Ik doe een bak (vierkante afwasteil) met koud water en evt. nog een bevroren koelelement onderin. Als ik meerdere porties heb, doe ik het in ziplocks van Ikea: als je die dicht’ritst’ komt er geen water in. Kunnen eenmaal koud mooi plat in de vriezer.quote:Op zaterdag 22 juli 2023 22:34 schreef vlindertje89 het volgende: [..] Ja, zoiets dacht ik inderdaad ook. Zou het in theorie kunnen doen als de koelkast verder grotendeels leeg is, maar dan lijkt de koude gootsteen-manier me praktischer.
Ziplockzakjes, wat een goed ideequote:Op zaterdag 22 juli 2023 22:52 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik doe een bak (vierkante afwasteil) met koud water en evt. nog een bevroren koelelement onderin. Als ik meerdere porties heb, doe ik het in ziplocks van Ikea: als je die dicht’ritst’ komt er geen water in. Kunnen eenmaal koud mooi plat in de vriezer. Als ik 1 portie heb, bijv. voor de volgende dag, dan doe ik een ronde ovenschaal met deksel. Teil dan uiteraard niet te vol, want eerst afkoelen zonder deksel. En af en toe roeren. Eenmaal voldoende afgekoeld: deksel erop en in de koelkast.
Die drie dagen zijn bij bewaren in koelkast ga ik vanuit? Dat haal ik al niet eens, doe meestal 1 portie eten, 3 porties vriezer of 1 eten, 1 koelkast voor dag erna en 2 vriezer. En bij ontdooien zet ik het meestal in ochtend in koelkast en eet dan 's avonds, of ontdooi gewoon meteen vanuit vriezer in magnetron.quote:Op zaterdag 22 juli 2023 22:06 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Binnen drie dagen opeten, en zo snel mogelijk maar zeker niet de dag erna koelen / vriezen
.quote:Op zaterdag 22 juli 2023 23:55 schreef Kaatje1 het volgende:
Ik wil nog wel eens wat vergeten wanneer ik het op de bovenste plank van de koelkast leg. Ik zie het dan vaak niet (te hoog). Ik had voor vandaag caponata ontdooit maar dat eet ik nu morgen want pannenkoeken en gezellige mensen, da’s een makkelijke keuze.
Maar wanneer ik eten voor meerdere dag kook koel ik dat zo snel mogelijk terug en daarna gaat het meteen de vriezer in
Invriezen idem voor knoflook!quote:Op zondag 23 juli 2023 00:20 schreef Kaatje1 het volgende:
Vegetable hospicenog even en ik durf helemaal niets vers te maken en eten.
Ik begreep wel overal dat je knoflook ook niet mag vacumeren en uien alleen wanneer je ze meteen invriest
Smaakvol is niet altijd het belangrijkste doel.quote:
Waarom, als je de boel toch al hebt doodvermoord op 150?quote:Op zaterdag 22 juli 2023 22:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Boven de 140 is alles stuk. Maar wel op die temperatuur in je potje doen. Dus pasteuriseren in snelkookpan.
Het is geen 140 graden als je het inschept, en bij het scheppen schep je weer nieuwe ziekteverwekkers in je mengsel, lijkt me.quote:Op zondag 23 juli 2023 08:47 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Waarom, als je de boel toch al hebt doodvermoord op 150?
Los van dat de pot schoon moet, dat snap ik nog net
Ja op zich snap ik dat, maar ik stel me dan voor dat het geen botulismers zijn dus dat dat wel ff houdt in de koeling.quote:Op zondag 23 juli 2023 08:50 schreef sigme het volgende:
[..]
Het is geen 140 graden als je het inschept, en bij het scheppen schep je weer nieuwe ziekteverwekkers in je mengsel, lijkt me.
Als gezegd, ik zondig tegen alle regels, maar ik zorg wel dat ik geen knoflookolie maak - er zijn grenzen.
Vreselijk zulke nachtmerries.quote:Op zondag 23 juli 2023 04:00 schreef vlindertje89 het volgende:
Knoflook en ui eet ik niet, dus dat scheelt me al een hoop gedoe met het bewaren
Ik heb wel een rijstkoker, dus misschien moet ik die weer eens op het aanrecht zetten, dan is de drempel wat lager om hem te gebruiken. Dat is dan nog wel een optie.
Ik lig weer wakker na een nachtmerrie. Geen idee wat ik gedaan had, maar ik woonde in een of ander appartementencomplex en mensen in dat complex van georganiseerde misdaad hadden het op mij voorzien. Toen was ik ineens op het vliegveld en mocht ik met twee stewardessen mee naar een vliegtuig via een binnendoor route waar alleen personeel mocht komen, maar ze hadden me toch gezien en toen kwam er een man met grote naald om me te verdoven achter me aan gerend. Stak ie eerst in mn arm maar dat werkte niet, en werd wakker nadat ie die in mn been stak.
Wist aan eind wel dat ik droomde, want herinner me dat ik dacht steek die er maar in dan word ik wakker. Heb eigenlijk altijd bij nachtmerries dat bv als mensen met messen achter me aan zitten ik wakker word nét voor ze me hebben ingehaald enzo. Dit was wel een nieuwe droom, heb meestal eigenlijk dezelfde nachtmerries die ik dan ook in de droom herken en dat maakt ze wat minder eng. Had het te warm, al lig ik alleen onder mn laken, maar heel dun dekentje lag wel zijdelings klein beetje tegen me aan, dus die nu helemaal weg gelegd. En even gordijn klein stukje opgeschoven zodat lucht v kiepraam iets meer de kamer in kan.
Dat zou ik ook denken, bij mijn weten komt botulisme uit de grond. Maar ik heb me er niet erg in verdiept.quote:Op zondag 23 juli 2023 08:51 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Ja op zich snap ik dat, maar ik stel me dan voor dat het geen botulismers zijn dus dat dat wel ff houdt in de koeling.
Als je het in een goede koelkast bewaart is er sowieso een kleine kans dat sporen zich vermenigvuldigen. Ik haal knoflook (en ui) na het verhitten uit de olie overigens.quote:Op zondag 23 juli 2023 08:51 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Ja op zich snap ik dat, maar ik stel me dan voor dat het geen botulismers zijn dus dat dat wel ff houdt in de koeling.
In bladgroente als spinazie zit vaak meer nitraat dan in worst,quote:Op zondag 23 juli 2023 08:57 schreef sigme het volgende:
[..]
Dat zou ik ook denken, bij mijn weten komt botulisme uit de grond. Maar ik heb me er niet erg in verdiept.
Als ik vlees bewerk gebruik ik wel slagerszout, dan heb ik toch liever wat kankerverwekkend nitriet in m'n eten dan worstjesziekte.
Nitriet heeft niet voor niks een andere naam dan nitraat.quote:Op zondag 23 juli 2023 09:01 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
In bladgroente als spinazie zit vaak meer nitraat dan in worst,
Klopt, maar uit nitraat vormt zich nitriet, daarom gebruiken sommige worstmakers ook bladgroenten zoals postelein in de worst om op die manier een natuurlijk (....) nitriet in de worst te krijgen.quote:Op zondag 23 juli 2023 09:02 schreef sigme het volgende:
[..]
Nitriet heeft niet voor niks een andere naam dan nitraat.
Al eens Daslook geprobeerd?quote:Op zondag 23 juli 2023 08:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Als je het in een goede koelkast bewaart is er sowieso een kleine kans dat sporen zich vermenigvuldigen. Ik haal knoflook (en ui) na het verhitten uit de olie overigens.
Knoflookolie is de enige manier waarop ik nog (zonder buikpijn of pil) knoflooksmaak kan toevoegen aan mijn eten. Dat ga ik echt niet opgeven.
Binnenkort ga ik knoflook in sojasaus maken. Altijd makkelijk om in huis te hebben.
Daslookquote:
Ga je naar de Ostseekust of meer naar onderen met de grens naar Polen, richting Gorlitz? Ik volg al een tijdje een account met fraaie plaatjes uit Gorlitz maar ja het is best een uithoek.quote:Op vrijdag 21 juli 2023 18:31 schreef z80 het volgende:
En ik denk dat ik mijn vakantie rondje ook wel heb. Rondje treinen in eigen land met uitstapje naar Polen.
Aantal overnachtingen en waar zijn flexibel. Maar de route zelf is wel min of meer bepaald.
Nu nog kijken wat er zoal her en der te zien is. Zowel in de steden als in de kleine tussenliggende dorpjes.
Je olie in een potje in een snelkookpan een optie? Dan zit je safe.quote:Op zondag 23 juli 2023 08:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Als je het in een goede koelkast bewaart is er sowieso een kleine kans dat sporen zich vermenigvuldigen. Ik haal knoflook (en ui) na het verhitten uit de olie overigens.
Knoflookolie is de enige manier waarop ik nog (zonder buikpijn of pil) knoflooksmaak kan toevoegen aan mijn eten. Dat ga ik echt niet opgeven.
Binnenkort ga ik knoflook in sojasaus maken. Altijd makkelijk om in huis te hebben.
Dat klinkt als bijna elke aflevering van the A-team.quote:Op zondag 23 juli 2023 04:00 schreef vlindertje89 het volgende:
Ik lig weer wakker na een nachtmerrie. Geen idee wat ik gedaan had, maar ik woonde in een of ander appartementencomplex en mensen in dat complex van georganiseerde misdaad hadden het op mij voorzien. Toen was ik ineens op het vliegveld en mocht ik met twee stewardessen mee naar een vliegtuig via een binnendoor route waar alleen personeel mocht komen, maar ze hadden me toch gezien en toen kwam er een man met grote naald om me te verdoven achter me aan gerend. Stak ie eerst in mn arm maar dat werkte niet, en werd wakker nadat ie die in mn been stak.
Ik had ook hardneck voor het eerst. Wilde zo graag eens van die garlic scapes inmaken zoals ze dat ook altijd doen bij de homesteadsquote:Op zondag 23 juli 2023 09:34 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Daslook, knoflookbieslook, bieslook en het groen van prei en lenteui kan ik wel verdragen gelukkig. Plus dus knoflookolie. Er zijn dus zeker wel smaakmakers die ik kan gebruiken
![]()
Zowel de daslook en de lenteui willen helaas niet lekker groeien dit jaar. De knoflook is net geoogst. Bij uitzondering eet ik wel knoflook maar dan moet ik een pil met enzymen innemen.
Ik heb dit jaar voor het eerst een zogenaamde hardneck of spiraalknoflook geplant. Die maken tijdens de groei een spiraalvormige stengel die ik ook kan verdragen. Helaas is dat door slechte timing en weer mislukt. Volgend jaar een nieuwe kans.
Je hebt ook best een pittige tijd achter de rug, daar moet lijf (en hoofd) van bijkomen misschien?quote:
Hoe gaat dat dan? Ik heb een multicookerquote:Op zondag 23 juli 2023 09:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Je olie in een potje in een snelkookpan een optie? Dan zit je safe.
Koelen geeft je wel iets meer speelruimte, maar dan ben je dagen aan het toevoegen.
De meubelmakert kan tegenwoordig geen rauwe knoflook meer hebben, dus voor gebruik blancheer ik het kort in heel weinig water, en gebruik dan water+knof (en voor marinades doe ik dit ook maar dan gebruik ik alleen het water). Zou dat voor jou werken?
Ja, dat sowieso. Toch ook wel klein beetje bang dat er toch lichte hersenschudding overgebleven is van van de week.quote:Op zondag 23 juli 2023 09:55 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Je hebt ook best een pittige tijd achter de rug, daar moet lijf (en hoofd) van bijkomen misschien?
Ja, boks wel. Ik neem ook rustig dingen die met verstreken tht mee naar huis vanaf de zaak, om het dan op te eten. Mits goed ruikt/lijkt/smaakt.quote:Op zondag 23 juli 2023 09:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Overigens ben ik -thuis!- qua tht heel makkelijk. Melk zolang het goed ruikt, yoghurt zolang het niet beschimmeld is.
Eieren neem ik mee wat op de datum is uit bakkerij, dus die eet ik standaard over de datum.
Ik las ondergoedquote:Op zondag 23 juli 2023 09:32 schreef Sarabi het volgende:
Goedemorgen
Vannacht meerdere keren wakker geworden van kramp in mijn benenWaarschijnlijk een combi van erg lang staan op het festival van gisteren en geen fijne ondergrond.
Nee, dat werkt voor mij helaas niet. Ik heb een flinke intolerantie voor fructanen. Van het kleinste korreltje knoflook in een potje augurken kan ik dagen ziek zijn.quote:Op zondag 23 juli 2023 09:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Je olie in een potje in een snelkookpan een optie? Dan zit je safe.
Koelen geeft je wel iets meer speelruimte, maar dan ben je dagen aan het toevoegen.
De meubelmakert kan tegenwoordig geen rauwe knoflook meer hebben, dus voor gebruik blancheer ik het kort in heel weinig water, en gebruik dan water+knof (en voor marinades doe ik dit ook maar dan gebruik ik alleen het water). Zou dat voor jou werken?
quote:Op zondag 23 juli 2023 09:51 schreef gcjoel het volgende:
[..]
Ik had ook hardneck voor het eerst. Wilde zo graag eens van die garlic scapes inmaken zoals ze dat ook altijd doen bij de homesteads![]()
Had net genoeg voor 1 minipotje want ook hier was het niet echt gelukt. Maar die is niet vacuüm dus stom
De druk van een snelkookpan verplaatst het kookpunt waardoor het veel heter wordt in je pan, en de endosporen dood gaan, en je veilig zit.quote:Op zondag 23 juli 2023 09:58 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Hoe gaat dat dan? Ik heb een multicooker
Ik vermoed van wel, dat van de vliesjes.quote:Op zondag 23 juli 2023 10:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Nee, dat werkt voor mij helaas niet. Ik heb een flinke intolerantie voor fructanen. Van het kleinste korreltje knoflook in een potje augurken kan ik dagen ziek zijn.
Van alle voedingsmiddelen in die groep fructanen, zit het meest in knoflook. Gelukkig zijn er die pillen met enzymen en anders alle eerdergenoemde opties.
Weet jij misschien of botulismesporen ook in de vliesjes/schillen van knoflook zit? Die geven namelijk ook uitstekende smaak aan olie.
[..]![]()
Ik heb mijn knoflook pas in februari geplant. Door de droogte hebben ze geen scapes gekregen. HelaasIk hoop dat ik een paar bollen lang genoeg kan bewaren om ze in oktober te planten. Hardneck is tenslotte korter houdbaar dan softneck.
Was je bij de dokter geweest?quote:Op zondag 23 juli 2023 09:58 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ja, dat sowieso. Toch ook wel klein beetje bang dat er toch lichte hersenschudding overgebleven is van van de week.![]()
Wilde trainen om 10 uur, maar ben 2x weer in slaap gevallen na de wekker. Afgemeld. Vandaag even de vriezer opruimen en de voorraadkast + aanvullen. F1 kijken en verder vind ik het wel mooi geloof ik.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |