quote:Zomertijd en wintertijd, waarom en sinds wanneer?
In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart 2023 wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Het is dan weer zomertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?
In Nederland zijn winter- en zomertijd in 1977 ingevoerd. Voor die tijd had men het jaren zonder gedaan. In de zomer hoefde de klok niet vooruit en in de winter niet achteruit. Geen 'nacht van de nacht' en in de zomer geen 'gebroken nacht'.
Waarschijnlijk was de beroemde Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin (1706-1790) de eerste die voorstelde eens serieus na te denken over hoe er effectief om kon worden gegaan met het daglicht. In 1784 schreef hij het satirische artikel "An Economical Project for Diminishing the Cost of Light". De geleerde schreef dat hij op een dag om zes uur ?s ochtends wakker geworden was, naar buiten had gekeken en gezien had dat de zon al op was. Bovendien constateerde hij dat de zon op dat vroege uur ook al licht gaf. Verspilling, meende Franklin, die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur 'eerder' zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. In de praktijk werd er niets mee gedaan.
William Willett en de Zomertijd
De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856-1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden.
Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.
Tijdens het interbellum was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter alweer ingevoerd. Dit keer vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.
quote:Waarom schaffen we de winter- en zomertijd niet af?
Er wordt al een aantal jaar flink gediscussieerd over het afschaffen van de winter- en zomertijd. Is het verzetten van de klok nuttig of eigenlijk vooral onhandig?
Elk voor- en najaar is het weer zover: de klok wordt verzet. 's Zomers gaat de tijd een uur vooruit, 's winters gaat de tijd een uur achteruit. Waarom is dat zo? En is het niet handiger om één tijd aan te houden?
We zitten eigenlijk in een verkeerde tijdzone
Vroeger gebruikten we de zon om te bepalen hoe laat het was. Als de zon op zijn hoogste punt was, was het 12 uur 's middags. Maar daardoor was het niet op elke plek in Nederland even laat. In Enschede was het bijvoorbeeld tien minuten eerder twaalf uur dan in Amsterdam. Daarom werd besloten voortaan nog maar één tijd aan te houden: de Amsterdamse tijd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen we de tijd van het Duitse Rijk over. We zijn toen één tijdzone naar het oosten geschoven. Om twaalf uur stond de zon op het hoogste punt niet meer boven Amsterdam, maar boven Berlijn. Nadat de oorlog was afgelopen hebben we deze Midden-Europese tijd gehouden. En daarmee zitten we dus eigenlijk in de verkeerde tijdzone.
De zomertijd zou energie besparen
De zomertijd bestond toen nog niet, die werd pas in 1977 ingevoerd. De reden? Een oliecrisis die een paar jaar eerder was begonnen. Door de invoering van de zomertijd zou het langer licht zijn, en daarmee zou energie worden bespaard, was het idee. Je hoeft 's avonds immers minder vroeg de lampen aan te zetten. Ook was de zomertijd goed nieuws voor de recreatie-industrie. Door de zomertijd kun je bijvoorbeeld een uurtje langer golfen of op het terras zitten.
Maar het betekent wel dat we in de zomer nog een tijdzone naar het oosten schuiven. Als het twaalf uur is, staat de zon op het hoogste punt boven bijvoorbeeld Litouwen, Oekraïne en Griekenland.
Het verzetten van de klok heeft invloed op je gezondheid
Het is nooit bewezen dat het verzetten van de klok energie bespaart. Wat wel zeker is, is dat zelfs kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid.
Zo'n 25 procent van de Nederlanders heeft hier last van. Na het ingaan van de zomertijd hebben veel mensen moeite met in slaap vallen. Dat houdt meestal zo'n vier weken aan, maar kan in enkele gevallen ook de hele zomer duren. Zo bouwen ze langzaam maar zeker een slaaptekort op. Daarnaast liet een studie van de University of Michigan (VS) zien dat op de maandag na de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen worden gemeld.
Dat komt omdat onze biologische klok wordt verstoord. Je lichaam is als het ware een fijn afgestelde machine. Als het elke avond langer licht blijft, is onze biologische klok al bezig zich aan te passen. Maar door de klok een uur vooruit te zetten, wordt dat ritme plotseling in de war geschopt. Voortaan nog maar één tijd aanhouden is dan helemaal niet zo'n gek idee.
Kunnen we winter- en zomertijd beter afschaffen?
Maar voor welke tijd kunnen we dan beter kiezen? Winter- of zomertijd? Voor onze gezondheid lijkt die eerste optie beter. De wintertijd sluit meer aan op de tijdzone waarin wij ons bevinden. Daarnaast zou het, als we voor de zomertijd zouden gaan, 's winters pas rond tien uur 's ochtends licht worden. En opstaan in het pikkedonker, daar wordt niemand vrolijk van.
Maar er zijn ook nog andere opties. Chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat we beter voor de Engelse tijd kunnen kiezen. Als je kijkt naar de stand van de zon, is dat namelijk ook onze oorspronkelijke tijdzone. Op die manier heb je een optimale hoeveelheid ochtendlicht voor ons bioritme. Helaas zullen we dan wel wat minder avonduurtjes van de zon kunnen genieten. Maar ook dat heeft zijn voordelen, we gaan er namelijk wel beter van slapen.
Dat is het fijne van de zomertijd: twee keer per jaar uitgebreid de tijd voor oeverloos gejeuzel over een uurtje tijdverschuiving.quote:Op zondag 20 oktober 2024 10:01 schreef Nober het volgende:
Volgens mij is er geen enkele politieke partij bezig met afschaffing maar toch een nieuw topic?
Dat is het vermoedelijk juist. Die klok is daarop afgesteld. Op die gezette tijden. Dus raken vastgeroeste mensen helemaal van slag als die vaste tijden ineens later zijn. Die hebben de flexibiliteit van een looien deurquote:Op zondag 20 oktober 2024 09:57 schreef Twiitch het volgende:
Al dat gejank over de biologische klok maar wel net doen alsof die klok afgesteld is op 5+ dagen per week 8+ uur per dag werken.
is het ook nog nietquote:Op zondag 20 oktober 2024 10:56 schreef timmmmm het volgende:
Het is dat ik er nu dit topic over heb gelezen, anders had ik niet eens doorgehad dat het wintertijd is.
Omdat het huidige systeem eigenlijk best wel goed werktquote:Op zondag 20 oktober 2024 11:03 schreef Red_85 het volgende:
De standaard discussie die over 2 weken weer naar beneden zakt.
En waar toch geen moer aan gaat gebeuren.
Dit dus.quote:Op zondag 20 oktober 2024 09:54 schreef AFA2022 het volgende:
Zowiezo afschaffen die onzin en gewoon de Engelse tijd aanhouden, nog goed voor onze slaapritme ook.
Dit dus, alleen vanwege Adolf zitten we in de verkeerde zone, en gelijk afschaffen van Moederdag, ook al zo een domme uitvinding van hem.quote:Op zondag 20 oktober 2024 09:54 schreef AFA2022 het volgende:
Zowiezo afschaffen die onzin en gewoon de Engelse tijd aanhouden, nog goed voor onze slaapritme ook.
Met Geert Wilders aan de macht zou dat best kunnen gebeurenquote:Op zondag 20 oktober 2024 15:41 schreef Magister_Artium het volgende:
Permanente Moskoutijd is het allerbeste!
De Duitse tijd is qua zonuren voor ons het bestequote:Op zondag 20 oktober 2024 20:09 schreef raptorix het volgende:
[..]
Dit dus, alleen vanwege Adolf zitten we in de verkeerde zone, en gelijk afschaffen van Moederdag, ook al zo een domme uitvinding van hem.
Hoezo, hebben we er dan ineens meer ofzoquote:Op zondag 20 oktober 2024 20:38 schreef Abrikozentaart het volgende:
[..]
De Duitse tijd is qua zonuren voor ons het beste
Vroeger opstaan.quote:Op zondag 20 oktober 2024 20:41 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Hoezo, hebben we er dan ineens meer ofzo
Als dat echt zo werken kun je je wekker ook op Russische tijd zetten.quote:
9 to 5.....quote:Op zondag 20 oktober 2024 20:51 schreef raptorix het volgende:
[..]
Als dat echt zo werken kun je je wekker ook op Russische tijd zetten.
Das voor arbeiders.quote:
In de winter: wintertijdquote:
Tenzij je in de zomer om 4 uur wil opstaan wel ja. En dan zijn er nog mensen die het liefst zouden zien dat het 's zomers om 3 uur midden in de nacht alweer klaarlicht is. Want daar gaan we beter van slapen of zo.quote:Op zondag 20 oktober 2024 20:41 schreef hooibaal het volgende:
[..]
Hoezo, hebben we er dan ineens meer ofzo
Heb je nu ookquote:Op maandag 21 oktober 2024 11:07 schreef quo_ het volgende:
Liever nog het hele jaar zomertijd maar dan krijg je het gezeur over dat het zo lang donker blijft in de ochtend.
Juist niet. Lekker om 4 uur 's ochtend licht in de zomer.quote:Op zondag 20 oktober 2024 09:54 schreef AFA2022 het volgende:
Zowiezo afschaffen die onzin en gewoon de Engelse tijd aanhouden, nog goed voor onze slaapritme ook.
Het blijft lastige materiequote:Op maandag 21 oktober 2024 11:25 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Juist niet. Lekker om 4 uur 's ochtend licht in de zomer.
Team permanente zomertijd.
Inderdaad die zomerse daglichturen in de vroege ochtend heeft niemand wat aanquote:Op maandag 21 oktober 2024 11:21 schreef Zelva het volgende:
[..]
Tenzij je in de zomer om 4 uur wil opstaan wel ja. En dan zijn er nog mensen die het liefst zouden zien dat het 's zomers om 3 uur midden in de nacht alweer klaarlicht is. Want daar gaan we beter van slapen of zo.
Ik heb collega's die graag vroeg opstaan, die zijn voor.quote:Op maandag 21 oktober 2024 11:35 schreef quo_ het volgende:
[..]
Inderdaad die zomerse daglichturen in de vroege ochtend heeft niemand wat aan
Ergens in de jaren 90 zijn ze team zomertijd al eens tegemoet gekomen. Toen is het terugzetten van de klok van september naar oktober gegaan.quote:Op maandag 21 oktober 2024 11:25 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Juist niet. Lekker om 4 uur 's ochtend licht in de zomer.
Team permanente zomertijd.
Nu nog spiegelen door de andere wijziging in februari te doen.quote:Op maandag 21 oktober 2024 19:13 schreef Kentekenplaat het volgende:
[..]
Ergens in de jaren 90 zijn ze team zomertijd al eens tegemoet gekomen. Toen is het terugzetten van de klok van september naar oktober gegaan.
Als je bekijkt hoeveel mensen gebruik maken van het licht tussen 4 en 6 in de ochtend (in geval van permanente wintertijd) en dat afzet tegen het aantal dat gebruikt maakt van de lichte uren tussen 9 en 11 in de avond (in geval van zomertijd) zou de discussie meteen afgelopen moeten zijn.quote:Op maandag 21 oktober 2024 19:12 schreef Kentekenplaat het volgende:
[..]
Ik heb collega's die graag vroeg opstaan, die zijn voor.
Ik als avondmens vind de huidige sitatie wel prettig.
Dit wordt al jaren geroepen. Er is genoeg bewijs dat het beter is voor ons om niet steeds die klok te verzetten, maar er wordt niets mee gedaan.quote:Op dinsdag 22 oktober 2024 08:36 schreef Morri2 het volgende:
Ik heb echt zo'n hekel aan dat gerommel met die klok, Het duurt weer makkelijk een week voordat de hond weer gewend is aan het nieuwe ritme. Ik ben zelf ook best van slag. Gewoon kappen met dat verzetten. Naar wintertijd, en er dan niet meer aan morrelen.
quote:Op dinsdag 22 oktober 2024 09:43 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Dit wordt al jaren geroepen. Er is genoeg bewijs dat het beter is voor ons om niet steeds die klok te verzetten, maar er wordt niets mee gedaan.
Met de wintertijd merk ik er niet veel van, meer uitgerust lijkt het wel. De zomertijd heb ik wel degelijk last, en ken meerderen die last hebben. Zo raar dat een stom uurtje zo'n verschil maakt, maar ik merk dat ik de eerste week gewoon het ritme niet vind, kom slechter in slaap etc.quote:Op dinsdag 22 oktober 2024 11:40 schreef bloodymary1 het volgende:
Volgens mij zit dat meer in het hoofd van mensen. Ik merk er echt niks van. Kom op, het is maar een uurtje. En heb ook veel dieren, daar merk ik ook niks aan.
Dit inderdaad. "Ik merk er niks van, DUS een ander kan er ook niks van merken". Rare redenering.quote:Op dinsdag 22 oktober 2024 11:46 schreef Isabeau het volgende:
https://www.rivm.nl/nieuw(...)ndheid-dan-zomertijd
Dat jij er niets van merkt, betekent niet dat het op grote schaal geen probleem is.
Merk er ook niks van maar wat @Isabeau zegt.quote:Op dinsdag 22 oktober 2024 11:40 schreef bloodymary1 het volgende:
Volgens mij zit dat meer in het hoofd van mensen. Ik merk er echt niks van. Kom op, het is maar een uurtje. En heb ook veel dieren, daar merk ik ook niks aan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |