abonnement Unibet Coolblue
pi_194975956


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194975972
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2020 18:54 schreef Polleke83 het volgende:
Vraagje: ik ga binnenkort panelen landscape leggen. Kan/mag dit ook gewoon op horizontale profielen?
Ja, dat kan. Wel moet je rekening houden met het feit dat panelen minder breed dan lang zijn, dus dat de profielen niet te ver uit elkaar liggen.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194984865
Hoeveel zonnepanelen wilt u hebben?



Voor de koude winters nog een tank aardgas en 5000 kilo hout
  donderdag 10 september 2020 @ 13:45:24 #4
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_194985826
Ik tel er precies 68.
Wie zou hier nou wonen :)
Tot nooit .......
pi_195094693
De verwachte jaaropbrengst van mijn 6 panelen (310 Wp elk) zou volgens de leverancier/installateur 1712 kWh zijn.

Dat getal heb ik vandaag, na 7,5 maanden, al bereikt *O*
Valt me niks tegen, en dan hebben we nog 4,5 maanden te gaan tot een vol jaar. En de herfst en de winter kennen doorgaans ook genoeg zonnige dagen.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_195094904
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 13:29 schreef laziness het volgende:

[..]

Dat is best optimistisch volgens mij.
Ik zit nu in 5 jaar tijd op zo’n 1.07/1.08 rendement elk jaar en dat is in dit topic aan de hoge kant heb ik gezien. Nu woon ik in het westen en daar zijn ook net wat meer zonuren op jaarbasis gemiddeld genomen.
7000kwh zal idd wel lastig worden. Zit nu op 5779kwh, dus moet ik 1221kwh in 3.5maand, oftewel 348kwh per maand. Ik ben bang dat november en december te weinig gaat doen, dat was vorig jaar 181 en 144kwh.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195122913
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 18:49 schreef StateOfMind het volgende:
De verwachte jaaropbrengst van mijn 6 panelen (310 Wp elk) zou volgens de leverancier/installateur 1712 kWh zijn.

Dat getal heb ik vandaag, na 7,5 maanden, al bereikt *O*
Valt me niks tegen, en dan hebben we nog 4,5 maanden te gaan tot een vol jaar. En de herfst en de winter kennen doorgaans ook genoeg zonnige dagen.
Hmpf dat haal ik met m'n 9 panelen (250 Wp dacht ik) niet eens. Wel apart dat het zoveel kan verschillen... en mijne staan als het goed is optimaal (plat dak). Kan dat verschil ontstaan doordat mijn panelen al 8 jaar oud zijn?
Facts don't care about your feelings
pi_195124011
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 09:01 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Hmpf dat haal ik met m'n 9 panelen (250 Wp dacht ik) niet eens. Wel apart dat het zoveel kan verschillen... en mijne staan als het goed is optimaal (plat dak). Kan dat verschil ontstaan doordat mijn panelen al 8 jaar oud zijn?
Wat is de hellingshoek? Mijn panelen op het platte dak (die maar op 10 graden liggen) doen het beduidend minder dan mijn panelen op het schuine dak op 35 graden ofzo. Ja, in de zomermaanden doen die platte panelen het beter door de hoge zonnestand, maar over het gehele jaar dus niet.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195124047
9*250 = 2250wp - 8% degradatie = 2070 wp
6*310 = 1860wp

@YoshiBignose je zou verwachten dat jou installatie nog steeds in de buurt van 1900 KWH op jaar basis zou opwekken.... aangenomen ideale omstandigheden.
Kijk je naar je Electriciteits meter/jaarrekening of kijk je op de omvormer ?
pi_195127093
Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw...en er waait een windje en het is niet heet. Goed opbrengstweer dit!
Wij gaan nu langzaam ontdekken wat onze extra panelen buiten de zomer opbrengen, tot nu toe zie ik toppen die zo'n 2,5 kwh hoger liggen dan vorig jaar rond deze tijd. Onze jaaropbrengst van vorig jaar is er aan (en dat met pas 3,5 maanden extra opbrengst). We stappen over een week of 3 ook weer vrolijk over naar de volgende leverancier, nu eentje die wel rekening houdt met dal en normaal, opladen van de elektrische auto stemmen we daar dan op af. Ik vond de extra opbrengst bij PowerPeers (van de stroom die 'over' was) best tegenvallen. Dat heeft me eigenlijk amper wat geld opgebracht.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195127761
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:45 schreef Speekselklier het volgende:
Ik tel er precies 68.
Wie zou hier nou wonen :)
:D
pi_195129281
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 10:14 schreef Patroon het volgende:

[..]

Wat is de hellingshoek? Mijn panelen op het platte dak (die maar op 10 graden liggen) doen het beduidend minder dan mijn panelen op het schuine dak op 35 graden ofzo. Ja, in de zomermaanden doen die platte panelen het beter door de hoge zonnestand, maar over het gehele jaar dus niet.
Die weet ik inderdaad niet, dan moet ik dan meten.

quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 10:16 schreef namliam het volgende:
9*250 = 2250wp - 8% degradatie = 2070 wp
6*310 = 1860wp

@:YoshiBignose je zou verwachten dat jou installatie nog steeds in de buurt van 1900 KWH op jaar basis zou opwekken.... aangenomen ideale omstandigheden.
Kijk je naar je Electriciteits meter/jaarrekening of kijk je op de omvormer ?
Jaarrekening. Heb nu een nieuwe omvormer want de oude was stuk gegaan en wifi werkte daar nooit goed op dus heb geen gegevens vanuit de omvormer.
Facts don't care about your feelings
pi_195129341
Jaarrekening? Dan is je directe eigen verbruik niet meegeteld, je werkelijke opbrengst ligt dus hoger.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195129376
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:34 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Die weet ik inderdaad niet, dan moet ik dan meten.
[..]

Jaarrekening. Heb nu een nieuwe omvormer want de oude was stuk gegaan en wifi werkte daar nooit goed op dus heb geen gegevens vanuit de omvormer.
Je kan de opbrengst alleen direct uit / aan de omvormer uitlezen.

Er is altijd stroom die direct in je huishouden verdwijnt (het genoemde "eigen verbruik") en dat telt niet mee op je slimme meter. Dat kan wel zo'n 25 tot 35% van het totaal zijn.
pi_195129436
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Facts don't care about your feelings
pi_195129465
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Koelkast, diepvries, standby apparatuur, ventilatiesysteem, etc.

En weekenden zijn ook nog 29% van je week...
pi_195129467
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
pi_195129548
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:44 schreef skrn het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
Klopt, zelfs als je maar 1kWh per dag verbruikt uit de panelen (continu verbruik van zo'n 100Watt), is dat op jaarbasis al zo'n 320kWh (kortste / donkerste winterdagen niet meegerekend) en in dit geval al 17% van de jaaropbrengst die je "mist" in je overzicht.
pi_195130270
En hoe kleiner het systeem hoe groter het directe gebruik zal zijn.... In de winter maanden kan zomaar 100% van je opgewekte energie naar direct verbruik gaan.

Is ook geheel afhankelijk van wat je thuis doet als je er niet bent, kan je prima een server park hebben draaien of misschien is je vrouw thuis en wordt de EV opgeladen? Of maakt zij gebruik van de zonnebank. Of andere groot stroom verbruikers die je laat draaien ondanks dat je er niet bent, bijvoorbeeld een was op een timer?
pi_195130821
Ik heb een systeem dat overgedimensioneerd is voor mijn huidige gebruik. Heb al rekening gehouden met de toekomst. Zoals een warmtepomp of gezinsuitbreiding. Daardoor vertekent het een beetje: Van mijn verbruik is ongeveer 1/3 directe afname van zonne-energie die de meter niet registreert. De vaatwasser en wasmachine gaan meestal aan als de zon schijnt. Maakt nu niets uit behalve dat ik het gewend ben en weet hoeveel direct verbruik voor mij ongeveer haalbaar is.
pi_195134833
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:44 schreef skrn het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
Dat begrijp ik, maar dat is redelijk te schatten. Het interesseert me ook niet zoveel, de panelen zaten al op m'n huis toen ik het kocht dus alles is mooi meegenomen.

Ik ga deze maand overstappen en volgens de nieuwe leverancier komt m'n termijnbedrag uit op ¤110 per maand (gas/licht). Dat vind ik prima voor een 200m2 vrijstaande woning uit de jaren 60 :D
Facts don't care about your feelings
  vrijdag 18 september 2020 @ 20:00:51 #23
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_195135145
Ondanks het thuiswerken en gestegen verbruik lijken we af te stevenen op weer ongeveer evenveel opwek als verbruik.
Dat betekent dat het rendement dit jaar stijgt naar zo’n 110%.

Gaat best tegenvallen als ik straks weer moet gaan betalen aan een energieleverancier :P
Ik heb je lief mijn hele leven
  zondag 20 september 2020 @ 15:55:23 #24
223838 Adrenaline0182
The best is yet to come!
pi_195164473
Mijn nog nieuw te bouwen huis krijgt zes zonnepanelen meegeleverd...Op het noorden.... De aannemer gaf aan dit te doen wegens het straatbeeld. Ik vind dit nogal zonde....
  zondag 20 september 2020 @ 16:02:48 #25
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_195164574
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 15:55 schreef Adrenaline0182 het volgende:
Mijn nog nieuw te bouwen huis krijgt zes zonnepanelen meegeleverd...Op het noorden.... De aannemer gaf aan dit te doen wegens het straatbeeld. Ik vind dit nogal zonde....
Daar zou ik nooit mee akkoord gaan.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_195165410
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 16:02 schreef PzKpfw het volgende:

[..]

Daar zou ik nooit mee akkoord gaan.
Tja, projectbouw waarschijnlijk en als de EPC norm gehaald wordt heb je geen poot om op te staan.
Ligt bij de gemeente vast dat je niks op zuid mag leggen ivm straatbeeld? Zo nee,gewoon vragen om een grotere omvormer waar je na oplevering je panelen op zuid op kan aansluiten. Extra panelen zijn via de bouwer meestal ook veel duurder dan als je ze zelf koopt, dus de kosten kunnen nog weleens meevallen.

[ Bericht 0% gewijzigd door d.k. op 20-09-2020 16:53:30 ]
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 17:18:16 #27
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_195165894
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 16:47 schreef d.k. het volgende:

[..]

Tja, projectbouw waarschijnlijk en als de EPC norm gehaald wordt heb je geen poot om op te staan.
Ligt bij de gemeente vast dat je niks op zuid mag leggen ivm straatbeeld? Zo nee,gewoon vragen om een grotere omvormer waar je na oplevering je panelen op zuid op kan aansluiten. Extra panelen zijn via de bouwer meestal ook veel duurder dan als je ze zelf koopt, dus de kosten kunnen nog weleens meevallen.
Huh.
De gemeente wil dat je je houdt aan de EPC norm maar accepteert vervolgens niet dat de panelen zin hebben. Hoe haal je die EPC norm zonder een streepje zon.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_195166497
quote:
10s.gif Op zondag 20 september 2020 17:18 schreef Rene het volgende:

[..]

Huh.
De gemeente wil dat je je houdt aan de EPC norm maar accepteert vervolgens niet dat de panelen zin hebben. Hoe haal je die EPC norm zonder een streepje zon.
Op noord doen ze ook nog wel 50%

Maar wel zonde... zou zelf vlot uitbreiden op zuid.
pi_195168375
quote:
10s.gif Op zondag 20 september 2020 17:18 schreef Rene het volgende:

[..]

Huh.
De gemeente wil dat je je houdt aan de EPC norm maar accepteert vervolgens niet dat de panelen zin hebben. Hoe haal je die EPC norm zonder een streepje zon.
Omdat je die EPC ook op andere manieren kan halen, daarvoor ben je niet alleen afhankelijk van de panelen. Dus wrs zitten er andere dingen in het huis waardoor je het haalt. Ken het plan niet, maar wrs warmtepomp? Dan haal je de EPC maar betaal je behoorlijk veel voor de energie als je weinig panelen hebt.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195168607
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 17:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Op noord doen ze ook nog wel 50%

Maar wel zonde... zou zelf vlot uitbreiden op zuid.
Heel vlot zelfs, want anders is de BTW terugvragen een gedoe/niet lonend. Als je dat in 1 keer kan doen is het geen probleem.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 20:02:41 #31
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_195168613
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 19:49 schreef d.k. het volgende:

[..]

Omdat je die EPC ook op andere manieren kan halen, daarvoor ben je niet alleen afhankelijk van de panelen. Dus wrs zitten er andere dingen in het huis waardoor je het haalt. Ken het plan niet, maar wrs warmtepomp? Dan haal je de EPC maar betaal je behoorlijk veel voor de energie als je weinig panelen hebt.
Snap ik. Maar EPC technisch zijn zonnepanelen wel noodzakelijk. In veel gevallen.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  zondag 20 september 2020 @ 20:06:30 #32
223838 Adrenaline0182
The best is yet to come!
pi_195168674
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 19:49 schreef d.k. het volgende:

[..]

Omdat je die EPC ook op andere manieren kan halen, daarvoor ben je niet alleen afhankelijk van de panelen. Dus wrs zitten er andere dingen in het huis waardoor je het haalt. Ken het plan niet, maar wrs warmtepomp? Dan haal je de EPC maar betaal je behoorlijk veel voor de energie als je weinig panelen hebt.
Inderdaad een lucht water warmtepomp. Dat aangezicht kan me eigenlijk gestolen worden. Het klonk niet alsof er ruimte is voor onderhandeling over de locatie van de panelen....
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 20:10:25 #33
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_195168740
Mn nieuwe huis moet EPC 0 hebben. Dus 24 panelen, wtw en luchtwaterpomp/
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_195168988
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:06 schreef Adrenaline0182 het volgende:

[..]

Inderdaad een lucht water warmtepomp. Dat aangezicht kan me eigenlijk gestolen worden. Het klonk niet alsof er ruimte is voor onderhandeling over de locatie van de panelen....
Moet je ook niet willen, zelf na oplevering leggen is goedkoper. Alleen even checken of het van de gemeente mag.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195177129
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 20:25 schreef d.k. het volgende:

[..]

Moet je ook niet willen, zelf na oplevering leggen is goedkoper. Alleen even checken of het van de gemeente mag.
Zijn er echt gemeentes die daar regels voor hebben?

Heb het eigenlijk niet gecontroleerd.
pi_195178030
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:06 schreef Adrenaline0182 het volgende:

[..]

Inderdaad een lucht water warmtepomp. Dat aangezicht kan me eigenlijk gestolen worden. Het klonk niet alsof er ruimte is voor onderhandeling over de locatie van de panelen....
Wie betaalt het huis eigenlijk? Het bouwbedrijf? :P
  maandag 21 september 2020 @ 16:19:50 #37
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_195181449
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 12:11 schreef skrn het volgende:

[..]

Zijn er echt gemeentes die daar regels voor hebben?

Heb het eigenlijk niet gecontroleerd.
het zijn vaak algemene regels.

zo mag ik geen zaken wijzigen aan de voorzijde (gemeente monument). Ze zijn bij mijtoch zichtbaar vanaf de voorkant (staan op plat dak). Maar ik gok dat de gemeente geen zonnepanelen gast verwijderen. Ze willen ook groen uitstralen.
Tot nooit .......
pi_195181537
quote:
1s.gif Op maandag 21 september 2020 16:19 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

het zijn vaak algemene regels.

zo mag ik geen zaken wijzigen aan de voorzijde (gemeente monument). Ze zijn bij mijtoch zichtbaar vanaf de voorkant (staan op plat dak). Maar ik gok dat de gemeente geen zonnepanelen gast verwijderen. Ze willen ook groen uitstralen.
Ja, oké, maar nieuwbouw is geen monument lijkt me :P
  maandag 21 september 2020 @ 16:54:49 #39
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_195182018
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 16:25 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, oké, maar nieuwbouw is geen monument lijkt me :P
Ja maar het aanzien is niet iets wat je zomaar verandert.

Hier heeft iedereen hetzelfde tuinhekje en dezelfde beukenhaag bijvoorbeeld en dezelfde poort achter etc.

Als dit is vast gelegd in alle besluiten dan ga jij dat als eenling niet winnen van de gemeente, echt niet. Want het is de gemeente die het aanzien voorschrijft, niet die bouwer waar jij als koper mee praat.

En hier heeft men wel brieven ontvangen als het niet conform de regels was hoor. Die beukenhaag aan de zijkant aan de openbare weg zomaar vervangen door een schutting leverde veel gezeik op en daar moesten vergunningen voor aangevraagd worden.
Ik heb je lief mijn hele leven
  maandag 21 september 2020 @ 17:13:51 #40
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_195182422
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 16:54 schreef laziness het volgende:

[..]

Ja maar het aanzien is niet iets wat je zomaar verandert.

Hier heeft iedereen hetzelfde tuinhekje en dezelfde beukenhaag bijvoorbeeld en dezelfde poort achter etc.

Als dit is vast gelegd in alle besluiten dan ga jij dat als eenling niet winnen van de gemeente, echt niet. Want het is de gemeente die het aanzien voorschrijft, niet die bouwer waar jij als koper mee praat.

En hier heeft men wel brieven ontvangen als het niet conform de regels was hoor. Die beukenhaag aan de zijkant aan de openbare weg zomaar vervangen door een schutting leverde veel gezeik op en daar moesten vergunningen voor aangevraagd worden.
Typisch de overheid om vast te houden aan allerlei krampachtige regeltjes en totaal niet na te denken over efficiëntie.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_195189513
Nou wonen wij in een wijk die volgens mij zelfs landelijk bekend is om zijn beeldkwaliteit en de striktheid ervan. Maar voor zonnepanelen maakt de gemeente hier inmiddels uitzonderingen. Overigens hebben wij aan de straatzijde zwarte panelen die amper opvallen in het zwarte dak. Aan de achterkant liggen goedkopere blauwe panelen. Ziet niemand, dus zeurt de gemeente niet over.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195217825
De revolutie van zonnepanelen in Nederland: 'Pas nu gaat het hard’

Zonnestroom wint in rap tempo terrein. Deze zomer werd de grens van 1 miljoen huizen met panelen gepasseerd. Pionier Roebyem Anders: ,,Ik rust niet tot iedereen aan de zonnestroom zit, dacht ik toen.’’

In 2003 waren er slechts een handvol huizen met zonnepanelen, in 2015 pas 250.000 en nu dus al meer dan 1 miljoen, zo onderzocht Dutch New Energy. Als het aantal coronabesmettingen zo snel stijgt, vinden we het eng, maar een exponentiële groei van het aantal zonnedaken is een welkome ontwikkeling voor de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

quote:
Er komt dit jaar elke vier seconden een zonnepa­neel bij in Nederland
Martien Visser, lector energietransitie
_O_ _O_

Roebyem Anders weet nog goed dat ze zo’n dertig jaar geleden verliefd werd op een zonnepaneel. ,,Ik was 25 jaar en werkte bij de Wereldbank, dat net ’s werelds grootste klimaatfonds had opgericht. Ik was in Mexico City en zag daar voor het eerst een zonnesysteem. Indrukwekkend. Daarna ging ik naar mijn hotelkamer en viel de stroom uit. Kort daarna begonnen alle dieselgeneratoren in de stad te draaien. Ik keek uit het raam en zag één grote bruine wolk. Het kwartje viel. Toen nam ik me voor niet te rusten tot iedereen aan de zonnestroom zit.”

Satellietbeelden
Zover is het nog lang niet, maar Anders is hoopvol. ,,Deze zomer bereikten we de mijlpaal van 1 miljoen huishoudens met zonnepanelen, we gaan nu voor de volgende miljoen huizen.” Ze is medeoprichter van Sungevity, een dochter van energiebedrijf ENGIE dat met 20.000 installaties een van de grootste leveranciers is. ,,Toen ik het bedrijf in 2011 oprichtte was het onderwerp erg stoffig, niet leuk, niet sexy en vooral niet gemakkelijk. Als iemand zonnepanelen wilde, moest een aanbieder langskomen om ingewikkelde berekeningen te maken om te kijken of het wel rendabel was op een dak. Toen we zo’n tien jaar geleden de techniek introduceerden dat je aan de hand van satellietbeelden kon berekenen wat zonnepanelen op ieder dak zouden opleveren, werd het in één klap 10 procent goedkoper. Dat zorgde voor één van de vele revoluties in de markt.”



Gideon Goudsmit weet niet zeker of hij de eerste Nederlander was met zonnepanelen, maar wel dat hij toch zeker één van de eersten was, in 1974. ,,Ze waren 60 bij 60 centimeter, er kwam 25 watt aan stroom uit. Kostte mij 1700 gulden. Mijn moeder verklaarde me voor gek. Daar had ik een kleurentelevisie van kunnen kopen! Maar ja, ik vond het gewoon fascinerend, al sinds ik 12 jaar ben droom ik van schone energie. Het heeft even geduurd, maar inmiddels levert mijn bedrijf aan duizenden huizen per jaar en de efficiëntie van de panelen blijft maar toenemen. We hebben nu zelfs panelen die niet op het dak hoeven, maar die je als schutting in de tuin kunt neerzetten en tweezijdig opwekken.”



Sluimerend bestaan
Zonnepanelen hebben heel lang een sluimerend bestaan gehad, behalve bij enkele actievelingen, zegt Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen. ,,Pas vanaf 2010 is het gaan groeien en nu gaat het hard. Ik verwacht op basis van informatie van experts dat er dit jaar, ondanks corona, maar liefst 2400 megawatt extra aan zonnepanelen wordt geïnstalleerd op daken van woningen, bedrijfsgebouwen en in zonneweides. Dat zijn ongeveer 8 miljoen panelen en dat betekent dat er in Nederland nu gemiddeld elke 4 seconden een zonnepaneel bij komt.”

Dat de terugverdientijd voor zonnepanelen nu gemiddeld onder de zeven jaar ligt, is volgens Roebyem Anders een belangrijk kantelpunt. ,,Die periode is te overzien. Mensen denken: zo lang blijf ik nog wel in dit huis wonen. Wat ik inmiddels ook merk is dat we steeds minder hoeven te overtuigen. Tot voor kort nog wel. Dan waren de vragen: hoe werkt het dan? Is het wel stabiel? Inmiddels is er in de markt vertrouwen dat zonnepanelen gewoon leveren. De nieuwe vraag is: waar haal ik de beste deal?”

Verdubbeling
Mede dankzij deze mentale verandering in de markt, durft Anders te voorspellen dat binnen vijf jaar het aantal woningen met zonnepanelen verdubbelt naar 2 miljoen. ,,En dan ontstaat zo’n sfeer van: wat is er mis met jou dat jij ze nog níet hebt?”



Het succes van zonnepanelen is niet te onderschatten, maar zeker niet de enige manier om onze energievoorziening schoon te krijgen. ,,De makke van zonnepanelen is dat er forse opbrengstverschillen zijn tussen zomer en winter, terwijl we juist in de winter meer energie nodig hebben”, merkt Martien Visser op.

Pionier Gideon Goudsmit neemt dat gegeven nuchter tot zich: ,,De efficiëntie neemt fors toe, dat gaat ook in de winter helpen. Ik denk terug aan 1996, toen ik voor 154.000 gulden zonnepanelen op zijn dak liet leggen. Je kunt je dat toch niet meer voorstellen: tien panelen kosten inclusief installatie inmiddels minder dan 4000 euro en dan krijg je nog de BTW terug. Wat mij betreft krijgt elk dak dat geschikt is zonnepanelen en dat betekent dat we nog steeds maar aan het begin zitten van de revolutie. Ja, dan is er misschien een probleem met de belasting van het net, maar accu’s worden per dag goedkoper. Ik zou ze nu nog niet aanbevelen, maar ook die ontwikkeling gaat de goede kant op.”



https://www.ad.nl/wonen/d(...)t-het-hard~ab9b2890/

Goed bezig _O_ ^O^
pi_195320709
Ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb een eerste offerte binnen. Maar daar ik geen idee heb of het überhaupt een realistische offerte is hoop ik dat iemand hier er wat over kan roepen

PanasonicVBHN335KJ01 (FB) 15,00 ¤ 267,16 21% ¤ 4.007,40 Fabrieksgarantie:25jr productgarantie en 25jr opbrengstgarantie
IQ7X Enphase omvormer IQ7X 15,00 ¤ 133,33 21% ¤ 1.999,95 Fabrieksgarantie: 25jr productgarantie

230V L Enphase Q Cable landscape connector 230V 15,00 ¤ 19,00 21% ¤ 285,00

ENV-S-WB-230-F Enphase Envoy-S standard (single & multi phase) 1,00 ¤ 237,00 21% ¤ 237,00
Fabrieksgarantie: 5jr productgarantie

Q-RELAY-3P-INT Externe Relais voor Enphase IQ7 3Ph 1,00 ¤ 158,40 21% ¤ 158,40

Schuin Dak EVO Montage materiaal schuin dak Portrait EVO (zwarte klemmen) 15,00 ¤ 39,00 21% ¤ 585,00

28635 Aardlekautomaat 3x16A 1,00 ¤ 133,82 21% ¤ 133,82

AC Bekabeling Bekabeling AC zijde 1,00 ¤ 114,53 21% ¤ 114,53

Montage PV Monteren van het PV-systeem - werkend opgeleverd 1,00 ¤ 640,00 21% ¤ 640,00

Totaal ex. BTW ¤ 6.946,10
BTW ¤ 1.458,67
Totaal te voldoen ¤ 8.404,77
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195321070
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 09:36 schreef devlinmr het volgende:
Ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb een eerste offerte binnen. Maar daar ik geen idee heb of het überhaupt een realistische offerte is hoop ik dat iemand hier er wat over kan roepen

PanasonicVBHN335KJ01 (FB) 15,00 ¤ 267,16 21% ¤ 4.007,40 Fabrieksgarantie:25jr productgarantie en 25jr opbrengstgarantie
IQ7X Enphase omvormer IQ7X 15,00 ¤ 133,33 21% ¤ 1.999,95 Fabrieksgarantie: 25jr productgarantie

230V L Enphase Q Cable landscape connector 230V 15,00 ¤ 19,00 21% ¤ 285,00

ENV-S-WB-230-F Enphase Envoy-S standard (single & multi phase) 1,00 ¤ 237,00 21% ¤ 237,00
Fabrieksgarantie: 5jr productgarantie

Q-RELAY-3P-INT Externe Relais voor Enphase IQ7 3Ph 1,00 ¤ 158,40 21% ¤ 158,40

Schuin Dak EVO Montage materiaal schuin dak Portrait EVO (zwarte klemmen) 15,00 ¤ 39,00 21% ¤ 585,00

28635 Aardlekautomaat 3x16A 1,00 ¤ 133,82 21% ¤ 133,82

AC Bekabeling Bekabeling AC zijde 1,00 ¤ 114,53 21% ¤ 114,53

Montage PV Monteren van het PV-systeem - werkend opgeleverd 1,00 ¤ 640,00 21% ¤ 640,00

Totaal ex. BTW ¤ 6.946,10
BTW ¤ 1.458,67
Totaal te voldoen ¤ 8.404,77
Op de panasonics na is dit een prima offerte.
Die panelen zijn gewoon belachelijk duur.

Ik gebruik Trina 330wp. Dus 5wp minder. Maar wel voor minder dan de helft van de prijs.
Hoe goed panasonics misschien dan ook kunnen zijn, ze zijn nooit meer dan 2x zoveel geld waard.

Jij komt op 6950 ex. Daar zit ik een paar honderd onder, inclusief btw.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195324227
Ik ben van plan zonnepanelen op een platdak dak te plaatsen. Ik kom alleen niet uit de montage. Ik ben op zoek naar iets met een hellingshoek van circa 10 graden (max 15). Iemand nog ideeen voor kant en klare varianten? Ik ben op de hoogte van de betonschansen maar zijn er nog andere opties?
pi_195325401
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 09:57 schreef bambino het volgende:

[..]

Op de panasonics na is dit een prima offerte.
Die panelen zijn gewoon belachelijk duur.

Ik gebruik Trina 330wp. Dus 5wp minder. Maar wel voor minder dan de helft van de prijs.
Hoe goed panasonics misschien dan ook kunnen zijn, ze zijn nooit meer dan 2x zoveel geld waard.

Jij komt op 6950 ex. Daar zit ik een paar honderd onder, inclusief btw.
Tnx.
Zit daar ook 25 jaar garantie op?
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195326066
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 13:12 schreef zozozozo het volgende:
Ik ben van plan zonnepanelen op een platdak dak te plaatsen. Ik kom alleen niet uit de montage. Ik ben op zoek naar iets met een hellingshoek van circa 10 graden (max 15). Iemand nog ideeen voor kant en klare varianten? Ik ben op de hoogte van de betonschansen maar zijn er nog andere opties?
Wij gebruiken dit voor landscape:
https://www.esdec.com/nl/flatfix-fusion/

En dit voor portrait:
https://solarstell.nl/producten/paneelsteunen/
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195326102
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 september 2020 14:16 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Tnx.
Zit daar ook 25 jaar garantie op?
Nee. Maar die garantie zegt ook niet veel. Het is geen auto waar gegarandeerd dingen stuk aan gaan in 25 jaar. Panelen doen het veel langer. De oudste panelen in Nederland zijn nu een jaar of 26 oud, en zelfs die werken nog prima. Daarbij komt, na 25 jaar heb je de investering al zo vaak terugverdiend dat het waarschijnlijk tijd wordt voor nieuwe panelen. Die zullen tzt waarschijnlijk wel 1000wp per stuk aan tikken, dus 5-6 paneeltjes en je hebt meer dan zat.

Paneel garantie moet je je dus niet blind op staren. Als het 10 euro per paneel duurder was, prima, waarom niet. Maar ruim het dubbele is dat het echt niet waard. Dan kan je nog beter nu 15 panelen extra kopen als reserve. Ben je alsnog goedkoper uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195326165
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 14:54 schreef bambino het volgende:

[..]

Wij gebruiken dit voor landscape:
https://www.esdec.com/nl/flatfix-fusion/

En dit voor portrait:
https://solarstell.nl/producten/paneelsteunen/
waarom de solarstell niet voor landscape?
pi_195326399
Wij gaan tzt verhuizen naar een nog te bouwen nieuwbouwhuis en ik zie dat er bij huizen uit de eerdere fase 3 excuuspaneeltjes op het dak liggen, dus ik verwacht iets dergelijks ook bij ons straks :'(
Wat is wijsheid?
Het schuine dak aan de achterkant ligt op het zuidoosten, heeft geen dakraam daar, en we hebben daaronder ook nog een plat dak van de aanbouw van 5meter breed en 2 meter diep (met ook nog wat ruimte op het platte dak van de aangebouwde garage daarnaast)
Hoe leggen we dat zo vol mogelijk? Zeg maar in totaal 12 panelen extra. We krijgen een lucht-water warmtepomp met een 200 liter boilervat.
Kunnen er op het schuine dak nog eigen panelen bij die op de omvormer van de aannemer aangesloten worden? Via de aannemer wordt waarschijnlijk de hoofdprijs voor extra panelen gevraagd. Een extra omvormer in de garage zou wat mij betreft ook prima zijn, is het slim om daar vanuit de bouw dan een loze leiding vanuit de meterkast heen te laten leggen?
pi_195331654
Vraag welke omvormer je krijgt, dan kan je zelf zien of je er extra op kan aansluiten tzt. Let ook op wanneer je die extra legt, liefst in hetzelfde jaar als je de aangifte BTW van de eerste doet, anders zit je met gedoe over de regeling. Die loze leiding zou ik sowieso leggen als de prijs daarvoor niet te hoog is, komt altijd van pas.
Bij ons was extra panelen via de aannemer duur, we hebben er dus maar 1 bijgelegd omdat je niet zomaar dezelfde indak constructie meer vindt. De panelen op de garage hebben we later zelf gelegd, die zie je niet vanaf de voorkant. Wij hadden het geluk dat die zes panelen nog mooi op de omvormer gingen in de tweede string.

Voor de omvormer: kijk even of een omvormer met meer capaciteit duurder is dan zelf een extra omvormer kopen.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195343617
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 15:02 schreef zozozozo het volgende:

[..]

waarom de solarstell niet voor landscape?
Voorkeur van de monteurs.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195363562
Oke... ik raak echt gewoon verstrikt in het woud der aanbiedingen

Offerte 1
12 Zonnepanelen SOLARCELL - SCM-345 Full Black
1SolarEdge 1PH Omvormer 3.5kW HD-Wave Technologie met
SetApp configuratie
12 SolarEdge Power Optimizer P370
1 Clickfit Evo montagesysteem
1 Monitoring via WiFi
1 Kleinmateriaal
1 Installatie- en montagewerkzaamheden
Totaal excl. BTW: ¤ 4.980,33
BTW 21%: ¤ 1.045,87
Totaal incl. BTW: ¤ 6.026,20

Offerte 2 denkt dat er wel 13 of 14 panelen op kunnen

Voor 14 Panasonic met enphase komt het totaal op 7850,- inclusief btw
voor 13 panasonics met enphase komt het totaal op 7408, - inclusief btw

Offerte 3

Sunpower 14 x komt op 6984 inclusief BTW
Sunpower 13x komt op 6605 inlusief BTW

De laatste 2 geven 25 jaar product en opbrengst garantie
De eerste geeft 15 jaar productgarantie en 25 jaar op opbrengst

Opbrengstberekeningen kan ik ook niet zoveel mee.
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195365530
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 12:54 schreef devlinmr het volgende:
Oke... ik raak echt gewoon verstrikt in het woud der aanbiedingen

Offerte 1
12 Zonnepanelen SOLARCELL - SCM-345 Full Black
1SolarEdge 1PH Omvormer 3.5kW HD-Wave Technologie met
SetApp configuratie
12 SolarEdge Power Optimizer P370
1 Clickfit Evo montagesysteem
1 Monitoring via WiFi
1 Kleinmateriaal
1 Installatie- en montagewerkzaamheden
Totaal excl. BTW: ¤ 4.980,33
BTW 21%: ¤ 1.045,87
Totaal incl. BTW: ¤ 6.026,20

Offerte 2 denkt dat er wel 13 of 14 panelen op kunnen

Voor 14 Panasonic met enphase komt het totaal op 7850,- inclusief btw
voor 13 panasonics met enphase komt het totaal op 7408, - inclusief btw

Offerte 3

Sunpower 14 x komt op 6984 inclusief BTW
Sunpower 13x komt op 6605 inlusief BTW

De laatste 2 geven 25 jaar product en opbrengst garantie
De eerste geeft 15 jaar productgarantie en 25 jaar op opbrengst

Opbrengstberekeningen kan ik ook niet zoveel mee.
Exclusief BTW zou je toch echt niet duurder dan ¤1 per Wp kwijt moeten zijn, wil je het nog in 6-7 jaar terug verdienen (ivm afbouw salderen vanaf 2023).

Voor 12x350 = ¤4200 excl BTW als maximum aanhouden dus.

Garanties zeggen weinig, of een bedrijf nog bestaat over 10 of 25 jaar weet niemand.

Opbrengst op zuid zal zo’n ~3800kWh per jaar zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-10-2020 14:53:43 ]
  donderdag 1 oktober 2020 @ 15:04:56 #55
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195365814
quote:
1s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 14:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Exclusief BTW zou je toch echt niet duurder dan ¤1 per Wp kwijt moeten zijn, wil je het nog in 6-7 jaar terug verdienen (ivm afbouw salderen vanaf 2023).
Ja dat lees ik al heel lang en wat vaker, maar waar is die 1 euro op gebaseerd?
Is dat als je 10kWp of meer legt? Zitten daar optimizers bij? Of heb je dan een tjappietjappie omvormer?

Heb nu een offerte liggen van 1,19 ex BTW de Wp. Gaat wel om < 4kWp (uitbreiding). Maar een andere offerte zit daar weer ruim boven.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195369447
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 12:54 schreef devlinmr het volgende:
Oke... ik raak echt gewoon verstrikt in het woud der aanbiedingen

Offerte 1
12 Zonnepanelen SOLARCELL - SCM-345 Full Black
1SolarEdge 1PH Omvormer 3.5kW HD-Wave Technologie met
SetApp configuratie
12 SolarEdge Power Optimizer P370
1 Clickfit Evo montagesysteem
1 Monitoring via WiFi
1 Kleinmateriaal
1 Installatie- en montagewerkzaamheden
Totaal excl. BTW: ¤ 4.980,33
BTW 21%: ¤ 1.045,87
Totaal incl. BTW: ¤ 6.026,20

Offerte 2 denkt dat er wel 13 of 14 panelen op kunnen

Voor 14 Panasonic met enphase komt het totaal op 7850,- inclusief btw
voor 13 panasonics met enphase komt het totaal op 7408, - inclusief btw

Offerte 3

Sunpower 14 x komt op 6984 inclusief BTW
Sunpower 13x komt op 6605 inlusief BTW

De laatste 2 geven 25 jaar product en opbrengst garantie
De eerste geeft 15 jaar productgarantie en 25 jaar op opbrengst

Opbrengstberekeningen kan ik ook niet zoveel mee.
Tja, waar zal ik eens beginnen.

1. De 1e offerte zijn iets duurder dan gemiddeld. Die panelen hebben meer dan gemiddeld vermogen dus is het duurder.

2. Panasonic, heb je een shredder? Dat de offerte doorheen halen.
Belachelijk duur, tenzij je een Ferrari voor de deur hebt en al je Gooische matties wil laten zien hoe tof jouw panelen zijn.

3. Zie punt 2

Als iemand je wijs maakt dat Sunpower of Panasonic dat prijsverschil het waard zijn, moet je die persoon per definitie niet meer geloven.

Ja, het zijn de beste panelen op de markt. Zonder enige twijfel.
De enige die er ook bij in de buurt komt is de nieuwe lijn van LG, ook duur.

Die garantie zegt niks. Panelen gaan bijna niet kapot. Dus dat risico afkopen door zo'n prijs te betalen is het niet waard. Koop 4 panelen als reserve van de goedkope variant, en je bent nog steeds een leuke vakantie goedkoper uit en hebt backup.

Wij verkopen nu 330wp panelen. Ja minder opwek, ook minder in prijs.
Ik ben ruim 1000 euro incl. btw goedkoper dan offerte 1. Met 12 panelen en SolarEdge. 4800 incl.

Draait alles om goedkoop, nee zeker niet. Het draait ook om kwaliteit. Alleen zoals gezegd maakt dat voor panelen vrij weinig uit.
De standaard zonnepanelen zijn allemaal prima. Alles daarboven is eigenlijk hetzelfde als opties op een auto die geinig zijn maar je niet nodig hebt of het ooit waard zijn.

Omvormer is belangrijk, SolarEdge is top. Dus daar zit je goed mee. Rest is vrijwel onbelangrijk.
Dus kijk naar de omvormer, en kijk naar de prijs per wattpiek.

Offerte 1: 1,455 incl. btw per wp
Offerte 2 en 3 weet ik niet, ligt aan wp

Onze offerte: 1,21 incl. btw per wp (1,00 ex btw)
En indien 14 panelen (5400 inc) 1,17 incl. btw per wp (0,966 ex btw)

quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 15:04 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja dat lees ik al heel lang en wat vaker, maar waar is die 1 euro op gebaseerd?
Is dat als je 10kWp of meer legt? Zitten daar optimizers bij? Of heb je dan een tjappietjappie omvormer?

Heb nu een offerte liggen van 1,19 ex BTW de Wp. Gaat wel om < 4kWp (uitbreiding). Maar een andere offerte zit daar weer ruim boven.
1 per wp is gewoon een soort uitgangspunt. En zoals je hierboven ziet is dat bij 12 panelen met solaredge gewoon haalbaar.
Zonder solaredge kom ik er dus nog zelfs een stuk onder.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195370873
1 wp staat bijna voor 1 kWh per jaar aan productie. Schrijf je je panelen af over 20 jaar, produceer je stroom voor 0,05 euro per kWh, als je dus onder 1 euro per wp zit. En 0,05 euro per kWh is ongeveer gelijk aan commerciële prijzen.

Voor het afbouwen van salderen een indicatie of jouw stroom een goede kostprijs heeft.

[ Bericht 5% gewijzigd door skrn op 01-10-2020 19:58:29 ]
pi_195371182
En stroom eigen gebruik is 0,2 euro per kwh. Met een eigen gebruik van 25 procent van je zonnestroom ben je dan ook al 'binnen'.

Dus zonder eigen gebruik moet je je stroom verkopen voor 0,05 euro per kWh, met eigen gebruik van 25pct kan dat zelfs voor 0,01 per kwh om je afschrijving te compenseren als salderen afloopt.
pi_195371303
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 18:20 schreef bambino het volgende:

[..]

Tja, waar zal ik eens beginnen.

1. De 1e offerte zijn iets duurder dan gemiddeld. Die panelen hebben meer dan gemiddeld vermogen dus is het duurder.

2. Panasonic, heb je een shredder? Dat de offerte doorheen halen.
Belachelijk duur, tenzij je een Ferrari voor de deur hebt en al je Gooische matties wil laten zien hoe tof jouw panelen zijn.

3. Zie punt 2

Als iemand je wijs maakt dat Sunpower of Panasonic dat prijsverschil het waard zijn, moet je die persoon per definitie niet meer geloven.

Ja, het zijn de beste panelen op de markt. Zonder enige twijfel.
De enige die er ook bij in de buurt komt is de nieuwe lijn van LG, ook duur.

Die garantie zegt niks. Panelen gaan bijna niet kapot. Dus dat risico afkopen door zo'n prijs te betalen is het niet waard. Koop 4 panelen als reserve van de goedkope variant, en je bent nog steeds een leuke vakantie goedkoper uit en hebt backup.

Wij verkopen nu 330wp panelen. Ja minder opwek, ook minder in prijs.
Ik ben ruim 1000 euro incl. btw goedkoper dan offerte 1. Met 12 panelen en SolarEdge. 4800 incl.

Draait alles om goedkoop, nee zeker niet. Het draait ook om kwaliteit. Alleen zoals gezegd maakt dat voor panelen vrij weinig uit.
De standaard zonnepanelen zijn allemaal prima. Alles daarboven is eigenlijk hetzelfde als opties op een auto die geinig zijn maar je niet nodig hebt of het ooit waard zijn.

Omvormer is belangrijk, SolarEdge is top. Dus daar zit je goed mee. Rest is vrijwel onbelangrijk.
Dus kijk naar de omvormer, en kijk naar de prijs per wattpiek.

Offerte 1: 1,455 incl. btw per wp
Offerte 2 en 3 weet ik niet, ligt aan wp

Onze offerte: 1,21 incl. btw per wp (1,00 ex btw)
En indien 14 panelen (5400 inc) 1,17 incl. btw per wp (0,966 ex btw)
[..]

1 per wp is gewoon een soort uitgangspunt. En zoals je hierboven ziet is dat bij 12 panelen met solaredge gewoon haalbaar.
Zonder solaredge kom ik er dus nog zelfs een stuk onder.
Tnx voor je zeer uitgebreide antwoord en indirecte offerte _O_
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
  donderdag 1 oktober 2020 @ 20:15:54 #60
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195372265
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 18:20 schreef bambino het volgende:
1 per wp is gewoon een soort uitgangspunt. En zoals je hierboven ziet is dat bij 12 panelen met solaredge gewoon haalbaar.
Zonder solaredge kom ik er dus nog zelfs een stuk onder.
Die panelen, SC-345, zijn dus 345Wp?

Dan heb je 12*345= 4140Wp
Ex BTW is het ¤ 4.980,33
4980/4140 = 1,20 per Wp. Dus 20% meer dan 1E/Wp.

Mijn vraag was dus waar die 1 euro op gebaseerd was. Want ook deze offerte is simpelweg duurder, maar dat ligt dus aan de SE apparatuur.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195373327
Wat ik bedoel is: de nieuwe werkelijkheid is dat vanaf 2023 tot 2030 het salderen in stapjes afgebouwd gaat worden.
Wil je dan nog een prima terugverdientijd met panelen die je nu legt, dan zou je niet (veel) boven de ¤1 per Wp moeten gaan zitten met een offerte en dan kan het prima.

Sommige installateurs (jij niet @bambino) lijken nog in de tijd te leven dat salderen een zekerheid was en blijven onverminderd dure offertes leveren. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze werk genoeg hebben en het ze niet uitmaakt als je "nee" zegt.

Maar zonnepanelen blijven natuurlijk ook na 2030 een prima manier om je energierekening laag te houden :)
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 16:32:26 #62
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195407616
Ja, ik heb nog zonnepanelen "nodig" om mijn jaarverbruik te compenseren.

Maar ik moet er sowieso even op terugkomen; een maat van me heeft ook een offerte opgevraagd bij dezelfde leverancier die mij voor ¤ 1,19 per Wp een offerte heeft aangeboden.

Hij wil echter 20 panelen, incl SE omvormer (wel 3 fasen dan) en ook inclusief optimizers, en dan komt ie op 0,92 per Wp.... dat is nog wel een verschilletje. Maargoed hij heeft dan dus 8 panelen meer, of zit er ergens een vaste prijs (montage?) die het verschil zo groot maakt?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195408954
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 16:32 schreef daNpy het volgende:
Ja, ik heb nog zonnepanelen "nodig" om mijn jaarverbruik te compenseren.

Maar ik moet er sowieso even op terugkomen; een maat van me heeft ook een offerte opgevraagd bij dezelfde leverancier die mij voor ¤ 1,19 per Wp een offerte heeft aangeboden.

Hij wil echter 20 panelen, incl SE omvormer (wel 3 fasen dan) en ook inclusief optimizers, en dan komt ie op 0,92 per Wp.... dat is nog wel een verschilletje. Maargoed hij heeft dan dus 8 panelen meer, of zit er ergens een vaste prijs (montage?) die het verschil zo groot maakt?
Er zit op zich niet zoveel extra werk in het leggen van 10 extra panelen en je zal dus snel bijna evenveel betalen voor montage, ongeacht het aantal panelen. Of ze nu 6 of 8 uren bezig zijn, de dag is dan toch al "om".

- steiger plaatsen (indien nodig)
- omvormer plaatsen
- meterkast aanpassen
- bekabeling trekken en aansluiten
- de boel weer opruimen
- omvormer instellen, aanmelden, optimizers op plattegrond zodat ze corresponderen met juiste paneel in je overzicht

Dus wat heb je dan als meerwerk?

- paar extra stukken rails plaatsen
- 10 panelen extra vastzetten

Hoeveel extra werk is dat? Paar uurtjes hooguit op de hele klus.

Dus dan zakt je prijs per Wp al vlot.

Daarom adviseer ik altijd: als je budget het toelaat, leg dan gelijk je dak vol. Later toevoegen is in verhouding altijd duurder en wordt minder mooi (omdat dezelfde panelen niet meer leverbaar zijn of kleurverschil in partijen).
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 18:04:51 #64
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195409099
Ik heb de voorzieningen voor de extra omvormer al gemaakt. Ik leg ook de kabel erheen etc. Dat werk hebben ze dus bij mij niet. Het is wel zo dat ze bij m'n maat het dak op kunnen via een platdak, bij mij is dat niet mogelijk en dus wat moeilijker.
De omvormer lijkt me ook goedkoper dus ik vind die 25+ct/Wp verschil nog steeds erg veel.
Ik zit te denken om er een belletje aan te wagen :P
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195409201
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 18:04 schreef daNpy het volgende:
Ik heb de voorzieningen voor de extra omvormer al gemaakt. Ik leg ook de kabel erheen etc. Dat werk hebben ze dus bij mij niet. Het is wel zo dat ze bij m'n maat het dak op kunnen via een platdak, bij mij is dat niet mogelijk en dus wat moeilijker.
De omvormer lijkt me ook goedkoper dus ik vind die 25+ct/Wp verschil nog steeds erg veel.
Ik zit te denken om er een belletje aan te wagen :P
Je kan altijd een bellen of een gespecificeerde offerte vragen, dan kan je zien waar het "mis gaat".

Aan de prijs van een paneel zal het niet meer liggen, voor ¤129 heb je al 330Wp panelen, ofwel ¤0,39 per Wp.
Dan is het uitzoeken waar die andere ¤0,80 in zit.
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 18:17:17 #66
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195409297
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 18:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je kan altijd een bellen of een gespecificeerde offerte vragen, dan kan je zien waar het "mis gaat".

Aan de prijs van een paneel zal het niet meer liggen, voor ¤129 heb je al 330Wp panelen, ofwel ¤0,39 per Wp.
Dan is het uitzoeken waar die andere ¤0,80 in zit.
Ja precies, aan de andere kant, momenteel even wat andere prioriteiten dus eerst rellen en dan niks kopen is ook weer zoiets :P
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195448207
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 20:15 schreef daNpy het volgende:

[..]

Die panelen, SC-345, zijn dus 345Wp?

Dan heb je 12*345= 4140Wp
Ex BTW is het ¤ 4.980,33
4980/4140 = 1,20 per Wp. Dus 20% meer dan 1E/Wp.

Mijn vraag was dus waar die 1 euro op gebaseerd was. Want ook deze offerte is simpelweg duurder, maar dat ligt dus aan de SE apparatuur.
Ja 345 idd. En dat is ook de reden dat je boven de 1 uit komt. Want omdat 345 boven gemiddeld is, is dat duurder.

Ik kom met 330 en SolarEdge gewoon rondom 1 uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 16:00:57 #68
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195466739
Koning Willem-Alexander wil zonnepanelen, maar die zijn ‘niet rendabel’

Er komen geen zonnepanelen op Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) doet onderzoek naar mogelijke verduurzamingsmaatregelen voor het koninklijke vastgoed. Zonnepanelen op het Haagse paleis zijn volgens de dienst niet rendabel, meldt Solar Magazine.

quote:
De terugverdientijd van het plaatsen van zonnepanelen op Paleis Noordeinde zou meer dan 50 jaar zijn. De investeringskosten wegen dan ook niet op tegen de opbrengsten van de verduurzaming. Dat heeft premier Rutte gemeld aan de Tweede Kamer.
:') :r

Het Rijksvastgoedbedrijf wil verduurzaming van Paleis Noordeinde nog niet helemaal opgeven: de Koninklijke Stallen en een bijgebouw van het paleis worden gezien als mogelijke alternatieven voor het opwekken van zonnestroom.

Daarnaast is het RVB nog aan het onderzoeken of woonpaleis Huis Ten Bosch wel in aanmerking komt voor zonnepanelen. De uitkomst van dit onderzoek wordt ergens volgend jaar verwacht.

https://www.ad.nl/show/ko(...)t-rendabel~a2cad9f3/

En we zijn weer besodemieterd door Rutte :( :r
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 16:02:58 #69
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195466781


Heel groot schuin dak vol in de zon :7

Niet rendabel :|W :r
pi_195468484
Ik ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu de eerste offerte liggen
2.640 Wp
8 x Trina Solar Trina Solar TSM-330 Wp Full Bl
1 x SolarEdge SE2200 - 1-fase - HD-Wave - Wifi
8 x SolarEdge P370 (frame mounted)

Installatie op 2 schuin dakvlakken (zuid en west 4 om 4)

3932,50 ¤ incl btw
Dat is incl elektrische installatie vanaf de meterkast en ook de verzorgde btw aangifte.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, iemand commentaar/advies?
pi_195468709
quote:
6s.gif Op dinsdag 6 oktober 2020 16:02 schreef ikweethetookniet het volgende:
[ afbeelding ]

Heel groot schuin dak vol in de zon :7

Niet rendabel :|W :r
Het ziet er uit als een leien dak.
Waarschijnlijk is die constructie niet goed genoeg meer voor zonnepanelen = dakrenovatie wat er bij komt
Daarnaast betaald de koning (denk ik) geen belastingen over stroom + zal er enorm veel stroom verbruik zijn. Dus het tarief voor stroom is waarschijnlijk onder de 10 cent.

Als je dat meerekent zal de berekening waarschijnlijk wel richting de 50 jaar lopen.

Daarnaast zal een aangesloten installateur die voor het koningshuis mag werken iets andere tarieven vragen dan wat wij zouden doen. Maar wij, als klein bedrijf uit Twente komen nooit in aanmerking voor zo'n klus.

Dus kort gezegd, zoiets kan nooit echt uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195468793
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2020 17:38 schreef matriks het volgende:
Ik ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu de eerste offerte liggen
2.640 Wp
8 x Trina Solar Trina Solar TSM-330 Wp Full Bl
1 x SolarEdge SE2200 - 1-fase - HD-Wave - Wifi
8 x SolarEdge P370 (frame mounted)

Installatie op 2 schuin dakvlakken (zuid en west 4 om 4)

3932,50 ¤ incl btw
Dat is incl elektrische installatie vanaf de meterkast en ook de verzorgde btw aangifte.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, iemand commentaar/advies?
Prijs is niet heel gek. Afhankelijk van hoe ver je bij ons weg woont kom ik daar zo'n 400 euro inc btw onder.

Wel 1 tip. SolarEdge heeft nu nieuwe omvormers voor maximaal 8 panelen.
Zit maar 1 optimizer op met 4 ingangen (met elk 2 aansluitingen).
4 om 4 daken kan dus 2x2 op ingang a en b en 2x2 op ingang c en d.

Die optie is goedkoper omdat er maar 1 optimizer is en een simpele omvormer.

Scheelt (bij ons) ongeveer 210 euro ex. btw tussen de SE2.0 en de SE2200 HD Wave.
Dat is 255 euro incl. btw.
Dus ik zou 145 euro goedkoper zijn als wat zij aanbieden, maar dat is gebaseerd op +/- 45 minuten rijden vanaf Twente.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 7 oktober 2020 @ 20:23:29 #73
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195492997
Zonnepanelen te duur voor woningcorporaties na afbouw subsidie :') :|W

Woningcorporaties dringen er gezamenlijk op aan dat de zwaarbevochten salderingsregeling voor zonnepanelen nóg langer moet blijven bestaan. Volgens koepelorganisatie Aedes is het anders vanaf 2024 niet meer rendabel om zonnepanelen te plaatsen op sociale huurwoningen.

Het bureau Fakton heeft in opdracht van Aedes berekend wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen en constateert dat ze nu rendabel zijn, vanaf 2024 niet meer en dan vanaf 2033 wel weer, omdat installaties steeds goedkoper worden, zo is de verwachting. Het ontbreken van een financieel aantrekkelijke regeling kan het verduurzamen van de stroomvoorziening in Nederland ernstig vertragen. Slechts 178.000 sociale corporatiewoningen (van de 2,4 miljoen) hebben nu zonnepanelen.

Met de salderingsregeling stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie. Huishoudens die meer stroom opwekken dan ze verbruiken, krijgen daar het volle stroomtarief voor dankzij de subsidie. Op die manier kun je opwekking en verbruik tegen elkaar wegstrepen. Als de salderingsregeling stopt, krijg je nog maar 5 cent per kilowattuur, ongeveer een vierde van wat je nu krijgt. Terwijl je bijvoorbeeld 's avonds als de lichten aangaan wél het volle tarief betaalt. Zo vervalt een groot voordeel.

Terugverdientijd loopt iets op
Aanvankelijk zou de salderingsregeling slechts tot het einde van dit jaar lopen, maar minister Eric Wiebes (Klimaat) heeft na lang wikken en wegen besloten vanaf 2023 pas af te bouwen, tot de regeling in 2031 naar nul gaat. Volgens TNO en Milieu Centraal blijven zonnepanelen echter een slimme investering voor mensen met een eigen huis. De terugverdientijd zou gemiddeld 7 tot 9 jaar zijn, afhankelijk van hoe je woont en wat je stroomverbruik is. Milieu Centraal heeft daarbij zelfs de afnemende kosten voor installaties niet meegewogen.

Volgens Fakton ligt het bij woningcorporaties wat ingewikkelder. ,,Voor huurders leveren zonnepanelen nu nog een flinke besparing op, waardoor je de huur omhoog zou kunnen gooien. Maar die besparing verdwijnt grotendeels als de salderingsregels straks worden afgebouwd”, verklaart onderzoeker Wouter van den Wildenberg. ,,Corporaties kunnen daarom de huur niet te veel omhoog doen. Ze moeten bovendien een marge houden én rente op hun investering meerekenen."

Een huiseigenaar profiteert vol van de besparing die zonnepanelen opleveren, maar corporaties delen de 'winst’ met de huurder. Dus duurt het twee keer zolang tot de woningcorporatie de investering van de zonnepanelen heeft terugverdiend. Bovendien moeten corporaties zo'n 4 procent rente rekenen op dergelijke aanpassingen aan het huis, om hun risico's af te dekken. Zelfs als Fakton met een kleinere marge rekent (20 procent), is het niet rond te rekenen in de periode 2024-2033. Het bureau gaat ervan uit dat zonnepanelen 25 jaar meegaan.

Beter klimaat
Aedes-voorzitter Martin van Rijn in een persbericht: ,,Woningcorporaties leggen zonnepanelen op woningen voor een beter klimaat en een lagere energierekening voor onze huurders. Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook. Dus kabinet, investeer in een duurzame samenleving en houd deze regeling in stand.”

Volgens Fakton, dat puur naar het kostenplaatje heeft gekeken, is er wel nog een andere conclusie te trekken uit het rapport. ,,Nu wordt het Nederlandse net nog als een soort batterij gebruikt”, zegt Van de Wildenberg. ,,Als de salderingsregeling wegvalt, betekent dat een mogelijke doorbraak voor thuisopslag met echte batterijen. Die zijn nu nog te duur, maar kunnen de komende jaren wel veel goedkoper worden. Daar hebben we in ons rapport nog geen rekening mee gehouden.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)w-subsidie~ae5c9ddb/

Lekker bezig weer |:(
  woensdag 7 oktober 2020 @ 20:24:38 #74
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195493019
Dit wordt nu pas bedacht? :') :') :') :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195495440
Nog even terugkomen op mijn te hoge spanning... Ze hebben dus een meting verricht, weekje een kastje aan de inkomende fasen...

Conclusie, inderdaad, te hoog. Ze gaan de wijktrafo aanpassen en dat zal zo'n 6 volt schelen aldus Liander.

Toch een mooie stap! Geen omvormer meer over de zeik als het goed is komend voorjaar. Ik ben blij. Mijn buren zullen me ook wel dankbaar zijn maar die weten van niks :P
Laat die handjes wapperen!
pi_195503063
Zo, bij ons worden nu ook offertes aangevraagd. We willen met meerdere buren op een rij panelen aanleggen, wellicht dat we daarmee nog wat korting kunnen bedingen 8-)

De 1e offerte heeft het over URE 320wp panelen, en een Growatt omvormer. Ik zie die merken niet terugkomen hier, zijn het wel gerenomeerde leveranciers verder?
Qua tarief is het wel aardig denk ik, ik kom op 1,08 per wp excl btw. Ik verwacht nog meer offertes dus we gaan ze allemaal nog naast elkaar leggen.

Als complete noob zal ik me nog even goed door dit topic worstelen :7 Er komt volgende week ook een partij langs.
pi_195503218
quote:
7s.gif Op donderdag 8 oktober 2020 11:26 schreef Fazz het volgende:
Zo, bij ons worden nu ook offertes aangevraagd. We willen met meerdere buren op een rij panelen aanleggen, wellicht dat we daarmee nog wat korting kunnen bedingen 8-)

De 1e offerte heeft het over URE 320wp panelen, en een Growatt omvormer. Ik zie die merken niet terugkomen hier, zijn het wel gerenomeerde leveranciers verder?
Qua tarief is het wel aardig denk ik, ik kom op 1,08 per wp excl btw. Ik verwacht nog meer offertes dus we gaan ze allemaal nog naast elkaar leggen.

Als complete noob zal ik me nog even goed door dit topic worstelen :7 Er komt volgende week ook een partij langs.
Alle panelen zijn doorgaans wel goed, geen enkel merk kan 25 jaar in weer en wind nabootsen dus je moet ook gewoon geluk hebben. Maar als je ze binnen 7 jaar terugverdient, is het geen ramp als je ze na 15 jaar weer zou moeten vervangen voor wat er tegen die tijd beschikbaar is.

Growatt is verder ook een bekend, niet al te duur omvormermerk. Doet gewoon z'n werk.
pi_195503307
Goed om te weten!

Wat is het advies over de hoeveelheid panelen vs huidig stroomverbruik? Ik zag een 2e offerte voorbij komen van met een gewenste opbrengst van 6300 kwh. Dat is ongeveer het dubbele van ons huidige gebruik :+
pi_195503613
quote:
7s.gif Op donderdag 8 oktober 2020 11:42 schreef Fazz het volgende:
Goed om te weten!

Wat is het advies over de hoeveelheid panelen vs huidig stroomverbruik? Ik zag een 2e offerte voorbij komen van met een gewenste opbrengst van 6300 kwh. Dat is ongeveer het dubbele van ons huidige gebruik :+
Ik verbruik ongeveer 7.000kWh (waarvan ~3.500kWh door m'n warmtepomp) en wek zo'n 15.500kWh op per jaar.
Voordeel daarvan is dat ik ook als de saldering is afgebouwd (tussen 2023 en 2030) ik nog steeds een lage energierekening heb.

Kijk je puur naar het rendement als percentage, dan lijkt het niet slim om meer te leggen dan dat je verbruikt.
Maar kijk je naar het rendement op een spaarrekening (negatief als je inflatie meerekent) dan is er best wel wat voor te zeggen om het geld dan maar op je dak te leggen.

Mijn energierekening is nu als volgt:

- ik betaal ¤5 per maand aan voorschot.
- ik krijg ¤821 per jaar terug.

Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar als je spaargeld hebt waar je niet direct een doel voor kan bedenken, dan zeg ik altijd: gooi je dak VOL ;)

Extra voordelen:

- meer zonnepanelen = meestal lagere prijs per Wp op de offerte
- minder spaargeld is soms minder VRH betalen aan de belastingdienst

Edit: nog een voordeel:

- thuisaccu's worden met de komst van goedkope accu-cellen en het afbouwen van salderen steeds interessanter, daarnaast kan het zijn dat je elektrisch gaat rijden in de toekomst of een warmtepomp neemt, je zonnepanelen zijn er dan alvast op voorbereid. Zelf wil ik tussen 2025 en 2030 een thuisaccu gaan aanschaffen. Ik verwacht dat ze dan wel rendabel zijn / worden.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-10-2020 12:09:54 ]
pi_195523076
check. Dat is inderdaad wel zo; wat ik nu niet verbruik zegt niets over wat ik in de toekomst wellicht wel nodig heb :)
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 9 oktober 2020 @ 16:39:09 #81
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195529561
Ik heb ook zonnepanelen :)
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_195531177
quote:
84s.gif Op vrijdag 9 oktober 2020 16:39 schreef Starhopper het volgende:
Ik heb ook zonnepanelen :)
Tesla Roof mag ik aannemen? :+
  Jaap van Dissel-award 2022 vrijdag 9 oktober 2020 @ 18:33:03 #83
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195531669
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2020 18:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Tesla Roof mag ik aannemen? :+
Nope :') Goedkope chinese panelen van de woningbouw :')

Nja, ze werken wel :T Als ik ooit een eigen huis heb komt er idd een Tesla Roof op :T
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
pi_195536498
Ons dak is helaas niet zo heel groot aan de zuidkant, de verwachting is dat er maar een paneel of 9 a 10 oppast :{ Had er graag meer gewild!

We hebben beneden een serre met glazen dak. Nu zag ik bij een rondje googlen dat er ook semi-transparante zonnepanelen bestaan die je in serre's kunt installeren. Heeft iemand daar ervaring mee? Of is dit nog een ontwikkeling die in de kinderschoenen staat :?

En panelen tegen je gevel, is dat nou nog een serieuze optie?
pi_195539026
quote:
7s.gif Op vrijdag 9 oktober 2020 22:13 schreef Fazz het volgende:
Ons dak is helaas niet zo heel groot aan de zuidkant, de verwachting is dat er maar een paneel of 9 a 10 oppast :{ Had er graag meer gewild!

We hebben beneden een serre met glazen dak. Nu zag ik bij een rondje googlen dat er ook semi-transparante zonnepanelen bestaan die je in serre's kunt installeren. Heeft iemand daar ervaring mee? Of is dit nog een ontwikkeling die in de kinderschoenen staat :?

En panelen tegen je gevel, is dat nou nog een serieuze optie?
De opbrengst van die semi-transparante is wel een stuk lager, denk ook dat het een duur geintje wordt in verhouding.

Dan kan je ze nog beter op de noordkant van je dak leggen (heb er zelf ook 11 op noord).
Voordeel is dat je omvormer daar amper zwaarder voor hoeft te zijn omdat de zon nooit aan 2 kanten tegelijk staat :+ (al hangt het ook af van de hoek van je dak)
  dinsdag 13 oktober 2020 @ 13:11:12 #86
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195608048
Provincie en gemeente Haarlemmermeer willen Schiphol vol leggen met zonnepanelen ^O^ _O_

Een flink deel van luchthaven Schiphol moet vol komen te liggen met zonnepanelen. Dat willen de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland in de komende jaren samen realiseren. De luchthaven staat er ook open voor, mits de veiligheid van het vliegverkeer niet in het geding is.

In totaal zou er 300 hectare :o aan zonnepanelen op de luchthaven kunnen komen te liggen, met name naast de start- en landingsbanen. Daarnaast wordt gedacht aan tientallen hectare :o op daken van luchthavengebouwen of bij parkeerplaatsen.

Aan het zonneplan wordt momenteel gewerkt door de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. ,,In het Klimaatakkoord is afgesproken dat 30 regio's plannen moeten maken voor duurzame energie”, zegt GroenLinks-gedeputeerde Edward Stigter van de provincie Noord-Holland (klimaat en energie). Voor heel Nederland betreft het 35 terrawattuur.

De opdracht zou voor 2030 gerealiseerd moeten zijn. ,,Als Noord-Holland denken wij circa zeven terrawattuur voor onze rekening te kunnen nemen. Dat is behoorlijk wat, maar onze provincie telt veel inwoners die bovendien veel energie gebruiken. Voor bedrijven geldt hetzelfde.”

Veel ruimte
Dat Haarlemmermeer een potentiële zoeklocatie is, ligt voor de hand: de gemeente is uitgestrekt en kent veel landelijk gebied, dat niet beschermd is. Voor Schiphol geldt hetzelfde. Het terrein van de luchthaven is weids, bestaat rondom de start- en landingsbanen vooral uit weilanden.

,,Wij hebben nu eenmaal veel ruimte”, erkent VVD-wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer (luchthavenzaken, energietransitie en financiën). Hij is bereid met de provincie samen te werken. ,,Alleen moet dat wel in samenspraak met onze inwoners en de gemeenteraad gebeuren, er moet voldoende draagvlak zijn.”

Heel veel inwoners doen als suggestie het gebied rond de landingsba­nen

Jurgen Nobel, wethouder luchthavenzaken en energietransitie
Het afgelopen jaar konden burgers van Haarlemmermeer suggesties doen en meepraten over mogelijke locaties voor zonnepanelen en ook windmolens. ,,Heel veel mensen kiezen voor het gebied rond de landingsbanen”, zegt Nobel. ,,We willen voorkomen dat het polderlandschap in onze gemeente aangetast wordt.”

Hij beklemtoont dat de meeste inwoners positief tegenover zonne-energie staan. ,,In Haarlemmermeer hebben gemiddeld twee keer zoveel mensen zonnepanelen op hun dak liggen dan elders in Nederland.”

Meedenken
Schiphol staat positief tegenover het idee en zegt ‘open te staan voor de grootschalige aanleg van zonnepanelen’. Volgens een woordvoerder is de luchthaven bereid mee te denken met de gemeente. ,,We hebben inmiddels een aantal aandachtspunten aangereikt, waaronder de veiligheid.”

De bedoeling is verder dat op de daken van luchthavengebouwen op Schiphol eveneens veel panelen komen. Dat gebeurde al met parkeergarage P3, waar zesduizend panelen op het dak liggen. ,,Boeren in de omgeving kunnen verder bijvoorbeeld panelen plaatsen op de daken van hun schuren”, zegt wethouder Nobel.

Provincie en gemeente willen dat de plannen volgend jaar concreter uitgewerkt zijn, de jaren erna kunnen ze vervolgens gerealiseerd worden. Waar er binnen Haarlemmermeer volop ruimte voor zonnestroom is, geldt dat minder voor windenergie. De aanvliegroutes boven Schiphol maken enorme turbines onmogelijk.

Helemaal gespaard kunnen de polders bij Schiphol overigens wellicht niet worden. Haarlemmermeer dient mogelijk vijftien windturbines te plaatsen. Nobel: ,,Dat moet in het zuidelijke poldergebied. In de rest van de polder of bij Schiphol kan dat vanwege de aanvliegroutes uiteraard niet.”

Beschermd landschap
Ook in de rest van Noord-Holland is gekeken naar ruimte voor zonnepanelen en windmolens, zegt provinciebestuurder Stigter. ,,Neem het Noordzeekanaal-gebied of de Kop van Noord-Holland.” Tegelijk zijn veel gebieden bij voorbaat uitgesloten, omdat ze als beschermd landschap zijn aangemerkt. ,,Dat is onder meer het geval in Kennemerland en de Gooi- en Vechtstreek.”

Dat VVD en GroenLinks gebroederlijk samenwerken op het gebied van duurzame energie is minder vreemd dan het lijkt, zeggen Nobel en Stigter. Nobel beklemtoont dat de VVD als regeringspartij medeverantwoordelijk is voor de komst van alle duurzame energie op land. Stigter wijst erop dat zijn partij GroenLinks en de VVD samen in het college van Noord-Holland zitten. ,,Die samenwerking verloopt prima.” Hij vult aan dat het echt niet alleen meer om een betere wereld gaat. ,,Groene energie is steeds meer een businessmodel, er is ook steeds minder subsidie nodig.”



Wethouder Jurgen Nobel en provinciebestuurder Edward Stigter op het dak van parkeergarage P3 op luchthaven Schiphol.

https://www.ad.nl/binnenl(...)nnepanelen~ae617377/

300 hectare en nog enkele 10 tallen erbij *O*
Zou dat genoeg zijn om heel schiphol van stroom te voorzien :? of hou je nog wat over op zonnige dagen voor de bewoners in de buurt :?
  dinsdag 13 oktober 2020 @ 13:27:29 #87
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_195608415
Goed idee...

maar nog even dit:

Maar wist u dat zonnepanelen ook storingen kunnen veroorzaken? Niet alleen bij de eigenaar van de panelen in huis, maar ook in bijvoorbeeld lucht- en scheepvaartcommunicatie. We geven in dit artikel een aantal tips, zodat u samen met uw leverancier en installateur storingen door zonnepanelen kunt voorkomen.
bron: agentschap telecom
Tot nooit .......
  dinsdag 13 oktober 2020 @ 13:40:58 #88
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195608684
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 oktober 2020 13:27 schreef Speekselklier het volgende:
Goed idee...

maar nog even dit:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
De bedoeling is verder dat op de daken van luchthavengebouwen op Schiphol eveneens veel panelen komen. Dat gebeurde al met parkeergarage P3, waar zesduizend panelen op het dak liggen.
Daar zullen toch wel bij P3 ervaring me hebben opgedaan :?
Ik zie op de foto de leidingen bijvoorbeeld afgedekt met ijzeren kappen
  dinsdag 13 oktober 2020 @ 13:58:08 #89
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195609106
quote:
300 hectare en nog enkele 10 tallen erbij *O*
Zou dat genoeg zijn om heel schiphol van stroom te voorzien :? of hou je nog wat over op zonnige dagen voor de bewoners in de buurt :?
Uitgaande van een gebruikelijke en economisch optimale opstelling van de panelen met de standaard afmetingen van 1 meter bij 1,6 meter passen er ongeveer 3000 panelen op één hectare. Dat levert, onder de Nederlandse zon, per jaar grofweg 1.000.000 Wh ofwel 1 MWh aan elektriciteit op.

https://zonneparkfledderb(...)20elektriciteit%20op.

300 Miljoen watt dus :o
  woensdag 14 oktober 2020 @ 08:28:00 #91
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_195626863
quote:
6s.gif Op dinsdag 13 oktober 2020 13:58 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Uitgaande van een gebruikelijke en economisch optimale opstelling van de panelen met de standaard afmetingen van 1 meter bij 1,6 meter passen er ongeveer 3000 panelen op één hectare. Dat levert, onder de Nederlandse zon, per jaar grofweg 1.000.000 Wh ofwel 1 MWh aan elektriciteit op.

https://zonneparkfledderb(...)20elektriciteit%20op.

300 Miljoen watt dus :o
mooi, kunnen we weer twee datacenters binnenhalen.
Tot nooit .......
pi_195631484
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195631712
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2020 12:44 schreef bambino het volgende:

[..]

Nu nog zien dat het door de regering komt, ik vind het een goed plan.
Ik zie het meer als onvermijdelijk, gezien de afbouw van de saldering.
Heb er ook geen moeite mee.
  woensdag 14 oktober 2020 @ 15:04:28 #94
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_195634225
De verwachte opbrengst dit jaar (panelen liggen op Oost en staan aan per 15 oktober 2019) was ongeveer 2700 tot 2900kwh en is uitgekomen op bijna 3240kwh. Nice! We gebruiken met zijn tweeen nog maar ongeveer 2800kwh per jaar :)
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_195636826
Vorig jaar zat ik op 15.010kWh volgens PVOutput en 15.510kWh volgens m'n omvormer dus daar zit zo'n 3,33% verschil in.

Dit jaar zit ik (tot nu toe) op 14.331kWh volgens PVOutput en 14.820kWh volgens m'n omvormer dus daar zit zo'n 4,31% verschil in.

Op zich niet echt een heel groot verschil maar wel opmerkelijk.
pi_195713351
Vorige week zijn wij verhuisd naar een woning met zonnepanelen. Panelen zijn 20 juli 2020 geplaatst, dus de vorige bewoners konden nog niet veel zeggen over de opbrengst.

Het gaat om 16 grote panelen, 10 op een 45° dak op het zuid-zuidwesten en 16 op eenzelfde dak op het zuid-zuidoosten.



Inmiddels heb ik al proberen te achterhalen welke panelen het zijn, maar op de nota staat het merk/type niet genoemd, en de vorige eigenaren wisten ons ook niets te vertellen. Enige dat we weten is dat het panelen met ingebouwde omvormer zijn en dat ze benaderbaar zouden moeten zijn via wifi.
Helaas is dat laatste nog niet gelukt omdat we nog wachten totdat de opzegging van de oude bewoners bekend is bij Enphase.

Komende tijd zal ik jullie wellicht af en toe om wat info en advies komen vragen. Al is het alleen maar omdat we waarschijnlijk de andere daken (aan de niet op de foto zichtbare kant kant van het huis hebben we nog een plat dak van 25m²en de andere 2 platte daken zijn samen ook nog eens ruim 20 m²) ook nog vol willen leggen zodra we een powerwall (of iets vergelijkbaars) hebben aangeschaft.

Nu eerst maar eens zorgen zorgen dat alle verhuisdozen uitgepakt worden.

[ Bericht 7% gewijzigd door SummerBreeze op 18-10-2020 14:59:06 ]
pi_195746727
De vraag is vast al vaker langsgekomen, maar hoe kan je een goede selectie maken van installateurs om een offerte uit te brengen? Is er iets van een website waarop je al ongeveer kunt vergelijken wat men aanbiedt of hoe scherp ze op de prijs zitten?

En zijn collectieve inkoopacties nog interessant?
pi_195749469
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2020 14:09 schreef Heph844 het volgende:
De vraag is vast al vaker langsgekomen, maar hoe kan je een goede selectie maken van installateurs om een offerte uit te brengen? Is er iets van een website waarop je al ongeveer kunt vergelijken wat men aanbiedt of hoe scherp ze op de prijs zitten?

En zijn collectieve inkoopacties nog interessant?
Er zijn niet echt sites waar je direct concrete prijzen ziet. Elk huis is anders, dus dat is geen vast getal.
Waar je van uit kan gaan als richtlijn is 1 euro per wattpiek ex btw.
Dus 12 panelen van 330wp = 3960 euro ex. btw

Er zijn wel offertevergelijkers, daar vul je wat in en dan krijgen de installateurs die daar leads kopen jouw bericht binnen en die bellen je dan voor een offerte.
Dat doen wij ook om klanten te krijgen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195842321
Zit nu ook te puzzelen op 3 offertes die hier afgelopen week zijn ontvangen. Ik denk, obv jullie adviezen, dat ik de duurste (LG panelen) laat schieten.

Eigen verbruik is ong. 4.200. Plat dak en geen schaduwen/hogebomen in de buurt

Offerte 1 13x Winaico 330Wp E.V.A. ¤4.516 ex btw
Opbrengst garantie: 90% in jaar 11 en 80% in jaar 35

Offerte 2 13x Solarwatt 320Wp - anti reflectie glas-glas 2mm witte E.V.A ¤5.374 ex btw
Opbrengst garantie: 90% in meer 23 en 87% in jaar 30

In beide offertes: omvormer SMA SB 3.6
beide offertes incl installatie en meterkastwerk,
beide offertes incl montage materiaal Van der Valk Pro+15

De duurste offerte was 12x LG 380Wp voor ¤5.910 ex btw, maar al lezende vraag ik me af of deze meerprijs zijn geld waard is.

Dinsdag as komen ze de situatie schouwen, en weten we of er nog iets aan de offertes verandert.
We willen eigenlijk sowieso 1 paneel meer dan de offerte, ivm mogelijk toekomstig hoger energieverbruik.

Mijn voornaamste vraag is of de panelen uit offerte 2 hun meerprijs waard zijn? En of de opbrengst garantie nog iets van waarde heeft. Wie heeft enig idee?
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_195844347
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 12:11 schreef Essebes het volgende:
Zit nu ook te puzzelen op 3 offertes die hier afgelopen week zijn ontvangen. Ik denk, obv jullie adviezen, dat ik de duurste (LG panelen) laat schieten.

Eigen verbruik is ong. 4.200. Plat dak en geen schaduwen/hogebomen in de buurt

Offerte 1 13x Winaico 330Wp E.V.A. ¤4.516 ex btw
Opbrengst garantie: 90% in jaar 11 en 80% in jaar 35

Offerte 2 13x Solarwatt 320Wp - anti reflectie glas-glas 2mm witte E.V.A ¤5.374 ex btw
Opbrengst garantie: 90% in meer 23 en 87% in jaar 30

In beide offertes: omvormer SMA SB 3.6
beide offertes incl installatie en meterkastwerk,
beide offertes incl montage materiaal Van der Valk Pro+15

De duurste offerte was 12x LG 380Wp voor ¤5.910 ex btw, maar al lezende vraag ik me af of deze meerprijs zijn geld waard is.

Dinsdag as komen ze de situatie schouwen, en weten we of er nog iets aan de offertes verandert.
We willen eigenlijk sowieso 1 paneel meer dan de offerte, ivm mogelijk toekomstig hoger energieverbruik.

Mijn voornaamste vraag is of de panelen uit offerte 2 hun meerprijs waard zijn? En of de opbrengst garantie nog iets van waarde heeft. Wie heeft enig idee?
Wat standaarddingetjes:
- garanties zijn weinig waard, waar kan je ze over 15 jaar nog claimen? Hoe bewijs je een lagere opbrengst? Hoe los je dat op tzt?
- vanaf 2023 mag je in stapjes steeds minder salderen (wordt in stapjes afgebouwd tot 2030), leg dus gewoon het aantal panelen dat je kwijt kan / kan betalen en maak je niet te druk om hoeveel je verbruikt of gaat verbruiken. Heb je ruimte voor 24 panelen en het geld beschikbaar? Waarom niet? Het levert altijd meer op dan op je spaarrekening. Zo heb ik 68 panelen liggen omdat de ruimte er was en omdat het financieel kon.
- dure panelen hebben weinig meerwaarde, over de levensduur is toch weinig te zeggen en als je ze over 7 jaar hebt terugverdiend en ze gaan over 20 jaar toch onverhoopt stuk, dan leg je tzt voor minder geld weer veel mooiere panelen
- doorgaans heb je meer opbrengst van 14 goedkope panelen dan van 13 dure panelen (en ben je alsnog goedkoper uit)

Met andere woorden: maak je niet te druk, laat je niet verleiden met dure panelen, hippe termen of geweldige voorwaarden; je kan toch geen 20 of 25 jaar vooruit kijken en dat kan je leverancier ook niet.

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 25-10-2020 14:02:13 ]
pi_195844847
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 13:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Wat standaarddingetjes:
- garanties zijn weinig waard, waar kan je ze over 15 jaar nog claimen? Hoe bewijs je een lagere opbrengst? Hoe los je dat op tzt?
- vanaf 2023 mag je in stapjes steeds minder salderen (wordt in stapjes afgebouwd tot 2030), leg dus gewoon het aantal panelen dat je kwijt kan / kan betalen en maak je niet te druk om hoeveel je verbruikt of gaat verbruiken. Heb je ruimte voor 24 panelen en het geld beschikbaar? Waarom niet? Het levert altijd meer op dan op je spaarrekening. Zo heb ik 68 panelen liggen omdat de ruimte er was en omdat het financieel kon.
- dure panelen hebben weinig meerwaarde, over de levensduur is toch weinig te zeggen en als je ze over 7 jaar hebt terugverdiend en ze gaan over 20 jaar toch onverhoopt stuk, dan leg je tzt voor minder geld weer veel mooiere panelen
- doorgaans heb je meer opbrengst van 14 goedkope panelen dan van 13 dure panelen (en ben je alsnog goedkoper uit)

Met andere woorden: maak je niet te druk, laat je niet verleiden met dure panelen, hippe termen of geweldige voorwaarden; je kan toch geen 20 of 25 jaar vooruit kijken en dat kan je leverancier ook niet.
Dank je!

En over de omvormer zegt men: 100% smart.
Wat mag ik hierbij verwachten? Dat ik ‘m zelf kan uitlezen en opbrengsten kan zien? Of zit dit ingewikkelder in elkaar?
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
  zondag 25 oktober 2020 @ 15:17:26 #102
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195846476

Leuk en interessant :7
pi_195848009
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 14:19 schreef Essebes het volgende:

[..]

Dank je!

En over de omvormer zegt men: 100% smart.
Wat mag ik hierbij verwachten? Dat ik ‘m zelf kan uitlezen en opbrengsten kan zien? Of zit dit ingewikkelder in elkaar?
Iedere omvormer heeft volgens mij wel één of andere app tegenwoordig waar je live en per dag, week, maand, jaar en voorgaande jaren je statistieken kan zien.
pi_195848285
Voor de liefhebbers, de binnenkant van 1 van m'n SolarEdge SE8k 3-fase omvormers.

Moest op beide omvormers nog even een instelling wijzingen (vlamboog detectie) en dat kon alleen via de knopjes achter de beschermkap. Ik was in de veronderstelling dat dat standaard ingeschakeld zou staan maar kwam er vorige maand achter dat dat niet zo was.

pi_195849185
Op mijn nieuwbouwwoning wil ik graag zonnepanelen aanleggen, echter ik heb er niet echt verstand van. Aangezien hier volgens mij veeeeel kennis zit hier maar even een bericht.



Het huis wordt een bungalow met een dakterras, en op ongeveer de helft van het dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. De oppervlakte hiervoor is ca. 9x7 meter, en om het hele dak (9x18m) zit een opstand van 1 meter hoog.

We hebben een warmtepomp, 1 zwemspa en 1 jacuzzi, en 2 electrische auto's. Dus de vraag naar electra zal wel behoorlijk hoog worden ;-) Ik zou dus graag zo veel mogelijk panelen kwijt kunnen op het dak, en vraag me de volgende dingen af:
- hoeveel panelen kan ik kwijt in de standaard situatie
- zijn er creatieve oplossingen om meer panelen kwijt te kunnen? (stapelen??)
- hoeveel opbrengst zou ik kunnen halen met het aantal panelen wat ik kwijt kan, en is dat voldoende voor mijn vraag (het liefste wek ik alle benodigde energie zelf op).
- eventueel heb ik nog een schuur waar ook panelen op kunnen, maar dit dak is maar 2,5x10 meter (het is een voormalige kantoorunit)
- de panelen op de tekening van de bouwer staan gericht op het zuid-westen. Is dit ook wat de meeste opbrengst geeft?
- de aangevraagde stroomaansluiting is 3x25, is dat voldoende?
- is het prijstechnisch interessant om met een grotere groep panelen aan te schaffen? onze buren hebben ook panelen nodig

ik hoop dat jullie de tijd willen nemen mijn vragen te beantwoorden :-) Alvast dank voor het lezen!
pi_195849835
quote:
5s.gif Op zondag 25 oktober 2020 16:42 schreef Oosterwold het volgende:
Op mijn nieuwbouwwoning wil ik graag zonnepanelen aanleggen, echter ik heb er niet echt verstand van. Aangezien hier volgens mij veeeeel kennis zit hier maar even een bericht.

[ link | afbeelding ]

Het huis wordt een bungalow met een dakterras, en op ongeveer de helft van het dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. De oppervlakte hiervoor is ca. 9x7 meter, en om het hele dak (9x18m) zit een opstand van 1 meter hoog.

We hebben een warmtepomp, 1 zwemspa en 1 jacuzzi, en 2 electrische auto's. Dus de vraag naar electra zal wel behoorlijk hoog worden ;-) Ik zou dus graag zo veel mogelijk panelen kwijt kunnen op het dak, en vraag me de volgende dingen af:
- hoeveel panelen kan ik kwijt in de standaard situatie
Die rand van 1 meter is wel "een dingetje", dat zal vooral in de herfst en winter veel schaduw geven.
Idealiter zou je de panelen hoger moeten zien te krijgen op een frame (of de rand op die plek verlagen).

Zonder die rand zou je er zo'n 28 (?) kwijt kunnen, met rand 24 (?).

Al laat ik die berekening liever aan @bambino

quote:
- zijn er creatieve oplossingen om meer panelen kwijt te kunnen? (stapelen??)
In oost-west opstelling kan je zo'n 30% meer panelen kwijt (omdat ze dan geen last hebben van elkaars schaduw).
Per paneel heb je dan een iets lagere opbrengst maar dat maakt het grotere aantal panelen meer dan goed.
Spreiding van je opbrengst over de dag is dan ook iets beter (minder grote piek).

Voorbeeld:


quote:
- hoeveel opbrengst zou ik kunnen halen met het aantal panelen wat ik kwijt kan, en is dat voldoende voor mijn vraag (het liefste wek ik alle benodigde energie zelf op).

- eventueel heb ik nog een schuur waar ook panelen op kunnen, maar dit dak is maar 2,5x10 meter (het is een voormalige kantoorunit)
Daar zouden er dan in oost-west ook nog een stuk 10 op kunnen denk ik (?).

quote:
- de panelen op de tekening van de bouwer staan gericht op het zuid-westen. Is dit ook wat de meeste opbrengst geeft?
Per paneel is dat de hoogste opbrengst maar in oost-west opstelling heb je meer totale opbrengst. Aangezien panelen niet zo duur meer zijn op het hele bedrag, lijkt me oost-west handiger.

quote:
- de aangevraagde stroomaansluiting is 3x25, is dat voldoende?
Dat hangt er vanaf hoeveel km per jaar je gaat rijden. Als beide auto's iedere dag leeggereden worden dan kan het krap worden. Staat 1 meestal stil of doe je vooral ritjes van 100km per dag dan zal het wel lukken.
En als je 's nachts laadt zal het ook niet zo'n probleem worden.
Upgraden naar 3x 35A kan altijd nog.

Het hangt dus vooral van je gedrag af.
Ik heb hier:
- 2x 3-fase 8kW omvormers (met 68 zonnepanelen)
- 3-fase warmtepomp die doorgaans 1,1 tot 2,4 kW neemt
- 11,7kW kookplaat (wat hij alleen verbruikt met alle zones op de boost stand wat in de praktijk nooit gebeurt)

En ik zou zonder problemen nog een elektrische auto kunnen laden.

Belangrijk is dat je het vermogen van je omvormer niet van die 3x25A hoeft af te trekken, het is geen verbruiker.

quote:
- is het prijstechnisch interessant om met een grotere groep panelen aan te schaffen? onze buren hebben ook panelen nodig
Als je een partij kan vinden die korting wil geven, wellicht.

quote:
ik hoop dat jullie de tijd willen nemen mijn vragen te beantwoorden :-) Alvast dank voor het lezen!
Nou, vooruit dan :P

Aanvulling: al eens nagedacht over een (dubbele) carport met daarop zonnepanelen?
Zo op de tekening lijkt er aan de zuidkant genoeg ruimte daarvoor.
pi_195850268
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 16:17 schreef TheFreshPrince het volgende:
Voor de liefhebbers, de binnenkant van 1 van m'n SolarEdge SE8k 3-fase omvormers.

Moest op beide omvormers nog even een instelling wijzingen (vlamboog detectie) en dat kon alleen via de knopjes achter de beschermkap. Ik was in de veronderstelling dat dat standaard ingeschakeld zou staan maar kwam er vorige maand achter dat dat niet zo was.

[ afbeelding ]
Wat zie ik daar boven? Ze waren toch transformerless?
.
pi_195850358
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 17:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Die rand van 1 meter is wel "een dingetje", dat zal vooral in de herfst en winter veel schaduw geven.
Idealiter zou je de panelen hoger moeten zien te krijgen op een frame (of de rand op die plek verlagen).

Zonder die rand zou je er zo'n 28 (?) kwijt kunnen, met rand 24 (?).

Al laat ik die berekening liever aan @:bambino
[..]
Die rand moet er omheen helaas, ivm de veiligheid. Maar de zonnepanelen verhoogd neerzetten is wel een goed idee!

quote:
In oost-west opstelling kan je zo'n 30% meer panelen kwijt (omdat ze dan geen last hebben van elkaars schaduw).
Per paneel heb je dan een iets lagere opbrengst maar dat maakt het grotere aantal panelen meer dan goed.
Spreiding van je opbrengst over de dag is dan ook iets beter (minder grote piek).

Voorbeeld:
[ afbeelding ]
[..]

Daar zouden er dan in oost-west ook nog een stuk 10 op kunnen denk ik (?).
[..]

Per paneel is dat de hoogste opbrengst maar in oost-west opstelling heb je meer totale opbrengst. Aangezien panelen niet zo duur meer zijn op het hele bedrag, lijkt me oost-west handiger.
[..]
dat lijkt me een goed plan inderdaad. De investering in wat extra panelen is het probleem niet, zo'n nieuw huis kost je toch al zat dus die paar panelen kunnen er dan ook nog wel bij en die verdienen zichzelf terug.

quote:
Dat hangt er vanaf hoeveel km per jaar je gaat rijden. Als beide auto's iedere dag leeggereden worden dan kan het krap worden. Staat 1 meestal stil of doe je vooral ritjes van 100km per dag dan zal het wel lukken.
En als je 's nachts laadt zal het ook niet zo'n probleem worden.
Upgraden naar 3x 35A kan altijd nog.

Het hangt dus vooral van je gedrag af.
Ik heb hier:
- 2x 3-fase 8kW omvormers (met 68 zonnepanelen)
- 3-fase warmtepomp die doorgaans 1,1 tot 2,4 kW neemt
- 11,7kW kookplaat (wat hij alleen verbruikt met alle zones op de boost stand wat in de praktijk nooit gebeurt)

En ik zou zonder problemen nog een elektrische auto kunnen laden.

Belangrijk is dat je het vermogen van je omvormer niet van die 3x25A hoeft af te trekken, het is geen verbruiker.
[..]
Kleine ritjes inderdaad, maar de jacuzzi en zwemspa staan wel 24/7/365 aan.

quote:
Als je een partij kan vinden die korting wil geven, wellicht.
[..]

Nou, vooruit dan :P

Aanvulling: al eens nagedacht over een (dubbele) carport met daarop zonnepanelen?
Zo op de tekening lijkt er aan de zuidkant genoeg ruimte daarvoor.
Dank je, goed idee, misschien ook zelf een soort overkapping op het dakterras zodat we daar in de schaduw kunnen zitten en er weer wat panelen op kwijt kunnen.

Bedankt voor het meedenken!
pi_195854638
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 17:32 schreef Fer het volgende:

[..]

Wat zie ik daar boven? Ze waren toch transformerless?
Die 3-fase nog niet denk ik :P
pi_195854694
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 17:36 schreef Oosterwold het volgende:

[..]

Die rand moet er omheen helaas, ivm de veiligheid. Maar de zonnepanelen verhoogd neerzetten is wel een goed idee!
[..]

dat lijkt me een goed plan inderdaad. De investering in wat extra panelen is het probleem niet, zo'n nieuw huis kost je toch al zat dus die paar panelen kunnen er dan ook nog wel bij en die verdienen zichzelf terug.
[..]

Kleine ritjes inderdaad, maar de jacuzzi en zwemspa staan wel 24/7/365 aan.
[..]
Oké, ik neem aan dat je daar ook een warmtepomp voor gebruikt? Probeer te achterhalen wat deze ongeveer aan stroom trekt.

Ga je de auto's op 1 of 3-fasen opladen? En ik neem aan dat je 2 laders hebt? Als het op 1 fase is, zou ik goed nadenken over welke lader op welke fase komt.

En als je een warmtepomp kiest, kies dan een 3-fase model dat ook bij koud weer goed zelfstandig functioneert, zoals die van Mitsubishi. Voordeel is dat je dan het verwarmingselement (veredelde waterkoker) vrijwel nooit nodig hebt en dat scheelt je in de beschikbare stroom. Er zijn warmtepompen met 3-fase warmte-elementen die zomaar 6 of 9kW lusten en dat wil je liever niet denk ik. In mijn Mitsubishi Zubadan zit bijvoorbeeld alleen maar een 2kW element en dat heb ik uit staan in de verwarmingsstand.
Heb je al een warmteverliesberekening voor je woning? Weet je al wat voor warmtepomp je nodig hebt qua vermogen?

Vuistregel is: ( jaarlijks gasverbruik x 8 ) / 1650 en dat naar boven afronden.

Dus als het gasverbruik 1500m3 aardgas was, dan zou je op 7,27kW uitkomen, dus afgerond een 8kW warmtepomp.
Nogmaals: het is een vuistregel, zeker geen berekening om blind op af te gaan.

We hebben overigens een warmtepomptopic in K&W ;)

Gratis van je gasmeter afkomen is ook een trucje voor: gascontract opzeggen bij energieleverancier en geen opdracht geven voor verwijdering. Als je geen gascontract hebt gehad kan je er sowieso gratis vanaf.

quote:
Dank je, goed idee, misschien ook zelf een soort overkapping op het dakterras zodat we daar in de schaduw kunnen zitten en er weer wat panelen op kwijt kunnen.

Bedankt voor het meedenken!
Soms is het handig om er een architect naar te laten kijken, die komen soms met ideeën waar je zelf nooit op gekomen was. Is ook maar net of je budget hebt en wat je wensen zijn.

[ Bericht 5% gewijzigd door TheFreshPrince op 25-10-2020 21:47:00 ]
  Jaap van Dissel-award 2022 zondag 25 oktober 2020 @ 22:35:56 #111
385501 Starhopper
Nova is mijn prinses
pi_195857416
Sinds ik zonnepanelen heb ga ik veel bewuster om met mijn stroomverbruik. Op de niet zonnige dagen kijk ik meerdere keren per dag op de app en schakel ik zoveel mogelijk uit zodat ik geen stroom hoef af te nemen van de leverancier. Voor ik zonnepanelen had interesseerde het mij geen reet en stonden er allemaal dingen aan die ik niet gebruikte.

Ik zie dit als een nieuwe uitdaging. Het heeft mij een ander mens gemaakt. Zonnepanelen FTW _O_
Op maandag 9 oktober 2023 13:31 schreef Nova het volgende:[/b]
Oh schatje, wat lief van je om dat te zeggen! Jij bent echt een prins op het witte paard voor mij. Met jou voel ik me zo geliefd en speciaal. Laten we nog lang samen genieten van sprookjesachtige avonturen en elkaar verwennen met veel knuffels en kusjes. O+ naar jou, mijn lieve prins! :*
  maandag 26 oktober 2020 @ 11:49:00 #112
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_195863564
Deze week precies 3 jaar de zonnepanelen actief.
Totaal 13,98 MWh opgebracht met 13 panelen.
4,66 MWh per jaar gemiddeld.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_195863711
quote:
0s.gif Op maandag 26 oktober 2020 11:49 schreef nils7 het volgende:
Deze week precies 3 jaar de zonnepanelen actief.
Totaal 13,98 MWh opgebracht met 13 panelen.
4,66 MWh per jaar gemiddeld.
Dat klinkt wel als een keurige opbrengst.
pi_195869457
quote:
5s.gif Op zondag 25 oktober 2020 16:42 schreef Oosterwold het volgende:
Op mijn nieuwbouwwoning wil ik graag zonnepanelen aanleggen, echter ik heb er niet echt verstand van. Aangezien hier volgens mij veeeeel kennis zit hier maar even een bericht.

[ link | afbeelding ]

Het huis wordt een bungalow met een dakterras, en op ongeveer de helft van het dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. De oppervlakte hiervoor is ca. 9x7 meter, en om het hele dak (9x18m) zit een opstand van 1 meter hoog.

We hebben een warmtepomp, 1 zwemspa en 1 jacuzzi, en 2 electrische auto's. Dus de vraag naar electra zal wel behoorlijk hoog worden ;-) Ik zou dus graag zo veel mogelijk panelen kwijt kunnen op het dak, en vraag me de volgende dingen af:
- hoeveel panelen kan ik kwijt in de standaard situatie
- zijn er creatieve oplossingen om meer panelen kwijt te kunnen? (stapelen??)
- hoeveel opbrengst zou ik kunnen halen met het aantal panelen wat ik kwijt kan, en is dat voldoende voor mijn vraag (het liefste wek ik alle benodigde energie zelf op).
- eventueel heb ik nog een schuur waar ook panelen op kunnen, maar dit dak is maar 2,5x10 meter (het is een voormalige kantoorunit)
- de panelen op de tekening van de bouwer staan gericht op het zuid-westen. Is dit ook wat de meeste opbrengst geeft?
- de aangevraagde stroomaansluiting is 3x25, is dat voldoende?
- is het prijstechnisch interessant om met een grotere groep panelen aan te schaffen? onze buren hebben ook panelen nodig

ik hoop dat jullie de tijd willen nemen mijn vragen te beantwoorden :-) Alvast dank voor het lezen!
Dit klinkt misschien gek, maar misschien zijn zonnepanelen niet nuttig hier. Dit hangt volledig af van punt 2.
1. De opstand van 1 meter gaat je gewoon veel ruimte kosten.
Reken minimaal 1 meter van de kant af en dan houdt je dus 8*6 meter over.

2. Je verbruik val een stuk hoger zijn dan wat je hier gaat opwekken

Warmtepomp, gemiddeld 2500-3000kWh
Zwemspa, geen idee, 1000?
Jacuzzi, gemiddeld 1 euro per dag hoor ik wel eens, dat zou 5kWh per dag zijn = 1500+kWh per jaar
2 auto's. Geen idee, hangt volledig af van welke auto's het zijn en hoeveel km je rijdt (die je thuis oplaadt).
Laten we daar eens 3000 totaal voor pakken.

Dan zit je al, gegokt, op 8500kWh en dan komt je normale verbruik daar nog eens bij, pakweg 2500-3000.
Dus je komt hoe dan ook boven de 10.000kWh. Dan is stroom goedkoper (11-12 cent per kWh).

Dus je zonnepanelen halen eerst de goedkopere stroom binnen voor het pas 22-23 cent oplevert.

Laten we uitgaan van maximale, 8x6 meter is 6 rijen van 4 (oost/west) is 24*330wp*83% = 6575kWh per jaar.

Bij een verbruik van (gok) 11.500 betekend dat:
1500x 12 cent
5000x 23 cent
1330 euro per jaar besparing

Netto investering (ruwe schatting, snel offerte gemaakt): 7500 netto (na btw teruggave)
5.64 jaar.

Dat zou zeer aantrekkelijk zijn.
Maar als je auto 2500 p.p. verbruikt ipv 1500, of de jacuzzi meer of de spa meer dan wat ik nu bedacht hebt (of je eigen verbruik) etc. Dan kan het heel anders uitpakken.

Dus je moet eerst berekenen hoeveel stroom je denkt nodig te hebben. En dat loopt niet stuk op 1000kWh.
Want:
2500x 12 cent
4000x 23 cent
1220 per jaar = 6.15 jaar (nog steeds prima)

Maar als het dus 16.500 per jaar is, is het dit:
6500x 12 = 780 = 9.6 jaar (voor panelen is dat lang).

Tot slot
3x25A hangt ook volledig af van je apparaten
Wat vreet de jacuzzi, de spa, je laadp(a)al(len) en je warmtepomp.
Daar komt nog bij:
Quooker?
Inductie
Oven
Magnetron
Vaatwasser
Droger
Wasmachine
Airco?

Ik heb dezelfde apparaten in huis, m.u.v. de zwemspa, jacuzzi en de elektrische auto's. En dat moet goed gaan (woon er nog niet).
Heb daar dus wel airco's.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195888433
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 20:49 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Oké, ik neem aan dat je daar ook een warmtepomp voor gebruikt? Probeer te achterhalen wat deze ongeveer aan stroom trekt.
in de offerte van de aannemer staat een warmtepomp van 8kW (Nefit Enviline A/W Split 9.0)
quote:
Ga je de auto's op 1 of 3-fasen opladen? En ik neem aan dat je 2 laders hebt? Als het op 1 fase is, zou ik goed nadenken over welke lader op welke fase komt.
Ik denk dat we 1 3-fase lader maken. 1 auto is helemaal electrisch dus die moet wel snel opgeladen kunnen worden. De ander is hybride dus die rijdt toch wel, en de derde is een Renault Twizy dus die kan gewoon in het stopcontact.
quote:
En als je een warmtepomp kiest, kies dan een 3-fase model dat ook bij koud weer goed zelfstandig functioneert, zoals die van Mitsubishi. Voordeel is dat je dan het verwarmingselement (veredelde waterkoker) vrijwel nooit nodig hebt en dat scheelt je in de beschikbare stroom. Er zijn warmtepompen met 3-fase warmte-elementen die zomaar 6 of 9kW lusten en dat wil je liever niet denk ik. In mijn Mitsubishi Zubadan zit bijvoorbeeld alleen maar een 2kW element en dat heb ik uit staan in de verwarmingsstand.
Ik weet niet of het geoffreerde model 3-fase is. Het is de Nefit Enviline A/W Split 9.0. Maar volgens mij kunnen we dat ook zelf nog wijzigen, er ligt nog niets helemaal vast (we bouwen zelf)
quote:
Gratis van je gasmeter afkomen is ook een trucje voor: gascontract opzeggen bij energieleverancier en geen opdracht geven voor verwijdering. Als je geen gascontract hebt gehad kan je er sowieso gratis vanaf.
[..]
We bouwen in landbouwgebied dus gasloos, dus ook geen meter om kwijt te raken :-)
quote:
Soms is het handig om er een architect naar te laten kijken, die komen soms met ideeën waar je zelf nooit op gekomen was. Is ook maar net of je budget hebt en wat je wensen zijn.
Ik zal de architect ook eens vragen, ik dacht dat die zich meer bezighield met een leuk huis tekenen. Bedankt voor de tip!
pi_195888658
quote:
84s.gif Op zondag 25 oktober 2020 22:35 schreef Starhopper het volgende:
Sinds ik zonnepanelen heb ga ik veel bewuster om met mijn stroomverbruik. Op de niet zonnige dagen kijk ik meerdere keren per dag op de app en schakel ik zoveel mogelijk uit zodat ik geen stroom hoef af te nemen van de leverancier. Voor ik zonnepanelen had interesseerde het mij geen reet en stonden er allemaal dingen aan die ik niet gebruikte.

Ik zie dit als een nieuwe uitdaging. Het heeft mij een ander mens gemaakt. Zonnepanelen FTW _O_
herkenbaar.. We verbruikten in de 2 jaar na de verhuizing zo'n 35-3600kwh per jaar.. En er zou geschat zo'n 3400 van het dak komen..

In praktijk zitten we qua opbrengst steeds rond de 3500 (nu op 3363). Maar het verbruik rond de 29-3000 kwh. Wat zuinigere apparatuur (zo'n energiemeter overal een weekje tussen gehangen), bewuster de droger gebruiken, overal ledlampen :s)
pi_195894274
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 oktober 2020 17:56 schreef Oosterwold het volgende:

[..]

In de offerte van de aannemer staat een warmtepomp van 8kW (Nefit Enviline A/W Split 9.0)

[..]

Ik moet zeggen dat ik weinig weet van het aanbod van Nefit, heb het 2,5 jaar geleden niet overwogen iig ;)

Zorg iig dat je een warmtepomp hebt die ook bij lage temperaturen goed zelfstandig kan werken en dan niet afhankelijk wordt van verwarmingselementen.

Een warmtepomp van 8kW zal ruwweg ergens tussen de 1000 en 3000Watt nemen bij normaal gebruik en dat is prima te doen als je daarnaast ook nog een auto wil laden.

Maar als het echt koud wordt en die warmtepomp moet terugvallen op verwarmingselementen van 6kW in totaal, dan gaat het ineens hard.

Daarom heb ik voor een Mitsubishi Zubadan gekozen, die heeft een 2kW verwarmingselement dat je kan uitschakelen, voor verwarmen heeft hij dat niet nodig (werkt tot -25 Celsius). Alleen voor de 2-wekelijkse legionella run (om douche water >60 graden te brengen en eventuele bacteriën te doden) schakelt hij dat element in 's nachts.

Misschien is dat bij Nefit inmiddels ook dik in orde en dan verwacht ik geen problemen maar vraag er nog wel even naar voor de zekerheid.
pi_195894541
Nog wat warmtepompenzonnepanelenplaatjesporno (achter een spoiler om de boel niet vol te spammen):

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 27-10-2020 22:34:47 ]
pi_195894836
-

[ Bericht 99% gewijzigd door TheFreshPrince op 27-10-2020 22:34:35 ]
pi_195904249
Ik zit wat rond te kijken en zie bv bij ikea nu 8x 325Wp (geen idee welk merk?) voor 2800¤ (met belasting etc eraf)

Bij innodura 9x aeg 310Wp voor 3100¤ https://www.innodura.nl/z(...)we-of-solaredge.html

Zijn dit goede prijzen/panelen? of kan ik bv beter via veh nog inschrijven en lokaal nog offertes opvragen?
:]
pi_195905302
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2020 13:58 schreef wootahH het volgende:
Ik zit wat rond te kijken en zie bv bij ikea nu 8x 325Wp (geen idee welk merk?) voor 2800¤ (met belasting etc eraf)

Bij innodura 9x aeg 310Wp voor 3100¤ https://www.innodura.nl/z(...)we-of-solaredge.html

Zijn dit goede prijzen/panelen? of kan ik bv beter via veh nog inschrijven en lokaal nog offertes opvragen?
De prijzen kan je vergelijken door de prijs van een set te delen door de opgetelde Wp van je panelen.

Dus ¤2800 / (8 x 325) = ¤1,08 per Wp (excl. btw) en dat is voor een (relatief) kleinere set vrij gemiddeld. Hoe groter een set, hoe lager de prijs per Wp vaak wordt omdat bepaalde vaste kosten (installatie / omvormer) in verhouding lager worden op het hele bedrag. De panelen zelf zijn vaak maar ~30% van de totale kosten.

Meerdere offertes opvragen kan altijd nuttig zijn. Ik heb gewoon een lokaal bedrijf alles laten uitvoeren (ook de warmtepomp en vernieuwen meterkast). Dat was niet duurder maar als er wat is zit hij wel in de buurt. Daarnaast ken ik hem al >20 jaar en dat is ook wat waard :)

Ik weet niet hoeveel panelen je kwijt kan op je dak en wat je budget is?
Je hoeft iig niet te veel te kijken naar je gebruik, dat is met de aanstaande afbouw van de salderingsregeling toch niet heel relevant meer. Heb je geld over? Gooi je dak vol, dat rendeert altijd beter dan op je spaarrekening ;)
Als je van plan bent om binnen 8 jaar te verhuizen zou ik dat dan weer niet zo snel een grote set leggen.
pi_195905978
quote:
0s.gif Op woensdag 28 oktober 2020 14:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

De prijzen kan je vergelijken door de prijs van een set te delen door de opgetelde Wp van je panelen.

Dus ¤2800 / (8 x 325) = ¤1,08 per Wp (excl. btw) en dat is voor een (relatief) kleinere set vrij gemiddeld. Hoe groter een set, hoe lager de prijs per Wp vaak wordt omdat bepaalde vaste kosten (installatie / omvormer) in verhouding lager worden op het hele bedrag. De panelen zelf zijn vaak maar ~30% van de totale kosten.

Meerdere offertes opvragen kan altijd nuttig zijn. Ik heb gewoon een lokaal bedrijf alles laten uitvoeren (ook de warmtepomp en vernieuwen meterkast). Dat was niet duurder maar als er wat is zit hij wel in de buurt. Daarnaast ken ik hem al >20 jaar en dat is ook wat waard :)

Ik weet niet hoeveel panelen je kwijt kan op je dak en wat je budget is?
Je hoeft iig niet te veel te kijken naar je gebruik, dat is met de aanstaande afbouw van de salderingsregeling toch niet heel relevant meer. Heb je geld over? Gooi je dak vol, dat rendeert altijd beter dan op je spaarrekening ;)
Als je van plan bent om binnen 8 jaar te verhuizen zou ik dat dan weer niet zo snel een grote set leggen.
Budget is geen probleem, verbruik is rond de 2800kWh. Ik denk dat er 10 zonder problemen op passen ivm dakkapel(uitgaande dat hier geen paneelop komt), raam , pijpje en afvoer van droger:/. Maar over 5-8 jaar verhuizen is wel een optie.
:]
pi_195961963
Ik lees al tijden mee en voornemens komende weken ook tot aanschaf over te gaan.

Situatie: standaard recent gebouwde tussenwoning zuid geen schaduw, dakkapel en uitbouw begane grond

Ik denk aan 3 rijen van 5 waarvan 2 op het dak (boven/onder dakkapel) en 1 rij op de uitbouw.
Eventueel kan ik er nog 3/4 kwijt op de dakkapel maar zie dit weinig voorkomen?

Ik zit met volgende:
- veel aanbieders / veel merken etc. Vrij onduidelijk voor de gemiddelde consument.
- string omvormer voor dak en losse omvormers voor uitbouw wegens andere hellingshoek etc?
- plaats van omvormer en mogelijke geluiden hiervan. Vanwege slaapkamers zolder.

En daarnaast op zoek naar tips voor partijen in de Randstad (ofwel werkzaam) ben nml niet van plan om bij de Coolblue’s etc van deze wereld te bestellen. Prijs/kwaliteit vanzelfsprekend belangrijk.
Valt mij op gemiddelde leverancier louter via internet offreert, Wil toch wat gevoel hebben bij een partij als ik >5k uitgeef.

@bambino installeer/lever jij in de Randstad?

[ Bericht 0% gewijzigd door NCB op 31-10-2020 13:35:53 ]
  zaterdag 31 oktober 2020 @ 14:11:40 #124
319308 Tink89
To live is to dance
pi_195962612
Bambino kwam zelfs bij ons in limburg netjes langs om een - scherpe, we zijn met hem in zee gegaan - offerte te maken. Denk dat de randstad ook wel moet lukken.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_195973617
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 oktober 2020 13:30 schreef NCB het volgende:
Ik lees al tijden mee en voornemens komende weken ook tot aanschaf over te gaan.

Situatie: standaard recent gebouwde tussenwoning zuid geen schaduw, dakkapel en uitbouw begane grond

Ik denk aan 3 rijen van 5 waarvan 2 op het dak (boven/onder dakkapel) en 1 rij op de uitbouw.
Eventueel kan ik er nog 3/4 kwijt op de dakkapel maar zie dit weinig voorkomen?

Ik zit met volgende:
- veel aanbieders / veel merken etc. Vrij onduidelijk voor de gemiddelde consument.
- string omvormer voor dak en losse omvormers voor uitbouw wegens andere hellingshoek etc?
- plaats van omvormer en mogelijke geluiden hiervan. Vanwege slaapkamers zolder.

En daarnaast op zoek naar tips voor partijen in de Randstad (ofwel werkzaam) ben nml niet van plan om bij de Coolblue’s etc van deze wereld te bestellen. Prijs/kwaliteit vanzelfsprekend belangrijk.
Valt mij op gemiddelde leverancier louter via internet offreert, Wil toch wat gevoel hebben bij een partij als ik >5k uitgeef.

@:bambino installeer/lever jij in de Randstad?
Hoi!

Zeker, we plaatsen door heel Nederland. Echter is jouw laatste zin dan even het lastige.
"even" langskomen om te kijken naar het dak in de vergelijkingsfase slaan we met grote afstanden even over.
Bij grote klussen (20+ panelen, vloerverwarming, warmtepomp) is dat nog een keer de moeite waard om de gok te nemen. Maar alleen panelen niet.

Wij maken dus altijd een offerte eerst op afstand. Als de intentie er is om het door te laten gaan, dan komen we langs. Je zit dan nog nergens aan vast natuurlijk maar gaan er wel vanuit dat wanneer de offerte niet drastisch veranderd we een akkoord krijgen.

Ik zou zeggen mail me even met je adres en wensen. Dan hebben we even contact en maak ik allereerst een offerte.
Ik dm je mijn mail
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195973622
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 oktober 2020 14:11 schreef Tink89 het volgende:
Bambino kwam zelfs bij ons in limburg netjes langs om een - scherpe, we zijn met hem in zee gegaan - offerte te maken. Denk dat de randstad ook wel moet lukken.
*O*

Ik was het trouwens niet zelf :P mijn collega doet de afspraken
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195976052
Nu met al dat thuiswerken ben ik toch blij dat ik al mijn daken volledig heb vol gelegd. Het stroom verbruik is aardig gestegen en sinds vorige week ook in het bezit van een elektrische radiator zodat ik alleen de thuiswerkkamer hoef te verwarmen ipv het gehele huis.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195978365
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 oktober 2020 14:11 schreef Tink89 het volgende:
Bambino kwam zelfs bij ons in limburg netjes langs om een - scherpe, we zijn met hem in zee gegaan - offerte te maken. Denk dat de randstad ook wel moet lukken.
Ze hebben hier in Monster (westland) ook ons dak vol gelegd met panelen. En waren veruit de goedkoopste qua offertes.
Erg prettige vakmensen die langs kwamen ook.
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
pi_195979541
Afgelopen dinsdag is de technische schouw geweest. Dak is bekeken, net als de meterkast etc. De dak doorvoer naar binnen (2e etage) is eenvoudig, er kan gebruik gemaakt worden van een bestaande dakdoorvoer. De omvormer komt ook op de 2e etage te hangen.
Onze uitdaging zit meer in het vervolg daarvan: het doortrekken naar de etage op de 1e etage.

Echter de vraag: bij mijn ouders afgelopen week zag ik dat bij hun de stroom vanaf de omvormer direct daarnaast het net ingaat en niet apart naar beneden de meterkast in gaat. Ze hebben daarvoor een klein extra kastje naast de omvormer hangen. Een Ake ip55??
Hoe kan dit? En in welke situatie kan zoiets wel/niet? (Hun installatie is wat ouder, ik denk 7/8 jaar en ze hebben nog steeds een terugdraaimeter)
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_195981391
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 13:38 schreef Essebes het volgende:
Afgelopen dinsdag is de technische schouw geweest. Dak is bekeken, net als de meterkast etc. De dak doorvoer naar binnen (2e etage) is eenvoudig, er kan gebruik gemaakt worden van een bestaande dakdoorvoer. De omvormer komt ook op de 2e etage te hangen.
Onze uitdaging zit meer in het vervolg daarvan: het doortrekken naar de etage op de 1e etage.

Echter de vraag: bij mijn ouders afgelopen week zag ik dat bij hun de stroom vanaf de omvormer direct daarnaast het net ingaat en niet apart naar beneden de meterkast in gaat. Ze hebben daarvoor een klein extra kastje naast de omvormer hangen. Een Ake ip55??
Hoe kan dit? En in welke situatie kan zoiets wel/niet? (Hun installatie is wat ouder, ik denk 7/8 jaar en ze hebben nog steeds een terugdraaimeter)
Dat is een pv verdeler. Dat kan in de situatie dat je niet meer dan ca 20 ampère het net invoert en je een stopcontact hebt in de buurt van de omvormer die al op een eigen groep zit. Bv van een wasmachine.
  Moderator zondag 1 november 2020 @ 15:02:57 #131
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_195982308
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 14:33 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Dat is een pv verdeler. Dat kan in de situatie dat je niet meer dan ca 20 ampère het net invoert en je een stopcontact hebt in de buurt van de omvormer die al op een eigen groep zit. Bv van een wasmachine.
Zo zit het bij mij ook aangesloten inderdaad. Ik heb geen loze leidingen, dus ik heb in de kelder bij de wasmachine inderdaad een PV verdeler voor de zonnepanelen.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_195984402
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 14:33 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Dat is een pv verdeler. Dat kan in de situatie dat je niet meer dan ca 20 ampère het net invoert en je een stopcontact hebt in de buurt van de omvormer die al op een eigen groep zit. Bv van een wasmachine.
Thanks!

Is 20 ampere veel?
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_195984468
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 15:02 schreef CoolGuy het volgende:

[..]

Zo zit het bij mij ook aangesloten inderdaad. Ik heb geen loze leidingen, dus ik heb in de kelder bij de wasmachine inderdaad een PV verdeler voor de zonnepanelen.
Zou voor ons super zijn, want anders moeten we door ons mooie gestuukte plafond van bijna 120 jaar heen....
De omvormer willen we boven de wasmachine hangen (direct onder het dak, naast de al bestaande dakdoorvoer) die idd een eigen groep heeft (hebben zojuist het gehele huis goed in kaart gebracht qua welke wc’s en lichtpunten en apparatuur nou op welke groepen zitten. We merken goed dat het huis bijna 120 jaar oud is, alles loopt door elkaar heen 😂)
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
  Moderator zondag 1 november 2020 @ 16:40:04 #134
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_195984503
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 16:38 schreef Essebes het volgende:

[..]

Zou voor ons super zijn, want anders moeten we door ons mooie gestuukte plafond van bijna 120 jaar heen....
De omvormer willen we boven de wasmachine hangen (direct onder het dak, naast de al bestaande dakdoorvoer) die idd een eigen groep heeft (hebben zojuist het gehele huis goed in kaart gebracht qua welke wc’s en lichtpunten en apparatuur nou op welke groepen zitten. We merken goed dat het huis bijna 120 haar oud is, alles loopt door elkaar heen 😂)
Dat was hier ook de reden. Dit is ook een oud huis (maar geen 120 jaar oud), en geen loze leidingen. Om dan een nieuwe leiding richting de meterkast in de gang te krijgen zouden we dan door de vloer in de gang heen hebben moeten boren, en dat wilde ik pertinent niet, want dat ziet er niet uit.

Dus nu is het op deze manier opgelost, dus ik zie er verder niets van :)
Breitling - Instruments for Professionals
pi_195988124
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 16:38 schreef Essebes het volgende:

[..]

Zou voor ons super zijn, want anders moeten we door ons mooie gestuukte plafond van bijna 120 jaar heen....
De omvormer willen we boven de wasmachine hangen (direct onder het dak, naast de al bestaande dakdoorvoer) die idd een eigen groep heeft (hebben zojuist het gehele huis goed in kaart gebracht qua welke wc’s en lichtpunten en apparatuur nou op welke groepen zitten. We merken goed dat het huis bijna 120 jaar oud is, alles loopt door elkaar heen 😂)
Soms is een leiding buitenom ook prima alternatief - bij ons zit meterkast in de kelder en achter regenpijp lopen leidingen maar zonnepanelen weg.
pi_195988189
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 16:35 schreef Essebes het volgende:

[..]

Thanks!

Is 20 ampere veel?
20Ampere x 230Volt = 4600Watt omvormer maximaal.

Je kan wel meer panelen leggen, zolang je omvormer maar binnen die 4600W blijft.
pi_195989374
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 19:26 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Soms is een leiding buitenom ook prima alternatief - bij ons zit meterkast in de kelder en achter regenpijp lopen leidingen maar zonnepanelen weg.
Ons huis is Rijksbeschermd Stadstoezicht. Buitenom gaat ‘m niet worden vrees ik :-)
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_195989382
quote:
0s.gif Op zondag 1 november 2020 19:30 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

20Ampere x 230Volt = 4600Watt omvormer maximaal.

Je kan wel meer panelen leggen, zolang je omvormer maar binnen die 4600W blijft.
Ah, duidelijk! Dank voor de hulp!
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_196007985
quote:
0s.gif Op zondag 25 oktober 2020 16:17 schreef TheFreshPrince het volgende:
Voor de liefhebbers, de binnenkant van 1 van m'n SolarEdge SE8k 3-fase omvormers.

Moest op beide omvormers nog even een instelling wijzingen (vlamboog detectie) en dat kon alleen via de knopjes achter de beschermkap. Ik was in de veronderstelling dat dat standaard ingeschakeld zou staan maar kwam er vorige maand achter dat dat niet zo was.

[ afbeelding ]
Dat is ook softwarematig in te stellen hoor, via de SetApp.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_196008540
quote:
14s.gif Op maandag 2 november 2020 20:22 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Dat is ook softwarematig in te stellen hoor, via de SetApp.
Als je een omvormer hebt die werkt met de SetApp, dan vast wel.
pi_196008678
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2020 20:52 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Als je een omvormer hebt die werkt met de SetApp, dan vast wel.
Het is toch SE? Of is dit het veel te oude type die dat niet kan :+
Brutal. Fucking. Metal.
pi_196008964
quote:
10s.gif Op maandag 2 november 2020 20:57 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Het is toch SE? Of is dit het veel te oude type die dat niet kan :+
Ja, het is SolarEdge. Heb de app wel eens geïnstalleerd gehad maar die vond dat mijn SE8k omvormers (2 jaar oud, type met display) niet geschikt waren om aan te melden bij de SetApp.
pi_196008999
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2020 21:07 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, het is SolarEdge. Heb de app wel eens geïnstalleerd gehad maar die vond dat mijn SE8k omvormers (2 jaar oud, type met display) niet geschikt waren om aan te melden bij de SetApp.
Ooh ja, die kasten met display worden inderdaad niet ondersteund :{

Wel onhandig, SetApp is echt ideaal _O_
Brutal. Fucking. Metal.
pi_196009065
quote:
19s.gif Op maandag 2 november 2020 21:08 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Ooh ja, die kasten met display worden inderdaad niet ondersteund :{

Wel onhandig, SetApp is echt ideaal _O_
Ik geloof je :P Maar een display heeft ook zo z'n voordelen.

Op m'n 2e woning komen ook nog zonnepanelen, daar zal wel iets van een SE3600HD in komen en dan werkt de app ook vast.
pi_196136869

3520kw op het dak met een 3000watt omvormer
3240kwh 2019 in 286 dagen
3592kwh 2020 in 310 dagen

Nog steeds erg blij met de keuze voor zonnepanelen.
Ik verwacht er nog zo'n 150kwh bij voor dit jaar.
:)
pi_196137594
Ik kan voor nop aan een paar 180w panelen komen. Ik wilde ze met een 500w omvormer op een bestaande groep op de schuur aansluiten. Iemand nog een idee voor een goede 500w omvormer?
.
pi_196166986
Niemand?

Ik lees nu dat een kleine omvormer met stekker of op een groep niet meer mag volgens NEN2020. (Nen1010 van 2020 bedoel ik)

Maar zou een PV split wel mogen?

Er ligt een kabel vanaf de meterkast naar de schuur. Die zou ik dan in de meterkast een eigen alamat geven en in de schuur een pv verdeler met eigen 16A automaat voor verlichting en stopcontacten aldaar.
.
pi_196167150
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 november 2020 11:30 schreef Fer het volgende:
Niemand?

Ik lees nu dat een kleine omvormer met stekker of op een groep niet meer mag volgens NEN2020. (Nen1010 van 2020 bedoel ik)

Maar zou een PV split wel mogen?

Er ligt een kabel vanaf de meterkast naar de schuur. Die zou ik dan in de meterkast een eigen alamat geven en in de schuur een pv verdeler met eigen 16A automaat voor verlichting en stopcontacten aldaar.
Ja dat mag wel.
  Moderator dinsdag 10 november 2020 @ 12:06:30 #149
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_196167640
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 11:41 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Ja dat mag wel.
Ja, mag dat wel ? Dan heb je toch geen aparte groep voor je zonnepanelen ? Daar mag je toch niets bij op knutselen ?
pi_196167644
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 11:41 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Ja dat mag wel.
PV split met meerdere gebruikers (lampen stopcontacten) er aan?
.
  Moderator dinsdag 10 november 2020 @ 12:26:08 #151
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_196168029
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 november 2020 12:06 schreef Fer het volgende:

[..]

PV split met meerdere gebruikers (lampen stopcontacten) er aan?
Misschien dat @XanderH hier meer duidelijkheid over kan geven :)
  dinsdag 10 november 2020 @ 12:54:04 #152
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_196168471
Het duurt nog wel even voor ons huis af is en we dus weer zonnepanelen hebben, maar het mooie is dat ik gisteren aan de schaduw van een item op de fundering wel kon zien dat de zon om 12.54 uur bijna perfect gericht was op de positie van het dak.
En dat het huis aan de zuidkant van ons huis lager is helpt natuurlijk ook, want geen schaduw op onze panelen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  Public Relations / Redactie Film dinsdag 10 november 2020 @ 12:58:50 #153
216132 crew  Roberto_BOZ
pi_196168538
Bij ons liggen ze er vandaag een jaar op. Iets meer dan 4200 kwh opgewekt met 12 panelen. Er was 3200 kwh vooraf beloofd dus ik ben niet ontevreden!
  dinsdag 10 november 2020 @ 13:51:09 #154
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_196169306
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 12:58 schreef Roberto_BOZ het volgende:
Bij ons liggen ze er vandaag een jaar op. Iets meer dan 4200 kwh opgewekt met 12 panelen. Er was 3200 kwh vooraf beloofd dus ik ben niet ontevreden!
Oh, dat is heel netjes... dan kan ik m'n lol op met 21 panelen straks :D
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_196169361
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 november 2020 12:06 schreef Fer het volgende:

[..]

PV split met meerdere gebruikers (lampen stopcontacten) er aan?
Een PV split is een PV verdeler?

Daar zie ik geen bezwaren in. Zo lang er maar géén aftakkingen zitten tussen de groepenkast in de woning en de PV-verdeler.

En natuurlijk sluit je op 1 automaat van de PV-verdeler alleen de zonnepanelen aan, en op de andere alleen verbruikers.

Of je nou een wasmachine op die verdeler aansluit, of andere verbruikers, maakt voor de veiligheid natuurlijk niets uit.
pi_196175050
Kort vraagje. Ik wil 8 zonnepanelen installeren op een plat dak maar ik wil alle materialen zelf aanschaffen. Wat voor kosten ben ik ongeveer kwijt voor een installateur exclusief de kosten voor een hoogwerker?
One man's trash, another man's treasure.
pi_196176230
Nou, wij zijn eruit. Zojuist de offerte getekend. We weten nog geen levertijd, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd.

Ons issue zat nog in de binnenleidingen. We hebben 1 aparte groep (van de droger) nu geofferd als aparte groep voor de panelen. We kunnen daardoor de bestaande leiding door de muren en plafond gebruiken naar de meterkast toe en er hoeft nu niet in vloer of muur of plafond geboord te worden.

(We hebben een combi apparaat wasmachine/droger, dus de aparte groep voor de droger is toch niet nodig)
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_196177089
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 19:39 schreef Arkai het volgende:
Kort vraagje. Ik wil 8 zonnepanelen installeren op een plat dak maar ik wil alle materialen zelf aanschaffen. Wat voor kosten ben ik ongeveer kwijt voor een installateur exclusief de kosten voor een hoogwerker?
Was bij mij 2 dagen werk voor 2 man. Ze gebruikten overigens een verhuislift voor het omhoog transporteren van de materialen.
.
pi_196177605
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 21:03 schreef Fer het volgende:

[..]

Was bij mij 2 dagen werk voor 2 man. Ze gebruikten overigens een verhuislift voor het omhoog transporteren van de materialen.
Dat is veel werk voor 8 panelen. Dat ontmoedigt wel om het uit te besteden dan. Bedankt voor de terugkoppeling in ieder geval!
One man's trash, another man's treasure.
  woensdag 11 november 2020 @ 00:42:41 #160
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_196180561
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 21:03 schreef Fer het volgende:

[..]

Was bij mij 2 dagen werk voor 2 man. Ze gebruikten overigens een verhuislift voor het omhoog transporteren van de materialen.
2 dagen werk 2 man?!
Hier zaten 8 panelen er in 2 uurtjes tijd op!

Zit nu aan de 4000kwh van de 5200wp.. klinkt niet veel.. maar van de 5300wp ligt er 2400wp op geheel noord! :) en die is toch goed voor 1200 wp dit jaar!
Dus ben niet geheel ontevreden met mijn idee om wat panelen op noord te leggen.. als het even lukt dan wil ik er 4 panelen bij gaan leggen op noord dan ligt die kant ook vol! ( en kwa omvormer moet het erbij kunnen.. gezien er een growatt 2.5 opzit en hij nu max 1.2 terug leverde )
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  woensdag 11 november 2020 @ 01:14:43 #161
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_196180699
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 21:03 schreef Fer het volgende:

[..]

Was bij mij 2 dagen werk voor 2 man. Ze gebruikten overigens een verhuislift voor het omhoog transporteren van de materialen.
Dat lijkt mij erg lang. Hier zijn ze met 2 man een uur of 6-7 bezig geweest met 30 (kleine) panelen en het fixen van bekabelling en monteren van de omvormer.
  woensdag 11 november 2020 @ 01:26:15 #162
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_196180734
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 00:42 schreef revpolen het volgende:

[..]

2 dagen werk 2 man?!
Hier zaten 8 panelen er in 2 uurtjes tijd op!

Zit nu aan de 4000kwh van de 5200wp.. klinkt niet veel.. maar van de 5300wp ligt er 2400wp op geheel noord! :) en die is toch goed voor 1200 wp dit jaar!
Dus ben niet geheel ontevreden met mijn idee om wat panelen op noord te leggen.. als het even lukt dan wil ik er 4 panelen bij gaan leggen op noord dan ligt die kant ook vol! ( en kwa omvormer moet het erbij kunnen.. gezien er een growatt 2.5 opzit en hij nu max 1.2 terug leverde )
Wel een leuk idee, nog wat panelen op noord. Dat zou ik ook kunnen doen.

Heb een SolarEdge SE5K 5000W en 5100 wP geïnstalleerd op zuid. Op absolute pieken zit die nu rond de 4,9 kW, maar dat is maar zelden. Maar aangezien panelen op noord pas echt gaan leveren wanneer die op zuid minder gaan doen, lijkt het mij dat ze elkaar niet echt bijten.

Iemand die hier iets over kan zeggen? Moeten dit dan dezelfde type panelen zijn (CIS), of mogen dat ook gewoon monokristal panelen met optimizers zijn?

Zal ook de oorspronkelijke installateur eens vragen.
pi_196180754
Ik heb er hier 11 op noord en die doen zo’n 50 tot 55% van zuid. Maar dat is prima, panelen zijn goedkoop en kan op zelfde omvormer.

@leolinedance

Ik zou even naar de datasheet kijken voor je optimizers, staat ook bij welke je mag combineren.
2e string ook nog een optie als het er genoeg zijn.
pi_196181391
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 00:42 schreef revpolen het volgende:

[..]

2 dagen werk 2 man?!
Hier zaten 8 panelen er in 2 uurtjes tijd op!

Zit nu aan de 4000kwh van de 5200wp.. klinkt niet veel.. maar van de 5300wp ligt er 2400wp op geheel noord! :) en die is toch goed voor 1200 wp dit jaar!
Dus ben niet geheel ontevreden met mijn idee om wat panelen op noord te leggen.. als het even lukt dan wil ik er 4 panelen bij gaan leggen op noord dan ligt die kant ook vol! ( en kwa omvormer moet het erbij kunnen.. gezien er een growatt 2.5 opzit en hij nu max 1.2 terug leverde )
Was in 2013, misschien dat ze toen andere materialen gebruikten? Ze hebben echt wel doorgewerkt.
.
pi_196181685
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 21:03 schreef Fer het volgende:

[..]

Was bij mij 2 dagen werk voor 2 man. Ze gebruikten overigens een verhuislift voor het omhoog transporteren van de materialen.
Onze offerte nu voor 15 panelen is 1 dag werk voor twee personen, incl. Alles, bekabeling, montage, aansluiten systeem op WiFi etc.
Never assume that loud is strong and quiet is weak.
It’s the lion’s silence that signals danger not his roar.
pi_196181889
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 november 2020 21:03 schreef Fer het volgende:

[..]

Was bij mij 2 dagen werk voor 2 man. Ze gebruikten overigens een verhuislift voor het omhoog transporteren van de materialen.
11 panelen op mijn schuine dak, dak is op de 2e etage...
Eentje liep een trap op en af om de panelen te transporteren.
Plaatsing inclusief hele montage was ruim binnen de dag gepiept door 2 man.
  woensdag 11 november 2020 @ 09:02:34 #167
89879 YUR
E stands for Excellent
pi_196182117
9 panelen op de ene kant van ons schuine dak, 8 op de andere kant, alles de ladder op gesjouwd en aangesloten. Na 5 uur liepen de 2 mannen weg en alles werkte *O*
F means you're fucked
pi_196182428
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 08:35 schreef namliam het volgende:

[..]

11 panelen op mijn schuine dak, dak is op de 2e etage...
Eentje liep een trap op en af om de panelen te transporteren.
Plaatsing inclusief hele montage was ruim binnen de dag gepiept door 2 man.
Hier ook, met 13 panelen. Alleen even een half uurtje mannetje nr3 erbij om een extra groep + bedrading naar zolder aan te leggen. 8 uur begonnen, 3 uur klaar.
pi_196193718
Ik heb even de foto’s teruggezocht, 9.15 stonden de frames al. Voor 12u gemonteerd, incl kabels en de omvormer aan de muur. Zal dan rond 14-15u zijn geweest, dat ze de groep aansloten in de kast. Zal dan toch 7 uurtjes geweest zijn?
.
pi_196197139
quote:
0s.gif Op woensdag 11 november 2020 21:19 schreef Fer het volgende:
Ik heb even de foto’s teruggezocht, 9.15 stonden de frames al. Voor 12u gemonteerd, incl kabels en de omvormer aan de muur. Zal dan rond 14-15u zijn geweest, dat ze de groep aansloten in de kast. Zal dan toch 7 uurtjes geweest zijn?
Dit is ongeveer wat ik met m'n collega probeer te doen dagelijks ^O^

Het gebeurt wel eens dat er dingen erg tegenzitten, waardoor het langer duurt natuurlijk :Y

Het is nogal afhankelijk van de omstandigheden hoe lang een klus duurt :s)
Brutal. Fucking. Metal.
pi_196256762
Afgelopen maandag 10 PV en 3 PVT panelen in oost west ligging geplaatst.
4 PV en 3 PVT op Oost
en 6 op West

2 Panelen(micro-omvormer) vanuit de bouw van het huis had ik al. liggen op de uitbouw gericht op zuid maar pakken alleen in de ochtend zon.

Opbrengst vandaag is tot nu toe 2.0 kWh. Wat naar verwachting de eind opbrengst ook wel zal zijn vandaag.
pi_196273814
Op mijn dak ligt nu:

2x 4 Sunpower e20 327w
8x Optimizers
1x Solaredge 3000w

2 rijen van 4, maar als ik ze ombouw naar een schansopstelling is er ruimte voor 12 panelen.

Kan ik 4 panelen van een ander merk en vergelijkbaar vermogen nemen, met 4 extra Optimizers en dit samen met de 8 Sunpowers op de Solaredge aansluiten? De hoek is wel iets minder optimaal, maar zou nog altijd 97% moeten zijn van ideal.
.
pi_196273961
quote:
0s.gif Op maandag 16 november 2020 17:16 schreef Fer het volgende:
Op mijn dak ligt nu:

2x 4 Sunpower e20 327w
8x Optimizers
1x Solaredge 3000w

2 rijen van 4, maar als ik ze ombouw naar een schansopstelling is er ruimte voor 12 panelen.

Kan ik 4 panelen van een ander merk en vergelijkbaar vermogen nemen, met 4 extra Optimizers en dit samen met de 8 Sunpowers op de Solaredge aansluiten? De hoek is wel iets minder optimaal, maar zou nog altijd 97% moeten zijn van ideal.
Ja, dat moet kunnen, kan in zelfde string. Je zal nu P370 optimizers hebben vermoed ik?
pi_196275169
quote:
0s.gif Op maandag 16 november 2020 17:28 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, dat moet kunnen, kan in zelfde string. Je zal nu P370 optimizers hebben vermoed ik?
Ik dacht de P500 ivm met het hoge voltage van de Sunpowers. Moeten die 4 nieuwe dan ook dezelfde zijn, of kunnen dat P370 zijn?
.
pi_196279486
quote:
0s.gif Op maandag 16 november 2020 18:58 schreef Fer het volgende:

[..]

Ik dacht de P500 ivm met het hoge voltage van de Sunpowers. Moeten die 4 nieuwe dan ook dezelfde zijn, of kunnen dat P370 zijn?
Ik wist uiteraard niet dat je P500 optimizers hebt nu.

Volgens de datasheet kan je de P370 combineren met de P500 en P401.

P404, P405 en P505 kunnen niet met bovenstaande maar wel alle 3 weer onderling.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf

Het kan uiteraard ook geen kwaad om uit te breiden met P500 optimizers maar voor normale 60-cells (~32 volt) panelen is dat niet nodig.
pi_196308546
P500 P370, ik zal eens de factuur opzoeken tzt.

Nu verder met mijn hobbieproject, 4 x 185w panelen op de schuur:

Welke hoek zal het beste zijn? Op het zuiden staat wat bebouwing, waardoor er momenteel al vanaf 14u schaduw staat op de schuur. Ik zou ze richting zuid-oost-oost kunnen leggen, helling 10, dan pakken ze iets eerder in de ochtend al wat. Maar ja, nov-dec is maar iets van 5% van de jaaropbrengst. Dus wellicht kan ik ze wel gewoon richting z (zzzw) leggen en dan helling 20.

Er zitten nog MC3 stekkers aan, kan die 2 naar de omvormer vervangen met MC4?
.
  woensdag 18 november 2020 @ 21:34:31 #177
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_196311165
Jaarnota gehad. Smak met geld terug *O*
Sinds we de panelen hebben, nu 5 jaar, schommelen we tussen 100kWh overschot of net 100 tekort. 50kWh tekort deze keer. Met 2 personen volledig thuis al 8 maanden en kind ook nog een aantal maanden vind ik dat heel netjes.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_196322455
Kun je aan zonnepanelen geld verdienen? Test je kennis!

Hoe hoog zijn de huidige energietarieven? Is groene stroom altijd duurder dan grijze stroom en kun je overstappen van maatschappij als je een huis hebt dat is aangesloten op stadswarmte? Veel consumenten onderzoeken aan het einde van het jaar mogelijkheden om te besparen op de vaste lasten. Doe de quiz om te ontdekken wat je weet van de energiemarkt!

https://www.ad.nl/wonen/k(...)je-kennis~a66e6589f/

TS begint 9/10 *O*
pi_196322837
quote:
6s.gif Op donderdag 19 november 2020 17:57 schreef ikweethetookniet het volgende:
Kun je aan zonnepanelen geld verdienen? Test je kennis!

Hoe hoog zijn de huidige energietarieven? Is groene stroom altijd duurder dan grijze stroom en kun je overstappen van maatschappij als je een huis hebt dat is aangesloten op stadswarmte? Veel consumenten onderzoeken aan het einde van het jaar mogelijkheden om te besparen op de vaste lasten. Doe de quiz om te ontdekken wat je weet van de energiemarkt!

https://www.ad.nl/wonen/k(...)je-kennis~a66e6589f/

TS begint 9/10 *O*
10/10, sorry hoor maar .... eg waor?
pi_196338696
Ik heb mijn PV verdeler binnen. Echter deze heeft er meer in zitten dan de oude verdeler die in 2013 geinstalleerd is door de leverancier van de zonnepanelen.

Nieuwe verdeler:



Oude verdeler:

.
pi_196338885
He, zo’n verdeler met zo’n groen klepje zit hier ook, maar dan niet naast de omvormer maar juist in de meterkastruimte.
pi_196341012
quote:
1s.gif Op woensdag 18 november 2020 21:34 schreef laziness het volgende:
Jaarnota gehad. Smak met geld terug *O*
Sinds we de panelen hebben, nu 5 jaar, schommelen we tussen 100kWh overschot of net 100 tekort. 50kWh tekort deze keer. Met 2 personen volledig thuis al 8 maanden en kind ook nog een aantal maanden vind ik dat heel netjes.
Onze jaarnota viel fors hoger uit. Afgelopen winter draaide de warmtepomp nog op veel te hoge temperaturen (aanvoer 40 tot 55 graden) bij gebrek aan vloerverwarming en isolatie. En sinds het voorjaar zijn we aan het verbouwen, wat ook gewoon heel veel energie kost.

Inmiddels is alles geïsoleerd, alleen de vloerverwarming is nog niet aangesloten. Dus nu stoken we beneden met een elektrisch kacheltje met COP1. Gelukkig is 1kW al meer dan genoeg vermogen. Daarmee is het COP1 stoken nu al zuiniger dan het stoken met de warmtepomp in November vorig jaar.

Dit weekend lukt het waarschijnlijk om de laatste vloertegels te leggen en de vloer te voegen. Dan kan volgende week de vloerverwarming aangesloten worden en kunnen we de warmtepomp op écht lage temperatuur laten draaien.
Ik verwacht volgend jaar dan ook een heel prettige afrekening van de elektra.
pi_196365260
Ik heb nu meerdere offertes liggen voor zonnepanelen hier op het dak. In eerste instantie voor een parallel systeem, maar de schaduwval op mijn dak is slechts 3% (van schoorsteenpijpjes ?). Dus serie zou dan ook kunnen.

Wat is jullie ervaring met serie vs parallel geschakeld? Komt het vaak voor dat panelen wisselend presteren zonder schaduwval?
  zondag 22 november 2020 @ 19:47:28 #184
62913 Blik
The one and Only!
pi_196367903
Iemand interesse in 2 losse zonnepanelen? Wegens een dakkapel kan mijn dak nog maar 10 panelen dragen ipv 12. Heb nu dus 2 250wp Renesola zonnepanelen over.
pi_196386508
quote:
7s.gif Op zondag 22 november 2020 17:17 schreef Fazz het volgende:
Ik heb nu meerdere offertes liggen voor zonnepanelen hier op het dak. In eerste instantie voor een parallel systeem, maar de schaduwval op mijn dak is slechts 3% (van schoorsteenpijpjes ?). Dus serie zou dan ook kunnen.

Wat is jullie ervaring met serie vs parallel geschakeld? Komt het vaak voor dat panelen wisselend presteren zonder schaduwval?
Het ligt er aan wanneer het pijpje schaduw geeft.

Zie dit:


Nu is dit in de herfst, dus de opwek is aan het einde van de dag niet meer fantastisch. Maar op dat moment zie je dat de panelen rond de 47-48W kunnen doen, en die ene dus maar 29 doet.
Dus zonder parallel is alles 29.

Dat is een procentueel redelijk verlies, alleen in euro's is het nu peanuts.

Dus als je die schaduw overdag krijgt, een uur of twee lang over wellicht zelfs verschillende panelen, dan kan het best aantikken en zou ik parallel nemen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_196391909
quote:
7s.gif Op zondag 22 november 2020 17:17 schreef Fazz het volgende:
Ik heb nu meerdere offertes liggen voor zonnepanelen hier op het dak. In eerste instantie voor een parallel systeem, maar de schaduwval op mijn dak is slechts 3% (van schoorsteenpijpjes ?). Dus serie zou dan ook kunnen.

Wat is jullie ervaring met serie vs parallel geschakeld? Komt het vaak voor dat panelen wisselend presteren zonder schaduwval?
Schoorsteenpijpjes zijn vooral een probleem in de winter, nu dus, vanwege laagstaande zon. Er is zeker schaduw van zo'n lullig pijpje, maar vooral wanneer je toch al weinig stroom krijgt.

Zoals bambino al zei.

Ik heb nu een half jaar zonne-panelen. Verschillen tussen afzonderlijke panelen zie ik gewoon nauwelijks. 2 of 3% variatie als ik het even mag inschatten. Zeer constant wat mij betreft. Geen reden voor optimizers. Maar ik weet niet of de kwaliteit eenduidig achteruit gaat, om dat de paneel veel sneller minder stroom levert dan een ander.
pi_196392281
Dank voor jullie ervaringen!

Ik vind het prijsverschil tussen beide systemen nog best groot, rond de 600E zo even uit m'n hoofd. Dat doet natuurlijk ook wel iets met de terugverdientijd. De prognose met het systeem serie-geschakeld is nog steeds dat ik ons volledige stroomverbruik kan afdekken.
pi_196392298
quote:
14s.gif Op dinsdag 24 november 2020 14:18 schreef skrn het volgende:

[..]

Schoorsteenpijpjes zijn vooral een probleem in de winter, nu dus, vanwege laagstaande zon. Er is zeker schaduw van zo'n lullig pijpje, maar vooral wanneer je toch al weinig stroom krijgt.

Zoals bambino al zei.

Ik heb nu een half jaar zonne-panelen. Verschillen tussen afzonderlijke panelen zie ik gewoon nauwelijks. 2 of 3% variatie als ik het even mag inschatten. Zeer constant wat mij betreft. Geen reden voor optimizers. Maar ik weet niet of de kwaliteit eenduidig achteruit gaat, om dat de paneel veel sneller minder stroom levert dan een ander.
Ben nu zelf ook aan het uitbreiden en zelf ook een cv-pijpje. Er is mij verteld dat een sma omvormerbook best goed kan omgaan met dit soort schaduwvorming. Ik waag het er in ieder geval op. Ik vroeg mij alleen af of er ook zoiets bestaat als een afneembaar pijpje. De cv gebruik ik namelijk alleen bij nood in de winter en in de zomer dus helemaal niet. Ik kan er makkelijk bij dus ik dacht misschien kan ik hem in de zomer er welngewoon afhalen. :)
pi_196395208
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 november 2020 14:50 schreef zozozozo het volgende:

[..]

Ben nu zelf ook aan het uitbreiden en zelf ook een cv-pijpje. Er is mij verteld dat een sma omvormerbook best goed kan omgaan met dit soort schaduwvorming. Ik waag het er in ieder geval op. Ik vroeg mij alleen af of er ook zoiets bestaat als een afneembaar pijpje. De cv gebruik ik namelijk alleen bij nood in de winter en in de zomer dus helemaal niet. Ik kan er makkelijk bij dus ik dacht misschien kan ik hem in de zomer er welngewoon afhalen. :)
SMA is ook een stuk duurder, en maar 5 jaar garantie.
Dat beetje schaduwsoftware (optitrack) moet zich dan terug gaan verdienen in die meerprijs en risico.
Als je gewoon een simpele omvormer neemt (bijvoorbeeld Growatt), heb je 10 jaar garantie en is een stuk goedkoper.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_196395622
quote:
7s.gif Op zondag 22 november 2020 17:17 schreef Fazz het volgende:
Ik heb nu meerdere offertes liggen voor zonnepanelen hier op het dak. In eerste instantie voor een parallel systeem, maar de schaduwval op mijn dak is slechts 3% (van schoorsteenpijpjes ?). Dus serie zou dan ook kunnen.

Wat is jullie ervaring met serie vs parallel geschakeld? Komt het vaak voor dat panelen wisselend presteren zonder schaduwval?
Wij hebben ivm een boom (ochtendschaduw) en een cv pijp (avond schaduw, gekozen voor 2 strengen. De onderste helft start wat later op door die boom, de bovenste helft stopt iets eerder. Maar aangezien de zon dan al aardig van opzij staat, is de opbrengst toch al laag, dat beetje minder woog niet op tegen de extra kosten.
Moet je alleen een omvormer hebben die 2 strengen aankan.

(De boom is inmiddels gekapt door de buren, maar ook met een opkomende zon start de bovenste helft eerder op)
pi_196397663
quote:
0s.gif Op zondag 22 november 2020 19:47 schreef Blik het volgende:
Iemand interesse in 2 losse zonnepanelen? Wegens een dakkapel kan mijn dak nog maar 10 panelen dragen ipv 12. Heb nu dus 2 250wp Renesola zonnepanelen over.
Zeker, voor de schuur ben ik nog opzoek naar een losse zet. Moet dat kosten?
pi_196413785
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 november 2020 18:20 schreef bambino het volgende:

[..]

SMA is ook een stuk duurder, en maar 5 jaar garantie.
Dat beetje schaduwsoftware (optitrack) moet zich dan terug gaan verdienen in die meerprijs en risico.
Als je gewoon een simpele omvormer neemt (bijvoorbeeld Growatt), heb je 10 jaar garantie en is een stuk goedkoper.
Nu had ik het geluk een nieuwe sma voor de helft vd prijs te krijgen maar los daarvan is het maar de vraag of growatt over 10 jaar nog bestaat, de kans bij sma is dan wel een stuk groter. Ik begreep ook van een aantal installateurs dat de garantieafhandeling an sich bij sma (maar ook bv solar edge) ook veel beter op orde is dan bij dit soort Chinese fabrikanten. Maar volgens mij ben jijzelf ook installateur en heb je wellicht zelf andere ervaringen.
pi_196418705
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 13:29 schreef laziness het volgende:

[..]

Dat is best optimistisch volgens mij.
Ik zit nu in 5 jaar tijd op zo’n 1.07/1.08 rendement elk jaar en dat is in dit topic aan de hoge kant heb ik gezien. Nu woon ik in het westen en daar zijn ook net wat meer zonuren op jaarbasis gemiddeld genomen.
Net door de 6500kwh grens gegaan en nog een volledige maand te gaan. Zal ongeveer iets meer dan 6800kwh worden met december erbij. Dat is met 6080 WP is 1.12. Erg tevreden mee aangezien 2680wp op een plat dak ligt in een helling van 5 graden.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_196418748
We krijgen minimaal 5 panelen op het schuine dak van ons nieuwbouwhuis, dat valt me mee, ik was van 2 excuuspaneeltjes uitgegaan. Zo zonder gasaansluiting met een warmtepomp stellen die 5 ook niet veel voor natuurlijk, maar goed, het is een begin.
  donderdag 26 november 2020 @ 10:32:35 #195
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_196419240
quote:
0s.gif Op donderdag 26 november 2020 09:50 schreef Patroon het volgende:

[..]

Net door de 6500kwh grens gegaan en nog een volledige maand te gaan. Zal ongeveer iets meer dan 6800kwh worden met december erbij. Dat is met 6080 WP is 1.12. Erg tevreden mee aangezien 2680wp op een plat dak ligt in een helling van 5 graden.
Erg goede score! Ik zit wederom op 1.08 dit jaar.
Ik reken wel van november t/m november omdat mijn jaarnota daarop gebaseerd is.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_196420027
quote:
1s.gif Op donderdag 26 november 2020 10:32 schreef laziness het volgende:

[..]

Erg goede score! Ik zit wederom op 1.08 dit jaar.
Ik reken wel van november t/m november omdat mijn jaarnota daarop gebaseerd is.
Ja ik merk vooral dat het platte dak met 5 graden helling in de zomer echt een voordeel is, maar in de winter als de zon lager komt te staan de bijdrage in verhouding een stuk lager is.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_196424027
quote:
0s.gif Op woensdag 25 november 2020 21:31 schreef zozozozo het volgende:

[..]

Nu had ik het geluk een nieuwe sma voor de helft vd prijs te krijgen maar los daarvan is het maar de vraag of growatt over 10 jaar nog bestaat, de kans bij sma is dan wel een stuk groter. Ik begreep ook van een aantal installateurs dat de garantieafhandeling an sich bij sma (maar ook bv solar edge) ook veel beter op orde is dan bij dit soort Chinese fabrikanten. Maar volgens mij ben jijzelf ook installateur en heb je wellicht zelf andere ervaringen.
Of Growatt over 10 jaar bestaat weet inderdaad niemand. Maar je hebt in 1e instantie recht op garantie bij je installateur, als die niet meer bestaat bij de fabrikant zelf (moet je rechtstreeks contact opnemen).

Dus dat risico is niet heel groot.

SMA garantie is prima in orde en inderdaad SolarEdge ook. Nu is Growatt toevallig ook heel netjes, en Omnik was dat ook (toen ze ineens alles op stop zette in Europa, nu dikke chaos).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_196424530
quote:
1s.gif Op donderdag 26 november 2020 10:32 schreef laziness het volgende:

[..]

Erg goede score! Ik zit wederom op 1.08 dit jaar.
Ik reken wel van november t/m november omdat mijn jaarnota daarop gebaseerd is.
Ik zit op 1,03 (26-11-19 tot 25-11-20). Helling 45% op ZZW
  donderdag 26 november 2020 @ 19:46:34 #199
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_196426153
quote:
0s.gif Op donderdag 26 november 2020 18:05 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik zit op 1,03 (26-11-19 tot 25-11-20). Helling 45% op ZZW
Zelfde helling maar ZO hier.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_196498511
Volgens mij zijn wij er bijna uit *O* De buren wilden toch liever full black panelen dus de offertes zijn weer aangepast...

Hoe zat het nou ook alweer met de omvormer vs max kWh? In mijn offerte staan 9 panelen van 360 Wp, verwachte opbrengs 2950 kWh met deze omvormer Growatt MIN3000TL-XE.

Totaal prijs incl montage komt ex btw op 3190. Best netjes volgens mij :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')