Als ik jou was zou ik blij zijn met die Koplopers. Die zitten nog altijd het beste naar mijn mening.quote:Op zondag 25 september 2005 22:41 schreef Sport_Life het volgende:
Zou ik ook wel willen weten. Helaas heb ik naar Groningen altijd van die oude treinen, k wil ook een dubbeldekker, lekker relaxt bovenin zitten.
Is dat ook zo bij Metro's ?quote:Op zondag 25 september 2005 22:51 schreef Duvel het volgende:
Wat je hoort is een deel van de vermogenselektronica die de motoren aanstuurt. In deze dubbeldekkers zitten asynchrone motoren, die op een specifieke manier worden aangestuurd (bij variabele spanning en variabele frequentie). De frequentie is gebonden aan een bepaald gebied, als de stuurfrequentie daar buiten komt kunnen er stoorstromen optreden die de beveiliging (ATB) beïnvloeden. Daarom wordt er telkens geschakeld in de frequentie en dat is wat je hoort: oplopend van laag naar hoog, vervolgens weer terug naar laag en opnieuw oplopend, enz.
Wellicht een klein beetje begrijpelijker dan mijn gebrabbel: Asynchrone Draaistroommotor op Wikipedia.
quote:Op zondag 25 september 2005 23:25 schreef Eix het volgende:
Hier in Limburg laatst op het lange intercity traject opeens twee dubbeldekkers gezien in plaats van de normale lange intercity treinen. Maar ik moest naar Heerlen dus had net de pech dat ik in een oud afgedankt stop treintje zit wat op dat traject meer stilstaat dan rijdt.![]()
In de randstad zag ik laatst dat ze daarvoor 'sprinters' ofzoiets hadden, die kunnen ze tussen Sittard - Heerlen ook wel s inzetten.![]()
Ja, die hebben de zelfde techniek. De aandrijving van de metro's in Rotterdam en die dubbeldekkers komen van de zelfde fabrikant. (Geldt overigens ook voor sommige trams en metro's in Amsterdam.)quote:Op zondag 25 september 2005 23:49 schreef yup het volgende:
[..]
Is dat ook zo bij Metro's ?
Dat hoor je ook zo een steeds oplopend/aflopend geluid bij acceleren... Alsof ie steeds schakelt...
Hmzz de nieuwe heb ik nog niet gespot, waar mogen die rijden danquote:Op zondag 25 september 2005 23:55 schreef __Saviour__ het volgende:
De nieuwe nieuwe Dubbeldekkers (met stoffen stoelbekleding) hebben dat gezoem niet meer.
Alleen de oude nieuwe (kunstoffen stoelbekleding) zoemen nog zo irritant.
Voor de rest zijn het echt superrelaxte treinen. Ze glijden echt enorm soepel over de rails en voor de zomer hebben ze airo
Waar ze precies rijden weet ik niet, maar voor het verschil tussen de 2 dubbeldekkers, zie:quote:Op maandag 26 september 2005 18:11 schreef Brembo het volgende:
Hmzz de nieuwe heb ik nog niet gespot, waar mogen die rijden danWant zelfs de 300ste is nog met kunststoffenkleding. En wie gaat er stoffenkleding in de 2e klase doen... Lekker als je er wat op laat vallen
.
volgens mij rijden ze bijna overal, ze zijn zo goed als allemaal, helemaal omgebouwd.quote:Op maandag 26 september 2005 18:28 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Waar ze precies rijden weet ik niet, maar voor het verschil tussen de 2 dubbeldekkers, zie:
http://members.home.nl/sboer/ddirm.html (oud)
http://members.home.nl/sboer/virm.html (nieuw)
quote:Op maandag 26 september 2005 18:45 schreef 2cv het volgende:
Zitten er eigenlijk versnellingsbakken (dus van die bakken met tandwielen,niet iets elektrieks waar ik amper verstand van heb) in een trein ?
Volgens mij niet?quote:Op maandag 26 september 2005 18:45 schreef 2cv het volgende:
Zitten er eigenlijk versnellingsbakken (dus van die bakken met tandwielen, niet iets elektrieks waar ik amper verstand van heb) in een trein ?
Ik simpel, ik niet snap.quote:
Onlogisch ...quote:
heel simpel een electro motor die stilstaat en dan aangezet wordt is pure kortsluiting, hiervoor zit een electrisch circuit dat voor weerstand zorgt, dit maakt een hoop herriequote:Op maandag 26 september 2005 20:31 schreef 2cv het volgende:
[..]
Ik simpel, ik niet snap.
[..]
Onlogisch ...
Nee daar zit geen versnellingsbak in, hoogstens een stel overbrengingstandwielen. Er zijn vroeger wel treinen geweest met versnellingsbakken maar dat waren altijd lichte dieselboemeltjes.quote:Op maandag 26 september 2005 18:45 schreef 2cv het volgende:
Zitten er eigenlijk versnellingsbakken (dus van die bakken met tandwielen, niet iets elektrieks waar ik amper verstand van heb) in een trein ?
OK is goed, ik heb nog stage gelopen bij de fabrikant van de aandrijving van IRM!quote:Op maandag 26 september 2005 21:06 schreef 2cv het volgende:
Okee, ik word treinenontwerper (elektriek gedeelte besteed ik uit).
Nee, een elektromotor kan over een veel groter toerenbereik worden ingezet dan een verbrandingsmotor. En met de moderne regelingen kun je 'm ook in dat hele gebied met maximaal koppel bedrijven. Een versnellingsbak is dan alleen maar zwaar en onderhoudsgevoelig. Je zou dan ook achter iedere tractiemotor een bak moeten zetten. In een dubbeldekker-zesje zitten zes aangedreven assen met ieder een eigen motor, dus dat werkt niet echt.quote:Op maandag 26 september 2005 21:59 schreef 2cv het volgende:
Is het niet enorm on-economisch om en trein niet met een versnellingsbak uit te rusten ?
Heb je al wat ontwerpen?quote:Op maandag 26 september 2005 21:06 schreef 2cv het volgende:
Okee, ik word treinenontwerper (elektriek gedeelte besteed ik uit).
Volgens mij is het energieverbruik niet zo aan het toerental gerelateerd als bij een verbrandingsmotor. Het gaat hier meer over de hoeveelheid energie die je moet leveren om een trein op een bepaalde snelheid te brengen, en dan verschilt het niet echt of je 3000 of 6000 toeren draait. Het enige dat wel verschil maakt, zijn je lagerverliezen en wat kleinere elektrische verliezen in de motor zelf. Ik denk dat de verliezen van een versnellingsbak hoger zijn.quote:Op maandag 26 september 2005 22:05 schreef 2cv het volgende:
Maarrrrr ...
Meer toeren is toch meer stroom verbruiken ? Een versnellingsbak zorgt voor een minimum toerental, dus minder stroom nodig.
Hè jammer! Er zitten wel tandwielkasten in hoor!quote:Op maandag 26 september 2005 22:30 schreef 2cv het volgende:
Stroom is raarmaar als dat zo werkt: logisch.
En aangezien er geen versnellingsbakken in zitten: ik ga niet ontwerpen.
De VIRM heeft aldus die site ook een soort versnellingsbak, het zal wel kloppen. Maar ik weet niet precies wat ik er onder moet staan, maar ik denk gewoon wat tandwielen om alles goed te krijgen(beste toeren/kracht-verhouding).quote:Op maandag 26 september 2005 22:15 schreef Duvel het volgende:
[..]
Volgens mij is het energieverbruik niet zo aan het toerental gerelateerd als bij een verbrandingsmotor. Het gaat hier meer over de hoeveelheid energie die je moet leveren om een trein op een bepaalde snelheid te brengen, en dan verschilt het niet echt of je 3000 of 6000 toeren draait. Het enige dat wel verschil maakt, zijn je lagerverliezen en wat kleinere elektrische verliezen in de motor zelf. Ik denk dat de verliezen van een versnellingsbak hoger zijn.
Overigens zijn er wel treinen met versnellingsbakken. Maar dan heb je het zoals eerder gezegd, over lichte dieseltreinen.
Volgens mij worden oud en nieuw willekeurig door elkaar gebruikt.quote:Op maandag 26 september 2005 18:28 schreef __Saviour__ het volgende:
[..]
Waar ze precies rijden weet ik niet, maar voor het verschil tussen de 2 dubbeldekkers, zie:
http://members.home.nl/sboer/ddirm.html (oud)
http://members.home.nl/sboer/virm.html (nieuw)
Dat is een verliefd stelletje dat op het achterste bankje de liefde bedrijftquote:Op maandag 26 september 2005 21:18 schreef ChRoNiC het volgende:
Ik vroeg me dat laatst ook af.
Nog zo'n soort vraag:
Het oude type Metro in Rotterdam, als die stilstaan bij het station hoor je een raar bonkend geluid. Wat houdt dat in? Als hij gaat rijden hoor je niks meer.
Luchtcompressor denk ik, voor remmen/deuren. tijdens rijden hoor je het ook wel eens. Oude NS treinstellen (die hondekop dingen) hebben ook zo iets.quote:Op maandag 26 september 2005 21:18 schreef ChRoNiC het volgende:
Ik vroeg me dat laatst ook af.
Nog zo'n soort vraag:
Het oude type Metro in Rotterdam, als die stilstaan bij het station hoor je een raar bonkend geluid. Wat houdt dat in? Als hij gaat rijden hoor je niks meer.
Ja dat is de compressor volgens mij... Kan me niets anders voorstellen in elk geval.quote:Op dinsdag 27 september 2005 12:48 schreef M5 het volgende:
[..]
Luchtcompressor denk ik, voor remmen/deuren. tijdens rijden hoor je het ook wel eens. Oude NS treinstellen (die hondekop dingen) hebben ook zo iets.
Idd. Bij de nieuwe metro's gaan de deuren ook electrisch open en dicht en bij de oude gaat dat nog pneumatisch.quote:Op dinsdag 1 november 2005 18:12 schreef ChRoNiC het volgende:
Aha oke, ja soms wel vervelend geluid. Die nieuwe metro's hebben dat niet.
Aha oke.quote:Op dinsdag 1 november 2005 22:42 schreef hermandeperman het volgende:
[..]
Idd. Bij de nieuwe metro's gaan de deuren ook electrisch open en dicht en bij de oude gaat dat nog pneumatisch.
Het is al gedempt ten opzichte van de eerste levering. Dat je het in sommige delen van de trein beter hoort dan in andere, komt doordat de component die het geluid produceert niet overal aanwezig is maar alleen in de kopbakken. In de nieuw gebouwde VIRMen hoor je het sowieso minder omdat daar een andere techniek is gebruikt.quote:Op donderdag 7 september 2006 08:39 schreef Darkwolf het volgende:
Ik vind dit geluid wel zo irritant.
Kunnen ze er niks aan doen dat het gedempt word of minder?
En waarom klinkt het in in de ene coupe harder als in de ander?
Geef mij maar de ouderwetste treinen, die houden tenminste hun bek.
In de ochtend is het vervelend want dan wil je nog even slapen.
In de middag word je er gek van na een dagje flink werken.
Zucht...
Techniek...![]()
...Als het werkt!quote:
Precies.quote:Op donderdag 7 september 2006 18:33 schreef winterapfel het volgende:
Waarom heb ik in dit soort discussies toch steeds het gevoel dat het over twee verschillende geluiden gaat?
- een zoemen geluid dat je buiten en binnen hoort
- een meer piepend geluid dat je alleen bij de eerste treinen binnen hoort (soort smsjes of modem of zo)
Dat dat eerste de vermogens electronica kan ik inkomen.. maar dat tweede? wat is dat dan?
ROFL!quote:Op vrijdag 8 september 2006 12:05 schreef Kogando het volgende:
tiiiiiihhh... tuuuhhh... tiiiiiiihhh.. tuuuhhh..
Cheats!quote:Op vrijdag 8 september 2006 15:44 schreef Darkwolf het volgende:
[..]
ROFL!![]()
Juist! Ik was nog niet wakker genoeg maar dat is de near-perfect vertaling van dat geluid naar tekst!![]()
Dus mensen... kom maar op met je verklaringen en theorieen.
Dat geluid dat je hoort met het afremmen en optrekken was een makkie!
Oh... en zet even IDDQD uit wil je?
Wel zo eerlijk voor de rest van FOK!ers hier die het niet gebruiken!
Smoorspoel ergens in het HS-circuit. Klaar.quote:Op vrijdag 8 september 2006 15:44 schreef Darkwolf het volgende:
[..]
ROFL!![]()
Juist! Ik was nog niet wakker genoeg maar dat is de near-perfect vertaling van dat geluid naar tekst!![]()
Dus mensen... kom maar op met je verklaringen en theorieen.
Dat geluid dat je hoort met het afremmen en optrekken was een makkie!
Oh... en zet even IDDQD uit wil je?
Wel zo eerlijk voor de rest van FOK!ers hier die het niet gebruiken!
Ehm, die oranje koploperbankjes zitten dus echt véél beter dan die bordkartonstoeltjes in IRM hequote:Op vrijdag 8 september 2006 18:04 schreef I.R.Baboon het volgende:
Die dubbeldekkers zijn extreem kut. In die normale ouderwetse treinen kan ik tenminste normaal rechtop staan en hoef ik niet te tijgeren.
Nee, in die Koplopers zit je veel lekkerder dan in die dubbeldekkers. Plus dat je in die dubbeldekkers altijd in een koelkast stapt, waar ik niet zo van hou.quote:Op vrijdag 8 september 2006 18:10 schreef LoggedIn het volgende:
in de dubbeldekkers kan je 600x zo lekker zitten
zo echt niet.. Die oranje dingen zijn juist ruk man.. Altijd als ik in zon dubbeldekker ga zitten moet ik eerst 3x kijken of ik wel echt in de 2e klas zit, zo fijn zit het daarquote:Op vrijdag 8 september 2006 18:17 schreef JDude het volgende:
[..]
Ehm, die oranje koploperbankjes zitten dus echt véél beter dan die bordkartonstoeltjes in IRM he.
Wij verschillen daarover dan van mening.quote:Op vrijdag 8 september 2006 18:19 schreef LoggedIn het volgende:
[..]
zo echt niet.. Die oranje dingen zijn juist ruk man.. Altijd als ik in zon dubbeldekker ga zitten moet ik eerst 3x kijken of ik wel echt in de 2e klas zit, zo fijn zit het daar
De snelheid zal ook een beetje varieren, en nederland is niet 100% vlak.quote:Op vrijdag 8 september 2006 19:09 schreef Brembo het volgende:
Vraag me alleen nog af, waarom het verandert. als de snelheid ongeveer constant is...
Of het is omdat de trein eigenlijk een beetje uitrijd, dan weer versneld, uitrijd, versneld etc...
Of het is omdat je geen constant het zelfde draaiveld mag hebben?!
Nee oke, maar ik merk dat er toch een ritme in zit, je zou er best wel een nummer op kunnnen makenquote:Op vrijdag 8 september 2006 21:26 schreef thatsme het volgende:
[..]
De snelheid zal ook een beetje varieren, en nederland is niet 100% vlak.
Zo'n nummer bestaat alquote:Op vrijdag 8 september 2006 22:59 schreef Brembo het volgende:
[..]
Nee oke, maar ik merk dat er toch een ritme in zit, je zou er best wel een nummer op kunnnen maken.
Maar even een TVPtje danquote:Op vrijdag 8 september 2006 23:40 schreef Cassius het volgende:
[..]
Zo'n nummer bestaat alKan em alleen in de gauwigheid niet vinden.
Fout!quote:Op vrijdag 8 september 2006 16:36 schreef Duvel het volgende:
[..]
Smoorspoel ergens in het HS-circuit. Klaar.
Oh? Wat is jouw suggestie? Als je weet dat dit fout is, weet je vast ook waarom!quote:Op zaterdag 9 september 2006 18:10 schreef Darkwolf het volgende:
[..]
Fout!![]()
Andere mensen die nog willen proberen?
Thyristoren die de stroom inschakelen, waardoor je dus een soort aan-uit aan-uit waarschijnlijk met een frequentie van ongeveer 1500 Hz gebeurdquote:Op zaterdag 9 september 2006 18:10 schreef Darkwolf het volgende:
[..]
Fout!![]()
Andere mensen die nog willen proberen?
Mijn suggestie is dat de NS gewoon debiel bezig is en het uit een speaker komt.quote:Op zaterdag 9 september 2006 19:12 schreef Duvel het volgende:
Oh? Wat is jouw suggestie? Als je weet dat dit fout is, weet je vast ook waarom!
Ik heb zitten zoeken, maar kan het niet vindenquote:Op zaterdag 9 september 2006 19:20 schreef Brembo het volgende:
[..]
Thyristoren die de stroom inschakelen, waardoor je dus een soort aan-uit aan-uit waarschijnlijk met een frequentie van ongeveer 1500 Hz gebeurd
Waar is dat nummmer nou.
De airco in Hollandse treinen is echt kut gewoonquote:Op maandag 18 september 2006 17:24 schreef Remzz het volgende:
Prachtige treienen trouwens, zowel van buiten als van binnen en... airco
De kindjes in de trein willen graag weten waar precies in het hoogspanningscircuit zich de betreffende smoorspoel bevindt?quote:Op maandag 13 juni 2011 15:39 schreef JDx het volgende:
Jammer dat niemand het exact uit weet te leggen, 2 kindjes hier in de trein zijn erg benieuwd.
De volskrant schreef er al over op 07/11/1994quote:Op maandag 13 juni 2011 15:39 schreef JDx het volgende:
Jammer dat niemand het exact uit weet te leggen, 2 kindjes hier in de trein zijn erg benieuwd.
http://www.volkskrant.nl/(...)ingend-gefluit.dhtmlquote:Nieuwe dubbeldekker van NS kampt met doordringend gefluit
MIRJAM SCHOTTELNDREIER − 07/11/94, 00:00
Een aanhoudend en doordringend gefluit teistert de oren van de reizigers in de trein naar Roosendaal. 'Vervelend' vindt vijfjarige Tim uit Vlaardingen de pieptoon die uit de luidspreker van de regiorunner klinkt....
Van onze verslaggeefster
Mirjam Schöttelndreier
DORDRECHT/ROOSENDAAL
Grootvader vindt het geluid lijken op de 'hoge tonen van zo'n klein orgeltje'. De conducteur meent vioolspel te horen in de jankende fluittonen. En wie heel goed luistert naar de afwisselend hoge en lage tonen die aanzwellen naarmate men dichter het gedeelte nadert waaronder de motor zit, weet het opeens zeker: hier wordt de doedelzak bespeeld.
Het zit de Nederlandse Spoorwegen niet mee. Voor 1,3 miljard gulden zijn bij de Duitse firma Talbot tachtig nieuwe treinstellen gekocht, het Interregionaal Dubbeldekker Materieel (IRM). Hoewel iedereen, inclusief de passagiers, deze zondagmiddag de belijning van het interieur fraai, de paars-lila kleurstelling rustiek en het zitcomfort - zeker vergeleken met de kerkbankjes uit de reguliere dubbeldekker - fantastisch vindt, is het de fluittoon die het reisgenot danig vergalt. 'Tja, het is wel een irritant geluid, maar het went', zegt een studente gelaten.
Van het indienen van een schadeclaim bij de Duitse fabrikant kan geen sprake zijn, omdat het ontwerp een gezamenlijke onderneming is van de NS en Talbot. De NS doen derhalve hun uiterste best om het geluid weg te krijgen. Duidelijk is in elk geval dat de spoel het euvel veroorzaakt, aldus een NS-woordvoerster. Dit is een onderdeel van het besturingsmechanisme van de elektromotoren.
Een dure oplossing zou zijn de spoelen geheel te vernieuwen, een goedkopere ze te isoleren. De spoorwegen neigen naar deze laatste oplossing.
'Het is misschien mogelijk om met rubber de spoel te isoleren, zodat het geluid wordt gedempt.'
Over de bijkomende kosten willen de spoorwegen geen uitspraken doen, en van een miskoop willen ze al helemaal niets horen. De NS hopen over een paar weken de geluidsellende de baas te zijn.
De nieuwe dubbeldekker zal half januari op de lijn Amsterdam-Vlissingen gaan rijden. Later wordt hij overal in het land ingezet op trajecten met een reisduur van ongeveer vijftig minuten.
Wat je hoort is de spoel die van vorm verandert door het verschijnsel magnetostrictie. Dit van vorm veranderen brengt de lucht rond de spoel in trilling, en dat ervaar je als geluid. Het magnetische veld dat de magnetostrictie veroorzaakt, wordt opgewekt door de stroom die door de spoel loopt. De veranderlijke frequentie van de stroom maakt dat je verschillende tonen hoort.quote:Op maandag 13 juni 2011 18:32 schreef JDx het volgende:
Ik zou het dan natuurlijk iets duidelijk vertelleniets van, dat is stroom die je hoort door de transformatoren als de trein optrekt ofzo.
Dat zal te maken hebben met wat inkoppeling, het is niet dat de tractiestroom door de luidsprekers loopt.quote:Maar het stomme is dus, als de conducteur praat is het weg, dus het komt fucking gewoon door de speakers.
Ik dus net zo, heb sinds een paar dagen een smartphonequote:Op dinsdag 14 juni 2011 10:04 schreef Wootism het volgende:
Wat een toeval dat dit topic gisteren gekickt is! Toen ik vanochtend in de trein google-de naar die pieptoon kwam ik bij dit topic uit.
Ik vind het in ieder geval bloed-irritant.
Troost je, in 1994 was het echt 10x zo hard.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 10:04 schreef Wootism het volgende:
Wat een toeval dat dit topic gisteren gekickt is! Toen ik vanochtend in de trein google-de naar die pieptoon kwam ik bij dit topic uit.
Ik vind het in ieder geval bloed-irritant.
Pfff, kan ik me bijna niet voorstellen. Kan me nu al niet concentreren op het voeren van een gesprek.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 10:15 schreef Duvel het volgende:
[..]
Troost je, in 1994 was het echt 10x zo hard.
Hoe moeilijk kan het zijn je te concentreren bij een piepje op de achtergrond?quote:Op dinsdag 14 juni 2011 11:31 schreef Wootism het volgende:
[..]
Pfff, kan ik me bijna niet voorstellen. Kan me nu al niet concentreren op het voeren van een gesprek.
Hoe moeilijk kan het zijn om daar even wat isolatie omheen te bouwen...
Pak nooit de laatste en eerste bak van een trein maar de tussenbakken en je hebt er geen last meer vanquote:Op dinsdag 14 juni 2011 11:31 schreef Wootism het volgende:
[..]
Pfff, kan ik me bijna niet voorstellen. Kan me nu al niet concentreren op het voeren van een gesprek.
Hoe moeilijk kan het zijn om daar even wat isolatie omheen te bouwen...
Behalve bij VIRM-VI, alhoewel ie daar door een ander type installatie al een stuk minder hoorbaar is.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 12:52 schreef Brembo het volgende:
[..]
Pak nooit de laatste en eerste bak van een trein maar de tussenbakken en je hebt er geen last meer van.
Dan hebben we het blijkbaar niet over dezelfde toon.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 12:41 schreef Duvel het volgende:
[..]
Hoe moeilijk kan het zijn je te concentreren bij een piepje op de achtergrond?
Of je hebt ADD.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 12:55 schreef Wootism het volgende:
[..]
Dan hebben we het blijkbaar niet over dezelfde toon.
In '94 was dat blijkbaar nog te moeilijk. In die oude bakken van de eerste serie is er ook het meeste lawaai, bij de nieuwste (bouwjaar 2009) is er betere isolatie en hoor je er bijna niets van.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 11:31 schreef Wootism het volgende:
Hoe moeilijk kan het zijn om daar even wat isolatie omheen te bouwen...
In de nieuwere zit ook een ander soort tractie-installatie die minder herrie maakt.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 12:59 schreef ReisT het volgende:
[..]
In '94 was dat blijkbaar nog te moeilijk. In die oude bakken van de eerste serie is er ook het meeste lawaai, bij de nieuwste (bouwjaar 2009) is er betere isolatie en hoor je er bijna niets van.
Gezien de topics over dit onderwerk ben dan iig niet de enige met ADD.quote:
Dat laatste is natuurlijk waar, maar goed. De trein maakt wat lawaai, en het verschilt per treinstel: soms zit er blijkbaar een slechte tussen.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 13:10 schreef Wootism het volgende:
[..]
Gezien de topics over dit onderwerk ben dan iig niet de enige met ADD.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |