FOK!forum / Culinesse à gogo / Het grote chili adoratie-topic (en recepten!)
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 05:45
Chili. In nederland ook vaak Chili Con Carne genoemd.
Nu vind ik de gemiddelde Nederlandse chili om te huilen :')

Ik ben verpest door de goede chilis in Amerika en Canada en ik kan eerlijk zeggen dat ik hier nog geen goede chili heb gevonden

Ze komen in allerlei soorten en maten natuurlijk en ik zal ook mijn eigen recept posten.


De beste chili ooit heb ik gegeten in Virgils in New York. Mocht je het geluk hebben ooit naar New York te gaan(Manhattan) is een tripje naar Virgils zeker een must (http://www.virgilsbbq.com)

Hun recept zoals het op de site staat:

Beef, bacon, tomatoes, green peppers, red onions, tomatillos, kidney and black beans,
spices, chili peppers, topped with chipotle sauce and served with cornbread.

Chipotle Sauce:


Tomatillos:


Ze lijken op die "lampionnetjes" die we hier hebben met die oranje bessen maar ik ben er absoluut niet over uit over het wie wat waar en hoe van deze dingen. PietVerdriet is meer dan welkom voor uitleg


Goed...mijn recept waar ik zelf zeer tevreden over ben is als volgt (ongeveer )

1 pond rundergehakt
1 kilo runderlappen
1 fles Taki Taki
1 rode ui
2 blikken kidneybonen
wat selderij
wat hete pepers(spaanse, of de kleine varianten)
1 flesje donker bier (Westmalle triple bv)
Tabasco
3 verse tomaten in kleine stukken gesneden.

1,5 pakje roomboter
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
4-6 teentjes knoflook
ketjap
zeezout
zwarte peper(molen)
gemalen komijnzaad(Djinten)(belangrijk!)


Om te beginnen moet je van de runderlappen draadjevlees maken.

- Kruidt de lappen met zout en peper.
- Verhit de boter(1 pakje roomboter) tot het stopt met borrelen.
- Leg daarna de lappen vlees in de braadpan en schroei het rondom dicht.
- Laat de lappen een minuut of 10-15 doorsudderen.
- Vergeet niet ze af en toe om te draaien.
- Blus het geheel af met water tot de lappen "onder water" liggen.
- Doe en flinke scheut ketjap manis(de zoete dus) bij het vlees.
- Voeg de laurier en kruidnagelen toe.
- Zet het vuur op z'n laag en laat het een uurtje of 3 sudderen tot het vrijwel uit elkaar valt als je met je vork erin prikt. (Oma deed dat vroeger nog met een petroleumstel )

De chili:

- Verhit boter in de pan.
- Snijdt de uien (één helft grof, één helft fijn) en fruit deze in de pan.
- voeg het gehakt toe en maak het zo los mogelijk.
- voeg de kruiden toe (komijnzaad, veel. Wat citroengraspoeder en "Italiaanse kruiden(kleeeein beetje) van de Silvo toevoegen is ook erg lekker)
- voeg een beetje tabasco toe, zout en aardig wat vers gemalen peper.
- snij een pepertje fijn en voeg toe aan het geheel.
- voeg 2 geperste teentjes knoflook toe
- voeg de gesneden tomaten toe
- voeg het rundvlees, in kleine stukjes/blokjes toe
- roer het geheel goed door
- blus het geheel met een half flesje bier en laat het geheel wat indampen
- voeg een halve fles Taki Taki toe.
- voeg de bonen toe(met vocht)
- voeg nog een wat komijnzaad toe en wat gemalen peper
- de de rest van knoflook toe(geperst) en van de pepers(fijn gesneden)

Laat dit geheel wat inkoken. Indien je niet genoeg vocht hebt kun je de rest van de Taki Taki erbij doen en/of het bier. GEEN WATER.

In principe is het nu een kwestie van een lange tijd laten sudderen en inkoken. Naar smaak nog Tabasco toevoegen, of in een vroeg stadium wat gesneden rode paprika.

De volgende keer ga ik spekblokjes of katenspekblokjes meebakken

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar andere recepten


-edit- ohja...Taki Taki kun je bv gewoon bij de Albert Heijn krijgen...

[ Bericht 1% gewijzigd door Nembrionic op 29-06-2005 16:00:39 ]
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 05:48
Als iemand mij trouwens kan wijzen naar een winkel waar ik tomatillos kan krijgen en black beans in Rotterdam (centrum, nieuwe binnenweg?) dan zou ik dat zeer fijn vinden
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 05:55
Nog even voor de duidelijkheid: chili eet je NIET met rijst! Chili eet je los.
De chili con carne die wij hier hebben met rijst(de zakje van Knorr e.d.) zijn zelfs compleet anders van smaak.
Gewoonikwoensdag 29 juni 2005 @ 06:55
Chili is lekkerrrrrrr
diep-in-de-warwoensdag 29 juni 2005 @ 07:20
1,5 pakje roomboter? wil je dood ofzo?
Charmianwoensdag 29 juni 2005 @ 07:40
Gezien het vlees dat de pan ingaat (i,5 kilo), is 1,5 pakje roomboter niet zo gek hoewel ik denk dat je met 1 pakje er ook wel komt. Chili moet wel een beetje smeuig zijn.
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 08:54
Ik ben al tijden op zoek naar Tomatillos. Heb een prachtig mexicaans kookboek waarin recepten staan met deze heerlijke vrucht... Met name de groene salsa die ik overal in Mexico heb gegeten was (Heb laatst uit Cuba weer een fles meegenomen -die alweer op is - maar er gaat niets boven zelf maken).

Nu verkopen ze sinds kort bij de Oil&Vinegar ingemaakte tomatillos. Kan niets zeggen over de kwaliteit, want die dingen kosten, voor een piepklein zakje, bijna 9 euro!
diep-in-de-warwoensdag 29 juni 2005 @ 09:53
*FART*
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 10:56
Chili uit een zakje van Knorr...

Wat ik overigens vaak doe is Chili maken met blokjes chorizo erin!
Ook even meefruiten, zodat de smaak van de chorizo overal komt te zitten...
Erg
Shark.Baitwoensdag 29 juni 2005 @ 12:52
fuck, ik dacht dat het over Chili-pepers ging
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 15:17
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 07:40 schreef Charmian het volgende:
Gezien het vlees dat de pan ingaat (i,5 kilo), is 1,5 pakje roomboter niet zo gek hoewel ik denk dat je met 1 pakje er ook wel komt. Chili moet wel een beetje smeuig zijn.
Dat staat er ook. Maar je moet je gehakt ook nog bakken. Heb je ook nog boter voor nodig (ok, geen half pakje..)
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 15:18
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 08:54 schreef Hik het volgende:
Ik ben al tijden op zoek naar Tomatillos. Heb een prachtig mexicaans kookboek waarin recepten staan met deze heerlijke vrucht... Met name de groene salsa die ik overal in Mexico heb gegeten was (Heb laatst uit Cuba weer een fles meegenomen -die alweer op is - maar er gaat niets boven zelf maken).

Nu verkopen ze sinds kort bij de Oil&Vinegar ingemaakte tomatillos. Kan niets zeggen over de kwaliteit, want die dingen kosten, voor een piepklein zakje, bijna 9 euro!
Mijn vader wist mij vanochtend te vertellen dat ze wel verkrijgbaar zijn bij een goede groentespecialist of een toko...
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 15:19
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 12:52 schreef Shark.Bait het volgende:
fuck, ik dacht dat het over Chili-pepers ging
In zekere zin wel natuurlijk
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 15:20
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 10:56 schreef Hik het volgende:
Chili uit een zakje van Knorr...
Ja erg he?
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 10:56 schreef Hik het volgende:
Wat ik overigens vaak doe is Chili maken met blokjes chorizo erin!
Ook even meefruiten, zodat de smaak van de chorizo overal komt te zitten...
Erg
Ga ik ook eens proberen!
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 15:25
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 15:18 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Mijn vader wist mij vanochtend te vertellen dat ze wel verkrijgbaar zijn bij een goede groentespecialist of een toko...
Laat het me even weten als je ze vindt! Ik ben ze namelijk in al die jaren nog niet tegen gekomen!
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 15:45
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 15:25 schreef Hik het volgende:

[..]

Laat het me even weten als je ze vindt! Ik ben ze namelijk in al die jaren nog niet tegen gekomen!
no problemo...

ik vraag me af of er niet een nederlandse naam voor is want tomatillos lever alleeeen maar engelse resultaten op.
Ik ga nog even op zoek...
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 15:51
Groene tomaten volgens mij...
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 15:55
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 15:51 schreef Hik het volgende:
Groene tomaten volgens mij...

http://www.antojitos.nl/onlinestore/catalog.asp?action=product&value=47
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 15:57
Op smulweb staat "Mexicaanse groene tomaten" en dat je ze kunt bestellen bij de groentespeciaalzaak.
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 16:00
quote:
Goeie site!!! Ze verkopen daar ook gevulde jalapeños, en tamales, en churros!

*bestellen gaat!
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 16:02
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:00 schreef Hik het volgende:

[..]

Goeie site!!! Ze verkopen daar ook gevulde jalapeños, en tamales, en churros!

*bestellen gaat!
Ja die gevulde jalapenos kom ik ook net langs...

Ik ga morgen even Rotterdam in en wat tokos langs. Als ik ze daar niet vind ga ik online bestellen
BBQ-kipwoensdag 29 juni 2005 @ 16:05
Ik heb weleens zelf churros gemaakt, waren heerlijk, maar ik heb het recept niet meer... helaasch...

Chili lijkt me ook wel lekker Maar dat mag iemand anders dan voor me koken, dan eet ik er heel smakelijk een klein beetje van (anders ruft ik de tent uit...)
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 16:09
Ok, laat even weten of je wat vindt... Ik heb net even die site uitgespit en die lui zitten in Waalwijk, das voor mij niet naast de deur. Ze kunnen ook bezorgen maar dat kost 6 euro. Valt an sich ook wel mee, maar als ik het gewoon ergens halen kan...

Churros zelf maken is voor mij niet te doen. Frituren is voor mij altijd lastig in verband met een nogal ongelukkige keuken...
Gewoonikwoensdag 29 juni 2005 @ 16:14
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 07:20 schreef diep-in-de-war het volgende:
1,5 pakje roomboter? wil je dood ofzo?
? een magnum (jawel het ijsje) is al ongeveer 1 pakje roomboter.
Gewoonikwoensdag 29 juni 2005 @ 16:16
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 08:54 schreef Hik het volgende:
Ik ben al tijden op zoek naar Tomatillos. Heb een prachtig mexicaans kookboek waarin recepten staan met deze heerlijke vrucht... Met name de groene salsa die ik overal in Mexico heb gegeten was (Heb laatst uit Cuba weer een fles meegenomen -die alweer op is - maar er gaat niets boven zelf maken).

Nu verkopen ze sinds kort bij de Oil&Vinegar ingemaakte tomatillos. Kan niets zeggen over de kwaliteit, want die dingen kosten, voor een piepklein zakje, bijna 9 euro!
Verkopen ze volgens mij ook op schiphol. Maar jah neem niet aan dat je daar regelmatig komt.
BBQ-kipwoensdag 29 juni 2005 @ 16:17
Ik frituur altijd op het balkon
Anders kan ik de hele woonkamer gaan afdoen met Muscle keukenreiniger
Lienekienwoensdag 29 juni 2005 @ 16:24
Ik heb een chili-recept met o.a. bier, basterdsuiker en koffie. Een recept van Robert Arsenault, als dat iemand wat zegt.

Voor 8-10 porties:

750 gr. rundergehakt
2 gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
400 gr. tomaten in blik, in grove stukken (met sap)
375 ml. donker bier
400 ml. runderbouillon
1 kop sterke koffie
325 gr tomatenpuree
kwart kop basterdsuiker
3 eetl. paprika
1 eetl. komijnzaadjes
1 eetl. cacao
2 theel. oregano
1 theel. chilipoeder (of naar smaak)
1 theel. gemalen koriander
1 theel. gemalen komijn
4 rode of groene chilis, vers of ingemaakt, zaadjes verwijderen en fijngehakt
800 g - 1 kg gekookte zwarte bonen
zout naar smaak

Beetje olie of boter in de pan en het gehakt met de uiten en knoflook in ongeveer 10 minuten bruin bakken. Dan alle ingrediënten toevoegen en van de bonen de helft. Aan de kook brengen, dan gas lager draaien en ongeveer anderhalf uur laten pruttelen. Dan de rest van de bonen toevoegen en nog een half uur pruttelen.
hi2uplzwoensdag 29 juni 2005 @ 16:26
Chili con carne is best lekker. Maar in Nederland wordt het meestal als paupervoer in blik verkocht, dus eet ik het nauwelijks meer.
Charmianwoensdag 29 juni 2005 @ 16:32
Na bovenstaande recepten zullen mensen mijn chili wel saai vinden:
pond rundergehakt
pot bruine bonen
pot mais
1 rode paprika (gesneden)
1 flinke ui (gesneden)
knoflook
klein blikje tomatenpuree
chilipoeder
cayennepeper
zout peper

bak het gehakt rul met peper en zout naar smaak in een beetje boter of olie, uien, knoflook en paprika erbij, ff omroeren, bonen en mais erbij. Tomatenpuree erbij, naar smaak chilipoeder, cayennepeper en zout toevoegen.
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 16:37
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:32 schreef Charmian het volgende:
Na bovenstaande recepten zullen mensen mijn chili wel saai vinden:
pond rundergehakt
pot bruine bonen
pot mais
1 rode paprika (gesneden)
1 flinke ui (gesneden)
knoflook
klein blikje tomatenpuree
chilipoeder
cayennepeper
zout peper

bak het gehakt rul met peper en zout naar smaak in een beetje boter of olie, uien, knoflook en paprika erbij, ff omroeren, bonen en mais erbij. Tomatenpuree erbij, naar smaak chilipoeder, cayennepeper en zout toevoegen.
Ik denk dat dat wel meevalt
Maar ik zou de mais weglaten en komijnzaadpoeder kopen. Echter waar, je weet niet wat je proeft
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 16:38
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:09 schreef Hik het volgende:
Ok, laat even weten of je wat vindt... Ik heb net even die site uitgespit en die lui zitten in Waalwijk, das voor mij niet naast de deur. Ze kunnen ook bezorgen maar dat kost 6 euro. Valt an sich ook wel mee, maar als ik het gewoon ergens halen kan...

Churros zelf maken is voor mij niet te doen. Frituren is voor mij altijd lastig in verband met een nogal ongelukkige keuken...
Je komt uit omgeving Rotterdam? Anders heb je er nog niets aan natuurlijk
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 16:39
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:26 schreef hi2uplz het volgende:
Chili con carne is best lekker. Maar in Nederland wordt het meestal als paupervoer in blik verkocht, dus eet ik het nauwelijks meer.
Vandaar dit topic. Zelf maken is leuker en lekkerder
Lienekienwoensdag 29 juni 2005 @ 16:52
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:39 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Vandaar dit topic. Zelf maken is leuker en lekkerder
Hoe lijkt je mijn recept?
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 16:55
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:52 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Hoe lijkt je mijn recept?
Die ga ik proberen!
Lienekienwoensdag 29 juni 2005 @ 16:58
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:55 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Die ga ik proberen!
shilizous_88woensdag 29 juni 2005 @ 16:59
Oeh.. bijna mijn eigen naam topic..
scheelde weinig
Hikwoensdag 29 juni 2005 @ 17:21
Uit Delft!
dutch-mammawoensdag 29 juni 2005 @ 18:03
Ik heb een Californische vriendin die nogal gespecialiseerd is in Tex-Mex, ik zal haar een goed recept vragen!

U hoort nog van ons!
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 18:06
Nou, ik kom net bij de Turk vandaan en die kent die tomatilles (of groene tomaten niet).
Althans..groene tomaten kent hij wel, maar dan als onrijpe tomaat

Ik ga morgen mijn zwarte bonen ophalen bij hem.
Hij dacht dat ik het over Kaapse bessen had. Scheelt niet veel maar volgens mij is dat niet wat ik zoek.
dutch-mammawoensdag 29 juni 2005 @ 18:07
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 18:06 schreef Nembrionic het volgende:
Nou, ik kom net bij de Turk vandaan en die kent die tomatilles (of groene tomaten niet).
Althans..groene tomaten kent hij wel, maar dan als onrijpe tomaat

Ik ga morgen mijn zwarte bonen ophalen bij hem.
Hij dacht dat ik het over Kaapse bessen had. Scheelt niet veel maar volgens mij is dat niet wat ik zoek.
Kaapse bessen zijn toch die ronde oranje dingen? (physalis of zo), of vergis ik me nu hel erg?
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 18:08
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 18:03 schreef dutch-mamma het volgende:
Ik heb een Californische vriendin die nogal gespecialiseerd is in Tex-Mex, ik zal haar een goed recept vragen!

U hoort nog van ons!
Maar kent die californische vriendin die dingen niet als tomatillos? Wat dus in nederland niet als zodanig bekend is

Ik kan me vergissen natuurlijk
Nembrionicwoensdag 29 juni 2005 @ 18:09
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 18:07 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Kaapse bessen zijn toch die ronde oranje dingen? (physalis of zo), of vergis ik me nu hel erg?
volkomen gelijk.
Maar kijk eens naar een kaapse bes en deze dingen. Precies hetzelfde, alleen groen en groter.
Kaapse bes zit ook in een lampeonnetje...
Martijn_77donderdag 30 juni 2005 @ 19:34
Welke andere soorten chili zijn er dan behalve Chili Con Carne?
dutch-mammadonderdag 30 juni 2005 @ 20:41
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 18:08 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Maar kent die californische vriendin die dingen niet als tomatillos? Wat dus in nederland niet als zodanig bekend is

Ik kan me vergissen natuurlijk
Nee, je vergist je niet!
Recept komt er trouwens aan
dutch-mammadonderdag 30 juni 2005 @ 20:44
Speciaal voor het CUL-forum...!

Een origineel, authentiek Chili recept zal wel nooit gevonden worden, want iedere chef of huisvrouw maakt het toch naar ‘eigen’ smaak en past vooral de “hitte” aan voor de gasten aan tafel. Gebruik dus de kruiden naar eigen smaak en inzicht. Het volgende is een beproefd recept en ook door een Nederlandse vriendin/chef goed gekeurd! En natuurlijk mag het smakelijke Maisbrood hier niet bij ontbreken, alsmede de andere bijgerechten. Smakelijk eten!!!!

Op een koude vrijdagmorgen, het weekend voor Halloween dacht ik dat een grote pot Chili Con Carne welkom zou zijn, en aangezien Chili goed bewaard kan worden in dikke plastic zakjes, wordt er hier altijd meteen een flinke pot gemaakt. Net als de Hollandse erwtensoep is ook Chili de dag na het bereiden het lekkerst, dus toog ik meteen die vrijdagmiddag aan het koken.

Chili hoort dus gemaakt te worden met kruiden, tomaten en vlees, GEEN BONEN. De boontjes kunnen er als een condiment bij geserveerd worden, evenals de gehakte uitjes, geraspte kaas en Crème Fraiche.

Benodigdheden:
2.5 pond, grof gemalen rundvlees van goede kwaliteit, zoals beeflappen.
2 uien, gepeld en in stukken gesneden
5 tenen knoflook, gehakt
2 thl. olijf olie
2 blikken tomaten, in stukjes met groene pepers
240 ml. water
1 Knorr Tomato bouillon tablet
2 of 3 eetl. Chili kruiden (zie recept)

Bereiding:
Fruit de uien en het gehakt bruin in een pan, voeg de tomaten, het bouillon tablet en de kruiden toe. Laat alles minstens 3 uur zachtjes pruttelen onder af en toe roeren op een klein vuur totdat gehakt gaar is. Proef na 2 uur of er nog meer kruiden of zout bij moet en laat nog een uurtje zachtjes pruttelen.

BRUINE BONEN VOOR CHILI:
Bak in een diepe braadpan 100 gr. Italiaanse ham en 1 gehakte ui.
Na het bruineren, voeg 2 grote potten uitgelekte bruine bonen toe en laat tezamen ong. 45 min. zachtjes pruttelen.
Serveer chili met de boontjes en de aangegeven condiments:

Grof geraspte Mozzarella kaas, gehakte uien, Crème Fraiche en verse Koriander blaadjes
Maisbrood oftewel Cornbread met Jalapeno is “a must with this dish”.
JALAPENO CORNBREAD:

700 g. grof Maismeel of Polenta gries
225 g. bloem
4 eetl. suiker
8 thl. bakpoeder
250 ml. melk
2 blikjes @ 450 g) “creamed corn”
100 g. fijngesneden Jalapenos pepers
50 g. fijngesneden rode paprika’s

Mix alle droge ingredienten.
Mix melk, mais (corn), jalapenos en rode paprika’s; voeg de droge ingredienten toe en roer tot een homogene massa ontstaat. Voeg eventueel wat melk bij het deeg als het te droog lijkt.

Verhit de oven tot 200°C. Vet een 25 x 25 cm. vuurvaste schaal of bakplaatje met opstaande rand in en plaats dit 3 minuten in de hete oven. Vul de (hete schaa) met het deeg en bak het geheel ong. 35- 45 min, of tot een houten stokje droog uit het brood komt. Snij het Cornbread in vierkante stukken en serveer met de Chili en zet een potje honing en schaaltje boter voor het brood op tafel.

CHILI KRUIDEN MIX:
2 1/2 eetl. paprika poeder
2 eetl. zout
2 eetl. knoflook poeder
1 eetl. zwarte peper
1 eetl. uien poeder
1 eetl. cayenne peper
1 eetl. gedroogde oregano blaadjes
1 eetl. gedrooge tijm
Mix alle ingredienten zorgvuldig en bewaar in een goed gesloten pot.

Note: Indien verkrijgbaar kan 1.5 zakje Chili kruiden gebruikt worden.

Recept bewerking en vertaling: Dutchess – Sonora – California – USA Sunday, October 31, 2004
Nembrionicdonderdag 30 juni 2005 @ 21:18
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:24 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb een chili-recept met o.a. bier, basterdsuiker en koffie. Een recept van Robert Arsenault, als dat iemand wat zegt.

Voor 8-10 porties:

750 gr. rundergehakt
2 gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
400 gr. tomaten in blik, in grove stukken (met sap)
375 ml. donker bier
400 ml. runderbouillon
1 kop sterke koffie
325 gr tomatenpuree
kwart kop basterdsuiker
3 eetl. paprika
1 eetl. komijnzaadjes
1 eetl. cacao
2 theel. oregano
1 theel. chilipoeder (of naar smaak)
1 theel. gemalen koriander
1 theel. gemalen komijn
4 rode of groene chilis, vers of ingemaakt, zaadjes verwijderen en fijngehakt
800 g - 1 kg gekookte zwarte bonen
zout naar smaak

Beetje olie of boter in de pan en het gehakt met de uiten en knoflook in ongeveer 10 minuten bruin bakken. Dan alle ingrediënten toevoegen en van de bonen de helft. Aan de kook brengen, dan gas lager draaien en ongeveer anderhalf uur laten pruttelen. Dan de rest van de bonen toevoegen en nog een half uur pruttelen.
Hij staat te pruttelen hoor!
Ik heb er stiekum wel draadjesvlees en spekkies bijgevoegd
Nembrionicdonderdag 30 juni 2005 @ 21:20
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 20:44 schreef dutch-mamma het volgende:
Speciaal voor het CUL-forum...!

Een origineel, authentiek Chili recept zal wel nooit gevonden worden, want iedere chef of huisvrouw maakt het toch naar ‘eigen’ smaak en past vooral de “hitte” aan voor de gasten aan tafel. Gebruik dus de kruiden naar eigen smaak en inzicht. Het volgende is een beproefd recept en ook door een Nederlandse vriendin/chef goed gekeurd! En natuurlijk mag het smakelijke Maisbrood hier niet bij ontbreken, alsmede de andere bijgerechten. Smakelijk eten!!!!

Op een koude vrijdagmorgen, het weekend voor Halloween dacht ik dat een grote pot Chili Con Carne welkom zou zijn, en aangezien Chili goed bewaard kan worden in dikke plastic zakjes, wordt er hier altijd meteen een flinke pot gemaakt. Net als de Hollandse erwtensoep is ook Chili de dag na het bereiden het lekkerst, dus toog ik meteen die vrijdagmiddag aan het koken.

Chili hoort dus gemaakt te worden met kruiden, tomaten en vlees, GEEN BONEN. De boontjes kunnen er als een condiment bij geserveerd worden, evenals de gehakte uitjes, geraspte kaas en Crème Fraiche.

Benodigdheden:
2.5 pond, grof gemalen rundvlees van goede kwaliteit, zoals beeflappen.
2 uien, gepeld en in stukken gesneden
5 tenen knoflook, gehakt
2 thl. olijf olie
2 blikken tomaten, in stukjes met groene pepers
240 ml. water
1 Knorr Tomato bouillon tablet
2 of 3 eetl. Chili kruiden (zie recept)

Bereiding:
Fruit de uien en het gehakt bruin in een pan, voeg de tomaten, het bouillon tablet en de kruiden toe. Laat alles minstens 3 uur zachtjes pruttelen onder af en toe roeren op een klein vuur totdat gehakt gaar is. Proef na 2 uur of er nog meer kruiden of zout bij moet en laat nog een uurtje zachtjes pruttelen.

BRUINE BONEN VOOR CHILI:
Bak in een diepe braadpan 100 gr. Italiaanse ham en 1 gehakte ui.
Na het bruineren, voeg 2 grote potten uitgelekte bruine bonen toe en laat tezamen ong. 45 min. zachtjes pruttelen.
Serveer chili met de boontjes en de aangegeven condiments:

Grof geraspte Mozzarella kaas, gehakte uien, Crème Fraiche en verse Koriander blaadjes
Maisbrood oftewel Cornbread met Jalapeno is “a must with this dish”.
JALAPENO CORNBREAD:

700 g. grof Maismeel of Polenta gries
225 g. bloem
4 eetl. suiker
8 thl. bakpoeder
250 ml. melk
2 blikjes @ 450 g) “creamed corn”
100 g. fijngesneden Jalapenos pepers
50 g. fijngesneden rode paprika’s

Mix alle droge ingredienten.
Mix melk, mais (corn), jalapenos en rode paprika’s; voeg de droge ingredienten toe en roer tot een homogene massa ontstaat. Voeg eventueel wat melk bij het deeg als het te droog lijkt.

Verhit de oven tot 200°C. Vet een 25 x 25 cm. vuurvaste schaal of bakplaatje met opstaande rand in en plaats dit 3 minuten in de hete oven. Vul de (hete schaa) met het deeg en bak het geheel ong. 35- 45 min, of tot een houten stokje droog uit het brood komt. Snij het Cornbread in vierkante stukken en serveer met de Chili en zet een potje honing en schaaltje boter voor het brood op tafel.

CHILI KRUIDEN MIX:
2 1/2 eetl. paprika poeder
2 eetl. zout
2 eetl. knoflook poeder
1 eetl. zwarte peper
1 eetl. uien poeder
1 eetl. cayenne peper
1 eetl. gedroogde oregano blaadjes
1 eetl. gedrooge tijm
Mix alle ingredienten zorgvuldig en bewaar in een goed gesloten pot.

Note: Indien verkrijgbaar kan 1.5 zakje Chili kruiden gebruikt worden.

Recept bewerking en vertaling: Dutchess – Sonora – California – USA Sunday, October 31, 2004
Jalapeno cornbread....zwijmel
Lienekiendonderdag 30 juni 2005 @ 21:30
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 21:18 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Hij staat te pruttelen hoor!
Ik heb er stiekum wel draadjesvlees en spekkies bijgevoegd
BBQ-kipvrijdag 1 juli 2005 @ 07:46
quote:
Op donderdag 30 juni 2005 19:34 schreef Martijn_77 het volgende:
Welke andere soorten chili zijn er dan behalve Chili Con Carne?
Uhm... heb je dit topic wel gelezen?
BBQ-kipvrijdag 1 juli 2005 @ 07:48
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:24 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb een chili-recept met o.a. bier, basterdsuiker en koffie. Een recept van Robert Arsenault, als dat iemand wat zegt.
Zou ik dit recept, met een beetje extra rundvlees (draadjesvlees, lijtk me heerlijk hierbij namelijk) en wat minder bonen en vocht, kunnen gebruiken als tortillavulling?
Lijkt me namelijk hartstikke lekker
dutch-mammavrijdag 1 juli 2005 @ 07:57
quote:
Op vrijdag 1 juli 2005 07:48 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Zou ik dit recept, met een beetje extra rundvlees (draadjesvlees, lijtk me heerlijk hierbij namelijk) en wat minder bonen en vocht, kunnen gebruiken als tortillavulling?
Lijkt me namelijk hartstikke lekker
Gewoon uitproberen!
BBQ-kipvrijdag 1 juli 2005 @ 07:59
Dat dacht ik al
Maak ik gewoon het hele recept en dan gooi ik wat over is in de vriezer, kan best denk vind ik
Kwakkie creme fraiche erbij, jum!
Ga ik van de week eens maken, lekker!
Nembrionicvrijdag 1 juli 2005 @ 17:29
quote:
Op vrijdag 1 juli 2005 07:48 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Zou ik dit recept, met een beetje extra rundvlees (draadjesvlees, lijtk me heerlijk hierbij namelijk) en wat minder bonen en vocht, kunnen gebruiken als tortillavulling?
Lijkt me namelijk hartstikke lekker
Ik heb 'm gisteren gemaakt. Beetje minder vocht moet kunnen ja. En werkt dan perfect als vulling.
Mijn draadjesvlees-toevoeging is een succes en het is EEERGG lekker
Nembrionicmaandag 18 juli 2005 @ 02:11
*schop* staat mij te laag
BBQ-kipmaandag 18 juli 2005 @ 02:38
Ik ga het van de week eindelijk maken, lekkere spulletjes kopen en dan maar laten pruttelen in de keuken
Maar tot nu toe heb ik tot en met dinsdag al eten, dus het zal daarna worden, maar ik heb er wel heel veel zin in
Nembrionicmaandag 18 juli 2005 @ 03:07
quote:
Op maandag 18 juli 2005 02:38 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik ga het van de week eindelijk maken, lekkere spulletjes kopen en dan maar laten pruttelen in de keuken
Maar tot nu toe heb ik tot en met dinsdag al eten, dus het zal daarna worden, maar ik heb er wel heel veel zin in
Maak 'm anders dinsdag al. Dan kan het een nachtje allemaal op elkaar inwerken. Is wat lekkerder vind ik

Ik heb zojuist Chipotle sausje besteld en tomatillos.
Mijn zwarte bonen heb ik liggen. De rest even vers halen en dan ga ik woensdag óók weer aan de slag ermee

Is goed bevallen vorige keer hier in huis
BBQ-kipmaandag 18 juli 2005 @ 03:22
Ligt er een beetje aan of ik tijd het, maar het liefste wel op dinsdag maken ja
Jammie jammie
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 07:08
http://www.roadfood.com/Forums/forum.asp?FORUM_ID=6

ok ok..je mag zogenaamd geen reclame maken voor andere fora hier, maar dit is wel een uitzondering waard denk ik

Behalve chili hebben ze dus een hele berg subfora met 'Road food' en heel erg lekker eten
Fratzdonderdag 21 juli 2005 @ 09:45
oh erg lekker dit! ik ga deze recepten zeker een keertje proberen!
Doekesdonderdag 21 juli 2005 @ 10:07
Zijn kidneybonen eigenlijk hetzelfde als bruine bonen?

Zo ja, weet er dan iemand een goede vervanger voor bruine bonen in de chili?

Ik vind chili namelijk erg lekker, maar de lucht die er de rest van de avond en de volgende dag uit mijn poepertje komt
BBQ-kipdonderdag 21 juli 2005 @ 10:40
Ik heb net zoveel last van kidneybonen als van bruine bonen...
Kidneybonen en bruine bonen lijken veel op elkaar, maar kidneybonen zijn groter en hebben een iets dikkere schil, waardoor ze minder snel stuk koken dan bruine bonen.

Kidneyboon:


en de bruine boon:


Ikzelf vind kidneybonen lekkerder van smaak dan bruine bonen en het lijkt mij ook dat je prima (een deel van) de bruine bonen kunt vervangen door kidneybonen, of het wat uitmaakt voor "je poeperdje" weet ik echter niet
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 10:41
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 10:07 schreef Doekes het volgende:
Zijn kidneybonen eigenlijk hetzelfde als bruine bonen?

Zo ja, weet er dan iemand een goede vervanger voor bruine bonen in de chili?

Ik vind chili namelijk erg lekker, maar de lucht die er de rest van de avond en de volgende dag uit mijn poepertje komt
Nee, kidneybonen zijnn donkerder.

Bruine boon:


Kidney boon:


Vervangen zou ik trouwens niet doen. Eerder weglaten.

Veel chili die-hards menen dat bonen er sowieso niet in thuis horen.
BBQ-kipdonderdag 21 juli 2005 @ 10:41
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 10:41 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Nee, kidneybonen zijnn donkerder.

Bruine boon:
[afbeelding]

Kidney boon:
[afbeelding]

Vervangen zou ik trouwens niet doen. Eerder weglaten.

Veel chili die-hards menen dat bonen er sowieso niet in thuis horen.
Google is our friend
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 10:44
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 10:41 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Google is our friend
Nembrionic Google BBQ-kip

Ohja, die suiker wordt ook nogal op neergekeken.
BBQ-kipdonderdag 21 juli 2005 @ 10:49
Nou jammer dan, het gaat erom dat het lekker is, ja toch, niet dan?
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 10:53
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 10:49 schreef BBQ-kip het volgende:
Nou jammer dan, het gaat erom dat het lekker is, ja toch, niet dan?
Fo' shizzle kbizzle!
Hikdonderdag 21 juli 2005 @ 11:35
Nembrionic, heb jij nou besteld op die site? Want dat wil ik dus ook nog steeds even gaan doen...
Pietverdrietdonderdag 21 juli 2005 @ 11:37
Ik vind Chili eigenlijk lekkerder als je capucijners gebruikt ipv bonen.
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 12:01
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 11:35 schreef Hik het volgende:
Nembrionic, heb jij nou besteld op die site? Want dat wil ik dus ook nog steeds even gaan doen...
Welke site? Antojitos.nl ?

Yups, maandag toevallig gedaan. Direct betaald, volgende dag in huis

Heb Chipotle saus besteld (het rode flesje)...ERRUG lekker.
En Tomatillos natuurlijk. Het vlees is net klaar, ga zo aan de rest beginnen.
Riodonderdag 21 juli 2005 @ 12:34
Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

- 500 gram riblappen
- 250 gram verse kidneybonen of 1 blik van 500 gram (als je verse kidneybonen gebruikt, laat deze dan vooraf 1 dag in water weken; kook ze daarna 2 a 3 uur tot ze zacht zijn voordat je ze gebruikt als ingrediënt)
- 3 eetlepels maïsolie of zonnebloemolie
- 3 grote uien
- 2 sjalotjes
- 4 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 verse chilipepers gesnipperd
- ½ Spaanse rode peper gesnipperd
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 theelepeltje chilipoeder
- 4 kleine gedroogde chili’s gesnipperd
- ½ theelepeltje komijn
- 1 klein stukje kaneel
- 500 gram gepelde pomodore uit blik
- ½ bos koriander
- 1 stengel bosui
- ½ bos peterselie
- 2 vleesbouillon tabletten
- 1 gele paprika in blokjes gesneden

Bereidingswijze:

Snijd de riblappen in reepjes en verwijder overtollig vet.
Snijd de uien en de sjalotjes in blokjes.
Maak in een braadpan de olie heet en bak de uien en de sjalotjes tot ze zacht zijn. Voeg de knoflooksnippers en het vlees toe en braad alles gedurende 4 minuten op hoog vuur.
Voeg de gepelde pomodore toe totdat het vlees is bedekt met het sap van de pomodore.
Breng het gerecht op smaak met de volgende ingrediënten: de chilipepers, de halve Spaanse rode peper, de komijn, de chilipoeder, de rietsuiker, de 2 vleesbouillontabletten en het stukje kaneel. Voeg eventueel wat zout naar smaak toe.
Laat dit 1 uur en 15 minuten sudderen op laag vuur.
Voeg daarna de kidneybonen toe (als je deze uit blik gebruikt: spoel ze eerst af).
Voeg na 10 minuten koken de gele paprika toe.
Zet na weer 10 minuten het vuur uit en voeg de kruiden toe nadat je ze hebt fijngesneden.

Dit gerecht is het best te combineren met witte rijst. Smakelijk eten.

edit: bijna plagiaat gepleegd. Is afkomstig van AT5; klik
Hikdonderdag 21 juli 2005 @ 16:07
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 12:01 schreef Nembrionic het volgende:
Welke site? Antojitos.nl ?

Yups, maandag toevallig gedaan. Direct betaald, volgende dag in huis
Perfect. Ik heb net ook besteld. Vind de site wel een beetje vaag, maar ben benieuwd...
Heb trowuens ook van die gevulde jalapeños besteld !
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 18:02
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 16:07 schreef Hik het volgende:

[..]

Perfect. Ik heb net ook besteld. Vind de site wel een beetje vaag, maar ben benieuwd...
Heb trowuens ook van die gevulde jalapeños besteld !
Ohja...die had ik ook nog! Aangezien het een diepvriesproduct is zul je eerst nog een mailtje krijgen of je ze toch niet stiekum wilt ophalen

Maar zijn hier goed aangekomen hoor
Nembrionicdonderdag 21 juli 2005 @ 18:25
Something's a-cooking hier!
SadKingBillywoensdag 5 oktober 2005 @ 10:30
Maar even een copy & paste vanaf hier:
Chilli Con Carne recepten

Voor 4 tot 6 personen!

- 600G gehakt
- 2 grote uien, liefst spaanse (paarse)
- 2 tot 3 stelen prei
- twee rode paprika's
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- doos verse champignons
- blik mais van 300G
- 2 blikken kidneybonen in chilisaus
- 2 grote blikken bruine bonen
- pot chili con carne mix van, pfff, knorr of maggi ofzo?
- zakje kruiden voor chili (kan handgemengd maar ben ik te lui voor)
- potje of flesje zoete chilisaus van calvé ofzo
- flinke scheut pittige chilisaus, die soort met 'pitjes' erin


Rul het gehakt aan, voeg een theelepel versgemalen zwarte peper en een theelepel versgemalen zeezout, naar smaak pittige en/of zoete paprikapoeder, een klein (!) beetje kaneel, fijngehakte spaanse pepers (uitkijken, retescherp, kan eventueel ook achteraf!!) en andere kruiden (ik lees net over komijnzaadjes en poeder, die ga ik de volgende keer dus ook gebruiken!) naar smaak toe. Als er vocht vrijkomt van het gehakt, dit verwijderen. Alle groente kleingemaakt meebakken zodra het gehakt vrijwel gaar is. Als de ui glazig is het zakje mix erdoor met de juiste hoeveelheid water, even aan de kook brengen en de pot chilimix erdoor gooien. Alles weer aan de kook brengen, de kidneybonen, bruine bonen en de mais erdoor (niet eerder anders krijg je van die slappe mais), het potje of flesje chilisaus + een flinke scheut pittige chilisaus erdoor gooien, het geheel moet nu vrij veel vocht bevatten. Nu op zacht vuur 20 minuten laten pruttelen, eventueel iets water bijvoegen als het te droog dreigt te worden.

Verwarm ondertussen een oven of combimagnetron voor op 220 graden en verwarm vervolgens in 10 minuten een zak tortillachips in een vuurvaste schaal, bak wat knoflookbrood af (of verhit dat even opnieuw naast de tortilla's), snij een halve krop ijsbergsla in heel dunne reepjes (3 tot 5 mm) en 10 cm lang.

Serveer snel zodat het gerecht nog gloeiend heet is!

Ik maak dit gemiddeld eens in de maand en vries wat we niet gebruiken (dit is echt een heel forse pan vol, zelf maak ik het in mijn grote gietijzeren wok) in voor later. Ondertussen staat op het aanrecht onze portie voor morgen te ontdooien Totale kosten voor dit vreetfestijn: ongeveer 11 euro. Serveer naar smaak een koud (mexicaans) biertje erbij, zet in ieder geval een kan water op tafel (en bij iedere eter een extra glas daarvoor), zelf vind ik het met cola ook goed smaken
#ANONIEMwoensdag 5 oktober 2005 @ 15:12
Gister heeft mijn huisgenoot chili gemaakt,was echt superlekker
Mini_rulezdonderdag 13 oktober 2005 @ 00:09
*mee-adoreert*
Wraps met chili... Ik zie net dat iemand hier dat ook geprobeerd heeft, ik vind het echt een goede combi.

Waar je al niet zin in kan hebben, zo midden in de nacht...
Nembrionicdonderdag 13 oktober 2005 @ 00:17
Hmmmmmmmm
Jammer genoeg geen spullen in huis ervoor op dit moment

Chilidogs..ook lekker! Mjam
Mini_rulezdonderdag 13 oktober 2005 @ 00:29
quote:
Op donderdag 13 oktober 2005 00:17 schreef Nembrionic het volgende:
Hmmmmmmmm
Jammer genoeg geen spullen in huis ervoor op dit moment

Chilidogs..ook lekker! Mjam
Wat is nou eigenlijk een chilidog?
Nembrionicdonderdag 13 oktober 2005 @ 00:49
quote:
Op donderdag 13 oktober 2005 00:29 schreef Mini_rulez het volgende:

[..]

Wat is nou eigenlijk een chilidog?
Een hotdog met chili.

Mini_rulezdonderdag 13 oktober 2005 @ 01:03
quote:
Op donderdag 13 oktober 2005 00:49 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Een hotdog met chili.

[afbeelding]
Hm, dat had ik ook zelf kunnen bedenken.

Lijkt me een beetje een vreemde combi... Hoewel pizza met hotdogs ook best te eten is, maar da's een ander onderwerp. * Mini stopt nu met slowchatten...
Nembrionicdinsdag 21 maart 2006 @ 20:12
bumpizzle!
SHEwoensdag 22 maart 2006 @ 13:06
Chili!!!!!!!!!!!!!!!!


Oef wat ben ik daar gek op...hier mijn recept...is ff wat lastiger dan de doorsnee variant maar de moeite meer dan waard! Ik heb 'm van een vriend die zich daar met enige regelmaat ophoud.
Het komt erg dicht bij de authentieke chili heb ik begrepen. Chilli maak je natuurlijk voor een heel leger, dus recept hieronder is voor 6 personen

On y va:


200 gr rundergehakt
200 gram varkensgehakt ( nee, geen half om..vraag maar aan je slager )
200 gram hertengehakt ( ja, serieus...hertenvlees kopen en zelf door gehaktmolentjes draaien )
2 blikjes gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 rode ui
een bolletje knoflook
2 theelepels Komijnzaad
Tabasco
Bier
Tequila ( flinke scheut )
Pepers ( als ik habanero's kan krijgen, dan gaan die klootzakjes erin , maar dat is vrij zeldzaam..gewone pepers volstaan in principe ook )
3 theelepels cayennepeper
Arachideolie of notenoliel
3 theelepeltjes honing
2 theelepels kaneel
1 theelepel cacao
3 blikken kidney bonen of pinto's ..wat jij wil
Bruine bonen vind ik smakeloos alhier, dus ik zou ze zelf nooit gebruiken in de chili..maar het is jouw feestje, dus go your gang


Men neme een heeeeeeeele grote gietijzeren pan. Olie erin, vlees, ui , knoflook en pepers erin.
Roeren...tot vlees mooi bruin is. Bier en Tequila erbij gieten en aan de kook brengen.
vervolgens alle kruiden er bij flikkeren, maar houd een beetke van de komijn achter.
Laat deze bende een uur sudderen op laag vuurtje

Nu voeg je de rest van de komijn toe, de tabasco, de honing en de cacao en kaneel
en weer laat je het op heel laag vuur sudderen , wederom 1 uur

Dan mag het vuurtje ietsie omhoog, en ga je flink roeren.
Doe de bonen erbij ( die uiteraard gaar zijn ), nog ff roeren en van het vuur halen

Deksel erop en de pan opbergen.
Volgende dag pas eten, voor extra climax
Pietverdrietwoensdag 22 maart 2006 @ 13:14
Als ik op vrouwen zou vallen deed ik je prompt blind een aanzoek, SHE...
SHEwoensdag 22 maart 2006 @ 13:18
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 16:05 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik heb weleens zelf churros gemaakt, waren heerlijk, maar ik heb het recept niet meer... helaasch...

Chili lijkt me ook wel lekker Maar dat mag iemand anders dan voor me koken, dan eet ik er heel smakelijk een klein beetje van (anders ruft ik de tent uit...)
Churros

suiker, bloem, bakpoeder, ei, zout,water, kaneel, suiker en frituren die bende

goes straight to your ass...maar jesoes, wat is dat lekker
SHEwoensdag 22 maart 2006 @ 13:20
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 13:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik op vrouwen zou vallen deed ik je prompt blind een aanzoek, SHE...
Nembrionicwoensdag 22 maart 2006 @ 14:13
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 13:06 schreef SHE het volgende:
Het komt erg dicht bij de authentieke chili heb ik begrepen.
Dat niet(de mijne ook niet ben ik al achter) maar hij ziet er wel lekker uit!
SHEwoensdag 22 maart 2006 @ 14:14
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 14:13 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Dat niet(de mijne ook niet ben ik al achter) maar hij ziet er wel lekker uit!
Als een mexicaan me vertelt dat ik het zo moet maken geloof ik het direct

Alleen vergeef ik jou niet voor het feit dat je taki taki en ketjap door je chili gooit...los van de boter.

Nembrionicwoensdag 22 maart 2006 @ 14:59
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 14:14 schreef SHE het volgende:

[..]

Als een mexicaan me vertelt dat ik het zo moet maken geloof ik het direct
Ik zei ook niet dat het niet mocht?
Ik ga het op die manier proberen hoor, vind ik altijd wel leuk, varianten proberen.

Persoonlijk interesseert het me geen hol wat iemand erin gooit, als het maar lekker is
Maar dingen als bier, tequila, honing etc hoort er van origine niet in

Trouwens...jouw variant wordt 'Cowboy Chili' genoemd....omdat? Juist
quote:
Alleen vergeef ik jou niet voor het feit dat je taki taki en ketjap door je chili gooit...los van de boter.
Ketjap gaat niet door mijn chili. Even beter lezen Miep
En die taki taki: tja, dat is Hollande luiheid.

Beter is het om chipotle producten te gebruiken om die smaak te krijgen ja
Nembrionicwoensdag 22 maart 2006 @ 15:00
'kay....lay down the smilies and step back Nem!
SHEwoensdag 22 maart 2006 @ 15:01


Geen suiker meer voor jou vandaag Nem
Pietverdrietwoensdag 22 maart 2006 @ 15:03
Wat is taki taki?
Nembrionicwoensdag 22 maart 2006 @ 15:08
quote:
Op woensdag 22 maart 2006 15:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat is taki taki?
De fles omschrijft het als een pittige tomatensap voor cocktails, soepen en andere gerechten.

Het is eigenlijk een kruidige dikke tomatensap met een 'smokey' smaak eraan.
Erg gemakkelijk en lekker om een beetje smaak te geven.

Angeleswoensdag 22 maart 2006 @ 19:18
Klinkt spannend, die recepten.

Ik maak meestal een vrij basic chili con carne. Gehakt, veel ui en knoflook, paprika, bruine bonen, tomatenpuree, chilipoeder, komijnzaad, cayennepeper, paprikapoeder, snufje ketoembar en flink wat cacaopoeder. Soms smokkel ik met een heel klein drupje sambal oelek, om 'm iets pittiger te maken.

Chili con carne is voor mij echt zo'n vertrouwd gerecht, iets van huis uit. Al heb ik er wel een beetje mijn eigen draai aan gegeven, het blijft echt iets van vroeger.

En ik heb het toevallig nu opstaan.
Nembrionicdinsdag 10 april 2007 @ 13:54
Even een schopje

Vorige week weer hele lekkere chili gemaakt
Helaas smaakte het niet zoals een "amerikaanse" chili.
Maaaarrr...er is hoop: ik las ergens een tip van een Amerikaanse mevrouw die
in Nederland is komen wonen. Ze schreef dat er in Amsterdam een toko zit met (tex-)mexicaanse producten genaamd Tjin's Toko (niet te verwarren met Tjins broodjestent).

Hier verkopen ze allerlei essentiele onderdelen zoals chipotles, chipotiles in adobo en "chilis in tomatoes", de juiste bonen tesamen met een keur aan kruiden en andere lekker produkten.

Het adres:

Tjin's Toko
1e van der Helststraat 64
1072NZ Amsterdam
020-6717708


Ik ga er morgen zelf heen om inkopen te doen. Ik doe daarna even verslag of je er écht wat aan hebt
SHEdinsdag 10 april 2007 @ 16:35
Als dat zo is, mag ik dan wat bij je bestellen?
Ik kom zelden in amsterdamned, maar zou toch wel heeeel erg graag wat tex mex shizzle willen hebben
SHEdinsdag 10 april 2007 @ 16:35
en of je kunt kijken of ze habanero's hebben. Ik kan ze hier nergens meer vinden
Nembrionicdinsdag 10 april 2007 @ 16:36
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:35 schreef SHE het volgende:
Als dat zo is, mag ik dan wat bij je bestellen?
Ik kom zelden in amsterdamned, maar zou toch wel heeeel erg graag wat tex mex shizzle willen hebben
Tuurlijk mag dat. Ik ga morgen dus dan moet je even een bestelling doorgeven
Dan is wel zo gemakkelijk om te doen voordat ik wegga anders wordt het een volgende keer en dat kan wel even duren aangezien ik bij Rotterdam woon en niet iedere dag in Amsterdam

Ik ben iedere 2 weken in Utrecht dus het kan zó afgeleverd worden
Nembrionicdinsdag 10 april 2007 @ 16:37
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:35 schreef SHE het volgende:
en of je kunt kijken of ze habanero's hebben. Ik kan ze hier nergens meer vinden
Ik zal kijken, moet geen probleem zijn
Anders kijk ik wel in een lokale toko.
Ripleydinsdag 10 april 2007 @ 16:39
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:36 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Tuurlijk mag dat. Ik ga morgen dus dan moet je even een bestelling doorgeven
Dan is wel zo gemakkelijk om te doen voordat ik wegga anders wordt het een volgende keer en dat kan wel even duren

Ik ben iedere 2 weken in Utrecht dus het kan zó afgeleverd worden
En anders woon ik om de hoek SHE, dan kan ik ook wel eens wat opsturen of zo
Nembrionicdinsdag 10 april 2007 @ 16:41
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:39 schreef Ripley het volgende:

[..]

En anders woon ik om de hoek SHE, dan kan ik ook wel eens wat opsturen of zo
Had je dat niet eerder kunnen zeggen?
Kun jij niet even een complete produktlijst halen bij die toko?
Ripleydinsdag 10 april 2007 @ 16:50
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:41 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Had je dat niet eerder kunnen zeggen?
Kun jij niet even een complete produktlijst halen bij die toko?
Ik werk overdag he, dus dan kan ik er niet heen helaas. Ik had het graag voor je gedaan

Als je kan wachten tot volgende week zaterdag wil ik dan wel even langsgaan om je een trip amsterdam te besparen
MinderMutsigdinsdag 10 april 2007 @ 17:01
Mijn recept komt nog het dichtst bij dat van SHE in de buurt alleen dan zonder hertenvlees en iets minder kaneel.
Maar er staan lekkere recepten tussen, ik ga ook maar eens wat experimenteren weer.
Nembrionicdinsdag 10 april 2007 @ 17:28
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:50 schreef Ripley het volgende:

[..]

Ik werk overdag he, dus dan kan ik er niet heen helaas. Ik had het graag voor je gedaan

Als je kan wachten tot volgende week zaterdag wil ik dan wel even langsgaan om je een trip amsterdam te besparen
Nee joh, het is wel goed
Een dagje Amsterdam is altijd leuk. Heb er wat vrienden wonen die ik dan weer even kan zien
SHEdinsdag 10 april 2007 @ 22:32
Ik en mijn heupen zijn jullie allebei dankbaar

Ik voel weer een chiliweek opkomen
Ik moet dan even rustig ndenken wat ik nodig heb Nem, en ik woon praktisch naast utrecht centraal ( vlakbij tivoli ) dus een overdracht van de stash moet goedkomen

Ripley; thnx lief
Nembrionicdinsdag 10 april 2007 @ 23:38
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 22:32 schreef SHE het volgende:
Ik en mijn heupen zijn jullie allebei dankbaar

Ik voel weer een chiliweek opkomen
Ik moet dan even rustig ndenken wat ik nodig heb Nem, en ik woon praktisch naast utrecht centraal ( vlakbij tivoli ) dus een overdracht van de stash moet goedkomen

Ripley; thnx lief
Denk er even over ja. Je hebt tot morgenmiddag (begin)
Nembrionicwoensdag 11 april 2007 @ 22:29
Vanmiddag spulletjes gehaald bij Tjins. Helaas hadden ze niet alles wat ik wilde hebben.
Die dingen schijnen er een vrijdag weer te zijn. Dus wellicht dat ik een zaterdag een beroep op je wil doen Ripley

Ik ga zo even kokkerellen ermee
Capsicumdonderdag 12 april 2007 @ 00:10
quote:
Op dinsdag 10 april 2007 16:35 schreef SHE het volgende:
en of je kunt kijken of ze habanero's hebben. Ik kan ze hier nergens meer vinden
Je kan ze natuurlijk ook zelf gaan kweken.

Zo moeilijk is het niet, je hebt alleen wat ruimte op een zonnige vensterbank nodig.

Vorig jaar had ik 3 orange habanero planten, ik heb nu zoveel pepers dat ik ze niet op krijg voordat de eerste pepers van dit seizoen er zijn

Maar even weer ontopic, ik zal binnenkort mijn chili recept eens posten.
SHEdonderdag 12 april 2007 @ 11:17
really stupid question: waar vind ik zaadjes?
en ik heb nergens een vensterbank; dus gaan ze het redden in de tuin?
Nembrionicdonderdag 12 april 2007 @ 11:19
quote:
Op donderdag 12 april 2007 11:17 schreef SHE het volgende:
really stupid question: waar vind ik zaadjes?
en ik heb nergens een vensterbank; dus gaan ze het redden in de tuin?
Ik heb gisteren toevallig 50 zaadjes gescoord via Ebay n.a.v. Capsicum's post.

Even afwachten of ik nog wat van de verkoper hoor anders kun je er wel een stelletje van mij krijgen.
Nembrionicdonderdag 12 april 2007 @ 11:19
Ohja..mijn pan staat weer te pruttelen
Nembrionicdonderdag 12 april 2007 @ 11:19
In de tuin redden ze het prima als je ze maar goed verzorgt
Doekesdonderdag 12 april 2007 @ 11:21
quote:
Op donderdag 12 april 2007 11:19 schreef Nembrionic het volgende:
Ohja..mijn pan staat weer te pruttelen
Ik ben zelf aan het pruttelen na de chili van gisteren
SHEdonderdag 12 april 2007 @ 11:21
Gotver..ik heb nu ook zin in chili
Nembrionicdonderdag 12 april 2007 @ 11:37
Wehehe
SHEdonderdag 12 april 2007 @ 15:00
Het is heel sneu........

maar ik ben dus chili gaan maken voor chili-dogs
Hji heeft de ochtend langzaam liggen pruttelen en ik ga zo de dogs op de grill gooien.

de buren vermoorden me, maar ik ben benieuwd wat manlief er van gaat vinden.
Nembrionicdonderdag 12 april 2007 @ 15:44
quote:
Op donderdag 12 april 2007 15:00 schreef SHE het volgende:
Het is heel sneu........

maar ik ben dus chili gaan maken voor chili-dogs
Hji heeft de ochtend langzaam liggen pruttelen en ik ga zo de dogs op de grill gooien.

de buren vermoorden me, maar ik ben benieuwd wat manlief er van gaat vinden.
Nou heb ik trek in chili-dogs
SHEdonderdag 12 april 2007 @ 18:11
Ik heb er nog 2

en inmiddels buikpijn. Mannetje vond het heeeerlijk; maar het is dan ook echt mannen-voer
Nembrionicdonderdag 12 april 2007 @ 19:50
Fijn voor je

dr.martinmaandag 23 april 2007 @ 12:03
Ik had een aantal jaar geleden zaadjes van die groene tomaten op internet besteld. Deze groeien makkelijk in nederland en ik had dan ook erg veel van die groene tomaten. Volgens mij zijn ze verder nergens te koop in nederland.
Nembrionicmaandag 23 april 2007 @ 13:31
quote:
Op maandag 23 april 2007 12:03 schreef dr.martin het volgende:
Ik had een aantal jaar geleden zaadjes van die groene tomaten op internet besteld. Deze groeien makkelijk in nederland en ik had dan ook erg veel van die groene tomaten. Volgens mij zijn ze verder nergens te koop in nederland.
Ik heb ze uiteindelijk moeten bestellen via een toko die ze bij de groothandel moest bestellen.
Maar de meerwaarde heb ik er niet van begrepen achteraf. Gewone tomaten werken net zo goed
61neorejmaandag 23 april 2007 @ 22:05
Die tomatillos dingen had ik er gisteren bij de Zuid-Amerikaan eentje van op mijn bord liggen.
Heb hem niet durven eten omdat ik heb verdacht veel op van die giftige dingen die je hier aan planten heb hangen vond lijken . Hmmz dat ding was ook Oranje, niet groen, misschien toch zo'n giftig ding
Mini_rulezmaandag 23 april 2007 @ 22:28
quote:
Op donderdag 12 april 2007 15:00 schreef SHE het volgende:
Het is heel sneu........

maar ik ben dus chili gaan maken voor chili-dogs
Hji heeft de ochtend langzaam liggen pruttelen en ik ga zo de dogs op de grill gooien.
Wat is precies een chili-dog? Een hotdog met chili erop?
Cicidinsdag 24 april 2007 @ 00:10
Plaatje staat ergens hier op de pagina
Mini_rulezdinsdag 24 april 2007 @ 00:16
Ow, dat had ik dus al eens eerder gevraagd maar ik was het antwoord alweer vergeten.
Nu vergeet ik het nooit meer.
Nembrionicdinsdag 24 april 2007 @ 01:12
quote:
Op maandag 23 april 2007 22:05 schreef 61neorej het volgende:
Die tomatillos dingen had ik er gisteren bij de Zuid-Amerikaan eentje van op mijn bord liggen.
Heb hem niet durven eten omdat ik heb verdacht veel op van die giftige dingen die je hier aan planten heb hangen vond lijken . Hmmz dat ding was ook Oranje, niet groen, misschien toch zo'n giftig ding
En ook de oranje versies zijn niet allemaal giftig
Je kunt ze in bakjes kopen voor consumptie.

Om het nog even ingewikkelder te maken
Capsicummaandag 30 april 2007 @ 02:31
Hier mijn recept.

2 pounds round steak, diced (ik koop meestal pepersteak)
1 pound ground pork
5 cups chopped onions
1 1/2 tablespoons minced garlic cloves
7 tablespoons chili powder
2 green chili peppers, seeded and chopped (see note) (dit kan je zelf bepalen, ik gooi er meestal een hele rode 'supermarkt' peper in en dan later in mijn eigen bord een halve habanero omdat de rest hier niet van pittig houd, zelf bepalen dus...)
3 (15-ounce) cans whole tomatoes
3 tablespoons tomato paste
4 bay leaves
1 tablespoon salt
1 tablespoon dried oregano
1 tablespoon red wine vinegar
1 tablespoon packed brown sugar
2 (15-ounce) cans kidney beans
1 pound corn chips for accompaniment
Shredded cheddar cheese for accompaniment

1. In a large, heavy kettle, brown diced round steak and ground pork with onions and garlic; drain. Stir in chili powder, green chili peppers, canned whole tomatoes, tomato paste, bay leaves, salt, oregano, red wine vinegar, and brown sugar. Cover and cook for 2 hours over low heat.
2. Add kidney beans and cook, uncovered, for 30 minutes.
3. Serve with corn chips and grated cheddar cheese. (dorritos cool american en aldi cheddar )

Makes 12 servings.

Note: Working with jalapeños or other chiles: Capsaicin is the ingredient in chiles that causes the burning sensation associated with fresh peppers. It's a good idea to use rubber gloves when handling fresh chiles. (Disposable surgical gloves, available at most drugstores, work best for this.) If you choose not to use gloves, be extremely careful not to touch any part of your body, especially your eyes. After you've finished handling the chiles, wash your knife and cutting board with hot soapy water to ensure that there is no carry-over to other foods that may come in contact with the peppers.
piepsterzaterdag 19 juli 2008 @ 18:54
Ik heb een lekkere pan chili opstaan. 't Was een beetje improvisatie, vandaar de rare ingrediënten misschien:

Ingrediënten:
1 pond gehakt
3 uien
10 tenen knoflook
1 rode paprika
1 bakje kerstomaatjes
1 grote pot bruine bomen
1 blik kidneybonen
1 blik mais
cayennepeper
pul biber
Turkse zoete paprikapoeder
gemalen komijn
4 seizoenenpeper
boter, olijfolie
zout

geraspte kaas
chilisaus
creme fraiche
stokbrood

Bereiding:
Ui en paprika fruiten in boter met lijfolie, gehakt erbij en rullen. Geperste knoflook en alle specerijen toevoegen. Bonen, mais, gesneden tomaten toevoegen en wachten, wachten en wachten.

Opdienen met geraspte kaas, chilisaus, creme fraiche en stokbrood los op tafel.
kaasplankjezaterdag 19 juli 2008 @ 20:21
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 05:48 schreef Nembrionic het volgende:
Als iemand mij trouwens kan wijzen naar een winkel waar ik tomatillos kan krijgen en black beans in Rotterdam (centrum, nieuwe binnenweg?) dan zou ik dat zeer fijn vinden
Damned wat een hot topic, tvp

Nem; ken jij toko "De Waardt" op de Nieuwe Binnenroad? Die hebben echt véél. Die toko zit tussen de Heemraadsingel en de Lage Erfbrug, vlakbij de out of time.
piepsterzaterdag 19 juli 2008 @ 21:17
En zo is het geworden:


't Was erg lekker!
ColdFeetzaterdag 19 juli 2008 @ 22:42
Bescheiden TVP'tje... Ik ben dol op chili, maak het iedere keer anders, maar oa koffie, chocolade, komijn en fivespice behoren bij mij in de categorie 'voor herhaling vatbare experimenten'.
Nu wil ik eerst een grotere vriezer. Want chili sudderen doe ik alleen in weeshuisformaat pannen. Maar ja, dan moet ik dus wel iets meer dan een piezel-vriesvakje hebben
Ewelinazondag 20 juli 2008 @ 15:11
quote:
Op zaterdag 19 juli 2008 22:42 schreef ColdFeet het volgende:
Bescheiden TVP'tje... Ik ben dol op chili, maak het iedere keer anders, maar oa koffie, chocolade, komijn en fivespice behoren bij mij in de categorie 'voor herhaling vatbare experimenten'.
Nu wil ik eerst een grotere vriezer. Want chili sudderen doe ik alleen in weeshuisformaat pannen. Maar ja, dan moet ik dus wel iets meer dan een piezel-vriesvakje hebben
Post je recepten met chocolade en fivespices eens? Ik ben erg benieuwd!

Ik maak zelf heel basic en snel chili, ik vraag me af of het die naam bij mijn recept mag dragen eigenlijk

Ingrediënten:
voor 4 personen

- 500 gram gehakt
- 5 grote uien
- blikje mais
- 4 blikjes tomatenpuree
- 1 grote pot bruine bonen
- peper
- kruiden naar smaak

Ui snipperen en bruin bakken. Gehakt kruiden naar smaak en rul bakken. Tomatenpuree erbij gooien en een evenredige hoeveelheid water. Kruiden naar smaak erin gooien en in laten koken. Bonen laten uitlekken en even mee laten opwarmen. Blikje mais afgieten, erdoorheen roeren en opdienen. Lekker met stokbrood of rijst, of in een wrap met nacho chips, creme fraiche en guacamole.

Bovenstaan recept varieert, soms zonder tomatenpuree, soms met echte tomaten. Maar horen er in chili eigenlijk wel tomaten te zitten?
discipterzondag 20 juli 2008 @ 17:08
persoonlijk vind ik het wel lekker met kappertjes ipv bonen, en blik mais erdoor en dan serveren met rijst P:
Hikmaandag 21 juli 2008 @ 10:37
quote:
Op maandag 23 april 2007 12:03 schreef dr.martin het volgende:
Ik had een aantal jaar geleden zaadjes van die groene tomaten op internet besteld. Deze groeien makkelijk in nederland en ik had dan ook erg veel van die groene tomaten. Volgens mij zijn ze verder nergens te koop in nederland.
In Utrecht zit "Arte Mexicano" in de zadelstraat. Daar verkopen ze o.a. tomatillos, maar ook allerlei soorten chili's zowel in blik als gedroogd (bijvoorbeeld voor mole), zwarte bonen, epazote en nog veel meer. Toen ik daar achetrkwam was het ook gelijk mijn nieuwe favoriete winkel...
littledrummergirlmaandag 21 juli 2008 @ 11:49
quote:
Op woensdag 29 juni 2005 05:48 schreef Nembrionic het volgende:
Als iemand mij trouwens kan wijzen naar een winkel waar ik tomatillos kan krijgen en black beans in Rotterdam (centrum, nieuwe binnenweg?) dan zou ik dat zeer fijn vinden
bel eens met tropische supermarkt highway aan de dordtselaan misschien dat die het hebben?
FloggingMollymaandag 11 augustus 2008 @ 18:06
Ik heb net dit topic dorgelezen en ik heb nu heeeeel erg de neiging nu een pan chili te gaan maken....

Chili
Xlargevrijdag 16 januari 2009 @ 12:22
*kick*

Als fervent chili liefhebber ga ik morgen de chili van Nembrionic maken (zie OP)
Lekker in de ochtend al beginnen met het rundvlees te stoven/sudderen.

Nembrionic, ik heb alleen 1 vraag (mocht je dit lezen wanneer het topic weer omhoog komt in je myat)
De taki taki kan ik niet vinden bij de AH, waar zou dat ongeveer staan ?
Nu lees ik hier dat het heel makkelijk zelf te maken is

http://www.smulweb.nl/1049393/koken/recept/Taki-taki.

Is dat hetzelfde ? en word het gerecht niet te waterig met een half pak tomatensap erin ?
Nembrionicvrijdag 16 januari 2009 @ 12:28
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 12:22 schreef Xlarge het volgende:
*kick*

Als fervent chili liefhebber ga ik morgen de chili van Nembrionic maken (zie OP)
Lekker in de ochtend al beginnen met het rundvlees te stoven/sudderen.

Nembrionic, ik heb alleen 1 vraag (mocht je dit lezen wanneer het topic weer omhoog komt in je myat)
De taki taki kan ik niet vinden bij de AH, waar zou dat ongeveer staan ?
Nu lees ik hier dat het heel makkelijk zelf te maken is

http://www.smulweb.nl/1049393/koken/recept/Taki-taki.

Is dat hetzelfde ? en word het gerecht niet te waterig met een half pak tomatensap erin ?
Ik weet niet of dat hetzelfde is. Maar ik zag het van de week nog bij de AH staan.
Anders hebben ze het ook bij de meeste slijters en vast nog wel bij een andere supermarkt.

-edit- oh het is wel iets heeeeel anders dan tomatensap met tabasco.
Nembrionicvrijdag 16 januari 2009 @ 12:29
quote:
Op maandag 21 juli 2008 11:49 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

bel eens met tropische supermarkt highway aan de dordtselaan misschien dat die het hebben?
Ik had ze reeds gevonden maar vond het geen aanrader.
Xlargevrijdag 16 januari 2009 @ 12:43
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 12:28 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik weet niet of dat hetzelfde is. Maar ik zag het van de week nog bij de AH staan.
Anders hebben ze het ook bij de meeste slijters en vast nog wel bij een andere supermarkt.

-edit- oh het is wel iets heeeeel anders dan tomatensap met tabasco.
Nembrionic, waar staat het bij de AH ?
En kan je een beetje omschrijven wat het is ?
Nembrionicvrijdag 16 januari 2009 @ 12:49
Nembrionicvrijdag 16 januari 2009 @ 12:51
Water, tomatenpuree(22%), suiker, jodiumhoudend keukenzout, rode bietensap, specerijen( ), appelsapconcentraat, sinaasappelconcentraat, citroenzuur, azijnzuur, aroma, kruiden(soja, selderij, mosterd, tarwe) gerstenmoutextract, verdikkingsmiddel, gemodificeerd zetmeel, vitamine C en E, provitimanie A
Nembrionicvrijdag 16 januari 2009 @ 12:51
Volgens mij stond het bij de wijn/sherry/drank. Maar loop eens een Gall en Gall binnen.
Je hoeft het trouwens niet persee te gebruiken

Het wordt gebruikt als smaakmaker, in bloody mary's, in vleesgerechten en soepen en voorafjes.
Xlargevrijdag 16 januari 2009 @ 13:47
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 12:49 schreef Nembrionic het volgende:
[ afbeelding ]



Je bent fantastisch, nu gaat het zeker lukken, ik laat weten hoe die is geworden.
Bedankt voor de moeite.
Weltschmerzvrijdag 16 januari 2009 @ 14:06
Waarom gooit bijna iedereen er eigenlijk gehakt doorheen? Ik vond dat eigenlijk weinig toevoegen, toen heb ik er spek in gedaan en dat was al een verbetering maar ook niet ideaal. Ik zit te denken aan iets draadjesvleesachtigs, zou dat niet wat zijn?

Iemand goede ervaringen met ongehakt rundvlees?

Edit: Even gemist dat er ook nog een pagina 2 was, maar niettemin blijft de vraag staan.
Xlargevrijdag 16 januari 2009 @ 14:50
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 14:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Waarom gooit bijna iedereen er eigenlijk gehakt doorheen? Ik vond dat eigenlijk weinig toevoegen, toen heb ik er spek in gedaan en dat was al een verbetering maar ook niet ideaal. Ik zit te denken aan iets draadjesvleesachtigs, zou dat niet wat zijn?

Iemand goede ervaringen met ongehakt rundvlees?

Edit: Even gemist dat er ook nog een pagina 2 was, maar niettemin blijft de vraag staan.
Zie het gerecht uit de OP die ik wil maken , dat is met draadjesvlees.
Nembrionicvrijdag 16 januari 2009 @ 14:54
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 14:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Waarom gooit bijna iedereen er eigenlijk gehakt doorheen? Ik vond dat eigenlijk weinig toevoegen, toen heb ik er spek in gedaan en dat was al een verbetering maar ook niet ideaal. Ik zit te denken aan iets draadjesvleesachtigs, zou dat niet wat zijn?

Iemand goede ervaringen met ongehakt rundvlees?

Edit: Even gemist dat er ook nog een pagina 2 was, maar niettemin blijft de vraag staan.
Met draadjesvlees is
Xlargezaterdag 17 januari 2009 @ 11:31
quote:
Op vrijdag 16 januari 2009 14:54 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Met draadjesvlees is
Het vlees staat op
Nembrionicmaandag 19 januari 2009 @ 00:33
Geen update? Meestal geen goed teken
Xlargemaandag 19 januari 2009 @ 09:32
quote:
Op maandag 19 januari 2009 00:33 schreef Nembrionic het volgende:
Geen update? Meestal geen goed teken
dat was puur uit luiigheid.
Nee het is juist erg lekker geworden.

Ik had echter wel een paar dingen aangepast, de bleekselderij, waar ik niet van hou, heb ik vervangen door mais.
En ik heb er extra chilipoeder en cayennepeper door heen gedaan, ook heb ik meer rode ui gebruikt.

Toen ik rond 4 uur in de middag klaar was met het gerecht heb ik het af laten koelen, 7 uur in de avond kwamen de eters, ik heb toen alles in een ovenschaal gedaan , daar geraspte kaas over gedaan en toen een tijdje onder de gril.

Opgedient met torilla chips en gacemoulle (hoe schrijf je dat eigenlijk ?).

De avond was perfect (14.gif).

Bedankt voor het recept, over een paar weken ga ik het weer maken
Nembrionicmaandag 19 januari 2009 @ 11:42


Probeer ook de andere recepten eens natuurlijk
Hikmaandag 19 januari 2009 @ 12:57
quote:
Op maandag 19 januari 2009 09:32 schreef Xlarge het volgende:
Opgedient met torilla chips en gacemoulle (hoe schrijf je dat eigenlijk ?).

Guacamole

bijna goed
_Ophelia_maandag 19 januari 2009 @ 17:57
Chili
Vrijdag staat er hier weer een grote pan vega-kindneybonenchilivariant op tafel...
Mini_rulezmaandag 19 januari 2009 @ 18:55
quote:
Op maandag 19 januari 2009 09:32 schreef Xlarge het volgende:

[..]

Opgedient met torilla chips en gacemoulle (hoe schrijf je dat eigenlijk ?).
Zo: opgediend.

Sorry, flauw. Je gerecht klinkt wel heerlijk, vooral dat in de oven met geraspte kaas. Dat ga ik volgende keer ook eens met de chili doen.
Xlargezondag 1 februari 2009 @ 13:30
Gisteren weer gemaakt voor 5 mensen, dit keer geserveerd met donker ciabatta en mini maiskolfjes, het was weer erg lekker.
Trannelliusdinsdag 3 maart 2009 @ 13:26
Ik was toch érg benieuwd naar het recept uit de OP, dus heb vandaag er maar voor uitgetrokken om ervoor thuis te blijven. De riblappen staan inmiddels op, kan bijna niet wachten.
Verder nog wel twee vraagjes:
- Maisbrood. Maken jullie dat zelf of haal je dat gewoon ergens?
- Het draadjesvlees. Ik kan mij voorstellen dat het vocht ervan prima kan worden gebruikt voor een jus (ketjap+vocht van het vlees met laurierblaadjes is toch een beste combinatie). Iemand nog tips hiervoor?
neggixvrijdag 28 mei 2010 @ 01:43
Beetje een hele grote kick, maar weet iemand wat voor chilisaus Center parcs heeft. Hele dikke, rode chilisaus....
Xlargezaterdag 18 december 2010 @ 14:41
Er is al 204 dagen niet in dit topic gepost. Bedenk je of het zinvol is dit topic omhoog te schoppen. Klik hier om tóch te reageren.

Wat een onzin , ik schop hem toch omhoog :)
Ik heb alles in huis gehaald, zo nof even een fles Taki Taki halen, en dan kan ik morgenochtend beginnen
Xlargezondag 19 december 2010 @ 15:09
24n0ca9.jpg

Nog even en dan is het klaar, het recept uit de OP , gerookt met appelhout
Charmianzondag 19 december 2010 @ 22:02
quote:
14s.gif Op zondag 19 december 2010 15:09 schreef Xlarge het volgende:
[ afbeelding ]

Nog even en dan is het klaar, het recept uit de OP , gerookt met appelhout
Proef je dat dan dat het gerookt is? Het zit toch in die pan.
Xlargemaandag 20 december 2010 @ 08:11
quote:
1s.gif Op zondag 19 december 2010 22:02 schreef Charmian het volgende:

[..]

Proef je dat dan dat het gerookt is? Het zit toch in die pan.
De deksel van de bbq gaat er dan op, de gehle binnenkant vult zich dan met rook
Charmianmaandag 20 december 2010 @ 15:54
quote:
14s.gif Op maandag 20 december 2010 08:11 schreef Xlarge het volgende:

[..]

De deksel van de bbq gaat er dan op, de gehle binnenkant vult zich dan met rook
Ah ok dan snap ik het.
Vleyczejturmaandag 20 december 2010 @ 16:21
Ik zou dat graag eens proeven. Ik heb in mijn leven alleen nog maar slechte chilli gegeten!
MrRhodesmaandag 20 december 2010 @ 16:23
alsof je boter nodig hebt om gehakt te bakken :|W
Anonaamvrijdag 16 november 2012 @ 21:43
Schopje omdat chili nog steeds overheerlijk is.
Geslotenzaterdag 17 november 2012 @ 11:30
Vorige week een lasagne gemaakt van chili con carne. Superlekker!
foodloverzondag 24 februari 2013 @ 16:55
Schop!
Wat is er lekkerder dan een dampende pan chili op een druilerige zondag?

Hier zo een simpele chili met kidneybonen, gehakt, prei, ui, 2 soorten paprika, ajuma peper, stokbrood voor erbij.
dentrommeldinsdag 26 februari 2013 @ 13:20
simpel maar lekker:

3 uien
1 teentje knoflook of knoflookpoeder
olijfolie
2 afgestreken eetlepels currypoeder
1 verse rode Spaanse peper; zonder zaadjes en fijngehakt
zout en zwarte peper uit de molen
450g rundergehakt
1 blikje tomatenpuree
2 blikken tomaten (gepelde) van 400 g
1/2 kaneelstokje of koffielepel kaneelpoeder
2 blikjes rode kidneybonen van 400g, uitgelekt

Uien, knoflook en rode peper fijnhakken en bakken in olijfolie. Gehakt en curry toevoegen en al roerend bruinbakken. Daarna al de rest erbij behalve de bonen. Een half uur laten sudderen en de bonen toevoegen met het sap uit het blik en een wijnglas water. Voeg als dat nodig is peper en zout toe.

Nu kan je het op een laag pitje 1 tot 1,5 uur zachtjes laten sudderen.

Dit gerecht smaakt altijd beter als je het een dag van tevoren klaarmaakt (dan krijgt de smaak tijd om zich te ontwikkelen).
ddxzaterdag 18 mei 2013 @ 23:10
Maar weer eens een schopje, gisteren begonnen met 1kg kidney bonen weken en vanavond chili kookavond met volgende ingredienten :

1kg kidney bonen
400g gehakt
speklapjes (4 stuks in kleine stukjes gesneden)
2 merquezworstjes
2 uien
2 madam jeanettes
handje vol gedroogde chili pepers
1 chorizo worst
2 rode paprika's
blikje gepelde tomaten
blikje tomatenpuree
paprika poeder
komijnzaad poeder
paar teentjes verse knoflook

ruikt al erg lekker en straks nachtje laten staan om morgenavond te eten :)

full.jpg
macferretzondag 19 mei 2013 @ 11:50
ik mis de pure chocolade! is echt een meerwaarde in de chilli
Ziggerzondag 19 mei 2013 @ 21:18
Chili vind ik nu echt zo'n gerecht dat ik nergens lekker kan krijgen in een restaurant. Iemand tips?
ddxzaterdag 25 mei 2013 @ 01:29
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 11:50 schreef macferret het volgende:
ik mis de pure chocolade! is echt een meerwaarde in de chilli
Ben zelf niet echt van de chocolade, maar wat is dan precies de meerwaarde ?
Misschien eens proberen.
RunForrestRunzaterdag 25 mei 2013 @ 12:47
quote:
1s.gif Op woensdag 29 juni 2005 16:24 schreef Lienekien het volgende:
Ik heb een chili-recept met o.a. bier, basterdsuiker en koffie. Een recept van Robert Arsenault, als dat iemand wat zegt.

*knip*
Dit wordt hem, mijn eerste niet-uit-pakjes chili! *O*

Misschien over een paar weken het recept uit de OP proberen, ziet er ook erg goed uit!
Geelmanzaterdag 13 juli 2013 @ 16:14
Ik ga vanavond chili koken! :o Hopelijk gaat het lukken!
Geelmanzaterdag 13 juli 2013 @ 17:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 16:14 schreef Geelman het volgende:
Ik ga vanavond chili koken! :o Hopelijk gaat het lukken!
Een uur verder en ik heb al een hele pan vol! Het brouwsel lijkt op chili, en het is nog flink pittig ook! :D
Dragonberrywoensdag 4 september 2013 @ 14:24
Kick! Ik heb een pan Chili op het vuur staan :)
Gehakt, ui, knoflook, prei(had ik nog liggen..), kidney bonen, bruine bonen, blikje tomaten, rode peper, komijn, kaneel, koriander en een beetje pure chocola.
Ik heb maar een beetje wat dingen die goed leken bij elkaar gegooid en hoop dat het lekker is :P
Vorige keer heb ik wat groene pepers uit een potje gebruikt, maar met een flinke eetlepel van dat spul vond vriendlief het te heet.. Ik hoop dat er nu niet teveel peper in zit >:)
macferretwoensdag 4 september 2013 @ 22:19
14 september Dutch Chili Fest in Eindhoven, chili, pepers en BBQ!
Mollemanzondag 8 september 2013 @ 10:55
quote:
0s.gif Op woensdag 4 september 2013 22:19 schreef macferret het volgende:
14 september Dutch Chili Fest in Eindhoven, chili, pepers en BBQ!
Ik kom waarschijnlijk wel even kijken volgende week met een maat van mij.
Geelmanvrijdag 4 oktober 2013 @ 17:55
Ok, ik wil morgen nieuwe chili gaan koken.

Recept:

- 500 g rundergehakt van de slager
- 2 rode paprika's
- 2 uien
- Rode peper
- Blikje mais
- Blikje gepelde tomaten
- Blikje tomatenpuree
- Blikje kidneybonen
- Cayennepoeder
- Chilipoeder
- Komijnzaad
- Zout
- Pure chocola

Nog tips of trucs?
Holotabzaterdag 12 oktober 2013 @ 14:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 oktober 2013 17:55 schreef Geelman het volgende:
Nog tips of trucs?
Bacon :Y
Geelmanzaterdag 26 oktober 2013 @ 23:58
Weer chili gemaakt, misschien iets te scheutig geweest met de extra pure chocola! :P De chili werd een stuk 'donkerder' van smaak en ook minder zoet. Desalniettemin prima te eten, de pan kwam netjes leeg.

Volgende keer ga ik rode uien en spek toevoegen denk ik! ^O^
Weltschmerzzondag 27 oktober 2013 @ 14:48
Ik heb het al heel lang niet meer gemaakt, maar ik deed er ook vaak spek bij in. Verder gedroogde chili's én verse jalapenos, zowel gefruit ui als gebakken uiringen, knoflook, gewoon als smaakversterker en dus niet teveel. Ananas vind ik er ook lekker doorheen, terwijl ik echt niet zo iemand ben die overal fruit doorheen mikt, integendeel.