschrijft is het een verzameling kunstjes en zijn mening daarover is intussen wel duidelijk lijkt me.
goede tip!quote:Op vrijdag 5 januari 2007 00:24 schreef koejoeloek het volgende:
Ik heb laatst in Engeland het boekje Play In A Day van Bert Weedon, het boek heeft heel veel stof doen opwaaien, en is zelfs even uit de handel geweest omdat gitaardocenten hun werk zagen verdwijnen. Het leuke van dit boekje is namelijk dat er een aantal grepen in staan, waarmee je alle akkoorden kan spelen. Bijvoorbeeld barré F akkoord, een vakje verder word Fis, G, Gis etcetera, zo zijn er voor majeur akoorden 3 standjes, waarmee je op iedere plek van je gitaar de akkoorden kan spelen.
En zo dus voor iedere akkoordgroep een stuk of 3 standjes, erg handig! En als je het ergens kan kopen, ZEKER DOEN
Via de site's vind ik meestal bagger, boeken zijn meestal beter. Koop of leen wat boeken en ga volg het stap voor stap. Als dat goed gaat heb je imo geen dure leraar nodig. Heelveel mensen die ik ken die goed gitaar kunnen spelen hebben het ook zonder leraar gedaan.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 10:43 schreef moryana het volgende:
Ik wil ook graag gitaar leren spelen, maar omdat ik een fulltime baan heb, en sport door de week en ook nog een cursus volg voor mijn werk wil ik het graag leren via NHA, LOI of zo.
Moet ik dit doen of niet, heb een beetje rondgekeken, en je krijgt er cd's bij, je kunt via mail vragen stellen enz.
Of is het beter om ff te wachten tot ik mijn cursus voor werk heb afgerond en dan naar een muziekschool toe gaan?
Of kan ik het ook gewoon leren via een van die site's? Maar welke is nou het allerbest. Het zijn er zoveel en ik zie door het bomen het bos niet meer...
quote:Op vrijdag 5 januari 2007 13:16 schreef moryana het volgende:
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Secondary?BOL_OWNER_ID=1003004000006148&Section=SOFTWARE&sec_Page=Beschrijving&ContentType=DESCRIPTION
zou dit een beetje een goed cursus zijn??
Dat boek van play in a day is trouwens ook te koop bij Bol, het duurt trouwens wel 2-3 weken voor dat je het in huis hebt.
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_DisplayProductInformation-Start?BOL_OWNER_ID=1001004002509056&Section=BOOK_EN&lgl=1&plid=HfqR5LdRVHUAAAEPWDY5SPIu&lgl_BOL_OWNER_ID=1&lgl_Section=1
Ik kraak niemand af, ik kraak hooguit onzin in een posting af.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:46 schreef koejoeloek het volgende:
@Keromane, kolder van de bovenste plank? Misschien moet je even lezen wat er in me post staat, want de techniek die daarin beschreven staat zorgt er juist voor dat je alle akkoorden op iedere plek op je gitaar kan spelen. Dat staat ook gewoon in me post, dus volgende keer eerst eventjes lezen voor je iemand zijn post afkraakt.
Leren spelen doe je vanaf dag 1 op een goede gitaar, dwz. geen brandhout. Maar om direct een model met naam aan te schaffen hoeft niet. Als je iets nieuws wilt kopen, hou een budget in gedachten van 100-200 Euro en laat je dan informeren. Probeer instrumenten uit in de winkel. Kies een gitaar waar je je lekker bij voelt.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 15:15 schreef kyoghu het volgende:
Help... beetje kip en ei verhaal. Maar ik wil leren gitaar spelen. Gewoon voor mijzelf. Maar kan natuurlijk nog geen noot spelen. Nog ook niet echt de winkel in gestapt, Max Guitars zit bij mij zowat om de hoek.
Maar wat is nou het verschil tussen Stratocaster, Telecaster, Les Paul? Heb al zitten zoeken maar denk dat ik op de verkeerde sites terecht ben gekomen.
Je begrijpt het niet helemaal. Iedereen kan in 2 maanden 'heel wat' bereiken en dan maakt het weinig uit welke benadering je kiest. De gitaar is namelijk een heel toegankelijk instrument en kent vele kwartjes die kunnen vallen. Voor hetzelfde geld was je tegen een ander boekje aangelopen. Maar 1 ding is zeker: je bent op dit moment heel beperkt in je kunnen. Volstrekt onnodig.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 16:38 schreef koejoeloek het volgende:
@Keromane, dan vraag ik me toch af waarom ik nu in 2 maanden meer gitaar kan spelen dan dat ik ooit gekunt heb en ik opeens geen 200euro meer kwijt ben aan een studio-muzikant. Dat het voor jou geen goed boek is, wil nog niet zeggen dat niemand er wat aan heeft. Ik hoef met gitaar het podium niet op, ik gebruik het puur om te componeren, en het echte werk laat ik over aan de mensen die er verstand van hebben. Dan is zo'n boekje prima.
Of jij begrijpt mij niet helemaalquote:Op vrijdag 5 januari 2007 17:14 schreef Keromane het volgende:
[..]
Je begrijpt het niet helemaal. Iedereen kan in 2 maanden 'heel wat' bereiken en dan maakt het weinig uit welke benadering je kiest. De gitaar is namelijk een heel toegankelijk instrument en kent vele kwartjes die kunnen vallen. Voor hetzelfde geld was je tegen een ander boekje aangelopen. Maar 1 ding is zeker: je bent op dit moment heel beperkt in je kunnen. Volstrekt onnodig.
Prima als je vrede hebt met wat trucjes en een van de vele benaderingen, maar je kunt ook verder kijken en je écht in dingen gaan bekwamen. Dat kost je heus niet veel moeite als je al een prima muzikale aanleg hebt. Je zult al heel snel ontdekken dat alles wat je leert puur logisch is en overeenkomt met je gevoel. Het kost wel tijd, maar dat geldt voor alles in het leven. Je zou hoe dan ook echt constructief bezig zijn en telkens vooruitgang boeken. Bewust.
Tot de dag van vandaag ben ik elke 2 maanden weer een heel eind verder dan voorheen en ik ben echt geen wereldwonder. Wel heb ik veel te lang in cirkeltjes gelopen en dat heeft zinloze jaren gekost van genoegen nemen met weinig, alsook frustratie als ik dingen wilde, logische dingen 'hoorde', maar er geen juiste draai aan kon geven. Op een gegeven moment stap je van je geloof en gaat een nieuwe wereld open. Ineens zie je dingen in perspectief en kun je er concreet iets mee.
Als ik het over zou mogen doen was ik vanaf dag 1 serieus met het spul aan de slag gegaan. Op de manier zoals het bij wijze van spreken al eeuwen geleerd wordt. En dan had ik ruimte genoeg gehad om m'n eigen dingetjes erbij te doen, of bijv. een kort-door-de-bocht methodiek te leren.
Ja, prima zo'n boek, maar dan wel als 1 van velen in je boekenkast. Nee, het is waarschijnlijk niet uit de handel genomen omdat muziekdocenten overbodig dreigden te worden. En nee, het heeft ook geen stof doen opwaaien. Wat het voorwoord of de uitgever ook beweert.
Eeh?quote:
Dan kies ik toch echt voor staal. Ik heb een goedkoop Spaans gitaartje gehad. Buiten het feit dat hij snel kapot was (goedkoop ding hè) speelde hij absoluut niet fijn (vond ik zelf dan).quote:Op vrijdag 5 januari 2007 12:13 schreef Litpho het volgende:
[..]
Ah, nu komen we bij het prachtige dilemma: Spaans vs. Western oftewel Nylon vs. Staal/Brons.
Waarbij ikzelf een groot fan ben van Spaans, maar toch geneigd zou zijn om iemand die net begint en wat simpele liedjes wil leren spelen om vanuit dat punt door te bouwen eerder Western aan te raden. Accoorden komen voor mijn gevoel daar beter uit de verf, tegen fingerstyle op de Spanjaard.
Always try before you buy.quote:Op zondag 7 januari 2007 00:41 schreef Rnnz het volgende:
[afbeelding]
Geen AE nogwat, wel een Ibanez. Iemand ervaringen met deze gitaar?
Juist, dat is het echte werk! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? Ik heb er zelf ook een en raad hem altijd aan aan beginners, maare, hij is niet zo goed te krijgen als bijvoorbeeld een Ibanez GSA60.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 17:30 schreef kyoghu het volgende:
Nou vandaag me eerste spullen aangeschaft...
- London City Spitfire MkII
http://www.maxguitars.nlquote:Op maandag 8 januari 2007 04:43 schreef NASDAQbastardo het volgende:
[..]
Juist, dat is het echte werk! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? Ik heb er zelf ook een en raad hem altijd aan aan beginners, maare, hij is niet zo goed te krijgen als bijvoorbeeld een Ibanez GSA60.
Hij is wel erg duur voor beginners imhoquote:Op maandag 8 januari 2007 04:43 schreef NASDAQbastardo het volgende:
[..]
Juist, dat is het echte werk! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? Ik heb er zelf ook een en raad hem altijd aan aan beginners, maare, hij is niet zo goed te krijgen als bijvoorbeeld een Ibanez GSA60.
Waar moet je dan vooral op letten als je zoiets koopt? Of ie zuiver klinkt? paar noten aanslaan?quote:
Paar akkoorden aanslaan. Kijken of het lekker klinkt, of het lekker speelt. Vooral veel uit dezelfde prijsklasse vergelijken.quote:Op maandag 8 januari 2007 20:06 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Waar moet je dan vooral op letten als je zoiets koopt? Of ie zuiver klinkt? paar noten aanslaan?
Thanks.quote:
Wil je het jezelf aanleren of wil je gaan lessen?quote:Op woensdag 10 januari 2007 16:31 schreef persoon14362 het volgende:
Ik ben van plan om te leren gitaar te spelen helemaal vanaf het begin... Ik begrijp werkelijk niks van noten, akkoorden en al die dingen maar hoop dat er ergens nuttige informatie in dit topic staat om echt helemaal vanaf het begin te beginnen. Dat word lache als ik me gitaar heb.![]()
Mezelf aanleren.quote:Op donderdag 11 januari 2007 11:08 schreef kyoghu het volgende:
[..]
Wil je het jezelf aanleren of wil je gaan lessen?
Bedankt, even kijken of ik er wat van begrijp.quote:Op maandag 15 januari 2007 10:43 schreef Vassili_Z het volgende:
ik vind dit wel handig:
[afbeelding]
en voor het leren van noten lezen:
http://www.musictheory.net/trainers/html/id82_en.html
voor een overzicht:
http://www.akkoord.be/cursus.htm#noten
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen? En ik hoor veel over akkoorden, kan je die ook ergens leren, bijvoorbeeld ergens een paar basisakkoorden?quote:Op maandag 15 januari 2007 10:43 schreef Vassili_Z het volgende:
ik vind dit wel handig:
[afbeelding]
Je zou eens kunnen lezen in dit topic. Of op google zoeken, want wat je nu vraagt is echt ontzettend simpel om zelf uit te zoeken.quote:Op maandag 15 januari 2007 17:17 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen? En ik hoor veel over akkoorden, kan je die ook ergens leren, bijvoorbeeld ergens een paar basisakkoorden?
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in, maar je stampt het wel in je hoofd.quote:Op maandag 15 januari 2007 17:17 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen? En ik hoor veel over akkoorden, kan je die ook ergens leren, bijvoorbeeld ergens een paar basisakkoorden?
Pardon? Er zit alleen maar logisch verband in.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in
Ik had niet verwacht dat het allemaal zo ingewikkeld was, ik dacht dat gitaarspelen heb ik zo onder de knie.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in, maar je stampt het wel in je hoofd.
Je kan het dan gelukkig ook gaandeweg leren. Zeker iets als waar A, C# en F allemaal op de nek zitten is iets wat je uiteindelijk wel wil leren, maar er is geen enkele noodzaak om dat al vanaf dag 1 perfect te hoeven kennen om te kunnen spelenquote:Op maandag 15 januari 2007 19:57 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Ik had niet verwacht dat het allemaal zo ingewikkeld was, ik dacht dat gitaarspelen heb ik zo onder de knie.Oefenen dan maar he.
Kort antwoord: nee.quote:Op maandag 15 januari 2007 17:17 schreef persoon14362 het volgende:
[..]
Dus voor gitaar spelen moet je dit plaatje zo'n beetje uit je hoofd kennen?
Oh oke ik dacht ik moet dit gelijk uit me hoofd kennen.quote:
Probeer het hier eens mee:quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:09 schreef persoon14362 het volgende:
Oke ik ben dus een beetje aan het oefenen. Zit ik net wat te zoeken, kom ik dit tegen: http://www.guntheranderson.com/v/data/tuesdaya.htm Maar ik begrijp er werkelijk geen zak van. Zou iemand kunnen kijken of er uberhaupt wel wat van klopt wat daar staat? Als ik die letters speel dan komt er muziek dat niet overeenkomt met hoe het nummer zou moeten klinken. Hoe kan je trouwens weten welke F je bijvoorbeeld moet spelen, er zijn meerdere F's volgens dat plaatje?![]()
BRrbbrblll wat een slechte opmerking.quote:Op maandag 15 januari 2007 19:35 schreef Vassili_Z het volgende:
[..]
Tis net t uit je hoofd kennen van de Duitse rijtjes. Er zit totaal geen verband in, maar je stampt het wel in je hoofd.
Van links naar rechts is van de onderste snaar naar de bovenste snaar. Dus bij F: 1e fret op de laagste e-snaar, 3e fret bij de a-snaar, 3e fret bij de d-snaar, 2e fret bij de g-snaar, 1e fret bij de b-snaar en 1e fret bij de hoogste e-snaar. Ook wel bekend als de 6e, 5e, 4e, 3e, 2e en 1e snaar.quote:Op dinsdag 16 januari 2007 22:25 schreef persoon14362 het volgende:
Sorry als ik vervelend ben maar ik begrijp er werkelijk niks van.Wat betekenen deze cijfers en de x:
F = 1-3-3-2-1-1
C = x-3-2-0-1-0
Bb = 1-1-3-3-3-1
D = x-x-0-2-3-2
Am = x-0-2-2-1-0
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |