Ik heb geen stemrecht in andere landen. En andere landen begrijpen dat het klimaatverandering normaal is en dat we ons moeten aanpassen op het klimaat, niet andersom.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 09:53 schreef Hanca het volgende:
[..]
Daar hebben wij mensen veel invloed op. Je moet niet in 'Nederland' denken, maar in mensheid. En als westerse landen zoals Nederland al niks doen, zullen andere landen helemaal niet volgen. Zo bezien kan Nederland wel veel (negatieve) invloed hebben.
Daar moet ik me druk omgaan maken ?quote:Op zaterdag 15 januari 2022 07:36 schreef Hanca het volgende:
[..]
Dat je je druk maakt om de leefbaarheid van de aarde tijdens je leven (de meesten hier zullen in 2050 nog leven, waarschijnlijk) en het leven van je kinderen en kleinkinderen is toch niet meer dan normaal? Je moet wel erg kortzichtig zijn om dat niet te doen.
Paniekvoetbal is een hoax.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 15:30 schreef Hanca het volgende:
Dat er nog mensen doen alsof het een hoax is, is wel echt heel erg beschamend...
Niet op de man spelen.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 11:51 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Idd alleen daarom zou je zonnecellen ook veel beter in de Sahara kunnen leggen waar men zo goed als geen last heeft van donkere maanden. Eens kijken of hanca nog met realistische uitspraken komt of zelfs dadelijk toegeeft dat er in politieke prietpraat propaganda is getrapt.
Wat heb je aan een 10% effectievere zonnecel als er 200% minder fotonoen uit de zon per jaar op valt?quote:Op zaterdag 15 januari 2022 13:56 schreef Tijger_m het volgende:
[..]
Niet op de man spelen.
Zonnepanelen zijn effectiever in een koud klimaat overigens.
Ik vind het sowieso een onzinnig of/of argument, er is geen enkele goede reden om onze daken niet vol zonnepanelen te leggen.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 14:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat heb je aan een 10% effectievere zonnecel als er 200% minder fotonoen uit de zon per jaar op valt?
Ik wacht nog steeds op je oplossing die niet uit de klauwen loopt qua kosten. Of was het toch geen verzinsel van mij?quote:Op zaterdag 15 januari 2022 11:22 schreef Hanca het volgende:
[..]
Een batterij kost maar een paar duizend euro (de goedkope zelfs minder), dat het uit de klauwen loopt qua kosten is dus weer een verzinsel.
Zie de vorige pagina.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 15:36 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Ik wacht nog steeds op je oplossing die niet uit de klauwen loopt qua kosten. Of was het toch geen verzinsel van mij?
Geen inhoudelijk antwoord dus om jaarlijks verbruik van 5.000 kWh, waarvan veruit het meeste in de donkere maanden op te vangen met een batterij van een paar duizend euro. Waarvan akte, en weer geblocked.quote:
Wel een inhoudelijk antwoord, maar inderdaad niet bij een absurd verbruik. Het verbruik van mijn huishouden is dik onder de 2000kwh, wellicht kun je beter eerst wat aan je absurd hoge verbruik doen.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 15:45 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Geen inhoudelijk antwoord dus om jaarlijks verbruik van 5.000 kWh, waarvan veruit het meeste in de donkere maanden op te vangen met een batterij van een paar duizend euro. Waarvan akte, en weer geblocked.
Lol, met de energietransitie is 5.000 kWh nog aan de lage kant voor een normaal huishouden. Een huishouden wat volledig van het gas af gegaan is gebruikt nog veel meer. En dan hebben we het nog niet eens over een electrische of hybride stekker auto.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 15:50 schreef Hanca het volgende:
[..]
Wel een inhoudelijk antwoord, maar inderdaad niet bij een absurd verbruik. Het verbruik van mijn huishouden is dik onder de 2000kwh, wellicht kun je beter eerst wat aan je absurd hoge verbruik doen.
Bij normaal verbruik kom je dus wel een heel eind met een batterij van 2700 euro (en dit is maar een voorbeeld, er zijn er veel meer).
Ik woon ook niet in een flat, maar met 5 personen in een huis van 135m2.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 16:08 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Lol, met de energietransitie is 5.000 kWh nog aan de lage kant voor een normaal huishouden. Een huishouden wat volledig van het gas af gegaan is gebruikt nog veel meer. En dan hebben we het nog niet eens over een electrische of hybride stekker auto.
Je hebt gewoon geen flauw idee hoeveel mensen aan electriciteit verbruiken in een modern huishouden met (hybride) warmtepomp.
We weten dat elk huis wat nu nog gebouwd wordt geen gas meer verbruikt en dus heel veel electriciteit verbruikt. En dat de overheid honderdduizenden hybride warmtepompen geïnstalleerd wil hebben in bestaande woningen om het gasverbruik drastisch terug te dringen. En dat de overheid wil dat we de transitie maken richting de EV. Ga er maar vanuit dat een huishouden met EV en zonder gas dik over de 10.000, misschien wel 15.000 kWh op jaarbasis nodig heeft. Mijn verbruik is voor het huis wat ik heb (energieklasse A, 2006) behoorlijk laag. We wonen niet allemaal in een flatje.
Slechts als je niet meedoet met de door Den Haag zo vurig gewenste energietransitie en nog gewoon maximaal duur en klimaatonvriendelijk gas blijft verstoken.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 16:13 schreef Hanca het volgende:
[..]
En ik had het over huidig verbruik, voor huidige maatstaven is 5000kwh enorm veel.
Ik geef alleen maar aan dat het complexer is dan je mischien op het eerste gezicht denkt.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 14:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat heb je aan een 10% effectievere zonnecel als er 200% minder fotonoen uit de zon per jaar op valt?
daarom is het ook een politiek probleem en het vereist een politieke oplossing. Maar goed zij kunnen dit niet en dat weten ze. Maar om on onmacht en onkundige te verbergen geven ze het door aan de burgers.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 16:47 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Slechts als je niet meedoet met de door Den Haag zo vurig gewenste energietransitie en nog gewoon maximaal duur en klimaatonvriendelijk gas blijft verstoken.
End an komen we weer terug bij het topic; de wereld doet te weinig aan het klimaat. Doe je er wat aan door oa een hybride warmtepomp aan te schaffen is het nog niet goed want dan verbruik je te veel elektriciteit, doe je daar weer wat aan door je dak vol te leggen met zonnepanelen dan is het nog niet goed omdat je het vervolgens niet opslaat omdat die oplossingen nu nog veel te duur zijn.![]()
Stook je nog op gas en kook je op gas.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 15:50 schreef Hanca het volgende:
[..]
Wel een inhoudelijk antwoord, maar inderdaad niet bij een absurd verbruik. Het verbruik van mijn huishouden is dik onder de 2000kwh, wellicht kun je beter eerst wat aan je absurd hoge verbruik doen.
Bij normaal verbruik kom je dus wel een heel eind met een batterij van 2700 euro (en dit is maar een voorbeeld, er zijn er veel meer).
Ik kook elektrich (inductie), warm water beneden ook via een quooker. Warm water boven en de verwarming is inderdaad op gas, maar ook dat is nog geen 800m3. Maar kleren drogen is vooral uithangen op zolder, maar vooral ongeveer 0 sluipverbruik en alles met een goed energielabel (alle lampen natuurlijk led). Kom je echt met 5 personen gewoon onder de 2000kwh per jaar.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 19:15 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
Stook je nog op gas en kook je op gas.
.
Op electrische ga je dat niet halen namelijk.
En ga me niet wijsmaken dat het wel kan.
Aangezien ik zelf electrische stookt.
https://www.stroomkosten.net/
Mijn verwarming zal ongeveer 400watt gebruiken per uur (split airco )
Kom ik uit per maand op 288kwh .
Dit 10x 288kwh = 2880kwh .(2 maanden minder omdat zo airco unit geen 24/7 draai).
En iedereen haalt wel de gemiddel van 400watt .
Van koffie tot kleren wassen drogen.
Laat staan de rest wat je nog aan stroom verbruik.
En wat voor huis label heb je ?quote:Op zaterdag 15 januari 2022 19:28 schreef Hanca het volgende:
[..]
Ik kook elektrich (inductie), warm water beneden ook via een quooker. Warm water boven en de verwarming is inderdaad op gas, maar ook dat is nog geen 800m3. Maar kleren drogen is vooral uithangen op zolder, maar vooral ongeveer 0 sluipverbruik en alles met een goed energielabel (alle lampen natuurlijk led). Kom je echt met 5 personen gewoon onder de 2000kwh per jaar.
Natuurlijk zou het meer worden als ik via een warmtepomp zou verwarmen, maar de kans is nog steeds redelijk aanwezig dat mijn wijk in aanmerking komt voor een warmtenet.
Label is natuurlijk voor gas, maar ik heb geen idee. Kocht het huis vorig jaar, maar sindsdien enkel glas vervangen door trippel, vloerisolatie, cv ketel uit 1996 vervangen door een zeer zuinige nieuwe, isolerende voordeur. Dat zal veel schelen qua label.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 21:06 schreef suijkerbuijk het volgende:
[..]
En wat voor huis label heb je ?
Aangezien de huis dan aardige toch vrij zal moeten zijn.
En daar zit je winst in.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 21:16 schreef Hanca het volgende:
[..]
Label is natuurlijk voor gas, maar ik heb geen idee. Kocht het huis vorig jaar, maar sindsdien enkel glas vervangen door trippel, vloerisolatie, cv ketel uit 1996 vervangen door een zeer zuinige nieuwe, isolerende voordeur. Dat zal veel schelen qua label.
Welke landen zijn dat dan want volgens mij hebben op 3 (excuus, 2, de VS is inmiddels van gedachte veranderd) na alle landen ter wereld het akkoord van Parijs getekend waarin men aangeeft dat de huidige klimaatsverandering niet normaal is en dat WIJ ons moeten aanpassen.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 12:15 schreef KroketBroodje het volgende:
[..]
Ik heb geen stemrecht in andere landen. En andere landen begrijpen dat het klimaatverandering normaal is en dat we ons moeten aanpassen op het klimaat, niet andersom.
Vorig jaar gekocht en nu toch al het jaarverbruik van gas weten dat is best knap terwijl de winter nog niet voorbij is, en we wederom een heel zacht winter zullen hebben.quote:Op zaterdag 15 januari 2022 21:16 schreef Hanca het volgende:
[..]
Label is natuurlijk voor gas, maar ik heb geen idee. Kocht het huis vorig jaar, maar sindsdien enkel glas vervangen door trippel, vloerisolatie, cv ketel uit 1996 vervangen door een zeer zuinige nieuwe, isolerende voordeur. Dat zal veel schelen qua label.
Sorry, sinds een paar weken is het geen vorig jaar meer. April 2020 huis gekocht. En afgelopen winter was niet bepaald zacht.quote:Op zondag 16 januari 2022 07:31 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Vorig jaar gekocht en nu toch al het jaarverbruik van gas weten dat is best knap terwijl de winter nog niet voorbij is, en we wederom een heel zacht winter zullen hebben.
Verder komt 800 m^3 gas ongeveer overeen met 8840 KWH
Dus kom snel van het gas af zoals den haag wil en schaf een heel dikke accu aan om de zomer zonneenergie op te gaan slaan.
Warmtenetten, waarbij de warmteprijs aan de gasprijs gekoppeld is en je geen leverancierskeuze hebt. De warmte die ik geleverd krijg is restwarmte van de elektriciteitscentrale in Geertruidenberg. Restwarmte nu nog afkomstig van kool of biomassa waarvoor dan toch de gasprijs gerekend wordt. Deze centrale gaat volgens mij ook straks gesloten worden waardoor het Warmtenet gewoon op gas gestookt gaat worden terwijl de burgers van gas af moeten.quote:Op zondag 16 januari 2022 07:55 schreef Hanca het volgende:
[..]
Sorry, sinds een paar weken is het geen vorig jaar meer. April 2020 huis gekocht.
En ik kan een warmtepomp niet betalen. Maar al kon ik het wel, dan zou ik nog afwachten wat de gemeente doet met de warmtenetten (dat weerhoudt nou veel mensen van het nemen van stappen, die onduidelijkheid, gemeentes moeten daar nu heel snel alle knopen door gaan hakken).
En daar moet (en wil) de politiek dus wat aan doen: https://d66.nl/nieuws/maak-warmtenetten-goedkoper-dan-gas/quote:Op zondag 16 januari 2022 08:07 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Warmtenetten, waarbij de warmteprijs aan de gasprijs gekoppeld is en je geen leverancierskeuze hebt. De warmte die ik geleverd krijg is restwarmte van de elektriciteitscentrale in Geertruidenberg. Restwarmte nu nog afkomstig van kool of biomassa waarvoor dan toch de gasprijs gerekend wordt. Deze centrale gaat volgens mij ook straks gesloten worden waardoor het Warmtenet gewoon op gas gestookt gaat worden terwijl de burgers van gas af moeten.
Warmtenetten verhogen de efficiënte van centrales als er hiervan idd restwarmte gebruikt wordt, maar als je warmtenetten met gas gaat stoken is het net zo inefficiënt als zelf thuis stoken.
Ja fijn ik zit dus daarop aangesloten en weet nu al dat ik komend jaar 2* zoveel mag betalen.
Klinkt leuk. In mijn optiek is regeren en oppositie voeren vooruit zien. Dat had men zich allang moeten realiseren voordat men het "wij gaan van het gas af" begon te schreeuwen.quote:Op zondag 16 januari 2022 08:40 schreef Hanca het volgende:
[..]
En daar moet (en wil) de politiek dus wat aan doen: https://d66.nl/nieuws/maak-warmtenetten-goedkoper-dan-gas/
Hij wil het omzetten, omdat een warmtenet op een kolen of gascentrale geen lang leven beschoren is. Kolen stoppen we uiterlijk 2030 al mee, dan moeten die warmtenetten dus over zijn gezet. En gas zal niet heel lang daarna volgen.quote:Op zondag 16 januari 2022 08:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Klinkt leuk. In mijn optiek is regeren en oppositie voeren vooruit zien. Dat had men zich allang moeten realiseren voordat men het "wij gaan van het gas af" begon te schreeuwen.
Even over deze zin uit die d66 oproep:
2. Zorg voor meer schone warmtebronnen
75% van de warmtenetten is nu aangesloten op een vervuilende bron, zoals warmte van een gas- of kolencentrale.
Deze politicus snapt dus niet dat de efficiëntie van gestookte elektriciteitscentrales omhoog gaat als je de restwarmte kan gebruiken waardoor deze centrale netto minder vervuilend zijn.
Waar wil deze politicus de grote hoeveelheid benodigde warmte dan vandaan gaan halen als we nu al weten dat 75% van de huidige netten in hun optiek niet "schoon" genoeg is. Het is zoals gebruikelijk bij politici weer eens veel geschreeuw zonder op de niet realistische inhoud in te gaan.
Naïef als de politici zijn denken ze dat en praten elkaar na.quote:Op zondag 16 januari 2022 09:21 schreef Hanca het volgende:
[..]
Hij wil het omzetten, omdat een warmtenet op een kolen of gascentrale geen lang leven beschoren is. Kolen stoppen we uiterlijk 2030 al mee, dan moeten die warmtenetten dus over zijn gezet. En gas zal niet heel lang daarna volgen.
Warmtenetten moeten gewoon op restwarmte van (schone) bedrijven of op aardwarmte zijn aangesloten, nu nog aansluiten op een snel verdwijnende sector als gascentrales zou echt onzinnig zijn.
Maar dan is het nog maar helemaal de vraag of we genoeg kritische massa hebben om een doorstart van de beschaving uit te voeren. Kan dan wel flink wat eeuwen duren voor het terug is. En in welke vorm, kan niemand voorspellen.quote:Op zondag 16 januari 2022 07:57 schreef Seven. het volgende:
M'n onderbuikgevoel zegt dat er eerst heel wat mensen uit moeten sterven door deze klimaatveranderingen, zeg 50% of zo. Dan pas is er genoeg besef dat verandering nodig is voor overleving.
Dan wordt er niet mee nagedacht over de klimaatcrisis maar moet men puinruimen omdat de wereldwijde economie ins ingestort. Massaproductie om de prijzen laag te houden heeft dan in 1x geen zin meer.quote:Op zondag 16 januari 2022 07:57 schreef Seven. het volgende:
M'n onderbuikgevoel zegt dat er eerst heel wat mensen uit moeten sterven door deze klimaatveranderingen, zeg 50% of zo. Dan pas is er genoeg besef dat verandering nodig is voor overleving.
Het einde van kapitalisme.quote:Op zondag 16 januari 2022 10:12 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dan wordt er niet mee nagedacht over de klimaatcrisis maar moet men puinruimen omdat de wereldwijde economie ins ingestort. Massaproductie om de prijzen laag te houden heeft dan in 1x geen zin meer.
Politici doen vooral heel veel aan wensdenken, over de concrete uitvoering en technische haalbaarheid weten ze niet zo veel in het beste geval. Hoeveel politici zijn er technisch geschoold? Ontzettend weinig. Die laten zich elk mooi rooskleurig toekomstperspectief aanpraten qua technische ontwikkelingen.quote:Op zondag 16 januari 2022 08:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Klinkt leuk. In mijn optiek is regeren en oppositie voeren vooruit zien. Dat had men zich allang moeten realiseren voordat men het "wij gaan van het gas af" begon te schreeuwen.
Even over deze zin uit die d66 oproep:
2. Zorg voor meer schone warmtebronnen
75% van de warmtenetten is nu aangesloten op een vervuilende bron, zoals warmte van een gas- of kolencentrale.
Deze politicus snapt dus niet dat de efficiëntie van gestookte elektriciteitscentrales omhoog gaat als je de restwarmte kan gebruiken waardoor deze centrale netto minder vervuilend zijn.
Waar wil deze politicus de grote hoeveelheid benodigde warmte dan vandaan gaan halen als we nu al weten dat 75% van de huidige netten in hun optiek niet "schoon" genoeg is. Het is zoals gebruikelijk bij politici weer eens veel geschreeuw zonder op de niet realistische inhoud in te gaan.
Als je ziet hoe ze bij iedere stap schaakmat werden gezet door het coronavirus, dan zou je diezelfde politici zo ver mogelijk van welke energietransitie dan ook houden. Ze weten ws. het verschil tussen een kW en een kWh niet eens.quote:Op zondag 16 januari 2022 11:28 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Politici doen vooral heel veel aan wensdenken, over de concrete uitvoering en technische haalbaarheid weten ze niet zo veel in het beste geval. Hoeveel politici zijn er technisch geschoold? Ontzettend weinig. Die laten zich elk mooi rooskleurig toekomstperspectief aanpraten qua technische ontwikkelingen.
Maak je borst dan maar nat voor onze nieuwe minister voor Klimaat en Energie. Tot voor kort had hij geen flauw idee wat stikstof was; Zijn oplossing voor de problematiek van de woningbouw was om de woningbouw simpelweg niet meer mee te rekenen in het stikstofdossier; https://wnl.tv/2019/09/08(...)-het-stikstofbeleid/quote:Op zondag 16 januari 2022 11:50 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Als je ziet hoe ze bij iedere stap schaakmat werden gezet door het coronavirus, dan zou je diezelfde politici zo ver mogelijk van welke energietransitie dan ook houden. Ze weten ws. het verschil tussen een kW en een kWh niet eens.
Dat is inderdaad een erg interessant concept. Maar de UHVDC verbindingen kunnen - ook - maar een beperkte hoeveelheid vermogen vervoeren, en om aan onze vraag te voldoen heb je heel wat van die verbindingen nodig, die niet gratis zijn. Daarnaast maak je jezelf afhankelijk van de Marokkanen, en of dat verstandig is...quote:Op zaterdag 15 januari 2022 11:32 schreef Basp1 het volgende:
Transporteren vanuit de Sahara met UHVDC lijnen welke veel minder verlies hebben als normale AC lijnen.
Het is alleen altijd dat de felle voorstanders van kernenergie, zoals de ja21 meneer met lasbril, compleet voorbij gaan aan hoe het te gebruiken Uranium, als erts uit de grond gehaald wordt, hoe de Uranium uit het erts wordt gehaald en hoe het daarna verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Want dat zijn juist nogal vervuilende processen.quote:Op zondag 16 januari 2022 11:57 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Maak je borst dan maar nat voor onze nieuwe minister voor Klimaat en Energie. Tot voor kort had hij geen flauw idee wat stikstof was; Zijn oplossing voor de problematiek van de woningbouw was om de woningbouw simpelweg niet meer mee te rekenen in het stikstofdossier; https://wnl.tv/2019/09/08(...)-het-stikstofbeleid/
En eind vorig jaar had hij nog geen idee hoe een woning te verwarmen met kernenergie;
Een bestuurskundige met geen enkele kennis of praktijkervaring over het speelveld waar hij minister van is.
Heel leuk en aardig, maar het gaat hier om onze minister voor Klimaat en Energie die schijnbaar geen flauw idee heeft dat een kerncentrale elektriciteit opwekt en dat met die elektriciteit een woning prima verwarmt kan worden door middel van bijvoorbeeld een warmtepomp. Te lachwekkend voor woorden. Juist omdat de overheid zo inzet op het verwarmen van woningen met behulp van systemen die elektriciteit verbruiken ipv gas.quote:Op zondag 16 januari 2022 12:09 schreef xpompompomx het volgende:
[..]
Het is alleen altijd dat de felle voorstanders van kernenergie, zoals de ja21 meneer met lasbril, compleet voorbij gaan aan hoe het te gebruiken Uranium, als erts uit de grond gehaald wordt, hoe de Uranium uit het erts wordt gehaald en hoe het daarna verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Want dat zijn juist nogal vervuilende processen.
Dus ja, snapt Eerdmans het eigenlijk zelf allemaal wel, en/of zocht hij gewoon weer een excuusje om tekeer te kunnen gaan tegen die duivelse linksen?
Nee onze overheid zet in op van het gas los en electrisch rijden hoe daarna de consument zijn verwarming of stroom regelt weten ze niet. Van het gas los en fossiel vrij rijden klinkt hip, dat men de gevolgen daarvan, veel meer stroomverbruik niet overziet is in en in triest.quote:Op zondag 16 januari 2022 12:14 schreef DarkwingDuck het volgende:
[..]
Heel leuk en aardig, maar het gaat hier om onze minister voor Klimaat en Energie die schijnbaar geen flauw idee heeft dat een kerncentrale elektriciteit opwekt en dat met die elektriciteit een woning prima verwarmt kan worden door middel van bijvoorbeeld een warmtepomp. Te lachwekkend voor woorden. Juist omdat de overheid zo inzet op het verwarmen van woningen met behulp van systemen die elektriciteit verbruiken ipv gas.
Gas uit Rusland is nog minder betrouwbaar.quote:Op zondag 16 januari 2022 11:58 schreef Lyrebird het volgende:
Daarnaast maak je jezelf afhankelijk van de Marokkanen, en of dat verstandig is...
Dat ziet men heel goed in. Kijk jij wel eens een debat over de energietransitie?quote:Op zondag 16 januari 2022 12:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nee onze overheid zet in op van het gas los en electrisch rijden hoe daarna de consument zijn verwarming of stroom regelt weten ze niet. Van het gas los en fossiel vrij rijden klinkt hip, dat men de gevolgen daarvan, veel meer stroomverbruik niet overziet is in en in triest.
Zeker - dit lijkt me een eerste goede stap.quote:Op zondag 16 januari 2022 12:51 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Gas uit Rusland is nog minder betrouwbaar.![]()
Het omzetten van elektriciteit naar waterstof lijkt me dan stukken makkelijker dan er complete fossiele ketens van te willen gaan bouwen.
In Israël claimen wetenschappers een efficiënte methode ontwikkeld te hebben die 99% rendement haalt tengover veel lagere rendementen bij normale elektrolyse.
Mocht dat waar zijn dan kan elke zonnig zuidelijk land grootschalig waterstof van leveren.
Als het inderdaad lukt om waterstof met nauwelijks verlies te maken wordt overcapaciteit in electra-productie natuurlijk wel erg interessant. En dan worden waterstofketels ook opeens interessant.quote:Op zondag 16 januari 2022 15:35 schreef Lyrebird het volgende:
De technologie is er op papier wel, maar het zit 'm in de details. Je kunt ieder stukje groen wel volplempen met zonnepanelen of met windmolens, maar als de zon niet schijnt of de wind niet waait, dan heb je niks. Met batterijtechnologie kun je dit in theorie oplossen, maar zo ver is de batterijtechnologie in de praktijk nog niet.
Pas als je elektriciteit gratis bij een pak koekjes krijgt, omdat het zo goedkoop wordt om te maken, en dat kan uiteindelijk misschien met (roll to roll) geprinte zonnepanelen, kun je gaan nadenken over het oppompen van water in een stuwmeer, om voldoende capaciteit te hebben als er geen wind staat of geen zon is.
Ik zie om mij heen behoorlijk wat interessante ontwikkelingen. Hybride dyes voor zonnepanelen die in een hele dunne coating bijna gratis zijn. Meta materials die er voor zorgen dat iedere foton die in een elektron kan worden omgezet, worden opgenomen, terwijl de fotonen in het infrarood die zo'n zonnepaneel alleen maar opwarmen worden gereflecteerd.
Interessante natuurkunde / materiaalkunde.
Het is alleen altijd dat de felle voorstanders van batterijen en zonnepanelen, zoals de xpompompomx meneer op FOK!, compleet voorbij gaan aan hoe de gebruiken grondstoffen als erts uit de grond gehaald worden, hoe de grondstoffen uit het erts worden gehaald en hoe het daarna verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Want dat zijn juist nogal vervuilende processen.quote:Op zondag 16 januari 2022 12:09 schreef xpompompomx het volgende:
Het is alleen altijd dat de felle voorstanders van kernenergie, zoals de ja21 meneer met lasbril, compleet voorbij gaan aan hoe het te gebruiken Uranium, als erts uit de grond gehaald wordt, hoe de Uranium uit het erts wordt gehaald en hoe het daarna verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Want dat zijn juist nogal vervuilende processen.
Ben benieuwd: welke productieprocessen zijn volgens jou zo vervuilend wanneer we het over zonnepanelen hebben? Het zuiveren van het silicium kost vooral energie, en dan heb je nog een beetje zilver en koper nodig maar dat zijn maar heel kleine hoeveelheden. Blijft over het aluminium frame van het paneel.quote:Op zondag 16 januari 2022 16:59 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Het is alleen altijd dat de felle voorstanders van batterijen en zonnepanelen, zoals de xpompompomx meneer op FOK!, compleet voorbij gaan aan hoe de gebruiken grondstoffen als erts uit de grond gehaald worden, hoe de grondstoffen uit het erts worden gehaald en hoe het daarna verwerkt wordt tot een bruikbaar product. Want dat zijn juist nogal vervuilende processen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |