abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_205532137
Lang geleden plantten wij een boomgaard aan: F&F / sigme's fruitgaarde
Voornamelijk hoogstam, dus het duurde nogal wel even voordat er ook daadwerkelijk oogst te halen was. Maarrrrrr tijd verstrijkt vanzelf, kleine boompjes worden groot, aan de vruchten kent men de boom en wij hebben appels en peren en pruimen.

Met name de appels dragen rijk & veel, en laten daarvan ook een deel op de grond ploffen.
Nou hebben we ook best vaak een aantal varkens: sigme in F&F / sigme's diergaarde deel 5
SPOILER: Uit de oude doos ;)
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Varkens zijn dol op valfruit, in alle maten van bederf. Maar momenteel hebben we geen varkens. Wel appels.

Sommige van onze appelbomen maken bijzonder lekkere appels. Sommige maken goed houdbare appels. Sommige een combinatie daarvan. Edoch niet allemaal. Zo hebben we een Drentse Bellefleur staan.

De Drentse Bellefleur maakt veel grote en hele mooie appels. Maar ze zijn *niet* houdbaar. Vers van de boom zijn ze lekker maar ze verliezen snel hun aroma. Als je er appelmoes van maakt wordt het flauwe appelmoes. De Bellefleur is ook de vroegste boom: de appels zijn nu rijp en ze vallen al van de boom.

Dus hadden we bedacht dat we konden proberen om eens iets heel anders te doen met de appels. Cider! Dat schijnt een eenvoudige boerendrank te zijn, dus dat moeten wij ook kunnen. Dat hadden we al tijden geleden bedacht en niks mee gedaan maar nu de eerste appels weer op de grond lagen, was het toch tijd om iets te gaan doen want anders wordt het pas volgend jaar. Kortom: internet op, webshops aflopen, vette bestelling plaatsen.


Zo gezegd zo gedaan, en een paar uurtjes later waren we op bezoek bij schoonfamilie en vertelden we over onze grote plannen, waarop zij ons vertelden dat ook zij wel eens grootse plannen hadden gehad en de complete reutemeteut besteld hadden om er daarna achter te komen dat stap 1 al best veel werk was en dat ze eigenlijk andere belangrijker dingen te doen hadden en zo stond er nu al 4 jaar een complete cidermaakinrichting ongebruikt op zolder. Ik kon nog net de volgende dag alle bestellingen annuleren :+.

Dus nu hebben we een complete uitrusting :D


Er moesten nog wel wat vermikkies bij gefabriekt worden, want bij de fruitmolen hoort een duwhoutje waarvan niemand het nut inzag en dat was er dus niet meer maar na het eerste het beste youtubefilmpje zagen we het nut opeens wel in dus nu is er een nieuw houtje gezaagd. En de pers heeft extra persblokjes nodig om de pers diep genoeg te kunnen laten zakken, die zijn nu ook gezaagd.

Appels, appels hebben we ook. Er komen er elke dag nieuwe bij, op de grond. Die rapen we en we verzamelen ze voorlopig in de kar. Voorzichtig, want deze appels zijn dus slecht houdbaar en dat komt o.a. omdat ze heel snel beurs worden.


Het enige wat we nu nog nodig hebben, is tijd. Die is schaars; maar komende zondag hopen wij een eerste batch te gaan maken. Ik geloof dat we nu van plan zijn om die 'wild' te laten vergisten. Gecultiveerde gist is per post onderweg, als dat gedoe met malen en persen nou een beetje wil dan gaan we daarna met die gist in de weer denk ik.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 03-08-2022 08:27:16 ]
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
  Moderator dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:29:12 #2
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
pi_205532243
Mooi! Even deze story volgen.
Mocht je straks cider gaan verkopen, dan ben ik zeer benieuwd…
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:37:42 #3
328881 gcjoel
#teampindakaas #viesdik
pi_205532431
Als ik ooit appels teveel heb wil ik dit ook *O*
pi_205532811
Leuk.
Ik volg.

Oh ja.
Voor een shop voor vanalles op het gebied van fermenteren en conserveren, kijk eens bij de Braumarkt in Almere

[ Bericht 85% gewijzigd door marc0871 op 02-08-2022 21:01:08 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:55:32 #5
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205532813
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?

Cider :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  Spellchecker dinsdag 2 augustus 2022 @ 20:57:58 #6
197773 crew  maily
mevrouwtje oeps
pi_205532850
Sigme's ciderij, de nieuwe Billy cidermill _O_
pi_205532898
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 20:55 schreef Molo het volgende:
Superleuk project dit! Ga je dat in een miljoenmiljard flessen bottelen of in tonnetjes ofzo?

Cider :9~
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt :D

Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @MadMaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ;)
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:04:40 #8
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_205532964
quote:
7s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:00 schreef sigme het volgende:

[..]
Tonnetjes lijkt me lastig, met dat bubbelspul. Niet om het er in te krijgen, maar dan moet de hele ton in één keer op als je het er uit haalt :D

Vanwege alsdat je eigen alcoholische brouwsels beslist niet mag verkopen (sorry @:madmaster), moeten we dus geen miljoenmiljaar flessen bottelen, maar ongeveer zoveel als we zelf, eventueel met wat gasten, kunnen opzoepen. Nu verwacht ik dat er wel her en der wat mislukt, dus dat we wel iets ruimer kunnen bottelen dan we echt opdrinken. Maar toch. Laten we maar zeggen dat in der beschränkung sich erst der meister zeigt ;)
Tonnetje van drie liter moet wel kunnen toch? :D
Zo gek veel alcohol zit er niet in en dan drink je het met vrienden zo hop hop hop op ;)

Maar idd, eerst eens succesvol maken die handel ^O^
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:10:13 #9
296595 foodlover
live and learn
pi_205533059
Wat leuk, ik volg! :s)
  Moderator dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11:21 #10
81329 crew  MadMaster
Schots en scheef...
pi_205533084
Ik begrijp het van de regeltjes en zo, maar we zijn hier gek op cider (en calvados) van kleine stokerijen.
De geur en het aanzicht van appelbloesem in april en de lucht van fermentatie van de appelen alleen al zijn adembenemend. :9~
In Normandië hebben we er al aardig wat bezocht en het nodige van hun brouwsels meegenomen...
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:11:23 #11
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_205533085
Ik cider wel toekomst in :7.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_205533798
quote:
6s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:11 schreef HeatWave het volgende:
Ik cider wel toekomst in :7.
Ik ook :7
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_205533874
Fokciderfestijn bij Sigme! :Y
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  dinsdag 2 augustus 2022 @ 21:52:38 #14
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_205533892
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2022 21:51 schreef stavromulabeta het volgende:
Fokciderfestijn bij Sigme! :Y
Ci you der!

Ok ok, Ik stop al :@.
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_205533902
Ik kom wel op bezoek. :7
Sterkheidsbaas van alles.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 augustus 2022 @ 22:17:59 #16
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_205534198
Wij hebben hier ook 35 appelbomen van verschillende rassen, dus ik volg dit met belangstelling. Niet om zelf te gaan maken, want we drinken geen alcohol, maar voor de "leuk".. :)
pi_205535559
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Uitvinder van de biersmiley.
pi_205535586
Leuk topic!
pi_205535605
quote:
0s.gif Op woensdag 3 augustus 2022 08:15 schreef dimmak het volgende:
Wat leuk! Is het appel ras wel geschikt om cider te maken? Of maakt dat helemaal geen ruk uit met cider?
Nou, volgens het ciderboekje dat we hier hebben liggen krijg je de beste cider van speciale ciderappelrassen. Een Engels boekje, geen van die rassen komt me zelfs maar bekend voor :D
Maar als gezegd, in principe is cider een eenvoudig boerenbrouwsel van de valappels die vallen, dus het moet min of meer wel met elke appel kunnen. Men is op het internet van mening dat een mengsel van rassen het best is. Er moet genoeg suiker en tanine in zitten, uiteindelijk.

Ik denk dat het appelras waar we mee gaan beginnen, de Drentse Bellefleur, in elk geval vrij geschikt gaat zijn voor het maal- en perswerk, want die zijn van zichzelf zacht & sappig.
We hebben ook een Zoete Ermgaarde staan, en daarvan denk ik dat die totaal ongeschikt is: de appels zijn keihard, willen niet eens tot moes *koken* en ze zijn ook zoet (dus geen friszuur erin). Dus die moeten we ook zeker proberen maar die komen pas eind van de herfst.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205572688

Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed :D.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205573308
quote:
7s.gif Op zondag 7 augustus 2022 13:31 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Er is genoeg te doen in elk geval...
We verzamelen moed :D.
Oh wow! O+
pi_205575572

Appels in bad


Mise-en-place


Het einddoel van vandaag


Malen


Persen
SPOILER: filmpje
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens :+

We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.


Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten

Er moet wat suiker bij!


Suiker & gist erdoor mengen


In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat :D


Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205575640
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
  zondag 7 augustus 2022 @ 20:15:30 #24
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205575778
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
Maar ze hoeft ze in ieder geval niet ook nog allemaal te schillen. :+
Poef.....gone! Šgolfer
  zondag 7 augustus 2022 @ 20:28:59 #25
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_205575863
Oeh, wat tof! _O_
***
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')