SPOILER: Uit de oude doos ;)Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Varkens zijn dol op valfruit, in alle maten van bederf. Maar momenteel hebben we geen varkens. Wel appels.
Sommige van onze appelbomen maken bijzonder lekkere appels. Sommige maken goed houdbare appels. Sommige een combinatie daarvan. Edoch niet allemaal. Zo hebben we een Drentse Bellefleur staan.
De Drentse Bellefleur maakt veel grote en hele mooie appels. Maar ze zijn *niet* houdbaar. Vers van de boom zijn ze lekker maar ze verliezen snel hun aroma. Als je er appelmoes van maakt wordt het flauwe appelmoes. De Bellefleur is ook de vroegste boom: de appels zijn nu rijp en ze vallen al van de boom.
Dus hadden we bedacht dat we konden proberen om eens iets heel anders te doen met de appels. Cider! Dat schijnt een eenvoudige boerendrank te zijn, dus dat moeten wij ook kunnen. Dat hadden we al tijden geleden bedacht en niks mee gedaan maar nu de eerste appels weer op de grond lagen, was het toch tijd om iets te gaan doen want anders wordt het pas volgend jaar. Kortom: internet op, webshops aflopen, vette bestelling plaatsen.
Zo gezegd zo gedaan, en een paar uurtjes later waren we op bezoek bij schoonfamilie en vertelden we over onze grote plannen, waarop zij ons vertelden dat ook zij wel eens grootse plannen hadden gehad en de complete reutemeteut besteld hadden om er daarna achter te komen dat stap 1 al best veel werk was en dat ze eigenlijk andere belangrijker dingen te doen hadden en zo stond er nu al 4 jaar een complete cidermaakinrichting ongebruikt op zolder. Ik kon nog net de volgende dag alle bestellingen annuleren .
Dus nu hebben we een complete uitrusting
Er moesten nog wel wat vermikkies bij gefabriekt worden, want bij de fruitmolen hoort een duwhoutje waarvan niemand het nut inzag en dat was er dus niet meer maar na het eerste het beste youtubefilmpje zagen we het nut opeens wel in dus nu is er een nieuw houtje gezaagd. En de pers heeft extra persblokjes nodig om de pers diep genoeg te kunnen laten zakken, die zijn nu ook gezaagd.
Appels, appels hebben we ook. Er komen er elke dag nieuwe bij, op de grond. Die rapen we en we verzamelen ze voorlopig in de kar. Voorzichtig, want deze appels zijn dus slecht houdbaar en dat komt o.a. omdat ze heel snel beurs worden.
Het enige wat we nu nog nodig hebben, is tijd. Die is schaars; maar komende zondag hopen wij een eerste batch te gaan maken. Ik geloof dat we nu van plan zijn om die 'wild' te laten vergisten. Gecultiveerde gist is per post onderweg, als dat gedoe met malen en persen nou een beetje wil dan gaan we daarna met die gist in de weer denk ik.
[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 03-08-2022 08:27:16 ]ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haaltquote:Op dinsdag 2 augustus 2022 20:55 schreef Molo het volgende:
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?
Cider
Tonnetje van drie liter moet wel kunnen toch?quote:Op dinsdag 2 augustus 2022 21:00 schreef sigme het volgende:
[..]
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt
Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @:madmaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt
Ik ookquote:
Ci you der!quote:
Nou, volgens het ciderboekje dat we hier hebben liggen krijg je de beste cider van speciale ciderappelrassen. Een Engels boekje, geen van die rassen komt me zelfs maar bekend voorquote:Op woensdag 3 augustus 2022 08:15 schreef dimmak het volgende:
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Oh wow!quote:Op zondag 7 augustus 2022 13:31 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed .
SPOILER: filmpjeOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens
We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten
Er moet wat suiker bij!
Suiker & gist erdoor mengen
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
Maar ze hoeft ze in ieder geval niet ook nog allemaal te schillen.quote:Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg isquote:Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden
Ohja logisch, van buiten kan een appel er prima uitzien terwijl het van binnen niet zo is.quote:Op zondag 7 augustus 2022 20:33 schreef sigme het volgende:
[..]
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is
quote:Op zondag 7 augustus 2022 19:52 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Appels in bad
[ afbeelding ]
Mise-en-place
[ afbeelding ]
Het einddoel van vandaag
[ afbeelding ]
Malen
[ afbeelding ]
PersenWat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...SPOILER: filmpjeOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens
We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.
[ afbeelding ]
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten
Er moet wat suiker bij!
[ afbeelding ]
Suiker & gist erdoor mengen
[ afbeelding ]
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat
[ afbeelding ]
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan .quote:Op maandag 8 augustus 2022 16:38 schreef yinu het volgende:
[..]
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
Ik heb naar aanleiding van deze post gegoogled en er ook eentje besteld!quote:Op dinsdag 9 augustus 2022 14:51 schreef sigme het volgende:
[..]
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan .
Ja nou, dat is inderdaad het probleem wat we nu voor ons uit schuiven .quote:Op donderdag 25 augustus 2022 21:58 schreef Z het volgende:
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Ik streef naar Frans maar deze batch wordt denk ik meer Engels: nogal sterk.quote:Op donderdag 25 augustus 2022 21:40 schreef FlauwKapsel het volgende:
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo?quote:Op vrijdag 26 augustus 2022 08:37 schreef Ferdii het volgende:
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid
Was op zich prima te drinken, maar niet vergelijkbaar met een willekeurige gekochte fles wijnquote:Op vrijdag 26 augustus 2022 09:29 schreef Molo het volgende:
[..]
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo?
quote:Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
Eén schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.quote:Op zondag 25 september 2022 21:11 schreef sigme het volgende:
[..]
Geen idee of 'ie dat [drinkbaar] ooit gaat worden
Ik denk dat we als we terug zijn uit Spanje, dus in november, eens voorzichtig een fles openen. Ter er van mijn 50ste bijvoorbeeld, dan geeft het niet zo als het alleen maar feestelijk schuim is
Omgquote:Op woensdag 16 november 2022 19:28 schreef sigme het volgende:
[..]
[..]
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.
We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur.
Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel.
Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.
[ afbeelding ]
Dit restte ons:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Het was zuur, maar best drinkbaar.
Nou, die was ook allang uitgebubbeld, dus als het goed was, was er nu wijn met een alcoholpercentage van 8,5%quote:Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
Uiteindelijk hebben we ongeveer 21 liter druivensap. Dat kunnen dus zo'n 26 flessen matige wijn worden
Het komt van drie soorten druiven: onze druiven die buiten op het terras groeien, en twee rassen die in een glazen kas groeien. Een daarvan is hetzelfde ras als onze terrasdruiven. Die van het terras waren het minst zoet van al, datzelfde ras uit de kas het zoetst. Alles bij elkaar een suikerpercentage van 17%, wat een alcoholpercentage van zo'n 8,5% zou opleveren. Eerst maar eens geen suiker toegevoegd en met 10 gram gist in een fles gezet.
Echt heel gaafquote:Op donderdag 15 december 2022 20:28 schreef sigme het volgende:
We vonden de rosé best prima de moeite waard, dus we hebben de brouwfles gebotteld.
[ afbeelding ]
Voorraad flessen gekocht
[ afbeelding ]
Eerst een keertje gefilterd want er zat best wat droesem in
[ afbeelding ]
Vijftien liter gebotteld
Toen hadden we nog wat nieuwe flessen over, en ook nog een brouwfles met cider staan. Die ook gefilerd, en daarna gebotteld.
[ afbeelding ]
Beugelflessen met 1 schepje suiker, ciderflessen met 2 schepjes, schroefdopfles geen suiker
[ afbeelding ]
Kom maar op met die crisis/inflatie/Russen : wij zuipen ons gewoon klem
Wat met bierbrouwen (al een hele tijd niet meer gedaan...) altijd heel goed werkte, was het plastic gistingsvat vlak voor het vullen schoonmaken met een beetje chloor en daarna héél goed uitspoelen.quote:Op vrijdag 11 augustus 2023 21:46 schreef sigme het volgende:
Deze keer in een plastic vat, we hopen dat dat makkelijker schoonmaken is dan zo'n glazen brouwfles.
Dus nu hebben we de handleiding 'hoe maakt u wijn' wat beter gelezen.quote:Op zaterdag 3 december 2022 11:22 schreef sigme het volgende:
() als het goed was, was er nu wijn met een alcoholpercentage van 8,5%
Laten we maar eens een beetje in een fles hevelen en eens proeven.
Roze! We hebben rosé gebakken . Eigenlijk wel logisch maar we hadden er niet aan gedacht .
De smaak past ook wel beter bij rosé dan bij rode wijn: heel fris en met een licht tinteltje.
Wat zal dat daar lekker ruiken nu.quote:Op zaterdag 6 april 2024 17:22 schreef sigme het volgende:
Bovenstaande rode "wijn" werd niks.
De cider van appelsap, geciderd in het plastic vat werd ook niks.
Vandaag openden we de laatste fles van de eerste lichting. Dat was een zelf-openende fles. Je houdt de vooruitgang -en de kurk- niet tegen.
[ afbeelding ]
De ciderappelboom, ook bekend onder de naam Drentse Bellefleur, lijkt dit jaar heel wat van plan. Dit met een beetje mazzel kunnen we deze zomer een nieuwe gooi naar het ciderschap doen.
Da's op de deel, niet voor niets maken we de cider daar openquote:Op zaterdag 6 april 2024 17:36 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Wat zal dat daar lekker ruiken nu.
Maar was het ook nog drinkbaar?
Nou ja, ze zijn vlees van mijn vlees, ik draag ze altijd bij me.. soort van.quote:Op zaterdag 6 april 2024 17:57 schreef H_T het volgende:
Ik zie dit topic nu voor het eerst. Voor ik alles lees eerst even een welgemeende voor de namen van de jonge varkentjes, ook al wonen ze niet meer bij je
Tuinslang even door de ruimte slingeren erna?quote:Op zaterdag 6 april 2024 18:08 schreef sigme het volgende:
[..]
Da's op de deel, niet voor niets maken we de cider daar open
Geen idee of de cider drinkbaar zou zijn geweest... er restte ons niets.
Ik dacht dat er nog een druppie in de fles was blijven zitten.quote:Op zaterdag 6 april 2024 18:08 schreef sigme het volgende:
[..]
Da's op de deel, niet voor niets maken we de cider daar open
Geen idee of de cider drinkbaar zou zijn geweest... er restte ons niets.
Plopquote:Op zaterdag 6 april 2024 17:22 schreef sigme het volgende:
Bovenstaande rode "wijn" werd niks.
De cider van appelsap, geciderd in het plastic vat werd ook niks.
Vandaag openden we de laatste fles van de eerste lichting. Dat was een zelf-openende fles. Je houdt de vooruitgang -en de kurk- niet tegen.
[ afbeelding ]
De ciderappelboom, ook bekend onder de naam Drentse Bellefleur, lijkt dit jaar heel wat van plan. Dit met een beetje mazzel kunnen we deze zomer een nieuwe gooi naar het ciderschap doen.
Hoor je met je blote voeten te doen dit. Hoef je ook geen gist meer toe te voegen.quote:Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
De eerste portie probeerden we zo te persen. Dat wou op zich wel, maar eenmaal uitgeperst bleken er toch nog wel veel echte druiven ongeperst te zijn, dus de rest hebben we toch maar gemalen van te voren. Dat perste een stuk beter.
Zo lang zonder alcohol nog Wat doe je om dat te conserveren?quote:Op vrijdag 11 augustus 2023 21:46 schreef sigme het volgende:
Maar toevallig was er nog appelsap over van vorig jaar, geperst van appels van familie. En ook dat is niet eeuwig houdbaar, dus dat moet op.
Dat is door een professionele fruitperserij in zo'n zak-in-pak gedaan. Daar wordt het redelijk lang houdbaar van.quote:Op zondag 7 april 2024 01:23 schreef No239SquadronRAF het volgende:
Zo lang zonder alcohol nog Wat doe je om dat te conserveren?
Dat kan ik dus *nergens* vinden. Weet jij iets te koop?quote:Btw voor betere, zoetere cider gewoon een gist pakken dat stopt bij een lager alcoholpercentage.
https://www.bol.com/nl/nl(...)-9/9300000107390091/quote:Op zondag 7 april 2024 07:18 schreef sigme het volgende:
Dat kan ik dus *nergens* vinden. Weet jij iets te koop?
Hmm, met kunstmatige zoetstof, die ene.quote:Op zondag 7 april 2024 20:41 schreef No239SquadronRAF het volgende:
[..]
https://www.bol.com/nl/nl(...)-9/9300000107390091/
https://braumarkt.com/nl/(...)00-gram?gad_source=1
Dees of dees? Zelf geen ervaring mee maar allebei tot 9% voor 'zoete cider'
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |