abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_205575900
quote:
0s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:59 schreef mascara-klodder het volgende:
Wat een werk om zo'n hoeveelheid aan appels te snijden :o
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ;)
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205575956
quote:
7s.gif Op zondag 7 augustus 2022 20:33 schreef sigme het volgende:

[..]
Nou, klokhuizen etc mogen blijven zitten. Het is denk ik sneller malen, kwart-appels, maar het is ook nodig om te kijken of de appel wel goed genoeg is ;)
Ohja logisch, van buiten kan een appel er prima uitzien terwijl het van binnen niet zo is.

Vroeghhh toen ik nog een sapcentrifuge had maakte ik echt regelmatig verse appelsap :9

Met de huidige appelprijzen zou het nu echt goudappeltjessap zijn :X

@golfer nou idd dan zou je met zo'n project snel klaar zijn :D
pi_205578385
Ik ben zo benieuwd naar eindresultaat!
pi_205578644
Erg leuk om dit even te volgen
pi_205581420
quote:
6s.gif Op zondag 7 augustus 2022 19:52 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Appels in bad

[ afbeelding ]
Mise-en-place

[ afbeelding ]
Het einddoel van vandaag

[ afbeelding ]
Malen

[ afbeelding ]
Persen
SPOILER: filmpje
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Onze Drentse Bellefleuren laten zich als verwacht makkelijk malen en makkelijk persen. De pers is 18 liter; goed vol zal er dan wel 16 liter gemalen appel in passen. Dat levert drie liter appelsap op.
En een hoop droge appelpulp. Ik moet dringend weer varkens :+

We hebben alle Drentse Bellefleuren die we klaar hadden liggen geperst, dat waren drie batches dus 9 liter.
Daarna nog een emmertje Zijden hemdjes. Nou, dat was andere koek. Da's niet eens een harde appel, maar alles ging zwaarder en het leverde minder sap. Wel lekker sap. Maar we doen het maar niet door het Bellefleurensap want de zijden hemdjes hadden wel wat veel schimmel in klokhuizen en dat heb ik liever niet in m'n cider.

[ afbeelding ]
Suikergehalte/soortelijk gewicht/potentieel alcoholgehalte meten

Er moet wat suiker bij!

[ afbeelding ]
Suiker & gist erdoor mengen

[ afbeelding ]
In het vat. De fles is wat groot (25 liter) voor de hoeveelheid sap, maar er kwam wel nog wat meer bij dan op deze foto staat :D

[ afbeelding ]
Kenmerken (en waterslot) er op en dan maar wachten...
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
pi_205588656
Leuk om te volgen *O*
pi_205589039
quote:
0s.gif Op maandag 8 augustus 2022 16:38 schreef yinu het volgende:

[..]
Wat tof! Een zijdelings gerelateerd vraagje: waar gebruiken jullie dat bad normaal gesproken voor? Het ziet er uit alsof het een perfecte plaats is om de komende paar dagen door te gaan brengen...
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan :D.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205589526
quote:
7s.gif Op dinsdag 9 augustus 2022 14:51 schreef sigme het volgende:

[..]
Normaal gesproken gebruiken we dat badje als badje. Het kan mooi onder de douche staan :D.
Ik heb naar aanleiding van deze post gegoogled en er ook eentje besteld!
pi_205746155
De fles bubbelt al een tijdje niet meer, maar drukdrukdruk dus we kwamen pas vandaag toe aan inspectie.
Eerst maar eens kiek'n.


Nou, dat ziet er in elk geval wel helder en klaar uit.

Met de nieuwe hevel (natuurlijk niet op de foto) een buisje getapt.


Met de nieuwe suikergehaltemeter (de vorige spiksplinternieuwe was een tikje hard in aanraking gekomen met de betonvloer) gemeten hoe de cider erbij stond. Nou, de meter zonk zowat tot op de bodem. Met extra cider wou 'ie dan een beetje loskomen. Geen suiker zegt 'ie.

Oftewel: alle suiker die er in zat, is omgezet. In alcohol.
Dat was dus dit:

Dus de nu suikerloze cider/appelsap bevat zo'n 6% alcohol.

Proeven! B:)B
:wtf: Droog! Appelig, lekker zurig, maar gvd wat ja droog ja. Da's geen pretje.
Een schep suiker erdoor maakte het een stuk drinkbaarder :P

We weten nog niet direct hoe we nu verder moeten, maar we schuiven alle beslissingen wat voor ons uit door er eerst maar eens een beetje suiker aan toe te voegen en de boel te laten doorgisten. Dan loop het alcohoholpercentage nog wat op en wordt het geheel wat houdbaarder.
We gaan nu eerst voor 8%, door 270gr suiker toe te voegen aan 9 liter cidersap.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205747149
Altijd ff zoeken met zelf brouwen. Ben benieuwd met welke brouwsels je nog meer op de proppen komt.
Resistance is futile.
pi_205747271
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
pi_205747552
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Aldus.
pi_205747609
Bijvoorbeeld door er alcohol bij te gooien?
Aldus.
pi_205749176
quote:
2s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:58 schreef Z het volgende:
Is er geen truc om het vergisten te stoppen? Dan hou je meer suiker over en wordt de cider zachter.
Ja nou, dat is inderdaad het probleem wat we nu voor ons uit schuiven :').
De gist die we gebruikt hebben gaat tot zo'n 15%, dus die vreet voorlopig alle suiker op.
Gist kan je stoppen door
• dat alcoholpercentage te behalen,
• of door sulfiet in de fles te gooien,
• of door het mengsel heet te maken.
• Je kan ook onvergistbare zoetstof toevoegen.

We willen ook nog bubbels in de fles, dus ergens moeten we a) nog wat suiker over hebben om door gist om te zetten in bubbels als het de fles in gaat en b) dat er dan ook nog suiker achterblijft voor de smaak.

Bij nader inzien met terugwerkende kracht hadden we beter een minder hoog oplopende gist kunnen hebben, maar ik moet zeggen dat de info op de websites matigjes is. Er staat wel veel, maar niet goed vergelijkbaar en ze kwaken allemaal gewoon op de webshop wat de fabrikant zegt; dus bij alle shops dezelfde (ontbrekende) info.

quote:
0s.gif Op donderdag 25 augustus 2022 21:40 schreef FlauwKapsel het volgende:
Wordt t meer als Engelse of meer als Franse cider, denk je?
Ik streef naar Frans maar deze batch wordt denk ik meer Engels: nogal sterk.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205749388
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid :D
hardcoholic
pi_205749672
De bubbels nemen ook wel wat van de droogheid weg denk ik. Wordt de smaak beter van.
Aldus.
  vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29:01 #42
401485 Molo
Vllig losgelst
pi_205749753
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 08:37 schreef Ferdii het volgende:
Leuk topic, ooit met wijn gedaan. Uiteindelijk paar flesjes cadeau gedaan en de rest door de stoofpot gegooid :D
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? :P
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  vrijdag 26 augustus 2022 @ 09:29:41 #43
401485 Molo
Vllig losgelst
pi_205749755
Pintjes schenken dus ipv sjieke glaasjes. Ben benieuwd wat je ervan gaat knutselen Sigme :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_205749968
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 augustus 2022 09:29 schreef Molo het volgende:

[..]
Drie k je zelf geen wijn of was het niet lekker om zo te drinken ofzo? :P
Was op zich prima te drinken, maar niet vergelijkbaar met een willekeurige gekochte fles wijn :+

Net even gekeken, heb er nog 5 liggen, dat is inmiddels een prima azijn geworden gok ik :D
hardcoholic
pi_205941072

Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
En schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later ;)

Maar euh.. als je dan alles hebt om fruit te persen, te laten vergisten, te bottelen, en je hebt ook dit:

Tsja, dan gaan we toch ook daar maar wat mee doen.

De eerste portie probeerden we zo te persen. Dat wou op zich wel, maar eenmaal uitgeperst bleken er toch nog wel veel echte druiven ongeperst te zijn, dus de rest hebben we toch maar gemalen van te voren. Dat perste een stuk beter.


Wegens voortdurende vervuiling van geelzwarte gestreepte zoembeesten in het druivensap een paar keer extra overgeheveld om ze te redden :')

Uiteindelijk hebben we ongeveer 21 liter druivensap. Dat kunnen dus zo'n 26 flessen matige wijn worden *O*
Het komt van drie soorten druiven: onze druiven die buiten op het terras groeien, en twee rassen die in een glazen kas groeien. Een daarvan is hetzelfde ras als onze terrasdruiven. Die van het terras waren het minst zoet van al, datzelfde ras uit de kas het zoetst. Alles bij elkaar een suikerpercentage van 17%, wat een alcoholpercentage van zo'n 8,5% zou opleveren. Eerst maar eens geen suiker toegevoegd en met 10 gram gist in een fles gezet.

Als laatste hebben we ook nog een batch appels geperst, die had ik een tijd geleden al geraapt en toen schoongemaakt en in stukken in de diepvries gedaan. Dan zijn ze daarna ook goed persbaar zonder malen, dat scheelt wel. Het zo'n 10 liter, iets zoeter dan de vorige appelsapronde, en we hebben het met 210gr suiker en 4 gram gist weggezet.
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_205941993
Hebben jullie ook verse sap op? Dat lijkt me ook heerlijk!

Ben benieuwd hoe lang het nog moet gisten...
  zondag 11 september 2022 @ 22:57:46 #47
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_205942622
Die druiven moeten natuurlijk wel met blote voeten gestampt worden voor extra aroma. :+
Poef.....gone! golfer
pi_206699929
quote:
2s.gif Op zondag 11 september 2022 20:58 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]
Zo, we hebben het ciderprobleem opgelost door de cider in flessen te gieten.
11 flessen, en daarvan hebben er dan twee 1 schepje suiker, gekregen, twee flessen 2 schepjes suiker etc etc totdat er 1 fles is met zes schepjes suiker.
En schepje suiker is zo'n 3 gram. Er zal zo'n 8% alcohol in de cider zitten, en de gebruikte gist kan tot 15%.
Dus de vraag is wat het nu gaat doen op fles. Alle suiker opgisten? Dan wordt de cider onaangenaam zuur.
Blijft er wat suiker over en zit en knalveel koolzuur in? Het zijn sterke flessen met goede doppen, als ze niet ontploffen dan schuimt misschien alles er wel uit bij openen.
Nou ja, dat is dan een zorg voor later ;)
quote:
7s.gif Op zondag 25 september 2022 21:11 schreef sigme het volgende:

[..]
Geen idee of 'ie dat [drinkbaar] ooit gaat worden :')
Ik denk dat we als we terug zijn uit Spanje, dus in november, eens voorzichtig een fles openen. Ter er van mijn 50ste bijvoorbeeld, dan geeft het niet zo als het alleen maar feestelijk schuim is :D
Kortom, het werd wel eens tijd om de fles te ontkurken. Ze zijn in elk geval niet spontaan ontploft, dus zo ver zo goed.

We hadden bedacht te beginnen met de fles met de meeste suiker. Is zelfs die zuur, dan is alles daaronder ook zuur. Mogelijk zou die fles wel wat veel broes hebben, want meer suiker = meer voer voor gist = meer koolzuur.
Voor de zekerheid deden we de openingsscene maar op de deel.

Awel, wat kan ik zeggen. Plaatjes zeggen meer dan woorden.

:') _O-

Dit restte ons:



B:)B

Het was zuur, maar best drinkbaar.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 16-11-2022 21:10:15 ]
ik moet verrassend weinig
meestal totaal in verwarring achteruitlopend de toekomst in struikelend (vrij naar M. van Rossum)
pi_206700066
_O- _O_ goede vastlegging wel!
pi_206700123
Wat een lollig filmpje :D
Op dinsdag 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op zaterdag 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe het volgende:
Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')