abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 28 december 2004 @ 13:55:43 #1
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_24255425
De laatste tijd zit ik mij serieus af te vragen of Daan misschien hoogbegaafd is. Eigenlijk vraag ik me dat al veel langer af, maar nam ik dat nog niet zo serieus. Dat ik dat de laatste tijd wel serieus doe, is vanwege wat informatie die ik de laatste tijd gelezen heb (waarbij ik ook sterke vermoedens heb dat mijn man hoogbegaafd is).
Uit die informatie had ik begrepen dat ik Daan (mocht hij idd hoogbegaafd zijn) niet moet afremmen en vooral serieus moet nemen. Ik neem hem meestal (altijd gaat te ver) ook wel serieus, maar wordt soms best wel gek van al die vragen van hem (waar ik lang niet altijd een antwoord op weet en een 'simpel' antwoord accepteert hij niet en dat vind ik ook terecht, want dan neem je hem niet serieus).

Nu gaat Daan binnenkort naar de basisschool (15 feb. a.s. wordt hij 4 jaar) en ik heb nog niet erg veel contact gehad met de school. Ze zijn een aantal maanden geleden wel langsgeweest en daar heb ik gevraagd of er aandacht is voor kinderen die sneller leren dan de rest (Daan kende op dat moment alle letters van het alfabeth) en dat is er.
Op 1 feb. is er een info. avond voor de ouders en overdag een kennismaking met de juf voor de kinderen. Nu wil ik eigenlijk nog wel contact opnemen met de school, maar ik weet eigenlijk niet goed wat ik dan wil weten, aangezien ik alleen vermoedens heb.

Enkele redenen waarom ik denk dat Daan hoogbegaafd is:
  • Hij kan lezen. Twee weken geleden alleen simpele woordjes ('ik', 'op', 'in') even later ook 3 letterwoorden en op dit moment ook langere woorden (bijv. 'apotheek'). Ook kan hij (korte) zinnetjes lezen. Hij kan ook woorden typen (wel min of meer fonetisch) ('ik wil kesboom spelen' = ik wil kerstboom spellen).
  • Hij onthoud heel erg veel en wil 'alles' weten.
  • Hij was laat met praten, maar toen hij begon kon hij vrij snel zinnetjes maken.
  • Hij denkt erg veel na, ook als hij bezig is. Voorbeeld: hij kleurt de laatste tijd erg veel. Erg leuk, want dat kon hij niet zo goed (nu dus wel ). Vraagt hij onder het kleuren: "Waarom komt er kleur op het blaadje als ik het (krijtje) heen en weer schuif?"
  • "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24255518
    Ten eerste, volgens mij willen veel ouders graag dat hun kind hoogbegaafd is en nemen dat dan maar voor zoete koek aan en gaan dan rondbazuinen dat dat zo is, waar het kind niets aan heeft. Dus het lijkt mij verstandig om dit uit te zoeken vooor je kind naar die school gaat. Mocht het zo zijn dan lijkt hij me niet op de plaats in het reguliere basisonderwijs, of moet hij misschien daarnaast iets anders doen. Althans moeten, maar vaak is een basisschool te saai, te makkelijk voor hoogbegaafde kinderen, waardoor ze zich vervelen, minder opletten, lage cijfers halen en blijven zitten etc etc. Bij mij in de klas zat een hoogbegaafd jongetje, dat ging een paar keer per week eerder weg naar een soort genieen klasje en eens in de zoveel tijd liet hij een uitvinding zien, waar de rest van de klas dan verdwaasd naar zat te kijken. (een klok van een aardappel, water en een kwarkbakje staat me nog helder voor de geest Ik denk da tje maar beter zo vroeg mogelijk kunt weten of het echt zo is, want dan kun je het kind de juiste begeleiding en stimulans bieden.
    I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
    ~ How do I feel this good, sober?
    ~ For the night is dark and full of terrors
    pi_24255592
    je moet hem idd niet afremmen, want dan kan hij gaan denken dat vragen stellen dom is of iets dergelijks. Djen heeft extra werk gekregen op school en dat helpt goed om haar bezig te houden. Djen heeft het dus met getallen, als mevrouw getallen ziet MOET ze rekenen
    Vaak is het zo dat ze in 1 bepaald ding hoog scoren en dan is het heel belangrijk om juist de andere dingen te stimulerenDjen is bv niet zo goed in taal En probeer zijn vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en l;aat soms ook merken dat mama's ook niet alles weten.
    pi_24255598
    Ik vind de naam "Daan" al reden genoeg om aan te nemen dat ie iig zeer intelligent is.
    pi_24255657
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:04 schreef Anitra het volgende:
    En probeer zijn vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en l;aat soms ook merken dat mama's ook niet alles weten.
    Op de pabo vertelden ze altijd "als je het niet weet, zeg dan dat je er op terug komt" En doe dat dan ook, probeer het uit te zoeken en geef het kind dan antwoord. Of zeg dat het je niet gelukt is het antwoord te vinden, maar kom er iig op terug. Zodat je een kind niet het gevoel geeft afgescheept te worden met de loze belofte erop terug te komen.
    I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
    ~ How do I feel this good, sober?
    ~ For the night is dark and full of terrors
    pi_24255676
    Het lijkt mij juist helemaal niet nodig om te weten of de term 'hoogbegaafd' al dan niet van toepassing is. Iedereen vult die term nl. op een andere manier in en al naar gelang de definitie die je gebruikt kun je half Nederland in de categorie hoogbegaafd onderbrengen.

    Als je merkt dat hij inderdaad dingen snel oppikt is het zinnig om na te gaan of de basisschool iets doet met kinderen die sneller leren dan de rest. Zijn er mogelijkheden voor 'verbredingsprojecten', wordt hen extra uitdaging geboden, of zitten ze zich de godganse dag de tering te vervelen? Je bent mooi op tijd nu hij nog niet daadwerkelijk op de basisschool zit, nu kun je je schoolkeuze daar gewoon op afstemmen.

    Verder blijkt het gros van de slimme kinderen zich zelfs op een basisschool die helemaal geen extra uitdaging biedt toch prima te redden hoor, de meeste kinderen zijn er heel goed in om zichzelf op een aangename manier bezig te houden ook als de meester/juf dat niet doet
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:13:16 #7
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24255785
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:00 schreef DancingPhoebe het volgende:
    Ten eerste, volgens mij willen veel ouders graag dat hun kind hoogbegaafd is en nemen dat dan maar voor zoete koek aan en gaan dan rondbazuinen dat dat zo is, waar het kind niets aan heeft. Dus het lijkt mij verstandig om dit uit te zoeken vooor je kind naar die school gaat.
    Mij lijkt het dus niet leuk als mijn kind hoogbegaafd is (vooral niet na wat info doorgelezen te hebben), maar het als het wel zo is, is het beter voor hem als ik het niet negeer.
    quote:
    Ik denk da tje maar beter zo vroeg mogelijk kunt weten of het echt zo is, want dan kun je het kind de juiste begeleiding en stimulans bieden.
    Dat lijkt me ook, maar hoe kom ik daar achter?

    Bedankt trouwens voor je uitgebreide reactie
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24255864
    Uit eigen ervaring, als "snelle" en "gedreven" leerlinge (geen idee wat mijn IQ is, het is nooit getest en daar ben ik blij om ook), kan ik zeggen dat het ontzettend vervelend is als basisscholen niet inspelen op jouw tempo. Je verveelt je, dingen zijn te simpel, vaak gaan kinderen klieren onderling of anderen van het werk afhouden. Het probleem is echter dat een snellere leerling veel extra aandacht nodig heeft, al is het alleen maar omdat het extra werk moet worden nagekeken. Die tijd is er vaak niet. Overleg dan ook met de leerkracht hoe jij zelf een rol kunt spelen in dit geheel, door bijvoorbeeld werkstukjes na te kijken of een lesjes uit een vreemde taal thuis te corrigeren.

    Met betrekking tot testen of het kind hoogbegaafd is, dat lijkt me nergens voor nodig. Je merkt het vanzelf wanneer een kind voor loopt op de rest, daar is geen cijfertje in de vorm van het IQ voor nodig. Mijn ervaring is dat kinderen die getest zijn, hier mee gaan lopen schermen. Kinderen die van zichzelf weten begaafd of hoogbegaafd te zijn worden vaak onuitstaanbaar en gaan zich beter voelen dan anderen, terwijl dat nergens voor nodig is. Een optie is om niet aan je kind te laten blijken dat het een hoog IQ heeft, maar ook dan heb je er maar weinig aan. Zelf je kind in de gaten houden en hier met regelmaat over praten met de leraren volstaat over het algemeen.
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:18:26 #9
    4090 Sandyman
    Super nubila jubila
    pi_24255888
    Ik kan ook verklappen dat hij inderdaad redelijk voorloopt voor zijn leeftijd. Ze beginnen op de basisschool namelijk normaal gesproken pas met lezen in groep 3. En in groep 3 zijn er nog genoeg kinderen die niet alle letters van het alfabet kunnen. Alleen daarom al zou ik inderdaad hier meer info over proberen te verzamelen.
    If a man hasn't discovered something that he will die for, he isn't fit to live.
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:18:45 #10
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24255894
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:07 schreef DancingPhoebe het volgende:

    [..]

    Op de pabo vertelden ze altijd "als je het niet weet, zeg dan dat je er op terug komt" En doe dat dan ook, probeer het uit te zoeken en geef het kind dan antwoord. Of zeg dat het je niet gelukt is het antwoord te vinden, maar kom er iig op terug. Zodat je een kind niet het gevoel geeft afgescheept te worden met de loze belofte erop terug te komen.
    Oei, da's een moeilijke! Dan zou ik de hele dag met pen en papier rond moeten lopen om de vragen op te schrijven waar ik geen antwoord op weet! Ik zeg hem ook dat ik niet alles weet, of dat hij het op een ander moment nog een keer moet vragen of het aan papa moet vragen. 't Zijn niet altijd heel moeilijke vragen, maar vaak vanzelfsprekendheden, waar ik nooit bij stil heb gestaan.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24255910
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:07 schreef DancingPhoebe het volgende:

    [..]

    Op de pabo vertelden ze altijd "als je het niet weet, zeg dan dat je er op terug komt" En doe dat dan ook, probeer het uit te zoeken en geef het kind dan antwoord. Of zeg dat het je niet gelukt is het antwoord te vinden, maar kom er iig op terug. Zodat je een kind niet het gevoel geeft afgescheept te worden met de loze belofte erop terug te komen.
    Zo bedoel ik het ook. Maar het is helemaal geen schande om tegen je kind te zeggen: sorry mama weet het antwoord ook niet op die vraag. En dan kan je altijd zeggen van dat je samen gaat zoeken naar het antwoord bv
    pi_24255936
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:13 schreef Grijs het volgende:


    Dat lijkt me ook, maar hoe kom ik daar achter?
    Tja, je zou eens je huisarts kunnen bellen. Die zal allicht zijn weg weten tussen de instanties en mogelijkheden.

    @Innovative, het lijkt mij juist handig om te weten waar je met je kind aan toe bent, zodat je het kind op de juiste manier kunt stimuleren als het wel zo is en het niet een richting op "dwingt" waar hij niet thuis hoort als het niet zo is. Als je weet hoe het zit kun je een beter plan trekken toch?
    I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
    ~ How do I feel this good, sober?
    ~ For the night is dark and full of terrors
    pi_24255953
    Daan zit gewoon in de 'waarom'-fase. Niets aan de hand :-)

    Maar om even op je vraag terug te komen; informeer eens bij Mensa. Het is een ietwat elitair klupje, maar wellicht kunnen zij je verder helpen.

    www.mensa.nl
    Tegenwoordig moet je Dr. Ir. zijn om een beetje correct Nederlands te kunnen neerpleuren.
    Abusing semicolons since 1987.
    pi_24255956
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:18 schreef Sandyman het volgende:
    Ik kan ook verklappen dat hij inderdaad redelijk voorloopt voor zijn leeftijd. Ze beginnen op de basisschool namelijk normaal gesproken pas met lezen in groep 3. En in groep 3 zijn er nog genoeg kinderen die niet alle letters van het alfabet kunnen. Alleen daarom al zou ik inderdaad hier meer info over proberen te verzamelen.
    Dat zegt toch niet alles. Zo had mijn zusje een klasgenootje dat ook al voor de basisschool kon lezen, maar dat eigenlijk niet beter ging lezen. Toen de rest van de klas eenmaal leesonderwijs kreeg, zaten ze binnen korte tijd op hetzelfde niveau als het meisje in questie, sterker nog, het betreffende meisje is uiteindelijk een probleemkindje geworden.

    Voorlopen op jonge leeftijd zegt niet alles. De ontwikkeling van jonge kinderen verschilt sterk, zo zijn er kinderen die met 1,5 volzinnen praten, maar ook kinderen die met drie jaar zich net verstaanbaar kunnen maken (hier in huis beide uitersten meegemaakt, toch doen we allebei hetzelfde opleidingsniveau).
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 december 2004 @ 14:23:23 #15
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_24255980

    Ik herken wel iets in het verhaal van TS Jongesok had ook van die trekjes

    Scholen worden uiteraard bedolven onder de hoogbegaafde kinderen . Om te zorgen dat ze met
    het vermogen van jouw kind wel iets doen is het zaak om die hoogbegaafdheid in een zo vroeg mogelijk stadium te laten testen en daarvan een goed document in handen te krijgen, al was het alleen maar omdat je er zelf gedurende de opvoeding ook heel wat aan hebt.

    Het opnemen in een genieënklasje op school vind ik over het algemeen wat bezwaarlijk, omdat kinderen daarvan in een min of meer geisoleerde toestand komen die een wissel kan trekken op de latere opleiding. Zorg in elk geval wel voor meer verdieping in de lesstof wanneer een kind het aankan, dan slaat minder snel de verveling toe op school.

    Naast het meten van de cognitieve begaafdheid is het ook uiterst belangrijk om de andere ontwikkelingsaspecten van een kind te kennen, bij voorkeur door meting of eigen observatie. In veel gevallen wil die ontwikkeling wel eens disharmonieus zijn, en met name de zwakkere gebieden vergen dan iets meer inspanning en begeleiding. Het stereotype 'nerd-karaktertje' in jeugdseries (de sociaal klunzige weetal met een veel te grote bril) is niet geheel uit de lucht gegrepen.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:27:33 #16
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_24256053
    Oeh Grijs maak je klaar voor de hoop stront die je straks over je heenkrijgt hier!!! Deze "discussie" is hier al vaker gevoerd, mensen zijn altijd erg bang dat je dit soort dingen roept ter verrijking van jezelf, terwijl je je juist verdiept in je kind en het beste voor hem wilt. Ik herken veel in je verhaal, Connor schreef alle letters van het alfabet toen hij 3,5 was( en herkende ze ook andersom zeg maar), vroeg ook de oren van mijn hoofd enz. Ik heb er nooit zoveel ruchtbaarheid aan gegeven, wil hem gewoon geen label geven. Het interesseerd mij gewoonweg ook niet of hij hoogbegaafd is of niet, ik bewaak vooral zijn innerlijke mens. Zit hij goed in zijn vel, is hij op zijn plek binnen een groep, maakt hij makkelijk contact met andere kinderen. Dat laatste is dus niet het geval en daar werken we dan aan. Verder hebben we wel een school gezocht die past bij Connor( maar welke ouder doet dat niet), de keus is voor ons gevallen op Montessorionderwijs, er wordt veel nadruk gelegd op sociale vaardigheden en de kinderen werken op hun eigen tempo. Je kunt dus voorlopen op de rest zonder dat andere kinderen daar erg in hebben. Verder werk ik met hem thuis alleen als hij dat zelf aangeeft, wel grappig om te zien dat sinds hij op school zit hij een poos totaal geen interesse meer had in lezen en schrijven. Pas sinds de laatste tijd hebben we het lezen weer opgepakt. Verder heb ik zoiets van:"We zien wel" ik heb ook helemaal geen behoefte om hem erop te laten testen, het hele leven bestaat al uit genoeg testjes enz. ik kijk liever gewoon naar mijn kind zélf en tot nog toe gaat het best lekker op school...

    [ Bericht 0% gewijzigd door Loena-tik- op 28-12-2004 14:33:45 ]
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_24256074
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:16 schreef innovative het volgende:
    Uit eigen ervaring, als "snelle" en "gedreven" leerlinge (geen idee wat mijn IQ is, het is nooit getest en daar ben ik blij om ook), kan ik zeggen dat het ontzettend vervelend is als basisscholen niet inspelen op jouw tempo. Je verveelt je, dingen zijn te simpel, vaak gaan kinderen klieren onderling of anderen van het werk afhouden. Het probleem is echter dat een snellere leerling veel extra aandacht nodig heeft, al is het alleen maar omdat het extra werk moet worden nagekeken. Die tijd is er vaak niet.
    Die ruimte voor het individu is er niet op de basisschool, maar op de middelbare school vaak zelfs nog minder en op de universiteit vaak ook niet (verschilt wel per studie). Als kind moet je dus altijd zelf uitdagingen zien te vinden en dat kan je maar beter zo vroeg mogelijk leren in plaats van van de school te verwachten dat ze extra aandacht geven aan het kind dat sneller leert. Veel scholen zeggen wel dat ze dat doen, maar in praktijk komt daar weinig van terecht. Jammer, maar waar.
    pi_24256075
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:21 schreef DancingPhoebe het volgende:
    @Innovative, het lijkt mij juist handig om te weten waar je met je kind aan toe bent, zodat je het kind op de juiste manier kunt stimuleren als het wel zo is en het niet een richting op "dwingt" waar hij niet thuis hoort als het niet zo is.
    Ik denk dat dat laatste eerder gebeurt als een kind dat toevallig wat sneller/slimmer is dan gemiddeld naar allerlei huisartsen en instanties gesleept wordt.
    Maak er geen probleem van, doe niet moeilijk, gewoon voorkomen dat het kind zich volledig kapotverveelt is al meer dan genoeg.
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:29:37 #19
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24256092
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:16 schreef innovative het volgende:
    Uit eigen ervaring, als "snelle" en "gedreven" leerlinge (geen idee wat mijn IQ is, het is nooit getest en daar ben ik blij om ook), kan ik zeggen dat het ontzettend vervelend is als basisscholen niet inspelen op jouw tempo. Je verveelt je, dingen zijn te simpel, vaak gaan kinderen klieren onderling of anderen van het werk afhouden. Het probleem is echter dat een snellere leerling veel extra aandacht nodig heeft, al is het alleen maar omdat het extra werk moet worden nagekeken. Die tijd is er vaak niet. Overleg dan ook met de leerkracht hoe jij zelf een rol kunt spelen in dit geheel, door bijvoorbeeld werkstukjes na te kijken of een lesjes uit een vreemde taal thuis te corrigeren.
    Daar heb ik zelf ook wel ervaring mee (ik ben niet hoogbegaafd, maar zat als 'vwo-er' op de basisschool tussen 'mavo-ers' en mijn man ook (waarvan ik sterke vermoedens heb dat hij hoogbegaafd is)
    quote:
    Met betrekking tot testen of het kind hoogbegaafd is, dat lijkt me nergens voor nodig. Je merkt het vanzelf wanneer een kind voor loopt op de rest, daar is geen cijfertje in de vorm van het IQ voor nodig. Mijn ervaring is dat kinderen die getest zijn, hier mee gaan lopen schermen. Kinderen die van zichzelf weten begaafd of hoogbegaafd te zijn worden vaak onuitstaanbaar en gaan zich beter voelen dan anderen, terwijl dat nergens voor nodig is. Een optie is om niet aan je kind te laten blijken dat het een hoog IQ heeft, maar ook dan heb je er maar weinig aan. Zelf je kind in de gaten houden en hier met regelmaat over praten met de leraren volstaat over het algemeen.
    Dat ben ik niet met je eens. Van mijn man heb ik dus sterke vermoedens dat hij hoogbegaafd is. Dat was iets wat ik nooit belangrijk vond (en hij ook niet). Het gaat me niet om 'erkenning van zijn superieur zijn', want hoogbegaafden zijn niet superieur, net zo min als mensen met een leerachterstand minderwaardig zijn. Maar beide hebben ze extra aandacht nodig en daar gaat het me om.
    Mijn man heeft bijna een jaar thuisgezeten (tegen een burn-out aan, volgens de psycholoog). Volgens de psycholoog had hij last van 'understress' en had hij meer uitdaging nodig. Nu las ik dat dat bij hoogbegaafden (die daar op latere leeftijd achter komen) ook veel voorkomt. Dat wil ik dus bij Daan voorkomen.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24256099
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:21 schreef DancingPhoebe het volgende:

    [..]

    Tja, je zou eens je huisarts kunnen bellen. Die zal allicht zijn weg weten tussen de instanties en mogelijkheden.

    @Innovative, het lijkt mij juist handig om te weten waar je met je kind aan toe bent, zodat je het kind op de juiste manier kunt stimuleren als het wel zo is en het niet een richting op "dwingt" waar hij niet thuis hoort als het niet zo is. Als je weet hoe het zit kun je een beter plan trekken toch?
    Dat ben ik niet met je eens. Als een kind sneller en slimmer is dan de rest merk je dat, daar is geen extra maatstaf voor nodig. Ik spreek nu uit eigen ervaring, maar als een kind zich gaat vervelen dan uit het dat, meestal door vervelend gedrag, geklier. Op zo'n moment moet je hier op inspelen en er over praten, proberen om uit te vinden wat je kind graag zou willen. Ik heb vanaf groep 3 zelf aangegeven dat ik extra werk wilde op de momenten dat ik me verveelde. Helaas zat ik op een basisschool die niet wilde snappen dat er slimmere kinderen rondlopen (ik was niet de enige die zich kapot verveelde, en uiteindelijk hebben ze naar aanleiding van ervaringen met mij en een klasgenoot jaren later toch maar een speciaal leerplan ingesteld), maar ik kon altijd zelf mijn moeder sturen om weer eens even om extra werk te gaan zeuren (wat zullen ze een hekel aan haar hebben gehad).

    In het omgaan met kinderen gaat het om gedrag. Een kind dat geen extra leerstof kan of wil maken, laat dat merken. Wat doe je als je wéét dat je kind hoogbegaafd is, maar het heeft geen zin om iets extra's te doen? Ga je het dan wel dwingen? Of juist als je kind niet hoogbegaafd blijkt, maar toch om extra leerstof zeurt? Mag het dan niet? Weten hoe hoog het IQ is lost niks op, het gaat om wat het kind zelf laat merken, om hoe het kind zich gedraagd.

    Ik denk dat ouders, in overleg met leerkrachten en het kind natuurlijk, zelf goed kunnen inschatten wat hun kind aan kan en wil. Er zullen altijd ouders zijn die in hun "normale" kinderen een einstein zien, en meer eisen van hun kind. Maar in de meeste gevallen, zeker bij slimme kinderen, zijn die kinderen vroegwijs genoeg om hier mee om te kunnen gaan.
    pi_24256139
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:28 schreef _Boo_ het volgende:
    Die ruimte voor het individu is er niet op de basisschool, maar op de middelbare school vaak zelfs nog minder en op de universiteit vaak ook niet (verschilt wel per studie). Als kind moet je dus altijd zelf uitdagingen zien te vinden en dat kan je maar beter zo vroeg mogelijk leren in plaats van van de school te verwachten dat ze extra aandacht geven aan het kind dat sneller leert.
    Inderdaad. Iedereen die slim is (en sowieso iedereen in het algemeen) zal moeten leren zijn weg te vinden in deze wereld zonder aan het handje genomen te worden. Onderschat de veerkracht en de eigen creativiteit van kinderen niet! Van alle slimme kinderen en volwassenen is er maar een heel klein percentage dat daar problemen mee heeft (en dan nog betwijfel ik hevig of die problemen niet ergens anders vandaan komen)
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:35:28 #22
    110163 koffiekoekje
    Mag ook bij de thee...
    pi_24256185
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:13 schreef Grijs het volgende:

    Dat lijkt me ook, maar hoe kom ik daar achter?
    Kind naar school sturen (doe je al) en contact houden met de leerkrachten, dan hoor je als het goed is wel of het waar is (ik ga er even vanuit dat het een goeie school is).
    Vergeet ook niet dat hoogbegaafden hele logische dingen vaak niet gegrijpen. en/of dat die hoogbegaafdheid maar op een klein gebied is.
    Maar informeer in ieder geval bij een deskudige, want ernaar gissen werkt ook niet echt.
    pi_24256225
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:27 schreef Loena-tik- het volgende:
    Verder hebben we wel een school gezocht die past bij Connor( maar welke ouder doet dat niet), de keus is voor ons gevallen op Montessorionderwijs, er wordt veel nadruk gelegd op sociale vaardigheden en de kinderen werken op hun eigen tempo. Je kunt dus voorlopen op de rest zonder dat andere kinderen daar erg in hebben.
    Ik heb zelf geen ervaring met Montessori-onderwijs, maar als je kind dan toch slimmer/sneller is dan gemiddeld lijkt dat systeem me wel heel veel voordelen hebben t.o.v. "traditioneel" basisonderwijs, ja. Van zes jaar lang met de veel langzamere meute moeten meelopen word je niet erg gelukkig, ook al roep ik dan wel dat kinderen creatief genoeg zijn om zich dan toch op de 1 of andere manier aangenaam bezig te leren houden hoeven we het ze natuurlijk niet moeilijker te maken dan nodig is
    pi_24256250
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:29 schreef Grijs het volgende:
    Dat ben ik niet met je eens. Van mijn man heb ik dus sterke vermoedens dat hij hoogbegaafd is. Dat was iets wat ik nooit belangrijk vond (en hij ook niet). Het gaat me niet om 'erkenning van zijn superieur zijn', want hoogbegaafden zijn niet superieur, net zo min als mensen met een leerachterstand minderwaardig zijn. Maar beide hebben ze extra aandacht nodig en daar gaat het me om.
    Mijn man heeft bijna een jaar thuisgezeten (tegen een burn-out aan, volgens de psycholoog). Volgens de psycholoog had hij last van 'understress' en had hij meer uitdaging nodig. Nu las ik dat dat bij hoogbegaafden (die daar op latere leeftijd achter komen) ook veel voorkomt. Dat wil ik dus bij Daan voorkomen.
    Het lastige is dat kinderen die van zichzelf wéten hoogbegaafd te zijn, zich hier negen van de tien keer ook naar gaan gedragen...
    Overigens helpt het stempeltje niks. Mijn vriend is getest op jonge leeftijd (7 oid) en is of net wel of net niet hoogbegaafd (dat vergeet ik steeds). Ondanks dat het van hem bekend was, is hij tegen dezelfde dingen aangelopen als ik. Ook hij heeft beneden zijn niveau moeten werken, ook hij zich ook jaren lang geergerd aan anderen (we doen het allebei nog steeds, ook al zitten we nu beiden op het hoogst mogelijke niveau...) Hoewel hij getest was, heeft het niet geholpen. Sterker nog, hij moet zich harder bewijzen dan ik nu moet doen.

    Understress zul je altijd tegenkomen als je sneller en slimmer bent dan de middenmoot. Helaas ben je zelf de enige die hier iets aan kan doen. Als je studie niet uitdagend genoeg is, moet je er iets bij gaan doen. Als je baan te saai is, moet je er iets extra's bij gaan doen. Door alleen te schermen met "hoogbegaafd" krijg je echt geen spannender werk oid, of puur andere leerstof. Dat krijg je als je jezelf capabel toont voor die positie, of voor die extra's. Dat bereik je door jezelf op de kaart te zetten, jezelf uit te dagen en te toetsen, telkens opnieuw. Ik vind mijn studie saai, dus leer ik mezelf spaans of zoek ik een leuke commissie om te doen op mijn faculteit. Daar zul je altijd zelf achteraan moeten, of je nou een getalsmatige waarde aan je intelligentie toegekend hebt gekregen of niet.
      dinsdag 28 december 2004 @ 14:49:14 #25
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24256364
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:41 schreef innovative het volgende:
    Het lastige is dat kinderen die van zichzelf wéten hoogbegaafd te zijn, zich hier negen van de tien keer ook naar gaan gedragen...
    Dat is denk ik (hoop ik) ook een gevolg van opvoeding.
    quote:
    Overigens helpt het stempeltje niks. Mijn vriend is getest op jonge leeftijd (7 oid) en is of net wel of net niet hoogbegaafd (dat vergeet ik steeds). Ondanks dat het van hem bekend was, is hij tegen dezelfde dingen aangelopen als ik. Ook hij heeft beneden zijn niveau moeten werken, ook hij zich ook jaren lang geergerd aan anderen (we doen het allebei nog steeds, ook al zitten we nu beiden op het hoogst mogelijke niveau...) Hoewel hij getest was, heeft het niet geholpen. Sterker nog, hij moet zich harder bewijzen dan ik nu moet doen.
    Waarom en tegenover wie moet hij zich bewijzen?
    quote:
    Understress zul je altijd tegenkomen als je sneller en slimmer bent dan de middenmoot. Helaas ben je zelf de enige die hier iets aan kan doen. Als je studie niet uitdagend genoeg is, moet je er iets bij gaan doen. Als je baan te saai is, moet je er iets extra's bij gaan doen. Door alleen te schermen met "hoogbegaafd" krijg je echt geen spannender werk oid, of puur andere leerstof. Dat krijg je als je jezelf capabel toont voor die positie, of voor die extra's. Dat bereik je door jezelf op de kaart te zetten, jezelf uit te dagen en te toetsen, telkens opnieuw. Ik vind mijn studie saai, dus leer ik mezelf spaans of zoek ik een leuke commissie om te doen op mijn faculteit. Daar zul je altijd zelf achteraan moeten, of je nou een getalsmatige waarde aan je intelligentie toegekend hebt gekregen of niet.
    Dat ben ik met je eens. Waar het mij om gaat is dat de valkuilen bekend zijn, zodat we daar enigszins op in kunnen spelen.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24256365
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:39 schreef thaleia het volgende:

    [..]

    Ik heb zelf geen ervaring met Montessori-onderwijs, maar als je kind dan toch slimmer/sneller is dan gemiddeld lijkt dat systeem me wel heel veel voordelen hebben t.o.v. "traditioneel" basisonderwijs, ja. Van zes jaar lang met de veel langzamere meute moeten meelopen word je niet erg gelukkig, ook al roep ik dan wel dat kinderen creatief genoeg zijn om zich dan toch op de 1 of andere manier aangenaam bezig te leren houden hoeven we het ze natuurlijk niet moeilijker te maken dan nodig is
    Mijn vriend heeft de eerste jaren van de basisschool montessori doorlopen, en op zich ging dat in het begin goed. Totdat hij in groep vier de lesstof van groep acht aan het maken was. Hij moest daarna nog vier jaar door, zonder dat er nog lesstof beschikbaar was voor hem, hij begon zich te vervelen en werd aggressief. Na de nodige onderzoeken (de IQtest inderdaad) en een hoop problemen hebben zijn ouders hem van school gehaald en naar "gewoon" onderwijs gestuurd. Daar kwam echter naar aan het licht dat hij zo snel door de stof was gegaan dat er maar weinig was blijven hangen. Hij zat inmiddels in groep vier/vijf, maar kon niet meer lezen en rekenen. Hij was te snel door zijn basis geraced en moest alles opnieuw leren. Dat is helemaal goed gekomen (niet blijven zitten oid), maar uit zijn verhaal merk ik toch dat ook het montessori niet zaligmakend is, en opnieuw niet voldoende biedt voor de uitschieters.

    lief, correct me if I'm wrong at any point
    pi_24256460
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:49 schreef Grijs het volgende:
    Waarom en tegenover wie moet hij zich bewijzen?
    Het "systeem". Ondanks dat van hem bekend was dat hij slimmer was, is hij nooit tot op zijn toppen uitgedaagd. Hij is altijd overal een beetje door gesukkeld en heeft zichzelf er niet in getraind hard te werken. Hierdoor loopt hij nu een beetje tegen zichzelf aan, hij heeft geen studeerroutine ed. wat er toe leidde dat hij niet genoeg punten haalde om zijn studie te mogen vervolgen. Daarnaast weet hij soms iets te goed dat hij best slim is, en dat heeft hij ook geuit naar anderen toe. Als je dan je studie niet haalt (in eerste instantie door weinig doen, vervolgens doordat je niet blijkt te kunnen studeren en dus het de nodige routine mist) dan krijg je toch een bepaalde reactie van anderen. Terwijl het niet halen van die studie juist voor een groot deel te wijten was aan het slimmer zijn dan de rest, want hij hķéfde gewoon nooit iets te doen, dus toen het wel moest was het een behoorlijke schok.
    pi_24257326
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:18 schreef Sandyman het volgende:
    Ik kan ook verklappen dat hij inderdaad redelijk voorloopt voor zijn leeftijd. Ze beginnen op de basisschool namelijk normaal gesproken pas met lezen in groep 3. En in groep 3 zijn er nog genoeg kinderen die niet alle letters van het alfabet kunnen. Alleen daarom al zou ik inderdaad hier meer info over proberen te verzamelen.
    Het hangt er natuurlijk ook vanaf of het kind wordt gestimuleerd door zijn ouders vķķrdat hij naar school gaat, om te leren lezen en schrijven. Ik denk dat VEEL ouders dat niet doen, deels uit luiheid, of uit een bewuste keuze om het kind niet vķķr te laten lopen op de rest (dat werkt verveeldheid op school in de hand natuurlijk).
    Maar inderdaad, er is natuurlijk een goede reden voor dat ze pas in groep drie beginnen met lezen en schrijven...dat is dat het gemiddelde van de kinderen op die leeftijd pas op een niveau is gekomen dat ze het makkelijker kunnen GAAN leren.
    Het gemiddelde IQ is echter 100 ... begaafde en hoogbegaafde kinderen kunnen daar ver boven zitten.
      dinsdag 28 december 2004 @ 17:05:00 #29
    109497 Icaä
    Are you proud of who I am
    pi_24257358
    Vooropstellend: ik heb geen idee of Daan hoogbegaafd is of niet, en ga daar ook geen oordeel over vellen.

    Onze zoon is 3,5 en vertoont - op het kunnen lezen na - hetzelfde gedrag als Daan. Hij onthoudt werkelijk alles, weet zich nog dingen te herinneren van toen hij net 2 was. Verder stelt hij ook de meest uiteenlopende dingen aan de orde, stelt de hele dag vragen, waar ik echt niet altijd een antwoord op heb.

    Ik vind hem ook wonderlijk goed logisch redeneren. Maar ik denk niet dat onze zoon daarmee hoogbegaafd is. Maakt me overigens niks uit hoor.

    Ik wil dus alleen maar zeggen dat het gedrag van Daan ook gewoon zou kunnen passen bij dat van een kind van bijna 4.
    I'll meet you on the other side
    I'll meet you in the light
    pi_24257404
    Icaä: Waarschijnlijk moet je hierbij wel toevoegen dat het waarschijnlijk gewoon past bij het gedrag van een INTELLIGENT kind van bijna 4 ...
    pi_24257448
    Grijs enorme waardering dat je nu dingen wilt uitzoeken nog voor daan tegen problemen aanloopt. Testen van intelligentie is niet zalig makend maar kan wel wat deuren openen.
    Zelf kon ik ook in groep 1 al lezen en schrijven en wou net als je bij daan beschrijft ook de meest moeilijke dingen weten, juist de dingen waar anderen niet over nadenken. Ik verveelde me in groep 1 kapot en ging het liefst om met kinderen uit groep 3, omdat mijn ouders het dus niet zagen zitten dat ik 1,5 jaar in groep 1 zou zitten hebben ze aan de bel getrokken. Aangezien een klas hoger plaatsen (dus gewoon eerder naar groep 2, niets overslaan) niet mocht zonder test, ben ik toen door de schoolbegeleidingsdienst getest. Ik herinner me een test met kleurtjes vormpjes en schijn na afloop gevraagd te hebben waarom die test zo makkelijk was. Ik beleek idd hoogbegaafd te zijn wat intelligentie betreft. Ben vervolgens na de zomer een klas opgeschoven, dit heeft zeker een hoop gescheeld. Echter uitdaging bood het niet. Nog steeds was alles even makkelijk. Extra werk heb ik nauwelijks gekregen als ik klaar was met mijn werk moest ik maar een leesboek pakken (had eind groep 4 de schoolbibiliotheek uit). Uitdaging is iets wat ik altijd gemist heb. Ik heb ook nooit leren studeren. Mijn vwo examen heb ik gehaald zonder ook maar iets te doen. Nu ben ik 3e jaars geneeskunde en loop vooral op tegen het niet kunnen studeren. Ik vind de studie enorm interessant en het is een grote uitdaging. Maar aangezien ik nooit de discipline heb ontwikkeld om te studeren lukt het me absoluut niet om de cijfers te halen die bij mijn kennis niveau passen. Ik kan stof wel toepassen maar het studeren op feiten heb ik nooit geleerd. Als ik een tekst lees onthoud ik de logica en niet wat letterlijk staat. Sociaal en emotioneel gezien heb ik niet het idee dat mijn ontwikkeling achter liep op mijn leeftijd of op mijn kennisniveau. Ik merk wel dat ik wat dat betreft "anders" ben ik ga heel snel uit van logica en kennis ipv gevoel. Met het gevolg dat mijn reacties door anderen soms niet gesnapt worden.

    Mijn tip is dus, probeer voor daan zoveel mogelijk uitdaging te krijgen. Mocht je er tegen aanlopen dat school die uitdaging niet wil/kan bieden zoek dan een andere school of laat hem inderdaad testen zodat je "bewijs" hebt dat hij wellicht extra uitdaging nodig heeft. Vergeet vooral niet te zorgen dat hij wel leert studeren. Ik denk dat dat hetgene is waar de meeste wat intelligentere mensen later tegen aan lopen. Probeer ook te zorgen dat hij contact houd met zijn leeftijdsgenootjes wellicht niet op school maar dan via sport of muziek. Zelf merk ik dat ik geen enkele affiniteit heb met leeftijdsgenoten aangezien op de bassisschool de meesten 1 tot 2 jaar ouder waren, zo ook op het vwo en nu tijdens mijn studie zelfs vaak nog veel ouder. Ook bij sport heb ik nooit tussen leeftijdsgenootjes gespeeld maar altijd in oudere teams. Soms merk ik dat ik juist dat contact met mensen van mijn eigen leeftijd wel gemist heb. Stimulatie van zijn intelligentie en het bieden van uitdaging kan iig nooit kwaad.
      dinsdag 28 december 2004 @ 17:27:20 #32
    61944 Freeflyer
    Vallen doet geen pijn...
    pi_24257782
    dan een reactie van iemand die zelf hoogbegaafd is...

    overigens kwam de bevestiging bij mij pas na mn 25ste, tot die tijd heb ik altijd wel geweten dat ik anders was en behalve het volgen van een voor mij verkeerde vorm van onderwijs na de basisschool heeft het geen noemenswaardige problemen met zich meegebracht. ik kan wel een aantal specifieke voorbeelden noemen maar dat wil niet zeggen dat die van toepassing zijn op jouw kind.

    kijk het eerst een tijdje aan totdat ie een jaar of 7, 8 is, vanaf die leeftijd heb je nog genoeg tijd en mogelijkheden zonder dat het echt nadelig is voor je zoon. hoogbegaafd zijn gaat over meer aspecten dan alleen taal of rekenen, het kan dus goed zijn dat ie voor is op de rest van zijn leeftijdgenootjes, wil nog niet gelijk zeggen dat ie hoogbegaafd is.

    neem kontakt op met mensa, zij kunnen je beter helpen dan wie dan ook!

    succes!
    Neerkomen wel!
      dinsdag 28 december 2004 @ 17:37:55 #33
    106776 Nickthedick
    Non-smokers die every day
    pi_24257960
    Ik vind het altijd leuk om te zien hoe betrokken ouders zijn bij het welzijn van hun kind. Maar aan de andere kant is het ook iets waar ouders vaak in doorschieten.

    Tuurlijk wil je als ouder het beste voor je kind, maar vaak zijn ouders niet in staat dit te bepalen. Jammer genoeg hoor je daarom enorm vaak 'trotse' ouders zeggen hoe intelligent hun kind wel niet is, of hoe goed hij/zij al spreekt voor zijn/haar leeftijd etc. Keerzijde hiervan is dat er ook een wildgroei ontstaat van kinderen met dyslexy (schrijf ik dit goed?) of ADHD; wat dan moet doorgaan voor een soort excuus waarom het kind het niet goed doet op school. Ik begin bijna te denken dat er geen normale kinderen meer zijn. De druk op kinderen wordt zo enorm opgevoed - zeker, nu denk je nog dat hij hoogbegaafd is maar op den duur ga je het van hem verwachten en dat voelt zo'n kind heel goed aan.

    Toen ik nog kind was (nog niet zo heel lang geleden; vlak voor de ontdekking van ADHD, Dyslexy en hoogbegaafdheid) waren ouders nog lang niet zo intensief bezig met kinderen als vandaag de dag; en daar ben ik erg blij om. Laat een kind gewoon een kind zijn. Ik wilde vroeger ook van alles weten, maar in die tijd werd je dan vaak gewoon genegeerd of weggestuurd met een antwoord wat niet klopte en ik ben toch nog zeer goed terechtgekomen (2x Drs.).
    - It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious
    - Digressions, objections, delight in mockery, carefree mistrust are signs of health; everything unconditional belongs in pathology.
      dinsdag 28 december 2004 @ 17:42:23 #34
    61944 Freeflyer
    Vallen doet geen pijn...
    pi_24258059
    aanvulling; neem anders ook maar es kontakt op met de vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen http://www.pharosnl.nl/
    Neerkomen wel!
    pi_24258235
    Het niet geleerd hebben om te studeren komt mij heel bekend voor wat P_iglet zegt. Ik ben niet hoogbegaafd, maar heb wel een paar hersencellen meer mee gekregen van mijn ouders. Het studeren heb ik ook nooit geleerd en zodoende heb ik weinig diploma's. Maar als je dingen in de praktijk uitlegt heb ik dat zo opgepikt en leer ik heel snel. weet niet meer wat de grens is van hoogbegaafdheid, mijn IQ ligt iig rond 136 Ik heb het net als Djen met getallen en niet met taal zoals iedereen aan mijn tikkunsten kan zien
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 december 2004 @ 18:00:58 #36
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_24258456
    Waar je in elk geval voor moet waken is de 'doemaargewoon' houding wanneer uit testen blijkt dat je kind een hogere cognitieve intelligentie heeft. Zomogelijk nog desastreuzer is het volslagen negeren van eventuele talenten en de volle focus leggen op datgene waarin een kind net wat minder dan gemiddeld scoort, om het totaalplaatje tenminste weer in het grijze middengebied te krijgen.

    Ondergetekende heeft tengevolge van een dergelijke doemaargewoon-opvoedingdat ik op mijn vierde mezelf had leren lezen was leuk, dat ik niet van voetbal hield was onverkwikkelijk tot na zijn dertigste ver onder zijn niveau mogen werken en leren, en ik kan je garanderen dat je daar niet bepaald van opknapt.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      dinsdag 28 december 2004 @ 18:04:53 #37
    106776 Nickthedick
    Non-smokers die every day
    pi_24258536
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 18:00 schreef Ouwesok het volgende:
    Waar je in elk geval voor moet waken is de 'doemaargewoon' houding wanneer uit testen blijkt dat je kind een hogere cognitieve intelligentie heeft. Zomogelijk nog desastreuzer is het volslagen negeren van eventuele talenten en de volle focus leggen op datgene waarin een kind net wat minder dan gemiddeld scoort, om het totaalplaatje tenminste weer in het grijze middengebied te krijgen.

    Ondergetekende heeft tengevolge van een dergelijke doemaargewoon-opvoedingdat ik op mijn vierde mezelf had leren lezen was leuk, dat ik niet van voetbal hield was onverkwikkelijk tot na zijn dertigste ver onder zijn niveau mogen werken en leren, en ik kan je garanderen dat je daar niet bepaald van opknapt.
    Nee, maar als ouders naar de andere kant doorschieten is wellicht nog erger.
    - It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious
    - Digressions, objections, delight in mockery, carefree mistrust are signs of health; everything unconditional belongs in pathology.
      Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 28 december 2004 @ 18:17:13 #38
    41809 crew  Ouwesok
    Leuke lamp overigens
    pi_24258741
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 18:04 schreef Nickthedick het volgende:

    [..]

    Nee, maar als ouders naar de andere kant doorschieten is wellicht nog erger.
    Nee, dat is niet erger . Dat merk je namelijk voor het eind van het basisonderwijs al . Als je een kind maar lang genoeg inpepert dat er al geleerden genoeg zijn en het gewoon de kost met de handen moet verdienen komt dat pas na een aantal minder gelukkige jaren aan het licht.
    Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
      dinsdag 28 december 2004 @ 18:26:55 #39
    106776 Nickthedick
    Non-smokers die every day
    pi_24258886
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 18:17 schreef Ouwesok het volgende:

    [..]

    Nee, dat is niet erger . Dat merk je namelijk voor het eind van het basisonderwijs al . Als je een kind maar lang genoeg inpepert dat er al geleerden genoeg zijn en het gewoon de kost met de handen moet verdienen komt dat pas na een aantal minder gelukkige jaren aan het licht.
    Ik zei ook:"wellicht". Tuurlijk zijn beide gevallen erg, maar jij hebt in ieder geval nog anderen die je de schuld kan geven van het feit dat je niet hebt gekregen wat je hebt verdient; maar stel je voor dat je 7 jaar oud bent en je het gevoel hebt dat je nooit fouten mag maken; en als je een fout maakt, de hele wereld vergaat. Laat ik je dit vertellen: dit worden mensen die nog veel bozer op de wereld zijn dan jij.
    - It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious
    - Digressions, objections, delight in mockery, carefree mistrust are signs of health; everything unconditional belongs in pathology.
      dinsdag 28 december 2004 @ 18:34:21 #40
    61944 Freeflyer
    Vallen doet geen pijn...
    pi_24259022
    bij hele jonge kinderen zeg tot een jaar of 7-8 is het van belang dat de ouders niet doorslaan. wel de signalen oppikken natuurlijk maar niet met je kind gaan leuren. vanaf die leeftijd is er nl nog steeds geen man overboord en heb je een aantal jaren kunnen zien en meemaken of je oorspronkelijke gedachte ook de waarheid is.

    de meeste hoogbegaafde mensen zijn niet gelijk dusdanig begaafd dat ze hele klassen of scholen overslaan. dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. de signalen die op die kinderen van toepassing zijn, zijn al veel vroeger zichtbaar; lees voor het derde levensjaar.
    Neerkomen wel!
    pi_24259785
    Mijn neefje van 6 heeft een hele grote aanleg voor rekenen. Daarmee ligt hij voor op de rest van groep 3. Bedenk je dat hij zelf al bezig is met vermenigvuldigen. Hij kon toen hij vijf was heel logisch uitleggen wat 5*5 was. (Dat was 2*10 en 1*5) Zijn ouders hebben hem nu op schaken gedaan, omdat hij dat heel erg leuk vond. Op school heeft hij dan wel een hoog niveau wat rekenen betreft. Met lezen is het hetzelfde als de rest van de klas.

    Hij zit op een openbare school. Op die school streven ze om kinderen bij hun eigen leeftijd te houden. Wel heeft hij een extra rekenboek. Hij mag bijvoorbeeld zelf rekenen in zijn boek als de rest uitleg krijgt en hij krijgt uitleg als de rest rekent. Verder krijgt hij een soort van toets om te kijken op welk niveau hij al zit. Die exta toets daar is hij zich verder niet echt van bewust. Want dat is voor hem gewoon het extra rekenboek, waar hij in mag werken.

    Zo deden ze op de kleuterschool de kinderen die al konden lezen, werk geven van hogere klassen. Waardoor ze toch een uitdaging hebben. Zo liggen kinderen wel voor, maar zitten bij hun eigen leeftijd in de klas.
    pi_24260386
    Grijs heel goed dat je je hier nu al mee bezighoudt, want het kan echt problemen op gaan leveren als er niet goed op ingesprongen wordt op school en hij zich gaat vervelen. Ik sluit me eigenlijk qua mening helemaal aan bij Loena's verhaal. Ik weet niet voldoende van Montessori onderwijs af om te weten of dit zaligmakend is maar het lijkt me allicht beter dan het reguliere onderwijs wat dit soort dingen betreft. En vaak zijn de hoogbegaafde kindjes wat minder goed op het sociale aspect dus als daar extra aandacht aan wordt gegeven lijkt me dat ook erg goed, dus niet alleen focussen op voldoende moeilijke taken maar juist ook aan het sociale gebeuren. Anders loop je inderdaad het risico op een 'nerdje' of een totaal verveeld kind. Ik heb zelf zo'n beetje de hele zesde klas op de gang doorgebracht omdat ik alle lesstof al had doorgewerkt en me dus stierlijk zat te vervelen, en veel te ingewikkelde vragen stelde aan de leraar die daar niet mee om kon gaan. Uiteindelijk heb ik dus maar mijn bibliotheekboeken op de gang gelegd en heb ik me dat jaar nog prima vermaakt maar belachelijk was het wel natuurlijk. Sterkte ermee in ieder geval !
      dinsdag 28 december 2004 @ 21:15:31 #43
    103914 Exuimtum
    Ook maar een mens
    pi_24262678
    Een kind met een hoog IQ ontwikkeld zich sneller als een normaal begaafd kind. Interesse in boeken komt ook vaak voor. Liefde voor water (spelen en waterstraaltjes maken) is ook een indicatie dat het kind begaafd is voor Natuurkunde en Stromingsleer (ik had dat vroeger ook).
    Ik haalde met examen VWO Natuurkunde een 9

    Zoals: Mijn IQ is 137 en ik heb autisme. Ik herken wel zijn genoemde punten van TS in mijn ontwikkeling. Zo las ik al zeer vroeg en heb ik 1 jaar basischool overgeslagen.

    Een officiële IQ-test zal bevestiging geven. Kan geloof ik vanaf 4 of 6 jaar.

    [ Bericht 43% gewijzigd door Exuimtum op 28-12-2004 21:25:34 ]
      dinsdag 28 december 2004 @ 21:40:17 #44
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24263264
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:56 schreef innovative het volgende:

    [..]

    Het "systeem". Ondanks dat van hem bekend was dat hij slimmer was, is hij nooit tot op zijn toppen uitgedaagd. Hij is altijd overal een beetje door gesukkeld en heeft zichzelf er niet in getraind hard te werken. Hierdoor loopt hij nu een beetje tegen zichzelf aan, hij heeft geen studeerroutine ed. wat er toe leidde dat hij niet genoeg punten haalde om zijn studie te mogen vervolgen. Daarnaast weet hij soms iets te goed dat hij best slim is, en dat heeft hij ook geuit naar anderen toe. Als je dan je studie niet haalt (in eerste instantie door weinig doen, vervolgens doordat je niet blijkt te kunnen studeren en dus het de nodige routine mist) dan krijg je toch een bepaalde reactie van anderen. Terwijl het niet halen van die studie juist voor een groot deel te wijten was aan het slimmer zijn dan de rest, want hij hķéfde gewoon nooit iets te doen, dus toen het wel moest was het een behoorlijke schok.
    Ah, op die manier. Maar mijn man heeft eigenlijk hetzelfde en die is nooit getest op hoogbegaafdheid. Het wel of niet testen maakt m.i. dus daarvoor niet uit.
    Overigens ben ik er nog niet uit of ik wel wil laten testen.
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 19:40 schreef Ladybos het volgende:
    Grijs heel goed dat je je hier nu al mee bezighoudt, want het kan echt problemen op gaan leveren als er niet goed op ingesprongen wordt op school en hij zich gaat vervelen. Ik sluit me eigenlijk qua mening helemaal aan bij Loena's verhaal. Ik weet niet voldoende van Montessori onderwijs af om te weten of dit zaligmakend is maar het lijkt me allicht beter dan het reguliere onderwijs wat dit soort dingen betreft. En vaak zijn de hoogbegaafde kindjes wat minder goed op het sociale aspect dus als daar extra aandacht aan wordt gegeven lijkt me dat ook erg goed, dus niet alleen focussen op voldoende moeilijke taken maar juist ook aan het sociale gebeuren. Anders loop je inderdaad het risico op een 'nerdje' of een totaal verveeld kind. Ik heb zelf zo'n beetje de hele zesde klas op de gang doorgebracht omdat ik alle lesstof al had doorgewerkt en me dus stierlijk zat te vervelen, en veel te ingewikkelde vragen stelde aan de leraar die daar niet mee om kon gaan. Uiteindelijk heb ik dus maar mijn bibliotheekboeken op de gang gelegd en heb ik me dat jaar nog prima vermaakt maar belachelijk was het wel natuurlijk. Sterkte ermee in ieder geval !
    De school waarvoor ik Daan heb opgegeven heeft onze voorkeur, pas als ik merk dat het daar niet goed gaat, wil ik kijken naar wat anders.
    Het Montessori onderwijs lijkt me eigenlijk niet bij Daan passen, omdat hij veel behoefte heeft aan structuur en duidelijke regels.
    Op dit moment is Daan in sociaal opzicht volgens mij en de peuterleidsters gewoon net als de andere kinderen van zijn leeftijd. Hij speelt goed samen met leeftijdsgenootjes en doet lekker mee met de rest.

    Ik denk dat ik binnenkort contact opneem met zijn (toekomstige) school om te vragen hoe zij hier tegenaan kijken (dat wordt dus na de kerstvakantie).
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      dinsdag 28 december 2004 @ 21:45:56 #45
    106776 Nickthedick
    Non-smokers die every day
    pi_24263417
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 21:15 schreef Exuimtum het volgende:
    Een kind met een hoog IQ ontwikkeld zich sneller als een normaal begaafd kind. Interesse in boeken komt ook vaak voor. Liefde voor water (spelen en waterstraaltjes maken) is ook een indicatie dat het kind begaafd is voor Natuurkunde en Stromingsleer (ik had dat vroeger ook).
    Ik haalde met examen VWO Natuurkunde een 9

    Zoals: Mijn IQ is 137 en ik heb autisme. Ik herken wel zijn genoemde punten van TS in mijn ontwikkeling. Zo las ik al zeer vroeg en heb ik 1 jaar basischool overgeslagen.

    Een officiële IQ-test zal bevestiging geven. Kan geloof ik vanaf 4 of 6 jaar.
    Onzin, een iq-test kan maar in beperkte mate aangeven of iemand hoogbegaafd is of niet, er is namelijk nog steeds geen goede standaard-test. Wel kunnen die tests helpen te herkennen welke talenten iemand heeft.
    - It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious
    - Digressions, objections, delight in mockery, carefree mistrust are signs of health; everything unconditional belongs in pathology.
      dinsdag 28 december 2004 @ 22:06:30 #46
    37150 livelink
    keek op mijn week ( Š DJ11)
    pi_24263951
    Grijs, waarom wacht je het eerst niet heel even af hoe het gaat op school? Als hij tegen problemen aanloopt, hoor je en merk je het snel genoeg. En dan is het prettig dat ze op school aandacht hebben voor kinderen die sneller gaan dan de rest. Ik weet dat er inderdaad speciale lesprogramma's zijn.

    Als hij de andere kinderen echt ver voor is en zich ongelukkig gaat voelen kun je volgens mij nog altijd naar alternatieven zoeken en kijken. En waarschijnlijk zullen er dan vanuit de school ook wel voorstellen komen.
    Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.
      dinsdag 28 december 2004 @ 22:12:24 #47
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24264113
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 22:06 schreef livelink het volgende:
    Grijs, waarom wacht je het eerst niet heel even af hoe het gaat op school? Als hij tegen problemen aanloopt, hoor je en merk je het snel genoeg. En dan is het prettig dat ze op school aandacht hebben voor kinderen die sneller gaan dan de rest. Ik weet dat er inderdaad speciale lesprogramma's zijn.

    Als hij de andere kinderen echt ver voor is en zich ongelukkig gaat voelen kun je volgens mij nog altijd naar alternatieven zoeken en kijken. En waarschijnlijk zullen er dan vanuit de school ook wel voorstellen komen.
    Dat is eigenlijk wat ik nu ook van plan ben. Ik wil alleen wel even vantevoren weten hoe de school hiermee omgaat (in z'n algemeenheid had ik wel begrepen dat er wel aandacht voor is, maar ik wil graag iets meer weten). Het zal bijvoorbeeld best sneu zijn als het niet goed gaat en ik dat had kunnen weten door wat beter te informeren bij de school. Maar eigenlijk verwacht ik niet echt dat het fout zal gaan.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24264461
    De redenen die je in de TT noemt zijn denk ik zeker voldoende om goed op te letten hoe het Daan vergaat op school. Als het niet goed gaat, zou ik zeker overwegen uit te kijken naar een andere school. Zelf had ik ook de kenmerken die jij in de TT noemt (nog iets 'erger', eigenlijk) en op de school waar ik indertijd naartoe ging is het helemaal fout gegaan. Een klas overslaan hielp niets, en toen de school suggereerde om me na de kerstvakantie naar groep vijf te sturen (ik was zes), hebben mijn ouders mij op een Montessorischool gedaan. Hier waren (zijn) gemengde klassen, en kunnen de leerlingen veel zelfstandiger werken. Dat is achteraf een heel goede keuze geweest, en dat lijkt me heel logisch. Houd dat dus in gedachten, en ga op zoek naar informatie over basisonderwijs. De verschillen zijn namelijk erg groot.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
    pi_24264819
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 22:24 schreef heiden6 het volgende:
    De redenen die je in de TT noemt zijn denk ik zeker voldoende om goed op te letten hoe het Daan vergaat op school. Als het niet goed gaat, zou ik zeker overwegen uit te kijken naar een andere school. Zelf had ik ook de kenmerken die jij in de TT noemt (nog iets 'erger', eigenlijk) en op de school waar ik indertijd naartoe ging is het helemaal fout gegaan. Een klas overslaan hielp niets, en toen de school suggereerde om me na de kerstvakantie naar groep vijf te sturen (ik was zes), hebben mijn ouders mij op een Montessorischool gedaan. Hier waren (zijn) gemengde klassen, en kunnen de leerlingen veel zelfstandiger werken. Dat is achteraf een heel goede keuze geweest, en dat lijkt me heel logisch. Houd dat dus in gedachten, en ga op zoek naar informatie over basisonderwijs. De verschillen zijn namelijk erg groot.
    In dit topic is al iemand geweest die Montessori-onderwijs niets vond (of iets in die richting, schiet me af als ik ongelijk heb ).
    Ik en Loena-tik- hebben juist om bovengenoemde redenen gekozen voor Montessori-onderwijs.

    Montessori-onderwijs is naar mijn bescheiden mening juist perfect om met dit soort kinderen om te gaan. (als je het al over een " soort" wil hebben, ajb niet)
    Connor is er juist bij gebaat als hij "voor" kan werken, maar wat voor ons ook erg belangrijk is, is het feit dat op zijn school juist de sociale vaardigheden ge"triggerd" worden.

    Hij is al erg op zichzelf en nu is dat niet zo erg (ik herken dat zelf ook en vandaar ook mijn vak), maar het is prettig dat de ouderen de kleintjes helpen.

    Het (schijnt) vaak voor te komen dat (bijna) hoogbegaafde kinderen/mensen problemen hebben, juist op dat sociale vlak (onbegrip, afzetten tegen alles), vandaar dat de combinatie van het sociale en kennis op Montessori-onderwijs.

    Toen wij voor de keuze stonden (hij is 4), verzette ik me in eerste instantie tegen dat schooltype (ja, ook ik zet me af tegen van alles en nog wat ), maar na een paar gesprekken met verschillende scholen was ik helemaal om.

    Om toch een beetje "on topic" te blijven: Waarom zou je je kind een stempel moeten geven. je kind weet op een gegeven ogenblik zelf wel dat hij/zij op bepaalde vlakken anders (noem het verder of beter) is dan anderen (leeftijdsgenoten). Dwing hem niets op, maar stimuleer hem wel, zeker als het op school niet aangeboden wordt.

    Verder is er door een hoop (mede-)ervaringsdeskundigen al een hoop gezegd, waar je een hoop mee kan. Maar TS, jij kent je kind het beste en je zult dan ook zelf moeten zien wat je kind het beste ligt.

    Succes!
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_24264934
    quote:
    Waarom zou je je kind een stempel moeten geven.
    Niet. Het beestje moet een naampje hebben, maar verder is het gewoon goed om op te hoogte te zijn van de situatie van je kind.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
      Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 29 december 2004 @ 11:02:33 #51
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_24272619
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:56 schreef innovative het volgende:
    Het "systeem". Ondanks dat van hem bekend was dat hij slimmer was, is hij nooit tot op zijn toppen uitgedaagd. Hij is altijd overal een beetje door gesukkeld en heeft zichzelf er niet in getraind hard te werken. Hierdoor loopt hij nu een beetje tegen zichzelf aan, hij heeft geen studeerroutine ed. wat er toe leidde dat hij niet genoeg punten haalde om zijn studie te mogen vervolgen. Daarnaast weet hij soms iets te goed dat hij best slim is, en dat heeft hij ook geuit naar anderen toe. Als je dan je studie niet haalt (in eerste instantie door weinig doen, vervolgens doordat je niet blijkt te kunnen studeren en dus het de nodige routine mist) dan krijg je toch een bepaalde reactie van anderen. Terwijl het niet halen van die studie juist voor een groot deel te wijten was aan het slimmer zijn dan de rest, want hij hķéfde gewoon nooit iets te doen, dus toen het wel moest was het een behoorlijke schok.
    O, wat herkenbaar zeg Ik doorliep de lagere school fluitend. Op de middelbare school was ik gewoon een goede leerling, geen uitblinker, maar ik deed nog steeds niet veel. Overigens wilde ik geen uitblinker zijn en beslist niet opvallen, onderpresteren is ook een bekend trekje bij hoogbegaafden. En op de universiteit ging het dus prompt mis. Ik heb (nog steeds ) geen studiediscipline ontwikkeld.

    Op dat moment was overigens nog niet bekend dat ik hoogbegaafd was, laat staan dat er rekening mee werd gehouden. Ik kon in de zesde klas 'fijn' het laatste rekenboek opnieuw doen Ze hadden niks anders. Aan verbreding of verdieping van stof werd niet gedaan destijds (jaren 70/80).

    Pas toen ik al lang en breed aan het werk was heb ik me laten testen, er viel toen een hoop op zijn plaats

    Grijs, het is heel belangrijk dus, waar je mee bezig bent. Dat je vast uitzoekt hoe de school ermee omgaat. Hou de vinger aan de pols, het is helemaal niet gezegd dat Daan problemen gaat krijgen, maar als dat zo is, ben je er alert op
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      woensdag 29 december 2004 @ 11:28:55 #52
    3542 Gia
    User under construction
    pi_24273046
    In de klas van mijn zoontje zit een meisje dat in april jarig is en een klas heeft overgeslagen.
    Verder ken ik nog twee zussen die zelfs 2 keer een klas hebben overgeslagen. De oudste (pas 16 geworden) doet dit jaar eindexamen VWO.
    Dat is misschien ook een mogelijkheid voor Daan.

    Testen is nu, denk ik, nog niet nodig. Ik zou eerst afwachten hoe hij het doet tot de grote vakantie. Als je dan nog denkt dat hij het aan zou kunnen, dan zou ik de school vragen om hem na de grote vakantie in groep 2 te zetten. Dan krijgt hij in elk geval de voorbereiding op groep 3 en kan hij daar met 5,5 jaar naar toe.

    Op de school van mijn zoontje worden kinderen die een klas over slaan wel erg goed getest. Vooral of ze het geestelijk wel aankunnen. Dat meisje in zijn klas (en nog een ander meisje) hebben toen een week lang, vrijwel dagelijks testen moeten maken of ze er wel aan toe waren.

    Makkelijk is het dus geenszins, maar als jij denkt dat dat beter is voor Daan, zou ik het zeker wel proberen.
    pi_24274527
    Wat Rewimo zegt komt me heel bekend voor. VWO had ik makkelijk kunnen doen, maar heb er zelf voor gekozen om de MAVO te doen. Ik lette nooit op, deed nooit huiswerk en leren wat was dat? Soms expres lage cijfers halen om vervolgens een dikke 9 tegen aan te gooien zodat je toch voldoende stond. scheelde weer ruzie thuis Daarna ben ik ziekenverzorging gaan doen, voor dieetleer had ik bv geen boek gekregen, miste in mijn boekenpakket, maar had wel een 9,6 voor de toets. Ik leerde door kleine dingen op te pikken die gezegd werden in de klas en je dan nog rot vervelen. Op een gegeven moment spijbelen ontdekt en was vaker niet dat wel in de klas.
    Mijn vader wist donders goed dat ik hersens had en dwong me dan ook om goed te presteren, wat ik dus niet deedwas erg dwars, hoe harder mijn vader achter me aanzat des te minder deed ik. Je moet dus echt de gulde middenweg zien te vinden, want teveel stimuleren is niet goed, maar te weinig ook niet.
      Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 29 december 2004 @ 20:54:23 #54
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_24283362
    Ja, hoe meer ze je achter je kont zitten, hoe minder je doet Volgens mij bereik je meer door iemands interesse te wekken, dan door opjagen, dat werkt echt averechts. Ik heb overigens wel VWO, met goede cijfers maar zonder uitschieters.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_24284489
    doe in elk geval wat jij denkt dat goed is voor je kind! ik heb zelf een klas overgeslagen, en kon dit volgens mijn ouders ook sociaal gezien goed aan toen. de school wilde een tijdje later mijn broertje ook een klas laten overslaan, en heeft hier lang over gezeurd tegen mijn ouders. die vonden dat geen goed idee, mede doordat mijn broertje toen liever in de boeken zat dan buiten. achteraf voor allebei de beste keuze geweest.
    al blijft het missen van zelfdiscipline mbt tot studeren (tot mijn herexamen eigenlijk nooit gedaan) wel gruwelijk irritant
    Wat niet kan is nog nooit gebeurd..
    pi_24306333
    Heb net even die thuistest van Mensa gedaan, om te testen of ie een beetje klopte( Five_Horizons zat volgens die test boven de 98ste percentiel *kan niet kloppen * ) Je voelt hem al aan, kort samengevat: bovengemiddeld, ik mag de eindtest doen maar is vrij nutteloos bij mij

    Maar mijn BMI is wel lekker hoog gelukkig
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      vrijdag 31 december 2004 @ 04:35:48 #57
    103914 Exuimtum
    Ook maar een mens
    pi_24313347
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 21:45 schreef Nickthedick het volgende:

    [..]

    Onzin, een iq-test kan maar in beperkte mate aangeven of iemand hoogbegaafd is of niet, er is namelijk nog steeds geen goede standaard-test. Wel kunnen die tests helpen te herkennen welke talenten iemand heeft.
    Met het woordje "onzin" ben ik het beslist niet eens. meningsverschil.
      Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 31 december 2004 @ 10:36:57 #58
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_24314796
    quote:
    Op donderdag 30 december 2004 21:51 schreef Loena-tik- het volgende:
    Heb net even die thuistest van Mensa gedaan, om te testen of ie een beetje klopte( Five_Horizons zat volgens die test boven de 98ste percentiel *kan niet kloppen * ) Je voelt hem al aan, kort samengevat: bovengemiddeld, ik mag de eindtest doen maar is vrij nutteloos bij mij

    Maar mijn BMI is wel lekker hoog gelukkig
    Ik heb de echte test gedaan, die is een stuk pittiger hoor, vooral omdat er tijdsdruk achter zit. Ik vond het een eitje, maar er waren heel wat mensen die ik hoorde kreunen en steunen omdat het ze niet lukte om alle opgaven binnen de tijd af te hebben.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      vrijdag 31 december 2004 @ 11:30:48 #59
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_24316038
    quote:
    Op vrijdag 31 december 2004 10:36 schreef Rewimo het volgende:

    [..]

    Ik heb de echte test gedaan, die is een stuk pittiger hoor, vooral omdat er tijdsdruk achter zit. Ik vond het een eitje, maar er waren heel wat mensen die ik hoorde kreunen en steunen omdat het ze niet lukte om alle opgaven binnen de tijd af te hebben.
    Ehh, Five was met deze test met 7 min klaar. Maar goed wat heeft hij eraan om die officiele test te doen. Waarom heb jij die test gemaakt? Gewoon uit nieuwsgierigheid of was er een andere reden? Verder vind ik het wel geinig om te zien dat alle "hoogbegaafden" of hoe de neuk je het ook noemt, problemen hebben met het zich zetten tot studeren. Hier ook zo`n luie donder, heeft zijn studie ook niet afgemaakt en heeft volgens mij nog nooit langer dan een half uur achter elkaar gestudeerd.
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      vrijdag 31 december 2004 @ 13:19:49 #60
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24318695
    Ik vond dit wel een interessante link:
    http://www.omnino.nl/
    Erg herkenbaar!
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 31 december 2004 @ 14:01:29 #61
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_24319539
    quote:
    Op vrijdag 31 december 2004 11:30 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Ehh, Five was met deze test met 7 min klaar. Maar goed wat heeft hij eraan om die officiele test te doen. Waarom heb jij die test gemaakt? Gewoon uit nieuwsgierigheid of was er een andere reden? Verder vind ik het wel geinig om te zien dat alle "hoogbegaafden" of hoe de neuk je het ook noemt, problemen hebben met het zich zetten tot studeren. Hier ook zo`n luie donder, heeft zijn studie ook niet afgemaakt en heeft volgens mij nog nooit langer dan een half uur achter elkaar gestudeerd.
    Uit nieuwsgierigheid inderdaad Ik ging erheen omdat het me leuk leek om eens zo'n test te doen. Zoals verwacht slaagde ik er dus ook voor
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_24322273
    quote:
    Op vrijdag 31 december 2004 14:01 schreef Rewimo het volgende:

    [..]

    Uit nieuwsgierigheid inderdaad Ik ging erheen omdat het me leuk leek om eens zo'n test te doen. Zoals verwacht slaagde ik er dus ook voor
    Als je hem goed maakt word je uitgenodigd om hem nog een keer te maken onder begeleiding. Kost wel 35 euro, en dan mag je eventueel lid worden van deze nutteloze organisatie.

    No way. Die online toets van ze is trouwens de sufste IQ-test die ik ooit gezien heb, en zo gammel als de tering.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
      Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 31 december 2004 @ 17:29:22 #63
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_24323813
    quote:
    Op vrijdag 31 december 2004 16:22 schreef heiden6 het volgende:
    Als je hem goed maakt word je uitgenodigd om hem nog een keer te maken onder begeleiding. Kost wel 35 euro, en dan mag je eventueel lid worden van deze nutteloze organisatie.
    Ja, die test heb ik dus gemaakt. Was in Utrecht. En ja, ik mocht lid worden
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_24323988
    Ik heb het gevoel dat het labeltje "hoog begaafd" wel heel snel wordt uitgedeeld als kinderen iets boven gemiddeld (kunnen) presteren.

    M'n broertje van 24 is volledig gestoord (erger kan je ze niet zien/krijgen, je wil niet weten hoe), maar heeft toch het predikaat "hoog begaafd" gekregen (en dan heb ik het nog niet over dat oeverloze gelul van hem van "ik ben hoog begaafd") . . .
    Take my love, take my land, take me where I cannot stand
    I don't care, I'm still free. You can't take the sky from me
    Take me out to the black, tell them I ain't comin' back
    Burn the land and boil the sea, you can't take the sky from me
      zaterdag 1 januari 2005 @ 02:35:09 #65
    55900 GM
    vind ik dan toch
    pi_24332587
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 14:13 schreef Grijs het volgende:

    [..]

    Mij lijkt het dus niet leuk als mijn kind hoogbegaafd is (vooral niet na wat info doorgelezen te hebben), maar het als het wel zo is, is het beter voor hem als ik het niet negeer.
    [..]
    Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat inderdaad niet leuk is..... voor het kind.
    "IK HEB GEMERKT DAT JE HET LEVEN HET BEST KUNT NEMEN ZOALS HET OP JE AF KOMT
    Dat lijkt me hoogst onverantwoordelijk.....
    MIJ IS HET ALTIJD GOED BEVALLEN"
      zaterdag 1 januari 2005 @ 11:37:41 #66
    88646 Nicoluttje
    Ikke is lief!!
    pi_24334461
    Mijn oude oppaskindje is ook hoogbegaafd. Ik vond dat echt heel sneu voor haar. Ze wilde constant bezig gehouden worden, kon niet alleen spelen, wilde allemaal dingen doen die niet voor haar leeftijd (2) bedoelt waren. Ook wilde ze helemaal niet aangeraakt worden en huilde ze direct al mensen haar niet begrepen.
    Ze was 2 jaar, ze wilde computeren, haar ouders hebben een eigen bedrijf, ze maken websites, zij wilde dat ook en ze kon het ook. Zette je haar achter de peecee kan ze zo iets moois maken.
    Toen ze 4 werd zijn deze mensen verhuisd omdat de kleine naar speciaal onderwijs ging. Nu is ze een stuk rustiger geworden en krijgt ze alle begeleiding die ze nodig heeft. Gelukkig....
    Maar spelen................... Nee das iets voor kinderen zegt de wijsneus van nu 5!!!
    Nicole is mijn naam!!!
    En vanaf 1 feb onder een nieuwe naam!!
    ====================================
    pi_24392663
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 17:42 schreef Freeflyer het volgende:
    aanvulling; neem anders ook maar es kontakt op met de vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen http://www.pharosnl.nl/
    Dit kan ik onderschrijven. De scholen houden zich meer bezig met de kinderen die aan de "onderkant" dreigen weg te vallen dan met hen die aan de "bovenkant" dreigen weg te vallen. Bij Pharos kun je door uitwisseling van ervaringen een heleboel ideeën krijgen die ervoor zorgen dat je kind gestimulereerd blijft. En zich niet mateloos verveelt en op gegeven moment geen enkele interesse meer in school heeft.
    pi_24393041
    quote:
    Op donderdag 30 december 2004 21:51 schreef Loena-tik- het volgende:
    Heb net even die thuistest van Mensa gedaan, om te testen of ie een beetje klopte( Five_Horizons zat volgens die test boven de 98ste percentiel *kan niet kloppen * ) Je voelt hem al aan, kort samengevat: bovengemiddeld, ik mag de eindtest doen maar is vrij nutteloos bij mij

    Maar mijn BMI is wel lekker hoog gelukkig
    Ik heb net de thuistest gemaakt. Echt slim ben ik niet, want wat ze nu precies met de uitslag bedoelen.

    "Hoewel uw intelligentie, volgens de resultaten van de Mensa-thuistest, wel tot de hoogste 10% zal behoren, denken wij dat u het 98e percentiel (dit betekent: de bovenste twee procent, de eis om lid te mogen worden van onze vereniging) niet zult halen. De thuistest is echter geen officiële, geijkte test maar geeft slechts een indicatie. Voor toelating tot Mensa moet een eindtest worden afgelegd onder toezicht van een psycholoog."

    Maar als ik je uitslag lees Loena, komt die van mij ook op hetzelfde neer. Denk ik dan. Ik deed er 12 minuten nodig, was ondertussen oprah aan het kijken.
      dinsdag 4 januari 2005 @ 15:59:02 #69
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_24393357
    quote:
    Op dinsdag 4 januari 2005 15:40 schreef Randa_v het volgende:

    [..]

    Ik heb net de thuistest gemaakt. Echt slim ben ik niet, want wat ze nu precies met de uitslag bedoelen.

    "Hoewel uw intelligentie, volgens de resultaten van de Mensa-thuistest, wel tot de hoogste 10% zal behoren, denken wij dat u het 98e percentiel (dit betekent: de bovenste twee procent, de eis om lid te mogen worden van onze vereniging) niet zult halen. De thuistest is echter geen officiële, geijkte test maar geeft slechts een indicatie. Voor toelating tot Mensa moet een eindtest worden afgelegd onder toezicht van een psycholoog."

    Maar als ik je uitslag lees Loena, komt die van mij ook op hetzelfde neer. Denk ik dan. Ik deed er 12 minuten nodig, was ondertussen oprah aan het kijken.
    Ik was alleen maar bovengemiddeld bij mij begonnen ze nieteens over percentielen, ze moeten hebben gedacht:"Verloren zaak, next..." Maar tot de hoogste 10% is geen slechte score, als je geen Oprah had gekeken was je hoogbegaafd geweest
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      dinsdag 4 januari 2005 @ 16:06:40 #70
    43844 Yankee
    Is tegenwoordig Drent
    pi_24393476
    Ouders die over hun kinderen zeuren dat ze hoogbegaafd zijn, zijn toch zo zielig...........
    .
      dinsdag 4 januari 2005 @ 16:13:23 #71
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_24393611
    quote:
    Op dinsdag 4 januari 2005 16:06 schreef Yankee het volgende:
    Ouders die over hun kinderen zeuren dat ze hoogbegaafd zijn, zijn toch zo zielig...........
    Vind ik in sommige gevallen ook, maar dan denk ik gewoon in mijzelf:"Tja ik snap wel waarom jij denkt dat je kind hoogbegaafd is, zegt meer over jouw intelligentie dan dat van je kind!"
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_24393699
    Bij mij ook al geen percentielen Gelukkig geloof ik niet zo in IQ-testen.
    quote:
    Uw resultaten van de Mensa-thuistest waren zeer goed. De thuistest is echter geen officiële, geijkte test en geeft alleen een indicatie. Voor toelating tot Mensa moet de Mensa-eindtest worden afgelegd onder toezicht van een psycholoog.

    Wij menen dat u een heel goede kans maakt te slagen voor de Mensa-eindtest. Wel komen daarbij meer aspecten van intelligentie aan de orde dan in de thuistest het geval was, zodat we nooit met zekerheid kunnen zeggen dat u in beide gevallen een even hoge score haalt.
    Maar ik kijk ook nooit naar Oprah.
      dinsdag 4 januari 2005 @ 16:19:42 #73
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_24393729
    quote:
    Op dinsdag 4 januari 2005 16:18 schreef poemojn het volgende:

    Maar ik kijk ook nooit naar Oprah.
    Ik ook nooit hoor
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      dinsdag 4 januari 2005 @ 21:18:20 #74
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24399274
    Dit had ik toch niet verwacht:
    quote:
    Geachte kandidaat,

    Uw resultaten van de Mensa-thuistest waren zeer goed. De thuistest is echter geen officiële, geijkte test en geeft alleen een indicatie. Voor toelating tot Mensa moet de Mensa-eindtest worden afgelegd onder toezicht van een psycholoog.

    Wij menen dat u een heel goede kans maakt te slagen voor de Mensa-eindtest. Wel komen daarbij meer aspecten van intelligentie aan de orde dan in de thuistest het geval was, zodat we nooit met zekerheid kunnen zeggen dat u in beide gevallen een even hoge score haalt.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24399535
    join the club van mensen met die uitslag. Jij kijkt zeker ook nooit naar Oprah?

    Hoe gaat het nu met Daan? Al besloten of je de school direct van je vermoeden op de hoogte wilt stellen?
      dinsdag 4 januari 2005 @ 22:38:36 #76
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24399837
    quote:
    Op dinsdag 4 januari 2005 21:51 schreef poemojn het volgende:
    join the club van mensen met die uitslag. Jij kijkt zeker ook nooit naar Oprah?
    quote:
    Hoe gaat het nu met Daan? Al besloten of je de school direct van je vermoeden op de hoogte wilt stellen?
    Met Daan gaat het nog steeds goed . Hij vindt het wel vervelend dat het vakantie is en dat hij niet naar de psz kan.
    Ik merk wel dat ik hem nu iets anders benader. Bij bepaalde vragen zeg ik niet meer dat hij te jong is om dat te begrijpen, maar probeer ik het uit te leggen en dan zie ik wel of hij het begrijpt. Hij vraagt nu ook nog meer dan hij al deed en ik merk dat hij het fijn vindt om zo serieus genomen te worden.

    In de familie heb ik ook mijn vermoedens geuit (dat vond ik best eng). Toen ik het met mijn schoonouders erover had, zei m'n schoonmoeder dat zij het daar ook al eens met mijn moeder over gehad had. Toen ik het vandaag tegen mijn moeder zei, zei zij dat dus ook, maar ze was bang voor dezelfde reactie als ik (oma/moeder die haar (klein)kind zo intelligent vindt). Toch vond ik het wel prettig om te horen dat ik niet de enige ben die zo over Daan denkt.
    Ik ben dus zeker van plan om de school op de hoogte te stellen en zal dat ook direct doen als de vakantie afgelopen is.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24400283
    quote:
    Op dinsdag 4 januari 2005 16:19 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Ik ook nooit hoor
    Oprah is een kutwijf met kutprogramma's. Of die slecht zijn voor je intelligentie weet ik niet, maar ik vermoed van wel.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
    pi_24400635
    verwijderd

    [ Bericht 79% gewijzigd door Lois op 05-01-2005 07:42:02 ]
    Nothing to see here, carry on
    pi_24401344
    De PSZ-leeftijd is naar wat ik ervan heb meegekregen een erg jonge leeftijd om te testen, de uitslagen zijn minder betrouwbaar dan bij oudere kinderen. Mijn zoon is getest toen ie 4 was, omdat hij vreselijk stuiterend uit school kwam, wegens grenzeloze verveling. Bovendien kon hij al boekjes lezen, rekenen en dergelijke. We zaten niet op 1 lijn met de school en hebben hem dus laten testen om wat meer grip te hebben op de zaak. Gevolg was dat hij een jaar heeft overgeslagen. Dit heeft goed uitgepakt, hij heeft het niveau goed vastgehouden.

    Hij zit nu in groep 8 en wordt met de klas uitgebreid doorgelicht ivm de middelbare schoolkeuze. Er werd door de club die de IQ test heeft afgenomen aangedrongen om hem nogmaals te laten testen op hoogbegaafdheid en dan vraag ik me af waarom. Testen doe je m.i. als je iets wil meten wat je nog niet weet en/of waarvan het nodig is meer te weten te komen.

    Ik vraag me in dit geval af wat de reden is om Daan te testen. Hij zit nog niet op een basisschool, dus je weet nog niet of hij zich daar zal vervelen, of hij daar vreselijk bovengemiddeld is, of de school niet zal inspringen op zijn niveau. Ik zou het gerust nog een tijdje aankijken.
    Kortom, the usual.
      dinsdag 4 januari 2005 @ 23:54:17 #80
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24401420
    quote:
    Op dinsdag 4 januari 2005 23:49 schreef Pokkehontas het volgende:
    De PSZ-leeftijd is naar wat ik ervan heb meegekregen een erg jonge leeftijd om te testen, de uitslagen zijn minder betrouwbaar dan bij oudere kinderen.(..)

    Ik vraag me in dit geval af wat de reden is om Daan te testen. Hij zit nog niet op een basisschool, dus je weet nog niet of hij zich daar zal vervelen, of hij daar vreselijk bovengemiddeld is, of de school niet zal inspringen op zijn niveau. Ik zou het gerust nog een tijdje aankijken.
    Ik ben ook (nog?) niet van plan om Daan te laten testen. Op dit moment zie ik daar geen reden toe. Maar ik wil wel de school op de hoogte stellen van mijn vermoedens en weten hoe zij met eea omgaan.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24401701
    Goed, ik heb geen zin om het hele topic te gaan lezen, ik heb geen kinderen, maar ik weet nog wel goed hoe het is om als hoogbegaafd kind naar school te gaan en dergelijke.

    Persoonlijk vond ik het een ramp, maar mijn scholen deden dan ook absoluut niets om me te stimuleren. Het was in het tempo van de klas, en als je klaar was mocht je kleuren. Nou, kleuren is leuk, maar niet voor eeuwig natuurlijk, dat snap je. Dus het is inderdaad goed dat je vraagt of er aandacht is voor de behoeftes van je kind. Het gebrek aan persoonlijke aandacht bij ons op school leidde er op een gegeven moment toe dat ik niets meer uitvoerde. Ik kon al staartdelingen maken, dus waarom zou ik er nog honderd doen? Ik kon al lezen, moest ik het dan nog oefenen? Toen ik naar de middelbare school ging en dus nieuwe stof kreeg had ik het opeens heel moeilijk, omdat ik jarenlang niets (moeilijks) hoefde te doen. Daarom, zorg dat ie zich kan blijven ontwikkelen.

    En als ie vragen stelt die je niet kunt beantwoorden, probeer 'm dan te stimuleren om het zelf uit te vinden. Mijn moeder nam me dan mee naar de bibliotheek en dan gingen we het samen opzoeken. Dat werkte wel goed. Natuurlijk komen er honderden vragen die je niet kunt beantwoorden, en vragen die niemand kan beantwoorden, maar ik zou zeggen probeer dan gewoon zoveel mogelijk informatie te geven die wel beschikbaar is en je kind zelf een oplossing te laten zoeken.

    Ik denk dat montessori niet eens zo'n slecht idee is. Ik heb zelf op gewone basisscholen gezeten, en ik past niet tussen de groep. Ik had een klas overgeslagen, dus ik was de jongste, en geen enkel kind wil met 'kleine kinderen' omgaan als ie zichzelf al heel groot voelt, zo werkt dat nu eenmaal. Ik paste er niet in omdat ik vrij traag ontwikkelde, ik had bijv later dan anderen interesse voor sex, terwijl ik klasgenootjes had aan het eind van de basisschool die al vriendjes hadden en stiekem naar binnen gingen gluren bij jongens die ze leuk vonden. En aan de andere kant paste ik er ook nog eens niet tussen omdat ik qua kennis en denken heel ver voorliep op mijn klasgenoten. Zo'n gemengde groep waarin het toch al normaal is dat verschillende leeftijden door elkaar zitten en niet iedereen aan hetzelfde werkt zou dan heel handig kunnen zijn.

    In ieder geval, ik vind het wel goed dat je er zo mee bezig bent. Er zijn genoeg ouders die de capaciteiten van hun kinderen verwaarlozen of ze juist overschatten, en ik heb wel het idee dat je vooral bezig bent met zijn behoeftes. =)

    Oh over testen, ik zou het niet laten doen zolang het niet nodig is. Dus tenzij je de uitslag van een test nodig hebt om de school te overtuigen een stapje harder te lopen, lekker niet doen. Je kind heeft er echt niets aan om te weten hoe slim ie is, en als ie het ooit in alle naiviteit zegt heeft ie er alleen gedonder van waarschijnlijk.

    Enneh, ik kijk geen Oprah meer hoor sinds ik die online test gedaan heb. Ik kreeg ook die uitslag dat ik waarschijnlijk wel bij die bovenste 2 procent zat, dan kun je natuurlijk geen Oprah meer kijken. =P

    [ Bericht 10% gewijzigd door Maeghan op 05-01-2005 00:16:51 ]
    Sanity is (not) statistical
    pi_24413029
    Haha die mensatest Ik zat ws boven het 98e percentiel en ShaoliN had het 'zeer goed' gedaan. Toen was het volgens hem meteen een stomme test
    Een beetje vreemd, maar wel lekker
      dinsdag 11 januari 2005 @ 15:46:46 #83
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24518668
    Gisteren heb ik de school gebeld om te vragen hoe zij omgaan met kinderen die goed kunnen leren. Ik werd verwezen naar de IB-er (Intern Begeleid(st)er), maar die was gisteren niet aanwezig. Vandaag wel, dus heb ik weer gebeld.
    Ze vertelde dat de school ervaring heeft met hoogbegaafde kinderen (ook kleuters) en dat verreiking (extra werk) en verdieping (dieper op de dingen ingaan) van de stof mogelijk is. Ook versnelling ('klas overslaan') is wel toegepast.
    Verder stelde ze voor om eens over Daan te praten met haar, de (toekomstige) juf en ons. Dat leek me een goed idee (ik wilde sowieso met de juf praten, aan de IB-er had ik niet gedacht, maar vind ik wel erg prettig). Er wordt nog een afspraak gemaakt, maar op korte termijn lukt dat waarschijnlijk niet, omdat de juf binnenkort 3 weken weg is. Waarschijnlijk wordt dat dus als Daan net naar school gaat (lijkt me geen probleem).
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_24518894
    Grijs, kijk ook eens bij de www.onderwijsinspectie.nl wat zij van de school vinden, en probeer ouders te vinden die daar een hoogbegaafd kind op school hebben zodat je uit meer gezichtspunten weet hoe de school ermee omgaat. Dat is denk ik objectievere info dan de school zelf zal/kan verstrekken.
      dinsdag 11 januari 2005 @ 16:35:07 #85
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_24519297
    quote:
    Op dinsdag 11 januari 2005 16:04 schreef poemojn het volgende:
    Grijs, kijk ook eens bij de www.onderwijsinspectie.nl wat zij van de school vinden, en probeer ouders te vinden die daar een hoogbegaafd kind op school hebben zodat je uit meer gezichtspunten weet hoe de school ermee omgaat. Dat is denk ik objectievere info dan de school zelf zal/kan verstrekken.
    Dat laatste was ik ook zeker van plan, maar eerst wil ik even het gesprek afwachten (daar wilde ik ook vragen naar namen van andere ouders).

    Op die site staat niets over de school.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      woensdag 12 januari 2005 @ 10:58:43 #86
    88646 Nicoluttje
    Ikke is lief!!
    pi_24529618
    Ik heb ook even naar die thuistest gekeken. En daar bleef het ook bij.
    Ben niet de slimste denk ik!!
    Nicole is mijn naam!!!
    En vanaf 1 feb onder een nieuwe naam!!
    ====================================
    pi_24532052
    quote:
    Op woensdag 5 januari 2005 16:09 schreef beefcake het volgende:
    Haha die mensatest Ik zat ws boven het 98e percentiel en ShaoliN had het 'zeer goed' gedaan. Toen was het volgens hem meteen een stomme test
    Dat is het ook.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
    pi_24701656
    Ik heb een IQ van 145 (volgens de officiële Mensa-test, bovenste percentiel) en ik denk ook wel eens dat het beter was geweest als mijn ouders hiervan hadden geweten, vroeger. Van wat ik me van mijn vroege jeugd kan herinneren voelde ik me nogal eens onbegrepen; dat was misschien niet nodig geweest. De omgeving van een kind weet vaak niet met hoogbegaafdheid om te gaan, waardoor het kind vaak wat stil en gesloten wordt (wat wil je ook als je over van alles en nog wat nadenkt maar het er eigenlijk met niemand over kan hebben). Heb mezelf lezen geleerd en kon al in de eerste klas perfect hoofdrekenen, maar ja, dat waarderen andere kinderen vaak weer niet zo...

    Maar toch erg goed terechtgekomen hoor
      zondag 23 januari 2005 @ 04:44:22 #89
    37950 JAM
    Sic transit gloria mundi.
    pi_24701717
    quote:
    Op zondag 23 januari 2005 04:33 schreef thulsen het volgende:
    Ik heb een IQ van 145 (volgens de officiële Mensa-test, bovenste percentiel) en ik denk ook wel eens dat het beter was geweest als mijn ouders hiervan hadden geweten, vroeger. Van wat ik me van mijn vroege jeugd kan herinneren voelde ik me nogal eens onbegrepen; dat was misschien niet nodig geweest. De omgeving van een kind weet vaak niet met hoogbegaafdheid om te gaan, waardoor het kind vaak wat stil en gesloten wordt (wat wil je ook als je over van alles en nog wat nadenkt maar het er eigenlijk met niemand over kan hebben). Heb mezelf lezen geleerd en kon al in de eerste klas perfect hoofdrekenen, maar ja, dat waarderen andere kinderen vaak weer niet zo...

    Maar toch erg goed terechtgekomen hoor
    Ik geloof er geen tering van. Als je echt zo slim bent ben je écht geen fokkin' NEC-supporter. !
    "The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base."
    pi_24701811
    quote:
    Op zondag 23 januari 2005 04:44 schreef JAM het volgende:
    Ik geloof er geen tering van. Als je echt zo slim bent ben je écht geen fokkin' NEC-supporter. !
    Alsof ADO-supporters wel tot de hoogbegaafden gerekend kunnen worden. .
    pi_24701817
    quote:
    Op zondag 23 januari 2005 04:44 schreef JAM het volgende:

    [..]

    Ik geloof er geen tering van. Als je echt zo slim bent ben je écht geen fokkin' NEC-supporter. !
    ja dat is mijn dekmantel: ik doe me voor als voetbalsupporter, dan denkt iedereen meteen dat ik dom ben en dan word ik een stuk aardiger gevonden ..

    alleen bij Vites doen ze niet alsof
      zondag 23 januari 2005 @ 05:36:23 #92
    37950 JAM
    Sic transit gloria mundi.
    pi_24701842
    quote:
    Op zondag 23 januari 2005 05:07 schreef Gajus het volgende:

    [..]

    Alsof ADO-supporters wel tot de hoogbegaafden gerekend kunnen worden. .
    'We love you Den Haag, we do! We love you Den Haag, we do!' .
    "The world will note that the first atomic bomb was dropped on Hiroshima, a military base."
      vrijdag 1 april 2005 @ 00:01:02 #93
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_25895203
    Vandaag hebben we (mijn man en ik) een gesprek met school (Daans juf en IB/RT-er) gehad. Daan gaat sinds twee maanden (2 dagen in de week) naar school.
    Op school hebben ze ervaring met hoogbegaafde kinderen. Ook met kinderen die 'gewoon' een voorsprong op bepaalde onderdelen hebben. Tijdens de onderbouw worden de kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau benaderd. Bij het ene onderdeel is dat dus hoger dan bij het andere.
    Daan heeft het op dit moment heel erg naar de zin op school en op korte termijn verwacht ik dus geen problemen, maar ik vroeg of twee en half jaar kleuteren voor Daan misschien niet te lang zou zijn. Op dit moment is daar natuurlijk nog niet echt een antwoord op te geven, maar er wordt wel op gelet. Volgend (school)jaar zijn er in de kleuterklassen combigroepen (groep 1+instroom en groep 1+2) en hij zou evt. bij groep 1/2 kunnen worden geplaatst, maar daar zullen we het in een later stadium nog over hebben.
    We hebben het ook gehad over de mogelijkheden in de midden- en bovenbouw en dat stond ons wel aan. We zijn er allebei wel over te spreken.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_27169390
    Misschien ook voor ouders van hoogbegaafde kinderen interessant: m'n postje in (ouders van) kinderen met autisme deel 3
    pi_27191978
    Hier een leuk grafiekje voor mensen die geīnteresseerd zijn in de iq verdeling in Nederland.
    Er worden twee schalen gebruikt, afhankelijk van de methode:
    - Wechsler WISC: Wechsler Intelligence Scale for Children
    - Cattell

    Het verschil zit in de standaard deviatie, de breedte bij het buigpunt.
    De breedte van de kromme op het buigpunt is 2 keer de standaard deviatie.

    In de testen volgens Cattell wordt een standaard deviatie gebruikt van 24, terwijl Wechsler een standaard deviatie gebruikt van 15.
    Hier is de grafiek van Wechsler gebruikt. En daar wordt verder op in gegaan.


    Een standaard deviatie van 15, dus het buigpunt zit op 85 en 115.

    68% van de Nederlandse bevolking zit tussen deze twee grenzen.

    Een tweede maat, die ook wel gebruikt wordt is 4 keer de standaard deviatie
    Dat is dus de groep mensen die zit tussen 100 – 2 x 15 = 70 en 100 + 2 x 15 = 130
    Dit is 95 % van de bevolking.

    Mensen die er dan nog buiten vallen zijn mensen met duidelijke problemen.
    Dat is de groep geestelijk gehandicapten met een iq van beneden de 70 en de groep hoogbegaafden met een iq van boven de 130.

    Maar ook in deze twee groepen bestaat onderscheid.
    Er is een duidelijk verschil tussen iemand met een iq van 50 en iemand met een iq van 70.
    Allebei zeer laag begaafd, maar onderling nog heel veel verschillend.
    Idem is er een duidelijk verschil tussen iemand met een iq van 130 en iemand met een iq van 150. Allebei ‘hoogbegaafd’, maar onderling toch wel heel verschillend.

    Vergeet niet dat de helft van de bevolking heeft een bovengemiddeld iq.
    De andere helft heeft een benedengemiddeld iq.
    2 tot 3 op de 100 kinderen hebben een iq van 130 of meer.
    1 op de 25 heeft een iq van 140 of meer
    1 op de 30.000 heeft een iq van 160 of meer
    1 op de 20 miljoen heeft een iq van 180 of meer

    Een gemiddelde gepromoveerde heeft een iq van 130, een gemiddelde gepromoveerde natuurkundige heeft een iq van 140.
    pi_27192109
    Om op school extra aandacht te krijgen moet er extra tijd aan je kind besteed worden.
    Om extra tijd aan een kind te besteden moet er extra geld zijn.
    Om extra geld te krijgen moet er een zorgplan voor de leerling opgesteld worden.
    Om een zorgplan op te stellen moet er getest worden.
    Bij het testen wordt oa het IQ vastgesteld.

    Als uit het testen een hoog IQ komt zonder andere problemen, zegt de school dat de leerling maar wat extra lesjes moet maken. Deze lesjes kunnen niet nagekeken worden door de leerkracht (geen tijd ) wel soms door een stagiair. En ook niet door de ouders (geen onderwijs bevoegdheid). Voor verdere begeleiding van het kind is wel een uurtje per week beschikbaar. Scholen worden immers afgerekend op het aantal kinderen dat het middelbaar onderwijs haalt. Niet op het maximale dat zij uit de kinderen weet te halen.
    Het beste kan je je kind dus helpen door zelfstandig met je kind wat interresante projecten aan te pakken. Van school moet je het niet hebben.

    Met een beetje mazzel hebben ze je kind eerst zover in de vernieling laten lopen dat er ook andere problemen ontstaan zijn. Als het verschil in interresses tussen de leerlingen in de klas zover uiteenlopen dat er geen vriendschappen meer kunnen ontstaan, als je kind altijd gepest wordt omdat het zich "afwijkend" van de rest gedraagt. Als de lessen zo saai gevonden worden dat je kind totaal niet meer oplet. Dan noemen ze het ADHD of PPD-NOS of Asperger of wat er verder op dat moment maar in de mode is. Voordeel is wel dat er dan vervolgens extra ondersteuning komt, nadeel is dat ze het daarna af proberen te schuiven naar het bijzonder onderwijs. (kind kost teveel tijd)

    En wee je gebeente als je een hoogbegaafd en dyslexies kind bezit.
    Dan krijg je eerst jaren lang te horen dat je kind:
    - niet hoogbegaafd is omdat het nogsteeds moeite heeft met lezen/spellen.
    - niet dyslexsies kan zijn omdat het immers hoogbegaafd is.

    ervaring:
    - jongen, hoogbegaafd - licht dyslexsies.
    verveelde zich gedurende hele lagere school, wist op middelbare school niet hoe je moest leren.
    (had hij nog nooit gedaan). HAVO carričre in de ICT.
    - jongen, hoogbegaafd
    genieën klasje op lagere school, Engelstalige VWO op 11 jarige leeftijd.
    gaat studeren.
    - meisje, normaal begaafd - zwaar dyslexsies
    Met moeite door lagere school heen.
    Gaat nu naar VMBO met extra hulpmiddelen.
    - jongen, hoogbegaafd - zwaar dyslexsies
    verveelt zich te pletter bij lessen zwaar onder zijn niveau, kon tot voor kort niet verder met lesstof omdat de school de dyslexsie (die niet kon bestaan omdat hij zo intelligent was) niet onderkende. Problemen met lezen/schrijven werden afgedaan als onwil. Daarom mocht de lesstof niet verdiept worden.
    Vertoont afwijkend gedrag dat nu langszaam verbetert. Psychiatrisch onderzoek heeft een hele lichte afwijking in het autistisch spectrum opgeleverd. Er wordt aangeraden om een Asperger diagnose te accepteren omdat dan door de school ondersteunend onderwijs (ook op het gebied van hoogbegaafdheid) geboden kan worden.
    - jongen, normaal begaafd - licht dyslexsies
    mischien komt deze nog goed.

    Ja, het heerst nogal in onze familie.

    Volgens het psychiatrisch onderzoekssteam is 20 tot 30 procent van de leerlingen hoogbegaafd, en is het deze groep die het hardst tegen de grensen van het onderwijs aanloopt. Het onderwijs in Nederland is nog niet ingesteld op deze groep met kinderen, en de meeste scholen zien de vraag om extra ondersteuning voor deze leerlingen ook als gezeur van de ouders.
    Dit team ziet veel meer hoogbegaafde als onderbegaafde leerlingen aankloppen voor onderzoek. De medewerkers zijn er stiekem ( ze mogen het niet hardop zeggen) van overtuigd dat dit mede door het gebrek aan kennis en steun in het onderwijs komt.
    pi_28468928
    quote:
    Op vrijdag 20 mei 2005 17:32 schreef Bouddalain het volgende:
    Volgens het psychiatrisch onderzoekssteam is 20 tot 30 procent van de leerlingen hoogbegaafd,
    Die indruk krijg ik ook als ik dit topic zo eens doorlees. Maar dat bedoel je vast niet
    pi_28478116
    20-30% hoofbegaafd.

    Zoek anders eerst eens de definitie van hoogbegaafdheid op, voor je zoiets zegt.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
      maandag 4 juli 2005 @ 23:36:00 #99
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28496038
    Even een positief verhaal over het onderwijs van tegenwoordig Eerst maar even een quotje van mijzelf van een poosje terug:
    quote:
    Oeh Grijs maak je klaar voor de hoop stront die je straks over je heenkrijgt hier!!! Deze "discussie" is hier al vaker gevoerd, mensen zijn altijd erg bang dat je dit soort dingen roept ter verrijking van jezelf, terwijl je je juist verdiept in je kind en het beste voor hem wilt. Ik herken veel in je verhaal, Connor schreef alle letters van het alfabet toen hij 3,5 was( en herkende ze ook andersom zeg maar), vroeg ook de oren van mijn hoofd enz. Ik heb er nooit zoveel ruchtbaarheid aan gegeven, wil hem gewoon geen label geven. Het interesseerd mij gewoonweg ook niet of hij hoogbegaafd is of niet, ik bewaak vooral zijn innerlijke mens. Zit hij goed in zijn vel, is hij op zijn plek binnen een groep, maakt hij makkelijk contact met andere kinderen. Dat laatste is dus niet het geval en daar werken we dan aan. Verder hebben we wel een school gezocht die past bij Connor( maar welke ouder doet dat niet), de keus is voor ons gevallen op Montessorionderwijs, er wordt veel nadruk gelegd op sociale vaardigheden en de kinderen werken op hun eigen tempo. Je kunt dus voorlopen op de rest zonder dat andere kinderen daar erg in hebben. Verder werk ik met hem thuis alleen als hij dat zelf aangeeft, wel grappig om te zien dat sinds hij op school zit hij een poos totaal geen interesse meer had in lezen en schrijven. Pas sinds de laatste tijd hebben we het lezen weer opgepakt. Verder heb ik zoiets van:"We zien wel" ik heb ook helemaal geen behoefte om hem erop te laten testen, het hele leven bestaat al uit genoeg testjes enz. ik kijk liever gewoon naar mijn kind zélf en tot nog toe gaat het best lekker op school...
    En hoe is het nu...sociaal gezien zijn we nu uit de (enorme) dip. Connor heeft een hele vervelende periode gehad, met veel pesterijen op het schoolplein. Connor is gewoon anders en kinderen hebben dat zo snel in de gaten, ook was hij sociaal gezien nog niet zo bedreven zeg maar We hebben in die periode veel gesprekken gehad met zijn juf( ze maakte er zelfs in de avonduren tijd vrij voor), de pestprojecten werden weer uit de kast getrokken en het schoolpleinrooster werd aangepast waardoor het wat minder druk(voor Connor overweldigend) was op het schoolplein. Dit alles is heel heftig geweest voor ons allemaal, thuis uit onze kleine meneer zich namelijk prima en er kwam een hoop boosheid los uit Connor. Het was voor mij heel emotioneel en haast eng om dat kleine ventje zulke klare taal te horen spreken over hoe hij zich werkelijk voelde. Tegelijkertijd was ik ook heel blij dat hij het eindelijk allemaal durfde te vertellen. Daarna is het bergopwaards gegaan, hij heeft een manier gevonden om met de pesters om te gaan en ik ben zo trots op hem hoe hij dat doet!!! Nu hij geestelijk weer wat rust heeft gevonden ontwikkeld hij zich als een gek, hij schiet werkelijk door de lesstof heen en verbaas mij elke keer weer als hij de ondertiteling van sommige programma`s heel simpeltjes hardop meeleest. Mmm, daar komt het volgende probleem, dachten wij, hoe nu verder, hij zit in groep 1 maar is al klaar met de lesstof van groep 2. Ik was zo blij dat zijn juf dezelfde ideeën had als wij!!! Ook zij vond het sociaal gezien zo lekker gaan dat het zonde zou zijn om hem een klas over te laten slaan. Weer opnieuw een plek in de groep veroveren, net nu hij lekker in zijn vel zat. Hij gaat volgend jaar dus gewoon naar groep twee en mag verder met stof uit groep drie, er wordt een speciaal actieplan opgesteld en krijgt wat meer uitdagingen op zijn bordje. Lang leve Montessori-onderwijs!!!!
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_28496285
    Wat fijn, Loena!
    pi_28496383
    dat klinkt goed loena! geweldig dat dat pesten min of meer voorbij is en dat 't zo goed met 'm gaat. wat een fijne school en juf! en natuurlijk knap hoe connor 't zelf heeft aangepakt. hoe oud is hij nu?
      maandag 4 juli 2005 @ 23:47:20 #102
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28496536
    quote:
    Op maandag 4 juli 2005 23:43 schreef bixister het volgende:
    dat klinkt goed loena! geweldig dat dat pesten min of meer voorbij is en dat 't zo goed met 'm gaat. wat een fijne school en juf! en natuurlijk knap hoe connor 't zelf heeft aangepakt. hoe oud is hij nu?
    Ja goed he? Ben zo blij, zo blij dat hij weer wat lekkerder in zijn vel zit, zo blij dat zijn juf hem zo goed aanvoelt, zo blij dat Connor blij is Hij is nu vijf jaar.
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      maandag 4 juli 2005 @ 23:50:06 #103
    54058 babyfeet
    08-09-2010 Trouwen!!!!!
    pi_28496651
    Wat een geweldige school zeg
    zoiets hoor je niet vaak
    gelukkig is het pesten minder en gaat het goed met conner
    pi_28496704
    Ben dan geen ouder, maar als ik dit zo lees dan is ieder kind hoogbegaafd. Wat een nonsens zeg.
      maandag 4 juli 2005 @ 23:57:24 #105
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28496963
    quote:
    Op maandag 4 juli 2005 23:51 schreef MarkzMan_X het volgende:
    Ben dan geen ouder, maar als ik dit zo lees dan is ieder kind hoogbegaafd. Wat een nonsens zeg.
    Is deze opmerking in het algemeen bedoeld op doel je nu op onze situatie? Mij zal het namelijk echt aan mijn reet roesten of dat bij Connor het geval is of niet. 1 ding weet ik wel, ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij zo`n stempel op zijn voorhoofd krijgt!!!
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_28499037
    Montessorionderwijs.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
      woensdag 6 juli 2005 @ 00:32:05 #107
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_28534691
    quote:
    Op maandag 4 juli 2005 23:57 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Is deze opmerking in het algemeen bedoeld op doel je nu op onze situatie? Mij zal het namelijk echt aan mijn reet roesten of dat bij Connor het geval is of niet. 1 ding weet ik wel, ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij zo`n stempel op zijn voorhoofd krijgt!!!
    Waarom?
    Ik zit ook niet te springen om zo'n stempel, maar als het deuren opent die anders gesloten blijven, dan heb ik liever een stempel (bijv. als school pas mee zou willen werken na een test).
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      woensdag 6 juli 2005 @ 11:17:32 #108
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28542544
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 00:32 schreef Grijs het volgende:

    [..]

    Waarom?
    Ik zit ook niet te springen om zo'n stempel, maar als het deuren opent die anders gesloten blijven, dan heb ik liever een stempel (bijv. als school pas mee zou willen werken na een test).
    Dat is bij ons niet aan de orde, wij hebben hier al rekening mee gehouden toen we een school voor Connor gingen uitzoeken. We hebben toen heel duidelijk aangegeven hoe ver Connor toen al was en gevraagd hoe ze daar bij die school met dat soort kinderen omgegaan wordt. Op de Montessori-manier dus , niks geen IQ-testjes of wat dan ook, ieder kind werkt op zijn eigen tempo, hij loopt dus voor, maar dat zal de andere kinderen (nog) niet zo opvallen. Mocht straks het verschil tussen de andere kinderen van zijn groep te groot worden kan hij altijd nog een groep overslaan. Die overgang zal straks niet zo groot zijn, ook sociaal gezien niet, aangezien het gemengde groepen zijn *** en hij vriendjes heeft in die oudere groepen.

    *** Op een Montessori-school zitten er meestal een aantal groepen bij elkaar, bij ons is het als het volgt ongedeeld: Onderbouw: groep 1 en
    Middenbouw: groep 3, 4 en 5
    Bovenbouw: groep 6, 7 en 8
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_28544468
    He wat te gek dat het zo goed gaat met Connor Niet elk kind heeft het geluk helaas om zo'n goeie school te treffen. En aan die verdeling te zien zou het absoluut niets uit maken als hij na het komende seizoen een jaar zou overslaan, want dan zit hij uiteindelijk nog steeds bij dezelfde kinderen in de klas alleen misschien ergens anders in het lokaal.
    pi_28544548
    quote:
    Op maandag 4 juli 2005 23:51 schreef MarkzMan_X het volgende:
    Ben dan geen ouder, maar als ik dit zo lees dan is ieder kind hoogbegaafd. Wat een nonsens zeg.
    Tja ik neem aan dat jij niks beters te zeggen hebt, houd dan ook je mond dicht. En ik zou het nog maar eens allemaal goed lezen en dan kijken hoe lang de lijst is in dreumes tot en met peutertopic
    pi_28547719
    Loena, zijn ze dan altijd tegen testen? Bijv een kind dat zich verveelt op school, kliert, vervelend is ed, en thuis uitdagender werk doet dan op school, kan op gewone scholen vaak uiteindelijk geholpen worden als dan uit een iq-test blijkt dat hij hoogbegaafd is. Hoe doet jouw school dat?
    Als ze alleen afgaan op de ouders en op basis van hun verhaal uitdagender werk bieden, zou wel het beste zijn, maar klinkt haast te mooi.

    En als Connor in groep 5 zit is het verschil met de andere kinderen in zijn klas waarschijnlijk ook wel erg groot geworden, omdat hij dan ook nog bij de oudsten hoort.. heeft de school daar ervaring mee? Hoe pakken ze dat aan?
    pi_28561083
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 13:39 schreef poemojn het volgende:
    Loena, zijn ze dan altijd tegen testen? Bijv een kind dat zich verveelt op school, kliert, vervelend is ed, en thuis uitdagender werk doet dan op school, kan op gewone scholen vaak uiteindelijk geholpen worden als dan uit een iq-test blijkt dat hij hoogbegaafd is. Hoe doet jouw school dat?
    Als ze alleen afgaan op de ouders en op basis van hun verhaal uitdagender werk bieden, zou wel het beste zijn, maar klinkt haast te mooi.
    Oeh wat klink je argwanend poemojn, tja, iets in mij zei al dat het jou niet zo zou aanspreken, ze hanteren daar niet zulke strikte regels, volgens het boekje zeg maar
    Om gelijk maar even een antwoord te geven op jouw eerste vraag, voor zover ik weet worden er geen testen afgenomen, dit is binnen dit systeem ook helemaal niet nodig. Alle kinderen werken op hun eigen niveau, Connor werkt dus voor. Voor wat betreft jouw "te mooi om waar te zijn opmerking" helemaal controleren zal ik het niet kunnen idd, wel heb gezien wat voor werkjes hij al doet en verder vertelde zij bij een voortgangsgesprek dat er een speciaal actieplan voor hem wordt opgesteld zodat zijn interesse gewekt blijft. Zij vertelde hierbij ook dat dit heel weinig voorkomt dat ze zo`n uitzondering maken op school. Ik heb dus iig het gevoel dat ze het serieus nemen!
    quote:
    En als Connor in groep 5 zit is het verschil met de andere kinderen in zijn klas waarschijnlijk ook wel erg groot geworden, omdat hij dan ook nog bij de oudsten hoort.. heeft de school daar ervaring mee? Hoe pakken ze dat aan?
    Hoe dat dan zou moeten qua groep ed zou ik ook niet weten, dat valt dan te bezien. Wel heeft de directeur mij tijdens het orientatiegesprek er van verzekerd dat er voldoende lesmateriaal aanwezig is om ongeveer 3 jaar voor te lopen en dat was volgens hem nog nooit gebeurd.

    gr Loena

    edit: Oh enne, wil het nog even gezegd hebben, deze beslissingen die er van school uit gemaakt zijn, zijn niet nav opmerkingen die ik gemaakt heb naar de juf toe. Ik heb het afgelopen jaar eigenlijk vanaf de zijlijn in de gaten gehouden of hij genoeg voldoening had van school. Dat had hij over het algemeen ook wel, dus voor mijn gevoel ging het wel goed. Zijn juf kwam zelf met haar bevindingen en de acties hierop. Zelf denk ik eigenlijk dat het gewoon een slim joch is...

    [ Bericht 6% gewijzigd door Five_Horizons op 06-07-2005 19:57:44 ]
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
      woensdag 6 juli 2005 @ 20:02:30 #113
    76642 TaraS
    Zeg maar Tara
    pi_28561834
    Er wordt binnen het montessorionderwijs wel degelijk getest! Vanaf groep 3 zijn er verschillende tests die meerdere malen per jaar worden afgenomen. Dicht is echter maar zelden klasiekaal. Het Montessorionderwijs moet nl aan dezelfde eisen voldoen als een " normale " bassisschool. Hier word zelfs de cito toets afgenomen (in groep 7)
      woensdag 6 juli 2005 @ 20:36:17 #114
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28562959
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:02 schreef TaraS het volgende:
    Er wordt binnen het montessorionderwijs wel degelijk getest! Vanaf groep 3 zijn er verschillende tests die meerdere malen per jaar worden afgenomen. Dicht is echter maar zelden klasiekaal. Het Montessorionderwijs moet nl aan dezelfde eisen voldoen als een " normale " bassisschool. Hier word zelfs de cito toets afgenomen (in groep 7)
    Ik doelde in mijn verhaal op IQ-test, daar hebben we het hier toch over
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      woensdag 6 juli 2005 @ 20:43:59 #115
    35189 Troel
    scherp en bot
    pi_28563301
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 11:17 schreef Loena-tik- het volgende:


    *** Op een Montessori-school zitten er meestal een aantal groepen bij elkaar, bij ons is het als het volgt ongedeeld: Onderbouw: groep 1 en
    Middenbouw: groep 3, 4 en 5
    Bovenbouw: groep 6, 7 en 8
    Dit is inderdaad de verdeling die Montessori gemaakt heeft. Sommige scholen wijken er een beetje vanaf omodat ze bijvoorbeeld heel veel kinderen van een bepaalde groep hebben. Mijn stageschool heeft dus ook een groep 5, 6, 7
    troel (de ~ (v.), ~en)
    1 [inf.] vrouw of meisje
    2 trut
      woensdag 6 juli 2005 @ 20:45:02 #116
    35189 Troel
    scherp en bot
    pi_28563345
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:36 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Ik doelde in mijn verhaal op IQ-test, daar hebben we het hier toch over
    Ik neem aan dat Tara een soort van DLE-testen bedoeld.
    troel (de ~ (v.), ~en)
    1 [inf.] vrouw of meisje
    2 trut
      woensdag 6 juli 2005 @ 20:47:57 #117
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28563459
    DLE test? Wat houdt dat precies in?
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_28563568
    Loena, je zit er helemaal naast! Ik vind het juist het beste als een school zonder testen ed gewoon kan inspelen op wat een kind nodig heeft, evt wel met overleg met de ouders natuurlijk (vandaar dat 'te mooi om waar te zijn'). Testen zijn op zich nuttig maar ik geloof niet heel erg in de betrouwbaarheid van iq-testen, zeker neit bij onderpresteerders. Alleen de scholen en onderwijzers die ik ken juist weer wel, vandaar. En de overheid stelt het vaak verplicht voor financiele bijdragen.
    Montessori en Jenaplan staan zelfs op ons lijstje met mogelijkheden voor Myrthe tzt (eerst verhuizen).
    pi_28563617
    DLE is dacht ik een leerlingvolgsysteem.
      woensdag 6 juli 2005 @ 20:53:54 #120
    35189 Troel
    scherp en bot
    pi_28563729
    DLE is inderdaad een leerlingvolgsysteem. Een aantal keer per jaar worden testen gemaakt, telkens dezelfde. Bijvoorbeeld een hoofdreken test. Het kind heeft 5 minuten om zo veel mogelijk sommetjes te maken. Hoeft niet op volgorde, alleen kijken hoeveel het er kan maken. Omdat dit een aantal keer per jaar herhaald wordt kan men kijken hoe het met het niveau van het kind is. Met DLE testen kun je vrij nauwkeurig vaststellen hoeveel maanden een kind voor of achter loopt (of gelijk)
    troel (de ~ (v.), ~en)
    1 [inf.] vrouw of meisje
    2 trut
    pi_28563918
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:50 schreef poemojn het volgende:
    Loena, je zit er helemaal naast! Ik vind het juist het beste als een school zonder testen ed gewoon kan inspelen op wat een kind nodig heeft, evt wel met overleg met de ouders natuurlijk (vandaar dat 'te mooi om waar te zijn'). Testen zijn op zich nuttig maar ik geloof niet heel erg in de betrouwbaarheid van iq-testen, zeker neit bij onderpresteerders. Alleen de scholen en onderwijzers die ik ken juist weer wel, vandaar. En de overheid stelt het vaak verplicht voor financiele bijdragen.
    Montessori en Jenaplan staan zelfs op ons lijstje met mogelijkheden voor Myrthe tzt (eerst verhuizen).
    Zo'n test is vele male objectiever dan een menselijk oordeel hoor. Bovendien worden die dingen al tientallen jaren gebruikt, getest en fijngesteld om op alle fronten wetenschappelijk verantwoord te zijn. Dat gaat dan om de valitditeit, de interne consistentie, de stabiliteit. Je wilt niet weten wat een gedoe daarbij komt kijken - je doet hier net of het zomaar uit de mouw geschud wordt van iemand die je kind niet kent.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
    pi_28564245
    Heiden6 (hoe kom je bij die nick?), ik vind oa hierom iq-testen niet altijd betrouwbaar: http://www.testresearch.nl/tstdiagn/waaniq.html
    Ik heb zelf ook iq-test-uitslagen liggen (echte, Wechsler) met een verschil van 30 punten, en ken ook een meisje dat een keer ca 85 scoorde en een keer ca 145. Testen zijn niet meer dan een hulpmiddel, maar worden vaak gebruikt als absoluut feitenweergevend iets.
      woensdag 6 juli 2005 @ 21:07:45 #123
    35189 Troel
    scherp en bot
    pi_28564303
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:58 schreef heiden6 het volgende:

    [..]

    Zo'n test is vele male objectiever dan een menselijk oordeel hoor. Bovendien worden die dingen al tientallen jaren gebruikt, getest en fijngesteld om op alle fronten wetenschappelijk verantwoord te zijn. Dat gaat dan om de valitditeit, de interne consistentie, de stabiliteit. Je wilt niet weten wat een gedoe daarbij komt kijken - je doet hier net of het zomaar uit de mouw geschud wordt van iemand die je kind niet kent.
    Een kind dat hoogbegaafd is en op school tekenen toont van onderpresteren, zal in veel gevallen ook met opzet gaan onderpresteren bij zo'n iq-test. Dan kan het nog zo wetenschappelijk verantwoord zijn, maar dan klopt de uitslag gewoon niet!
    troel (de ~ (v.), ~en)
    1 [inf.] vrouw of meisje
    2 trut
      woensdag 6 juli 2005 @ 21:11:50 #124
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28564493
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:50 schreef poemojn het volgende:
    Loena, je zit er helemaal naast! Ik vind het juist het beste als een school zonder testen ed gewoon kan inspelen op wat een kind nodig heeft, evt wel met overleg met de ouders natuurlijk (vandaar dat 'te mooi om waar te zijn'). Testen zijn op zich nuttig maar ik geloof niet heel erg in de betrouwbaarheid van iq-testen, zeker neit bij onderpresteerders. Alleen de scholen en onderwijzers die ik ken juist weer wel, vandaar. En de overheid stelt het vaak verplicht voor financiele bijdragen.
    Montessori en Jenaplan staan zelfs op ons lijstje met mogelijkheden voor Myrthe tzt (eerst verhuizen).
    Oh Poemojn , ik bespeurde (ten onrechte) sarcasme in die opmerking. Heb ik wel vaker, komt denk ook door het landsdeel waar ik vandaan kom (Rotterdam eo)
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      woensdag 6 juli 2005 @ 21:13:25 #125
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28564563
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:53 schreef Troel het volgende:
    DLE is inderdaad een leerlingvolgsysteem. Een aantal keer per jaar worden testen gemaakt, telkens dezelfde. Bijvoorbeeld een hoofdreken test. Het kind heeft 5 minuten om zo veel mogelijk sommetjes te maken. Hoeft niet op volgorde, alleen kijken hoeveel het er kan maken. Omdat dit een aantal keer per jaar herhaald wordt kan men kijken hoe het met het niveau van het kind is. Met DLE testen kun je vrij nauwkeurig vaststellen hoeveel maanden een kind voor of achter loopt (of gelijk)
    Oh ok thanks for the information!!! Ben nog niet zo thuis in het hele testgebeuren...
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      woensdag 6 juli 2005 @ 21:18:47 #126
    35189 Troel
    scherp en bot
    pi_28564805
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 21:13 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Oh ok thanks for the information!!! Ben nog niet zo thuis in het hele testgebeuren...
    Dat is ook heel erg schoolafhankelijk hoor.
    troel (de ~ (v.), ~en)
    1 [inf.] vrouw of meisje
    2 trut
      donderdag 7 juli 2005 @ 21:43:43 #127
    115121 Arizona
    Zeg maar Arißona
    pi_28602779
    Hier ook iemand die makkelijk door haar schoolperiode rolde. Ik ben nooit getest op hoogbegaafdheid, maar ik herken wel heel erg de dingen die hier in het topic genoemd worden. Ik kon al lezen op mijn vierde (ik las de kleuterjuf boekjes van pinkeltje voor in plaats van dat zij mij voorlas ), wilde alles weten, leerde heel gemakkelijk.
    Op mijn basisschool mocht ik een klas overslaan. Maar omdat ik een jonge leerling was en emotioneel helemaal niet "voor" was op mijn leeftijdsgenoten, hebben mijn ouders hier van afgezien. Ik kreeg wel taallessen uit een hogere groep en las alle boeken uit de schoolbibliotheek.

    Omdat ik altijd zo goed in alles was, heb ik last van faalangst gekregen. Ik was (en ben) enorm perfectionistisch en kan helemaal niet omgaan met falen (of dingen die ik zie als falen).
    Het VWO liep ik nog fluitend door; daarna heb ik besloten een 1 jarige MBO opleiding te gaan doen... Dus het onderpresteren is voor mij ook heel herkenbaar.
    Uiteindelijk ben ik een HBO opleiding gaan doen in een richting die voor mij niet heel makkelijk is, juist om van dat onderpresteren af te komen. Wonder boven wonder gaat ook deze opleiding mij heel makkelijk af en heb ik nog steeds niet leren studeren :$.

    Ik denk dat het voor hoogbegaafde kinderen, of kinderen die gewoon voorlijk zijn, belangrijk is dat je absoluut geen extreme druk op ze legt. Je wilt ze echt niet zo faalangstig maken als ik geworden ben. Het gaat nu ein-de-lijk iets beter.

    Maar zo te lezen gaan jullie wel verstandig om met jullie wijze kindjes .

    Ik heb net de Mensa-thuistest gedaan en dit was de uitslag: Geachte kandidaat,

    Uit de resultaten van de Mensa-thuistest blijkt dat uw intelligentie waarschijnlijk dicht bij het 98e percentiel (dit betekent: de bovenste twee procent) zal liggen. Niettemin was uw score niet voldoende. Wanneer u wat "beter in vorm" bent, zult u wellicht toch een kans maken te slagen voor de Mensa-eindtest.
    You won't be lost, hurt, tired or lonely - Something beautiful will come your way
    pi_28603339
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 21:07 schreef Troel het volgende:

    [..]

    Een kind dat hoogbegaafd is en op school tekenen toont van onderpresteren, zal in veel gevallen ook met opzet gaan onderpresteren bij zo'n iq-test. Dan kan het nog zo wetenschappelijk verantwoord zijn, maar dan klopt de uitslag gewoon niet!
    Opzettelijk onderpresteren? Als je kind dat doet, wordt zijn score lager, en dat lijkt me dan juist een heel terechte ontwikkeling.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
      donderdag 7 juli 2005 @ 22:20:17 #129
    7554 Spuuglokje
    Domestic Goddess
    pi_28604293
    quote:
    Op donderdag 7 juli 2005 21:57 schreef heiden6 het volgende:

    [..]

    Opzettelijk onderpresteren? Als je kind dat doet, wordt zijn score lager, en dat lijkt me dan juist een heel terechte ontwikkeling.
    Dat begrijp ik even niet?
    pi_28605259
    quote:
    Op donderdag 7 juli 2005 22:20 schreef Spuuglokje het volgende:

    [..]

    Dat begrijp ik even niet?
    Dat dat dom is.

    Maar wat ik eigenlijk gewoon bedoelde zal ik ook maar meteen uitlegge: dingen als onderpresteren kunnen overal optreden, al zie het niet opzettelijk gebeuren, dus als je zo gaat redeneren als hierboven werd gedaan kun je elke vorm van testen wel afschaffen.

    Zoiets weegt gewoon mee, omdat het invloed heeft. Als ik blind ben, zal ik geen hoge score halen op een leestoets. "Ja, maar je bent blind." Hoe dan ook, ik kan niet lezen.

    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
      donderdag 7 juli 2005 @ 23:08:29 #131
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_28606366
    quote:
    Op woensdag 6 juli 2005 20:50 schreef poemojn het volgende:
    Loena, je zit er helemaal naast! Ik vind het juist het beste als een school zonder testen ed gewoon kan inspelen op wat een kind nodig heeft, evt wel met overleg met de ouders natuurlijk (vandaar dat 'te mooi om waar te zijn'). Testen zijn op zich nuttig maar ik geloof niet heel erg in de betrouwbaarheid van iq-testen, zeker neit bij onderpresteerders. Alleen de scholen en onderwijzers die ik ken juist weer wel, vandaar. En de overheid stelt het vaak verplicht voor financiele bijdragen.
    Montessori en Jenaplan staan zelfs op ons lijstje met mogelijkheden voor Myrthe tzt (eerst verhuizen).
    Mijn ervaringen met school zijn tot nu toe erg positief. Ze nemen me serieus en houden Daan in de gaten. Zo wil Daan op school nog niet lezen, terwijl hij thuis (voorlees)boeken verslindt. Toen ik dat meldde op school, zeiden ze dat ik dat vooral aan moet geven, omdat zij zo een beter beeld krijgen.
    Tot nu toe is het dus nog 'te mooi om waar te zijn' .
    Daan komt volgend schooljaar in groep 1/2. Hij kan dan evt. gewoon met groep 2 meedoen. Het voordeel is dat de materialen dus gewoon in de klas liggen.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_28617279
    In welke groep zit hij nu dan? Houdt jullie school nog vast aan de sinds-lang-niet-meer-bestaande-1-oktobergrens?
    Maar verder klinkt het wel goed.
    pi_28617677
    quote:
    Op dinsdag 28 december 2004 22:36 schreef Five_Horizons het volgende:

    [..]

    In dit topic is al iemand geweest die Montessori-onderwijs niets vond (of iets in die richting, schiet me af als ik ongelijk heb ).
    Ik en Loena-tik- hebben juist om bovengenoemde redenen gekozen voor Montessori-onderwijs.

    Montessori-onderwijs is naar mijn bescheiden mening juist perfect om met dit soort kinderen om te gaan. (als je het al over een " soort" wil hebben, ajb niet)
    Connor is er juist bij gebaat als hij "voor" kan werken, maar wat voor ons ook erg belangrijk is, is het feit dat op zijn school juist de sociale vaardigheden ge"triggerd" worden.

    Hij is al erg op zichzelf en nu is dat niet zo erg (ik herken dat zelf ook en vandaar ook mijn vak), maar het is prettig dat de ouderen de kleintjes helpen.

    Het (schijnt) vaak voor te komen dat (bijna) hoogbegaafde kinderen/mensen problemen hebben, juist op dat sociale vlak (onbegrip, afzetten tegen alles), vandaar dat de combinatie van het sociale en kennis op Montessori-onderwijs.

    Toen wij voor de keuze stonden (hij is 4), verzette ik me in eerste instantie tegen dat schooltype (ja, ook ik zet me af tegen van alles en nog wat ), maar na een paar gesprekken met verschillende scholen was ik helemaal om.

    Om toch een beetje "on topic" te blijven: Waarom zou je je kind een stempel moeten geven. je kind weet op een gegeven ogenblik zelf wel dat hij/zij op bepaalde vlakken anders (noem het verder of beter) is dan anderen (leeftijdsgenoten). Dwing hem niets op, maar stimuleer hem wel, zeker als het op school niet aangeboden wordt.

    Verder is er door een hoop (mede-)ervaringsdeskundigen al een hoop gezegd, waar je een hoop mee kan. Maar TS, jij kent je kind het beste en je zult dan ook zelf moeten zien wat je kind het beste ligt.

    Succes!
    Zelf heb ik op een montessori - school gezeten, en ik heb er erg veel geleerd, in tegenstelling
    tot mijn broertje, die niet goed kon opschieten met de leraren en uiteindelijk bleek dat dit
    onderwijs niet goed voor hem was.
    Waarschijnlijk was het teveel zelfstandig werken dat hij niet aankon en nu zit hij op een andere school waar het meteen veel beter gaat.

    [ Bericht 0% gewijzigd door -Strawberry- op 08-07-2005 11:59:42 ]
      vrijdag 8 juli 2005 @ 13:03:45 #134
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_28620482
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 11:21 schreef poemojn het volgende:
    In welke groep zit hij nu dan? Houdt jullie school nog vast aan de sinds-lang-niet-meer-bestaande-1-oktobergrens?
    Maar verder klinkt het wel goed.
    Hij zat in een instroomgroep (groep 0). Hij is van februari. De school houdt niet vast aan de 1 oktobergrens, want het is wel meer voorgekomen dat kinderen een groep hoger zijn geplaatst. Afgelopen jaar zijn zeker 2 kinderen op school een groep hoger gegaan.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_28620728
    Dat vind ik eigenlijk klinken alsof ze wel die grens als 'het normale' beschouwen, en bij wijze van uitzondering kinderen laten doorgaan?
    Maar als jullie er maar tevreden over zijn is het wel goed.
      vrijdag 8 juli 2005 @ 13:25:33 #136
    95600 achmet
    You don't know...
    pi_28621353
    tvp
    Great minds discuss ideas*; Average minds discuss events; Small minds discuss people.
    pi_28621739
    Anders geef je hem een kinderencyclopedie en lees je hem daar dingen uit voor die hij wil weten
    pi_28623037
    Hoogbegaafdheid kan leiden tot grote waanzin
    dus het is geen pretje om hoogbegaafd te zijn

    Maar het zou best eens kunnen dat hij hoogtbegaaf is

    Vraagt hij onder het kleuren: "Waarom komt er kleur op het blaadje als ik het (krijtje) heen en weer schuif?"
    Wat zegt u dan dat komt door de wrijving tussen potloot en papier?
    Angst is de grootste vijand van de mens
      vrijdag 8 juli 2005 @ 20:25:56 #139
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28635182
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 14:14 schreef ____ZweefMeisje____ het volgende:
    Hoogbegaafdheid kan leiden tot grote waanzin
    dus het is geen pretje om hoogbegaafd te zijn

    Maar het zou best eens kunnen dat hij hoogtbegaaf is

    Vraagt hij onder het kleuren: "Waarom komt er kleur op het blaadje als ik het (krijtje) heen en weer schuif?"
    Wat zegt u dan dat komt door de wrijving tussen potloot en papier?
    Ehrm, ehhh jij bent blijkbaar hoogbegaafd en jouw stukje symboliseerd die "grote waanzin" ?
    Mčn ik begrijp hier echt niets van
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_28635258
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 20:25 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Ehrm, ehhh jij bent blijkbaar hoogbegaafd en jouw stukje symboliseerd die "grote waanzin" ?
    Mčn ik begrijp hier echt niets van
    Snap je niet wat ze zegt? Want het klopt namelijk wel.
    De meeste hoogbegaafden zijn anders als andere kinderen/mensen.
    Ze praten heel anders en vaak snapt niemand ze.
    Als ze jong zijn zullen ze al intresse hebben in dingen waarvan jij niet snapt waarom ze dit zo boeiend vinden. Ze zullen ook minder snel vrienden kunnen maken omdat ze gewoon 'anders' zijn.
    pi_28635955
    Hun woord keuze kan zelfs andere mensen gek maken ..Alleenmaar door het feit dat zij iets zeggen en net even iets anders zeggen dan anderen...Waardoor het moeilijk word voor een ander
    om daar een zelfde niveau gesprek mee te voeren.."Dus dan gaat het denken"..en vooral voor een ouder is het moeilijk..Dus pas heel goed op met hoogbegaafdheid
    Angst is de grootste vijand van de mens
    pi_28635981
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 20:25 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    Ehrm, ehhh jij bent blijkbaar hoogbegaafd en jouw stukje symboliseerd die "grote waanzin" ?
    Mčn ik begrijp hier echt niets van
    Mens ik zou jou best wel als moeder willen hebben

    INV MET GROTE WAANZIN
    Angst is de grootste vijand van de mens
      vrijdag 8 juli 2005 @ 21:38:10 #143
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_28637350
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 13:09 schreef poemojn het volgende:
    Dat vind ik eigenlijk klinken alsof ze wel die grens als 'het normale' beschouwen, en bij wijze van uitzondering kinderen laten doorgaan?
    Maar als jullie er maar tevreden over zijn is het wel goed.
    Ja, je moet toch ergens van uit gaan, toch?
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      vrijdag 8 juli 2005 @ 21:40:39 #144
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28637419
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 20:50 schreef ____ZweefMeisje____ het volgende:

    [..]

    Mens ik zou jou best wel als moeder willen hebben

    INV MET GROTE WAANZIN
    Oeh, zou ik dan ook hoogbegaafd zijn
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      vrijdag 8 juli 2005 @ 21:48:31 #145
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_28637636
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 20:49 schreef ____ZweefMeisje____ het volgende:
    Hun woord keuze kan zelfs andere mensen gek maken ..Alleenmaar door het feit dat zij iets zeggen en net even iets anders zeggen dan anderen...Waardoor het moeilijk word voor een ander
    om daar een zelfde niveau gesprek mee te voeren.."Dus dan gaat het denken"..en vooral voor een ouder is het moeilijk..Dus pas heel goed op met hoogbegaafdheid
    Maar even serieus ik herken daar wel iets van, soms in mijn zoon maar veel vaker bij die vent van mij . Altijd precies 100% met zijn kop tegen de kudde in, alles wat van willen weten( ik zeg altijd dat 50% van zijn herseninhoud in beslag genomen wordt door "autistische" weetjes ) over alles maar dan ook čcht alles willen discusseren over het hoe en het waarom. Nu mijn oudste zoon ook al en mijn man begrijpt dat allemaal heel goed van Connor, want volgens hem:"Dat is toch gewoon logisch?!" Mčn ik heb eigenlijk een zwaar leven tis maar goed dat ik ook een beetje gek ben
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
      vrijdag 8 juli 2005 @ 22:00:47 #146
    7554 Spuuglokje
    Domestic Goddess
    pi_28637959
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 21:48 schreef Loena-tik- het volgende:
    Nu mijn oudste zoon ook al en mijn man begrijpt dat allemaal heel goed van Connor, want volgens hem:"Dat is toch gewoon logisch?!"
    Daarom vind ik het zo leuk dat Wouter zo op mij lijkt, Loena Een enorm gevoel van herkenning! Hoewel, we botsen daardoor ook vaker. Doordiscussiëren tot we er bij neervallen
      vrijdag 8 juli 2005 @ 22:16:21 #147
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_28638376
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 21:48 schreef Loena-tik- het volgende:
    over alles maar dan ook čcht alles willen discusseren over het hoe en het waarom.
    Ik zie nu al op tegen de puberteit
    Maar ik ben toch best blij dat hij z'n vragen stelt. Ik wilde vroeger ook vanalles weten, maar durfde niet te vragen. Ik was bang dat ik dom was, omdat anderen zulke vragen niet stelden en het dus kennelijk al wisten
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    pi_28639661
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 21:48 schreef Loena-tik- het volgende:

    [..]

    ( ik zeg altijd dat 50% van zijn herseninhoud in beslag genomen wordt door "autistische" weetjes )
    Hé, het is heel nuttig en belangrijk om bijvoorbeeld te weten dat een hommel natuurkundig gezien helemaal niet zou moeten kunnen vliegen...

    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_28639822
    Grijs: wat mij betreft liever van het kind dan van een datum.
    Al houden ze in Belgie weer 1 januari aan als grensdatum.
    Maar als je er meer over wilt weten kun je dit eens lezen: post forum OOL: Nederlands onderzoek naar de effecten van kleuterverlengen.

    /aanvulling
    Of het antwoord van www.50tien.nl hierover:
    quote:
    In hoeverre mogen scholen de 1 oktober grens voor kleuters nog strict hanteren?

    Vroeger was het zo dat kleuters die na 1 oktober vier jaar geworden waren (en dus na die datum het onderwijs binnenstroomden) automatisch in groep 1 doubleerden. Dit vanwege hun jonge leeftijd. Deze 1 oktobergrens mag nu echter niet meer worden gehanteerd. De leerlingen moeten nu beoordeeld worden op hun cognitieve en sociaal/emotionele ontwikkeling, op basis van vastgestelde criteria. Als een leerling groep een moet overdoen, dan moet de school aantonen op basis van welke criteria de leerling niet voldoet aan de overgangsnormen.


    [ Bericht 23% gewijzigd door poemojn op 08-07-2005 23:16:17 ]
    pi_28647863
    quote:
    Op vrijdag 8 juli 2005 22:59 schreef poemojn het volgende:
    Maar als je er meer over wilt weten kun je dit eens lezen: post forum OOL: Nederlands onderzoek naar de effecten van kleuterverlengen.
    Het artikel dat in dit onderzoek dat in deze post genoemd wordt ('Verlenging en verkorting van de kleuterperiode in het basisonderwijs') heb ik nu als Word-document. Mensen die 't ook willen lezen kunnen me emailen op poemojn@gmail.com , dan stuur ik het ze toe.
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 14 juli 2005 @ 17:52:32 #151
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_28807388
    Heb je gemaild, Poemojn

    Ik wil even aanhaken met een vraag voor een vriendin van me.

    Haar dochtertje gaat na de vakantie naar groep 4, maar is ver voor met de lesstof (ze heeft allerlei tests gedaan op school en beheerst de leerstof tot eind groep 4 met gemak). De school wil haar niet naar groep 5 laten gaan, die werken op zijn zachtst gezegd niet erg mee. Het is een school in een klein dorp, een andere school is er niet, behalve op een afstand die een 7-jarige niet zelfstandig bereizen kan (er is nog een kleiner kindje in huis en geen auto). Een andere school is momenteel in elk geval geen optie.

    De school wil Yael nu gewoon verder vooruit laten werken met de lesstof zonder haar in een hogere groep te plaatsen. Mijn vriendin is daar niet blij mee want zo schuiven ze het probleem natuurlijk voor zich uit. Even voor alle duidelijkheid: hoogbegaafdheid is hier niet zo zeer aan de orde, wel is er sprake van een kind dat erg goed en snel leert. Het zou best kunnen dat Yael uiteindelijk wel hoogbegaafd is, maar zover is het nu nadrukkelijk niet.

    De oplossing zou mijns inziens in verbreding of verdieping van de lesstof kunnen liggen. Maar de school doet daar niks aan. Mijn vriendin heeft nu op school gesteld dat ze niet wil dat Yael nog verder vooruitwerkt. (En dat de leraar haar niet meer inzet om andere leerlingen te helpen... dat vond ie wel makkelijk )

    Weet iemand of het mogelijk is zelf lespakketten aan te schaffen of te lenen of wat dan ook, om kinderen als Yael verdieping of verbreding van lesstof aan te bieden? Als de school het niet doet, wil mijn vriendin dat zelf wel oppakken.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_28807655
    quote:
    Op donderdag 14 juli 2005 17:52 schreef Rewimo het volgende:


    . (En dat de leraar haar niet meer inzet om andere leerlingen te helpen... dat vond ie wel makkelijk )


    Ik zie overigens niet in waarom dat een probleem zou kunnen zijn (Op Montessori-onderwijs is dit normaal)
    quote:
    Weet iemand of het mogelijk is zelf lespakketten aan te schaffen of te lenen of wat dan ook, om kinderen als Yael verdieping of verbreding van lesstof aan te bieden? Als de school het niet doet, wil mijn vriendin dat zelf wel oppakken.
    http://www.hoogbegaafdvla(...)eriaal/kleuters.html

    Is wel een Belgische site (met hoogbegaafd in de URL ), maar toch kun je daar veel dingen uithalen.

    Ik begrijp sowieso niet waarom een school dit zo erg tegenhoudt. Als een kind daadwerkelijk geen uitdaging meer heeft in de stof (en emotioneel er klaar voor is), waarom dan geen stof aanbieden van een andere groep (of misschien in "deeltijd" op proef in een hogere groep).
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 14 juli 2005 @ 18:11:24 #153
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_28807847
    quote:
    Op donderdag 14 juli 2005 18:03 schreef Five_Horizons het volgende:
    Ik zie overigens niet in waarom dat een probleem zou kunnen zijn (Op Montessori-onderwijs is dit normaal)
    Het gaat om de manier waarop. Helpen is prima, stimuleren ze bij Christan op school ook. Maar het wordt hier op de verkeerde manier toegepast.
    quote:
    http://www.hoogbegaafdvla(...)eriaal/kleuters.html

    Is wel een Belgische site (met hoogbegaafd in de URL ), maar toch kun je daar veel dingen uithalen.

    Ik begrijp sowieso niet waarom een school dit zo erg tegenhoudt. Als een kind daadwerkelijk geen uitdaging meer heeft in de stof (en emotioneel er klaar voor is), waarom dan geen stof aanbieden van een andere groep (of misschien in "deeltijd" op proef in een hogere groep).
    Mijn vriendin schrijft me net:
    quote:
    Heb besloten samen met OBD mevrouw dat we ze een tegenvoorstel gaan doen.

    Yaël start in groep 4 na de zomer, onder het strenge regime van de
    directrice zorgt haar leraar dat ze de leerstof van groep 4 goed en snel
    doorkomt.
    Ondertussen zou ik graag willen dat ze bv de aardrijkskundelessen vast in
    groep 5 gaat volgen en evt geschiedenis. Zodat ze ook een plekje vasthoudt
    in groep 5.
    Dan zodra Yaël de leerstof van groep 4 af heeft doorstromen naar groep 5.
    Evt. met een rugzakje voor extra ondersteuning van iemand van buitenaf.

    Vind het een degelijk voorstel. Als ze dat van de hand wijzen, dan wordt het
    oorlog!
    Ze hebben mij blijkbaar steeds slecht gehoord, zal nu zorgen dat ze me wel
    horen en ook luisteren naar wat ik te zeggen heb over mijn meisje.

    Gelukkig denkt die mevrouw van de OBD er precies zo over. En gaat zij dit
    voorstel ook nog aan school doorbellen. Want is beslist nodig dat er
    ingegrepen wordt. Anders is Yael straks de dupe.

    Heb op internet nog gekeken naar de inspectie rapporten van school, wel
    grappig dat ze op inzicht in de verschillende niveaus van de kinderen, een
    onvoldoende scoren! Bovendien is de doorstroom naar speciaal onderwijs boven
    het landelijk gemiddelde!
    Gelukkig wil de OBD dus wel meewerken en hopelijk gaat het zo lukken. Ik zal je url doorgeven aan haar, dank je wel!
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_28817773
    Misschien kan je vriendin nog tips krijgen van andere ouders en leerkrachten bij de MHB mailinglist? Ik zit ook niet zo in de verrijkings/verdiepingspakketten, weet niet wat er nu allemaal op dat gebied is. Die ouders waarschijnlijk wel.
      Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 15 juli 2005 @ 06:51:37 #155
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_28821298
    Tnx Poemojn, ik geef het door
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_30116015
    En nav de iederwijsdiscussie kom ik dit tegen, misschien interessant voor jullie: A Nation Deceived: How Schools Hold Back America’s Brightest Students over versnellen ed maatregelen voor hb-leerlingen.
    pi_30181358
    quote:
    Op donderdag 14 juli 2005 18:03 schreef Five_Horizons het volgende:

    Ik zie overigens niet in waarom dat een probleem zou kunnen zijn (Op Montessori-onderwijs is dit normaal)
    Om even in te breken in een forum/topic waar ik normaal nooit post:

    ik werd vroeger regelmatig ingezet door de leraar om klasgenootjes te helpen die het niet zo goed konden. Zelfs een keer werd ik in de pauze naast een Iraaks meisje wat geen Nederlands kon neergezet om haar maar te gaan helpen met woordjes! Ik vond het verschrikkelijk: de klasgenootjes vonden me niet aardig omdat ik "deed alsof ik de meester was", terwijl ik alleen dingen probeerde uit te leggen. Tegelijkertijd vond ik het suf om dingen die ik allang wist uit te moeten leggen aan kinderen die het maar langzaam begrepen, ik wilde gewoon méér en nieuwe dingen doen.

    Tot zover mijn persoonlijke ervaringen met snel-lerende kinderen inzetten als hulpje van de leerkracht just my 2 cents.
    pi_30183601
    quote:
    Op donderdag 1 september 2005 22:02 schreef Razztwizzle het volgende:

    [..]

    Om even in te breken in een forum/topic waar ik normaal nooit post:

    ik werd vroeger regelmatig ingezet door de leraar om klasgenootjes te helpen die het niet zo goed konden. Zelfs een keer werd ik in de pauze naast een Iraaks meisje wat geen Nederlands kon neergezet om haar maar te gaan helpen met woordjes! Ik vond het verschrikkelijk: de klasgenootjes vonden me niet aardig omdat ik "deed alsof ik de meester was", terwijl ik alleen dingen probeerde uit te leggen. Tegelijkertijd vond ik het suf om dingen die ik allang wist uit te moeten leggen aan kinderen die het maar langzaam begrepen, ik wilde gewoon méér en nieuwe dingen doen.

    Tot zover mijn persoonlijke ervaringen met snel-lerende kinderen inzetten als hulpje van de leerkracht just my 2 cents.
    Op Montessori-onderwijs wordt dit vooral gedaan onder de kinderen zelf. Het is de bedoeling dat je gewoon iemand om uitleg vraagt, niet zozeer dat een bepaald kind uit de klas een hulpje is. Naast dat het de leraar wat werk ontneemt, is het goed dat leerlingen leren om samen te werken en om zelfstandig te zijn (dus niet altijd naar de leraar te lopen), en is uitleggen een van de beste manieren om zelf te leren.
    As the officer took her away, she recalled that she asked,
    "Why do you push us around?"
    And she remembered him saying,
    "I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
    pi_30697464
    Misschien is dit boek nog leuk voor ouders hier, schijnt erg goed te zijn:

    De begeleiding van hoogbegaafde kinderen, James T. Webb, 3e druk 2005, 25 euro
    quote:
    Ouders die ontdekken dat hun kind hoogbegaafd is, worden vaak voor een zware taak gesteld. Dit boek, waarin juist de ontwikkeling van de emotionele intelligentie van het kind voorop staat, biedt een handreiking voor deze ouders. Het boek geeft talloze gedragssuggesties waarmee zowel ouders als ook leerkrachten een basis kunnen leggen voor het versterken van het zelfvertrouwen, het zelfrespect en het zelfbeeld van hoogbegaafde kinderen.

    Recensie
    In dit boek rond het thema hoogbegaafde kinderen wordt het accent gelegd op de ontwikkeling van de emotionele intelligentie en de rol die de ouders hierbij kunnen vervullen. De opbouw is in drieën. In deel 1 wordt een overzichtsbeeld gegeven van (hoog)begaafdheid inclusief de mythen en stereotypen over deze kinderen. Ouders krijgen handreikingen hoe bijvoorbeeld om te gaan met stress en het vergroten van zelfvertrouwen. In het tweede deel wordt een overzicht gegeven van de gespreksgroepen (de materie is een weerslag van een Amerikaans programma waarin in gespreksgroepen met ouders allerlei onderwerpen de revue passeerden) en de uitkomsten daarvan, waarna in het derde deel wordt besloten met een drietal bijlagen (waaronder boeken en adressen). Het taalgebruik is niet altijd even gemakkelijk. De voorbeelden daarentegen zullen geīnteresseerde ouders (zij vormen vooral de doelgroep) zeker boeien vanwege de herkenning in de ervaringen. Waar nodig zijn Amerikaanse gegevens door de Nederlandse vertalers (zelf onderzoekers op dit gebied) vervangen door Nederlandse gegevens.
    Bekijk de inhoudsopgave.
    pi_30874931
    'k Vond dat ik het eigenlijk niet kon maken om dat boek wel aan te raden maar niet zelf te lezen dus ik heb het in de bieb geleend en ben nu halverwege. Zeker in het eerste deel komt het woord 'hoogbegaafd' wel erg veel voor, maar de andere helft is voor iedereen denk ik wel heel lezenswaardig. Allemaal tips voor verbeteren van zelfbeeld en zelfvertrouwen, omgaan met perfectionisme etc. Erg leuk, en niet kinderlijk geschreven.

    O, en iets waar ik aan dacht bij alle tv-debatten over het nieuwe zorgstelsel: als je een nieuwe verzekering kiest volgend jaar, en je wilt je kind laten testen op hb indien nodig dan hebben jullie nu de kans een verzekering uit te kiezen die psychologisch onderzoek voor je kind vergoedt (bijv het CBO staat erg goed bekend maar kost ook zo'n 750 euro). Misschien de moeite om mee te nemen als je polissen gaat vergelijken.

    [ Bericht 34% gewijzigd door poemojn op 24-09-2005 00:15:35 ]
      zondag 25 september 2005 @ 00:08:21 #161
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_30903902
    quote:
    Op vrijdag 23 september 2005 23:50 schreef poemojn het volgende:
    O, en iets waar ik aan dacht bij alle tv-debatten over het nieuwe zorgstelsel: als je een nieuwe verzekering kiest volgend jaar, en je wilt je kind laten testen op hb indien nodig dan hebben jullie nu de kans een verzekering uit te kiezen die psychologisch onderzoek voor je kind vergoedt (bijv het CBO staat erg goed bekend maar kost ook zo'n 750 euro). Misschien de moeite om mee te nemen als je polissen gaat vergelijken.
    Goeie tip! Hoewel testen waarschijnlijk niet nodig zal zijn, maar je weet maar nooit.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      zondag 25 september 2005 @ 19:05:47 #162
    67528 Loena-tik-
    Nachtzustertje
    pi_30922919
    Even zomaar een vraagje tussendoor, waarom zou je je kind eigenlijk moeten testen op hoogbegaafdheid?
    Het is niet jouw taak mij aardig te vinden, dat is mijn taak.
    Hyves!
    pi_30926913
    Dat levert de school geld op voor begeleiding en aanschaf van extra materiaal.
      † In Memoriam † zondag 25 september 2005 @ 21:27:05 #164
    7074 moussy
    kuttekop
    pi_30927194
    Ja maar dat is per dit schooljaar gehalveerd, dus het is niet zo veel meer, dus zijn ze er ook niet erg fel meer op.
    Je zou er haast een boek over schrijven!
    pi_30985588
    Dat wist ik nog niet Moussy.
    Het kan altijd nog handig zijn wanneer de school er niet zo in gelooft, of niet weet wat de beste aanpak is. Je hebt dan een objectief bewijs, en evt een deskundige die met de school kan spreken (en vaak eerder geloofd wordt dan de ouders, want die zijn emotioneel betrokken). Zeker bij een kind dat onderpresteert is dat belangrijk (net zoals dan belangrijk is dat degene die de test afneemt ervaring heeft met faalangstige/onderpresterende hoogbegaafde kinderen, en dat zal een schoolbegeleidingsdienst vaak niet hebben (het schijnt dat scholen sowieso maar de helft vd hoogbegaafde leerlingen herkennen als hoogbegaafd, vaak letten zij juist meer op meerbegaafden).. het cbo juist weer wel).
    Als alles goed gaat en de communicatie en relatie met de school goed zijn is het gewoonlijk dus niet nodig om je kind te laten testen.. maar in veel andere gevallen wel.

    Even een voorbeeldje van een forum gehaald:
    quote:
    Onze school was niet zozeer geinteresseerd in dat cijfertje, nee het ging ze er puur om of ze nu wel of niet hb was. Dat, omdat ze op school helemaal niets meer liet zien en het voor hun erg moeilijk inschatten was of het ging om een kind met 'gewoon' een ontwikkelingsvoorsprong dat voldoende had aan een keer versnellen, of om een kind dat hb is en aan het onderpresteren was en daarmee een fundamenteel andere aanpak nodig heeft.

    Ze waren gewoon onzeker, en ik kan me daar best iets bij voorstellen. Je neemt als juf wel beslissingen over/voor andermans kind, dat is een behoorlijke verantwoording. Zeker als op school niet overduidelijk is een kind hb is, kan ik me goed voorstellen dat school niet alleen op de ouders afgaat. Niet elke school durft het risico van een 'mislukking' aan, zoiets kan tenslotte verstrekkende gevolgen hebben.


    [ Bericht 11% gewijzigd door poemojn op 27-09-2005 23:18:47 ]
    pi_35953973
    Morgen in Netwerk:
    quote:
    Nederland moet het hebben van innovatie en de kenniseconomie. Koestert ons land daar wel de talenten voor? Ons onderwijssysteem is niet voldoende ingericht voor excellente leerlingen en studenten. In Netwerk aandacht voor hoogbegaafdheid en antwoord op praktische vragen over hoe je deze kinderen het beste kunt begeleiden.
    Onderwerp: Onderwijs en hoogbegaafde leerlingen
    Uitzenddatum: Zo. 12 maart 2006, 20.30u
    http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=218296
      dinsdag 14 maart 2006 @ 15:46:02 #167
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_36025126
    quote:
    Op zaterdag 11 maart 2006 22:00 schreef poemojn het volgende:
    Morgen in Netwerk:
    [..]

    Onderwerp: Onderwijs en hoogbegaafde leerlingen
    Uitzenddatum: Zo. 12 maart 2006, 20.30u
    http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=218296
    Ik had begrepen dat het verplaatst is naar a.s. vrijdag.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      woensdag 22 maart 2006 @ 16:55:45 #168
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_36269354
    als je vermoed dat je kind hoogbegaafd is, laat het dan gewoon testen. Het kan een hoop onnodige ellende voorkomen.

    Mijn ouders hadden altijd het idee dat ik wel slim was, maar hķé slim, ontdekte ik eigenlijk pas toen ik 19 was...

    Ik heb de basisschool met 2 vingers in mijn neus doorlopen, en mocht daarna na de VWO-brugklas. Ik bakte er niks van en werd aan het eind van het jaar naar 2 MAVO gestuurd.
    De 3 jaren die volgden, heb ik weer geen bal uitgevoerd, lang leve de lol, maar ik had wel een heel mooi MAVO-diploma.
    Toen ik op mijn vervolgopleiding terechtkwam, liep ik totaal vast. Ik voelde me dom, omdat ik er gewoon echt niks van bakte, en kwam depressief thuis te zitten.
    Op een dag belde mijn tutor, om te vragen hoe het was enzo en hebben we een heel lang, goed gesprek gehad. Na een poosje belde ze weer, dit maal om een afspraak met me te maken. Ik ging langs en ze vertelde dat ze al een poosje het idee had dat ik helemáál niet dom was, integendeel zelfs, en ze stelde voor dat ik een iq-test liet afnemen.
    Toen ik de uitslag kreeg, vielen na al die tijd een hele hoop dingen op zijn plaats.

    Omdat ik op de basisschool nooit iets heb hoeven doen, liep ik helemaal vast in de brugklas, gewoon door het feit dat ik niet kon leren. Leren moet je ook leren, en als je alles al weet of het komt je zo aanwaaien, leer je dat gewoon niet.
    Zelfde verhaal geldt voor de overstap van MAVO naar MBO: op de MAVO nooit een klap uitgevoerd en op het MBO moest ik ineens dingen gaan leren. Iets wat ik dus bijna nog nooit gedaan had.

    Inmiddels zijn we ruim een jaar verder, en heb ik therapie gevolgd en in een praatgroep gezeten en het gaat gewoon goed met me. Ik ga weer naar school, al ben ik nog steeds aan het leren leren.
    Ik zit op het MBO zwaaaaar onder mijn niveau, maar daar valt vrij weinig aan te doen op dit moment.
    Over 11 maanden heb ik mijn diploma (als het goed is ) én ben ik 21 (dan kun je een toelatingstest doen), dus dan wil ik gaan kijken hoe ik het doe op het HBO.

    Kort samengevat: als je vermoed dat je kind hoogbegaafd is, dķé er dan wat mee!
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_36269641
    quote:
    Op woensdag 22 maart 2006 16:55 schreef Muck het volgende:
    Omdat ik op de basisschool nooit iets heb hoeven doen, liep ik helemaal vast in de brugklas, gewoon door het feit dat ik niet kon leren. Leren moet je ook leren, en als je alles al weet of het komt je zo aanwaaien, leer je dat gewoon niet.
    Had ik ook in eerste instantie. En dan moest ik het maar doen met "leren is niet hetzelfde als lezen". Ja, verdomme, wat is het dan wél? Uiteindelijk vond ik dan wel de goede methode, gelukkig.
    Sanity is (not) statistical
      Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 22 maart 2006 @ 18:12:23 #170
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36271748
    Komt mij ook heel bekend voor, dat je niet kunt leren omdat alles je vanzelf aangewaaid komt. Dat is een groot struikelblok.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      woensdag 22 maart 2006 @ 19:57:46 #171
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_36275006
    quote:
    Op woensdag 22 maart 2006 17:03 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Had ik ook in eerste instantie. En dan moest ik het maar doen met "leren is niet hetzelfde als lezen". Ja, verdomme, wat is het dan wél? Uiteindelijk vond ik dan wel de goede methode, gelukkig.
    wat voor methode heb je gevonden? als ik vragen mag?
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 22 maart 2006 @ 19:59:58 #172
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36275099
    Ik onthoud dingen beter als ik ze opschrijf. Dat doe ik dus meestal. Ben ook wel benieuwd naar hoe anderen dat doen.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36276028
    quote:
    Op woensdag 22 maart 2006 19:57 schreef Muck het volgende:

    [..]

    wat voor methode heb je gevonden? als ik vragen mag?
    Ik heb gewoon geleerd om dingen te onthouden. Ik had geen echte controle over m'n geheugen, ik nam vroeger dingen 'spelenderwijs' op eigenlijk. Vraag me niet hoe, maar ik kan mezelf dwingen om dingen te onthouden, hele grote hoeveelheden en lang achter elkaar. Zo heb ik dan m'n examen geschiedenis weten te halen. De logica zie ik er niet van in, maar het boek van 400 pagina's dat ik voor m'n mondeling had gelezen, daar had ik ieder detail van onthouden.Kost wel veel energie op zich, dus na een tijdje is het wel over en dan moet ik ook dagen bijtrekken hoor.

    In het begin, toen ik net geleerd had hoe ik dingen kon onthouden, onthield ik ook opeens dingen per ongeluk. Zo kende ik opeens aantekeningen van twee a4-tjes per ongeluk uit m'n hoofd, en toen ik later achter de kassa kwam te werken onthield ik per ongeluk de boodschappen van sommige klanten. Dat heb ik nu niet meer ondertussen. Ik heb trouwens nooit hulp gehad erbij, het is gewoon zo gegroeid. Ik wist geen andere manier om te leren dan dingen te lezen, alleen dan met het doel het te onthouden.

    Verder heb ik voor bepaalde soorten dingen wel bepaalde strategieën, zoals woorden leren doe ik gewoon door mezelf te overhoren en ze naar de vreemde taal te leren. Rijtje afdekken en zodra ik een fout maak opnieuw beginnen. M'n record woordjes leren staat op 12 pagina's voor Frans in 24 minuten. =D

    Getallen leer ik door 'logische' combinaties (voor mij logische dingen) en als hoe ik ze intoets. De kluiscode op m'n werk of zo, dat tik ik zo in. Vraag me niet wat de getallen zijn, dan moet ik het eerst intikken.

    Wel is het zo dat als ik rijtjes leer en ik moet daarna nog een deel van hetzelfde gebied leren, ik alles weer kwijt ben. Bijv. leer ik eerst enkelvoudige vervoeging van een zelfstandig naamwoord en pas een maand later het meervoud, dan ben ik het enkelvoud opeens kwijt en moet ik het weer als rijtje van twaalf gaan leren. Dan kan ik het nog steeds niet toepassen. Dan moet ik dus alle situaties ook "los" gaan leren.

    Herhaling kort achter elkaar werkt het beste. Daarom is "ik ga op reis en ik neem mee.. " spelen met mij ook helemaal niet leuk, ik win altijd. Kwamen ze van de zomer wel achter, toen ik al een behoorlijk aantal alcoholische consumpties ophad en we bij 19 items maar gestopt waren omdat ik het al zeker vijf ronden voor iedereen voor zat te zeggen.

    Andere dingen kan ik nog steeds niet. Dingen structuren bijvoorbeeld. Maar goed, na al die cursussen die ik gehad heb moet ik dat blijkbaar maar gewoon wijten aan een schrijnend gebrek aan inzicht. En over planning en zelfdiscipline zullen we het ook maar niet hebben. Dat krijg je als je jarenlang niets hoeft te doen en dan opeens wel.

    [ Bericht 9% gewijzigd door Maeghan op 22-03-2006 20:33:51 ]
    Sanity is (not) statistical
      donderdag 23 maart 2006 @ 00:26:32 #174
    113373 doeka
    Pompiedomtiedom
    pi_36285332
    Tegenwoordig is er op basisscholen gelukkig meer mogelijk dan vroeger.

    Mijn kinderen zitten op een school die Montessorionderwijs combineert met Dalton, en "normaal" onderwijs, kinderen die meer aankunnen krijgen ook meer.

    Mijn dochter, bijna 12, krijgt IQ huiswerk, voor mij nauwelijks te begrijpen, en zij werkt op school aan "vooruit" ook een speciaal programma voor A+ leerlingen.
    Dit heeft als voordeel dat zij ook gewoon moet leren zodat, wanneer ze in september naar het voortgezet onderwijs gaat weet, dat, en hoe ze moet leren.

    Wij hebben er overigens voor gekozen om onze dochter geen klas te laten overslaan; wij wilden dat niet en gelukkig was de school daar ook geen voorstander van.

    [ Bericht 0% gewijzigd door doeka op 23-03-2006 08:46:13 ]
    But till then tramps like us baby we were born to run
    But till then tramps like us baby we were born to run
    pi_36289596
    quote:
    Op woensdag 22 maart 2006 18:12 schreef Rewimo het volgende:
    Komt mij ook heel bekend voor, dat je niet kunt leren omdat alles je vanzelf aangewaaid komt. Dat is een groot struikelblok.
    Zeker, ik kan niet "leren" ik kan alleen maar lezen en het dan onthouden. Wat vroeger thuis hele aparte plaatjes opleverde. Waren mijn ouders van mijn broer gewend dat hij soms tot na middernacht op zijn kamer zat te leren voor een examen, zat ik in de woonkamer, voor de tv met mijn boek op schoot

    Gelukkig heb ik een (bijna) fotografisch geheugen, dus heb ik mijn examen vrij gemakkelijk gehaald. Maar ik heb wel het idee dat het in de loop van de jaren iets afgezwakt is, of het komt door mijn zwangerschap Zo heb ik dit jaar voor het eerst een agenda aangeschaft, voorheen onthield ik gewoon alle afspraken en plannen die ik had...

    Wat ik zelf heel vervelend vind is de reactie van mensen als je toevallig laat vallen dat je hoogbegaafd bent. Ik zeg het eigenlijk bijna nooit tegen iemand, behalve als het toevallig ter sprake komt. Maar dan altijd die reacties in de trend van "Oh ja, waarom ben je dan geen hersenchirurg geworden, maar doe je dit werk?"
    -If I know I'm going crazy, I must not be insane-!
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 23 maart 2006 @ 10:20:07 #176
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36289826
    Ach ja, ik werk ook niet bepaald op academisch niveau Het kan me niet schelen, er zijn veel belangrijkere dingen dan werk.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36290500
    Hallo, ik ben hier nieuw, neem me niet kwalijk als ik misschien niet precies inhaak op jullie berichtjes, maar heb wel een vraag die eigenlijk niet veel mensen hebben kunnen beantwoorden, misschien een van jullie wel?
    Mijn zoon is 5 jaar, erg voor, de bekende dingen als lezen, rekenen, alfabet met 16 maanden dat soort dingen. Op zich niet zo heel bijzonder en lieten hem lekker zijn gangetje gaan. Tot voor kort. Hij kreeg emotionele problemen, vaak en snel huilen op school, en ook thuis geregeld als hem iets niet lukte. Verder ging hij goed mee in de klas, is sociaal, alleen erg boos als iemand zich niet aan afspraken houdt, of dat soort dingen. De juf vindt hem soms gefrustreerd, en vond het een goed idee om hem een extra jaar te laten kleuteren. We vonden dat in eerste instantie wel goed, hij was dan misschien slim, maar emotioneel nog niet zo ver 'ontwikkeld', de bekende valkuil bleek later.
    Toch zijn we bij een goede orthopedagoog terecht gekomen, hij is getest. De RAKIT test. Uit de test blijkt dat hij de score die hij heeft behaald niet meer voorkomt in de normentabel van zijn leeftijd, boven de 145 IQ. Nu zei ons dat niet zoveel, want het ging ons erom hoe hij weer goed in zijn vel komt te zitten. Hij heeft bij die test enorme uitschieters op het gebied van geheugen, en doolhoven voor kinderen van 11 maakte hij ook. Toch zijn we blij dat hij is getest, er worden nu een aantal dingen duidelijk, en dat iemand je dat uitlegt die hiervoor is opgeleid is erg fijn. Het advies is om hem zeker te laten doorstromen, en hiernaast met de interne begeleider extra werkjes aan te bieden. Dat doen we dan ook maar, en kijken hoe het dan gaat, misschien als hij wordt uitgedaagd, voelt hij zich beter. Dat staat voorop. Niet het nummertje van IQ. Maar nu mijn vraag. Ik vind het zo gek dat hij veel kenmerken niet heeft die hoogbegaafde kinderen hebben, zoals isolement, geen aansluiting, prachtig kunnen tekenen en al sommen op 11 jarig niveau. Dit soort dingen heeft hij niet. Is het mogelijk dat een zeer hoogbegaafd kind zoals mijn zoon, niet perse deze kenmerken moet hebben? we zijn allemaal verbaasd, en begin soms haast te twijfelen, gaat het echt over mijn kind? kan het geen vergissing zijn? nee dat niet, maar toch.. kan iemand mij dit vertellen, is elk hoogbegaafd kind anders, sommige mensen merken ook niets aan hem, wel dat hij een enorm enthousiasme heeft over sommige dingen, uitvoerig over 1 onderwerp praten, en ook leren, zoals nu weer de vlaggen van europa, en Saturnus, dat soort dingen. Ik modderde altijd maar een beetje aan, maar het achteroverleunen is voorbij denk ik. Concreet, kan iemand mij vertellen waarom je soms niet altijd aan een kind kunt merken dat het zeer hoogbegaafd is, behalve zijn ouders, en geldt hier de norm wat problemen betreft "wat niet is kan nog komen"? zonder begeleiding dan.. Alvast bedankt hoor,
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 23 maart 2006 @ 10:55:28 #178
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36290714
    Natuurlijk is ieder kind anders. Ik had ook altijd vriendjes en vriendinnetjes om me heen, al kon ik me uitstekend zelf vermaken (en ik was en ben toch ook graag alleen). Tekenen kan ik voor geen meter Maar mijn vaardigheden liggen dan ook meer op taalgebied en al kan ik uitstekend rekenen, wiskunde is aan mij ook niet echt besteed.

    Heel herkenbaar vind ik het focussen op één onderwerp en dat ook helemaal verkennen en uitdiepen (ruimtevaart of planeten, of de vlaggen die jij noemt). Ik zou je zoon zeker niet langer laten kleuteren, hij heeft juist uitdagingen nodig. De frustraties in de klas zullen eerder voortkomen uit het onbegrip van andere kinderen (die denken niet zo snel en niet zo ver door als hij) en wellicht een stukje faalangst (voor mij in elk geval herkenbaar, ik opper dit dan ook heel voorzichtig) omdat alles nu eenmaal 'goed' moet zijn als hij het gemaakt heeft.

    Laat hem lekker overgaan, hij zal zich waarschijnlijk beter voelen als hij weer uitdagingen krijgt en dingen kan leren. Ga zeker in op het aanbod van extra werk. Kinderen als je zoontje hebben veel uitdagingen nodig, het gewone schoolwerk zal hem niet al te lang boeien, dat is te makkelijk.

    Heel veel succes en zoek goede begeleiding, bijvoorbeeld via een remedial teacher (die zijn er niet alleen voor kinderen met een achterstand maar ook voor kinderen die juist voorlopen).
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36291029
    wat ben ik blij met je bericht, hartstikke bedankt voor deze reactie. Ja ik zal goede begeleiding gaan zoeken en vinden voor hem. Je hebt gelijk, ik denk ook dat heel langzaam faalangst begint te ontstaan bij hem. Verder is het moeilijk vind ik omdat hij nog zo klein is, en wij geen vergelijkingsmateriaal hebben, daarom is het altijd fijn om verhalen van anderen te horen, met herkenbare punten. Bedankt hoor!
    pi_36291292
    Wat Rewimo zegt, daar kan ik me in vinden.
    Niet iedereen die hoogbegaafd is is op sociaal vlak 'gestoord' , of misschien zijn we gewoon net hoogbegaafd onder die grens

    Ik was 5 toen ik naar de 1e klas (toen nog) ging (vroege leerling) en later mocht ik een jaar overslaan, maar hebben mijn ouders besloten dit niet te doen. Ik was altijd al de jongste van de klas en dan zou dat gat alleen maar groter worden. Mijn ouders vonden dat vanuit sociaal oogpunt niet wenselijk.
    -If I know I'm going crazy, I must not be insane-!
    pi_36292056
    Kijk anders eens naar het forum van HIQ, Ouders over kinderen.
      donderdag 23 maart 2006 @ 12:18:13 #182
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36292856
    tsja...

    ik kon lezen toen ik net 4 was... en schrijven (met viltstift)
    ben getest in de kleuterklas, toen ik 5 was. de test mevrouw is gestopt met testen op intellectueel niveau eind groep 4, maar liet de beslissing aan mijn ouders over of ik emotioneel wel klaar was om de oudste kleutergroep over te slaan (heb later, toen ik al studeerde) het testrapport gelezen).

    ik ben mijn ouders nog elke dag dankbaar dat ze me niet hebben door laten gaan maar gewoon lekker hebben laten kleuteren. Ik was doodongelukkig geworden als ik klassen over had geslagen en op mijn 16e of 17e op de uni was beland.

    Ik heb me altijd prim vermaakt op de basisschool, ook al vond ik alles heel makkelijk. Nooit ondergepresteerd, nooit ongelukkig geweest. Nooit getest op hoogbegaafdheid ook. Mijn ouders vonden het niet zo nodig om er een stickertje op te plakken. Als ik me verveelde ging ik lezen, of junior informatieboekjes met opdrachten doen, topografie van de hele wereld leren etc.

    kinderen die goed kunnen leren of hoogbegaafd zijn hoeven volgens mij helemaal geen problemen te krijgen, je meot er gewoon neit te moeilijk over doen. vooral niet aan ze gaan vertellen dat ze hoogebegaafd of bijzonder zijn, maar ze bezighouden.
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36292938
    o nee dat laatste daar kan ik me zeker wel in vinden, als het aan mij ligt, zal hij er weinig van merken, behalve dan inderdaad wat je zegt, bezig houden.
    Het punt bij mijn zoon is wel dat hij emotioneel nogal zwak is, volgens de orthopedagoog kenmerkend. De juf zei net, misschien kan hij inderdaad de stof van groep 4 wel aan, maar hij is daar emotioneel nog niet aan toe. Tja, daar heb je zoiets... wordt het kind dan juist niet ongelukkiger, de toekomst zal het leren..
      donderdag 23 maart 2006 @ 13:31:03 #184
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36294765
    bezig houden h'oeft natuurlijk neit door een klas over te slaan. Je kunt ook bezighouden dor creatieve opdrachten, extra tekenen, bouwplaten maken, moelijke boeken lezen, extra rekenbladen (geen stof van t volgende leerjaar anders blijf je het probleem houden).

    ook heb ik weleens gehoord dat kinderen moeten leren om zich te vervelen. dat veel kinderen tegenwoordig constant aanbod van prikkels nodig hebben en zichzelf niet meer kunnen vermaken.
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36295186
    quote:
    Op zondag 25 september 2005 19:05 schreef Loena-tik- het volgende:
    Even zomaar een vraagje tussendoor, waarom zou je je kind eigenlijk moeten testen op hoogbegaafdheid?
    Het is een beetje een schop, maar ik wil hier toch even op reageren.
    De discussies over hoogbegaafdheid op FOK! kennende, hoop ik dat niemand dit opvat als arrogantie of zo, het is gewoon iets waar ik zelf ervaring mee heb.

    Ik ben zelf bij het CBO getest toen ik net 5 was, geloof ik. Mijn ouders hadden het gevoel dat ik wat verder was dan andere kinderen. Ik kon bijvoorbeeld ook op mijn 3e/4e lezen, zonder dat zij het me geleerd hadden, en dat vonden ze wel wat apart. Maar goed, ik was hun eerste kind dus zij wisten verder ook niet precies wat normaal was.
    Anyway, ik zat op dat moment in groep 1 en zij vroegen zich af of het eigenlijk wel nodig was om me nog een jaar tussen de kleuters te houden, omdat ze bang waren dat ik me zou gaan vervelen. Maar goed, ze waren ook bang dat als ze daarmee zomaar naar de school zouden stappen, de mensen daar gewoon zouden denken "daar heb je weer een stel van die ouders die denken dat hun kind een genie is". Daarom hebben ze uiteindelijk besloten om me te laten testen, om duidelijkheid te krijgen. Uit die test bleek dus dat ik inderdaad hoogbegaafd ben, en dat het een goed idee was om groep 2 over te slaan. De school was het daar gelukkig mee eens, en zo is het dus ook gegaan. Daarnaast heb ik altijd extra opdrachten gekregen, en af en toe sessies met een pedagoge om te kijken of alles nog goed ging, maar die begeleidde eigenlijk meer de leerkrachten dan mij. Het was een redelijk nieuwe school en de leerkrachten stonden overal heel erg open voor, en hebben dus ook echt geīnformeerd hoe je het beste met hoogbegaafde kinderen om kunt gaan. Achteraf was dit voor mij echt de beste oplossing. Op school was alles nog steeds redelijk makkelijk, maar door het extra werk en het jaar overslaan heb ik me nooit écht hoeven vervelen.
    Van het jaar 'achterstand' heb ik overigens nooit veel last gehad, omdat ik al vanaf mijn vijfde tussen oudere kinderen zat. Voordat ik goed en wel doorhad dat er verschillen waren, had ik ze al voor een groot deel ingehaald. Kinderen kunnen zich vaak beter aanpassen dan je denkt.
    Op dit moment studeer ik o.a. psychologie, en laatst hoorde ik weer hoe groot het risico is dat hoogbegaafdheid niet op tijd wordt ingezien, en wat dat voor gevolgen voor kinderen kan hebben. Het is uiteindelijk niet meer dan een talent. Je hebt als hoogbegaafde het potentieel om erg intelligent, creatief en gemotiveerd te worden, maar die eigenschappen komen alleen tot uitdrukking als je talent goed ontwikkeld wordt. Als er verkeerd mee omgegaan wordt, kan het talent in de kiem gesmoord worden en verloren gaan, en dat is eeuwig zonde. Toen ik al die dingen hoorde, was ik weer heel erg blij dat mijn ouders er indertijd toch werk van hebben gemaakt.
    Are you pondering what I'm pondering?
    pi_36295306
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 11:17 schreef Igraine het volgende:
    Niet iedereen die hoogbegaafd is is op sociaal vlak 'gestoord' , of misschien zijn we gewoon net hoogbegaafd onder die grens
    Hoogbegaafdheid heeft in principe inderdaad niks te maken met zwakke sociale vaardigheden. Vaak zie je juist dat de ontwikkeling van intellectuele en emotionele intelligentie hand in hand gaan, en dat iemand op beide gebieden sterk of zwak is.
    Het enige dat je wel ziet, is dat hoogbegaafden soms buiten de groep vallen, omdat andere kinderen ze niet begrijpen of toch door het leeftijdsverschil. Dan kunnen ze juist door die positie, hun sociale vaardigheden minder ontwikkelen. Maar goed, dat is dus geen direct gevolg van hoogbegaafdheid.
    Are you pondering what I'm pondering?
    pi_36295319
    Ben het helemaal met je eens kwakveense! Mijn ouders hebben mij en m'n zusje ook geen klassen laten overslaan, omdat we toch al de jongste van de klas waren (september jarig). En maar goed ook, op je 17e aan de andere kant van het land gaan studeren lijkt mij vroeg genoeg.

    Ik geef momenteel les op een school waar twee ronduit briljante zussen rondlopen, en hun moeder (zelf ook erg slim, EN praktisch/nuchter) zegt: "ze zullen er hun hele leven tegen aan lopen dat de meeste mensen in hun omgeving de dingen wat langzamer oppikken dan zij, dus daar moeten ze maar aan wennen". Ze zitten nu in bovenbouw gymnasium, doen veel buitenschoolse activiteiten, sporten, muzieken.....en een van de twee had voorheen nog weleens de neiging om irritant te gaan doen als een langzamere leerling de beurt had, en daar kun je als ouder/school op twee manieren mee omgaan: "ach jee, het arme kind verveelt zich, laten we haar snel gaan vermaken met speciale extra dingen" of je kunt ermee omgaan zoals de moeder hierboven. Straks in de echte maatschappij is er ook niet iemand die ze bij het handje neemt en ze dingen blijft aanreiken en ze blijft stimuleren en motiveren, dat moeten ze zelf doen. OOK als de omstandigheden wat minder ideaal zijn.

    Ik heb zelf ook wel m'n perioden gehad dat ik uit pure verveling de raarste dingen uithaalde op school, of hevig depressief werd. Dan kun je je als school en als ouders het vuur uit de sloffen lopen om het het kind naar de zin te maken, en mijn school en ouders deden dat niet. Gevolg: ik heb geleerd zelf de dingen leuk & interessant voor mezelf te maken en er ook onder minder ideale omstandigheden het beste van te maken. Met recalcitrant gedrag hou je nl. vanzelf een keer op als het je niets oplevert. Kinderen die je eraan went dat ze wel aan het handje worden genomen als het effe niet meezit, dat een ander jouw probleem (verveling, bijvoorbeeld) wel voor je oplost, blijven problemen houden met hun 'hoogbegaafdheid'.
    pi_36295573
    Thaleia:
    Die problemen die jij noemt, heb je als hoogbegaafde toch wel. Vroeg of laat ga je je toch weer vervelen, en loop je ook tegen mensen aan die bij lange na niet op hetzelfde denkniveau zitten als jijzelf. Ik ben het ermee eens dat je daar als persoon alleen maar van kunt leren. Maar dat kan dus ook als je wél speciale maatregelen neemt, en dat betekent heus niet altijd dat je je hele leven aan het handje gehouden wordt.

    Ik ben een beetje allergisch voor mensen die zeggen dat kinderen die jaren overslaan of extra werk krijgen ofzo, per definitie sociale outcasts worden die niet kunnen omgaan met de normale wereld als die niet aan hun aangepast wordt. Ik ben er zelf een voorbeeld van dat het ook anders kan, ook omdat ik zoals gezegd na het overslaan van die ene klas nog steeds te maken kreeg met dezelfde problemen als andere hoogbegaafden, hooguit in mindere mate.
    Are you pondering what I'm pondering?
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 23 maart 2006 @ 14:03:30 #189
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36295820
    Wat voor mij een echte eye-opener was: mensen met een normaal IQ (laat ik het zo maar even noemen) denken in de stappen A-B-C-D. Hoogbegaafde mensen denken meer als volgt: A-D-G-J. Zij leggen véél sneller verbanden.

    Dat maakt dat hoogbegaafden al minstens 3 stappen verder zijn bij het oplossen van een probleem of het bekijken van een situatie voor een normaal begaafde zo'n beetje begint

    Toen ik dat eenmaal tot me door had laten dringen kon ik ook meer geduld opbrengen voor anderen. Ze denken anders, hebben meer tussenstappen nodig. Toen pas drong tot me door waarom ze me niet konden volgen als ik veel sneller conclusies trok dan zij
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36296040
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 13:55 schreef Mini_rulez het volgende:
    Thaleia:
    Die problemen die jij noemt, heb je als hoogbegaafde toch wel. Vroeg of laat ga je je toch weer vervelen, en loop je ook tegen mensen aan die bij lange na niet op hetzelfde denkniveau zitten als jijzelf.
    En daarom bespaar je jezelf een hoop ellende als je al op je twaalfde leert jezelf toch te vermaken en met je slimmer/sneller zijn om te gaan dan wanneer je het pas op je 22e leert, lijkt mij.
    quote:
    Ik ben er zelf een voorbeeld van dat het ook anders kan, ook omdat ik zoals gezegd na het overslaan van die ene klas nog steeds te maken kreeg met dezelfde problemen als andere hoogbegaafden, hooguit in mindere mate.
    Natuurlijk. Maar als jij die klas niet had overgeslagen, en dus ietsje harder tegen die problemen was aangelopen, dan was er ook geen man overboord geweest, wel? Ik ben zelf tamelijk allergisch voor die mensen die doen alsof het een groot onrecht is dat sommige kinderen in een klas zitten die 'onder hun niveau' is en dat het zowat niet anders kan dan dat die kinderen hopeloos zullen gaan ontsporen en/of diep ongelukkig worden. Als dat al gebeurt, ligt dat toch echt aan een persoonlijkheid die niet adequaat met tegenwind kan omgaan en niet aan een hoog IQ.

    Ik heb ook wel kindertjes in m'n klassen die een klas hebben overgeslagen, en vaak gaat dat prima. Ik ben daar ook niet op tegen ofzo. Ik word er alleen erg moe van als mensen suggereren dat het anders volledig fout zou zijn gegaan met die kids.
    pi_36296104
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 10:55 schreef Rewimo het volgende:

    Heel herkenbaar vind ik het focussen op één onderwerp en dat ook helemaal verkennen en uitdiepen (ruimtevaart of planeten, of de vlaggen die jij noemt). Ik zou je zoon zeker niet langer laten kleuteren, hij heeft juist uitdagingen nodig. De frustraties in de klas zullen eerder voortkomen uit het onbegrip van andere kinderen (die denken niet zo snel en niet zo ver door als hij) en wellicht een stukje faalangst (voor mij in elk geval herkenbaar, ik opper dit dan ook heel voorzichtig) omdat alles nu eenmaal 'goed' moet zijn als hij het gemaakt heeft.
    Hier ben ik het helemaal mee eens.
    Over die faalangst, dat is inderdaad wel een probleem waar hoogbegaafde kinderen op gegeven moment tegenaan kunnen lopen: voor het eerst geconfronteerd worden met iets dat ze niet gemakkelijk afgaat. Als iedereen van je weet dat je veel dingen heel goed kunt, ga je je ook verplicht voelen om dat altijd maar waar te maken. Daarnaast ben je zelf niet gewend om ergens eens flink moeite voor te moeten doen als het niet meteen lukt, en om door te zetten als het even moeilijk wordt. Ook daarom zou ik er juist voor pleiten om kinderen altijd werk op hun eigen niveau te laten doen; zo worden ze ook optimaal gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen, in plaats van dat ze het gevoel krijgen dat het maar raar is om slimmer te zijn en dat ze beter zo kunnen zijn als de andere kinderen.
    Hoogbegaafde kinderen hebben van zichzelf de aanleg (dat woord zocht ik net ook al) om veel plezier te halen uit leren en zichzelf ontwikkelen. Kijk maar hoe een hoogbegaafd kind kan genieten van een moeilijk puzzeltje, of van die spelletjes waar volwassenen moeilijke vragen moeten stellen. Dat moet je juist stimuleren, want dat is (naast de aanleg om slim of creatief te worden) een belangrijk deel van de reden waarom deze kinderen zich vaak verder ontwikkelen dan andere kinderen.
    Are you pondering what I'm pondering?
    pi_36296177
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:10 schreef thaleia het volgende:

    [..]

    En daarom bespaar je jezelf een hoop ellende als je al op je twaalfde leert jezelf toch te vermaken en met je slimmer/sneller zijn om te gaan dan wanneer je het pas op je 22e leert, lijkt mij.
    Daar kan ik niks over zeggen, ik had het op mijn twaalfde noodgedwongen wel geleerd.

    Het is gewoon een beslissing die ieder zelf moet nemen, waarbij je ook moet kijken naar de sociale ontwikkeling van het kind (is het kind klaar voor kinderen die sociaal een jaar verder zijn?) en de mate waarin het kind op intellectueel gebied voor ligt op zijn leeftijdsgenootjes. Die moet je een beetje tegen elkaar afwegen denk ik.
    Are you pondering what I'm pondering?
    pi_36296414
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:12 schreef Mini_rulez het volgende:
    Over die faalangst, dat is inderdaad wel een probleem waar hoogbegaafde kinderen op gegeven moment tegenaan kunnen lopen: voor het eerst geconfronteerd worden met iets dat ze niet gemakkelijk afgaat.
    Kinderen niet, iemand die echt slim is loopt daar zelfs op de middelbare school nog niet tegenaan hoor
    Misschien buiten school, dat het met het touwtjespringen niet zo wil lukken.
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 23 maart 2006 @ 14:26:13 #194
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36296545
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:22 schreef thaleia het volgende:
    Kinderen niet, iemand die echt slim is loopt daar zelfs op de middelbare school nog niet tegenaan hoor
    Nee? Alle antwoorden weten maar je vinger niet opsteken, wegkruipen in de hoop dat je maar geen beurt krijgt?

    Op de middelbare school ja.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      donderdag 23 maart 2006 @ 14:27:17 #195
    60922 Big_Boss_Man
    Subtiel labiel
    pi_36296579
    Als kinderen weten dat ze hoogbegaafd zijn, dan worden ze ALLEMAAL, PER DEFINITIE (de meeste dan) gruwelijk egocentrische kutkoters, waar iedereen een hekel aan heeft op de ouders na. Zelf denken ze dat dat komt omdat ze hoogbegaafd zijn en anderen hen niet begrijpen, maar dat komt omdat ze dan denken dat ze beter zijn de rest. Dat staat namelijk zwart op wit! Ze kunnen wel vrienden worden met andere hoogbegaafde kinderen omdat ze samen het erover kunnen hebben hoe moeilijk het is om als hoogbegaafd kind te moeten functioneren in een wereld vol domme kansloze jongeren, zoals mij.
    Dat is mijn persoonlijke ervaring! (ik lees namelijk iedere week Achterwerk van de VPRO gids)

    Ik heb een vriend die nooit een fuck doet voor school omdat het hem geen reet interesseert en liever hij blowt (daarom kunnen we het zo goed met elkaar vinden) en dan zit er natuurlijk weer ergens een maatschappelijk werker die erin gespecialiseerd is om dit soort gevallen als hoogbegaafd te bestempelen, zodat zijn cliënten voortaan kunnen zeggen dat ze een goede reden hebben als er gevraagd word waarom ze het allerlaagste niveau niet afkrijgen, ze zijn namelijk hoogbegaafd en alles verveelt ze.
    feest
    pi_36296631
    Sommige psychologen/orthopedagogen kijken naar de 'ego-ontwikkeling' van een kind om te zien of hij sociaal-emotioneel voor/achter/gelijk loopt met leeftijdsgenoten. Dat schijnt een betere indicatie te geven dan kijken naar het gedrag van het kind. (Maar meer dan dit weet ik er niet van.)
      donderdag 23 maart 2006 @ 14:30:23 #197
    144963 Meneer_de_Hond
    It's extremely furry!
    pi_36296680
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:27 schreef Big_Boss_Man het volgende:
    Als kinderen weten dat ze hoogbegaafd zijn, dan worden ze ALLEMAAL, PER DEFINITIE (de meeste dan) gruwelijk egocentrische kutkoters, waar iedereen een hekel aan heeft op de ouders na. Zelf denken ze dat dat komt omdat ze hoogbegaafd zijn en anderen hen niet begrijpen, maar dat komt omdat ze dan denken dat ze beter zijn de rest. Dat staat namelijk zwart op wit! Ze kunnen wel vrienden worden met andere hoogbegaafde kinderen omdat ze samen het erover kunnen hebben hoe moeilijk het is om als hoogbegaafd kind te moeten functioneren in een wereld vol domme kansloze jongeren, zoals mij.
    Dat is mijn persoonlijke ervaring! (ik lees namelijk iedereen Achterwerk van de VPRO gids)
    Ik heb een vriend die nooit een fuck doet voor school omdat het hem geen reet interesseert en liever hij blowt (daarom kunnen we het zo goed met elkaar vinden) en dan zit er natuurlijk weer ergens een maatschappelijk werker die erin gespecialiseerd is om dit soort gevallen als hoogbegaafd te bestempelen, zodat zijn cliënten voortaan kunnen zeggen dat ze een goede reden hebben als er gevraagd word waarom ze het allerlaagste niveau niet afkrijgen, ze zijn namelijk hoogbegaafd en alles verveelt ze.
    Kleine hoogbegaafde kinderen zijn sowieso kutetters!
    Just me and the pygmy pony, over by the dental floss bush
      donderdag 23 maart 2006 @ 14:32:11 #198
    60922 Big_Boss_Man
    Subtiel labiel
    pi_36296746
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:30 schreef Meneer_de_Hond het volgende:

    [..]

    Kleine hoogbegaafde kinderen zijn sowieso kutetters!
    Beargumenteer dan dan!
    feest
      donderdag 23 maart 2006 @ 14:34:34 #199
    144963 Meneer_de_Hond
    It's extremely furry!
    pi_36296812
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:32 schreef Big_Boss_Man het volgende:

    [..]

    Beargumenteer dan dan!
    Dat zal ik zeker doen!
    Just me and the pygmy pony, over by the dental floss bush
      donderdag 23 maart 2006 @ 14:37:16 #200
    144963 Meneer_de_Hond
    It's extremely furry!
    pi_36296892
    Altijd dat gedoe dat ze voorgetrokken worden op school en net bepaalde dingen NIET hoeven te doen, en als Ze dan wel wat moeten doen, is het met veel gezeik. Volgens mij zijn ze te slim om hun best te doen, of dat vinden ze tenminste (in ieder geval naar mijn ervaringen met hoogbegaafde kinderen)!
    Just me and the pygmy pony, over by the dental floss bush
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 23 maart 2006 @ 15:09:19 #201
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36297946
    Ik herken daar helemaal niks in. Maar misschien scheelt het dat ik als kind niet wist dat ik hb was. Ik was alleen maar altijd de beste van de klas.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      donderdag 23 maart 2006 @ 15:16:35 #202
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36298174
    ik was zelfs nooit de beste van de klas, er zat namelijk een 'echt geniaal jongetje bij mij in de klas en daar heb ik van mijn 4e tot mijn 18e bij in de klas gezeten.
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36298221
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 15:09 schreef Rewimo het volgende:
    Ik herken daar helemaal niks in.
    Ik ook niet hoor.
    Maar goed, mensen onthouden altijd vooral de extreme voorbeelden. Misschien herinneren ze zich de normale hoogbegaafde kinderen juist wel niet omdat die er niet mee te koop liepen.
    Are you pondering what I'm pondering?
      donderdag 23 maart 2006 @ 15:53:18 #204
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_36299350
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 15:18 schreef Mini_rulez het volgende:

    [..]

    Ik ook niet hoor.
    Maar goed, mensen onthouden altijd vooral de extreme voorbeelden. Misschien herinneren ze zich de normale hoogbegaafde kinderen juist wel niet omdat die er niet mee te koop liepen.
    dat denk ik ook!
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_36300432
    Ja, dat vermoed ik ook. Ik ben op school echt nooit voorgetrokken hoor, eerder het tegendeel.

    Hadassa: ja alle kinderen zijn anders, maar de interesses van je kind en de manier waarop ie zich erop stort zijn wel een aanwijzing. Maak je niet te druk over zijn gedrag, probeer gewoon uit te zoeken waar het vandaan komt en hoe jij daar aan bij draagt. Vaak kan het voortkomen uit onzekerheid of faalangst (alles gaat makkelijk qua leren, dus als andere dingen dan niet lukken kan dit nogal vervelend zijn), dus kijk hoe jij je kind kan steunen en duidelijk maken dat je niet alles even goed kan doen. Ik zou zeggen, lekker gewoon naar de volgende klas laten gaan. Als je intellectuele ontwikkeling gedwongen tot stilstand gebracht wordt omdat je weer een jaar moet kleuteren, dan heeft dat ook zijn weerslag op je emotionele ontwikkeling. Bovendien betwijfel ik of het echt helpt je kind weer een jaar op te sluiten met jongere kinderen die dus ook nog niet zo ver zijn. Misschien wordt ie eerder meegetrokken als ie met wat oudere kinderen omgaat, en zo niet, jammer dan. Goede kans dat jongere kinderen hem ook niet accepteren omdat ze hem nog niet kennen en hij ouder is en meer kan. Dat verschil ga je hoe dan ook merken op een gegeven moment. Misschien is het een goed idee hem een (groeps)sport te laten kiezen, als ie daar nog niet op zit. Goed voor de omgang met anderen, hij leert z'n grenzen kennen, omgaan met tegenslagen, etc. en het is even wat anders dan leren.

    Verder in het algemeen: wat een gedoe over kinderen die zicht moeten leren vervelen. Ik heb me jarenlang verveeld op een basisschool waar ik niks extra's mocht doen, en het enige wat het bereikt heeft is dat ik me mijn leven lang gewoon afgeremd voel en het idee heb dat ik veel meer had kunnen doen als iemand mij destijds de ruimte had geboden om me verder te ontwikkelen, ipv gedwongen had 8 uur per dag uit het raam te staren of sommen/taal ver onder m'n niveau te doen. Je hersenen hebben prikkels nodig. Als je x jaar lang niets uit je hoofd leert, dan merk je dat. Als je x jaar lang niets hoeft te analyseren, dan word je trager. Dat leidt alleen maar tot problemen wanneer je op een gegeven moment naar de middelbare school of mss. later uni/hbo gaat en merkt dat je daar wel wat moet doen, maar dat het niet lukt omdat je nooit geleerd hebt hoe en gewoon jarenlang langzaam afgestompt bent.

    Verder is het flauwekul om te zeggen dat een klein kind zich zelf maar moet leren vermaken en dat het niet goed is het kind dingen voor te schotelen, want een klein kind kan vaak nu eenmaal niet op eigen gelegenheid naar de bibliotheek, dierentuin, museum, ed. Dan zal er toch een ouder het kind moeten begeleiden. Dat lijkt me een stuk gezonder dan dat je je kind zich net zo lang laat vervelen tot het maar wat gaat doen (wat bij mij niet eens werkte, want als m'n ouders dat probeerden ging ik buiten om de hoek op de stoep zitten wachten tot etenstijd, omdat ik gewoon geen fuck te doen had en dingen als stoepkrijten ondertussen ook weleens gezien had... die tijd had ik echt nuttiger kunnen besteden). Dat betekent natuurlijk niet dat je alle initiatief moet nemen, maar je kan je kind best op de mogelijkheden wijzen en vragen wat het dan zou willen doen of waar het in geinteresseerd is.

    [ Bericht 3% gewijzigd door Maeghan op 23-03-2006 16:31:20 ]
    Sanity is (not) statistical
      donderdag 23 maart 2006 @ 16:34:07 #206
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36300720
    quote:
    Verder in het algemeen: wat een gedoe over kinderen die zicht moeten leren vervelen. Ik heb me jarenlang verveeld op een basisschool waar ik niks extra's mocht doen, en het enige wat het bereikt heeft is dat ik me mijn leven lang gewoon afgeremd voel en het idee heb dat ik veel meer had kunnen doen als iemand mij destijds de ruimte had geboden om me verder te ontwikkelen, ipv gedwongen had 8 uur per dag uit het raam te staren of sommen/taal ver onder m'n niveau te doen. Je hersenen hebben prikkels nodig. Als je x jaar lang niets uit je hoofd leert, dan merk je dat. Als je x jaar lang niets hoeft te analyseren, dan word je trager. Dat leidt alleen maar tot problemen wanneer je op een gegeven moment naar de middelbare school of mss. later uni/hbo gaat en merkt dat je daar wel wat moet doen, maar dat het niet lukt omdat je nooit geleerd hebt hoe en gewoon jarenlang langzaam afgestompt bent.

    Verder is het flauwekul om te zeggen dat een klein kind zich zelf maar moet leren vermaken en dat het niet goed is het kind dingen voor te schotelen, want een klein kind kan vaak nu eenmaal niet op eigen gelegenheid naar de bibliotheek, dierentuin, museum, ed. Dan zal er toch een ouder het kind moeten begeleiden. Dat lijkt me een stuk gezonder dan dat je je kind zich net zo lang laat vervelen tot het maar wat gaat doen (wat bij mij niet eens werkte, want als m'n ouders dat probeerden ging ik buiten om de hoek op de stoep zitten wachten tot etenstijd, omdat ik gewoon geen fuck te doen had en dingen als stoepkrijten ondertussen ook weleens gezien had... die tijd had ik echt nuttiger kunnen besteden). Dat betekent natuurlijk niet dat je alle initiatief moet nemen, maar je kan je kind best op de mogelijkheden wijzen en vragen wat het dan zou willen doen of waar het in geinteresseerd is.
    ik zeg ook niet dat kinderen zich op school de hele dag moeten vervelen of afgeremd worden.

    dit geldt in het algemeen voor kinderen die de hel dag bezig worden gehouden met clubs, etc.

    maar wat wel zo is, is dat hoogbegaafde of makkelijk lerende kinderen neit per definitie beter af zijn als ze de hele dag door gestimuleerd worden met moeilijker werk. in groep 5 al klaar zijn met de rekenboekjes van groep 8 is geen oplossing. Kinderen moeten mijns inziens wel leren dat het ook goed is om af en toe n'iet bezig te zijn met leren en verder komen maa rgewoon lekker een uurtje lezen in een mooi boek, of tekenen.

    ik heb ook wel problemen gehad op de uni, vooral omdat ik niet weet hoe ik iets "half" moet leren, voldoende voor een zes...en omdat ik weet dat schrijven een "pijnlijk" proces is stel ik het zo lang uit tto ik er geen tijd genoeg meer voor heb...maar alsmaar extra stof aangeboden krijgen op de basisschool is daarvoor ook neit de oplossing...
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36301658
    Nee, het was ook niet specifiek op jou gericht. En inderdaad, wat je zegt, de hele dag bezighouden met clubjes is wat anders, maar dat is voor geen enkel kind goed denk ik. Een uurtje laten lezen of tekenen is prima, maar het is ook geen structurele oplossing (zegt iemand die heel groep acht lang alleen mocht tekenen als ze al haar werk afhad, dat komt je echt je neus uit dan ;-)). Je kan natuurlijk gewoon werk van een andere aard geven. Dus niet alleen het werk wat er is sneller laten doen, maar iets extra's laten lezen, iets aanvullends (Engels, handwerk, maar ook biologie, geschiedenis en aardrijkskunde doe je toch amper wat aan op de basisschool, dus genoeg onderwerpen waarmee je niet vooruit loopt op stof die later nog moet komen). Je kan een kind natuurlijk gewoon toegang geven tot wat moeilijkere boeken. Dat had ik niet op m'n tweede basisschool. Op de eerste wel, dat ging dan ook prima. Wat ik bedoel is dus eigenlijk, je hoeft een kind niet constant bezig te houden, je moet alleen zorgen dat het de middelen heeft zichzelf bezig te houden.
    Sanity is (not) statistical
      donderdag 23 maart 2006 @ 17:50:46 #208
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36303307
    agreed
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36311174
    Ik weet gewoon niet zo goed waar ik goed aan doe. De meningen verschillen zo enorm, ook die van orthopedagogen en scholen, dat ik bang ben dat ik verkeerde keuzes maak wat mijn zoon betreft. Hij is en blijft nog maar een kindje van 5 jaar. De school zei vandaag dat versnellen wel erg voorbarig is, want hoe ligt hij dan emotioneel wel niet in de groep, als hij als 6 jarige groep 4 doet. En dat is misschien ook wel zo. Maar dan leg ik de adviezen van de orthopedagoog wel naast me neer. Hi is overigens ook al van school veranderd enige tijd geleden, van het Montessori-systeem naar regulier systeem. Dat bevalt eigenlijk al een stukje beter. Meer structuur. Montessori is niet geschikt voor iedereen, mijn oudste zoon bijvoorbeeld, over wie ik het heb heeft moeite om uit zichzelf dingen te zoeken, er moet hem wel veel aangereikt worden.
    Waar het wel om moet blijven gaan is - waarmee is het kind het gelukkigst -, en juist daarom ben ik zo bang dat ik - omdat ik voor hem beslissingen moet nemen tussen compacteren, versnellen, of juist niet - hem misschien niet goed kan begeleiden. En of die begeleiding wel nodig is, red hij het niet gewoon ook zelf, ook met een IQ van boven de 145, allemaal moeilijke dingen waar ik nu mee worstel.
      Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 23 maart 2006 @ 22:21:58 #210
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36311393
    Versnellen zou ik nu nog niet doen, verbreden wel. Emotioneel moet hij het allemaal wel aankunnen en dat kan moeilijk worden tussen allemaal oudere kinderen lijkt mij. Mocht hij emotioneel sterk in zijn schoenen blijken te staan, dan kan hij altijd nog op een later moment een klas overslaan.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      donderdag 23 maart 2006 @ 22:49:37 #211
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36312530
    het IQ van kinderen onder de 16 jaar is volgens mij overigens heel slecht nauwkeurig te meten...
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
      zaterdag 25 maart 2006 @ 21:08:33 #212
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_36364690
    Als verbreden voldoende is, zou ik nog niet versnellen. Versnellen is eigenlijk een noodoplossing.
    Bij ons op school zeggen ze dat er in de kleuterklassen nauwelijks aangepaste lesstof nodig is, omdat ze zoveel mogelijkheden hebben om uit te kiezen. Desondanks zien ze wel dat dat voor Daan niet voldoende is en hebben ze wel wat extra materiaal waar hij nu mee mag werken en hij gaat volgend schooljaar naar groep 3.

    Dat een kind zich maar moet vervelen op de basisschool, daar ben ik het absoluut niet mee eens. Mijn man heeft ook nooit wat hoeven te leren en liep vast op het VWO en heeft vervolgens Havo gedaan. Een vervolgopleiding heeft hij nooit afgemaakt, maar gelukkig heeft hij wel een goede baan.
    Daar loopt hij ook regelmatig vast, vanwege te weinig uitdaging, volgens de psycholoog, maar de leidinggevenden durven het niet aan om hem meer verantwoordelijkheid te geven.
    Ondertussen heeft hij intelligentietesten gedaan en daaruit blijkt dat hij hoogbegaafd is. Niet echt een leuk vooruitzicht voor mijn zoontje, die zo ontzettend veel op z'n vader lijkt. Ik weet ook niet wat er te voorkomen is, maar we doen ons best. Daan heeft het geluk dat er tegenwoordig meer aandacht voor is, dat was vroeger niet zo.
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
      Redactie Frontpage / Spellchecker zaterdag 25 maart 2006 @ 23:17:42 #213
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36367623
    Gelukkig hebben ze het tegenwoordig beter in de gaten ja, Grijs. Met een beetje geluk en goede begeleiding komt Daan er wel hoor
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      maandag 27 maart 2006 @ 15:11:29 #214
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_36405625
    quote:
    Op zaterdag 25 maart 2006 23:17 schreef Rewimo het volgende:
    Gelukkig hebben ze het tegenwoordig beter in de gaten ja, Grijs. Met een beetje geluk en goede begeleiding komt Daan er wel hoor
    gelukkig maar
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
    pi_36408678
    Lastig onderwerp dit ...

    Mijn basisschooltijd was niet echt geweldig, ik werd veel gepest, de enige met wie ik het echt goed kon vinden was de leraar en het hierboven al eerder vertelde "veel saai vinden en niks hoeven te doen" klopte ook.

    Vervolgens ging ik naar de middenschool (soort VMBO, maar dan behoorlijk gericht op werken in groepjes). Daar werd ik heengestuurd omdat ik bijna altijd alles alleen deed. Naja, dat werkte dus niet en na anderhalf jaar maar naar een gewone brugklas. Daar bleek ik bij sommige vakken achter te lopen en dat zorgde ervoor dat ik de keuze kreeg uit het hele tweede jaar over doen en vervolgens naar de HAVO (dat niveau had ik op zich wel) of door naar MAVO 3. Dat werd dus het laatste.

    Op de MTS een richting gedaan waarvan ik driekwart van de vakken niks vond, maar toch gewoon gehaald omdat ik een goed korte termijn geheugen heb, oftewel: avond van tevoren stampen, de volgende dag een voldoende en een week later 95% vergeten van wat ik een week eerder erin gestampt had.

    Op de HTS dan maar informatica gaan doen, waar ik driekwart van de vakken leuk vond. Dat was al heel wat Verder nog steeds twee vingers in de neus en soms weer de oude stamp-manier uit de kast gehaald.

    Gedurende mijn schoolperiode ben ik langzaamaan wat socialer geworden, op de basisschool hoorde ik er nog echt niet bij, en op de HTS was ik zo goed als '1 van hun'. 1 belangrijk deel mis ik nog en dat is contact met de andere sekse, want die kom je niet of nauwelijks tegen op de MTS / HTS.

    Nu werk ik in de IT bij een groot bedrijf. Ik word steeds op detacheringbasis op een klus gezet. M'n chef en projectleider zijn tevreden over het afgeleverde werk, maar weten / merken wel dat ik niet optimaal presteer ... ik zelf durf te beweren dat ik op het vorige project (waar mijn uiteindelijke beoordeling 'goed' was) gemiddeld op 70% of zo heb gefunctioneerd, simpelweg omdat er te weinig uitdaging in het werk zat. De uitdagende dingen die er al waren gingen naar de senior programmeur ...

    Gelukkig is dit bedrijf er 1 die de 'feel good' van hun werknemers hoog in het vaandel heeft staan en heb ik nu een coachingstraject waar als uiteindelijke uitkomst uit zou moeten komen wat ik eigenlijk echt leuk vind (qua werk) en wat ik dus zou moeten gaan doen om het echt naar m'n zin te hebben.

    Dat ik om zover te komen als persoon van super-rationeel zal moeten veranderen naar iemand die ook z'n gevoelskant aanwezig laat zijn is evident. Ik zal heel wat deuren die ik in mijn kinder- en puberjaren dichtgegooid heb weer moeten openen en dat zal even gaan duren. Maar ik begin er langzamerhand wel in te geloven dat het gaat lukken. Eindelijk weer een zonnige blik naar de toekomst, op m'n 28e ...

    Kortom: je kunt geen oplossing aandragen voor hoogbegaafde kinderen die voor iedereen werkt, maar kijk gewoon steeds weer naar hoezeer je kind het naar zijn/haar zin heeft en ga de dialoog aan zodra dat niet meer het geval is. Als je kind hoogbegaafd is wees dan niet zozeer blij dat dat het geval is (je bent immers in Nederland maaiveldland), maar besef dat je tenminste een handvat hebt dat je kan helpen bij het vinden van oplossingen voor een zich vervelend kind.
    Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde
    pi_36411104
    quote:
    Op donderdag 23 maart 2006 14:26 schreef Rewimo het volgende:
    Nee? Alle antwoorden weten maar je vinger niet opsteken, wegkruipen in de hoop dat je maar geen beurt krijgt?

    Op de middelbare school ja.
    Dat is iets anders dan "geconfronteerd worden met iets dat je niet gemakkelijk afgaat" (qua leerstof dan, en daar had ik het over).

    Er zit wel iets in de generalisatie dat hoogbegaafde kinderen verwende kutkinders zijn hoor, want zoals al eerder gezegd: de term hoogbegaafd valt doorgaans pas als een kind problemen heeft c.q. veroorzaakt en daarbij toevallig ook nog vrij slim is. Zijn er geen problemen en haalt een kind hoge cijfers, dan noemt men hem over het algemeen niet hoogbegaafd, maar gewoon slim.
    pi_36411219
    Overigens blijf ik erbij dat iemand die ECHT slim is niet kan vastlopen op de middelbare school omdat hij op de basisschool nooit heeft "leren leren". Zelfs met de meest gebrekkige en ongeconcentreerde aanpak kan een slim kind zijn VWO met twee vingers in de neus halen. De psychologen die tegen hoge uurtarieven maar al te graag de ouders van een amper bovengemiddeld kind vertellen wat ze willen horen zullen hier uiteraard geheel anders over denken.
    pi_36412936
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 18:14 schreef thaleia het volgende:

    [..]

    Er zit wel iets in de generalisatie dat hoogbegaafde kinderen verwende kutkinders zijn hoor, want zoals al eerder gezegd: de term hoogbegaafd valt doorgaans pas als een kind problemen heeft c.q. veroorzaakt en daarbij toevallig ook nog vrij slim is. Zijn er geen problemen en haalt een kind hoge cijfers, dan noemt men hem over het algemeen niet hoogbegaafd, maar gewoon slim.
    Nou, ik weet niet hoe het bij andere mensen zit, maar bij mij zijn mijn ouders met die term gekomen, en hebben ze mij laten onderzoeken, juist om problemen te voorkomen! Juist om mij alle kansen te bieden om mijn eventuele talenten maximaal te benutten, met medewerking van leerkrachten enzo, zijn ze dan toch maar met dat labeltje gekomen.
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 18:18 schreef thaleia het volgende:
    Overigens blijf ik erbij dat iemand die ECHT slim is niet kan vastlopen op de middelbare school omdat hij op de basisschool nooit heeft "leren leren".
    Nou, vastlopen is een groot woord, en dat zal ook heus niet snel gebeuren, maar er zijn hoogbegaafde kinderen die bijv. erg goed zijn in wiskunde of muziek maar niet echt boven het VWO-gemiddelde zitten bij talen. Dan zullen ze toch op enig moment wel degelijk moeten gaan leren, en als je dat nog nooit hebt hoeven doen kan dat best een klap zijn. Niet dat je het absoluut niet kunt, maar jezelf moeten motiveren voor iets wat je eigenlijk niet zo interessant vindt en niet zo goed kunt als je gewend bent, kan best moeilijk zijn. Je kunt het aanstellerij vinden, maar het gebeurt wel.
    Are you pondering what I'm pondering?
    pi_36414197
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 18:18 schreef thaleia het volgende:
    Overigens blijf ik erbij dat iemand die ECHT slim is niet kan vastlopen op de middelbare school omdat hij op de basisschool nooit heeft "leren leren". Zelfs met de meest gebrekkige en ongeconcentreerde aanpak kan een slim kind zijn VWO met twee vingers in de neus halen. De psychologen die tegen hoge uurtarieven maar al te graag de ouders van een amper bovengemiddeld kind vertellen wat ze willen horen zullen hier uiteraard geheel anders over denken.
    Flauwekul natuurlijk. Ook een kind wat erg intelligent is wordt niet spontaan wakker met z'n vocabulaire frans in z'n hoofd. Dat zal hij/zij toch moeten verwerven op een of andere manier, en als je dat nog nooit bewust ehbt hoeven doen is dat even schrikken. Leren moet je gewoon leren en als niemand je vertelt hoe dat moet, dan duurt het even voor je een goede methode gevonden hebt.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36415327
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 19:53 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Flauwekul natuurlijk. Ook een kind wat erg intelligent is wordt niet spontaan wakker met z'n vocabulaire frans in z'n hoofd. Dat zal hij/zij toch moeten verwerven op een of andere manier, en als je dat nog nooit bewust ehbt hoeven doen is dat even schrikken. Leren moet je gewoon leren en als niemand je vertelt hoe dat moet, dan duurt het even voor je een goede methode gevonden hebt.
    De leermethode lijkt mij helemaal niet zo relevant. Het gaat erom dat je er tijd in moet steken om iets te onthouden. Doet een slim kindje dat niet, dan zal hij/ zij inderdaad moeite hebben met dat vak. Dat is dan echter niet omdat hij/zij niet heeft "leren leren", maar puur vanwege luiheid/ desinteresse.
      maandag 27 maart 2006 @ 20:36:51 #221
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_36415649
    Volgens mijn school ben ik zelf hoogbegaafd, en eerlijk gezegd ben ik tegen "is er ook wat voor kinderen die sneller leren". Dat vind ik alleen maar patserij en hollandse luxe. Het kan toch niet zo zijn dat je als ouder een beetje moeilijk gaat zitten doen over jouw zoon die perfect kan leren, denk dan eens aan ouders van een verstandelijk gehandicapt kind ofzo, daaaaar moeten ze aandacht aan besteden.

    Bovendien: Men heeft het vaak over contactstoornissen bij die kinderen. Ik heb er zelf geen last van, maar volgens mij komt dat alleen maar door dit soort onzin dat je kind niet gewoon vrienden kan maken met normale kinderen.
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_36415709
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:36 schreef faberic het volgende:
    Volgens mijn school ben ik zelf hoogbegaafd, en eerlijk gezegd ben ik tegen "is er ook wat voor kinderen die sneller leren". Dat vind ik alleen maar patserij en hollandse luxe. Het kan toch niet zo zijn dat je als ouder een beetje moeilijk gaat zitten doen over jouw zoon die perfect kan leren, denk dan eens aan ouders van een verstandelijk gehandicapt kind ofzo, daaaaar moeten ze aandacht aan besteden.

    Bovendien: Men heeft het vaak over contactstoornissen bij die kinderen. Ik heb er zelf geen last van, maar volgens mij komt dat alleen maar door dit soort onzin dat je kind niet gewoon vrienden kan maken met normale kinderen.
    Heb jij de rest van het topic wel gelezen?
    Are you pondering what I'm pondering?
      Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 27 maart 2006 @ 20:38:16 #223
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36415712
    Jij verveelt je niet op school, faberic? Dat had ik wel, ik zou erg blij geweest zijn met extra uitdagingen op de lagere school.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
      maandag 27 maart 2006 @ 20:39:50 #224
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_36415759
    't Is overigens typisch hollands dat ze kinderen die goed kunnen leren en slim zijn, hoogbegaafd dus, allerlei problemen aanpraten. "Ze hebben nooit leren leren" ik vind dat echt complete onzin. Dan is je kind slim, ga je als nog een beetje mekkeren (alsof je het erg vindt!, ondertussen is het dus gewoon patserij). Zie ook mijn vorige post
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      maandag 27 maart 2006 @ 20:40:28 #225
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_36415778
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:38 schreef Mini_rulez het volgende:

    [..]

    Heb jij de rest van het topic wel gelezen?
    Nee, hoezo?
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
      maandag 27 maart 2006 @ 20:41:51 #226
    138781 faberic
    Ik snap er niks van
    pi_36415830
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:38 schreef Rewimo het volgende:
    Jij verveelt je niet op school, faberic? Dat had ik wel, ik zou erg blij geweest zijn met extra uitdagingen op de lagere school.
    Ik zit inmiddels in 4 gym, maar op de basisschool verveelde ik me weleens ja, maar om daar nou zo'n probleem van te maken...
    - Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
    - You can say that again
    pi_36416113
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:27 schreef Wolfje het volgende:

    [..]

    De leermethode lijkt mij helemaal niet zo relevant. Het gaat erom dat je er tijd in moet steken om iets te onthouden. Doet een slim kindje dat niet, dan zal hij/ zij inderdaad moeite hebben met dat vak. Dat is dan echter niet omdat hij/zij niet heeft "leren leren", maar puur vanwege luiheid/ desinteresse.
    Ja, dat is jouw visie. Mijn ervaring is echter anders. Ik was wel geīnteresseerd, maar had nog nooit bewust geleerd om dingen te onthouden. Woordjes stampen als twaalfjarige is heel iets anders dan de tafels leren als je drie bent. Kleine kinderen leren nu eenmaal op een andere manier.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36416206
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:41 schreef faberic het volgende:

    [..]

    Ik zit inmiddels in 4 gym, maar op de basisschool verveelde ik me weleens ja, maar om daar nou zo'n probleem van te maken...
    Ja, sommige mensen zijn echter iets intelligenter dan jij, of zitten op een basisschool met een lager tempo misschien (deden jullie nog tafels in groep acht? wij wel), en die vervelen zich niet "weleens" op de basisschool, maar jarenlang dagelijks. En die komen dan op de middelbare school, en moeten daar opeens wat doen. Da's even schrikken in de brugklas. Maar daarna leer je leren, en dan verveel je je de jaren erna weer de kolere. Joy. Dat heeft geen hol te maken met patsen hoor, want niemand vindt je stoer als je je verveelt op school. Mensen reageren eerder zoals jij doet dan dat ze het bewonderen.
    Sanity is (not) statistical
      maandag 27 maart 2006 @ 21:00:35 #229
    7554 Spuuglokje
    Domestic Goddess
    pi_36416511
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:39 schreef faberic het volgende:
    't Is overigens typisch hollands dat ze kinderen die goed kunnen leren en slim zijn, hoogbegaafd dus, allerlei problemen aanpraten. "Ze hebben nooit leren leren" ik vind dat echt complete onzin. Dan is je kind slim, ga je als nog een beetje mekkeren (alsof je het erg vindt!, ondertussen is het dus gewoon patserij). Zie ook mijn vorige post
    Ik vind het nogal raar dat jij jouw beleving als de waarheid beschouwt. Toevallig ben ik een hoogbegaafd iemand die inderdaad 'nooit heeft leren leren' en daardoor vastliep op de universiteit. Er zijn mij nooit problemen aangepraat, ik heb mij op latere leeftijd (een paar jaar geleden) laten testen, omdat ik bepaalde problemen in mijn leven heb/had en mijn vermoedens had dat die gerelateerd waren aan 'anders zijn' dan de andere kinderen op school. Op de een of andere manier kon ik dat beter verwerken nadat ik de bevestiging kreeg van mijn hoogbegaafdheid. Alsof er een puzzeltje compleet werd. Dat er tegenwoordig meer aandacht is dan vroeger voor de problemen waar hoofgbegaafden tegenaan lopen, heeft in mijn ogen helemaal niets met patserij te maken, maar alles met kansen bieden waar zij recht op hebben. Net als dat minder goed lerende kinderen recht hebben op goede begeleiding.
    pi_36416726
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:49 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Ja, dat is jouw visie. Mijn ervaring is echter anders. Ik was wel geīnteresseerd, maar had nog nooit bewust geleerd om dingen te onthouden. Woordjes stampen als twaalfjarige is heel iets anders dan de tafels leren als je drie bent. Kleine kinderen leren nu eenmaal op een andere manier.
    Ik heb nog steeds geen flauw idee van wat de meest effectieve manier is om te leren, maar ik weet wel zeker dat je daarvoor tenminste een geopend boek voor je neus moet hebben. En dat je daarin moet lezen totdat je de indruk hebt dat je de stof in voldoende mate onthouden hebt. Zelfs als dit op de meest onhandige manier gedaan wordt, moet een intelligent persoon in staat zijn elk vak op vwo niveau te halen.

    Wat is volgens jou dan de cruciale eigenschap van leren?
    pi_36417341
    Ja, natuurlijk is dat het belangrijkste, dat je de stof op z'n minst bekijkt. Maar weet je, zes jaar lang alles op de onhandigste manier doen is gewoon enorm demotiverend. Ik ben blij dat ik dat niet heb hoeven doen. Een overschot aan motivatie is geen vaste eigenschap van hoogbegaafden, ook die hebben steun nodig en en stimulans dmv. goede resultaten, het gevoel ergens goed in te zijn, etc.

    Bovendien is "in voldoende mate" onthouden iets heel anders dan een goed cijfer halen en een jaar later ook nog weten wat je hebt geleerd. Ik had een klasgenootje die alleen maar negens en tienen haalde, maar drie dagen later wist ze echt niets meer. Daar heb je niets aan. Je haalt er je VWO wel mee, inderdaad. Dat zou je 'voldoende' kunnen noemen, maar ik vind het bedroevend.

    De meest effectieve manier om te leren verschilt per persoon en per soort stof, maar het helpt wel als je vanaf jongs af aan al leert dat dingen niet moeiteloos blijven hangen. Ik heb voor allerlei soorten stof een goede methode gevonden en mijn geheugen actief leren beheersen. Getallen, woorden, voorwerpen, etc. daar heb ik allemaal andere manieren voor. Als ik dan een klasgenoot heb die dus twee weken doet over de stof waar ik een half uur voor nodig heb, ben ik toch blij dat ik dat geleerd heb. Ik zal niet zeggen dat het anders dus onmogelijk is, maar je verspilt wel veel tijd waar je nuttigere en leukere dingen in had kunnen doen.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36417910
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 20:52 schreef Maeghan het volgende:

    Ja, sommige mensen zijn echter iets intelligenter dan jij, of zitten op een basisschool met een lager tempo misschien (deden jullie nog tafels in groep acht? wij wel), en die vervelen zich niet "weleens" op de basisschool, maar jarenlang dagelijks. En die komen dan op de middelbare school, en moeten daar opeens wat doen. Da's even schrikken in de brugklas. Maar daarna leer je leren, en dan verveel je je de jaren erna weer de kolere. Joy. Dat heeft geen hol te maken met patsen hoor, want niemand vindt je stoer als je je verveelt op school. Mensen reageren eerder zoals jij doet dan dat ze het bewonderen.
    Ik heb dit topic een beetje door zitten lezen en op zich kan ik me wel in faberics post vinden. Ik heb het idee dat hoogbegaafdheid een beetje een hype is. Verveel je in de les? Haal je altijd goede cijfers? Dan ben je vast hoogbegaafd. Het lijkt wel of je niet meer gewoon slim mag zijn, je bent meteen hoogbegaafd. En natuurlijk zijn er kinderen die écht zo verschrikkelijk slim zijn dat je ze hoogbegaafd kunt noemen, maar bij velen (en dan doel ik niet specifiek op dezw discussie) heb ik harde twijfels.

    Ik verveelde me ook vaak zat op de basisschool. Was zo'n kind dat een dictee maken leuker vond dan tekenen, voor haar plezier een spreekbeurt hield, hele middagen zat te lezen en altijd het antwoord wist als we quizje gingen spelen. Maar dat betekent nog niet dat ik hoogbegaafd ben. Ik kan gewoon goed leren en heb gewoon uitdaging nodig.
    pi_36418021
    Het is gewoon een autist.
    pi_36418331
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 21:43 schreef ChrisJX het volgende:

    [..]

    Ik heb dit topic een beetje door zitten lezen en op zich kan ik me wel in faberics post vinden. Ik heb het idee dat hoogbegaafdheid een beetje een hype is. Verveel je in de les? Haal je altijd goede cijfers? Dan ben je vast hoogbegaafd. Het lijkt wel of je niet meer gewoon slim mag zijn, je bent meteen hoogbegaafd. En natuurlijk zijn er kinderen die écht zo verschrikkelijk slim zijn dat je ze hoogbegaafd kunt noemen, maar bij velen (en dan doel ik niet specifiek op dezw discussie) heb ik harde twijfels.

    Ik verveelde me ook vaak zat op de basisschool. Was zo'n kind dat een dictee maken leuker vond dan tekenen, voor haar plezier een spreekbeurt hield, hele middagen zat te lezen en altijd het antwoord wist als we quizje gingen spelen. Maar dat betekent nog niet dat ik hoogbegaafd ben. Ik kan gewoon goed leren en heb gewoon uitdaging nodig.
    Ok, je hebt wel een punt daarmee. Het is wel een hype. Voor iedere afwijking moet maar een verklaring zijn. Je kind kan niet meer slim of druk zijn tegenwoordig, of gewoon een kattekop, maar dan moet het wel een afwijking hebben. In positieve of negatieve zin, dat maakt niet uit, lijkt het wel.

    Maar hoe dan ook, zelfs al hebben we het eigenlijk over kinderen die gewoon goed kunenn leren en uitdaging zoeken, wat is er dan mis mee om die uitdaging aan te bieden? Waarom zou je slimme kinderen niet extra mogen stimuleren om er alles uit te halen wat erin zit, hoe je die kinderen dan ook wilt noemen?
    Sanity is (not) statistical
      Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 27 maart 2006 @ 21:58:43 #235
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36418431
    Nogmaals, ik wist als kind niet dat ik hoogbegaafd was. Dat weet ik pas een aantal jaren. Wat niet wegneemt dat ik me een rotje heb verveeld op school omdat ik alles maar 1 keer hoefde te zien om het te weten. Waardoor ik dus niet heb hoeven leren en dat ook niet geleerd heb.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36418643
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 21:55 schreef Maeghan het volgende:Maar hoe dan ook, zelfs al hebben we het eigenlijk over kinderen die gewoon goed kunenn leren en uitdaging zoeken, wat is er dan mis mee om die uitdaging aan te bieden? Waarom zou je slimme kinderen niet extra mogen stimuleren om er alles uit te halen wat erin zit, hoe je die kinderen dan ook wilt noemen?
    Omdat je in Nederland bent en in Nederland word je geacht je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken ...
    Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde
    pi_36419167
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 21:55 schreef Maeghan het volgende:

    Maar hoe dan ook, zelfs al hebben we het eigenlijk over kinderen die gewoon goed kunenn leren en uitdaging zoeken, wat is er dan mis mee om die uitdaging aan te bieden? Waarom zou je slimme kinderen niet extra mogen stimuleren om er alles uit te halen wat erin zit, hoe je die kinderen dan ook wilt noemen?
    Daar heb je zeker een punt. Of je nu hoogbegaafd bent of gewoon wat slimmer dan gemiddeld, als je extra uitdagingen nodig hebt, moeten jou die geboden worden. Het Nederlandse middelbare schoolsysteem is wat dat betreft al heel goed. Mavo, havo en vwo, dus voor iedereen uitdagingen op zijn niveau. En als je gymnasium doet en nog tijd over hebt, dan doe je gewoon een vak (of twee) extra.

    Maar op de basisschool heb je een dergelijk onderscheid niet. En dan is het de kunst om ervoor te zorgen dat ieder kind aan zijn trekken komt, zonder dat de wat minder slimme leerlingen het idee hebben dat ze dom zijn of dat de wat slimmere leerlingen gepest worden omdat ze altijd zitten te leren.

    Wat dat betreft zou je in Nederland ook een beetje van het 'doe maar normaal, dan doe je al gek'-genoeg mentaliteit afmoeten. Er is niets mis mee als je slim bent en graag leert. Maar ik werd nota bene op de universiteit afgeremd
    pi_36419182
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 21:26 schreef Maeghan het volgende:
    Een overschot aan motivatie is geen vaste eigenschap van hoogbegaafden, ook die hebben steun nodig en en stimulans dmv. goede resultaten, het gevoel ergens goed in te zijn, etc.
    Beweer je hier nu dat de wat lager begaafden dan wél goede resultaten halen waar ze door gestimuleerd worden? Vreemd, ik dacht altijd dat juist zij het waren die de meeste moeite moesten doen om een hoog cijfer te halen.
    quote:
    Bovendien is "in voldoende mate" onthouden iets heel anders dan een goed cijfer halen en een jaar later ook nog weten wat je hebt geleerd. Ik had een klasgenootje die alleen maar negens en tienen haalde, maar drie dagen later wist ze echt niets meer. Daar heb je niets aan. Je haalt er je VWO wel mee, inderdaad. Dat zou je 'voldoende' kunnen noemen, maar ik vind het bedroevend.
    Thaleia beweerde dan ook alleen dat een écht slim iemand het vwo makkelijk haalt, ongeacht de gebruikte leermethode. Als zo iemand dat dan toch niet lukt, dan ligt het ergens anders aan.
    pi_36419445
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 22:20 schreef Wolfje het volgende:
    Beweer je hier nu dat de wat lager begaafden dan wél goede resultaten halen waar ze door gestimuleerd worden? Vreemd, ik dacht altijd dat juist zij het waren die de meeste moeite moesten doen om een hoog cijfer te halen.
    Ik denk dat Maeghan bedoelt dat slim zijn niet per se een garantie is voor goede cijfers halen. Als iets saai is (en dat geldt voor iedereen) is het niet leuk en doe je je best er niet voor.

    Je kunt mij een boekje met übersimpele sudoku's geven, maar na twee puzzels heb ik het dan wel gehad. Natuurlijk, ik kan ze best oplossen. Maar daar heb ik gewoon geen zin in. Terwijl een boekje met Masterclass-puzzels veel langer leuk blijft. Als je dan tot een oplossing komt, heb je er ook echt wat voor gedaan. En dat stimuleert je weer om je in de volgende puzzel ook vast te bijten.

    Zo werkt het ook hetzelfde met mensen die graag met hun handen werken. Ze kúnnen misschien wel uren in de boeken hangen, maar als ze er niets aan vinden, zullen ze ook gen goede cijfers halen. Of alleen een korte-termijn goed cijfer (stampen en het de volgende dag weer vergeten).
    pi_36420222
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 21:43 schreef ChrisJX het volgende:

    Ik heb dit topic een beetje door zitten lezen en op zich kan ik me wel in faberics post vinden. Ik heb het idee dat hoogbegaafdheid een beetje een hype is. Verveel je in de les? Haal je altijd goede cijfers? Dan ben je vast hoogbegaafd. Het lijkt wel of je niet meer gewoon slim mag zijn, je bent meteen hoogbegaafd. En natuurlijk zijn er kinderen die écht zo verschrikkelijk slim zijn dat je ze hoogbegaafd kunt noemen, maar bij velen (en dan doel ik niet specifiek op dezw discussie) heb ik harde twijfels.

    Ik verveelde me ook vaak zat op de basisschool. Was zo'n kind dat een dictee maken leuker vond dan tekenen, voor haar plezier een spreekbeurt hield, hele middagen zat te lezen en altijd het antwoord wist als we quizje gingen spelen. Maar dat betekent nog niet dat ik hoogbegaafd ben. Ik kan gewoon goed leren en heb gewoon uitdaging nodig.
    Ja, ik denk ook wel dat het de laatste jaren een beetje een hype is. Als kind heb ik ook (gelukkig) nooit het labeltje 'hoogbegaafd' opgeplakt gekregen. Ik was gewoon bijdehand. Ik heb ook nooit echte problemen gehad op school, behalve idd het vervelen en het afleiden van andere kinderen omdat ik mijn aandacht er niet zo bij hoefde te houden.

    Op de middelbare school ben ik niet vastgelopen, ondanks dat ik niet kan "leren", ik heb heel gemakkelijk doorlopen.

    Pas later, bij psychologische tests die voor sollicitaties moest ondergaan, kreeg ik het labeltje. Daarna diverse IQ testen en mensa testen uitgevoerd met hetzelfde resultaat. Maar ik ben er niet anders door geworden

    Maar ook in hoogbegaafdheid heb je natuurlijk verschillende gradaties. Of je bij wijze van spreken een IQ van 155 of van 180 hebt. Maar van mij hoeft het naampje er niet aangehangen te worden...
    -If I know I'm going crazy, I must not be insane-!
    pi_36421769
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 22:28 schreef ChrisJX het volgende:

    [..]

    Ik denk dat Maeghan bedoelt dat slim zijn niet per se een garantie is voor goede cijfers halen. Als iets saai is (en dat geldt voor iedereen) is het niet leuk en doe je je best er niet voor.

    Je kunt mij een boekje met übersimpele sudoku's geven, maar na twee puzzels heb ik het dan wel gehad. Natuurlijk, ik kan ze best oplossen. Maar daar heb ik gewoon geen zin in. Terwijl een boekje met Masterclass-puzzels veel langer leuk blijft. Als je dan tot een oplossing komt, heb je er ook echt wat voor gedaan. En dat stimuleert je weer om je in de volgende puzzel ook vast te bijten.

    Zo werkt het ook hetzelfde met mensen die graag met hun handen werken. Ze kúnnen misschien wel uren in de boeken hangen, maar als ze er niets aan vinden, zullen ze ook gen goede cijfers halen. Of alleen een korte-termijn goed cijfer (stampen en het de volgende dag weer vergeten).
    Jij hebt het nu over interesse. Volgens mij beweert Maeghan dat je ondanks aanwezige interesse toch het vwo niet zou kunnen halen vanwege een slechte leermethode.
    pi_36422826
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 22:05 schreef MTVGN het volgende:
    Omdat je in Nederland bent en in Nederland word je geacht je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken ...
    Dat is achterhaald, er is juist al een tijdlang een trend gaande richting VWO-plus, tweetalig VWO, honours programmes, university college. Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken worden absoluut wel gewaardeerd. Mensen die zelf weinig ondernemen (en dat lijkt mij een kwestie van persoonlijkheid, niet van hoogbegaafdheid) en een "boehoe, wat heb ik het toch zwaar en wat stuit ik op veel onbegrip in deze oliedomme maatschappij"-houding aannemen worden -terecht- wat minder gewaardeerd.
    pi_36423119
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 23:35 schreef Wolfje het volgende:

    [..]

    Jij hebt het nu over interesse. Volgens mij beweert Maeghan dat je ondanks aanwezige interesse toch het vwo niet zou kunnen halen vanwege een slechte leermethode.
    Waar jij je conclusies vandaan haalt over wat ik zeg is mij een groot raadsel. Wat jij zegt is in ieder geval niet wat ik bedoel, niet in deze post en ook niet in je vorige.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36423162
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 00:07 schreef thaleia het volgende:
    Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken worden absoluut wel gewaardeerd.
    In sommige kringen wel ja. In een heleboel ook niet, hoor. Op mijn middelbare school waren de paar mensen met extra vakken helemaaaaaaaal niet stoer. Integendeel. Op mijn huidige bijbaantje wordt het door de meeste mensen ook niet erg op prijs gesteld, die snappen vooral niet waarom ik zo'n "moeilijke school" doe, laat staan waarom ik er ook nog eens een bijvak bij doe. Bij medestudenten en eventuele werkgevers ligt dat wel anders natuurlijk, maar om nu te zeggen dat mensen die boven het maaiveld uitsteken in het algemeen in de maatschappij worden gewaardeerd? Nou ja, laten we hopen dat dat de trend is, maar ik merk er niet al te veel van.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36424805
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 00:07 schreef thaleia het volgende:

    Dat is achterhaald, er is juist al een tijdlang een trend gaande richting VWO-plus, tweetalig VWO, honours programmes, university college. Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken worden absoluut wel gewaardeerd. Mensen die zelf weinig ondernemen (en dat lijkt mij een kwestie van persoonlijkheid, niet van hoogbegaafdheid) en een "boehoe, wat heb ik het toch zwaar en wat stuit ik op veel onbegrip in deze oliedomme maatschappij"-houding aannemen worden -terecht- wat minder gewaardeerd.
    Datgene wat jij noemt is er idd, maar is allemaal nog betrekkelijk nieuw. Toen ik tien jaar geleden naar school ging was er geen school bij mij in de buurt die tweetalig VWO aanbood. En ik vraag me af of ze er nu wel zijn. En toen ik zes jaar geleden ging studeren was er ook geen university college.

    Maar: je moet extra motivatie niet alleen met speciale programma's opvangen. University College en tweetalig VWO zijn wezenlijk anders dan een normale universitaire studie of het normale VWO. Misschien wil iemand gewoon economie studeren en heeft hij helemaal geen zin in tweetalig VWO omdat zijn interesse bij natuurkunde ligt en niet bij talen. Ook op de ouderwetse, normale scholen moet er ruimte zijn voor diepgang. En dat is iets wat vaak ontbreekt.
      Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 28 maart 2006 @ 07:29:52 #246
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36424819
    En toen ik 30 jaar geleden op de lagere school zat was dat er helemaal nog niet. Ik moest in de zesde klas maar opnieuw beginnen in het laatste rekenboek. Want ja, dat had ik al uit en meer was er niet. Dan doe je het nog maar een keer
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36425261
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 00:42 schreef Maeghan het volgende:
    Waar jij je conclusies vandaan haalt over wat ik zeg is mij een groot raadsel. Wat jij zegt is in ieder geval niet wat ik bedoel, niet in deze post en ook niet in je vorige.
    Ah, dat is een vrij eenvoudig op te lossen raadsel .

    Dit is de bewering die thaleia deed:
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 18:18 schreef thaleia het volgende:
    Overigens blijf ik erbij dat iemand die ECHT slim is niet kan vastlopen op de middelbare school omdat hij op de basisschool nooit heeft "leren leren". Zelfs met de meest gebrekkige en ongeconcentreerde aanpak kan een slim kind zijn VWO met twee vingers in de neus halen.
    Waarop jij reageerde met:
    quote:
    Op maandag 27 maart 2006 19:53 schreef Maeghan het volgende:
    Flauwekul natuurlijk.
    Wellicht heb je thaleia's stelling verkeerd geinterpreteerd.

    Als je erg slim bent en alles haalt door vrijwel niets te doen, dan kan het inderdaad zo zijn dat je in de problemen komt als je wél iets moet doen. Dit punt bereik je echter pas op de universiteit. Het niveau van de middelbare school is te laag om problemen te geven.
    pi_36425698
    Precies, ik heb op de middelbare school helemaal niet 'leren leren'. Ik deed maar wat. Woordjes leren is natuurlijk het meest simpele om te doen. Toen ik zeven jaar was moest ik al psalmverzen uit mijn hoofd leren voor de zondagschool. Dat snapt zelfs een klein kind. Maar echt leren? Volgens mij heb ik op de universiteit pas geleerd in ieder geval een beetje te plannen. Maar dat is dan ook het enige.

    Ik zie het nu ook bij de VWO-leerlingen waaraan ik lesgeef. Ze voeren in de perioden tussen de tentamens door helemaal niets uit. Vervolgens pakken ze een paar dagen voor het tentamen het boek er eens bij (of de avond tevoren), ze kijken waar de stof over gaat en leren wat. De echt slimme leerlingen scoren dan toch gewoon een zeven of een acht. Of hoger.

    edit: wat ik me nog wel bedenk: bij lange teksten is het natuurlijk van belang dat je hoofd- van bijzaken kunt onderscheiden, snapt wat belangrijk is om te onthouden. Dit geldt vooral voor een vak als geschiedenis. Maar, zo ben ik dan ook wel weer, slimme leerlingen kunnen dat wel.. Het valt erg moeilijk te leren. Leerlingen die alles maar belangrijk vinden en alles dus maar leren (de ijverigen, want die zijn er ook), vind ik dus ook wat minder intelligent. Maar misschien is dat wel gewoon een beetje gemeen van me en moet ik ze beter 'leren leren'. Het is echter verdomd lastig uit te leggen 'hoe' je dat dan doet.

    [ Bericht 14% gewijzigd door RaisinGirl op 28-03-2006 09:24:13 ]
    god i want to get you out of here
    you can ride in a pink mustang
    pi_36432385
    Ik denk dat alleen al ze bewust maken van het feit dat niet alles even belangrijk is al helpt. Maar het verschilt natuurlijk ook per docent, want ik had de docenten die een beetje diepere vragen stelden, maar je hebt ook de mierenneukers die willen weten wanneer Paulus de 382e uit klein-oost-oranjefontein precies leed aan het ongemak van een steenpuist op welk lichaamsdeel. (Ok, ik overdrijf schromelijk, maar daar heb ik dan ook een talent voor). Duidelijk maken wat je van een leerling verwacht scheelt al de helft.

    Verder vind ik het een beetje lullig om leerlingen die dan volgesn jou wat minder intelligent zijn te laten tobben, omdat de slimmeren het toch wel zelf kunnen. Punt een weet ik niet of het feit dat iemand nooit geleerd heeft onderscheid te maken tussen hoofd en bijzaken betekent dat ie minder intelligent is. In theorie zou het ook zo kunnen zijn dat iemand die erg intelligent is en dingen makkelijk onthoud, dat onderscheid nooit heeft hoeven leren maken, omdat ie toch alles wel onthoudt en de dommere kinderen juist eerder hebben gemerkt dat ze moeten gaan selecteren omdat ze het anders niet kunnen bolwerken. Ik zeg niet dat het zo is, maar zolang er geen onderzoek naar gedaan is waar het verschil vandaan komt vind ik het wat voorbarig gelijk een conclusie te trekken. Punt twee, zelfs al zouden die kinderen minder intelligent zijn, is dat dan een schande? Ik zou zeggen dat je dan juist een verantwoordelijkheid hebt die kinderen erbij te trekken en niet te denken 'ach, dan zijn ze gewoon minder intelligent, jammer voor ze'. Je zit op school om te leren, niet om te laten zien wat je al kan.

    Wolfje: ik ben het inderdaad niet eens met wat thaleia zegt, maar dat betekent niet dat ik precies het tegenovergestelde vind. Ik vind het alleen flauwekul om te zeggen dat iedereen die toevallig erg intelligent is ook maar even alles met twee vingers in z'n neus kan doen, ook wanneer hij/zij nooit geleerd heeft te leren. Het kan misschien wel, maar met twee vingers in de neus vind ik een beetje overdreven. Jij en thaleia doen net alsof intelligentie het enige in de wereld is wat je nodig hebt om een opleiding met succes af te kunnen ronden, terwijl het m.i. toch echt een samenspel is van intelligentie, studiemethoden en motivatie. Slechte studiemethoden leiden tot tijdsverspilling en lagere resultaten dan je eigenlijk kunt halen, lagere resultaten ook dan wat je weet dat je kan halen, en dat is demotiverend.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36437057
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 13:47 schreef Maeghan het volgende:
    Verder vind ik het een beetje lullig om leerlingen die dan volgesn jou wat minder intelligent zijn te laten tobben, omdat de slimmeren het toch wel zelf kunnen. Punt een weet ik niet of het feit dat iemand nooit geleerd heeft onderscheid te maken tussen hoofd en bijzaken betekent dat ie minder intelligent is. In theorie zou het ook zo kunnen zijn dat iemand die erg intelligent is en dingen makkelijk onthoud, dat onderscheid nooit heeft hoeven leren maken, omdat ie toch alles wel onthoudt en de dommere kinderen juist eerder hebben gemerkt dat ze moeten gaan selecteren omdat ze het anders niet kunnen bolwerken. Ik zeg niet dat het zo is, maar zolang er geen onderzoek naar gedaan is waar het verschil vandaan komt vind ik het wat voorbarig gelijk een conclusie te trekken. Punt twee, zelfs al zouden die kinderen minder intelligent zijn, is dat dan een schande? Ik zou zeggen dat je dan juist een verantwoordelijkheid hebt die kinderen erbij te trekken en niet te denken 'ach, dan zijn ze gewoon minder intelligent, jammer voor ze'. Je zit op school om te leren, niet om te laten zien wat je al kan.
    Jij trekt wel erg veel conclusies. Ik geloof niet dat je uit wat ik schreef kunt opmaken dat ik 1) niet in de gaten heb dat leerlingen zoveel mogelijk moeten weten wat van ze wordt verwacht; 2) leerlingen die 'minder' intelligent zijn, laat tobben; 3) het een schande vind wanneer leerlingen minder intelligent zijn.

    Het kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaken in een langere stuk tekst(stof) is naar mijn idee wel een vorm van intelligentie, omdat het voortkomt uit tekstbegrip en inzicht in de materie. Deze vaardigheid/intelligentie is van wezenlijk belang wanneer je op een hoger niveau bezig bent, omdat het automatisch verbonden is met dat diepere inzicht, alleen dan kun je de grote lijnen zien en daardoor kun je weer sneller verbanden leggen. Precies deze zaken zijn belangrijk bij het vak geschiedenis, zeker op VWO niveau. Natuurlijk dienen leerlingen hierin geholpen te worden, ze moeten dit oefenen. Maar leerlingen die daarin moeilijk meekomen, zullen het ook moeilijk krijgen op het hogere niveau (en al helemaal op de universiteit), en ik vind het persoonlijk heel lastig om een leerling uit te leggen hoe je zoiets doet. Dat zie ik als mijn tekortkoming uiteraard, aan de andere kant vraag ik me wel af in hoeverre zoiets valt te leren. Je hebt inzicht of je hebt het niet, en als je het niet van nature 'ziet' (ook niet met een beetje hulp van een docent), moet je heel veel oefenen denk ik. Een andere oplossing zie ik niet.

    Ik ben er - met thaleia - volledig van overtuigd dat werkelijk hoogbegaafde leerlingen dit soort inzicht van nature hebben. Ik vond het tijdens mijn middelbare schoolperiode pas echt een beetje leuk worden in de hoogste klassen toen inzicht steeds belangrijker werd en ik me niet langer hoefde bezig te houden met suf woordjes uit mijn hoofd leren (ik was een luie donder). Inzicht is leuk als je het hebt, juist omdat je er zo weinig voor hoeft te doen. Dat maakt het voor sommige ijverige leerlingen die het ondanks hun harde ploeteren toch niet redden ook zo onrechtvaardig.
    god i want to get you out of here
    you can ride in a pink mustang
    pi_36438129
    Ja, ben ik het dus toch niet helemaal mee eens. Ik ben altijd slecht geweest in geschiedenis, ik zie het verband daar gewoon niet. Altijd maar net voldoendes of zelfs zware onvoldoendes die ik dan net op tijd wist op te halen door maar gewoon kennis te stampen (alhoewel ik, uiteindelijk, als ik een docent al langer had en doorhad wat hij/zij verwachtte wel voldoendes wist te halen, maar dat duurde wel even). Aan de universiteit kom ik toch echter erg goed mee, en weet erg veel verbanden te leggen, juist omdat ik moeite heb het grote geheel te zien. Mensen die het grote geheel zien, negeren vaak de kleine dingen die ik wel zie, die ik belangrijk vind, en door al die kleine hints leg ik juist weer hele andere verbanden dan zij. Zij komen met de kapstok, maar zien verder niets, terwijl ik alle jassen al bij elkaar gesprokkeld heb en eraan weet te hangen. Het is slechts een andere manier van denken, waarvan ik niet geloof dat de een noodzakelijk beter is dan de ander. Ik denk niet in lijnen. Nooit gedaan en zal ik nooit doen ook. Bij literatuurwetenschappen is dat blijkbaar geen probleem en wordt het zelfs gewaardeerd. Ik heb nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als in mijn master westerse literatuur (al kwam dat ook door een groot aanbod van nieuwe stof en dus meer uitdaging).

    In jouw stuk klinkt een grotere waardering door voor mensen die volgens jouw criteria 'logisch' denken. Jij vindt mensen die wat jij inzicht noemt bezitten, in bepaalde opzichten beter dan anderen (wanneer we er vanuit gaan dat intelligenter in zekere zin beter is).

    Apart trouwens. Ik werd het na de onderbouw juist zat op de middelbare school. De eerste paar jaar word je geprikkeld met nieuwe dingen, vooral de talen die ik totaal nog niet sprak. Daarna hoef je inderdaad steeds minder te doen, maar daar beleef ik dan ook geen lol meer aan. Inzicht is handig, maar niet leuk, want het maakt je een luie donder. Bij mijn huidige studierichting heb ik ook niet zo veel nieuwe stof meer, daarom doe ik er nu dus weer een nieuwe taal naast. Veel leuker om dingen te doen waar je niets van weet en tijd in moet steken. Iedere keer dat ik Russisch gehad heb denk ik, ik heb weer wat geleerd, en hier heb ik in de praktijk nog eens iets aan. Mijn eigen studie is ondertussen niet meer dan m'n kunstje laten zien.
    Sanity is (not) statistical
    pi_36438862
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 16:42 schreef Maeghan het volgende:
    In jouw stuk klinkt een grotere waardering door voor mensen die volgens jouw criteria 'logisch' denken. Jij vindt mensen die wat jij inzicht noemt bezitten, in bepaalde opzichten beter dan anderen (wanneer we er vanuit gaan dat intelligenter in zekere zin beter is).
    Ik geloof dat er meerdere soorten intelligenties bestaan. Ons onderwijs is zeer talig ingericht, ook het geschiedenisonderwijs. Leerlingen die meer in beeld denken, hebben dan ook al snel een probleem. In die zin maakt het onderwijs een soort selectie die je als onrechtvaardig zou kunnen zien. Het is waar dat ik, als iemand die daar zelf geen problemen mee heeft gehad, daar niet zoveel oog voor heb.

    Als docent geschiedenis kijk je - uiteraard zou ik zeggen want daar ligt mijn expertise namelijk - naar de intelligentie die de leerlingen tentoonspreiden bij het vak geschiedenis. Ik moet, op grond van hun prestaties bij mijn vak, bijvoorbeeld bij rapportvergaderingen een oordeel geven over de vraag of ze geschikt zijn voor het VWO, of beter toch Havo kunnen gaan doen. Op mijn vorige school werden nog wel intelligentie testen gedaan, op deze school niet. Dan ga je dus koffiedik kijken en ja, dan ga je dus ook leerlingen inschatten wat hun intelligentie betreft op een voor jou zelf zo logisch mogelijke wijze. Maar ik ben me er geheel en al van bewust dat zo'n inschatting wel eens faliekant mis kan zijn.
    quote:
    Inzicht is handig, maar niet leuk, want het maakt je een luie donder.
    Zeker, en daar genoot ik toen ook volop van.
    god i want to get you out of here
    you can ride in a pink mustang
    pi_36446192
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 13:47 schreef Maeghan het volgende:
    Wolfje: ik ben het inderdaad niet eens met wat thaleia zegt, maar dat betekent niet dat ik precies het tegenovergestelde vind. Ik vind het alleen flauwekul om te zeggen dat iedereen die toevallig erg intelligent is ook maar even alles met twee vingers in z'n neus kan doen, ook wanneer hij/zij nooit geleerd heeft te leren. Het kan misschien wel, maar met twee vingers in de neus vind ik een beetje overdreven.
    Hmm... ik vrees dat ik je logica niet helemaal volg . Het gaat erom of "niet hebben leren leren" een oorzaak zou kunnen zijn voor het falen van slimme kinderen op het vwo. Daar ben je het mee eens of niet mee eens (zoals ik). Een tussenweg bestaat in dit geval niet.
    quote:
    Jij en thaleia doen net alsof intelligentie het enige in de wereld is wat je nodig hebt om een opleiding met succes af te kunnen ronden, terwijl het m.i. toch echt een samenspel is van intelligentie, studiemethoden en motivatie. Slechte studiemethoden leiden tot tijdsverspilling en lagere resultaten dan je eigenlijk kunt halen, lagere resultaten ook dan wat je weet dat je kan halen, en dat is demotiverend.
    Heel in algemeen gesteld heb je gelijk. Het gaat hier echter om een specifiek geval, namelijk een erg slim iemand op het vwo. En dan is intelligentie alleen inderdaad voldoende om het vwo te halen.
    pi_36447967
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 21:15 schreef Wolfje het volgende:

    [..]

    Hmm... ik vrees dat ik je logica niet helemaal volg . Het gaat erom of "niet hebben leren leren" een oorzaak zou kunnen zijn voor het falen van slimme kinderen op het vwo. Daar ben je het mee eens of niet mee eens (zoals ik). Een tussenweg bestaat in dit geval niet.
    [..]

    Heel in algemeen gesteld heb je gelijk. Het gaat hier echter om een specifiek geval, namelijk een erg slim iemand op het vwo. En dan is intelligentie alleen inderdaad voldoende om het vwo te halen.
    Ja maar de wereld is niet zwart/wit, en kinderen zijn niet ķf heel slim, ķf helemaal niet slim. Er zijn altijd kinderen die op de grens zitten, en het misschien puur op intelligentie niet direct zouden halen maar dankzij hun motivatie uiteindelijk wel ver komen. Net zoals er kinderen zijn die op zich wel slim zijn maar niet héél slim, bij wie een gebrek aan motivatie of studievaardigheden ze uiteindelijk toch opbreekt.
    Daarnaast zal een hoogbegaafd kind misschien niet direct keihard falen, maar ook daar heb je weer tussengevallen: door het niet kunnen leren, of het niet gewend zijn om op een bepaalde manier te moeten blokken, kan een kind wel dusdanig ontmoedigd worden dat de cijfers eronder lijden, of het kind in elk geval niet de resultaten haalt die puur op intelligentie mogelijk zouden zijn. Dat is natuurlijk op zich al zonde, want een 6 is misschien wel voldoende, maar toch jammer als je eigenlijk goed bent voor een 9.
    Bovendien, hoe je het ook wendt of keert, er zijn genoeg gevallen van hoogbegaafde kinderen die, ondanks hun intelligentie, het vwo niet gehaald hebben. Ook voor hoogbegaafde kinderen is het dus blijkbaar mogelijk om onvoldoendes te halen en te blijven zitten of zelfs naar een lager schooltype te moeten.

    Kinderen met wat minder intelligentie maar wel de motivatie om zichzelf te ontwikkelen, kunnen dus uiteindelijk verder komen én misschien wel slimmer worden dan kinderen die begonnen met een hogere capaciteit maar nooit de moeite hebben genomen of de kans hebben gekregen om die te ontwikkelen.
    Are you pondering what I'm pondering?
    pi_36448898
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 22:11 schreef Mini_rulez het volgende:
    Ja maar de wereld is niet zwart/wit, en kinderen zijn niet ķf heel slim, ķf helemaal niet slim. Er zijn altijd kinderen die op de grens zitten
    en die zou ik niet 'hoogbegaafd' willen noemen
    quote:
    Bovendien, hoe je het ook wendt of keert, er zijn genoeg gevallen van hoogbegaafde kinderen die, ondanks hun intelligentie, het vwo niet gehaald hebben. Ook voor hoogbegaafde kinderen is het dus blijkbaar mogelijk om onvoldoendes te halen en te blijven zitten of zelfs naar een lager schooltype te moeten.
    En dat ligt dan aan persoonlijkheids- of andere factoren, niet aan beroerde leerstrategieen.
    pi_36449533
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 22:11 schreef Mini_rulez het volgende:
    Ja maar de wereld is niet zwart/wit, en kinderen zijn niet ķf heel slim, ķf helemaal niet slim. Er zijn altijd kinderen die op de grens zitten, en het misschien puur op intelligentie niet direct zouden halen maar dankzij hun motivatie uiteindelijk wel ver komen. Net zoals er kinderen zijn die op zich wel slim zijn maar niet héél slim, bij wie een gebrek aan motivatie of studievaardigheden ze uiteindelijk toch opbreekt.
    Ik heb alleen maar uitspraken gedaan over echt slimme mensen. Dat bij wat minder begaafde personen motivatie en studievaardigheden een grotere rol gaan spelen is evident.
    quote:
    Daarnaast zal een hoogbegaafd kind misschien niet direct keihard falen, maar ook daar heb je weer tussengevallen: door het niet kunnen leren, of het niet gewend zijn om op een bepaalde manier te moeten blokken, kan een kind wel dusdanig ontmoedigd worden dat de cijfers eronder lijden, of het kind in elk geval niet de resultaten haalt die puur op intelligentie mogelijk zouden zijn. Dat is natuurlijk op zich al zonde, want een 6 is misschien wel voldoende, maar toch jammer als je eigenlijk goed bent voor een 9.
    Ongeacht iemands begaafdheid is het zonde als de capaciteiten niet maximaal benut worden. Door een gebrek aan uitdaging kunnen slimme mensen inderdaad lui worden, maar dan nog kunnen zij makkelijk het vwo halen, ondanks een gebrekkige studiemethode. Pas op de universiteit krijgen ze last van de luiheid.
    quote:
    Bovendien, hoe je het ook wendt of keert, er zijn genoeg gevallen van hoogbegaafde kinderen die, ondanks hun intelligentie, het vwo niet gehaald hebben. Ook voor hoogbegaafde kinderen is het dus blijkbaar mogelijk om onvoldoendes te halen en te blijven zitten of zelfs naar een lager schooltype te moeten.
    O, maar dat ontken ik ook helemaal niet. Er kunnen verschillende oorzaken daarvoor zijn: problemen thuis, verkeerde vrienden, ziekte of wat dan ook. Een slechte studiemethode is daar echter geen van! (En dit is nu juist het discussiepunt).
    quote:
    Kinderen met wat minder intelligentie maar wel de motivatie om zichzelf te ontwikkelen, kunnen dus uiteindelijk verder komen én misschien wel slimmer worden dan kinderen die begonnen met een hogere capaciteit maar nooit de moeite hebben genomen of de kans hebben gekregen om die te ontwikkelen.
    Nou ja, of ze daadwerkelijk slimmer worden is de vraag. Het is natuurlijk zonder meer waar dat iemand met een volledig benutte lagere capaciteit beter kan presteren dan iemand met een deels benutte hogere capaciteit.
    pi_36451048
    Al heb je een iq van 180, als je te lui bent om je woordjes frans te leren, haal je toch mooi een onvoldoende voor je overhoring. Als jullie dat willen ontkennen en geloven dat slimme mensen geen studiemethoden of motivatie nodig hebben, veel plezier, maar ik ga er niet in mee. Wat mij betreft zijn we daarover uitgepraat.
    Sanity is (not) statistical
      Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 29 maart 2006 @ 07:25:24 #258
    13151 crew  Rewimo
    Nederduitse/Mevrouw qltel
    pi_36454043
    Ik ben het met jou eens, Maeghan. Als je niks uitvoert leer je helemaal niks. Je zult op zijn minst een minimale leerinspanning moeten doen om een voldoende te halen.
    Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
    <a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
    pi_36454133
    quote:
    Op dinsdag 28 maart 2006 23:46 schreef Maeghan het volgende:
    Al heb je een iq van 180, als je te lui bent om je woordjes frans te leren, haal je toch mooi een onvoldoende voor je overhoring. Als jullie dat willen ontkennen en geloven dat slimme mensen geen studiemethoden of motivatie nodig hebben, veel plezier, maar ik ga er niet in mee. Wat mij betreft zijn we daarover uitgepraat.
    Maar dan haal je dus een onvoldoende omdat je niets hebt uitgevoerd. En dat heeft dus helemaal niks te maken met hoe goed je studeermethode is.

    Ik begin te vermoeden dat jij grote moeite hebt met begrijpend lezen. Al enige malen is beargumenteerd dat eventueel falen van slimme kinderen op het vwo niet veroorzaakt wordt door een slechte studeermethode. Toch lijkt het alsof je dit nog steeds niet begrepen hebt.
    Heb je er al eens over nagedacht of begrijpend lezen misschien wel het struikelblok voor je was op de middelbare school (en dus niet hoogbegaafdheid)?
    pi_36455405
    Ik krijg van dit topic de indruk dat hoogbegaafde kinderen lijden aan chronische passiviteit. Ik begrijp dat een ouder zijn kind wil stimuleren en alle mogelijkheden wil bieden, maar is het niet vooral belangrijk dat een kind zelf zijn intelligentie verkent? En kun je een kind dit wel leren, of is het vooral een kwestie van vrij laten?

    Nou ja, ik kan me er zo weinig bij voorstellen, die woede op het schoolsysteem. Misschien komt het doordat mijn archetype van een intelligent kind Mathilda was van Roal Dahl. Ze kwam uit een rotgezin, zat op een rotschool, maar maakte er zélf het beste van. Ze ging niet zitten klagen dat ze nooit had leren leren, dat ze niet gestimuleerd werd - ze was ondernemend, geīnteresseerd en hield zichzelf bezig.
    I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
    pi_36465089
    quote:
    Op woensdag 29 maart 2006 07:46 schreef Wolfje het volgende:

    [..]

    Maar dan haal je dus een onvoldoende omdat je niets hebt uitgevoerd. En dat heeft dus helemaal niks te maken met hoe goed je studeermethode is.

    Ik begin te vermoeden dat jij grote moeite hebt met begrijpend lezen. Al enige malen is beargumenteerd dat eventueel falen van slimme kinderen op het vwo niet veroorzaakt wordt door een slechte studeermethode. Toch lijkt het alsof je dit nog steeds niet begrepen hebt.
    Heb je er al eens over nagedacht of begrijpend lezen misschien wel het struikelblok voor je was op de middelbare school (en dus niet hoogbegaafdheid)?
    Gek genoeg had ik bij jou hetzelfde idee, alleen wou ik niet op de man gaan spelen. Dat vind ik altijd zo zwakjes.

    Blijkbaar snap jij er echt niets van. Jij zegt, intelligentie op zich is genoeg. Ik zeg, nee, dat is het niet, want je moet ook wat uitvoeren. En dan zeg jij dat niets uitvoeren niet te maken heeft met studiemethodes -wat ik overigens nergens beweerd heb, maar wat slechts een argument was tegen jouw stelling dat intelligentie an sich genoeg is-, waarmee je dus kortom ZELF aangeeft dat intelligentie alleen niet genoeg is, maar dat je ook iets moet uitvoeren. Mijn hele punt is dus dat je iets moet uitvoeren, en dat de manier waarop ook van belang is bij het halen van (goede) cijfers en het behouden van motivatie.

    Argumentatie heb ik trouwens nergens gezien. Jij en thaleia beweren alleen steeds dat een slechte studeermethode er niets mee te maken heeft. Sterker nog, jullie redenatie klopt van geenk anten: "hoogbegaafde kinderen hebben geen studiemethode nodig" ERGO "kinderen die een studiemethode nodig hebben, zijn niet hoogbegaafd". In jullie wereld bestaan er dus geen kinderen met een iq boven de 132/140 (afhankelijk van welk instituut je gelooft) die onvoldoendes halen omdat ze niet weten hoe ze moeten leren, terwijl al meerdere mensen aangegeven hebben dat ze dit probleem zelf wel zo ervaren hebben. Mag ik jullie een carričre in de politiek aanbevelen?
    Sanity is (not) statistical
      woensdag 29 maart 2006 @ 16:04:01 #262
    24188 Belana
    kloon van belana
    pi_36465232
    Maeghan ik dacht hetzelfde, maar aangezien ik alleen maar mee gelezen heb, heb ik mijn mond gehouden, nu ga ik weer in lurkstand
    stormy waters...
    sailin'
    pi_36465285
    "Hoogbegaafde" kinderen hebben ook altijd zon groot (voor)hoofd.
    pi_36465299
    quote:
    Op woensdag 29 maart 2006 16:05 schreef Repeat het volgende:
    "Hoogbegaafde" kinderen hebben ook altijd zon groot (voor)hoofd.
    en een brilletje.
    pi_36469518
    Ik denk dat ik en nog wat anderen in dit topic gewoon te dom zijn om jouw redenering te volgen, Maeghan. Hoe ik ook mijn best doe, ik slaag er maar niet in.
      woensdag 29 maart 2006 @ 21:00:46 #266
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36474088
    wolfje blijft er maar bij dat "niet genoeg uitvoeren" geen falende leerstrategie is. en dat is het nu juist wel.

    als je nooit hebt geleerd om woordjes te stampen en je doet an de weeromstuit daarom maar elemaal niks, en je haalt een onvoldoende, dan zijn het toch je sudiemethodes of het gebrek daaraan die er voor zorgen dat je het niet haalt?

    verder ben ik het overigens niet geheel met maeghan eens, maar dit is echt mierenneukerij geworde rond de definitie van de term studiemethoden....sjonge...
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36474452
    quote:
    Op woensdag 29 maart 2006 21:00 schreef kwakveense het volgende:
    wolfje blijft er maar bij dat "niet genoeg uitvoeren" geen falende leerstrategie is. en dat is het nu juist wel.

    als je nooit hebt geleerd om woordjes te stampen en je doet an de weeromstuit daarom maar elemaal niks, en je haalt een onvoldoende, dan zijn het toch je sudiemethodes of het gebrek daaraan die er voor zorgen dat je het niet haalt?
    Bij een echt slim iemand zorgt dat er op de middelbare school nog niet voor dat je het niet haalt. Gaat het op het VWO al wel mis, dan is er meer aan de hand dan slechts waardeloze studiemethodes, of het betreft gewoon niet zo'n heel slim iemand.

    En nu ben ik wel weer genoeg in herhaling gevallen
      woensdag 29 maart 2006 @ 21:57:51 #268
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36476107
    (ik ben het er ook niet mee eens, maar de discussie begon wel een hele andere kant op te gaan...)
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36477975
    quote:
    Op woensdag 29 maart 2006 15:59 schreef Maeghan het volgende:

    [..]

    Gek genoeg had ik bij jou hetzelfde idee, alleen wou ik niet op de man gaan spelen. Dat vind ik altijd zo zwakjes.
    Het was helemaal niet als persoonlijke aanval bedoeld. Het valt mij gewoon op dat jij teksten anders interpreteert dan wat er daadwerkelijk staat in mijn ogen. Dit blijkt niet alleen zo in de discussie die wij hebben, maar ook in je reacties op, bijvoorbeeld, Raisingirl. Ook uit jouw onderstaande tekst blijkt dat je niet goed hebt gelezen.
    quote:
    Blijkbaar snap jij er echt niets van. Jij zegt, intelligentie op zich is genoeg. Ik zeg, nee, dat is het niet, want je moet ook wat uitvoeren. En dan zeg jij dat niets uitvoeren niet te maken heeft met studiemethodes -wat ik overigens nergens beweerd heb, maar wat slechts een argument was tegen jouw stelling dat intelligentie an sich genoeg is-, waarmee je dus kortom ZELF aangeeft dat intelligentie alleen niet genoeg is, maar dat je ook iets moet uitvoeren. Mijn hele punt is dus dat je iets moet uitvoeren, en dat de manier waarop ook van belang is bij het halen van (goede) cijfers en het behouden van motivatie.
    Ik beweer dat voor een erg slim persoon zijn intelligentie genoeg is om het vwo te kunnen halen. Dat wil dus niet automatisch zeggen dát hij het ook haalt. Daarvoor moet inderdaad ook een lichte inspanning voor gedaan worden. Het kan heel goed zijn dat zo iemand het vwo toch niet haalt vanwege bijvoorbeeld desinteresse, erge luiheid, problemen thuis, maar het zal zeker niet aan de studiemethode liggen, omdat zelfs de meest simpele studiewijze al voldoende resultaat geeft.
    Een studiemethode is een manier van leren om het gewenste resultaat te halen. Dat kan op vele manieren, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat je een geopend boek voor je neus moet hebben en dat je zo nu en dan moet controleren in welke mate je de stof al beheerst. Een slim iemand moet wel inzien dat deze twee eigenschappen onontbeerlijk zijn. Aangezien het niveau op het vwo wel mee valt, moet een slim persoon het vwo dus wel kunnen halen ongeacht de gebruikte studiemethode.

    Probeer mij eens uit te leggen hoe zo'n slechte studiemethode nou werkt. Stel je moet voor het eerst een proefwerk frans maken. Stel dat je denkt dat je het goed hebt geleerd, maar als je het proefwerk terug blijk je een onvoldoende gehaald te hebben. Stel dat je na een tijdje weer een proefwerk krijgt, dan weet je toch ook welke fouten je moet voorkomen? Zo'n proefwerk kun je vrij makkelijk simuleren door bijvoorbeeld bij de woordenlijsten de ene helft af te dekken met een papier en dan gewoon die hele lijst afgaan en controleren welke woorden je onthouden hebt. Je kunt dan een goede inschatting maken van hoe goed je het proefwerk gaat maken. Blijk je te weinig onthouden te hebben, dan herhaal je het gewoon totdat je het wel voldoende kent. Dit lijkt mij vrij elementair, maar volgens jou kan dat dus toch nog wel mis gaan.
    quote:
    Argumentatie heb ik trouwens nergens gezien. Jij en thaleia beweren alleen steeds dat een slechte studeermethode er niets mee te maken heeft. Sterker nog, jullie redenatie klopt van geenk anten: "hoogbegaafde kinderen hebben geen studiemethode nodig" ERGO "kinderen die een studiemethode nodig hebben, zijn niet hoogbegaafd". In jullie wereld bestaan er dus geen kinderen met een iq boven de 132/140 (afhankelijk van welk instituut je gelooft) die onvoldoendes halen omdat ze niet weten hoe ze moeten leren, terwijl al meerdere mensen aangegeven hebben dat ze dit probleem zelf wel zo ervaren hebben. Mag ik jullie een carričre in de politiek aanbevelen?
    De conclusie die ik dan trek is dat je dergelijke getalletjes met een korreltje zout moet nemen .
    quote:
    Op woensdag 29 maart 2006 21:00 schreef kwakveense het volgende:
    wolfje blijft er maar bij dat "niet genoeg uitvoeren" geen falende leerstrategie is. en dat is het nu juist wel.

    als je nooit hebt geleerd om woordjes te stampen en je doet an de weeromstuit daarom maar elemaal niks, en je haalt een onvoldoende, dan zijn het toch je sudiemethodes of het gebrek daaraan die er voor zorgen dat je het niet haalt?
    Luiheid leidt niet tot resultaten en zou ik daarom dus zeker niet tot een methode rekenen. Doe je dat toch, dan gebruik je studiemethode als eufemisme voor luiheid. Als je te weinig hebt uitgevoerd, dan weet je zelf ook wel heel goed dat je een onvoldoende zult gaan halen. Ik ben het er mee eens dat slimheid tot luiheid kan leiden doordat je je nooit echt hebt hoeven in te spannen. Maar daarmee kom je pas op de universiteit in de problemen.
    pi_36488386
    Mensen, waarom ontdek ik dit topic NU pas?
    pi_36488604
    je bent zeker hoogbegaafd en zit je te vervelen thabit.
    pi_36494489
    quote:
    Op donderdag 30 maart 2006 12:13 schreef thabit het volgende:
    Mensen, waarom ontdek ik dit topic NU pas?
    Omdat je normaal nooit in 'Ouder(s)' zit en dit topic toevallig zag in de "Active Topics"? Zo werkte het bij mij wel tenminste
    Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde
    pi_36511168
    quote:
    Op donderdag 30 maart 2006 12:13 schreef thabit het volgende:
    Mensen, waarom ontdek ik dit topic NU pas?
    Wijsheid komt met de jaren. (Ik ben ouder dan jij, dus wijzer )
    Maar alle gekheid op een stokje .Ik heb hier wel een aantal mensen een handje kunnen helpen, een adres, een naam kunnen geven, in contact brengen met anderen zodat ze verder konden gaan. Ik denk dat jij dat ook kunt en (misschien) wel wilt. De Pharos groepen zijn al heel behulpzaam en doen hun best, om de opleidingen aan te passen voor de mensen met een graadje meer.
      vrijdag 31 maart 2006 @ 00:00:39 #274
    116890 _evenstar_
    Ba-dum-tisssschhh
    pi_36511425
    misschien moeten de mensen hier op uitzending gemist eens de uitzending van netwerk kijken.
    wanneer zij deze niet gezien hebben.
    Lijkt me nl beter om een deskundige zijn oordeel te laten maken
    Engaging Infinite Improbability Drive..
    pi_36511891
    Was die deskundige dan wel hoogbegaafd
    pi_36512139
    eigenlijk klinkt des-kundig helemaal niet zo hoogbegaafd he. des-interesse, des-kundig.
    pi_36512474
    quote:
    Op vrijdag 31 maart 2006 00:00 schreef _evenstar_ het volgende:
    misschien moeten de mensen hier op uitzending gemist eens de uitzending van netwerk kijken.
    wanneer zij deze niet gezien hebben.
    Lijkt me nl beter om een deskundige zijn oordeel te laten maken
    Inderdaad... En als er iemand in Nederland deskundig is op dat gebied, is het Mönks wel.
    Are you pondering what I'm pondering?
      vrijdag 31 maart 2006 @ 01:08:18 #278
    116890 _evenstar_
    Ba-dum-tisssschhh
    pi_36513016
    bix ! poemojn ik dacht van wel. maar pin me er niet aan vast.
    het is meer voor de mensen die hoog en laag blijven beweren over het niet leren leren en de extra stimulatie onnodig vinden.
    uit praktijk en onderzoek bleken bijv een groepje naschools eo[pvang voor hoogbegaafde kinderen zeer nuttig te zijn voor de kinderen.
    En daaruit echt gefilterd kon worden of ze wel of niet hb waren
    Engaging Infinite Improbability Drive..
    pi_36513056
    quote:
    Op vrijdag 31 maart 2006 01:08 schreef _evenstar_ het volgende:
    het is meer voor de mensen die hoog en laag blijven beweren over het niet leren leren en de extra stimulatie onnodig vinden.
    uit praktijk en onderzoek bleken bijv een groepje naschools eo[pvang voor hoogbegaafde kinderen zeer nuttig te zijn voor de kinderen.
    Er is een verschil tussen nuttig en nodig.
      vrijdag 31 maart 2006 @ 01:26:19 #280
    37447 kwakveense
    small, fluffy and green
    pi_36513225
    quote:
    Op vrijdag 31 maart 2006 00:25 schreef bixister het volgende:
    eigenlijk klinkt des-kundig helemaal niet zo hoogbegaafd he. des-interesse, des-kundig.
    uit de categorie:
    ondoenlijk is ook doenlijk want onweer is ook weer....
    Ich erschlag meinen Goldfisch, vergrab ihn im Hof.
    Ich jag meine Bude hoch, alles was ich hab lass ich los.
    Mein altes Leben, schmeckt wie ‘n labriger Toast.
    pi_36515649
    nou, haha. en wat is erger, guur of onguur?

    ik ken mönks trouwens een beetje en zelf vindt ie in ieder geval wel dat ie hoogbegaafd is hoor! en al z'n kinderen ook geloof ik.
      vrijdag 31 maart 2006 @ 09:25:47 #282
    116890 _evenstar_
    Ba-dum-tisssschhh
    pi_36515901
    quote:
    Op vrijdag 31 maart 2006 01:10 schreef thaleia het volgende:

    [..]

    Er is een verschil tussen nuttig en nodig.
    nuttig en nodig zo dan
    Engaging Infinite Improbability Drive..
    pi_36517028
    hier een (weliswaar al 10 jaar oud) aardig artikel dat deels over deze discussie gaat. kern van 't verhaal: met de meeste hoogbegaafden gaat het gewoon wel goed, al is er ook een groep die zich mede door hoogbegaafdheid problematisch ontwikkelt. kortom: het verschilt van persoon tot persoon. en daarom is het ook niet zo zinvol om conclusies te trekken over wat het best zou zijn voor hoogbegaafden in het algemeen.
    pi_36518172
    quote:
    Op vrijdag 31 maart 2006 10:26 schreef bixister het volgende:
    hier een (weliswaar al 10 jaar oud) aardig artikel dat deels over deze discussie gaat.
    Jammer dat er geen recentere versie van het artikel gemaakt wordt; de schets "Mensa Nederland is een soort patiëntenvereniging" is de afgelopen 10 jaar gelukkig al aardig bijgedraaid
    Democratie is iets waar politici over praten zoals een hoer over de liefde
      vrijdag 31 maart 2006 @ 14:27:16 #285
    22740 Grijs
    en eigenwijs
    pi_36523762
    quote:
    Op vrijdag 31 maart 2006 10:26 schreef bixister het volgende:
    hier een (weliswaar al 10 jaar oud) aardig artikel dat deels over deze discussie gaat. kern van 't verhaal: met de meeste hoogbegaafden gaat het gewoon wel goed, al is er ook een groep die zich mede door hoogbegaafdheid problematisch ontwikkelt. kortom: het verschilt van persoon tot persoon. en daarom is het ook niet zo zinvol om conclusies te trekken over wat het best zou zijn voor hoogbegaafden in het algemeen.
    Inderdaad.
    Daarom houden wij gewoon ons kind in de gaten, omdat het bij z'n vader wel voor problemen heeft gezorgd (flink overspannen, bijna burn-out) en omdat hij sprekend op z'n vader lijkt. Als zijn vader geen problemen had gehad, zou ik me minder snel ongerust maken.
    Het artikel gaat trouwens voor een groot deel over ouders die graag een hoogbegaafd kind zouden willen hebben. Niet over ouders die liever zouden willen dat ze een 'normaal-intelligent' kind hadden...
    "Het meeste werk is onbegonnen werk
    ...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
    - [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')