lady-wrb | woensdag 10 november 2004 @ 17:29 |
ik heb hier 1,5 kilo stoofperen. hoe stoof ik die? hoeveel suiker heb ik nodig? | |
shredder | woensdag 10 november 2004 @ 17:40 |
Er wordt veel gestoofd vandaag. | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2004 @ 17:53 |
In rooie wijn stoven, met een kaneel stokje. Suiker naar smaak | |
Angeles | woensdag 10 november 2004 @ 17:56 |
Ik doe het meestal met port en een beetje water, kaneel en een vanillestokje, en inderdaad wat (basterd)suiker erbij. | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2004 @ 18:02 |
Je kan ook Port gebruiken idd. | |
Angeles | woensdag 10 november 2004 @ 18:05 |
Als je wijn gebruikt, maakt het dan nog uit wat voor wijn je gebruikt of kun je gewoon ieder merk en iedere soort rode wijn gebruiken? | |
ParanoidEv | woensdag 10 november 2004 @ 18:08 |
quote:Oh yeah ![]() Schil de peertjes, snij ze in 4 stukken (klokhuis er uit halen natuurlijk). Dan moet je ze langzaam gaar koken in een pannetje met water, een half uur geloof ik. Voeg wijn, suiker, en kaneel naar smaak toe voordat je begint te koken. | |
Chielus | woensdag 10 november 2004 @ 18:30 |
Schil de peertjes, laat de steeltjes zitten. Ik gebruik dan altijd Port, Kaneel, en vanillesuiker. En dan heerlijk laten stoven. Hoeveelheid suiker is erg afhankelijk van je smaak, ik gebruik meestal maar 2 zakjes vanille suiker. Maar als je geen port maar Rode wijn pakt moet je het misschien iets meer doen. | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2004 @ 18:33 |
Ik schil ze, maar laat ze heel met stelen er aan. Dan kan je ze zo lekker als een haring happen. | |
liefkleinmeisjuh | woensdag 10 november 2004 @ 18:35 |
1 zakje vanille suiker 2 grote scheppen suiker (opscheplepels) 2 kaneelstokjes scheutje citroensap evt. rodewijn en een uurtje zachtjes koken | |
Angeles | woensdag 10 november 2004 @ 18:40 |
quote:Een half uur? Ik zet ze altijd 2,5 uur op, minstens. | |
Chielus | woensdag 10 november 2004 @ 18:42 |
quote:Idd, of als je ze echt heel lang hebt laten stoven kunje ze bijna gewoon van het steeltje afzuigen. | |
ParanoidEv | woensdag 10 november 2004 @ 19:16 |
quote:Ja het is al een jaar geleden dat ik het gedaan heb. Peren moeten trouwens ook heel blijven, is het niet? | |
Snarf | woensdag 10 november 2004 @ 19:20 |
quote:volgens mijn oma niet hoor! ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 10 november 2004 @ 19:34 |
Overginds is het ook belangrijk de juiste peren te gebruiken. Giese Wildemann zijn de enige ware stoofperen. | |
Angeles | woensdag 10 november 2004 @ 19:36 |
quote:Ik snijd ze ook altijd in 4 partjes, het is maar wat je zelf fijner vindt eten. Ik vind het gesneden makkelijker. | |
Martijn_77 | woensdag 10 november 2004 @ 21:23 |
quote:Ja minimaal moet goed zacht en rood gestooft zijn. Liever te lang stoven dan te kort. | |
Mercure | maandag 15 november 2004 @ 14:47 |
Of stoven in half port en half marsala. (en het obligate kaneelstokje). Dan kun je de suiker weglaten. [ Bericht 0% gewijzigd door Mercure op 15-11-2004 14:53:20 ] | |
uhqmby | maandag 15 november 2004 @ 15:23 |
Twee variaties op stoofpeertjes: Stoofpeertjes gestoofd met saffraan, citroenrasp en honing Stoofpeertjes gestoofd met kardemom ipv kaneel En ook een vervolgvraag: hoe eet je stoofpeertjes? Als bijgerecht of als nagerecht? In welke combinaties? | |
AKnynke | maandag 15 november 2004 @ 15:31 |
quote:tsja, meestal als bijgerecht. Heb ze eignelijk nog nooit gehad als toetje. Vind ze lekker met spruitjes en aardappelen. Ik had ze gister voor mezelf gekookt, met spruitjes en aardappelen. Stoofpeertjes stonden af te koelen, en ik kon het niet laten, heb ze allemaal in een keer opgegeten, zo voor het avondeten. Was wel erg lekker! | |
Mr-Mackey | maandag 15 november 2004 @ 15:34 |
Schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Opzetten met héél weinig water en zodra het kookt de pit laagdraaien. Twee flinke eetlepels honing eroverheen en een flinke snuif kaneel. Enige uren laten stoven (tot ze mooi rood zijn). De lekkerste stoofperen zijn overigens Gieser-Wildemann | |
pos | maandag 15 november 2004 @ 15:49 |
kan het ipv suiker ook met zoetstof? | |
karper | maandag 15 november 2004 @ 15:50 |
kaneel rode wijn port of voor kids goed limonade(ik gebruik altijd iets van de natuur-winkel sta namelijk 100% achter hun produkten en heb ze gepromoot op een beurs) vanille stokje of 50/50 met vanille suiker en gewoone suiker | |
kleinmeiske | maandag 15 november 2004 @ 15:53 |
Pikeurtje smaakt er ook wel goed bij (een of ander vreselijk zoet goedje, zo in de supermarkt te krijgen). Peertjes in 4-en en klokhuis eruit, veel suiker en kaneel en bodempje water erbij, uurtje of 4 laten pruttelen. Vorige week gedaan, zo lust ik ze zelfs inmiddels! Bij m'n moeder kreeg ik ze dus echt niet naar binnen gewerkt. | |
Darkphorze | dinsdag 16 november 2004 @ 15:00 |
Ik heb ze gisteren ook gemaakt met zoetstof, moet er wel flink wat ingooien hoor denk wel 2 keer zoveel als normale suiker. Mijn peren waren na 45 minuten al flink zacht ![]() Ik wilde meteen alles opeten, maar heb me maar netjes gehouden anders had ik vandaag niet meer. Ik heb trouwens geen wijn of port gebruikt, alleen water, zoetstof en kaneel. Lekker light voor de lijners onder ons en heel goed voor de zoete trek ![]() | |
PM-girl | zondag 16 januari 2005 @ 17:36 |
Ik heb ze vanmiddag opgezet: peren (het goede merk:Giese Wildemann) in 4 stukken gesneden en geschild. Opgezet met water, veel suiker, kaneelstokje en een beetje citroensap. Het is de eerste keer dat ik ze maak dus ben benieuwd hoe ze smaken binnen nu en een uurtje. Mijn moeder was vanmorgen niet bereikbaar voor vragen, dus ik heb zelf maar wat bedacht. | |
PM-girl | zondag 16 januari 2005 @ 18:50 |
Mmm, ze waren heel erg lekker, maar het kan lekkerder, toch even mijn moeder vragen van de week. | |
Rewimo | zondag 16 januari 2005 @ 21:53 |
Volgens mij kun je het vocht ook een beetje binden, dat deed mijn oma altijd. Zal het mijn moeder eens even vragen waarmee (misschien maizena?). | |
Pietverdriet | zondag 16 januari 2005 @ 22:02 |
Brrrrr binden met Maizena... Nee, je moet ze gewoon lang stoven, van bind het vanzelf iets door het pectine uit de peren. Peren schillen maar heel laten incl steeltjes. Opzetten met rode wijn (of port) een kaneel stokje, en citroenschil, niet met sap en suiker. | |
-Angel- | zondag 16 januari 2005 @ 22:16 |
Ik pluk allereerst eigenhandig de stoofperen, met behulp van een trapje, uit onze eigen boomgaard. Hierna ga ik over tot het schillen van de peer, ook het steeltje verwijder ik. Tijdens het stoven in een pannetje (ongeveer een half uur), voeg ik wat wijn toe en het speciale ingredient: 4 theeleepels zout. Hierna is de smaak gewoon een waar genot voor de smaakpapillen, lekkerder kan haast niet. | |
GrotePier | zondag 16 januari 2005 @ 23:29 |
rode wijn, suiker, kaneel, citroen, sinaasappel, laurier blaadje. echt helemaal geweldig op deze manier. stoven in deze substantie en daarna lekker een paar uur of een nacht laten staaan..... | |
Angeles | zondag 16 januari 2005 @ 23:48 |
Ik doe er trouwens ook nog kruidnagels bij. Gemalen kruidnagels is het makkelijkst. | |
GrotePier | maandag 17 januari 2005 @ 01:09 |
quote:jep ook erg lekker maar pas op dat ze niet overheerst | |
Rewimo | maandag 17 januari 2005 @ 08:11 |
quote:Volgens mijn moeder gebruikte mijn oma een weinig aardappelmeel om het kookvocht te binden ![]() | |
Aegir | maandag 17 januari 2005 @ 08:16 |
allemaal geweldig advies, MAAR vergeet niet een scheutje bessensap, krijgen ze zo'm prachtig rooie kleur van ![]() | |
Aegir | maandag 17 januari 2005 @ 08:19 |
binden kun je het best doen met een 'lopende willem', weet echt niet waarom ze dat zo noemen, maar een beetje bloem met een beetje water opkloppen dat er door heen gieten e voila![]() | |
PM-girl | maandag 17 januari 2005 @ 09:37 |
ok thnx voor alle tips volgende week weer! | |
MarMar | maandag 17 januari 2005 @ 09:44 |
binden is lekkerder met een beetje custard, alleen doe dat wel even in een kopje met een beetje water roeren voordat je het erdoor gooit. ik doe meestal klein laagje water, kaneelstokjes, vanillestokjes, beetje vanillesuiker en liever honing dan gewone suiker. binden dan dus met een beetje water met custard. btw, ongesneden gestoofde peertjes voorzien van een laagje cocos en koud eten is erg lekker als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs. | |
Pietverdriet | maandag 17 januari 2005 @ 10:55 |
quote:Nu, als je giese wildeman gebruikt heb je geen bessensap of zoiets nodig om ze te kleuren, dat kleuren doen ze vanzelf | |
Martijn_77 | donderdag 20 januari 2005 @ 20:36 |
Gisteren stoofpeertjes gemaakt van Gieser Wildeman peren Het recept: 1 Kg Gieser Wildeman 1 dl Rode Druivensap 100 Gram Suiker 1 Vanillestokje 2 Eetlepels citroensap Peren schillen in de pan doen druivensap er bij, water er bij tot ze net onderstaan dan suiker, citroensap en vanillestokje toevoegen en dan aan de kook brengen. Als het kookt laag draaien en 2,5 tot 3 uur laten stoven. en dan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
BoomBoom | donderdag 3 februari 2005 @ 15:08 |
quote:Waar laat je ze staan? In de koelkast, of erbuiten? | |
Chielus | donderdag 3 februari 2005 @ 18:49 |
quote:Ik zet ze altijd gewoon buiten met een deksel erop (als het tenminste niet vriest). | |
Martijn_77 | zaterdag 5 februari 2005 @ 12:20 |
quote:Ik zet ze meestal in de koelkast | |
GrotePier | woensdag 9 februari 2005 @ 23:01 |
stukken sinaasappel stukken citroen kaneel stokjes laurierblaadje suiker rode port vanilie stokje | |
BBQ-kip | maandag 21 maart 2005 @ 17:48 |
Nou, op verzoek van Obliv, hier verder: Ode aan het stoofpeertje! Stoofpeertje dat steeds roder wordt Jij staat mooi te glimmen op mijn bord Zo heerlijk zo sappig zo prachtig rond Straks verdwijn jij lekker in mijn mond ![]() Heerlijk, stoofpeertjes, lekker naar binnen slobberen, jammm! ![]() Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat! ![]() Welke tijd zijn ze eigenlijk te krijgen? Hoe maak jij je stoofpeertjes klaar? | |
Euc- | maandag 21 maart 2005 @ 17:52 |
Ik mik gewoon een fles wijn in de pan (evt aanlengen met water tot ze onder staan), kaneelstokje, laurierblad, vanillestokje (ja echt ja, ik vind het lekker, dat telt ![]() ![]() | |
GrotePier | zaterdag 26 maart 2005 @ 22:43 |
rode wijn, kaneelstokje, suiker, citroen partjes, sinaasappelpartjes, laurierblaadje | |
Together-Alone | zaterdag 26 maart 2005 @ 22:58 |
Voor beter eetgemak kun je ook bij de hele gestoofde peertjes met een meloenboller het klokhuis eruit halen.![]() Zoiets dus. | |
Nembrionic | donderdag 31 maart 2005 @ 01:54 |
quote:Bij mijn oma's waren ze toch altijd echt donker rood ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 31 maart 2005 @ 11:18 |
quote:Nou en, ze waren hartstikke lekker hoor! ![]() En geen bessensap enzo toegevoegd, misschien scheelt dat. | |
Faithz | donderdag 14 juli 2005 @ 11:18 |
Safe en simpel: Stoofpeertjes van oma's recept: Voor 2 personen: 1 blik peertjes van de lidl Beetje bruine suiker Kaneel Bakboter (geen croma ![]() De peertjes in reepjes snijden en bestrooien met kaneel (naar smaak). Vervolgens laat je in de pan een flinke eetlepel met boter smelten. Daar laat je 1 of 2 eetlepels bruine suiker bij smelten. Ook weer naar smaak. Goed roeren, zodat het stroperig wordt. Vervolgens de peertjes erbij. Nog een beetje kaneel als je dat lekker vindt. En dan op een laag vuurtje (ik gebruik net niet de laagste stand) 3 kwartier laten pruttelen. Tussendoor roeren. ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 7 februari 2006 @ 22:39 |
quote: | |
Pietverdriet | dinsdag 7 februari 2006 @ 22:45 |
oh bah, maizena, aardappelmeel, Als je stoofperen goed kookt dan komt er pectine vrij en dat bindt heel mooi, een beetje olie achtig. Als je bind met maizena of aardappelmeel wordt het slijmerig. | |
Kokinopleiding | dinsdag 7 februari 2006 @ 22:47 |
Een zoette witte dessert wijn, vrij veel suiker toevoegen iets van 200/250 gram op 0.75 liter wijn, hier je peertjes in stooven tot ze goed gaar zijn, peertjes uit het stoof vocht halen vocht verder in koken tot er een mooie saus dikte substantie ontstaat (let op saus dikte dus niet die dikke sauzen uit pakjes van knorr, maggi enz, dat lijkt meer op pudding, maar iets dikker dan een licht gebonden jus. ) Op een bord 2 bolletjes vanille ijs een peertje en wat van de saus | |
MaxiTaxi | donderdag 19 oktober 2006 @ 16:50 |
Ik heb net van m'n moeder een braadpan gekregen ![]() Maar er is vast wel iemand die eens een speciale / bijzondere uitvoering van stoofpeertjes heeft gemaakt ![]() Wie meld zich?! | |
MinderMutsig | donderdag 19 oktober 2006 @ 16:55 |
Port of bessenvodka of sinaasappellikeur doen het ook erg goed bij de stoofperen. ![]() Een beetje nootmuskaat erbij is ook wel lekker. Maar je hebt om stoofperen te maken geen braadpan nodig hoor, dat kan je beter in een gewone pan maken. | |
Pietverdriet | donderdag 19 oktober 2006 @ 17:00 |
idd, neem een RVS soeppan, een (gietijzeren) braadpan zal smaak van het braadstuk afstaan. Trouwens, als je écht lekkere stoofperen wilt hebben, gebruik dan Giese Wildeman peren | |
Tel_R | donderdag 19 oktober 2006 @ 17:17 |
quote:En hoe gaat dat dan precies? Ik ben van nature niet zo'n kookmonster maar dit lijkt me wel lekker ![]() (tvp) | |
Pietverdriet | donderdag 19 oktober 2006 @ 17:26 |
quote:Stoofperen schillen (Giese Wildeman peren gebruiken) en heel laten, steeltje eraan laten. Roosje eventueel verwijderen Peren in een pan doen, fles wijn (of port) erbij, eventueel wat suiker, schilletje van een onbespoten citroen, stokje kaneel Aan de kook brengen, deksel op de pan en lekker laag pitje laten koken, uurtje minstens. Peren worden oudroze tot ossebloedrood Je laat ze vervolgens afkoelen, en serveert ze lauw. Je pakt ze aan het steeltje en eet ze als een haring. | |
MinderMutsig | donderdag 19 oktober 2006 @ 17:33 |
Ik vind Giese Wildeman dus helemaal niet lekker hè, er is nog een andere soort (kan niet op de naam komen) die vind ik veel beter. Zijn wat groter, groen en steviger. | |
Poedel | donderdag 19 oktober 2006 @ 18:21 |
quote:Saint rémy.. ![]() | |
Tel_R | donderdag 19 oktober 2006 @ 19:11 |
Tnx Piet! 2 vraagjes nog: laat je de peren afkoelen in het vocht, en hoeveel peren heb je ongeveer nodig voor 2 tot 3 personen? | |
Martijn_77 | donderdag 19 oktober 2006 @ 19:21 |
quote:Nee, Gieser Wildeman en dan vers van de boer. Stoven en dan smullen ![]() ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 20 oktober 2006 @ 08:11 |
quote:Ja, in het vocht, met de deksel op de pan. Als je het proces wil versnellen dan zet je het in de spoelbak met koud water in de spoelbak. | |
kabouter.muts | vrijdag 20 oktober 2006 @ 09:11 |
Je hoft het niet met wijn te doen. Maar dan wel uren stoven om ze mooi rood te krijgen. ik doe er ook wel eens laurier of kruidnagel door. | |
Pietverdriet | vrijdag 20 oktober 2006 @ 10:42 |
quote:Je gebruikt natuurlijk niet alleen wijn voor de kleur, maar ook voor de smaak. Enne, je hoeft geen dure wijn te gebruiken, een literpak voldoet volkomen,. | |
kabouter.muts | vrijdag 20 oktober 2006 @ 15:38 |
quote:Zelf gebruik ik altijd wel wijn maar mijn schoonmoeder vind dat dat echt niet hoort. Dat is niet volgens oma's recept. terwijl ze mijn peertjes heerlijk vond. (maar dacht dat ik er geen wijn in had gedaan) ![]() | |
MissHobje | woensdag 25 oktober 2006 @ 16:40 |
Hoe ik het zelf maak: Stoofperen in partjes en dan flink rode wijn, suiker, rasp van sinaasappelschil, kaneelpijpje, soms steranijs, flesje bessensap en een paar jenever bessen toevoegen. Aan de kook brengen.. en dan zet ik het verder op mijn ouderwetse peutroleumstel ( van mijn oma ooit gehad) en daar laat ik het zo'n 45 a 60 min. na stoven. Zo verschrikkelijk lekker, alleen die geur al in je huis ![]() Mijn moeder doet bv. alleen kaneel, water en suiker gebruiken want ze vind die wijn bij de peren niet zo lekker. Uiteindelijk worden alle stoofperen toch ook rood ( al heeft het wel iets langer nodig) | |
MinderMutsig | woensdag 25 oktober 2006 @ 16:48 |
quote:Die bedoel ik inderdaad. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 25 oktober 2006 @ 16:49 |
Mijn moeder zei over koken met bv wijn, grom grom sneer, zo kan je een steen ook lekker krijgen.. Maar eerlijk gezegt was haar eten eigenlijk nooit zo lekker | |
ParanoidEv | woensdag 25 oktober 2006 @ 20:09 |
quote:Oeh jaaaa, die neemt oma wel eens mee ![]() | |
MinderMutsig | woensdag 25 oktober 2006 @ 20:15 |
quote:Je bent mijn zwager!? ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 26 oktober 2006 @ 08:22 |
quote:Hee Die Kirsten, jij ook hier? | |
Avani | donderdag 26 oktober 2006 @ 10:08 |
Hoe zit het met witte wijn? Ik zelf gebruik rode wijn, maar het schijnt dat witte dus ook wel lekker is. Iemand ervaring mee? | |
Pietverdriet | donderdag 26 oktober 2006 @ 10:15 |
quote:kan je ook gebruiken, stoofperen in Riesling, mmmmmmmmmmm Rosé is ook lekker. Rode of witte port is ook lekker Sherry is heeel apart. | |
PM-girl | donderdag 30 november 2006 @ 15:12 |
Schopje. Inmiddels alweer een aantal keren stoofpeertjes gegeten. Nu vroeg ik me af, is er ook een recept om er iets lekkers mee te doen als hapje? Met chocola bijvoorbeeld?Het is erg nat, dus niet alles zal lukken. Leuk voor Sinterklaasavond op tafel. | |
Blues | dinsdag 2 januari 2007 @ 18:18 |
Het staat al enige tijd te pruttelen hier ![]() Bijna 3/4 fles port (was zurig, stond te lang open) Bruine basterdsuiker (gewoon op gevoel gestrooid) Laag water Kilo peren in 4-en, geschild 2 kaneelstokjes, gebroken beetje peper, beetje citroensap | |
Martijn_77 | dinsdag 2 januari 2007 @ 19:50 |
@ Bluezz Ben wel benieuwd hoe het smaakt zeker omdat je zurige Port hebt gebruikt | |
Blues | dinsdag 2 januari 2007 @ 19:58 |
quote:Ik heb de port natuurlijk wel even geproefd voor het erdoor ging, en het viel heel erg mee. De peertjes smaken heerlijk ![]() | |
guntherschneider | woensdag 3 januari 2007 @ 12:56 |
quote: ![]() Hou op zeg, ik krijg er honger van... Nog een tipje is om het kookvocht te binden met gelatine en dit in kleine schaaltje op te laten stijven. (bijvoorbeeld Je krijgt dan een soort gelatinepudding met de smaken uit je kookvocht. Serveer dit met een bolletje hangop. en een lauwwarm stoofpeertje en een beetje honing.... | |
Pietverdriet | woensdag 3 januari 2007 @ 13:00 |
Overginds is het snijden in partjes zonde vind ik, gewoon stoofperen schillen (steeltje eraan laten) en als geheel stoven, staat zo mooi, een donkerroze peer, kan je dan nog een blaadje mint onder de steel prikken, presenteert zo mooi | |
guntherschneider | woensdag 3 januari 2007 @ 13:02 |
quote:Qua presentatie idd een stuk mooier... | |
Pietverdriet | woensdag 3 januari 2007 @ 13:28 |
quote:Eet ook lekkerder, je pakt hem op aan het steeltje en laat hem naar binnen glijden als een haring. | |
Blues | woensdag 3 januari 2007 @ 15:28 |
Piet ![]() | |
GlimVlinder | woensdag 3 januari 2007 @ 15:40 |
quote:in zijn geheel presenteert mooier en geeft minder pulp. maar partjes zal wel werken ja. 60 minuten is wat te kort voor wat mijn oma altijd dee. en die waren altijd zowwwww mjummie, liefst met wat geschoten (gestroopt ![]() ![]() | |
Qwea | woensdag 3 januari 2007 @ 15:47 |
nou heb ik ook ff een vraag. Ik wil graag stoofperen maken, maar MikeyMo loopt te zeuren dat hij ze niet lust. (meneer at ze 2de kerstdag wel in het restaurant ![]() Mijn moeder en zijn moeder maken de peren in bessensap. Daar ben ik niet echt zo kapot van. Wat is volgens jullie lekkerder waardoor MikeyMo niet meer over die wijnsmaak zeurt en ik gewoon stoofperen kan gaan maken ![]() | |
GlimVlinder | woensdag 3 januari 2007 @ 15:50 |
quote:gewoon maken en als ie ze niet blieft rot ie maar op? ik wil ze wel hebben hoor ![]() | |
Blues | woensdag 3 januari 2007 @ 15:51 |
Alleen water, suiker, kaneel, citroensap wat peper, kan ook toch? | |
Qwea | woensdag 3 januari 2007 @ 15:51 |
quote: ![]() | |
Qwea | woensdag 3 januari 2007 @ 15:53 |
quote:dat lijkt me zo,ehm,kaal en smaakloos? Ik heb ze overigens nog nooit zelf gemaakt hoor. Maar mijn zus doet ze met wijn en die zijn zoooooo lekker. En mn moeder met bessensap en die zijn minder. De wijn en de bessensap bepalen toch juist de smaak van de stoofpeer en de mooie rode kleur? Lijkt me eigk niet lekker zonder wijn of bessensap ![]() | |
GlimVlinder | woensdag 3 januari 2007 @ 15:55 |
quote:mensen die al van te voren negatief lopen te doen over wat ze nog niet geprobeerd hebben moeten gewoon hun mond houden. ti's gewoon laten zien hoe belangrijk ze zijn; ik bedoel - welk ander doel heeft het? in het restaurant at ie ze wel. en daar doen ze er vast gewoon wijn bij (volgens mij is dit vrij standaard ![]() peertjes peertjes... ![]() damn ik begin trek te krijgen heerlijk die saus door de aardappels met jus van het gebraad. ![]() ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 3 januari 2007 @ 16:00 |
Ik kan maar 1 ding zeggen, mensen die twijfelen over het stoven van de peer in wijn of port, probeer het gewoon. | |
GlimVlinder | woensdag 3 januari 2007 @ 16:07 |
quote:en omdat ze ff opmoeten zou ik een flinke dosis peertjes nemen. kun je er meerdere dagen van genieten ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 3 januari 2007 @ 16:09 |
quote:En gewoon een goedkope wijn nemen, nergens voor nodig om een daar een dure wijn voor te nemen. | |
Qwea | woensdag 3 januari 2007 @ 19:42 |
hoooooooooooi was ik weer ![]() ik heb zonet giese wildermann gekocht,kanaal,wijn en citroen. Nu hoorde ik van zus lief het volgende : Beetje water in de pan zodat de bodem bedekt is, dan de wijn erin zodat de stoofperen onder staan. 20 scheppen suiker erin,wat kaneel erbij en dan laten koken. Mijn vraag : ik las dat er door jullie citroen door wordt gedaan. Hoe doen jullie dat? Hoelang moeten de peren koken en hoeveel kaneel moet erin? Dank u ![]() ![]() | |
Blues | woensdag 3 januari 2007 @ 19:51 |
Niet té veel suiker, ik had echt te veel gebruikt, 20 scheppen klinkt als te veel. 2 kaneelstokjes (breken! ) op 1 kg peren. Citroensap, paar druppels. Uurtje of 3 zacht stoven (pruttelen, net aan de kook houden op je laagste pitje). | |
Qwea | woensdag 3 januari 2007 @ 20:12 |
quote:15 scheppen dan maar? Ik kan mocht het toch niet goed zijn toch altijd nog suiker toevoegen? En alleen het sap? geen citroenschil? | |
conleche | donderdag 4 januari 2007 @ 00:01 |
Ik had ze met kerst ook gemaakt: wijn, water, (zodat ze half à 3/4 onderstaan) ik had wel goede wijn genomen, (dat schijn je dan toch te proeven)maar geen hele fles hoor, ongeveer 1/3. en ook nog een scheut lycheelikeur. Suiker erbij, (geen 15 scheppen dat lijkt me teveel, ik heb er zo'n 2 handjes overgestrooid) wat bietensap voor extra kleur, 3 kruidnageltjes en wat witte balsamico-azijn. Dat laatse omdat ik geen citroen in huis had en het bleek verassend lekker, ik heb ze warm geserveerd bij hertenbiefstuk met sjalottenjus: Heel lekker! | |
delores | donderdag 4 januari 2007 @ 00:08 |
Hoe ik ze altijd maak: 1 kilo (Gieser Wilderman) peren, schillen en in een pan leggen. Flinke scheut wijn (groot glas zeg maar) erop, aanvullen met water tot peren onderstaan. 2 kaneelstokjes, aantal kruidnagels en stuk of 5 kardamompitten erbij, plus een klein handje (riet) suiker en een flink stuk sinaasappelschil-rasp (alleen het oranje). Aan de kook brengen zodat alcohol uit wijn kookt, vervolgens een uur of 2 heeeeel zachtjes laten garen. Na 2 uur peren uit de pan halen en 'saus' op hoog vuur laten inkoken, eventueel binden met maizena. Dan krijg je een prachtige, dieprode smakelijke iets ingedikte saus, die je vervolgens over de peren giet wanneer je deze serveert bij rood vlees of als nagerecht. Mmmmm...en dan ruikt het verrukkelijk in de keuken ![]() | |
Tel_R | donderdag 4 januari 2007 @ 18:32 |
quote:Ze waren laatst in de aanbieding hier: 2,5 kilo voor 2 euro. Hier dus hoe ik ze gemaakt heb: - Alle peren geschild en in vieren gesneden. - 3 kaneelstokjes ertussen gestoken - 1 liter wijn erop (gewoon een kartonnen pak) - 4 eetlepels bruine basterdsuiker erop - 3 reepjes heeeeel dun geschilde sinaasappelschil erin - bovengenoemde sinaasappel uitgeperst en het sap ook in de pan - water bijvoegen totdat de peren onderstaan - ongeveer 3 uur pruttelen Resultaat: ![]() | |
Qwea | vrijdag 5 januari 2007 @ 12:43 |
weheheheehehe ik heb ze gisteren gemaakt! En ze waren lekker! MM vondt ze zelfs lekker ![]() 15 scheppen suiker,citroensap,kaneel,wijn en water. 3 uur prutten en smullen maar ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 5 januari 2007 @ 12:54 |
Overginds, er wordt in NL bijna altijd cassia als kaneel verkocht, het lijkt wat op elkaar, maar het zijn twee verschillende kruiden en komen van verschillende bomen/struiken Kaneel ![]() Cassia (nepkaneel) ![]() Zoals je kan zien is Cassia veel dikker, en kaneel dunner. | |
Pikkebaas | maandag 8 januari 2007 @ 08:57 |
Gisteren peren gestoofd in zoete witte wijn met een vanillestokje erbij en wat suiker naar smaak. Was erg lekker, weer eens wat anders. Als je ze heel langzaam stooft worden ze ook rood, ik had ze wat sneller gestoofd zodat ze wit bleven. Na het stoven wil ik ze een nachtje in een cm bessenjenever zetten zodat ze half wit en half rood worden. | |
Pikkebaas | maandag 8 januari 2007 @ 09:00 |
- [ Bericht 100% gewijzigd door Pikkebaas op 08-01-2007 21:47:35 ] | |
Pikkebaas | dinsdag 9 januari 2007 @ 10:35 |
Gisteren peren gestoofd in bessenjenever met kaneel en een beetje suiker. Erg lekker, de peren worden iets meer roze dan rood. En met name het ingekookte sap is lekkerder dan met wijn. Wel zit er na het stoven meer alcohol in dan met wijn, dus niet voor iedereen geschikt. | |
Coolfool | dinsdag 9 januari 2007 @ 11:04 |
Oh stoofpeertjes! Heerlijk! M'n moeder kookt ze altijd zonder wijn, totdat ze helemaal rood zijn. Die hebben we dan bij het eten. Een vriend van ons maakt ze heerlijk met port, als toetje na het toetje, met daarbij een beetje blue stilton en walnoten. ![]() | |
guntherschneider | dinsdag 9 januari 2007 @ 11:12 |
Waren de stoofperen in de aanbieding pikkebaas? ![]() Over je tweede recept: de alcohol verdampt vanaf een graad of 75 dus er zal niet veel alcohol in de peertjes zitten. | |
Blues | dinsdag 9 januari 2007 @ 14:40 |
Wat een lekkere variaties hier ![]() Piet : ik ben meteen even naar het keukenkastje gelopen, wist niet eens dat je echt en nep kaneelstokjes had ![]() Waarom is dat? En is de smaak anders/beter van 1 van de 2 ? http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel Ik heb deze (uit een zakje van silvo of verstegen) : ![]() [ Bericht 8% gewijzigd door Blues op 09-01-2007 14:47:34 ] | |
Pikkebaas | dinsdag 9 januari 2007 @ 17:03 |
quote:Nee, een familielid van ons heeft een boom met stoofperen, het ras weet ik niet. Gemiddeld krijgen we per man twee kratten van een kilo of 15. Peren genoeg, ik eet ze dus ook de hele winter, die dingen zijn zo hard dat ze buiten gewoon goed blijven. Dat van de alcohol is natuurlijk inderdaad zo, maar gevoelsmatig blijft er zo meer achter. Ook probeer ik de peren te stoven en niet te koken, dus echt urenlang op het fornuis en onder het kookpunt houden. | |
borisz | zaterdag 13 januari 2007 @ 00:47 |
quote:morgen weer een pan opzetten ![]() | |
Qwea | zaterdag 13 januari 2007 @ 10:31 |
vandaag weer peertjes eten ![]() | |
snowqueen911 | zaterdag 13 januari 2007 @ 15:52 |
dr moet een citroenschil en een kaneelstokje bij hmmm en evt. wat bessensap voor de rode kleur of ene scheutje port ![]() | |
E.G.J. | vrijdag 26 januari 2007 @ 18:05 |
Ik ben ook op zoek naar een recept voor stoofperen. Niet dat de bovengenoemde recepten niet goed zijn, maar ik wil iets totaal afwijkends. Het bovengenoemde komt toch eigenlijk wel allemaal een beetje op het zelfde neer. En zo doe ik het al jaren. Dus nu is de tijd voor wat anders. Er is vast wel een recept wat in een totaal andere smaakrichting zit. Iemand? | |
MissHobje | vrijdag 26 januari 2007 @ 21:41 |
Ik heb wat linkjes voor je gevonden: Stoofperen in karamel/rodewijnsaus Pittige stoofperen Kruidige stoofperen Misschien ben je zo geholpen? Verder kun je natuurlijk altijd gaan experimenteren met een recept en het ons laten weten of het lekker was ![]() | |
E.G.J. | vrijdag 26 januari 2007 @ 23:38 |
quote: ![]() | |
E.G.J. | vrijdag 26 januari 2007 @ 23:51 |
Morgen word het de kruidige stoofperen. de bereiding spreekt mij erg aan:+ serehstengel kun je het beste kneuzen door er met een deegroller of een pan een paar keer flink op te meppen, zo komt de smaak beter vrij. ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 27 januari 2007 @ 14:06 |
quote:Het belangrijkste is onscherp Het verschil kan je zien aan de dikte van de bast, als het dik is -> cassia, dun -> ceylon kaneel Dun bedoel ik als stevig papier meerdere lagen in een stokje, dik is als bordpapier. De smaak van echte kaneel is veel mooier, voller, milder, cassia is scherper. Vergelijk het maar met vanille, echte vanille (van een stokje) of synthetischevanilline ( goedkope scherpe vanilline suiker in zakjes) de eerste smaakt veel voller, zachter, complexer en de tweede is scherp, niet complex | |
E.G.J. | maandag 29 januari 2007 @ 22:36 |
Ik heb mij bedacht en ben toch voor de pittige stofperen gegaan. Ik heb mij niet helemaal aan het recept gehouden, maar ongeveer zeg maar ingredienten 2 kilo stoofperen. 1 flnke theelepel gemalen gember 10 zwarte peperkorrels 10 kruidnagelen 2 liter druivensap 2 eetlepels honing 1 half theekopje maizena Eerst ff blaren op de vinger creëren ![]() Dan de druivensap in de pan, dan de theelepel gemalen gember er in, en de twee eetlepels honing er in. Voor de kruidnagelen en de peper heb ik een thee ei gebruikt, dan hoef je die er later niet uit te vissen. In de tijd dat de peren staan te koken heb ik twee stukjes kipfilet in de bacon gerold. en gebraden in de jus. En na een uurtje of twee de aardappelen opgezet en hewt zap ingedikt met maizena. Ik kan u verzkeren dat dit een heerlijke combinatie is. ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door E.G.J. op 29-01-2007 22:46:00 ] | |
MissHobje | maandag 29 januari 2007 @ 22:42 |
Leuk je verslag EGJ ![]() Zit er lekker uit.. dus het recept is goed bevonden begrijp ik ![]() Leuke foto's! | |
E.G.J. | maandag 29 januari 2007 @ 22:50 |
Ja, het is inderdaad echt lekker. Morgen eet ik er ook nog van, het restant aardappelen van vandaag bak ik op. En het tweede stukje gerolde kipfile maak ik dan soldaat. Dus morgen heb ik een makkie ![]() En dan heb ik nog peren over, maar die gaan in de vriezer. | |
sunshine | dinsdag 20 februari 2007 @ 08:32 |
Kun je het kaneelstokje ook vervangen door gewone poederkaneel? | |
Pietverdriet | dinsdag 20 februari 2007 @ 08:47 |
quote:Ja, maar gebruik dan een half theelepeltje. Hou er rekening mee dat poederkaneel voor een rauw mondgevoel zorgt, en de meeste poederkaneel cassia is, en minder aangenaam smaakt als echte kaneel. | |
sunshine | dinsdag 20 februari 2007 @ 08:53 |
quote:Hmmm..... gisteren in een opwelling stoofperen (ja het goede merk ![]() Tnx Piet. ![]() | |
sigme | dinsdag 20 februari 2007 @ 09:02 |
Gieser Wildeman is geen merk ![]() Kleiperen (ook bekend als winterjan) zijn ook lekkere stoofperen. Lekkere port kan je beter opdrinken: peertjes worden ook lekker in goedkope bagger (zoete spaanse "wijn"), en zelfs in die Ikea-rommel (alcoholloze gluh"wijn"). Gluhwijn van Aldi ed werkt ook prima. Enige experiment wat ik echt *niet* geslaagd vond was een steranijsje in de pan. Wel altijd een goede toevoeging: 3 kruidnagels. | |
Pietverdriet | dinsdag 20 februari 2007 @ 09:09 |
quote:Ik gebruik altijd gewoon goedkope wijn, beter je peren in pure goedkope wijn stoven dan in verdunde dure port. Ik gebruik in de keuken altijd gewoon een goedkope rode of witte wijn. Mensen die beweren dat je dezelfde wijn moet gebruiken die je drinkt zijn niet goed snik of krijgen kickbacks van de wijnhandel. Goede wijn moet je drinken, een mooie wijn gebruiken om in te koken voor een saus, in een stoofschotel gooien geld weg quote:Kruidnagels, huiver, daar heb ik een persoonlijk trauma. Kreeg eens een buikgriep nadat ik kruidnagelworstjes had gegeten. Bij het overgeven smaakte en ruikte het sterk naar kruidnagels, sindsdien kan ik die dingen niet meer zien. | |
sigme | dinsdag 20 februari 2007 @ 09:11 |
Ik denk dat ik de volgende portie stoofperen maar eens voorzie van een beetje foelie. | |
sunshine | dinsdag 20 februari 2007 @ 09:16 |
quote:Er stond toch ook een knipoog? ![]() Maar goed, ik ga schillen. ![]() | |
sunshine | dinsdag 20 februari 2007 @ 13:32 |
Ze zijn klaar en smaken ![]() Van mijn vader kreeg ik het idee om van het sap perenstroop te maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik ben benieuwd! | |
Nembrionic | dinsdag 20 februari 2007 @ 14:31 |
quote:Hmm...geen gek idee ![]() | |
cinnamongirl | vrijdag 23 februari 2007 @ 10:26 |
Gaat echt alle alco eruit? Ik wil het maken voor iemand die nog borstvoeding geeft... | |
sigme | vrijdag 23 februari 2007 @ 10:39 |
quote:Ja. Maar je kan ook alcoholvrij beginnen. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 februari 2007 @ 10:44 |
quote:ja, bij het koken gaat de alcohol er volledig uit, overginds bevat vers brood ook alcohol, net als zeer rijp fruit, dus de paniek over echt helemaal alcoholvrij is overdreven. | |
cinnamongirl | vrijdag 23 februari 2007 @ 10:46 |
quote:Ik geloof echt niet dat dat dan lekker wordt! quote:Dat dacht ik al. In mijn Boeuf Bourguignon die ik gister al heb gemaakt zit ook een halve fles wijn, maar dat heeft al 3 uur gestoofd en vanmiddag gaat het nog een uur (ivm. champignons toevoegen). Dan is het er echt wel uit. [ Bericht 13% gewijzigd door cinnamongirl op 24-02-2007 12:30:21 ] | |
Pikkebaas | vrijdag 23 februari 2007 @ 19:46 |
Acohol heeft een kookpunt van rond de 50 graden celcius. Als je Boeuf Bourguignon begint te pruttelen is de temp al veel hoger dan 50 graden. Zeker na drie uur is alle alcohol er gegarandeerd uit. | |
Schanulleke | vrijdag 2 oktober 2009 @ 14:16 |
*KICK* Ik heb vandaag het plan opgevat om stoofperen te gaan maken. In mijn recept uit de Wannee (nieuwe aanwinst nav CUL topics) hebben ze het over rode bessensap. Onze dorpssuper had zoiets echter niet. Als dichtste benadering hadden ze cranberrysap. Nu ben ik leek, dit is de eerste keer dat ik al zo vroeg begin met koken zeg maar, maar verruineer ik daarmee de stoofpeertjes, of niet? | |
Pietverdriet | vrijdag 2 oktober 2009 @ 16:51 |
quote:Neem een goedkope fles rode wijn | |
Schanulleke | vrijdag 2 oktober 2009 @ 16:53 |
quote:Ik heb ze nu bijna anderhalf uur laten koken in water. Water weg doen en koken in de wijn? Of water indikken met maizena en wijn? | |
Pietverdriet | vrijdag 2 oktober 2009 @ 16:57 |
quote:Kookvocht zeker niet weggooien, maar je kan er wel wijn bij doen en het gewoon inkoken. Geen Maizena gebruiken, gewoon in koken, als de peren gaar zijn kan je die er ook uit halen en het sap/wijn verder inkoken. | |
Schanulleke | vrijdag 2 oktober 2009 @ 17:28 |
quote:Dank. Inmiddels heeft mijn lieftallige echtgenote d'r al een draai aan gegeven. Ik had verwacht dat de Wannee hier meer variaties zou bieden. Niet getreurd, wordt vast heerlijk. | |
Pietverdriet | vrijdag 2 oktober 2009 @ 17:39 |
quote:Okay, Culinair weetje, het kookvocht wat je inkookt is sowieso gebonden door de pectine die vrijkomt uit de peren. | |
conleche | vrijdag 2 oktober 2009 @ 17:41 |
Ooooh, daar heb ik zin in!! Stoofpeertjes!!! Hoop dat ik ze al kan krijgen. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 2 oktober 2009 @ 18:50 |
quote:Heb woensdag nog een paar kilo gekocht. | |
#ANONIEM | zaterdag 3 oktober 2009 @ 00:30 |
Oh die gaan we morgen ook ff halen dan ![]() | |
Schanulleke | zaterdag 3 oktober 2009 @ 07:53 |
quote:De Appie had ze al liggen. Ze waren heerlijk, al moet ik ze de volgende keer wel op tijd van het vuur halen, ze werden nu iets te zacht. ![]() | |
PM-girl | zaterdag 3 oktober 2009 @ 13:23 |
O, dit had ik eerder moeten lezen, zodat ik ze had kunnen kopen bij de supermarkt! Volgende week misschien! ![]() | |
conleche | zaterdag 3 oktober 2009 @ 13:28 |
quote:Wat bedoel je met té zacht? Vielen ze uit elkaar? Bij mij staan ze altijd heeeeel lang te pruttelen, maar wel op heel laag vuur, met zo'n dingetje ertussen. (hoe heet dat eigenlijk??, zo'n ijzeren, rond ding wat je tussen gas en pan doet, zodat het niet kookt, maar trekt??) En ik laat ze ook altijd heel, dus niet in stukken. | |
SilkSpectre | zaterdag 3 oktober 2009 @ 13:38 |
quote:Stoofplaatje ![]() | |
conleche | zaterdag 3 oktober 2009 @ 13:44 |
quote:Ja, waarom ook niet!! ![]() | |
Schanulleke | zaterdag 3 oktober 2009 @ 14:46 |
quote:Ze vielen uit elkaar inderdaad maar voor een eerste keer was ik erg tevreden. Ook over de runderlappen die ik gestoofd had trouwens. Heerlijk ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 3 oktober 2009 @ 16:53 |
Heb ze net opgezet, 1,5 kilo gieser wildemannetjes, halve fles rode wijn, 4 eetlepels suiker, 3 citroenschilletjes | |
BBQ-kip | zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:04 |
Ik heb hier in een onbemand stalletje langs de weg (Westland) 2 kilo stoofperen gekocht. Het zijn flinke jongens en zeker geen Gieser Wildeman. Zoektocht op internet levert me geen namen op, dus kan er geen specifieke recepttips voor vinden. Kan ik die ook gewoon in wijn/sap e.d. stoven net als "gewone" stoofperen? | |
Pietverdriet | zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:07 |
quote:Ja hoor, er zijn meer perensoorten die te stoven zijn, je hebt dan waarschijnlijk Saint Remy | |
BBQ-kip | zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:11 |
Even googlen om te kijken of die er op lijken ![]() Ja, dat zijn ze inderdaad! Lekker, heb er nu al zin in. In kwarten snijden en lekker een uur of 2 (of langer?) zachtjes laten stoven? [ Bericht 34% gewijzigd door BBQ-kip op 03-10-2009 17:17:28 ] | |
Pietverdriet | zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:20 |
quote:2 uur moet genoeg zijn. Smakelijk! | |
BBQ-kip | zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:47 |
Lekkere dikke vla gekocht voor erbij, om nom nom ![]() Zo nog even avondeten kopen en fixen, nu voor de lekkere trek 2 handperen die perfect rijp waren naar binnen geslobberd ![]() ![]() | |
BBQ-kip | zondag 4 oktober 2009 @ 01:28 |
Paar uurtjes later en ze zijn heeeeerlijk! Stoofperen FTW ![]() | |
Nembrionic | maandag 5 oktober 2009 @ 20:31 |
quote:Locatietips zijn altijd welkom ![]() | |
BBQ-kip | maandag 5 oktober 2009 @ 22:12 |
Oe, ik heb Westland neergezet maar het was Midden Delfland, laat ze het maar niet horen ![]() Was in een stalletje in Schipluiden, langs de Oostgaag. Maar stalletje stond er vandaag niet meer, sorry ![]() Als ik wellicht binnenkort weer een stalletje zie (zie veel perenbomen met flinke peren eraan als ik naar werk rijd) zal ik het even melden ![]() Ze waren vandaag weer erg lekker ![]() | |
Leintjeuh | donderdag 8 oktober 2009 @ 12:04 |
Ik heb vanmorgen 2 kilo Giese Wildemann geschild en in een pan opgezet in een pak ( ![]() Moet ik aanvullen met water tot alle peren helemaal tot aan het steeltje onder de vloeistof staan? | |
conleche | donderdag 8 oktober 2009 @ 12:55 |
quote:Ik draai ze dan om en laat ze nog even staan! Mijn AH heeft alleen maar handperen. ![]() ![]() | |
minilot | zondag 9 oktober 2011 @ 10:22 |
Schopje! Het is guur en nat buiten, dus weer tijd voor stoofperen. Digros had Gieser Wildemannen in de aanbieding, dus daar staat nu anderhalve kilo van op. Nooit eerder stoofperen gemaakt, dus ik ben benieuwd! Na een half uur in water, port, kaneel en wat vanillesuiker (klein snufje zout) zijn ze al lichtoranje. De helft ervan gaat straks overigens in stukjes in een crumble-taartje, met advocaatroom erbij. ![]() | |
GotC | maandag 10 oktober 2011 @ 13:35 |
Ik heb een paar dagen geleden voor het eerst stoofperen gemaakt ![]() 8 stoofpeertjes, geschild maar wel heel+stokje in 250 ml rode wijn, 250 ml sinaasappelsap en een kaneelstokje ![]() | |
conleche | maandag 10 oktober 2011 @ 13:58 |
Dank voor het schopje. *stoofpeertjes op boodschappenlijstje zet* | |
Sunnythesun | maandag 10 oktober 2011 @ 15:17 |
Mijn schoonvader kwam net reeds geschilde stoofpeertjes uit de tuin brengen ![]() ![]() ![]() | |
Erasmo | zondag 16 oktober 2011 @ 21:35 |
Zit nu in de snelkookpan:![]() | |
RobinOok | zondag 16 oktober 2011 @ 22:27 |
Luilak. | |
#ANONIEM | zondag 16 oktober 2011 @ 22:28 |
Peren schillen 2 Kaneelstokjes 1 fles wijn voor 80% schenken. Overige 20% aanvullen met rode port Een scheutje citroensap Suiker (schat 4el tot 6 el.) Geheel even aan kook brengen en suiker op lossen. Vervolgens peren erin en 4 uur stoven. ![]() | |
Erasmo | zondag 16 oktober 2011 @ 22:29 |
Ik heb ze wel eerst geschild hoor ![]() | |
RobinOok | zondag 16 oktober 2011 @ 22:32 |
Wat een werk he? ![]() | |
Erasmo | zondag 16 oktober 2011 @ 22:35 |
Je zet het kijkkassie aan het is klaar voor je het weet ![]() Spul zit nu in jampotjes te wecken. | |
Erasmo | maandag 17 oktober 2011 @ 22:25 |
Batch 2 is minder gegaan, 2 kilo heeft iets te lang in de pan gezeten waardoor iedere structurele integriteit verloren is gegaan ![]() | |
RobinOok | maandag 17 oktober 2011 @ 23:19 |
Net goed. Zal je leren! ![]() Voortaan gewoon weer mooi lang en langzaam, zoals het hoort. | |
Erasmo | maandag 17 oktober 2011 @ 23:28 |
Ja maar hij is zo mooi ![]() ![]() | |
RobinOok | maandag 17 oktober 2011 @ 23:33 |
Gewoon zo door de yoghurt. Pureren, gelatine erdoor en puddinkjes van maken? In laten koken en jam van maken? | |
Erasmo | maandag 17 oktober 2011 @ 23:36 |
Het staat nu inderdaad in te koken, een tekort aan pectine zal gelukkig niet optreden ![]() | |
SteveBudin | dinsdag 18 oktober 2011 @ 15:28 |
Ons ma vervangt de rode wijn door bessenjenever ![]() | |
minilot | woensdag 19 oktober 2011 @ 07:19 |
![]() | |
Pikkebaas | maandag 24 oktober 2011 @ 09:33 |
Lekker, 7 kratten stoofperen van m'n schoonvader gehad, uit eigen tuin. Dus als iemand me zoekt ben ik een paar dagen aan het schillen. Hoe gaat dat wecken trouwens in z'n werk ? Want soms moet ik aan het eind van de winter wel eens een kratje weggooien wegens bederf en/of vorstschade. | |
fruityloop | maandag 24 oktober 2011 @ 09:37 |
Gisteren even een kilo Gieser Wilderman bij schoonmoeder afgegeven, en later op de middag weer naar toe gegaan om ze op te eten. ![]() | |
Pietverdriet | maandag 24 oktober 2011 @ 09:45 |
Je stooft de peren normaal, daarna doe je ze met de siroop in potten met metalen deksel, bv jam, augurken of mayonaise potten. Je zet die potten in een grote pan, een luierwasketel of soeppan, opvullen met water en aan de kook brrengen. Je laat dit een uurtje koken. Dit moet op deze manier zeker een half jaar goed blijven, en waarschijnlijk langer. Je kan natuurijk ook klassieke weckpotten gebruiken, let dan goed op dat de rubber ringen nog goed zijn en geen scheurtjes hebben. De potten voor het wecken goed wassen in de afwasmachine of in sodawater met de hand, daarna goed uitspoelen en uit laten druipen. | |
Oceanonix | maandag 24 oktober 2011 @ 09:54 |
Topic even doorgelezen. Veel recepten waarin wijn/ port zit. Helaas krijg ik daar knallende koppijn van (nee dat heeft niets te maken met goedkope wijn). Ik ga de recepten met bessenjenever eens proberen. Normaal maak ik ze altijd met water, suiker, pijpje kaneel en wat sinaasappelschil. | |
Pikkebaas | maandag 24 oktober 2011 @ 09:59 |
Voor de kinderen gebruik ik meestal een pak druivensap. Smaakt prima. Wel goed druivensap nemen en niet van die zoete rommel. | |
Dragonberry | maandag 24 oktober 2011 @ 12:16 |
Ik heb laatst bij een tante heerlijke stoofpeertjes gegeten, krijg alweer helemaal trek door dit topic ![]() | |
Greys | vrijdag 23 december 2011 @ 12:48 |
Hoe lang kan je stoofpeertjes bewaren? En dan niet in potten ofzo, maar kan ik ze bv morgenochtend maken voor zondagavond? Ja toch? | |
Lienekien | vrijdag 23 december 2011 @ 12:50 |
Zeker. Bakje in de koelkast, geen probleem. ![]() | |
Greys | vrijdag 23 december 2011 @ 12:55 |
![]() | |
Lienekien | vrijdag 23 december 2011 @ 13:00 |
Je brengt me op een goed idee, want ik heb ze nog in de vriezer! Wordt toetje voor zondag! ![]() | |
Perrin | vrijdag 23 december 2011 @ 19:58 |
De stoofpeertjes staan op ![]() | |
FigureBirdStars | vrijdag 23 december 2011 @ 19:59 |
De mijne gaan morgenochtend op het vuur ![]() | |
Greys | vrijdag 23 december 2011 @ 20:01 |
Hier gaan ze ook morgenochtend lekker stoven met wijn, suiker, kaneel, paar kruidnageltjes en citroensap ![]() | |
Perrin | vrijdag 23 december 2011 @ 20:02 |
Voor 't eerst dat ik ze zelf maak *crosses fingers* Ze drijven wel een beetje in de wijn, echt lekker klem kreeg ik ze niet in de pan. Nu 2-3 uur wachten... Heb er een kaneelstokje, wat kruidnagel, peper, cardemompeulen, anijssterren bijgedaan, en citroenschil van mijn eigen citroenboompjes ![]() | |
Greys | vrijdag 23 december 2011 @ 20:02 |
Wat zit er allemaal bij? En bij dat drijven kan je ze altijd even omkiepen na een tijdje ![]() | |
Greys | vrijdag 23 december 2011 @ 20:03 |
Oh, ninja-edit-toevoeging ![]() | |
Perrin | vrijdag 23 december 2011 @ 20:04 |
Hehheh ja.. hele kruidenwinkel geworden zo. Cardemompeultjes zijn niet zo makkelijk te vinden, en gek genoeg anijssterren ook niet. | |
Pietverdriet | vrijdag 23 december 2011 @ 20:13 |
Let op dat je de goede steranijs koopt, de chineese die voor consumptie geschikt is en niet de japanse die soms in droogboeketten gebruikt wordt 10 jaar terug is een vriend van me met zijn dochter en vrouw daar zwaar beroerd van geweest. Hallucinaties, projectielkotse, hartritme storingen http://www.basis-online.n(...)terrenmix-en-varkens | |
Perrin | vrijdag 23 december 2011 @ 20:16 |
Heh dat wist ik niet ![]() De steranijs heb ik van de natuurwinkel, niet van de bloemist gelukkig ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 23 december 2011 @ 20:22 |
Reden genoeg om ze van een vertrouwd adres te kopen en niet ergens goedkoop op een rommelmarkt. | |
Greys | zaterdag 24 december 2011 @ 11:39 |
2 Kilo peertjes pruttelend as we speak ![]() Rode wijn, kaneel, suiker, citroensap, 3 kruidnagels | |
staticdata | zaterdag 24 december 2011 @ 16:29 |
Iemand enig idee of stoofperen ook met Gluhwein kan ![]() | |
Greys | zaterdag 24 december 2011 @ 16:31 |
Volgens mij wel, ik zag eerder in dit topic deze post ![]()
| |
Blues | zaterdag 24 december 2011 @ 17:00 |
![]() | |
staticdata | zaterdag 24 december 2011 @ 17:01 |
Dank! ![]() | |
Nembrionic | zondag 25 december 2011 @ 02:09 |
Stoofperen staan op ![]() rode wijn, beetje water, citroensap, kaneel, suiker, kardemompeultjes, kruidnagel en vanillestok. | |
Perrin | zondag 25 december 2011 @ 09:31 |
Volgende keer mik ik er geen anijs in.. dat overheerst de smaak behoorlijk ![]() | |
FigureBirdStars | woensdag 28 december 2011 @ 19:14 |
Daar ben ik afgelopen weekend ook achtergekomen. Dit jaar voor het eerst wat steranijs bij m'n stoofpeertjes gedaan en dat was tevens de laatste keer ![]() |