FOK!forum / Culinesse à gogo / Franse Kaas! Culinair Orgasme....
Libriszaterdag 9 april 2005 @ 15:46
Als er iets is dat mijn smaakpapillen streelt is het wel een Franse kaas, schimmel of geen schimmel. Op het moment heb ik een Epoisses en een Langres (beide geen schimmelkazen) op een Frans boerenbrood... Goddelijk

Wat zijn jullie favoriete Franse kazen?

Leuk detail, de kazen zitten in de originele verpakking van de Franse Fromagerie Boursault uit Parijs
Martijn_77zaterdag 9 april 2005 @ 16:09
Geef mij maar een lekker stukje Port Salut, Brie of Camembert

Voor meer info zie:

Franse Kaas
Faithyzaterdag 9 april 2005 @ 17:00
ik ben vooral van de brie en de Camembert.. schimmelkazen vind ik niet echt heel lekker..
Pregozaterdag 9 april 2005 @ 17:02
quote:
Op zaterdag 9 april 2005 17:00 schreef Faithy het volgende:
ik ben vooral van de brie en de Camembert.. schimmelkazen vind ik niet echt heel lekker..
wat denk je wat dat witte is op brie en camembert?

liverot
Faithyzaterdag 9 april 2005 @ 17:02
quote:
Op zaterdag 9 april 2005 17:02 schreef Prego het volgende:

[..]

wat denk je wat dat witte is op brie en camembert?

liverot
nou ja, ik heb het ook meer over de groene/paarse/blauwe doordrongen kazen..
erik-de-perikzaterdag 9 april 2005 @ 17:09
blue cheese
TrenTszaterdag 9 april 2005 @ 17:22
Eten is niet goddelijk.
Libriszaterdag 9 april 2005 @ 17:29
De smaak is goddelijk, van de schimmelkazen vind ik een roquefort het lekkerst... jummy
Oblivionzaterdag 9 april 2005 @ 19:15
Vind Calvados-kaas wel te naggelen...
Of met walnoten, of met ananas...

Maar geen roguefort...
Gek eigenlijk he?
Mirjamzaterdag 9 april 2005 @ 19:32
gek op brie
vooral van die zachte, die aan je vingers blijft plakken alsje m probeert te snijden
Pregozaterdag 9 april 2005 @ 22:55
roquefort is ook nie echt mijn favo, misschien omdat he zo banaal als de nacht is geworden.
blauwe kaas die koelkast uitstinkt is heerlijk, ok het meurt maar daar gaat het niet om
BBQ-kipzondag 10 april 2005 @ 02:40
Franse kaas, zooo heerlijk!
Geitenkaas (crotins en alle andere vormen), blauwschimmelkazen, rauwmelkkazen, brie, schapenkaas, alles is heerlijk!
Er is bijna geen kaas die ik niet lust
Ik vind kaas echt heerlijk!
Dr_Croutonzondag 10 april 2005 @ 02:55
Brrrrrrie!

En Camembert is goeie shit.
Libriszondag 10 april 2005 @ 02:55
Hoe eten jullie je kaas, uit het vuistje? met brood? op een toastje?
BBQ-kipzondag 10 april 2005 @ 02:57
Ergens doorheen, eroverheen, ernaast, uit het vuistje, met brood, op brood, op een toastje, eigenlijk op alle mogelijke manieren
Marksterzondag 10 april 2005 @ 02:57
Camembert

Liefst tussen een pistolet of op een toastje !
Dr_Croutonzondag 10 april 2005 @ 02:58
quote:
Op zondag 10 april 2005 02:55 schreef Libris het volgende:
Hoe eten jullie je kaas, uit het vuistje? met brood? op een toastje?
Alledrie de vormen, uit het vuistje als de kaas bijna op is. Lekker schaamteloos schransen.
Marksterzondag 10 april 2005 @ 03:02
quote:
Op zondag 10 april 2005 02:58 schreef Dr_Crouton het volgende:

[..]

Alledrie de vormen, uit het vuistje als de kaas bijna op is. Lekker schaamteloos schransen.
Libriszondag 10 april 2005 @ 03:03
hmmmz, die epoisses gisteren, lekker glas bordeaux erbij... Vanmiddag maar weer doen....
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 03:04
Doe eens een hollands kaasplankje: Kernhem, Beemster in verschillende leeftijden, Brandnetelkaas...
Libriszondag 10 april 2005 @ 03:27
quote:
Op zondag 10 april 2005 03:04 schreef krakkemieke het volgende:
Doe eens een hollands kaasplankje: Kernhem, Beemster in verschillende leeftijden, Brandnetelkaas...
En niet te vergeten, Limburgse kaas
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 03:30
Net als met Munster, met kummel. LOL
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 03:30
Ja het is lekker, ja, zorg ervoor dat je partner/scharrel niet de koelkast opendoet......
Libriszondag 10 april 2005 @ 03:39
quote:
Op zondag 10 april 2005 03:30 schreef krakkemieke het volgende:
Ja het is lekker, ja, zorg ervoor dat je partner/scharrel niet de koelkast opendoet......
Of dat het in de auto ligt als je het 200 kilometer verder in Limburg gekocht heb en dan nog naar huis moet... Wat een stank, wat een smaak
krakkemiekezondag 10 april 2005 @ 03:53
Valt mee, mits goed sluitende koelbox...
rvrbzondag 10 april 2005 @ 08:13
Als kaasliefhebber ben ik zeker te vinden voor Franse kazen... voor alle kazen eigenlijk

Heerlijk, kaasje - stokbroodje - wijntje
Dark_Killahzondag 10 april 2005 @ 08:19
Jammie .
Brentmeisterdinsdag 12 april 2005 @ 16:37
Kaas, heerlijk. Franse kazen? Onder andere Port Salut, Bleu D'Auvergne, Morbier en Roquefort
Mirjamdinsdag 12 april 2005 @ 16:48
ik had laatst een kaas, daar was een grote fles port op zn kop ingezet, en dat heeft tijden liggen trekken, die was lekker!
geen idee hoe die heette
Brentmeisterdinsdag 12 april 2005 @ 16:55
Was het soms Stilton? Daarvan weet ik dat er traditioneel port bij gedronken wordt en dat ze het ook wel in de kaas laten trekken, heerlijk.
Mirjamdinsdag 12 april 2005 @ 22:44
ik heb echt geen idee.
was een wat harde, pittige kaas, gekocht bij de albert heijn.
zal t eens navragen
SuperRembodinsdag 12 april 2005 @ 23:55
Ik kan me van vroeger een vakantie naar Frankrijk herinnneren. M'n ouders hadden een kaasje dat ver-schik-ke-lijk stonk, maar volgens hen erg lekker was. "Crot du diable" heette het Helaas lustte ik toen nog geen stinkende kaas, ik ben nu wel erg benieuwd hoe 't smaakt.
Vavawoensdag 13 april 2005 @ 20:32
Franse kaas

Pont Leveque is lekker!! Mijn vader woont bij dat dorpje in de buurt in Normandie. Toen ik een keer met de auto was heb ik een stuk Pont Leveque meegnomen, goed ingepakt in kranten en achter in de auto gelegd. Daar is de helft goedkoper als in Nederland en in Nederland is het ook nog beperkt verkrijgbaar

Zo lekker die kaas!! Andere Franse kazen ook trouwens. Ik eet het meestal uit het vuistje, van proef je tenminste de volledige smaak van de kaas. Af en toe ook op een toastje
Lekker met een glaasje rose!
snijderwoensdag 13 april 2005 @ 20:40
quote:
Op zondag 10 april 2005 02:40 schreef BBQ-kip het volgende:
Franse kaas, zooo heerlijk!
Geitenkaas (crotins en alle andere vormen), blauwschimmelkazen, rauwmelkkazen, brie, schapenkaas, alles is heerlijk!
Er is bijna geen kaas die ik niet lust
Ik vind kaas echt heerlijk!
Wil je nog steeds niet met me trouwen? We passen zo goed bij elkaar....

ontopic:
Franse kaas, gruwelijk lekker. Reblochon, chèvre, rocquefort, rauwmelkse camembert/brie, bleu d'Auvergne, vacherin, munster, noem maar op.

Eentje die ik alleen niet door mijn strot krijg is een boule'Avesnes, maar ik betwijfel of deze in NL te krijgen is...

[ Bericht 22% gewijzigd door snijder op 13-04-2005 20:48:44 ]
krakkemiekewoensdag 13 april 2005 @ 22:12
Reblochon! *juicht*
Hyperdudewoensdag 13 april 2005 @ 22:48
Camembert au Calvados
Echt wel erg lekkur.
krakkemiekewoensdag 13 april 2005 @ 22:53
Een echte cheddar! Sorry, twas franse kaas......
Brentmeisterwoensdag 13 april 2005 @ 23:18
quote:
Op woensdag 13 april 2005 22:12 schreef krakkemieke het volgende:
Reblochon! *juicht*
Tartiflette?
krakkemiekewoensdag 13 april 2005 @ 23:20
Kweenie, reblochon van de markt in frankrijk....
BrauNwoensdag 13 april 2005 @ 23:26
Camembert, Paturain, daarna houdt het op voor mij. Ik snap niet dat mensen zo'n beschimmeld ding met dooie smaak zo ontzettend lekker kunnen vinden.
Brentmeisterwoensdag 13 april 2005 @ 23:26
Nee, Tartiflette is een streekgerecht van de Savoie Wordt Reblochon voor gebruikt. Hier staat een recept.. http://www.eloquo.nl/Recept/Tartiflette.htm
gexxzwoensdag 13 april 2005 @ 23:29
Port Salut is mijn favoriet!
krakkemiekewoensdag 13 april 2005 @ 23:36
Braun, Camembert IS beschimmeld......
BBQ-kipdonderdag 14 april 2005 @ 00:23
quote:
Op woensdag 13 april 2005 20:40 schreef snijder het volgende:

[..]

Wil je nog steeds niet met me trouwen? We passen zo goed bij elkaar....
Tuurlijk, waarom ook niet
quote:
ontopic:
Franse kaas, gruwelijk lekker. Reblochon, chèvre, rocquefort, rauwmelkse camembert/brie, bleu d'Auvergne, vacherin, munster, noem maar op.

Eentje die ik alleen niet door mijn strot krijg is een boule'Avesnes, maar ik betwijfel of deze in NL te krijgen is...


Blue d'Auvergne is super lekker!
Wat is boule'Avesnes?

Die gevulde brie en calvadoscamembert vind ik trouwens 3 keer niks, zonde van de kaas.

Hebben jullie overigens weleens de combinatie van een warme camembert (eventueel met knapperig cornflakeskorstje) met cranberrycompote gegeten?
Heerlijk!
En makkelijkk ook, in de supermarkt hebben ze die "camembertburgers" gewoon met saus en al liggen, in de frituurpan of oven mikken en klaar!
Echt wel lekker!
Obliviondonderdag 14 april 2005 @ 00:40
Klinkt goed BBQ-kip...

Ik heb wel eens salade met warme brie en spek gegeten.
Oh en ik doe altijd brie in de priesoep... LEKKER!!!
bofnegerdonderdag 14 april 2005 @ 00:43
Ik blijf zweren bij de Spaanse Cabrales....

...al mag een Munster met Gewurztraminer er ook best zijn....
snijderdonderdag 14 april 2005 @ 19:31
quote:
Op donderdag 14 april 2005 00:23 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Tuurlijk, waarom ook niet

[..]



Blue d'Auvergne is super lekker!
Wat is boule'Avesnes?

Die gevulde brie en calvadoscamembert vind ik trouwens 3 keer niks, zonde van de kaas.

Hebben jullie overigens weleens de combinatie van een warme camembert (eventueel met knapperig cornflakeskorstje) met cranberrycompote gegeten?
Heerlijk!
En makkelijkk ook, in de supermarkt hebben ze die "camembertburgers" gewoon met saus en al liggen, in de frituurpan of oven mikken en klaar!
Echt wel lekker!
OK waar en wanneer trouwen we?

typootje: Boule d'Avesnes ( http://www.picardieresto.com/fromage/1002_boulette_avesnes.htm ) is een of ander smerig hard kaasje die erg sterk smaakt. Normaal heb ik daar niet veel tegen, maar dit slaat echt alles. heb het overigens al jaaaren niet gegeten vanwege dat trauma wat ik er aan over heb gehouden.

Maareuh, we eten geen gefrituurde kaas op kaas met een cornflakeskorstje meer als we getrouwd zijn, toch?

[ Bericht 4% gewijzigd door BBQ-kip op 14-04-2005 20:41:23 (linkje gefixed) ]
snijderdonderdag 14 april 2005 @ 19:32
quote:
Op woensdag 13 april 2005 22:12 schreef krakkemieke het volgende:
Reblochon! *juicht*
Probeer dan een een tartiflette te maken: http://www.meilleurduchef(...)tartiflette_ill.html

Vertalen kan hoor!

edit:
Zie nu dat Brentmeister me voor was...
snijderdonderdag 14 april 2005 @ 19:32
quote:
Op woensdag 13 april 2005 23:18 schreef Brentmeister het volgende:

[..]

Tartiflette?
Tartiflette *jucht!!!!
BBQ-kipdonderdag 14 april 2005 @ 20:45
Die Boule d'Avesnes ziet er mystiek uit, als ik er een keer eentje te pakken kan krijgen zal ik hem zeker kopen en proeven.
Voor slowchat over trouwen met mij en dergelijke verwijs ik je graag naar [CUL-SC] Deel 10. Stages en lekker koken!!

Weet iemand trouwens ene goede kaasboer/specialist in de buurt van Den Haag?
Brentmeisterdonderdag 14 april 2005 @ 21:30
quote:
Op donderdag 14 april 2005 19:32 schreef snijder het volgende:

[..]

Tartiflette *jucht!!!!


Ik heb in een restaurant in Frankrijk gewerkt waar we tartiflette bijna dagelijks maakten. Daar hadden we stapels Reblochon
bloodymaryzaterdag 16 april 2005 @ 11:52
Ik ben gek op Munster! Jammer dat de hele koelkast er naar gaat meuren..............
Vavazondag 17 april 2005 @ 00:33
quote:
Op zaterdag 16 april 2005 11:52 schreef bloodymary het volgende:
Ik ben gek op Munster! Jammer dat de hele koelkast er naar gaat meuren..............
Je kan altijd een koelbox met koelelementen gebruiken voor dat soort kazen

Ik heb dat gedoe met het steeds invriezen van die koelelementen er wel voor over
krakkemiekedonderdag 21 april 2005 @ 00:19
Kleine geitekaasjes omwikkeld met spek en dan gebakken........Da's ook keilekker!
bloodymarydonderdag 21 april 2005 @ 01:31
Ja, die had ik met de kerst gemaakt, als een soort amuse!
Lempickadonderdag 21 april 2005 @ 12:16
Vacherin Mont d'or.. lekker stinken, maar wat een smaakexplosie. Ook stevige blauwe schimmelkazen en geiten kaas

of wat davht je van MaGor, met een stukje peer!
Bluesvrijdag 17 februari 2006 @ 00:08
*Blaast stof af met deze OP uit een gesloten topic*
quote:
Op donderdag 16 februari 2006 23:51 schreef outcast_within het volgende:
Had ik in dit topic
Wat vind je het lekkerst uit blik of pot
Al een geweldig recept gekregen voor tonijn. (ipv tonijn op brood met mayo erop, mayo tonijn peper, zout, uienpoeder, alles doorelkaar hussellen mmmmm)

Ik vind camembert in het zelfde straatje als tonijn passen. kost minder als een euro. Vult goed. smaakt lekker.

Alleen kaal op een boterham is ook zo kaal. Iemand nog een goed recept/leuke variatie?
outcast_withinvrijdag 17 februari 2006 @ 00:09
Edit: hehe wat die blauwe boven mij zei
Bluesvrijdag 17 februari 2006 @ 00:10
Pannekoek met camembert!!!
quote:
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor het deeg:
150 gram bloem
2 eieren
1,5 dl melk
1,5 dl cider
mespuntje zout
30 gram boter om te bakken
Voor de vulling:
4 zachtzure appels
20 gram boter
1 eetlepel fijne kristalsuiker
klein borrelglaasje calvados
200 gram camembert


pannenkoeken deeg bereiden en 30 minuten laten rusten.
8 pannenkoeken bakken.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Appels schillen, in plakjes snijden en aan weerszijden bakken in hete boter. Bestrooien met de suiker en even laten carameliseren.
Flamberen met calvados.
Camembert in plakjes snijden.
Doe op de pannenkoeken wat gebakken appel en beleg met plakjes camembert, plooi dicht, leg in een licht ingeboterde ovenschaal en besprenkel met een beetje gesmolten boter.
Plaats even in de oven om de camembert te doen smelten.
outcast_withinvrijdag 17 februari 2006 @ 00:12
Wat een combo. Moet ik een keer maken.
Maar zoek iets wat net zo makkelijk is als die kaas/tonijn/poeder/mayo sandhich

Volgens mij is bieslook (rond groenig hol) wel lekker op een broodje camambert
Bluesvrijdag 17 februari 2006 @ 00:13
Deze dan, ik was al wat simpels aan het zoeken

Toast met Camembert

50 gram Camembert
dessertlepel bloem
klein ei
25 gram amandelsnippers
sneetje witbrood


Snijd de Camembert in plakjes van 3 cm lang en 1 cm dik.
Doe een dessertlepel bloem op een bord, haal de stukjes kaas daar doorheen.
Klop een ei, haal de kaas nu daar doorheen.
Leg de amandelsnippers op een bordje, wentel de kaas erin zodat die aan alle kanten met amandel beplakt raakt.


Koekenpannetje op laag vuur, klontje boter erin. Intussen vast het sneetje brood roosteren.
De Camembert in de pan, plakjes kort aan beide kanten bakken, dan op het brood. Peper er over.
outcast_withinvrijdag 17 februari 2006 @ 00:15
quote:
Op vrijdag 17 februari 2006 00:13 schreef Bluezz het volgende:
Deze dan, ik was al wat simpels aan het zoeken

mmmm
Wat een plan. Amandel snippers ben ik denk ik niet zo kapot van. Maar iig uitproberen en anders vervangen met Vlees
Vavavrijdag 17 februari 2006 @ 00:17
quote:
Op vrijdag 17 februari 2006 00:10 schreef Bluezz het volgende:
Pannekoek met camembert!!!
[..]
Dit lijkt me heel erg lekker
Bluesvrijdag 17 februari 2006 @ 00:18
camembert en/of brie is gewoon zooooooo om het warm te eten
Vavavrijdag 17 februari 2006 @ 00:25
quote:
Op vrijdag 17 februari 2006 00:18 schreef Bluezz het volgende:
camembert en/of brie is gewoon zooooooo om het warm te eten
ook lekker is een croissantje in de oven met camembert of brie
outcast_withinvrijdag 17 februari 2006 @ 00:26
*word gek
Vavavrijdag 17 februari 2006 @ 00:41
Simpel en snel klaar maar wel erg lekker, een wrap vullen met geitenkaas en honing, dichtvouwen en in het tosti ijzer
Martijn_77vrijdag 17 februari 2006 @ 23:20
Even een cross post uit Wat te serveren op oudjaarsavond.
quote:
Ham met camembert-hapje
12 plakjes rauwe ham (het is handig om te vragen om kleine stukjes plastic tussen de plakjes omdat ze anders nogal lastig los van elkaar komen).
een rondje camembert
honing (een beetje vloeibare)

Snijd de camembert in 12 stukjes. Wikkel elk stukje kaas in een stukje ham.
Prik in alle pakketjes een cocktailprikker en rangschik ze in een vuurvast schaaltje.
Schenk er per pakketje een theelepel zachte honing overheen.

Voor-verwarm de grill op de hoogste stand.
Zet het schaaltje onder een nog steeds hoge grill vrij hoog in de oven.
Na een minuut of 5 is het klaar.

De kaas wordt dan een beetje zacht en de honing loopt uit.
Niet te lang anders wordt de kaas helemaal vloeibaar en/of verbrandt de ham.
Een erg lekker hapje!!!
DonJameszondag 19 februari 2006 @ 18:39
Probeer ook eens een pizza met Brie! Gewoon een pizza margarita kopen/maken en die beleggen met brie. De Brie hoeft dan niet van hele goeie (dure) kwaliteit te zijn, dus beleg hem maar lekker dik met Lidl-brie o.i.d.
Het water loopt me al in de mond als ik eraan denk, in ik heb zojuist nog gegeten..
Cutebutpsychozondag 19 februari 2006 @ 19:43
Blauwe kaas vind ik helemaaaal niet lekker. Veel te uitgesproken smaak voor mij..

Mijn toppertjes:

* Brie op een knapperig broodje uit de oven (warm en deels gesmolten dus..) ...
* Feta in zo'n griekse salade

en....

* La vache qui rit natuurlijk

Freak187maandag 20 februari 2006 @ 09:26
Ik probeer steeds meer soorten Franse kaas te proeven. Vroeger moest ik er niets van hebben, alleen brie was lekker. Vooral omdat het zo lekker zacht is. Maar ik ga steeds meer over naar de blauwschimmel of langer gerijpte kazen.

Ook Italiaanse kaasjes als Gorgonzola of Mascarpone zijn erg lekker op een toastje.

Ook probeer ik heel vaak combinaties te bedenken waar ik lekkere Franse kaas doorheen kan gooien. Maar eigenlijk stopt het bij mij met kaasfondue of camambert van de barbeque.

Wat is nou een warm gerecht waarbij je lekker een stuk kaas in kan verbrokkelen?
Christiaanmaandag 20 februari 2006 @ 09:59
Ik heb in Frankrijk, ergens in the middle of nowhere bij een klooster de lekkerste kaas ooit geproefd, gedoopt in walnotenlikeur
krakkemiekedinsdag 21 februari 2006 @ 11:41
Freak: Salade met blauwe kaas, peer en walnoot. Of zoner de sla in een filo-deeg buideltje.
Biefstuk met blauwe kaas saus.
Kaas door de pasta.
Varkenshaas met ui en champignons, gegratineerd met brie.
speknekdinsdag 21 februari 2006 @ 11:49
Reblochon vond ik ook erg lekker. En je kunt het door meer dan alleen tartiflette gooien natuurlijk. Ook in de kaasfondue smaakt het erg prettig.
Camplodinsdag 21 februari 2006 @ 19:56
Bah hoe leer je zoiets eten?
NoSigardinsdag 21 februari 2006 @ 21:58
Laatst Affidélice au Chablis gekocht: was erg lekker. Het is een variant op de Epoisses, maar is milder en makkelijker.
De Vacherin is ook lekker en nu overal te krijgen: hij mag alleen tussen 15 augustus en 31 maart (dus bijna altijd ) gemaakt worden. Hij heeft een houten randje: je hoort hem te eten door de bovenkant eraf te snijden en uit te lepelen. Ik snij hem gewoon op een stuk brood.

Laats een stuk Hollandse boeren truffelkaas gegeten: heerlijk, alleen vielen de smaken van al het andere wat we nog meer hadden weg tegen de truffel.
Wat is het toch heerlijk al die kazen en wat zijn er veel en wat weet ik er weinig van er is nog zoveel om te proeven en ontdekken.
Salsagirlwoensdag 22 februari 2006 @ 11:05
quote:
Op dinsdag 21 februari 2006 19:56 schreef Camplo het volgende:
Bah hoe leer je zoiets eten?
men neme een stukje brie en stop het in je mond


brie,hmmm is zo lekker op toast of gewoon lekker uit de hand
speknekwoensdag 22 februari 2006 @ 11:06
quote:
Op dinsdag 21 februari 2006 19:56 schreef Camplo het volgende:
Bah hoe leer je zoiets eten?
Ik weet niet zo goed hoe ik het heb gedaan, want ik vond het vroeger ook maar niks. Misschien in combinatie met een lekkere worst, die zijn toch altijd wat toegankelijker, en dan wat afwisselen. En veel wijn erbij drinken .
Blueswoensdag 22 februari 2006 @ 11:15
Begin met een zachte brie, wat een poosje uit de koelkast is, en dat op een toastje
Martijn_77woensdag 22 februari 2006 @ 12:08
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 11:15 schreef Bluezz het volgende:
Begin met een zachte brie, wat een poosje uit de koelkast is, en dat op een toastje
Of een Port Salut als je niet van die witte schimmel houdt
Brentmeisterwoensdag 22 februari 2006 @ 12:14
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 12:08 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Of een Port Salut als je niet van die witte schimmel houdt
Port Salut
Camplowoensdag 22 februari 2006 @ 12:37
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 11:06 schreef speknek het volgende:

[..]

Ik weet niet zo goed hoe ik het heb gedaan, want ik vond het vroeger ook maar niks. Misschien in combinatie met een lekkere worst, die zijn toch altijd wat toegankelijker, en dan wat afwisselen. En veel wijn erbij drinken .
Ik ben het aant proberen, maar ging over me nek van iets zachts met witte rand
The6thgatewoensdag 22 februari 2006 @ 16:40
hmmm franse kaasjes. daar ben ik ook goed mee opgevoed door mn ouders

vind zelf pittige chevres helemaal geweldig. epoise gaat er ook prima in en we hadden wel eens een kaasje met calvados erin, ook erg ok
speknekwoensdag 22 februari 2006 @ 16:43
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 12:37 schreef Camplo het volgende:
Ik ben het aant proberen, maar ging over me nek van iets zachts met witte rand
. Half een is ook geen moment om wijn met kaas te doen!
Doekeswoensdag 22 februari 2006 @ 16:55
quote:
Op dinsdag 12 april 2005 16:48 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik had laatst een kaas, daar was een grote fles port op zn kop ingezet, en dat heeft tijden liggen trekken, die was lekker!
geen idee hoe die heette
Dat is een Blue Stilton en die is errug lekker! Zeker met nog een glaasje Port ernaast.
Mirjamwoensdag 22 februari 2006 @ 16:56
ik hou niet van kaas, maar dat was lekker
XcUZ_Mewoensdag 22 februari 2006 @ 16:59
Dit is echt zo'n topic wat ik met volle verbazing zit te lezen

Ik vind kaasjes echt zó ontstellend smerig Ik krijg echt kokhalsneigingen als ik die geur ruik. Ooit wel eens een stukje brie geprobeerd, maar ik wist niet hoe snel ik dat moest lozen.. Ik proef het ook meteen als er ergens van die vieze beschimmelde troep door zit en dan eet ik níet verder.

Hele jonge kaas (graskaas enzo) vind ik best lekker, licht belegen lust ik al niet meer .
Brentmeisterwoensdag 22 februari 2006 @ 17:17
quote:
Op dinsdag 21 februari 2006 11:49 schreef speknek het volgende:
Reblochon vond ik ook erg lekker. En je kunt het door meer dan alleen tartiflette gooien natuurlijk. Ook in de kaasfondue smaakt het erg prettig.
Uiteraard

Een beetje achtergrondinfo:
quote:
De Reblochon stamt uit de 13e eeuw. De geschiedenis van de naam van de kaas ligt in het feit dat in die tijd de alpenboer een proportioneel deel van zijn melk moest afstaan aan de eigenaar van de weide. Wanneer de eigenaar kwam, dan werd het vee niet volledig gemolken. Na inlevering van de verplichte hoeveelheid en na het vertrek van de controleurs werd het vee opnieuw gemolken (re-blocher) en van die melk werd de Reblochon gemaakt.
Vavawoensdag 22 februari 2006 @ 18:16
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 16:59 schreef XcUZ_Me het volgende:
Dit is echt zo'n topic wat ik met volle verbazing zit te lezen

Ik vind kaasjes echt zó ontstellend smerig Ik krijg echt kokhalsneigingen als ik die geur ruik. Ooit wel eens een stukje brie geprobeerd, maar ik wist niet hoe snel ik dat moest lozen.. Ik proef het ook meteen als er ergens van die vieze beschimmelde troep door zit en dan eet ik níet verder.

Hele jonge kaas (graskaas enzo) vind ik best lekker, licht belegen lust ik al niet meer .
Maar kaasfondue vind je wel lekker toch? Maak je dat meestal met jonge kaas?
XcUZ_Mewoensdag 22 februari 2006 @ 18:17
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 18:16 schreef Vava het volgende:

[..]

Maar kaasfondue vind je wel lekker toch? Maak je dat meestal met jonge kaas?
Ja kaasfondue lust ik dan weer wel... En ook de gebruikelijke varianten. Misschien omdat 't warm en gesmolten is ofzo

Op een toastje gruwel ik ervan in ieder geval
Vavawoensdag 22 februari 2006 @ 18:49
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 18:17 schreef XcUZ_Me het volgende:

[..]

Ja kaasfondue lust ik dan weer wel... En ook de gebruikelijke varianten. Misschien omdat 't warm en gesmolten is ofzo

Op een toastje gruwel ik ervan in ieder geval
Grappig wel kaasfondue heeft toch ook wel een uitgesproken smaak, ik vind kaasfondue van oude kaas het lekkerst
XcUZ_Mewoensdag 22 februari 2006 @ 18:54
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 18:49 schreef Vava het volgende:

[..]

Grappig wel kaasfondue heeft toch ook wel een uitgesproken smaak, ik vind kaasfondue van oude kaas het lekkerst
Ja, maar jij bent gek
Vavawoensdag 22 februari 2006 @ 19:14
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 18:54 schreef XcUZ_Me het volgende:

[..]

Ja, maar jij bent gek
nietesss!
Martijn_77woensdag 22 februari 2006 @ 19:43
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 16:55 schreef Doekes het volgende:

[..]

Dat is een Blue Stilton en die is errug lekker! Zeker met nog een glaasje Port ernaast.
Maar Stilton is toch een Engelse kaas? Of zo je zo iets ook met Franse kaas kunnen?
Blueswoensdag 22 februari 2006 @ 20:15
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stilton

Plaatje ziet er niet erg lekker uit

Oh en :
quote:
Kaas en port: een perfect duo
Na een lekker etentje is een stukje kaas met een glaasje port verrukkelijk. Er zullen weinig mensen zijn die dat niet weten.
Naast een goede port is het natuurlijk heel belangrijk om de "goede" kaas te kiezen. De bekende Franse kaas (Camembert, Brie, Boursin, etc), kaas met een sterk aroma of kaas gemengd met kruiden bederven de portsmaak en moet je dus nooit bij port serveren.
Kies bij port voor een pure Nederlandse of Engelse kaas.
Kies je voor Nederlandse kaas denk dan bijvoorbeeld aan een pittige oude Edammer, een boeren Goudse, of een lekkere overjarige kaas - die prikkelt op de tong. Deze kazen smaken verrukkelijk bij port.
Bekend is dat in Oporto in Portugal veel Edammer kaas wordt ingevoerd, die ook daar gegeten wordt bij een glaasje port.
Engelse kaas en port zijn de beste combinatie.
Neem een pittige cheddar of een blauw dooraderde stilton en dan een slokje port. Het is of er een "engeltje........." Er is zelfs een stilton op de markt die gedrenkt is in port. Een heerlijk mengsel voor op een toastje.
Leuk om te weten is dat veel blauwe kazen zo goed tot hun recht komen bij zoete wijnen.
Stilton en port zijn misschien wel de beste combinatie. Maar neem een Franse roquefort die verrukkelijk smaakt bij een zoete Sauternes. Misschien ook eens proberen als dessert?
Maar.....maak nooit de grove fout om bij kaas en port stokbrood of toastjes te serveren. Stokbrood en toast horen bij Franse kaas en wijn
Doekesdonderdag 23 februari 2006 @ 09:34
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 20:15 schreef Bluezz het volgende:
Er is zelfs een stilton op de markt die gedrenkt is in port. Een heerlijk mengsel voor op een toastje.

[..]

Maar.....maak nooit de grove fout om bij kaas en port stokbrood of toastjes te serveren.
Bluesdonderdag 23 februari 2006 @ 09:43
Ja, ik vond dat ook een vreemde conclusie
Pietverdrietdonderdag 23 februari 2006 @ 09:48
quote:
Op woensdag 22 februari 2006 19:43 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar Stilton is toch een Engelse kaas?
ja
En Engelse kazen worden erg onderschat,
Bluesdonderdag 23 februari 2006 @ 09:53
Piet, franse kazen koopt men mss wel eerder, waardoor de engelse kazen onderschat onbemind en onbekend zjin ?
Martijn_77donderdag 23 februari 2006 @ 12:03
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 09:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ja
En Engelse kazen worden erg onderschat,
Wat zijn nog meer lekkere Engelse kazen dan Piet?
krakkemiekedonderdag 23 februari 2006 @ 12:08
Ik ben wel geen Piet maar ik vind een farmhouse cheddar lekker!
Bluesdonderdag 23 februari 2006 @ 12:11
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 12:03 schreef Martijn_77 het volgende:


Wat zijn nog meer lekkere Engelse kazen dan Piet?
Wel intussen een leuk linkje gevonden, maar ik heb ook geen idee wat lekker is en wat niet
http://www.genietenvanvers.nl/kaas/engelsekaas/index.html
Pietverdrietdonderdag 23 februari 2006 @ 12:14
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 12:03 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Wat zijn nog meer lekkere Engelse kazen dan Piet?
cheddar, Cheshire, Gloucester, Buxton Blue , Caerphilly, Cornish Yarg, Derby, Double Gloucester, Dovedale, Lancashire Red, Leicester, Sage Derby, Shropshire Blue, Wensleydale, White Stilton om er maar een paar te noemen.
Pietverdrietdonderdag 23 februari 2006 @ 12:15
quote:
Op donderdag 23 februari 2006 12:11 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Wel intussen een leuk linkje gevonden, maar ik heb ook geen idee wat lekker is en wat niet
http://www.genietenvanvers.nl/kaas/engelsekaas/index.html
Allemaal lekker, vind ik, maar dat ligt ook aan wat jij lekker vindt.
Gewoon allemaal eens proberen. Let wel, sommige stiltons en Chedders kunnen heel sterk smaken.
_Vampierheks_zondag 26 februari 2006 @ 03:28
Boerenbrie die heel erg loopt en heel ammoniakkig ruikt.
HaverMoutKoekjedinsdag 28 februari 2006 @ 12:07
even dit kaas topic 'misbruiken'

waarom smelten de meeste kazen wel en sommige andere niet?
Je hebt bijv. een indiase kaassoort panir die niet smelt (je kan deze zo in de pan gooien) Er schijnt ook een marroc. kaas te zijn die ook niet smelt (haloumi? nog nooit tegen gekomen)
Thisbedinsdag 28 februari 2006 @ 16:58
Hoe harder ze stinken, hoe lekkerder! Ik ben weleens vanaf de Marais (Parijs) naar huis gereden met de achterbank vol stinkkaasjes en rilette. Die hebben we 's avonds heerlijk op zitten eten Mijn vader ging bijna onderuit van de stank die we naarbinnen brachten
Geslotenzondag 9 april 2006 @ 15:59
Waar kun je in Nederland Reblochon kopen?
Drive-rzondag 9 april 2006 @ 16:21
quote:
Op zondag 9 april 2006 15:59 schreef Gesloten het volgende:
Waar kun je in Nederland Reblochon kopen?
Tegenwoordig op steeds meer plekken. Zaken als de VEN of ISPC hebben het, maar een goede kaasboer zou het ook moeten hebben...
Mini_rulezzondag 9 april 2006 @ 16:33
Dat deze hier nog niet genoemd is zeg... Heerlijk.
Brentmeisterzondag 9 april 2006 @ 16:58
quote:
Op zondag 9 april 2006 15:59 schreef Gesloten het volgende:
Waar kun je in Nederland Reblochon kopen?
Makro heeft het ook zag ik laatst
Vavazondag 9 april 2006 @ 16:59
Bij goede kaaswinkels kan het vaak ook besteld worden.
Geslotenzondag 9 april 2006 @ 22:48
Ik zal morgen even langs dat delicatessen winkeltje in Zwolle centrum wippen
Aventurazondag 9 april 2006 @ 23:17
Ik ben ook gek op allerlei soorten kaas. Momenteel heb ik een geitenkaas-periode. Vooral gecombineerd met zoet is het echt heel goed te eten. Vorige week zag ik een recept in NRC.next:
quote:
* 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
* 250 g. zachte geitenkaas (chèvre)
* 3 friszure, stevige appels
* 4 el honing
* 2 eetlepels gedroogde roze peperkorrels

Verwarm de oven voor op 200 oC. Leg de bladerdeegplakjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze net iets overlappen en druk de naden goed aan zodat een grote taartbodem ontstaat. Verkruimel de geitenkaas erboven.

Schil de appels niet maar snijd ze in dunne schijfjes. Meng ze in een kom met de honing en peperkorrels en leg ze dakpansgewijs, in een enkele laag op de taartbodem. Bak de taart in het midden van de oven in 20–25 minuten gaar.
Mini_rulezzondag 9 april 2006 @ 23:23
Oh, als we het hebben over recepten met kaas dan weet ik ook nog wel een heerlijke.
Portobello (een soort paddestoel) met gorgonzola en sjalotjes, in bladerdeeg.
Uit de Kerst-Allerhande van vorig jaar. Echt een aanrader.
Bron.

Die van jou ziet er ook lekker uit Aventura, die ga ik eens proberen.
Vavazondag 9 april 2006 @ 23:33
Mijn moeder kwam gisteren met een geitenkaasje met Kir Royal aan, dat was ook lekker! Geitenkaas is erg lekker idd gecombineerd met zoet.
Geslotenmaandag 10 april 2006 @ 16:24
In Zwolle hadden ze de Reblochon. Maandag lekker tartiflette maken
Heb gelijk een stukje Munster meegenomen die erg lekker smaakt.
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 01:32
Hier topic 1 over franse kaasjes.
Heb net weer een overheerlijk zakje babybell op (ofwel "belletjes" zoals liefhebbers ze liefkozend noemen).
Wat een finesse, een accuratesse...en al dat in een geinig wassen omhulsel.

Babybell

PizzaSalamiwoensdag 27 juni 2007 @ 01:34
Open je een topic over Franse kazen en dan kom je alleen met die ranzige Babybelldingen aanzetten.
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 01:36
Isdatzowoensdag 27 juni 2007 @ 01:37
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 01:34 schreef PizzaSalami het volgende:
Open je een topic over Franse kazen en dan kom je alleen met die ranzige Babybelldingen aanzetten.
wat hij zegt.
golferwoensdag 27 juni 2007 @ 01:37
Je hebt echt geen smaak.
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 01:39
het gaat over ordinaire, simpele doch prijzige kaasjes uit frankrijk!
golferwoensdag 27 juni 2007 @ 01:41
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 01:39 schreef Parafernalia het volgende:
het gaat over ordinaire, simpele doch prijzige kaasjes uit frankrijk!
Dus je gaat zo nog even reclame maken voor Boursin?
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 01:42
Ja! Boursin is ook een heerlijk simpel frans kaasje
Zyggiewoensdag 27 juni 2007 @ 01:42
Nu krijg je iedere kaasliefhebber over je heen, goed.
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 01:44
ik had m in OUD moeten plaatsen
PizzaSalamiwoensdag 27 juni 2007 @ 01:45
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 01:36 schreef Parafernalia het volgende:
[afbeelding]
.
golferwoensdag 27 juni 2007 @ 01:47
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 01:44 schreef Parafernalia het volgende:
ik had m in OUD moeten plaatsen
Oh, je wilt het over OUDe Franse kaas hebben?
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 01:48
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 01:47 schreef golfer het volgende:

[..]

Oh, je wilt het over OUDe Franse kaas hebben?
heel goed
PizzaSalamiwoensdag 27 juni 2007 @ 01:50
Ik kreeg een 'indezomervakantiemetdehelefamiliegezellignaarfrankrijk' flashback, behoorlijk heftig kan ik je wel vertellen.
mjanwoensdag 27 juni 2007 @ 01:54
We kunnen natuurlijk ook nog iets van dit topic proberen te maken! Een paar van mijn favorieten:

Saint-Albray


Rochebaron


Chaumes
Libriswoensdag 27 juni 2007 @ 02:09
Niet het eerste topic trouwens

Franse Kaas! Culinair Orgasme....
Bushmasterwoensdag 27 juni 2007 @ 02:10
Oh ik dacht dat het over échte Franse kaasjes ging. Dit zijn weeige aftreksels van echte kaas. Voor Nederlanders die de brie alleen in maagdelijk wit lusten. en vooral niks rauwmelks want stel je voor dat je wat oploopt. Een Saint-Albray begint er trouwens net op te lijken.
Parafernaliawoensdag 27 juni 2007 @ 02:18
benieuwd hoe smaakt dat?
Libriswoensdag 27 juni 2007 @ 03:40
misschien van het weekend weer eens een epoisses halen, heerlijk
Tezzwoensdag 27 juni 2007 @ 07:13
Mijn kind is er dol op....Baby Bell, La vache qui rit etc. etc.

Maar ikzelf neem toch liever een goed stuk echte franse kaas......uit de speciaalzaak met een glaasje port erbij........heerlijk! Saint Albray, Compte, Rochefort etc. etc.
Againzenderwoensdag 27 juni 2007 @ 07:26
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 01:44 schreef Parafernalia het volgende:
ik had m in OUD moeten plaatsen
MIjn kind van twee vind dit inderdaad lekkere 'kaas', probeer hem dat zo snel mogelijk af te leren.
klaaroverwoensdag 27 juni 2007 @ 09:33
Oh getsie, BabyBell!
Een smakeloos stukje zuivelgum in een wascapsule.
Dat komt mijn huis dus echt niet in he.
Mirjamwoensdag 27 juni 2007 @ 11:06
ik vind babybel stiekem lekker, maar dat valt hier niet onder de noemer 'franse kaas' hoor
Delicieuxwoensdag 27 juni 2007 @ 11:09
Tegenwoordig heb je ook groene BabyBell apparaten. Daar zit dan gedroogde tomaat en basilicum in. Krijg je meteen een groen wassen omhulsel erbij, zodat je tweekleurig kan spelen...

Mijn favoriet is een stinkende koeiekaas uit de Bourgogne, die van zachtheid het houten bakje uitschimmelt. Mjam mjam !
quincywoensdag 27 juni 2007 @ 16:13
Ik vind ze ook best lekker en geef ze mijn vriend vaak mee naar z'n werk die ze erg lekker vind
mrdjeywoensdag 27 juni 2007 @ 16:45
Ik vind babybel belegen (die paarse) een stuk lekkerder dan de normale, daar lijkt amper smaak aan te zitten.
Tezzwoensdag 27 juni 2007 @ 18:26
En ik vind babybel gewoon enorm duur! Ja oke, mijn kind mag op zaterdag in de supermarkt altijd 1 ding helemaal zelf uitzoeken en dat wordt dan negen van de tien keer babybel.......Ik wil best geld uitgeven aan kaas, maar dan wel aan goede kaas!!!!
Parafernaliavrijdag 29 juni 2007 @ 01:00
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 18:26 schreef Tezz het volgende:
En ik vind babybel gewoon enorm duur! Ja oke, mijn kind mag op zaterdag in de supermarkt altijd 1 ding helemaal zelf uitzoeken en dat wordt dan negen van de tien keer babybel.......Ik wil best geld uitgeven aan kaas, maar dan wel aan goede kaas!!!!
eye of the beholder-argument
PizzaSalamivrijdag 29 juni 2007 @ 01:02
quote:
Op woensdag 27 juni 2007 18:26 schreef Tezz het volgende:
Ja oke, mijn kind mag op zaterdag in de supermarkt altijd 1 ding helemaal zelf uitzoeken
Dit moet je erin houden.
Tezzvrijdag 29 juni 2007 @ 08:47
quote:
Op vrijdag 29 juni 2007 01:02 schreef PizzaSalami het volgende:

[..]

Dit moet je erin houden.
Doe ik ook. Werkt perfect. Geen jankende stampvoetende kleuter in de winkel, maar eentje die heel secuur alle schappen langs gaat om het juiste product te kiezen. Uiteraard probeer ik het altijd te voorkomen om haar mee te nemen, maar soms kan het dus niet anders.
-Mellow-dinsdag 3 juli 2007 @ 17:45
laat ik hier nou net een stukje geitenkaas hebben volgens de verpakking is het frans, maar is het een slap aftreksel van franse kaas, zal dat mij evengoed aan mijn aars roesten.

Daviddinsdag 3 juli 2007 @ 17:54
Franse kaas is een uitvinding die in de hemel is gemaakt.

tevens tvp
PizzaSalamidinsdag 3 juli 2007 @ 23:29
quote:
Op vrijdag 29 juni 2007 08:47 schreef Tezz het volgende:

[..]

Doe ik ook. Werkt perfect. Geen jankende stampvoetende kleuter in de winkel, maar eentje die heel secuur alle schappen langs gaat om het juiste product te kiezen. Uiteraard probeer ik het altijd te voorkomen om haar mee te nemen, maar soms kan het dus niet anders.
Lijkt me juist goed voor kleine kinderen om ze mee te nemen.

Maar goed, er komt natuurlijk een leeftijd dat de eerste tree breezers in het karretje verdwijnt he .
Tezzwoensdag 4 juli 2007 @ 07:15
quote:
Op dinsdag 3 juli 2007 23:29 schreef PizzaSalami het volgende:

[..]

Lijkt me juist goed voor kleine kinderen om ze mee te nemen.

Maar goed, er komt natuurlijk een leeftijd dat de eerste tree breezers in het karretje verdwijnt he .
Aan de ene kant is het inderdaad goed, zo leert de kleine wat over de diverse produchten, maar aan de andere kant is een vierjarige in de supermarkt ook errug irritant! Na gang 1 kun je de woordjes 'mam, mag ik dit, mam mag ik dat' al niet meer horen........
minilotjewoensdag 4 juli 2007 @ 09:44
Ik vind het vettige waslaagje om die kaasjes altijd zo verdraaide eng aanvoelen! Brrr. En ik vind de kaasjes zelf ook niet te eten. Een beetje rubberachtig qua substantie.
Wat goedkoop en simpel en een beetje beschamend betreft... La vache qui rit schijnt (volgens Wikipedia althans) van oorsprong ook een Franse kaas te zijn. Mijn lief (die doorgaans heel vernuftige poppetjes kleit van het Babybel-hulsje) vindt het net 'gewone smeerkaas', maar ik proef duidelijk verschil, en ik vind het stiekem heel lekkere dingen.
Ik mag de driehoekjes fluweelzachte, gele brij heel graag door een salade scheppen.
minilotjewoensdag 4 juli 2007 @ 09:51
En als we dan toch aan het toegeven zijn dat we wel eens neppe onzinkaasjes uit de supermarktschappen plukken; ik heb een klein zwak voor Cantadou.
Boursin, Paturain, Bressot, ze kunnen me allemaal gestolen worden, maar dit:




Ik weet niet wat het is. Subtielere smaak, gladdere, dikkere substantie.. Naar mijn idee veel prettiger op een stokbroodje of cracker dan smeersels als Paturain, en toch zie ik iemand er zelden mee aankomen op een verjaardag.
Parafernaliawoensdag 4 juli 2007 @ 23:17
ik vind ze allemaal lekker
Mirjamwoensdag 4 juli 2007 @ 23:18
quote:
Op woensdag 4 juli 2007 09:51 schreef minilotje het volgende:
En als we dan toch aan het toegeven zijn dat we wel eens neppe onzinkaasjes uit de supermarktschappen plukken; ik heb een klein zwak voor Cantadou.
Boursin, Paturain, Bressot, ze kunnen me allemaal gestolen worden, maar dit:

[afbeelding]


Ik weet niet wat het is. Subtielere smaak, gladdere, dikkere substantie.. Naar mijn idee veel prettiger op een stokbroodje of cracker dan smeersels als Paturain, en toch zie ik iemand er zelden mee aankomen op een verjaardag.
cantadou met bugles..
Parafernaliawoensdag 4 juli 2007 @ 23:20
quote:
Op woensdag 4 juli 2007 23:18 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

cantadou met bugles..
hou op
met tuc is ook lekker. of tucjes met boursin!
littledrummergirlwoensdag 4 juli 2007 @ 23:59
tetilla is niet frans geloof ik maar wel mn lievelingskaasje. Vooral bij de tapasbar met kweeperengelei

Terechtdonderdag 5 juli 2007 @ 18:22
Van de week in de aanbieding bij de plaatselijke C1000:



Les Langres

Stinkt ongelooflijk hard naar ammoniak, de smaak daarentegen is erg zacht
Parafernaliadonderdag 5 juli 2007 @ 19:18
als 't Baskisch is mag 't, dat ligt er tegenaan
nVincibledonderdag 5 juli 2007 @ 19:28
Vraagje, wat is nou eigenlijk het verschil tussen brie en camembert? Behalve de vorm, grapjassen
Mirjamdonderdag 5 juli 2007 @ 19:29
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 19:28 schreef nVincible het volgende:
Vraagje, wat is nou eigenlijk het verschil tussen brie en camembert? Behalve de vorm, grapjassen
brie is zacht, camembert heeft een meer uitgesproken smaak, ik vind camembert altijd naar ammoniak ruiken
Parafernaliadonderdag 5 juli 2007 @ 19:31
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 19:28 schreef nVincible het volgende:
Vraagje, wat is nou eigenlijk het verschil tussen brie en camembert? Behalve de vorm, grapjassen
de vorm is juist hetzelfde
Martijn_77donderdag 5 juli 2007 @ 19:39
quote:
Op woensdag 4 juli 2007 23:59 schreef littledrummergirl het volgende:
tetilla is niet frans geloof ik maar wel mn lievelingskaasje. Vooral bij de tapasbar met kweeperengelei

[afbeelding]
Klinkt wel erg lekker. Is dat ook nog ergens in Nederland te krijgen?
Martijn_77donderdag 5 juli 2007 @ 19:43
Gemerged

[ Bericht 91% gewijzigd door Martijn_77 op 05-07-2007 19:49:20 ]
Pietverdrietdonderdag 5 juli 2007 @ 19:49
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 19:29 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

brie is zacht, camembert heeft een meer uitgesproken smaak, ik vind camembert altijd naar ammoniak ruiken
Als Camembert naar amonia ruikt is ie te ver heen
Mirjamdonderdag 5 juli 2007 @ 20:52
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 19:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als Camembert naar amonia ruikt is ie te ver heen
ik koop van die 'goedkope', maar vooralsnog is dat me altijd opgevallen.
en ik eet geen spullen over de datum ofzo.
littledrummergirldonderdag 5 juli 2007 @ 21:18
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 19:39 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Klinkt wel erg lekker. Is dat ook nog ergens in Nederland te krijgen?
hier kun je iig een hele kaas kopen , is op zich niet eens zo heel veel. Een kilo vreselijk lekkere kaas voor 17 e
http://www.smulweb.nl/shop/product.php?product_cat=157&product_id=831
Pietverdrietdonderdag 5 juli 2007 @ 21:32
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 20:52 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

ik koop van die 'goedkope', maar vooralsnog is dat me altijd opgevallen.
en ik eet geen spullen over de datum ofzo.
Camembert in NL is sowieso een ramp, is of niet rijp (dan is die van binnen nog hard) of te ver heen.
Delicieuxvrijdag 6 juli 2007 @ 13:34
Inderdaad. De Camembert in NL kun je het best 3 weken van tevoren kopen, en op een koele donkere plek nog 3 weken laten rijpen. Dan issie een beetje eetbaar.
Casparovvvzaterdag 7 juli 2007 @ 20:15
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 21:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Camembert in NL is sowieso een ramp, is of niet rijp (dan is die van binnen nog hard) of te ver heen.
Het probleem is dat de verkopers van Franse kaas (waar ik er één van ben), de boel altijd onder een bepaalde temperatuur moeten houden, vanwege de regels van de VWA in Nederland. Dat is helemaal niet goed voor zo'n kaas en het rijpingsproces. Het liefst zou ik 50% van de Franse kazen ongekoeld verkopen. nadeel is dan wel dat je winkel meurt als een dode rat. Als ik nu bijv. een boeren brie, boeren camembert, bontaleggio, reblochon, epoisse oid snijd, moet die kaas vaak een week of meer gekoeld liggen voordat deze rijp is. Buiten de koeling gaat dit veel sneller. Daarnaast is het een ramp om te zien hoe verschillend de staat van de kazen is die je geleverd krijgt, soms ligt een boeren camembert een week in de koeling voordat deze überhaupt een beetje verkoopbaar is, en soms loopt deze onder je mes vandaan als je het er in zet.
Pietverdrietzaterdag 7 juli 2007 @ 20:42
quote:
Op zaterdag 7 juli 2007 20:15 schreef Casparovvv het volgende:

[..]

Het probleem is dat de verkopers van Franse kaas (waar ik er één van ben), de boel altijd onder een bepaalde temperatuur moeten houden, vanwege de regels van de VWA in Nederland. Dat is helemaal niet goed voor zo'n kaas en het rijpingsproces. Het liefst zou ik 50% van de Franse kazen ongekoeld verkopen. nadeel is dan wel dat je winkel meurt als een dode rat. Als ik nu bijv. een boeren brie, boeren camembert, bontaleggio, reblochon, epoisse oid snijd, moet die kaas vaak een week of meer gekoeld liggen voordat deze rijp is. Buiten de koeling gaat dit veel sneller. Daarnaast is het een ramp om te zien hoe verschillend de staat van de kazen is die je geleverd krijgt, soms ligt een boeren camembert een week in de koeling voordat deze überhaupt een beetje verkoopbaar is, en soms loopt deze onder je mes vandaan als je het er in zet.
Nadeel van in de koeling leggen is ook dat de rijping vrijwel stil ligt, maar de schimmel vrolijk verder groeit.
De VWA is een prima instelling, maar niet als het om kazen gaat. Die willen het liefst alle rauwe kaas weg en iedereen een smakeloze hap stopverf krijgt (hoewel, veel Nederlanders willen juist dit soort smakeloze troep)
kasteelheerzondag 8 juli 2007 @ 15:00
hoe meer schimmel en stank hoe beter de kaas
Casparovvvzondag 8 juli 2007 @ 16:03
quote:
Op zaterdag 7 juli 2007 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nadeel van in de koeling leggen is ook dat de rijping vrijwel stil ligt, maar de schimmel vrolijk verder groeit.
De VWA is een prima instelling, maar niet als het om kazen gaat. Die willen het liefst alle rauwe kaas weg en iedereen een smakeloze hap stopverf krijgt (hoewel, veel Nederlanders willen juist dit soort smakeloze troep)
Precies Piet. Dit is het dilemma waar vele kaasspeciaalzaken mee worstelen. Die schimmel is overigens voor de meeste kaasjes niet zo'n probleem, maar vooral bij crottinnetjes en andere kleine (geiten)kaasjes ontstaat er schimmel. Dit kan in principe geen kwaad, maar de kaasjes worden gewoon onverkoopbaar.
BlaatschaaPzondag 8 juli 2007 @ 23:59
Het is dan wel geen Franse kaas (namelijk Belgisch), maar toch.. Chimay .

Een jaar geleden een keer gekregen op een kaasplankje en toen een écht culinair orgasme gehad. Wat was dat godsgruwelijk lekker zeg. Ging natuurlijk gepaard met trappistenbier (daar is de kaas ook gedeeltelijk van gemaakt) en was echt een mega-succes. Vervolgens nog onderzoek gedaan om het kaasje weer te kunnen vinden wat vorige week pas weer lukte! Heerlijk!
Nembrionicmaandag 9 juli 2007 @ 00:02
quote:
Op zondag 8 juli 2007 23:59 schreef BlaatschaaP het volgende:
Het is dan wel geen Franse kaas (namelijk Belgisch), maar toch.. Chimay .
Waar te verkrijgen?

Casparov? Bij jouw in de winkel? Want dan kom ik langs
B_TRAVENmaandag 9 juli 2007 @ 00:08
blauwe aderkazen, en uit sardinië (Italië) casu marzu.
BlaatschaaPmaandag 9 juli 2007 @ 10:47
quote:
Op maandag 9 juli 2007 00:02 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Waar te verkrijgen?

Casparov? Bij jouw in de winkel? Want dan kom ik langs
Volgens mij is het redelijk bekend en dus gewoon verkrijgbaar in de normale kaasboeren.

Het vreemde is wel dat ik een jaar geleden dus op zoektocht ben geweest naar deze kaas en toen bij verschillende kaasboeren uitgelachen(!) werd toen ik vroeg naar kazen die te maken hadden met/gemaakt waren van bier. Vorige week deden ze echter doodnormaal toen we 'm zagen staan.
Nembrionicmaandag 9 juli 2007 @ 12:14
quote:
Op maandag 9 juli 2007 10:47 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Volgens mij is het redelijk bekend en dus gewoon verkrijgbaar in de normale kaasboeren.

Het vreemde is wel dat ik een jaar geleden dus op zoektocht ben geweest naar deze kaas en toen bij verschillende kaasboeren uitgelachen(!) werd toen ik vroeg naar kazen die te maken hadden met/gemaakt waren van bier. Vorige week deden ze echter doodnormaal toen we 'm zagen staan.


Wat de kaasboer niet kent dat eet 'ie niet
B_TRAVENmaandag 9 juli 2007 @ 23:16
quote:
Op maandag 9 juli 2007 10:47 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Volgens mij is het redelijk bekend en dus gewoon verkrijgbaar in de normale kaasboeren.

Het vreemde is wel dat ik een jaar geleden dus op zoektocht ben geweest naar deze kaas en toen bij verschillende kaasboeren uitgelachen(!) werd toen ik vroeg naar kazen die te maken hadden met/gemaakt waren van bier. Vorige week deden ze echter doodnormaal toen we 'm zagen staan.
achterlijke kneuzen.
Casparovvvzaterdag 14 juli 2007 @ 17:53
quote:
Op maandag 9 juli 2007 10:47 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Volgens mij is het redelijk bekend en dus gewoon verkrijgbaar in de normale kaasboeren.
Nee. Er zijn meerdere soorten, zowel rauwmelks als gepasteuriseerd. Er zit veel verschil in kwaliteit, je hebt er die 3 weken gerijpt worden maar er zijn ook chimay varianten die 6 maanden gerijpt worden.

Wij hebben 'm momenteel niet (sorry Nembrionic), maar hebben 'm wel eens gehad. In de zomer dunnen we ons assortiment een beetje uit vanwege de afnemende drukte. 's Winters hebben we een groter assortiment.

Feitelijk is het gewoon een rood kaasje met een gewassen korst, er zijn wel kazen te vinden die redelijk aan je smaak tegemoet komen.
Casparovvvzaterdag 14 juli 2007 @ 17:56
quote:
Op maandag 9 juli 2007 00:08 schreef B_TRAVEN het volgende:
uit sardinië (Italië) casu marzu.


Vraag me overigens af waar jij die kaas gegeten hebt, volgens Europese regels mag deze kaas niet verkocht worden omdat het feitelijk bedorven etenswaar is.
Pistol_Petezaterdag 14 juli 2007 @ 22:52
Epoisse kazen Van die kazen die lekker uitlopen

Casparovvvzaterdag 14 juli 2007 @ 22:57
quote:
Op zaterdag 14 juli 2007 22:52 schreef Pistol_Pete het volgende:
Epoisse kazen Van die kazen die lekker uitlopen

[afbeelding]
Goed spul idd. Wij krijgen ze in groter formaat binnen (+- 1.3 kg ofzo). Soms is 'ie zo zacht dat we 'm in bakjes moeten verkopen.