FOK!forum / Culinesse à gogo / Recepten voor stoofperen?
lady-wrbwoensdag 10 november 2004 @ 17:29
ik heb hier 1,5 kilo stoofperen.
hoe stoof ik die? hoeveel suiker heb ik nodig?
shredderwoensdag 10 november 2004 @ 17:40
Er wordt veel gestoofd vandaag.
Pietverdrietwoensdag 10 november 2004 @ 17:53
In rooie wijn stoven, met een kaneel stokje. Suiker naar smaak
Angeleswoensdag 10 november 2004 @ 17:56
Ik doe het meestal met port en een beetje water, kaneel en een vanillestokje, en inderdaad wat (basterd)suiker erbij.
Pietverdrietwoensdag 10 november 2004 @ 18:02
Je kan ook Port gebruiken idd.
Angeleswoensdag 10 november 2004 @ 18:05
Als je wijn gebruikt, maakt het dan nog uit wat voor wijn je gebruikt of kun je gewoon ieder merk en iedere soort rode wijn gebruiken?
ParanoidEvwoensdag 10 november 2004 @ 18:08
quote:
Op woensdag 10 november 2004 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
In rooie wijn stoven, met een kaneel stokje. Suiker naar smaak
Oh yeah

Schil de peertjes, snij ze in 4 stukken (klokhuis er uit halen natuurlijk). Dan moet je ze langzaam gaar koken in een pannetje met water, een half uur geloof ik.
Voeg wijn, suiker, en kaneel naar smaak toe voordat je begint te koken.
Chieluswoensdag 10 november 2004 @ 18:30
Schil de peertjes, laat de steeltjes zitten. Ik gebruik dan altijd Port, Kaneel, en vanillesuiker. En dan heerlijk laten stoven. Hoeveelheid suiker is erg afhankelijk van je smaak, ik gebruik meestal maar 2 zakjes vanille suiker. Maar als je geen port maar Rode wijn pakt moet je het misschien iets meer doen.
Pietverdrietwoensdag 10 november 2004 @ 18:33
Ik schil ze, maar laat ze heel met stelen er aan.
Dan kan je ze zo lekker als een haring happen.
liefkleinmeisjuhwoensdag 10 november 2004 @ 18:35
1 zakje vanille suiker
2 grote scheppen suiker (opscheplepels)
2 kaneelstokjes
scheutje citroensap
evt. rodewijn

en een uurtje zachtjes koken
Angeleswoensdag 10 november 2004 @ 18:40
quote:
Op woensdag 10 november 2004 18:08 schreef ParanoidEv het volgende:

Oh yeah

Schil de peertjes, snij ze in 4 stukken (klokhuis er uit halen natuurlijk). Dan moet je ze langzaam gaar koken in een pannetje met water, een half uur geloof ik.
Voeg wijn, suiker, en kaneel naar smaak toe voordat je begint te koken.
Een half uur?

Ik zet ze altijd 2,5 uur op, minstens.
Chieluswoensdag 10 november 2004 @ 18:42
quote:
Op woensdag 10 november 2004 18:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik schil ze, maar laat ze heel met stelen er aan.
Dan kan je ze zo lekker als een haring happen.
Idd, of als je ze echt heel lang hebt laten stoven kunje ze bijna gewoon van het steeltje afzuigen.
ParanoidEvwoensdag 10 november 2004 @ 19:16
quote:
Op woensdag 10 november 2004 18:40 schreef Angeles het volgende:

[..]

Een half uur?

Ik zet ze altijd 2,5 uur op, minstens.
Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet?
Snarfwoensdag 10 november 2004 @ 19:20
quote:
Op woensdag 10 november 2004 19:16 schreef ParanoidEv het volgende:

[..]
Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet?
volgens mijn oma niet hoor!
Pietverdrietwoensdag 10 november 2004 @ 19:34
Overginds is het ook belangrijk de juiste peren te gebruiken.
Giese Wildemann zijn de enige ware stoofperen.
Angeleswoensdag 10 november 2004 @ 19:36
quote:
Op woensdag 10 november 2004 19:16 schreef ParanoidEv het volgende:

Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet?
Ik snijd ze ook altijd in 4 partjes, het is maar wat je zelf fijner vindt eten. Ik vind het gesneden makkelijker.
Martijn_77woensdag 10 november 2004 @ 21:23
quote:
Op woensdag 10 november 2004 18:40 schreef Angeles het volgende:

[..]

Een half uur?

Ik zet ze altijd 2,5 uur op, minstens.
Ja minimaal moet goed zacht en rood gestooft zijn. Liever te lang stoven dan te kort.
Mercuremaandag 15 november 2004 @ 14:47
Of stoven in half port en half marsala. (en het obligate kaneelstokje). Dan kun je de suiker weglaten.

[ Bericht 0% gewijzigd door Mercure op 15-11-2004 14:53:20 ]
uhqmbymaandag 15 november 2004 @ 15:23
Twee variaties op stoofpeertjes:

Stoofpeertjes gestoofd met saffraan, citroenrasp en honing
Stoofpeertjes gestoofd met kardemom ipv kaneel

En ook een vervolgvraag: hoe eet je stoofpeertjes?
Als bijgerecht of als nagerecht? In welke combinaties?
AKnynkemaandag 15 november 2004 @ 15:31
quote:
Op maandag 15 november 2004 15:23 schreef uhqmby het volgende:

En ook een vervolgvraag: hoe eet je stoofpeertjes?
Als bijgerecht of als nagerecht? In welke combinaties?
tsja, meestal als bijgerecht. Heb ze eignelijk nog nooit gehad als toetje. Vind ze lekker met spruitjes en aardappelen.

Ik had ze gister voor mezelf gekookt, met spruitjes en aardappelen. Stoofpeertjes stonden af te koelen, en ik kon het niet laten, heb ze allemaal in een keer opgegeten, zo voor het avondeten. Was wel erg lekker!
Mr-Mackeymaandag 15 november 2004 @ 15:34
Schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.
Opzetten met héél weinig water en zodra het kookt de pit laagdraaien.
Twee flinke eetlepels honing eroverheen en een flinke snuif kaneel.
Enige uren laten stoven (tot ze mooi rood zijn).

De lekkerste stoofperen zijn overigens Gieser-Wildemann
posmaandag 15 november 2004 @ 15:49
kan het ipv suiker ook met zoetstof?
karpermaandag 15 november 2004 @ 15:50
kaneel
rode wijn port of voor kids goed limonade(ik gebruik altijd iets van de natuur-winkel sta namelijk 100% achter hun produkten en heb ze gepromoot op een beurs)
vanille stokje of 50/50 met vanille suiker en gewoone suiker
kleinmeiskemaandag 15 november 2004 @ 15:53
Pikeurtje smaakt er ook wel goed bij (een of ander vreselijk zoet goedje, zo in de supermarkt te krijgen).
Peertjes in 4-en en klokhuis eruit, veel suiker en kaneel en bodempje water erbij, uurtje of 4 laten pruttelen.

Vorige week gedaan, zo lust ik ze zelfs inmiddels! Bij m'n moeder kreeg ik ze dus echt niet naar binnen gewerkt.
Darkphorzedinsdag 16 november 2004 @ 15:00
Ik heb ze gisteren ook gemaakt met zoetstof, moet er wel flink wat ingooien hoor denk wel 2 keer zoveel als normale suiker.
Mijn peren waren na 45 minuten al flink zacht
Ik wilde meteen alles opeten, maar heb me maar netjes gehouden anders had ik vandaag niet meer.

Ik heb trouwens geen wijn of port gebruikt, alleen water, zoetstof en kaneel. Lekker light voor de lijners onder ons en heel goed voor de zoete trek
PM-girlzondag 16 januari 2005 @ 17:36
Ik heb ze vanmiddag opgezet:
peren (het goede merk:Giese Wildemann) in 4 stukken gesneden en geschild.
Opgezet met water, veel suiker, kaneelstokje en een beetje citroensap.
Het is de eerste keer dat ik ze maak dus ben benieuwd hoe ze smaken binnen nu en een uurtje.
Mijn moeder was vanmorgen niet bereikbaar voor vragen, dus ik heb zelf maar wat bedacht.
PM-girlzondag 16 januari 2005 @ 18:50
Mmm, ze waren heel erg lekker, maar het kan lekkerder, toch even mijn moeder vragen van de week.
Rewimozondag 16 januari 2005 @ 21:53
Volgens mij kun je het vocht ook een beetje binden, dat deed mijn oma altijd. Zal het mijn moeder eens even vragen waarmee (misschien maizena?).
Pietverdrietzondag 16 januari 2005 @ 22:02
Brrrrr binden met Maizena...
Nee, je moet ze gewoon lang stoven, van bind het vanzelf iets door het pectine uit de peren.
Peren schillen maar heel laten incl steeltjes.
Opzetten met rode wijn (of port) een kaneel stokje, en citroenschil, niet met sap en suiker.
-Angel-zondag 16 januari 2005 @ 22:16
Ik pluk allereerst eigenhandig de stoofperen, met behulp van een trapje, uit onze eigen boomgaard. Hierna ga ik over tot het schillen van de peer, ook het steeltje verwijder ik.

Tijdens het stoven in een pannetje (ongeveer een half uur), voeg ik wat wijn toe en het speciale ingredient: 4 theeleepels zout.

Hierna is de smaak gewoon een waar genot voor de smaakpapillen, lekkerder kan haast niet.
GrotePierzondag 16 januari 2005 @ 23:29
rode wijn, suiker, kaneel, citroen, sinaasappel, laurier blaadje. echt helemaal geweldig op deze manier.
stoven in deze substantie en daarna lekker een paar uur of een nacht laten staaan.....
Angeleszondag 16 januari 2005 @ 23:48
Ik doe er trouwens ook nog kruidnagels bij. Gemalen kruidnagels is het makkelijkst.
GrotePiermaandag 17 januari 2005 @ 01:09
quote:
Op zondag 16 januari 2005 23:48 schreef Angeles het volgende:
Ik doe er trouwens ook nog kruidnagels bij. Gemalen kruidnagels is het makkelijkst.
jep ook erg lekker maar pas op dat ze niet overheerst
Rewimomaandag 17 januari 2005 @ 08:11
quote:
Op zondag 16 januari 2005 22:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Brrrrr binden met Maizena...
Volgens mijn moeder gebruikte mijn oma een weinig aardappelmeel om het kookvocht te binden Het werd dan ietsje dikker maar was nog wel vloeibaar.
Aegirmaandag 17 januari 2005 @ 08:16
allemaal geweldig advies,
MAAR vergeet niet een scheutje bessensap,
krijgen ze zo'm prachtig rooie kleur van
Aegirmaandag 17 januari 2005 @ 08:19
binden kun je het best doen met een 'lopende willem', weet echt niet waarom ze dat zo noemen, maar een beetje bloem met een beetje water opkloppen dat er door heen gieten e voila
PM-girlmaandag 17 januari 2005 @ 09:37
ok thnx voor alle tips
volgende week weer!
MarMarmaandag 17 januari 2005 @ 09:44
binden is lekkerder met een beetje custard, alleen doe dat wel even in een kopje met een beetje water roeren voordat je het erdoor gooit.

ik doe meestal klein laagje water, kaneelstokjes, vanillestokjes, beetje vanillesuiker en liever honing dan gewone suiker.

binden dan dus met een beetje water met custard.

btw, ongesneden gestoofde peertjes voorzien van een laagje cocos en koud eten is erg lekker als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs.
Pietverdrietmaandag 17 januari 2005 @ 10:55
quote:
Op maandag 17 januari 2005 08:16 schreef Aegir het volgende:
allemaal geweldig advies,
MAAR vergeet niet een scheutje bessensap,
krijgen ze zo'm prachtig rooie kleur van
Nu, als je giese wildeman gebruikt heb je geen bessensap of zoiets nodig om ze te kleuren, dat kleuren doen ze vanzelf
Martijn_77donderdag 20 januari 2005 @ 20:36
Gisteren stoofpeertjes gemaakt van Gieser Wildeman peren

Het recept:
1 Kg Gieser Wildeman
1 dl Rode Druivensap
100 Gram Suiker
1 Vanillestokje
2 Eetlepels citroensap

Peren schillen in de pan doen druivensap er bij, water er bij tot ze net onderstaan dan suiker, citroensap en vanillestokje toevoegen en dan aan de kook brengen. Als het kookt laag draaien en 2,5 tot 3 uur laten stoven.

en dan
BoomBoomdonderdag 3 februari 2005 @ 15:08
quote:
Op zondag 16 januari 2005 23:29 schreef GrotePier het volgende:
stoven in deze substantie en daarna lekker een paar uur of een nacht laten staaan.....
Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten?
Chielusdonderdag 3 februari 2005 @ 18:49
quote:
Op donderdag 3 februari 2005 15:08 schreef BoomBoom het volgende:

[..]

Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten?
Ik zet ze altijd gewoon buiten met een deksel erop (als het tenminste niet vriest).
Martijn_77zaterdag 5 februari 2005 @ 12:20
quote:
Op donderdag 3 februari 2005 15:08 schreef BoomBoom het volgende:

[..]

Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten?
Ik zet ze meestal in de koelkast
GrotePierwoensdag 9 februari 2005 @ 23:01
stukken sinaasappel
stukken citroen
kaneel stokjes
laurierblaadje
suiker
rode port
vanilie stokje
BBQ-kipmaandag 21 maart 2005 @ 17:48
Nou, op verzoek van Obliv, hier verder:

Ode aan het stoofpeertje!

Stoofpeertje dat steeds roder wordt
Jij staat mooi te glimmen op mijn bord
Zo heerlijk zo sappig zo prachtig rond
Straks verdwijn jij lekker in mijn mond



Heerlijk, stoofpeertjes, lekker naar binnen slobberen, jammm!
Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Welke tijd zijn ze eigenlijk te krijgen?
Hoe maak jij je stoofpeertjes klaar?
Euc-maandag 21 maart 2005 @ 17:52
Ik mik gewoon een fles wijn in de pan (evt aanlengen met water tot ze onder staan), kaneelstokje, laurierblad, vanillestokje (ja echt ja, ik vind het lekker, dat telt ) en dat zet ik gewoon een paar uur op. Hoelang? Geen idee, gewoon af en toe kijken
GrotePierzaterdag 26 maart 2005 @ 22:43
rode wijn, kaneelstokje, suiker, citroen partjes, sinaasappelpartjes, laurierblaadje
Together-Alonezaterdag 26 maart 2005 @ 22:58
Voor beter eetgemak kun je ook bij de hele gestoofde peertjes met een meloenboller het klokhuis eruit halen.


Zoiets dus.
Nembrionicdonderdag 31 maart 2005 @ 01:54
quote:
Op maandag 21 maart 2005 17:48 schreef BBQ-kip het volgende:
Nou, op verzoek van Obliv, hier verder:

Ode aan het stoofpeertje!

Stoofpeertje dat steeds roder wordt
Jij staat mooi te glimmen op mijn bord
Zo heerlijk zo sappig zo prachtig rond
Straks verdwijn jij lekker in mijn mond

[[url=http://img131.exs.cx/img131/6131/stoofpeertje13ij.jpg]afbeelding][/URL]

Heerlijk, stoofpeertjes, lekker naar binnen slobberen, jammm!
Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Welke tijd zijn ze eigenlijk te krijgen?
Hoe maak jij je stoofpeertjes klaar?
Bij mijn oma's waren ze toch altijd echt donker rood
BBQ-kipdonderdag 31 maart 2005 @ 11:18
quote:
Op donderdag 31 maart 2005 01:54 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Bij mijn oma's waren ze toch altijd echt donker rood
Nou en, ze waren hartstikke lekker hoor!
En geen bessensap enzo toegevoegd, misschien scheelt dat.
Faithzdonderdag 14 juli 2005 @ 11:18
Safe en simpel:

Stoofpeertjes van oma's recept:

Voor 2 personen:
1 blik peertjes van de lidl
Beetje bruine suiker
Kaneel
Bakboter (geen croma )

De peertjes in reepjes snijden en bestrooien met kaneel (naar smaak).

Vervolgens laat je in de pan een flinke eetlepel met boter smelten. Daar laat je 1 of 2 eetlepels bruine suiker bij smelten. Ook weer naar smaak. Goed roeren, zodat het stroperig wordt. Vervolgens de peertjes erbij. Nog een beetje kaneel als je dat lekker vindt. En dan op een laag vuurtje (ik gebruik net niet de laagste stand) 3 kwartier laten pruttelen. Tussendoor roeren.

Martijn_77dinsdag 7 februari 2006 @ 22:39
quote:
Stoofperen

Gieser Wildemannen en Saint Rémy's. Deze peren zijn speciaal geschikt om te stoven. Serveer ze als bijgerecht bij een typisch Hollandse maaltijd of eet ze als dessert.

Ingrediënten:
voor 4 personen:

4-6 stoofperen, bijvoorbeeld Gieser Wildeman of Saint Rémy
rode port naar smaak, ongeveer 1 wijnglas vol
(witte basterd)suiker naar smaak
kaneelstokje
aardappelmeel of maizena

Bereiding:
Schil de peren en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder het klokhuis. Leg de peren in een grote pan met de bolle kant naar boven. Giet er water bij tot ze bijna onder staan. Giet er rode port bij; minimaal een glas vol. Doe het kaneelstokje in de pan. Stoof de peertjes op zacht vuur in 20-30 minuten beetgaar. Zorg dat ze niet aanzetten.
Schep de peertjes over in een schaal. Kook het stoofvocht in tot een centimeter of twee. Gooi het kaneelstokje weg. Bind met een beetje aardappelmeel of maizena. Maak op smaak met suiker en giet over de peertjes.

Lekker als toetje met vanille- of chocoladevla of een bolletje kaneelijs. Als bijgerecht zijn ze heerlijk bij een typisch Hollandse maaltijd van aardappelen, groente (spruitjes!) en vlees. Maar de peertjes doen het ook verrassend goed bij een rijsttafel. Eet ze naar smaak warm, lauw of koud.

Variatie:
*Vervang de port door rodebessensap.
*Kook het sap van een halve citroen mee of wat citroenrasp.
Pietverdrietdinsdag 7 februari 2006 @ 22:45
oh bah, maizena, aardappelmeel,
Als je stoofperen goed kookt dan komt er pectine vrij en dat bindt heel mooi, een beetje olie achtig. Als je bind met maizena of aardappelmeel wordt het slijmerig.
Kokinopleidingdinsdag 7 februari 2006 @ 22:47
Een zoette witte dessert wijn, vrij veel suiker toevoegen iets van 200/250 gram op 0.75 liter wijn, hier je peertjes in stooven tot ze goed gaar zijn, peertjes uit het stoof vocht halen vocht verder in koken tot er een mooie saus dikte substantie ontstaat (let op saus dikte dus niet die dikke sauzen uit pakjes van knorr, maggi enz, dat lijkt meer op pudding, maar iets dikker dan een licht gebonden jus. ) Op een bord 2 bolletjes vanille ijs een peertje en wat van de saus
MaxiTaxidonderdag 19 oktober 2006 @ 16:50
Ik heb net van m'n moeder een braadpan gekregen en nu vroeg ik of iemand hier lekkere recepten voor stoofperen heeft! Nou weet ik wel het standaard recept met stoofperen koken in wijn met kaneelstokje etc.

Maar er is vast wel iemand die eens een speciale / bijzondere uitvoering van stoofpeertjes heeft gemaakt

Wie meld zich?!
MinderMutsigdonderdag 19 oktober 2006 @ 16:55
Port of bessenvodka of sinaasappellikeur doen het ook erg goed bij de stoofperen.
Een beetje nootmuskaat erbij is ook wel lekker.
Maar je hebt om stoofperen te maken geen braadpan nodig hoor, dat kan je beter in een gewone pan maken.
Pietverdrietdonderdag 19 oktober 2006 @ 17:00
idd, neem een RVS soeppan, een (gietijzeren) braadpan zal smaak van het braadstuk afstaan.
Trouwens, als je écht lekkere stoofperen wilt hebben, gebruik dan Giese Wildeman peren
Tel_Rdonderdag 19 oktober 2006 @ 17:17
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 16:50 schreef MaxiTaxi het volgende:
Ik heb net van m'n moeder een braadpan gekregen en nu vroeg ik of iemand hier lekkere recepten voor stoofperen heeft! Nou weet ik wel het standaard recept met stoofperen koken in wijn met kaneelstokje etc.

Maar er is vast wel iemand die eens een speciale / bijzondere uitvoering van stoofpeertjes heeft gemaakt

Wie meld zich?!
En hoe gaat dat dan precies? Ik ben van nature niet zo'n kookmonster maar dit lijkt me wel lekker

(tvp)
Pietverdrietdonderdag 19 oktober 2006 @ 17:26
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 17:17 schreef Tel_R het volgende:

[..]

En hoe gaat dat dan precies? Ik ben van nature niet zo'n kookmonster maar dit lijkt me wel lekker

(tvp)
Stoofperen schillen (Giese Wildeman peren gebruiken) en heel laten, steeltje eraan laten.
Roosje eventueel verwijderen
Peren in een pan doen, fles wijn (of port) erbij, eventueel wat suiker, schilletje van een onbespoten citroen, stokje kaneel
Aan de kook brengen, deksel op de pan en lekker laag pitje laten koken, uurtje minstens.
Peren worden oudroze tot ossebloedrood
Je laat ze vervolgens afkoelen, en serveert ze lauw. Je pakt ze aan het steeltje en eet ze als een haring.
MinderMutsigdonderdag 19 oktober 2006 @ 17:33
Ik vind Giese Wildeman dus helemaal niet lekker hè, er is nog een andere soort (kan niet op de naam komen) die vind ik veel beter. Zijn wat groter, groen en steviger.
Poedeldonderdag 19 oktober 2006 @ 18:21
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 17:33 schreef MinderMutsig het volgende:
er is nog een andere soort (kan niet op de naam komen) die vind ik veel beter. .
Saint rémy..
Tel_Rdonderdag 19 oktober 2006 @ 19:11
Tnx Piet!

2 vraagjes nog: laat je de peren afkoelen in het vocht, en hoeveel peren heb je ongeveer nodig voor 2 tot 3 personen?
Martijn_77donderdag 19 oktober 2006 @ 19:21
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 18:21 schreef Poedel het volgende:

[..]

Saint rémy..
Nee, Gieser Wildeman en dan vers van de boer. Stoven en dan smullen
Pietverdrietvrijdag 20 oktober 2006 @ 08:11
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 19:11 schreef Tel_R het volgende:
Tnx Piet!

2 vraagjes nog: laat je de peren afkoelen in het vocht, en hoeveel peren heb je ongeveer nodig voor 2 tot 3 personen?
Ja, in het vocht, met de deksel op de pan.
Als je het proces wil versnellen dan zet je het in de spoelbak met koud water in de spoelbak.
kabouter.mutsvrijdag 20 oktober 2006 @ 09:11
Je hoft het niet met wijn te doen.
Maar dan wel uren stoven om ze mooi rood te krijgen.
ik doe er ook wel eens laurier of kruidnagel door.
Pietverdrietvrijdag 20 oktober 2006 @ 10:42
quote:
Op vrijdag 20 oktober 2006 09:11 schreef kabouter.muts het volgende:
Je hoft het niet met wijn te doen.
Maar dan wel uren stoven om ze mooi rood te krijgen.
ik doe er ook wel eens laurier of kruidnagel door.
Je gebruikt natuurlijk niet alleen wijn voor de kleur, maar ook voor de smaak.
Enne, je hoeft geen dure wijn te gebruiken, een literpak voldoet volkomen,.
kabouter.mutsvrijdag 20 oktober 2006 @ 15:38
quote:
Op vrijdag 20 oktober 2006 10:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je gebruikt natuurlijk niet alleen wijn voor de kleur, maar ook voor de smaak.
Enne, je hoeft geen dure wijn te gebruiken, een literpak voldoet volkomen,.
Zelf gebruik ik altijd wel wijn maar mijn schoonmoeder vind dat dat echt niet hoort.
Dat is niet volgens oma's recept.
terwijl ze mijn peertjes heerlijk vond. (maar dacht dat ik er geen wijn in had gedaan)
MissHobjewoensdag 25 oktober 2006 @ 16:40
Hoe ik het zelf maak:
Stoofperen in partjes en dan flink rode wijn, suiker, rasp van sinaasappelschil, kaneelpijpje, soms steranijs, flesje bessensap en een paar jenever bessen toevoegen.
Aan de kook brengen.. en dan zet ik het verder op mijn ouderwetse peutroleumstel ( van mijn oma ooit gehad) en daar laat ik het zo'n 45 a 60 min. na stoven.
Zo verschrikkelijk lekker, alleen die geur al in je huis

Mijn moeder doet bv. alleen kaneel, water en suiker gebruiken want ze vind die wijn bij de peren niet zo lekker.
Uiteindelijk worden alle stoofperen toch ook rood ( al heeft het wel iets langer nodig)
MinderMutsigwoensdag 25 oktober 2006 @ 16:48
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 18:21 schreef Poedel het volgende:

[..]

Saint rémy..
Die bedoel ik inderdaad.
Pietverdrietwoensdag 25 oktober 2006 @ 16:49
Mijn moeder zei over koken met bv wijn, grom grom sneer, zo kan je een steen ook lekker krijgen..
Maar eerlijk gezegt was haar eten eigenlijk nooit zo lekker
ParanoidEvwoensdag 25 oktober 2006 @ 20:09
quote:
Op donderdag 19 oktober 2006 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Giese Wildeman peren
Oeh jaaaa, die neemt oma wel eens mee
MinderMutsigwoensdag 25 oktober 2006 @ 20:15
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 16:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Mijn moeder zei over koken met bv wijn, grom grom sneer, zo kan je een steen ook lekker krijgen..
Maar eerlijk gezegt was haar eten eigenlijk nooit zo lekker
Je bent mijn zwager!?
Pietverdrietdonderdag 26 oktober 2006 @ 08:22
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 20:15 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Je bent mijn zwager!?
Hee Die Kirsten, jij ook hier?
Avanidonderdag 26 oktober 2006 @ 10:08
Hoe zit het met witte wijn? Ik zelf gebruik rode wijn, maar het schijnt dat witte dus ook wel lekker is. Iemand ervaring mee?
Pietverdrietdonderdag 26 oktober 2006 @ 10:15
quote:
Op donderdag 26 oktober 2006 10:08 schreef Avani het volgende:
Hoe zit het met witte wijn? Ik zelf gebruik rode wijn, maar het schijnt dat witte dus ook wel lekker is. Iemand ervaring mee?
kan je ook gebruiken, stoofperen in Riesling, mmmmmmmmmmm
Rosé is ook lekker.
Rode of witte port is ook lekker
Sherry is heeel apart.
PM-girldonderdag 30 november 2006 @ 15:12
Schopje.

Inmiddels alweer een aantal keren stoofpeertjes gegeten. Nu vroeg ik me af, is er ook een recept om er iets lekkers mee te doen als hapje? Met chocola bijvoorbeeld?Het is erg nat, dus niet alles zal lukken.
Leuk voor Sinterklaasavond op tafel.
Bluesdinsdag 2 januari 2007 @ 18:18
Het staat al enige tijd te pruttelen hier

Bijna 3/4 fles port (was zurig, stond te lang open)
Bruine basterdsuiker (gewoon op gevoel gestrooid)
Laag water
Kilo peren in 4-en, geschild
2 kaneelstokjes, gebroken
beetje peper, beetje citroensap
Martijn_77dinsdag 2 januari 2007 @ 19:50
@ Bluezz Ben wel benieuwd hoe het smaakt zeker omdat je zurige Port hebt gebruikt
Bluesdinsdag 2 januari 2007 @ 19:58
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 19:50 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Bluezz Ben wel benieuwd hoe het smaakt zeker omdat je zurige Port hebt gebruikt
Ik heb de port natuurlijk wel even geproefd voor het erdoor ging, en het viel heel erg mee.
De peertjes smaken heerlijk
guntherschneiderwoensdag 3 januari 2007 @ 12:56
quote:
Op dinsdag 2 januari 2007 18:18 schreef Bluezz het volgende:
Het staat al enige tijd te pruttelen hier

Bijna 3/4 fles port (was zurig, stond te lang open)
Bruine basterdsuiker (gewoon op gevoel gestrooid)
Laag water
Kilo peren in 4-en, geschild
2 kaneelstokjes, gebroken
beetje peper, beetje citroensap

Hou op zeg, ik krijg er honger van...

Nog een tipje is om het kookvocht te binden met gelatine en dit in kleine schaaltje op te laten stijven. (bijvoorbeeld
Je krijgt dan een soort gelatinepudding met de smaken uit je kookvocht. Serveer dit met een bolletje hangop. en een lauwwarm stoofpeertje en een beetje honing....
Pietverdrietwoensdag 3 januari 2007 @ 13:00
Overginds is het snijden in partjes zonde vind ik, gewoon stoofperen schillen (steeltje eraan laten) en als geheel stoven, staat zo mooi, een donkerroze peer, kan je dan nog een blaadje mint onder de steel prikken, presenteert zo mooi
guntherschneiderwoensdag 3 januari 2007 @ 13:02
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Overginds is het snijden in partjes zonde vind ik, gewoon stoofperen schillen (steeltje eraan laten) en als geheel stoven, staat zo mooi, een donkerroze peer, kan je dan nog een blaadje mint onder de steel prikken, presenteert zo mooi
Qua presentatie idd een stuk mooier...
Pietverdrietwoensdag 3 januari 2007 @ 13:28
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 13:02 schreef guntherschneider het volgende:

[..]

Qua presentatie idd een stuk mooier...
Eet ook lekkerder, je pakt hem op aan het steeltje en laat hem naar binnen glijden als een haring.
Blueswoensdag 3 januari 2007 @ 15:28
Piet
GlimVlinderwoensdag 3 januari 2007 @ 15:40
quote:
Op woensdag 25 oktober 2006 16:40 schreef MissHobje het volgende:
Hoe ik het zelf maak:
Stoofperen in partjes en dan flink rode wijn, suiker, rasp van sinaasappelschil, kaneelpijpje, soms steranijs, flesje bessensap en een paar jenever bessen toevoegen.
Aan de kook brengen.. en dan zet ik het verder op mijn ouderwetse peutroleumstel ( van mijn oma ooit gehad) en daar laat ik het zo'n 45 a 60 min. na stoven.
Zo verschrikkelijk lekker, alleen die geur al in je huis

Mijn moeder doet bv. alleen kaneel, water en suiker gebruiken want ze vind die wijn bij de peren niet zo lekker.
Uiteindelijk worden alle stoofperen toch ook rood ( al heeft het wel iets langer nodig)
in zijn geheel presenteert mooier en geeft minder pulp. maar partjes zal wel werken ja.
60 minuten is wat te kort voor wat mijn oma altijd dee. en die waren altijd zowwwww mjummie, liefst met wat geschoten (gestroopt ) - bestorven - wild erbij en aardappelpuree
Qweawoensdag 3 januari 2007 @ 15:47
nou heb ik ook ff een vraag. Ik wil graag stoofperen maken, maar MikeyMo loopt te zeuren dat hij ze niet lust. (meneer at ze 2de kerstdag wel in het restaurant ) Hij is bang dat als ik ze maak met rode wijn er een wijn smaak aan zit. Maar je doet bij de stoofperen suiker,dus de peren smaken toch zoet en dan proef je toch vrij weinig van die wijn?

Mijn moeder en zijn moeder maken de peren in bessensap. Daar ben ik niet echt zo kapot van. Wat is volgens jullie lekkerder waardoor MikeyMo niet meer over die wijnsmaak zeurt en ik gewoon stoofperen kan gaan maken ?
GlimVlinderwoensdag 3 januari 2007 @ 15:50
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:47 schreef Qwea het volgende:
nou heb ik ook ff een vraag. Ik wil graag stoofperen maken, maar MikeyMo loopt te zeuren dat hij ze niet lust. (meneer at ze 2de kerstdag wel in het restaurant ) Hij is bang dat als ik ze maak met rode wijn er een wijn smaak aan zit. Maar je doet bij de stoofperen suiker,dus de peren smaken toch zoet en dan proef je toch vrij weinig van die wijn?

Mijn moeder en zijn moeder maken de peren in bessensap. Daar ben ik niet echt zo kapot van. Wat is volgens jullie lekkerder waardoor MikeyMo niet meer over die wijnsmaak zeurt en ik gewoon stoofperen kan gaan maken ?
gewoon maken en als ie ze niet blieft rot ie maar op? ik wil ze wel hebben hoor
Blueswoensdag 3 januari 2007 @ 15:51
Alleen water, suiker, kaneel, citroensap wat peper, kan ook toch?
Qweawoensdag 3 januari 2007 @ 15:51
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:50 schreef GlimVlinder het volgende:

[..]

gewoon maken en als ie ze niet blieft rot ie maar op? ik wil ze wel hebben hoor
Qweawoensdag 3 januari 2007 @ 15:53
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:51 schreef Bluezz het volgende:
Alleen water, suiker, kaneel, citroensap wat peper, kan ook toch?
dat lijkt me zo,ehm,kaal en smaakloos?

Ik heb ze overigens nog nooit zelf gemaakt hoor. Maar mijn zus doet ze met wijn en die zijn zoooooo lekker. En mn moeder met bessensap en die zijn minder.

De wijn en de bessensap bepalen toch juist de smaak van de stoofpeer en de mooie rode kleur? Lijkt me eigk niet lekker zonder wijn of bessensap
GlimVlinderwoensdag 3 januari 2007 @ 15:55
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 15:51 schreef Qwea het volgende:

[..]

mensen die al van te voren negatief lopen te doen over wat ze nog niet geprobeerd hebben moeten gewoon hun mond houden. ti's gewoon laten zien hoe belangrijk ze zijn; ik bedoel - welk ander doel heeft het? in het restaurant at ie ze wel. en daar doen ze er vast gewoon wijn bij (volgens mij is dit vrij standaard ).

peertjes peertjes...

damn ik begin trek te krijgen

heerlijk die saus door de aardappels met jus van het gebraad.
Pietverdrietwoensdag 3 januari 2007 @ 16:00
Ik kan maar 1 ding zeggen, mensen die twijfelen over het stoven van de peer in wijn of port, probeer het gewoon.
GlimVlinderwoensdag 3 januari 2007 @ 16:07
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan maar 1 ding zeggen, mensen die twijfelen over het stoven van de peer in wijn of port, probeer het gewoon.
en omdat ze ff opmoeten zou ik een flinke dosis peertjes nemen. kun je er meerdere dagen van genieten
Pietverdrietwoensdag 3 januari 2007 @ 16:09
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 16:07 schreef GlimVlinder het volgende:

[..]

en omdat ze ff opmoeten zou ik een flinke dosis peertjes nemen. kun je er meerdere dagen van genieten
En gewoon een goedkope wijn nemen, nergens voor nodig om een daar een dure wijn voor te nemen.
Qweawoensdag 3 januari 2007 @ 19:42
hoooooooooooi was ik weer

ik heb zonet giese wildermann gekocht,kanaal,wijn en citroen. Nu hoorde ik van zus lief het volgende :

Beetje water in de pan zodat de bodem bedekt is, dan de wijn erin zodat de stoofperen onder staan. 20 scheppen suiker erin,wat kaneel erbij en dan laten koken.

Mijn vraag : ik las dat er door jullie citroen door wordt gedaan. Hoe doen jullie dat? Hoelang moeten de peren koken en hoeveel kaneel moet erin?

Dank u morgen stoofperen eten
Blueswoensdag 3 januari 2007 @ 19:51
Niet té veel suiker, ik had echt te veel gebruikt, 20 scheppen klinkt als te veel.
2 kaneelstokjes (breken! ) op 1 kg peren.
Citroensap, paar druppels.

Uurtje of 3 zacht stoven (pruttelen, net aan de kook houden op je laagste pitje).
Qweawoensdag 3 januari 2007 @ 20:12
quote:
Op woensdag 3 januari 2007 19:51 schreef Bluezz het volgende:
Niet té veel suiker, ik had echt te veel gebruikt, 20 scheppen klinkt als te veel.
2 kaneelstokjes (breken! ) op 1 kg peren.
Citroensap, paar druppels.

Uurtje of 3 zacht stoven (pruttelen, net aan de kook houden op je laagste pitje).
15 scheppen dan maar? Ik kan mocht het toch niet goed zijn toch altijd nog suiker toevoegen? En alleen het sap? geen citroenschil?
conlechedonderdag 4 januari 2007 @ 00:01
Ik had ze met kerst ook gemaakt: wijn, water, (zodat ze half à 3/4 onderstaan) ik had wel goede wijn genomen, (dat schijn je dan toch te proeven)maar geen hele fles hoor, ongeveer 1/3. en ook nog een scheut lycheelikeur. Suiker erbij, (geen 15 scheppen dat lijkt me teveel, ik heb er zo'n 2 handjes overgestrooid) wat bietensap voor extra kleur, 3 kruidnageltjes en wat witte balsamico-azijn. Dat laatse omdat ik geen citroen in huis had en het bleek verassend lekker, ik heb ze warm geserveerd bij hertenbiefstuk met sjalottenjus: Heel lekker!
deloresdonderdag 4 januari 2007 @ 00:08
Hoe ik ze altijd maak:
1 kilo (Gieser Wilderman) peren, schillen en in een pan leggen.
Flinke scheut wijn (groot glas zeg maar) erop, aanvullen met water tot peren onderstaan.
2 kaneelstokjes, aantal kruidnagels en stuk of 5 kardamompitten erbij, plus een klein handje (riet) suiker en een flink stuk sinaasappelschil-rasp (alleen het oranje).
Aan de kook brengen zodat alcohol uit wijn kookt, vervolgens een uur of 2 heeeeel zachtjes laten garen.
Na 2 uur peren uit de pan halen en 'saus' op hoog vuur laten inkoken, eventueel binden met maizena. Dan krijg je een prachtige, dieprode smakelijke iets ingedikte saus, die je vervolgens over de peren giet wanneer je deze serveert bij rood vlees of als nagerecht.
Mmmmm...en dan ruikt het verrukkelijk in de keuken
Tel_Rdonderdag 4 januari 2007 @ 18:32
quote:
15 scheppen dan maar? Ik kan mocht het toch niet goed zijn toch altijd nog suiker toevoegen? En alleen het sap? geen citroenschil?
Ze waren laatst in de aanbieding hier: 2,5 kilo voor 2 euro. Hier dus hoe ik ze gemaakt heb:

- Alle peren geschild en in vieren gesneden.
- 3 kaneelstokjes ertussen gestoken
- 1 liter wijn erop (gewoon een kartonnen pak)
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker erop
- 3 reepjes heeeeel dun geschilde sinaasappelschil erin
- bovengenoemde sinaasappel uitgeperst en het sap ook in de pan
- water bijvoegen totdat de peren onderstaan
- ongeveer 3 uur pruttelen

Resultaat:
Qweavrijdag 5 januari 2007 @ 12:43
weheheheehehe ik heb ze gisteren gemaakt!

En ze waren lekker! MM vondt ze zelfs lekker

15 scheppen suiker,citroensap,kaneel,wijn en water. 3 uur prutten en smullen maar
Pietverdrietvrijdag 5 januari 2007 @ 12:54
Overginds, er wordt in NL bijna altijd cassia als kaneel verkocht, het lijkt wat op elkaar, maar het zijn twee verschillende kruiden en komen van verschillende bomen/struiken

Kaneel


Cassia (nepkaneel)


Zoals je kan zien is Cassia veel dikker, en kaneel dunner.
Pikkebaasmaandag 8 januari 2007 @ 08:57
Gisteren peren gestoofd in zoete witte wijn met een vanillestokje erbij en wat suiker naar smaak.
Was erg lekker, weer eens wat anders.
Als je ze heel langzaam stooft worden ze ook rood, ik had ze wat sneller gestoofd zodat ze wit bleven.
Na het stoven wil ik ze een nachtje in een cm bessenjenever zetten zodat ze half wit en half rood worden.
Pikkebaasmaandag 8 januari 2007 @ 09:00
-

[ Bericht 100% gewijzigd door Pikkebaas op 08-01-2007 21:47:35 ]
Pikkebaasdinsdag 9 januari 2007 @ 10:35
Gisteren peren gestoofd in bessenjenever met kaneel en een beetje suiker.
Erg lekker, de peren worden iets meer roze dan rood. En met name het ingekookte sap is lekkerder dan met wijn.
Wel zit er na het stoven meer alcohol in dan met wijn, dus niet voor iedereen geschikt.
Coolfooldinsdag 9 januari 2007 @ 11:04
Oh stoofpeertjes! Heerlijk! M'n moeder kookt ze altijd zonder wijn, totdat ze helemaal rood zijn. Die hebben we dan bij het eten.

Een vriend van ons maakt ze heerlijk met port, als toetje na het toetje, met daarbij een beetje blue stilton en walnoten.

guntherschneiderdinsdag 9 januari 2007 @ 11:12
Waren de stoofperen in de aanbieding pikkebaas?

Over je tweede recept: de alcohol verdampt vanaf een graad of 75 dus er zal niet veel alcohol in de peertjes zitten.
Bluesdinsdag 9 januari 2007 @ 14:40
Wat een lekkere variaties hier
Piet : ik ben meteen even naar het keukenkastje gelopen, wist niet eens dat je echt en nep kaneelstokjes had
Waarom is dat?
En is de smaak anders/beter van 1 van de 2 ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel

Ik heb deze (uit een zakje van silvo of verstegen) :



[ Bericht 8% gewijzigd door Blues op 09-01-2007 14:47:34 ]
Pikkebaasdinsdag 9 januari 2007 @ 17:03
quote:
Op dinsdag 9 januari 2007 11:12 schreef guntherschneider het volgende:
Waren de stoofperen in de aanbieding pikkebaas?

Over je tweede recept: de alcohol verdampt vanaf een graad of 75 dus er zal niet veel alcohol in de peertjes zitten.
Nee, een familielid van ons heeft een boom met stoofperen, het ras weet ik niet. Gemiddeld krijgen we per man twee kratten van een kilo of 15. Peren genoeg, ik eet ze dus ook de hele winter, die dingen zijn zo hard dat ze buiten gewoon goed blijven.

Dat van de alcohol is natuurlijk inderdaad zo, maar gevoelsmatig blijft er zo meer achter. Ook probeer ik de peren te stoven en niet te koken, dus echt urenlang op het fornuis en onder het kookpunt houden.
boriszzaterdag 13 januari 2007 @ 00:47
quote:
Op woensdag 10 november 2004 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
In rooie wijn stoven, met een kaneel stokje. Suiker naar smaak
morgen weer een pan opzetten
Qweazaterdag 13 januari 2007 @ 10:31
vandaag weer peertjes eten
snowqueen911zaterdag 13 januari 2007 @ 15:52
dr moet een citroenschil en een kaneelstokje bij hmmm
en evt. wat bessensap voor de rode kleur
of ene scheutje port
E.G.J.vrijdag 26 januari 2007 @ 18:05
Ik ben ook op zoek naar een recept voor stoofperen. Niet dat de bovengenoemde recepten niet goed zijn, maar ik wil iets totaal afwijkends. Het bovengenoemde komt toch eigenlijk wel allemaal een beetje op het zelfde neer. En zo doe ik het al jaren. Dus nu is de tijd voor wat anders. Er is vast wel een recept wat in een totaal andere smaakrichting zit. Iemand?
MissHobjevrijdag 26 januari 2007 @ 21:41
Ik heb wat linkjes voor je gevonden:

Stoofperen in karamel/rodewijnsaus

Pittige stoofperen

Kruidige stoofperen

Misschien ben je zo geholpen?
Verder kun je natuurlijk altijd gaan experimenteren met een recept en het ons laten weten of het lekker was
E.G.J.vrijdag 26 januari 2007 @ 23:38
quote:
Op vrijdag 26 januari 2007 21:41 schreef MissHobje het volgende:
Ik heb wat linkjes voor je gevonden:

Stoofperen in karamel/rodewijnsaus

Pittige stoofperen

Kruidige stoofperen

Misschien ben je zo geholpen?
Verder kun je natuurlijk altijd gaan experimenteren met een recept en het ons laten weten of het lekker was
nee ik ga laten weten of deze recepten lekker waren, deal ?
E.G.J.vrijdag 26 januari 2007 @ 23:51
Morgen word het de kruidige stoofperen. de bereiding spreekt mij erg aan:+

serehstengel kun je het beste kneuzen door er met een deegroller of een pan een paar keer flink op te meppen, zo komt de smaak beter vrij.

Pietverdrietzaterdag 27 januari 2007 @ 14:06
quote:
Op dinsdag 9 januari 2007 14:40 schreef Bluezz het volgende:
Wat een lekkere variaties hier
Piet : ik ben meteen even naar het keukenkastje gelopen, wist niet eens dat je echt en nep kaneelstokjes had
Waarom is dat?
En is de smaak anders/beter van 1 van de 2 ?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel

Ik heb deze (uit een zakje van silvo of verstegen) :

[afbeelding]
Het belangrijkste is onscherp
Het verschil kan je zien aan de dikte van de bast, als het dik is -> cassia, dun -> ceylon kaneel
Dun bedoel ik als stevig papier meerdere lagen in een stokje, dik is als bordpapier.
De smaak van echte kaneel is veel mooier, voller, milder, cassia is scherper.
Vergelijk het maar met vanille, echte vanille (van een stokje) of synthetischevanilline ( goedkope scherpe vanilline suiker in zakjes)
de eerste smaakt veel voller, zachter, complexer en de tweede is scherp, niet complex
E.G.J.maandag 29 januari 2007 @ 22:36
Ik heb mij bedacht en ben toch voor de pittige stofperen gegaan. Ik heb mij niet helemaal aan het recept gehouden, maar ongeveer zeg maar


ingredienten
2 kilo stoofperen.
1 flnke theelepel gemalen gember
10 zwarte peperkorrels
10 kruidnagelen
2 liter druivensap
2 eetlepels honing
1 half theekopje maizena



Eerst ff blaren op de vinger creëren



Dan de druivensap in de pan, dan de theelepel gemalen gember er in, en de twee eetlepels honing er in.
Voor de kruidnagelen en de peper heb ik een thee ei gebruikt, dan hoef je die er later niet uit te vissen.



In de tijd dat de peren staan te koken heb ik twee stukjes kipfilet in de bacon gerold. en gebraden in de jus.
En na een uurtje of twee de aardappelen opgezet en hewt zap ingedikt met maizena.







Ik kan u verzkeren dat dit een heerlijke combinatie is.

[ Bericht 3% gewijzigd door E.G.J. op 29-01-2007 22:46:00 ]
MissHobjemaandag 29 januari 2007 @ 22:42
Leuk je verslag EGJ

Zit er lekker uit.. dus het recept is goed bevonden begrijp ik

Leuke foto's!
E.G.J.maandag 29 januari 2007 @ 22:50
Ja, het is inderdaad echt lekker. Morgen eet ik er ook nog van, het restant aardappelen van vandaag bak ik op. En het tweede stukje gerolde kipfile maak ik dan soldaat. Dus morgen heb ik een makkie

En dan heb ik nog peren over, maar die gaan in de vriezer.
sunshinedinsdag 20 februari 2007 @ 08:32
Kun je het kaneelstokje ook vervangen door gewone poederkaneel?
Pietverdrietdinsdag 20 februari 2007 @ 08:47
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 08:32 schreef sunshine het volgende:
Kun je het kaneelstokje ook vervangen door gewone poederkaneel?
Ja, maar gebruik dan een half theelepeltje. Hou er rekening mee dat poederkaneel voor een rauw mondgevoel zorgt, en de meeste poederkaneel cassia is, en minder aangenaam smaakt als echte kaneel.
sunshinedinsdag 20 februari 2007 @ 08:53
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 08:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, maar gebruik dan een half theelepeltje. Hou er rekening mee dat poederkaneel voor een rauw mondgevoel zorgt, en de meeste poederkaneel cassia is, en minder aangenaam smaakt als echte kaneel.
Hmmm..... gisteren in een opwelling stoofperen (ja het goede merk ) gekocht en ik heb alles in huis, behalve de kaneelstokjes. Denk dat ik het toch maar probeer met een klein beetje poeder dan.
Tnx Piet.
sigmedinsdag 20 februari 2007 @ 09:02
Gieser Wildeman is geen merk

Kleiperen (ook bekend als winterjan) zijn ook lekkere stoofperen.

Lekkere port kan je beter opdrinken: peertjes worden ook lekker in goedkope bagger (zoete spaanse "wijn"), en zelfs in die Ikea-rommel (alcoholloze gluh"wijn"). Gluhwijn van Aldi ed werkt ook prima.

Enige experiment wat ik echt *niet* geslaagd vond was een steranijsje in de pan.

Wel altijd een goede toevoeging: 3 kruidnagels.
Pietverdrietdinsdag 20 februari 2007 @ 09:09
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 09:02 schreef sigme het volgende:


Lekkere port kan je beter opdrinken: peertjes worden ook lekker in goedkope bagger (zoete spaanse "wijn"), en zelfs in die Ikea-rommel (alcoholloze gluh"wijn"). Gluhwijn van Aldi ed werkt ook prima.
Ik gebruik altijd gewoon goedkope wijn, beter je peren in pure goedkope wijn stoven dan in verdunde dure port. Ik gebruik in de keuken altijd gewoon een goedkope rode of witte wijn. Mensen die beweren dat je dezelfde wijn moet gebruiken die je drinkt zijn niet goed snik of krijgen kickbacks van de wijnhandel.
Goede wijn moet je drinken, een mooie wijn gebruiken om in te koken voor een saus, in een stoofschotel gooien geld weg
quote:
Enige experiment wat ik echt *niet* geslaagd vond was een steranijsje in de pan.
Wel altijd een goede toevoeging: 3 kruidnagels.
Kruidnagels, huiver, daar heb ik een persoonlijk trauma. Kreeg eens een buikgriep nadat ik kruidnagelworstjes had gegeten. Bij het overgeven smaakte en ruikte het sterk naar kruidnagels, sindsdien kan ik die dingen niet meer zien.
sigmedinsdag 20 februari 2007 @ 09:11
Ik denk dat ik de volgende portie stoofperen maar eens voorzie van een beetje foelie.
sunshinedinsdag 20 februari 2007 @ 09:16
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 09:02 schreef sigme het volgende:
Gieser Wildeman is geen merk
Er stond toch ook een knipoog?

Maar goed, ik ga schillen.
sunshinedinsdag 20 februari 2007 @ 13:32
Ze zijn klaar en smaken
Van mijn vader kreeg ik het idee om van het sap perenstroop te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik ben benieuwd!
Nembrionicdinsdag 20 februari 2007 @ 14:31
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 13:32 schreef sunshine het volgende:
Ze zijn klaar en smaken
Van mijn vader kreeg ik het idee om van het sap perenstroop te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik ben benieuwd!
Hmm...geen gek idee
cinnamongirlvrijdag 23 februari 2007 @ 10:26
Gaat echt alle alco eruit? Ik wil het maken voor iemand die nog borstvoeding geeft...
sigmevrijdag 23 februari 2007 @ 10:39
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 10:26 schreef cinnamongirl het volgende:
Gaat echt alle alco eruit? Ik wil het maken voor iemand die nog borstvoeding geeft...
Ja. Maar je kan ook alcoholvrij beginnen.
Pietverdrietvrijdag 23 februari 2007 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 10:26 schreef cinnamongirl het volgende:
Gaat echt alle alco eruit? Ik wil het maken voor iemand die nog borstvoeding geeft...
ja, bij het koken gaat de alcohol er volledig uit, overginds bevat vers brood ook alcohol, net als zeer rijp fruit, dus de paniek over echt helemaal alcoholvrij is overdreven.
cinnamongirlvrijdag 23 februari 2007 @ 10:46
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 10:39 schreef sigme het volgende:

[..]

Ja. Maar je kan ook alcoholvrij beginnen.
Ik geloof echt niet dat dat dan lekker wordt!
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 10:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ja, bij het koken gaat de alcohol er volledig uit, overginds bevat vers brood ook alcohol, net als zeer rijp fruit, dus de paniek over echt helemaal alcoholvrij is overdreven.
Dat dacht ik al. In mijn Boeuf Bourguignon die ik gister al heb gemaakt zit ook een halve fles wijn, maar dat heeft al 3 uur gestoofd en vanmiddag gaat het nog een uur (ivm. champignons toevoegen). Dan is het er echt wel uit.

[ Bericht 13% gewijzigd door cinnamongirl op 24-02-2007 12:30:21 ]
Pikkebaasvrijdag 23 februari 2007 @ 19:46
Acohol heeft een kookpunt van rond de 50 graden celcius. Als je Boeuf Bourguignon begint te pruttelen is de temp al veel hoger dan 50 graden. Zeker na drie uur is alle alcohol er gegarandeerd uit.
Schanullekevrijdag 2 oktober 2009 @ 14:16
*KICK*

Ik heb vandaag het plan opgevat om stoofperen te gaan maken. In mijn recept uit de Wannee (nieuwe aanwinst nav CUL topics) hebben ze het over rode bessensap. Onze dorpssuper had zoiets echter niet. Als dichtste benadering hadden ze cranberrysap. Nu ben ik leek, dit is de eerste keer dat ik al zo vroeg begin met koken zeg maar, maar verruineer ik daarmee de stoofpeertjes, of niet?
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 16:51
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 14:16 schreef Schanulleke het volgende:
*KICK*

Ik heb vandaag het plan opgevat om stoofperen te gaan maken. In mijn recept uit de Wannee (nieuwe aanwinst nav CUL topics) hebben ze het over rode bessensap. Onze dorpssuper had zoiets echter niet. Als dichtste benadering hadden ze cranberrysap. Nu ben ik leek, dit is de eerste keer dat ik al zo vroeg begin met koken zeg maar, maar verruineer ik daarmee de stoofpeertjes, of niet?
Neem een goedkope fles rode wijn
Schanullekevrijdag 2 oktober 2009 @ 16:53
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neem een goedkope fles rode wijn
Ik heb ze nu bijna anderhalf uur laten koken in water. Water weg doen en koken in de wijn? Of water indikken met maizena en wijn?
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 16:57
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 16:53 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

Ik heb ze nu bijna anderhalf uur laten koken in water. Water weg doen en koken in de wijn? Of water indikken met maizena en wijn?
Kookvocht zeker niet weggooien, maar je kan er wel wijn bij doen en het gewoon inkoken. Geen Maizena gebruiken, gewoon in koken, als de peren gaar zijn kan je die er ook uit halen en het sap/wijn verder inkoken.
Schanullekevrijdag 2 oktober 2009 @ 17:28
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 16:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kookvocht zeker niet weggooien, maar je kan er wel wijn bij doen en het gewoon inkoken. Geen Maizena gebruiken, gewoon in koken, als de peren gaar zijn kan je die er ook uit halen en het sap/wijn verder inkoken.
Dank. Inmiddels heeft mijn lieftallige echtgenote d'r al een draai aan gegeven.
Ik had verwacht dat de Wannee hier meer variaties zou bieden.
Niet getreurd, wordt vast heerlijk.
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 17:39
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 17:28 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

Dank. Inmiddels heeft mijn lieftallige echtgenote d'r al een draai aan gegeven.
Ik had verwacht dat de Wannee hier meer variaties zou bieden.
Niet getreurd, wordt vast heerlijk.
Okay,
Culinair weetje, het kookvocht wat je inkookt is sowieso gebonden door de pectine die vrijkomt uit de peren.
conlechevrijdag 2 oktober 2009 @ 17:41
Ooooh, daar heb ik zin in!! Stoofpeertjes!!! Hoop dat ik ze al kan krijgen.
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 18:50
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 17:41 schreef conleche het volgende:
Ooooh, daar heb ik zin in!! Stoofpeertjes!!! Hoop dat ik ze al kan krijgen.
Heb woensdag nog een paar kilo gekocht.
#ANONIEMzaterdag 3 oktober 2009 @ 00:30
Oh die gaan we morgen ook ff halen dan
Schanullekezaterdag 3 oktober 2009 @ 07:53
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 17:41 schreef conleche het volgende:
Ooooh, daar heb ik zin in!! Stoofpeertjes!!! Hoop dat ik ze al kan krijgen.
De Appie had ze al liggen. Ze waren heerlijk, al moet ik ze de volgende keer wel op tijd van het vuur halen, ze werden nu iets te zacht.
PM-girlzaterdag 3 oktober 2009 @ 13:23
O, dit had ik eerder moeten lezen, zodat ik ze had kunnen kopen bij de supermarkt! Volgende week misschien!
conlechezaterdag 3 oktober 2009 @ 13:28
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 07:53 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

De Appie had ze al liggen. Ze waren heerlijk, al moet ik ze de volgende keer wel op tijd van het vuur halen, ze werden nu iets te zacht.
Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken.
SilkSpectrezaterdag 3 oktober 2009 @ 13:38
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 13:28 schreef conleche het volgende:

[..]

Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken.
Stoofplaatje
conlechezaterdag 3 oktober 2009 @ 13:44
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 13:38 schreef SilkSpectre het volgende:

[..]

Stoofplaatje
Ja, waarom ook niet!!
Schanullekezaterdag 3 oktober 2009 @ 14:46
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 13:28 schreef conleche het volgende:

[..]

Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken.
Ze vielen uit elkaar inderdaad maar voor een eerste keer was ik erg tevreden. Ook over de runderlappen die ik gestoofd had trouwens. Heerlijk Misschien dat ik dat koken dan toch nog eens leuk ga vinden.
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 16:53
Heb ze net opgezet, 1,5 kilo gieser wildemannetjes, halve fles rode wijn, 4 eetlepels suiker, 3 citroenschilletjes
BBQ-kipzaterdag 3 oktober 2009 @ 17:04
Ik heb hier in een onbemand stalletje langs de weg (Westland) 2 kilo stoofperen gekocht. Het zijn flinke jongens en zeker geen Gieser Wildeman.
Zoektocht op internet levert me geen namen op, dus kan er geen specifieke recepttips voor vinden.
Kan ik die ook gewoon in wijn/sap e.d. stoven net als "gewone" stoofperen?
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 17:07
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 17:04 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik heb hier in een onbemand stalletje langs de weg (Westland) 2 kilo stoofperen gekocht. Het zijn flinke jongens en zeker geen Gieser Wildeman.
Zoektocht op internet levert me geen namen op, dus kan er geen specifieke recepttips voor vinden.
Kan ik die ook gewoon in wijn/sap e.d. stoven net als "gewone" stoofperen?
Ja hoor, er zijn meer perensoorten die te stoven zijn, je hebt dan waarschijnlijk Saint Remy
BBQ-kipzaterdag 3 oktober 2009 @ 17:11
Even googlen om te kijken of die er op lijken

Ja, dat zijn ze inderdaad! Lekker, heb er nu al zin in.
In kwarten snijden en lekker een uur of 2 (of langer?) zachtjes laten stoven?

[ Bericht 34% gewijzigd door BBQ-kip op 03-10-2009 17:17:28 ]
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 17:20
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 17:11 schreef BBQ-kip het volgende:
Even googlen om te kijken of die er op lijken

Ja, dat zijn ze inderdaad! Lekker, heb er nu al zin in.
In kwarten snijden en lekker een uur of 2 (of langer?) zachtjes laten stoven?
2 uur moet genoeg zijn.
Smakelijk!
BBQ-kipzaterdag 3 oktober 2009 @ 17:47
Lekkere dikke vla gekocht voor erbij, om nom nom
Zo nog even avondeten kopen en fixen, nu voor de lekkere trek 2 handperen die perfect rijp waren naar binnen geslobberd Life is good
BBQ-kipzondag 4 oktober 2009 @ 01:28
Paar uurtjes later en ze zijn heeeeerlijk!
Stoofperen FTW
Nembrionicmaandag 5 oktober 2009 @ 20:31
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 17:04 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik heb hier in een onbemand stalletje langs de weg (Westland) 2 kilo stoofperen gekocht. Het zijn flinke jongens en zeker geen Gieser Wildeman.
Zoektocht op internet levert me geen namen op, dus kan er geen specifieke recepttips voor vinden.
Kan ik die ook gewoon in wijn/sap e.d. stoven net als "gewone" stoofperen?
Locatietips zijn altijd welkom
BBQ-kipmaandag 5 oktober 2009 @ 22:12
Oe, ik heb Westland neergezet maar het was Midden Delfland, laat ze het maar niet horen
Was in een stalletje in Schipluiden, langs de Oostgaag. Maar stalletje stond er vandaag niet meer, sorry
Als ik wellicht binnenkort weer een stalletje zie (zie veel perenbomen met flinke peren eraan als ik naar werk rijd) zal ik het even melden
Ze waren vandaag weer erg lekker
Leintjeuhdonderdag 8 oktober 2009 @ 12:04
Ik heb vanmorgen 2 kilo Giese Wildemann geschild en in een pan opgezet in een pak ( ) rode wijn opgezet met wat suiker en een nepkaneelstokje. De peren staan niet helemaal onder allemaal, en inmiddels staan ze denk ik 2 uur te pruttelen. Niet alle peren zijn overal rood geworden.

Moet ik aanvullen met water tot alle peren helemaal tot aan het steeltje onder de vloeistof staan?
conlechedonderdag 8 oktober 2009 @ 12:55
quote:
Op donderdag 8 oktober 2009 12:04 schreef Leintjeuh het volgende:
Ik heb vanmorgen 2 kilo Giese Wildemann geschild en in een pan opgezet in een pak ( ) rode wijn opgezet met wat suiker en een nepkaneelstokje. De peren staan niet helemaal onder allemaal, en inmiddels staan ze denk ik 2 uur te pruttelen. Niet alle peren zijn overal rood geworden.

Moet ik aanvullen met water tot alle peren helemaal tot aan het steeltje onder de vloeistof staan?
Ik draai ze dan om en laat ze nog even staan!

Mijn AH heeft alleen maar handperen. Ben te druk om naar de markt te gaan, maar goed, hoe langer ik moet wachten, hoe lekkerder ze uiteindelijk natuurlijk zijn!
minilotzondag 9 oktober 2011 @ 10:22
Schopje!

Het is guur en nat buiten, dus weer tijd voor stoofperen. Digros had Gieser Wildemannen in de aanbieding, dus daar staat nu anderhalve kilo van op. Nooit eerder stoofperen gemaakt, dus ik ben benieuwd! Na een half uur in water, port, kaneel en wat vanillesuiker (klein snufje zout) zijn ze al lichtoranje.

De helft ervan gaat straks overigens in stukjes in een crumble-taartje, met advocaatroom erbij. *)
GotCmaandag 10 oktober 2011 @ 13:35
Ik heb een paar dagen geleden voor het eerst stoofperen gemaakt :9.
8 stoofpeertjes, geschild maar wel heel+stokje in 250 ml rode wijn, 250 ml sinaasappelsap en een kaneelstokje :9. Waren heerlijk!
conlechemaandag 10 oktober 2011 @ 13:58
Dank voor het schopje.

*stoofpeertjes op boodschappenlijstje zet*
Sunnythesunmaandag 10 oktober 2011 @ 15:17
Mijn schoonvader kwam net reeds geschilde stoofpeertjes uit de tuin brengen O+ Fles goedkope port er bij, kaneelstokje, wat suiker, ter experiment een steranijsje en wat water om ze goed onder te hebben staan. En het ruikt hier nu een partij lekker! :9 :9
Erasmozondag 16 oktober 2011 @ 21:35
Zit nu in de snelkookpan:

izu6o7.jpg
RobinOokzondag 16 oktober 2011 @ 22:27
Luilak.
#ANONIEMzondag 16 oktober 2011 @ 22:28
Peren schillen
2 Kaneelstokjes
1 fles wijn voor 80% schenken. Overige 20% aanvullen met rode port
Een scheutje citroensap
Suiker (schat 4el tot 6 el.)

Geheel even aan kook brengen en suiker op lossen.
Vervolgens peren erin en 4 uur stoven. :) Lekkerrrrrr
Erasmozondag 16 oktober 2011 @ 22:29
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 22:27 schreef RobinOok het volgende:
Luilak.
Ik heb ze wel eerst geschild hoor :D
RobinOokzondag 16 oktober 2011 @ 22:32
Wat een werk he? :)
Erasmozondag 16 oktober 2011 @ 22:35
quote:
0s.gif Op zondag 16 oktober 2011 22:32 schreef RobinOok het volgende:
Wat een werk he? :)
Je zet het kijkkassie aan het is klaar voor je het weet ;)

Spul zit nu in jampotjes te wecken.
Erasmomaandag 17 oktober 2011 @ 22:25
Batch 2 is minder gegaan, 2 kilo heeft iets te lang in de pan gezeten waardoor iedere structurele integriteit verloren is gegaan ;(
RobinOokmaandag 17 oktober 2011 @ 23:19
Net goed. Zal je leren! :P
Voortaan gewoon weer mooi lang en langzaam, zoals het hoort.
Erasmomaandag 17 oktober 2011 @ 23:28
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2011 23:19 schreef RobinOok het volgende:
Net goed. Zal je leren! :P
Voortaan gewoon weer mooi lang en langzaam, zoals het hoort.
Ja maar hij is zo mooi -O- Nu maar wat verzinnen om met de stoofperen/kaneel/wijndrab te doen. Misschien moet ik er maar gewoon een fles sterke drank doorheen gooien en zeggen dat het Glühwein is ~:)
RobinOokmaandag 17 oktober 2011 @ 23:33
Gewoon zo door de yoghurt.
Pureren, gelatine erdoor en puddinkjes van maken?
In laten koken en jam van maken?
Erasmomaandag 17 oktober 2011 @ 23:36
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2011 23:33 schreef RobinOok het volgende:
Gewoon zo door de yoghurt.
Pureren, gelatine erdoor en puddinkjes van maken?
In laten koken en jam van maken?
Het staat nu inderdaad in te koken, een tekort aan pectine zal gelukkig niet optreden :P
SteveBudindinsdag 18 oktober 2011 @ 15:28
Ons ma vervangt de rode wijn door bessenjenever :9
minilotwoensdag 19 oktober 2011 @ 07:19
quote:
0s.gif Op maandag 17 oktober 2011 23:36 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Het staat nu inderdaad in te koken, een tekort aan pectine zal gelukkig niet optreden :P
^O^ Ik heb nog vijf dagen na mijn stoofperenavontuur geniale donkerrode stoofperen-portgelei op mijn beschuiten met kaas kunnen smeren!
Pikkebaasmaandag 24 oktober 2011 @ 09:33
Lekker, 7 kratten stoofperen van m'n schoonvader gehad, uit eigen tuin.
Dus als iemand me zoekt ben ik een paar dagen aan het schillen.

Hoe gaat dat wecken trouwens in z'n werk ? Want soms moet ik aan het eind van de winter wel eens een kratje weggooien wegens bederf en/of vorstschade.
fruityloopmaandag 24 oktober 2011 @ 09:37
Gisteren even een kilo Gieser Wilderman bij schoonmoeder afgegeven, en later op de middag weer naar toe gegaan om ze op te eten. _O- Ze waren heerlijk, binnenkort gaan we zelf ook maar eens maken.
Pietverdrietmaandag 24 oktober 2011 @ 09:45
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 09:33 schreef Pikkebaas het volgende:
Lekker, 7 kratten stoofperen van m'n schoonvader gehad, uit eigen tuin.
Dus als iemand me zoekt ben ik een paar dagen aan het schillen.

Hoe gaat dat wecken trouwens in z'n werk ? Want soms moet ik aan het eind van de winter wel eens een kratje weggooien wegens bederf en/of vorstschade.
Je stooft de peren normaal, daarna doe je ze met de siroop in potten met metalen deksel, bv jam, augurken of mayonaise potten.
Je zet die potten in een grote pan, een luierwasketel of soeppan, opvullen met water en aan de kook brrengen. Je laat dit een uurtje koken.
Dit moet op deze manier zeker een half jaar goed blijven, en waarschijnlijk langer.
Je kan natuurijk ook klassieke weckpotten gebruiken, let dan goed op dat de rubber ringen nog goed zijn en geen scheurtjes hebben.
De potten voor het wecken goed wassen in de afwasmachine of in sodawater met de hand, daarna goed uitspoelen en uit laten druipen.
Oceanonixmaandag 24 oktober 2011 @ 09:54
Topic even doorgelezen. Veel recepten waarin wijn/ port zit. Helaas krijg ik daar knallende koppijn van (nee dat heeft niets te maken met goedkope wijn). Ik ga de recepten met bessenjenever eens proberen.

Normaal maak ik ze altijd met water, suiker, pijpje kaneel en wat sinaasappelschil.
Pikkebaasmaandag 24 oktober 2011 @ 09:59
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 09:54 schreef Oceanonix het volgende:
Topic even doorgelezen. Veel recepten waarin wijn/ port zit. Helaas krijg ik daar knallende koppijn van (nee dat heeft niets te maken met goedkope wijn).
Voor de kinderen gebruik ik meestal een pak druivensap. Smaakt prima. Wel goed druivensap nemen en niet van die zoete rommel.
Dragonberrymaandag 24 oktober 2011 @ 12:16
Ik heb laatst bij een tante heerlijke stoofpeertjes gegeten, krijg alweer helemaal trek door dit topic :9
Greysvrijdag 23 december 2011 @ 12:48
Hoe lang kan je stoofpeertjes bewaren?
En dan niet in potten ofzo, maar kan ik ze bv morgenochtend maken voor zondagavond? Ja toch?
Lienekienvrijdag 23 december 2011 @ 12:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 12:48 schreef Greys het volgende:
Hoe lang kan je stoofpeertjes bewaren?
En dan niet in potten ofzo, maar kan ik ze bv morgenochtend maken voor zondagavond? Ja toch?
Zeker. Bakje in de koelkast, geen probleem. :)
Greysvrijdag 23 december 2011 @ 12:55
^O^ Ik dacht/hoopte het al, thanks!
Lienekienvrijdag 23 december 2011 @ 13:00
Je brengt me op een goed idee, want ik heb ze nog in de vriezer! Wordt toetje voor zondag! :)
Perrinvrijdag 23 december 2011 @ 19:58
De stoofpeertjes staan op :)
FigureBirdStarsvrijdag 23 december 2011 @ 19:59
De mijne gaan morgenochtend op het vuur :)
Greysvrijdag 23 december 2011 @ 20:01
Hier gaan ze ook morgenochtend lekker stoven met wijn, suiker, kaneel, paar kruidnageltjes en citroensap :9
Perrinvrijdag 23 december 2011 @ 20:02
Voor 't eerst dat ik ze zelf maak *crosses fingers* Ze drijven wel een beetje in de wijn, echt lekker klem kreeg ik ze niet in de pan. Nu 2-3 uur wachten...

Heb er een kaneelstokje, wat kruidnagel, peper, cardemompeulen, anijssterren bijgedaan, en citroenschil van mijn eigen citroenboompjes *;
Greysvrijdag 23 december 2011 @ 20:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:02 schreef Perrin het volgende:
Voor 't eerst dat ik ze zelf maak *crosses fingers* Ze drijven wel een beetje in de wijn, echt lekker klem kreeg ik ze niet in de pan. Nu 2-3 uur wachten...
Wat zit er allemaal bij?
En bij dat drijven kan je ze altijd even omkiepen na een tijdje :Y
Greysvrijdag 23 december 2011 @ 20:03
Oh, ninja-edit-toevoeging :D
Perrinvrijdag 23 december 2011 @ 20:04
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:03 schreef Greys het volgende:
Oh, ninja-edit-toevoeging :D
Hehheh ja.. hele kruidenwinkel geworden zo. Cardemompeultjes zijn niet zo makkelijk te vinden, en gek genoeg anijssterren ook niet.
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 20:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:04 schreef Perrin het volgende:

[..]

Hehheh ja.. hele kruidenwinkel geworden zo. Cardemompeultjes zijn niet zo makkelijk te vinden, en gek genoeg anijssterren ook niet.
Let op dat je de goede steranijs koopt, de chineese die voor consumptie geschikt is en niet de japanse die soms in droogboeketten gebruikt wordt

10 jaar terug is een vriend van me met zijn dochter en vrouw daar zwaar beroerd van geweest. Hallucinaties, projectielkotse, hartritme storingen
quote:
Een van de meest spraakmakende voedselschandalen van de afgelopen 10 jaar was de vergiftigde sterrenmixthee. Eind september 2001 werdt bij de Keuringsdienst van Waren een drietal meldingen gedaan van misselijkheid, hallucinaties en epileptische aanvallen. Na de eerste melding werden de routine procedures in werking gezet, maar toen er na het weekend twee meldingen bijkwamen, sloeg men alarm. Dit resulteerde in de snelle vaststelling van de sterrenmix als waarschijnlijke oorzaak van de symptomen en het traceren van de voor de sterrenmixthee verantwoordelijke handelaar. De handelaar werd onder druk gezet nog die zelfde maandagavond een persbericht uit te laten gaan met de waarschuwing voor ernstig risico bij consumptie van het product. De handelaar riep daarop de sterrenmix terug van zijn afnemers. Het duurde tot vrijdag voordat de Keuringsdienst voldoende zekerheid had dat de gebruikte steranijs niet de Chinese Steranijs (Illicium verum), maar de Japanse variant (Illicium anisatum) was. Deze variant bevat anisatine, een neurotoxische verbinding die epileptische aanvallen kan veroorzaken. Na de persberichten hebben zich ongeveer vijftig personen met klachten bij de keuringsdienst gemeld. Sommigen van hen moesten een aantal dagen in het ziekenhuis doorbrengen en anderen kregen een rijverbod vanwege het risico op herhaling van de epileptische aanval.
http://www.basis-online.n(...)terrenmix-en-varkens
Perrinvrijdag 23 december 2011 @ 20:16
quote:
1s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Let op dat je de goede steranijs koopt, de chineese die voor consumptie geschikt is en niet de japanse die soms in droogboeketten gebruikt wordt

10 jaar terug is een vriend van me met zijn dochter en vrouw daar zwaar beroerd van geweest. Hallucinaties, projectielkotse, hartritme storingen

[..]

http://www.basis-online.n(...)terrenmix-en-varkens
Heh dat wist ik niet :{

De steranijs heb ik van de natuurwinkel, niet van de bloemist gelukkig :D
Pietverdrietvrijdag 23 december 2011 @ 20:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 december 2011 20:16 schreef Perrin het volgende:

[..]

Heh dat wist ik niet :{

De steranijs heb ik van de natuurwinkel, niet van de bloemist gelukkig :D
Reden genoeg om ze van een vertrouwd adres te kopen en niet ergens goedkoop op een rommelmarkt.
Greyszaterdag 24 december 2011 @ 11:39
2 Kilo peertjes pruttelend as we speak *O*
Rode wijn, kaneel, suiker, citroensap, 3 kruidnagels
staticdatazaterdag 24 december 2011 @ 16:29
Iemand enig idee of stoofperen ook met Gluhwein kan :D
Greyszaterdag 24 december 2011 @ 16:31
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2011 16:29 schreef staticdata het volgende:
Iemand enig idee of stoofperen ook met Gluhwein kan :D
Volgens mij wel, ik zag eerder in dit topic deze post :P

quote:
1s.gif Op dinsdag 20 februari 2007 09:02 schreef sigme het volgende:
Gieser Wildeman is geen merk }:|

Kleiperen (ook bekend als winterjan) zijn ook lekkere stoofperen.

Lekkere port kan je beter opdrinken: peertjes worden ook lekker in goedkope bagger (zoete spaanse "wijn"), en zelfs in die Ikea-rommel (alcoholloze gluh"wijn"). Gluhwijn van Aldi ed werkt ook prima.

Enige experiment wat ik echt *niet* geslaagd vond was een steranijsje in de pan.

Wel altijd een goede toevoeging: 3 kruidnagels.

Blueszaterdag 24 december 2011 @ 17:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2011 11:39 schreef Greys het volgende:
2 Kilo peertjes pruttelend as we speak *O*
Rode wijn, kaneel, suiker, citroensap, 3 kruidnagels
:9
staticdatazaterdag 24 december 2011 @ 17:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2011 16:31 schreef Greys het volgende:

[..]

Volgens mij wel, ik zag eerder in dit topic deze post :P

[..]

Dank! :)
Nembrioniczondag 25 december 2011 @ 02:09
Stoofperen staan op :)

rode wijn, beetje water, citroensap, kaneel, suiker, kardemompeultjes, kruidnagel en vanillestok.
Perrinzondag 25 december 2011 @ 09:31
Volgende keer mik ik er geen anijs in.. dat overheerst de smaak behoorlijk :)
FigureBirdStarswoensdag 28 december 2011 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zondag 25 december 2011 09:31 schreef Perrin het volgende:
Volgende keer mik ik er geen anijs in.. dat overheerst de smaak behoorlijk :)
Daar ben ik afgelopen weekend ook achtergekomen. Dit jaar voor het eerst wat steranijs bij m'n stoofpeertjes gedaan en dat was tevens de laatste keer :)