Wel moeilijk goed op de foto te krijgen, aangezien-ie aan een soort bosrand groeit en nog achter de meidoorn doorloopt:quote:Op zaterdag 10 juni 2023 10:38 schreef Tuindier het volgende:
Heb je een foto van verderaf van de hondsroos? Ik zag hem op vakantie in Wales regelmatig ook in het wild staan (net als kamperfoelie trouwens) en wil hem misschien in de voortuin opnemen. Die zouden we eerst ‘simpel’ renoveren (er moet nog een paadje komen naar de achtertuin) maar daar ben ik nu natuurljk ook een plan voor aan het maken.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik weet niet precies wat ik van de bloei kan verwachten. Hij is net begonnen en er zitten veel knoppen in. Gaat het nog een zee aan roze bloemen worden of gaan de bloemen elkaar afwisselen?
Het is niet bedoeld als een strakke haag, maar het valt me nog mee hoe compact de groei is. De haag komt wat naar voren bij mij omdat hij onder bomen groeit, maar ik heb 'em dit jaar nog niet gesnoeid.I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik moet nu denk ik beginnen met een beetje water geven, het is al zo lang droog en met die warmte wordt het er niet beter op. De schaduwborder hoeft nog geen water, en de hortensia's doen het daar ook nog prima, dat is mijn voornaamste indicator. Maar ik heb nog enkele potten met oleander en olijf, een grote teil met geraniums en de agapantus, die krijgen wel af en toe een slok.
quote:Op zaterdag 10 juni 2023 21:34 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Wel moeilijk goed op de foto te krijgen, aangezien-ie aan een soort bosrand groeit en nog achter de meidoorn doorloopt:
[ afbeelding ]
En dit was ervoor, in oktober 2021 toen ik de haag net had geplant:
[ afbeelding ]De hondsroos was in de jaren 70/80 de groenplant van de gemeente waar ik opgroeide. Ik wil hem ook nog neerzetten maar de eerst poging uit zaad is mislukt, de inhoud van het bakje ligt nu op een hoekje in mijn kas waar het niet opgekomen spul heen gaat. Soms komen er nog wel dingen op.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik weet niet precies wat ik van de bloei kan verwachten. Hij is net begonnen en er zitten veel knoppen in. Gaat het nog een zee aan roze bloemen worden of gaan de bloemen elkaar afwisselen?
Het is niet bedoeld als een strakke haag, maar het valt me nog mee hoe compact de groei is. De haag komt wat naar voren bij mij omdat hij onder bomen groeit, maar ik heb 'em dit jaar nog niet gesnoeid.
Ik las inderdaad dat het een veelgebruikte plant is/was in publieke perken. Ik weet niet goed wat ik ervan vind, want er zitten gemene doornen in.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:15 schreef Managarm het volgende:
[..]
De hondsroos was in de jaren 70/80 de groenplant van de gemeente waar ik opgroeide. Ik wil hem ook nog neerzetten maar de eerst poging uit zaad is mislukt, de inhoud van het bakje ligt nu op een hoekje in mijn kas waar het niet opgekomen spul heen gaat. Soms komen er nog wel dingen op.
Hij komt uit het ‘bosje hier, bosje daar’ pakket met inheemse soorten van de intratuin en daar stond hij wel als egelantier benoemd. Dat is het gekke. Maar goed, hondsroos is ook inheems en hij staat in een gemengd haagje en ik vind m zo ook mooi (en heb enorm de pest aan de stekels) dus het maakt verder niet uit.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:09 schreef Claudia_x het volgende:
@:yinu, dat lijkt me inderdaad hondsroos en geen egelantier. M'n buurvrouw heeft een egelantier. Da's een geweldig ding; ik wil er ook nog steeds een. Ik denk dat ik die van haar ga proberen te stekken.
Oh, wat leuk! Ik ben benieuwd naar de verschillen tussen de soorten.quote:Mooi, je agapanthus! Hier bloeit-ie ook en zitten er veel knoppen in. Klaarblijkelijk gaat het goed in de koude kas, dus ik heb er vier soorten bijgezet.Ik kwam erachter dat er veel verschillende zijn en toen speelde m'n plantenverzamelwoede op.
Volgens mij wel, maar het is ook weer een gekregen stekje dus als het iets anders is, ben ik benieuwd wat. Maar vorig jaar bloeide het precies als kerrieplant.quote:Is dat wel kerrieplant eigenlijk? Van een afstandje lijkt het kerrieplant en de bloeiwijze klopt volgens mij ook (al zie ik alleen nog knoppen), maar het blad lijkt anders dan van mijn kerrieplant.
Ik hou ook erg van de rambler. Zo’n dankbare plant. Het enige dat ik eraan hoef te doen is snoeien, verder bloeit hij van mei tot augustus ofzo. Dit jaar is hij laat! Pas deze week de eerste bloemen.quote:Ik ben gisteren begonnen met water geven, op de jonge planten na die ik al een tijdje help. M'n telekia begon gewoon te hangen.
Oh, en je rambler is m'n favoriet.
Ach ja, die doornen, we zijn niet van de rubbertegelgeneratiequote:Op zondag 11 juni 2023 11:18 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik las inderdaad dat het een veelgebruikte plant is/was in publieke perken. Ik weet niet goed wat ik ervan vind, want er zitten gemene doornen in.
Dat zaaien blijft een wonderlijk fenomeen, vind ik. Vorig jaar lukte er bij mij bijna niets. Dit jaar heb ik Spaanse vlag, lupine en meloen gezaaid. Ik ben zuinig geweest met zaad zodat ik voor de herkansing op kon gaan, maar werkelijk alles is opgekomen.
Misschien is stekken iets voor je, als je aan een exemplaar kunt komen?
Ik vind die doornen ook echt heel naar maar het is wel waarom ik m heb opgenomen in mijn haagjes. Om een veilig kat-vrij hoekje te vormen voor de vogeltjes. Het lijkt me ook wel effectief om te voorkomen dat kinderen of daklozen in de gemeenteperkjes hutten gaan bouwen en dergelijke.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:18 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik las inderdaad dat het een veelgebruikte plant is/was in publieke perken. Ik weet niet goed wat ik ervan vind, want er zitten gemene doornen in.
Dat zaaien blijft een wonderlijk fenomeen, vind ik. Vorig jaar lukte er bij mij bijna niets. Dit jaar heb ik Spaanse vlag, lupine en meloen gezaaid. Ik ben zuinig geweest met zaad zodat ik voor de herkansing op kon gaan, maar werkelijk alles is opgekomen.
Misschien is stekken iets voor je, als je aan een exemplaar kunt komen?
Misschien is het daar te warm of te droog?quote:Op zondag 11 juni 2023 11:22 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ach ja, die doornen, we zijn niet van de rubbertegelgeneratie. Ik ga eens rondkijken of ik deze hier in Portugal kan vinden.
Kan het heiligenbloem zijn?quote:Op zondag 11 juni 2023 11:20 schreef yinu het volgende:
Volgens mij wel, maar het is ook weer een gekregen stekje dus als het iets anders is, ben ik benieuwd wat. Maar vorig jaar bloeide het precies als kerrieplant.
Dat werkt niet hoor, wij speelden in de jaren 70 gewoon tussen die planten. Je moest gewoon opletten wat je deed, en had je een schram.. ach.. dat gaat wel weer weg.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:23 schreef yinu het volgende:
[..]
Ik vind die doornen ook echt heel naar maar het is wel waarom ik m heb opgenomen in mijn haagjes. Om een veilig kat-vrij hoekje te vormen voor de vogeltjes. Het lijkt me ook wel effectief om te voorkomen dat kinderen of daklozen in de gemeenteperkjes hutten gaan bouwen en dergelijke.
quote:Op zondag 11 juni 2023 11:22 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ach ja, die doornen, we zijn niet van de rubbertegelgeneratie. Ik ga eens rondkijken of ik deze hier in Portugal kan vinden.
Oh, dat zou wel kunnen ja! Hier nog een betere foto.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:23 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Kan het heiligenbloem zijn?
[ afbeelding ]
Ziet eruit als heiligenbloem inderdaad. Ik vind 'em eerlijk gezegd nog leuker dan kerrieplant.quote:Op zondag 11 juni 2023 11:31 schreef yinu het volgende:
[..]
Oh, dat zou wel kunnen ja! Hier nog een betere foto.
[ afbeelding ]
Heel fijn stuk! Je muurtje is geweldig.quote:En nog een andere foto van dit stukje, met de gewone salie, de rozemarijn en de vijgvan vorige week, toen de rambler nog in de knop stond.
[ afbeelding ]
Oh ja, dat lijkt me dan inderdaad wel iets anders. Ik weet nou even niet precies meer of de bloemen inderdaad van die bolletjes zijn zoals op jouw eerste foto. Ik dacht dat het meer van die samengestelde schermen waren zoals bij jou. Maar we zullen het binnenkort zien!quote:Op zondag 11 juni 2023 11:36 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ziet eruit als heiligenbloem inderdaad. Ik vind 'em eerlijk gezegd nog leuker dan kerrieplant.Ter vergelijking één van mijn kerrieplanten. Je ziet dat die uit allemaal naalden bestaat:
[ afbeelding ]
Misschien dus toch een fok-stekjesruildag opzetten?quote:Inmiddels heb ik diverse exemplaren in de tuin staan, want als ik de plant snoei ben ik bang dat-ie (net als bij lavendel) misschien niet meer mooi uitloopt. Maar kerrieplant is in dit opzicht anders dan lavendel. En dus zit ik elk jaar met allemaal stekken waar ik me geen raad mee weet, maar die ik ook niet weg wil gooien.
[..]
Ja ik ben echt enorm blij met die muurtjes. Ook omdat ze gewoon van afval-tegels zijn gemaakt. En in dat stuk staat dus óók nog de pioenroos, een clematis, een klimroos, kamperfoelie, jasmijn (geen toscaanse maar gewone), een tamelijk grote citroenverbena en 2 enorme zelf-aangewaaide vlinderstruiken. Over volplanten gesproken @bleibleiquote:Heel fijn stuk! Je muurtje is geweldig.
Er zijn weinig planten die ik haat, maar hoog pampasgras vind ik wel zo ontzettend lelijk.quote:Op zondag 11 juni 2023 12:30 schreef Managarm het volgende:
Kijken jullie trouwens wel eens op de lijst van invasieve soorten? Wat wel grappig is dat hoog pampasgras daar op staat maar dat wordt nog overal verkocht.
Mijn eerste voortuin stond vol met siergras, de pampas nam de halve tuin in beslag. Het was een gevecht tussen pampas, reuze-miscanthus en een woekerbamboe. Het huis is nu gesloopt en na de sloop stond de bamboe er nog.quote:Op zondag 11 juni 2023 13:22 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Er zijn weinig planten die ik haat, maar hoog pampasgras vind ik wel zo ontzettend lelijk.
quote:Op zondag 11 juni 2023 13:25 schreef Managarm het volgende:
[..]
Mijn eerste voortuin stond vol met siergras, de pampas nam de halve tuin in beslag. Het was een gevecht tussen pampas, reuze-miscanthus en een woekerbamboe. Het huis is nu gesloopt en na de sloop stond de bamboe er nog.
Die zag ik op Zakynthos, echt fantastischquote:Op zondag 11 juni 2023 12:30 schreef Managarm het volgende:
Kijken jullie trouwens wel eens op de lijst van invasieve soorten? Wat wel grappig is dat hoog pampasgras daar op staat maar dat wordt nog overal verkocht.
https://www.nvwa.nl/onder(...)jst-invasieve-exoten
In Portugal is de lijst veel groter omdat veel exoten het hier beter doen, wij vonden overigens een invasieve soort in een border van de gemeente.
De hottentotvijg
[ afbeelding ]
quote:Op zondag 11 juni 2023 11:01 schreef yinu het volgende:
De Agapantus bloeit hier (al een tijdje)
[ afbeelding ]
En de Verbena Bonariensis staat op het punt van bloeien
[ afbeelding ]
Verder veel roos en salie. Even in de spoiler want veel foto's.Je stapelmuurtjeSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik moet nu denk ik beginnen met een beetje water geven, het is al zo lang droog en met die warmte wordt het er niet beter op. De schaduwborder hoeft nog geen water, en de hortensia's doen het daar ook nog prima, dat is mijn voornaamste indicator. Maar ik heb nog enkele potten met oleander en olijf, een grote teil met geraniums en de agapantus, die krijgen wel af en toe een slok.
Spoilers!
Zeker een mooie plant en ook mooie plek ervoor.quote:Op maandag 12 juni 2023 17:37 schreef Claudia_x het volgende:
Stipa.Wat een geweldige plant is dat: makkelijk in onderhoud, groeit snel en is het hele jaar door mooi (ook in de winter)!
[ afbeelding ]
Dit was in de winter:
[ afbeelding ]
Leuk, een groen dakterras!quote:Op maandag 12 juni 2023 17:54 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Zeker een mooie plant en ook mooie plek ervoor.
Zoals eerder vermeld heb ik enkel dakterras:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vol op het zuiden en te warm voor de meeste planten, hortensia's verbranden levend en zonnebloem hebben zoveel water nodig hier dat ik minimaal elke dag zal moeten bewateren.
Ik heb enkel nog vlinderstruiken, paar kamperfoelies en wat frambozen/taybessen en rozen.
[ afbeelding ]
De vlinderstruiken (bovenste 3 foto's) bloeien nog niet zoals jullie zien. Over 2 weken verwacht ik een heel ander aanzicht.![]()
Afgelopen 6 jaar vooral gezorgd voor sterke wortels in de potten, dit jaar voor het eerst de vlinderstruiken niet gesnoeid.
Het hangt een beetje van de kleur af hoe snel ze bloeien is mijn ervaring.quote:Op maandag 12 juni 2023 18:48 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Leuk, een groen dakterras!
Een aantal planten die ik het allermooist vind, groeien juist graag op een droge, zonnige plek. Denk aan stipa dat ik net liet zien en ook zonnehoed, spoorbloem, kerrieplant, muurbloem en salvia.
Hier doet de vlinderstruik trouwens ook nog niets. Ik vind 'em er niet zo florissant bijstaan dit jaar. Vanaf juli zou die moeten gaan bloeien. Ik vind dat op dit moment moeilijk om me voor te stellen.
Muggen komen toch alleen eitjes leggen in stilstaand water? Dus water in beweging houden zou mijn idee zijn.quote:Op dinsdag 13 juni 2023 12:37 schreef bleiblei het volgende:
https://www.gelderlander.(...)ten-ook-op~a75069b2/
Toch wel gaaf zo, die tuin.
Iemand enig idee hoe je wel water in je tuin kan verwerken zonder de eindeloze sloot muggen die je er gratis bij krijgt?
Ik zou een fontein nemen. Bij mijn vijver zie ik trouwens nooit muggen.quote:Op dinsdag 13 juni 2023 12:59 schreef Angelfrouk het volgende:
[..]
Muggen komen toch alleen eitjes leggen in stilstaand water? Dus water in beweging houden zou mijn idee zijn.
Ah ja, dat is begrijpelijk. Maar met een teil met tulpen en wat potten met muurbloem en spoorbloem heb je een nog langer deel van het jaar kleur!quote:Op maandag 12 juni 2023 22:25 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
Het hangt een beetje van de kleur af hoe snel ze bloeien is mijn ervaring.
Heb ze van paars, rood, roze tot flower power.sinds 2 dagen komen overal toppen op, op 1 plant na. Helaas heb ik ze van de winter allemaal verplaatst dus weet niet welke pot welke kleur is.
De planten die je noemt zijn inderdaad ook geschikt voor hier maar ik heb het liefst grote struiken in de potten IVM buren die anders naar binnen kijken.
De vlinderstruiken blijven, mits je de uitgebloeide toppen wegknipt, bloeien tot oktober. (Mits lekker weer haha.)
De mensen die ik ken met een vijver hebben eigenlijk helemaal niet meer muggen dan anderen. Want in een vijver zitten visjes, kikkers, salamanders en allerlei ander leven dat graag muggenlarven snackt. Volgens mij komen muggen eerder uit emmers enzo, waar geen natuurlijke vijanden zitten.quote:Op dinsdag 13 juni 2023 12:37 schreef bleiblei het volgende:
https://www.gelderlander.(...)ten-ook-op~a75069b2/
Toch wel gaaf zo, die tuin.
Iemand enig idee hoe je wel water in je tuin kan verwerken zonder de eindeloze sloot muggen die je er gratis bij krijgt?
Klinkt logisch. Ik heb hier een tijdje een structurele plas water gehad in een verzakt deel van de tuin en daar hadden we wel veel last van muggen.quote:Op dinsdag 13 juni 2023 15:03 schreef yinu het volgende:
[..]
De mensen die ik ken met een vijver hebben eigenlijk helemaal niet meer muggen dan anderen. Want in een vijver zitten visjes, kikkers, salamanders en allerlei ander leven dat graag muggenlarven snackt. Volgens mij komen muggen eerder uit emmers enzo, waar geen natuurlijke vijanden zitten.
Zie ook hier.
Helemaal gemist. Wat leuk! Ben benieuwd wat voor bloem dat is.quote:Op zondag 11 juni 2023 14:50 schreef Seven. het volgende:
Update van m'n groene muur:
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Aardbeien en sla gaan als een gek. We gebruiken de aardbeien ook om mijn zoon te leren praten. Hij is laat met praten, maar voor aardbeien wil hij ineens wél voor het eerst actief gebruik maken van zijn woordenschat. 'Kom buiten' zegt hij dan. Er blijven weinig aardbeien over voor ons. En hij weet precies welke het rijpst is.
Verder mooie tulp achtige bloem, geen idee meer wat ik ook alweer geplant had.
Wij hebben een grote vijver en inderdaad weinig muggen. En als ze er wel zijn dan worden ze gegeten door de 10 zwaluwen die besloten hebben op onze boerderij te wonen.quote:Op dinsdag 13 juni 2023 15:03 schreef yinu het volgende:
[..]
De mensen die ik ken met een vijver hebben eigenlijk helemaal niet meer muggen dan anderen. Want in een vijver zitten visjes, kikkers, salamanders en allerlei ander leven dat graag muggenlarven snackt. Volgens mij komen muggen eerder uit emmers enzo, waar geen natuurlijke vijanden zitten.
Zie ook hier.
Idiote benaming. Gaan ze er een pretpark van maken?quote:Op woensdag 14 juni 2023 21:08 schreef Claudia_x het volgende:
'De tuinen van Appeltern' heet vanaf heden 'Appeltern Adventure Gardens'.
Ja, heel vaak. Er zijn denk ik haast meer musea zonder kunst dan met kunst.quote:Op donderdag 15 juni 2023 01:47 schreef AnneX het volgende:
[..]
ooit in een museum zonder kunst geweest?
Kunstmuseum.quote:Op donderdag 15 juni 2023 01:47 schreef AnneX het volgende:
[..]
Idiote benaming. Gaan ze er een pretpark van maken?
‘Experience garden’ is zeker van de lijst gevallen.
Vergelijkbaar met Kunstmuseumooit in een museum zonder kunst geweest?
Voorheen Het Haags gemeentemuseum.
In de zin van gevestigde namen en instituten anders benoemen .
Afgezien van de kosten van logo’s, briefhoofden etc.
Nieuwe kleding met logo? voor de tuinlieden en medewerkers.
#woke
Wtf ...quote:Op woensdag 14 juni 2023 21:08 schreef Claudia_x het volgende:
'De tuinen van Appeltern' heet vanaf heden 'Appeltern Adventure Gardens'.
Ik dacht gelijk aan een verzameling giftige en niet giftige planten door elkaar. Proeven staat vrij.quote:Op donderdag 15 juni 2023 01:47 schreef AnneX het volgende:
[..]
Idiote benaming. Gaan ze er een pretpark van maken?
‘Experience garden’ is zeker van de lijst gevallen.
Vergelijkbaar met Kunstmuseumooit in een museum zonder kunst geweest?
Voorheen Het Haags gemeentemuseum.
In de zin van gevestigde namen en instituten anders benoemen .
Afgezien van de kosten van logo’s, briefhoofden etc.
Nieuwe kleding met logo? voor de tuinlieden en medewerkers.
#woke
Ik ook. KGB museum, middeleeuwse bouwwerken, bijenmuseum, etc.quote:Op donderdag 15 juni 2023 02:07 schreef RegularOrange het volgende:
[..]
Ja, heel vaak. Er zijn denk ik haast meer musea zonder kunst dan met kunst.
Al die kleine beestjes helpen, en meneer staat daar de teken uit te dagen met zijn opgerolde broekspijpenquote:Op donderdag 15 juni 2023 08:30 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Kunstmuseum.![]()
Hier staat meer over waarom de naam is veranderd. Ik sprak de oprichter een paar jaar geleden en uit dat gesprek werd me duidelijk dat ze het moeilijk hadden, toen door corona. Op zich vind ik het een goed idee om meer vermaak voor kinderen toe te voegen. Wij lieten onze kinderen thuis toen we ernaartoe gingen, want een dag langs tuinen slenteren wilde ik ze niet aandoen. Het lijkt me alleen niet zo handig om expliciet 'leren kan ook leuk zijn' te zeggen.
[ afbeelding ]
Maar zo'n natuurspeeltuin kan geweldig zijn. Alleen die naam...
quote:Op donderdag 15 juni 2023 08:41 schreef maily het volgende:
[..]
Al die kleine beestjes helpen, en meneer staat daar de teken uit te dagen met zijn opgerolde broekspijpen
Ik dacht heeeel even dat het Freek Vonk was maar gelukkig niet.quote:Op donderdag 15 juni 2023 08:56 schreef Claudia_x het volgende:
[..]!
Misschien kunnen we ons opgeven als klankbordgroep.
Heeft niemand een tip voor @miss_sly? Ik heb zelf helaas geen sering, maar ik zou zeggen dat je alleen de uitgebloeide bloemen eruit snoeit en niet meer dan dat. Een snel rondje internet leert me dat je de sering snoeit om 'em klein te houden en jij wil het tegenovergestelde.De sering gaat volgend jaar bloeien op de nieuwe scheuten die nu worden gevormd, dus die moet je in ieder geval niet snoeien.quote:Op dinsdag 13 juni 2023 21:22 schreef miss_sly het volgende:
Ik heb een vraag.
Ik heb een hele mooie dwergsering, vorig jaar in de grond gezet. Stond bij mijn moeder in een pot en hoefde ook niet te groeien.
[ afbeelding ]
Verhuizing is goed gegaan, hij bloeide prachtig even geleden.
Nu is hij uitgebloeid.
[ afbeelding ]
En nu zitten al die uitgedroogde bloemen en takjes er nog in. Mijn moeder zei dat ze niets deed ermee en ze liet zitten. Ik zou het fijn vinden als de struik nog iets hoger en groter wordt.
Toch de uitgebloeide bloemen met takjes eruit knippen? Doet dat nog iets voor de groei en bloei volgend jaar?
De witte sering met grote bloemen heb ik van de uitgebloeide bloemen ontdaan.
Denk je dan dat de nieuwe scheuten groter zijn als @miss_sly haar dwergsering wat forser snoeit?quote:Op donderdag 15 juni 2023 11:40 schreef bleiblei het volgende:
Nouja volgens mij blijft een dwergsering juist klein, toch? Die van ons worden ook niet groter dan +/- 50-60cm.
Onze gewone sering is al ruim 1,60m. En die staat er een jaar korter.
Ze heten niet voor iets dwerg sering.
Zelfde trouwens met de kleine vlinderstruiken. Is ook een specifieke soort doe laag blijft. Itt. De gewone die ik afgelopen voorjaar kort geknipt heb en nu al op dik een meter zit.
Uiteraard heet ie niet voor niets dwergsering. Ik verwacht dan ook niet dat een metershoge struik wordtquote:Op donderdag 15 juni 2023 11:40 schreef bleiblei het volgende:
Nouja volgens mij blijft een dwergsering juist klein, toch? Die van ons worden ook niet groter dan +/- 50-60cm.
Onze gewone sering is al ruim 1,60m. En die staat er een jaar korter.
Ze heten niet voor iets dwerg sering.
Zelfde trouwens met de kleine vlinderstruiken. Is ook een specifieke soort doe laag blijft. Itt. De gewone die ik afgelopen voorjaar kort geknipt heb en nu al op dik een meter zit.
Over bloemen geen mening, maar mijn guru's stellen dat snoei altijd een vertraging in groei oplevert. De vorm kan wel anders worden, het tempo wordt altijd trager.quote:Op donderdag 15 juni 2023 12:09 schreef miss_sly het volgende:
Uiteraard heet ie niet voor niets dwergsering. Ik verwacht dan ook niet dat een metershoge struik wordt
Hij is nu erg klein, omdat hij altijd in pot heeft gestaan. Hij staat nu in de volle grond. Er is ruimte voor groei en die zou ik graag stimuleren. Dus is mijn vraag of dat zou kunnen door de uitgebloeide bloemen weg te snoeien, zoals ik bij de gewone sering doe.
Intussen heb ik nog wat meer gezocht, eindelijk de juiste naam gevonden, en gevonden dat om de snoei te bevorderen inderdaad de uitgebloeide bloemen eruit geknipt kunnen worden.
https://www.yarinde.nl/sering-syringa-meyeri-palibin/
En ik las dat ze dit boek aanbevelen, dus dat heb ik vanzelfsprekend meteen gekocht.quote:Op donderdag 15 juni 2023 13:26 schreef Vanyel het volgende:
Over bloemen geen mening, maar mijn guru's stellen dat snoei altijd een vertraging in groei oplevert. De vorm kan wel anders worden, het tempo wordt altijd trager.
Maar hoe groot is erg klein dan?quote:Op donderdag 15 juni 2023 12:09 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Uiteraard heet ie niet voor niets dwergsering. Ik verwacht dan ook niet dat een metershoge struik wordt
Hij is nu erg klein, omdat hij altijd in pot heeft gestaan. Hij staat nu in de volle grond. Er is ruimte voor groei en die zou ik graag stimuleren. Dus is mijn vraag of dat zou kunnen door de uitgebloeide bloemen weg te snoeien, zoals ik bij de gewone sering doe.
Intussen heb ik nog wat meer gezocht, eindelijk de juiste naam gevonden, en gevonden dat om de snoei te bevorderen inderdaad de uitgebloeide bloemen eruit geknipt kunnen worden.
https://www.yarinde.nl/sering-syringa-meyeri-palibin/
Jullie Max Frei (toch?) doet het ook goed.quote:Op donderdag 15 juni 2023 13:34 schreef bleiblei het volgende:
Staat er wederom 2.5jaar en heb ik niet gesnoeid tussentijds.
Uiteraard heet ie niet voor niets dwergsering. Ik verwacht dan ook niet dat een metershoge struik wordtquote:Op donderdag 15 juni 2023 12:09 schreef miss_sly het volgende:
[..]
sering.
Zelfde trouwens met de kleine vlinderstruiken. Is ook een specifieke soort doe laag blijft. Itt. De gewone die ik afgelopen voorjaar kort geknipt heb en nu al op dik een meter zit.
Vooraan bedoel je? Dat is een Compactumquote:Op donderdag 15 juni 2023 13:36 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Jullie Max Frei (toch?) doet het ook goed.
Die heb ik ook dit jaar, maar hier bloeit-ie nog niet. Lekker kleurtje.quote:Op donderdag 15 juni 2023 15:36 schreef AnneX het volgende:
Dit is het tweede seizoen van Cistus ofwel zonneroosje.
Het woekert / wordt groter dan ik had verwacht. Kan er een heel vak meevullen volgend jaar. 🙃
De foto an gisteravond lukte niet, want de bloemetjes waren gesloten.😂
Dit is vanmorgen:
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Die ziet er goed uit zeg. Onze 3 zijn een stuk kleiner, maar ze bloeien wel en sinds ik ze iets beter water geef voelen ze zich best happy.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 10:34 schreef Twieki het volgende:
Vooralsnog doet de Toscaanse Jasmijn het prima op zijn plekkie. Had verwacht met de warmte en droogte dat hij wel een klap zou krijgen omdat ie net nieuw was. Hij bloeit zelfs!
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit! Is-ie ook veel hoger geworden?quote:Op vrijdag 16 juni 2023 10:34 schreef Twieki het volgende:
Vooralsnog doet de Toscaanse Jasmijn het prima op zijn plekkie. Had verwacht met de warmte en droogte dat hij wel een klap zou krijgen omdat ie net nieuw was. Hij bloeit zelfs!
[ afbeelding ]
Nee, niet echt. Ik heb hem gekocht toen hij 80cm was, en dat is hij zo ongeveer nog steeds. Hij staat wel in een iets verhoogde bak, dus vanaf de grond is hij nu 110cm.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 13:54 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ziet er goed uit! Is-ie ook veel hoger geworden?
Ik zal eens een foto van die van mij maken, dan lach je je rot.
Waarom worden jouw foto's altijd zo vaag weergeven?quote:Op vrijdag 16 juni 2023 14:08 schreef miss_sly het volgende:
Ik heb de dwergsering even opgemeten, en hij is ongeveer 90 cm hoog. Nog een beetje ruimte voor groei dus. Als dat kan zonder al die dode bloemetjes eruit te knippen (kleine bloemetjes, kleine takjes, monnikenwerk) dan heeft dat de voorkeur. Ik geef hem nog een jaar.
Hij is wel aan het uitbreiden aan de voet
[ afbeelding ]
Voor het eerst dat ik dat hoor, dus geen idee.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:31 schreef Twieki het volgende:
[..]
Waarom worden jouw foto's altijd zo vaag weergeven?Pas als je er op klikt zie je de 'normale' maten van de foto.
Het is zeker geen kritiek hoor, vraag me alleen af hoe dat komt. Links zie ik 't op FOK!, rechts als ik de afbeelding aanklik.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:42 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Voor het eerst dat ik dat hoor, dus geen idee.
Ik zie het ook niet als kritiek, hoor. Ik heb het gewoon niet eerder gehoord en ik heb dus gewoon geen idee.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:55 schreef Twieki het volgende:
[..]
Het is zeker geen kritiek hoor, vraag me alleen af hoe dat komt. Links zie ik 't op FOK!, rechts als ik de afbeelding aanklik.
[ afbeelding ]
Als ik de enige ben met dit probleem, dan weet ik dat ik 't bij mezelf moet zoeken.
Geen probleem, laten we afwachten wat anderen zeggen. Maar zoals ik 't nu zie, lijkt het alsof je foto's gecomprimeerd worden van 't originele formaat naar maximaal 700 x 525px. Daardoor wordt hij van boven en onderen 'ingedeukt' zeg maar. Zo ziet het er voor mij iig uit.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 17:01 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Ik zie het ook niet als kritiek, hoor. Ik heb het gewoon niet eerder gehoord en ik heb dus gewoon geen idee.
Als ik naar je voorbeeld kijk, zie ik de ene ingezoomd en de rechter uitgezoomd, lijkt het. Dus dan zal het iets te maken hebben met het formaat van de foto?
Nee, ik heb het ook. De foto's zijn niet zozeer vaag maar vervormd. Ergens worden er de verkeerde dimensies aan meegegeven, want het origineel is prima (dat krijg je inderdaad te zien als je erop klikt).quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:55 schreef Twieki het volgende:
[..]
Het is zeker geen kritiek hoor, vraag me alleen af hoe dat komt. Links zie ik 't op FOK!, rechts als ik de afbeelding aanklik.
[ afbeelding ]
Als ik de enige ben met dit probleem, dan weet ik dat ik 't bij mezelf moet zoeken.
Nou de ontwikkeling van m'n Toscaanse jasmijn. Het is een stek die ik heb gemaakt van de Toscaanse jasmjin in onze vorige tuin. Vier jaar geleden ging de stek in een pot naast de voordeur:quote:Op vrijdag 16 juni 2023 16:20 schreef Twieki het volgende:
Ben benieuwd naar de jouwe (en naar die van anderen, altijd leuk om te kunnen vergelijken)!
Beginnen met een stekje van de Toscaanse Jasmijn is natuurlijk wel wat anders dan beginnen met een plant die al 80cm hoog is en 5 ranken heeft. Ik denk dat 't in jouw kas ook té warm is. Met de huidige temperaturen wordt 't al gauw 40+ graden, dat zal niet veel helpen denk ik, zeker niet bij zo'n stek, een kwetsbaar plantje.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 17:24 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Nou de ontwikkeling van m'n Toscaanse jasmijn. Het is een stek die ik heb gemaakt van de Toscaanse jasmjin in onze vorige tuin. Vier jaar geleden ging de stek in een pot naast de voordeur:
[ afbeelding ]
Drie jaar geleden gepromoveerd naar de volle grond. So far so good:
[ afbeelding ]
Twee jaar geleden liep de jasmijn vorstschade op. De plek naast de voordeur staat in de oostenwind en dus heb ik de jasmijn verplaatst naar de kas. Ik dacht dat-ie het niet zou overleven:
[ afbeelding ]
Een jaar geleden zag-ie er nog niet geweldig uit, maar leek hij van onderaf weer uit te lopen:
[ afbeelding ]
Dit was m'n Toscaanse jasmijn vanmiddag:
[ afbeelding ]
Er zit dus weer vooruitgang in, al vind ik het blad wel wat lichtgroen. Maar moet je de jasmijn eens vergelijken met deze klimmer, die op hetzelfde moment even klein in de kas is gezet:
[ afbeelding ]
En daarom kan ik nog zo enthousiast worden van Toscaanse jasmijn. Hij groeit langzaam en is kwetsbaar. Op de juiste plek en met veel geduld zal het vast een geweldige plant worden.
Op de laatste foto kun je trouwens zien dat m'n oleander bezwijkt onder de bloemenpracht. @:yinu, heb jij wel eens last gehad van hangende takken?
Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik wil geen planten in potten en ik wil ook niet de verplichting hebben om een plant elk jaar op tijd uit te graven, dus ik kijk gewoon wat werkt in de kas en wat niet. De Toscaanse jasmijn ga ik een tijd laten staan, want dat telkens verplaatsen helpt ook niet. De oleander heeft in ieder geval twee winters overleefd en leek het tot de slappe takken dit jaar goed te doen. Ik hoop dat ik er wat aan kan doen door na de bloei te snoeien.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 17:37 schreef Twieki het volgende:
[..]
Beginnen met een stekje van de Toscaanse Jasmijn is natuurlijk wel wat anders dan beginnen met een plant die al 80cm hoog is en 5 ranken heeft. Ik denk dat 't in jouw kas ook té warm is. Met de huidige temperaturen wordt 't al gauw 40+ graden, dat zal niet veel helpen denk ik, zeker niet bij zo'n stek, een kwetsbaar plantje.
Oleanders, ik heb er goede herinneringen aan. Een Vlaamse vriend van me had er 4 van meer dan 30 jaar oud. Opgeweekt door zijn vader. Stammen zo dik als je pols. Doen het elk jaar weer geweldig.
Van mei tot en met oktober stonden die gewoon buiten (wel in de luwte en uit de volle zon), in de wintermaanden zette hij ze in de houten schuur, gewikkeld in bubbeltjesfolie. En voordat hij dat deed, knipte hij altijd de (resterende) bloemknoppen er uit. Want juist die bloemknoppen die in de late zomer niet meer zijn gaan bloeien, vreten heel veel energie van de plant in het voorjaar. Terwijl je in 't voorjaar juist wilt dat hij weer wat groener wordt.
En wat doe jij anders dan ik?quote:
Al doende leert men uiteraard. Ben ontzettend jaloers op jouw royale kas. Ik wist er wel raad mee. Ik zou hem helemaal volstouwen met tomaten, paprika's, pepers, komkommers, aubergines en andere warmteminnende vruchten.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 18:32 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik wil geen planten in potten en ik wil ook niet de verplichting hebben om een plant elk jaar op tijd uit te graven, dus ik kijk gewoon wat werkt in de kas en wat niet. De Toscaanse jasmijn ga ik een tijd laten staan, want dat telkens verplaatsen helpt ook niet. De oleander heeft in ieder geval twee winters overleefd en leek het tot de slappe takken dit jaar goed te doen. Ik hoop dat ik er wat aan kan doen door na de bloei te snoeien.
Ik zal volgend jaar wat meer m'n best doen.quote:Op vrijdag 16 juni 2023 18:45 schreef Twieki het volgende:
[..]
Al doende leert men uiteraard. Ben ontzettend jaloers op jouw royale kas. Ik wist er wel raad mee. Ik zou hem helemaal volstouwen met tomaten, paprika's, pepers, komkommers, aubergines en andere warmteminnende vruchten.
Je foto wordt nu volledig weergeven, dus sowieso beter nu. Maar maak je je er verder niet zo druk over.quote:
quote:Op zaterdag 17 juni 2023 00:47 schreef Claudia_x het volgende:
De eerste bloeiende hortensia van dit jaar in de reeks!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |