BigBadPete | donderdag 2 maart 2006 @ 20:55 |
Wie heet er tips? Verdenk me zelf er van vreselijk inefficient bezig te zijn tijdens het koken. | |
Blues | donderdag 2 maart 2006 @ 21:00 |
Noem eens wat voorbeelden waar je tegen aan loopt? Dit is wel erg onduidelijk ![]() | |
Euc- | donderdag 2 maart 2006 @ 22:21 |
Voor je aardappelen afgieten kun je het beste GEEN chinese stokjes gebruiken | |
golfer | vrijdag 3 maart 2006 @ 00:37 |
Bij het koken van water kan je het beste eerst water in een pan of fluitketel stoppen. Dat soort tips? Of voor het bakken van eieren heb je als basis-ingrediënt een ei nodig ![]() | |
Shirley | vrijdag 3 maart 2006 @ 00:39 |
Goeie tip waar ik gister zelf ben achtergekomen. Als je builtjes rijst gaat koken, denk niet dat het 1 builtje per persoon is. Want dan hou je verdomd veel rijst over. ![]() * Shirley is kook leek. | |
MUUS | vrijdag 3 maart 2006 @ 00:41 |
quote:Eén koffiekopje rijst per persoon. Kijk, da's een handigheidje van MUUS voor u allen. Gratis. ![]() | |
Shirley | vrijdag 3 maart 2006 @ 00:41 |
quote:Ja, dat las ik net al in een ander topic. Had ik gister moeten weten ![]() | |
Pilootje | vrijdag 3 maart 2006 @ 00:44 |
Als je veel moet koken moet je dingen op papier zetten. Klinkt heel stom maar zelfs als je voor 4 mensen gaat koken is dat handig. Probeer werkzaamheden te combineren. Bijvoorbeeld eerst alles te snijden, zodat je ineens alles snel kan bakken bijvoorbeeld. Doe dingen die veel tijd nodig hebben eerst. Probeer alles tegelijkertijd af te hebben ( plannen ! ) Ik moet je eerlijk zeggen, ik mag mezelf een professional noemen wat koken betreft. Ik werk 4 a 5 dagen in de week ongeveer 9 a 10 uur op een dag. Maar als ik dan thuis ga koken sta ik gewoon te klooien...( veel vies maken, onefficient met ruimte etc.. ) dus zo heelveel kan je er niet aan doen ![]() | |
NoSigar | vrijdag 3 maart 2006 @ 01:44 |
Hé Pilootje? Je werkt als of bent kok bedoel je? Ik las ooit al tip een bakje water onder in de oven zetten als je die gebruikt. Ik vergeet het telkens maar de tip kwam van een zeer betrouwbaar persoon. En de precieze reden weet ik eigenlijk ook niet meer; ja het werd anders te droog natuurlijk maar er viel meer over te vertellen. | |
Dr.Death | vrijdag 3 maart 2006 @ 01:48 |
Bak water in de oven is als je hem wilt schoonmaken. Rijsttip: doe er in het begin een scheutje olijfolie in en roer dat halverwege nog es door. Dan plakt de rijst niet zo erg a/d pan enzo. En zorg voor een goede grote houten snijplank (drenken in olie --> vuil en vocht dringen nauwelijks door = makkelijk schoonmaken) en een goed groot mes. Kun je je mee hakken, snijden, pletten, schuiven. | |
dWc_RuffRyder | vrijdag 3 maart 2006 @ 01:50 |
Laat water nooit aanbranden, want dan zijn de rapen gaar. | |
Stereotomy | vrijdag 3 maart 2006 @ 02:11 |
quote:Als ik kip aan het draaispit maak in mijn oven, zet ik er altijd een bakplaat met water onder. Het vet drupt dan in het water, en stolt meteen: veel makkelijker schoonmaken daarna. Anders koekt het vet 60 minuten lang op een droge bakplaat aan. En de damp die van het water afkomt zal vast ook wel goed voor de kip zijn. ![]() | |
BigBadPete | vrijdag 3 maart 2006 @ 11:24 |
quote:Ja, en niet neuken tijdens het koken. Alleen serieuze reakties graag. | |
timpie82 | vrijdag 3 maart 2006 @ 12:34 |
Laatst gezien op TV: tijdens het kruiden (van bv vis) werd eerst de houten snijplank gekruid. Dan werd de vis erop gelegd en boven gekruid, zo hoef je de onderkant niet meer te doen. | |
Euc- | vrijdag 3 maart 2006 @ 18:50 |
quote:Nee, jij bent lekker duidelijk ![]() Peper en zout pas na het aanbraden erop doen, vlak voor je het laat rusten. | |
Zelva | vrijdag 3 maart 2006 @ 19:00 |
quote:Das toch de bedoeling? Ik eet mijn rapen altijd gaar. | |
Asics | vrijdag 3 maart 2006 @ 19:08 |
een kurketrekker, altijd handig ![]() [ Bericht 37% gewijzigd door Asics op 03-03-2006 21:18:45 ] | |
Dr.Death | vrijdag 3 maart 2006 @ 19:42 |
Ik dacht al, waar blijft die teeuwenquote ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 4 maart 2006 @ 00:52 |
Leeg alles klaar voor je gaat koken zodat je tijdens het koken niet hoeft te zoeken | |
SiGNe | zaterdag 4 maart 2006 @ 09:39 |
Snijdt alles vantevoren en niet tijdens het koken. Gebruik goede messen, liefst van een topmerk. en gebruik nooit een glazen snijplank, daar sloop je je messen alleen maar mee. | |
RedBitch | zaterdag 4 maart 2006 @ 09:50 |
Kan wel zijn, maar een glazen snijplank is een stuk makkelijker hygienisch schoon te houden. | |
Paladina | zaterdag 4 maart 2006 @ 10:01 |
Voor beginners of mensen die moeite hebben met tijdsplanning: Als je pasta, rijst of aardappels moet koken én groenten moet snijden / aardappels moet schillen, zet dan als eerste een pan met water op, en ga dan snijden. Als je klaar ben met het snijwerk kookt het water en kan alles tegelijkertijd in de pannen. | |
Euc- | zaterdag 4 maart 2006 @ 11:02 |
quote:Dan sloop jij fijn je messen, en gebruiken wij een kunstof snijplank ![]() | |
J.A.N.A. | zaterdag 4 maart 2006 @ 11:11 |
Pizza snij je niet met een mes maar knip je met een schaar. Net als de boterhammen voor de kinderen. | |
Chielus | zaterdag 4 maart 2006 @ 11:28 |
Caramel wordt heter dan een pannetje kokend water. | |
#ANONIEM | zaterdag 4 maart 2006 @ 11:35 |
Knoflook pellen: Teentje knoflook op de snijplank en je koksmes met de platte kant er op leggen. Een beheerste tik op het mes en het teentje schuift makkelijk uit zijn vel. ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 04-03-2006 12:35:50 ] | |
menjo | zaterdag 4 maart 2006 @ 11:38 |
quote:Pizza snijd je toch met een pizzasnijder? ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 4 maart 2006 @ 11:49 |
Rijsttip 1: Rijst perfect koken zonder dat ie aanbakt. Leen een koffiekopje van MUUS. Per persoon 1 kopje rijst. Hier gaat een vaste hoeveelheid water per kopje rijst bij. Afhankelijk van de soort rijst tussen 11/4 en 11/2 kopje koud water per kopje rijst. 11/3 gaat eigenlijk altijd wel goed. Rijst en water in een pan. Aan de kook brengen en zodra het kookt met een vork even omroeren en dan op het laagste vlammetje met een sudderplaatje er onder en een deksel er op 12 minuten heel zachtjes laten koken. Na twaalf minuten vuur uitdraaien en nog een minuut of 10 laten staan. Et voila: perfecte rijst. Het belangrijkste is om je nieuwsgierigheid te bedwingen, laat het deksel voortdurend op de pan. Als je af en toe gaat gluren mislukt het alsnog. Rijsttip 2: Ga je nasi maken, laat de rijst dan helemaal afkoelen voor je 'm gaat bakken anders wordt het pap. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-03-2006 12:22:21 ] | |
Martijn_77 | zaterdag 4 maart 2006 @ 12:20 |
quote:Dat werkt wel ![]() | |
HPoi | zaterdag 4 maart 2006 @ 12:28 |
Als de snijplank steeds wegglijd, leg er nat keukenpapier onder. (snijplank wordt dan vastgezogen op het aanrechtblad) | |
_Hestia_ | zaterdag 4 maart 2006 @ 13:21 |
staan handige tips bij, vooral over rijst koken ![]() | |
kabouter.muts | zaterdag 4 maart 2006 @ 13:28 |
Voor jus neem het water van de aardappelen (als je die kookt tenminste) Is wat zoutig en het bind een beetje. Knoflook raspen met een kaasschaafrasp.(precies goed, niet te grote stokjes en niet puree) ![]() Knoflook tussen je handen wrijven, wrijf je zo zijn velletje eraf. (je handjes gaan wel ruiken) Schaf een koksmes aan!!! ![]() [ Bericht 24% gewijzigd door kabouter.muts op 04-03-2006 13:34:14 ] | |
J.A.N.A. | zaterdag 4 maart 2006 @ 13:33 |
Laat je vrouw koken ![]() | |
Dr.Death | zaterdag 4 maart 2006 @ 15:55 |
quote:Fijn, dan zit je kleine stukjes plastic te eten. ![]() Schaf gewoon een goede, grote houten snijplank aan. Even weken in de olijfolie en je kunt hygiënisch snijden en de plank is met een nat doekje meestal al schoon ![]() Als je me niet gelooft: zoek maar eens een restaurant waar ze plastic, of nog erger, glazen planken gebruiken. | |
Euc- | zaterdag 4 maart 2006 @ 16:00 |
quote:Als jij mij niet gelooft: zoek op in de HACCP regelgeving, daarin worden juist kunstof planken voorgeschreven. Verder werk ik zelf in de keuken van niet de minste restaurants en overal waar ik geweest ben (en ik ben al op heel wat plekken geweest) gebruiken ze kunstof. | |
karoltje | zaterdag 4 maart 2006 @ 16:06 |
Wij waren ook verplicht kunstoffe planken te gebruiken!! Houten snijplanken vind ik maar wat ranzig. En drenken in olijfolie ![]() | |
Euc- | zaterdag 4 maart 2006 @ 16:10 |
quote:Nee dat valt wel mee, veel mensen geloven dat dat beter is voor de plank. | |
HPoi | zaterdag 4 maart 2006 @ 16:12 |
Bij mij op de hotelschool (alleen 1ste jaar gevolgd) werden ook alleen kunstof planken gebruikt, en ook toen met stage. Nog nooit andere planken gezien in keukens van restaurants. | |
Disciple_of_Guinness | zaterdag 4 maart 2006 @ 16:43 |
quote:Je moet ze alleen regelmatig afschuren, voor de rest is er niks mee. Kunststof planken zijn idd verplicht tegenwoordig in de Horeca, met alle kleurcodes voor het gebruik. | |
Zelva | zaterdag 4 maart 2006 @ 17:19 |
quote:Wat is daar dan weer mis mee? | |
#ANONIEM | zaterdag 4 maart 2006 @ 17:25 |
quote:Er is haast geen betere manier om je messen snel bot te krijgen! | |
Pietverdriet | zaterdag 4 maart 2006 @ 17:26 |
quote:Verneukt je messen | |
Curiosity | zaterdag 4 maart 2006 @ 18:30 |
quote:Klopt helemaal, een groene plank voor groente, een blauwe voor vis en rood voor vlees. Een houten plank insmeren met olijfolie en afdoen met een natte doek, bleeeegh, ik hoop toch niet het vaatdoekje wat je hebt liggen. Jakkes ![]() | |
komrad | zaterdag 4 maart 2006 @ 18:35 |
Als je prei snijdt en je hebt geen ringen nodig, snijdt hem dan vooraf in de lengterichting middendoor. Voorkomt ook dat je mogelijk met niet goede gare prei blijft zitten | |
J.A.N.A. | zaterdag 4 maart 2006 @ 20:29 |
quote:Dat kan, een schaar is makkelijker ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 4 maart 2006 @ 23:11 |
quote:geel voor kip, wit voor zuivel en brood, donker rood voor gaar vlees. | |
Curiosity | zondag 5 maart 2006 @ 13:24 |
Met een eiersnijder champignons in plakjes snijden, krijg je mooie gelijke plakjes. | |
Chielus | zondag 5 maart 2006 @ 13:29 |
pasta in bouillion koken | |
Annemiek78 | zondag 5 maart 2006 @ 13:31 |
Nog een hele stomme tip misschien.. Gewoon zorgen voor goed gereedschap. Goed scherpe messen en degelijke pannen en dergelijke. | |
Euc- | zondag 5 maart 2006 @ 13:44 |
quote:Jammer dat je niet meer reageerd, je was zo zeker van je zaak ![]() | |
Twinkeltwin | zondag 5 maart 2006 @ 14:03 |
Als je een knoflookpers gebruikt, schil dan niet je knoflook van de voren. Gewoon de hele teen met schil en al in de pers,gaat veel beter en je knoflook blijft niet in de pers achter,alleen de schil. ![]() | |
SHE | zondag 5 maart 2006 @ 14:23 |
Ik gebruik ook al jaren een grote, zwaren houten snijplank..en idd, ook ik smeer 'm in met olie. Veel beter voor je messen. Glazen planken heb ik nooit zo begrepen Kunststof begrijp ik uit hygienisch oogpunt, maar ik heb zelf de ervaring dat bij intensief gebruik deze schilfertjes plastic afgeven..en dat vind ik onsmakelijk. Ook is hygiene sterk overdreven..als ik vlees heb gesneden op mijn plank, dan neem ik het af met een doekje met sterk verdunde chloor en daarna met flink wat water, alvorens ik er groenten op ga snijden. Ik heb nog nooit iemand ziek gemaakt. Grootste must do is : handen wassen..altijd een pompje desinfecterende zeep bij je kraan houden als je kookt. maar goed, ik doe dan ook veel met mijn handen..zoals vlees marineren, ballen draaien, salade omscheppen, borden opmaken...dan moeten je pootjes schoon zijn. Verder wat tips uit de keuken: Steaks altijd braden in een combi van roomboter en olijfolie ( hele goedkope olijfolie...deze laten geen olijfsmaak na ) De olie zorgt voor het snel dichtschroeien en de boter voor het bekende lekkere smaakje Kort dichtschroeien en dan 5 minuutjes op een bord in voorverwarmde grill oven. En je hebt de perfecte steak, mooi lichtroze van binnen. Zout en peper, voeg je pas na het grillen toe, anders onttrek je het kostbare vocht uit je vlees. Een mooie steak laat je ook altijd even rusten na het grillen Perfect gehaktballen, die never nooit niet uit elkaar vallen, krijg je door 1 geheim ingredient: bicarbonaat Die heb je natuurlijk standaard in je keuken. ( Te koop bij horeca groothandel, of bij onze zuiderburen, gewoon in de super ) Vooraf je handen insmeren met olie en draaien maar Gekookt aardappeltje flauw? Pasta flauw...neuhh. Deze 2 zaken kook je standaard in een pan water met 2 eetlepels Vegeta. Dit kun je kopen bij de groothandel ( staat bij de kruiden ) Heb je dit 1 keer gedaan, dan doe je het nooit meer anders. Kip braden moeilijk? niet lekker? Er is maar 1 helden recept voor een goede gegrilde kip of braadhaantje: haal de ingepakte ingewanden eruit indien aanwezig Snijd 1 rode ui in 4 brokken, prop die in zijn binnenste Strooi nu wat zout , peper en vleeskruiden erin Schil 4 teentjes knoflook, snijd 1 keer doormidden en prop ook deze erin Duw er 2 takjes rozemarijn bij Dan 2 laurierblaadjes De buitenkant bepoeder je helemaal ( ook onder vleugeltjes ) met kipkruiden dan met cayenne peper Sprenkel beetje olijfolie erover en dan in de oven ( 180 graden, 45 minuten ) Niets meer aan doen, behalve om de 15 minuten een kopje water eroverheen gooien. Dit zorgt voor een stoom effect waardoor je kip botermals wordt en echt van het bot afvalt. Iedereen zal je prijzen om je kip, thank me later Laurierblaadjes...het heldenkruid. Geeft elke saus een betere smaak en is onmisbaar in een goede pasta saus , of chili Laurier haalt de smaken van sauzen en soepen beter naar boven. Pauperstudent, aan het einde van je stufi maar wel lekker willen eten? Bereid kip zoals hierboven ( braadhaantje uit vriesvak Lidl/Aldi = 2 euro en genoeg voor 3 personen ) 1 zakje aardappelpuree poeder ( 80 cent ) beetje melk bakje creme fraiche/slagroom ( 29 cent Aldi ) Potje verse bieslook, ( 1 euro, Lidl ) Kip zoals hierboven Water koken, 1/4 l melk toevoegen en scheut slagroom Puree poeder toevoegen Goed met garde doorroeren Finishing touch: 2 flinke dotten creme fraiche Snijd de kip in stukken, dien op met beetje aardappelpuree, snijd bieslook en strooi eroverheen. Heb je wat meer geld, koop dan een venkel en kook deze tot prut. In de blender ermee en dan door de puree roeren ( liefst verse ) Yum ![]() | |
Curiosity | zondag 5 maart 2006 @ 14:52 |
quote:Alleen flink heet water op de plank laten stromen is al voldoende, bleek hoort naar mijn mening niet thuis in de keuken, neem dan eventueel azijn of citroen, ook goed tegen luchtjes. Het beste is om gewoon 2 planken te gebruiken, 1 voor vlees en 1 voor groenten. | |
Erosjuhhh | zondag 5 maart 2006 @ 14:53 |
quote:bij goede plastic planken heb je dat niet met die schilfers btw.. heb t op school bij alle planken nog nooit gezien. | |
Curiosity | zondag 5 maart 2006 @ 14:56 |
Erosjuhhh, je quote niet helemaal juist, dat van die schilfers is niet van mij afkomstig. | |
krakkemieke | zondag 5 maart 2006 @ 14:58 |
Spullen met bloem of vlees erop nooit meteen schoonmaken met heet water. De bloem wordt een klont en het vlees gaat vastkoeken. Na het schoonmaken kan je het afspoelen met heet water en dan op laten drogen. | |
Erosjuhhh | zondag 5 maart 2006 @ 15:10 |
quote:zie het ![]() ![]() | |
Isabeau | zondag 5 maart 2006 @ 15:20 |
Geen zout bij de sperziebonen doen, dan worden ze taaier. Pas ná het koken zout toevoegen. Een broodkapje op je spruitjes leggen neemt alle geur weg van het spruitjes koken. | |
#ANONIEM | zondag 5 maart 2006 @ 15:58 |
Een kaasschaaf is ideaal om een komkommer in plakjes te snijden. | |
NoSigar | zondag 5 maart 2006 @ 16:13 |
Met een tomatensnijder (Zo'n getralied onding) kun je wel goed courgettes e.d. in mooie dunne plakjes snijden, voor op de grill-pan bijvoorbeeld. | |
releaze | zondag 5 maart 2006 @ 16:16 |
quote:Er zijn speciale raspen voor komkommer, kaas, etc.. Vele malen makkelijker dan met een kaasschaaf, stuk veiliger ook ![]() | |
Blues | zondag 5 maart 2006 @ 16:54 |
quote:Waarom hoor ik dat nu pas? Na 35 jaar koken ![]() | |
Isabeau | zondag 5 maart 2006 @ 18:36 |
quote: ![]() ![]() | |
BigBadPete | zondag 5 maart 2006 @ 20:45 |
quote:Hallo zeg! Tips voor t koken van een ei of zo? Juist door de algemene vraagstelling levert dit topic een schat aan wetenswardigweden op! | |
amarena | zondag 5 maart 2006 @ 20:56 |
Als je uien snijdt ff de kraan aandoen. Ik heb zelf lenzen dus heb er niet zo'n last van. Een ui snipperen: snij eerst van bovenaf horizontaal en verticaal in de ui en snij de ui vervolgens in plakjes. Ook handig toe te passen bij komkommer. Bouilonblokje bij groenten zoals boontjes zorgt voor wat meer smaak. Eerst boontjes gaar koken, water afgieten en vervolgens beetje boter en bouilonblokje erbij en even op laten staan. Wel goed het bouilonblokje verkruimelen. Kaasschaaf is trouwens ook handig om de zijkanten met plastic van de kaas te schafen. Aromat is erg handig om in huis te hebben. Je kunt het in salades gebruiken, op de kaas (tosti's), op tomaat. Kipfilet die je hebt ingevroren kun je het beste snijden als ze nog bevroren/licht ontdooit zijn. Snijdt een stuk makkelijker. Oja en over dat ei. Als je een ei kookt wat zout in het pannetje doen. Voorkomt barsten van het ei. [ Bericht 5% gewijzigd door amarena op 05-03-2006 21:15:03 ] | |
#ANONIEM | zondag 5 maart 2006 @ 21:02 |
Als je Rocky Mountain Oysters klaarmaakt kan je ze makkelijk "pellen" door ze te bevriezen en het vel er af te halen terwijl ze ontdooien. | |
HPoi | zondag 5 maart 2006 @ 21:33 |
Als je last krijgt van tranen bij uien snijen, dan leg je de snijplank onder de wasemkap op een niet in gebruik zijnde kooktoestel. Zet de wasemkap aan en snijen maar! | |
Ole | zondag 5 maart 2006 @ 22:02 |
Als je gehadkt rul wil bakken dan de stamper gebruiken. | |
Blues | zondag 5 maart 2006 @ 22:10 |
quote:Jaja dat blijkt toch ook ![]() ![]() | |
krakkemieke | zondag 5 maart 2006 @ 22:20 |
*Krakje biedt Bluezz een schouder: stil maar, ik wist het ook niet.....Ja, ik wist het ook al nooit......* | |
Pilootje | zondag 5 maart 2006 @ 22:23 |
Over de snijplanken: Officeel is het nog niet verplicht om gekleurde snijplanken te gebruiken. Houten planken zijn nog steeds toegestaan, de chinezen zijn er gek op, aangezien die choppen. Over het bakje water in de oven: Professionele ovens voegen vocht toe tijdens het bakken, ongeveer 10 tot 40 % bij convectie, en tot 100 % bij het stomen. Stoom geleid warmte veel beter, en dus wordt vlees sneller gaar. Ook heeft vocht een positieve invloed op de malsheid van vlees. Wat ze veel doen bij poeliers is een bak water er onder zetten om zo min mogelijk afval te maken, wat echter lekkerder is is gewoon een schone bak en al het vocht uit de kip opvangen, als de kip klaar is even laten rusten. En ondertussen een plens wijn op die aanbaksels gooien en lekker los roeren. | |
Euc- | zondag 5 maart 2006 @ 22:29 |
quote:Bij alle groene groenten die je kookt juist wel zout toevoegen, dan behouden ze hun groene kleur en worden ze lekker knapperig (in het geval van sperziebonen) | |
Euc- | zondag 5 maart 2006 @ 22:34 |
Er is ook een reden dat je ogen tranen bij het ui snipperen, het goedje dat uit de ui komt gaat naar de dichstbijzijnste waterbron, dit is meestal het tranenreservoir, als je dus bij een kraan gaat staan snijden, gaat het daarheen en heb jij er geen last van. | |
karoltje | zondag 5 maart 2006 @ 22:58 |
Of lenzen nemen ![]() | |
krakkemieke | zondag 5 maart 2006 @ 23:25 |
Ik werkte al 10 jaar geleden in een slagerij en de keuringsdienst wilde allang dat de houten werkbanken vervangen werden door kunststof.... Hakblok mag wel, dat wordt elke dag geschraapt en ook gevlakt. | |
Pilootje | zondag 5 maart 2006 @ 23:44 |
Werkbanken is anders, die kan niet zomaar door de vaatwasser doen. Bij de VWA is het zo, als je er mee begint moet je het volhouden anders ben je de lul. Temperatuur registratie is officeel nog niet verplicht, ben je echter begonnen dan moet je voortzetten. Zo ook snijplanken. Maar dat zullen ze vast niet bevestigen ![]() | |
SterkStaaltje | zondag 5 maart 2006 @ 23:54 |
Schaf een (hoge druk)stoomoven aan![]() | |
SHE | maandag 6 maart 2006 @ 00:10 |
quote:Nou, wat ik heb is echt een heel groot hakblok aan 1 stuk.,..moet er niet aan denken 2 van die monsters te hebben. Vind dat ook zo'n gedoe. Werkt prima zo..nogmaals, nog nooit iemand ziek gemaakt of zelf ziek geworden. Hygiene zit 'm in je handelingen, niet in het materiaal van je plank of blok. Chloor gebruik ik juist veel in de keuken...gewoon om te boel te ontsmetten. Uiteraard goed verdunt en nagespoeld met water. Ik voel me daar gewoon prettig bij en vind het ook prettig fris ruiken ![]() | |
SHE | maandag 6 maart 2006 @ 00:11 |
Oh ja..thee aanslag op je witte porselein verdwijnt ook als sneeuw voor de zon als je het eerst met chloor wast. Dan goed uitspoelen met water en het is blinkend wit ![]() | |
Dr.Death | maandag 6 maart 2006 @ 00:57 |
quote:Weer wat geleerd ![]() Al vind ik het wel typische regelgeving. Zijn dat dan van diezelfde snel snipperende plastic planken die je bij de Blokker kunt halen? | |
Euc- | maandag 6 maart 2006 @ 01:15 |
nee, zijn hele dikke planken, nog nooit ergens anders gezien dan bij een horeca groothandel, of bij die designer kookshops voor veel te veel geld. | |
Isabeau | maandag 6 maart 2006 @ 08:00 |
quote:Ik heb het even nagekeken (soms heb je gewoon dingen in je hoofd die niet kloppen) en dit vond ik: quote: quote: | |
HPoi | maandag 6 maart 2006 @ 08:51 |
quote:Zonde van het water. ![]() | |
HPoi | maandag 6 maart 2006 @ 08:52 |
quote:Klopt. Heeft een bepaalde naam overigens die planken. Is zwaar en dik wit plastic. We hebben ze thuis ook, daar mijn vader in de keuken/badkamer handel zit. | |
Gio | maandag 6 maart 2006 @ 11:11 |
Over rijst koken: koop een rijstkoker. Het is zo veel simpeler dan een in een pan koken, en het mislukt (bijna) nooit. | |
Erosjuhhh | maandag 6 maart 2006 @ 11:42 |
quote:en een broodbakker voor je brood de magic bullet voor sauzen de bla bla voor t snijden etc wordt koken zoveel makkelijker en leuker van ![]() | |
Isabeau | maandag 6 maart 2006 @ 11:49 |
en een mosselpan voor je mosselen ![]() (onzin hoor, maar ik zag dat Erosjuhhh dat belangrijke keukengerei had vergeten) | |
Chielus | maandag 6 maart 2006 @ 12:00 |
en een koekenpan om koeken in te bakken. | |
Kermit77 | maandag 6 maart 2006 @ 12:10 |
quote:Ik kreeg van mijn slager de tip om eerst voor te spoelen met koud water en vervolgens met heet water. Dit ivm de eiwitten die anders stollen op de plank en moeilijker zijn te verwijderen. naspoelen met Schoonmaakzijn lijkt me idd beter dan chloor. | |
Syrena | maandag 6 maart 2006 @ 12:10 |
Kipfilet in stukjes knippen met een schaar ![]() Tip 2: meer dan 1 schaar kopen dus. | |
mirugai | maandag 6 maart 2006 @ 12:19 |
Die rijstkoker tip is een goede tip hoor. Zou zelf niet meer zonder zo'n ding kunnen. Over die dikke horeca snijplanken: wat is dik? Ik ken allleen die haccp goedgekeurde planken van ong. 12 mm dikte. Bedoelen jullie die? Zag laatst in de Hanos een grote dikke (ong. 4 cm) houten snijplank met een grote sticker erop dat het haccp goedgekeurd was. | |
#ANONIEM | maandag 6 maart 2006 @ 12:31 |
Een schaar is ook bijzonder handig om de vinnen van een platvis af te knippen. | |
Gio | maandag 6 maart 2006 @ 12:52 |
quote:Ik heb inderdaad een broodbakmachine als ik eens wat brood wil maken dat je niet bij de bakker kunt kopen, de magic bullet is waardeloos, en ik heb vele verschillende messen voor het verschillende snijwerk. Ik wil gewoon graag dat mijn eten zo goed en lekker mogelijk wordt en zal gebruik maken van de middelen die mij daartoe in staat stellen ![]() Als ik dan de keuze heb tussen rondkutten met een pan kokend water en (buideltjes) rijst, met de hele tijd op de tijd letten, afgieten etc, of een rijstkoker waar ik alles ingooi en niet meer naar hoef om te kijken (en het nog warmhoud ook), dan is de keuze voor mij snel genoeg gemaakt. Maar meningen verschillen natuurlijk (zie de snijplanken discussie) ![]() | |
karoltje | maandag 6 maart 2006 @ 13:02 |
quote:En om basilicum of gedroogde tomaatjes in stukjes te knippen! (Wel eerst schoonmaken ![]() | |
kabouter.muts | maandag 6 maart 2006 @ 13:45 |
quote:En om brood mee te " snijden" of de korstjes eraf te halen. ![]() Groente in de rijstkoker??? Ik heb geen rijstkoker maar kan dat? | |
SiGNe | maandag 6 maart 2006 @ 13:46 |
quote:als je de uien bewaart in de koelkast heb je ook geen last van tranende ogen tijdens het snijden, bij koude ui komt er minder van het goedje vrij. | |
Euc- | maandag 6 maart 2006 @ 14:19 |
quote:En toch staat in de boeken van Auguste Escoffier en Eugene Pauli dat je juist wel zout moet toevoegen, dit staat tevens in de SVH boeken die ik voor school heb. | |
Isabeau | maandag 6 maart 2006 @ 17:02 |
Je kan altijd boontjes in twee pannetjes koken, één met en één zonder zout en dan kijken wat lekkerder is ![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 6 maart 2006 @ 17:27 |
quote:Zie alhier voor de manier om rijst te koken. Doodsimpel, geen geklooi en ik vind het echt heel erg knap als je het laat mislukken. Warmhouden zei je? Een royale theemuts over een pan rijst gaat heel erg goed. | |
Whiskers | maandag 6 maart 2006 @ 17:49 |
quote: ![]() en je kunt ook heel makelijk korstjes van voorgesneden plakjes kaas er mee van de kaas afknippen; knipkaas... (* Whiskers is lui...) andere tip, pannen met glazen doorkijkdeksel. Kun je zien wanneer het water kookt enzo. | |
Syrena | maandag 6 maart 2006 @ 17:54 |
quote:Ik koop voorgesneden kaas van de Lidl zonder korstjes in zo'n pakje ![]() ![]() ![]() | |
Mercy_symbol | maandag 6 maart 2006 @ 19:26 |
Zeer handig topic dit ![]() Mijn tip : als je pasta gaat maken en je wil dat het niet gaat plakken dan doet een eetlepel olijfolie bij het water wonderen ![]() | |
Gio | maandag 6 maart 2006 @ 19:48 |
quote:Dat kan simpeler: Gooi 1 kop rijst op 1 kop water in de rijstkoker, zet hem aan, tijdje later slaat die af en je bent klaar. Maar ga gerust met je horloge en vork naast een pan met rijst staan als je dat handiger vindt ![]() | |
Isabeau | maandag 6 maart 2006 @ 19:59 |
Goed, ik kook minstens 1-2 keer per week rijst. Wat kost zo'n rijstkoker dan en heb je verschillende soorten? Moet je ergens op letten bij aanschaf? | |
Curiosity | maandag 6 maart 2006 @ 20:51 |
quote:je doet nu net of het zo veel moeite is om rijst te koken, ik heb in 20 min gekookte rijst en daar blijf ik echt niet heel de tijd bij staan. | |
Vanyel | maandag 6 maart 2006 @ 20:54 |
Ik gooi altijd evenveel water als rijst in de pan, aan de kook brengen, heel laag zetten en idd niet meer aankomen tot het gaar is, minuutje of 10 dus. Dan pas kijken, ff roeren, en laten staan tot je het nodig hebt. Heel veel meer werk dan een rijstkoker is dat toch niet? | |
SiGNe | maandag 6 maart 2006 @ 22:20 |
Als je uitjes bakt moet je er voor het bakken eerst wat zout overheen doen, is het veel sneller klaar. | |
Gio | maandag 6 maart 2006 @ 22:24 |
Goed, goed, voor het helemaal hopeloos off-topic gaat nog 1 keer: meningen verschillen. Ik ben van kinds af aan opgegroeid met het gebruik om een rijstkoker te gebruiken om je rijst klaar te maken (en wij aten heel vaak rijst), ik weet simpelweg niet beter. Ik heb meerdere malen geprobeerd rijst te maken in een normale pan, maar dat vond ik te veel gedoe. Voor andere mensen wat anders. Isabeau: ik zou het niet weten, ik gebruik al 12 jaar dezelfde koker die ik van mijn ouders heb gekregen ![]() | |
amarena | maandag 6 maart 2006 @ 23:02 |
Isabeau, Bij de toko kun je ze het beste aanschaffen. Schat zo rond de 25 euro. Heerlijke rijst en heel snel klaar. Als je daar toch bent kun je gelijk een grote zak surinaamse rijst aanschaffen want die is stukken lekkerder en tweede tip: niet omscheppen tijdens het stomen want dan wordt het lekker plakkerig. | |
Curiosity | maandag 6 maart 2006 @ 23:39 |
Als je zelf pita broodjes verwarmt hebben deze nogal de neiging om hard te worden. Doe ze dan na het verwarmen in aluminumfolie, door het dampen worden de broodjes lekker zacht. | |
Pilootje | dinsdag 7 maart 2006 @ 00:37 |
Waarom toast je ze dan ? Voor de kleur hoef je het niet te doen, en als het alleen is om ze warm te maken kan je ze ook in de magno gooien. Gewoon wat minder kort in je broodrooster, en even nat maken van tevoren. | |
SiGNe | dinsdag 7 maart 2006 @ 00:42 |
beetje wodka in tempura beslag zorgt ervoor dat je gerechten enorm knapperig worden.. Beetje mayonaise bij je gehakt doen voor je hamburgers/gehaktballen maakt en ze blijven veel sappiger. | |
Pilootje | dinsdag 7 maart 2006 @ 00:45 |
Tempura beslag is poedermengsel met vloeistof. Heeft wodka geen enkel doel in. Voor de smaak hoef je het ook niet te doen want wodka is zo goed als smaakloos als het goed is. | |
SiGNe | dinsdag 7 maart 2006 @ 00:56 |
En toch werkt het: http://youtube.com/watch?v=OpGTTrUVSfY | |
nein | dinsdag 7 maart 2006 @ 01:45 |
nog even over plastic of houten planken: Laatst zeiden ze op zo'n tussenstukje bij Nederland in Beweging dat houten planken juist het beste zijn en het meest hygienisch. Ik was ook hoogst verbaasd, maarja...dat zeiden ze! | |
Pilootje | dinsdag 7 maart 2006 @ 08:28 |
Moet je even goed lezen: Vodka might work ze hebben het over een andere vloeistof. Bovendien moet je altijd vloeistof gebruiken om een papje te maken van je poede, als je dit niet diet krijg je nooit genoeg poeder om die garnaal om hem krokant te krijgen. Vergelijk het met een garnaal door een beslag halen en door de bloem halen. Door het beslag zit meer bloem, en dus wordt het krokanter. Maar bedankt voor de video ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 7 maart 2006 @ 09:26 |
quote:Klopt, er is daar in de UK onderzoek naar gedaan, kopshouten planken zijn idd hygieniser als kunststof. Heeft ermee te maken dat bacterien in de kerven in het kunststof lang overleven kunnen en bij hout op de een of andere manier niet. | |
Curiosity | dinsdag 7 maart 2006 @ 11:11 |
quote:Ik houd niet van bleke broodjes. En trouwens als je ze laat liggen worden ze alsnog hard, het folie zorgt er ook voor dat ze warm blijven. | |
krakkemieke | dinsdag 7 maart 2006 @ 20:33 |
Kabouter.muts: met een rijstkoker kan je ook heel goed stomen, dus ook groenten. En ja, ik vind een rijstkoker ook makkelijker. | |
Tha_Butcha | dinsdag 7 maart 2006 @ 21:13 |
rijstkoker scoren bij de toko max 4 tientjes. en voor de gozers die lopen te bitchen dat je een pan moet nemen: ga jij maar es ff een rijstafel maken voor >12 pax. mm, trucjes? bij mij een tweede natuur (is ook mijn werk), dus dan zij het niet echt trucjes meer. bij wokken als je groente "droog" wordt, geen olie erbij, maar wat water (klein beetje maar). en over tempura? ijswater gebruiken, en de bak waarin je het klopt (met stokjes) in het ijs zetten. en het hoort te klonteren. en dat gezeik over boontjes: gewoon blancheren die hap. uien snipperen: halveren over de lengte, dan over de lengte insijden, en dan dwars nog snijden, worden ze heel fijn, en heb je minder last van tranen. knoflook: als je wel de smaak wilt bij je eten, maar niet enorm uit je bek wilt stinken, teen (dwars)halveren. en de gehalveerde kant een paar keer over de bodem van de pan heen en weer halen. en anders kan je nog altijd het hart er uit halen, wordt iee ook minder sterk van. over grillen: het vlees bestrijken met de olie, niet de pan, anders kan je gorilla's in the mist na gaan doen. rijst, en noodles in een pan koken, blokje bouillon van te voren doen, geeft het meer smaak. en voor pasta veel zout gebruiken (zo zout als de zee). misschien een open deur, maar een elektrische water koker bespaart veel tijd bij het koken. verder vlees ontdooien uit de vriezer, nog in hun zakje, in een bakje met warm/heet water. vis kan prima in de wasbak met koud/lauw water (afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt) als je sauzen, fonds, roux, etc maakt: eerst de consistentie, dan de smaak, anders is het niet te doen. en bestek (niet zilver) kan je het beste schoonmaken, door ze na de afwas in de emmer te pleuren met warm water en een scheutje chloor, krijg je ten minste niet van die ranzige vlekken erop. en wijnglazen eerst afwassen met de hand, en daarna met heet water vullen, water weggooien en poeleren maar! wil je nog meer trucjes leren, ga werken in de horeca, of vraag of je een keer over de schouder van een bevriende kok mee mag kijken. | |
kabouter.muts | woensdag 8 maart 2006 @ 09:38 |
Het grote voordeel van een rijst/groente koker/stomer lijkt mij dat je een extra gaspit overhebt want vaak kom ik er tekort. | |
krakkemieke | woensdag 8 maart 2006 @ 20:41 |
Klopt kabouter.muts. Met indisch eten is dat een minder groot probleem. Ik maakte veel van te voren klaar en warmde het op in de oven. Ik vond het ook een groot voordeel dat ik eerst met iedereen kon gaan zitten en niet op de rijst hoefde te letten. | |
mirugai | woensdag 8 maart 2006 @ 21:04 |
Over de rijstkoker, ik eet al m'n hele leven rijst en ik herinner me met welke zorg m'n moeder de rijst maakte (wassen, koken, stomen). Maar eenmaal een rijstkoker aangeschaft heb ik haar dat nooit meer zien doen, ook al is de kwaliteit van de rijst erg belangrijk. Voor veel aziaten is de kwaliteit van de rijst belangrijk en ga maar 'ns naar Azie en overal waar mensen rijstkokers kunnen aanschaffen, daar heeft men er ook een, of het nou Thailand, Korea, China, Indonesie of Japan is. Dus een rijstkoker overdreven vinden is zeggen dat een heel continent, waarvoor rijst het belangrijkste voedsel is, het mis heeft. | |
#ANONIEM | woensdag 8 maart 2006 @ 21:16 |
quote:Ok ik ga er toch maar een kopen. Dan kan ie naast: - de Magimix - de ijsmachine - de broodbakmachine - de blender - de waterkoker - het espresso-apparaat werkbladruimte innemen. * ..-._---_-.- wil een grotere keuken ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 08-03-2006 21:17:23 ] | |
krakkemieke | woensdag 8 maart 2006 @ 21:20 |
Of minder troep in/op kastjes? ![]() | |
_Hestia_ | woensdag 8 maart 2006 @ 21:45 |
quote:Daarom ga ik ook maar een rijstkoker aanschaffen denk ik, 4 gaspitten is toch wel erg weinig af en toe | |
Euc- | donderdag 9 maart 2006 @ 00:02 |
quote:Broodbakmachine, amateur ![]() | |
SiGNe | donderdag 9 maart 2006 @ 01:14 |
Vergeet de magnetron niet, ook een product dat vroeger als overbodig werd gezien en smaakbedervend, maar nu overal in elke keuken staat. | |
Lucky_Strike | vrijdag 10 maart 2006 @ 17:41 |
Een eiersnijder is ook goed te gebruiken voor mozarrella. Pasta en bijvoorbeeld boontjes kunnen prima in dezelfde pan worden gekookt. Als je aardappels of groente kookt hoef je ze maar hald onder water te zetten. Scheelt tijd, water en stroom of gas. Als je suddervlees maakt en er halverwege wat water bij wilt doen moet je dat naast het vlees gieten, anders schrikt je vlees. Nooit halverwege het vlees braden boter toevoegen. Snij nooit zalm op een kunststof snijplank, de geur gaat er nooit meer uit! Mijn hele kastje ging er zelfs naar stinken, echt heel smerig. Hheb m maar weggegooid. Snij het nu maar op een bord. Als je vlees kromtrekt tijdens het bakken staat je gas te hoog. [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 11-03-2006 11:11:42 ] | |
BoterKlontje | vrijdag 10 maart 2006 @ 21:15 |
quote:Goede tips. (Maar idd, als je horeca ervaring hebt hoor je het grootste deel eigenlijk standaard te weten.) Nog een kleine opmerking: quote:Hier hoef je geen gloor voor te gebruiken, rare smaak, je kunt ze net als de wijnglazen behandelen; dus in heet water en poleren. [ Bericht 0% gewijzigd door BoterKlontje op 10-03-2006 23:48:14 (stomme spelfout) ] | |
nein | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:31 |
wat is poeleren? | |
BoterKlontje | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:42 |
Dat betekend(in dit geval); in heet water stoppen/spoelen(na het gewone afwassen), en vervolgens goed afdrogen met een schone doek. Tenminste dat is wat ze bij mij op m'n werk onder poleren verstaan ![]() [ Bericht 19% gewijzigd door BoterKlontje op 10-03-2006 23:48:36 (idem) ] | |
Euc- | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:43 |
hij bedoelt poleren, en niet poeleren ![]() Poleren is met een doek opwrijven tot je glas/bestek droog is en geen strepen meer heeft. | |
Curiosity | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:46 |
quote:Drogen (pouleren) | |
nein | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:47 |
![]() ![]() ![]() ![]() | |
BoterKlontje | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:47 |
quote: ![]() Dat kan ook, haha ![]() quote:Van Dale: quote: | |
Euc- | vrijdag 10 maart 2006 @ 23:49 |
jezus, je spreekt het toch uit als poooooooooooooooooooooleren, en niet pOEleren of pOUleren? Nja zal wel aan mij liggen | |
Zelva | zaterdag 11 maart 2006 @ 01:23 |
quote: ![]() | |
golfer | zaterdag 11 maart 2006 @ 01:37 |
quote:Je spreekt het uit als poeleren, maar schrijft inderdaad poleren. ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 11 maart 2006 @ 11:12 |
quote:Lol, foutje! Moet 'schrikt' zijn. Ik weet alleen niet meer waarom dat nou slecht zou zijn. Gaat geloof ik ten koste van de smaak. | |
krakkemieke | zaterdag 11 maart 2006 @ 11:17 |
Als vlees 'schrikt', wordt het taai. | |
Euc- | zaterdag 11 maart 2006 @ 11:35 |
quote:golfer, jij weet in wat voor bedrijven ik inmiddels allemaal gewerkt heb, en ik heb nog nooit het woord poeleren gehoord. | |
Erosjuhhh | zaterdag 11 maart 2006 @ 12:02 |
heb ook nooit van poeleren gehoord... ook niet op school (hotelschool) | |
Isabeau | zaterdag 11 maart 2006 @ 12:47 |
In het restaurant waar ik werkte noemden ze het ook poleren (uitgesproken als poeleren). | |
Pilootje | zaterdag 11 maart 2006 @ 13:13 |
Ik heb toch in aardig wat bedrijven gewerkt, en overal spreekt men het uit als poeleren. Dus ik weet niet in wat voor bedrijven je hebt gewerkt Euc- ? ( niet beledigend bedoelt ) | |
Chielus | zaterdag 11 maart 2006 @ 13:17 |
poelere bekt gewoon wat lekkerder, maar het hoort poleren te zijn. Ik heb het ook in alle vormen al langs zien komen | |
Euc- | vrijdag 17 maart 2006 @ 00:38 |
quote:oa bij Parkheuvel, Librije en Toine Hermsen. Volgend jaar februari ga ik werken bij de Librije als gevolg van een stage enkele weken terug. | |
Martijn_77 | vrijdag 17 maart 2006 @ 08:16 |
Weet iemand nog andere handigheidjes voor in keuken eigenlijk? | |
Isabeau | vrijdag 17 maart 2006 @ 08:56 |
Hmm, laurierblad een beetje inscheuren voor je hem toevoegd. Het liefst zelf de peperkorrels en nootmuskaat fijn maken. Jeneverbessen pletten voor je ze gebruikt. Saffraan heel even in een droge koekepan roosteren voor toevoegen aan je gerecht. | |
Blues | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:11 |
Ipv knoflook pellen, kneuzen met een groot plat mes, vallen zo de schilletjes eraf. | |
Pietverdriet | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:16 |
quote:ieuw Saffraan verbrand heeeel snel, waarom zou je het roostern? Beter in een vijzel vermorzelen, en vooral nooit teveel gebruiken, en lang laten meekoken. | |
Isabeau | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:18 |
Je moet het ook niet laten verbranden ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:34 |
quote:Maar goed, waarom rooster je het? | |
Isabeau | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:35 |
Omdat de smaak dan nog beter tot zijn recht komt. Ik heb dat ooit in een kookboek gelezen en sindsdien doe ik het zelf ook. Maar echt op een heel klein vuurtje heel eventjes in mijn anti-aanbakpan. Je keuken gaat er ook zo lekker van ruiken ![]() | |
SHE | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:36 |
quote:Vriendjes worden? ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:44 |
quote:Wat doe je er dan daarna mee? | |
Isabeau | vrijdag 17 maart 2006 @ 09:55 |
Dan doe je het door je gerecht (bijv. de vissoep). | |
Vanyel | vrijdag 17 maart 2006 @ 10:01 |
Als je kruidnagel en laurierblad gebruikt in een gerecht, kruidnagel in lauriersteken, kom je 'm later niet tegen tussen je kiezen. | |
Pietverdriet | vrijdag 17 maart 2006 @ 10:08 |
quote:Aha, dus je laat ze lang meekoken? Hoeveel draadjes saffraan gebruik je? | |
Isabeau | vrijdag 17 maart 2006 @ 10:09 |
Ik laat ze de hele tijd meekoken ![]() | |
Euc- | vrijdag 17 maart 2006 @ 11:46 |
quote:Foto? ![]() | |
Tha_Butcha | vrijdag 17 maart 2006 @ 14:01 |
die zie je toch in d'r avatar. SHE is wel nueckbaar ![]() ik heb poeleren geleerd, ach ja schijt, boeit mij dat. ik kan het iig. heb trouwens een fout gemaakt ik bedoelde niet chloor, dat is idd stom, bedoelde eigenlijk sprititus (was niet helemaal wakker toen). nog nuttige tips? blaadjes zoals laurier en djeroek poeroet altijd ff kneuzen, komt de smaak los. en verse nootmuskaat gebruiken, gedroogde verliest snel zijn geur/smaak. | |
Euc- | vrijdag 17 maart 2006 @ 15:04 |
maar die foto is zo klein ![]() | |
Martijn_77 | vrijdag 17 maart 2006 @ 22:52 |
quote:Kom op nu. Graag weer verder over handigheidjes in de keuken | |
Tha_Butcha | zaterdag 18 maart 2006 @ 16:07 |
check d'r fotoboek dan lul ![]() wat ook werkt is, gewoon samen met iemand koken die veel ervaring heeft/pro is. dan kan die gelijk aanwijzingen geven, zo leer ik een hoop mensen ook wat: tijdens het koken. | |
krakkemieke | zondag 19 maart 2006 @ 22:49 |
Foto als handigheidje in de keuken? Ik heb altijd begrepen dat 'neuckbaar' niet handig is? Dat leidt maar af! ![]() | |
Euc- | maandag 20 maart 2006 @ 00:00 |
quote:ligt eraan of je veel of weinig moet snijden, dan sta je namelijk op dezelfde plaats ![]() | |
krakkemieke | maandag 20 maart 2006 @ 00:13 |
Ik ben groot, maar met de liefdes van m'n leven maakte plaats in de keuken niks uit. Sex of samen kunnen koken, da's belangrijk. | |
Blues | maandag 20 maart 2006 @ 00:42 |
Tips voor als je iets hebt laten aanbranden :quote:En nog veul meer handigheidjes : http://www.keukentips.nl/tips.php | |
Martijn_77 | donderdag 6 april 2006 @ 19:28 |
Een hele handige tip uit Granaatappelquote: | |
Quembel | zondag 9 april 2006 @ 01:38 |
Als je ui of knoflook hebt gesneden je handen wassen met water en zout. Dan neemt de geur weg. | |
Pilootje | zondag 9 april 2006 @ 09:53 |
Of even je handen langs iets van roestvrij staal wrijven "zegt men". Heb het nooit getest. | |
Jessi | zondag 9 april 2006 @ 10:01 |
Jamie had laatst een tip: alle verse kruiden een paar seconden in kokend water houden. Dan komt de smaak pas echt los zegt 'ie. | |
Zelva | zondag 9 april 2006 @ 13:33 |
quote:Nóg beter dan met zijn Flavour Shaker? | |
Isabeau | zondag 9 april 2006 @ 13:34 |
Ik heb zo'n Jamie Oliver shaker en de stukjes plastic vliegen al in het rond. Duurt denk ik niet lang meer voor hij niet meer te gebruiken is. Het materiaal kan niet tegen de kracht van het stenen balletje ![]() Dus mijn tip: koop dat Jamie Oliver shake ding niet. | |
Jessi | zondag 9 april 2006 @ 17:48 |
quote:Dan toch maar even in kokend water dompelen... | |
Zelva | zondag 9 april 2006 @ 17:55 |
quote:Ik begrijp dat je kwaad op hem bent, maar dit gaat wel heel ver hoor. ![]() | |
Melusine | zondag 9 april 2006 @ 18:14 |
quote:Ik wel. Dat werkt fantastisch!! Als ik rauwe ui of knoflook heb aangeraakt, maak ik mijn handen nat onder de kraan, wrijf goed over het RVS van de gootsteen en spoel even na. Afdrogen en je ruikt bijna niets meer! ![]() | |
Muck | zondag 9 april 2006 @ 18:31 |
even wassen met tandpasta werkt ook prima tegen hardnekkige geurtjes ![]() | |
Martijn_77 | zondag 9 april 2006 @ 22:19 |
quote:Op dat zelfde principe werken toch ook die anti geur zeepjes? Die van RVS gemaakt zijn? | |
Melusine | zondag 9 april 2006 @ 22:34 |
Volgens mij wel ja. Daarom koop ik ook niet zo'n stom duur ding, mijn hele aanrecht is ervoor geschikt ![]() | |
Pilootje | zondag 9 april 2006 @ 22:42 |
klopt die zeepjes zijn daar voor. | |
krakkemieke | woensdag 12 april 2006 @ 00:06 |
Azijn werkt ook goed. | |
Ceesmannl | woensdag 12 april 2006 @ 02:43 |
ff een paar leuke keukengeintjes tussendoor! Gebruik ik vaak bij leerlingen of stagaires ![]() Ga maar ff bloem hakken! ( je wacht 15 min en gaat voelen met je vingers en zegt ok bijna goed nog even) Ga maar ff kreeften koken....als ze rood worden krijg je ontslag! Shit me saus zit in de schift...snel pak de schiftzout uit het magazijn!!! Alle nieuwe stagaires aan alle kruiden laten ruiken, je begint met gemalen peper, en zegt goed ruiken hoor!! Nu even wat goeie tips: Als je groenten blancheerd en ze later pas wil gebruiken...... blancheer je groenten dan in ruim kokend water met zout, haal ze eruit en gooi ze dan in een bak met koud water en ijsblokjes! op die manier stop je het gaarings proces erg snel. Als je pasta kookt en je wilt het pas later opwarmen....spoel het dan goed koud en doe er daarna een scheutje olie doorheen zodat het niet plakt. Als je een goeie pesto maakt , doe er dan een laagje olijfolie overheen , dan blijft ie veel langer goed! Knoflook kneuzen in plaats van persen geeft een veel mooiere minder bittere smaak aan gerechten! Eieren koken? doe er een scheutje azijn bij , en als de eieren stuk koken zullen ze hierdoor gelijk stollen! Spinazie vers? Ontdoe ze van de stelen ...is honderd keer lekkerder en fijner van smaak( is wel een takke klus) Biefstuk eten? snijd u alstublieft dwars op de draad in plaats van met de draad mee....hierdoor zal de biefstuk vele malen malser aandoen! Gaar je tournedos/entrecote/etc op lage temperatuur (ongv. 72 graden) Nu zullen de eiwitten niet stollen , zodat het vlees in kleur veel mooier is en ook sappiger! Eerst wel goed dichtschroeien! Basilicum hoort niet in de koelkast! Frituur in arachide olie, dat is gemaakt van pindas en dus plantaardig, daarnaast kan het een goeie hoge temperatuur hebben en is de levensduur ook prima! Koude sauzen maken met Mayonaise? Bijv remoulade? Gebruik om de dikke mayo af te slappen wat augurkjes vocht....lekker fris! Ganzenlever bloemen en op hoog vuur bakken en gelijk opdienen ! Pas op verbrand erg snel!! | |
Pilootje | woensdag 12 april 2006 @ 08:46 |
Dat laatste ook zeker met een paletmes of spatel oppakken, niet ik als leerling met een pincet ![]() | |
Euc- | woensdag 12 april 2006 @ 09:33 |
quote:Ff bij de appie kreeftenbloed in blik halen, want de bisque heeft te weinig kleur de kreeften uitlaten (mijn leraar heeft dat in zijn beginperiode serieus gedaan, in de zeikende regen) Gele paprikapoeder laten halen Blanke kleurstof uitgeleend bij de buren, die weten ervan en sturen je de hele stad door tomatenpeller laten halen bij de blokker | |
_Hestia_ | woensdag 12 april 2006 @ 09:35 |
Wat een stelletje gemenerikken zijn jullie zeg ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 12 april 2006 @ 18:57 |
quote:Maar wel leuk zo heb je in iedere beroepsgroep dat soort geintjes | |
krakkemieke | woensdag 12 april 2006 @ 23:59 |
Yep, zo heeft iemand mij bekend dat hij de map 'zoekgeraakte stukken' heeft lopen zoeken...... Ik vind deze voorbeelden zeker zo leuk als ooievaarskuitevet! ![]() | |
Isabeau | donderdag 13 april 2006 @ 07:36 |
Ik vind die grapjes altijd buitengewoon flauw, maar dan ben ik ook geen type voor dat soort ongein. Tijdens mijn stages nooit grapjes tegengekomen, alleen in het restaurant waar ik een bijbaantje had. | |
Copycat | donderdag 13 april 2006 @ 09:04 |
Volgens mij is dit per ongeluk van CUL naar R&P geschopt ![]() En terug maar weer. | |
NoSigar | donderdag 13 april 2006 @ 09:06 |
quote:Je hebt nooit bij wijze van grap een fout been moeten amputeren of zo? Of de prostaat moeten bervoelen van iemand met een hersenschudding? | |
Isabeau | donderdag 13 april 2006 @ 09:47 |
quote:Zal de patiënt grappig vinden ![]() Maar in het restaurant waar ik werkte waren wel heel erg veel van dat soort grapjes (het is bijna een eigen topic waard ![]() | |
NoSigar | donderdag 13 april 2006 @ 10:41 |
Ja ik heb er ook van gehoord, de plintenladder. Zucht. Maar die kreeft uitlaten van Euc vond ik nog wel lollig. | |
#ANONIEM | donderdag 13 april 2006 @ 13:17 |
Ik zag deze tip nog niet staan. Als je aardappels gaat koken doe er een klein klontje boter bij. Dan kookt het niet over. | |
Euc- | donderdag 13 april 2006 @ 23:07 |
quote:Aardappels overkoken? Dat is nieuw.. | |
Pilootje | donderdag 13 april 2006 @ 23:22 |
Aardappels kunnen wel overkoken, zeker als je een deksel gebruikt met te veel water in een te kleine pan. Maar geloof me dat klontje boter doet er niks aan. Heb denk ik al enkele duizenden kilo's aardappels gekookt ![]() | |
Euc- | donderdag 13 april 2006 @ 23:26 |
quote:Is me echt nog nooit gebeurd, en heb ook al heel wat aardappels (moeten) koken ![]() | |
Pilootje | vrijdag 14 april 2006 @ 11:07 |
Ik blijf dat een vervelend karwijtje vinden aardappels koken en schillen. | |
Chielus | vrijdag 14 april 2006 @ 11:19 |
quote:Je moet ze ook eerst schillen en daarna pas koken, gaat een stuk makkelijker.... | |
abraham | vrijdag 14 april 2006 @ 14:24 |
Een tip van mijn huishoudster om snel aan openhaardhout te komen: Je zet de houten snijplanken in de vaatwasser en selecteert het standaardprogramma.... | |
Curiosity | vrijdag 14 april 2006 @ 14:29 |
![]() Wel eerst goed laten drogen, anders brand het niet ![]() | |
Pilootje | vrijdag 14 april 2006 @ 15:27 |
quote:Dat doe ik meestal, maar dat laatste gaat ook snel. Dit vraagt om een battle ![]() De grote fok wie schilt het snelst 10 kilo aardappels battle ! | |
SiGNe | vrijdag 14 april 2006 @ 15:30 |
Als je die Japanse methode gebruikt ben je er zo klaar mee. (schil rondom insnijden en dan na het koken eventjes in ijswater houden en je pelt de schil er zo af) | |
Euc- | vrijdag 14 april 2006 @ 18:15 |
quote:Daar zou ik nou wel eens aan mee willen doen ![]() | |
Pilootje | vrijdag 14 april 2006 @ 20:19 |
Zonder die japanse schilmethode beat ik nog iedereen ![]() Gewoon zo'n driepunt prikker en een officemesje en schillen maar. Als je net als een tomaat een kruisje zou maken en de aardappels in ijswater dumpt schillen ze zichzelf. Maar dan zuigt de aardappel zich vol met water. | |
_BassFace_ | dinsdag 18 april 2006 @ 11:41 |
Om een ui te snipperen zonder tranen, leg je de ui vooraf 10 minuten in de diepvriezer. | |
Chielus | dinsdag 18 april 2006 @ 11:59 |
quote:pas op. ik heb deze winger nog een stampottrainingskampje opgezet en samen met de nieuwe oogst ben ik in de vorm van mn leven. ![]() | |
Blues | dinsdag 18 april 2006 @ 15:21 |
quote:Dat ga ik es proberen, want liters water verspillen omdat het zou helpen staat me wat tegen. Ook de afzuigkap aanzetten heb ik wel eens gehoord, maar nog niet geprobeerd. | |
SiGNe | dinsdag 18 april 2006 @ 17:20 |
quote:Gewoon de ui(en) in de koelkast bewaren helpt ook. | |
ki_ki | dinsdag 18 april 2006 @ 18:46 |
quote:V ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ik ben groot geworden met Vegeta, eet het soms zelfs 'puur', een likje tijdens het koken ofzo ![]() ![]() goed Kroatisch spul | |
Mirjam | dinsdag 18 april 2006 @ 19:17 |
is vegeta een soort aromat? | |
Martijn_77 | dinsdag 18 april 2006 @ 22:55 |
weet iemand trouwens een makelijk manier om thijm van die takjes af te krijgen? Heb het van het weekend gewoon met mijn vinger per takje gedaan. | |
Euc- | dinsdag 18 april 2006 @ 23:01 |
met de nagels van je vingers "roetsjen" van boven naar beneden, voor zover ik weet is er geen makkelijkere manier. | |
golfer | woensdag 19 april 2006 @ 00:49 |
quote:Klopt, een soort Maggi uit Kroatië: ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 19 april 2006 @ 07:09 |
quote:In de vriezer leggen. In bevroren toestand vallen ze er bijna vanzelf af. | |
#ANONIEM | woensdag 19 april 2006 @ 07:11 |
Nog maar eens een tip: Als je vis schoonmaakt of fileert gaat het afval een stuk minder stinken als je het kookt voor het de vuilnisbak in gaat. | |
Martijn_77 | woensdag 19 april 2006 @ 08:29 |
quote:en dan blijft de smaak wel behouden? | |
#ANONIEM | woensdag 19 april 2006 @ 09:48 |
Daar verschillen de meningen misschien over, maar kruiden als tijm en rozemarijn kun je prima invriezen. Met wat kwetsbaarder spul als basilicum zou ik het niet doen. Basilicum kan er al niet eens tegen als je het in de koelkast bewaart. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 19-04-2006 09:48:39 ] | |
Pietverdriet | woensdag 19 april 2006 @ 09:52 |
quote:Nee, is een zout, groenten en kruidenmix, meer vergelijkbaar met silvo kruidenmixen. Alleen daar waar de kruidenmixen van Silvo voor kip, gehakt of karbonades bedoeld zijn is dit een soort geschikt voor alles waar je zout in doet. Het dient in de Balkan vooral is vervanger voor zout in de keuken. | |
Curiosity | woensdag 19 april 2006 @ 11:50 |
Een ui snipperen. Haal de schil eraf, snijd aan 1 kant een stuk af. Zet de ui rechtop op de zgn wortel. Snijd nu eerst de ui in tot aan de onderkant, draai de ui een slag en snijd ook tot aan onderkant, leg de ui nu op zijn kant. Snijd nu de ui af, je zult zien het zijn snippers, en doordat je de onderkant eraan laat zitten, zal er minder geur vrijkomen waardoor we zo gaan tranen. | |
brrrrrrt | donderdag 28 december 2006 @ 23:43 |
Als je een ui snijdt is het vervelend dat als je hem eerst overdwars doormidden snijdt en hem daarna haaks daarop in stukjes gaat snijden, hij tegen dat je klaar bent uit je handen glipt omdat dan de bovenste rokken van de bol door de kracht van het snijden los glibberen van de rokken eronder. het gaat al een stuk beter als je aan het begin de ui niet helemaal doormidden snijdt, maar voor zeg 80%. Dan houdt dat laatste niet gesneden stuk ui de bol bij elkaar. (dit werkt ook voor prei en andere gelaagde groenten) === Om te voorkomen dat creme fraiche of andere zuivel gaat schiften als je het aan soep of saus toevoegt: Zet de creme fraiche als je met de bereiding van je soep/saus begint uit de ijskast zodat hij alvast op kamertemperatuur kan komen. laat je soep/saus afkoelen tot ruim onder het kookpunt van water (bv tot 80 graden celcius) voor je gaat mengen met de creme fraiche Zet een schaaltje klaar naast je soep. Doe hierin een schep soep en een schepje creme fraiche. roer het voorzichtig. Nog een schep soep en een schepje creme fraiche, terwijl je blijft roeren. Doe zo een paar schepjes en voeg het dan heel voorzichtig, met een straaltje langs de binnenkant van de pan, toe aan de soep, terwijl je steeds blijft roeren. Meng zo steeds beetjes soep+creme zodat het al op temperatuur kan komen voor je het aan de soep toevoegt. Bedenk je goed dat de soep of saus hierna niet meer mag koken! Ook niet bij het opwarmen! | |
brrrrrrt | donderdag 28 december 2006 @ 23:51 |
quote:Waarom bestaat dit niet? je hebt toch gele paprika's? quote:Waarom bestaat dat eigenlijk nog niet? Je hebt wel een eierkoker. Als je een apparaatje zou hebben dat een incisie in de tomaten zou maken en er dan kokend water over zou laten lopen, zou je een tomatenpeller hebben.. | |
Curiosity | vrijdag 29 december 2006 @ 00:04 |
Goede tip van die ui ![]() | |
MarkjuhG | vrijdag 29 december 2006 @ 01:54 |
Bij het openmaken van potjes met een draaidop komt soms nogal eens veel kracht kijken.. tik daarom eerst zachtjes met de zijkant van de op op een werktafel ofzo, sla je er lucht in en gaat hij zo open ![]() | |
Pilootje | zondag 31 december 2006 @ 15:21 |
Heb je je wel eens afgevraagd waar die spitse openers op messen, scharen, zakmessen voor zijn ? Idd bierflesjes krijg je er niet mee open, ze zijn gemaakt om het vacuum van een potje te verbreken zodat je hem gewoon open kan draaien ![]() Geel en groen paprika poeder bestaat ook brrrrt. En al dat gedoe met die uien, invriezen, koelkast, onder water. Als ik kranenborg even mag quoten: Ja joop je kan ook je hele keuken onder water zetten ! Gewoon even doorbijten. Overigens heb ik nog wel een tipje ![]() | |
reclamedoos | zondag 31 december 2006 @ 19:48 |
quote:Bedoel je hiervan de bovenste tool? ![]() Dat is een blikopener, en geen vacuum verwijderaar ![]() | |
Pilootje | maandag 1 januari 2007 @ 01:30 |
Buiten het feit dat het daar ook prima voor werkt doel ik op een andere. Lijkt op de bieropener helemaal onderaan, maar net wat spitser. | |
Mirjam | vrijdag 23 maart 2007 @ 23:24 |
hopeloos aangebrande pan? beetje waspoeder erin, laagje water, aan de kook brengen, ff lekker laten koken, en hij is zo mooi schoon! | |
Leef | vrijdag 23 maart 2007 @ 23:38 |
quote:In een ui zitten stoffen die verdampen als hij opengesneden is, en die gassen lossen op in het traanvocht op je ogen. Dat vocht heeft precies de goede samenstelling om zichzelf bij elkaar te houden. Maar met dat uien-gas erin opgelost is de samenstelling verstoord en blijft het dus niet meer netjes op je ogen liggen, en druppelt het dus uit je ogen. | |
Stereotomy | vrijdag 23 maart 2007 @ 23:39 |
quote:Ja, en als je huilt komt er ook teveel verdriet in je ogen, door al dat verdriet wordt het traanvocht zwaar en valt het naar beneden. ![]() | |
SiGNe | zaterdag 24 maart 2007 @ 00:31 |
quote:Da's denk ik wel een goede..ga ik uitproberen, thanx! | |
ikhouvannoodles | zondag 25 maart 2007 @ 20:47 |
quote: ![]() ![]() | |
Mirjam | maandag 26 maart 2007 @ 00:53 |
quote:zelf van de week getetst, na 4 keer schrobben met schuursponsen, en het werkt als een tiet kan ik je vertellen! mijn pannetje brandt alleen maar gigantisch aan als ik melk kook/rijstebrij maak ![]() moet ik misschien een ander pannetje daarvoor aanschaffen..? ![]() | |
Ole | maandag 26 maart 2007 @ 03:56 |
quote:anti-aanbak misschien een idee? | |
Etoile | maandag 26 maart 2007 @ 16:16 |
quote:Probeer eens eerst de pan even om te spoelen met koud water. Een dun laagje water voorkomt aanbranden van melk. | |
Serendips | maandag 26 maart 2007 @ 17:27 |
quote:Dat doe ik ook altijd. Eerst de hele ui doormidden snijden, de twee snijvlakken op je plank leggen. Vervolgens horizontaal en en verticaal snedes maken en dan pas blokjes ui afsnijden. Bovendien kun je de ui zo mooi fijn snipperen. Dit vind ik een handig hulpmiddeltje om het vacuum van potjes op te heffen, Zoals je ziet heet het een 'jar key'; ![]() Verder gebruik ik vaak knoflook en gember. Knoflook maak ik meestal een hele bol van schoon om vervolgens de teentjes die ik niet gebruik in een potje olie te bewaren. Schoongemaakte stukjes gember bewaar ik in een doosje in de diepvries. | |
AudreyHepburn | maandag 26 maart 2007 @ 22:05 |
quote:Wat ik meende gehoord te hebben is dat de sneetjes die je met je mes maakt in een kunststof plank dicht gaan, met het vuil erin, waardoor het onhygienisch is. De sneetjes in een houten plank gaan open staan als je het met heet water wast, waardoor je het vuil er wel uitkrijgt. En verder, over dat knoflook pletten: dat werkt bij mij dus nooit he. ![]() | |
Leef | zaterdag 31 maart 2007 @ 10:28 |
quote:die dingen kan je serieus kopen tegenwoordig. Voor wie alles al heeft.. | |
Leef | zaterdag 31 maart 2007 @ 10:35 |
quote: ![]() | |
AudreyHepburn | zaterdag 31 maart 2007 @ 14:23 |
Briljante schoonmaaktruc van vriendlief voor mensen die net als ik ook een schijthekel hebt aan het grondig schoonmaken van je aanrecht omdat Jif nooit goed eraf te krijgen is zonder veel water wat dan weer onder je koffieapparaat stroomt en dat je dan veertig keer je doekje moet uitknijpen voor je je aanrecht droog hebt: 1) Haal alle apparaten van je aanrecht af. 2) Schrik van alle ranzigheid & ex-plasjes water die onder je broodrooster zijn opgedroogd en kringen hebben gemaakt als gevolg van de vorige keer schoonmaken. 3) Schoonmaken met een sponsje en Jif. 4) Veel water erop om het Jifsop van je aanrecht te krijgen 5) Briljante tip: Trek alles met een klein handtrekkertje je gootsteen in. ![]() Werkelijk waar, je aanrecht is weer spic en span in een zucht en een scheet. [b] Ja, ik weet ook wel dat het geven van schoonmaaktips niet cool is, maar ik geniet elke dag van mijn schone aanrecht.[/sub] | |
SiGNe | zaterdag 31 maart 2007 @ 14:31 |
trekkertje gebruiken we hier ook al jaren, werkt ideaal. Ook voor broodkruimels enzo trouwens, je hoeft dus niet perse water te gebruiken. |