Oh ja, en nou niet gillen als er per ongeluk een niet-BBQgerecht tussen zit... Ik ben bezig 20.000 recepten in te voeren en dan laat ik wel eens een steekje vallen...
Voor de koeienvleesliefhebbers!
-------------------------------------------------------------------------
Asado a la parrilla (Argentijns geroosterd ribstuk)
Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (midden en zuid)
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
1,5 kg entrecôte
zout
peper
olijfolie
2 uien
2 tenen knoflook
reuzel
cayennepeper
2 tomaten
karwij
paprikapoeder
peterselie of bieslook
* Bereiding
Wrijf 1½ kg entrecôte in met weinig zout en peper en olijfolie, barbecue ze in ±10 minuten per kant gaar.
Saus: Snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook, fruit in reuzel.
Roer er cayennepeper en 2 gepelde tomaten door.
Op smaak brengen met karwij en paprikapoeder.
Voor het serveren bestrooien met peterselie of bieslook.
-------------------------------------------------------------------------
Barbecueburger
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
250 g rundergehakt
25 g boter
zout
peper
1,2 ui
75 g boter
1/2 ui
2 lepels tomatenketchup
zout
peper
2 theelepels worcestersaus
1 theelepel knoflook op olie
1/2 theelepel tabasco
1/2 theelepel bruine suiker
ijsbergsla
2 hamburgerbroodjes
* Bereiding
Maak 250 g rundergehakt aan met 25 g gesmolten boter, zout, peper en ½ gesnipperd ui, maak er 2 hamburgers van.
Smelt 75 g boter, voeg 2 lepels warm water, ½ gesnipperd ui, 2 lepels ketchup, zout, peper, 2 theel. worcestershiresaus, 1 theel. knoflook op olie, ½ theel. tabasco en ½ theel. bruine basterdsuiker toe. Laat 5 minuten pruttelen.
Haal de hamburgers erdoor en barbecue ze.
Snij wat ijsbergsla in reepjes. Leg op de onderkant van de bolletjes, leg de hamburger erop met een lepel saus en de bovenste helft van de bollen.
-------------------------------------------------------------------------
Barbecueburger
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
250 g rundergehakt
1,5 lepel ei
1 ui
1 lepel peterselie
zout
peper
1 mespunt piment
2 hamburgerbroodjes
tomatenketchup
fruitjes
* Bereiding
Maak 250 g rundergehakt aan met 1½ lepel losgeroerd ei, 1½ lepel water, 1 gesnipperd uitje, 1 lepel peterselie, zout, peper en een mespunt piment.
Vorm er 2 hamburgers van en barbecue ze.
Leg ze op de onderhelft van de bollen, doe er tomatenketchup op en gefruite uitjes uit een potje.
Leg de bovenkant van de bollen erop.
-------------------------------------------------------------------------
Barbecued Beef Brisket (gebarbecued borststuk)
Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Rund
Bron: Culinaria USA
Kenmerken:
* Ingrediënten
1 runderborst braadstuk van 4 tot 6 kg
125 g paprikapoeder voor de kruiden
60 g chilipoeder met kruiden voor kruiden
3 lepels peper voor de kruiden
3 tenen knoflook voor de kruiden
3 lepels geraspt ui voor de kruiden
3 lepels suiker voor de kruiden
3.5 dl licht bier voor de saus
125 ml witte azijn voor de saus
80 ml maïsolie voor de saus
1 lepel chilipoeder met kruiden voor de saus
1 theelepel tabasco voor de saus
2 theelepels mosterdpoeder voor de saus
2 theelepels zout voor de saus
125 ml bourbon voor de saus
60 g gesneden ui voor de saus
3 tenen knoflook voor de saus
Het vlees moet goed geaderd zijn en een vetlaag hebben van minstens 1/2 cm.
* Bereiding
Meng de ingredienten voor de kruiden, wrijf het vlees er mee in, wikkel in plasticfolie en zet een nacht koel weg.
Verwarm de oven voor op 110 graden.
Wikkel het vlees losjes in alufolie en leg in de oven.
Meng de ingredienten voor de saus, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen.
Besmeer het vlees elk 1/2 uur met de saus en keer het vlees elk uur.
Reken 1-1.25 uur bereidingstijd per pond vlees.
-------------------------------------------------------------------------
Beef 'Bourguignon' Kebabs
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:
* Ingrediënten
satépennen
900 g rundersteak in blokjes van 4 cm
225 g gerookt spek zonder zwoerd
18 gepelde uitjes
24 champignonnetjes
olijfolie om te kwasten
zout, versgemalen zwarte peper
Marinade:
5 lepels rode wijn
3 lepels olijfolie
1 lepel tomatenpuree
2 gehakte sjalotjes
2 gekneusde tenen knoflook
2 lepels gehakte peterselie
12 kleine laurierblaadjes
* Bereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade in een niet-metalen schaaltje, doe het vlees erbij, bedek en laar 2 uru op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast marineren.
De volgende dag: spreid de bacon ("rashers") uit op een snijplank met de achterkant van een mes, snij elke "rasher" in tweeën en rol strak op.
Doe de kleine uitjes in een pan kokend water en kook in 2-3 minuten net gaar, giet af en laat schrikken in koud water.
Rijg rundvlees, uitjes, spekrolletjes, paddestoelen en laurierblad (uit de marinade) aan satépennen. Kwast wat olijfolie op de paddestoelen en uitjes en kruid de spiesjes met zout en peper.
Barbecue ze voor 6 minuten, kwast ze af en toe met de marinade in.
-------------------------------------------------------------------------
Biefstuk 'Colorado', gekruide, van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 g biefstuk in plakken van 1,5 cm
tijm
oregano
rozemarijn
zout
peper
1 ui in ringen
* Bereiding
Wrijf het vlees met de kruiden en peper in en bak het vlees en de uiringen op de barbecue in ± 2 minuten aan beide zijden bruin en medium gaar.
-------------------------------------------------------------------------
Biefstukjes 'Colorado'
Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Rund
Bron: Frans Huits
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr biefstuk in dunne plakken van ca 1 ½ cm - 1 tl gemengde gedroogde kruiden (tijm, oregano, rozemarijn) - zout, peper - 1 grote ui in ringen.
* Bereiding
Wrijf het vlees met de kruiden en peper in en bak het vlees en de uiringen op de barbecue in ca 2 minuten aan beide zijden bruin en medium gaar. Serveer het met salsa Mexicana (zie recept).
-------------------------------------------------------------------------
Biersteaks van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
2 theelepels sojasaus
2 lepels bruine suiker
1 lepel witte wijnazijn
2 lepels grove mosterd
1 dl bier
6 haasbiefstukken a 150 g
* Bereiding
Maak een marinade van de sojasaus, de bruine suiker, azijn, mosterd en het bier en marineer hierin de biefstukken minimaal 2 uur. Keer het vlees zo nu en dan om.
Bestrijk het rooster van de barbecue met wat olie en rooster de biersteaks boven gloeiende kool 3-5 minuten aan elke kant of verhit een beetje olie op de hotplate en bak ze, naar persoonlijke smaak, korter of langer.
Serveer ze meteen.
Aanbevolen bijgerecht: op de barbecue geroosterde dunne ringen ui en tomaathelften, gegarneerd met fijngesnipperde peterselie.
-------------------------------------------------------------------------
Bo goi la-lot (geroosterd rundvlees in la-lotblad)
Menugang: Barbecue
Keuken: Vietnam, Cambodja
Soort: -
Type: Rund
Bron: Binh Duong
Kenmerken:
* Ingrediënten
250 g kogelbiefstuk
2 theelepels gedroogde gemalen sereh
4 tenen knoflook
2 lepels suiker
2 lepels sojasaus
4 theelepels medium sherry
1 theelepel slaolie
1/2 theelepel sesamolie
1/2 theelepel peper
30 la-lot bladeren of druivenblad
6 sateprikkers van bamboe van 25 cm
In plaats van la-lotblad kunnen ook perilla- of druivenbladeren worden gebruikt. Druivenblad uit blik moet wel goed gespoeld en gedroogd worden!
* Bereiding
Vraag de slager het vlees dwars op de draad in 30 heel dunne plakjes te snijden.
Marineer het vlees in alle ingredienten behalve het blad. Laat minstens 2 uur op kamertemp of de hele nacht in de koelkast staan.
Leg elk plakje vlees op 1 groot of 2 kleinere bladeren, vouw boven-en onderkant eroverheen (de zijkanten blijven open) en rijg 5 rolletjes aan 1 spies.
Grill of rooster de spiezen 15 cm van de hittebron 3 minuten tot de bladeren aan 1 kant knapperig en bruin zijn, bak de andere kant ook 3 minuten.
Lekker met in gember gekruide komkommer
-------------------------------------------------------------------------
Chiliburgers met mierikswortelrelish
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
1 klein spaans pepertje
750 g rundertartaar
2 lepels chilisaus
1 lepel peterselie
1 gesnipperd ui
1 lepel olijfolie
1 blik tomaatblokjes
1 lepel bruine suiker
2 theelepels geraspte mierikswortel
citroensap
zout
peper
* Bereiding
Hak het pepertje fijn en verwijder de zaadjes.
Vermeng de tartaar met de fijngehakte peper, de chilisaus en de peterselie en vorm er ± 8 hamburgers van.
Bak de ui in de olie ± 5 minuten, voeg de tomaatblokjes met hun sap toe en laat de saus ± 15 minuten zonder deksel inkoken.
Voeg de bruine suiker, de mierikswortel, het citroensap, zout en peper toe en laat de saus nog ± 10 minuten inkoken en daarna afkoelen.
Rooster de Chiliburgers op de barbecue 10-15 minuten; keer ze halverwege.
Geef de mierikswortelrelish er apart bij.
-------------------------------------------------------------------------
Devilled beef van de barbecue (Engeland)
Menugang: Barbecue
Keuken: Groot-Brittannië
Soort: -
Type: Rund
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:
* Ingrediënten
4 biefstukken van 175 g en 2.5 tot 4 cm dik
2 theelepels Engels mosterdpoeder
1/4 theelepel pimentpoeder
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel zout
150 g gele basterdsuiker
2 lepels tomatenketchup
2 lepels worcestershiresaus
1 lepel engelse mosterd
1/2 theelepel tabasco
2 lepels witte wijnazijn
1 theelepel paprikapoeder
* Bereiding
Met een 19e eeuwse Engelse marinade
Meng mosterdpoeder, piment, peper, zout en 1 lepel suiker, meng in een ander kommetje de rest van de suiker met de rest van de ingrediënten (behalve de biefstuk) tot een pasta.
Wrijf de biefstuk in met de droge kruiden, zet minstens 45 minuten opzij.
Bestrijk dan met de natte marinade en rooster ca.8 minuten per kant, bestrijk steeds met marinade.
-------------------------------------------------------------------------
Entrecôte met kaassaus van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
3 lepels olijfolie
2 lepels limoensap
1 lepel worcestersaus
1 lepel Japanse sojasaus
2 theelepels bruine basterdsuiker
3 teentjes knoflook
2 dikke entrecôtes a 300 g
150 g verkruimelde zachte geitenkaas voor saus
150 g verkruimelde blauwe kaas voor saus
1,5 a 2 dl slagroom voor de saus
zout voor de saus
peper voor de saus
* Bereiding
Vermeng voor de marinade de olie, het limoensap, de worcestershiresaus, de sojasaus, de suiker en de knoflook.
Schenk de marinade over het vlees en laat het op kamertemperatuur ± 1 uur marineren. Keer het vlees halverwege de marineertijd.
Rooster het vlees op het rooster boven heet vuur aan beide kanten 4-5 minuten.
Laat het verpakt in aluminiumfolie ± 10 minuten rusten en snijd het daarna in plakken.
Meng alle ingrediënten voor de saus en verwarm het geheel zachtjes tot de kaas is gesmolten.
Bestrooi het vlees met zout en peper en serveer het met de kaassaus.
-------------------------------------------------------------------------
Entrecôte met vijfkruidenpoeder, geroosterd
Menugang: Barbecue
Keuken: Azië, Fusion
Soort: -
Type: Rund
Bron: Ken Hom - Op Reis met de Wok
Kenmerken:
* Ingrediënten
4 entrecotes a 200 g
1 lepel olijfolie
3 theelepels zout
1 theelepel vijfkleurenpeper
2 theelepels vijfkruidenpoeder
1 lepel geroosterde gemalen szechuanpeper
3 theelepels paprikapoeder
2 theelepels kerrie
* Bereiding
Wrijf de entrecôtes in met de olie.
Roer de overige ingrediënten door elkaar en verdeel over de entrecôtes.
Laat een uur rusten op een koele plaats.
Rooster de entrecôtes 5-6 minuten per kant (rood).
Leg op een voorverwarmde schaal, dek af met alufolie en laat 10 minuten rusten.
-------------------------------------------------------------------------
Entrecôte van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Joris van Dam
Kenmerken:
* Ingrediënten
entrecôte
rode wijn
honing
limoensap en rasp
grapefruitsap en rasp
sinaasappelsap en rasp
* Bereiding
Entrecote nachtje laten marineren in de marinade. Grillen en van de marinade een sausje maken.
Erg lekker.
-------------------------------------------------------------------------
Entrecôte van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Kees Swart
Kenmerken:
* Ingrediënten
entrecôte van 1/2 cm dik
knoflook
tijm
peper
zout
olie
* Bereiding
Marineer de entrecote in de marinade. Daarna oprollen of dubbel vouwen en aan een spies rijgen. Bakken op een goed hete barbeceu (een steak mag af en toe best "prettig vlammen" maar niet aanbranden!) tot het vocht er uit sijpelt (liefhebber van saignant iets eerder).
Even laten rusten en aanvallen.
-------------------------------------------------------------------------
Gehaktballen, Vietnamese
Menugang: Barbecue
Keuken: Vietnam, Cambodja
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
1 1/2 lb rundergehakt
1 gekneusde knoflookteen
1 eiwit
1 tb sherry
2 tb sojasaus
1/2 ts vloeibaar rookaroma
2 tb vissaus
suiker, zout en peper
2 tb maïzena
1 tb sesamolie
* Bereiding
Meng het in een keukenmachine tot een zeer glad mengsel. Maak kleine balletjes, rijg aan spiesjes en doe op de barbecue.
-------------------------------------------------------------------------
Gehaktverrassing
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Paddestoelen
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
5 reuzechampignons
citroensap
500 gr rundergehakt
1 1/2 sneetje wittebrood
melk
zout, peper
1 ei
kerrie- en paprikapoeder
1 uitje
knoflook
1/2 rode en 1/2 groene paprika
5 takjes peterselie
boter
* Bereiding
Was de champignons en maak ze schoon.
Breng water met citroensap aan de kook en kook de champignons daar ± 3 minuten in.
Maak het gehakt aan met het in melk geweekte brood, het ei, zout, peper, de kruiden, het fijngesneden uitje, de uitgeknepen knoflook, de fijngesneden paprika en de fijngemaakte peterselie.
Beboter een cakevorm en doe de helft van het gehakt erin.
Druk de champignons er rechtop in en vul op met de rest van het gehakt.
Zet de vorm afgedekt in een bak heet water en schuif deze in een op 180°C voorverwarmde oven.
Laat het gehakt in ± 45 minuten gaar worden.
Til de cakevorm uit de oven, laat eventueel bovendrijvend vet weglopen en maak de randen los.
Stort het gehakt en snijd het daarna in niet te dunne plakken.
-------------------------------------------------------------------------
Grillsteaks van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
4 biefstukken
4 lepels olie
1/2 theelepel peper
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepel rozemarijn
1/2 theelepel zout
1 theelepel scherpe mosterd
1 teentje knoflook
* Bereiding
Dep de biefstukkken met keukenpapier droog.
Vermeng de olie goed met de overige ingrediënten en laat het vlees hierin ± 2 uur marineren. Keer de biefstukken af en toe.
Haal het vlees uit de marinade en dep het lichtjes droog met keukenpapier.
Leg de biefstukken op de hotplate (of op het rooster van een zeer heet kooltjesvuur) en bak ze aan iedere kant 5-8 minuten.
Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe en dien ze dan op.
Lekker met gemengde salade, kruidenboter en gegrilde tomaten
-------------------------------------------------------------------------
Hamburgers Aussie van de barbecue
Menugang: Barbecue
Keuken: Australië, New Sealand
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 g gehakte biefstuk
1 gesnipperd ui
2 dooiers
zout
peper
1/2 theelepel worcestersaus
2 lepels ketchup
1 theelepel mosterdpoeder
1 lepel citroensap
olijfolie
2 uien in ringen
2 tomaten in schijfjes
4 zachte ronde broodjes
* Bereiding
Meng het vlees met de fijngehakte ui, de eierdooiers, zout en peper, de worcestershiresauce, ketchup, mosterdpoeder en het citroensap. Verdeel het in 4 enigszins platte ballen en bestrijk ze met wat olijfolie.
Doe wat olie op de hotplate van de barbecue en bak de hamburgers samen met de uiringen 10 minuten, waarbij u de hamburgers 1 maal keert en de uiringen voortdurend roert. Voeg de schijfjes tomaat, ongeveer 3 minuten voordat de hamburgers gaar zijn, toe.
Snijd de broodjes doormidden en leg ze met de opengesneden kant op de hotplate om ze enigszins te roosteren. Smeer boter op de broodjes en leg de hamburgers, de uiringen en de schijfjes tomaat tussen de helften.
-------------------------------------------------------------------------
Rib-eye, gemarineerde
Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
1 takje rozemarijn
1 gedroogde chilipeper
1 teentje knoflook
1 theelepel balsamico-azijn
1 eetlepel citroensap
1 theelepel suiker
zout
2 eetlepels olijfolie
2 rib-eyes (ca. 350 g)
* Bereiding
Was de rozemarijn en hak de naaldjes met de peper fijn.
Pel de knoflook en pers boven een kom uit.
Voeg het rozemarijnmengsel toe.
Voeg de azijn, het citroensap, suiker, zout en de olijfolie toe.
Kerf de rib-eyes in en bestrijk ze met de marinade.
Laat het vlees afgedekt ca. 1 uur marineren.
Rooster de rib-eyes aan beide kanten in ca. 5 minuten op de barbecue.
Serveertip: lekker met aubergine en mozzarella
-------------------------------------------------------------------------
Runderblokjes met champignons, in look gemarineerd
Menugang: Barbecue
Keuken: België, Luxemburg
Soort: Paddestoelen
Type: Rund
Bron: Marc Auwers
Kenmerken:
* Ingrediënten
750 g mals rundvlees (bv. filet)
2 uien
3 lookteentjes
1 dl soja-olie
peper en zout
Voor de Kreoolse rijst:
1/4 ui
boter
250 g rijst
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
Voor het garnituur:
2 tomaten
1/4 ui
2 bakjes Parijse champignons
boter
verse bieslook
* Bereiding
Snijd het rundvlees in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 3 cm.
Pel de uien en snijd ze eveneens in stukjes. Steek afwisselend een stukje vlees en een stukje ui op een spies. Versnipper de 3 lookteentjes en meng met de soja-olie en wat peper en zout.
Marineer de spiesjes gedurende 30 minuten in deze lookmarinade.
Bereid ondertussen de Kreoolse rijst. Snipper een 1/4 ui en stoof hem in een nootje boter. Voeg er de rijst aan toe en bevochtig met 7 dl water. Laat de rijst ongeveer 15 … 20 minuten gaarsudderen met een kruidentuiltje en houd hem daarna warm.
Maak de garnituur. Pel en ontpit de tomaten en snijd ze in reepjes. Neem 1/4 ui en snipper hem fijn. Was de champignons, snijd ze in schijfjes en stoof ze licht met de fijn versnipperde ui in een nootje boter Voeg er de tomaten aan toe. Houd de bereiding warm op de barbecue.
Grilleer het vlees langs beide kanten. Plaats op het bord een hoopje rijst en wat champignonschijfjes. Leg de gegrilde rundvleesspies erop en bestrooi goed met gesnipperde bieslook.
-------------------------------------------------------------------------
Rundersaté
Menugang: Barbecue
Keuken: Azië, Fusion
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
800 g rundvlees
2 lepels ketjap voor marinade
1 lepel honing voor marinade
2 teentjes knoflook voor marinade
1 lepel koriander voor marinade
1/2 lepel chilipoeder voor marinade
2 lepels zonnebloemolie voor marinade
3 lepels gesnipperd ui voor de saus
1 lepel ketjap voor de saus
2 lepels limoensap voor de saus
1 dl tomatenketchup voor de saus
1 dl water voor de saus
1 theelepel bruine suiker voor de saus
peper voor de saus
* Bereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar, doe het vlees erbij, roer alles goed door elkaar en laat het minstens 1 uur intrekken.
Maak intussen de saus.
Warm in een steelpannetje de ui, de ketjap, het limoensap, de ketchup, het water en de bruine suiker al roerend op tot de suiker geheel is gesmolten.
Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
Rijg het vlees aan 6 pennen en rooster de satés in 15 minuten boven een matig houtskoolvuur gaar. Keer regelmatig en bestrijk met de marinade.
Serveer de satés met de opgewarmde barbecuesaus er apart bij.
-------------------------------------------------------------------------
Saté Bali
Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr rundvlees
1 ui
2 teentjes knoflook
2 dl santen van 1/8 blok
1 tl asem
4 kemirienoten
olie
satéstokjes
Kruiden:
1/2 tl laos
1/2 tl sereh
1/2 tl kuncit
1/2 tl gemberpoeder
1 el ketumbar
1/2 el djintan
1 tl trassie
2 tl zout
2 daon djeruk purut
* Bereiding
Stamp de ui, knoflook en kemirienoten fijn en voeg alle kruiden hieraan toe.
Meng ook de santen erdoor.
Snijd het vlees in blokjes en wrijf die in met het kruidenmengsel.
Steek ze aan de stokjes en rooster het vlees, terwijl u het besprenkelt met olie.
-------------------------------------------------------------------------
Steak, Texaanse
Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Rund
Bron: Frans Huits
Kenmerken:
* Ingrediënten
2-4 rundersteaks van minimaal 2 ½ cm dik (bestel bij de slager Tbone of entrecote met bot) - zout, peper - olie.
* Bereiding
Snijd de vetrand van het vlees elke 3 cm tot aan het vlees in en wrijf het vlees in met zout, peper en wat olie. Schroei het vlees boven een heet vuur aan beide kanten dicht en rooster het in 8-10 minuten ros' (of langer voor doorgebakken vlees). Snijd de steaks voor het serveren eventueel in plakken.
-------------------------------------------------------------------------
T-bone steak
Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Rund
Bron: Frans Huits
Kenmerken:
* Ingrediënten
6 el maïskiemolie - het sap van 1 limoen - 2 geperste teentjes knoflook - 1 fijngesneden jalapeñopeper (potje), zaadjes verwijderd - 2 tl taco seasoning kruiden (El Rio) - 2 Tbone steaks.
* Bereiding
Vermeng de olie, het limoensap, de knoflook, peper en tacokruiden, bestrijk de Tbone steaks hiermee en laat ze ca 2 uur in de koelkast marineren. Rooster het vlees op de barbecue 5-10 minuten; keer het halverwege.
-------------------------------------------------------------------------
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)