Het zijn juist de blaadjes die je gebruikt bij de Basilicumquote:
Ik denk dat je bieslook bedoelt.quote:Op maandag 20 juni 2005 18:06 schreef nostra het volgende:
Basilicum heeft toch geen blaadjes?
Ik eet altijd een hand van die stengels puur op als ik in de keuken ben, lekker spul.
quote:
Volgens mij vertakt peterselie zich ook. Pa had vorig jaar een peterselieplantje geplant. Dat is nu een complete struik gewordenquote:Op dinsdag 21 juni 2005 13:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik ben veel aan het experimenteren met de verschillende kruiden. t Levert altijd verassende dingen op, en het is nooit vies eigenlijk.
Maar toch zou ik graag een antwoord op mijn vragen zien
Heb gisteren mijn jonge peterselieplantjes c.q. steeltjes (van 2 cm.) in de zon laten staan. Ze zijn nu helemaal verdordquote:Op woensdag 22 juni 2005 10:03 schreef R-Alph het volgende:
[..]
Volgens mij vertakt peterselie zich ook. Pa had vorig jaar een peterselieplantje geplant. Dat is nu een complete struik geworden![]()
In plantenbakken, op een tafeltje of vensterbank, of tegen de muur misschien?quote:Op woensdag 22 juni 2005 12:44 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik durf die zooi bij mij in de tuin niet op te kweken. er zwerven hier veel katten rond, en het laatste wat ik wil is lekker eten met kattenpis
heb ik ook al over gedacht, zo een hangbak aan de schutting leek me wel leuk. maar die pokke beesten zitten zelfs op de schuttingquote:Op woensdag 22 juni 2005 13:02 schreef dutch-mamma het volgende:
[..]
In plantenbakken, op een tafeltje of vensterbank, of tegen de muur misschien?
Dat is minder leuk...quote:Op woensdag 22 juni 2005 13:07 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
heb ik ook al over gedacht, zo een hangbak aan de schutting leek me wel leuk. maar die pokke beesten zitten zelfs op de schutting
en op het tafeltje, enz. enz.
Same here... :`( Peterselie en basilium hartstikke dood...quote:Op woensdag 22 juni 2005 12:40 schreef Mudman het volgende:
[..]
Heb gisteren mijn jonge peterselieplantjes c.q. steeltjes (van 2 cm.) in de zon laten staan. Ze zijn nu helemaal verdord.
Bij mij gaan ze ook al tijd dood. Maar ik had wel een goede tip van een vriendin (was zelf niet zo snugger om er aan te denken). Namelijk alles van het plantje afknippen en invriezen! En het plantje kan dan ook weer verder groeien.quote:Op woensdag 22 juni 2005 16:21 schreef PiperMaru het volgende:
[..]
Same here... :`( Peterselie en basilium hartstikke dood...
En ik had er zo m'n best op gedaan.
Heb ook al 2x zo'n basilicum van de Aldi gekocht maar die overleven het bij mij ook niet.
Hele goeie tip!!quote:Op donderdag 23 juni 2005 08:32 schreef sa-sa het volgende:
[..]
Bij mij gaan ze ook al tijd dood. Maar ik had wel een goede tip van een vriendin (was zelf niet zo snugger om er aan te denken). Namelijk alles van het plantje afknippen en invriezen! En het plantje kan dan ook weer verder groeien.
Edah, AH hier wel, markt,quote:Op zondag 3 juli 2005 11:43 schreef Geluk het volgende:
Waar kan je die plantjes kopen? Ik zou dolgraag basilicum, peterselie en bieslook willen hebben, maar ik kan ze niet vinden.
Hier in Delft hadden ze ze altijd bij de C1000, maar de laatste tijd kan ik ze daar niet vinden.
En de AH heeft ze ook al niet.
Whehehe, ik dacht dat ik de enige psycho was. Ik vind basilicum echt heersenquote:Op maandag 20 juni 2005 18:06 schreef nostra het volgende:
Basilicum heeft toch geen blaadjes?
Ik eet altijd een hand van die stengels puur op als ik in de keuken ben, lekker spul.
Aldi had ze van de week ook in NL.quote:Op zondag 3 juli 2005 11:43 schreef Geluk het volgende:
Waar kan je die plantjes kopen? Ik zou dolgraag basilicum, peterselie en bieslook willen hebben, maar ik kan ze niet vinden.
Hier in Delft hadden ze ze altijd bij de C1000, maar de laatste tijd kan ik ze daar niet vinden.
En de AH heeft ze ook al niet.
En anders in een doodgewoon tuincentrum. Hier zie ik ze vol staan met kruiden.quote:Op dinsdag 5 juli 2005 00:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Aldi had ze van de week ook in NL.
"Bewaar verse basilicum nooit in de koelkast. Dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak."quote:Op dinsdag 5 juli 2005 00:21 schreef Pietverdriet het volgende:
mijn basilicum krijgt altijd zwarte steeltjes. Wat doe ik fout?
Afgelopen week hadden ze bij de plaatselijke LIDL precies die drie kruiden voor de achterlijke prijs van 31 ct per plantje! Misschien dat je daar eens kunt gaan kijken, alhoewel ik denk dat het aanbod per filiaal en per week kan verschillen...quote:Op zondag 3 juli 2005 11:43 schreef Geluk het volgende:
Waar kan je die plantjes kopen? Ik zou dolgraag basilicum, peterselie en bieslook willen hebben, maar ik kan ze niet vinden.
Hier in Delft hadden ze ze altijd bij de C1000, maar de laatste tijd kan ik ze daar niet vinden.
En de AH heeft ze ook al niet.
Nee, bij mij zijn het de steeltjes van de plantjes die zwart worden, als ze nog in het potje staanquote:Op dinsdag 5 juli 2005 01:48 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
"Bewaar verse basilicum nooit in de koelkast. Dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak."
bron: http://home.tiscali.nl/beercollection/spices.htm
verdraaid handige pagina trouwens
Zijn dat wel de blaadjes waar ze het over hebben maargoed...wellicht is er een verband. Ik kan me zo voorstellen dat je het plantje niet in de koelkast bewaard maar toch op een te koude plek.
Verder ben ik onder de indruk dat je bij basilicum de steeltjes helemaal niet gebruikt, maar dat kan ik verkeerd hebben natuurlijk
ja ok..en dat staat dus niet te koud ofso?quote:Op dinsdag 5 juli 2005 10:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, bij mij zijn het de steeltjes van de plantjes die zwart worden, als ze nog in het potje staan
Ja, dat is op zich wel waar maar ik heb gemerkt dat je de basilicum van de supermarkt met een beetje geluk wel een zomer lang kunt gebruiken hoor. Gewoon even overpotten als het nodig is, veel zon en genoeg water en hij blijft hartstikke mooi. Mijn zus is het vorig jaar ook gelukt, dat ding was echt enorm gegroeid. Maar de rest van mijn kruiden heb ik inderdaad gewoon zelf geplant en eentje uit een tuincentrum. Maar het kàn dus wel, als je toch al zo'n supermarktding hebt.quote:Op dinsdag 5 juli 2005 10:52 schreef DancingPhoebe het volgende:
Je kunt ze wel bij de supermarkt kopen, maar die zijn echt opgekweekt in hun potje, in hun plasticje en de bedoeling daarvan is eigenlijk niet dat je ze gaat planten, die moet je gewoon min of meer direct gebruiken.
De ouwe zegt dat het plantje het beste groeit tussen de 20C-25C en denkt dat de blaadjesquote:Op dinsdag 5 juli 2005 15:44 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
ja ok..en dat staat dus niet te koud ofso?
Ik zal het even aan mijn vader vragen, die weet het vast![]()
Dankquote:Op dinsdag 5 juli 2005 18:57 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
De ouwe zegt dat het plantje het beste groeit tussen de 20C-25C en denkt dat de blaadjes
de stengeltjes leegzuigen. En dat met te koel bewaren(bij het koude keukenraam ofso) resulteerd waarschijnlijk in zwarte steeltjes. Zet het eens op een warme plek?
En komen daar dan ook weer pepers aan?quote:Op dinsdag 5 juli 2005 12:05 schreef Rio het volgende:
Ook leuk: de zaadjes van je (spaanse) peper planten ipv weggooien. Ik heb nu twee peperstruikjes. Muy Bien!
Koriander kan je wel bij turkse en marokkaanse winkels verkrijgen, maar das geoogst.quote:Op dinsdag 5 juli 2005 22:55 schreef Ingrid19 het volgende:
Wij hebben een kruidentuintje met rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum, bieslook, dragon en munt.
Alles bij de Intratuin gekocht. Bij ons willen de plantjes van de supermarkt niet best. We willen graag koriander, maar dat is nergens te vinden helaas.
Misschien toch maar eens de zaadjes proberen dan!quote:Op dinsdag 5 juli 2005 23:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koriander kan je wel bij turkse en marokkaanse winkels verkrijgen, maar das geoogst.
Korianderzaad kan je bij iedere kruidenwinkel kopen.
Koriander
[afbeelding]
Er zijn 2 soorten, Jantar, dat heel aromatische zaden heeft, en Cilantro, wat bladkoriander is, die voor het groen wordt gebruikt.
Kijk anders eens bij een zaadhandel.
http://www.zaadhandelvanderwal.nl/
http://www.robertus.nl/
Absoluut! En ook nog best veel voor zo'n klein struikje.quote:Op dinsdag 5 juli 2005 19:41 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
En komen daar dan ook weer pepers aan?
Yup, dat werkt, en ook met pitjes van de paprika trouwens, zelfde familie.quote:Op woensdag 6 juli 2005 13:12 schreef Rio het volgende:
[..]
Absoluut! En ook nog best veel voor zo'n klein struikje.
En kweek je die dan in een potje?quote:Op woensdag 6 juli 2005 13:12 schreef Rio het volgende:
[..]
Absoluut! En ook nog best veel voor zo'n klein struikje.
Bij mij staat er basilicum op de vensterbank (ook op het zuiden, lekker warm dus!). Hij hij echt een hele hoop water nodig, bijna elke dag wel anders gaan de blaadjes hangen. En ik heb het plantje gewoon in een pot staan met gewone potgrond.quote:Op vrijdag 12 augustus 2005 17:27 schreef Automatic_Rock het volgende:
oe, da's wel fijn. Mijn keuken heeft het raam op het zuiden namelijk
En dan gewoon in een plantenbak met potgrond??
En hoe vaak water geven, of scheelt dat per kruidsoort??
Vreemd idd. Immers, van nature groeit alles ook binnenquote:Op zondag 21 augustus 2005 19:05 schreef Oksel het volgende:
Dus buiten groeit alles beter dan binnen? Wat raar.
kijk eens bij een turkse of marokkaanse groenteboerquote:Op zondag 4 september 2005 19:41 schreef McGry het volgende:
ik ben ook een grote koriander-fan. Het probleem is dat het in Nederland gewoon niet te betalen is... de prijs in een normale supermarkt is niet gewoon hoog, maar echt absurt.. 1,5 euro voor 5 stengeltjes: met die belachelijke hoeveelheid kun je echt niets op smaak brengen.
Soortgelijk probleem hier! Wel een enorm balkon maar weinig zon (tussen 12.00 en 12.30 uur en dan later op de middag nog een paar minuten) en veel wind...quote:Op woensdag 6 juli 2005 16:15 schreef BBQ-kip het volgende:
Had ik maar een tuin![]()
Op het balkon bij mij staat teveel zon en teveel wind en in de keuken lukt ook al niks...
En ik hou zo van kruidjes (behalve koriander)![]()
Arme ik![]()
De mijne hebben het zo'n 3 maanden vol gehouden denk ik.....quote:Op dinsdag 21 maart 2006 15:15 schreef Isabeau het volgende:
Ik gebruik de plantjes uit de supermarkt tegenwoordig maar extra snel omdat ze toch vrij vlot dood gaanHet lukt me niet ze in leven te houden (en ja, ik weet dat ze water nodig hebben en niet naast de verwarming moeten.
JA, dat weet ik ook nooit. En moet je ze zaadje voor zaadje planten of een beetje strooien? In het laatste geval krijg ik allemaal kleine pestplantjes van twee blaadjes bij elkaar, maar één zo'n zaadje en dan twee cm ertussen lijkt me ook nogal karig.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 12:08 schreef Brentmeister het volgende:
[..]
Vreemd idd. Immers, van nature groeit alles ook binnen![]()
Ik heb momenteel een zakje basilicumzaadjes hier liggen. Waar en hoe kan ik deze nou het beste planten? Ik wil eigenlijk nog veel meer zaaien zodat ik van de zomer flink kan graaienHeb geen idee wat ik uit zo'n zakje krijg.
Voor rozemarijn moet ik geduld hebben dus...quote:Op dinsdag 4 april 2006 23:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Rozemarijn doet er jaaaren over groot te worden,
Munt heeft zon nodig
Sali gewoon snoeien en thijm is moeilijk.
Grote potten nemen
Mijn rozemarijn'boompje' groeit enormquote:Op dinsdag 4 april 2006 23:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Rozemarijn doet er jaaaren over groot te worden,
Ja, absoluut, maar daar loop je het risico dat ie kapotvriest in de winterquote:Op donderdag 6 april 2006 13:55 schreef Fiorenza het volgende:
[..]
Mijn rozemarijn'boompje' groeit enormecht niet bij te houden...
of komt dat doordat ik hem in de volle grond (in de tuin) geplant heb?
das deze winter niet gebeurd, maar hij staat ook aardig beschut.quote:Op donderdag 6 april 2006 13:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, absoluut, maar daar loop je het risico dat ie kapotvriest in de winter
Ik maak wel eens thee van kaneel/kardemom.quote:Op woensdag 6 juli 2005 13:28 schreef shmoopy het volgende:
[..]
Over wat je in de thee kunt doen aan kruiden is er de welbekende munt natuurlijk, lekker fris in de zomer, zeker als je de thee koud drinkt (misschien wat limoen erbij als je in een wilde bui bent).
maak met munt niet de fout om deze in de volle grond te zetten. Binnen een vloek en zucht staat de hele buurt vol met munt.quote:
Die bloemetjes zijn heel decoratief en smaken zalig!!!quote:Op dinsdag 16 augustus 2005 15:27 schreef aidyl het volgende:
Ik heb munt, rozemarijn, en thijm, maar die munt word vlug dor, en nu het ook nog eens gaat bloeien (wle mooie paarse bloemetjes btw) word het helemaal zo'n zielig ding![]()
Ik heb mijn korianderplant bij de C1000 gekocht, misschien dat je daar geluk hebt.quote:Op dinsdag 5 juli 2005 22:55 schreef Ingrid19 het volgende:
Wij hebben een kruidentuintje met rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum, bieslook, dragon en munt.
Alles bij de Intratuin gekocht. Bij ons willen de plantjes van de supermarkt niet best. We willen graag koriander, maar dat is nergens te vinden helaas.
het zijn wat dat aangaat net brandnetels.quote:Op zondag 9 april 2006 14:10 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
maak met munt niet de fout om deze in de volle grond te zetten. Binnen een vloek en zucht staat de hele buurt vol met munt.![]()
thee mee maken, gebruiken als garnering, verwerken in stoofschotels of toetjes.quote:Op maandag 10 april 2006 16:46 schreef aidyl het volgende:
Als ik nieuwe plantjes koop gaat die stomme munt eruit, wat doe je nu helemaal met munt![]()
planten dus lekker in de schaduw latenquote:Het is opmerkelijk dat men zelf zo weinig verse kruiden kweekt, kruiden die je in grote hoeveelheden gebruikt zoals peterselie en selderij, vragen mischien teveel plaats en aandacht. maar potten met bijvoorbeeld tijm, bieslook en rozemarijn zijn goed mogelijk. de meeste kruiden gedijen het best op een schaduwrijke plek. als je verschillende kruiden te dichtbij elkaar zet, is de kan op kruisbestuiving groot pas dus op dat je planten niet te dicht bij elkaar zet om ze hun eigen karakter te laten behouden.
onzin.. in pokon en dergelijke middeltjes zitten fosfor, kalium en stikstof. De voedingsstoffen die een plant nodig heeft, in een bepaalde verhouding.quote:Op woensdag 6 juli 2005 11:11 schreef marsterretje het volgende:
Voor mensen waarbij kweken niet zo lukt:
Basilcum kan uitgroeien tot een halve boom met wat groei-mest. Niet die van de Pokon, want je wilt je plant gaan eten, en pokon is daar te chemisch voor. Beter kun je naar je lokale grow-shop gaan (je weet wel, voor die vijf-puntige plantjes die in NL zo gaarne worden gerookt) en daar groeimiddel kopen.
Dat is meer op natuurlijke basis, zodat de planten voor menselijk consumptie geschikt zijn, en bovendien heb je dus grote planten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |