abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 6 maart 2004 @ 10:55:48 #1
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_17530381
Fotografie Forum
Vanwege de opmars van onder andere de digitale camera en diverse multimediale toepassingen heeft de fotografie de laatste jaren een enorme impuls gekregen. Ook op het forum merkten we dat fotografie steeds vaker het onderwerp van gesprek is. Door de groeiende belangstelling naar dit onderwerp, hebben we besloten hier subforum voor aan te maken.

Voor wie is dit forum bedoeld?
Wij richten ons met name op de mensen die in het bezit zijn van een camera en daar graag mee experimenteren, hun creatieve uitspattingen willen delen of er gewoon over de laatste technieken en nieuwe snufjes willen babbelen, van prille beginner tot doorgewinterde pro. Uiteraard is de rest natuurlijk ook van harte welkom.

Nog een kleine waarschuwing voor de mensen met een langzame internet verbinding. In dit forum wordt relatief veel beeldmateriaal gepost. Houdt er rekening mee dat het kan voorkomen dat sommige topics daardoor erg lang moeten laden. Aan de posters van beeldmateriaal dan ook de vraag om de afmetingen beperkt te houden.

He dat is leuk, maar wat kan ik nou allemaal in dit forum kwijt?
Foto's, veel foto's! Eigen werk, of bekend werk van (pers)fotografen of kunstenaars, het bewerken ervan, tips en trucs, nieuws en advies over de nieuwste en de iets minder nieuwe camera's, fototechnieken, verkooppunten, merken etc.
Hou bij het posten van fotowerk dat niet van jou is wel rekening met copyrights en zo. Het veiligst zit je met een simpel weblinkje.

Heb je een vraag over hoe je een bepaald onderwerp moet aanpakken, welke instelling op je camera moet gebruiken ....

[Centraal] Hoe doe ik dat?


Wil je je foto's posten waarvoor je niet een 'thematopic' kunt vinden, dan hebben we daarvoor de volgende centrale topics:

[Centraal] Beoordeel mijn foto - deel 24!

Probeer zoveel mogelijk het openen van extra 'kijk-mijn-foto's-eens'-topics te voorkomen, dat houdt de boel overzichtelijk.

En wat niet?
Fotografie is geen designers forum. Websites, photoshopwerkjes die niets meer met fotografie van doen hebben, tekeningen e.d. daarvoor kun je terecht in een van de vele andere fora.
Photoshopwerkjes die je wel met de rest van FOT wilt delen kennen als voorwaarde dat je zelf de auteur van het totaalprodukt moet zijn, dus van opname tot eindprodukt moet het je eigen kunstje zijn.

Wat we in FOT niet vinden thuishoren zijn de topics waarin een Photoshopvraag wordt gesteld (hoe je bijvoorbeeld je schoonmoeder aantrekkelijk kunt maken ). Voor dit soort vragen is er in Digital Corner een centraal topic:

Photoshop - vragen, tips, problemen - Deeltje 6

Daar dus in kijken of het al eens gevraagd is en zoniet dan kun je daar je Photoshopvragen in kwijt.

Foto's waarbij er een band bestaat tussen datgene wat er op de foto wordt afgebeeld en een van de andere subfora kunnen in het desbetreffende subforum worden geplaatst. Stel je bent op vakantie geweest en je hebt 3 rolletjes vol geschoten vol met kiekjes van bezienswaardige objecten dan passen deze foto's prima in het Travel forum als jou erom gaat wat er op de foto staat. Draait het echter om de foto's zelf, vanwege de mooi compositie of lichtval dan zijn ze van harte welkom in het fotografie forum.

En uiteraard hanteren we ook hier de Fok!policy.

Hoe wordt er gemodereerd, wat zijn de huisregels?
Waar fotografische-onderwerpen in andere fora nogal vaak worden bijeen gevat in een centraal topic, is iedereen in fotografie vrij om een eigen topic te openen. Een van de hoofdredenen is dat onze medefokkers die niet in het bezit zijn van een grootste breedband internetverbinding niet dood worden gegooid met traagladende dataverkeer-slurpende centrale topics.

Voor vragen over welke camera je voor jouw doeleinden het beste kunt kopen hebben we centrale topics, voor zowel traditionele als digitale camera's.
Het grote Ik zoek een digitale camera topic - 16
[Centraal]Ik zoek een traditionele camera

Topics over één specifieke camera laten we staan wanneer de camera 'hot' is, bijvoorbeeld Het Canon Powershot topic deel 8 , die al meerdere delen op zijn geweten heeft.
De topics uit de categorie '<cameranaam + type>, is dat wat ?' worden categorisch op slot gedaan

Houd bij het plaatsen van foto's echter wel rekening met je medefokkers. Geen levensgrote afbeeldingen, of 300 foto's per post. Indien je het maximale kunnen van je nieuwe digitale camera wilt showen, maak een thumbnail of plaats een link naar de afbeeldingen op volledige grootte, of naar je webgallery.

Heb respect voor elkaar en elkaars meningen. Niet iedereen maakt die mooie foto's of filmpjes die we allemaal zo prachtig vinden. Schelden, vloeken, tieren en elkaar voor rotte vis uitmaken is dan ook niet gewenst.
Uiterst gewenst is het daarentegen om diegene die het allemaal nog niet zo in de vingers heeft een handje te helpen zodat ie weer een paar zevenmijlsstappen in de goeie richting kan maken.

Ik hoor mensen klagen over de grootte van mijn foto's, wat doe ik mis?
Hoe groter de foto, des te meer tijd het kost om te laden. Omdat je de foto's toch maar op een maximale breedte van 550 pixels te zien krijgt op het forum zou het zeer wenselijk zijn als je foto's die 550 pixels in de breedte niet overschrijden.
Daarnaast heb je met dit formaat ook de zekerheid dat je kunstwerken alleen geschikt zijn om te bekijken en je dus niet de kans loopt dat je ze op de vreemdste hoeken van de aardkloot terugvind zonder bronvermelding

Dit resizen kan je doen door de met een bewerking programma wat kleiner te maken, of door gebruik te maken van ThaMarco fotoresizer, te vinden op: http://www.i-questo.com/resizer/
Heb je hier een vraag of opmerking over, dan kan dit in Er is GEEN excuus meer: plaatjes-resizer!

Ik wil ook foto's plaatsen, maar hoe doe ik dat eigenlijk?
Het plaatsen van een foto is niet moeilijk. Je hebt hiervoor nodig: een foto en webspace (een plaats op het internet waar je de foto online zou kunnen zetten). Om de foto op het forum te plaatsen maakt men gebruik van de zogehete img-tags om deze foto daadwerkelijk in je bericht te krijgen. Dit werkt als volgt:
1[img] http://www.webpaginawaardefotostaat.nl/foto.jpg [/img]

Heb je een foto, maar die is wat aan de grote kant, dan kun je 'm maten (in pixels) meegeven waardoor hij toch op het forum past. In de eerste img-tag zet je als 'img' '=breedte,hoogte' Dat ziet er als volgt uit:
1[img=400,300] http://www.webpaginawaardefotostaat.nl/foto.jpg [/img]

Het is ook mogelijk om een afbeelding te thumbnailen. Een thumbnail is een kleine versie van de afbeelding, die linkt naar de grote afbeelding. Hiervoor heb je twee plaatjes nodig, de kleine en de grote versie. Om dit voor elkaar te krijgen moet je een link voorzien van een plaatje en dat ziet er ongeveer als volgt uit:
1
2
3
[url=http://www.webpaginawaardefotostaat.nl/grotefoto.jpg]
[img]http://www.webpaginawaardefotostaat.nl/kleinefoto.jpg[/img]
[/url]


Je kan je foto uploaden op een eigen webstek of een pic server. Voor servers is er een lijst.

Zeg, zitten jullie ook op IRC?
Jahoor, in #fot wordt er door FOT-ers en andere fototypes gezellig gepraat. Soms over fotografie, soms niet. We zitten dus in #fot op irc.fok.nl
Om te leren hoe en wat over IRC in het algemeen kan je hier even kijken: IRC FAQ [upd 22-09-04]

Hé moderator, wat doe je nou?
Is je bericht ge-edit, een foto weggehaald, zit er een slotje op je prachtige topic en ben je het daar niet mee eens? In dat geval zou je een van de moderators van het forum hierop aan kunnen spreken, door mail of in het volgende topic: Centrale FOT Feedback topic .
Fotografie wordt gemodereerd door:

Het-Gele-Teken
Mail: HetGeleTeken@Gmail.com

Subhuman
Mail: subhuman.fok@gmail.com

Lynx666
Mail: lynx666@fok.nl

De fotowedstrijd wordt in goede banen geleid door Subhuman en Het-Gele-Teken


Zijn er tot slot nog dingen die ik moet weten?
Ja! Lucille heeft ooit een uitgebreide uitleg geschreven over de Digitale camera, de functies, technische verklaringen ... noem het maar op. Voor iedereen die van plan is om een digitale camera aan te schaffen is het zeer raadzaam om deze Digitale Camera bijbel eens rustig door te lezen. Hierin is een hoop uitleg en informatie te vinden.

Fok! is ook met een Wiki gestart. Dit is een naslagwerk waar je zelf ook aanvullingen kan doen of correcties kan aabrengen. Dankzij Shark.Bait heeft ook FOT een plaats in de wiki: http://wiki.fok.nl/index.php/FOT
Heb je een vraag over iets fototechnisch kan je het opzoeken.
Heb je iets wat er nog niet instaat, voeg het toe.

De wedstrijd
Elek maand is er een thema wedstrijd, geleid door Rewimo
Een overzicht van de voorbije wedstrijden kan je hier vinden:
m-niki maakte een overzicht van Juni 2003 tem Augustus 2004.
Offy en Borelius hebben m-niki's werk overgenomen en een overzicht van alle wedstrijden gemaakt. De site is zo actueel dat ook de lopende wedstijd erop wordt bijgehouden.


En natuurlijk wensen wij iedereen die deze FAQ tot het einde heeft uitgelezen veel plezier toe in dit prachtige themaforum.




Nog even een kleine aanvulling over het hosten van je foto's op ImageShack.us. Het is een Amerikaanse site, dus met Amerikaanse regels, omdat er immers niks boven vrijheid gaat. De ellende is dat als iemand zich niet aan die Amerikaanse regels houdt, niet die iemand gebanned wordt, maar heel Fok!. Hou dus met onderstaande dingen rekening:
quote:
ImageShack® reserves the right to remove or replace any files that compromise the security of the server, use excess bandwidth, or are otherwise malignant. The following types of files may not be uploaded under any circumstances:

- Files that are pornographic. This includes, but is not limited to, files depicting genetalia, nudity, or sexual situations.
- Files that infringe on the copyrights of any entity. This includes, but is not limited to, copyrighted photographs, as well as files for which user lacks usage and distribution permissions.
- Files whose intended use or purpose is to harrass individual or multiple persons.
- Files whose intended use or purpose is the promotion of products or services through advertisements or commercial profit. This includes, but is not limited to, email spam and banner advertisements.
- Files that are not of the allowed filetypes. This includes archived non-image files.
- Files that are illegal and/or are in violation of any United States laws, laws pertaining to digital content usage in the State of Missouri and the United States Federal Government.
Dit nemen ze dus aan gene zijde van het grote water bijzonder serieus.

[ Bericht 8% gewijzigd door Subhuman op 02-12-2005 20:47:38 ]
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_27969497
Ik heb iets gezien over een modellen en fotografen topic, hoe zit
dat?


Het modellen en fotografen ontmoetingstopic is ontstaan toen bleek dat een
aantal fotografen in dit topic moeite hadden met het vinden van modellen.
Tegelijk bleek uit een aantal meets dat er gebruikers (voornamelijk vrouwen)
zijn die graag hun hoofd en lichaam laten gebruiken als model, in ruil voor
soms heel mooie foto's. Al stond vooral de lol centraal op die meets, er
kwamen inderdaad leuke platen uit, en zo is het idee ontstaan om buiten die
meets om modellen en fotogafen bij elkaar te laten komen.

Om te voorkomen dat er problemen zouden kunnen ontstaan hebben twee van de
FOT fotografen vervolgens gewerkt aan een contract, waaraan zowel de
fotograaf als het model zich tijdens de fotosessie en achteraf moeten
houden. Het bevat zaken om beiden te beschermen tegen misbruik, en je kunt
het hier downloaden.

Dit document is noch van FOK noch van FOT, waardoor er voor FOK geen aansprakelijkheid geldt
Het document is er alleen maar om het je makkelijk te maken en is niet
verplicht te gebruiken bij eventuele meets tussen verschillende
mensen. Er kan van afgeweken worden door middel van andere afspraken,
indien alle partijen daarmee akkoord gaan.
Het antwoord m'n vriend, is blowen in de wind.
pi_30110721
Ik wil ook mooie foto's maken, hoe begin je eraan en waar kan je het leren?

Er zijn online wel een aantal dingen te vinden: cursus fotografie, tips voor mooiere foto's, andere foto's waar je ideeën door kan opdoen. ... enz ..

Hier op FOT leek het Pea4fun wel een leuk idee om ook een fotografiecursus te volgen, en dat samen met andere users. Ik vind dit een goed plan en zal de verschillende lessen (een ni!euw topic voor elke les) hier dan ook linken.
Altijd handig om met de cursus te beginnen wanneer het je best uitkomt en toch geen topics (lessen) mist doordat ze al niet meer in de actieve FOT lijst staan.

Les1: fotografie cursus les 1
Het antwoord m'n vriend, is blowen in de wind.
  zondag 30 oktober 2005 @ 14:52:04 #4
40714 Subhuman
Televised confession
pi_31809523
Kritiek geven en ontvangen

Veel mensen plaatsen foto's in FOT om te weten te komen wat anderen ervan vinden, en om te leren van de kritiek die ze op de foto's krijgen. Dit vinden we een van de belangrijkste doelen van FOT, we zijn hier toch om van elkaar te leren. De laatste tijd merken we echter een verandering hierin. Sommigen plaatsen geen foto's meer omdat ze ofwel geen kritiek krijgen, ofwel erg kortaf, waar ze niks mee kunnen. Anderen geven geen kritiek meer omdat ze continu worden aangevallen op de kritiek die ze geven.

Het lijkt ons duidelijk dat dit niet de bedoeling is. Als deze tendens zich doorzet kunnen we over een tijdje het forum wel opdoeken. Daarom zouden we graag zien dat iedereen eens goed bekijkt hoe hij of zij zelf kritiek geeft en ontvangt.

Kritiek geven

Mocht je een foto de moeite waard vinden om te bekritiseren, begin dan je reactie altijd met een positief punt! Elke foto heeft wel iets positiefs, meestal wel meerdere punten; verwoord dit dan ook in je reactie. Dit komt voor de fotograaf veel positiever over, en hij zal de rest van je kritiek ook stukken serieuzer nemen.

Kijk vervolgens goed naar wat je precies niet bevalt aan de foto. Op reacties als "Kutfoto" zit niemand te wachten, en daar heeft ook niemand iets aan. Ga wat dieper in op de materie, en probeer juist ook aan te geven hoe volgens jou de foto te verbeteren valt; geef concrete tips! Daar heeft de fotograaf veel meer aan dan dat ene woord.

Als je niet precies weet wat je niet bevalt aan een foto, maar je vindt hem toch niet mooi, verwoord dat dan ook zo. "Ik vind je foto niet geweldig, maar ik weet niet precies hoe dat komt" klinkt al veel vriendelijker dan simpelweg "In de prullenbak ermee" posten. Terwijl beide zinnen in essentie hetzelfde zeggen.

Samenvattend, door je kritiek positief te verwoorden en concrete tips te geven neemt de fotograaf je tips echt serieus, en zal hij er meer belang aan hebben. Hij zal je tips echt gaan gebruiken bij de komende foto's, en dat is de belangrijkste reden om kritiek te geven!

Kritiek ontvangen

Wanneer je een foto plaatst, wees dan blij met alle kritiek die je ontvangt. Iemand heeft de moeite genomen om je foto te bekijken en te vertellen wat hem of haar niet bevalt aan jouw foto. Alleen voor het nemen van deze tijd zou je degene die kritiek geeft al dankbaar mogen zijn. Dankzij deze kritiek krijg jij de kans om je foto's te verbeteren.

Niet iedereen verwoordt zijn of haar kritiek op dezelfde manier. Soms klinkt het daardoor wellicht botter dan het bedoeld is. Kijk hier doorheen en bekijk of je iets hebt aan de kritiek die gegeven is. Meestal is dit, ondanks de woordkeuze, wel het geval.

Mocht je reacties krijgen als "Kutfoto" of "Gelijk de prullenbak in", vraag dan om extra uitleg. Op die manier dwing je diegene nauwkeuriger te kijken en te vertellen wat hij of zij niet mooi vindt aan de foto.

Bedenk bovendien dat iedereen een eigen mening heeft. De smaak van elke user is weer anders. Val daarom degene die er tijd en moeite in heeft gestoken zijn mening te geven over jouw foto niet aan op zijn kritiek. Het is niet verplicht je wat van alle kritiek aan te trekken, je kunt het er best niet mee eens zijn. Leg het dan naast je neer, en ga verder. Het aanvallen van degene die de moeite heeft genomen kritiek te geven heeft alleen tot gevolg dat diegene minder snel kritiek gaat geven.

Tenslotte

Als iedereen zich hier aan probeert te houden, hebben we een veel opener forum waar iedereen zijn foto's durft te plaatsen, en ook kritiek op anderen durft te geven. Dat is precies waar het om gaat bij een internetforum als dit.

Voor degenen die echt de moeite willen nemen, een online cursus kritiek geven en ontvangen.

Het-Gele-Teken en Subhuman

[ Bericht 20% gewijzigd door Subhuman op 31-10-2005 23:44:16 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')