abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_205532137
Lang geleden plantten wij een boomgaard aan: F&F / sigme's fruitgaarde
Voornamelijk hoogstam, dus het duurde nogal wel even voordat er ook daadwerkelijk oogst te halen was. Maarrrrrr tijd verstrijkt vanzelf, kleine boompjes worden groot, aan de vruchten kent men de boom en wij hebben appels en peren en pruimen.

Met name de appels dragen rijk & veel, en laten daarvan ook een deel op de grond ploffen.
Nou hebben we ook best vaak een aantal varkens: sigme in F&F / sigme's diergaarde deel 5
SPOILER: Uit de oude doos ;)
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Varkens zijn dol op valfruit, in alle maten van bederf. Maar momenteel hebben we geen varkens. Wel appels.

Sommige van onze appelbomen maken bijzonder lekkere appels. Sommige maken goed houdbare appels. Sommige een combinatie daarvan. Edoch niet allemaal. Zo hebben we een Drentse Bellefleur staan.

De Drentse Bellefleur maakt veel grote en hele mooie appels. Maar ze zijn *niet* houdbaar. Vers van de boom zijn ze lekker maar ze verliezen snel hun aroma. Als je er appelmoes van maakt wordt het flauwe appelmoes. De Bellefleur is ook de vroegste boom: de appels zijn nu rijp en ze vallen al van de boom.

Dus hadden we bedacht dat we konden proberen om eens iets heel anders te doen met de appels. Cider! Dat schijnt een eenvoudige boerendrank te zijn, dus dat moeten wij ook kunnen. Dat hadden we al tijden geleden bedacht en niks mee gedaan maar nu de eerste appels weer op de grond lagen, was het toch tijd om iets te gaan doen want anders wordt het pas volgend jaar. Kortom: internet op, webshops aflopen, vette bestelling plaatsen.


Zo gezegd zo gedaan, en een paar uurtjes later waren we op bezoek bij schoonfamilie en vertelden we over onze grote plannen, waarop zij ons vertelden dat ook zij wel eens grootse plannen hadden gehad en de complete reutemeteut besteld hadden om er daarna achter te komen dat stap 1 al best veel werk was en dat ze eigenlijk andere belangrijker dingen te doen hadden en zo stond er nu al 4 jaar een complete cidermaakinrichting ongebruikt op zolder. Ik kon nog net de volgende dag alle bestellingen annuleren :+.

Dus nu hebben we een complete uitrusting :D


Er moesten nog wel wat vermikkies bij gefabriekt worden, want bij de fruitmolen hoort een duwhoutje waarvan niemand het nut inzag en dat was er dus niet meer maar na het eerste het beste youtubefilmpje zagen we het nut opeens wel in dus nu is er een nieuw houtje gezaagd. En de pers heeft extra persblokjes nodig om de pers diep genoeg te kunnen laten zakken, die zijn nu ook gezaagd.

Appels, appels hebben we ook. Er komen er elke dag nieuwe bij, op de grond. Die rapen we en we verzamelen ze voorlopig in de kar. Voorzichtig, want deze appels zijn dus slecht houdbaar en dat komt o.a. omdat ze heel snel beurs worden.


Het enige wat we nu nog nodig hebben, is tijd. Die is schaars; maar komende zondag hopen wij een eerste batch te gaan maken. Ik geloof dat we nu van plan zijn om die 'wild' te laten vergisten. Gecultiveerde gist is per post onderweg, als dat gedoe met malen en persen nou een beetje wil dan gaan we daarna met die gist in de weer denk ik.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 03-08-2022 08:27:16 ]
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
  Moderator dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:29:12 #2
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
pi_205532243
Mooi! Even deze story volgen.
Mocht je straks cider gaan verkopen, dan ben ik zeer benieuwd…
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:37:42 #3
328881 gcjoel
#teampindakaas #viesdik
pi_205532431
Als ik ooit appels teveel heb wil ik dit ook *O*
pi_205532811
Leuk.
Ik volg.

Oh ja.
Voor een shop voor vanalles op het gebied van fermenteren en conserveren, kijk eens bij de Braumarkt in Almere

[ Bericht 85% gewijzigd door marc0871 op 02-08-2022 21:01:08 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:55:32 #5
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205532813
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?

Cider :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Spellchecker dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:57:58 #6
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
pi_205532850
Sigme's ciderij, de nieuwe Billy cidermill _O_
pi_205532898
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 20:55 schreef Molo het volgende:
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?

Cider :9~
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt :D

Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @MadMaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ;)
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:04:40 #8
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205532964
quote:
7s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:00 schreef sigme het volgende:

[..]
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt :D

Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @:madmaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ;)
Tonnetje van drie liter moet wel kunnen toch? :D
Zo gek veel alcohol zit er niet in en dan drink je het met vrienden zo hop hop hop op ;)

Maar idd, eerst eens succesvol maken die handel ^O^
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:10:13 #9
296595 foodlover
live and learn
pi_205533059
Wat leuk, ik volg! :s)
  Moderator dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11:21 #10
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
pi_205533084
Ik begrijp het van de regeltjes en zo, maar we zijn hier gek op cider (en calvados) van kleine stokerijen.
De geur en het aanzicht van appelbloesem in april en de lucht van fermentatie van de appelen alleen al zijn adembenemend. :9~
In Normandië hebben we er al aardig wat bezocht en het nodige van hun brouwsels meegenomen...
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11:23 #11
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_205533085
Ik cider wel toekomst in :7.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_205533798
quote:
6s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:11 schreef HeatWave het volgende:
Ik cider wel toekomst in :7.
Ik ook :7
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_205533874
Fokciderfestijn bij Sigme! :Y
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:52:38 #14
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_205533892
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:51 schreef stavromulabeta het volgende:
Fokciderfestijn bij Sigme! :Y
Ci you der!

Ok ok, Ik stop al :@.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_205533902
Ik kom wel op bezoek. :7
Sterkheidsbaas van alles.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 augustus 2022 @ 22:17:59 #16
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_205534198
Wij hebben hier ook 35 appelbomen van verschillende rassen, dus ik volg dit met belangstelling. Niet om zelf te gaan maken, want we drinken geen alcohol, maar voor de "leuk".. :)
pi_205535559
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Uitvinder van de biersmiley.
pi_205535586
Leuk topic!
pi_205535605
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2022 08:15 schreef dimmak het volgende:
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Nou, volgens het ciderboekje dat we hier hebben liggen krijg je de beste cider van speciale ciderappelrassen. Een Engels boekje, geen van die rassen komt me zelfs maar bekend voor :D
Maar als gezegd, in principe is cider een eenvoudig boerenbrouwsel van de valappels die vallen, dus het moet min of meer wel met elke appel kunnen. Men is op het internet van mening dat een mengsel van rassen het best is. Er moet genoeg suiker en tanine in zitten, uiteindelijk.

Ik denk dat het appelras waar we mee gaan beginnen, de Drentse Bellefleur, in elk geval vrij geschikt gaat zijn voor het maal- en perswerk, want die zijn van zichzelf zacht & sappig.
We hebben ook een Zoete Ermgaarde staan, en daarvan denk ik dat die totaal ongeschikt is: de appels zijn keihard, willen niet eens tot moes *koken* en ze zijn ook zoet (dus geen friszuur erin). Dus die moeten we ook zeker proberen maar die komen pas eind van de herfst.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205572688

Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed :D.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205573308
quote:
7s.gif Op zondag 7 augustus 2022 13:31 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed :D.
Oh wow! O+
pi_205575572

Appels in bad


Mise-en-place


Het einddoel van vandaag


Malen


Persen
SPOILER: filmpje
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens :+

We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.


Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten

Er moet wat suiker bij!


Suiker & gist erdoor mengen


In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat :D


Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205575640
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
  zondag 7 augustus 2022 @ 20:15:30 #24
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205575778
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
Maar ze hoeft ze in ieder geval niet ook nog allemaal te schillen. :+
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 7 augustus 2022 @ 20:28:59 #25
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_205575863
Oeh, wat tof! _O_
***
pi_205575900
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ;)
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205575956
quote:
7s.gif Op zondag 7 augustus 2022 20:33 schreef sigme het volgende:

[..]
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ;)
Ohja logisch, van buiten kan een appel er prima uitzien terwijl het van binnen niet zo is.

Vroegâhhh toen ik nog een sapcentrifuge had maakte ik echt regelmatig verse appelsap :9

Met de huidige appelprijzen zou het nu echt goudappeltjessap zijn :X

@golfer nou idd dan zou je met zo'n project snel klaar zijn :D
pi_205578385
Ik ben zo benieuwd naar eindresultaat!
pi_205578644
Erg leuk om dit even te volgen
pi_205581420
quote:
6s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:52 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Appels in bad

[ afbeelding ]
Mise-en-place

[ afbeelding ]
Het einddoel van vandaag

[ afbeelding ]
Malen

[ afbeelding ]
Persen
SPOILER: filmpje
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens :+

We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.

[ afbeelding ]
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten

Er moet wat suiker bij!

[ afbeelding ]
Suiker & gist erdoor mengen

[ afbeelding ]
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat :D

[ afbeelding ]
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
pi_205588656
Leuk om te volgen *O*
pi_205589039
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2022 16:38 schreef yinu het volgende:

[..]
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan :D.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205589526
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 augustus 2022 14:51 schreef sigme het volgende:

[..]
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan :D.
Ik heb naar aanleiding van deze post gegoogled en er ook eentje besteld!
pi_205746155
De fles bubbelt al een tijdje niet meer, maar drukdrukdruk dus we kwamen pas vandaag toe aan inspectie.
Eerst maar eens kiek'n.


Nou, dat ziet er in elk geval wel helder en klaar uit.

Met de nieuwe hevel (natuurlijk niet op de foto) een buisje getapt.


Met de nieuwe suikergehaltemeter (de vorige spiksplinternieuwe was een tikje hard in aanraking gekomen met de betonvloer) gemeten hoe de cider erbij stond. Nou, de meter zonk zowat tot op de bodem. Met extra cider wou 'ie dan een beetje loskomen. Geen suiker zegt 'ie.

Oftewel: alle suiker die er in zat, is omgezet. In alcohol.
Dat was dus dit:

Dus de nu suikerloze cider/appelsap bevat zo'n 6% alcohol.

Proeven! B:)B
:wtf: Droog! Appelig, lekker zurig, maar gvd wat ja droog ja. Da's geen pretje.
Een schep suiker erdoor maakte het een stuk drinkbaarder :P

We weten nog niet direct hoe we nu verder moeten, maar we schuiven alle beslissingen wat voor ons uit door er eerst maar eens een beetje suiker aan toe te voegen en de boel te laten doorgisten. Dan loop het alcohoholpercentage nog wat op en wordt het geheel wat houdbaarder.
We gaan nu eerst voor 8%, door 270gr suiker toe te voegen aan 9 liter cidersap.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205747149
Altijd ff zoeken met zelf brouwen. Ben benieuwd met welke brouwsels je nog meer op de proppen komt.
Resistance is futile.
pi_205747271
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
pi_205747552
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Aldus.
pi_205747609
Bijvoorbeeld door er alcohol bij te gooien?
Aldus.
pi_205749176
quote:
2s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:58 schreef Z het volgende:
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Ja nou, dat is inderdaad het probleem wat we nu voor ons uit schuiven :').
De gist die we gebruikt hebben gaat tot zo'n 15%, dus die vreet voorlopig alle suiker op.
Gist kan je stoppen door
• dat alcoholpercentage te behalen,
• of door sulfiet in de fles te gooien,
• of door het mengsel heet te maken.
• Je kan ook onvergistbare zoetstof toevoegen.

We willen ook nog bubbels in de fles, dus ergens moeten we a) nog wat suiker over hebben om door gist om te zetten in bubbels als het de fles in gaat en b) dat er dan ook nog suiker achterblijft voor de smaak.

Bij nader inzien met terugwerkende kracht hadden we beter een minder hoog oplopende gist kunnen hebben, maar ik moet zeggen dat de info op de websites matigjes is. Er staat wel veel, maar niet goed vergelijkbaar en ze kwaken allemaal gewoon op de webshop wat de fabrikant zegt; dus bij alle shops dezelfde (ontbrekende) info.

quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:40 schreef FlauwKapsel het volgende:
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
Ik streef naar Frans maar deze batch wordt denk ik meer Engels: nogal sterk.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205749388
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid :D
hardcoholic
pi_205749672
De bubbels nemen ook wel wat van de droogheid weg denk ik. Wordt de smaak beter van.
Aldus.
  vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29:01 #42
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205749753
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 08:37 schreef Ferdii het volgende:
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid :D
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? :P
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29:41 #43
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205749755
Pintjes schenken dus ipv sjieke glaasjes. Ben benieuwd wat je ervan gaat knutselen Sigme :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_205749968
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:29 schreef Molo het volgende:

[..]
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? :P
Was op zich prima te drinken, maar niet vergelijkbaar met een willekeurige gekochte fles wijn :+

Net even gekeken, heb er nog 5 liggen, dat is inmiddels een prima azijn geworden gok ik :D
hardcoholic
pi_205941072

Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later ;)

Maar euh.. als je dan alles hebt om fruit te persen, te laten vergisten, te bottelen, en je hebt ook dit:

Tsja, dan gaan we toch ook daar maar wat mee doen.

De eerste portie probeerden we zo te persen. Dat wou op zich wel, maar eenmaal uitgeperst bleken er toch nog wel veel echte druiven ongeperst te zijn, dus de rest hebben we toch maar gemalen van te voren. Dat perste een stuk beter.


Wegens voortdurende vervuiling van geelzwarte gestreepte zoembeesten in het druivensap een paar keer extra overgeheveld om ze te redden :')

Uiteindelijk hebben we ongeveer 21 liter druivensap. Dat kunnen dus zo'n 26 flessen matige wijn worden *O*
Het komt van drie soorten druiven: onze druiven die buiten op het terras groeien, en twee rassen die in een glazen kas groeien. Een daarvan is hetzelfde ras als onze terrasdruiven. Die van het terras waren het minst zoet van al, datzelfde ras uit de kas het zoetst. Alles bij elkaar een suikerpercentage van 17%, wat een alcoholpercentage van zo'n 8,5% zou opleveren. Eerst maar eens geen suiker toegevoegd en met 10 gram gist in een fles gezet.

Als laatste hebben we ook nog een batch appels geperst, die had ik een tijd geleden al geraapt en toen schoongemaakt en in stukken in de diepvries gedaan. Dan zijn ze daarna ook goed persbaar zonder malen, dat scheelt wel. Het zo'n 10 liter, iets zoeter dan de vorige appelsapronde, en we hebben het met 210gr suiker en 4 gram gist weggezet.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205941993
Hebben jullie ook verse sap op? Dat lijkt me ook heerlijk!

Ben benieuwd hoe lang het nog moet gisten...
  zondag 11 september 2022 @ 22:57:46 #47
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205942622
Die druiven moeten natuurlijk wel met blote voeten gestampt worden voor extra aroma. :+
Poef.....gone! ©golfer
pi_206699929
quote:
2s.gif Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later ;)
quote:
7s.gif Op zondag 25 september 2022 21:11 schreef sigme het volgende:

[..]
Geen idee of 'ie dat [drinkbaar] ooit gaat worden :')
Ik denk dat we als we terug zijn uit Spanje, dus in november, eens voorzichtig een fles openen. Ter er van mijn 50ste bijvoorbeeld, dan geeft het niet zo als het alleen maar feestelijk schuim is :D
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.

We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur.
Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel.

Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.

:') _O-

Dit restte ons:



B:)B

Het was zuur, maar best drinkbaar.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 16-11-2022 21:10:15 ]
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_206700066
_O- _O_ goede vastlegging wel!
pi_206700123
Wat een lollig filmpje :D
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_206700817
Ai :D
We have far more in common than that which devides us..
  woensdag 16 november 2022 @ 20:27:52 #52
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_206701066
:D _O_ :D
Dat gedruip van bovenaf ook! :D
***
  woensdag 16 november 2022 @ 20:28:28 #53
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_206701077
_O-
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 16 november 2022 @ 20:31:56 #54
8136 Blues
The only way is up!
pi_206701125
_O_ _O-
  Moderator woensdag 16 november 2022 @ 20:32:38 #55
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
  woensdag 16 november 2022 @ 21:24:25 #56
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_206702110
Hahaha _O-
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_206702148
_O_
Spoilers!
  Spellchecker woensdag 16 november 2022 @ 21:29:57 #59
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
pi_206702208
quote:
2s.gif Op woensdag 16 november 2022 19:28 schreef sigme het volgende:

[..]
[..]
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.

We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur.
Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel.

Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.
[ afbeelding ]
:') _O-

Dit restte ons:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
B:)B

Het was zuur, maar best drinkbaar.
Omg :X _O-

Helaas geen geluid bij het filmpje :+
pi_206704715
Na de knaller hebben we een fles aan de andere kant van het spectrum gepakt.
Die heeft maar 1 theelepeltje suiker meegekregen de fles in, dus die is vast niet zoet en misschien ook wel minder broes.

De dop wou bij deze fles er maar met moeite uit en toen die er dan toch uit was:

D'r gebeurt...... niets!

.


Nou ja, dan heb je wat om uit te schenken:


Dat was best heel lekker. Zuur natuurlijk, maar dat proefde meer als 'erg fris' dan als 'aï zuur'. Veel appelsmaak. Wat meer broes mag wel, maar dit lijkt er wel op.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_206704817
Wat fijn dat het gelukt is :D
pi_206706848
Mooi dat het gelukt is!
  donderdag 17 november 2022 @ 12:05:40 #63
8136 Blues
The only way is up!
pi_206706904
*G*

Gelukkig staat er ook een brandblusser in het experimentenlab 8-)
pi_206715750
Wat een leuk topic !

Ik zou ook wel graag cider willen maken. Er zijn ook speciale appelrassen specifiek voor cider, maar die zijn natuurlijk niet lekker om gewoon zo te eten. Maar misschien kun je daar een paar boompjes van planten.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_206715783
Wat een verschil! Lekker experimenteren…
pi_206716041
Gaaf hoor Sigme _O_
Sterkheidsbaas van alles.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')