Ik ben bezig met een nano bakje die ik wil 'bevolken' met wat kleine, guitige visjes.
Ik ben daarom op zoek naar informatie over en ervaringen met de
Badis Badis Bengalensis oftewel Bengaals Vuurtje.
![]()
Dit weet ik al:
De
badis badis bengalensis is een klein tropisch baarsje van zo'n 2 tot 2,5 cm. Hij komt voornamelijk voor in de wateren rondom India, Bengalen en Bangladesh. Hij is rood gekleurd en wordt daarom ook wel Bengaals Vuurtje genoemd. Het mannetje is vooral kleurrijk, het vrouwtje wat saaier grijs. In de paartijd krijgen de vrouwtjes wat meer kleur. Donkere strepen worden dan zichtbaar en een groene gloed is waarneembaar. Het geslachtsonderscheid bij jonge beestjes is heel moeilijk. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat de beestjes volwassen zijn bij aanschaf.
Verder doet hij denken wat betreft uiterlijk aan een miniatuur cichilde. Het vrouwtje wordt zo'n 2 cm, het mannetje 2,5 cm.
Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze al in een bak vanaf 40 cm. Het zijn rustige vissen, die zich het beste op hun gemak voelen bij andere rustige vissen, of in een speciaalaquarium. Het zijn tropische vissen en vragen daarom om een temperatuur van 22-26 graden. De PH moet ergens tussen de 6,0 en 7,5 liggen. Een GH tussen de 5-10 graden wordt op prijs gesteld, evenals een zwakke stroming. Ze eten vooral klein levendvoer, zoals cyclops.
Het beste kunnen de visjes in een harem gehouden worden. Eén mannetje op twee ā drie vrouwtjes. Bij twee mannetjes zal het zwakste mannetje uiteindelijk wegkwijnen in een hoekje van het aquarium.
De kweek is vrij eenvoudig, naar het schijnt. Wanneer het mannetje eenmaal zijn territorium heeft afgebakend, zal het vrouwtje hier naartoe worden gelokt. Door middel van een omhelsing - zoals bij bijvoorbeeld labyrinthvissen - worden de eitjes uit het vrouwtje geknepen. Ze leggen niet veel eitjes; slechts 1 tot 3 eitjes vallen uit het vrouwtje op een willekeurige plek. javamos, wordt vanwege de paring op prijs gesteld. Andere vissen worden uit het territorium weggehouden, maar omdat de visjes zo klein zijn, kunnen ze weinig échte schade aanrichten.
=====
Misschien kan iemand zijn ervaringen posten met het visje of misschien wat informatie aanvullen of corrigeren?