Je redeneert nu vanuit het heden naar het verleden. Je beoordeelt iemand met je huidige morele waarde in het verleden toen er andere morele waarde waren.quote:Op zondag 11 september 2005 21:29 schreef sigme het volgende:
Het is relevant om de strafbaarheid destijds te beoordelen, het is niet relevant voor mijn morele oordeel over iemand.
Iemand die mensen in kisten over de wereldzeeën vaart, een behoorlijke uitval daarbij accepteert, ouders en kinderen scheidt, zo iemand vind ik een minderwaardig mens. Dat die persoon daarvoor niet strafbaar was doet daaraan niks af. De menselijkheid wordt niet bepaald door de strafbaarheid, ook niet voor zaken in het verleden.
Klopt! En aangezien toen mensen ook al mensen waren, is dat op het gebied van medemenselijkheid ook heel goed mogelijk.quote:Op zondag 11 september 2005 21:41 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
Je redeneert nu vanuit het heden naar het verleden. Je beoordeelt iemand met je huidige morele waarde in het verleden toen er andere morele waarde waren.
Toch blijf je dan erg speculatief bezig en pas je je eigen morele waarde van nu toe op het verleden.quote:Op zondag 11 september 2005 21:53 schreef sigme het volgende:
Klopt! En aangezien toen mensen ook al mensen waren, is dat op het gebied van medemenselijkheid ook heel goed mogelijk.
Mensen konden ook toen al denken en voelen, er waren er ook die bijvoorbeeld slavenhandel afkeurden, zeker de uitwassen.
Ik ga d'r vandoor
Ik wil me er een mening over vormen, maar ik snap geen flikker van hun bedoeling. Waarschijnlijk willen ze verwarring zaaien onder rechts. Of Halsema is de hippie-weg ingeslagen.quote:Femke Halsema start 'Linkse Lente'
GroenLinks-leider Femke Halsema heeft vandaag tijdens een partijbijeenkomst in Nijmegen de 'Linkse Lente' van start doen gaan. Dat is een brede beweging voor burgers en organisaties met linkse opvattingen die een verandering van het 'leefklimaat' nastreven en een ander kabinetsbeleid.
Volgens Halsema wakkert het huidige 'sombere' kabinet onverdraagzaamheid en discriminatie alleen maar aan. ''Ik wil breken met de koude rechtse winter. Ik pleit voor een socialer beleid met meer aandacht voor zwakkeren in de samenleving en voor natuur en milieu.''
Bij de beweging hoort ook een website, LinkseLente.nl, alwaar progressieve ideeën worden gebundeld. Op de site zijn onder meer bijdragen te vinden van advocate Britta Böhler, theatermaker Adelheid Roosen, schrijver Geert Mak en tv-grootheden Harry de Winter, Jack Spijkerman en Paul de Leeuw. Allen hebben zich bij de Linkse Lente aangesloten.
Vandaag stelde Halsema zich overigens ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de eerstvolgende Tweede-Kamerverkiezingen, die (behoudens een regeringscrisis) in 2007 zullen plaatsvinden.
een infantiel ideequote:Op zondag 11 september 2005 23:04 schreef MrX1982 het volgende:
Tegenover de linkse lente staat de rechtse eeuw
Wat een infantiel gedoe op die site. Mijn beeld van Femke is weer bevestigd
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=68577quote:Christendemocraten in Noorwegen op de wip
door onze correspondent Wim Verseput
De centrumrechtse regeringspartijen van Noorwegen gaan vandaag onder gunstige economische voortekenen de parlementsverkiezingen in. Het gaat de Noren namelijk materieel voor de wind. Maar succes is voor de regerende christendemocraten geen automatisme.
OSLO - In het eerste halfjaar vertoonde de Noorse economie een groei van vier procent, veel meer dan in landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk. Met de stijgende olieprijs zit de schatkist ook boordevol, want Noorwegen behoort tot de grootste olie- en gasproducerende landen ter wereld.
Of deze rooskleurige gegevens vandaag voldoende zullen blijken voor de christendemocraat Kjell Magne Bondevik om aan zijn derde ronde als premier te kunnen beginnen, is niettemin onzeker. Veel Noren willen wel weer eens wat anders en geven volgens de peilingen de voorkeur aan een groen-links kabinet onder leiding van de sociaaldemocratische Arbeiderparti.
De kansen voor centrumrechts en rood-groen lagen eind vorige week ongeveer fifty-fifty, met dien verstande dat de aanvankelijk kleine voorsprong van rood-groen verrassend genoeg bleek te zijn ingelopen door de regeringspartijen en de populistisch-rechtse gedoogpartij Fremskrittsparti. Samen kwamen ze in een belangrijke peiling op 85 van de 165 zetels: net nog één zetel meer dan de Arbeiderparti en consorten. Bondevik heeft bovendien verklaard nog heel graag door te willen gaan en daarmee is een stuk duidelijkheid geschapen, want even was het er op gaan lijken dat hij regeringsmoe was.
Het probleem voor zijn christendemocratische Kristelig Folkeparti (nu 22 parlementszetels) was dat het kabinet dan wel door een eigen partijvoorman werd geleid, maar dat de eerste viool de facto werd gespeeld door de conservatieven, in casu de partij Hoyre, die tien van de negentien ministerszetels claimde. Los daarvan hadden ook de liberalen een ministerszetel, en dan nog wel die van landbouw ook. Landbouw is een politiek gevoelige zaak in Noorwegen vanwege de torenhoge nationale subsidies; eigenlijk niks voor een liberale bewindsman.
Lastig
Maar Bondevik was het gezicht van de regering en het lijkt niet waarschijnlijk dat de christendemocraten bij een positieve stembusuitslag met minder genoegen zullen willen nemen. Mocht middenrechts vandaag voldoende aanhang weten te winnen, dan wordt het in ieder geval zeer lastig onderhandelen met de Fremskrittsparti.
Partijleider Carl I. Hagen heeft het niet zo begrepen op Bondevik en diens middenkoers en wil in de volgende ronde een meer onversneden liberalistisch conservatisme zien, evenals een verdere verscherping van het immigratiebeleid. Voor Hagen moet daarom de premier worden gevonden bij Hoyre, voor zover hij hetzelf niet kan worden tenminste.
Ethische waarden
De Kristelig Folkeparti (KrF) betitelt zichzelf uitdrukkelijk als de partij van de ethische waarden en lanceerde als bewijs daarvan vrijdag nog even gauw een 'Plan Kind' voor een verbetering van het beleid voor de jonge Noorse aanwas. Ook voor de kinderen van de meer armlastige ouders dient een paatsje in een dagopvang te zijn gegarandeerd, zo luidt één van de kernpunten.
Het verschil met de sociaaldemocraten zit 'm hierin, dat de KrF sterk de eigen verantwoordelijkheid van de afzonderlijke burger en de particuliere organisaties bepleit. Daar liggen raakvlakken met Hoyre en de liberalen (Venstre).
Noorse politiek blijkt echter in de praktijk - ongeacht door wie het beleid wordt gevoerd - eerder een kwestie van accenten en toonzetting dan ingrijpende veranderingen. Zoveel mogelijk parlementaire concensus om de continuïteit in het beleid op de lange termijn te waarborgen, is in Noorwegen met zijn vele partijen altijd een belangrijke eis, zo leggen politieke onderzoekers uit. Hun Nederlandse collega's zullen daarin ongetwijfeld het een en ander herkennen.
http://www.fd.nl/ShowKrantArtikel.asp?Context=K%7C2005%2D9%2D12&KrantArtikelId=519066quote:...Centraal Planbureau komt deze week met kosten-baten- analyse van windenergie...
http://www.nieuws.nl/bericht/5/61424quote:
Ontario schaft religieuze rechtspraak af
Uitgegeven op 12 september 2005 om 05:28 uur
(Novum/AP) - De sharia, het islamitische wetboek, krijgt geen plaats in het erf- en familierecht in de Canadese deelstaat Ontario. Dat heeft premier Dalton McGuinty zondag gezegd. McGuinty zei dat alle religieuze arbitrage uit het recht in Ontario moet verdwijnen. "Er komt één wet voor alle mensen in Ontario", zei hij.
Binnen en buiten Canada was ophef ontstaan over een voorstel om de sharia te gebruiken om geschillen in het familierecht zoals echtscheiding op te lossen. In Ontario kunnen joden en katholieken sinds 1991 ervoor kiezen om zulke zaken door religieuze tribunalen te laten behandelen. Voor die praktijk bestond weinig aandacht, totdat moslimleiders dezelfde rechten gingen opeisen. De autoriteiten kwamen daardoor voor de keuze te staan om één religie uit te zonderen, of de religieuze familierechtbanken maar helemaal af te schaffen.
[Copyright 2005, Novum]
quote:Op maandag 12 september 2005 10:33 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
http://www.nieuws.nl/bericht/5/61424
was toch wel een aardig idee
Gisteren wilde ik in het Israël/Palestina-topic reageren op de vraag ''waarom laat Sharon die dingen staan" door te antwoorden dat Israël die dingen laat staan zodat ze de wereld kunnen laten zien hoe primitief die haatzaaiende Arabieren wel niet zijn. Maar dat leek me een beetje paranoïde.quote:Op maandag 12 september 2005 10:42 schreef RichardQuest het volgende:
Palestijnse jongeren slopen synagoges in Gaza
En Sharon heeft weer een stok om mee te slaan...
quote:Op maandag 12 september 2005 10:42 schreef RichardQuest het volgende:
Palestijnse jongeren slopen synagoges in Gaza
En Sharon heeft weer een stok om mee te slaan...
quote:'Samenwerking Joden en Marokkanen in Nederland'
(Novum) - De joodse gemeenschap in Nederland zoekt samenwerking met de Marokkaanse. Zij vindt dat voor veel zaken samen kan worden gestreden. Dat meldt dagblad Trouw maandag.
Een adviseur van de koning van Marokko komt volgende week naar Nederland om te praten met vertegenwoordigers van de joodse en Marokkaanse gemeenschap. Rabbijn Raph Evers, voorzitter van de federatie van Nederlandse joodse gemeenschappen, zal de adviseur ontvangen. "We willen een nationale agenda voor joden en moslims. We kunnen veel voor elkaar doen. We willen samen optrekken in de strijd om erkenning van onze feestdagen, vrije dagen en de erkenning van onze tradities."
Evers denkt ook aan gezamenlijke bouw van begraafplaatsen en de strijd voor verstrekking van kosjer en halal voedsel in alle Nederlandse gevangenissen. Bovendien gaat de adviseur van de koning praten met Marokkaanse jongeren over antisemitisme.
Het bezoek van de adviseur past in het kader van de activiteiten die dit jaar worden gehouden in verband met het project '400 jaar relaties tussen Nederland en Marokko'. Bovendien maakt zijn bezoek deel uit van de nieuwe strategie van het ministerie van buitenlandse zaken in Israël. Het ministerie heeft een project opgezet om Europese joden te steunen die samenwerking zoeken met de islamitische bevolking van Europa.
Het idee was niet slecht, twee mensen die afspraken met elkaar. Dat kan in de gehele Westerse wereld. Ik vond het alleen zo raar dat ze het moesten verbinden met religie. Jammer dat er wordt gedaan alsof er verscheidene wetten zijn en alsof de sjaria werd ingevoerd, want daar is absoluut geen sprake van.quote:Op maandag 12 september 2005 10:39 schreef sigme het volgende:
[..]
Kijk, zo heeft de ophef, helaas weer eens over de rug van moslims, toch een positief effect. Afschaffen die idiotie, die andere geloofsverenigingen (Joden, Christenen) werd toegstaan.
Religieuze tribunalen fiateren, hoe middeleeuws kan je zijn.
Mijn dag is weer goed![]()
Het idee was slechter dan dat, door de ratificatie van uitspraken van zo'n tribunaal door een 'normale' rechtbank.quote:Op maandag 12 september 2005 10:46 schreef Monidique het volgende:
[..]
Het idee was niet slecht, twee mensen die afspraken met elkaar. Dat kan in de gehele Westerse wereld. Ik vond het alleen zo raar dat ze het moesten verbinden met religie. Jammer dat er wordt gedaan alsof er verscheidene wetten zijn en alsof de sjaria werd ingevoerd, want daar is absoluut geen sprake van.
Nou ja, dat gebeurde ook.quote:Op maandag 12 september 2005 10:53 schreef sigme het volgende:
[..]
Het idee was slechter dan dat, door de ratificatie van uitspraken van zo'n tribunaal door een 'normale' rechtbank.
Natuurlijk mag je in ieder beschaafd land je problemen voorleggen aan een instantie van leidspersonen, al dan niet religieus geinspireerd. Dat zou ik ook niet ter discussie willen stellen.
Wat gebeurde?quote:
Nu ben ik geen expert, maar in het civiele recht mag je met elkaar afspraken maken die dan bekrachtigd worden door een rechter, geloof ik. Nu, dat gebeurde. Ik vind het alleen onnodig dat ze er iets religieus van moesten maken, dat creëert een soort uitzonderingssituatie.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |