Goed maar zoals ik al zei, ik heb de schuld in die 4 jaar dat ik betaal met minder dan 500 euro zien afnemen. Je maakt me niet wijs dat ik op deze manier op het einde van de rit 10.000 euro afbetaald hebquote:Op zondag 19 maart 2006 11:04 schreef Arcee het volgende:
[..]
Het bedrag is bijna niets minder geworden, omdat het 15 jaar duurt in totaal. Kwijtschelding zou ik dus niet op rekenen.
Dat maandelijkse bedragje blijft lekker laag idd.
Flauwekul.quote:Op zondag 19 maart 2006 11:31 schreef Integrity het volgende:
[..]
Nogmaals een baggeropmerking. Stel de TS betaalt allementatie, heeft een schuld bij de bank. Stel hij heeft een relatief hoge huur en geen compensatie. Ik hou zelf iets van 700 minus alle kosten over en ik woon gewoon op mezelf en ben student.[..]
Al zou de TS alleen al een huis gekocht hebben en maandelijks over de 500 euro zit aan lasten, gooi er dan onroerend goed belasting, water gas en licht, boodschappen, onvoorziene kosten en de verzekering bovenop en niet te vergeten een autootje maak die rekensom dan nog maar eens.
[nog meer blabla]
Ik ben benieuwd hoe dat zit met TS en zijn financien.quote:Op zondag 19 maart 2006 11:40 schreef mgerben het volgende:
[..]
Flauwekul.
Je moet al gaan betalen als je pas 2 jaar van school af bent.
Je inkomen is gi-gan-tisch gestegen toen je bent gaan werken (stufie is niet zo'n vetpot, toch?)
Als je jezelf dan al volledig hebt ingegraven onder schulden, auto, hypotheek is de opmerking dat je niet handig met je financieen bent omgegaan wel degelijk op zijn plaats.
Kijk nog eens een keer naar die normbedragen.
Idd, ze zijn pittig voor iemand die sluitende financien heeft.
Maar bedenk wel dat je dat geld dus verdient binnen 2 jaar na afstuderen.
Dan ben je gewoon zo vooruit gegaan dat je het niet mist.
Het gaat om 150 euro die je moet aflossen, omdat je een schuld hebt gemaakt. Dat is prima te doen met 1.300 netto. Dan laat je maar wat andere dingen zitten totdat je je schuld hebt afgelost.quote:Op zondag 19 maart 2006 11:31 schreef Integrity het volgende:
[..]
Nogmaals een baggeropmerking. Stel de TS betaalt allementatie, heeft een schuld bij de bank. Stel hij heeft een relatief hoge huur en geen compensatie. Ik hou zelf iets van 700 minus alle kosten over en ik woon gewoon op mezelf en ben student. Als ik ga werken, ga ik er dus waarschijnlijk op achteruit. Ik zou dus mn mond wel houden over iemand's financien, omdat ik simpelweg niet weet hoe die persoon met zijn financien zit.
Al zou de TS alleen al een huis gekocht hebben en maandelijks over de 500 euro zit aan lasten, gooi er dan onroerend goed belasting, water gas en licht, boodschappen, onvoorziene kosten en de verzekering bovenop en niet te vergeten een autootje maak die rekensom dan nog maar eens.
Sommige mensen wonen samen, maar als je samenwoont ben je dus veel goedkoper uit. Je kunt meer inkopen. 1 blik soep krijg je in je eentje bijvoorbeeld niet op, maar voor met zn 2-en is dat veel voordeliger. Ik noem maar een dwarsstraat. Waar je voor je eentje met 40 Euro per week rond kunt komen, kun je met zn 2-en dit doen voor 60 euro.
Altijd makkelijk lullen aan de zijlijn. Het spreekwoord: "de beste scheepslui staan aan wal" bestaat niet voor niets.
1. Ik zeur niet ik heb een punt en blijkbaar vind jij mijn punt niet relevant genoeg. Ik zelf dus wel.quote:Op zondag 19 maart 2006 12:02 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Het gaat om 150 euro die je moet aflossen, omdat je een schuld hebt gemaakt. Dat is prima te doen met 1.300 netto. Dan laat je maar wat andere dingen zitten totdat je je schuld hebt afgelost.
De eerste twee jaar hoef je ook nog niet af te lossen, dus ik begrijp niet wat je zit te zeuren.
Mooi, had ooit begrepen dat daar binnen het systeem, om onduidelijke redenen, geen mogelijkheid toe was. Ik wil er echt zo snel mogelijk vanaf zijn, dus meteen maar weg ermee.quote:Op zondag 19 maart 2006 15:55 schreef thaleia het volgende:
Ja hoor, dat kan gewoon
Anders ga je er gewoon eens inhoudelijk op in.quote:Op zondag 19 maart 2006 14:51 schreef Integrity het volgende:
[..]
1. Ik zeur niet ik heb een punt en blijkbaar vind jij mijn punt niet relevant genoeg. Ik zelf dus wel.
2. Ik zou de financien van TS dan wel eens willen zien, dan kan ik pas een oordeel maken. Ik oordeel niet over dingen waar ik te weinig inzicht in heb.
Ja, dat mag natuurlijk. Hebben zij ook het liefst.quote:Op zondag 19 maart 2006 15:54 schreef Drive-r het volgende:
Interessante discussie, maar aangezien ik binnenkort afstudeer een ander vraagje: Mag je de schuld ook in 1 betaling aflossen? Dus bijvoorbeeld over een jaar pats-boem, weg ermee? Dat zou ik persoonlijk wel lekker vinden.
Je kunt ook tussentijds stortingen doen om sneller af te betalen, als je een financiele meevaller hebt bijvoorbeeld.quote:Op zondag 19 maart 2006 15:54 schreef Drive-r het volgende:
Interessante discussie, maar aangezien ik binnenkort afstudeer een ander vraagje: Mag je de schuld ook in 1 betaling aflossen? Dus bijvoorbeeld over een jaar pats-boem, weg ermee? Dat zou ik persoonlijk wel lekker vinden.
Zou je niet zeggen met hun retelage maandelijkse bedragen.quote:Op zondag 19 maart 2006 19:52 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
Ja, dat mag natuurlijk. Hebben zij ook het liefst.
Ik kan hem nu niet in 1 keer betalen, maar krijg voor mijn baan een aardige tekenbonus en gegarandeerde eindejaars bonus, daarvan kan ik vrij makkelijk al die schulden in een keer wegwerken. Ik doe dat liever dan direct, heb een hekel aan schulden...quote:Op zondag 19 maart 2006 19:29 schreef lamarije het volgende:
Waarom heb je die schuld dan nu, als je hem in 1 keer kan en wil afbetalen??
Dan heb je of een hoge bonus of een lage schuld.quote:Op zondag 19 maart 2006 21:03 schreef Drive-r het volgende:
Ik kan hem nu niet in 1 keer betalen, maar krijg voor mijn baan een aardige tekenbonus en gegarandeerde eindejaars bonus, daarvan kan ik vrij makkelijk al die schulden in een keer wegwerken. Ik doe dat liever dan direct, heb een hekel aan schulden...
Meer van dat eerste, maar dat ligt een beetje in de aard van mijn baan en het feit dat het een Amerikaans bedrijf is...quote:Op zondag 19 maart 2006 21:05 schreef Arcee het volgende:
[..]
Dan heb je of een hoge bonus of een lage schuld.
Dat is gewoon vanwege het "sociale incassobeleid". De overheid heeft er wat regels voor opgesteld.quote:Op zondag 19 maart 2006 20:31 schreef Arcee het volgende:
[..]
Zou je niet zeggen met hun retelage maandelijkse bedragen.
Als ik hem was zou ik gewoon ff kijken wat er binnenkomt en uitgaat en dan kijken hoeveel hij kan aflossen. Als het goed is kun je hier ook met het IBG over in gesprek. Hebben ze regelingen voor. Verder zou ik me, als ik hem was, niet druk maken over iets dat nog moet komen als het financiele plaatje nog niet duidelijk is.quote:Op zondag 19 maart 2006 19:51 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Anders ga je er gewoon eens inhoudelijk op in.
Zo gaat het niet. Het IBG heeft er niets mee te maken of iemand met geld om kan gaan of niet. Ze kijken wat er binnenkomt, niet naar wat je uitgeeft. Terecht ook.quote:Op zondag 19 maart 2006 22:38 schreef Integrity het volgende:
[..]
Als ik hem was zou ik gewoon ff kijken wat er binnenkomt en uitgaat en dan kijken hoeveel hij kan aflossen. Als het goed is kun je hier ook met het IBG over in gesprek. Hebben ze regelingen voor. Verder zou ik me, als ik hem was, niet druk maken over iets dat nog moet komen als het financiele plaatje nog niet duidelijk is.
Als ie er niet uit komt, kan ie in de schuldsanering. Moet je kijken wat je dan kunt.quote:Op zondag 19 maart 2006 22:43 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Zo gaat het niet. Het IBG heeft er niets mee te maken of iemand met geld om kan gaan of niet. Ze kijken wat er binnenkomt, niet naar wat je uitgeeft. Terecht ook.
Schuldsanering. Dan ben je wel heel ver heen hoor.quote:Op zondag 19 maart 2006 23:09 schreef Integrity het volgende:
[..]
Als ie er niet uit komt, kan ie in de schuldsanering. Moet je kijken wat je dan kunt.
Ja een telefoontje verder ongeveer. Je kunt er ook vrijwillig in. Maar als de situatie neipend is en je hebt een vast inkomen, dan kun je zo een afspraak maken en verder kijken.quote:Op zondag 19 maart 2006 23:10 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Schuldsanering. Dan ben je wel heel ver heen hoor.
Schuldsanering.quote:Op zondag 19 maart 2006 23:13 schreef Integrity het volgende:
[..]
Ja een telefoontje verder ongeveer. Je kunt er ook vrijwillig in. Maar als de situatie neipend is en je hebt een vast inkomen, dan kun je zo een afspraak maken en verder kijken.
Heb er nog ff wat over opgezocht. IBG schuld valt buiten de schuldsanering. Ik geloof niet dat er niets mee gedaan wordt, want volgens mij kun je met het IBG dan wel weer wat regelen. Je aflossingstermijn wordt dan verlengd.quote:Op zondag 19 maart 2006 23:15 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Schuldsanering.Heeft weinig met IBG te maken, meer met GKB.
Het moet haast wel meegenomen worden als je in een schuldsanering komt. Als je immers niet aan je betalingsverplichtingen voldoet, zal IBG het dossier uit handen geven aan een deurwaarder. Dat lijkt me niet de bedoeling van een schuldsanering.quote:Op zondag 19 maart 2006 23:22 schreef Integrity het volgende:
[..]
Heb er nog ff wat over opgezocht. IBG schuld valt buiten de schuldsanering. Ik geloof niet dat er niets mee gedaan wordt, want volgens mij kun je met het IBG dan wel weer wat regelen. Je aflossingstermijn wordt dan verlengd.
Zoals al gezegd stelt IBG je aflossing dan gewoon uit. De schuld wordt niet kwijtgescholden, je wordt alleen een jaartje (of 2 of 3) gevrijwaard van aflossing. De kwijtschelding na 15 jaar vervalt dan ook volledig, dus als je na 15 jaar nog niet klaar bent mag je gewoon blijven doorbetalen.....quote:Op maandag 20 maart 2006 17:44 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
Het moet haast wel meegenomen worden als je in een schuldsanering komt. Als je immers niet aan je betalingsverplichtingen voldoet, zal IBG het dossier uit handen geven aan een deurwaarder. Dat lijkt me niet de bedoeling van een schuldsanering.
Daar heb je dus niet veel aan, de rente zal wel door blijven tikken.quote:Op maandag 20 maart 2006 18:07 schreef Croga het volgende:
[..]
Zoals al gezegd stelt IBG je aflossing dan gewoon uit. De schuld wordt niet kwijtgescholden, je wordt alleen een jaartje (of 2 of 3) gevrijwaard van aflossing. De kwijtschelding na 15 jaar vervalt dan ook volledig, dus als je na 15 jaar nog niet klaar bent mag je gewoon blijven doorbetalen.....
Die ziet IBG niet als schuld.quote:Op maandag 20 maart 2006 18:07 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Daar heb je dus niet veel aan, de rente zal wel door blijven tikken.
En WSNP?
Als je in de schuldsanering komt, kunnen bedrijven ook solidair zijn met een flinke knipoog. Dan zeggen ze: oke, we stellen deze schuldvraag wel uit. Dan stellen ze zich solidair op en weten ze dat, na de saneringsperiode, ze alsnog hun geld krijgen.quote:Op maandag 20 maart 2006 18:18 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
Op zich terecht natuurlijk.
Dat is niet het idee achter een schuldsanering. Niet voor niets heet het schuldsanering en niet uitstel van executie.quote:Op maandag 20 maart 2006 18:51 schreef Integrity het volgende:
[..]
Als je in de schuldsanering komt, kunnen bedrijven ook solidair zijn met een flinke knipoog. Dan zeggen ze: oke, we stellen deze schuldvraag wel uit. Dan stellen ze zich solidair op en weten ze dat, na de saneringsperiode, ze alsnog hun geld krijgen.
Het onderwijs hier in Nederland wordt steeds duurder, terwijl je in Belgie per jaar ongeveer ¤550 kwijt bent aan studiegeld.quote:Op zondag 5 maart 2006 16:50 schreef PICHT het volgende:
[..]
http://www.minocw.nl/factsheets/476
Lees en huiver.
Alsof een schuld per definitie een torenhoge is. Als je gewoon 't geld leent dat je nodig hebt en niet voor een paar meter bier per weekend dan is 't terugbetalen goed te doen.quote:Op maandag 20 maart 2006 20:24 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Ik vind het zowiezo vederfelijk dat mensen zich in de schulden moeten steken om te studeren. En de overheid die er nog aan meewerkt ook! Mensen zouden helemaal geen schulden moeten maken, want je moet schulden ook weer terugbetalen! Mensen moeten sparen en dan pas kopen.. dus ook als je wilt studeren.. ga eerst maar gewoon een baan zoeken en als je eenmaal genoeg centjes hebt verzameld om een studie te kunnen betalen , kun je een avondstudie doen. Zo kunnen ook de armen studeren. Geld lenen zou in principe geen optie moeten zijn.
Toch gebeurd het wel zoquote:Op maandag 20 maart 2006 20:20 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Dat is niet het idee achter een schuldsanering. Niet voor niets heet het schuldsanering en niet uitstel van executie.
Nee hoor. Dan zou een schuldsanering geen enkele zin hebben. Schuldsanering is in principe hetzelfde als WSNP, alleen is het minnelijk en niet door de rechter uitgesproken. Plus dat de controle wat minder is...quote:
In de praktijk is het toch zo. Ik heb dat te horen gekregen van iemand die in de schuldsanering heeft gezeten. Sommige bedrijven moet die persoon nu nog terugbetalen, omdat die bedrijven indertijd hun tolerantie toonden.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 21:26 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Nee hoor. Dan zou een schuldsanering geen enkele zin hebben. Schuldsanering is in principe hetzelfde als WSNP, alleen is het minnelijk en niet door de rechter uitgesproken. Plus dat de controle wat minder is...
quote:Op maandag 20 maart 2006 20:24 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Ik vind het zowiezo vederfelijk dat mensen zich in de schulden moeten steken om te studeren. En de overheid die er nog aan meewerkt ook! Mensen zouden helemaal geen schulden moeten maken, want je moet schulden ook weer terugbetalen! Mensen moeten sparen en dan pas kopen.. dus ook als je wilt studeren.. ga eerst maar gewoon een baan zoeken en als je eenmaal genoeg centjes hebt verzameld om een studie te kunnen betalen , kun je een avondstudie doen. Zo kunnen ook de armen studeren. Geld lenen zou in principe geen optie moeten zijn.
quote:Op woensdag 22 maart 2006 00:10 schreef Zonnestraaltje het volgende:![]()
Er zijn ook mensen die graag 'onafgebroken' door studeren, omdat ze dan goed in het studieritme zitten. Er zijn niet voor niets voltijdse studies.
Dat jij je die positie momenteel niet kunt veroorloven, daar kunnen wij niks aan doen, laat staan dat je het op je mede-fokker moet afreageren.![]()
quote:Op woensdag 22 maart 2006 00:10 schreef Zonnestraaltje het volgende:
[..]
![]()
Er zijn ook mensen die graag 'onafgebroken' door studeren, omdat ze dan goed in het studieritme zitten. Er zijn niet voor niets voltijdse studies.
Dat jij je die positie momenteel niet kunt veroorloven, daar kunnen wij niks aan doen, laat staan dat je het op je mede-fokker moet afreageren.![]()
Je kunt je schoolgeld in termijnen betalen. Je kunt studiefinanciering ontvangen, een bijbaantje zoeken en je kunt een extra studielening nemen. Allemaal opties om zelf aan geld te komen. Als je voltijd wilt studeren, hangt daar meestal een termijn van 4 jaar aan vast. Je kunt vervolgens nog 3 jaar lang leren.quote:Op woensdag 22 maart 2006 09:51 schreef Rio het volgende:
[..]
We gaan offtopic, maar ik moet hier gewoon op reageren;
het al dan niet kunnen studeren zou niets te maken mogen hebben met de vraag of je het je kunt veroorloven. Tuurlijk, voor de één is het makkelijker dan de ander. Dat jij/jouw ouders het nu toevallig breder hebben mag niet de reden zijn dat jij toevallig wél (lang) kunt studeren.
Vind je dat niet een beetje dom? Moet je nu eens kijken wat je aan rente hebt betaald over die jaren..quote:Op woensdag 22 maart 2006 12:55 schreef exode het volgende:
mijn studieschuld is gelukkig bijna afgelost, maar toch echt met het minimum bedrag per maand...waarom omdat ik nooit een draagkracht meting hebben laten doen...geen slapende honden wakker maken!
ik vind het ook erg raar dat je moet lenen om te studeren in mijn geval: eerste jaar meteen P gehaald, 2de jaar alles gehaald maar toch gestopt met studie...
2de jaar dus alles terugbetalen...hele principe is toch gewoon dom, het is een prestatiebeurs en die is opgezet om studenten die meer lanterfanten dan studeren niet 'rijk' te maken. Ik heb alles gehaald en daarmee volgens mij bewezen dat ik niet heb lopen lanterfanten. Toch hupsekee volle mep terugbetalen. Hele stufi stelsel zou gewoon op de helling moeten...lenen om te kunnen studeren...typisch Nederlands....
Helaas zijn er genoeg mensen in Nederland die een studie niet ff uit hun zak kunnen schudden waaronder dus mijn ouders...was niet bepaald een vrijwillige lening...had ook graag mijn HBO afgemaakt.
Wat ik met deze post duidelijk wil maken weet ik ondertussen niet eens meer het is way off topic maar dat gelul over dat je dan maar niet had moeten lenen is voor sommige mensen schijnbaar makkelijk praten
maar nu on topic...ik vind ook dat je 150 kan missen als je 1300 netto verdient maar of je het wilt...ik zou gewoon lekker het minimum bedrag aflossen...44,64 of zo per maand
Rentetarieven zaten zo'n 10 jaar geleden ruim onder die van een spaarrekening. Tel uit je winst.quote:Op woensdag 22 maart 2006 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Vind je dat niet een beetje dom? Moet je nu eens kijken wat je aan rente hebt betaald over die jaren..
Als je snel had afgelost, had je dat allemaal niet betaald.
Je bedoelt dat je minder rente betaalde dan wat je op een spaarrekening kreeg?quote:Op woensdag 22 maart 2006 13:07 schreef Arcee het volgende:
[..]
Rentetarieven zaten zo'n 10 jaar geleden ruim onder die van een spaarrekening. Tel uit je winst.
quote:Op woensdag 22 maart 2006 13:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Je bedoelt dat je minder rente betaalde dan wat je op een spaarrekening kreeg?
Jij gaf aan dat je nooit een draagkracht gezeur had laten doen en daarom blij was met een minimale aflossing.quote:Op woensdag 22 maart 2006 13:35 schreef exode het volgende:
Pietverdriet: natuurlijk joh had dat geld ook ff uit een oude sok kunnen halen..
Als je dat zou doen, zouden er nog meer mensen komen die voor de leuk sociale geografie of afrikaanse vrouwenwetenschappen gingen studeren. Door mensen voor iets te laten betalen maak je dat men er beter en verantwoordelijker mee omgaat.quote:Op woensdag 22 maart 2006 14:05 schreef exode het volgende:
maar goed...typisch de Nederlander van nu toch..het is nou eenmaal zou, we berusten erin...bla bla bla bla...is makkelijk toch, is inderdaad al wat langer zo en iedereen heeft ermee te maken maar wil nog niet zeggen dat het een goede regeling is
ik denk waarschijnlijk te simpel en te links maar iedereen moet toch kans krijgen om te studeren zonder een schuld op te bouwen?
Nee, das niet links, das naief.quote:Op woensdag 22 maart 2006 14:17 schreef exode het volgende:
is waar Piet, denk misschien ook iets te links
Wat is er verkeerd aan?quote:wat dat betreft maar nu is de regeling erg streng
tegenwoordig moet je ook je OV terugbetalen toch of is dat nooit doorgezet?
Kijken ze bij die draagkracht meting ook naar meer als je inkomen trouwens?
Ik heb overigens wel degelijk extra afgelost maar niet door een hoger maandelijkse termijn maar gewoon meevallers zoals overwerk vergoeding en bonussen door te storten naar mijn vrienden van de IB groep
Vertrouw een linkse partij maar dat ze daar ook weer een burocratie voor in het leven roepen, die meer kost dan het oplevert, maar dat is niet erg want het is een goede maatregel..quote:Op woensdag 22 maart 2006 14:46 schreef exode het volgende:
helemaal blij dat ik geen PvdA heb gestemd...whahaha, maar heb gelukkig ook geen aspiraties om huismoeder te worden
maar gaan ze dan achteraf een schuld vaststellen, he mevrouwtje u heeft geen studieschuld maar omdat u niet werkt creeren we die wel ff. Hoe willen ze dat gaan controleren etc etc etc etc
Ik zal voortaan sarcasme tags plaatsen.quote:Op woensdag 22 maart 2006 14:49 schreef exode het volgende:
natuurlijk vind jij het een goede maatregel
Ik lees niet wat je nu precies belachelijk vindt.quote:Op woensdag 22 maart 2006 14:05 schreef exode het volgende:
[..]
ik heb het goed, verdien leuk, heb mijn studieschuld zo goed als afgelost, maar vind de regeling nog steeds belachelijk!
Dus betaal je gewoon je studieschuld af.quote:Op woensdag 22 maart 2006 18:42 schreef sweetgirly het volgende:
Ennuh Piet, een studie kies je ook voornamelijk voor de leuk. Het lijkt mij 1. een slechte zaak als je een studie kiest die je níet leuk vindt, goed voor de motivatie (gevolgen kunnen juist dan studievertraging zijn, desmotivatie dus et cetera), 2. dat is dus handig, studenten laten kiezen (dwingen) om een studie te doen die ze niet leuk vinden en 3. alleen maar economie circa bedrijfskunde studenten pleit nou ook niet echt voor een gevarieerd kennisklimaat.
Conclusie: lijkt mij een slechte zaak dus, dat je moet kiezen of geen keuze hebt. Want, eindconclusie: iedereen zou het recht (moeten) hebben om te doen wat hij/zij leuk vindt, ook mensen met weinig geld.
Dus..
Ga voor de gein eens langs in, bijvoorbeeld, de UK of VS.quote:Op woensdag 22 maart 2006 18:42 schreef sweetgirly het volgende:
Ik ben het ook eens met dat Nederland belachelijk hoge collegelden et cetera vraagt
Hoor je mij klagen?quote:Op woensdag 22 maart 2006 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Dus betaal je gewoon je studieschuld af.
Klopt, dacht ook al aan de VS.quote:Op woensdag 22 maart 2006 18:56 schreef thaleia het volgende:
Ga voor de gein eens langs in, bijvoorbeeld, de UK of VS.
Ik zat vorig jaar nog in Leiden op college bij een Ier die zei: "dezelfde master had ik ook thuis in Belfast kunnen doen, maar hier is het collegegeld drie keer zo laag dus ik kom maar effe een jaartje naar Leiden"
Jij begrijpt er echt niets van.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 23:33 schreef Integrity het volgende:
[..]
In de praktijk is het toch zo. Ik heb dat te horen gekregen van iemand die in de schuldsanering heeft gezeten. Sommige bedrijven moet die persoon nu nog terugbetalen, omdat die bedrijven indertijd hun tolerantie toonden.
quote:HOEVEEL TERUGBETALEN?In de tabel op de achterkant van deze
folder kunt u globaal aflezen wat u na draagkrachtmeting per maand kunt
betalen. Met het rekenprogramma draagkrachtmeting
op www.ib-groep.nl kunt u ook zelf berekenen of u in aanmerking komt voor draagkrachtmeting.
Ik denk dat je dit zogenaamde recht even flink in moet perken.quote:Op woensdag 22 maart 2006 18:42 schreef sweetgirly het volgende:
[...]
Ennuh Piet, een studie kies je ook voornamelijk voor de leuk. Het lijkt mij 1. een slechte zaak als je een studie kiest die je níet leuk vindt, goed voor de motivatie [...]
Want, eindconclusie: iedereen zou het recht (moeten) hebben om te doen wat hij/zij leuk vindt, ook mensen met weinig geld.
quote:Op woensdag 13 mei 2009 22:31 schreef WakeUp-NL het volgende:
DUS WAKKKER WORDEN NEDERLAND
Jullie worden belazerd waar jullie bijstaan
Wat jij schrijft iig wel ja!quote:Op woensdag 13 mei 2009 22:31 schreef WakeUp-NL het volgende:
Het is één en al onzin.
En dan helpt het om een drie jaar oud vergeeld en stoffig topic door te gaan zitten lezen?quote:
ja, ik ben een sado masochist.quote:Op donderdag 14 mei 2009 10:51 schreef Biancavia het volgende:
[..]
En dan helpt het om een drie jaar oud vergeeld en stoffig topic door te gaan zitten lezen?
quote:Op maandag 6 maart 2006 10:23 schreef Gio het volgende:
[..]
Klopt. Ik heb zelf een schuld van ongeveer 6000 bij het IBG. Ik kreeg begin dit jaar een brief waarin stond dat ik moest gaan beginnen met betalen. Volgens hun berekeningen (op basis van mijn jaarloon) kon ik maximaal iets van 250 per maand terugbetalen, maar dat betekend niet dat het zo is. Het gaat inderdaad op basis van je totale schuld over 15 jaar. Zelf betaal ik nu 50 euro per maand af.
Echter, ik ga dit verhogen naar 250. Waarom? Als ik er daadwerkelijk 15 jaar over doe om af te betalen, dan betaal ik per maand de helft van het bedrag alleen al puur aan rente . Echter, met 250 per maand ben ik na ongeveer 2 jaar klaar met betalen.![]()
quote:De IB-Groep berekent rente over de studieschuld. Voor 2009 is de rente 3,58 procent op jaarbasis.
Bron
Ik wou eenzelfde verhaaltje tikken maar je was me al voor.quote:Op zondag 5 maart 2006 13:02 schreef Croga het volgende:
[..]
Ik sta perplex.....
Je krijgt 1300 euro netto per maand binnen en hoeft daar slechts een luttele 150 euro van terug in je schuld te storten. Als je dan al niets meer over houd na vaste lasten en levensonderhoud dan woon je simpelweg te duur, of je geeft veel te veel uit aan levensonderhoud......
Volgens de norm mogen je vaste lasten nooit meer dan de helft van je netto inkomen bedragen. Dat is dus 650 euro. Plus nog 150 voor de IBG, dan houd je dus nog 400 euro per maand over voor levensonderhoud. Als je dan kijkt dat een gemiddeld *STEL* zo'n 50 euro per week kwijt is aan eten, moet het voor een alleenstaande makkelijk te doen zijn om van 30 euro per week rond te komen. Laten we gul zijn: 150 euro per maand voor eten. Dan ben je dus ergen 250 euro per maand weg aan het gooien....... Denk daar eens over na....
Hij was je echt net voor .. je was maar 3 jaar laterquote:Op donderdag 14 mei 2009 13:20 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Ik wou eenzelfde verhaaltje tikken maar je was me al voor.
quote:Op donderdag 14 mei 2009 14:13 schreef Sylver_ het volgende:
[..]
Hij was je echt net voor .. je was maar 3 jaar later
Pardon!?quote:Op woensdag 13 mei 2009 22:31 schreef WakeUp-NL het volgende:
Dan kan er wel gezegd worden dat we blij moeten zijn dat we wat krijgen maar als je even stil zou staan bij waar het geld daadwerkelijk vandaan komt dan weten we donders goed dat wij niks gratis of voor niets krijgen. Uiteindelijk zijn het onze eigen ouders die werken en die verschillende belastingen betalen die uiteindelijk onze studiefinanciering betalen en voor de studenten onder ons die er naast keihard werken om een beetje rond te kunnen komen ook. Als het ware krijgen wij onze betaalde belastingcenten en andere overige betaalde posten terug.
Dat is een heel erg vervelende situatie, maar blijkbaar is jullie gezamenlijk inkomen nog steeds genoeg om die 300+ euro per maand te kunnen betalen (volgens de DUO). Ik neem aan dat jullie een aanvraag hebben ingediend voor verlaging van de maandelijkse lasten?quote:Op donderdag 31 maart 2011 11:42 schreef Kizzz het volgende:
Mijn inkomen is niet zo hoog dat ik de schuld op me kan nemen. Echter de 300+ euro aflossing per maand drukken nu flink op onze levensvreugde en er lijkt geen opvangnet te zijn als je wel wil werken maar niet meer kan werken.
De huidige situatie is gebaseerd op enkel haar inkomen. Het klopt dat wanneer het op mijn inkomen zal zijn of samen er weinig verschil zal zijn.quote:Op donderdag 31 maart 2011 12:34 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Dat is een heel erg vervelende situatie, maar blijkbaar is jullie gezamenlijk inkomen nog steeds genoeg om die 300+ euro per maand te kunnen betalen (volgens de DUO). Ik neem aan dat jullie een aanvraag hebben ingediend voor verlaging van de maandelijkse lasten?
Als je het terug te betalen bedrag op jullie beider inkomen laat baseren dan is het maximaal 15 jaar afbetalen.quote:Op donderdag 31 maart 2011 12:49 schreef Kizzz het volgende:
De huidige situatie is gebaseerd op enkel haar inkomen. Het klopt dat wanneer het op mijn inkomen zal zijn of samen er weinig verschil zal zijn.
We zijn niet boos dat het bedrag te hoog is en vinden dat terugbetalen normaal is, het is echter vervelend dat voor deze situaties geen opvang is. Je betaald 30 jaar schuld terwijl de investering niet meer bruikbaar is. Zuur maar het zal wel niet anders zijn.
Als er dadelijk een inkomen weg valt en ik de totale schuld op mijn naam krijg dan zal het lastig rondkomen zijn oftewel bijna niet. En we hebben niet eens een hoge hypotheek. Maar wel normale vaste lasten.
Vaste lasten nemen ze niet mee bij een inkomens-beoordeling en dat is wel vervelend. Dan leven we de komende 30 jaar aan de grond terwijl ze ook nog eens ziek is. En ik weet dat er ergere dingen zijn
Dus eigenlijk moet ik jaren afbetalen omdat ze ziek geworden is ..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |